Diskuse » Železnice » Elektrizace tratí » Archiv diskuse Elektrizace tratí do 23. 9. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Elektrizace tratí do 23. 9. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 14. září 2022 - 11:59:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27239
Registrován: 5-2002
M250: Zatímco v reléové logice jde každý "bit" svým vlastním drátem, kde má neomezené pole působnosti, v mikroprocesorových systémech se tlačí s mnoha jinými na sběrnicích, kudy se přenáší kromě něj další spousta bordelu.
To je kravina, zrovna tímhle to fakt není. Naopak ta elektronika dokáže bejt tak rychlá, že by jí mohly vadit různý zákmity na koncákách, který jsou relátkám šumafuk, protože na to nestíhaj´ zareagovat.
V praxi se tohle zpravidla řeší tak, že se u různejch ovládanejch mechanickejch hejblat čeká na dojití pevnou dobu (protože alternativa, že po prvním ťuknutí se to zkrátí na dobu nutnou na ošetření zákmitu je zbytečně složitá a má špatnej poměr cena/výkon, tedy přesněji složitost/přínos).
U vícesystémovejch mašin se točí všelijakejma přepojovačema a jejich dříve vzduchové pohony se dnes řeší spíš elektrickým servem, takže i tohle trvá dýl. A i ten sběrač si nejdřív musí natlakovat lištu, aby ho ADD nechalo zvednout.
Další věc je ta, že na Esu ještě volil soustavu fíra a mašina si to jen zkontrolovala. Teď už volí soustavu sama mašina, takže si to musí zkontrolovat sama po sobě (přičemž má k dispozici jen to měření na šíně sběračů, kdežto u fíry se mělo za to, že má i jakousi potuchu o tom, pod jakou trolejí se zrovna nachází). A u těch CZE to bylo autonomně odjakživa.
No a tohle všechno se nasčítává...

P_v: Ale nebylo, tak se ve škodovce nebo siemensu nikdo s rovnáky na vohejbák neobtěžoval.
Nevím, jak dlouho to siemensím mašinám trvá teď, ale před pár lety 380 tahala už ve Svitavách u perónu, kdežto Taurus až na třebovským zhlaví.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 14. září 2022 - 19:09:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2634
Registrován: 8-2017
Naopak ta elektronika dokáže bejt tak rychlá
1) když se to dobře naprogramuje
2) když jsou použité sběrnice dostatečně rychlé a vhodně časované
3) když se protožejetopřecedostrychlý na to nenabalí fůra (někdy výpočetně náročných) kontrol a zbytných fíčur

K tomu se samozřejmě připočítávají další specifika, která jste zmínil.
Středa, 14. září 2022 - 21:32:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10280
Registrován: 9-2002
Já to zkusim z opačnýho konce:

Na dřevěnejch Taurusech (a asi i na Laminošrotech apod.) jsou všechny koncáky ochran v sérii a drží hlavní vypínač, resp. ho umožnňují zapnout. U moderních strojů je na každej prvek vytažená individuální diagnostika připojená na (sériovou ?) sběrnici. No a RCU si je musí postupně očuchat a pak to buď zapne, nebo ne.

Takže... pokud si musim takto očuchávat každej prvek, tak je to v lepšim případě jeden telegram z RCU a druhej zpátky. Je to jako odškrtávání v seznamu - dokud neni vše odškrtnuto, tak se nejede.

Za sebe mám blbej nápad... Udělat onu sériovu linku po vzoru starejch krámů nutnou ke startu/restartu a uplně bokem nechat diagnostiku prostřednictvím individuálních telegramů fyzicky po JINÝ SBĚRNICI. Ale ono je to asi moc pracný a asi i "zbytečně" drahý.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
P_v
Středa, 14. září 2022 - 21:57:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2856
Registrován: 5-2002
Lepší nápad by byl, že řídící elektronika těch prvků bude napájená furt, ze zálohy. Pak se ten výpadek trakce bude řešit jen jako provozní stav a ne jako restart s očucháváním.
Ale samozřejmě nevidím do toho, jak to mají udělané, jen to odhaduji.
Čtvrtek, 15. září 2022 - 09:13:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4326
Registrován: 5-2002
před pár lety 380 tahala už ve Svitavách u perónu, kdežto Taurus až na třebovským zhlaví.
Což má logiku - u té 380 sepředpokládalo, že bude jezdit z podstatné části v ČR, a tak se při jejím vývoji brala v úvahu "národní specifika" - tedy i množství stahovaček.
U Taurusů by bylo zbytečné se o naše speciality nějak moc starat, když jich drtivá většina sem stejně nejezdí - proč komplikovat a prodražovat vozidlo něčím, co krom české kotliny skoro není potřeba?
Máte hezké nápady, ale nejlepší asi stejně bude počty těch stahovaček omezovat - kvůli železnicím v ČR Siemens asi těžko bude předělávat mašiny, které jinak bez problémů jezdí jinde.
Čtvrtek, 15. září 2022 - 09:14:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8252
Registrován: 9-2011
Agent: myslím, že tomu ze úplně rozumíš [wink]
Na motorákách 843 nebo Dm12 kontroluju 250 (!!!) poruchových signálů každých 20 ms (a to se ještě mnohdy jedná ne o jednoduchý signál 1/0, ale o nějakou, i poměrně složitou, funkci).
Takže v rychlosti zpracování nebo v přenosu po sériové sběrnici to opravdu není.
(Kromě vyhodnocování poruch se v tom 50 Hz přerušení dělá ještě spousta dalších nezbytných věcí, jako třeba čtení vstupů, zpracování různých provozních funkcí, ovládání výstupů atd.)

(mít těch 250 signálů jako 250 kontaktů relátek v sérii, tak se to NIKDY nerozjede [proud])
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 15. září 2022 - 09:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8253
Registrován: 9-2011
P-V: vy si myslíte, že při stažení sběrače spadne i napájení řídicího systému????
No to opravdu ne.
(to by např. vlak hned zabrzdil, protože by se přestal napájet brzdič.)
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 15. září 2022 - 10:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10284
Registrován: 9-2002
Dobře, tak to doplnim tak, že chci jen zkontrolovat koncáky od prepojovačů TF, sběračů, (ne)zapnutí příslušnýho HV a asi (ne)nabití filtrů. Víc toho snad na přepnutí systému nepotřebuju, nebo jo ?

Takže pak by to přepínání systému mohlo vypadat asi takto: Sjedu z výkonu, snídám koště, přepnu systém, očuchám si výše uvedené v jedný lince, koště hore, zkonrolovat volty v troleji, zapnout HV a jedem dál...

Ale takhle to asi funguje jen na 362/363, co ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 15. září 2022 - 10:20:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 201
Registrován: 4-2020
Apollo_17: Máte nějaké dlouhé časové údaje. Včera jsem si to schválně měřil by voko, žádná vypínačka (na mé cestě jich bylo asi 7) s Vectronem netrvala déle než nějakých 15-20 s komplet, tzn. jak tah loko (tzn. i zmíněné měniče), tak klima ve vozech. Asi šikovnej fíra [wink]
Čtvrtek, 15. září 2022 - 11:46:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8254
Registrován: 9-2011
Agent: já naopak chtěl říct, že i kdybys kontroloval 50 věcí, tak se to fpohodě stíhá.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 15. září 2022 - 14:38:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27247
Registrován: 5-2002
Agent: Takže... pokud si musim takto očuchávat každej prvek, tak je to v lepšim případě jeden telegram z RCU a druhej zpátky. Je to jako odškrtávání v seznamu - dokud neni vše odškrtnuto, tak se nejede.
Takhle debilně to snad nikdo nedělá...
Stav všech zařízení se zjišťuje periodicky furt kolem dokola a přijatá data ukládá prezentační vrstva protokolu do proměnných v paměti. To odškrtávání se pak děje na těch proměnných v paměti a je hned.

Takže pak by to přepínání systému mohlo vypadat asi takto: Sjedu z výkonu, snídám koště, přepnu systém, očuchám si výše uvedené v jedný lince, koště hore, zkonrolovat volty v troleji, zapnout HV a jedem dál...
Nemohlo. Dnes už fíra žádnej systém nepřepíná, ten se načuchá automaticky po zvednutí sběrače a teprve potom se mašina přetáčí na novej systém.

P_v: Lepší nápad by byl, že řídící elektronika těch prvků bude napájená furt, ze zálohy.
Ona snad palubní baterka nejde furt...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 15. září 2022 - 22:55:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8508
Registrován: 8-2007
TomioLopez:Vectronem netrvala déle než nějakých 15-20 s komplet, tzn. jak tah loko (tzn. i zmíněné měniče), tak klima ve vozech. Asi šikovnej fíra [wink]

No příště to změřím. Ale klimatizace není odporové topení,které začne topit po sepnutí stykače.

Hajnej: Dnes už fíra žádnej systém nepřepíná, ten se načuchá automaticky po zvednutí sběrače a teprve potom se mašina přetáčí na novej systém.

No dnes je to ještě složitější u některých lok.,než u Esa. Třeba u toho Vectrona fíra po stažení sběrače a vypnutí HV po průjezdu neutrálního pole rozklikne obrazovku s vlaječkama zemí,kde je ta lok.schválená a vybere z nabídky příslušnou vlaječku,u ČR ještě systém.Ten pak na této obrazovce potvrdí,až se potvrzovací fajfka na obrazovce objeví. Pak musí na jiné obrazovce potvrdit příslušný zabezpečovač pro vybranou zemi fajfkou na této jiné obrazovce(při nepotvrzení dojde k rychločinnému brzdění).Po tomto úkonu čeká,až se odblokuje sběrač.Po odblokování sběrače(na obrazovce zmizí přeškrtnutý sběrač) jej může zvednout a na obrazovce se objeví přeškrtnutý vypínač.Až po několika sekundách zmizí přeškrtnutý vypínač,může jej zapnout-objeví se přeškrtnuté kN.Tam už jde zapnout vlakové topení,ale ještě nejde trakce.Až po několika sekundách zmizí přeškrtnuté kN,může lok. do výkonu. Po další minutě načne pískát měnič topení a klimatizace stanoviště a lok. je plkně funkční.

Ona snad palubní baterka nejde furt...?

Baterka je furt,ale systém vidí rozdíl u situace,kdy nenabíjím a nabíjím vše z trakčních motorů. Podle toho se liší délka plného obnovení všech funkcí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
P_v
Čtvrtek, 15. září 2022 - 23:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2857
Registrován: 5-2002
vybere vlaječku, systém, zabezpečovač, potvrdí licenční podmínky, odsouhlasí ochranu osobních údajů, povolí cookies, zakáže zasílání obchodních sdělení [happy]...

Tady by mohl být prostor pro zlepšení, ne? Za 10 sekund se zcela určitě neodteleportoval 500 km jinam. [lol]
Pátek, 16. září 2022 - 10:06:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27252
Registrován: 5-2002
A17: ale systém vidí rozdíl u situace, kdy nenabíjím a nabíjím vše z trakčních motorů
Obávám se, že P_v tohle na mysli neměl - mluvil o napájení řídicí elektroniky.
Jak jsi mohl vidět z Agentova #10280, představy o fungování vozidlových ŘS mají někteří jedinci na hony vzdálené od skutečnosti...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 16. září 2022 - 11:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14130
Registrován: 4-2003
Nevím kde se zeptat ,dejme tomu tady bych mohl dostat odpověd.

Jak velký problém je projet děličník (citron) se zvednutým smetákem ale třeba bez výkonu ??

Proč se ptám .... mám stanici kde je pomalá 10km přes vexle. Nad nimi ten citron. Pokud v té 10km stahnu smeták tak než se to všechno nahodí tak stojím a celé to tam o to více zajebu včetně přejezdu ....
Pátek, 16. září 2022 - 13:37:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12060
Registrován: 5-2002
ad Jnd: Proč se ptám .... mám stanici kde je pomalá 10km přes vexle. Nad nimi ten citron. Pokud v té 10km stahnu smeták tak než se to všechno nahodí tak stojím a celé to tam o to více zajebu včetně přejezdu ....

Tak se neptejte.
A nedělejte zachránce dráhy, která to po vás evidentně nikdo nechce...
Stáhněte sběrač, překulte se přes kouli, v poklidu se po stahovačce oživte a když tam zastavíte, tak tam zastavíte. Kde to je?

Žlutá koule se dává na děliče s předpokladem velmi rozdílných elektrických potenciálů. A když se dobře trefíte, tak vypálení ližin sběrače je opravdu za malinkatou chviličku...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 16. září 2022 - 13:41:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8317
Registrován: 9-2005
Přesně. Ať si za uváznutí vlaku v takovém případě nese odpovědnost ten, kdo ten citron na takové místo schválil, nebo ten, kdo to místo neumožnil objet.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 16. září 2022 - 15:23:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 495
Registrován: 9-2012
Apollo_17:
"No dnes je to ještě složitější u některých lok.,než u Esa. Třeba u toho Vectrona fíra po stažení sběrače a vypnutí HV po průjezdu neutrálního pole rozklikne obrazovku s vlaječkama zemí,kde je ta lok.schválená a vybere z nabídky příslušnou vlaječku,u ČR ještě systém.Ten pak na této obrazovce potvrdí,až se potvrzovací fajfka na obrazovce objeví. Pak musí na jiné obrazovce potvrdit příslušný zabezpečovač pro vybranou zemi fajfkou na této jiné obrazovce(při nepotvrzení dojde k rychločinnému brzdění).Po tomto úkonu čeká,až se odblokuje sběrač.Po odblokování sběrače(na obrazovce zmizí přeškrtnutý sběrač) jej může zvednout a na obrazovce se objeví přeškrtnutý vypínač.Až po několika sekundách zmizí přeškrtnutý vypínač,může jej zapnout-objeví se přeškrtnuté kN.Tam už jde zapnout vlakové topení,ale ještě nejde trakce.Až po několika sekundách zmizí přeškrtnuté kN,může lok. do výkonu. Po další minutě načne pískát měnič topení a klimatizace stanoviště a lok. je plkně funkční."

Totální ignorace lidského faktoru na (nejen) české železnici musí skončit. Tohle je naprosto otřesná idiocie. Jak to může někdo schválit?
Pátek, 16. září 2022 - 16:20:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14131
Registrován: 4-2003
Ten citron a 10km/h je ted v Huštěnovicích na břeclavském zhlaví . Já teda přes nej nejel ,pokaždé mě vzal přímo tak jsem nestahoval ,ale osobka s přes nej jezdila ...
Pátek, 16. září 2022 - 21:30:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8509
Registrován: 8-2007
Martyk:Totální ignorace lidského faktoru na (nejen) české železnici musí skončit. Tohle je naprosto otřesná idiocie. Jak to může někdo schválit?

No takhle mluvit o nejúspěšnější evropské lokomotivě v posledních letech,které už objednali zákazníci 1500 kusů. To byste chtěl zakázat?
https://zdopravy.cz/siemens-prekonal-hranici-1500-prodanych-vectr onu-65-lokomotiv-objednal-akiem-124569/
Sobota, 17. září 2022 - 01:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27256
Registrován: 5-2002
Martyk: Totální ignorace lidského faktoru na (nejen) české železnici musí skončit.
Nevím, proč to zevšeobecňuješ - třeba na 380 je tohle výrazně jednodušší: pokud se jede do jiný země, dá se to přednastavit v klidu předem (mj. aby šlo předem aktivovat VZ nebo třeba AVV). Pak tam jsou namalovaný vlaječky dvě a při přejezdu hranice tu přednastavenou postrčíš na aktuální.
Krom toho mám za to, že pokud měníš soustavu na jinou, která ve zvolené zemi existuje taky, tak nemusíš vlaječkovat vůbec (ale mohu se mýlit, už jsem na ni nejel přes styk poměrně dlouho).

Druhá věc je ta, že po konverzi to zanikne v některých zemích zcela a na některých hranicích se bude měnit leda frekvence, ale toho přepojování přitom bude míň...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Paul2no
Sobota, 17. září 2022 - 17:55:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2807
Registrován: 11-2009
Tak co jsem slyšel v minulosti, tak 380 byla právě navrhována pro tyhle specifické české vychytávky. Je fakt že v jiných zemích stahovačky moc nejsou, a stejně tak prakticky nejsou státy co by používaly více než jednu trakční soustavu - to je akorát Česko, Slovensko a Francie.
Sobota, 17. září 2022 - 20:40:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2639
Registrován: 8-2017
To přidejte, přinejmenším Belgii a Nizozemsko, o širokém rozchodu nemluvě.
Čínskej
Sobota, 17. září 2022 - 20:45:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2090
Registrován: 3-2012
Hajnej:
Tak tak. Při přejezdu 15/25 se "vlaječkuje", při přejezdu 25/3000 se "nevlaječkuje". Ono to "vlaječkování" je spíš kvůli vlakovému zabezpečovači a ne kvůli trakční soustavě...
Paul2no:
Je fakt že v jiných zemích stahovačky moc nejsou
V Maďarsku jich taky zrovna málo není. Srovnatelně s náma. Jak je na tom Rumunsko s Bulharskem, to netuším, ale tipuju, že též podobně...
Čínskej
Sobota, 17. září 2022 - 20:53:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2091
Registrován: 3-2012
To přidejte, přinejmenším Belgii a Nizozemsko
Původně jsem nechtěl komentovat, ale když už, tak já přidám Rakousko a Itálii...
Neděle, 18. září 2022 - 22:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27263
Registrován: 5-2002
P2no: to je akorát Česko, Slovensko a Francie
Kromě zemí zmiňovaných M250 a Čínským přidej ještě Anglii - 25 kV a 750 V.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Paul2no
Pondělí, 19. září 2022 - 07:41:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2808
Registrován: 11-2009
V Belgii a Nizozemsku mají po jedné 25 kV trati v jinak čistě stejnosměrných sítích. To jsem si dovolil zanedbat.
Pondělí, 19. září 2022 - 08:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10293
Registrován: 9-2002
Ono by se dalo říct, že i Espanistán patří do tohoto klubu, akorát zřjemě asi všechny styky jsou na rampách pro změnu rozchodu, takže takto jezdí jen Talgo. Ale jejich 252 od Siemense dvojsystémový jsou.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 19. září 2022 - 15:11:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3522
Registrován: 8-2009
V Belgii a Nizozemsku mají po jedné 25 kV trati v jinak čistě stejnosměrných sítích. To jsem si dovolil zanedbat.
To už také nějaký ten pátek není pravdou, zejména nákladní koridory prochází konverzí.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Úterý, 20. září 2022 - 23:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4932
Registrován: 12-2007
Když se zde zmiňuje konverze, tak v nedělních OVN ministr dopravy Martin Kupka uvedl, jak konverze ze stejnosměrné trakce na střídavou dost ušetří trakční elektrickou energii. Jenže se mi zdá, že ta konverze u nás probíhá dost pomalu. Kde jinde proběhla než na trati 330 v úseku Nedakonice - Říkovice? A dojde k jejímu urychlení v české železniční síti?
Středa, 21. září 2022 - 05:15:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2662
Registrován: 11-2012
No, je to takové plivnutí do vody, ale Lipno - Rybník. Ovšem tam to souviselo s elektrizací tratě do Horního Dvořiště.
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
Středa, 21. září 2022 - 08:26:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27279
Registrován: 5-2002
Wagon: Jenže se mi zdá, že ta konverze u nás probíhá dost pomalu. Kde jinde proběhla než na trati 330 v úseku Nedakonice - Říkovice? A dojde k jejímu urychlení v české železniční síti?
Jestli ono to nebude tím, že konverze fakt není akce, která by šla dělat stylem Hop na krávu, už je tele...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Paul2no
Středa, 21. září 2022 - 08:49:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2810
Registrován: 11-2009
Hajnej: co se vůbec tak strašně dlouho dělalo na tom úseku Nedakonice - Říkovice? Já měl za to, že DC koridory jsou na přepnutí již připraveny.
Středa, 21. září 2022 - 10:43:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 464
Registrován: 2-2018
Wagon:
"Když se zde zmiňuje konverze, tak v nedělních OVN ministr dopravy Martin Kupka uvedl, jak konverze ze stejnosměrné trakce na střídavou dost ušetří trakční elektrickou energii. Jenže se mi zdá, že ta konverze u nás probíhá dost pomalu. Kde jinde proběhla než na trati 330 v úseku Nedakonice - Říkovice? A dojde k jejímu urychlení v české železniční síti?"

To je výrok dost podobný tomu, který pronesl jistý pan Stropnický: "používám varnou konvici s menším příkonem, protože je úspornější"...
Nezpochybňuji ztráty v síti 3kV DC, ale rozhodně to není ten největší žrout elektrické energie v naší civilizaci, ani na dráze. Ale metoda ekologistů "zabij bobra, zachráníš strom" je mor, který zachvátil společnost, průměrně inteligentními politiky počínaje...
Středa, 21. září 2022 - 10:46:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10301
Registrován: 9-2002
Leda troleje. Nejsou trafáky a linky 110 kV.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 21. září 2022 - 12:39:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8259
Registrován: 9-2011
PP: Stropnický řekl: "nemám varnou konvici, protože má moc velký příkon. Já si pro horkou vodu chodím naproti do hospody."
Je otázkou, co si představíme pod pojmem "žrout" - jestli celkovou spotřebu nebo ztráty.
Když el. lokomotiva má při příkonu 3000 kW výkon 2700 kW, je větším žroutem než trolej, ze které odebírá těch 3000 kW, zatímco měnírna do té samé troleje cpe 3600 kW?
A je větším žroutem 2000tunový ucelený nákladní vlak z A do B, nebo vzduchvozící elefant (čistá ztráta i při technicky dobré účinnosti vozidla)?

Agent: podle mého nejsou hlavně měniče 3f/1f včetně potřebných staveb (ten měnič asi nebude spokojenej jen tak bydlet pod širým nebem jako prostý transformátor 110 / 27,5 s vypínačem, dvěma odpojovačema a pár relátkama v plechový budce...).
Pokud je 3f napájení, tak v podstatě postačí stejné připojení jako u 3kV měnírny - už není potřeba tak důsledně hlídat zkratový výkon sítě (resp. zde jsou podstatně nižší nároky).
Všichni jste volové. Servít
Středa, 21. září 2022 - 13:23:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10304
Registrován: 9-2002
Já jsem to trochu zjednodušil, ale máš samozřejmě pravdu.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 21. září 2022 - 14:12:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 490
Registrován: 10-2018
Aleš_Liesk.:
"PP: Stropnický řekl: "nemám varnou konvici, protože má moc velký příkon. Já si pro horkou vodu chodím naproti do hospody."
"
To nevim, teď to asi má ze zámečku trošku daleko?
Každopádně jsou ty stále rostoucí příkony konvic problém pro dimenzování domácího rozvodu, hledat nějakou s pouhými 2 kW, aby se na 16A přívodu ještě rozumně snesla s něčim jinym,
je docela opruz. Spíš je ztrátová akce mít dvoulitrovou konev na decku vody na kafe.
Středa, 21. září 2022 - 14:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9779
Registrován: 5-2002
Tak ta varná konvice se používá místo klasického vařiče, protože rychlý ohřev má menší tepelné ztráty než pomalý na klasickém vařiči. Tedy by měla být úspornější. I při vyšším příkonu by té elektřiny měla sežrat míň. Druhá věc je mít na varnou konvici dimenzované přívody - častý problém prodejních stánků, kde ohřívají vodu na kafe a čaj. Tudle jsem u takového stánku, kde jim konvice nešla, jim poradil ať si roztočí prodlužku. A prý hele - vona ta smotaná prodlužka je horká. Takže ty ztráty mohou být i úplně jinde než na vlastním spotřebiči.
M_g
Středa, 21. září 2022 - 17:12:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1769
Registrován: 6-2006
Varná konvice má spirálu s menší hmotou než je plotýnka (není nutno tak velká energie na ohřátí jako u plotýnky) nejsou ztráty přestupu tepla mezi plotýnkou a hrncem, neohřívá se hrnec.
Rychlovarka má menší přestup tepla do okolí než "plechový" hrnec.
Ztráty se roztočením prodlužky nezmenší, jen se sníží oteplení bubnu, které je u některých hlídáno.
Středa, 21. září 2022 - 17:22:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2647
Registrován: 8-2017
M_g: První odstavec kromě posledního bodu neplatí pro indukci.
Ztráty se roztočením bubnu čistě teoreticky skutečně zmenší, protože se sníží teplota a s ní i odpor vodičů.
Středa, 21. září 2022 - 18:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 466
Registrován: 2-2018
Aleš_Liesk.:
"PP: Stropnický řekl: "nemám varnou konvici, protože má moc velký příkon. Já si pro horkou vodu chodím naproti do hospody."
Je otázkou, co si představíme pod pojmem "žrout" - jestli celkovou spotřebu nebo ztráty.
Když el. lokomotiva má při příkonu 3000 kW výkon 2700 kW, je větším žroutem než trolej, ze které odebírá těch 3000 kW, zatímco měnírna do té samé troleje cpe 3600 kW?
A je větším žroutem 2000tunový ucelený nákladní vlak z A do B, nebo vzduchvozící elefant (čistá ztráta i při technicky dobré účinnosti vozidla)? "

To bylo ještě před tím, než měl zámek (23.4.2015)
"Sporák, pak varná konvice, což je strašně neekologická věc kvůli extrémně vysokému příkonu."
https://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/rozh ovory_a_clanky_clenu_rhmp/rhmp/namestek_matej_stropnicky/proti_ko mercnimu_svetu.html
Rádio z roku 1980 je "úsporné", moderní televize nikoliv (sám ji nesleduji, ale určitě ne kvůli úspoře energie)[crazy]...
Ten rozhovor je "výživný"...

K věci: vyjdeme-li z toho, že se nejezdí zbytečně (jezdí - vzduchovoziče i nákladka), tak při stejném objemu přepravy na DC a AC nejsou ztráty na DC tak zásadním plýtváním. A troufám si tvrdit, že konverze spotřebuje tolik energie, že se za dobu životnosti nových zařízení ani nevrátí.
Středa, 21. září 2022 - 18:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8510
Registrován: 8-2007
tak při stejném objemu přepravy na DC a AC nejsou ztráty na DC tak zásadním plýtváním.

Na AC platí dopravce 9 procent ztrát k naměřěné spotřebě.
Na DC platí dopravce 18 procent ztrát k naměřěné spotřebě.
Zda je stoprocentní rozdíl hodně,nebo málo toť otázka.

A troufám si tvrdit, že konverze spotřebuje tolik energie,

No když se konečně přestane šaškovat s výstavbou nové elektrifikace v DC(Šumperk- Olomouc) na trati,kde žádné jednosystémové vozidlo nepojede,bude to naopak značná úspora materiálu i energie.Snad se už blýská na lepší časy a totální rekonstrukce budou budovány již v AC .
Středa, 21. září 2022 - 19:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27281
Registrován: 5-2002
Prag: Každopádně jsou ty stále rostoucí příkony konvic problém pro dimenzování domácího rozvodu, hledat nějakou s pouhými 2 kW, aby se na 16A přívodu ještě rozumně snesla s něčim jinym, je docela opruz.
Ona ten 16A jistič nevypíná při přetížení úplně hned. Za mýho mládí musela u jističe vedení vypínat tepelná spoušť při 40% přetížení až za hodinu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pezos
Středa, 21. září 2022 - 20:54:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2355
Registrován: 4-2014
Prag:
"Spíš je ztrátová akce mít dvoulitrovou konev na decku vody na kafe."
Bohužel i ty malé litrové konvice s příkonem 1 kW mají jako minimum značku na úrovni nějakých 3-4 deci.
Prag:
"hledat nějakou s pouhými 2 kW, aby se na 16A přívodu ještě rozumně snesla s něčim jinym, je docela opruz"
To se mi nezdá, většinou mají ty bežné s objemem 1,5-1,7 l pořád uvedeno 2200-2400 W (alias 220-240V/10A).
Borovička:
"Tak ta varná konvice se používá místo klasického vařiče, protože rychlý ohřev má menší tepelné ztráty než pomalý na klasickém vařiči."
Prý úsporami kvůli menšímu příkonu argumentovali někteří "experti" z euroinstitucí, když chtěli omezit příkon konvic po vzoru vysavačů. Podle mě je to urban legend, ale bohužel, člověk si u nich už nemůže být úplně jistý.

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Jeffer
Středa, 21. září 2022 - 23:21:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 1-2005
Praktické meranie kedysi dávno ukázalo, že ak máte taký výkon ohrievača na kilogram, že vodu privediete do varu za dve a pol minúty, tak ani nepotrebujete pokrievku na hrnci, resp. jej prítomnosť zmení čas potrebný na ohriatie (a tým aj spotrebu energie) zanedbateľne. Keď to ale bolo 15 minút s pokrievkou, tak bez nej sa teplota ustálila niekde na 80 °C. Jednoduchý experiment na úrovni základnej školy, ale ukázal tú zásadnú vec – ak chcem ohriať (napr. vodu), tak to chcem urobiť čo najväčším merným výkonom.
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
P_v
Čtvrtek, 22. září 2022 - 08:25:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2859
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"Ona ten 16A jistič nevypíná při přetížení úplně hned. Za mýho mládí musela u jističe vedení vypínat tepelná spoušť při 40% přetížení až za hodinu."
Od té doby se změnily požadavky na tepelnou spoušť. Když nahradíte jistič bakeliťák současným typem, bude vypínat přísněji, ale zvýšit ho o stupeň taky (správně) nemůžete, protože už by to bylo moc. Z toho důvodu prý vznikly jističe 13A, aby jimi šlo nahradit bakeliťák 10A, který se kdysi dával na zásuvky. (zdroj - revizní technik)
Pezos:
"Bohužel i ty malé litrové konvice s příkonem 1 kW mají jako minimum značku na úrovni nějakých 3-4 deci."
I velká konvice funguje dobře jen s objemem na hrnek. Ale je to v rozporu s návodem.
Pezos
Čtvrtek, 22. září 2022 - 10:22:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 4-2014
P_v:
"I velká konvice funguje dobře jen s objemem na hrnek. Ale je to v rozporu s návodem."
Ten požadavek na minimální objem jsem chápal u konvic s odkrytou spirálou (prostě musí být celá ponořená ve vodě), ale tam, kde topné těleso zabudované do dna, úplně nechápu, proč by musela být naplněna alespoň na 25 % objemu.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
M_g
Čtvrtek, 22. září 2022 - 13:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1770
Registrován: 6-2006
Aby bezpečně zareagovalo čidlo varu a nedošlo dřív k odpaření vody.
Čtvrtek, 22. září 2022 - 15:34:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27286
Registrován: 5-2002
Jeffer: Jednoduchý experiment na úrovni základnej školy, ale ukázal tú zásadnú vec
Na to nepotřebuju experimentovat, na to se stačí zamyslet: pokud jsem schopen varu vůbec dosáhnout, závisí teplo potřebné k ohřátí vody závisí jen na počáteční a koncové teplotě a nezávisí na čase a tedy ani na výkonu, ztrátové teplo závisí naopak jen na čase (protože průměrná teplota je +/- táž) a je tudíž tím větší, čím menší je výkon.

M-g: Aby bezpečně zareagovalo čidlo varu a nedošlo dřív k odpaření vody.
Čili pod dozorem můžu ohřát i míň vody. A sice podle hesla "ucho neni piča, ucho slyší"...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 22. září 2022 - 16:25:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8328
Registrován: 9-2005
A po vylití veškeré vařící vody z konvice hned po jejím vypnutí se stejně obvykle rozpojí teplotní ochrana.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 22. září 2022 - 17:08:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27288
Registrován: 5-2002
Q: V tom je právě fór toho poslouchání - když to vypneš ve správnej okamžik, tak to akorát dojde. Navíc se ani čaj, ani kafe nemá zalejvat vysloveně vroucí vodou.
A kdybychom hodnotili efektivitu zbytečně neohřátou vodou, tak je na tom nejlíp kávovar.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 22. září 2022 - 17:47:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 468
Registrován: 2-2018
A17: Vaše tvrzení je stejné jako dětská úvaha, že když je dneska 10 stupňů Celsia a zítra bude 20, tak bude o 100 % tepleji. Při spotřebě 1000 MWh není zásadní rozdíl mezi 1090 a 1180 MWh.
Čtvrtek, 22. září 2022 - 18:14:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8511
Registrován: 8-2007

pilot.pirx:
"A17: Při spotřebě 1000 MWh není zásadní rozdíl mezi 1090 a 1180 MWh."
No bude to třeba 540 000 Kč, pokud je kWh za 6 Kč na stejnosměru,nebo 270 000 Kč na střídavém napájení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Čtvrtek, 22. září 2022 - 18:52:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9781
Registrován: 5-2002
No a jaké smlouvy má SŽ uzavřené, asi žádné. Takže tu spekulovat za 6 Kč (to jako za co, to má být strop, pokud vím je to jen položka v kalkulaci koncové ceny) asi není na místě.
ono vůbec strop jen pro vyvolené spotřebitele zavání sakra komunistiskou érou regulovaného hospodářství se záměrem likvidovat střední třídu. Že to tak chtěj levicový v Něnmecku, co jim krávy moc prděj a nejí maso je věc jiná. Bude hlad.
P_v
Čtvrtek, 22. září 2022 - 19:53:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2860
Registrován: 5-2002
M_g:
"Aby bezpečně zareagovalo čidlo varu a nedošlo dřív k odpaření vody."
Ale to čidlo varu mi čidluje i s menším množstvím vody.
Čtvrtek, 22. září 2022 - 20:19:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4939
Registrován: 12-2007
Borovička: Provoz elektrických vlaků nebo vlaků s elektrickými lokomotivami na elektrizovaných tratích by měl být jak z ekonomických, tak i ekologických důvodů zpravidla levnější než provoz vlaků na naftu. Samozřejmě s výjimkou provozu osobních vlaků s velmi malou kapacitou cestujících, jako je v úseku Benešov u Prahy - Tábor a nákladních vlaků s pár vagony. Nebylo by dobré, aby byl levnější provoz na naftu.
Dnes ve zprávách bylo, jak v Jihlavě by z ekonomických důvodů nejraději nahradili např. moderní parciální trolejbusy starými naftovými autobusy, jejichž provoz je v současné době levnější.
Proto si myslím, že bude naprosto správné, když Státní obchodník s energií bude dodávat elektrickou energii za regulované ceny do Správy železnic a snad také pro provoz mezi Šumperkem a Kouty nad Desnou.
Čtvrtek, 22. září 2022 - 20:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14138
Registrován: 4-2003
Minulý týden jsem tu zmínil pomalou 10km/h nad deličnikem v Huštěnovicích ....

No a včera v rozkaze ....... Evidentně to jde když se chce ....


Pátek, 23. září 2022 - 00:54:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8512
Registrován: 8-2007
Borovička: Takže tu spekulovat za 6 Kč (to jako za co, to má být strop, pokud vím je to jen položka v kalkulaci koncové ceny)

To je strop "silové energie", která je ještě navýšena o poplatky za distribuci.Ani lokomotivy nejezdí na 110 kV.

Provoz elektrických vlaků nebo vlaků s elektrickými lokomotivami na elektrizovaných tratích by měl být jak z ekonomických, tak i ekologických důvodů zpravidla levnější než provoz vlaků na naftu.

No a když je u dízlových vlaků je 1 kWh za 10-12 Kč,u el.by měla být alespoň na polovině(5-6 Kč/kWh).
Pátek, 23. září 2022 - 07:44:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9782
Registrován: 5-2002
Provoz elektrických vlaků nebo vlaků s elektrickými lokomotivami na elektrizovaných tratích by měl být jak z ekonomických, tak i ekologických důvodů zpravidla levnější než provoz vlaků na naftu. - leda tak z ideologických důvodů. Realita začíná být jinde. Pokud zdražíte elekřinu 10x a naftu jen 2x hnde ta čísla jsou jinde.