Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 12. 6. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 12. 6. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
djst
Čtvrtek, 09. června 2022 - 20:38:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 8-2014
Agent:
"Pokud je aktivní ETCS, tak se proti směru udělený MA nedostaneš dál, než jen o několik metrů - Viz "
Pokud je aktivní ETCS, tak případný vlak ze stanice proti směru odstřelí buď při projetí zakazující návěsti, nebo v režimu posunu při projetí označníku. Za předpokladu funkčních brzd. Couvání totéž.

Problém je, že např. vozidla ujetá buď ETCS vůbec nemají, případně je úplně jedno, že si otevře nějaký elektropneumatický ventil, když je hlavní potrubí bez tlaku, stejně jako brzdové válce. A že mohou vozy ujíždět i ze širé trati snad už také nikdo nerozporuje.
Druhá skupina jsou vozidla, která jedou proti směru úmyslně a ETCS opět nemají nebo ho mají např. v módu SR. Třeba návrat vlaku z trati, na který se zapomnělo a poslal se za ním další.
Čtvrtek, 09. června 2022 - 20:51:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10010
Registrován: 9-2002
Jenže na návrat z trati se musí vydat nová MA, takže v jejím protisměru už další přidělit zřejmě nepůjde. A mnou popisovaná situace počítá právě s tím, že narušitel ETCS nemá - to jsou právě ty všelijaký Motorový Útočný Vozíky, Motorvé Vozy Těžce Vyzbrojené, bagry aj.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 10. června 2022 - 07:26:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1995
Registrován: 11-2005
Petr_Šimral:
"Vrátím to zpět: považujete za normální a správné, že vozidlo (vlak, posun, to je jedno) mine seřazovací návěstidlo ve funkci označníku, následně v úrovni vjezdového návěstidla vjede na trať PROTI SMĚRU UDĚLENÉHO SOUHLASU, tam libovolně pokračuje a ve směru uděleného souhlasu jde až poté postavit zcela řádnou vlakovou cestu?"

Otázka je položena až příliš sugestivně, ale i tak: ne, a doufám, že "dnešní" zabzař už má toto opraveno. Zároveň sdílím tvé znepokojení z toho, že ona MU nebyla tehdá plnohodnotně vyšetřena a zpracována.

djst:
"Že dojde ke ztrátě směru trať. souhlasu? To ale přece při nedovolené jízdě opačným směrem (ať už ze stanice nebo z trati) nebude."

To by ale mělo, ne?

Paul_red_adair:
"Libcha,4445751: za jak dlouho se jedoucí vlak (v nejhorším případě) dozví o tom, že mu něco vjelo do cesty a zkrátila se mu MA?
Řádově vyšší jednotky sekund (vlak komunikuje v čase t = 0 s RBC, kdy ale již současně probíhá procedura Handover mezi dvěma RBC navzájem a vlak je předáván z RBC1 na RBC2."

Díky, ale to asi platí u ETCS L2? Hádal bych, že u L1 to bude až při minutí dalšího návěstidla.

Qěcy:
"PŠ: někteří si asi myslí, že drážní vozidlo se zastavuje návěstmi návěstidel."

Tato víra je obecně vzato celkem namístě, jinak bychom to s těmi návěstními systémy mohli rovnou zabalit. A nebo montovat místo odjezdových (vjezdových, oddílových ...) návěstidel odjezdové výkolejky.

djst:
"Jenže když proti mně pojede druhý vlak, který nebrzdí (nemá důvod nebo nemůže) tak se dost možná potkáme ještě v tom oddílu před návěstidlem, na kterém bylo Stůj. Bylo by vhodné, aby ten správný vlak už v tu chvíli stál (pokud bude střet nevyhnutelný, tak bude v podstatně nižší rychlosti). Proto bych chtěl schazovat už ta předchozí návěstidla, aby se stihlo zastavit."

Jenže tenhle požadavek je v mnoha případech nesplnitelný. Já "bych navrhoval" spíš prostou detekci jakékoli závažné anomálie (tj. "co nemůže nikdy nastat", v tomto případě zjevení se vlaku v místě, kde předtím nebyl a neměl tam kudy legálně dojet) a automatickou reakci v podobě shození na Stůj všech návěstidel okolo (v tomto případě v celém mezistaničním AB v obou směrech).
Grund dafür ist eine Verspätung aus vorheriger Fahrt.
Pátek, 10. června 2022 - 07:59:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3257
Registrován: 8-2010
Paul_red_adair:
"Libcha
:

" že mu něco vjelo do cesty a zkrátila se mu MA?
Řádově vyšší jednotky sekund (vlak komunikuje v čase t = 0 s RBC, kdy ale již současně probíhá procedura Handover mezi dvěma RBC navzájem a vlak je předáván z RBC1 na RBC2." Díky, ale to asi platí u ETCS L2? Hádal bych, že u L1 to bude až při minutí dalšího návěstidla."
Ano, u L1 pokud strojvedoucí zpozoruje změnu volnoznaku na "Stůj" musí učinit opatření pro zastavení vlaku - to, kdy to zaznamená OBU na vozidle je pak logicky závislé na průjezdu vlaku nad příslušnou balízou - pokud jsou ale na trati používané doplňkové infill-balízy - jakože třeba na ŽSR jsou použity vždy hned rovnou tři k jedné kmenové, co je u návěstidla - nebo vložené rádiové jednotky (RIU), tak se to dozví dříve.
djst
Pátek, 10. června 2022 - 08:30:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1022
Registrován: 8-2014
Libcha:
"Jenže tenhle požadavek je v mnoha případech nesplnitelný. Já "bych navrhoval" spíš prostou detekci jakékoli závažné anomálie (tj. "co nemůže nikdy nastat", v tomto případě zjevení se vlaku v místě, kde předtím nebyl a neměl tam kudy legálně dojet) a automatickou reakci v podobě shození na Stůj všech návěstidel okolo (v tomto případě v celém mezistaničním AB v obou směrech)."
Tady narážíme na otázku plynulosti provozu. A vlastně i bezpečnosti v trochu jiném úhlu pohledu. Většina anomálií tohoto druhu se nepohybuje proti směru jízdy vlaku. Nejčastější příčina neočekávaného obsazení KÚ je jeho porucha nebo působení jiných vlivů než je jízda kolejového vozidla. V takovém případě dnes spadne návěstidlo kryjící příslušný oddíl na Stůj a daný oddíl se projede podle rozhledu. Vlaky to trochu zdrží, ale pro propustnost i bezpečnost je to lepší než jízda v mezistaničním oddílu.
Pokud by to v takovém případě popadalo všechno, vlak na trati by se tím prokousával hodně dlouho. Nemluvě o tom, že je bezpečnější takový úsek projet podle rozhledu než nechat výpravčí psát rozkazy na jízdu mezistaničně (co kdyby tam něco fakt bylo - třeba jen lom kolejnice). Proto jsem psal, že pro shození celého AB by mělo být skutečně detekováno postupné obsazování oddílů proti směru traťového souhlasu, kde je pravděpodobnost, že jde o protijízdu, opravdu značná. Zároveň by se to mělo umět samo vrátit do normálního stavu při uvolnění celé trati a současném splnění ÚBP na vjezdu do stanice, aby se např. po odvozu uvázlého vlaku nemuselo nic dalšího řešit.

Co jste myslel tím v obou směrech? Oddílová návěstidla AB jsou snad ve směru proti TS zhaslá. Nebo jste myslel shodit i přilehlé traťové koleje, aby se předešlo dalšímu Řikonínu? Není už to taky poměrně drastické řešení?
Pátek, 10. června 2022 - 08:58:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8112
Registrován: 9-2011
Pár dotazů k ETCS: zabrání jízdu posunu ven ze stanice za označník?
Ano, pokud je posunový díl vybaven ETCS a to je v módu SH (shunting). Pokud v tomto módu vozidlo přejede hraniční balízu (asi by měla být u označníku), tak ETCS zabrzdí.
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 10. června 2022 - 09:05:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13819
Registrován: 4-2003
djst:Co jste myslel tím v obou směrech? Oddílová návěstidla AB jsou snad ve směru proti TS zhaslá. Nebo jste myslel shodit i přilehlé traťové koleje, aby se předešlo dalšímu Řikonínu? Není už to taky poměrně drastické řešení?

Nestačilo by, aby se při nedovoleném vjetí posunového dílu do úseku mezi označník (v podobě seřazovacího návěstidla) a vjezdové návěstidlo rozsvítily návěstidla AB na stůj v obou směrech (bez ohledu na TS), ale jen na příslušné koleji? A to proto, aby si nešťastník, co vyjel jako posunový díl ze stanice, mohl u nejbližšího návěstidla AB uvědomit, že je asi něco blbě, když i jemu to svítí na stůj a ne jen protijedoucímu vlaku? Nebylo to míněno spíš takto?
Pátek, 10. června 2022 - 09:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10011
Registrován: 9-2002
Děláte z toho hroznej Guláš. Si to shrneme eště jednou:

Posun do tratě by neměl jít regulérně rozsvítit proti udělenému souhlasu a nevolnosti tratě. V případě volnosti tratě se souhlas otočí. Ve směru uděleného souhlasu to půjde normálně rozsvítit bez ohledu na na volnost tratě.

Pokud něco projede za ranžírku do tratě neoprávněně (není volnost tratě a není v tomto směru udělen souhlas,) pak má jít do RBC okamžitě požadavek na odnětí MA všem vlakům jedoucím na dané koleji ve směru uděleného souhlasu.

Pokud dojde k poruše detekce volnosti koleje v oddílech AB (něco se nečekaně obsadí,) tak to s výše popsanou situací nemá nic společného - v takovym připadě bude mobilka brzdit (RBC registruje spadnutí návěstidla,) nebo pokud je vlak dost daleko, tak jen přiměřeně zkrátí MA v módu FS danému oddílu. Pokud je od tohoto návěstidla dovoleno jet podle rozhledu, dojde k přechodu do SR, nevim ale jestli i s omezením rychlosti. Pokud k přepnutí do SR z jakýhokoliv důvodu nedojde, je třeba vydat novou MA.

Bram:
" rozsvítily návěstidla AB na stůj v obou směrech (bez ohledu na TS), ale jen na příslušné koleji? A to proto, aby si nešťastník, co vyjel jako posunový díl ze stanice, mohl u nejbližšího návěstidla AB uvědomit, že je asi něco blbě, když i jemu to svítí na stůj a ne jen protijedoucímu vlaku? Nebylo to míněno spíš takto?"


Tohle mě přivedlo na kacířskou myšlenku nechat svitit stůj na oddílech v protisměru uděleného souhlasu za všech okolností.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 10. června 2022 - 09:25:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13821
Registrován: 4-2003
Agent:Posun do tratě by neměl jít regulérně rozsvítit proti udělenému souhlasu a nevolnosti tratě.

Posun na záhlaví k označníku přeci není posun do trati.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pátek, 10. června 2022 - 10:15:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1997
Registrován: 11-2005
Agent:
"Pokud něco projede za ranžírku do tratě neoprávněně (není volnost tratě a není v tomto směru udělen souhlas,) .......... Pokud dojde k poruše detekce volnosti koleje v oddílech AB (něco se nečekaně obsadí,) tak to s výše popsanou situací nemá nic společného"

Otázka ale je, jak tyto dvě situace zabzař od sebe rozliší, když má podle tebe na ně reagovat zcela odlišně.

Agent:
"Tohle mě přivedlo na kacířskou myšlenku nechat svitit stůj na oddílech v protisměru uděleného souhlasu za všech okolností."

Tady už asi nezbývá než historicky rozklíčovat, proč tomu tak není u AB od samého počátku. Ale rozhodně bych se nedržel toho, že je "fyzikální vlastností" AB, že návěstidla v protisměru jsou za všech okolností zhaslá.
Grund dafür ist eine Verspätung aus vorheriger Fahrt.
Pátek, 10. června 2022 - 10:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4714
Registrován: 3-2004
Tady už asi nezbývá než historicky rozklíčovat, proč tomu tak není u AB od samého počátku.

Protože návěstní obvod u nekřemíkového AB pro návěstidlo je "jen" jeden a přepíná se podle směru souhlasu na jedno či druhé návěstidlo.
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Haan
Pátek, 10. června 2022 - 10:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3493
Registrován: 2-2010
Agent:
"Posun do tratě by neměl jít regulérně rozsvítit proti udělenému souhlasu a nevolnosti tratě."
Rozsvícen v diskutovaném případě ani nebyl-viz vysvětlení na moji otázku:
Klasik:
""Posunoval do záhlaví s tím, že bude přestaven na čtvrtou kolej. Místo toho pokračoval kolem modré na označníku do tratě."

Nejspíš si ten nešťastník vůbec neuvědomil, že má jednat jako posun a řídil se návěstmi pro vlak (bílou na odjezdovém návěstidle "viděl" jako kmitavou=PN, jak psal PŠ)-tedy ho ta modrá nezajímala. V tom případě by bylo zajímavé vědět, jak probíhalo zpravení o posunu (proběhlo-li vůbec nějaké).
Pátek, 10. června 2022 - 11:06:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8081
Registrován: 9-2005
On v tom guláš ale je. Posun dovolen na "proměnném označníku" rozsvítit proti tr. souhlasu nejde a ani to na SZZ 3. kat. jít nesmí.
Ale postavit posunovou cestu směrem na záhlaví proti TS lze, neznám SZZ, které to neumožňuje. A to bez ohledu na to, zda je označník proměnné, nebo neproměnné návěstidlo.

Pokud chceme zabránit jízdě vozidla někam, musí mít funkční zapnutý vlakový zabezpečovač. Čili aby nejel posun neoprávněně na trať, musíme ho sestřelit nejpozději u označníku. Ale u ETCS to nastane až jízdou HV přes označníkovou balízu, v případě sunutí bude celý posunový díl zastaven až na trati blízko u vjezdového návěstidla. Což je docela dobré.
Pokud ETCS na posunovem dílu nemáme, musíme používat v Česku něco jiného, tedy nejspíš odvrat, výkolejku, nebo výluku posunové cesty do záhlaví proti TS.


MMCh: jaké názory máte na výkolejky v dopravních kolejích místo odvratů tam, kde není na odvraty místo?

Nebo teoreticky trať, kde by poblíž vybraných hlavních návěstidel a vybraných ranzirek byly výkolejky, které by se sklápěly pouze při stavění cesty, jinak by byly automaticky na koleji. Asi by to bylo dost bezpečné SZZ/TZZ bez potřeby VZ, ale zato by jakékoliv projetí skončilo vykolejením. Tohle se nepoužívá pouze kvůli možným vážně následkům vykolejení? Nebo i z jiných důvodů? A existuje někde ve světě něco takového?
A proč klasická česká výhybna má odvraty jen z předjízdné koleje, ale z hlavní nikdy? Není to škoda?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 10. června 2022 - 11:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3060
Registrován: 5-2008
Haan: nechcu se hádat, ale mám za to , že tam jde o pravidelný "manévr" u Os vlaků Brno -Hustopeče , neb na vranovickým zhlaví není spojka z1 TK do sudé skupiny SK . Ty vlaky Brno -Hustopeče si objednal Kordis.
Don Parmezano
Pátek, 10. června 2022 - 11:19:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8806
Registrován: 1-2007
Parmezano: Bejvávalo. Dříve jezdil takový vlak jen 2x týdně (o víkendu v noci).
V souvislosti s elektrizací tratě do Hustopečí se přestavělo kolejiště v Šakvicích, takže dnes se již jezdí přímo.
Je to krásně vidět na letecké mapě.
Pátek, 10. června 2022 - 11:22:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8116
Registrován: 9-2011
proč tomu tak není u AB od samého počátku.
Jeden z důvodů bych viděl i v tom, proč se dodatečně zhášela žlutá na střelnicích v nesprávném směru.
Tj. možnost záměny "své" červené s červenou "vlevo" (to pro mě neplatí, to je vlevo... a hele, neni [sad][kladivo][smrt])

Třeba v Belgii červená proti srsti bliká, a to i na odjezdových návěstidlech "nesprávné" půlky stanice.
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 10. června 2022 - 11:30:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8117
Registrován: 9-2011
Qěcy: odvrat z hlavní koleje je třeba na Odb. Odra (teda, ony tam ani jiné koleje nejsou [happy]) a jak se v roce 2011 hodil [proud]
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 10. června 2022 - 11:35:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8807
Registrován: 1-2007
Tj. možnost záměny "své" červené s červenou "vlevo" (to pro mě neplatí, to je vlevo... a hele, neni

To chápu, ale jak s tím souvisí zhášení výstrahy na předvěsti?
Pátek, 10. června 2022 - 11:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1998
Registrován: 11-2005
Aleš_Liesk.:
"Tj. možnost záměny "své" červené s červenou "vlevo""

Díky za objasnění. Ale jako moc dobrý argument mi to nepřipadá, bo třeba ve stanici nebo u AHr se splést furt dá. Takže je stejně potřeba předcházet spletení jinými způsoby.

Aleš_Liesk.:
"Třeba v Belgii červená proti srsti bliká"

To je skvělý nápad, něco jako návěst "Stůj a navíc tady vůbec nemáš bejt!"

(Příspěvek byl editován uživatelem libcha.)
Grund dafür ist eine Verspätung aus vorheriger Fahrt.
Pátek, 10. června 2022 - 12:36:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 11-2006
Jinak pár drobných upřesnění/doplnění:
1) v Šakvicích v té době (když na vranovickém zhlaví nebyla spojka z 1. do 2.) bylo SZZ ETB (a nikoliv ESA) - ale to i tak proti postavení posunové cesty do záhlaví "proti souhlasu na traťové koleji" nijak neprotestuje, ani na to nijak neupozorňuje (ale posun za označník [Se v jeho funkci], nicméně samozrejmě možný není),
2) mezi Šakvicemi a Zaječím jsou ve směru Ša -> Za 3 oddílová návěstidla (to 3. již se střelnicí),
3) mezi Šakvicemi a Zaječím již v té době byl elektronický autoblok ABE-1 - ten má zajímavou funkci (oproti všem reléovým autoblokům), o které možná mnoho lidí neví, a to že při žádosti o změnu souhlasu z jedné stanice (tedy ještě s platným souhlasem v původním směru) přejde autoblok do udělení souhlasu nebo zrušení žádosti o souhlas do bezsouhlasového stavu - a v tomto bezsouhlasovém stavu se na všech oddílových návěstidlech v obou směrech dané traťové koleje rozsvítí Stůj.
Pátek, 10. června 2022 - 12:44:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1533
Registrován: 11-2006
Jen pro zajímavost: svícení Výstrahy na posledním oddílovém návěstidle proti směru souhlasu na některých tratích zůstalo do dnes (přestože jinde se explicitně vypínalo změnou zapojení, jak se zmiňuje výše).
Pátek, 10. června 2022 - 12:48:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3061
Registrován: 5-2008
Mouka:je otázka , kdy se ta nehoda, stala, tá "šlafka" je tam cca. 2 roky
Don Parmezano
Pátek, 10. června 2022 - 13:04:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8118
Registrován: 9-2011
AHr je jen "občas", zato AB je co kilometr, takže možnost spletení je větší.
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 10. června 2022 - 13:26:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1534
Registrován: 11-2006
Ještě mě napadl jeden postřeh, v km 105,959 (ve 2. oddílu od Šakvic) je přejezd "A", a jeho přibližovací úsek od Šakvic začínal při jízdě odbočkou z liché do sudé již na konci zhlaví obsazením 2LK v záhlaví. Pokud MOs neměl postaveno do trati, tak výstraha na přejezdu začala až obsazením 1. oddílu, tedy pozdě, tak to také mělo potenciál, že mohl projet otevřeným přejezdem. Nicméně, jestli dosáhl maximální rychlosti 98 km/h, a traťová tam je 160 km/h, tak to asi bylo štěstí, a předzváněcí doba se asi stihla (teď se mi to nechce počítat [wink]).
Každopádně je hodně zvláštní, že se tomu DI nevěnovala detailněji.
Pátek, 10. června 2022 - 13:29:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10012
Registrován: 9-2002
Haan:
"Agent:
"Posun do tratě by neměl jít regulérně rozsvítit proti udělenému souhlasu a nevolnosti tratě."Rozsvícen v diskutovaném případě ani nebyl-viz vysvětlení na moji otázku:
"


A já řešim obě situace. Tim asi ten guláš trochu zahušťuju. A celou dobu tady točim o Se ve funkci označníku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 10. června 2022 - 13:59:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10013
Registrován: 9-2002
Eště mě napadla jedna drobnost ohledně těch červenejch oddílů proti směru souhlasu - zavést návěst "Neplatný směr" v podobě žlutá - červená.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 10. června 2022 - 14:11:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8119
Registrován: 9-2011
V Begii tou červenou "proti srsti" blikají.
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 10. června 2022 - 14:25:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10014
Registrován: 9-2002
Tomu blikání jsem se chtěl vyhnout. Proto jsem to navrhl takto. Otázka je, zda je to komplikovanější nebo jednodušší, než ono blikání.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 10. června 2022 - 14:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3196
Registrován: 6-2019
To je skvělý nápad, něco jako návěst "Stůj a navíc tady vůbec nemáš bejt!"
V Begii tou červenou "proti srsti" blikají.
Blikají více barvami, i třeba zelenou. To bych ještě nějak pojmul, ale to, že to bliká i z "nesprávné" poloviny zhlaví je už docela pro "OSŽD" přivyklé, ehm zvláštní. Na nesymetricé zhlaví jsem nenarazil, ale může to být zajímavý.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 10. června 2022 - 14:37:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 801
Registrován: 11-2021
V rámci genderové vyváženosti by se měla zavést blikací, červená, jediná barva, která nemá a neměla blikací význam, pomineme-li koktavou červenou na LS.
Pátek, 10. června 2022 - 15:20:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8121
Registrován: 9-2011
Blikavá červená tu už byla [wink]
(ale byl to podobný unikát jako krasíkovské bílé pruhy)
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 10. června 2022 - 16:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4699
Registrován: 11-2008
Aleš_Liesk.:
"Blikavá červená tu už byla [wink]
(ale byl to podobný unikát jako krasíkovské bílé pruhy)"
Myšleno Vršovice vjezdové nádraží ? [happy]
Pátek, 10. června 2022 - 17:53:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10015
Registrován: 9-2002
djst:
"jsem psal, že pro shození celého AB by mělo být skutečně detekováno postupné obsazování oddílů proti směru traťového souhlasu, kde je pravděpodobnost, že jde o protijízdu, opravdu značná. "

Na tohle ti stačí, aby se v jeden moment obsadil KO mezi "označníkem" a vjezdem a předtím eště záhlaví. Kontrola sledu obsazování a uvolňování KO je dneska snad už bězná funkce u digitálních ZZ, ne ? Pokud je postaven vjezd, tak samosebou to nebude dělat nic - to je regulérní cesta. Navíc se ty KO obsazují v opačnym pořadí, než v případě ohrožující jízdy. Jinými slovy... Pokud postavim posun do záhlaví a tento fikne ranžírku do tratě bez uděleného souhlasu, tak by mělo dojít k onomu zásahu. Hlídat to až někde za vjezdem na trati je POZDĚ - při 160 km/h ujedeš kilometr za něco málo přes 20 sec. (při 120 půl minuty) a to už je docela fofr. Aby k tomu nedošlo ani v případě, kdy už je na trati vlak příliš blízko, pak by nemělo jít zrovna tak rozsvítit posun do záhlaví, pokud už je obsazen druhý oddíl od stanice (druhý proti směru uděleného souhlasu.) Tohle ale schytám z jiný strany - omezuju tim výpravčí ve stanici.

I když si tu detekci zakázu dovolení posunu do záhlaví a nedovolenou jízdu za označník dokážu představit naimplementovat třeba na AŽD 71, tak kabelování a releování s tim nebude zas až tak málo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 10. června 2022 - 18:12:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1535
Registrován: 11-2006
Agent: To ovšem naráží na problém, že v mnoha stanicích (dovolil bych si říci, že i ve většině) - a rozhodně to tak bylo v Šakvicích za ETB - žádný zvláštní KO mezi označníkem (nebo Se plnícím jeho roli) a vjezdovým návěstidlem není. Celé záhlaví (od krajní výhybky, resp. Se "do stanice" u ní) až k vjezdu bývá jen 1 KO.
Jinak to bývá velmi vyjímečně (např. Praha-Malešice), typicky kvůli přejezdu mezi označníkem a vjezdem (např. Leština u Světlé).

(Příspěvek byl editován uživatelem Sonic.)
Pátek, 10. června 2022 - 18:15:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10016
Registrován: 9-2002
O tom už jsem psal výše - pro takový připad buď tyto KO zřídit, nebo zajistit detekci projetí takových míst jiným způsobem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Miroslav_ Zikmund
Pátek, 10. června 2022 - 18:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1222
Registrován: 2-2016
Aleš_Liesk. : kmitající červená - návěstní opakovač ...
Pátek, 10. června 2022 - 18:20:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8082
Registrován: 9-2005
Libcha:
" Aleš_Liesk.:"Třeba v Belgii červená proti srsti bliká" To je skvělý nápad, něco jako návěst "Stůj a navíc tady vůbec nemáš bejt!" (Příspěvek byl editován uživatelem libcha.)"
No to hlavně záleží na tom, jestli v tom blikání figuruje souhlas pro protisměr, nebo ne. Pokud se červená na návěstidlech ve stanici rozblika pouze při postavení cesty v protisměru, tak je to dobrý, pokud bliká furt, tak to jen ukazuje, jestli je tam pravostranný, či levostranný provoz.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Klasik
Pátek, 10. června 2022 - 18:21:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 177
Registrován: 7-2014
Sonic:
"Nicméně, jestli dosáhl maximální rychlosti 98 km/h, a traťová tam je 160 km/h, tak to asi bylo štěstí, a předzváněcí doba se asi stihla (teď se mi to nechce počítat"
Přejezdem projel po více než půl minutě po sklopení závor.
Pátek, 10. června 2022 - 20:06:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26621
Registrován: 5-2002
Agent: pokud projedu kolem předvěsti a někdo vyrazí přes označník proti mě, tak pokud pojedu okolo aspoň 90, tak je šance na odvrácení střetu fakt loterijní i v případě, že mi to začne brzdit.
Aby mohl proti Tobě někdo vyrazit přes označník, musí se nacházet ve zhášáku - což ovšem znamená, že Ty máš na vjezdu na Stůj, protože do obsazenýho zhášáku postavit na barvu fakt nelze.
Nějaké úvahy typu "jestli Ti to začne brzdit" tudíž vůbec nejsou na místě, protože Ty k tomu vjezdu na Stůj brzdíš tak jako tak.

Ten odstřel si představuju tak, že se sejde logický součin nevolnosti tratě a obsazení záhlaví
Takže když bude první vlak stát u vjezdu, tak jakýkoliv posun zastaví všechny další vlaky, co jsou na trati za ním?

Pokud mě paměť neklame, tak ranžírky do tratě zmodrají až při dupnutí na trať.
Klame.

PRA: Nevím, jak které ESA (11 ? 33 ? 44 ?), ale ta, co funguje tak jak má tě v případě stavění "proti-srsťového posunu" k označníku má "obtěžovat" ASDF-sekvencí, kdežto v případě "po-srsťového posunu" k označníku po tobě - zcela správně - nic nechce.
O tom jsem téměř nepochyboval, ale potíž je v tom, že nějakým tím "asdf" by měl být "obtěžován" spíš ten posunující fíra...

Q: Možná, že by šlo mít na ETCS trati aspoň to, že v režimu posunu by mašina načítala balízy u uznačniku, pokud se tam nedávají, tak aspoň u vjezdů, či odpovídajících cesťáků. V podstatě by to jen sestřelovalo posun, který by vyjel na trať.
Vždyť zde o tom, Mlho, celou dobu hovoříme, že to tam tak je...

djst: Reakce SZZ na náhlé uvolnění staniční koleje byla také považována za zbytečnou (nebo nad tím možná nikdo neuvažoval, nechci nikoho urazit) až do MU v Moravanech.
Tohle bych maličko upřesnil: reakce nebyla považována ani tak za zbytečnou, jako spíš za komplikovanou, že v době reléových stavědel patřila někam do říše snů. Navíc "náběhy" na podobné situace nebyly nijak zvlášť podchyceny, takže nebylo podle čeho stanovit riziko (zato obrovské náklady na realizaci byly celkem jasné).
Takže fakt, že se i do elektronických stavědel tahle funkcionalita dostala až v okamžiku, kdy o jejím přínosu nebylo sporu, není nic divného. Takové jsou prostě dějiny pokroku.

A že mohou vozy ujíždět i ze širé trati snad už také nikdo nerozporuje.
Já to trochu rozporovat budu - než na širé trati ujede, většinou to nějakou dobu trvá. A mezitím už jsou následné vlaky buď dojeté až skoro k nim, nebo je tam už nikdo jen tak mírnyxdírnyx neposílá.

Libcha: Pár dotazů k ETCS:
Pár odpovědí k ETCS: ano; ne; jednotky až nízké desítky sekund; nikdy a musí to vytimeoutovat.

Otázka ale je, jak tyto dvě situace zabzař od sebe rozliší, když má podle tebe na ně reagovat zcela odlišně.
Ano, to je velmi dobrý postřeh. Do podobných pasti totiž vedou "geniální nápady z pléna" poměrně často...

PŠ: Vrátím to zpět: považujete za normální a správné, že vozidlo (vlak, posun, to je jedno) mine seřazovací návěstidlo ve funkci označníku, následně v úrovni vjezdového návěstidla vjede na trať PROTI SMĚRU UDĚLENÉHO SOUHLASU, tam libovolně pokračuje a ve směru uděleného souhlasu jde až poté postavit zcela řádnou vlakovou cestu?
Budu-li uvažovat riziko, že z informace o neujetí, posílané na kabel skoro jistě aktivně jako přítomné napětí, by při některých poruchách mohla vyrobit falešnou informaci například o volnosti nějakého úseku, pak považuji za normální a správné, že na klasických (drátových) úvazkách SZZ-TZZ se taková věc neprovozuje ani nepožaduje.
U elektronických ZZ komunikujících spolu jinak by se něco takového už zvažovat dalo.

AŠM: Blikají více barvami, i třeba zelenou.
Ano - chtějí tím totiž docílit toho, aby se fíra při klikatící se trati a střídavě se skrývajících návěstidlech nenechal zmást návěstidly sousední koleje.
Na naší návěstní soustavě prakticky nepoužitelné - blikání je už využito jinak. U nás tedy zbývá prakticky jen jediné: dávat návěstidla obou kolejí do téže úrovně, aby se nemohla střídat (to totiž považuju docela za perverzi).

Ziki: kmitající červená - návěstní opakovač
Aleš měl skoro jistě na mysli tu vjezdovou grupu ranžíru.
Mimochodem, u toho opakovače bylo to kmitání velice pomalé, protože se dělalo vynecháním zubu na kodéru. Kmitavá bílá na smíchovských vložácích ve srovnání s tím mrkala přímo nervózně. Kdo to neznal, měl v první chvíli za to, že se mu ztrácí kód...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 10. června 2022 - 20:46:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10017
Registrován: 9-2002
Hajnej:
"Aby mohl proti Tobě někdo vyrazit přes označník, musí se nacházet ve zhášáku - což ovšem znamená, že Ty máš na vjezdu na Stůj, protože do obsazenýho zhášáku postavit na barvu fakt nelze. "

Na barvu ne, ale nějakej blb to proti modrý do tratě zkusit může. Proto taky ta návěst "Neplatný směr," aby to toho blba trklo.

Hajnej:
"Pokud mě paměť neklame, tak ranžírky do tratě zmodrají až při dupnutí na trať.
Klame. "

Shazují se ručně ?

Hajnej:
"
Ten odstřel si představuju tak, že se sejde logický součin nevolnosti tratě a obsazení záhlaví
Takže když bude první vlak stát u vjezdu, tak jakýkoliv posun zastaví všechny další vlaky, co jsou na trati za ním? "

Já navrhuju takovej posun vůbec neumožnit. Nejpozději by bylo možno rozsvítit tento posun do záhlaví, pokud jsou poslední dva přibližováky volný.

Celou dobu tady točím o tom, jak zastavit ty s nahozenym ETCS, proti nimž neoprávněně vyjela nějaká blbá MUVka bez ETCS.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 10. června 2022 - 20:51:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8083
Registrován: 9-2005
Z toho, co jsem si o belgickém návěštění načetl, vyplývá, že zkrátka rozlišují pravou (nesprávnou) a levou (správnou) půlku dvojkolejky. Na levé jsou světla klidná, na pravé blikací. S traťovým souhlasem to nemá nic společného.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 10. června 2022 - 21:23:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 803
Registrován: 11-2021
Ag: proti blbý muvce jedině sloučit označník s radarem a vjezdovej klacek s flakem do integrovaného uzlu protivzdušné obrany a zabezpečovací techniky.
Pátek, 10. června 2022 - 22:10:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10018
Registrován: 9-2002
Anebo dát na ty Motorový Útočný Vozíky apod. ETCS a pak už nemám vo čem točit.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 10. června 2022 - 22:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11897
Registrován: 5-2002
A zaplombovat ho v zapnuté poloze?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 10. června 2022 - 23:08:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 4-2003
Ještě doplním : blikající červená byla ve vjezdové skupině vrš. ranžíru v kolejích s brzdami a signalizovala fírům že mají ihned zastavit vlak neboť poslední vagony se právě v tuhle chvíli nacházejí v brzdách. Po případné korekci místa zastavení posledních vozů se následně celý vlak odbrzdil a nechal se sjet na poslední zabržděné vozy. Další pohyb vozů po ranžíru již zajišťovala gravitace.
Pátek, 10. června 2022 - 23:22:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10019
Registrován: 9-2002
Petr_Šimral:
"A zaplombovat ho v zapnuté poloze?"

Pokud to považuješ za nutný...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Sobota, 11. června 2022 - 09:49:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26625
Registrován: 5-2002
Agent: Proto taky ta návěst "Neplatný směr," aby to toho blba trklo.
Ne sice zrovna "Neplatný směr", ale návěst "Jedeš na trať" v podobě žlutého pásu na zadní straně stožáru vjezdového návěstidla se v nové D1 objevila...

Shazují se ručně ?
Ne, svítí furt.

Já navrhuju takovej posun vůbec neumožnit.
No tak akorát přibude posunu proti modrý.
Jako kdyby někdy někde opravdu fungovala prohibice...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 11. června 2022 - 11:25:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10020
Registrován: 9-2002
Poučte prosim blbýho Agenta, jak to teda je, když se dovoluje odjezd PMD na trať. Podmínky pro bílou jsou mi celkem jasný, ale kdy a za jakejch okolností ta bílá zhasne ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
djst
Sobota, 11. června 2022 - 12:08:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1024
Registrován: 8-2014
Agent:
"Poučte prosim blbýho Agenta, jak to teda je, když se dovoluje odjezd PMD na trať. Podmínky pro bílou jsou mi celkem jasný, ale kdy a za jakejch okolností ta bílá zhasne ?"
Pokud máte na mysli návěstidlo ve funkci označníku, tak podmínkou rozsvícení bílé je přijatý traťový souhlas. Dále nesmí být úsek před daným návěstidlem pod závěrem vlakové cesty. To mimochodem vylučuje posun do trati navazující na vlakovou cestu u těch stanic, kde funkci označníku plní hlavní návěstidlo. Pokud je navíc zaveden zákaz odjezdu nebo výluka, je navíc vyžadováno potvrzení povinně dokumentovaným úkonem. Volnost trati se nevyžaduje.

Bílá zhasne při uvolnění posledního kolejového úseku ve stanici. Pokud tento zůstane i po odjetí PMD na trať obsazen, bílá zůstane svítit. V takovém případě ji musí shodit výpravčí a pro umožnění další jízdy do trati (ať už PMD nebo vlaku) je nutné zrušit závěr nouzově.
Sobota, 11. června 2022 - 12:30:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10021
Registrován: 9-2002
djst:
"

Bílá zhasne při uvolnění posledního kolejového úseku ve stanici."
Tak přesně tohle jsem potřeboval vědět. K realizaci těch mejch šíleností je důležitý detekovat dupnutí za ten označník v reálnym čase.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Sobota, 11. června 2022 - 14:11:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8085
Registrován: 9-2005
Pro "označníkovou ranžírku" se v tradiční stanici využívá stejný styk KO/čidlo PNa, jako pro vjezdové návěstidlo?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
djst
Sobota, 11. června 2022 - 14:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 8-2014
Ještě jedna filozofická poznámka k tomu všemu. Naše předpisy ohledně posunu bohužel stále odpovídají době, kdy byla standardem zabezpečovacího zařízení elektromechanika, odjezd vlaku se obvykle dovoloval výpravkou a nejčastějším druhem posunu byla manipulace nákladních vlaků. Výpravčí vymezil posunové četě obvod, kde si může posunovat, a určil, kdy musí být posun ukončen kvůli jízdě vlaku. V rámci tohoto obvodu a doby si pak posunová četa posun řídila a domlouvala jednotlivé jízdy s výhybkáři. A proto vypadají ustanovení předpisů o svolení k posunu tak, jak vypadají. Nutno ovšem taky říct, že takováto manipulace zpravidla neprobíhala tam, kde by hrozilo vjetí do postavené vlakové cesty.

V dnešní době probíhá podstatná část posunů jako posun bez posunové čety po posunové cestě zabezpečené releovými a elektronickými ústředními stavědly. Typické posuny, které ohrožují vlakovou cestu, jsou:
- posun HV z vlaku a na vlak (osobní i nákladní),
- objíždění soupravy (osobní i nákladní),
- přestavování jednotek (na jinou dopravní kolej, z/do depa, z/na odstavnou kolej).
Navíc, jakkoli ustanovení předpisu D1 stanovují něco jiného, de facto řídí v těchto případech posun výpravčí. On rozhoduje, kdy a kudy se provede každá jednotlivá jízda posunového dílu. Všechno to dohromady má pak následky:
- Pro tyto případy nesmyslná ustanovení předpisu se nedodržují a celé to vede k nedorozuměním mezi výpravčím a strojvedoucím o posunové cestě.
- Strojvedoucí jakožto jediný člen posunové čety často nezná dobře místní poměry, což opět vede k nedorozuměním nebo nezjištění špatně postavené posunové cesty.
- Z pohledu strojvedoucího je posun podobný jízdě vlaku, což může vést k záměně.
- Na rozdíl od elektromechaniky umožňují nová SZZ podstatně více posunových cest, které mohou potenciálně ohrozit vlakové cesty. Zejména díky ranžírkám ve zhlaví, jejichž projetí i o pár metrů může zle dopadnout.

Ano, samozřejmě bychom mohli uvažovat o zabezpečení vybraných posunových cest pomocí ETCS v módu OS. Ale obávám se, že by to bylo opravdu zbytečně složité.
O zřízení nových výluk PC by snad neměla být ani řeč. Když už jsme tam ty ranžírky do zhlaví ve jménu zvýšení kapacity nasázeli, tak bychom je teď činili nepoužitelnými?

Myslím, že spoustu MU spojených s posunem bychom dokázali eliminovat vhodnými opatřeními spíš předpisového charakteru:
- Upravit proceduru svolení k posunu pro případ zabezpečeného posunu tak, aby obsahovala pouze podstatné informace a předcházelo se nedorozuměním.
- Informování strojvedoucích v případě, že v pokračování jejich posunové cesty je postavena kolizní cesta.
- Vybavit strojvedoucí situačními schématy všech stanic (v měřítku!), do kterých budou moci při domlouvání posunu koukat. (Viz např. schémata letišť pro pojíždění v letecké dopravě.)
Sobota, 11. června 2022 - 14:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8086
Registrován: 9-2005
Djst: podpis.
[ok]
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 11. června 2022 - 15:13:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1536
Registrován: 11-2006
Qěcy:
"Pro "označníkovou ranžírku" se v tradiční stanici využívá stejný styk KO/čidlo PNa, jako pro vjezdové návěstidlo?"

Ano, přesně tak.

U reléových SZZ (AŽD 71 nebo ETB) je "označníková ranžírka" logicky zařazená mezi blok posledního IÚ ve stanici a blok/y vjezdového návěstidla. Stav kolejového relé tohoto posledního IÚ se používá v logice zapojení samotné "označníkové ranžírky". Samozřejmě s vyjímkou těch "netradičních stanic" jako jsem zmiňoval někde výše (Malešice, Leština, apod.).
Miroslav_ Zikmund
Sobota, 11. června 2022 - 15:24:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1225
Registrován: 2-2016
djst : plánky kolejiště stanic jsou na webu správy, tohle není nemožné.

Jenže na tom letišti, pokud se nejedná o Cessnu s jedním pilotem, do plánku kouká s věží kounikující "kopilot" a dává pokyny "řídícímu" pilotovi, nehledě na to, že moderně vybavená letiště mohou pojížděcí trasu ze stojánky na ranvej vyznačovat barevně světly, nebo existuje navigační vozidlo "Follou mee", za nímž jede letadlo ... můžete to vidět u "státnických" návštěv, kdy před letadlem jede gumokolní "navigátor" pilota ..
Sobota, 11. června 2022 - 17:21:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26629
Registrován: 5-2002
djst: Myslím, že spoustu MU spojených s posunem bychom dokázali eliminovat vhodnými opatřeními spíš předpisového charakteru:
- Upravit proceduru svolení k posunu pro případ zabezpečeného posunu tak, aby obsahovala pouze podstatné informace a předcházelo se nedorozuměním.
- Informování strojvedoucích v případě, že v pokračování jejich posunové cesty je postavena kolizní cesta.
- Vybavit strojvedoucí situačními schématy všech stanic (v měřítku!), do kterých budou moci při domlouvání posunu koukat. (Viz např. schémata letišť pro pojíždění v letecké dopravě.)

Kde se to podepisuje...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 11. června 2022 - 17:34:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12328
Registrován: 4-2003
Follou mee", za nímž jede letadlo ... můžete to vidět u "státnických" návštěv

To koukáte na nějaký 40 let starý reprízy na ČT24, kdy Husák s Bilakem vítají na Ruzyni Cauceska, ne?[biggrin]

---

Před nějakou dobou mě to zajímalo a existuje na to třeba do telefonu/tabletu aplikace zvaná Airmate.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Miroslav_ Zikmund
Neděle, 12. června 2022 - 14:12:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1229
Registrován: 2-2016
RadekŠ : nikoli, například prezidenta USA, Svatého otce apod. [crazy]
Neděle, 12. června 2022 - 15:25:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7419
Registrován: 3-2006
Nemusí to být VIP let, ale stačí když je nejistá posádka, nebo padne trochu mlha odkaz
T4781
Neděle, 12. června 2022 - 18:32:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 2-2010
RadekŠ
Budete se divit, ale na "staré letiště" se letadla zavádějí foloumákem naprosto běžně a je jedno zda je to Cessna nebo něco většího.
Ono se to dělá i na "novém letišti", je to na stojánkách, kde není tohle:
https://airportsolutions.tkelevator.com/global-en/products/advanc ed-visual-docking-guidance-systems-a-vdgs/

(Příspěvek byl editován uživatelem T4781.)