Diskuse » Železnice » JHMD (Jindřichohradecké místní dráhy) a Osoblažka » Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 30. 6. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 30. 6. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 21. června 2022 - 13:46:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 9-2011
Ohl:
"Takže když mě odmítne autoopravce, že nemá náhr. díl a musím počkat až ho objedná a auto nechat na dvoře, tak jsem neschopný.
"

V očích zákazníka, kterému jsi slíbil, že ho někam dovezeš, s největší pravděpodobností ano. Zvlášť, pokud to nebude poprvé.
Úterý, 21. června 2022 - 14:20:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16123
Registrován: 12-2007
Takže když mě odmítne autoopravce, že nemá
... přičemž ČD, a.s.:
- tohoto autoopravce oslovily ihned poté, co se jejich lokomotiva stala nepojízdou? (tzn. letité čekání bylo výhradně kvůli autoopravci)?

- neuměly již předtím udržet provozní stav lok. 705.914 např. včasným provedením obdobné modernizace jako u 705.913?

Ironií je, že ČD, a.s., tím pádem jezdily po dlouhé roky zcela bez zálohy, srov. s modrým naříkáním, že "soukromníci budou mít vozidel jen tak tak na doraz; bez žádné zálohy". [satan]
Středa, 22. června 2022 - 08:31:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12380
Registrován: 12-2009
kterému jsi slíbil, že ho někam dovezeš, s největší pravděpodobností ano.
To je možné, zvlášť, když takový názor podpoří i média.

A lidsky- jak by se vám líbilo pykat za něco, co ovlivnit nemůžete?

zn. letité čekání bylo výhradně kvůli autoopravci)?
Přečtěte si znovu článek, kdy byla zadána modernizace a kdy měla být lok.dodána.

Podobné i při odstavení nových vozidel výrobcem na úpravy. Kdo dostává pokutu?[wink]
Středa, 22. června 2022 - 10:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16127
Registrován: 12-2007
Přečtěte si znovu článek, kdy byla zadána modernizace a kdy měla být lok.dodána.

Jo:
„Pro zlepšení provozní situace na dráze realizujeme už od loňského roku modernizaci lokomotivy 705.914. O zájmu, který věnujeme budoucnosti dráhy svědčí fakt, že jsme u lokomotivy nepřistoupili k pouhé periodické obnově, ale že jsme zadali komplexní modernizaci a rozsáhlou opravu, která jí má umožnit další dlouhodobý provoz. Jedná se tedy o skutečně velmi rozsáhlou obnovu celého jedinečného stroje.

Takže od loňského roku = po několika letech, kdy ČD, a.s., měly už jen jedinou lok.
Namísto toho, aby tu "komplexní modernizaci a rozsáhlou opravu" nechaly udělat třebas už hned poté, co před lety totéž udělaly u 705.914.

To je možné, zvlášť, když takový názor podpoří i média.
A to naprosto oprávněně, viz výše.
Středa, 22. června 2022 - 10:40:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 9-2011
Lidsky? Pykat za cizí zavinění by se mi nechtělo. To asi nikomu.

Na druhou stranu, od profesionála čekám profesionální přístup. Že udělá i něco navíc. Ano, stojí to peníze a/nebo čas. Profesionál je má. Ano, profesionál nemůže za to, že mu dodavatel včas nedodá výrobní prostředek, protože ten zas nemá nějaký díl. Ale když ví, jak málo stačí k tomu, že nebude moci splnit, co slíbil, o to víc se bude snažit té situaci předejít. Protože je profesionál. Jasně, na Osoblažce jezdí autobus, závazek je splněn, rozejděte se. Ale tak většina asi tuší, že to tady není o ZDO, lidí po té pomalé trati zas tolik nejezdí (nemyslím těmi parními vlaky, to je jiná liga). Ostatně, v roce 2014 byla Osoblažka jednou z tratí, kde měl být kvůli nově zavedeným vlakům do Mošnova (?) zastaven provoz (nakonec stopku dostala trať do Heřmanic a s odstupem času díky za to!). Osoblažka na tom byla co do počtu přepravených cestujících hůř, snad i nejhorší z vytipovaných (byly tam ještě Valšov - Rýmařov, zmíněná Opava - Heřmanice, Dětmarovice - Petrovice a nevím jestli Fulnečka?), z hlavy teď nevím. Přesto tu vlaky zůstaly, snad právě proto, že to je technická památka a bez nich by se z té díry Osoblažska stal kráter. Proto bych u Osoblažky čekal něco víc, než náhradní dopravu autobusem.

Objednáte si pizzu. Do hodiny ji přivezou, jenže má polovinu korpusu jak uhlí. Stane se, odkrojíte, dobré sníte, (vámi zaplacené) uhlí vyhodíte. Za týden si objednáte zas, zase dovezou uhlí, tak se ptáte, co to má být? Tak pardón pané, nám připaluje jedna strana pece, to víte, výrobci pecí PizzaPec s.r.o., se to trochu nepovedlo. Do třetice si tedy za týden objednáte ještě jednou, třeba si už koupili novou pec, nebo ji opravili, nebo to třeba pizzař zkusil po chvilce otočit. Zase uhlí. Objednal byste si počtvrté? Vždyť přece pizzerka má jen blbou pec, za to nemůžou, zmastil to výrobce pece... Všiml jste si, kdo nakonec pykal za švajneraj výrobce pece?

Pizzerku zkusíte jinou. U něčeho tak specifického jako je úzkokolejka ta možnost není. Ano, chápu, že opravu túčka nedělá kdejaký Venca fstodole za JZD, že firem, co na to mají, je asi méně, než výrobců pecí na pizzu. Právě proto byla škoda nechat to dojít tak daleko, ta mašina nebyla před opravou odstavená týden. Mlíko bylo vylito, tak třeba příště, jestli ještě bude koho vozit.
Středa, 22. června 2022 - 23:03:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12382
Registrován: 12-2009
Jak se zdá, o reálném světě máte zajímavé představy.

Podobně mají donutit třeba výrobce PP, aby už je pořád neupravoval a udělal je pořádně hned napoprvé, že.

"Docela bych vám přál slíznout smetanu za průser někoho jiného."

To je možné, zvlášť, když takový názor podpoří i média.
A to naprosto oprávněně, viz výše.


Vy to máte asi také pochycené z médií.[lame]

Jako ten jeden známý, co jel minulý týden žlutým k moři, v Brně mu nenapsali zpoždění na brnotronu a nástupiště napsali jen dvě minuty před odjezdem. Viděl v tom jasný záměr z důvodu konkurenčního boje - zaměstnanec ČD to udělal schválně.
[wink][proud]
Čtvrtek, 23. června 2022 - 00:25:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2032
Registrován: 9-2011
Podívejte, reálný svět... ve svém oboru se pro zákazníka snažím dělat něco navíc, ostatně, přeje si to tak i švédská matka, působící v mnoha zemích po celém světě. Asi ví proč. Nejednou se to vyplatilo, na zakázce jsem díky tomu jedenáctým rokem, navzdory různým organizačním změnám. K všestranné spokojenosti, protože to funguje. Co takhle trochu otřít ten zadýchaný drážní inkubátor a rozhlédnout se kolem? Vaše zákazníky kvalita poskytovaných služeb asi zatím moc nepálí, važte si toho. Protože všude to tak není. Ale beru, že není jednoduché dělat věci jinak, když se to tak nikdy nedělalo a okolí tomu nepřeje. Tak hodně štěstí a co nejmíň závad.
Čtvrtek, 23. června 2022 - 06:08:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2033
Registrován: 9-2011
Aby výše napsané nevyznělo mylně, dodám, že jednotlivec v tak velkém systému může sám od sebe změnit jen málo (a chápu, že pokud je svázán špatně nastavenými pravidly, můžou být jeho snahy po zásluze odměněny). Chtěl jsem poukázat na to, že profesionalita, tedy snaha dělat věci kvalitně, má být hlavně přístup firmy a bylo by fajn, kdyby se to tak začalo dít.
Čtvrtek, 23. června 2022 - 07:30:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16133
Registrován: 12-2007
Ještě mě tak napadá, jestli by Ohl uměl měřit stejným metrem, tzn. jestliže v případě ČD, a.s., umí relativizovat, že "za letité odstavení 705.914 může jedině opravárenská firma" atd., tak jestlipak by uměl vzít zpět svá - implicitně vyjádřená - slova o nespolehlivosti JHMD, protože ony za svoji špatnou situaci** nemohou; dostaly se do ní (analogicky s ohlovskou argumentací hledající chyby snad výhradně jinde než u ČD, a.s.) vinou:

- Kraje Vysočina, který jim odmítá zaplatit plnou požadovanou částku
- firem zodpovědných za nepříliš vhodně navrženou přestavbu původních motorových vozů na hašišbedny
- možná i subjektů odpovědných za udělení dotace na přestavbu na hašišbedny, kterážto dotace nakonec byla udělena až později/zčásti/vůbec (či jak to vlastně dopadlo)

** Špatné ovšem jen do té míry, že zatím jejich pravidelné vlaky jezdí a nemusejí být nahrazovány NAD (jedinou výjimkou byly parní vlaky v sezóně 2019, kdy byly odřeknuty, ale za to beztak také mohla opravárenská firma [satan]).
Čtvrtek, 23. června 2022 - 19:30:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 3-2013
K těm růžovým panterům.Jihomoravský kraj nedá pokutu sobě,ale s péčí řádného hospodáře Škodovce.
Protože pokud je ve smlouvě penále, je povinen je uplatnit.
Pátek, 24. června 2022 - 08:02:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12384
Registrován: 12-2009
nedá pokutu sobě
Ale měl by, neb podle zdejšího mínění je za zpoždění dodávky zodpovědný.


Kraje Vysočina, který jim odmítá zaplatit plnou požadovanou částku
- firem zodpovědných za nepříliš vhodně navrženou přestavbu původních motorových vozů na hašišbedny
- možná i subjektů odpovědných za udělení dotace na přestavbu na hašišbedny, kterážto dotace nakonec byla udělena až později/zčásti/vůbec (či jak to vlastně dopadlo)

Pokud jeden kraj platí a druhý ne, je to divné. Tady bych to neviděl jako a priori problém dopravce.

Přestavbu v této podobě schválil dopravce, tady je to jeho problém.
Nicméně nemá odpovědnost na tech. nedostatky dílů od jiných firem, které se vyskytly po zprovoznění. Ty si snad do smlouvy nedával.
Pátek, 24. června 2022 - 08:25:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16137
Registrován: 12-2007
nedá pokutu sobě
(...)
Ale měl by, neb podle zdejšího mínění je za zpoždění dodávky zodpovědný.


Fakt je směšná ta křečovitost ve snaze srovnávat stav, kdy vlivem zpoždění čehokoliv:
- nadále jezdí vlaky, byť jiné soupravy než ty nové (kromě JMK např. taktéž Regiojet v Ústeckém kraji)

- vlaky nejezdí, protože ČD, a.s., byly kvůli ECM nuceny odstavit jednou svoji provozuschopnou lok.

Ostatně z pohledu zadavatele zakázky totéž (první odrážka: pokud by se to náhodou nestihlo v termínu, tak to tolik nevadí; vlaky pojedou pořád dál; druhá odrážka: sakra, vždyť my máme jednu jedinou provozní lokomotivu, okamžitě řešme, ať je provozuschopná druhá, resp. jak jsme to do tohoto stavu vůbec mohli nechat dojít?).
Pátek, 24. června 2022 - 09:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12387
Registrován: 12-2009
Tak znovu- lok.po modernizaci měla už dávno jezdit. Vše bylo plánováno.
Myslíte, že dodání či poslání do vyšší opravy se řeší ad hoc? Dopravce je prostě závislý na kapacitách a možnostech opravce.
Pátek, 24. června 2022 - 10:04:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16139
Registrován: 12-2007
Jo, "to ono" bylo plánováno (už od toho roku 2015 či kterého, od kterého je 705.914 odstavena; namísto toho, aby už někdy v roce 2010 prošla stejnou modernizací jako krátce předtím 705.913).

Stejně má Národní dopravce z [zadnice] kliku, že té 750.913 dejme tomu před 3 lety neopravitelně nehavaroval motor.
Protože tím pádem by na Osoblažce byla už 3 roky NAD (a dopravce by za to "vůbec nemohl", že).

Mimochodem zrovna v tomto případě je pokuta (resp. mělo-li by se to nazývat jako "snížení úhrady za dopravní obslužnost", pak by to bylo ještě výstižnější) od objednatele plně namístě i z toho titulu, že provoz náhradního autobusu je levnější než provoz vlaku, tzn. Národní dopravce nemá důvod dostávat plnou smluvní částku.

(Z podobného důvodu došlo ke snížení kompenzace ze strany Olomouckého kraje směrem k ČD, a.s., za to, že tyto nezvládaly - přinejmenším zčásti - nasazovat zasmluvněnou řadu 646 a namísto toho nasazovaly starší, nákladově levnější, protože odepsané/téměř odepsané, vozy; i když samozřejmě by někdo mohl namítnout, že "ČD za to nemůžou; za zdržení oprav řady 646 můžou jedině opravárenské společnosti", že.)

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Madusan
Pátek, 24. června 2022 - 17:55:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 390
Registrován: 2-2007
Jak to pročítám, je vlastně vše v pořádku, nikdo za nic nemůže, cestujícím klasická omluva to ne my to oni. Je nedodržení termínu opravy alespoň nějak penalizováno? Ruka ruku myje, a CZ loko slibovalo nereálný termín? Když se vědělo, že oprava nebude včas, proč se neudělaly patřičné kroky např. v dubnu. květnu? Dle mediálních výstupů, mi to připadá, že se všichni diví a skutek utek. A nebo NAD už tu byla mnohokrát a nikdy kolem toho nebylo takové halo, tak se spoléhalo, že to zase nějak dopadne? Samozřejmě chápu že pracovníci spojení s dopravou budou právě to, že je vše v pořádku a nikdo nepochybil bránit do roztrhání těla.[biggrin].Uvidíme s čím SZD od roku 2025 příjdou, a jaký budou mít přístup oni.
Pátek, 24. června 2022 - 21:39:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12388
Registrován: 12-2009
vlastně vše v pořádku, nikdo za nic nemůže,
Ne, tady se jen píše, že za to nemůže ten, kdo neovlivní problémy výrobce nebo opravce.

Ale nikomu nebráním se cítit vinným za to, že vám v servisu opraví auto později než slíbili.[proud]
Pátek, 24. června 2022 - 23:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2040
Registrován: 9-2011
#mynic se snad muselo učit na nějakém školení, jinak to není možné [proud]

Poslední dobou jezdí po Osoblažce (buď celou trasu, nebo jen do Rudoltic) soupravové vlaky SZD, velká pára a celá ta souprava výletních vozů. Co je účelem těch jízd? Naposledy se jelo ve čtvrtek.
Sobota, 25. června 2022 - 09:02:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1211
Registrován: 12-2020
A co kdyby ty pravidelné vlaky do Osoblahy tahal Faur SZD? ČD by si ho mohli pronajmout, pokud je provozní. Ale ten má myslím o dost nižší rychlost než TU 47, ne?
Sobota, 25. června 2022 - 12:19:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 12-2020
Před chvíli na ČT 1 Osoblažka. Obce prý chtějí provoz převzít prostředenictvím SZD, které je údajně legislativně připraveno. Kraj s tím nemá problém a bude to prý podporovat, předběžný termín je r. 2025.
Mladějov
Sobota, 25. června 2022 - 12:52:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18023
Registrován: 3-2007
JM 1213: No a pak tady budete vy ultras skuhrat, jak tam neplatí režijka, jezděj jen v létě o víkendu a TU 47.0 si ČD daly do šrotu, případně si dovolily za ni chtít peníze a SZD jezděj nějakým ojetým vehiklem koupeným z Německa a jaká je z toho kolotočářská atrakce - už to vidím [lol]

Jinak díky za zprávu a je to, jak jsem předvídal - za stejné peníze to bude pro SZD kšeft, kraj na jedinou úzkou zřejmě slyší a tak dá možná i víc.

Nevím, jestli jste tam někdy byl a všímal si kromě vlaků i autobusů, ale pro pravidelnou dopravu je naprosto zbytná. Bude z toho turistická dráha, když budou Moraváci šikovní a ne moc těžkopádní, palec nahoru.
Určitě se nebude jezdit denně a celoročně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 25. června 2022 - 12:57:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15829
Registrován: 11-2002
J.M.: Faur tam může jen 25km/h či kolik, takže na pravidelný os je nepoužitelný... [wink][nene]

Ohl: nic ve zlým, ale jen ze sebe těmi argumenty děláš vola. Ano, oprava 914 může mít zpoždění a za to dráhy nemůžou. Ale řadu let dělala v Osoblaze pomník a vše se postavilo na jediné loko bez zálohy. Že dráze hra na pravidelnou NAD v případě výpadku procházela aniž se v tom někdo výrazně rýpal, jak je to možné, budiž, ale hra skončila. A je to dobře. Pravidelně se totiž ozávaly hlasy o potřebnosti opravy 914 (i kdyby v původním stavu, ale aspoň jako záloha by to snad i vydržela), roky vše bylo meteno pod koberec s tím, že to není potřeba/nutné/si to představujete jako hurvínek válku. Tak jo...

Jak to dopadá, vidíme všichni. A Tvé argumenty, že za současnou situaci můžou všichni, jen ne ti, kteří ten stav roky trpěli a neřešili, jsou ... nechť si každý doplní sám. Osobně jsem trochu i zlomyslně rád, že to takto dopadlo, aspoň si toho šlendriánu (snad) někdo konečně všiml. Jen je škoda, že to odskáčou pravidelní cestující. Na druhou stranu, pokud je z vlaků nevyhnalo to, co se dělo doposud, tak oni to teď nějaký čas asi přečkají, neb mají trénink.
Sobota, 25. června 2022 - 16:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1214
Registrován: 12-2020
Byl jsem na Osoblažce mockrát a vždy jelo alespoň 25 lidí mimo sezónu. Pravda je to už naposled před 8 lety. Ale nevidím důvod proč by to mělo jezdit jen v létě a o víkendu. Pokud se změní provozovatel a dotace do os. dopravy zůstane stejná, pak mohou provozovat klidně i ZDO a ještě jim zbyde (nebudou mít totiž GŘ). A nebojte já to přežiju, když jednou za pár let zaplatím stovku za jízdné. Faktem je že SZD tam předvádí skvělou práci. Vzpomínám když to začínalo a začalo se mluvit o parní lokomotivě na Osoblažce a spousta lidí říkalo, ti blázni jsou úplně mimo, to není jen tak sehnat páru. A sehnali nejen Resitu ale i malého štokra, takže věřím že by slušně zvládali i pravidelný provoz. ČD se od časů, kdy Osoblažka byla komletně rekonstruována a depo Osoblaha bylo její chloubou bohužel proměnilo. Osoblažku tam již delší dobu považují za přítěž a provoz byl opakovaně nahrazován autobusy. Bohužel nejvíc na to doplatí zaměstnanci, kteří pravděpodobně přijdou o jízdní výhody a jiné benefity. Tedy ti, kteří za ten stav nemohou.
A ohledně vozidel. Není žádný důvod pokud to bude schváleno všemi zúčastněnými vozidla převést do vlastictví kraje (či SZD) včetně depa,takže k žádné pouťové atrakci není důvod. Byla by to škoda. Největší deviza Osoblažky je právě v jejím skoro původním stavu, ať již jde o výpravní budovy či dnes již historické TU 47 + Balm/ú.
Sobota, 25. června 2022 - 17:03:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12389
Registrován: 12-2009
hra skončila. A je to dobře
Tak to převezme někdo jiný s moderními vlaky a začnou jezdit pravidelně stovky cestujících navíc. Že? [wink]

Jo, to je tak, když se požaduje, aby se jezdilo za co nejmíň...

Ono je to těžko na takové trati mít do budoucna uložené prachy v něčem moderním na ZDO s čtyřmi páry vlaků. I stojící mašina má odpisy atd. S tím, že po volbách se může objevit nějaký Borecký a trať zařízne.
Podobně to vlastnictví obcí. Volby a ...[smrt]

Vidím to do budoucna taky na podobném principu, jako Hvozdnický expres. Zvlášť v očekávání toho, co přichází. Bohužel.

Každopádně by ty debaty nevznikly, kdyby firma dodržela termín. To je základ.
Sobota, 25. června 2022 - 17:16:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14732
Registrován: 5-2004
tak ona ta uzka je v tom vybezku v podstate jediny turisticky lakadlo. Rozhledny jsou dnes i v kdejakym oudole a zamecky v ruznym stadiu rozkladu nebo obnovy jsou taky kdekoli. A sam vybezek je snad jeste zoufalejsi stace nez sluknovsko nebo ceska kanada v puli listopadu...

Se szd jsem se pred lety svez, tusim ze to bylo k nejakymu vyroci. Para, priprezni dyzl (mam v pameti neco trisprezniho, ne faura) a rumunskej motor z polska tusim tehdy s nalepkama jhmd co nejspis byl prekurven na hasisbednu...

Lidi mraky, vytahovali k tomu tusim 2x Balm aby pobrali lidi... Skoro se mi chce verit ze by na pravidelny provoz treba sehnali a nezkurvili i nejaky motorak...
Sobota, 25. června 2022 - 17:30:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2041
Registrován: 9-2011
Ohl:
"Jo, to je tak, když se požaduje, aby se jezdilo za co nejmíň... "

Souhlas, s tím se moc parády nadělat nedá.

Ohl:
"Vidím to do budoucna taky na podobném principu, jako Hvozdnický expres. Zvlášť v očekávání toho, co přichází. Bohužel.
"

A jak by to vypadalo v praxi si lze vlastně vyzkoušet už teď.

Ohl:
"Každopádně by ty debaty nevznikly, kdyby firma dodržela termín. To je základ."

Chybějící 914 je ale jen část problému. Ta hlavní rána přišla spíš kvůli náhlému odstavení 913, nebýt toho, o nedodrženém termínu u 914 by většina ani netušila. Tak mě napadlo, to ta 913 je v takovém stavu, že je potřeba dva měsíce (nebo víc), než by mohla zpět na trať? Jinak - teď to bude možná znít blbě - je škoda, že na trati není sem tam nějaká týden, dva dlouhá nepřetržitá výluka. Během ní by třeba bylo možné zajistit rozsáhlejší servis a snad by se pak dalo fungovat s jedinou lokomotivou. Například na Vrbence, i když zálohu mají, tak delší výluky tímto způsobem využívají.
Sobota, 25. června 2022 - 18:16:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15831
Registrován: 11-2002
Ohl: Tak to převezme někdo jiný s moderními vlaky a začnou jezdit pravidelně stovky cestujících navíc. Že? - tohle naznačuju/tvrdím, kde?

to je tak, když se požaduje, aby se jezdilo za co nejmíň... - viz Jacob, tady s Tebou nejsem ve při. Pointa je jiná - jak je možný, že se vlastně roky šetřilo a "nebylo potřeba" a najednou je to jinak, aniž na situace na té dráze vlastně nějak změnila? A pozor, netvrdím, že za to můžeš Ty... [wink][nene]

Jacob: to ta 913 je v takovém stavu, že je potřeba dva měsíce (nebo víc), než by mohla zpět na trať - můj tip je, že ji nic oproti stavu před týdnem není, ale aby vyhověla "papírům", potřebuje buď nějaké sevisní zákroky, kterou už jsou mimo možnosti zdejší výtopny (a tedy odvoz pryč, udělat, co je potřeba, převoz zpět a to vše zde trvá víc, než jinde, navíc kdo ví, jak na tom je snad jedný vhodný plošiňák), nebo patřičný podpis. Ale ten nepřijde, tím spíše, že se odstavila k plotu řada jiných vozidel chybějících v provozu daleko více, než nějaké túčko "na konci světa", kde místní jsou na BUSy už zvyklí a turisti se stejně hrnou za [masinka]. A ta jezdí..
Kůň
Sobota, 25. června 2022 - 18:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2175
Registrován: 1-2012
Hele a nešla by ta Osoblažka prohlásit za historickou? To už takové muzeum je...
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Sobota, 25. června 2022 - 18:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2042
Registrován: 9-2011
Jena:
"můj tip je, že ji nic oproti stavu před týdnem není, ale aby vyhověla "papírům", potřebuje buď nějaké sevisní zákroky, kterou už jsou mimo možnosti zdejší výtopny (a tedy odvoz pryč, udělat, co je potřeba, převoz zpět a to vše zde trvá víc, než jinde"

No a to by mě právě zajímalo, co je tedy tak vážného, že to nejde udělat na místě během například dvou týdnů. A zda je to tak vážné, že by se fakt stálo i bez vlivu ECM.

Jena:
"navíc kdo ví, jak na tom je snad jedný vhodný plošiňák"

Ten je k dispozici v Třemešné, 13. května na něm byla z Krnova dovezena U57.001.
Sobota, 25. června 2022 - 20:49:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12390
Registrován: 12-2009
se odstavila k plotu řada jiných vozidel
Ano, i sloni na to stojí.

Opravdu si myslíš, že nikdo nevěděl, sral na to a podobně jako si myslí někdo v případě tučka, že mají že mají km do velké opravy?
Že to nemůže mít jinou příčinu?
Sobota, 25. června 2022 - 21:34:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12391
Registrován: 12-2009
v diskuzi o PP na zdopravy je jeden názor, který krásně doplní ty zdejší-
Už nejméně 5 let se o nich píše a mluví, a přitom jsem nikdy neviděl najednou v provozu více, než DVĚ jednotky, případně stala třetí někde odstavena. A to se běžně stává, že namísto Push pull jednotek jezdí stará Bdt souprava, takže se cestující v žádném případě nemůže spolehnout na to, že si v automatu ve voze koupí levnou jízdenku na kartu ODIS!!! Prostě nespolehlivosti té nejvyšší kategorie, jak je u ČD běžné. Naposledy včera na cestě ze Zábřeha do Zábřehu, tedy že Zábřeha na Moravě do Ostravy, kdy dva IC vlaky ČD měly dohromady zpoždění 120 minut!!;, Takže jsem těch 160 km jel asi 3 hodiny! Na nějaké výluky se mají dávno dopředu připravit, když už trvají více, než rok.
Neděle, 26. června 2022 - 07:26:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12392
Registrován: 12-2009
vybezek je snad jeste zoufalejsi stace

https://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/starosta-divciho-hradu- obyvatel-pribyva-stavime-domky-i-vyrobni-halu-20210902.html

https://karvinsky.denik.cz/podnikani/navsteva-slezskych-rudoltic- diky-investicim-oziva-osoblazsko-i-osoblazka-2022022.html

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/222411000 100129/cast/890421/

Ale samozřejmě vše závisí na kraji. Kdyby tu oblast v poslední době nepodporoval velkými penězi, nejspíš by postupem doby vše zaniklo.
Ono se pořád huláká o tom, že dotace jsou špatné, ale pokud jsou pojaty jako investice a způsobí rozjezd podnikání, má to další efekt popsaný v článcích výše.
Neděle, 26. června 2022 - 10:29:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1215
Registrován: 12-2020
Přesně tak, dá se dělat ledaccos, ale musí být v první řadě zájem to pozvednout.
Neděle, 26. června 2022 - 11:08:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9214
Registrován: 12-2011
Osoblažka měla již dávno být v soukromých rukou, protože státní dinosaurus není schopen se efektivně starat o tak specifický provoz. Nicméně až tato ukázka neschopnosti ČD to konečně postrčila dál.
dědek_hank
Neděle, 26. června 2022 - 11:33:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3971
Registrován: 7-2017
intelpetr:
"Osoblažka měla již dávno být v soukromých rukou, protože státní dinosaurus není schopen se efektivně starat o tak specifický provoz. Nicméně až tato ukázka neschopnosti ČD to konečně postrčila dál."

Sdružení obcí nejsou zrovna moc soukromé ruce.
Neděle, 26. června 2022 - 11:41:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3825
Registrován: 4-2014
Intelpetr - Hodně bude záležet do jakých soukromých rukou se ta osoblažka nakonec dostane. Pokud to budou ruce ve stylu ala. P Čajánek tak to dopadne úplně stejně jako dopadlo u JHMD, že jí bude hrozit zastavení provozu.
dědek_hank
Neděle, 26. června 2022 - 12:05:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3972
Registrován: 7-2017
Luboš_3.21:
"Intelpetr - Hodně bude záležet do jakých soukromých rukou se ta osoblažka nakonec dostane. Pokud to budou ruce ve stylu ala. P Čajánek tak to dopadne úplně stejně jako dopadlo u JHMD, že jí bude hrozit zastavení provozu."

Takže znova: Ty ruce nebudou soukromé.
https://zdopravy.cz/obce-na-osoblazsku-chteji-prevzit-od-ceskych- drah-provoz-na-uzkokolejce-117297/
Neděle, 26. června 2022 - 14:57:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9215
Registrován: 12-2011
Ale dopravce bude SZD, ne obce.
Neděle, 26. června 2022 - 15:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12393
Registrován: 12-2009
SZD by to pomohlo k více penězům.
Místo stálých zaměstnanců tady pracují srdcaři zvenku. Můžeme takto fungovat díky vstřícnosti Moravskoslezského kraje, který nám garantuje dotace na tři roky dopředu, abychom mohli plánovat, jak ten systém udržet v chodu. Byl to dobrý začátek, ale teď už je čas posunout se do další fáze a trochu se profesionalizovat. Převzetí osobní dopravy by nám to umožnilo,“

Většinou s parními jízdami končíme jen v mírné ztrátě díky tomu, že fanoušci železnic jsou ochotní dělat tu práci téměř jako charitu,“

Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz/podnikani/jsou-obecni-vlaky-na-o soblazce-realna-vize-precedent-neexistuje-20220623.html

Nevím, ale stavět ZDO na srdcařství ...[nene]
Ale je možné, že srdcařství donutí příště firmu dodržet termín, i kdy bude závislá na jiné firmě s dodávkou dílů. Musíme doufat, že srdcaři budou třeba v Číně, odkud se bude čekat na součástku.[proud]
Neděle, 26. června 2022 - 15:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9217
Registrován: 12-2011
705.914 nebyla provozuschopná mnoho let. Za tu dobu do nástupu ECM mohla být opravena dvakrát nebo třikrát za sebou. Je to jen chyba ČD. Ale podle mluvčího Depa Bohumín je zase vše v pořádku, jak jinak. [zadnice]

Navíc ten článek kecá, jelikož máme v republice například Železnici Desnou.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Neděle, 26. června 2022 - 15:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15834
Registrován: 11-2002
Ohl: se zeptám jinak - jak se podle Tebe možné (a podivuje se nad tím kupa lidí, i těch, co do toho ECM hodně vidí, dohledat to v diskuzích, kam chodíš, lze), že především ČD má po nástupu ECM takové problémy, že nemá často s čím jezdit a buď jezdí bizardní náhrady typu 814 z Olomouce do Vsetína nebo i nic, zatímco jinde to vlastně funguje dál?! Že např. Cargo dokonce bylo schopno půjčit pár novějších strojů matce a řada jejich stejně starých nebo strarších škopků jezdí vesele dál?! A RJ nevytáh z kopřiv bobinu. A prosím, bez argumentů typu "jste strašně chytří", nebo "se spikly všechny dílny a daly přednost komukoli, jen ne ČD")
Neděle, 26. června 2022 - 16:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 410
Registrován: 4-2006
intelpetr: článek nekecá. Svazek obcí údolí Desné nikdy sám dopravu neprovozoval ani nebyl dopravcem. Vždy si někoho (poté ve spolupráci s Olomouckým krajem jakožto objednavatelem dopravy) najal (např. Connex, Arriva, ČD). Svazek ale v žádném dopravci neměl podíl. Kdežto tady je situace, že obce samotné skrze svou společnost budou zajišťovat dopravu. Tudíž, jak zde již několikrát dědek_hank zmínil, nejedná se o soukromníha.

Pokud bychom se bavili o majiteli dráhy, tak potom ano - Svazek obcí údolí Desné byl první majitel dráhy, který sdružoval obce podél trati (ale samotný provozovatel dráhy byl (a stále je) na začátku také někdo jiný a to konkr. Stavební obnova železnic a.s.).

Ohl: "Byl to dobrý začátek, ale teď už je čas posunout se do další fáze a trochu se profesionalizovat. Převzetí osobní dopravy by nám to umožnilo" . Samozřejmě, že stavět ZDO na srdcařství nejde ale v tom článku je to naznačeno. Jsou lidé, kteří znají místní reálie, tak proč jim nedat skutečnou práci za skutečný plát.
Osoblažská úzkokolejka...Dráha sta oblouků [masinka]
www.osoblazsko.com
Neděle, 26. června 2022 - 16:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12394
Registrován: 12-2009
Největší problém dělá řada 460 a 560. Proč, to by snad nemuselo být tak složité.
K tomu zároveň minimálně 3 nejezdící 471. Kdyby šly do R3 podle km, tzn.PARS a DPOV stíhalo, takový stav by také nenastal.

Podobně ta úzká. Znovu-kdyby byla modernizovaná v provozu už nějaký ten měsíc, nikdo by nešílel. To je hlavní příčina.
Neděle, 26. června 2022 - 16:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12395
Registrován: 12-2009
proč jim nedat skutečnou práci za skutečný plát.
Ale to se potom dostáváme logicky do dalších červených čísel. Bude sice krásné, že srdcař bude mít plat, nic proti tomu, ale na trvalý provoz je to dost ošidné. Může onemocnět, odejít z nějakého důvodu a přijatý nesrdcař si řekne o vyšší plat nebo se nesežene, když uvidí, za co by měl dělat.
Obávám se, že starostové, plni nadšení, moc nevědí, co všechno by to obnášelo.
Nedejbože, že by se po volbách dostal do vedení někdo, kdo to bude brát vzor kraj Vysočina.
Případně někdo, jako v devadesátkách, razící názor, že z okrajových regionů je lepší lidí vystěhovat do center.
Neděle, 26. června 2022 - 16:47:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15835
Registrován: 11-2002
Ohl: Největší problém dělá řada 460 a 560 - u 560 je počítalo s provozem do konce tohoto GVD, zde se dá připustit i vcelku logická možnost, že se do dalšího kola revizí/oprav už nikdo pouštět nechtěl a nějak se ten zbytek roku dolepí. Ale u 460 se s definitivním odstavením (aspoň v BI) ještě tak rok, dva nepočítá/nepočítalo, takže v odstavení 5/6 zdejší flofily (přičemž navíc často jezdilo úplně všdechno) je něco špatně. Minimálně 2-3 kusy měly být k dispozici, po revizích atp.

U toho TU je to podobné, ale budiž, beru, že na opravu 914 někdo nechtěl dát prachy (roky ta 913 papírově stačila) a názor změnil až, když mu začala hořet koudel u [zadnice].
Neděle, 26. června 2022 - 17:30:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 411
Registrován: 4-2006
Ohl: "Bude sice krásné, že srdcař bude mít plat, nic proti tomu, ale na trvalý provoz je to dost ošidné. Může onemocnět, odejít z nějakého důvodu a přijatý nesrdcař si řekne o vyšší plat nebo se nesežene, když uvidí, za co by měl dělat." Tady už se pouštíme do složitější debaty. Ale v zásadě je třeba nastavit rovné a transparentní podmínky pro všechny - srdcaře/nesrdcaře. Nejde někoho zvýhodňovat. To, že ti lidé budou mít kladný vztah k dráze se může brát nanejvýš jako polehčující okolnost. Tady už to není "hraní s vláčky" ale skutečný provoz s jasně danými pravidly. A pokud to chce dělat srdcař, je to přece tak trochu výhoda, tak proč toho nevyužít.

"Obávám se, že starostové, plni nadšení, moc nevědí, co všechno by to obnášelo.
Nedejbože, že by se po volbách dostal do vedení někdo, kdo to bude brát vzor kraj Vysočina.
Případně někdo, jako v devadesátkách, razící názor, že z okrajových regionů je lepší lidí vystěhovat do center.
"

Každý podnikatelský subjekt či model má svá specifika a samozřejmě i stinné stránky. Pořád je také ale třeba myslet na to, že těch obcí je na trase více a tak jeden starosta by neměl mít sílu zvrátit případný rozjetý projekt. Navíc na Osoblažce se s obcemi pracuje již několik let a většina projektů okolo dráhy je s nimi konzultována a jsou podávány zprávy do zastupitelstev.

Myslíte si, že přesvědčit zastupitelstva a starosty obcí aby šli do odkupu nadražních budov (t. č. ruin) s tím, že někdy se podaří (a naštěstí podařilo) získat dotace na opravu bylo lehké? Nic není lehké ale je třeba mít jasnou vizi a tah na branku. A investice v tomto roce to jen potvrzují, že to je správná cesta (nádraží, přejezdy, parkoviště v Třemešné, příjezdová cesta na nádraží v Třemešné).
Osoblažská úzkokolejka...Dráha sta oblouků [masinka]
www.osoblazsko.com
dědek_hank
Neděle, 26. června 2022 - 17:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3973
Registrován: 7-2017
Na té Osoblažce to zatím vypadá následovně: Koleje by zůstaly státu a ve správě SŽ, pozemní stavby se teď opravují a některé budují zgruntu na účet a do vlastnictví organizace zřízené obcemi (ať už se jmenuje jakkoli a má jakoukoli formu - rozumím tomu tak, že její součástí jsou nebo budou i SZD), totéž by mělo platit pro vozidla, která dnes patří ČD, majitelem (v některých případech nájemcem) vozidel pro turistický provoz by zůstaly SZD a dopravcem pro ZDO i turistický provoz by se zřejmě staly SZD nebo nějaká organizace, jejíž součástí SZD budou nebo už jsou.

Snad jsem to pochopil správně. Jestli to má být jinak, ať mě prosím někdo opraví.

Je mi jasné, že to je zatím záměr, ale podobný model soužití (i když v jiné konstelaci, ale to je snad jedno) na Železnici Desná funguje ke všeobecné spokojenosti obcí i cestující veřejnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem dědek_hank.)
dědek_hank
Neděle, 26. června 2022 - 17:46:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3974
Registrován: 7-2017
Ohl:
"Obávám se, že starostové, plni nadšení, moc nevědí, co všechno by to obnášelo."

Teď už vědí dost dobře. V údolí Desné už 25 let, a že se tam za ty roky vystřídal celý zástup starostů, takže mohou sloužit i jako zdroj konkrétních zkušeností pro ty, kdo v tom tak dlouho nejedou.

Těch svazků obcí sice v dohledu moc nemám, ale mohu dosvědčit, že ty, na které vidím, jsou až překvapivě odolné i proti změnám garnitur na obecních/městských úřadech. Zřejmě to bude tím, že řeší projekty, na kterých je všeobecná politická shoda; a ta shoda je způsobena tím, že ty projekty jsou budovány v souladu s potřebami a zájmy občanů.
Neděle, 26. června 2022 - 18:55:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 3-2020
Dobrý den, nechci se zastávat současného stavu, kdy není čím jezdit, ale spousta spoludiskutujících to vidí trochu jednoduše. V podstatě od roku 2000 se zde dalo o víkendech vystačit s jedním TU, (v pracovní dny se dvěma) a od 2005/6 stačilo jedno TU celý týden. Zbytek záloha. Výhled tehdy byl, že 016 a 017 půjdou do muzea.
To, že jsou to stroje z roku 1958, prostě nešlo obelhat. Zároveň doba od 90. let této trati moc nepřála. Osobně jsem považoval za malý zázrak, že se kolem r. 2010 zmodernizovala 013 (která stejně už byla po havárii SM odepsaná). Plus mínus současně zhavarovala i 016 (+ navíc bídné TM) a za dva roky i .017 – zlomená hřídel. Tehdy prostě vůbec nebyla společenská nálada do této trati investovat. Za ministra Bárty se trať tuším dostala i na seznam výrazně ztrátových/ke zrušení. A potom opakovaně. Někteří (i současní diskutující) se opakovaně podivovali, že se do provozu vůbec ještě investuje a navrhovali BUS celotýdenně a páru o víkendech. Když o dva roky později klekl SM i na 014, tak se ještě podařilo z výzisků 016/7 dát znovu do provozu 014 (na chvíli, další havárie přišla 2016 a od té doby vlastně stojí doteď). Nakonec ještě 017 darovala podvozky pro 014. Ve spoustě komentářů i na Zdopravy se dočítáme, že dráhy měly nechat 014 v původním stavu, jen opravit SM. To je zcela mimo realitu. Zkuste oslovit strojírenské firmy, zda budou ochotné (a za kolik) zgenerálkovat SM (či jen „opravit“ výkovek hřídele)! Zásoba motorů 12v170dr taky není nekonečná… O provozních nákladech a nejistotě, co odejde příště, nemluvě.
V roce 2016 pořád nikdo (kraj, obce) nechtěl jasně říct, o jaký rozsah dopravy má dlouhodobě (alespoň 15-20 let dopředu!) zájem. Stejně se ale řešila i 014, tehdejšímu přednostovi DKV OC ing. Tylichovi to rozhodně jedno nebylo. Dát ale předpisový rámec poměrně ojedinělé modernizaci atypické lokomotivy rozhodně není záležitost na dva měsíce. Plány na modernizaci vznikaly už kolem r. 2018 a reko běží dodnes. Na stánkách Wynx poolu si můžete udělat představu. Mezitím se do trati začalo masivně investovat a doba této trati přeje. Současně začalo divení, že se do lokomotiv neinvestovalo.
Co mě mrzí nejvíc, je ta trvalá bohorovnost, kdy se ví o nutnosti odstavení .013 do údržby, ale stejně se to nechá vyhnít až do konce a oznámí veřejnosti na poslední chvíli. To samé jako odstavení v roce 2020 kvůli montáži rdst… Taky mě mrzí energie, která už byla vynaložena na opravu 014 – do budoucna asi zbytečně.
Neděle, 26. června 2022 - 20:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16141
Registrován: 12-2007
Za ministra Bárty se trať tuším dostala i na seznam výrazně ztrátových/ke zrušení.
To byl seznam vytvořených na základě nesmyslných ukazatelů (výše tržeb z poplatků za DC za rok bez ohledu na délku tratě; náklady na údržbu tratě vůbec nebyly zohledňovány, tzn. tím pádem ani nešlo o reálný ukazatel ztrátovosti ani efektivity z pohledu SŽDC, s.o.) a hlavně - tam, kde objednatel tu osobní dopravu "podržel", dala Dobrá (sic!) správa od toho rušení tehdy ruce pryč.

V roce 2016 pořád nikdo (kraj, obce) nechtěl jasně říct, o jaký rozsah dopravy má dlouhodobě (alespoň 15-20 let dopředu!) zájem
V té době, dle platné smlouvy, byl zájem jednoznačně deklarován do 12/2019.

Tento zájem byl podpisem 10leté smlouvy deklarován již na podzim 2009 (viz nabagrované 10leté smlouvy napříč všemi kraji napříč do rukou ČD, a.s., právě mj. s deklarovaným motivem "zjajištění dlouhodobé stability"). Plusmínus v té době byla u 705.913 provedena větší modernizace. Ne však u 914, přičemž v té době, tzn. sklonek roku 2009, by to 10leté uplatnění jisté bylo (viz výše).
Pondělí, 27. června 2022 - 23:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12396
Registrován: 12-2009
ako u 460 se s definitivním odstavením (aspoň v BI) ještě tak rok, dva nepočítá/nepočítalo
Od nového grafikonu od léta v případě všech provozních slonů víceméně potřebné nebudou, jen jako záloha.
Dobrá zpráva pro tento týden. Opět začne jezdit 081.

eTady už to není "hraní s vláčky" ale skutečný provoz
No právě. Až zas někdo začne počítat jako v Praze pravidelné cestující, tak srdcaření skončí podobně jako tratě tamtéž. A to vozily víc lidí.
Prostě celá trať i region je zatím závislý na krajských dotacích. Jinak by se z něj stalo slepé střevo, kde by zůstali jen důchodci a sociální případy. V kostelích tam by se měli modlit ke kraji podobně jako k bohu.

V údolí Desné už 25 let,
Až bude Osoblaha mít jako koncová stanice sjezdovku a přehradu na kopci a Rudoltice navštěvované jako Velké Losiny, také nebudu mít obavy z konce tratě.[wink]
Ale kdysi stačilo málo a politici to i tak zařízli.
Středa, 29. června 2022 - 16:03:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12399
Registrován: 12-2009
Zase ČD nedodrží slib.
Mělo by se s tím něco dělat.[wink]
Obyvatelé Olomouce a okolí se měli v těchto dnech těšit na první předzvěst elektrického provozu na Uničovce, prozatím v úseku Olomouc – Šternberk. České dráhy ale musely plány, oznámené s příchodem nového jízdního řádu loni v prosinci, přehodnotit
odkaz
Středa, 29. června 2022 - 16:18:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16150
Registrován: 12-2007
Až bude Osoblaha mít jako koncová stanice sjezdovku
S těmito motivy vůbec nebyla ta trať svazkem obcí přebírána.
Ty se k tomu (jestli vůbec) přidaly až o X let později (možná až ve chvíli, kdy tam začaly jezdit ČD, a.s.).

Mmch. stejně tak převzaly v obdobném termínu i úzkokolejku z J. Hradce do Obrataně, jejíž turistický význam je také nízký; a v úseku Kamenice - Obrataň je nízký i její význam pro běžnou dojížďku.

Zase ČD nedodrží slib.
Mělo by se s tím něco dělat.[wink]

A další ohlovská relativizace, v tomto případě ohledně něčeho, co NEMÁ REÁLNÝ VLIV na spolehlivost či vůbec existenci provozu vlaků.
(mmch. tím pádem ti Panteři, kteří měli teď v létě jezdit na t-290, můžou jezdit na výkonech, pro které jsou turnusovány 460 či 163, že.)

V kostelích tam by se měli modlit ke kraji podobně jako k bohu.
Podíl věřících v rámci okresu Bruntál (do kterého spadá i Osoblažsko) činil v roce 2011 jen 10 - 20 %. Tzn. zcela menšinové.
(I když - vlaky, resp. "dočasně" autobusy NAD, tam využívá asi ještě nižší % lidí.)

Ale kdo ví - třeba se někdo z nich dříve modlil za to, aby jediná provozuschopná lok. ČD, a.s., vydržela v provozu co nejdéle, a jeho modlitby byly do značné míry vyslyšeny. [satan]
Středa, 29. června 2022 - 20:45:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12401
Registrován: 12-2009
A další ohlovská relativizace,
Jaká? Nedodržely, co měly udělat. Logicky, stejně jako v dřívějších diskutovaných případech, mohou za nedodržení termínů jiné firmy.

V očích zákazníka, kterému jsi slíbil, že ho někam dovezeš, s největší pravděpodobností ano. Zvlášť, pokud to nebude poprvé.
Středa, 29. června 2022 - 21:10:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16153
Registrován: 12-2007
Jaká? Nedodržely, co měly udělat
"Měly" pouze z vlastního uvážení. Nebyly k tomu nijak smluvně vázány vůči objednateli a nenasazení deklarovaných vozidel neznamená odřeknutí i kdyby jediného spoje osobní železniční dopravy.

V očích zákazníka, kterému jsi slíbil, že ho někam dovezeš, s největší pravděpodobností ano.
Však ho tím vlakem tak jako tak dovezou. Na rozdíl od osoblažské tratě.

Mmch. srovnání v tom, že ČD, a.s., nechaly X let stát tu 705.914 beze snahy o modernizaci (která - jak už jsem psal - mohla přijít už někdy v roce 2009 nebo 2010), je v té situaci s nenasazením nenárokových elektrických jednotek namísto motorových mezi Olomoucí a Uničovem jaké?
Středa, 29. června 2022 - 23:40:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2048
Registrován: 9-2011
Ohl:
"V očích zákazníka, kterému jsi slíbil, že ho někam dovezeš, s největší pravděpodobností ano. Zvlášť, pokud to nebude poprvé."

Kontext sdělení byl takový, že zatímco na jiných tratích, kde jde hlavně o ZDO, by se ta náhradní doprava z důvodu nedodání něčeho třetí stranou dala s přivřením obou očí skousnout, tak na Osoblažce je ten vlak smyslem její existence. A jestli nevadí, že túčko s balmem dva tři měsíce prostě nejede, tak se přímo nabízí nechat jen turistické vlaky v sezóně. V tu chvíli pak bude celkem jedno, kdo za to může. Ale třeba je to cílem, kdoví.

Jinak Btu 905 se dnes vydal do Olomouce, nocuje v Opavě a zítra bude pokračovat přes Ostravu.
Čtvrtek, 30. června 2022 - 06:56:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15845
Registrován: 11-2002
Taková drobnost - jak to Bt/ú dostali na ten plošiňák, stejně tak, jak tam dostanou TÚ, když se aktuálně "samo nesmí pohnout"?
Čtvrtek, 30. června 2022 - 07:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12403
Registrován: 12-2009
srovnání v tom, ... je v té situaci jaké?
Principiální, který se tady omílá. Že za problém jinde vždy může dopravce.[wink]

Vůbec nejde o to, co bylo před lety. Jde o to, co bylo nasmlouváno teď a co nebylo dodrženo ze strany externí firmy.
Znovu- v případě dodržení by nikdo na něco před lety nevzpomínal.
Čtvrtek, 30. června 2022 - 09:10:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12406
Registrován: 12-2009
Podobné názory o za vše může...
[wink]
Vlastimil Vašťák
Před 49 minutami

Nemají poslední dobou ty ČD až moc nehod? Pendolíno v Bohumíně, tam to stálo život strojvedoucího a teď rychlík, naštěstí jen s lehce zraněnými.

Martin Dřímal
Před 24 minutami
Pokud nebudeme slovíčkařit s ČD / SŽ(DC), tak ano, můžou. V civilizovaném světě se tyto problémy řeší dříve, než dojde k problému (pletivo na skále a jiné zabezpečení). ČDSŽDC je vzorem naprosto nejvíc top tulenu na prachy a vlaky bourají jak děcka na autodromu. I rybičky v akvárku řídí bezpečněji.
Čtvrtek, 30. června 2022 - 11:12:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16154
Registrován: 12-2007
Jojo, rozmělňování pokračuje aneb nastiňování nesmyslu, že "jestliže platí A" (nesmyslné obviňování ČD, a.s., z toho, že můžou za to, že jejich vlak vjel do spadaných kamenů), "tak platí i B" (logické obviňování ČD, a.s., za mnohaleté jezdění s jedinou provozuschopnou lok. na osoblažské úzkokolejce, resp. dávná neschopnost zmodernizovat dvě lok. namísto jedné).

Mmch. dle ohlovské dialektiky za to spadlé kamení. nesjízdnou trať a ohrožení zdraví/životů cestujících nemůže Dobrá správa, která taková místa měla nechat dávno zabezpečit, ale může za to Bůh (asi se k němu mezi Prahou a Berounem málo modlili?)/příroda atd.? [satan]
Čtvrtek, 30. června 2022 - 17:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12410
Registrován: 12-2009
To je případ od případu. Pokud se o tom vědělo.

Za ty včerejší kroupy mohou meteorologové a za rozbité střechy a skla majitelé. Vždy za vše musí někdo moci.[wink][proud]