Diskuse » Železnice » „Posázavský pacifik“ a přilehlé tratě » Archiv diskuse „Posázavský pacifik“ a přilehlé ... do 28. 5. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse „Posázavský pacifik“ a přilehlé ... do 28. 5. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 15. května 2022 - 20:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 255
Registrován: 9-2017
To si dělají prdel, nebo to fakt myslí vážně s tím, že tam ta dvacítka zůstane?
Neděle, 15. května 2022 - 21:07:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14893
Registrován: 8-2004
bandita:
"Elektronickou petici proti rušení vlaků ve středočeském kraji podepsalo cca 2800 lidí, což mi přijde jako relativně málo vzhledem k tomu, kolika tratí se omezení provozu týkalo, a jaký mediální prostor byl tomuto tématu věnován. A petici na webu může podepsat v podstatě kdokoliv doma v obýváku a není třeba se nikam handrkovat s tužkou v ruce. Skoro se nabízí říct, že lidem žijící v dotčených obcí je nějaká lokálka třeba do toho Štěpánova prakticky u [zadnice]"
Myslím, že toto shrnuje vše podstatné k tématu.[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 15. května 2022 - 21:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 183
Registrován: 2-2017
Hlavně tedy nechápu, že se tak dlouhá výluka nevyužila i na jiné práce. Mezi Skalicí a Samechovem mohli alespoň postahovat ty souše, které visí nad tratí a čekají, až spadnou, když už tedy na svršku se neudělalo nic. Třeba spoléhají na místního bobra, že si ty stromy vezme pro svou potřebu. Ale zatím je tam sám, takže nějaké větší developerské aktivity zatím neprobíhají.
Neděle, 15. května 2022 - 21:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16028
Registrován: 12-2007
Elektronickou petici proti rušení vlaků ve středočeském kraji podepsalo cca 2800 lidí
Technická poznámka - dle tohoto článku podepsalo petici celkem 5057 lidí (možná jde o číslo dohromady za elektronické i "ruční" podpisy, nicméně není důvod v nich nějak odlišovat).

jestli je reálné nějakým souborem opatření konkurovat pro cesty z Vlašimi do Benešova a do Prahy autobusu
Předpokládám, že to reálné je, a to:
- zrychlením a elektrizací tratě Benešov - Vlašim
- zavedením přímých Sp Praha - Benešov - Vlašim (eventuálně rozpojovaných/spojovaných se Sp Praha - Benešov - směr Tábor, čímž by se mmch. vyřešilo, aby takové Sp za Benešovem nejezdily s předimenzovaně velkými soupravami)
- eventuálně i redukce počtu zastávek

Jo, nic z toho zjevně plánováno není; resp. ona tam dosud nejezdí aspoň ani ta Regionova, která by byla aspoň zčásti nízkopodlažní...
Neděle, 15. května 2022 - 23:08:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26447
Registrován: 5-2002
VTS29: To si dělají prdel, nebo to fakt myslí vážně s tím, že tam ta dvacítka zůstane?
A to si děláš [zadnice] Ty nebo to fakt myslíš vážně, že ta dvacítka zmizí stylem "hop na krávu, už je tele"...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 16. května 2022 - 08:30:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 11-2004
Pikehead: Já jsem společenský člověk, takže vytvoření pracovního místa ve Štěpánově právě pro mě je společensky velmi žádoucí.
A mechanika provozu? No, to není žádná věda - bude se tam přenášet výkon hydromechanicky.
Dyk je to tam hezký, dondite pobejt. :-)
Pondělí, 16. května 2022 - 08:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 379
Registrován: 3-2015
No a udělala se práce na to, aby ta 20 zmizet mohla?
Mladějov
Pondělí, 16. května 2022 - 10:33:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17839
Registrován: 3-2007
David:
"

jestli je reálné nějakým souborem opatření konkurovat pro cesty z Vlašimi do Benešova a do Prahy autobusu
Předpokládám, že to reálné je, a to:
- zrychlením a elektrizací tratě Benešov - Vlašim
- zavedením přímých Sp Praha - Benešov - Vlašim (eventuálně rozpojovaných/spojovaných se Sp Praha - Benešov - směr Tábor, čímž by se mmch. vyřešilo, aby takové Sp za Benešovem nejezdily s předimenzovaně velkými soupravami)
- eventuálně i redukce počtu zastávek

Jo, nic z toho zjevně plánováno není"

No, mně by se třeba líbily ešusy až do Vlašimi, případně další úpravy, ale má to pár háčků - především 221 ve špičkách na/za limitem propustnosti (včasné jízdy), zpožděná dálkovka dá typicky 5-8 minut ptg a už se to sype), pak nadávání těch, co se z Bene vrací do Vlašimi a spol při čekání na zpožděné přímáky od Prahy a pak taky trochu vizionářství a talentu to prosadit za stovky milionů pro těch dvacet lidí, co tam ve špičce v tom dneš již postačujícím solo motůrku do toho Bene jede.
A souběžným busům (z busnádru před nádrem!) rozumím, protože projedou celým Benešovem a tam nabíraj lidi - nádraží je na opačné straně města, než Vlašim.

Prostě Vlašim (a její spádovost) není tak velká, aby to ospravedlňovalo změnu "musej jet vlakem" - já bych se tedy raději přimluvil za urychlení prací třeba na té 171, která je prostě katastrofou (a to není falešné dilema, prostě ani peněz, ani hlavně stavebních kapacit a lidí není dost).

Tam by to chtělo aspoň teda slušný motorák odpovídající 21. století (teda nějaký ten Štádler a spol), ale prostě těch denně dojíždějících (škola, práce), kteří tvoří přece gró toho, proč si ty lokálky platíme, ubylo.

Asi takhle - v současném stavu špičkové přeplněnosti lidmi i vlaky tratě 221 bych byl hodně rezervovaný k tomu do ní stahovat další lidi.

A to nemluvím o stavu, až vznikne potřeba výluk traťových kolejí a oprav (zatím tak do 10 let).
To prostě bude průser stejně jako na 171 nebo t.č. na 011 (Sp se neruší a ty to pak odnesou - onehdá nic nelehlo a vyhnili jsme v Pečkách v odpoledním Sp do Kolína 40 minut - takhle lidi denně z práce prostě cestovat nemůžou a nebudou).

Rozpojování prosím ne, protože to se musí taky spojovat a obojí je problém, jak v technice, tak v přenášení zpoždění, tak v orientaci cestujících (kteří s tím mají jinde setrvalé problémy, i když to visí na pragotronu, svítí na voze a ještě jim to "troubí" průvodčí).

Takže slovo "reálné" si nahraďte slovem "možné" - stejně jako VRT z Prahy do Brna [wink]
Pondělí, 16. května 2022 - 10:51:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16032
Registrován: 12-2007
No, mně by se třeba líbily ešusy až do Vlašimi
Nemuselo by jít o dvoupodlažní vozy.
Jednopodlažní by mohly být z vícero důvodů vhodnější.

Rozpojování prosím ne, protože to se musí taky spojovat a obojí je problém, jak v technice, tak v přenášení zpoždění, tak v orientaci cestujících

S prominutím - ještě že to nevědí v Německu (v menší míře i ve Švýcarsku); co se týče "spojovacích" míst, tak např. z Norimberka směrem na (severo)východ.

No O. K., další možností je, že by ty přímé vlaky Praha - Vlašim v Benešově s ničím nerozpojovaly/nespojovaly, tzn. tím pádem by jednak byly buď v úseku Praha - Benešov o to plnější, nebo v úseku Benešov - Vlašim o té méně plné (ve vztahu ke kapacitě soupravy), resp. pokud by šlo o vlaky (ale i kdyby autobusy) s přestupem v Benešově na "něco, co přijelo od Tábora/ČB", tak holt nadále s tím úskalím, že to "něco" musí být kapacitně dimenzováno na úsek Praha - Benešov s tím, že o to menší využití té kapacity je za Benešovem.

já bych se tedy raději přimluvil za urychlení prací třeba na té 171, která je prostě katastrofou (a to není falešné dilema
Jestli to není falešné dilema, tak jste tu otázku ohledně vlašimské tratě neměl vůbec pokládat (pozn. v normálním prostředí by ta t-171 byla uvedena do normového stavu už dávno, tzn. dnes už by o tom vůbec nemusela být řeč).

prosadit za stovky milionů pro těch dvacet lidí, co tam ve špičce v tom dneš již postačujícím solo motůrku do toho Bene jede.
= o to nižší je počáteční stav cestujících a tím pádem o to vyšší růstový potenciál (mj. co do příznivého ekonomického hodnocení stavby) při zrychlení tratě + zavedení přímých vlaků směr Praha.

pak nadávání těch, co se z Bene vrací do Vlašimi a spol při čekání na zpožděné přímáky od Prahy
A s tím (ne)existence přímých vlaků souvisí jak, když nadávání probíhá i v době jejich neexistence?

obojí je problém, jak v technice, tak v přenášení zpoždění
Jaké přenášení zpoždění?
To jako že pokud nejde o přímé spoje, tak se při jakémkoliv zpoždění nečeká a ujíždí?

(Pomíjím, že ke vzniku většího než malého zpoždění víceméně není důvod, zejména když okolo Vršovic i Zahradního Města je už hotovo.)

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mladějov
Pondělí, 16. května 2022 - 11:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17840
Registrován: 3-2007
Nojo, vy děláte ze všeho řečnické cvičení ve výrokové logice- ale tím to vážně nepostavíte ani nevyvrátíte ani úlohu (tedy dostat víc lidí z Vlašimi do vlaku)nevyřešíte, protože neznáte ty věci okolo.

Já prostě reálné vidím SQ spolu s odstraněním 810, integrace už naštěstí je (a Trhový Štěpánov je komentovat už zbytečné, mmch kdyby tím jezdili lidi, tak se tak mohlo jezdit dál, když se současným konceptem neušetří ani motorák).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 16. května 2022 - 11:15:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13772
Registrován: 4-2003
David:S prominutím - ještě že to nevědí v Německu (v menší míře i ve Švýcarsku); co se týče "spojovacích" míst, tak např. z Norimberka směrem na (severo)východ.

Předně je třeba si říci, že třeba v Mnichově, který je na počet obyvatel srovnatelný s Prahou, má mnohem lépe dimenzovanou infrastrukturu, čili tam, kde jsou v Praze koleje dvě, jsou v Mnichově čtyři. Nějaká mnichovská obdoba pražského NS2 už tam také delší dobu existuje a tak bychom mohli pokračovat. Nějaké záležitosti typu přetížené jednokolejné tratě s obstarožním vybavením jako Praha - Kladno a Praha - Neratovice se tam také nenachází [nene]. Jako sorry, představit si německý systém provozu na české infrastruktuře prostě nedokážu [nene].


Mladějov:No, mně by se třeba líbily ešusy až do Vlašimi, případně další úpravy, ale má to pár háčků

Háčků to má mnohem více, pro Vlašim je nesmysl protahovat linku S9 z Benešova, ale smysl by mělo natáhnout tam spěšné vlaky od Prahy a tam je také ukončit - pokud by si štěpánovský starosta připlatil nejen za elektrizaci, mohou končit klidně až tam [proud]. Samozřejmě by ty Sp vlaky stavěly mezi Benešovem a Vlašimí jen v Postupicích a díry typu Domašín by mohly na nějaké vlaky rovnou zapomenout. Aby takový provoz byl udržitelný i do budoucna, tak by to chtělo krom samotné elektrizace i úpravy pro zvýšení rychlosti, tedy aby současná šedesátka nebyla strop, ale naopak minimum. Takže se radši zase vrátím zpět na zem [proud].
Pondělí, 16. května 2022 - 11:47:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16033
Registrován: 12-2007
Jako sorry, představit si německý systém provozu na české infrastruktuře prostě nedokážu [nene].

Ještě že to teda nevědí např. v Moravských Bránicích. Nebo v Raspenavě.

(Fakt ironie, že spojování jednotek má za výsledek SNÍŽENÍ počtu vlakových spojů v příměstském úseku oproti stavu, kdy by spojovány nebyly a jela by každá zvlášť, tzn. limitovaná kapacita příměstského úseku je naopak spíše argumentem pro spojování.)

Mmch. z Mnichova se rozpojuje/spojuje leda tak směrem na Tegernsee/Lenggries/Bayrischzell, přičemž mezi Mnichovem a Holzkirchenem jde v části trasy o trať sdílenou i s vlaky S-Bahn.

A v případě jednokolejek severně od Bayreuthu (a jejich spojování/rozpojování ve stanici Neuemarkt-Wirsberg) by se jako protiargument neaplikovatelnosti na českou síť vymyslelo co? [happy]

Tohle jsem předtím přehlédl:
A souběžným busům (z busnádru před nádrem!) rozumím, protože projedou celým Benešovem a tam nabíraj lidi - nádraží je na opačné straně města, než Vlašim.

(Poznámka předem - já jsem autobusy vůbec nezmiňoval, tzn. předřečník je nyní zmínil sám)

To ale je argument snižující konkurenceschopnost vlaků v relaci Benešov - Vlašim bez ohledu na to, jestli z Benešova pokračují dále směr Praha či ne.

Přičemž pokud je i z vlaku nutný v Benešově přestup směr Praha, tak zde vlaky ani neznamenají nějakou kvalitativní výhodu pro cíle nikoliv v Benešově, ale v Praze.
Pondělí, 16. května 2022 - 13:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13774
Registrován: 4-2003
David:Ještě že to teda nevědí např. v Moravských Bránicích. Nebo v Raspenavě.

Krátká ramena, volné jízdní doby a další nepodstatné drobnosti, které to v těchto případech umožňují. Krom toho do toho vstupuje i omezená kapacita trati, kdy by se větší počet vlaků na trať již nevešel, nebo by to díky většímu počtu křižování přineslo prodloužení jízdní doby.


Fakt ironie, že spojování jednotek má za výsledek SNÍŽENÍ počtu vlakových spojů v příměstském úseku oproti stavu, kdy by spojovány nebyly a jela by každá zvlášť, tzn. limitovaná kapacita příměstského úseku je naopak spíše argumentem pro spojování.

Cestující například z Říčan ale na tyto věci nahlíží trochu jinak a bude se mu nelíbit, když místo čtvrthodinového taktu bude mít takt půlhodinový s tím, že (v českých podmínkách [uhoh]) spojování souprav například ve Strančicích mu přinese občas i nějaké to zpoždění. A cestující jedoucí ze stanic mezi Benešovem a Strančicemi zase bude naříkat, že se prodloužila jízdní doba.

Takže výhodnost spojování souprav je jen v určitých podmínkách a rozhodně neplatí všeobecně [nene]
Pikehead
Pondělí, 16. května 2022 - 13:35:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8399
Registrován: 3-2007
No ok, ale otázka teda stojí jestli se někde dají vyhrabat 2-3 slušné motory a zda stojí či nestojí za to odstranit těch ~10 pomalých jízd, které na trati stále jsou. Asi dává smysl to před elektrizací zkusit se secondhand Stadlerem. [happy]

Jenže tohle není téma dne, téma dne je šukafon do Štěpánova a SQ...
Pondělí, 16. května 2022 - 14:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13775
Registrován: 4-2003
Pikehead:No ok, ale otázka teda stojí jestli se někde dají vyhrabat 2-3 slušné motory a zda stojí či nestojí za to odstranit těch ~10 pomalých jízd, které na trati stále jsou. Asi dává smysl to před elektrizací zkusit se secondhand Stadlerem.

Má o to objednatel zájem? Pokud ne, tak ani Stadler nepomůže [nene]. O co by měl mít objednatel zájem, je snad jasné: Ve špičkách pracovního dne takt půlhodinový, v ostatním čase a dnech takt hodinový. A samozřejmě zbavit se všech omezení traťové rychlosti, které půjdou bez změny trasování. Ale stále je tu otázka, co na to objednatel?!?


Jenže tohle není téma dne, téma dne je šukafon do Štěpánova a SQ...

SQ a šukafon do Štěpánova to nezachrání [nene].
Pondělí, 16. května 2022 - 16:09:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26454
Registrován: 5-2002
Hlavně pro samou péči o Štěpánov (kam ta trať stavěna nebyla, byla tam jen ufiknuta) neprošvihnout Vlašim...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 16. května 2022 - 19:53:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16035
Registrován: 12-2007
Cestující například z Říčan ale na tyto věci nahlíží trochu jinak a bude se mu nelíbit, když místo čtvrthodinového taktu bude mít takt půlhodinový s tím, že (v českých podmínkách [uhoh]) spojování souprav například ve Strančicích mu přinese občas i nějaké to zpoždění.
Jaký půlhodinový interval namísto 15minutového?
Ten s těmi eventuálními Sp vlaky vůbec nesouvisí.

Krátká ramena, volné jízdní doby a další nepodstatné drobnosti
Volné jízdní doby na t-037, kde je v době přepravní špičky v úseku Liberec - Raspenava víceméně zcela vyčerpána kapacita. [blush]

Perličkou je, že ta nová trasa Sp vlaku Praha - Benešov - Vlašim/Tábor by možná vynuceně měla prodloužené jízdní doby za účelem "aby nestihla dojet Os vlaky".

Mmch. jako zajímavý případ rozpojování/spojování vypíchnu i trasu Wien - Neusiedl am See (tam rozpojování/spojování) - Eisenstadt vs. Pamhagen (přičemž i u Vídně to jezdí po stejné dvoukolejce jako couráky v témže směru a rozhodně nejde o krátké vozební rameno).

P. S. Jaký je vlastně rozdíl v tom, když zrychlený vlak od Prahy bude mít dejme tomu 10min. zpoždění, takže přípoj směr Vlašim (kde by v Benešově byla 5min. přestupní doba) odjede s dejme tomu 8min. (budu-li brát, že čas mezi příjezdem zpožděného vlaku od Prahy a odjezdem čekajícího Os směr Vlašim se smrskne na 3 min.), oproti stavu, kdy by ten samý zrychlený vlak přijel od Prahy do Benešova s +10min. a po rozpojení by odtud jednotka směr Vlašim odjela dejme tomu s +9min. zpožděním?

Tohohle jsem si předtím nevšiml:
a Trhový Štěpánov je komentovat už zbytečné, mmch kdyby tím jezdili lidi, tak se tak mohlo jezdit dál, když se současným konceptem neušetří ani motorák
[coze] Do 12/2021: ve špičce potřeba na t-222 (Benešov - Trhový Štěpánov) tři motoráky, mimo špičku + o víkendech dva.

Od 12/2021: ve špičce potřeba na t-222 (Benešov - Vlašim) dva motoráky, mimo špičku jeden.

Jaký "neušetřený motorák"?
Pondělí, 16. května 2022 - 20:27:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14894
Registrován: 8-2004
Mladějov:
"Rozpojování prosím ne, protože to se musí taky spojovat a obojí je problém, jak v technice, tak v přenášení zpoždění, tak v orientaci cestujících (kteří s tím mají jinde setrvalé problémy, i když to visí na pragotronu, svítí na voze a ještě jim to "troubí" průvodčí)."
Zase bych z toho spojování a rozpojování nedělal kovbojku. Fungovat může, záleží, jak se nastaví další podmínky. Jestli zesilová jednotka v Benešově skončí/začne nebo by pokračovala do/z Vlašimi už tak podstatný rozdíl být nemusí, bude-li rozumný čas na spojení a/nebo nebudou na lokálce jízdní doby "kvohni".
(Jiná věc samozřejmě je, zda má smysl vůbec se zrovna tratí do Vlašimi nějak vážněji zabývat.[wink])
David:
"= o to nižší je počáteční stav cestujících a tím pádem o to vyšší růstový potenciál (mj. co do příznivého ekonomického hodnocení stavby) při zrychlení tratě + zavedení přímých vlaků směr Praha."
Růstový potenciál nemá s počátečním stavem cestujících ve vlacích co společného.[nene]
Bram:
"David:Ještě že to teda nevědí např. v Moravských Bránicích. Nebo v Raspenavě.
Krátká ramena, volné jízdní doby a další nepodstatné drobnosti, které to v těchto případech umožňují."
Volné jízdní doby zrovna v případě Raspenavy úplně neplatí.[nene] Stabilitu ale zajišťuje hlavně v zásadě oddělený provoz od ostatní sítě (jediné narušení vyjma mimořádností je ev. čekání v Liberci na přípoj.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 16. května 2022 - 20:30:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14895
Registrován: 8-2004
David:
"Jaký "neušetřený motorák"?"
Řekl bych, že jste pozapomněl na ten motorák do Trhového Štěpánova, na němž ta debata začala...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 17. května 2022 - 07:56:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8751
Registrován: 1-2007
Posílení Braník - Zbraslav kvůli uzavírce Barrandovského mostu
Úterý, 17. května 2022 - 09:33:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26456
Registrován: 5-2002
Hroch: Zase bych z toho spojování a rozpojování nedělal kovbojku.
Já taky ne - viz Nymburk (a že se tam na tom ob vlak protočí i Milovice).

Jestli zesilová jednotka v Benešově skončí/začne nebo by pokračovala do/z Vlašimi už tak podstatný rozdíl být nemusí, bude-li rozumný čas na spojení a/nebo nebudou na lokálce jízdní doby "kvohni".
No hlavně to v Benešově na 8. (nebo i na 6.) koleji půjde podstatně líp, než když se kuplovalo svého času v Poříčanech. A to i když uvažuju dnes možné použití návěsti pro JPRP.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 17. května 2022 - 09:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14654
Registrován: 5-2004
to posileni branik - zbraslav ma jakej smysl? Chapal bych kdyby to mohlo dojet aspon na kacerov k metru...
Úterý, 17. května 2022 - 09:47:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8752
Registrován: 1-2007
Petr Vlček: Ze Zbraslavi na Braník nepojedete po silnici přes Barranďák, ale vlakem po druhém břehu.
Vzhledem k odklonům vlaků od Berouna je Kačerov pasé.
Úterý, 17. května 2022 - 10:15:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3256
Registrován: 7-2006
Chapal bych kdyby to mohlo dojet aspon na kacerov k metru...

Petře ty by se do Krče už prostě nevešly .. jezdí tam pravidlo do Prahy a to i ted po dobu výluky v Nuslích .. na Kačerov a zpět do Krče .. [vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Úterý, 17. května 2022 - 12:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16037
Registrován: 12-2007
Růstový potenciál nemá s počátečním stavem cestujících ve vlacích co společného.[nene]
... a to v případě těch míst, kdy fakt "není kam růst".

Což si dovolím tvrdit, že neplatí v relaci Vlašim - Benešov/Praha, s čímž by mohlo ekonomické hodnocení počítat.

Řekl bych, že jste pozapomněl na ten motorák do Trhového Štěpánova
Z tvrzení kdyby tím jezdili lidi, tak se tak mohlo jezdit dál, když se současným konceptem neušetří ani motorák jsem předpokládal, že tím je myšlen bezprostřední stav od 12/2021, kdy k té úspoře motoráku skutečně došlo.

Ještě k tomuhle:
A to nemluvím o stavu, až vznikne potřeba výluk traťových kolejí a oprav (zatím tak do 10 let).
Jakpak to právě teď dělají na takovém koridoru Brno - Břeclav, který byl modernizován o necelých 10 let dříve (1997 - 2000) než Praha - Benešov (2005 - 2009)?

Jestliže do 10 let bude potřeba opravovat t-221, tak mezi Brnem a Břeclaví to, předpokládám, dělají právě teď (aniž by o 10 let dříve "raději nezaváděli něco, co za necelých 10 let kvůli výlukám bude muset být dočasně odřeknuto" [happy]).

Jo a taky vypíchnu, že právě čtyřkolejka z Prahy hl. n. až za Zahradní Město je už docela slušným dílčím oddělením S-Bahnu od dálkovky, včetně možnosti provézt po Strančice 4 páry Os vlaků a k tomu i 3 páry rychlých vlaků (R, Sp, Ex).
Úterý, 17. května 2022 - 12:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14655
Registrován: 5-2004
mne je jasny ze by se tam nevesly a mit je k budoucimu metru D v Krku smysl nema:-).

Jen si rikam proc jet ze zbraslavi (kam se musim k nadrazi dostat - kus pesmo nebo bus skrz zacpanou zbraslav) a pak skoncit u tramvaje v braniku/modranech, pripadne busu na C. To uz spis by daval logiku Radotin.

Tedy pokud by nebyl vecne rozjebanej i se smradem. Mch jako bonus je soucasne s barrandakem zavreny brezansky udoli a most resp silnice z davle k jilu. To muselo dat fusku takto vse zkoordinovat.
Úterý, 17. května 2022 - 20:13:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14897
Registrován: 8-2004
David:
"... a to v případě těch míst, kdy fakt "není kam růst"."
Ne.
David:
"jsem předpokládal,"
Chybně.
David:
"Jakpak to právě teď dělají na takovém koridoru Brno - Břeclav, který byl modernizován o necelých 10 let dříve (1997 - 2000) než Praha - Benešov (2005 - 2009)?"
Opravují. (Resp. v těchto dnech čekají až se do dodělá Neda-Ří, aby byl prostor na výluky pro opravy kolejí, ale trakci si tím "pěkně" řeší...)
David:
"včetně možnosti provézt po Strančice 4 páry Os vlaků a k tomu i 3 páry rychlých vlaků (R, Sp, Ex)"
To jde i bez čtyřkolejky.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 17. května 2022 - 20:14:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14898
Registrován: 8-2004
Petr_vlček:
"to posileni branik - zbraslav ma jakej smysl?"
Aby to vypadalo, že se něco dělá.
Hajnej:
"Já taky ne - viz Nymburk (a že se tam na tom ob vlak protočí i Milovice)."
Přesně.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 18. května 2022 - 08:38:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8753
Registrován: 1-2007
Včera zavítal na Pacifik vzácný host.
Mladějov
Středa, 18. května 2022 - 09:52:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17849
Registrován: 3-2007
Hindenburg? [lol]
Středa, 18. května 2022 - 15:52:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13787
Registrován: 4-2003
Mouka:Včera zavítal na Pacifik vzácný host.

To je vzácný host na druhou, protože díky objednatelům, kteří na nová či zánovní vozidla necílí, neobjeví se tu ani dieselový ekvivalent tohoto vozidla. Na dolním pacifiku regionovám dávám minimálně dalších deset až patnáct let života a na horním pacifiku od Čerčan do Ledče bude velkým úspěchem, když tam regionovy ovládnou provoz zcela a nahradí konečně i reko 810 [proud].
Středa, 18. května 2022 - 17:51:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 8-2018
Bram: A to se bude dávat ETCS i do regionov? V železničáři byl článek, že pacifik má být pod ETCS v roce 2027,8.
Mladějov
Středa, 18. května 2022 - 18:11:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17855
Registrován: 3-2007
>V železničáři byl článek, že pacifik má být pod ETCS v roce 2027,8.

Nojo, když vy hned všemu věříte [biggrin]

Ty lokálky, domnívám se, se dočkaj řádského posunu termínů a změkčení, i proto, že ETCS-izace může být pro řadu z nich ekonomická smrt a na to nebude politická vůle (nakonec viz ten tyjátr kvůli Štěpánovům a Rožmitálům, žejo).
Středa, 18. května 2022 - 18:49:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 256
Registrován: 9-2017
Mno, podle postu na fb středočeského radního pro dopravu, se právě trať do Čerčan dost možná dočká právě tohohle vozidla.
Mladějov
Středa, 18. května 2022 - 18:55:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17859
Registrován: 3-2007
Výstavka nebude putovní? V Čerčanech přibyde tanstelle na vodík, nebo to budou tahat každý večer žehličkou na ŽZO Velim natankovat, jako teď?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 18. května 2022 - 20:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 257
Registrován: 9-2017
No, vzhledem k tomu, že se jedná podle Boreckého o nasazení prý od roku 2029 (nová smlouva na vlaky v sčk), tak do té doby buď Čerčany vůbec nebudou, nebo tam tu tankovačku postaví :D

(Příspěvek byl editován uživatelem vojtasTS29.)
Čtvrtek, 19. května 2022 - 08:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13789
Registrován: 4-2003
Mladějov:V Čerčanech přibyde tanstelle na vodík, nebo to budou tahat každý večer žehličkou na ŽZO Velim natankovat, jako teď?

Třeba přibyde ve Vršovicích [wink].


Ty lokálky, domnívám se, se dočkaj řádského posunu termínů a změkčení, i proto, že ETCS-izace může být pro řadu z nich ekonomická smrt a na to nebude politická vůle (nakonec viz ten tyjátr kvůli Štěpánovům a Rožmitálům, žejo).

Také si myslím, že to tak nejspíš dopadne.

Mne by ale spíš zajímalo, jak to bude s výhradním provozem pod ETCS na zrekonstruovaném Masarykově nádraží. Nějak si nedokáži představit, že v roce 2026, kdy má být údajně hotovo, budou linky R24, S1, S2, S3, S34, S4 a S5 plně pokryty vozidly s instalovaným ETCS [nene]. Vždyť rok 2026 je obrazně řečeno už zítra...
Čtvrtek, 19. května 2022 - 09:09:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26471
Registrován: 5-2002
Bram: Mne by ale spíš zajímalo, jak to bude s výhradním provozem pod ETCS na zrekonstruovaném Masarykově nádraží.
Já jsem Masaryčku viděl namalovanou s doplňkovými návěstními světly, takže zásadní problém by v tom být neměl. A přinejmenším odjezd ze dvorany bude muset být "na barvu" tak jako tak (a posun z/do fekálek na bílou jakbysmet).

si nedokáži představit, že v roce 2026, kdy má být údajně hotovo, budou linky R24, S1, S2, S3, S34, S4 a S5 plně pokryty
S1, S2 a S4 už nejspíš z významné části budou.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 19. května 2022 - 09:24:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13791
Registrován: 4-2003
Hajnej:S1, S2 a S4 už nejspíš z významné části budou.

Významná část není potřebných sto procent [nene][sad]. A u S3 a u S5 neočekávám ani tu významnou část.


Já jsem Masaryčku viděl namalovanou s doplňkovými návěstními světly, takže zásadní problém by v tom být neměl.

Tohle očekávám, alespoň se to vyzkouší v praxi. Jen se to bude zkoušet dlouhodobě, deset let minimálně. Nebo spíš i déle - do dokončení modernizace a elektrizace úseku Veleslavín - Ostrovec a instalaci ETCS po elektrizaci úseku Výstaviště - Veleslavín.


A přinejmenším odjezd ze dvorany bude muset být "na barvu" tak jako tak (a posun z/do fekálek na bílou jakbysmet).

Odjezd je jasný, tak uvidíme, co k tomu bude ještě dále...
Čtvrtek, 19. května 2022 - 11:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26475
Registrován: 5-2002
Bram: uvidíme, co k tomu bude ještě dále
Nemělo by být už nic dále - zvenku to přijede lokalizované a ve FS.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 19. května 2022 - 20:16:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14899
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"Já jsem Masaryčku viděl namalovanou s doplňkovými návěstními světly, takže zásadní problém by v tom být neměl."
Pokud výhradní provoz má být skutečně výhradní, tak je u vozidel nevybavených mobilní částí celkem jedno, jaké doplňkové svítilny budou nebo nebudou.[uhoh]
Hajnej:
"A přinejmenším odjezd ze dvorany bude muset být "na barvu" tak jako tak (a posun z/do fekálek na bílou jakbysmet)."
To ano.
Bram:
"uvidíme, co k tomu bude ještě dále..."
Doufejme, že třeba D1, ČÁST DRUHÁ...[happy]

Nicméně dopravci se tváří, že vybavovat vozidla není problém a je třeba pokračovat ve výbavě tratí, aby se mobilky využily. Nicméně to jsme tématicky od Pacifiku dost daleko.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Tom_ze_Sázavy
Sobota, 21. května 2022 - 17:34:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 7-2021
Tak kdo si objednal tu parádu [proud], která vypadala silně soukromně, proto jsem jí radši nefotil? [jidlo][fotic]
Sobota, 21. května 2022 - 20:19:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 12-2003
A to já se nebál a vyfotil jsem jí.

Docela mne sr..i. Do oběda nešel proud, takže ani zabzář a všechny vlaky houkaly u přejezdu jak protržený. A tenhle ŠotoNáklVl už po šestý hodině ráno přijel od Ledečka a za chvíli jel zpět[uhoh]


Vzhledem k tomu, že se kolem motaly auta s německými SPZ, tak objednatel byl asi někde od tama.
Gatto nero
NEJHEZČÍ ŽABOTLAM BYL POLOMÁČENÝ!
Na ČD pracují dva druhy lidí. Jedni chodí do práce a druzí chodí pracovat. Bohužel, těch prvních je víc.
www.pendolino.cz
Neděle, 22. května 2022 - 18:01:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 11-2017
Pro Honzíka:
- objednavatel bydlí v Sázavě v paneláku
- vlak přijel "po šestý" od Čerčan a za čtvrt hodiny normálně pokračoval dál - co je na tom divného?
- přípřež zachycená na fotce stála v nádraží v půl čtvrté odpoledne; ty nemáš hodinky?
Neděle, 22. května 2022 - 18:32:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1420
Registrován: 12-2003
Pro malého bobeše: mám hodinky, ale nenosím je. Mám pro ověřování času mobil.
Nechci se dohadovat, ale ráno jel přes horní přejezd min 2x.
Gatto nero
NEJHEZČÍ ŽABOTLAM BYL POLOMÁČENÝ!
Na ČD pracují dva druhy lidí. Jedni chodí do práce a druzí chodí pracovat. Bohužel, těch prvních je víc.
www.pendolino.cz
Neděle, 22. května 2022 - 22:38:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1191
Registrován: 10-2006
Včera v 18 hodin byla Barča PP T478.2006 alias 751.236 (jen jedna) spolu s prázdnými vagóny v Ledečku. Na parkovišti u nádraží stály tři auta z Německa a vedle jedno z Lince, ovšem jestli to mělo spojitost s vlakem nevím.
Pondělí, 23. května 2022 - 08:06:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16046
Registrován: 12-2007
Pár fotek z cesty nejpřirozenějším a obecně nejvyužívanějším dopravním prostředkem, do kterého lze nastoupit prakticky kdykoliv/kdekoliv a mj. dojet až k "místu určení" (a tam ujít už max. jen kousek a ne se plahočit na/z nádraží), každopádně s kratší cestovní dobou "ode dveří ke dveřím" a obvykle s výrazně nižším rizikem komplikací a nepříjemností. [satan]



Sp 1598 jsem pak ještě dostihl v žst. Kácov, kde jsem na odjezdu v něm napočítal cca 15 cestujících.
Mladějov
Pondělí, 23. května 2022 - 08:58:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17882
Registrován: 3-2007
No, jezdit "za vláčky" vláčkem mi připadá takové stylovější [wink]

Výpravčí v TŠ už je snad zrušen (nebo od 1.6. ?), ale pořád se tam jezdí - Mn ČDC zrovna v noci na dnešek.

Obsazenost Sp: Bída, holt ty výluky se na tom hodně podepsaly, ale nemám obavu, že by o prázdninách nebyly vlaky tradičně plné.

(akorát jsem docela koukal, na kolik vyjde vstupné na Šternberk pro čtyřčlennou rodinu)
Pondělí, 23. května 2022 - 09:42:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5027
Registrován: 9-2003
Na Český Šternberk 460,-, na Šternberk Šternberk je to dražší [biggrin].
NOBLE BRICKS
Mladějov
Pondělí, 23. května 2022 - 10:27:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17885
Registrován: 3-2007
Český je pro mne ten (mlask!) pravý Šternberk (pfuc) [biggrin]

Včetně "starého pána" s úžasnou vitalitou, co tam dokonce za totáče dělal nějaký čas průvodce.

Škoda, že je už po smrti.
Tom_ze_Sázavy
Pondělí, 23. května 2022 - 15:19:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 7-2021
Mladějov:
"nemám obavu, že by o prázdninách nebyly vlaky tradičně plné.
"

Tak ono to nejsou jen Sp v sobotu a neděli. Do 9221 a 9249 se cca od května v Čerčanech v pátek nešlo vejít. Bylo to až nepochopitelný, jaký davy lidí se do 810 + BDtax vždycky dokázaly narvat. Už chápu, proč kdysi jezdily rekreáky i v pátek v podvečer, mělo to svůj důvod. Neříkám, že je to na soupravu s Brejlovcem, ale nějakej ten větší motor s Bdtn, kterej by mohl o víkendech pendlovat sem a tam, by se neztratil.
Mladějov
Pondělí, 23. května 2022 - 15:38:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17887
Registrován: 3-2007
Tak řešení na ty pátky by bylo - laciné druhý Btax třeba do Sázavy a večerní pendl ho stáhne zpět, dražší Btax s postrkovou 810, co se třeba z Ledečka nebo Sázavy vrátí na postrku (přípřeži) jiného Os.
Úterý, 24. května 2022 - 20:41:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 380
Registrován: 3-2015
Co se vlastně teď vytváří mezi Zručí a Ledčí, že je přes týden výluka?
Úterý, 24. května 2022 - 22:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 209
Registrován: 7-2017
Ano, výpravčí ve Štěpánově je zrušen. Od 1.5. tuším se jedná jen o nákladiště a zastávku. Z odjezdového návěstidla se stalo krycí a zbytek asi půjde k zemi.[andel]
Pátek, 27. května 2022 - 18:05:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14910
Registrován: 8-2004
Nicky726:
"Co se vlastně teď vytváří mezi Zručí a Ledčí, že je přes týden výluka?"
Ofic. údržba (dotahování upevňovadel, úprava GPK, svařování, odstraňování vegetace).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
363084
Sobota, 28. května 2022 - 08:49:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 754
Registrován: 1-2010
Nicky726: především se mělo dělat 3.podbití v Podhradském tunelu
Sobota, 28. května 2022 - 10:37:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 381
Registrován: 3-2015
Hroch+363084 díky. Ve Vlastějovicích stále zůstává přejezd ovládaný člověkem? To, co se tam kopalo, nepovede k automatickému/dálkovému ovládání přejezdu/stanice?
Mladějov
Sobota, 28. května 2022 - 10:49:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17912
Registrován: 3-2007
Dotaz: Cože to jelo dnes na 212 za zvl.vl. cca 10.35 Samechovem a kam a kdy to jede zpět?

A jsou letos vůbec v plánu na 212 nějaké mimořádné vlaky (motoráčky, pára)?

Děkuji.
Tom_ze_Sázavy
Sobota, 28. května 2022 - 10:58:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 7-2021
T478.2006 + 3x Balm + Daa-k

Ale nikde to nebylo hlášeno, tak asi soukromá akce.
Pikehead
Sobota, 28. května 2022 - 11:11:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8431
Registrován: 3-2007
Nicky726:
"Hroch+363084 díky. Ve Vlastějovicích stále zůstává přejezd ovládaný člověkem? To, co se tam kopalo, nepovede k automatickému/dálkovému ovládání přejezdu/stanice?"
Je to klidně možné, současná strategie je podobná ŽSR: na sebezoufalejší lokálce hezky opravit nádražíčka, ale bez DOZ, dát tam výpravčího a tvářit se, že je 19. století.