Diskuse » Železnice » Slovensko » Archiv diskuse Slovensko do 27. 7. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovensko do 27. 7. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 25. července 2022 - 08:15:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 857
Registrován: 9-2010
Byť se můj dotaz týká spíše zabezpečovacího zařízení, přesto se zeptám zde. Při nedávné návštěvě stanice Kraľovany mě zaujalo, že stanice dosud částečně disponuje dnes již prakticky vymizelými vloženými návěstidly. Jedná se o jedinou stanici na Slovensku nebo je ještě možné na ně narazit i jinde?

Miroslav_ Zikmund
Pondělí, 25. července 2022 - 09:02:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1357
Registrován: 2-2016
J.M. : Propagace je na webu ZSSK, to vaše šílené vedro jsem tam marně hledal, na sluníčku mohlo být tak těch příjemných 35 - 40 stupňů > to mám běžně odpoledne na balkóně když svítí sluníčko, v Bagetě byla otevřená výklopná okénka, větračka funěla na plno a bylo tam fajn ...

Cisalpino : pokud je na TEŽ jednoduchá jízdenka za 2 € a celodenní za 4 €, prodej v automatech, "bezplatná přeprava seniorů" funguje na doklad totožnosti, tak při reálných "tatranských cenách všeho" je celodenní jízdenka v podstatě "zadarmo" ... neboli je to marginální částka výdajů celodenního pobytu ve Vysokých Tatrách, tudíž není důvod si jí nekupovat ...
"Domorodci" jezdící do práce mají patrně nějakou "levnější" časovku - tohle jsem nikdy nezkoumal.

Na můj vkus by tam mohlo být jednoduchých jízdenkových automatů více ...

Pamatuji dobu v níž jsem si jako dítě zakupoval poloviční lepenkovou jízdenku Štrbské Pleso - Nové Štrbské Pleso za 0,30 Kčs, přičemž výrobní + manipulační náklady + prodejní na tu jízdenku byly vyšší ...

Někdy před 40 lety jsem - tehdejší Východní dráze - navrhoval na tratích TEŽ zrušení průvodčích a přechod na samoobslužný systém s označovači jízdenek typu MHD s tím, že by tam byla prováděna jen "revize jízdenek revizorem". Jako v MHD. Tehdy se našel "tisíc smysluplných důvodů" proč TO NELZE ... Po pár letech - tuším až po rozdělení federace - v nějaké podobě začalo fungovat, několik revizorů mne kontrolovalo, v současnosti se řeší celodenní jízdenkou za marginální paušální částku ...
Ten štiplístek by si na sebe ani nevydělal ... Ti co dojedou do Tater (Štrba / Poprad Tatry) "po normálním rozchodu" mají obvykle jízdenku pro celou přepravní cestu, podobně ti co odjíždějí ... Buď v papírovém nebo elektronickém provedení ...
Pondělí, 25. července 2022 - 09:58:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 12-2020
to vaše šílené vedro jsem tam marně hledal, na sluníčku mohlo být tak těch příjemných 35 - 40 stupňů > to mám běžně odpoledne na balkóně když svítí sluníčko,
Tak to vás lituju. Pro mě je příjemná teplota 23°C a 35-40°C nesnesitelné vedro. Já jel bagetou párkrát třeba v květnu nebo září a byl to opruz, bylo tam vedro k padnutí a to bylo venku kolem 25°C. Nasazovat taková vozidla v současných vedrech by mělo být zakázáno nějakým zákonem. Ale proti gustu...
Mladějov
Pondělí, 25. července 2022 - 10:21:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18179
Registrován: 3-2007
>Ten štiplístek by si na sebe ani nevydělal ... Ti co dojedou do Tater (Štrba / Poprad Tatry) "po normálním rozchodu" mají obvykle jízdenku pro celou přepravní cestu, podobně ti co odjíždějí ... Buď v papírovém nebo elektronickém provedení ...

Akorát, že ten štíplístek je tam, v turistické oblasti, taky pro dotazy turistů na dopravní spojení a milion dalších věcí, jak vědí i ve Švýcarsku.
Ono gró není ten příjezd a odjezd, ale přesouvání se z místa ubytování na túry a zpět a tady to teda těžce haprovalo. Nevím, jestli to za ta léta vychytali, ale lezl jsem tam po kopcích dostkrát a TEŽ i OŽ byla svou přeplněností vždy tragická a to i třeba v září. To je holt nepochopení role veřejné dopravy v turistických oblastech - nejen vámi. Aby nepotřebovali se přesouvat autem, aby se v ní nemuseli mačkat a stát ať jedou, kdy jedou atd.
Tohle vědí dávno např. ve Švýcarsku, v Rakousku..jen nikdy nepochopí na Slovensku..a koukám taky vy.

Dělat z celé sítě první 00/S zrovna na TEŽ může akorát chorý mozek, nebo hlupák, co nechápe souvislosti.
Ale to jsme tady už probírali.

Přejíždějí v oběhu (byť neveřejně) zubačky na tratě električky a vozí tam nějaké vlaky s cestujícími?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 25. července 2022 - 10:26:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3331
Registrován: 6-2019
Stran turistického provozu je horko jednoznačně nejvýraznějším faktorem, který tu poptávku podkopává spolehlivě. Plus samozřejmě skoro nulový marketing.
Vždyť kolik % normálních lidí vyrazí vlakem (!) na běžnou turistiku někam do Muráně, Veporských vrchů či nahoru na planiny, když je tam klidně + 40 C? Lidi se seberou, pojedu na kúpele, pojedou třeba do jeskynních systémů, ale po horách bych se v tom plahočit nechtěl a asi jen málokdo má takové masochistické záliby.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Pondělí, 25. července 2022 - 10:48:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18180
Registrován: 3-2007
J.M.:
" Ale proti gustu..."

Já jsem vždycky obdivoval důchodce "bez termoregulace", co seděj na květnovém sluníčku v parku v zimníku, co si oblékli v říjnu, zatímco slečny kolem choděj v halence s krátkým a minisukni..no tak pán bude asi taky takový.
Já jsem tedy v tomto z ranku vašeho [wink]

Jinak ti, co mají rádi turistiku v tuzemsku, si většinou už dávno neberou dovolenou v době, kdy jsou zaručená vedra (tedy druhý týden v červenci až půlka srpna) a nejvíc lidí na dovolené (což je podobné - začíná to červencovými státními svátky, vrchol je právě teď a ještě příští týden).
Mladějov
Pondělí, 25. července 2022 - 10:57:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18181
Registrován: 3-2007
P.S.
Tak čtu po sobě to povídání o TEŽ a díky tomu, že se MZ přiznal, že navrhoval MOC do TEŽ už dávno a posílal to náčelníkovi Bezvýchodnej dráhy ([biggrin]), tak to vypadá, že si myslím, že je blbec.

Ne, nemyslím si to, on byl jen aktivní. Rozhodnutí postupu a stanovení priorit je samozřejmě na příslušných managerech.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 25. července 2022 - 11:10:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1670
Registrován: 7-2017
Tak v lese je omnoho prijemnejsie aj ked je vonku 35 stupnov, bohuzial momentalne plati zakaz vstupu do lesov v okresoch Kosice a Kosice-okolie kvoli poziarom.
Pondělí, 25. července 2022 - 11:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3332
Registrován: 6-2019
Já jsem to "omnouho prijemnejsie" vyzkoušel loni na vlastní kůži - a podruhý takovou blbost neudělám.
Ked bolo venku 30, tak na těch planinách (já šel Cerovou vrchovinu) bylo ještě o hezkých pár stupnů více.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Pondělí, 25. července 2022 - 11:20:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18183
Registrován: 3-2007
V lese je "omnoho príjemnějšie", když se tam pomalu procházíte, případně hledáte houby [biggrin]

Když potřebujete nějaké ty km ujít, tak je to prostě (úplně zbytečná) tortura.
Abych navázal na předchozí, co jste (tradičně)zpochybnil, tak prostě absence turistů v třicítkových vedrech na túrách je úplně logická, stejně jako že daj přednost návštěvě koupaliště, akvacentra nebo jeskyně.
Pondělí, 25. července 2022 - 11:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1315
Registrován: 12-2020
Mladějov: Akorát, že ten štíplístek je tam, v turistické oblasti, taky pro dotazy turistů na dopravní spojení a milion dalších věcí, jak vědí i ve Švýcarsku.
Naprostý souhlas. O-O-S v Tatrách je konina.
Ahmad: Stran turistického provozu je horko jednoznačně nejvýraznějším faktorem, který tu poptávku podkopává spolehlivě. Plus samozřejmě skoro nulový marketing.
Vždyť kolik % normálních lidí vyrazí vlakem (!) na běžnou turistiku někam do Muráně, Veporských vrchů či nahoru na planiny, když je tam klidně + 40 C? Lidi se seberou, pojedu na kúpele, pojedou třeba do jeskynních systémů, ale po horách bych se v tom plahočit nechtěl a asi jen málokdo má takové masochistické záliby.

Naprosto souhlasím. Ty letní vlaky by se měli transformovat do sezónních (duben - září) a hlavně být uvedené i v jízdních řádech už přes sezónou, aby si to lidi mohli naplánovat v klidu dopředu. A samozřejmě provoz by musel být alespoň takový jako na Štiavnicu, jeden (dva páry) vlaků nic neřeší, to je jen pro projížděče a náhodné cestující. Turistický ruch v oblasti je třeba řešit komplexně. Dobrá obslužnost je jen jedním z faktorů. Dalším musí být možnost ubytování, jídlo, koupání a nějaké ty atrakce. Pokud tohle nebude, budou ty vlaky jen výkřikem do tmy. Byť v současném stavu železnic na Slovensku je třeba říct, lepší něco než drátem do oka...
Pondělí, 25. července 2022 - 12:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 359
Registrován: 8-2017
Ten štiplístek by si na sebe ani nevydělal ...

V TEŽ kde jezdí jednotky obsazené i na 150% předepsané kapacity? [crazy] Tak hlavně že si na sebe vydělá sprievodca i s vlakvedúcim v šukafonu z Trenčína do Banovců nad Bebravou... [crazy]
Mladějov
Pondělí, 25. července 2022 - 12:12:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18185
Registrován: 3-2007
>Dobrá obslužnost je jen jedním z faktorů. Dalším musí být možnost ubytování, jídlo, koupání a nějaké ty atrakce. Pokud tohle nebude, budou ty vlaky jen výkřikem do tmy.

Problém je poněkud v tom, že informovanost mladých Čechů (natož jiných cizinců) o Slovensku je povědomí o Vysokých Tatrách, možná malinko o Nízkých, a pak tak 20% z nich ví, že jsou tam Košice, Banská Bystrica, Zvolen a možná B. Štiavnica (a tam všude je nějaká ta turistická infrastruktura, jinak bída).
Zbytek je na jejich mentálních mapách bílý s nápisy "Zde jsou lvi" [wink]

A neočekávám, že se to nějak změní (pro cestující vlakem třeba již zde zmiňované ukončování Valachů v Púchově s pravidelným ujížděním atd.)k lepšímu.
I proto, že třeba v těch turistických oblastech (zrovna ty Tatry) jdou ceny ubytování, jídla atd. ostře nahoru a leckterý Čech i Slovák jede příště v létě (ale i zimě) raději třeba do Alp, kde zaplatí sice ještě o něco víc, zato služby jsou perfektní - nakonec léta přeplněnou TEŽ+OŽ jsme tady začali..

Pro nás starší je Slovensko taky hodně o nostalgii společného státu, starých zážitcích..ale nedivím se, že mladší na tom v podstatě nic neviděj, akorát přeplněné restaurace v turistických oblastech a mizerné služby.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 25. července 2022 - 12:20:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9704
Registrován: 5-2002
Dalším musí být možnost ubytování, jídlo, koupání - no to v těch oblastech mimo Tatry není vždy jednoduché sehnat. Je toho tam docela málo. Třeba v Plešivci nebyla ani reastaurace, i když kolem vede velmi frekventovaná silnice. Poslední dobou tam klesá i počet autobusových spojů hlavně o víkendu. Turistika bez auta tam dnes prakticky nepůjde.
Pondělí, 25. července 2022 - 12:28:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1316
Registrován: 12-2020
Mladějov: Já jsem vždycky obdivoval důchodce "bez termoregulace", co seděj na květnovém sluníčku v parku v zimníku, co si oblékli v říjnu, zatímco slečny kolem choděj v halence s krátkým a minisukni
No to bych nezesměšňoval. Ono většina starších lidí má horší proudění krve, takže potřebují větší teplo. Z toho plyne, že pokud je 25°C, ještě to nepovažují za nějaké teplo. Pamatuju moji babičku, která topila v kamnech v baráku a měla tam stabilní teplotu 28°C, přičemž jí bylo dobře a já jako dítě tam ,,chcípal" vedrem. Totéž dnes rodiče. Při teplotě 27°C v pokoji jsou spokojeni a je jim dobře, zatímco já tam nevydržím. Kolegyně v práci (47 let) se dokonce koupe jen při teplotě 35+ a ještě nesmí foukat, jinak jí je zima. Bus či vlak nevyužívá vůbec, neboť při jakémkoliv průvanu či klimatizaci bude nemocná...
Z těchto důvodů nechápu dopravce, že ruší klasické vagóny s kupé, kde byla možná alespoň nějaká regulace teploty. V velkoprostorech toto možné není. Z toho důvodu tam některým lidem bude zima a jiným nesnesitelné vedro. Např. v regionově to lze regulovat otvíráním oken, přičemž ti kteří nemají průvan rádi si sednou do menších oddílů.
Problém je poněkud v tom, že informovanost mladých Čechů (natož jiných cizinců) o Slovensku je povědomí o Vysokých Tatrách, možná malinko o Nízkých, a pak tak 20% z nich ví, že jsou tam Košice, Banská Bystrica, Zvolen a možná B. Štiavnica (a tam všude je nějaká ta turistická infrastruktura, jinak bída).
Zbytek je na jejich mentálních mapách bílý s nápisy "Zde jsou lvi"

S tím nelze než souhlasit. Oni totiž fungují myšlením cena/výkon. A pokud tam nebudou ty služby a slušné ceny nebudou, tak tam nepojedou. A možná tam nepojedou ani kdyby byly, protože mají docela neomezené možnosti.
Borovička: Taky souhlasím. V roce 2016 jsem ještě v Plešivci a okolí chodil po planinách a šlo to. Ale vyžadovalo to přesné plánování a dodržování časů na jednotlivé úseky, čehož dost lidí není schopno, bo spojů minimálně. Teď přibylo rychlíků na trati 160, ale v čemu to je, když nestaví v Zádielu, ev. v Turni a v Plešivci nejsou žádné přípoje směr Muráň, či Slavošovce.
Mladějov
Pondělí, 25. července 2022 - 12:52:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18187
Registrován: 3-2007
No, ono to chce, když je jeden zchoulostivělý, si na sebe v tom bytě ten svetr vzít a ne topit na 27. To je ovšem zcela jiná diskuse, než o kabátě venku v květnovém parnu - ti lidé prostě nosí ze setrvačnosti to, co včera a to, co předevčírem..trošku senilita je v tom.

Turistické služby: No ono jde především o mentální nastavení velké části místních - že je prostě podnikat a být vstřícný a pružný moc nebaví, radši se mají hůř, ale zato s jistotou a pevnou pracovní dobou.
Výjimka byla akorát krátce po 1989, resp. 1993.

Jako organizovat Slovákům (a ještě z Čech!) turistický průmysl, který oni ani nechtějí, považuju za zbytečné - i když podebatovat o tom jistě můžeme.
Ty prachy, co v turistickém ruchu leží na zemi, prostě nemají dáno zvednout - s tím nic neuděláme.
Pondělí, 25. července 2022 - 12:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14807
Registrován: 5-2004
ja jel planiny na kole pocatkem qetna 2018. Bylo kolem +25 a uz to byl nahore slusnej hic. Ona treba silicka je slusnej kus "prerie" kde je nejvejs kraci, plesivecka podobna, akorat ze tam se uznepase a tak to zarusta bordelem a jalovcema.

V blesivci byl akorat nejakej kebab, vedle v gemersky horce je ale paradni penzion a kramek. Ten mi nabizela pani v penzionu otevrit vecer pri prijezdu...

Co jsem koukal na jizdni rady busu tak to je system "ze vsi do roznavy/tornaly a zpet"...
Pondělí, 25. července 2022 - 13:00:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14087
Registrován: 4-2003
Mladějov:Ty prachy, co v turistickém ruchu leží na zemi, prostě nemají dáno zvednout - s tím nic neuděláme.

Slovensko je prostě krásná země, jen ty lidi tam jsou takoví (řekněme to slušně) jiní. Kdo ze Slováků nechtěl žít mezi těmito lidmi, tak se odstěhoval natrvalo třeba k nám, což se stalo obvykle po absolvování vysoké školy.
Pondělí, 25. července 2022 - 13:34:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12456
Registrován: 4-2003
v regionově to lze regulovat otvíráním oken, přičemž ti kteří nemají průvan rádi si sednou

Jako že nastoupíte, stáhnete okno a těm chudákům okolo nezbyde, než si přesednout jinam?? Protože milostpán nebere ohled na ty ostatní? V tom kupé taky vytáhnete na spolucestující služební Walther P-38 a nařídíte povinnou teplotu?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 25. července 2022 - 13:48:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1672
Registrován: 7-2017
Praveze na Gemeri a celkovo juhu je vela zaujimavych miest a urcite sa tam clovek stretne s vacsou ustretovostou ako v Tatrach alebo Liptove. Nemyslim si, zeby to vytrhla lepsia doprava, to je o celkovej propagacii danych miest, plus k tomu treba pripocitat prave tie vysoke teploty. Teraz v lete je tam bezne 30+ stupnov, kym na Liptove je to priemerne o dva tri stupne menej s vacsou sancou zrazok a ochladenia.
Mladějov
Pondělí, 25. července 2022 - 14:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18193
Registrován: 3-2007
Ale tady nikdo z nás turistů a železničních cestovatelů neříká, že na Gemeri a celkově na jihu nejsou zajímavá místa - jen je tam mizerná turistická infrastruktura.

Mimochodem ono třeba i v druhém největší městě Slovenska sehnat nocleh je docela problém a to i mimo sezonu, takže..
Natož na Gemeri. A proto tam taky lidi nejezděj - to je pro fajnšmekry, co si ale vozej ssebou všechno a moc neutratěj [biggrin]
Pondělí, 25. července 2022 - 14:28:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3334
Registrován: 6-2019
Mimochodem ono třeba i v druhém největší městě Slovenska sehnat nocleh je docela problém a to i mimo sezonu, takže..
To je tedy velký nesmysl. Zkusmo jsem zadal na pozítří celou rodinu do Košic a ubytovacích možností je spousta, včetně těch luxusnějších.
(ovšem netuším kdy mají Košice sezónu...)
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Pondělí, 25. července 2022 - 14:34:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18194
Registrován: 3-2007
Tak minimálně léta bylo, no.
Že tak potřebuješ ten za každou cenu konfrontační styl? Já tam jezdil léta (i služebně) a mám tuhle zkušenost.
Pondělí, 25. července 2022 - 14:36:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1317
Registrován: 12-2020
RadekŠ: Je to mnohem jednodušší. Kdo chce chladněji sedne si do velkoprostoru motorového vozu, kde jsou většinou již některá okna otevřená. Kdo nemá rád průvan jde do řídícího vozu. Rozhodně větší výběr než ve velkoprostoru, kde je jednotná teplota v celém voze, bez možnosti regulace.
Velkysef: Praveze na Gemeri a celkovo juhu je vela zaujimavych miest a urcite sa tam clovek stretne s vacsou ustretovostou ako v Tatrach alebo Liptove. Nemyslim si, zeby to vytrhla lepsia doprava, to je o celkovej propagacii danych miest, plus k tomu treba pripocitat prave tie vysoke teploty. Teraz v lete je tam bezne 30+ stupnov, kym na Liptove je to priemerne o dva tri stupne menej s vacsou sancou zrazok a ochladenia.
S tím lze souhlasit, kromě té dopravy. Proč myslíte, že většina Čechů jezdí do Tater? Ano je to tam atraktivní, ale je tam i slušná doprava. Můžete jet přes den i přes noc a ráno jste tam. Zkuste to samé třeba do Brezna, Tisovce, Muráně, Turně n. B. To už je opruz, a proto tam vlakem či VHD obecně pojedou jen ti skalní. Druhá možnost jsou Maďaři, ale ti mají smůlu, protože všechny přechody vyjma Čaně jsou zavřené. O Polácích taky nemá smysl uvažovat, ti mají blízko na sever, tak nepojedou na Silickou planinu.
Pondělí, 25. července 2022 - 14:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3335
Registrován: 6-2019
Já tam jezdil léta (i služebně) a mám tuhle zkušenost.
Je tam řada hotelů, velkoměsto, tam nikdy nebývají problémy. Třeba Filakovo, tam ano, ale v Košicích těžko.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 25. července 2022 - 14:59:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1673
Registrován: 7-2017
No velmi by ma zaujimali tie roky, pretoze aj mimo Slovanu a Hutnika (Hilton resp Yasmin) je tych mensich hotelov a penzionov v meste dost, plus este pribudlo nemalo apartmanov na prenajom v centre ci kusok od neho.
Ano dostat sa na Gemer je trochu zlozitejsie, bud lozkom z Prahy cez Bratislavu a Zvolen alebo zvolit autobus ci prestup cez Kosice. Na druhej strane je to skutocne riedko osidleny kraj, takze tam vela ludi jazdi IAD, kedze doprava je tam skutocne osekana na minimum. To ale plati na mnohe dalsie relacie, je na mieste otazka, ze ak vlada potrebuje vsade setrit, kde tie peniaze vlastne koncia.
Pondělí, 25. července 2022 - 15:03:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12459
Registrován: 4-2003
do chce chladněji sedne si do velkoprostoru motorového vozu, kde jsou většinou již některá okna otevřená. Kdo nemá rád průvan jde do řídícího vozu.

Promiňte, ale to je taková "logika", jak že když přijdu na nádraží, tak můžu vypojit kafomat a do zásuvky si strčit vlastní topnou spirálu a v ní si ohřát vodu na turka. To radši ani nechci dál vědět...
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 25. července 2022 - 15:21:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1318
Registrován: 12-2020
Nerozumím řeči vašeho kmene...
Miroslav_ Zikmund
Pondělí, 25. července 2022 - 20:08:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1359
Registrován: 2-2016
Mladějov : o kterých konkrétních švýcarských železničních společnostech, na nichž funguje štiplístek jako informátor i milionu různých věcí, hovoříte ?

Na "normálně rozchodných tratích" se v regionální dopravě štiplístek nevyskytuje, akorát tak početné revizorské komando ... není třeba štiplístka, každá stanice / zastávka má jízdenkový automat.
Na RhB jezdí štiplístek na trase do Tirana, některé zastávky jsou neobsazené a na "dálkové dopravě" z Churu. Ty místní vlaky jezdí 0/0-S. Nejezdí ani na GGB, kde zastanou funkci kontroly turnikety - to bylo už v předminulém desetiletí, kdy jsem tam byl. Obdobně Pilatus, taky ve stejné době.

Tragická přeplněnost vlaků je dána tím, že stopa a uspořádání stanic je v podobě, v níž TEŽ vznikla a jak jí pamatuji od dob "před školou povinných". Štrbské Pleso se před 52 lety nově postavilo tak jak se postavilo, za ta dlouhá léta se v Dolnom Smokovci o kus posunul peron mimo oblouk.
Jinak se tam v podstatě nic nezměnilo, snad jenom samovraty nahradily výhybkáře. Do "peronu" se vejde jen 2x425 nebo 2x495, takže jezdit trojmo je vyloučeno.

Řešením by jistě byl takt 30 minut. Jenže - propustnost trati. Po onom orkánu likvidujícím lesy (kdy to vůbec bylo) byly výzvy, jak toho využít ...

Poslal jsem podnět organizátorům výzvy, že tohle je ideální příležitost, jak bez protestů ochránců přírody a Správy TANAPu narovnat trať, odstranit ostré oblouky > zvýšení traťové rychlost > zkrácení cestovní doby, reaktivace výhybny Štôla (koleje jsou tam dodnes), mezi S.Smokovcem a T.Lomnicou zřídit výhybnu, aby se mohl na celé TEŽ mohla zavést taktová doprava ve špičkovém intervalu 30 minut ... a podobně zřídit výhybnu na "zubatici" opět na takt 30 minut.

Jenže nic z toho se nastalo a matka příroda tam sama oživuje porosty ...

Samozřejmě že nová zubatá vozidla jezdí skrz do Popradu. Konkrétně vlak 8032 odjíždějící ze Štrby ve 20:40 pokračuje do Popradu jako 8135 s odjezdem z Plesa ve 21:00 z koleje číslo 9 (souprava dvojmo) .

Přímý protiběh "skrz" není, souprava od vlaku 8132 pokračuje do Štrby jako vlak 8039 (dvojmo). Já bych to sice udělal jako oběhář od vlaku 8136, abych se vyhnul posunování se soupravou od vlaku 8132 na "Plese".

Pak se celý den producíruje mezi Štrbou a Plese a večer jede na krátký spinkání do Popradu ...

Čtyřdenní oběh TS 483 + 483a.
Pondělí, 25. července 2022 - 21:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 172
Registrován: 11-2020
Tak do Brezna a Tisovce jezdí aspoň z Prahy přímý autobus. Sice je únavné neustálé popojíždění v kolonách ve slovenských městech typu Prievidza nebo Handlová, ale pořád je to menší utrpení, než to jet vlakem přes Bratislavu a Zvolen. Tam je opravdu využitelný jen ten noční vlak, protože vzhledem ke stavu české sítě se při jízdě přes den musí jet prvním vlakem, a stejně je to loterie, protože v Bratislavě to ujede 100%, a slovenská síť na tom rozhodně není líp.
Úterý, 26. července 2022 - 12:26:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 12-2020
No než jet busem do Tisovce, to snad radši skočit z mostu...
Úterý, 26. července 2022 - 12:31:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1320
Registrován: 12-2020
Vlakem znovu do Stupavy? https://domov.sme.sk/c/22967550/zelezniciari-ponukli-do-aukcie-po zemok-na-ktorom-chce-mesto-novu-vlakovu-stanicu.html
Úterý, 26. července 2022 - 13:16:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2064
Registrován: 9-2011
Miroslav_ Zikmund:
"Řešením by jistě byl takt 30 minut. Jenže - propustnost trati. Po onom orkánu likvidujícím lesy (kdy to vůbec bylo) byly výzvy, jak toho využít ...
"

Okolo 19. ledna 2007, Kyrill.
Úterý, 26. července 2022 - 13:24:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16190
Registrován: 12-2007
Po onom orkánu likvidujícím lesy (kdy to vůbec bylo) byly výzvy, jak toho využít ...
(...)
Okolo 19. ledna 2007, Kyrill.


Možná také, ale pro Tatry byl stěžejní 19. listopad 2004.

(a na území ČR to dopadlo tak, že na severní Moravě napadl (v byť ne-horských oblastech) sníh, což zastihlo jistou vysočinskou soutěžní delegaci [satan] nepřipravenou (mj. v teniskách).
Úterý, 26. července 2022 - 15:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2065
Registrován: 9-2011
David: máš recht, na tuhle vichřici jsem myslel a splynula mi s Kyrillem, dík [ok]
Úterý, 26. července 2022 - 15:32:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 3-2011
Vlakem znovu do Stupavy?
[biggrin][biggrin][biggrin]
až na drobný detail, keby nebola trať zlikvidovaná, tak by to bol rozumný nápad
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Miroslav_ Zikmund
Úterý, 26. července 2022 - 16:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1361
Registrován: 2-2016
hjguzf : noční Poľana 801 vlaku 283 z Prahy, sic bude zpožděný - pokud to nebudou 24 hodiny - zcela jistě neujede. Tedy přesněji řečeno, v Bratislavě vlaku 283 klidně ujede, jako se to stalo minulý čtvrtek = v noci ze čtvrtka na pátek, ale s tím si není třeba lámat hlavu, protože 283 veze WLAB do Prešova, které v NZ přechází na 801, takže 801 čeká na příjezd zpožděného vlaku 283, neboli MUSÍ ...

TĚŽKO předpokládat, že by v NZ našli nějakého brejlovce a vlakový doprovod, který by separátně odvezl WLAB přes Štúrovo do Zvolena na nějakého následujícího Gemerana nebo alespoň do Levic na nějaký Os vedený klasikou nebo Urpíní rychlík ...

Cestující jedoucí 283 na 801 bude tudíž pokračovat do NZ a tam si nastoupí ... [crazy]
Úterý, 26. července 2022 - 19:18:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 9-2015
@Bram - lidi tam jsou takoví jiní
"Jaj, na Slovensku sa ťažko žije. Zatvárame" (citát hospodské po příchodu 40 turistů do hospody v půl deváté večer)
Úterý, 26. července 2022 - 19:23:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 175
Registrován: 11-2020
Miroslav Zikmund:
Asi jsme se nepochopili. Měl jsem na mysli, že spoj 283/801 je právě jako jediný použitelný. Je mi jasné, že Polana 283 neujede.
Pokud však člověk nechce jet přes noc, a pojede až prvním ranním EC, tak Urpín v Bratislavě ujede zcela určitě zpožděnému Metropolitanu, což vzhledem k nepravidelnému taktu rychlíku Gemeran (někdy 2h, někdy 4) činí toto cestování prakticky nepoužitelným.

(Příspěvek byl editován uživatelem hjguzf.)
Úterý, 26. července 2022 - 19:31:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9707
Registrován: 5-2002
Jaj, na Slovensku sa ťažko žije. Zatvárame - když oni tam nemaj ani všudypřítomné Vietnamce co drží obchůdky a hospůdky, když je místní nechtějí provozovat.
Mladějov
Úterý, 26. července 2022 - 20:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18195
Registrován: 3-2007
No tak se nám to krásně klube: přes Bratislavu to ujíždí, přes Púchov taky, takže zbývá pár přímých spojů z Ostravy do Ža + pár Pendolin (povinně místenkových) + 283/801 a Slovakie.
Hm.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 26. července 2022 - 20:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 7-2017
Minule cakal IC v Ziline 25 minut, kazdopadne tie meskania z CR su tragedia, chyba SZ a dopravcov, ze nemaju vylukove jizdni rady, ostatne sa na to stazuje vela ludi. Az by sa tam hodila vata a zrusili pripoje, hned by sa doprava mohla organizovat lepsie. Ale do Zvolena ci Bystrice sa stale da dojst autobusom.

Len to tazko pojde, ked chce cestujuci z CR ranne EC nacas pri tom mnozstve vyluk na SZ a este aby ho cakali pripoje na Slovensku, ktoree zase rozbiju dopravu v polke republiky.
Úterý, 26. července 2022 - 20:51:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 12-2020
Mladějov: Tak rozhicujeme kamna. Co takhle přímé lehátko/lůžko jako za starých časů z Prahy do B. Bystrice a místo do Zvolena to zlomit na Brezno a na Zbojskou. Protisměrně druhý vlak z Pešti přes Miskolc a Jesenské na Zbojskou. Na Zbojské setkání Česko-maďarského prátelství. Z B.B. pomeranč, z Maďarska Nohabka.
Miroslav_ Zikmund
Úterý, 26. července 2022 - 21:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1362
Registrován: 2-2016
hjguzf : od EC 273 "by to mělo" v Bratislavě vyjít ... ten ještě není zatížen výlukami. Nicméně jel jsem EC 275, do Kolína přes výluku včas, přes Vysočinu do KrPole s náskokem 8 minut, na nádraží v centru s náskokem 10 minut = celkem -18. Do Lanžhota včas, tam čekání na protivlak +10, bohužel na Hlavnú stanicu nezkrátil, naopak přidal 3 minuty a na Hlavnú jsme dojeli o ty tři minuty později, aby Urpín odjel včas ... následně EC 275 předjel v Galantě Urpína ...

Z důvodu výluky na 150 a NAD Šala - Nová Baňa (!!!) Urpíny nečekají na EC, ani EC - jak bývalo zvykem - nezastaví na přestup v Šale; přitom NAD odjíždí ze Šale pravidelně zpožděná o 5 - 10 (místo 14:55 jsme jeli 15:05), do Nové Baně ovšem s náskokem.

Obraty vozidel NAD jsou totiž záporné. NAD z Nové Baně má plánovaný příjezd v "celou X:00", ale odjezd je stanoven na "celá -5 > X:55. Jinak by BUS musel stát v Šale 115 minut.

Cestování na střední / východní Slovensko je katastrofa. Přestup od 283 na 615 je sice teoreticky hodina, ale ... nehledě na to, že tam jsou pouze tři dvojky ... a včasnost jízdy problematická, podobně žlutý vlak 1021 nebo Slovakia ...

Dobrodruh si ovšem poradí ... nicméně většina "vážené klientely" nejen národních dopravců, zejména s dětmi do kategorie nepatří ...
LÍP UŽ BYLO - třeba takový Horehronec ... Do Beskyd / Čadce a okolí půlnoční Excelsior, pro Tatry letní 1125 / 1124 do Popradu, eventuálně do Košic ....
Miroslav_ Zikmund
Úterý, 26. července 2022 - 21:22:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1363
Registrován: 2-2016
Velky_sef : výlukové JŘ Správa železnic má, dokonce se dají (s heslem) najít na webu, ale co je vám to platné, když do toho VJŘ hodí vidle jeden "skokan / spěchající řidič / projeté návěstidlo / uváznutí v beznapěťovém úseku" nebo zpoždění vlaku vzniklé nakládkou / vykládkou vozíčkáře (za plánovaný minutový pobyt se to nestíhá), na jednokolejném úseku se nestihne "plánovaná" změna směru a je vymalováno ... na výluce o 100 km dál jste už mimo svoji předpokládanou časovou polohu, v době kdy se jede v protisměru a v "lepším" případě je o 100 km dál další výluka, se stejným efektem - jezdí se v protisměru ...

Při uživatelsky (pro cestující) nepřívětivém, leč pro objednavatele - na obou stranách česko-slovenské hranice - "ideálním" dvou až čtyřhodinovém taktu "uspokojujícím dostatečně přepravní potřeby" obyvatelstva (leda tak na Balkáně nebo v bývalé Velké zemi a jejich pohrobcích), těžko něco změnit ...

Rozhoduje objednavatel, nikoli koncový uživatel - cestující občan ... nočními česko-slovenskými vlaky přece NIKDO "nejezdil", často se sice cestovalo na stojáka, kapacita míst k sezení nestačila, ale NIKDO podle "věrchušky" nejezdil ... přesněji řečeno NEJEZDILA věrchuška ...
Mladějov
Úterý, 26. července 2022 - 22:06:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18196
Registrován: 3-2007
On VŠ prostě vidí problém zásadně na české straně (SŽ, ČD).
To je nechtěný paradox - totiž to je přesně to uvažování velké části Slováků, že za problémy můžou vždycky ti okolo.

Řečem o věrchušce v roce 2022 moc nerozumím. Slováci si prostě tradičně "hrají na sebe".

Takhle- já se tam, když budu chtít, tím vlakem dostanu, i když blbě (BB,Zvolen) nebo autem (Gemer). Mně spíš je líto, že ten postoj, jak je to vlastně na SK s železnicí OK a za všechno můžou CéDé a SŽ, sdílí zjevně i tady hodně lidï.

A tím bych to za sebe ukončil s přípodotkem, že tam mají presně to, po čem tady volají různí Fanyové a spol - tedy železnični muzeum v přírodě.
Ještě až jednou pochopí, ze do muzea lidi nenalákaj - viz i čísla přepravených osob.
Úterý, 26. července 2022 - 23:56:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1675
Registrován: 7-2017
Zase tolko tych skokanov nie je, casto je meskanie sposobene uz obratom supravy a cez vyluky sa este pridava. Blbost, ze je nocne spojenie nespolahlive. Ano, obcas sa stane pruser ako teraz RJ, ze meskal 7 hodin, ale to sa stava skutocne zriedkavo. Vacsi problem su skor tie natiahnute casy, kedy to z Prahy do Kosic trva 10 hodin. Ale nedavno som stretol cestujucich studentov na Gemer a vzali to RJ do Kosic a dalej R na Gemer. Dalsia moznost je cez Zvolen.

Mne skor pride, ze chcete dvojhodinovy takt tam, kde to velmi nema zmysel, pretoze vsetci aj tak jazdia autami a celkovo trate na juznom Slovensku by potrebovali investicie ako sol. Pre to tam vacsina ludi jazdi autobusmi, spolujazdou alebo vlastnym autom.

To, ze necekaju vlaky v Puchove alebo Ziline ci Bratislave je dane meskaniami, aj ked uznavam, ze zrovna v BA je stav infra dost zufaly. Ale to je skoro na celom Slovensku. No na vylet sa da vyrazit vsade, len to chce naplanovat.
Středa, 27. července 2022 - 05:53:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 177
Registrován: 11-2020
Je pravda, že ta cesta přes Košice by mohla být taky celkem spolehlivá, v Košicích je na Gemeran z ranního pendolina na přestup hodina. Ale teda jezdit na Gemer přes Košice už je slušná oklika [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem hjguzf.)
Středa, 27. července 2022 - 07:21:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9708
Registrován: 5-2002
Zase to pendolíno jezdilo do Košic poměrně rychle. Alternativou je autobus z Popradu. Ale to jen pokud jedete někam k Rožnavě, dál na ten Gemer už to bez dalšího přestupu nejde. A přestup v Košicích se dá využít na prohlídku centra města.
Středa, 27. července 2022 - 07:32:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9709
Registrován: 5-2002
Ještě k těm planinám, není to jen Silická a Plešivcká ale třeba planina Koniar, Pelc a Geravy tam snad již i s obnovenou lanovkou. Tam je v létě příjemně, pokud jdete lesní částí, kde jsou převážně buky. Cesty se tam kroutí mezi závrty. Naopak mimo planiny byly částečně smrkové monokultury a dnes tam jsou rozsáhlé holiny, což není pro každého až tak atraktivní. A jsou tam místa jako Silická ladnica, kde si i v těch vedrech spousta lidí nasadí svetr.
Mladějov
Středa, 27. července 2022 - 07:34:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18197
Registrován: 3-2007
Velky_sef:
"

Mne skor pride, ze chcete dvojhodinovy takt tam, kde to velmi nema zmysel, pretoze vsetci aj tak jazdia autami a celkovo trate na juznom Slovensku by potrebovali investicie ako sol. Pre to tam vacsina ludi jazdi autobusmi, spolujazdou alebo vlastnym autom"

No k tomuto jen tolik, že čtyřhodinový takt R si můžou ZSSK vetknout do xxxx, víc než dvouhodina je nepoužitelná kdekoli.

Ono by i šlo mimo sezonu a špičku některé vlaky vést úsporněji třeba mezi Zvolenem a Košicemi motorovým vozem..ale čtyřhodinovka je akorát alib8smus, to je pak doprava pro naprostě tragédy (a ty, co to mají zadarmo).
Miroslav_ Zikmund
Středa, 27. července 2022 - 16:07:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1367
Registrován: 2-2016
Mladějov : ano, klasika = 3 vozy tažené brejlákem nahradit M vozem, ale čím ? Bagetou 813 ? To asi ne. 861.1 - to by šlo, ale muselo by jich být více ... Kdysi tam takový vlak jezdil - M 286.0 + 2 Balm-d, někdy 5+7 posila Balm-d + M 286.0.

Ve Zvolenu "došly" motorové vozy a tak některé osobní vlaky do Levic nahrazují BUS. Jeden stačí ... i jízdní doby vlaku stíhá, někde dokonce čeká na čas, sic jede po klikaté silnici, leckde výpravčí zamává - není frekvence, i to je obrázek slovenského zoufalství ...
Středa, 27. července 2022 - 16:16:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14114
Registrován: 4-2003
MZ:ano, klasika = 3 vozy tažené brejlákem nahradit M vozem, ale čím ? Bagetou 813 ? To asi ne. 861.1 - to by šlo, ale muselo by jich být více ... Kdysi tam takový vlak jezdil - M 286.0 + 2 Balm-d, někdy 5+7 posila Balm-d + M 286.0.

Třeba na Slovensku ještě velice dobře poslouží stroje řad 843 a 854 s přívěsy 043 a 943 (včetně nadbytečných přívěsů 054) po odkupu od ČD [proud].

Jako sorry, ale to je asi jediná finančně přijatelná cesta, jak to na Slovensku zachránit...
Mladějov
Středa, 27. července 2022 - 17:06:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18201
Registrován: 3-2007
MZ: To je tak nějak starost té firmy [lol]
(citát Šimánka ze Zítra vstanu a opařím se čajem).

2x 861, pronájem Desira, 845, a nakonec i treba těch 843, 854..
Průser je, že oni takhle neuvažují.
Středa, 27. července 2022 - 17:13:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4737
Registrován: 11-2006
A vy si vážně myslíte, že 861 jedoucí na dva motory, je úspornější než brejle s klasikou? Dopřál bych Vám někdy pohled na displej se stavem paliva na 200 km rameni. Asi byste změnili názor. Možná jsou ty "húsenice" nebo "dunihlavy" svižnější, ale jinak to žere i trávu kolem trati. Zeptejte se v HE, ZV nebo NZ.[wink]
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Mladějov
Středa, 27. července 2022 - 17:22:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18202
Registrován: 3-2007
To opravdu netuším. Je tomu tak u ostatnich motorů - 845, Desir atd?
Fakt je, že treba žralok (v ČR) je podobný problém.

To jsou pořád jen nástřely.
Jinak celkové provozní náklady nejsou jen palivo..

Jako jestli to pobere v některých částech roku bageta..[biggrin]


Prostě sorry, ale ta čtyřhodinovka je cestou do pekla.
Středa, 27. července 2022 - 17:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4738
Registrován: 11-2006
Vo tom žádná Tome, to je prostě nepoužitelný model. Já když se chci dostat někam okolo Plešivce, používám raději ten bus z Popradu nebo ještě lépe vlastní auto. V tom kraji prostě veřejnou dopravu na železnici zařízli takovým stylem, že už je to nepoužitelné.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Mladějov
Středa, 27. července 2022 - 17:49:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18203
Registrován: 3-2007
Jo, já to taky študoval a zjistil, že nejlepší bude si vzít auto, cestu tam absolvovat Slovakií a zpět po vlastní ose s ubytováním nejspíš v Čiži, veřejnou dopravou se tam nedá dostat nikam (a tenhle kousek Slovenska bych rád blíž poznal).

Máš (máte, pánové) nějaký zajímavý tip jak na ubytko, tak na turistické zajímavosti (základní prehled mám).
Středa, 27. července 2022 - 17:56:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4739
Registrován: 11-2006
Jestli vezmeš vlastní auto, tak nějakých pár desítek km neřeš. Super ubytování s bezkonkurenčním full servisem je třeba na té Zbojské na Salaši, případně od Telgártu po Mlynky máš míst k ubytování habaděj. V Mlynkách preferuji penzión pod Guglom. Přes dobšinský kopec si na druhé straně raz dva.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Miroslav_ Zikmund
Středa, 27. července 2022 - 18:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1368
Registrován: 2-2016
E499001 : jakou měrnou spotřebu v litrech na 1 000 hrtkm mají košické brejlovce 757 a jakou mají zvolenské 861.0 / 861.1 - prosím sem s číslem ... pak můžeme vést učenou disputaci o tom, zda je provozně levnější brejlovec se třemi vozy na háku = +/- 135 tun nebo motorová jednotka o hmotnosti 105 / 120 tun ... tím spíše, že každý "motor" pohání polovinu hmotnosti ...