Diskuse » Železnice » JHMD (Jindřichohradecké místní dráhy) a Osoblažka » Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 23. 9. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 23. 9. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 10. září 2022 - 10:39:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2619
Registrován: 8-2017
Mladějov: Zřejmě dozrál čas na nějakou s.r.o. na udržení alespoň Bystřičky
Poněkud průser ovšem je, že to JŠ i Čajánkovi držela především objednávaná každodenní celoroční doprava JH-Kamenice, Bystřička je dneska pouze sezonní drahou.

Já bych řekl naopak, že smysl má zachovávat právě úsek, který může sloužit i pro ZDO. Kdo tam jede jako na kolotoč, tomu je celkem jedno, na kterou stranu to z Hradce pojede a krom toho to může posloužit i místním. Takzvané zabití dvou much jednou ranou.
Mladějov
Sobota, 10. září 2022 - 10:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18414
Registrován: 3-2007
Jistě, já to beru v pořadí podle ochoty kraje platit ZDO. Pokud bude ochota dál platit Kamenici, tak je to rozhodně lepší, než obětovat celou Obrataňku a udržovat nějakou sezonní dopravu na Bystřičce.

Ovšem momentálně je na pořadu spíš otázka, jak to dopadne teď - tedy jestli povolí Čajánkovi "konsolidaci", nebo někdo nabídne kraji lepší projekt a převzetí (udržení) provozu.
Tvrdý konkurs s rozprodejem majetku (vč. pozemků) může totiž velmi snadno znamenat úplný konec provozu a jeho faktickou neobnovitelnost.

Pokud se taková parta (v patřičné právní formě) nenajde, tak je to faktický konec jihočeských úzkých.

EDIT: vaší poznámce rozumím, no rozhodně je z hlediska zachování zajímavější Bystřička (i když an muzejní dráhu dneška zase moc dlouhá).

ZDO z JH do Kamenice podél kvalitní silnice byl spíš docela chytrý Šatavův tah, jak oddůvodnit potřebu úzké (a samozřejmě dotací na ZDO), než opravdová přepravní potřeba.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 10. září 2022 - 11:12:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2605
Registrován: 11-2007
ad Orky. Já teda nevím ale dle mého se bavíme o pouze dvou úzkých v celé republice. Osobla a JHMD. To mi nepřijde až tak moc na zochovani pro budoucí generace.
Zničit něco jen kvůli tomu, že je kousek na území kraje, jehož momentální politická reprezentace má negativní vztah k VHD je velká škoda.
Třeba v takovém Pardubickém kraji nesmyslně dotuji letiště, které je opravdu k [zadnice]a to nevadí a přitom to je defacto ze stejného mesce. A tak by se dalo pokračovat na co jiného se nesmyslně dávají dotace.
Může někdo alespoň krátce objasnit proč je Čajánek tak nepopulární a co dělá špatně? Nevím, ptám se.
Mladějov
Sobota, 10. září 2022 - 13:00:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18415
Registrován: 3-2007
Úvahy typu "když dávaj jinde na (blbý) letiště, tak můžou dát jinde na úzkou" jsou ovšem z podstaty nesmyslné.
Jestlipak na to sám přijdete proč?
Sobota, 10. září 2022 - 13:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 1-2020
Těsto: "...proč je Čajánek tak nepopulární,,,?

Naopak! Čajánkova popularita stále roste!!! [happy]

K insolvenci se nevyjadřuji, jen zopakuji k právě propírané
problematice ZDO:

1. Bez ZDO je systém dlouhodobě neprovozovatelný. Bez objednávky skončí financování dopravní cesty. Ostatní dopravci jezdí po tratích SŽ, platí jim poplatky a stát dopravní infastrukturu financuje přes SŽ. JHMD tratě vlastní (koupila je za korunu), udržuje si je na vlastní náklady a státní prašule kasíruje přímo podle stejných pravidel, jako SŽ. To bez ZDO skončí. (Pro úplnost - JHMD platí SŽ za splítku a v posledních letech i za řízení provozu, ale to je spíš marginálie). Bez objednáky krajů končí státní financování dopravní cesty. Muzejní a turistický provoz vydělá možná na údržbu krátkého úseku, a to ještě jen se schopným managementem. Jinak jezdíme jen do úplného rozpadu infrastruktury.
2. Výše uvedené skutečnosti dřívější vedení respektovalo, pojalo ZDO jako nízkonákladovku a snažili se postupně navyšovat objednávku. Vysočina to chtěla zaříznout už dávno, ale Šatava není primitivní buran, tak se mu dařilo objednávku Vysočiny udržovat jako nízkonákladovku a udržovat státní příspěvek na dopravní cestu. Zloději z Vysočiny bohatě zasponzorovali Sberbank, ale JHMD se šprajcli kvůli nesmyslnému cenovému diktátu, aroganci a výhružkám soudy.
3. Obecně původní vedení vědělo, že na ZDO nelze dosáhnout výraznějšího zisku a rozlišovalo aktivity na zisk a aktivity na přežití systému. ZDO je to druhé. Minimalizace nákladů a maximalizace objemu ZDO s minimálním ziskem umožňovala zaměstnávat dostatečný kádr kvalitních provozních pracovníků a nakupovat a udržovat vozidla (remotorizace T 47.0 apod.). Takže kola se točí, systém žije, na provoz dávají kraje a na trať stát. A teď teprve pojďme tvořit zisk: Muzejní a turistické aktivity, nákladka, konzultační a školící činnost, služby pro vlečkaře po celé republice... Je to blbá strategie? Nové vedení šroubuje požadavky na kraje do nesmyslných výšin, zejména po započtení odpisů hašišů, protože si jinak vydělat neumí. A stejně mu to nestačí, tak vyhrožuje.
4. Frekvence cestujících ZDO na Obrataňce (zejména mezi Kamenicí a Hradcem) byla slušná, k fatálnímu poklesu přispěl amatérismus dopravce a hašišbedny. Tím fakt nikdo dojíždět do práce nechce a důchodci de toho po žebříku nevlezou. [proud]

EDIT: Kdo to nechce číst celé, ať mrkne na bod 3. Ušetří si tím spoustu zbytečných příspěvků, které se tu točí dokolečka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Křivi.)
Sobota, 10. září 2022 - 18:24:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2607
Registrován: 11-2007
ad Krivi, dobrá, hasis bedna byl úlet ale to to má odnést celá úzká kvůli jednomu chybnemu rozhodnuti? To nejde využít dotace EU na koupi něčeho lepšího co by vrátilo zpět lidi? Když to jde na úzkých v Německu tak proč ne tady. Namátkou, Harz, Zittau, Molli, všude tam úzká jezdí jako dopravní obslužnost
Neděle, 11. září 2022 - 08:28:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2611
Registrován: 11-2007
ad Krivi. Co myslíš tím amaterismem v ZDO? To přeci je záležitost kraje, ne?
Hasisbedna je tragédie ale že by kvůli tomu přestali lidi jezdit do práce, k doktorovi vlakem? Když vylezou starší lidé do T3 nebo T6🙂
Hasisbedna je spíš tragédie pro turisty, ti se chtěj kochat krajinou a ne sedět v ponorce
Neděle, 11. září 2022 - 08:36:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16270
Registrován: 12-2007
že by kvůli tomu přestali lidi jezdit do práce, k doktorovi vlakem? Když vylezou starší lidé do T3 nebo T6
- A pokud nevylezou, tak mají k dispozici velký počet garantovaně nízkopodlažních spojů (srov. s JHMD, kde není nízkopodlažní nic; resp. možná tak souběžně jedoucí bus).

- Rozdíl ve schodech je i v tom, že do T3/T6 jsou schody sice vysoké, ale aspoň dostatečně hluboké.
Zato do hašišbedny jde, co se týče zejména nejnižšího schodu (+ následného výškového rozdílu směrem k vyššímu schodu), o velmi málo hluboký schod.
Neděle, 11. září 2022 - 08:56:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2612
Registrován: 11-2007
v tom se nepru, já tou hrůzou jel kdysi jednou a jediné co si z toho pamatuju je hrůza 😀
No dřív, docela nedávno, nic jiného v našich městech nebylo než zebrinaky T3 a pod a taky se jezdilo [happy]
Aniž bych se chtěl bedny zastávat tak tou reko se na vstupu nic nezměnilo, ne? Navíc, existuje vůbec nízkopodlažní uzkorozchodnej motorak?
Neděle, 11. září 2022 - 08:56:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1802
Registrován: 10-2010
@Křivi: Díky za doplnění informací ohledně ZDO.

Dj_tiësto:
"ad Krivi, dobrá, hasis bedna byl úlet ale to to má odnést celá úzká kvůli jednomu chybnemu rozhodnuti? To nejde využít dotace EU na koupi něčeho lepšího co by vrátilo zpět lidi? Když to jde na úzkých v Německu tak proč ne tady. Namátkou, Harz, Zittau, Molli, všude tam úzká jezdí jako dopravní obslužnost"
A není třeba taky rozdíl v tom, že němečtí objednatelé dopravy jsou prostě bohatší a mohou si dovolit platit nákladnější formy ZDO? Pořídit za dotace moderní vozidla je jedna věc, ale objednatel pak musí být ochotný akceptovat adekvátní navýšení ceny za kilometr.
Neděle, 11. září 2022 - 09:29:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 11-2007
No co já vím tak tam v ZDO taky jezdí hlavně motory. Jen snad taková Molli má v ZDO parní provoz, dokonce tam platila 9EUR jízdenka, což teda i Harzu.
No právě proto asi vznikla Hasisbedna, protože TU je na ZDO drahej luxus, že se to naprosto nepovedlo je věc druhá.
Docela by mě zajímal rozdíl v nákladech uzkej motor vs bus. Kolik má Hasisbedna spotřebu nafty, to snad nemůže být moc
PepaN
Neděle, 11. září 2022 - 21:21:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 859
Registrován: 1-2012
Dj_tiësto: Hašišbedna vznikla kvůli aroganci současného vedení, které místo rozumného vozidla pro ZDO chtělo něco čím zaujme za každou cenu a úplně odepsali potřeby a nějaký základní komfort. Vozidlo bylo připravováno úplně jinak. A pokud se nemýlím, tak díky tomu nebyla proplacena dotace v plné výši a tím se M27 dosti podepisuje na problémech, které JHMD mají...

Křivi: naprostý souhlas ve všem.

(Příspěvek byl editován uživatelem pepan.)
Adam_r
Neděle, 11. září 2022 - 22:14:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1539
Registrován: 10-2003
A pokud se nemýlím, tak díky tomu nebyla proplacena dotace v plné výši a tím se M27 dosti podepisuje na problémech, které JHMD mají...
Dle oficielnich informaci bylo proplaceno celych 0 kc (odkazy jsou v archivu diskuze). Hlavnim problemem pravdepodobne je, ze vozy nesplnili podminky dotace---JHMD v zadosti slibila jako jeden z hlavnich bonusu rekonstrukce pristupnost pro immobilni osoby. V ramci pripravy rekonstrukce se pravdepodobne ukazalo, ze instalace plosiny neni nic jednoducheho a vyznamne prevysuje rozpocet modernizace a tak se z navrhu plosina vyskrtla. JHMD nejspise melo tehdy moznost modernizaci zrusit a zaplatit pouze "drobne" za projekt.

Akce najezdova rampa (http://jhmd.cz/aktuality/jindrichohradecka-lokalka-bude-prepravov at-vozickare-a-zrekonstruuje-nastupiste) byla pak posledni zoufalou akci o zachranu dotace na jiz vyrobena a zaplacena vozidla.
Pondělí, 12. září 2022 - 08:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2621
Registrován: 11-2007
ad Pepan: Dík za osvětlení, to na to vrhá jiné světlo.[happy]
Pondělí, 12. září 2022 - 18:21:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 9-2017
Dj_tiësto:
"Docela by mě zajímal rozdíl v nákladech uzkej motor vs bus. Kolik má Hasisbedna spotřebu nafty, to snad nemůže být moc"

No to právě že rozdíl bude, a to téměř neporovnatelný - co jsem průběžně pochytal odevšud, tak hašišbedna údajně žere asi jako modernizovaný tůčko se dvěma Balmy, protože ten systém hydrostatického přenosu výkonu je tak neuvěřitelně příšerně mizerně zkonstruovaný, že to snad ani není možný:

242 kilowatt motoru LiAZ/TEDOM vytáhne v tůčku nákladní vlak o 100 tunách kamkoli na obou větvích JHMD nebo rozjede 40 tun vážící regionovu na 80 km/h...

V hašišbedně je těch samých 242 kilowatt dle slov fíry a vlakvedoucího sotva schopných rozjet ten střep o váze 25,5 tuny na padesátku po rovině, natož do kopců, kde to jede tak čtyřicet a v největších stoupáních na obrataňce (cca 23 promile) klidně i jen třicet...


Tolik k mnohokrát probíranému tématu, proč to tolik žere/jak moc je pohonné ústrojí na (to si domyslete)...
Pondělí, 12. září 2022 - 19:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 288
Registrován: 12-2008
Osoblažka 10. 9. 2022

Na chvíli jsem se odpoledne zastavil v Osoblaze na pokec a pak ještě cestou něco cvaknul. Sezóna jim příští víkend končí, navíc se uskuteční ještě jízda zvláštního vlaku 24. září v rámci „Dne s úzkokolejkou II“. Akce bude zdarma a vlak má jiný jízdní řád, protože bude probíhat slavnostní otevření revitalizovaných nádraží, podrobnosti na:

Den s úzkokolejkou II


Pondělí, 12. září 2022 - 20:05:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 9-2017
Tady v diskuzi byl dotaz, zda existoval někdy nízkopodlažní úzkorozchodný motorák. Jestli motorák, to nevím, ale ŽOS Vrůtky vyráběly nízkopodlažní řídící a vložené vozy s klimatizací, které jsou dnes v provozu na Zillertal a Pinzgaubahn, kde jezdí s lokomotivami jako vratné soupravy. Je škoda, že 2 - 4 řidičáky, případně nějaký vložák se nedostaly v době výroby do Hradce a nezačaly jezdit s reko TU. Kultura cestování by byla nesrovnatelně větší než s hašišbednou. Akorát to tenkrát chtělo rekonstruovat ještě cca. další 2 TU.
Škoda, že se tenkrát prošvihla šance, kdy vozy byly vyráběny ve Vrůtkách a tedy mohly být i cenově přijatelnější.
Pondělí, 12. září 2022 - 20:37:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 10-2010
Tak ono hlavně výsledná hašišbedna je dost jiné vozidlo než jaké bylo prezentováno při předjednávání dotace. Původně se počítalo s návrhem úplně nové vozové skříně, která by byla delší a měla by dva nástupní prostory za každým stanovištěm strojvedoucího s dveřmi na obou stranách.
Až tehdy nové vedení JHMD rozhodlo o zredukování modernizace na prostou opravu stávající vozové skříně pouze se změnou vnějšího vzhledu. Stejným způsobem bylo rozhodnuto i o nahrazení původního pohonu za hydrostatický.
Celkem pěkně je to popsáno v časopise Dráha 6/2015.
PepaN
Pondělí, 12. září 2022 - 22:47:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 860
Registrován: 1-2012
Kondra: ano, přidávám obrázek ze zmíněného. Jednoduchost byla nahrazena pouťovostí... I když samozřejmě nevíme, jak by ten motorák vypadal v realitě, stále věřím, že by to Šatava a jeho tým dotáhly zdárně do konce... Vždyť firma Mjölk navrhovala takové 3,14čoviny, jako světelnou rampu na kolejovém vozidle (fiz foto 2). To už svědčí o odbornosti návrhářů...

Pondělí, 12. září 2022 - 22:56:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3940
Registrován: 4-2014
PepaN - P. Šatava by se s těmito Hašišbednami ani nezabýval a hledal by něco jiného co má smysl.

Hašišbedna byla jen reklama p. Čajánka jak skvěle inovuje JHMD.
PepaN
Pondělí, 12. září 2022 - 23:02:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 861
Registrován: 1-2012
Ano. Vzniklo by podle mě důstojné vozidlo odpovídající tomu, co jsou objednavatelé ochotni zaplatit a zároveň které by odpovídalo potřebám cestujícím dojíždějících úzkokolejkou. Na M27 jsem se celá léta těšil, už od dob, co kastle stály ve Včelnici/Lovětíně a vědělo se, že se připravuje modernizace. Kdo by to byl řekl, že to bude hřebíček do rakve...

(Příspěvek byl editován uživatelem pepan.)
Úterý, 13. září 2022 - 08:54:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2598
Registrován: 1-2013
Dj_tiësto: Když vylezou starší lidé do T3 nebo T6
Osobně znám několik věkově starších lidí, kterým dělá potíž nástup do M27, takže to je u nich důvod, proč upřednostní autobus. Nedivím se jim.
Pátek, 16. září 2022 - 08:50:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2622
Registrován: 11-2007
Ok, dík za všechny odpovědi.Ted už sem tak nějak v obraze proč je JHMD tam kde je, tedy v [zadnice]
Je teda ještě nějaká šance na záchranu, třeba nějaká dotace na pořízení něčeho místo toho hašišího krámu?
Opakuju znova, v celé republice máme jen dvě úzké. Je to rarita, kulturní dědictví a byla by věčná škoda to zaříznout kvůli jednomu špatnému rozhodnutí jednoho divného pána
Pátek, 16. září 2022 - 10:41:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14977
Registrován: 5-2004
Starší do toho nevylezou a vnouček známý se v tom bál jezdit kvůli rámusu uvnitř...

Ten hydrostatickej přenos - to je něco jako tlaková stanice pro třeba lisy? Kde motor jede a tlakuje a odběr z toho na výkon je podle potřeby?
Pátek, 16. září 2022 - 13:18:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 878
Registrován: 10-2005
Petr_vlček:
"Ten hydrostatickej přenos - to je něco jako tlaková stanice pro třeba lisy? "

Vy jste v Rokytnici nikdy neviděl, jak jezdí rolba?
Pátek, 16. září 2022 - 13:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6217
Registrován: 6-2016
Petr_vlček: Tohle bude trochu lepší, než argumentace rolbou:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hydraulick%C3%BD_p%C5%99enos_v%C3%B Dkonu
Pátek, 16. září 2022 - 14:03:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14979
Registrován: 5-2004
ja ze mne ten kraval byl - technicky nezasvecenou osobou - popisovan jako "trvale rvouci motor".

Vubec mi taknak pripada ze rumuni tokdys vymysleli lip:-D
M_g
Pátek, 16. září 2022 - 14:09:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1767
Registrován: 6-2006
Hydrostatický přenos má i jedna rekonstruovaná M21.
Pátek, 16. září 2022 - 19:47:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 967
Registrován: 2-2009
Hmm asi je to tady... [ko][zadnice] zejtřejší focení kafemlejnku a Kraussky na splítce pod Olejnou bude nejspíš definitivně poslední. Jakej zázrak se musí stát aby se jelo dál? [sad]
https://www.obcasnik.eu/vime-prvni-uzkokolejce-propadnou-papiry-n a-provozovani-drahy-nove-nema/?fbclid=IwAR0aIrYt-rrjVDhMIWkGnOraA L3zxMAVgiR42v_R7d-DsHOCRcpicFs3Yj4
Pátek, 16. září 2022 - 20:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3950
Registrován: 4-2014
Kadlos - Jakej zázrak se musí stát, aby se jelo dál?.
To je jednoduché výměna celého vedení JHMD, které bude mít o ty Jihočeské úzkokolejky zájem a změní koncepci, to znamená, že to povede ve stylu šotozábava pro fanoušky železnice, doplněna o pravidelnou dopravní obslužnost objednávanou Jihočeským krajem a krajem jako Vysočina, prostě pokračovat v koncepci p. Šatavy. Bohužel p. Čajánek a další akcionáři s koncepcí p. Šatavy nesouhlasili a chtěli z toho udělat výdělečný podnik, který naplní jejich peněženky a dopadlo jak to dopadlo, JHMD se pomalu blíží k zániku, bohužel představa P. Čajánka a jeho spřízněných akcionářů na této trati prostě zrealizovat nejde, to si může dovolit třeba p. Jančura na trati Praha-Ostrava, kde o hromady cestujících nemá nouzi a do vlaku sežene cestující třeba i o půlnoci.
Na úzkokolejce lze maximálně vydělat pouze na výplaty zaměstnanců a na pokrytí údržby vozidel a celé trati. Na vydělávání velkých zisků ta úzkokolejka prostě není, tak jak si marně představoval p. Čajánek.
Pokud chce p. Čajánek vydělávat zisky, které za to stojí tak to se musí přesunout na trať Praha - Ostrava a přebrat národnímu dopravci část vlakových spojů, přesně tak jak to udělal p. Jančura.
Sobota, 17. září 2022 - 16:24:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2660
Registrován: 1-2006
Zisky měly být z dojení dotací (na infrastrukturu, na vozidla, na ZDO, na turistiku, ...), k čemuž ani Praha-Ostrava ani cestující nejsou potřeba.
Což by při rozumném "nemlaskání" dlouhodobě šlo, jen "někdo" to zkrátka nenažraností a arogancí dokázal přepálit a prošustrovat.
Jsem hrdý na svou vlast:
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.
Sobota, 17. září 2022 - 20:30:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 12-2020
Pár postřehů ze včerejšího výletu na JHMD. V provozu T 47.005, 015 a 019 a M 27.003. T 47.007, M 27.001, 002 a 004 odstavené. 19 a motorák na obrataňce. Vlak do Obrataně v 11.06 zpoždění 15 minut, čekalo se na zpožděný vlak ČD (výluka Č. B. - Veselí). Na odjezdu 16 cestujících, výstup 3x Dolní Radouň, 1x Lovětín obec, 6x Nová Včelnice, zbytek do Kamenice. Jízda otřesná, hluk a otřesy jako před 25 lety v Polsku. Trať osazena pomalými jízdami (mosty + Lovětín obec). Balm/ú zřetelně chátrají, nové motoráky také (zvenku huj, zevnitř fuj). V motoru průvodčí, přestože jsou tam označovače a údajný S provoz. Odpolední pár do Kamenice nahrazen po celé září dodávkou (nejsou hnací vozidla). Klady - krásně opravené budovy, levné jízdné. Mn z Kunžaku přijel ráno.
Pokud nemají povolení k provozu, tak to vypadá opravdu na konec. Škoda - bylo tam krásně....
Sobota, 17. září 2022 - 20:52:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 97
Registrován: 11-2008
Momentálně nefungují webovky www.jhmd.cz
Neděle, 18. září 2022 - 20:19:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1452
Registrován: 12-2020
Zřejmě nejstarší souprava nasazovaná do pravidelné osobní dopravy v ČR. Loko T 47.005 z roku 1954 a Balm/ú z roku 1966. Jak dlouho ještě?
Pondělí, 19. září 2022 - 16:08:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 1-2020
Zajímavé, ale smutné čtení.
Doporučuju pozornosti dnes vloženou výzvu k doplnění a tři v pátek vložené přípisy.

insolvenční rejstřík

Paní soudkyně se zřejmě tak úplně nedá opít rohlíkem a jde po zatajených soudních sporech, problematice licence DÚ, podezření na trestný čin zvýhodňování věřitele a vágních záměrech na kasírování Vysočiny a státu.
Pondělí, 19. září 2022 - 17:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1931
Registrován: 1-2005
Jsem zvědav, zda dojde ze strany insolvenčního soudu k podání podnětu příslušnému státnímu zastupitelství ke vstupu do insolvenčního řízení (nebylo by to poprvé z hlediska postupu soudu, zde by se to s ohledem na ochranu veřejného zájmu souvisejícího zejména s účelem dráhy a služeb s jejím využitím poskytovaných možná i nabízelo). Jedná se samozřejmě o větev nikoliv trestní pravomoci SZ.
Jediné slušné vlakové spojení z Prahy a Severních Čech do Polska a Vy ho chcete zpochybňovat. Ekonomie zničí vše užitečné s šetřily jako jste Vy. - M. Š., obhájce rychlíku Praha - Jelenia Góra a zpět.
Quex
Pondělí, 19. září 2022 - 22:55:45  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8702
Registrován: 5-2002
Paní soudkyně se zřejmě tak úplně nedá opít rohlíkem a jde po zatajených soudních sporech, problematice licence DÚ, podezření na trestný čin zvýhodňování věřitele a vágních záměrech na kasírování Vysočiny a státu.

Jo, to je zajímavé. I když ty dotazy zaslané na Drážní úřad jsou dost podivné, tam se ptá na čistě právní otázky, o tom si musí soud udělat závěr sám.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Úterý, 20. září 2022 - 10:30:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 1-2020
Quex: Paní soudkyně, která dělá konkurzy a insolvence, patrně není úplně zběhlá v problematice agendy DÚ. Proto jí asi jde nejen o závazná rozhodnutí tohoto úřadu, ale i o jeho informativní právní názor. DÚ nechť se rozhodne, na co je povinen/ochoten/oprávněn odpovídat.
Úterý, 20. září 2022 - 10:47:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 1-2005
Quex - iura novit curia. [happy] Zvláště pak dotazy č. 4 a 5 jsou výživné, předně směřují do budoucna a předjímají rozhodnutí správního orgánu (ten si přitom o tom nemůže učinit úsudek bez dalšího, ale musí rozhodnout po provedeném dokazování), navíc soudu musí být jasné, že rozhodnutí o omezení je konstitutivní a lhůta začne běžet nejdříve okamžikem právní moci rozhodnutí, když současně je na uvážení správního orgánu, zda bude lhůtu stanovovat v maximální zákonné délce, či kratší. [kladivo]
Dotaz č. 5 - tady se krásně ukazuje kvalita našeho zákonodárce, resp. ústředního orgánu státní správy, ze kterého předlohy zákonů padají (§ 28 odst. 2 zákona o dráhách jasně říká, kdy se osoba považuje za finančně nezpůsobilou, na to se přece soud ptát nemusí, navíc nemůže být ani sporu o tom, že skutečnosti pod jednotlivými písmeny přece nemusejí nastat kumulativně, ale alternativně) - na jedné straně můžeš dle § 30 odst. 2 zákona o dráhách dostat tzv. druhou šanci při reorganizaci, na straně druhé ti ale moc nepomůže, protože představa, že se v tak krátké lhůtě, o které se bavíme shora, z úpadku vymaníš a reorganizační plán splníš, přičemž to dovedeš i k pravomocnému skončení insolvenčního řízení, je hodně absurdní. Lidsky řečeno - při reorganizaci dostaneš od Drážního úřadu nanejvýš 6 měsíců, po jejichž uplynutí stejně nadále nejspíš budeš plnit reorganizační plán (a budeš v úpadku), takže ve smyslu § 28 odst. 2 zákona o dráhách budeš pořád finančně nezpůsobilý...[crazy]. Pak by ti měl DÚ "papíry vzít definitivně", což je samozřejmě absolutní nesmysl v situaci, kdy toto oprávnění potřebuješ k podnikání a plnění reorganizačního plánu (ledaže to budeš protahovat skrze řízení předvídané větou poslední onoho § 30 odst. 2 zákona o dráhách).
Jediné slušné vlakové spojení z Prahy a Severních Čech do Polska a Vy ho chcete zpochybňovat. Ekonomie zničí vše užitečné s šetřily jako jste Vy. - M. Š., obhájce rychlíku Praha - Jelenia Góra a zpět.
Úterý, 20. září 2022 - 11:13:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 1-2020
Wool: Při rozhodnutí o povolení insolvence asi nikdy není 100% jistota, zda bude/nebude plán splněn, ale soudkyně pracuje s nějakou jeho reálností. Proto musí do jisté míry už teď pravděpodobné rozhodnutí DÚ předjímat, protože je pro fungování firmy v případné insolvenci naprosto zásadní.Tady žádný paragraf nedává exaktní řešení, je to prostor pro rozhodnutí soudkyně.
Se slzou v oku vyslovuji domněnku, že JHMD podmínky pro insolveci nesplňují ani náhodou a (pokud nepřijde deus ex machina) skončí v konkursu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Křivi.)
Quex
Úterý, 20. září 2022 - 13:25:22  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8703
Registrován: 5-2002
Se slzou v oku vyslovuji domněnku, že JHMD podmínky pro insolveci nesplňují ani náhodou a (pokud nepřijde deus ex machina) skončí v konkursu.

Myslíte asi reorganizaci.[wink] Uvidíme, právo zkusit reorganizaci mají, ta se samozřejmě může přeměnit i v konkurs. Teoreticky ani konkurs by nemusel znamenat zánik úzkokolejek za předpokladu, kdyby zůstal zachován provozovaný podnik a někdo by si koupil podnik od insolvenčního správce jako celek. Takto proběhl např. konkurs Sazky i několik dalších. To je v podstatě i nejbezpečnější způsob nabytí majetku, kdy by koupil podnik bez dluhů. Ale v tomto případě je to otázka, protože prohlášení konkursu by v tomto případě znamenalo odebrání licence atd., takže by asi ani nebylo co provozovat.[crazy]
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Úterý, 20. září 2022 - 13:37:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2322
Registrován: 5-2007
Ono eště bude veselo....[uhoh]
https://zdopravy.cz/spor-mezi-akcionari-jhmd-kysela-zaluje-cajank a-o-akcie-126778/
Úterý, 20. září 2022 - 13:55:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 1-2020
Quex: Nevím, s čím máte problém a co se snažíte rozporovat. Reorganizace je součástí této insolvence, byť její přiložený návrh je mimo zcela realitu.
Že ani konkurs nemusí znamenat zánik je asi 99% diskutujících známo. Musí být ale solventní zájemce o celek, jako u té Sazky a stovek dalších. V tomto případě to kromě licence mohou ovlinit i ceny pozemků a spousta další faktorů. Takže moje "skončí v konkursu" není míněno jako "skončí úplně". Ale aby konkurs nebyl rozprodej, musel by se právě objevit deus ex machina. Solventní kupec celé podstaty, bohatý investor/sponzor pana Čajánka, který by konkurs odvrátil, státní/regionální záchrana...

Nebaví mne se s někým chytat za slovo a nechat se zatáhnut do typických káčkových nekonečných polemik o ničem.
Úterý, 20. září 2022 - 15:06:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3957
Registrován: 4-2014
To už říkal nedávno i p Šatava, jak to současné vedení JHMD tu společnost vede, tak je to jízdenka do konkursu celé společnosti. Reorganizace společnosti se může podařit a tím odvrátit konkurz a hrozící rozprodej veškerého majetku společnosti, ale v prvním kroku se musí vyměnit celé vedení společnosti, tedy reorganizace ano, ale už bez p. Čajánka a jeho manažerů. Musí tam nastoupit lidé, jako je .p Šatava, kteří si z té společnosti nechtějí udělat zlatý důl, který bude plnit jejich kapsičky.

Nejlepší by bylo, kdyby celou společnost opět přebral p. Šatava, jenže to se bohužel nestane, protože p. Šatava má už jiné podnikatelské projekty a také pokročil věk, tak do JHMD se už vracet nechce.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Úterý, 20. září 2022 - 15:52:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1804
Registrován: 10-2010
Idea vrátit fungování JMHD do stavu před změnou vedení je hezká, ale otázka je nakolik je realizovatelná, neboť od dob začátku JHMD se dost zásadně změnila doba.
Dost zásadně šly nahoru ceny pohonných hmot, práce a dalšího. Změnily se požadavky na vozidla, kdy nízkopodlažnost je i v regionální dopravě v podstatě běžný standard. V neposlední řadě mají objednatelé ZDO poměrně hluboko do kapsy.
Další věc je, že současné vedení JHMD si dost znepřátelilo kraj Vysočina a je vůbec otázka za jakých podmínek by šlo tohle urovnat a přesvědčit kraj k další spolupráci.
A další věc je stav vozového parku. TU a balmy mají od poslední modernizace už celkem dost daleko a nutnost dalších velkých investic je asi jen otázka času. O použitelnosti Hašišbeden mají představu asi všichni, a jejich případný zcivilizování na něco použitelnějšího taky nebude zadarmo.

Všechno tohle a spoustu dalších věcí bude muset případný nový vedení řešit a nějak vyřešit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kondra89.)
Quex
Úterý, 20. září 2022 - 17:28:53  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8704
Registrován: 5-2002
Ale aby konkurs nebyl rozprodej, musel by se právě objevit deus ex machina. Solventní kupec celé podstaty, bohatý investor/sponzor pana Čajánka, který by konkurs odvrátil, státní/regionální záchrana...

Však v tom se shodujeme. I podle mě je záchrana ve stadiu konkursu nereálná. Takže z šotopohledu doufám, že vyjde ta reorganizace.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Středa, 21. září 2022 - 09:22:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 1-2020
Quex: Já naopak myslím, že nereálná je insolvence restrukturalizací podle podaného návrhu pro jeho nereálnost a kumulaci dalších průserů. Mám obavu, že to přes všechny snahy bude směřovat k rozhodnutí o konkursu, což ale nemusí být konečná.
Pak záleží na přístupu konkursního správce, zda se bude nějak snažit udržet částečný provoz (bude-li licence) a začne rozprodávat lukrativní majetek, nebo zda se bude snažit zpeněžit konkursní podstatu více méně jako celek (třeba bez kavárny a jiných čajonesmyslů). Cenu celku bohužel ovlivní výrazně rozsáhlé vlastnictví pozemků. Čajopapaláš chce jen za KnL - Obrataň od státu asi 130 mil. Kč. Myslím ale, že konkursní správce by mohl být spokojen, kdyby celý provozní soubor úzkorozchodek prodal za 150 - 200 mil. z čehož by se s rezervou uhradily závazky a náklady konkursu a na to už by se investor mohl najít. Pro stávající management by se pak zřídily vkusné výběhy a turisté by je chodili krmit. [happy]
Středa, 21. září 2022 - 11:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 879
Registrován: 10-2005
Vzhledem k tomu, že se tady hází pojmy s dojmy, několik osvětových poznámek z teorie i praxe:

právo zkusit reorganizaci mají Nemají. Mají právo podat návrh na povolení reorganizace, což je z hlediska nároku něco podstatně odlišného. Z čehož rovněž plyne, že reorganizace nikoli je, nýbrž přinejmenším prozatím není součástí této insolvence.

Vzhledem k tomu, že podali návrh na povolení reorganizace společně s insolvenčním návrhem, další postup soudu vymezuje ust. § 148 odst. 2 IZ, t.j. že se předbíhá fáze čekání se způsobem řešení úpadku po jeho zjištění, a soud obligatorně se zjištěním úpadku rozhoduje o způsobu jeho řešení (včetně variety konkursu, srov. NSČR 29 NSCR 137/2018 a společný zájem věřitelů), v důsledku čehož se musí dále zmíněné akcenty řešit současně s evaluací samotného úpadku.

Vzhledem k tomu, že rozhodnutí o povolení reorganizace je meritorní a v prvé řadě se ve smyslu ust. § 317 odst. 2 IZ posuzuje její přípustnost, soud může a musí obstarávat (ať již výzvou dlužníkovi, či cestou vlastní) podklady k evaluaci této (první) zákonné hypotézy - což mimo jiné činí v rámci zmíněných přípisů. K povaze dotazů, viz o tom si musí soud udělat závěr sám, upozorňuji, že soud v tomto řízení neposuzuje způsobilost dlužníka k provozu železniční dopravy, t.j. nejde, otrocky řečeno, o podřazení skutkového stavu normě hmotného práva, nýbrž posuzuje přípustnost a důvodnost reorganizace dlužníka dle insolvenčního zákona. Nehledě k tomu IZ je smíšený předpis a v tomto konkrétním ohledu se plně prosadí jeho ust. § 7 o (pouze) přiměřeném použití o.s.ř., tedy o pouze přiměřeném použití ust. § 135 odst. 2 o.s.ř., které však je navíc samo o sobě fakultativní.
V návaznosti na pozitivní posouzení přípustnosti reorganizace rozhoduje soud o jejím případném povolení (srov. ust. § 325 a násl. IZ), které (zpět k ust. § 148 odst. 2 IZ) spojí s rozhodnutím o úpadku.

Takto definovaný proces prošel ústavním přezkumem, cit.: "principem dobré víry a poctivého záměru navrhované reorganizace (včetně reorganizačního plánu), který lze vyvodit z § 317 odst. 2, § 323, § 326 odst. 1 písm. a) a § 348 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona" dle nálezu III. ÚS 2849/17.

Konkurs samozřejmě nemusí být apriori konečná, nýbrž (pomineme-li pohled akcionářů) naopak, avšak, jak je správně zmíněno, předpokládá to v kontextu povahy podnikání pokud možno zachování provozu podniku a investorský potenciál. Nahlédneme-li pro inspiraci do blízkého zahraničí může být i ze strany veřejnoprávní - LG Innsbruck, Aktenzeichen 9 S 23/20k, Achenseebahn AG.
Quex
Středa, 21. září 2022 - 12:51:59  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8705
Registrován: 5-2002
Ano, měl jsem správně a přesně napsat, že reorganizace je v tomto případě obecně přípustná, že mají právo ji zkusit navrhnout. A to všechno, co píšete, je pravda, nicméně nejdůležitější je právě ten § 348, který za těchto okolností, tj. když i věřitelé schvalují reorganizační plán, soudu dává možnost jej zamítnout v podstatě jen v případě sledování nepoctivého záměru, o čemž se asi soud snaží udělat si názor. A toto dovodit v této fázi, kdy není ani prohlášen úpadek, bude dost těžké a soud by to taky musel řádně odůvodnit. Možnost zamítnout jej z dalšího důvodu, že plnění pro věřitele by bylo nižší, než plnění v případě konkursu, není moc reálné, protože to v této fázi moc není schopen nikdo odhadnout, ledaže by tam byl skutečně nějaký evidentní nepoměr a platí totéž, co výše.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Středa, 21. září 2022 - 17:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 73
Registrován: 1-2020
Dnes opět několik čerstvých a většinou velmi rozsáhlých dokumentů v insolvenčním rejstříku. Vyjádření dlužníka jako by se o píď přiblížilo realitě, byť jí i tak zůstává na hony vzdáleno.
Ale i to je pozitivní.
Středa, 21. září 2022 - 21:56:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 12-2020
Dle info od personálu JHMD je prý už rozhodnuto, že od 2. října bude NAD do N. Bystřice. Totéž Kamenice - Obrataň. Naše kulturní dědictví (pardon vlastně Čajánkovo a spol) jde do kopru.
PepaN
Středa, 21. září 2022 - 21:59:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 862
Registrován: 1-2012
Být JČK a Vysočina, okamžitě vypovím smlouvu. Kraje platí vlak, ne autobus. Dá se pochopit, při údržbě infrastruktury, ale ne, když vinou dopravce nejsou vozidla a vlastně nic...
Středa, 21. září 2022 - 22:04:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3960
Registrován: 4-2014
To se dalo čekat. Pokud soud povolí reorganizaci podniku, tak pokud se toho zase ujme zlatokop Čajánek, tak je jasné, že to bude definitivní zánik. Reorganizaci musí provést úplně nové vedení, v kterém už nebude p. Čajánek a jeho spřízněné duše a musí přijít o veškerý vliv na společnost. Jinak se ta reorganizace nikdy nepovede.
Čtvrtek, 22. září 2022 - 14:25:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 12-2020
Pár postřehů ze včerejších JHMD. Na úseku Obrataň - Včelnička jsem napočítal 6 pomalých jízd (nejdelší asi kilometrová pod Chválkovem). V provozu T 47.005 a HB M 27.003. Vedlejší koleje v dopravnách se pravidelně nevyužívají. Budova v Chválkově vypadá opuštěná. Obsazené stanice jsou Černovice, Kamenice a Nová Včelnice. Mimochodem všude s pěknými čekárnami. V Kamenici je hezká výstavka o historii tratě.
V Kamenici stojí T 29.014 a maďarský osobní vůz + Balm/ú 633 a 4 sypáky.
Na obrataňské větvi nyní probíhá křižování jen v Kamenici a dvakrát ráno v Lovětíně (nyní již za tmy).



Má někdo povědomost o tom, kdy se likvidovala vlečka lesů v žst. Chválkov a kdy skončila nákladní doprava na Obrataňce?
Čtvrtek, 22. září 2022 - 17:07:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1222
Registrován: 7-2017
https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/vyplata-uzkokolejka- insolvence-jhmd-dluh-kompenzace.A220922_161823_budejovice-zpravy_ mcb

Pracovníci jindřichohradecké úzkokolejky v insolvenci nedostali výplaty
Čtvrtek, 22. září 2022 - 17:37:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3961
Registrován: 4-2014
Z_F_J:
"Pracovníci jindřichohradecké úzkokolejky v insolvenci nedostali výplaty"

Hezké, takže to předznamenává i odchod zaměstnanců, protože pokud nebudu dostávat výplatu, tak si budu hledat jinou práci a pokud najdu, tak a od neplatícího zaměstnavatele odejdu.
Hlavně, že Čajánek má ve své kapsičce plno. Sice slíbil, že zaměstnanci výplatu dostanou, ale tomu se může a nemusí věřit, takže všech 80 zaměstnanců uvrhl do velké nejistoty. Ať Čajánek řekne rovnou, končíme a nabídne celou firmu i s licencí k prodeji. Pokud by to tak šlo, tak je otázkou kdo to koupí, jestli někdo schopný, který celou firmu dokáže postavit zpět na vlastní nohy a nebo nějaký ala Čajánek, který to pošle celé do kopru, rozprodá vše co jde zpeněžit a zmizí.
Čtvrtek, 22. září 2022 - 19:20:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1460
Registrován: 12-2020
Tak se to těm HB alias Ponorkám povedlo. Dostaly spolu s Čajánkem a spol. JHMD pod čáru ponoru. Jak symbolické.
Čtvrtek, 22. září 2022 - 22:18:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1888
Registrován: 10-2007
To by aspoň mohly JHMD pronajmout Túčka no Osoblažku, aby nemusel jezdit bus.
Každá správná mašina musí být cítit naftou a být aspoň trochu špinavá od oleje !
ČKD Praha můj vzor ! [fotic] [fotic] [fotic] [vypravci]

[ok] [ok] [ok] K6S 310 DR [ok] [ok] [ok]
Čtvrtek, 22. září 2022 - 22:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 11-2018
Takže v sobotu 1.10. ještě pojedou?
PepaN
Pátek, 23. září 2022 - 11:20:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 863
Registrován: 1-2012
Luboš_3.21: kdo by chtěl něco v takovém stavu, jako to je s takovými dluhy, pošramoceným jménem atd?
Jinak po těch zaměstnancích (hlavně teda po strojvedoucích) skočí každý dopravce rád, protože jich je nedostatek. Není potřeba aby měli ještě jednou zažít handrkování o výplatu... Zajímalo by mě, co ti všichni ředitelé, kteří ti také nedostali výplatu?