Diskuse » Železnice » Železniční uzel Praha (ŽUP) » Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 15. 8. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 15. 8. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 10. srpna 2022 - 08:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 671
Registrován: 12-2003
Hajnej: která vlečka měla být a nebude, ČKD? Všiml jsem si, že tam v areálu měli vyskládané nové betonové pražce..
A to napojení traťovky na balabenském zhlaví se obnoví?
Středa, 10. srpna 2022 - 08:52:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14204
Registrován: 4-2003
Romanero:která vlečka měla být a nebude, ČKD? Všiml jsem si, že tam v areálu měli vyskládané nové betonové pražce..

Ano, zanikne zbytek vlečky ČKD [sad].
Středa, 10. srpna 2022 - 10:03:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8246
Registrován: 9-2005
vojtasTS29:
"K._A._F.:
No, já tedy ještě trochu přileju palivo, a řeknu, že by šly udělat dva jednostranné perony dovnitř oblouku a přehlednost tak vyřešit."
A já bych dal přednost Odstrčilově náměstí nebo Výtoni čistě kvůli větší poptávce včetně přestupů.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 10. srpna 2022 - 10:34:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14205
Registrován: 4-2003
Qěcy:A já bych dal přednost Odstrčilově náměstí nebo Výtoni čistě kvůli větší poptávce včetně přestupů.

Po zprovoznění Dvoreckého mostu zcela ztratí smysl budovat železniční zastávku na Výtoni, protože jedna tramvajová linka z Modřan pojede přímo na Smíchov. A z oblasti Palackého náměstí je jednodušší nasednout na metro a dojet na Smíchov. Ostrčilovo náměstí by mělo smysl především pro studenty několika fakult různých univerzit, které tam jsou v docházkové vzdálenosti a pro přestup na tramvaje směr Vršovice by tu byl také a dokonce lepší.
Bugear
Středa, 10. srpna 2022 - 22:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3958
Registrován: 8-2005
Nějak jsem tu nezaznamenal zmínku, že před měsícem a půl bylo fakticky zahájeno územní řízení na Libeňský přesmyk. Příslušný dokument už bohužel není dostupný, takže aspoň informace podle zákona 100/2001: https://edeska.praha14.cz/eDeska/download.jsp?idPriloha=26177
Online výpočet kontrolní číslice
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Pikehead
Středa, 10. srpna 2022 - 23:59:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8745
Registrován: 3-2007
Bram:
"Ostrčilovo náměstí by mělo smysl především pro studenty několika fakult různých univerzit, které tam jsou v docházkové vzdálenosti a pro přestup na tramvaje směr Vršovice by tu byl také a dokonce lepší."
Tož, zase ať něco nenafukujeme do nějaké wagonoviny... Univerzita je to jedna a na Albertově sídlí lékařská fakulta a cca. půlka přírodovědy a je to tam blíž z původní stanice Vyšehrad než z Ostrčilova náměstí. I tak bych ale geology, chemiky a mediky 1. LF z údolí Berounky považoval za poměrně marginální zdroj frekvence pro seriozní úvahy o poloze vlakové zastávky - bavíme se o nízkých desítkách lidí (?), jestli vůbec, a těch 150 metrů navrch z Výtoně by nakonec taky ušli.
Bugear:
"Nějak jsem tu nezaznamenal zmínku"
Bylo to tu - od K.A.F.
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 07:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14209
Registrován: 4-2003
Pikehead:Tož, zase ať něco nenafukujeme do nějaké wagonoviny... Univerzita je to jedna a na Albertově sídlí lékařská fakulta a cca. půlka přírodovědy a je to tam blíž z původní stanice Vyšehrad než z Ostrčilova náměstí. I tak bych ale geology, chemiky a mediky 1. LF z údolí Berounky považoval za poměrně marginální zdroj frekvence pro seriozní úvahy o poloze vlakové zastávky - bavíme se o nízkých desítkách lidí (?), jestli vůbec, a těch 150 metrů navrch z Výtoně by nakonec taky ušli.

Tak abychom nejeli jen obvyklou Pikeheadovskou dojmologii, tak je třeba uvést, že tam má budovy i ČVUT. Využívá je především Fakulta strojní, dále Fakulta dopravní ČVUT a budovu tam má i Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT.

Pro seriózní úvahy o zastávce platí nikoliv Pikeheadova dojmologie, ale hlavně možnost její realizace. Jestliže na Ostrčilově náměstí jí nechce Městská část Praha 2 a nemá moc cenu se o ní dále bavit, tak o nerealizaci zastávky na Výtoni se postarají místní. Nebudou jí tam chtít, protože z jejich pohledu by to krom zvýšené dopravní zátěže znamenalo i zvýšení hlukové zátěže (brzdící a rozjíždějící se vlaky) a další negativa (například snížení ceny nemovitostí), takže nelze předpokládat, že by místní obyvatelé řízení o vydání územního rozhodnutí v tomto případě netorpédovali. Dle mého názoru mají v tomto případě velkou šanci na úspěch. Doba, kdy tu šlo relativně bez problémů postavit zastávku, je tak minimálně deset let pryč, spíš ale ještě o něco déle. Stačí se podívat na Nové spojení a jeho dlouhá léta odkládanou kolaudaci. Jsem toho názoru, že dnes už by Nové spojení nemělo šanci projít v územním řízení, takže je velké štěstí, že se začalo realizovat před dvaceti lety a odpor v Příběnické ulici byl tehdy nejspíš skoro nulový. Dále by bylo dnes poukazováno na velkou rozlohu zničené zeleně, což je pravda, stačí si přepnout fotomapy z dnešních na rok 2003. Ostatně celé pokračování Blanky směr Libeň půjde pod zem, protože dnes není reálné postavit další dopravně inženýrské běsnění typu Malovanka i na Balabence a tohle místo úplně dorazit. Naopak dle současných studií se dá říci, že půjde o přetvoření nevábného místa v okolí Čuprovy ulice na místo pro život. Stejně tak (tedy bez finančně náročných úprav do podoby, kdy má reálnou šanci být projednána) neprochází vcelku pochopitelně Radlická radiála. A v tomto směru je třeba se dívat i na zastávku na Výtoni. Na Správě železnic budou velice rádi, když se toto místo (viadukty na předmostí) podaří jen citlivě revitalizovat. Asi tak, jako se to podařilo v případě Karlínského viaduktu [wink]. Držel bych se proto při zemi, protože kdyby došlo (třeba už dnes odpoledne [coze]) k nějaké závadě na mostě pod Vyšehradem, které by znamenalo jeho vyloučení z provozu na několik let, tak by se železniční neprovoz v Jamrtálu místním natolik zalíbil, že by nechtěli slyšet o jeho obnovení [uhoh][coze][crazy][angry].
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 07:42:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4897
Registrován: 12-2007
Bram: Souhlas[ok][ok][ok].
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 08:03:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14211
Registrován: 4-2003
Hajnej:Je načase si uvědomit, že cestující začínají příměsto čím dál víc vnímat z pohledu náhodného příchodu. A protože vykousnutím každého třetího vlaku z desetiminuty vznikne takt střídavě 10/20 minut, bude to ta cestující veřejnost vnímat jak, Jasánek? Bude to vnímat jako dvacetiminutu (a ještě k tomu takovou divnou).

Ale jdi. Většina cestujících jezdí do Radotína a dále z hlavního nádraží, takže pro ně pojede stále stejný počet vlaků, jako kdyby se jezdilo jen přes Smíchov. Bude to na hlavním nádraží trochu kulhat (10-5-15-10-5-15-10, což ovšem není nic, čím by se člověk mohl trápit, vlastní zkušenost z příměstského dojíždění), protože přes Kačerov je to delší jak kilometricky, tak i časově, protože by vlaky jedoucí přes Kačerov měly minimálně o jednu zastávku více. Po dokončení metra D a přestavbě stanice Krč zcela jistě o dvě zastávky více. I tento nově vzniklý přestupní bod (Krč) bude znamenat velký tlak na to, aby část vlaků linky S7 jela i po konci výluky provozu mostu pod Vyšehradem trvale přes Kačerov.


Hroch:Souhlas s obojím - přepravně je to jeden z těch lepších nápadů v rámci Prahy, ale dopravně je to zcela na pytel.

Dopravně je to opravdu naprosté neštěstí. Jak už jsem ale psal, o nerealizaci zastávky na Ostrčilově náměstí se postarala městská část, o nerealizaci zastávky na Výtoni se postarají místní v územním řízení [wink].

To by mne bez Vás nenapadlo.

Stačilo to tímto způsobem nekomentovat, protože bych se velice divil, kdyby to zrovna pan Hroch nevěděl [biggrin].


Obecně s teorií o potřebě nechat blbost vykvést souhlasím. Ale přijde mi, že (minimálně) v případě dopravního stavitelství moc nefunguje. Stačí se podívat na přesmyk v Libni nebo dálnice D0 / D3. Nebo se můžeme podívat mezi Prahu a Kladno nebo kolem České Lípy. Popravdě řečeno by mne zajímal případ, kde to vykvetení blbosti zafungovalo. Napadá mne osobně jen 1 případ a to ještě za dost specifických podmínek.

Mezi Prahou a Kladnem to vykvete tak leda do podoby, kdy bude realizována modernizace úseků Ostrovec - Ruzyně a Výstaviště - Masarykovo nádraží. To je tak maximum reálného a nejde zdaleka jen o finanční důvody.


A k té nevyhovující podobě - sám v následujícím příspěvku píšete (v zásadě pravdivě), že od koncepcí k uvedení do provozu to trvá klidně 10-15 let. Za tu dobu jsou mnozí objednavatelé schopni několikrát překopat svou představu o koncepci dopravní obsluhy, případně vůbec nějakou najít. (Jen zcela namátkou třeba dvakrát "nepostradatelný" a dvakrát zrušený Mochov.) Takže i kdyby se nechal nějaký problém vykvést a následně nějakým hnutím osudu se i začal řešit, nikde není řečeno, že to dopadne kladně (tj. že po dokončení vyvolané stavby bude stav vyhovující).

Mochov je spíše taková úsměvná historka, která to mohla dopadnout pouze dvěma způsoby: Tím, kterým nastal nedávno (zastavení provozu), nebo druhým způsobem, kdy by byl puštěn chlup a vystavěna zastávka u ulice Chudomelské. Pak by se provoz zuby nehty držel ještě tak patnáct let do doby, než by byla vyřazena (teď bez ohledu na dopravce) poslední regionova či mravenec [proud]. Řekněme, že tato historka je natolik bezvýznamná, že jí ani nemá cenu dále zmiňovat[wink].

Jinak jsem samozřejmě měl na mysli daleko zásadnější záležitosti než byl Mochov [wink].
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 08:08:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4898
Registrován: 12-2007
Bram: Aktivisti, NIMBYsti už jsou takového ražení, že blokují tunel mezi Dejvicemi a Veleslavínem pod Bateriemi několik desítek metrů pod zemí. Bohužel se domnívám, že pokud se jim bude čím dál víc ustupovat, tak časem nepostavíme ani cyklostezku z Horní Lhoty do Dolní.
Pikehead
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 08:52:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8747
Registrován: 3-2007
Bram: To je vlastně pravda, dokonce jsem v té budově někdy v roce 1987-88 i byl, kamarádova matka tam měla částečný úvazek a počítače (!!!). Jestli je to počtem studentů srovnatelné s 1. LF a přírodovědou - těžko říct - přidáme dalších 20 dojíždějících od Berounky?

A jinak pokud je argument, že Výtoň nemá šanci kvůli "místním" (zas tak hustá a blízká ta výstavba není + hlukové pozadí na Výtoni je takové, že vlak by měl co dělat, aby ho zvednul), tak nerozumím tomu, proč na Ostrčilově náměstí (kde je hladina hluku nižší) předpokládáte, že "místní" budou vstřícnější.

Přikláním se k tomu že Výtoň je výrazně exponovanější a užitečnější než zastávka v Jamrtálu (ten názor aktuálně zastává i Ropid), nicméně k tomu, aby vznikla a nezazdila kapacitu, by musela ležet na tříkolejném úseku - a právě ten asi nemá šanci vzniknout.
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 13:04:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 672
Registrován: 12-2003
Wagon: a já doufám, že se jim to vymstí. Protože to reálně dopadne tak, že z obou stran bude modernizovaná dvoukolejka a přes P6 se budou tlačit nekonečné štrůdly dieselů. Budou ještě pomáhat kopat ten tunel.. [wink]
mot
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 13:13:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3816
Registrován: 7-2017
Mocná lobby se postará, aby se Dejvice - Veleslavín jezdilo metrem.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 16:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14213
Registrován: 4-2003
Opravdu nepředpokládám, že by místní na Ostrčilově náměstí byli vstřícnější. Tam zastávka díky postoji Městské části Praha 2 není ve hře.

O užitečnosti zastávky nerozhoduje pohled ROPIDu, ale přepravní vztah mezi místy bydlení a místy pracovních či studijních příležitostí a tam Výtoň s Ostrčilovym náměstím prostě prohrává...
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 16:20:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14214
Registrován: 4-2003
Tak a teď z jiného soudku, respektive zahrádky, tentokrát z Čakovic, kde vyrostly dva nové klacíky, jeden modrobílý a druhý červenobílý [proud]. Ovšem bez alespoň jednoho elektromotorického přestavníku to moc fungovat s vlaky na cukrovarské vlečce nebude [nene]. Údajně Správa železnic vlaky na cukrovarské vlečce nechce...
Pikehead
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 16:20:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8752
Registrován: 3-2007
A přestupní vazby zajímavější nejsou? Na takovém Zahraďáku kromě přestupu není absolutně nic - a hele ho.
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 16:31:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14215
Registrován: 4-2003
Přestupní vazby jsou kupodivu zajímavější na Ostrčilově náměstí než na Výtoni. Jsou tam tři tramvajové linky směr Otakarova. A jakmile bude hotov Dvorecky most, kde budou jezdit tramvaje z Modřan na Smíchov, tak smysl zastávky na Výtoni hodně poklesne. A jsem toho názoru, že od takového vyzirace kapacity, kterou by zastávka v obvodu výhybny Vyšehrad byla (bez ohledu na její polohu), nás zachraňuje MC Praha 2 a Dvorecky most [rofl].
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 16:59:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26981
Registrován: 5-2002
Bram: odpor v Příběnické ulici byl tehdy nejspíš skoro nulový
Zlatý prciny...
Nech si někdy od někoho od stavby vyprávět o babě Chrástový. A pokud mě paměť neklame, tak i tam v tom jel Kužvart.

další dopravně inženýrské běsnění
Áááá, bez toho by to nešlo. No nic, počkám, až nastavíš i zrcadlo. [biggrin]

Většina cestujících jezdí do Radotína a dále z hlavního nádraží, takže pro ně pojede stále stejný počet vlaků, jako kdyby se jezdilo jen přes Smíchov
Pro ty lidi, co jezdí na Smíchov, tomu tak není. [nene]
A málo jich fakt není, tomu věř.

Jinak ohledně Jamrtálu víceméně souhlas. Zastávka na Ostrčiláku má mnohem větší smysl než na Výtoni.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 17:46:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 979
Registrován: 4-2006
Zastávka na Výtoni má větší smysl. Zejména kvůli vazbě na M17, která obsluhuje části centra špatně dostupné jak ze Smíchova, tak z Hlaváku.

I do Modřan je lepší spojení více linkami z Výtoně než jedinou linkou ze Smíchova.

Do Vršovic jezdí z Ostrčilova náměstí stejně tramvají jako z Výtoně. [wink] Každopádně má tohle spojení menší význam, a 7 pro něj stačí. A kdo jede jen do Nuslí a 7 je mu málo, dojde těch 250 metrů na Albertov.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 18:50:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 186
Registrován: 11-2020
Hele neexceluju ve sčítání lidí, ale přijde mi, že na Smíchově kolikrát vystupuje víc lidí jak z hlaváku a Radotína dohromady. Rozhodně je to u osobáků z Berouna/Řevnic nejvytíženější stanice.
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 19:01:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9742
Registrován: 5-2002
7 nejede do centra, otázkou je zda linka 6 tam není rychleji než S-bahn ukončený na 7. nástupišti hlavního nádraží. ale vzhledem k tomu jak se řeší aktuálně problém železničních mostů je ta diskuze vlastně mimo.
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 19:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4300
Registrován: 5-2002
tak i tam v tom jel Kužvart. Jo, jeho Ateliér pro životní prostředí nebo jak se to jmenovalo. On bojoval proti celému Novému spojení.
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 20:23:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15061
Registrován: 8-2004
Pikehead:
"Přikláním se k tomu že Výtoň je výrazně exponovanější a užitečnější než zastávka v Jamrtálu, nicméně k tomu, aby vznikla a nezazdila kapacitu, by musela ležet na tříkolejném úseku - a právě ten asi nemá šanci vzniknout."
Řekl bych spíš čtyřkolejném, aby to při tom počtu vlaků, které se cpou na Smíchov z různých směrů nebyl špunt.
Ohledně zastávky jsem dlouho preferoval Výtoň, ale musím uznat Bramovu poznámku ohledně Dvoreckého mostu, tudíž (pokud by čistě teoreticky mělo na něco takového dojít), tak jsem v otázce polohy indiferentní. Obě mají přepravně své klady.
Bram:
"Jinak jsem samozřejmě měl na mysli daleko zásadnější záležitosti než byl Mochov."
Však jsem ve svém příspěvku také psal o Mochovu jen jako o "namátkovém příkladu". Těch objednatelských změn by se dalo najít víc.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Schmitz
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 21:14:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 118
Registrován: 9-2017
Ještě doplním k výčtu zastávek s 380 mm nástupištěm: Nové Losiny
Pikehead
Čtvrtek, 11. srpna 2022 - 21:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8753
Registrován: 3-2007
Diskuse je velmi teoretická, ale Výtoň je jak uzel širšího centra (já bych třeba z Výtoně za běžného počasí chodil i na Karlák, abych si ušetřil nevábné žluté metro), tak je sama o sobě zajímavé místo (náplavka, restaurace na Výtoni). Zatímco Ostrčilovo náměstí je koutek někde v Nuslích, kde je fakt prd.

A Výtoň vs. Ostrčilovo náměstí má v docházkové vzdálenosti do těch slavných škol rozdíl 150 metrů - zastávky jsou dlouhé přes 200 metrů a pokud budeme předpokládat výlezy na obou stranách (Výtoň-cca. konec železného mostu, u Ostrčilova nám. naopak výlez u Botiče), je rozdíl pro školy opravdu minimální s výše uvedenými výhodami na straně Výtoně.

Dvorecký most je fajn, ale přestup na Výtoni by i tak mohl být jednodušší než na Smíchově, což by ty +2 minuty jízdní doby dokázalo smazat. A pravobřežní tramvaje asi taky budou jezdit výrazně častěji než cosi Smíchov-Libuš, jak tu myslím někdo už podotknul.
Pátek, 12. srpna 2022 - 07:09:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 312
Registrován: 7-2010
Bram:
Koukni do závěrové tabulky. Dá se to zamknout jak po druhé rovně, tak i na vlečku, takže to fungovat bude.
Pátek, 12. srpna 2022 - 07:24:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14216
Registrován: 4-2003
Hajnej:Zlatý prciny...
Nech si někdy od někoho od stavby vyprávět o babě Chrástový. A pokud mě paměť neklame, tak i tam v tom jel Kužvart.


Ale jdi. Ty si pleteš dvě záležitosti: Obstrukce mezi rozhodnutím o realizaci stavby a jejím dotažení až do realizace (které u Nového spojení proběhlo vcelku rychle, vždyť do Územního plánu bylo zařazeno v roce 1999 a začalo se realizovat v roce 2004) a obstrukcemi během stavby. Řekl bych, že srovnáváš nesrovnatelné.

Áááá, bez toho by to nešlo. No nic, počkám, až nastavíš i zrcadlo.

Nešlo. Zkus dnes dopravně inženýrské běsnění projednat a uvidíš, jak dobře se Ti povede. Přestaneš se řehtat tehdy, jakmile územní rozhodnutí stavba nedostane. Budeš samozřejmě za naprostého troubu [biggrin]. Nebo snad si myslíš, že navržené úpravy Radlické radiály a pokračování vnitřního okruhu přes Libeň se dělají jen pro srandu králíkům? Podle Tebe zjevně ano, ale pak se sem nechoď vyplakat, že tyto stavby stále nestojí. Současné vedení Prahy si uvědomilo, že protlačovat silou řešení, které se místním hrubě nelíbí a je poplatné konci minulého století, nemá smysl a je rozumnější zapracovat na řešení, které má mnohem větší šanci na projednání. Takové řešení je samozřejmě také dražší, protože vede skoro celé v tunelech, ale to s sebou dnešní vývoj prostě nese. Smiř se s tím, protože pak máš velkou šanci, že se plně dostavěným vnitřním okruhem svezeš a to ještě jako řidič [wink].


Pro ty lidi, co jezdí na Smíchov, tomu tak není. [nene]
A málo jich fakt není, tomu věř.


A já snad někde tvrdím, že je lidí jezdících přes Smíchov málo?!? Vůbec ne, ty údaje jsou dostupné. Kulhající interval 10-20 je vcelku přijatelný (lidé si zvládnou pamatovat, že to jede například (05, 25, 35, 55) , přičemž počet vlaků zůstane stejný jako dnes, člověk nemusí přemýšlet nad tím, z kterého nádraží to jede atd.. Přemýšlení nad tím, z kterého nádraží vlak jede vlak do Úval, Čelákovic, ale také Neratovic, je naprostá úchylárna, která snad někdy zmizí. Přičemž by asi bylo nejrozumnější, aby všechny osobní vlaky od Úval jezdily na Masarykovo nádraží (včetně vlaků Sp), všechny osobní vlaky od Čelákovic jezdily na hlavní nádraží a všechny vlaky od Neratovic (v tomto případě i rychlíky, které tu tvoří velkou část příměstské dopravy) jezdily na Masarykovo nádraží.
Pátek, 12. srpna 2022 - 08:23:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7568
Registrován: 8-2006
V návrhu na příští GVD není u t232 psaná zastávka Rajská z(Z?)ahrada. Kdy má být zastávka hotová? Tedy včetně lávky přes Chlumeckou a vstupu do metra?
Pátek, 12. srpna 2022 - 08:36:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3299
Registrován: 12-2007
Od nového GVD to určite nebude.
Možno od letných prázdnin?
Pátek, 12. srpna 2022 - 09:46:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7570
Registrován: 8-2006
Od nového GVD ve smyslu od prosince jsem to ani nepředpokládal. Ale pokud to má být zprovozněno v průběhu roku, čekal bych v GVD tu zastávku už napsanou s poznámkou "otevřena ode dne vyhlášení", nebo tak něco.
Pátek, 12. srpna 2022 - 10:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26990
Registrován: 5-2002
Pokud tam není ani "hrobeček", tak bych zprovoznění v průběhu příštího GVD neočekával. Ale víc vypovídající než návrh bude finální grafikon...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
P_v
Pátek, 12. srpna 2022 - 12:29:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2827
Registrován: 5-2002
Na Albertově má podle vyhledávací studie vzniknout zastávka NS2 větve od Nuslí (odlišnost od územního plánu). Tím snad bude obsluha lokality naplněna.
Pátek, 12. srpna 2022 - 13:04:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6137
Registrován: 6-2016
Bourače v Radotíně bourají.
mot
Pátek, 12. srpna 2022 - 13:19:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3817
Registrován: 7-2017
Přestaňte operovat s nějakým sci-fi NS2. Reko mostu bude potřeba v dohledné budoucnosti a předpokládám, že se s tím sveze i přilehlé okolí. Možná nějaká zastávka bude, možná ne, možná se tudy ani nebude jezdit.
Pátek, 12. srpna 2022 - 14:30:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6138
Registrován: 6-2016
Výtoňský most u levobřežní opěry, zespodu, dneska.

Mladějov
Pátek, 12. srpna 2022 - 15:28:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18290
Registrován: 3-2007
A vy tam něco zajímavého vidíte, nebo proč tahle fotka?
Pátek, 12. srpna 2022 - 18:17:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15063
Registrován: 8-2004
Pikehead:
"přestup na Výtoni by i tak mohl být jednodušší než na Smíchově, což by ty +2 minuty jízdní doby dokázalo smazat. A pravobřežní tramvaje asi taky budou jezdit výrazně častěji než cosi Smíchov-Libuš, jak tu myslím někdo už podotknul."
To záleží, na který ostrůvek na Výtoni to uvažujete, ono to přes křižovatku nemusí být proti smíchovskému podchodu nějak extra rozdílné.
A "pravobřežní" tramvaj teoreticky také může jet přes Albertov, kdyby se chtělo.
Nicméně je to celé dost akademická debata.
čelakovičan:
"čekal bych v GVD tu zastávku už napsanou s poznámkou "otevřena ode dne vyhlášení", nebo tak něco"
Také jsem jí čekal. Třeba ještě bude. (Na druhou stranu, třeba pro mne bude v 99% případů představovat jen zdržení.)
Bram:
"Údajně Správa železnic vlaky na cukrovarské vlečce nechce..."
A na to jste přišel jak? Nespletl jste si při tom trochu instituce?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 13. srpna 2022 - 04:24:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3168
Registrován: 8-2008
971.011 + 471.007

Praha - Libeň 15.1.2007


Fotogalerie lokomotiv: http://krumpolc.rajce.idnes.cz/


Fotogalerie pohraničního opevnění z let 1936 - 1938: http://ropiky1938.rajce.idnes.cz/

..............................................................
Sobota, 13. srpna 2022 - 18:50:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6140
Registrován: 6-2016
Už je to skoro hotový.

Neděle, 14. srpna 2022 - 08:15:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14225
Registrován: 4-2003
Hroch:A na to jste přišel jak? Nespletl jste si při tom trochu instituce?

Nespletl jsem se. Stačí si uvědomit, jak často za čakovickou výpravní budovou budou jezdit vlaky a co to bude pro čakovické výpravčí znamenat. Na druhou stranu si to Správa železnic dělá provozně zbytečně výrazně složitější, což vynikne zejména tehdy, když už tam jsou nainstalována nová návěstidla, ke kterým se vedly kabely a muselo se to celé zapojit. Jedna elektromotoricky přestavovaná výhybka by se postarala o to, aby to bylo výrazně jednodušší. Tak se holt dojde zase pomocí důkazu průserem, že tam elektromotoricky přestavovaná výhybka (případně výkolejka), být musí...
Neděle, 14. srpna 2022 - 17:08:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 313
Registrován: 7-2010
Bram: Pokud se po druhé koleji nebude posunovat, může to být na vlečku zamčené klidně celý den.
Neděle, 14. srpna 2022 - 20:56:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15071
Registrován: 8-2004
Bram:
"Nespletl jsem se."
Ano? A na základě jakého právního instrumentu by tedy Správa železnic mohla nechtít vlaky na vlečce, kterou ani nevlastní, ani na ní neprovozuje dráhu?
(Naopak jste sem sám dal fotku, jak Správa železnic provozu na vlečku pomáhá.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 15. srpna 2022 - 09:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12492
Registrován: 4-2003
a co to bude pro čakovické výpravčí znamenat.

Prostě postaví posun z 2 sk. na vlečku, resp. z vlečky, klíč bude uzamčen do odbočného směru třeba 50 dnů v kuse. A zbytek je věc provozního řád vlečky, kde se bude jezdit posunem -jak-jinak. a nejspíš nějakým systémem max 1 obsluha na vlečku.

všechny vlaky od Neratovic (v tomto případě i rychlíky, které tu tvoří velkou část příměstské dopravy) jezdily na Masarykovo nádraží.

Důvody, proč se jezdí tam či onam jsou primárně kapacitně-stavební a v příštích letech bude probíhat přestavba Masny a reko jižního zhlaví hlavního nádraží. A tyto důvody budou logicky dominovat -ať si o tom myslím co chci.

Jo a mimochodem, ty rychlíky mají docela solidní přestupní frekvenci na hl.n.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 15. srpna 2022 - 10:26:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8248
Registrován: 9-2005
No tak ona komunikace jízd na vlečku může být docela opruz, nevím, jak ji lze maximálně zjednodušit. Každá jízda na styku bývá sjednávána zvlášť včetně povinné dokumentace textem v telefonním zápisníku. SŽ má vnitřní problém s novým bujením písemné dokumentace různých hovorů obsluhy dráhy, přestože tyto jsou povinné nahrávané s archivací min. několik měsíců. Včetně doslovných znění na několik řádků. Nikdy mi tato novota nebyla uspokojivě zdůvodněna.

Pro Čakovice by bylo nejjednodušší mít provozování cukrovarské vlečky Správou železnic, pak by komunikace dopravy na styku drah neexistovala.
A samozřejmě za nemalé náklady pořídit plnotučné stavění posunovych cest po příslušných kolejích včetně vazby na související vlakové cesty. Pokud klíčový průmysl, tak takový, aby nebylo nutno se zamčenými výměnami hýbat třeba celé týdny.

Vím, že i u SŽ, když se chce, tak lze vybudovat jak provizorní ZZ, tak různé bastly uživatelský přívětivé jak pro obsluhu, tak pro dopravce. I pro cestující.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 15. srpna 2022 - 10:34:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12494
Registrován: 4-2003
Pokud klíčový průmysl, tak takový, aby nebylo nutno se zamčenými výměnami hýbat třeba celé týdny.

Ale dyť to tam tak je....[uhoh]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 15. srpna 2022 - 10:57:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14227
Registrován: 4-2003
Vůbec nejde o komunikaci, ale o klíčový průmysl, který v základní poloze bude takový, že nebude umožněn vjezd na vlečku. Bude se to muset každou hodinu pro vjezd a odjezd dvakrát odemknout a dvakrát zamknout. To je kámen úrazu provozu linky S34 na cukrovarské vlečce. Otevírání dveří vozidla osobního vlaku mimo nástupiště pro výstup a nástup obsluhy EMZ a výhybek také do dnešní doby už nepatří, navíc celý proces s klíči bude velice zdlouhavý. A aby někoho nenapadlo nechat výhybky v jiné něž základní poloze, tak to má být údajně ošetřené tak, že nepůjdou stavět vlakové cesty na první kolej.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 11:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12495
Registrován: 4-2003
má být údajně

Prosimvás, nemůže sem někdo dát tu závěrovou tabulku?

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 15. srpna 2022 - 11:43:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12016
Registrován: 5-2002
ad Bram: no jo. My jsme chtěli lacino jezdit na vlečku.


A tak když lacino, tak lacino. Doplníme Lc2a pro umožnění vjezdů a Se 4a pro umožnění odjezdu z vlečky, ale přece nebudeme platit za elektromotorické výhybky. A tak zcela logicky se divíme, že SŽ trvá na boční ochraně dopravní koleje...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 12:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14228
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Prosimvás, nemůže sem někdo dát tu závěrovou tabulku?

Za prvé je to stále nedokončené a za druhé sem interní dokumenty Správy železnic tohoto druhu někdo těžko bude dávat. To už by byla hodně velká drzost. Stačí uvést, že jsem do díla technologa týkající se obsluhy vlečky osobními vlaky, který už mají v Čakovicích k dispozici výpravčí, nahlédl?


Petr Šimral:no jo. My jsme chtěli lacino jezdit na vlečku.

Úplně za hubičku tyto věci nikdy nejsou.

A tak když lacino, tak lacino. Doplníme Lc2a pro umožnění vjezdů a Se 4a pro umožnění odjezdu z vlečky, ale přece nebudeme platit za elektromotorické výhybky.

Už jen tato návěstidla a zásah do ZZ v Čakovicích rozhodně lacino nevychází [nene]. Tak proto je mi záhadou, proč ne elektromotorický přestavník. V této bezpřestavníkové podobě to v Čakovicích budou akorát zbytečné stresové situace pro výpravčí při jízdě linky S34 z/na vlečku. Provoz je tam přes den na jednokolejnou trať dost velký.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 12:29:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12496
Registrován: 4-2003
sem do díla technologa týkající se obsluhy vlečky osobními vlaky, který už mají v Čakovicích k dispozici výpravčí, nahlédl?

Tak proč teda předtím píšeš "údajně"?[uhoh][uhoh][uhoh]

ak proto je mi záhadou, proč ne elektromotorický přestavník.

Tipuju: Asi proto, že ho v této akci mající nutně ze své podstaty řadu nezbytných znaků dilentatismu vlečkař NEZAPLATIL.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 15. srpna 2022 - 13:18:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14230
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Tak proč teda předtím píšeš "údajně"?

Až to bude zprovozněné, tak sem lze natvrdo napsat, co upravené čakovické ZZ umí a co ne.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 14:25:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 681
Registrován: 7-2017
Taky bych počkal jestli se tam ten přestavník nakonec přece jen neobjeví [kladivo]
Pondělí, 15. srpna 2022 - 14:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4090
Registrován: 3-2006
Já na té fotce vidím, že podle nátěru závaží má výhybka 16A základní polohu do odbočky. To je teda blbě?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 14:45:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12018
Registrován: 5-2002
Když to porovnáš s předchozí fotografií, tak to asi bude blbě...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 18:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 314
Registrován: 7-2010
Bram:
Fakt je takový problém se podívat do té závěrové tabulky, která je pověšená na portálu? Tak potřetí. Dá se to zamknout i na vlečku, takže stačí z dopravy rozsvítit cesťák/ranžírku.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 19:00:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3896
Registrován: 4-2014
Trumbera:
"Bram:
Fakt je takový problém se podívat do té závěrové tabulky, která je pověšená na portálu? Tak potřetí. Dá se to zamknout i na vlečku, takže stačí z dopravy rozsvítit cesťák/ranžírku."


Není, jenže na tyto podstránky na portálu SŽ, kde jsou jednotlivá PO a SŘ jednotlivých stanic -jednotlivých Po a další přílohy SŘ, tedy i závěrové tabulky, tak bez hesla se tam nikdo nedostane.

Jinak SZZ by mělo být v Čakovicích TEST 14, platí to ještě?, nebo už je tam něco novějšího?.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 19:10:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12504
Registrován: 4-2003
Dá se to zamknout i na vlečku, takže stačí z dopravy rozsvítit cesťák/ranžírku.

A je přitom nějaká omezující podmínka, například zmíněná výluka cest na 1. TK ??
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 15. srpna 2022 - 19:21:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3897
Registrován: 4-2014
Kdo by chtěl vidět fotku ovládacího panelu TEST Žst. Praha Čakovice, tak má možnost v předpisu Z1 na stránce č.286. Foto je před provedenými současnými změnami.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 19:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3898
Registrován: 4-2014
https://prazska.drbna.cz/zpravy/kultura/9707-novy-majitel-vysehra dskeho-nadrazi-z-kypru-slibuje-opravy-zacit-se-ma-v-zari.html?utm _source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant =0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Pondělí, 15. srpna 2022 - 20:10:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2566
Registrován: 12-2007
Eden stále oficiálně neprůchozí.
Lampy zasazeny i na Zahradních rampách.







Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Lysá - Vysočany * Hostivař - hlavní * trosky stavební diskuse na ttnz.cz