Diskuse » Železnice » Stavby v síti TEN-T » Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 09. 8. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 09. 8. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 15. července 2022 - 08:57:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16175
Registrován: 12-2007
Omyl. Když máš těch dluhů moc, zhorší se ti rating a ty úroky se zvětší.
Což by v diskutovaném případě bylo rozhodující jen v té situaci, kdy "jazýčkem na vahách" k přechodu do horšího ratingového hodnocení by byla realizace té konkrétní železniční investice.

žst. Adamov (...)
2) Úspory času v osobní dopravě
- zkrácení docházkové vzdálenosti nastupujících a vystupujících osob


Velmi zajímavé hodnocení - v situaci, kdy pro kohokoliv "z levého břehu" či "od autobusu" nově půjde o cestu nadchodem + opět dolů na nástupiště, zatímco předtím "prostě přešel pár kolejí a byl ve vlaku".
Pátek, 15. července 2022 - 09:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2618
Registrován: 7-2017
David:
"Omyl. Když máš těch dluhů moc, zhorší se ti rating a ty úroky se zvětší.
Což by v diskutovaném případě bylo rozhodující jen v té situaci, kdy "jazýčkem na vahách" k přechodu do horšího ratingového hodnocení by byla realizace té konkrétní železniční investice.

"

Navíc má každá schvalovaná akce u nás kladné ERR, tedy dlouhodobě pozitivní přínosy do ekonomiky. Že by nějaká ratingová agentura shazovala hodnocení proto, že lehce překročíte % dluhu, kvůli investici, která způsobí, že za pár let budete mít příjmy rozpočtu naopak, to bych chtěl vidět, pokud to nebude o desítky miliard. (a i pak by se asi dalo mnohé ujednat, ovšem, to by naše politická reprezentace nesměla kompetencemi končit u pasivní znalosti polštiny [uhoh] )
Pátek, 15. července 2022 - 09:26:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26840
Registrován: 5-2002
David: v situaci, kdy pro kohokoliv "z levého břehu" či "od autobusu" nově půjde o cestu nadchodem + opět dolů na nástupiště, zatímco předtím "prostě přešel pár kolejí a byl ve vlaku"
Proti tomu je třeba započíst úsporu času (i tranzitních) nemusením čučení u vjezdu, aby se nejezdilo do lidí, a kapacitu vyzískanou z téhož. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 15. července 2022 - 09:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14024
Registrován: 4-2003
David:Velmi zajímavé hodnocení - v situaci, kdy pro kohokoliv "z levého břehu" či "od autobusu" nově půjde o cestu nadchodem + opět dolů na nástupiště, zatímco předtím "prostě přešel pár kolejí a byl ve vlaku".

Z bezpečnostních důvodů je to naprosto v pořádku, lidé by se v optimálním případě neměli v provozované železniční dopravní cestě vyskytovat jinde než na přechodech a přejezdech.


Hajnej:Proti tomu je třeba započíst úsporu času (i tranzitních) nemusením čučení u vjezdu, aby se nejezdilo do lidí, a kapacitu vyzískanou z téhož.

Přesně tak [wink]. V mnoha případech je těžké si správně určit koleje pro vlaky tak, aby k této situaci (jízda do lidí) nedocházelo, zvládají to dobře většinou opravdu jen zkušení a schopní výpravčí. Pak se to dodatečně řeší různými improvizacemi ze strany strojvedoucích, kdy strojvedoucí, který netuší, že jede do lidí, brzdí i tam, kde by jinak nemusel, či po dojezdu do zmíněné stanice neotevře dveře dříve, než vlak, kterému by pod kola jinak cestující vypustil, odjede. Atd.. Prostě to klade zvýšené nároky na pozornost strojvedoucích. Nechci tu nějak rýpat do výpravčích, ale je to spíš dáno situací, že některé jednokolejné tratě bez jakékoliv modernizace jsou zaplněny dnes osobními vlaky tak, jak na nich v historii nikdy nebylo, což je případ tratí 070 a 120, kde osobních vlaků (R, Sp, Os) jezdilo v roce 1989 sotva poloviční množství. Dnes se to díky tomu, že se na těchto tratích jezdí pouze s vlaky, kde dveře uvolňuje a zavírá strojvedoucí, dá jakžtakž snést, ale ideální stav to rozhodně není [nene].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Bkp
Pátek, 15. července 2022 - 10:00:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8753
Registrován: 8-2003
Ano, na mnoha zde uvedených příkladech je vidět, že úhlů, ze kterých se dá na věci dívat, je mnoho a o to víc tu mi vychází, že nějaká komplexnější analýza není obtěžování úředníků, ale péče správného hospodáře.
Pátek, 15. července 2022 - 11:00:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12438
Registrován: 4-2003
zatímco předtím "prostě přešel pár kolejí a byl ve vlaku"

To už před lety nějaký "bodrý" pán z Roztok u P. požadoval zajíždění všech osobních vlaků k budově a tzv. "nenechal si nic vysvětlit".

škody z navýšení státního dluhu, pokud by se stavba realizovala...Tohle fakt není systém se statickými parametry...

Právě. Většina lidí nechápe, že ekonomika je simultánní systém a o čemkoliv uvažuje staticky, jako by okolní svět neexistoval....
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 15. července 2022 - 11:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2619
Registrován: 7-2017
Ano, právě že to simultánní systém, ale SP a její hodnocení se tváři, že není. A vy to hájíte. A pak vlastně kritizujete. Tak si to ujasněte.
Pátek, 15. července 2022 - 11:30:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16176
Registrován: 12-2007
Proti tomu je třeba započíst úsporu času (i tranzitních) nemusením čučení u vjezdu, aby se nejezdilo do lidí, a kapacitu vyzískanou z téhož. [proud]
Samozřejmě.

Z bezpečnostních důvodů je to naprosto v pořádku
Samozřejmě.

A je chyba/škoda, že tam nedošlo k peronizaci už při koridorizaci.
Stejně tak je chyba, že při souběžném omezení provozu v dalších úsecích té tratě nedochází k peronizaci stanic jako Rájec-Jestřebí či Letovice.

(Psal jsem výhradně o podivnosti té argumentace o "úspoře času vlivem chůze po nadchodu nahoru a dolů"; nikoliv o tom, že je špatně, že tam k té peronizaci dochází.)
Pátek, 15. července 2022 - 11:40:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26844
Registrován: 5-2002
David: jen v té situaci, kdy "jazýčkem na vahách"
Stejně tak se může tím jazýčkem na vahách stát výše citovaný Tintítkův přípis - tentokrát ne v úvěrovém ratingu v ČR, ale v tom, že příslušný referent po jeho přečtění nazná, že to nemá zapotřebí, dá výpověď a najde si méně píčovitější práci v nedalekém sexshopu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 15. července 2022 - 12:26:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12439
Registrován: 4-2003
T27: nějaká ratingová agentura shazovala hodnocení proto, že lehce překročíte % dluhu, kvůli investici, která způsobí, že za pár let budete mít příjmy rozpočtu naopak

Vy jste prostě už úplně umanutý a čím méně o tom víte, o to více se k tomu vyjadřujete.

- Ratingová agentura hodnotí schopnost země splácet státní dluh, resp. riziko že nedostojí závazkům. A to je v podstatě určitá forma makroekonomické analýzy. Rozhodně nikdo neposuzuje parciální výdaje, ale celkové výdaje a schopnost to udržitelně financovat.

- Odhadovaný multiplikátor vládních investic v ČR i jinde je okolo 0,7 to znamená, že se z dodatečné koruny vládních investic navíc vrátí společnosti (ne státu!) v nějakém blízkém období cca 70 haléřů. Logika "postavíme něco navíc" a ono se nám to "rychle vrátí" (navíc ještěktomu státu)je v tomhle případě většinou vadná.

A tom zbytku stavíte pyramidu na špičku, protože Vám nedochází že ministr financí staví rozpočet zezhora, nikoliv podle "oprávněných požadavků" zezdola. To by měl hned deficit 3x takový.

-----
A dovedeno ad-absurdum - neměli by se se obyvatelé Horní Volty strašně zadlužit (nebo zásadně zvýšit daně)a stavět , aby jim byly nevznikaly škody, které jim vznikly tím, že se nenarodili v Monaku?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 15. července 2022 - 12:35:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12440
Registrován: 4-2003
Tpříslušný referent po jeho přečtění nazná, že to nemá zapotřebí, dá výpověď a najde si méně píčovitější práci

[ok][ok][ok]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 15. července 2022 - 13:45:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 914
Registrován: 11-2021
Bram: Určitě je potřeba obsloužit Boleslav, Turnov a Loukov u Mnichova Hradiště, ale proč se tam má stavět i s lidma, který tam nechtí a chtí právě to rychlý spojení z Prahy do Liberce? A pokud řekneme, že vlak nemá být náhražkou autobusů, jaký je argument, proč Liberec bezzastávkový rychlík nepotřebuje, když Plzeň ho má už teď a tam i tam Jančura jezdí?
Bkp
Pátek, 15. července 2022 - 14:27:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8761
Registrován: 8-2003
původní.gp:
A proč tak složitě? Proč prostě nenapsat rovnou, že česká obec šotoušská konstatuje, že 15 minut ušetřených jízdnou expresním vlakem je mnohem víc, než 30 minut oproti kterým to pořád bude pomalejší oproti autobusu.
Pátek, 15. července 2022 - 16:22:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14039
Registrován: 4-2003
původní.gp:Určitě je potřeba obsloužit Boleslav, Turnov a Loukov u Mnichova Hradiště, ale proč se tam má stavět i s lidma, který tam nechtí a chtí právě to rychlý spojení z Prahy do Liberce?

Vždyť to expresní spojení Liberec a Praha má, jen je realizováno autobusy a nic se na tom nejspíš nikdy nezmění. Nebo třeba původní.gp donutí Regiojet autobusy zrušit, aby cestující začali z donucení jezdit vlakem? Proč?!?


Bkp:A proč tak složitě? Proč prostě nenapsat rovnou, že česká obec šotoušská konstatuje, že 15 minut ušetřených jízdnou expresním vlakem je mnohem víc, než 30 minut oproti kterým to pořád bude pomalejší oproti autobusu.

Co kdybyste si oba uvědomili, že železniční infrastruktura mezi MB a Libercem nikdy nebude taková, aby tam mohly jezdit Ex vlaky Praha - Liberec a tato linka zůstane nejspíš navždy v autobusech. Ovšem po výstavbě všejanské spojky a modernizace trati do Boleslavi lze ještě nákladově přijatelnou úpravou (a elektrizací 25 kV AC) železniční infrastruktury mezi MB a Libercem zajistit, že bude možné provozovat obdobu vlakových linek R mezi Prahou a Plzní/Českými Budějovicemi také mezi Prahou a Libercem. To je zjevně přesně to, co vám oběma nedochází [wink].
Bkp
Pátek, 15. července 2022 - 18:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8762
Registrován: 8-2003
Ano, nedochází mi smysl Ex linky do Liberce s jízdní dobou přes 60 minut.
Pátek, 15. července 2022 - 18:13:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 918
Registrován: 11-2021
Bram: to nám právě dochází velmi dobře - zadrátujeme koleje až do Turnova, postavíme všejanskou spojku, překopáme nádraží v Boleslavi a Bakově a jediný civilizovaný spojení Liberce a Prahy bude furt autobus. Skvělej plán. Tak skvělej plán, že bysme si měli vzít klobouk a začít v Liberci chodit ode dveří ke dveřím a vybírat na něj. Popiš mi tu ještě nějaké další výhody podobné té prázdné Berounce mezi Hořovicema a Zdicema a dám se do toho.
Pátek, 15. července 2022 - 18:21:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14044
Registrován: 4-2003
původní.gp:to nám právě dochází velmi dobře - zadrátujeme koleje až do Turnova, postavíme všejanskou spojku, překopáme nádraží v Boleslavi a Bakově a jediný civilizovaný spojení Liberce a Prahy bude furt autobus.

Nedochází, drát bude až do Liberce. Opravdu nepovažuji za necivilizované jet z Prahy do Plzně či Budějovic rychlíkem. To samé bude platit pro Liberec.


Skvělej plán. Tak skvělej plán, že bysme si měli vzít klobouk a začít v Liberci chodit ode dveří ke dveřím a vybírat na něj.

Spíš je tu ukázkově natvrdlej původní.gp [crazy].


Popiš mi tu ještě nějaké další výhody podobné té prázdné Berounce mezi Hořovicema a Zdicema a dám se do toho.

Žádná poloprázdná Berounka se mezi Hořovicemi a Zdicemi nekoná, vaříš zase z vody. Stejně tak se nekonají poloprázdné rychlíky mezi Prahou a Budějicemi.

Opravdu nemůžu za to, že to nepobíráš, není to vskutku můj problém [nene].
Pátek, 15. července 2022 - 18:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2620
Registrován: 7-2017
Bram:
"

Žádná poloprázdná Berounka se mezi Hořovicemi a Zdicemi nekoná, vaříš zase z vody. Stejně tak se nekonají poloprázdné rychlíky mezi Prahou a Budějicemi.
"

Ty rychlíky mezi Prahou a Klatovy jsou tak „prázdné“, že v speciálně úseku Praha–Beroun není sledováno smluvně dostatečnost kapacity, aby s tím MDČR nemuselo něco dělat, když kapacita systémově nestačí… [happy] A fakt to v Berouně a Zdicích nevystoupí všechno, to zapomeňte.
Pátek, 15. července 2022 - 19:04:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 919
Registrován: 11-2021
Bram: já si nebyl jistej, jestli drát až do Liberce, tím hůř. Dráty až do Liberce a furt to bude lepší do Prahy autobusem. Já teda Tebou nabízenou variantu bude to stejně dobré jako Berounky chápu jako bude stejně příšerné jako Berounky, právě proto, že těma Berounkama občas jezdím, takže z vody nevařím. Krychlíkům do Budějek jsem se nevyjádřil, těma nejezdím.
Tant: vono těm lidem,co jedou z Prahy za Plzeň nic jinýho než Berounka nezbejvá, takže opravdu všechno v těch Zdicích nevypadne.
Pátek, 15. července 2022 - 19:09:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2621
Registrován: 7-2017
Původní.GP: Já si (nejen) této skutečnosti narozdíl od Objednavatele jsem vědom. [happy]
Pátek, 15. července 2022 - 22:23:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15033
Registrován: 8-2004
Mikulda:
"No hlavně Zálučí není výhybna, takže než pojede vlak na lokálku, tak ten první stejnak musí dojet do Bakova."
Beru, pokud zůstane v Bakově zaměstnanec řízení provozu, může být. Jen to celé bude mít takový dost "polovičatý" efekt.
Tantin27:
"Proto se počítá ERR. Dokud náklady financování nejsou vyšší než % ERR, tak to přínosné je. Proto se přece toto celé počítá…"
Ne, proto se opravdu nepočítá. Vyhovující ERR skutečně nezakládá nárok na zafinancování a realizaci stavby (viz Vámi uváděný úsek Karlštejn - Beroun), tj. je to podmínka nutná ale nikoliv postačující. Pokud mám v pokladnici akorát pavouky, může být ERR sebevyšší a nic platné to nebude. Jinak viz další diskutující.
Bkp:
"Dopravci s všímají výluk stále stejných úseků a uvědomují si, o co kvůli nim přicházejí na tržbách a placení NAD a začínají tlačit na SŽ, nákladní dopravci to samé, takže uvidíme."
Nejen dopravci. Ale že by se nějak zvýšil tlak.[uhoh]
Pozn. na upřesnění - vícenáklady za NAD za řadu výluk (ano, ne všechny) financuje SŽ. (Pokud někdo čekal, že to povede k omezení výluk, tak se zjevně sekl.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 16. července 2022 - 07:51:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14052
Registrován: 4-2003
Hroch:Beru, pokud zůstane v Bakově zaměstnanec řízení provozu, může být. Jen to celé bude mít takový dost "polovičatý" efekt.

Polovičatý efekt? Tak zruší se obsazení dvou stavědel v Bakově a zruší se obsazení odbočky Zálučí a to zase tak málo není, řekl bych, že to je naprostá většina zaměstnanců. A pokud někdo někdy dá i na tu traťovinu do Bousova, může se zrušit i zbylý výpravčí v Bakově. Na druhou stranu, byl by tak velký problém obsluhu nákladiště Kněžmost zajišťovat jako posun a koukat se na to jako na obsluhu vlečky? Vždyť tam osobní vlaky už nejezdí a nikdy už vyjma nějakých občasných akcí jezdit nebudou [nene]. Stejně tak je možné úsek Kněžmost - Bousov vyloučit z provozu a výpravčího do Bakova dávat jen tehdy, když bude výluka mezi Kněžmostem a Bousovem pro umožnění akcí s mimořádnými vlaky zrušena. Jistě by se dalo najít dost řešení, které by potřebu mít výpravčího v Bakově po instalaci nového dálkově ovládaného ZZ redukovaly na naprosté minimum dní v roce [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Bkp
Sobota, 16. července 2022 - 09:05:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8764
Registrován: 8-2003
Hroch:
"Pozn. na upřesnění - vícenáklady za NAD za řadu výluk (ano, ne všechny) financuje SŽ. (Pokud někdo čekal, že to povede k omezení výluk, tak se zjevně sekl.)"

No jo, pořád se to evidentně dá započítat mezi peníze, co bylo potřeba utratit. V dnešní době by spíš mělo efekt kdyby tu NAD musela i zorganizovat.
Neděle, 17. července 2022 - 19:39:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 920
Registrován: 11-2021
Tant: tak to napiš rovnou, že se zastávkami ve Zdicích a Hořovicích do Prahy tranzitujou rukojmí od Klatov, jimž nic jiného než ta Berounka nejede.
Neděle, 17. července 2022 - 21:51:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16178
Registrován: 12-2007
Měl jsem za to, že na tom místě uvidím slibovanou "provizorní přeložku", "jednokolejný provoz" a "výstavbu mostu pro budoucí dálnici", jak bylo v Plánu výluk uváděno pro období 3 - 9/2022 a ono nic. [blush] A provoz (tedy to málo, co tam nyní jezdí) normálně dvoukolejný.


Kdy to má nakonec proběhnout + stihne se to vůbec do návratu vlaků EC (apod.) na ten úsek?
Pikehead
Neděle, 17. července 2022 - 23:12:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8678
Registrován: 3-2007
No mělo se začít 1.3. přesunem té zastávky. [happy] A stavba mostu má trvat rok, takže se to do návratu vlaků už nestíhá. Ale zajímavé, jak se ŘSD chválilo, jak to skvěle skoordinovali s koridorem a od té doby ticho...
Pondělí, 18. července 2022 - 08:44:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14059
Registrován: 4-2003
původní.gp: tak to napiš rovnou, že se zastávkami ve Zdicích a Hořovicích do Prahy tranzitujou rukojmí od Klatov, jimž nic jiného než ta Berounka nejede.

Když teď nebudu řešit soupravy, které se u Berounky doplňují různým hrůzolezy typu A, B, AB, či BDs, tak by mne zajímalo, čím cestující (ehm rukojmí [crazy]) tak trpí? O devět minut delší jízdní dobou než mají mezi Prahou a Plzní vlaky Ex?!? Tak to je mi tedy trpení, toho si ten, kdo nedojíždí denně z Prahy do Plzně přitom nemá ani šanci všimnout [nene].
Pondělí, 18. července 2022 - 12:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 924
Registrován: 11-2021
Bram: neříkám, že trpí. Jízdní řád je takový, že od expresů přípoj do Klatov není a jim nic jiného než ty hrůzolezy nezbývá. Ale jak bys jim vysvětlil, že se za čtyři giga podkopával Chlum, když pro ně je výsledek přesně ten, že devět minut ušetřených neježděním přes chroští se prošustruje zastávkama po středních Čechách. Což je přesně totéž, o čem jsme mluvili v případě toho Liberce - prostavíme hrozně peněz, přivedeme s velkou slávou dráty až do Liberce a praktický výsledek bude ten, že se zlepší spojení do Milovic a Boleslavi, kdežto z Liberce bude dál nejlepší jezdit busem.
Pondělí, 18. července 2022 - 12:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2622
Registrován: 7-2017
Třeba to, že jim to teď jezdí po hodině (díky kraji) místo po čtyřech hodinách a že ten čas ušetřený mají, protože i dřív ty rychlíky stavěly?
Pondělí, 18. července 2022 - 14:02:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 925
Registrován: 11-2021
Tant: díky kraji není díky tunelu. Ano, dřív rychlíky taky stavěly, ale ne proto, že pod Chlumem nebyl tunel. Takže z pohledu klatovského uživatele rychlíku by se 9 minut dalo získat jednodušeji a laciněji nezastavováním. I bez tunelu a v něm utopených čtyř miliard.
Pondělí, 18. července 2022 - 15:13:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16183
Registrován: 12-2007
Ano, dřív rychlíky taky stavěly, ale ne proto, že pod Chlumem nebyl tunel.
Zčásti ano - pro zajištění existence uzlu Rokycany v X:30 h souběžně s uzlem Plzeň hl. n. X:00 h a souběžným požadavkem na 30min. proklad rychlých vlaků mezi Prahou a Berounem, což v době předtunelové nebylo možné řešit dvěma vrstvami.

Mmch. pokud by teda klatovské vlaky pokračovaly do Prahy expresně, tak by souběžně s tím jezdily chebské a/nebo mnichovské vlaky mezi Prahou a Plzní s rychlíkovou zastavovací politikou? To by pak pro lidi z Chebu/Mar. Lázní/Domažlic apod. nebylo "zdržení" (apod.)?

P. S. Ty miliardy by byly "utopeny" (v daném případě možná i bez uvozovek) i při modernizaci tratě v dosavadní stopě přes Chrást.
Pondělí, 18. července 2022 - 16:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 927
Registrován: 11-2021
D: zčásti - ale ty tři požadavky nijak nesouvisejí se závislostí zastavování klatovského rychlíku na existenci tunelu. Jejich současné splnění ovšem na existenci tunelu závisí.
mmch - jistěže by to pro lidi z Chebu atd. zdržení bylo, ale oni stojí o to vystoupit v Praze, ne na mezi mezi.
p. s. : položit koleje ve staré stopě podél vody by stálo stejně jako provrtat se kopcem přímo?
Pondělí, 18. července 2022 - 16:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16184
Registrován: 12-2007
položit koleje ve staré stopě podél vody by stálo stejně jako provrtat se kopcem přímo?
V přepočtu na km ne.
S ohledem na to, že původní trasa byla značně delší než je nová, tunelová trasa, již možná ano (samozřejmě včetně kompletní přestavby Chrástu včetně peronizace a zab. zař.), resp. ten rozdíl by byl o to menší.

ale ty tři požadavky nijak nesouvisejí se závislostí zastavování klatovského rychlíku na existenci tunelu.
Vezmu-li dnešní stav, tak ta skutečnost, že jsou to právě klatovské rychlíky, které jedou mezi Prahou a Plzní zastávkově, je determinována právě skloubením požadavků na 30min. rozestup mezi Prahou a Berounem (aby to tam vůbec bylo vyjezditelné mezi příměstem), zároveň na uzel Klatovy v X:30 h a zároveň Plzeň X:00 h a souběžně i Domažlice v S:00 h.

Mmch. naopak přímé spojení v relaci Klatovy - Praha je po většinu dne zajištěno v 1h taktu, zatímco v relacích Domažlice - Praha a Stříbro/ML/Cheb (apod.) - Praha to je jen ve 2h taktu.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 18. července 2022 - 21:20:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15035
Registrován: 8-2004
Bram:
"Tak zruší se obsazení dvou stavědel v Bakově a zruší se obsazení odbočky Zálučí a to zase tak málo není, řekl bych, že to je naprostá většina zaměstnanců."
Málo to není, ale optimální to rovněž není. Tj. je to "polovičaté".
Bram:
"Vždyť tam osobní vlaky už nejezdí a nikdy už vyjma nějakých občasných akcí jezdit nebudou"
Tak jednak jste pozapomněl na občasné odklony z Mladé Boleslavi města při výlukách. A pak na to, že není nikde záruka, že se krajským radním někdy nestane nějaký Dušek nebo Bambouch a osobka tam bude jezdit pravidelně (ač žádný smysl nemá).
David:
"tak ta skutečnost, že jsou to právě klatovské rychlíky, které jedou mezi Prahou a Plzní zastávkově, je determinována právě skloubením požadavků ... zároveň na uzel Klatovy v X:30 h a zároveň Plzeň X:00 h a souběžně i Domažlice v S:00 h."
Přičemž nikde není řečeno, že to tak má být / že je to jediné možné řešení.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 19. července 2022 - 08:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14066
Registrován: 4-2003
Hroch:Tak jednak jste pozapomněl na občasné odklony z Mladé Boleslavi města při výlukách. A pak na to, že není nikde záruka, že se krajským radním někdy nestane nějaký Dušek nebo Bambouch a osobka tam bude jezdit pravidelně (ač žádný smysl nemá).

Ty odklony jsou ale nákladní vlaky a jedou kolikrát do roka? Pravděpodobnost, že by nastala obnova osobní dopravy, vidím jako nulovou i v případě nějakého Bamboucha či Duška. Tady se to nedá svést ani na turisty [nene].


Málo to není, ale optimální to rovněž není. Tj. je to "polovičaté".

Můžeme mít ze začátku úsporu cca 60 procent. Po změně organizace provozu na na trati Bakov - Bousov to může být třeba 90 procent a po vybudování traťoviny 100 procent. Ale také nemusíme dělat nic [crazy].


původní.gp:Ale jak bys jim vysvětlil, že se za čtyři giga podkopával Chlum, když pro ně je výsledek přesně ten, že devět minut ušetřených neježděním přes chroští se prošustruje zastávkama po středních Čechách.

Nijak, protože mají spojení do Prahy každou hodinu a ten, kdo nedojíždí z Klatov do Prahy denně (nikdo takový nejspíš ani není), devět minut neřeší. Řeší, aby jel vlak včas a byl sestaven z odpovídajících vozů a ne hrůzolezů typu A, B, AB a BDs. Už jsem to tu několikrát psal a původní.gp to stále ne a ne pochopit [nene][crazy].
Úterý, 19. července 2022 - 21:18:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2607
Registrován: 4-2003
Ad Klatovy a ostatní směry - Klatovy mají spojení každou hodinu (krom dopoledne) mezi Plzní a Prahou sice zastávkově, ale zato s pobytem v Plzni jen 3 minuty, na rozdíl od Chebů, kde to je 7/8 minut, o Domažlicích s 13 minuty ani nemluvě. Jinak řečeno, oč rychleji se cestující na Cheb nebo Domažlice dostanou rychleji do Plzně, o to víc si v Plzni na rozdíl od Klatováků prostojí. Jako častý cestující od Klatov do Prahy mě zastavování mezi Plzní a Prahou nijak neirituje, naopak jsem rád za to, že to nečumí v Plzni, ve výsledku to vychází nastejno, jako z jiných směrů. Ano, zpočátku to drhlo, ale už i v Plzni se naučili obvykle odbavit průjezdný vlak za ty tři minuty podle jízdního řádu.
Úterý, 19. července 2022 - 22:31:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2624
Registrován: 7-2017
Model Ex6 a R16 považuji za dobrý, jediný zásadní problém je neschopnost Dobré Správy udělat aspoň z Točníku ŽST/výhybnu, ideálně i z Plzně zastávky, čímž by se enormně zvýšila stabilita GVD. [uhoh][crazy]
Středa, 20. července 2022 - 06:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14070
Registrován: 4-2003
T27:Model Ex6 a R16 považuji za dobrý, jediný zásadní problém je neschopnost Dobré Správy udělat aspoň z Točníku ŽST/výhybnu, ideálně i z Plzně zastávky, čímž by se enormně zvýšila stabilita GVD.

Přesně tak, výhybny Točník a Plzeň zastávka by to celé velice stabilizovaly [wink].

Nic lepšího se tu vymyslet zatím nedá a ani to není do doby, než bude zrekonstruována celá trať Praha - Beroun, vůbec žádoucí.
Mladějov
Středa, 20. července 2022 - 07:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18169
Registrován: 3-2007
Jsem téhož názoru.
Čtvrtek, 21. července 2022 - 21:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3290
Registrován: 8-2010
Rekonstrukce žst. Přerov, 2.stavba, 18.06.2022
Neděle, 24. července 2022 - 13:09:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 430
Registrován: 3-2018
Po odmlce bych se s dovolením vrátil k diskuzi o TEN-T, Green Dealu a trati do Liberce. Pozastavoval jsem se tu nad tím, že pro Žesnad nedává trať do SRN přes Liberec smysl, i v kontextu zmíněných kapacitních omezení na alternativních trasách. A osobně zatím nevidím náznaky toho, že by kolegové na MDČR / Žesnadu plně chápali potenciál Green Dealu a dekarbonizace. Nechci tady spustit flame o tom zdali GD dává, či nedává smysl, ale jednou je to schválené, tak by to mohl být dobrý základ pro argumentaci při handrkování o infrastruktuře. Logickým pokračováním by mělo být to, že se pro ČR zpracuje strategie, jak ty cíle (včetně zdvojnásobení přepravních výkonů nákladní železniční dopravy) naplnit. V kontextu tohoto cíle totiž ty stávající spory o tom, kam elektrizovat a kde druhou kolej, nebo přeložku mohou dostat úplně nový rozměr. Nezapomínejme také na dekarbonizaci, v jejímž rámci budou dopravci tlačeni do „bezemisních“ trakcí. V SRN už blbnou se zaváděním drahé vodíkové trakce na neelektrifikovaných tratích, u nás už se to řeší u autobusových linek a je jen otázkou času, kdy to nastane i na železnici. A potom dostanou úvahy o elektrizaci úplně nový impulz. A že není dostatek prostředků je sice pravda, ale to je otázkou strategie. Když bude vůle naplňovat GD, neobejde se to bez zvyšování spotřební daně z PHM / mýta. Výnosy mohou být využívány mj. pro podporu železnice. Také by se dala budovat silniční infrastruktura v nižších kategoriích (dnes mnohdy zbytečně naddimenzovaná), dostavět dálniční síť v redukovaném rozsahu a samozřejmě i výrazně zredukovat lokálky. Chce to jen mít koule na nepopulární opatření...
Neděle, 24. července 2022 - 13:35:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11972
Registrován: 5-2002
Tak já to zkusím vysvětlit, jako již po několikáté.
ŽESNAD.CZ není v pozici, aby mu něco dávalo či nedávalo smysl.
Je vypsána Studie proveditelnosti s nějakým zadáním. ŽESNAD.CZ je požádán o přepravní prognózu, kterou podle svého nejlepšího vědomí a svědomí zpracuje podle zadání SP.
Pokud zadaná SP například končí na státní hranici bez návaznosti, má to samozřejmě vliv na přepravní prognózu. Nic více, nic méně...
A zatím jsem si nevšiml, že by někdo vypsal SP třeba na toto spojení uceleně tak, aby mohlo být využitelné pro tranzitní nákladní dopravu...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 25. července 2022 - 15:46:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 431
Registrován: 3-2018
PŠ: Chápu procesní postupy, ale mám za to, že Žesnad je lobbistickou organizací, která dělá víc, než jen přepravní prognózy do SP. Nebo Žesnad nemá vůbec ambici mluvit do toho, která trať bude v TEN-T/RFC, a které přeshraniční spojení bude pro nákladní dopravu prosazovat?
Petr_Šimral:
"Pokud zadaná SP například končí na státní hranici bez návaznosti, má to samozřejmě vliv na přepravní prognózu. "
To je poměrně výmluvnou ukázkou toho, že je ta SP zadaná blbě.
Neštěstí je, že místo aby se řešila síť jako celek i s přeshraničními vazbami, chybí celková síťová koncepce a SP se pytlíkují po kouscích. A pak z toho lezou závěry, že z MB do Liberce se vyplatí jen trať jak za císaře pána, z Norimberka do Marktredwitz se drátovat nebude, nebo když už se na základě "cinknuté" CBA udělala luxusní trať až do Budějic, bude dávat sousedům smysl i pokračování do Lince.
Pikehead
Úterý, 26. července 2022 - 22:51:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8694
Registrován: 3-2007
Gejza.L:
"Nebo Žesnad nemá vůbec ambici mluvit do toho, která trať bude v TEN-T/RFC, a které přeshraniční spojení bude pro nákladní dopravu prosazovat?"
Žesnad pracoval snad deset roků na Domažlicích a zatím se úspěšně dosáhlo - hranic města Plzně. A rozsah úprav v Německu kromě drátu je doposud nejasný.
A jak asi myslíte že dopadne, když si Žesnad ukáže na každý hraniční přechod?
Středa, 27. července 2022 - 13:38:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 434
Registrován: 3-2018
Chápu strategii Žesnadu soustředit se na TOP priority. Ale upozorňuji tady na rozpor mezi politikou EU a praxí při plánování rozvoje železniční infrastruktury. Je to sice primárně problémem MDČR, že ještě na GD a dekarbonizaci nezareagovalo (dříve nebo později se to ve strategiích projeví - pokud nedojde k nějakému velkému obratu v politice), ale je to Žesnad, komu tyhle politiky hrají do karet (a kdo je může využívat při argumentaci).
Pikehead:
"A jak asi myslíte že dopadne, když si Žesnad ukáže na každý hraniční přechod?"
Všude, kde jsem se setkal se zástupci Žesnadu, volali po alternativních a objízdných trasách (k Elbtálu). Plnohodnotným (téměř) výsledkem z hlediska investiční přípravy je zatím pouze Krušnohorský tunel. Němci zatím nechtějí ani dvoukolejku ze Schwandorfu do České Kubice, ani elektrizaci z Norimberka do Marktredwitz. Není zde stále prostor pro další alternativní/objízdné trasy? A pokud ano, proč to nějak nespojit s Libercem, kde dříve či později nějaký upgrade nastane? Je to lepší, než 20 promile z Vojtanova do Plavna a pravděpodobnější, než dráty do Rumburku.
Pikehead
Středa, 27. července 2022 - 21:43:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8697
Registrován: 3-2007
Bez dvojkolejky do Schwandorfu se dá žít a Marktredwitz fajn, ale nikdy se o tom nemluvilo jako o nějak zásadně výhodném přechodu (sklony, navazující trasy v Německu...).
Středa, 27. července 2022 - 21:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2635
Registrován: 7-2017
Pikehead: Tady jde o to, že to je v BVWP od roku 1992 (slovy: DEVADESÁT DVA) a od roku 1995 (slovy: DEVADESÁT PĚT) je podepsáno memorandum s Českem, že to Německo zadrátuje… [crazy][crazy][kladivo]
Pikehead
Středa, 27. července 2022 - 22:22:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8699
Registrován: 3-2007
Taky mě zajímalo, proč EU u nás zafinancovala rekonstrukci III. TŽK, který má na hranicích takhle blbý špunt.

Praktická odpověď asi bude, že to nikdo nepotřeboval, protože nákladní doprava v režii molochů je cokoliv jiného než svižný a ekonomický přejezd přes hranici. (A molochy si ani nevšimnou, že jim pod rukama ten byznys chcípne, a nakonec je jim to i jedno.)
Středa, 27. července 2022 - 23:01:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3296
Registrován: 8-2010
Pikehead:
"Taky mě zajímalo, proč EU u nás zafinancovala rekonstrukci III. TŽK, který má na hranicích takhle blbý špunt."
Protože jak trasa přes Cheb, tak přes Českou Kubici do Alemánie je akuálně zařazena do TEN-T Core (osobní/nákladní) + koridor Rýn-Dunaj (RFC 9), spojení přes Cheb navíc historicky spadá jak do Dohody AGTC, tak současně i do Dohody AGC.
To, že už tady byl zakotven požadavek mj. na 740 m délky u nákladky, na což střelhbitě - čti za 37 let v případě Dohody AGC (rok 1985) [pozor][pozor] - zareagovala Správa železnic vypsáním příslušné studie je věc druhá..[angry]
Bugear
Pátek, 29. července 2022 - 01:26:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3950
Registrován: 8-2005
A s tou 323 to zase visí na čem? Tam je nějaký lidový odpor, nebo se jen nikomu nechce to odmakat?
Tam vznikl lidový odpor, když se začala připravovat 322, načež se na to SŽDC vykašlala kompletně. Mohla v tom být trochu snaha vyhnout se tím házení vidlí do ČT-Dětmarovice.

O tom, že všechny ty priority, prioritnější priority a nejprioritnější priority, co na "pobřeží" a jinde vymysleli (najmě VRT, ETCS do každé vsi, konverze, údržba a rozvoj každého metru trati) nejsou ufinancovatelné tu píšu už řadu let.
Však podle prohlášení z nejvyšších míst se má teď ve velkém rozjet financování systémem Po Pětikoalici Potopa, ne? [lol][angry]

Já si tedy nemyslím, že zanechávat zrovna tu zatíženější část trati (ve srovnání s Veselí n.L. - Tábor nebo Tábor - Benešov) jednokolejnou je postačující, resp. že zdvoukolejnění není potřeba.
Ne že by nebylo fajn, akorát existuje dost staveb, které by za tu dardu měly výrazně větší přínos.

Že se tím zásahem ... malinko "degradovalo" X-jiných předchozích investičních projektů na TEN-T (...konkrétně VRT Brno - Přerov ve variantě M2
Spíš se tím vyrobila jakás naděje, že při případné ASP se do ní současná podoba po tom brutálním zdražení snad ještě vleze.

ani elektrizaci z Norimberka do Marktredwitz
A kdo o ni vůbec stojí? Reálně je zajímavá akorát pro českého objednatele dálkoviny, pro kterého je vzhledem k vnitrostátní obsluze výhodnější jedna linka spodem a jedna vrchem. Ale kdyby se chtělo, mohlo to přímě fungovat už dávno i bez drátů. Jak to vlastně vypadalo v ASP DMB, počítalo se, že náklady směr Norimberk pojedou primárně spodem?
Online výpočet kontrolní číslice
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Pikehead
Pátek, 29. července 2022 - 08:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8703
Registrován: 3-2007
PRA: A ty dohody v sobě mají nějaký časový rozměr a závazek k němu, nebo jen říkají, kudy to povede?

Bugear: Díky za vysvětlení 323, budu i nadále z dáli držet palce. [happy]
Pátek, 29. července 2022 - 10:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3297
Registrován: 8-2010
Pikehead:
" PRA: A ty dohody v sobě mají nějaký časový rozměr a závazek k němu, nebo jen říkají, kudy to povede?"
Ty dohody jsou dnes už malinko off-topic, protože jejich cílem v době jejich vzniku (AGC - rok 1985, AGTC - rok 1991) bylo sjednotit se a) na nějakých technických parametrech aa) sítě + ab) vozidel a pak za b) dát tomu jistý "politický šmrnc", aby byla vůle tu předem zadefinovanou síť řekněme přednostně modernizovat - ty parametry sítě a vozidel dnes už ale definují "sumárně" příslušné platné TSI INF, TSI Loc and Pas apod. a zejména toto a ten "politický šmrnc" tomu má dávat Evropská komise, která se podílí na jednotlivých vyhlášených výzvách CEF a OPD XY, které mají investičně směřovat právě do té sítě TEN-T Core ( = do 2030) a TEN-T Comprehensive ( = do 2050).

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pátek, 05. srpna 2022 - 21:40:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15045
Registrován: 8-2004
Gejza.L:
"Němci zatím nechtějí ani dvoukolejku ze Schwandorfu do České Kubice, ani elektrizaci z Norimberka do Marktredwitz. Není zde stále prostor pro další alternativní/objízdné trasy? A pokud ano, proč to nějak nespojit s Libercem, kde dříve či později nějaký upgrade nastane? Je to lepší, než 20 promile z Vojtanova do Plavna a pravděpodobnější, než dráty do Rumburku."
Aha - takže po koridoru do Kubice bez návaznosti za státní hranicí, po koridoru a podkrušnohorské dvoukolejce do Chebu bez návaznosti za státní hranicí se nepoučíme a vyrobíme třetí dvoukolejku - do Liberce nebo kam až, opět za situace, kdy za státní hranicí je a bude díra po granátu (a u toho Liberce je setrvání takového stavu navíc "nejnadějnější").
Doma na zahradě si stavte (za své) co chcete, ale takhle si hrát ze státního...[crazy][crazy][crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 08. srpna 2022 - 12:54:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 3-2018
Hroch:
"bez návaznosti za státní hranicí"
Viz
Gejza.L:
"Nebo Žesnad nemá vůbec ambici mluvit do toho, která trať bude v TEN-T/RFC, a které přeshraniční spojení bude pro nákladní dopravu prosazovat? "
Asi jsem se nevyjádřil dost přesně, ale samozřejmě mám na mysli řešení i s druhou / třetí stranou hranice...
Pondělí, 08. srpna 2022 - 13:26:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3303
Registrován: 8-2010
Trochu smutné čtení..[uhoh][sad]
Pondělí, 08. srpna 2022 - 17:58:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8238
Registrován: 9-2005
A co teda navrhujete realizovatelného, Hrochu?
Já bych těm Němcům naschvál narval dvojkolejný koridor z Nymburka do Kubice st.hr. a zavalil je požadavky na příděl tras. Zkrátka někdo zřejmě bude muset udělat zkapacitnění jako první a poněkud bezohledně.
Němci řvou, že chtěj Elbtal bez nákladů a snad si ani nemůžou myslet, že to vyřeší základnovými Krušnohorským tunelem. sprosté to nebude stačit. Tak jim asi budemeusrt ukázat v praxi, že další tranzitní velkokapacitní nákladní tratě jsou prostě nutné. A že jeden pořádný nákladní přechod nestačí. Oni žijou mimo Šengen? Co ty zelenáčské kecy v Bílé knize, nejsou náhodou zrovna Němci jejich autorem?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 08. srpna 2022 - 18:37:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2639
Registrován: 7-2017
Qěcy: Tuhle mi tu bylo přesně na tohle téma vysvětleno, že přesně těmito připomínkami, akorát zasílanými úředně na podatelnu MDČR a SŽ, cituji, „zdržují úředníky od práce.”
Pondělí, 08. srpna 2022 - 20:58:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15054
Registrován: 8-2004
Qěcy:
"Já bych těm Němcům naschvál narval dvojkolejný koridor z Nymburka do Kubice st.hr. a zavalil je požadavky na příděl tras. Zkrátka někdo zřejmě bude muset udělat zkapacitnění jako první a poněkud bezohledně."
Zavalit je požadavky lze v Chebu už teď. K tomu není potřeba vynaložit v podstatě ani korunu. Nezdá se mi, že by se to dělo, potažmo, že by se něco na německé straně dělo.
Je minimálně sporné, zda vynakládat desítky miliard na zkapacitnění Kubice v momentně, kdy tam dnes jezdí v diskutované nákladní dopravě v podstatě čistá nula. Budiž - asi k tomu někdy dojde. Ale máme snad zkoušet zdvoukolejňovat a modernizovat "jako první" i Vejprty? Nebo Železnou Rudu? Nebo kolik pokusů ještě?
Qěcy:
"Co ty zelenáčské kecy v Bílé knize, nejsou náhodou zrovna Němci jejich autorem?"
Jakékoliv ideály - vznešené více či méně - dřív nebo později narazí na realitu všedního dne. Popsat můžete stovky stran (elektronického) papíru (který skoro nikdo nečete), ale pokud pro ty ideály nezískáte masy (což mj. obnáší, že jim zásadně nezhoršíte dosavadní životní standard), tak buď zavedete diktaturu nebo skončí ideály zapadané prachem v archivech.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 08. srpna 2022 - 21:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7743
Registrován: 5-2002
v momentně, kdy tam dnes jezdí v diskutované nákladní dopravě v podstatě čistá nula

Holt to jezdí po D5, ne po pomalé klikaté dieslové jednokolejce - kombinaci snad všeho co jde na dráze udělat špatně.

Kdyby byl Děčín taky pomalý klikatý jednokolejný a v dieslu, tak je tam taky klid.

Ekonomika jede i bez železnice, v pohodě. Možná ten bordel rovnou zrušit a ušetřit hromadu peněz a lidí, co zaměstnává ta parodie na mobilitu.
Úterý, 09. srpna 2022 - 07:59:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14198
Registrován: 4-2003
Hroch:Je minimálně sporné, zda vynakládat desítky miliard na zkapacitnění Kubice v momentně, kdy tam dnes jezdí v diskutované nákladní dopravě v podstatě čistá nula.

Přiznám se, že jsem rád, když vím, že má pan Hroch na záležitost rozsahu modernizace trati Plzeň - Česká Kubice nulový vliv. Naštěstí [wink]. Jinak bychom se stále točili v bludném kruhu [crazy].


Hk:Holt to jezdí po D5, ne po pomalé klikaté dieslové jednokolejce - kombinaci snad všeho co jde na dráze udělat špatně.

Souhlas.

Kdyby byl Děčín taky pomalý klikatý jednokolejný a v dieslu, tak je tam taky klid.

Souhlas.

Ekonomika jede i bez železnice, v pohodě. Možná ten bordel rovnou zrušit a ušetřit hromadu peněz a lidí, co zaměstnává ta parodie na mobilitu.

Souhlas.

Je to ale velice smutné, když si člověk uvědomí, že železnice je především žroutem peněz s malým významem pro dopravu osobní i nákladní [sad].