Diskuse » Železnice » ERTMS: ETCS, GSM-R » Archiv diskuse ERTMS: ETCS, GSM-R do 20. 5. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse ERTMS: ETCS, GSM-R do 20. 5. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 18. února 2022 - 16:52:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26033
Registrován: 5-2002
PŠ: Ta lokalizační značka by fungovala jako ten virtuální cesťák, o kterém mluví Libcha. A tady přichází kámen úrazu: kdo ho bude stavět a na základě čeho?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Marcik
Pátek, 18. února 2022 - 19:22:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 9-2007
Romanero: Teoreticky by byla možná varianta, kdy by výpravčí/dispečer v takovém případě zadal do HMI RBC ETCS přes daný úsek pomalou jízdu (TSR) se začátkem v km poloze dohodnutého místa a s rychlostí 0 km/h. Mobilka ETCS by i tak nejspíš dovolila jet rychlostí v dovoleném tolerančním pásmu pro dohlížení konstantní rychlosti, tedy v tomto případě do 5,5 km/h, ale alespoň by něco strojvedoucího upozornilo - nula v plánovací oblasti + nulová dovolená rychlost, na kterou by vlak mobilka ETCS naváděla (snižovala by k tomuto místu adekvátně dovolenou rychlost + ukazovala by do tohoto místa zbývající vzdálenost).
Čtvrtek, 03. března 2022 - 12:52:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5249
Registrován: 3-2004
Je mobilka ETCS pro modernizované brejlovce 753.7 stejná pro všechny vyrobené, nebo má každý provozovatel svou vlastní verzi? A co 750.7?
Čtvrtek, 03. března 2022 - 14:46:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3196
Registrován: 8-2010
Honzasl:
"Je mobilka ETCS pro modernizované brejlovce 753.7 stejná pro všechny vyrobené, nebo má každý provozovatel svou vlastní verzi?"
ČD CARGO i ORLEN Unipetrol Doprava s.r.o. byly dvě samostatné soutěže - u ČD CARGA je dodavatel OBU Bombardier, u Unipetrolu možná taky/možná ne.
Honzasl:
"A co 750.7?"
Dodavatel OBU u řady 750.7 u ČD je CAF Signalling. Takže oproti CARGU/ORLENU zde budou jednak různé verze mobilky a zřejmě i DMI (touchscreen versus soft key).
Úterý, 15. března 2022 - 09:39:02  
Administrátor
Číslo příspěvku: 74801
Registrován: 4-2003
Hajnej:
"PŠ: Ta lokalizační značka by fungovala jako ten virtuální cesťák, o kterém mluví Libcha. A tady přichází kámen úrazu: kdo ho bude stavět a na základě čeho?"
Dispečer/ASVC na základě informací o vlacích (příznak výstupu/nástupu cestujících) a kolejích (vzájemně kolizní přístup)? Zároveň s tím, že pak při rozjezdu bude v nějaké stanovené dráze ještě omezena rychlost vlaku. (Pro začátek by tam ta značka, ať už stop nebo lokalizační - dle ostatních okolností, musel být i fyzicky jako regulérní „oddíl”.)
Případně v nějaké pokročilejší době třeba i bez značek rovnou přes ATO, které by „umělo” respektovat fiktivní tabulku místa zastavení (udávané RBC na záíkladě predikce postupu křižování)?

Otázka je, jak moc to má smysl řešit, když takových stanic výrazně ubývá. Navíc je to jedna z posledních situací, které ještě drží aspoň nějakou pozornost ze strany cestujících i zaměstnanců (dopravce i řízení provozu). [uhoh]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 15. března 2022 - 18:17:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3198
Registrován: 8-2010
ČD Cargo publikovalo dne 14.03.2022 oznámení o změně týkající se zakázky "Dodávka a instalace mobilní části ETCS do vybraných hnacích vozidel řady 130 ČD Cargo, a.s." - viz níže.

Změna závazku spočívá v dodatečné úpravě pultu strojvedoucího, která vede ke sjednocení ovládacích prvků pultu strojvedoucího u všech hnacích vozidel, zvýšení bezpečnosti obsluhy pultu i zlepšení celkové ergonomie.

A) Nezbytnost dodatečných dodávek (nového pultu strojvedoucího)
Hnací vozidla Zadavatele řady 130 jsou provozována již více než 40 let. Po dobu jejich provozu došlo k řadě oprav a zásahů, v jejichž důsledku se lokomotivy nacházejí v různém stádiu úprav, včetně provedení pultu strojvedoucího. V souvislosti s instalací ETCS navíc dochází k dalšímu zásahu do uspořádání obslužných prvků na pultu strojvedoucího. Jedná se o větší zásah do kompletní řady lokomotiv 130 na dlouhou dobu. Zástavba ETCS tudíž představuje příležitost pro provedení většího rozsahu potřebných úprav najednou u celé řady. Změna závazku ze Smlouvy, ke které má Dodatkem č. 3 ke Smlouvě dojít, představuje sjednocení ovládacích prvků pultu strojvedoucího u všech hnacích vozidel, zvýšení bezpečnosti obsluhy pultu i zlepšení celkové ergonomie. Sjednocení ovládacích prvků má význam z hlediska bezpečnosti provozu drážní dopravy i s ohledem na skutečnost, že provoz těchto hnacích vozidel je naplánován na dalších minimálně 20 let. Pult stanoviště strojvedoucího musí projít kladným posouzením v souladu s Prováděcím nařízením Komise (EU) č. 402/2013 ze dne 30. dubna 2013 o společné bezpečnostní metodě pro hodnocení a posuzování rizik a o zrušení nařízení (ES) č. 352/2009, kompozice řídícího pultu musí odpovídat obecně závazným normám ve vztahu k obsluze a provozu a upravujícím problematiku BOZP. Dodávka a instalace nového pultu stanoviště strojvedoucího tak představuje nezbytnou dodávku, bez které ČD Cargo, a.s. nedosáhne potřebné míry sjednocení rozložení ovládacích prvků na pultu strojvedoucího, a tedy ani potřebného zvýšení bezpečnosti provozu drážní dopravy a komfortu strojvedoucích.

B) Ekonomické a technické důvody pro nemožnost změny dodavatele
V případě provedení dodávky a instalace nového pultu stanoviště strojvedoucího současným Dodavatelem bude možné využít řadu synergií, ke kterým by v případě změny dodavatele nedošlo. Jedná se zejména o hledisko časové, kdy v případě změny dodavatele by bylo třeba, aby jednotlivé hnací vozy byly odstaveny pro plnění Smlouvy a dále pak znovu pro instalaci nového pultu strojvedoucího. Pokud by došlo ke změně dodavatele, muselo by ČD Cargo, a.s. podstoupit dvojí proces schvalování změn provedených na hnacích vozidlech. Zadání dodatečných dodávek současnému dodavateli s sebou navíc nese úsporu v podobě využití rozpracovanosti pultu při instalaci prvků ETCS. Nový dodavatel by v rámci instalace nového pultu stanoviště strojvedoucího musel zasáhnout do stávajícího pultu hnacího vozidla opatřeného prvky ETCS instalovanými na základě Smlouvy Dodavatelem. Zásah do tohoto pultu by tak představoval ohrožení záruky poskytované ze strany Dodavatele na plnění dle Smlouvy.

C) Obtíže a zvýšení nákladů při změně dodavatele
Pokud by se ČD Cargo, a.s. rozhodlo, že za účelem požadované dodávky a instalace nového pultu stanoviště strojvedoucího provede výběr nového dodavatele, znamenalo by to enormní zvýšení nákladů na straně ČD Cargo, a.s. V rámci prováděné změny závazku ze Smlouvy se doba odstavení jednotlivých hnacích vozidel neprodlouží, a to s výjimkou jednoho hnacího vozidla, které slouží jako Prototyp ve smyslu Smlouvy. Pokud by však mělo dojít ke změně dodavatele pro dodávku a instalaci nového pultu stanoviště strojvedoucího, bylo by nezbytné pro provedení těchto dodávek znovu všechna hnací vozidla odstavit. Vzhledem k tomu, že všechna hnací vozidla ČD Cargo, a.s. v rámci své činnosti využívá, bylo by nuceno tato hnací vozidla dočasně nahradit pronájmem od třetích stran. Cena pronájmu srovnatelného hnacího vozidla na jeden den činí přibližně 12 500,00 Kč. Na trhu se ovšem srovnatelný typ hnacího vozidla nachází pouze v omezeném množství. Reálně tedy hrozí situace, že jako adekvátní náhradní hnací vozidlo by bylo možné použít pouze interoperabilní hnací vozidlo, jehož nájemní cena na jeden den se již pohybuje od 38 000,00 Kč. Doba nezbytného odstavení jednotlivých hnacích vozidel pro účely instalace nového pultu stanoviště strojvedoucího bez využití synergií vyplývajících ze současné instalace mobilní části ETCS je přibližně 12 kalendářních dnů. Celkové náklady spojené s dodatečnou odstávkou hnacích vozidel tak dosahují částky přibližně mezi 6 150 000,00 Kč a 18 696 000,00 Kč, v závislosti na konkrétní situaci na trhu pronájmu hnacích vozidel. K těmto nákladům je třeba započítat náklady nezbytné na dalších schvalovací proces a na duplicitní demontáž pultu stanoviště strojvedoucího, který bude dodán na základě Smlouvy. Za relevantní náklady lze rovněž označit samotné náklady spojené s realizací zadávacího řízení. Náklady spojené se změnou dodavatele jsou tak zjevně nepřiměřené k hodnotě samotné změny závazku ze Smlouvy.


EDIT: Dodavatelem OBU do řady 130 je fy Siemens Mobility GmbH, fyzicky má zástavbu realizovat ŽOS Vrútky a.s.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Středa, 16. března 2022 - 08:40:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2917
Registrován: 3-2004
provoz těchto hnacích vozidel je naplánován na dalších minimálně 20 let
Cože??? [coze][coze][coze]
Ythomas_ct
Středa, 16. března 2022 - 09:15:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3123
Registrován: 10-2009
Ad Dusanh:

provoz těchto hnacích vozidel je naplánován na dalších minimálně 20 let
Cože??? [coze][coze][coze]


Tak když těm lokomotivám SIEMENS dodávkou OBU ETCS významně zvýší hodnotu, tak je holt potřeba je náležitě využít, ne? Na druhou stranu - hrbatejm je letos 45 let, za 20 let jim bude 65. A třeba Ty si snad myslíš, že půjdeš do důchodu dřív než v 65 letech? ;-)

PS: Myslím, že laminátky s ETCS tu budou jezdit ještě dýl...
Středa, 16. března 2022 - 13:59:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2918
Registrován: 3-2004
Za 20 let tu bude dost stejnosměrných tratí? Nebo je plánují střelit do Polska?
Středa, 16. března 2022 - 15:59:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 130
Registrován: 4-2020
Dusanh: Za 20 let tu bude stejnosměrných tratí stále dost, o to bych se nebál.
Středa, 16. března 2022 - 16:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8342
Registrován: 8-2007
Dusanh:
"Za 20 let tu bude dost stejnosměrných tratí? Nebo je plánují střelit do Polska?"
Tak oni je nemusí do Polska střílet, ale budou tam jezdit pod ČD Cargo.Podobně jezdí Vectron ČD-C v Rakousku,Německu....
Středa, 16. března 2022 - 16:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9824
Registrován: 9-2002
No, když řada 140 kupodivu eště přád jezdí, tak proč by nemohly Velbloudy vydržet podobně dlouho ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Ythomas_ct
Čtvrtek, 17. března 2022 - 08:56:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3124
Registrován: 10-2009
Ad Dusanh:

Za 20 let tu bude dost stejnosměrných tratí?

Já se obávám, že ano. Jen když se člověk podívá třeba na tuto mapku a přičte k tomu takové nějaké v ČR obvyklé zpoždění projektů takového rozsahu, tak minimálně ty tyrkysový, ale spíš i ty hnědý tratě za dvacet let ještě s nemalou pravděpodobností stejnosměrný budou. Prostě uhlí ze severních Čech dojezdí s hrbatejma. A i kdyby se stal zázrak (a my se najednou koukali na laminátky v Děčíně, v Praze i v Lichkově), tak CD Cargo Poland Sp. z o.o. ty mašinky ještě využije... :-)

PS: Když Tě tu vidím - nezapomněls náhodou, že už je půlka března? ;-)
Pezos
Pondělí, 28. března 2022 - 19:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2248
Registrován: 4-2014
České dráhy zahájily školení strojvedoucích pro provoz pod dohledem ETCS
České dráhy se letos připravují na zahájení zkušebního provozu pod dohledem ETCS v osobní dopravě. V průběhu roku bude postupně zahájen provoz pod dohledem ETCS u desítek hnacích vozidel na několika tratích Správy železnic. Mezi první lokomotivy a úseky budou patřit stroje řady 362 na trati Přerov – Břeclav a elektrické jednotky 650.2 na trati Plzeň – Cheb.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Úterý, 05. dubna 2022 - 09:41:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3208
Registrován: 8-2010
České dráhy, a.s. uzavřely 04.04.2022 rámcovou dohodu s ČD-Telematika na vybavení 7 ks jednotek řady 680 mobilní částí ETCS, celková smluvní cena: 413 900 000,- Kč bez DPH, tj. cca. 59 000 000,- Kč na jednu jednotku.
Poznámka:
Pro porovnání - jeden kus multisystémového Vectrona nabídl nedávno SIEMENS Maďarsku za cirka 100 mil. Kč.


(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Ythomas_ct
Úterý, 05. dubna 2022 - 13:37:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3131
Registrován: 10-2009
Ad Paul_red_adair:

...vybavení 7 ks jednotek řady 680 mobilní částí ETCS, celková smluvní cena: 413 900 000,- Kč bez DPH, tj. cca. 59 000 000,- Kč na jednu jednotku.
Huh?! Nevím proč mi přijde, že tu je něco špatně. A nejlepší na tom je, že zrovna řada 680 má OBU ETCS z výroby, pokud se nepletu. Inu, jednotnost na evropský způsob... [grc]

Tak co, trumfne to cena ETCS do 380, nebo spíš do těch dvou 1216 exRTS? Railjety se dají přinejhorším objíždět a tahat jako "normální" vagóny, no... [uhoh]
Úterý, 05. dubna 2022 - 14:36:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7999
Registrován: 9-2011
OBU z 680 je už leda tak do muzea. Zánovní, nepoužité! Možná i funkční (se simulátorem nějaké BL-1). [happy]
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 05. dubna 2022 - 14:59:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4830
Registrován: 5-2004
OBU samotná jasně, nicméně ta cena je jako by nešlo použít ze staré instalace vůbec nic, ani to místo, kde dosavadní OBU je...
Úterý, 05. dubna 2022 - 15:22:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 586
Registrován: 11-2021
DJ: asi jako když nohy od elektronkového televizoru přiděláš na prkénko a i s novou placatou televizí to postavíš do téhož rohu. Vypadá to hrozně a zabírá stejně místa, ale 'něco' jsi zachránil a ušetřils hmoždinku a vrut, kam bys tu placku pověsil.
vasekj
Úterý, 05. dubna 2022 - 16:28:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154
Registrován: 9-2017
No kdyby ten rozdíl byl cca 45-50 MKč, tak beru ty zbastlený nohy na placatej televizor všema deseti.

Věděl by někdo technicky, co všechno kromě té OBU se teda bude muset předělat? Jsem myslel, že to nejdražší je ta všemožná SIL-bezpečná komunikace s řídícím systémem vozidla, a ta už snad musela být funkční už kvůli tomu OBU verze 1? A myslel jsem, že nové baseliny vyžadují v zásadě jen nové OBU s původními periferiemi (až na upgrady typu GSM-R -> FRMCS).
Pondělí, 11. dubna 2022 - 08:28:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 4-2020
V Berouně již nové balízy ETCS v rámci stavby "ETCS Beroun - Plzeň" [vypravci]
Úterý, 12. dubna 2022 - 22:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3217
Registrován: 8-2010
České dráhy, a.s. zrušily dne 21.03.2022 veřejnou zakázku s názvem "Rámcová dohoda na vybavení elektrických lokomotiv řady 380 mobilní částí ETCS", přičemž sama soutěž byla soutěžena již minimálně 3x (!) - jako důvod zrušení soutěže zadavatel uvádí (citace):
Zadavatel v souladu s ust. § 127 odst. 2), písm. h) ZZVZ zrušil zadávací řízení k veřejné zakázce.V zadávacím řízení byl jediný účastník.
Poznámka č. 1: Tím jediným účastník byla ČD – Telematika a.s.

Poznámka č. 2:
Je tedy zajímavé, že stejná situace nastala i v případě soutěže OBU do řady 680, kde ČD – Telematika a.s. byla taktéž jediným účastníkem, přičemž zde soutěž zadavatel ale jaksi nerušil.
Středa, 13. dubna 2022 - 07:47:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 141
Registrován: 4-2020
Paul_red_adair: Po včerejší dlouhé diskuzi na ředitelství ONJ to je prostě tím, že 680 se daří vlastními silami slušně udržovat, zatímco všechno od Škodovky je totální šrot a tudíž není vůle to mít dál ergo cpát do toho ETCS.
Středa, 13. dubna 2022 - 10:10:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26253
Registrován: 5-2002
TL: to je prostě tím, že 680 se daří vlastními silami slušně udržovat
Bodejť by ne, když se na to nakoupilo spousta věci do foroty.

tudíž není vůle to mít dál
Ano, když se nechce, tak je to horší, než když to nejde. Krásné prokecnutí... [rofl]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Středa, 13. dubna 2022 - 10:41:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17675
Registrován: 3-2007
Ad hrbaté s ETCS: A jak by to Cargo mělo udělat jinak a lépe? (viz PRA3198)??
Mně také připadalo napoprvé docela šílené cpát ETCS na pouze stejnosměrnou odporovku z roku 1978, ale ono když se nad tím zamyslíte, je to rozhodnutí (viz ten text) docela racionální.
Těch mašin je cca 40, jsou z odporovek nejmladší (a poslední), jsou průběžně modernizovány (statický dobíječ, klimatizace), v dobrém stavu, lepší pojezd, velkou adhezní váhu, trvale zatížitelné odporníky na rozdíl od 122/3 - a řady 122 a 123 skončí s výhradním provozem ETCS, což je, nechci to hledat, minimálně 40 provozních lokomotiv mínus.
A strojů na téhle technické bázi (tedy obava o ND a opravy v ŽOS) je celá řada, jak u soukromníků, tak na Slovensku (131 je "uvnitř" také "hrbatá" na mnohočlen, stejně tak i širokorozchodné 125.8.)
Čtvrtek, 14. dubna 2022 - 07:42:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 142
Registrován: 4-2020
Hajnej: Prokecnutí?! Nechce se to mít, jelikož se to furt se*e kde jen může, co je na tom k nepochopení? Kdyby moje auto muselo každý měsíc do servisu, tak se ho taky budu chtít zbavit, tohle fakt není o nějakých preferencích, ale realita. To, že si to příznivci (domácí) Škodovky nechtějí přiznat, je věc druhá...
Čtvrtek, 14. dubna 2022 - 07:45:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 143
Registrován: 4-2020
Mladějov: Čistě teoreticky je poslední odporovka Bastard [happy]
Čtvrtek, 14. dubna 2022 - 15:48:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 11-2017
Zdá se mi to nebo v Neratovicích vyrost stožár GSM-R?
Čtvrtek, 14. dubna 2022 - 20:10:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14845
Registrován: 8-2004
Motorola:
"Zdá se mi to nebo v Neratovicích vyrost stožár GSM-R?"
Je to možné. Realizace GSM-R Kralupy n. Vlt. - Neratovice - Všetaty probíhá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 15. dubna 2022 - 23:45:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3225
Registrován: 12-2009
TominoLopez: A co, že se ze Škodovky sere tak často? Pantery se objednávaj furt další, tak ty to asi nebudou - nebo nedosadí ETCS do InterPanterů? Takže to všechno od Škodovky budou vlastně jen 380 těch je 20? Nebo se serou i 362?
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pondělí, 18. dubna 2022 - 20:35:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3218
Registrován: 8-2010
České dráhy, a.s. zveřejnily na portálu zadavatele dokument Rámcová dohoda na vybavení elektrických jednotek řady 680 mobilní částí ETCS, týkající se již vysoutěžené zakázky na dosazení OBU ETCS do jednotek řady 680 za cca. 59 mil. Kč na jednu jednotku.

Velice zajímavé (a bohužel negativní) je zejména zjištění, že oproti původní zrušené soutěži, kdy byla požadována homologace ETCS ve třech zemích - ČR/SK/A a tedy i integrace mobilky s STM-modulem PZB/LZB* tak, aby jednotka mohla jezdit na ETCS i na tratích v Rakousku (nebo čistě teoreticky případně i v Německu pokud by to bylo v rámci nějakého obchodního modelu ČD, a.s.), tak v platné rámcové dohodě je již požadována homologace pouze v České republice a na Slovensku - viz screeny níže:

* - požadavek byl omezen na pouze PZB, nikoliv LZB
Poznámka:
Zajímavé je zde zejména to, že s vysokou cenou se argumentovalo ve smyslu nutnosti homologace ETCS ve vozidlech, které jsou/mají být schválené ve více zemích - třeba Railjety (CZ/SK/A/D/PL/H), nebo řada 380 (CZ/SK/PL/H/D) - nicméně zde je cena 59 mega Kč na jednotku, která má být homologována pouze v ČR a v SK - čili stejně jako třeba ESA.Navíc je vidět, že ani v původním návrhu se nepočítalo s homologací ETCS v Německu, Polsku a Maďarsku, což je tedy mmch. mimořádně zajímavé u plně interoperabilního vozidla, schváleného hned v pěti zemích EU, kde právě zástavbou ETCS je argumentováno ve smyslu dosažení interoperability napříč Evropou, tedy alespoň co se vlakového zabezpečovače týká. Je vidět, že na ČD, a.s. to vidí asi trochu jinak a mám trochu obavy o to výběrko, které se týká sedmi jednotek Railjet, aby to tady nakonec nedopadlo stejně jako u řady 680 - bohužel.


(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pondělí, 18. dubna 2022 - 20:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7941
Registrován: 9-2005
A proč to ETCS do bimbadel vůbec tlačej? Politický zadání? Nebo něči osobní bebíčko? Za 5akovyhke peníze a ještě jen v Česku a Slovensku bych se na to ani nevyprdnul. Nechal bych penda ještě brázdit nějaké klikaté elektrifikované tratě, když SŽ tolik pracuje na klopicich rychlostnících a pak pápá pryč, nebo do šrotu. Kde je nějaká návratnost takové obrovské investice? A kdyby to bimbadlo bylo aspoň oproti railjetu a internetu pohodlnější, víc vybavený, rychlejší, více služeb...
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Paul2no
Pondělí, 18. dubna 2022 - 21:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 11-2009
Qěcy: tak Pendolino je pohodlnější v tom, že co se týče interiéru tak je to fakticky celé první třída (pouze tři sedačky na šířku, ačkoli jinde se umí dát klasicky čtyři), a ČD ho prostě marketují jako prémiový produkt, který je něco víc než běžná souprava. Stejně si ale myslím že by se na to měly ČD vykašlat, pro Ostravu pořídit nějaké další Rail/ComfortJety, a Pendolina nechat dožít na trase typu Praha - Linz, kde by se využilo i to klopení (jenže k tomu by bylo potřeba rakouské ETCS).
Středa, 20. dubna 2022 - 12:34:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 144
Registrován: 4-2020
Honnzok: 380 a ešusy, ale za ty stejně v dohledné době nebude náhrada
Středa, 20. dubna 2022 - 12:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 145
Registrován: 4-2020
Paul2no: Přesně tak [ok] Má jezdit po tratích, kde využije to, k čemu bylo zakoupeno a ne se kodrcat někam do Košic, protože "prémiový produkt"...
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 10:30:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3221
Registrován: 8-2010
České dráhy, a.s. uzavřely 26.04.2022 rámcovou dohodu s ČD-Telematika na vybavení 83 ks jednotek řady 471 mobilní částí ETCS, celková smluvní cena: 1 516 807 811,- Kč bez DPH, tj. cca. 18 200 000,- Kč na jednu jednotku.
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 11:43:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9903
Registrován: 9-2002
No mám k tomu dotaz: Ešus potřebuje dvě sestavy, nebo se to pro účely ETCS považuje za "lokomotivu s dvěma boudama" ? A stim taky souvisí, zda to nebude znamenat konec 100% zaměnitelnosti vozů.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 14:37:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3222
Registrován: 8-2010
Agent:
"No mám k tomu dotaz: Ešus potřebuje dvě sestavy, nebo se to pro účely ETCS považuje za "lokomotivu s dvěma boudama" ? A stim taky souvisí, zda to nebude znamenat konec 100% zaměnitelnosti vozů."
Měl by to být model "lokomotiva s dvěma boudama", s tou zaměnitelností ale nějak nevím..[sad]
Pátek, 29. dubna 2022 - 15:55:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26340
Registrován: 5-2002
PRA: s tou zaměnitelností ale nějak nevím
Pokud se někdo nebude pokoušet o záměny typu 971+071+971, tak by se to dalo udělat tak, aby to jít mohlo...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 29. dubna 2022 - 20:23:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14876
Registrován: 8-2004
Paul_red_adair:
"České dráhy, a.s. uzavřely 26.04.2022 rámcovou dohodu s ČD-Telematika na vybavení 83 ks jednotek řady 471 mobilní částí ETCS,"
Věděl byste termínově? (Vím, mohl bych si to najít, ale Vy to máte jistě nastudované.[wink])
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 29. dubna 2022 - 21:36:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3225
Registrován: 8-2010
Hroch:
"Paul_red_adair:"Věděl byste termínově ?"
Harmonogram je Českými drahami, a.s. - světe div se - označen jako "obchodní tajemství", a proto je neveřejný, nicméně něco se zjistit dá - viz níže:

Objednatel se zavazuje zadat zhotoviteli objednávku na prototypování vybraného vozidla a sériové vybavení 63 vozidel z řady 471 (dále jen „garantované plnění řady 471“), a to vše v den podpisu této dohody. Objednatel není povinen zhotoviteli zadat vybavení zbývajícího počtu (tj. nad rámec počtu vozidel garantovaného objednatelem v prvním pododstavci tohoto odstavce dohody) vozidel mobilní částí systému ETCS určených k vybavení podle přílohy č. 1 této dohody (dále jen „negarantované plnění“).

Objednatel je oprávněn zadat zhotoviteli objednávku na vybavení části nebo celého negarantovaného plnění mobilní částí ETCS za předpokladu, že (i) termín zahájení vybavení vozidel, které jsou předmětem objednávky, bude plynule navazovat na poslední vybavované vozidlo z příslušné řady vozidel a současně (ii) mezi dnem doručení této objednávky zhotoviteli a dnem zahájení vybavení prvního vozidla z této objednávky uplyne doba v délce alespoň 12 měsíců. Objednatel je oprávněn zadat zhotoviteli objednávku na vybavení negarantovaného plnění nejpozději do 31. 12. 2024.

Poznámka:
Zajímavé je to, že původně se soutěžilo všech 83 ks jednotek řady 471 "najednou" - stylem 82 ks sériovka + 1 prototyp, čili neexistoval pojem "negarantované plnění" - jako je tomu teď.
Pondělí, 02. května 2022 - 10:19:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8033
Registrován: 9-2011
České dráhy, a.s. uzavřely 26.04.2022 rámcovou dohodu s ČD-Telematika na vybavení 83 ks jednotek řady 471 mobilní částí ETCS
To se bude vybavovat i ta mrtvola [smrt] na hřbitově v Třebové??? [kladivo]
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 03. května 2022 - 22:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 456
Registrován: 10-2018
Asi ne, tady se uvádí pro změnu 66 souprav .. https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3483724-vlaky-cityelefant-do stanou-zabezpeceni-za-miliardu-a-pul
Středa, 04. května 2022 - 10:16:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1417
Registrován: 12-2003
A tak je to správně. Osazovat se bude od čísla 016 výš. A jen do těch co existují [happy]
Gatto nero
NEJHEZČÍ ŽABOTLAM BYL POLOMÁČENÝ!
Na ČD pracují dva druhy lidí. Jedni chodí do práce a druzí chodí pracovat. Bohužel, těch prvních je víc.
www.pendolino.cz
Malý_fotograf
Středa, 04. května 2022 - 11:23:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7873
Registrován: 5-2002
Honzík: Zajímavé řešení. Jednotka 016 tak bude zřejmě jediná bez vakuových WC a s ETCS. Současně jsou v číselné řadě 001-015 vozy 471.003 a 971.005, které mají nejen vakuová WC, ale i jiná řešení z novějších sérií (např. nový design čel), protože jde o novostavby za vozy zničené po nehodách.

(Příspěvek byl editován uživatelem malý fotograf.)
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Středa, 04. května 2022 - 12:40:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9919
Registrován: 9-2002
Se to nějak prochází. 471.003, 971.005 a do jednoho libovolnýho uvložáku se dá při nějaký EH přidat vakuhajzl.



(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 04. května 2022 - 20:03:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26372
Registrován: 5-2002
MF: Honzík: Zajímavé řešení. Jednotka 016 tak bude
Obávám se, že je to nesprávně uchopená ostrá/neostrá nerovnost. Jednotka 16 v těch 66 nejspíš nebude...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 04. května 2022 - 21:49:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9920
Registrován: 9-2002
Teď koukám, že mi ten můj telefon opravil "prohází" na "prochází" - by si někdy ty korekce mohl odpustit...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 05. května 2022 - 06:53:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8376
Registrován: 8-2007
by si někdy ty korekce mohl odpustit...

To si chce ty korekce na telefonu vypnout [proud]
Pátek, 06. května 2022 - 11:18:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3231
Registrován: 8-2010
Regiojet, a.s. uzavřel dne 18.03.2022 smlouvu na zakázku s názvem "Dodávka mobilní části ETCS do 7 vozidel řady 654", konečná hodnota zakázky: 59 999 422,- Kč bez DPH, tj. cca. 8 500 000,- Kč na jednu jednotku. Vysoutěženým dodavatelem je fy: Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spółka Akcyjna.
Detaily o dvouvozové jednotce třeba zde nebo zde.

Poznámka: OBU - dle dostupných informací - jsou na vozidle v konfiguraci 2 x OBU + 2 x národní VZ LS06 z důvodu zásadního zjednodušení a zrychlení celého homologačního procesu v případě dodatečného vkládání dalších článků (= z důvodu navýšení přepravní kapacity) z důvodu požadavku objednatele vozidla. Čili podobný stav jako na Pendolinu řady 680, kde budou taky 2 x OBU Alstom + 2 x LS06, ale ne za 8,5 Mega Kč na jednotku, ale krásných 59 Mega Kč.
Sobota, 07. května 2022 - 21:15:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 10-2018
Paul_red_adair:
"ne za 8,5 Mega Kč na jednotku, ale krásných 59 Mega Kč."
Zajímavý je že v tom prvnim odkazu se píše "Jednotka je vybavena zabezpečovačem ETCS Level 2." A ve druhym "Jednotky PESA 654 RegioJet mají maximální rychlost 160 km/hod a jsou také vybaveny veškerým moderním zabezpečením – včetně vlakového zabezpečovače ETCS."
Úterý, 10. května 2022 - 08:18:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 4-2020
Před vjezdovým návěstidlem do Berouna ve směru od Prahy se objevilo skoro 10 balízových skupin ETCS. Jsem netušil, že na vjezd do oblasti ETCS je jich potřeba tolik, resp. to zde vidím poprvé v takovém počtu.
Úterý, 10. května 2022 - 08:59:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 889
Registrován: 11-2005
TominoLopez
No tak ono jich je 5 na každou kolej, protože jsou dvě koleje, a to už není tolik, je to normální osazení balízových skupin před vjezdem do oblasti.
Úterý, 10. května 2022 - 10:11:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3234
Registrován: 8-2010
TominoLopez:
"Před vjezdovým návěstidlem do Berouna ve směru od Prahy se objevilo skoro 10 balízových skupin ETCS. Jsem netušil, že na vjezd do oblasti ETCS je jich potřeba tolik, resp. to zde vidím poprvé v takovém počtu."
To by tak nějak měl být standard - tuším, že běžně vychází počet 5-6 balíz na každou kolej, jak píše Noltha. U různých vstupů do oblasti ETCS je rozdíl hlavně a) ve vzdálenosti mezi první a poslední balízou (= rozlišují se případy, kdy vstupující vlaky jsou už zaregistrovány do GSM-R nebo vstupují z nějaké vedlejší trati, kde GSM-R není) a pak za b) má vliv pochopitelně traťová rychlost (= je zde lineární závislost, protože časy na registraci do sítě GSM-R a přihlášení jsou konstanty - tuším, že pro V = 160 km/h to už vychází nějak tabulkově na cca. 4 km s registrací do GSM-R a 5 km bez registrace nebo tak něco).

A hlavně se mi něco vybavuje, že SŽ, s.o. - zřejmě v souvislosti s budoucím výhradním provozem ETCS na síti SŽ - "tlačí" na to, aby se vždy nově uvažovala pouze varianta nezaregistrovaného vlaku, ale na kolik/zda vůbec se to již aplikuje na rozestavěných stavbách (např. ETCS Votice - České Budějovice) mi aktuálně není známo..[wink]
Úterý, 10. května 2022 - 11:23:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 152
Registrován: 4-2020
Noltha, Paul_red_adair: Díky! Zejména v kontrastu staré trati od Prahy tam ty nové balízy krásně svítí [lol]
Úterý, 10. května 2022 - 11:31:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26420
Registrován: 5-2002
TL: Nejdřív dvě registrační před předvěstí Tetína, pak tři předvěsti vstupu (dvě u Tetína, jedna u berounské předvěsti) a u vjezdu je už vstupní balíza do oblasti. Klasika.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 10. května 2022 - 12:31:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 4-2020
Hajnej: Jo, přesně takhle to tam bylo, díky za upřesnění [ok]
Úterý, 10. května 2022 - 14:48:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5870
Registrován: 6-2016
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/cd-se-musi-zbavit-nejdraz sich-lokomotiv-40396518

To taky bude ještě "hodně zajímavý"...
Pátek, 20. května 2022 - 14:53:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3239
Registrován: 8-2010
České dráhy, a.s. uzavřely včera (tj. 19.05.2022) rámcovou dohodu s AŽD Praha, s.r.o na "Doplnění mobilní části ETCS do až 23 kusů motorových vozů řady 841.2", celková smluvní cena: 268 502 144,96 Kč bez DPH, tj. cca. 11 674 000,- Kč na jednu jednotku. Zajímavé je, že fy. AŽD Praha, s.r.o. nebyla - jak bývá u zakázek na dodávku mobilek ETCS často obvyklé - jediným účastníkem soutěžené zakázky, druhým byl výrobce řady 841.2, tj. fy Stadler Signalling AG, a proto raději níže uvádím nabídkové ceny:
a) Stadler Signalling AG - 360 715 000,- Kč bez DPH,
b) AŽD Praha, s.r.o. - 268 502 144,96 Kč bez DPH,
tj. nabídka vítěze soutěže byla o cca. 34 % levnější.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pátek, 20. května 2022 - 16:59:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26488
Registrován: 5-2002
PRA: tj. nabídka vítěze soutěže byla o cca. 34 % levnější.
Nějak Ti ty kupecké počty haprujou: nabídka vítěze byla levnější o cca 25 % (z nabídky druhého účastníka). O těch 34 % byl naopak dražší druhý účastník vůči nabídce vítěze.
Jako základ totiž musíš zvolit to druhé, s čím srovnáváš, ne to srovnávané.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!