Diskuse » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 08. 7. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Předpisy do 08. 7. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
754061
Čtvrtek, 23. června 2022 - 20:07:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 131
Registrován: 7-2019
Maximálně tam po 2.koleji prohnali rychlík, než se vyjasnilo, že jde o MU. Ale náklad stál na 1.koleji a osobák měl postaveno na 3.kolej.
djst
Čtvrtek, 23. června 2022 - 20:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 8-2014
To se moc omlouvám, měl jsem v hlavě něco jiného. Každopádně to nemění nic na tom, že tak jako tak to byl průser v tom, že nejprve nebyl identifikován vznik MU. A raději nechtějme vědět, jak by dopadlo, kdyby ten osobák už byl za vjezdem.
geren
Pátek, 24. června 2022 - 03:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 5-2019
Hajnej: k tomu nimrání v předpisech - až se v nich nebudou nimrat ti, co nám počítají výplatu, bude to OK. Kolikrát jsem dostal flastr za to, že jsem sice jednal v duchu předpisu, ale ne podle předpisu, to už ani nespočítám. Beru, že to není chyba předpisu, ale je to můj pud sebezáchovy. Až budu chtít dávat peníze zaměstnavateli, tak se budu chovat podle svého rozumu. Zatím chci peníze od něj, tak budu jednat podle něj. Aneb ryba smrdí od hlavy.
Pátek, 24. června 2022 - 09:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12368
Registrován: 4-2003
sice jednal v duchu předpisu

Žádnej "duch předpisu" (vyhlášky, zákona) neexistuje - vymlaťte si takovouhle hovadinu ve vlastním zájmu co nejrychleji z hlavy.

průser v tom, že nejprve nebyl identifikován vznik MU

Průser že ten způsob hovoru patří spíš do pavilonu gibonů na druhým břehu řeky a že ti opičáci rostou jak dříví v lese.[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 24. června 2022 - 10:23:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26707
Registrován: 5-2002
OC: Tak ono nestačí KDO, KDE, NA,.... KDO, KDE, ODKUD, KAM... ještě potvrdit...Rozuměl strojvedoucí vlaku xx xxx.
Tohle nafouknutí žvatlání mi fakt hlava nebere.

Hele, zcela obecně platí to, že pokud předáváš nějakou bezpečnostně relevantní zprávu, musíš mít jistotu, že ji 1) předáváš tomu správnému a 2) že ji správně přijal.
S tím, že se to ad 1) občas nepovede, jsi ostatně přišel Ty sám - a to, že se někomu nechce čekat, až si některé věci jeden každý fíra uvědomí po (ne)dokonaném průseru, mu dost dobře nemůžeš mít za zlé...
No a to ad 2) my šestnáctiprsťáci řešíme vcelku jednoduše připojením nějakého kontrolního prvku, kterej musí přijímací straně vyjít stejně, ale je mi jasné, že po lidech něco takového chtít nemůžu. Takže holt nezbývá, než lidštější řešení - zopakovat přijaté nazpátek a následně potvrdit, že se to shodovalo s původně vyslaným.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 24. června 2022 - 10:45:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3267
Registrován: 6-2019
Traťový dispečer ruší nouzový závěr vaší vjezdové cesty. Vždyť jste mu přece právě řekl, že jste na 2. koleji.
Podle toho jak jste to napsal, však vidí obsazení úseků ve vjezdové cestě (+ případně část i na TK, když píšete o expresu, asi nebude mít pár vozů) a o poruše KO V1 věděl už před stavěním vlakové cesty ==> z toho plyne, že bez ohledu na hlášení a povídání podle předpisů nebo mimo předpisy by musel být hodně slabý, aby ho napadlo rušit NZ v neprojeté cestě.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 24. června 2022 - 15:00:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26710
Registrován: 5-2002
AŠM: A neměl by taky toužit po kouzelné formulce "Vlak vjel celý", když má hentu poruchu KO...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 24. června 2022 - 18:59:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6368
Registrován: 7-2007
Hajnej: No v tomto se neshodnem. Ale ani já, ani ty to nezměníme. Dneska jsem se pokoušel to dělat po novu a to neskloňování nejde do huby..to bude ještě sranda. A samozřejmě jsem před Plzní zapoměl říci kde a na které traťové koleji jsem...boha jeho...
Hele, zcela obecně platí to, že pokud předáváš nějakou bezpečnostně relevantní zprávu, musíš mít jistotu, že ji 1) předáváš tomu správnému a 2) že ji správně přijal. Ale jo o tom žádná.
Takže dispečer zadá do vysílačky číslo vlaku 54 325 (funguje to tak?), tomu zazní tón a přihlásí se (tady 54 325 - v tom asi kontroverze není. I kdyby se uklepl a zadal jiné číslo, tak se mu ozve to jiné číslo, ne to co chtěl volat. Asi první signál, že je něco špatně.
Po novu: "Zde vlak 57 325 v úseku Hořovice - Kařízek na druhé koleji". Pokud se uklepl, tak se ozve "Zde vlak 58 325 (když tedy není, jak tvrdím, na přesdržku používat takhle podobná čísla) v úseku Hořovice - Kařízek na druhé koleji". Takže celé to slovní závazné znění je jiné jen v tom čísle. Takže o ničem, jen opruz. Naopak, co když ten špatný se ozve s přesnější polohou, třeba.."Zde vlak 53 325 v úseku Zbiroh - Kařez na druhé koleji". To bude docela na velké hloubání, kdo co zmršil. Dispečer přemýšlí jestli se uklepl, nebo strojvedoucí se spletl?...
No nevím, ale v mnoha případech je více informací spíše na škodu.
Ale každopádně vysílačku zvednout nemusím..."Nespouštěj oči z tratě" [rofl]. Ale protože jsem poctivec,... úvaha...Co po mě chce? Tak zastavím a domluvíme se.... (No tohle udělat dneska, tak by mě asi zabil [rofl]). Takže ty sáhlodlouhá slovní spojení moc nic neřeší.
Číslo vlaku v jednom dni je jedinečné, tedy pokud vím, tak se v síti nesmí objevit stejné číslo současně. Vím, že s tím v počátku nějaký problém byl, ale to je snad už vychytané. Já tedy nevím, jak přesně co výpravka vidí na monitorech, ale když se mu informace od strojvedoucího zásadně odlišuje od toho co vidí, tak se dotáže na upřesnění...
Ale to je pořád dokola.
Má vůbec někdo tušení, proč to takhle zašmodrchali? Proč je na pohyb vlaku dvojí pokyn? To si fakt myslí, že to něco zachrání?
Pátek, 24. června 2022 - 21:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8133
Registrován: 9-2005
Která přesně směrnice EU nařídila takto upravit komunikaci skrz telekomunikační zařízení na dráze? Fakt se do ní chci podívat.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
geren
Sobota, 25. června 2022 - 05:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 5-2019
RadekŠ: "v duchu předpisu" existuje a existovalo, i když se to už v předpise dávno nepíše. Nebo chcete říct, že neexistuje právníky často použité "v duchu zákona", "v duchu vyhlášky"? Taky chcete řešit předpis doslova i s uváděním rozdílu mezi odbočkou a stanicí, mezi kolejí a výhybkou v hlášení polohy vlaku? I tato malá odchylka je odchylkou od předpisu, ale přesto je v duchu předpisu. Pokud Vám spiritistický výraz vadí, nahraďte jej pojmem "smysl předpisu".

Ono se tady dobře diskutuje, jak má znít správně komunikace, aby byla jednoznačná, ale asi se budou muset změnit kritéria pro přijímání zaměstnanců, protože za jízdy opravdu vše dohromady každý nedokáže (ale jednou jsem byl přijat, tak mně zbavte způsobilosti za to, že po 40 letech si pamatuji všechny předchozí předpisy, jen ten poslední už nějak do hlavy nejde). Výše vzpomenuté pravidlo "Nespouštěj oči z trati" už sice (bohužel) neplatí, ze všech dep se muselo odstranit, protože už dnes fíra hledí zhruba polovinu doby jízdy spíš na monitory než na trať, ale není řešením nesledovat trať a číst si v manuálu, jaká předložka patří do této věty, kterou chci říct. Nehledě na to, že se čím dál více prosazuje, že nejen že mám pracovat a mluvit správně, ale taky musím kontrolovat, zda správně mluví druhý konec sluchátka a nesmím přijmout pokyn, který neodpovídá předpisu. Takže myslím na trať, na slovosled dialogu... a kde je podstata informace?
Sobota, 25. června 2022 - 07:01:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3207
Registrován: 12-2007
RadekŠ:
"Žádnej "duch předpisu" (vyhlášky, zákona) neexistuje - vymlaťte si takovouhle hovadinu ve vlastním zájmu co nejrychleji z hlavy. "

A keď mi gestor predpisu na otázku ako mám podľa predpisu (nešlo o D1) robiť to a to odpíše, že predpis nemože riešiť všetky situácie a mám si vypracovať vlastný postup, tak potom podľa čoho, ak nie podľa "ducha predpisu"?
Sobota, 25. června 2022 - 08:03:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26716
Registrován: 5-2002
OC: Dneska jsem se pokoušel to dělat po novu a to neskloňování nejde do huby
No vidíš, já občas používám drahou polovičku jako jedince netrpícího provozní slepotou a ta se naopak podivila, že měla za to, že se to tak používá už dávno.
Ono se totiž tím skloňováním dostanou mnohé názvy, které jsou v 1. pádě dostatečně rozdílné, zatraceně "blízko". Třeba takovej Osek - Oseček (ano, vím, že není na dráze, ale třeba by se někde nějakej hodil pro AHr) - Osíčko. A teď si zkus 6. pád (v Oseku - v Osečku - v Osíčku), 7. pád (před/za Osekem - Osečkem - Osíčkem) a je to najednou kurva podobný. A u 2. pádu budeš jako bonus bádat, jestli jedeš do Oseku nebo do Oseka.

Ale každopádně vysílačku zvednout nemusím..."Nespouštěj oči z tratě"
Cedule u výjezdu z depa (která tam navíc prý už není) má právní sílu předpisu...?

geren: ale asi se budou muset změnit kritéria pro přijímání zaměstnanců
Ano, klidně to může dopadnout tak, že budou vyloučeni jedinci s vadou řeči (kterých navíc v poslední době utěšeně přibývá, protože posazením k tabletu se dítě mluvit nenaučí zdaleka tak dobře, jako když mu čtu pohádku).
To pak fafe bude f tevevifi aféva, jak někoho difkviminovavi a neffavi k dváfe, pvotofe pvej fiflá. Pfitom von má ty mafinky tak vád a ftvatil tím fmyfl fivota...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 25. června 2022 - 09:36:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8134
Registrován: 9-2005
Ducha předpisů vám vysvětlí právníci. Zeptejte se treba Balika z venkova.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 25. června 2022 - 09:51:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6369
Registrován: 7-2007
Hajnej: Nejsme ve sporu s tím skloňováním, protože jsem měl dočinění co s vysílačkama už na vojně, tak vím a snažím se do těchto přístrojů mluvit pomalu a zřetelně. Bohužel je to čím dál horší, někdy to huhlání či žvatlání je skoro až nepochopitelné. Jenže zpředpisovat to dost dobře nejde a jestli si někdo myslí, že rozšiřováním závazných slovních znění to vylepší...no nevím, nevím.
A jak jsem psal, nejde mi to do huby..to se časem poddá..ale drnčet mi to v uších bude...jako když moderátoři použijí "můžou", prostě za mě bylo "mohou". Já vím, že oboje je už správně, ale stejně mi to tahá za uši.
A kde je v předpise napsáno, že tu vysílačku musím za jízdy slyšet, že jí musím za jízdy zvednout? Jen fór...[rofl]
Ano, klidně to může dopadnout tak, že budou vyloučeni jedinci s vadou řeči To bude prča...za nás nemohli k jízdě slabozraký...to teď až tak nevadí..teď budeš moct být slepý, ale přezkoušímě tě z výslovnosti...kam ten svět spěje...V žádném případě nechci někoho urazit, tak to myšleno není.
Tduač, tdoubí na tdumpetu... z komína se kouhí, slunce očí mouhí, kdybyse z něj nekouhilo bylo by nám hůf, jensi oči mhuf.. To si pamatuji z logopedie...[rofl]
Mladějov
Sobota, 25. června 2022 - 10:12:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18019
Registrován: 3-2007
Hajnej:
"

geren: ale asi se budou muset změnit kritéria pro přijímání zaměstnanců
Ano, klidně to může dopadnout tak, že budou vyloučeni jedinci s vadou řeči (kterých navíc v poslední době utěšeně přibývá, protože posazením k tabletu se dítě mluvit nenaučí zdaleka tak dobře, jako když mu čtu pohádku).
To pak fafe bude f tevevifi aféva, jak někoho difkviminovavi a neffavi k dváfe, pvotofe pvej fiflá. Pfitom von má ty mafinky tak vád a ftvatil tím fmyfl fivota..."

Jojo.
V tomhle mne to obecné podvědomí dráhy jako zaopatřovacího ústavu u širší veřejnosti vždycky dostává, bohužel dráha si to dělá i sama - viz třeba poslední reklama s Trojanem jako prostoduchým posunovačem v něcoJetu.
Nepamatuji si, že jsem kdy viděl reklamu třeba od Škody Auto či Renaultu s jejich blbým zaměstnancem atd. To jsou vždy mladí krásní pohodoví usměvaví rozevlátí lidé [lol]
Já se tomu zasměju, ale to klišé se prostě pořád upevňuje a buduje.

Geren: Přesně, fungování lidského mozku, že když hned neví (nějaké to zákoutí předpisu), tak si vzpomene na tu verzi, kterou se učil k prvním větším zkouškám (což je u starších jedinců taky klidně 30 let) je úplná klasika, to známe asi každej a je to obecný jev.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 25. června 2022 - 12:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8135
Registrován: 9-2005
Mladějov: a návod na doplnění stavu zaměstnanců kvalitními lidmi máš? Podstavy jsou Praze brutální. Předpis platí za pár dní, ne až nahradíme zaměstnance zemi kvalitními.
Já bych o jednom řešení věděl, ale to nechce nikdo udělat.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 25. června 2022 - 13:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8136
Registrován: 9-2005
Geren: ano, přesně tak,Ústí, aby lidi mysleli na věcnou správnost informace, či pokynů, budou luštit, jestli je to správně doslovně. A bude to na hovno a bude to tak minimálně několik let.

A ty kvalitní zaměstnance, kteří se vůbec nebudou plést v dlouhých doslovných zněních, budou na tomtéž trvat u protějšků, přitom budou splňovat všechna ostatní kritéria bude muset dráha výrazně víc zaplatit. Jinak jí normální lidi zdrhnou a zůstanou hlupci.

Víte o tom, že výpravčí už pár let nemusí mít ani maturitu.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mladějov
Sobota, 25. června 2022 - 13:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18024
Registrován: 3-2007
Qěcy:
"Mladějov: a návod na doplnění stavu zaměstnanců kvalitními lidmi máš?"

Ano, mám, ale to není a nemůže být pouhý všespásný návod, to je prostě práce s určitým cílem, co nikdy nekončí.
Jestli předpis platí za pár dní, tak se zeptej paní gestorky, proč ho takhle napsala - já ty předpisy nepíšu. A to není o personalistice, o které se bavím já, to je o odtrženosti od praxe.

Musím mít cíl a tomu uzpůsobit strategii - a na něco takového si u SŽ i u ČD zatím jenom hrajou a píší ve svých oslavných periodikách.

Zlepšit by se to dalo i se stávajícími platy a to o hodně.

Každopádně to, že tady konstatuji nějaké postřehy, netvoří automaticky povinnost tady psát ěnjaké návody nebo co - to si představuješ jako Hurvínek válku.

Návodů najdeš v každé učebnici managementu tři prdele a odříká ti je každá blbka, co umí jen memorovat.
Podstatné je ty problémy umět zanalyzovat, umět si je vůbec připustit a použít vhodná řešení a taky v neposlední řadě umět pro to získat své šéfy.}
Sobota, 25. června 2022 - 13:58:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8137
Registrován: 9-2005
Návodů je 3p, ale mnoho jich nefunguje, nebo funguje za jiných okolností, než dneska máme. Z těch okolností stačí zmínit míru nezaměstnanosti.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mladějov
Sobota, 25. června 2022 - 14:31:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18028
Registrován: 3-2007
Koukám se projevuješ poslední dobou jako typický většinový zaměstnanec SŽ : Nedá se nic dělat, to okolnosti, můžouzatofšichnikolem, a hlavně máme alibi - "hlavně alibismus", to byste si měli dát do zlatomodrýho rámečku jako logo místo ruského invazního znaku [lol]

Vážně - znám u SŽ hromadu chytrých lidí (včetně těch, co choděj sem a včetně tebe), ale tohle "stejně se nedá nic dělat" je naprosto všechno zabíjející a divím se ti, že máš potřebu tohle šířit (a nota bene v takový sinusovce, kdy své alibistické (hlavně alibistické!) firmě občas nadáváš a občas ji děláš úplně zbytečně advokáta).

Za mne vše, já se nechci takhle hádat.
Víc peněz na platy nic moc nevyřeší a nikde nevyřešilo, podstatné jsou jiné věci.
Sobota, 25. června 2022 - 14:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8138
Registrován: 9-2005
Zrovna já, kterej alibista nebyl a nejsem? Jak jsi na to přišel? Neznáš mě.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mladějov
Sobota, 25. června 2022 - 14:57:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18030
Registrován: 3-2007
No jak - minimálně podle tvého (dlouhodobého) písemného projevu tady, kdobytobylřek?
A znám [wink]
Sobota, 25. června 2022 - 17:00:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8139
Registrován: 9-2005
Tak pojď na pivo, Mladějově.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 25. června 2022 - 18:20:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12369
Registrován: 4-2003
Ducha předpisů vám vysvětlí právníci.

Žádnej duch předpisu neexistuje!!!

Když jsem byl na vojně, tak brigáda měla kromě (naší slavné velitelské roty) taky třeba strážní prapor, kde se chodilo na stráž s utonem + samopalem s vostrejma. A do tý roty žádný krásní, chytří s superpespektivní absíci univezit (vit též takové ty US seriály z té doby[biggrin]), ale prostě kluci na který to zbylo i s možným průserem. Co se týče vzdělání, tak téměř výhradně základní či nějaký lehčí učňák.

Si představte, že takovej kluk hlídá objekt MO a najednou mu po x hodinách zevlování na zahradě přes plot leze nějaký jedinec, později ztotožněný jako Abdul X., vovčan Sýrie. A teď si představte ten průser, kdyby natáhl škorpíka a cca 50 metrů vod zastávky Pražský hrad do toho Araba bez rozmyslu nasypal celej zásobník. Určitě by se byl schopen hájit, že jednal v duchu zákona a bylo by mu platný jak mrtvýmu zimník.

Prostě do těch mnohdy nepříliš účenlivých kluků se to tehdy muselo namlátit, ti kluci museli některý paragrafy i postupy mít nadrilovaný nazpaměť. Proto si taky Abdula odvezli kontraši a dotyčný desátník dostal pochvalu, odměnu a opušťak.

Vy tady debatujete o profesích, který jsou oproti hlídači na jiným levelu. Nebo by měly bejt.[crazy] A zvhlo se to k tomu, že chudák zaměstnanec (!) neumí mluvit. [crazy]



návod na doplnění stavu zaměstnanců kvalitními lidmi máš? Podstavy jsou Praze brutální.

To Vám řeknu náhodou úplně přesně. Je to práce.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 25. června 2022 - 18:46:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4086
Registrován: 5-2002
Radečku, co kdybyste si stáhl tu D1 a dospěl k článku 25, odst. 7???

"Ve smyslu předpisů pro provozování dráhy Správy železnic je nutné jednat podle nejlepšího
vědomí a svědomí i v těch případech, které v nich nejsou výslovně uvedeny, a to tak,
aby byla vždy zaručena bezpečnost provozování dráhy a drážní dopravy."

Tohle je totiž v dopravních předpisech uvedeno od doby, kdy existují....

A ten příklad z vojny.... ono v Řádu posádkové a strážní služby ČSLA nic o "nasypání celýho zásobníku bez rozmyslu nebylo". Naopak jsme ty kluky učili, že to je až to poslední... Jak tomu bylo po devadesátém u protekčního zabezpečovacího praporu MO nemohu sloužit.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
geren
Sobota, 25. června 2022 - 19:31:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 97
Registrován: 5-2019
RadekŠ: do stráže jsem chodil a obsah tehdejších předpisů (řádů) by se mi vešel do náprsní kapsy saka. Trochu rozdíl s obsahem dopravních předpisů a různých modifikací provozu...
Sobota, 25. června 2022 - 20:37:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12372
Registrován: 4-2003
J11: jste si jistý, že reagujete na mě.[uhoh]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 25. června 2022 - 21:59:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3272
Registrován: 6-2019
A zvhlo se to k tomu, že chudák zaměstnanec (!) neumí mluvit. [crazy]
Někteří opravdu neumí a většina si holt bude recitovat z papírků fráze. Nebo (spíše) to dopadne jako s volacíma značkama.

odstatné je ty problémy umět zanalyzovat, umět si je vůbec připustit a použít vhodná řešení a taky v neposlední řadě umět pro to získat své šéfy.
Tak to bych chtěl ve státní organizaci vidět. Zejména to získávání šéfů. [biggrin][biggrin][biggrin]

Jinak jí normální lidi zdrhnou a zůstanou hlupci.
Nedělejte si iluze, to už probíhá řadu let. Kvalita nikoho nezajímá.
A o maturitě to není vůbec. Leckerý vyučený může být kvalitnější než votitulovaný vocas.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Neděle, 26. června 2022 - 06:23:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12373
Registrován: 4-2003
tehdejších předpisů (řádů) by se mi vešel do náprsní kapsy saka

To se vejde i dneska par 42 zák. 219/1999 Sb. Ale třeba vysvětlení pojmů jako odvracení útoku či chráněný zájem v souvislosti s dalšíma zákonnýma normama a třeba řešení specifických situací se už do tý kapsy nevejde.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 26. června 2022 - 07:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4087
Registrován: 5-2002
Tak to už jste na tom hodně špatně.....[uhoh]

RadekŠ:
"sice jednal v duchu předpisu

Žádnej "duch předpisu" (vyhlášky, zákona) neexistuje - vymlaťte si takovouhle hovadinu ve vlastním zájmu co nejrychleji z hlavy.

průser v tom, že nejprve nebyl identifikován vznik MU

Průser že ten způsob hovoru patří spíš do pavilonu gibonů na druhým břehu řeky a že ti opičáci rostou jak dříví v lese.[crazy]"

Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Neděle, 26. června 2022 - 08:08:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12375
Registrován: 4-2003
Tak může být i mnohem hůř, třeba že bych si pletl slova... třeba "v duchu" a naproti tomu "ve smyslu". [wink]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 26. června 2022 - 08:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26727
Registrován: 5-2002
RŠ: třeba že bych si pletl slova... třeba "v duchu" a naproti tomu "ve smyslu".
Tak zrovna tady jde víceméně o synonyma...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 26. června 2022 - 09:32:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12376
Registrován: 4-2003
Vzpomeň jen na to, jak se tady kdysi nad duchem zákona rozzuřil do běla BTTB a pak zmizel v nenávratnu....(tedy dělat právnickou .... do Žesnadu). Bylo to házení perel ... a já ho zcela chápu dodnes.

Já si nemůžu pomoct, ale duch patří nějam do politické filosofie pro horních tisíc obvzláště zavilých inteligentů a pro ten zbytek včetně mě si nejspíš stačí vyhledat v judikátech četnost keywords duch a smysl a hlavně to nechat na někom jiným.

Argumentace "duchem" je v případě lidu to pro mě jenom přiznání toho že neví co dělají a vono to zatím nějak vychází - stejně jako někdo projede X krát křižovatku "v duchu provozu" aniž by si všimnul změny dopravního značení. Do tý doby, než mu to vysvětlí vyšetřovatel, státní zástupce a soudce.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Haan
Neděle, 26. června 2022 - 10:01:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3504
Registrován: 2-2010
RŠ: celá problematika o zde v D1 diskutovaném "smyslu/duchu" (viz citace Johny11) tkví v tom, že podle něho lze jednat jen v případech, které D1 neřeší. A protože díky velkému množství modifikací v D1 předepsaných jednání, si to někteří nejsou schopni přefiltrovat/pamatovat, uchylují se k jednání "ducha/smyslu".
A s našimi zákony to bude nejspíš obdobné, jinak by neexistovalo rčení: kolik právníků, tolik pohledů a výkladů téhož jednání.
Neděle, 26. června 2022 - 12:07:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26729
Registrován: 5-2002
RŠ: Rozzuřovat se může kdo chce jak chce, ale různých "použití přiměřeně" v "obdobných případech" jsou zákony plné. Což samozřejmě nemění nic na tom, že ten, kde je něco stanoveno explicitně, se podle té litery jede.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 26. června 2022 - 14:47:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4089
Registrován: 5-2002
RadekŠ: Opravdu jste nezklamal. Než přiznat (nebo mlčet), že jste si něčeho nevšiml, neznal ... tak akorát žvaníte a posouváte věci někam jinam.

"Duch" nebo "smysl" předpisu/zákona je jasný. Příklad uvedený výše
RadekŠ:
"tejně jako někdo projede X krát křižovatku "v duchu provozu" aniž by si všimnul změny dopravního značení. Do tý doby, než mu to vysvětlí vyšetřovatel, státní zástupce a soudce."
je blábol. "Duch provozu" (to jste vymyslel sám nebo vám někdo pomáhal?) a "duch předpisu" zjevně nebudou totéž. Nehledě na to, že změna dopravního značení nemá s žádným "duchem" nic společného - to je přeci jasně stanovené pravidlo, které někdo porušil. Jestli proto, že to udělal úmyslně nebo z nedbalosti (jel po paměti, ze zvyku) má vliv maximálně na posouzení výše trestu, pokud tím způsobí nějakou škodu.

Když už chcete argumentovat silničním provozem, tak tam se tím "duchem pravidel provozu na pozemních komunikacích" rozumí "jednat tak, aby účastník silničního provozu neohrozil nebo neomezil jiné účastníky". Při akceptaci principu omezené důvěry (tedy očekávání že se všichni účastníci řídí všem známými pravidly, přičemž ani toto očekávání je nezbavuje povinnosti se přesvědčit). jenže situací, které nejsou popsány pravidly silničního provozu, je na rozdíl od těch drážních minimum.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Neděle, 26. června 2022 - 15:46:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12377
Registrován: 4-2003
J11: "duchem pravidel provozu na pozemních komunikacích" rozumí "jednat tak, aby účastník silničního provozu neohrozil nebo neomezil jiné účastníky".

Proboha neblbni, pojmy ohrozit a omezit jsou přímo obsahem zákona 361/2000 Sb. (a byly i předtím ve vyhláškách), konkrétně § 2 (Vymezení základních pojmů), písmena l, m. Plus dalších iks paragrafů s taxativním výčtem kdo a za okolností nesmí být ohrožen či omezen.


Já jsem chtěl říct jenom jedno jediný - že se nějakým duchem zákona (předpisu) ohání lidi, který ani neznají paragrafový znění - viz též poznámka Haan. Což mi tady nepřímo a asi i nechtěně potvrzuješ, bohužel.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 26. června 2022 - 16:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26738
Registrován: 5-2002
RŠ: Takže doplníme předpis o variantní závazné slovní znění "Vlak XY na výhybce Z" nebo zůstaneme u toho přesného určení polohy (a nanejvýš vyjmenujeme, které objekty lze pro tento účel použít)...?
A opravdu je potřeba mít v D1 iks stránek omalovánek s příklady značení návěstidel, z nichž většina vznikla Ctrl-C Ctrl-V...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 26. června 2022 - 17:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12378
Registrován: 4-2003
Takže doplníme předpis o variantní závazné slovní znění

To ale přeci nesouvisí s duchem a nechme ho už konečně spát.

A opravdu je potřeba mít v D1

Samozřejmě že ne. Stejně jako lesní zákon se určitě obejde bez toho, aby popisoval šišku - prostě to tam není. Přestože nějaký tydýt mohl učitě požadovat, aby krom zákazu sběru semen byl zakázán i sběr šišek se semeny.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 29. června 2022 - 07:21:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6009
Registrován: 6-2016
https://zdopravy.cz/dva-a-pul-dne-na-proskoleni-noveho-predpisu-s prava-zeleznic-zaskocila-dopravce-118139/

Zvýšeným úsilím, a za využití pokrokových zkušeností sovětských železničářů se to v pohodě zvládne[biggrin]
Středa, 29. června 2022 - 19:55:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6013
Registrován: 6-2016
Že by se během bouřek blýsklo na lepší časy?

https://zdopravy.cz/sprava-zeleznic-po-kritice-posunula-o-dva-mes ice-zmenu-predpisu-d3-118169/
geren
Sobota, 02. července 2022 - 06:35:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 98
Registrován: 5-2019
RadekŠ: Zajímavá diskuze o spiritismu na kolejích. Řeknete mi ale jednoznačně, jestli dnes mohu říci do vysílačky "... vlak 9786 mezi odbočkou Jeneček a stanici Středokluky..." aniž by mi potom vedoucí sáhl na výkonovou odměnu za porušení hovorové kázně? Já cítím jednoznačně porušení "paragrafového" znění. Nebo mám raději říkat " ... mezi stanicí Jeneček a stanicí Středokluky..."?
geren
Středa, 06. července 2022 - 06:01:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 99
Registrován: 5-2019
Vidím, že jsem docela zablokoval chuť k diskuzi, to je mi líto. Tak z jiného soudku - odbočka od vlákna Nehody:
Není-li na hnací vozidlo přenášen kód VZ, je maximální rychlost 100 km/h. Platí to i pro zhlaví, kde není kód? Nevzpomenu si na konkrétní příklad, ale určitě je jich dost, budete je znát lépe.
Haan
Středa, 06. července 2022 - 10:00:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3511
Registrován: 2-2010
geren:
"Není-li na hnací vozidlo přenášen kód VZ, je maximální rychlost 100 km/h. Platí to i pro zhlaví, kde není kód? Nevzpomenu si na konkrétní příklad, ale určitě je jich dost, budete je znát lépe."
Tak si to přeberte (už tady o tom kdysi byla řeč):
Vyhl. 173/1995Sb.:
§ 1-Pro účely této vyhlášky se rozumí: "b) tratí vymezená část dráhy, určená pro jízdu vlaku, zpravidla rozdělená na traťové úseky mezi dopravnami s kolejovým rozvětvením a na koleje v dopravnách,"
§ 9: "(2) Tratě, na kterých jezdí vlaky rychlostí vyšší než 100 km.h-1, musí být vybaveny traťovou částí vlakového zabezpečovače.
Středa, 06. července 2022 - 14:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 446
Registrován: 2-2018

"...většina změn se týká opravy textu, doplnění textu, ... doplnění správného názvosloví, doplnění interpunkčních znamének ..."

To to jako pustili ven v tomhle stavu? A opravili tři dny před účinností?
Garant toho předpisu a všichni nad ním až po GŘ, který to také podepsal jsou stále na svých místech?
A všem, včetně ministerstva dopravy, to přijde jako normální stav?
geren
Středa, 06. července 2022 - 15:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 100
Registrován: 5-2019
Haan: a je správné, že tato místa, kde jde o trvalý stav popsaný TTP, nejsou osazena rychlostníky?
Kdosi tu popsal nešvar, že když strojvedoucí ztratí kód, tak především plácne po tlačítku a až pak řeší, proč není kód a co dál by mohl dělat... Bohužel se k tomu přiznávám i já, ač nerad, ale za ty roky se toho nejde zbavit, tím spíš u nových zařízení typu Mirel, LS 06. Byla doba, kdy jsme VZ brali jako pomocníka, když kóduje a nebylo to pro nás nic závazného (na nekódovaných tratích to byl prostě blbec a otrava). Ta pravidla o chování při ztrátě kódu, rychlosti bez kódu ... se objevovala postupně, když už jsme měli svoji rutinu.
Haan
Středa, 06. července 2022 - 15:19:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3515
Registrován: 2-2010
pilot.pirx: a to se málo divíte-ať to máte komplet, tak se ještě podívejte na portál provozování dráhy na datum, kdy byl zveřejněn novelizovaný pokyn provozovatele dráhy SŽ PPD-1/2022 Pokyn provozovatele dráhy k zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy pro ověřovací provoz systému ETCS (čj. 43262/2022-SŽ-GŘ-O14). A kdyby se v diskusi Zdopravy na to někdo nezeptal, tak tam před účinností nebyl snad ani dodnes. Nebo takový obsáhlý D7/2 -Organizování výlukových činností - zveřejněn 21.6.22-chci věřit tomu, že z něho byli včas všichni, kterých se týká, proškoleni a přezkoušeni(?).
Haan
Středa, 06. července 2022 - 15:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3516
Registrován: 2-2010
geren: nic jiného, než odkaz na tuto diskusi Vám k tomu nejsem schopna říci. [sad]
Haan
Středa, 06. července 2022 - 18:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3517
Registrován: 2-2010
Ještě se zeptám zde praktiků činných za kniplem a zkoušených nejen z nové D1, ale znalých i Vyhlášky 173/1995 Sb. Jak pojedete podle rozhledových poměrů, když dle platného znění Vyhlášky 173/1995 ji definuje jinak a nová D1 taky jinak (přísněji). Neměli byste upozornit na rozpor mezi těmito dvěma platnými zněními, když i Vyhlášku musíte znát a byli jste z ní dříve zkoušeni?
Docela by mě zajímalo, proč příslušnou Vyhlášku nestihli ouředníci MD "zmodernizovat", vydat a zveřejnit ji (viz Zákony pro lidi) do termínu platnosti nové D1. Že by se jim do té doby pozastavil i termín výplaty mzdy (?!!!), jistě by to s nimi hnulo. Ryba smrdí od hlavy [angry]
Středa, 06. července 2022 - 21:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3212
Registrován: 12-2007
chci věřit tomu, že z něho byli včas všichni, kterých se týká, proškoleni a přezkoušeni(?).
Čerta starého. Tipujem, že väčšina zúčastnených ani netuší, že je nejaká nová D7/2.
Podobne ako keď vošiel v platnosť pomerne kľúčový S3/1. Alebo keď prestal platiť D2/81 a “nahradil” ho REVOZ, do ktorého sa ale máloktorý stavbár dostane. A keď sa človek ozve, že by novinky mohli byť oznamované aspoň školiteľom, tak sa dozvie, že SŽ nie je tlačová agentúra aby rozosielala skupinové mejly (podľa databáze, ktorú spravuje) a máme si to hľadať na weboch.
Takže keď sa aj človek napokon k novému predpisu prebojuje, tak ma otázky, ktoré si nevie zodpovedať, nevie, prečo sú veci ako sú - a kým sa gestor uráči s odpoveďami, tak si milý predpis platí a život ide ďalej…
Raz darmo - blažená nevedomosť 🤪
Středa, 06. července 2022 - 22:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3213
Registrován: 12-2007
proč příslušnou Vyhlášku nestihli ouředníci MD "zmodernizovat"
Pretože predpis môže byť prísnejší ako vyhláška (nesmie to byť naopak). SŽ nie je v ČR jediná a pre iného prevádzkovateľa dráhy je podstatné čo je vo vyhláške - bez ohľadu na to čo si dá do predpisu SŽ…
Haan
Čtvrtek, 07. července 2022 - 09:27:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3518
Registrován: 2-2010
Tratovak:
"Pretože predpis môže byť prísnejší ako vyhláška (nesmie to byť naopak)."
To chápu. Ale co nechápu je fakt, že ani za 3 roky nedokázalo MD do Vyhlášky opsat definici jízdy podle rozhledových poměrů z Nařízení EK č. 2019/773-část B a dát do souladu s definicí v nové D1, která už Nařízení EK zohledňuje. A tak máme dva platné předpisy, které oba musí strojvedoucí znát a tedy ví (má vědět), že je v nich rozpor a má na to někoho upozornit. Jasněže se musí chovat podle podle povážlivějšího znění. A tím jsem zase u stejné písničky, jako před téměř rokem-proč zkoušíme strojvedoucí z Vyhlášky, když by jim stačilo obecné povědomí o její existenci. A proto to sem píšu.
Pátek, 08. července 2022 - 09:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11944
Registrován: 5-2002
Nový předpis D1 platí již celých 8 dní a tak ho začneme upravovat...

application/pdfJizda po nespravne koleji Karlstejn - Zadni Treban
47427-2022-SZ-GR-O11_Opatreni+ke+zpravovani+vlaku+o+jizde+vlaku+po+nespravne+koleji+mezi+stanicemi+Karlstejn+–++Treban_3.pdf (932.9 k)

Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 08. července 2022 - 09:31:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3298
Registrován: 6-2019
To se mi snad zdá...
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 08. července 2022 - 11:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3843
Registrován: 4-2014
Naprostá normálka, až se rok s rokem sejde, tak předpis D1 ještě projde změnami a vůbec bych se nedivil, kdyby SŽ od 1.7.2023 vydala úplně nový předpis D1 opět vylepšen o další stránky na víc.
Mladějov
Pátek, 08. července 2022 - 11:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18087
Registrován: 3-2007
No co, no? Prostě klasická aplikace pravidla č.1: Změny v předpise se dělají především pro úlevu pracovníka SŽ.

Já s tím celkem problém nemám - jen to je zase další přenesení odpovědnosti na pracovníky dopravce.

Průser spíš vidïm, že to je zcela nesystémově "jen někde" a navíc i tam jen dočasně [crazy]

Tohle jsou výborné cesty k nehodě a vydatné strkání jiných k participaci na průseru -což paní Štrinclové dojde asi až v důchodu nebo spíš nikdy.

Anebo jí je to spíš jedno - ona tu odpovědnost přece nenese.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 08. července 2022 - 13:26:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 879
Registrován: 11-2021
Haan: ta vyhláška by se neměla modernizovat, ta by se měla zrušit. Její smysl byl v tom, aby zůstala kontinuita mezi skutečným stavem zabzař a návěstními předpisy, zvlášť v situaci, kdy budou místní dráhy privatizovány. To už je jednak dávno mrtvá záležitost, jednak je nepřípustné, aby státní správa měnila vyhlášku podle toho, co se hodí korporaci, která součástí veřejné správy není.
Pátek, 08. července 2022 - 13:52:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3214
Registrován: 12-2007
ta vyhláška by se neměla modernizovat, ta by se měla zrušit.
je nepřípustné, aby státní správa měnila vyhlášku podle toho, co se hodí korporaci, která součástí veřejné správy není.

Takže zrušíme vyhlášku, aby si tá korporácia (a nie len ona) úplne robila čo chce?
Pátek, 08. července 2022 - 16:11:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 882
Registrován: 11-2021
trať: Jde} hlavně o ten špatný princip, že si gestor/ka vymyslí nějakou koninu a Haan chce, aby se to propsalo di vyhlášky, jinak praxe ukazuje, že korporace si nedělají co chtějí - červená je na báňských i v metru furt stůj*) a kolej uzavřena taky vypadá stejně.
Jestli chceš tvrdit, že když vyhlášku zrušíme, gestor/ka začne vymýšlet nové návěsti jak utržený/á ze řetězu, tak tento stav máme teď, i s vyhláškou.

*) na jablonecké a vřesinské tramvaji taky.
Pátek, 08. července 2022 - 16:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3215
Registrován: 12-2007
Tak ako teda, zrušiť tu vyhlášku, či nie? 🤪