Diskuse » Železnice » V televizi říkali, že ... V novinách psali, že ... » Archiv diskuse V televizi říkali, že ... V no... do 20. 5. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse V televizi říkali, že ... V no... do 20. 5. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 18. května 2022 - 13:11:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 396
Registrován: 2-2018
PetrŠ:My, dopravci nevíme, zda se něco blbě domníváte, protože jsme prostě nedostali informace.

RadekŠ: A hlavně nevím, proč řešíte bez znalosti věci domnělý cizí problém.

Máte problém s pochopením psaného textu či kontextem?!

Domníval jsem se (vzhledem ke kecům v médiích po každé MÚ), že je určitá změna (např. dohledu) na stole či v řešení. Proto jsem na “drážní” diskuzi (světedivse) vznesl dotaz, zde bych totiž čekal +/- “fundovanou” odpověď. Prostě jen tak, ze zajímavosti. Po dotazu A17 (Jak bych si to jako představoval?!), jsem pouze nastínil variantu, která je jedna z x možných a v jiném odvětví aplikovaná. Radši se příště na nic ptát nebudu protože místo odpovědi na mojí otázku a několika podsunutí, mi (třeba RadekŠ) asi za chvíli klidně zkusí, vložit do huby i něco jiného [uhoh]… PetrŠ, to aspoň zkusil trochu vysvětlit ale rejpání si taky neodpustil.

Hroch.R420: Právě [sad][ko]. Bohužel, přesně jak napsal Hajnej, co deb*lové chtěli, to maj. Jako vždycky to ale odse*ou všichni…

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Středa, 18. května 2022 - 16:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 2-2018
Přes veškerou kázeň na dráze (kde se nevyskytují šílenci, kteří mají karet jak do mariáše, či si nemůžou jezdit jen tak, kam chtěj), se i tam najdou podobné vyjímky, jako na silnici. Mezi provozovateli i zaměstnanci - viz. odkaz od Mouky. Půjčil jsem si poslední odstavec:
Ze zprávy inspekce vyplývají i další pochybení. Přes zákaz provozovatele dráhy strojvedoucí lokomotivy používal na elektrifikované trati při brzdění rekuperaci, kdy je brzdná energie odváděna zpět do sítě. Jeho dopravce také nezajistil, aby jeho výkon práce nepřesáhl 12 hodin během 24 po sobě jdoucích hodin, stojí ve zprávě.
Njn, ordnung muss sein [happy]
Středa, 18. května 2022 - 16:52:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 398
Registrován: 2-2018
Hajnej: Je tam i něco málo o rychlosti. Zajímavý, že tu poměrně výrazně překročili oba. Jet s Os. do odbočky/výstrahy (předpokládám dle článku a místu vzniku MÚ) při 40km/h povolených o 26km/h víc a s Lv při 30km/h povolených o 21km/h víc, docela dost krutej nářez [crazy][proud]!
Glosa strojvedoucího je top (na silnici nonsens): Strojvůdce lokomotivy s třináctiletou praxí inspektorům řekl, že si nedokáže vysvětlit překročení rychlosti. Po střetu vlaků narazil hlavou do ovládacího pultu.[biggrin]
Středa, 18. května 2022 - 17:26:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2100
Registrován: 11-2005
Nic nevíš, ale k-report je Tě plný suteréne...[proud]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Středa, 18. května 2022 - 17:44:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 2-2018
No Twl, teď se ale naštěstí zjevila moudrost sama [rofl].
EDIT: Čest .

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Středa, 18. května 2022 - 18:26:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11841
Registrován: 5-2002
ad All... Ze zprávy inspekce vyplývají i další pochybení. Přes zákaz provozovatele dráhy strojvedoucí lokomotivy používal na elektrifikované trati při brzdění rekuperaci, kdy je brzdná energie odváděna zpět do sítě. Jeho dopravce také nezajistil, aby jeho výkon práce nepřesáhl 12 hodin během 24 po sobě jdoucích hodin, stojí ve zprávě.

Jenže ona tam rekuperace úplně zakázána není. Je povolena pro elektrické jednotky a maximálně pro 700 A brzdného proudu, což světe div se je 3600 x 700 = 2 520 kW, což je světe div se téměř tolik, kolik smí rekuperovat lokomotiva na DC systému, tedy 2 600 kW a strojová lokomotiva se tak vysoko rozhodně nedostane, nezapomínejme, že tam byla traťová 90 km/h...
Takže strojvedoucí sice porušil, ale technicky nic neprovedl...

Pokud ZP umožňuje místo nástupu práce "celá ČR", tak sice můžeme nesouhlasit, ale strojvedoucí ani dopravce nic neporušil. Dodržel - li před nástupem na směnu minimální odpočinek 11 hodin, což dodržel...

Hajnej: Je tam i něco málo o rychlosti. Zajímavý, že tu poměrně výrazně překročili oba. Jet s Os. do odbočky/výstrahy (předpokládám dle článku a místu vzniku MÚ) při 40km/h povolených o 26km/h víc a s Lv při 30km/h povolených o 21km/h víc, docela dost krutej nářez [crazy][proud]!

Překročení Lv o 21 km/h --> byl to mostek s traťovou 30. Nic nechci zlehčovat, ale pokud mu to brzdění nevyšlo, už s tím neměl co udělat a s ohledem na krátkost omezení už nemělo smysl to zbrzdit na 30 km/h, protože při rychlosti 45 km/h už byl zase za omezením. Stávat by se to nemělo, za takové věci se přísně trestá a současně by to neměla být věc ještě ohrožující infrastrukturu.

Překročení Os o 26 km/h v úrovni vjezdového návěstidla: je rozumné si uvědomit, že od vjezdového návěstidla k rozhodující výhybce bývá několik stovek metrů, časově závislý přejezd tam nebyl a traťová kolej po výhybku vyhovuje traťové rychlosti, tedy 90 km/h. Pokud strojvedoucí špatně nasadil brzdění k vjezdovému návěstidlu, mohl třeba reagovat použitím úplného provozního zabrzdění. Nicméně pak s ohledem na dobu povolování samočinných brzd s litinovými špalky by s vysokou pravděpodobností výrazně probrzdil, možná i úplně zastavil. Ono to okamžikem přestavení brzdiče do jízdní polohy opravdu okamžitě neodbrzdí, nejsme v autě. Takže opět: nemá se to, trestá se to, ale společenská nebezpečnost zcela minimální.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Mladějov
Středa, 18. května 2022 - 18:49:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17858
Registrován: 3-2007
AllForOnepnzs:
"
Glosa strojvedoucího je top (na silnici nonsens): Strojvůdce lokomotivy s třináctiletou praxí inspektorům řekl, že si nedokáže vysvětlit překročení rychlosti. Po střetu vlaků narazil hlavou do ovládacího pultu.[biggrin]"

No ono otázka "Vysvětlete, proč jste překročil rychlost" taky patří do ranku majora Borovičky (Tankový prapor). "Udělal jsem to z nedbalosti a lehkomyslnosti".

Když se totiž malinko zamyslíte, tak na takovou (zbytečnou) otázku nemáte šanci odpovědět jinak, než že vypadáte jako totální trotl.
Středa, 18. května 2022 - 20:30:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 400
Registrován: 2-2018
PetrŠ: Díky za odpověď, z níž cítím daleko víc snahy, než despektu (až na detaily ). Taky je ještě vidět trošku ambivalentní přístup k v podstatě stejnému. Přesto opravdu [ok]!

Jen toto: Jenže ona tam rekuperace úplně zakázána není. Je povolena pro elektrické jednotky a maximálně pro 700 A brzdného proudu, což světe div se je 3600 x 700 = 2 520 kW, což je světe div se téměř tolik, kolik smí rekuperovat lokomotiva na DC systému, tedy 2 600 kW a strojová lokomotiva se tak vysoko rozhodně nedostane, nezapomínejme, že tam byla traťová 90 km/h...
Takže strojvedoucí sice porušil, ale technicky nic neprovedl...

Vzpomněl jsem si na známého, jemuž žena řekla: Miláčku, já ti nevěrná nebyla, vždyť jsem ho jen kouřila! [coze][biggrin]

Mladějov: Vím. Je naivní čekat výpověď: Rval jsem to jak čůr*k, vlít tam jak velká voda a protože jsem zrovna nečuměl, už to šlo ráz na ráz. Vzhledem k tónu minulé diskuze “mezi řádky”, jsem nemohl jinak…
Středa, 18. května 2022 - 20:35:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26470
Registrován: 5-2002
Afop: Glosa strojvedoucího je top (na silnici nonsens):
Zásadní rozdíl je v tom, že fíra obvykle překročí rychlost proto, že něco zoře (přehlédne, zapomene, splete se, ...), kdežto řidiči obvykle překračují rychlost proto, že mají tzv. fpiči.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 18. května 2022 - 23:11:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 401
Registrován: 2-2018
Hajnej: Nemůžu mluvit za všechny a bylo by nefér nevzít v ohledu i věk. Taky jsem za mladá dělal hrozný věci, nicméně byla taky trochu jiná doba. Rozhodně na Vás nechci dělat chytrýho nebo poučovat! Označil bych to ale trochu za přežitek, vzhledem k tvrdé represi, stále stoupající hustotě provozu, spoustě asistentů (třeba prý nouzové brždění první generace ve Scanii je boží - mohl by říct Hroch, moje poslední byla 580 E3 [jidlo], osobně ho znám z auta a taky pro zlost) a dohledu (kamery, tachografy, etc..), dle mého názoru v dnešní době jde o “mámfpičismus” vyjímečně. I řidiči se museli hodně přizpůsobit moderní době. Je potřeba se soustředit, dávat pozor na chování ostatních účastníků provozu, etc.. Tím ale nepopírám, že existují vyjímky, které představují řidiči za jízdy čumící do NB na hokej [crazy][uhoh]!

Když chci mít klid a uspokojit 12t+ závislost, jdu si zajezdit s Tatrou/osmikolou, buď na hromadu nebo vyvážet kal z rybníka a mám to s přírodou, zároveň se někdy povede i solidně vyřádit [jidlo]. Dřív jsem občas ještě zavážel slámu do elektrárny ale když už nebyla možnost jezdit se Scánií, poměr zábava/odpovědnost rozhodl.
Čtvrtek, 19. května 2022 - 09:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8760
Registrován: 1-2007
Dodržel - li před nástupem na směnu minimální odpočinek 11 hodin, což dodržel...

Co jsem pročítal závěrečnou zprávu, tak jsem z toho (možná blbě) pochopil, že délka odpočinku se u dohodářů neřeší. A opět, můžeme s tím nesouhlasit.
Čtvrtek, 19. května 2022 - 09:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12253
Registrován: 4-2003
pokud strojvedoucí špatně nasadil brzdění k vjezdovému návěstidlu, mohl třeba reagovat použitím úplného provozního zabrzdění. Nicméně pak s ohledem na dobu povolování samočinných brzd s litinovými špalky

U sólo Vectrona. [uhoh]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 19. května 2022 - 09:21:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26472
Registrován: 5-2002
Afop: dle mého názoru v dnešní době jde o “mámfpičismus” vyjímečně, ...
... říká jedinec, který ve svém #386 napsal tohle:
Jinak 90km/h je tolerováno všude v Evropě (Německo mimo dálnici 70km/h) a není za to vůbec nic! Když to tam bude 4x za posledních 28 dní (nad 100km/h přes minutu), tak Němec za to dá (před osmi lety…) 250-500€ což je pohoda.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 19. května 2022 - 10:13:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11843
Registrován: 5-2002
ad Radek Š: U sólo Vectrona.

Vectrona jsem pořešil u brzdění k mostku na 30 km/h.

Zde šlo o ten osobní vlak, tedy nějaká X6X s osobními vozy...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 19. května 2022 - 11:22:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 2-2018
Hajnej: To byl příklad co lze. Nikoliv, co jsem zajel svůj výkon. Upozornil jsem na řešení rychlosti. Nicméně na rozdíl od Tebe, nejsem jedinec, který poučuje o uvědomělosti strojvedoucích a vzhledem ke kolegiální loajalitě není ochoten přiznat krok vedle. Protože na dráze se to neděje a lokomotivy neřídí debilové narozdíl od kamionů. Karma si pro Tebe došla dost rychle… [kladivo] Umíš si přiznat chybu, event. že se mýlíš?!
Když se v tom musíš tak rejpat, tak Tvojí optikou bych jel s lidma v busu z kopce 135km/h. Jen po letmém přepočítání. Pak by z Tebe byl inkvizitor, protože Ti asi někdy v minulosti fouknul do autíčka (autobus či kamion při předjížďení), na dráze si ale tichošlápek, který má pro leccos pochopení. Rychlost řidičů na silnici už máš v hubě po několikáté, překročení ještě jednou: o 26km/h při 40km/h povolených s osobním vlakem vč. cestujících jsi ale taktně přešel! Dost kreditu fpiči[uhoh]


A ještě v tom kamionu, když to pak dole ubrzdim ze 135km/h[crazy] a nechytí mě u toho tak:
Takže opět: nemá se to, trestá se to, ale společenská nebezpečnost zcela minimální.[crazy]




(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Čtvrtek, 19. května 2022 - 12:11:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26476
Registrován: 5-2002
Afop: Karma si pro Tebe došla dost rychle…
Nedošla, nejsem totiž fíra.

Tvojí optikou bych jel s lidma v busu z kopce 135km/h. Jen po letmém přepočítání.
Hele, chápu, že trojčlenka je vrchol Tvých matematických dovedností, takže ji projektuješ i do svých oponentů, ale takhle ta "moje optika" fakt nefunguje... [nene]

Rychlost řidičů na silnici už máš v hubě po několikáté, překročení ještě jednou: o 26km/h při 40km/h povolených s osobním vlakem vč. cestujících jsi ale taktně přešel!
Porovnávat každodenní realitu na silnicích se zprávou z mimořádné události na železnici je už z podstaty zavádějící.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 19. května 2022 - 12:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12254
Registrován: 4-2003
Zde šlo o ten osobní vlak, tedy nějaká X6X s osobními vozy...

Aha, to mi nedošlo.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 19. května 2022 - 14:30:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11844
Registrován: 5-2002
ad All...: Já bych se přidal k Hajnému. Jsem taky řidič a porovnávat ojedinělosti v železničním provozu s naprosto v pohodě "mámtovpičismu" naprosté většiny řidičů opravdu nejde.

Dlouho jsem tvrdil, že u kamióňáků funguje alespoň nepřekračování té devadesátky (když už mají u nás osmdesát). Tak dnes musím říci, že mě na dálnici D1 směr Praha na desátém km (u Shellky)v omezení předjel kamión a to velmi výrazným rozdílem rychlosti (já jel tachometrových 85, tedy skutečným 82). Na konci omezení jsem s ním srovnal krok a měl tam skutečných 105 - 110 km/h...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 20. května 2022 - 00:33:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 403
Registrován: 2-2018
Hajnej: Bez podtextu: Viděl jsem (a ovládám z ŘS) motor v řadě 794. Vyložil jsem si zkratku ŘS jako řídící stanoviště a nemyslel jsem karmu v kontextu “fírování” ale i tak vidím jako nejpravděpodobnější variantu, že z řídícího stanoviště, nestavíš pouze otáčky spalovacího motoru. Připouštím ovšem i tuto možnost jako jednu z variant, m.j. z důvodu diagnostiky, nastavení, programování, etc.. Tomu už nerozumím. I ve velkých strojích leze do kabiny občas někdo jiný než strojník.

Porovnávat každodenní realitu na silnicích se zprávou z mimořádné události na železnici je už z podstaty zavádějící.
Jsou k tomu čísla? Poměr denních jízd vlaků vs. 12t+ dopravy na silnicích, statistika za určité období, která vychází z tohoto poměru? Rád se na takovou podívám, už jen pro zajímavost.
Mmch. ČR je počtem obětí na železnici v top 10 světa, nevím jestli si stejně dobře vedou i naše silnice?

PetrŠ: Nechci si pouštět GPS rychloměr ve vlaku a k tomu čumět na rychlostníky, nemíním chtít někoho nachytat, naopak chci věřit, že na kolejích i silnici, se co nejvíc strojvedoucích i řidičů, chová zodpovědně a nemusím se bát, ani když lezu do vlaku nebo auta. Netrpím "Reiseangstem" ani antipatií vůči strojvedoucím.
Dlouho jsem tvrdil, že u kamióňáků funguje alespoň nepřekračování té devadesátky (když už mají u nás osmdesát). Tak dnes musím říci, že mě na dálnici D1 směr Praha na desátém km (u Shellky)v omezení předjel kamión a to velmi výrazným rozdílem rychlosti (já jel tachometrových 85, tedy skutečným 82). Na konci omezení jsem s ním srovnal krok a měl tam skutečných 105 - 110 km/h…
Zrovna teď jedu na D11 za mrazákem a jede celou dobu (zatím 11km ve zúžení) tachometrových 80km/h, což je real na tachografu max. 74km/h! A co to vypovídá?!
Až na Liazy, Tatry 815/148, Karosy 700 do r.v.1991 (vozidel jichž je na dálnici i státovce naprosté minimum) jsou všechna vozidla osazena omezovačem rychlosti nastaveným na max. 91km/h! Nedovedu si ani představit, že by ho někdo schválně vyřadil z činnosti, ani z těch ultimátně nejotrlejších, které jsem kdy potkal!!! S absolutní jistotou jsou omezovačem osazena všechna vozidla nad 7,5t ale jezdil jsem i s Nissanem Cabstar, s celkovou do 3,5t - sk. B, kterej měl omezovač na 89km/h ještě s analogovým tachografem, do Oostende nebo Gamiše [ok][crazy]… Jel někdo z Vás někdy s 28t nákladu v ČR po silnici 90km/h, nezřídka je to ku*wa hodně a ani to nejde, třeba ještě nedávno na D1 směr Brno cca. 120-135km nešlo jet víc než 70km/h pokud člověk nechtěl uklízet celou boudu, měnit kolo nebo poctivou bederní masáž. Nic ve zlém, stejně jako Vy, mám o těchto názorech svoje mínění .

Vidím silně zaujatý pohled, s tím nemá cenu bojovat…
Pátek, 20. května 2022 - 00:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 404
Registrován: 2-2018
EDIT: Autobusy nad 3,5t mají omezovače nastaveny na 100km/h. Povolených je též 80km/h ale těch 100km/h je norma a běžně se jezdí - pokuta za to nehrozí, opět pokud se z kopce nerozjede na 125km/h, což už je průser a o držku, bohatě stačí aby bouchla přední guma…
Pátek, 20. května 2022 - 09:15:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1238
Registrován: 8-2011
Umíš si přiznat chybu, event. že se mýlíš?!
Haha dobrej fór,to se spíš dočkáš nepřeberného množství vytáček,vykrucování,odbíhání od tématu,apod.

Na konci omezení jsem s ním srovnal krok a měl tam skutečných 105 - 110 km/h...
A není náhodou zavádějící podle jednoho blbce porovnávat další stovky těch, co jedou normálně?
Mimochodem na běžné silnici mimo obec ,když pojedu těch 89 ,co mě pustí omezovač,tak
kolik osobních aut,dodávek,atd zůstane za kamionem a nepředjede ho ? Vůbec nikdo ,110-120 a hurá dopředu jen to břinká a nikomu to divný nepřijde. Ale tady se bude hrát na ortodoxní dodržovače předpisů na silnici,házet hesla o fpičismu,ale na dráze se vlastně tak moc zase nestalo a když už jo ,tak za to samozřejmě může někdo jiný ( blbý směny, moc starostí, dispečer co otravuje na telefonu a plno dalších důvodů dle libosti,ale prostě fpičismus nikdy ).

Zásadní rozdíl je v tom, že fíra obvykle překročí rychlost proto, že něco zoře (přehlédne, zapomene, splete se, ...), kdežto řidiči obvykle překračují rychlost proto, že mají tzv. fpiči
[lol][lol][lol]
Pátek, 20. května 2022 - 09:39:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26482
Registrován: 5-2002
Afop: Vyložil jsem si zkratku ŘS jako řídící stanoviště
ŘS je vcelku zaužívaná zkratka pro Řídicí Systém - nebo mám psát VCU...?

Nechci si pouštět GPS rychloměr ve vlaku
Při příjmu přes boční okno to občas ukazuje pěkné hámotiny (ale jestli chceš následovat Mirka55, klidně nějkaé takové "měření" podnikni).

Nedovedu si ani představit, že by ho někdo schválně vyřadil z činnosti
Realita, kterou s Petrem Šimralem vídáme při každé cestě, existuje nezávisle na tom, co si dokážeš nebo nedokážeš představit...

R420: není náhodou zavádějící podle jednoho blbce porovnávat další stovky těch, co jedou normálně?
My tu ale nikde netvrdíme, že překračují úplně všichni šoféři (byť je ten podíl docela velký), stejně jako netvrdíme, že nepřekračuje žádný fíra, my jen poukazujeme na poněkud rozdílné příčiny toho, proč tak ti či oni činí.

když pojedu těch 89, co mě pustí omezovač
Je docela výmluvné, že při vědomí Vmax=80 o takovém předpokladu vůbec uvažuješ.
Ale hlavně, že se Tvému kolegovi podařilo vyhrabat fíru, kterej něco prosral (aneb "a stejně v Americe bijete černochy").

kolik osobních aut,dodávek,atd zůstane za kamionem a nepředjede ho ? Vůbec nikdo ,110-120 a hurá dopředu jen to břinká a nikomu to divný nepřijde
No a to jsou přesně ti, o kterých píšu, že to mají fpiči - takže děkuji za bezděčné potvrzení toho, že skutečně existují. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 20. května 2022 - 11:03:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 405
Registrován: 2-2018
Hajnej:No a to jsou přesně ti, o kterých píšu, že to mají fpiči - takže děkuji za bezděčné potvrzení toho, že skutečně existují.
Jenže to nejsou oni. V 95% do 3,5t a v 99% do 7.5t, řidiči rychlost dodržují. Takže s Petrem řešíš spěchající řidiče aut a retardy v dodávkách, či jde o navážejí se do řidičů kamionů?! Bohužel ho totiž nelze podpořit (rytím či dehonestováním) argumentem o úmyslném překračovaní povolené rychlosti. Profesionální řidič nad 7.5t kromě rozjetí z kopce nebo v obci nemá možnost úmyslně překročit max. povolenou rychlost. Když pojedu z Orange přes Montpellier dál na Figueres, tak až před hranicí mě to maximálně zpomalí - kopec směrem k hranici. Celý azurový pobřeží [jidlo], i když se poseru do vejšky tak přes 90km/h neudělám. Jedno z mála míst, kde se dala odjet devítka “na kolečku”, jak kdyby se udělala kružítkem [kladivo].



Je docela výmluvné, že při vědomí Vmax=80 o takovém předpokladu vůbec uvažuješ.
Pořád to nechápeš a mluvíš o něčem, čemu nerozumíš!!! Těch nastavovaných Vmax:91km/h je dáno legislativou a nikdo (ani poloamatér v garáži) Ti nikdy nenastaví víc - neriskne si to, ono už se dá dnes dohledat a vypátrat ledacos. Těch Vmax 89-91km/h pokud se přes ně nebudeš pravidelně rozjíždět z kopce jak deb*l, tak pokutování za překročení max. povolené rychlosti Ti nebude hrozit!!!
Jinak si rád nechám ukázat závěrečnou zprávu z průseru na silnici, kde bude jako jedna z příčin: překročení povolené rychlosti o 10km/h (místo 80km/h jel 90km/h) řidičem soupravy nad 7,5t.

ŘS je vcelku zaužívaná zkratka pro Řídicí Systém - nebo mám psát VCU...
V Tebou používaném kontextu bych osobně radši uváděl VCU…

Hroch.R420:…kolik osobních aut,dodávek,atd zůstane za kamionem a nepředjede ho ? Vůbec nikdo ,110-120 a hurá dopředu jen to břinká a nikomu to divný nepřijde. Ale tady se bude hrát na ortodoxní dodržovače předpisů na silnici,házet hesla o fpičismu,ale na dráze se vlastně tak moc zase nestalo a když už jo ,tak za to samozřejmě může někdo jiný ( blbý směny, moc starostí, dispečer co otravuje na telefonu a plno dalších důvodů dle libosti,ale prostě fpičismus nikdy ).

[ok][ok][ok] - Líp bych to nenapsal!!!

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Pátek, 20. května 2022 - 11:24:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10450
Registrován: 5-2007
hrát na ortodoxní dodržovače předpisů na silnici,házet hesla o fpičismu,ale na dráze se vlastně tak moc zase nestalo
Za volantom sa ma v priemere čo 5000km pokúsi nejaký kamionista zabiť. Naposledy ma skoro zlisoval na obchvate Kutné Hory nadrozmerný náklad, ktorý pri pripojení nedokázal trafiť svoj pruh. Na dráhe sa mi nič také nedeje.
Pátek, 20. května 2022 - 11:41:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 406
Registrován: 2-2018
Asdf: Nebyl jsem tam ale s nadměrem jsem v Hanyši jezdil. Neznám moc bezpečnějších druhů silniční dopravy. Hodně lidí má totiž potřebu se tam nadměru “namr*at” a naprosto zapomenout, že jeho brzdné a manipulační schopnosti jsou úplně někde jinde. Vzhledem k nadměrnosti, potřebě mít všechno perfektně zčeknutý, tak nemusí být menší osobák v blbým úhlu vůbec vidět. Vy jako další účastník silničního provozu, byste toto měl předpokládat, automaticky uhnout, k tomu dát znamení, že o něm víte, jako těžšímu + většímu (onen nadrozměr), mu dát přednost + maximálně uvolnit jízdní dráhu, nikoliv pruh, umožnit co nejplynulejší průjezd a naopak neohrožovat bezpečnost svoji ale primárně ani ostatních účastníků silničního provozu!
Až pojedet někde kolem kamionu aspoň se podívejte na ty žlutý nálepky, co teď mají všichni na boudách: ANGLES MORTS
Pátek, 20. května 2022 - 11:48:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26483
Registrován: 5-2002
Afop: Takže s Petrem řešíš spěchající řidiče aut a retardy v dodávkách, či jde o navážejí se do řidičů kamionů?!
Diskusi jsi k fuj fuj digitálním tachografům, co už nejdou očůrávat, otočil Ty, takže si to budeš muset přebrat sám, koho se týká nebo netýká...

V 95% do 3,5t a v 99% do 7.5t, řidiči rychlost dodržují. ... Celý azurový pobřeží [jidlo], i když se poseru do vejšky tak přes 90km/h neudělám
Jenže tady celou dobu jde o to, proč vůbec chceš "dělat" přes 80. Když už se tedy chceš mermomocí srovnávat s mašinfírama.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 20. května 2022 - 11:54:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11845
Registrován: 5-2002
Tady je zase veselo [biggrin]

Pro připomenutí jsem napsal toto:
Dlouho jsem tvrdil, že u kamióňáků funguje alespoň nepřekračování té devadesátky (když už mají u nás osmdesát). Tak dnes musím říci, že mě na dálnici D1 směr Praha na desátém km (u Shellky)v omezení předjel kamión a to velmi výrazným rozdílem rychlosti (já jel tachometrových 85, tedy skutečným 82). Na konci omezení jsem s ním srovnal krok a měl tam skutečných 105 - 110 km/h...

Nikde tam nepíši, že toto je zásadní problém velké množiny řidičů, ale přestože vím o omezovačích rychlosti na kamiónech, tak zde u tohoto vozidla (klasický tahač s třínápravovým návěsem) evidentně neomezoval na max. 90 km/h.

Další postřehy:
5 let dojíždím do práce po D1 mezi pátým a patnáctým kilometrem. Většinově jezdím tempomatových 95 (skutečných 92 km/h) a vždy fungovalo to, že s takto nastaveným tempomatem se ke mě kamión nepřibližuje.
Letos jsem si všiml, že to v úseku 15 - 10 km (Všechromy - Říčany) na klesání přestává fungovat a musím si hlídat zpětné zrcátko, aby se mě nesnažil někdo z kamiónů předjíždět (upozorňuji, toto není ojedinělý případ).

A o tom "mámtovpičismu". Léta jsem dojížděl ze Sokolova do Prahy po I/6 prakticky denně.
Nejpomalejší jsou kamióny jedoucí rychlostí cca 87 - 89 km/h. Pak je Šimral jedoucí 92 km/h (v obci 52 km/h). Pak jsou autobusy všech dopravců, ti jedou 100 km/h, pokud výkon autobusu dovolí. Dojedou - li Šimrala, dovedou mu za zadkem dělat neuvěřitelné věci, protože nemají rychlost pro předjetí na klasické silnici a u stoupačáků nemají výkon...
A pak jsou ostatní řidiči dodávek a osobních automobilů, kteří používají převážně rychlost 110 km/h (v obcích převážně 45 km/h).
Takže o nějaké uvědomělosti v dodržování stanovených rychlostí na silnici s mou praxí cca 1,3 mil. km opravdu nejde hovořit.

Za dlouhá léta na železnici existuje minimum incidentů zaviněných (nebo na kterých se spolupodílela) překročená traťová rychlost. Prokázány jsou dva, kde to bylo o více jak o 10 km a vždy to byla snížená traťová rychlost na velmi nízkou hodnotu (Chodová Planá, Němčice). Častější jsou překročení rychlosti u vjezdových návěstidel, nicméně v krátkých úsecích pár vteřin, když to strojvedoucímu nevyjde nebo možná přehlídne návěst dolním světlem (Němčice, Kdyně).

To je proti zcela systémovému překračování rychlosti na silnici naprostou většinou řidičů nic, slovy NIC.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 20. května 2022 - 11:56:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12257
Registrován: 4-2003
Dojedou - li Šimrala, dovedou mu za zadkem dělat neuvěřitelné věci,

Tak v tomhle nejsi asi zdaleka sám.[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 20. května 2022 - 12:07:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10451
Registrován: 5-2007
AllForOnepnzs: Vidíte, neviete nič o situácii, ale prvá vec, čo robíte je, že snažíte vyviniť kamionistu. Takže reči ako tu predvádzate Vy a Hroch.R420 strčte za klobúk a držte hubu! Vďaka.
Pátek, 20. května 2022 - 12:12:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26484
Registrován: 5-2002
PŠ: Nejpomalejší jsou kamióny jedoucí rychlostí cca 87 - 89 km/h.
To vcelku souhlasí i s mým pozorováním - neboli ani náznak snahy tu maximálku 80 km/h dodržovat, prostě jede cihlu co omezovač dovolí. A to je přesně ten mámtofpičismus, o kterém tady mluvím.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 20. května 2022 - 12:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 407
Registrován: 2-2018
Asdf: Vyliž si blbečku! Mašinfírkovi udělalo auto bebí a styl “drážních” diskuzních faulů je tady! Jak chutná vlastní medicína?

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Pátek, 20. května 2022 - 12:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 408
Registrován: 2-2018
Hajnej: Je celkem známá věc, že lidé mají nutkavou potřebu, svoje problémy vtělovat do druhých… Celou dobu nemám potřebu si nic porovnávat! [sad]
Pátek, 20. května 2022 - 12:38:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 409
Registrován: 2-2018
PetrŠ: Dlouho jsem tvrdil, že u kamióňáků funguje alespoň nepřekračování té devadesátky…
Pořád to tvrdíte nebo jste po včerejším jednom předjetí kamionem s vypnutým omezovačem (tomu bych nevěřil ani kdyby mi to tvrdila vlastní máma), změnil názor?
Pátek, 20. května 2022 - 12:52:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11846
Registrován: 5-2002
S Vámi je tady pane All... veselo.

Při diskuzi o elektromobilitě z Vás až na konci debat vypadne, že vlastně řídíte kamión, teď tady řešíte zcela zjevné překračování povolených rychlostí výraznou většinou řidičů výkřiky o jednotlivém ublížení nemající žádný vliv na celek, nicméně stálo mi za to ho zveřejnit právě kvůli vaší obhajobě.
Ne, považuji to za zcela ojedinělý případ, nicméně již párkrát jsem měl podobné podezření, ale nebyl jsem tak blízko, abych ho mohl ověřit. To je například v případě, když souvisle jedoucí had vozidel v pravém pruhu předjíždí v prostředním pruhu jiný kamión a to nikoliv, že na každém kilometru předjede jeden kamión, ale s výrazným rozdílem rychlosti.
Statisticky to problém asi zatím nebude, pokud z tohoto důvodu nezačne docházet k nehodám. Ono brzdit ze stodesítky, stovky, devadesátky a osmdesátky je přece jen trochu rozdíl a není umění se rozjet, ale je umění zastavit, což platí asi u kamiónu stejně jako u vlaku [vypravci]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 20. května 2022 - 13:01:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 410
Registrován: 2-2018
PetrŠ: Koukám, že to ani nečtete [sad]… Kamion právě neřídím - původně jsem se ptal na možnou tvorbu systému pro dohled odpočinku strojvedoucích. Jen ze srandy - co teda dělám nebo čím se podle Vás živím (mimo vyhazování času na k-repu)? Opakuji znovu: Jako příklad jsem A17 odpověděl, jak to u kamionů funguje. Až jsem se nakonec dozvěděl, že se snažím srovnávat elitu s plebsem a to prej jako nee! Jako vážně?! A k elektromobilě, jsem sice dostal pěknou čočku jak vím py*u ale odpověď podloženou fakty a praxí (např. jak rychlonabíjení neničí baterky) zatím taky nee. Jen od RadkaŠ, součtu tak za jedničku - to projedu v naftě za tři roky. Pořád jen ta čočka. A když mi borec z první řekne, že bych mohl držet hubu, tak mu snad můžu “jeho jazykem” odpovědět - na hrubej pytel, hrubá záplata.

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Pátek, 20. května 2022 - 13:08:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 411
Registrován: 2-2018
PetrŠ: Ono brzdit ze stodesítky, stovky, devadesátky a osmdesátky je přece jen trochu rozdíl a není umění se rozjet, ale je umění zastavit, což platí asi u kamiónu stejně jako u vlaku.
Smekám! Tohle říkám každému už několik let a platí to už pro osobák (auto)! Vono někdy je třicet hodně.
Pátek, 20. května 2022 - 13:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11847
Registrován: 5-2002
ad All... PetrŠ: Koukám, že to ani nečtete [sad]… Kamion právě neřídím - původně jsem se ptal na možnou tvorbu systému pro dohled odpočinku strojvedoucích. Jen ze srandy - co teda dělám nebo čím se podle Vás živím (mimo vyhazování času na k-repu)?

Což o to, já si zpravidla pamatuji, co jsem četl. Ale Vy asi nevíte, co vlastně píšete...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 20. května 2022 - 13:43:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 412
Registrován: 2-2018
Už už to vypadalo nadějně [sad][uhoh]… Moje citace: Ročně najedu s os. autem cca 120-150tkm. K tomu něco občas kamionem, Tatrou, Karosou nebo si vlezu do bagru ale to spíš pro zábavu, osobák mi už většinou nic neříká… Někde tam píšu, že je to moje práce? Jen mě to baví a vzhledem k tomu, že si můžu vybrat, tak to dělám jen pro zábavu!!! Někdy si zajezdim s Tatrou nebo Karosou jen tak, třeba na výlet, podle chuti! Není to práce, brigáda ani výpomoc, pure fun! Nemám HPP, DPČ ani nedělám subdodávku. Naopak si to musím ještě zaplatit ze svého. Jen teď jsem měl poslední rok a půl dost osobních starostí, tak na tohle úplně nezbýval čas, teď už se to začíná trochu lepšit…
Pátek, 20. května 2022 - 13:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 8-2011
Je docela výmluvné, že při vědomí Vmax=80 o takovém předpokladu vůbec uvažuješ.
Věděl jsem, kdo první se toho chytne. Kdo je bez viny a nikdy nejel 59,respektive 99 ,ať hodí kamenem}

Ale hlavně, že se Tvému kolegovi podařilo vyhrabat fíru, kterej něco prosral
A není to spíš než hrabání jen ukázka toho,že chybující lidi a i fpičisti jsou v každém oboru?

Takže o nějaké uvědomělosti v dodržování stanovených rychlostí na silnici s mou praxí cca 1,3 mil. km opravdu nejde hovořit
A i přesto při tom počtu vozidel neumírají lidé po tisících. To jsou paradoxy.

 na klesání přestává fungovat
Z kopce omezovač rychlosti opravdu nefunguje.

strčte za klobúk a držte hubu!
Nechápu proč si mě berete do úst,nijak jsem na vás nereagoval. Ale klidně si můžeme začít vypisovat,kde a kdy vám ukřivdil kamion a ja vám budu kontrovat,kolik denně řeším chyb a pruserů ostatních uživatelů komunikací. Myslim ,že to je zbytečné.

 prostě jede cihlu co omezovač dovolí
Ale prd velebnosti. Nafta drahá, řeší se spotřeba, omezovače firmy stahují dolů, ADRky taky 80 ,mnohde za 89 uz prijde fotka z radaru. Dnes kdo jede tu cihlu,tak všechny předjíždí.
Pátek, 20. května 2022 - 14:11:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 413
Registrován: 2-2018
PetrŠ: Letos jsem si všiml, že to v úseku 15 - 10 km (Všechromy - Říčany) na klesání přestává fungovat a musím si hlídat zpětné zrcátko, aby se mě nesnažil někdo z kamiónů předjíždět (upozorňuji, toto není ojedinělý případ).
Neměnil jste letos pneumatiky? Event. nejsou už sjetý na kaši?

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Pátek, 20. května 2022 - 14:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26486
Registrován: 5-2002
R420: A není to spíš než hrabání jen ukázka toho,že chybující lidi a i fpičisti jsou v každém oboru?
Cožpak o to, to oni jsou. Ale záleží i na tom, kolik je kde kterejch.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 20. května 2022 - 14:36:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 414
Registrován: 2-2018
Hajnej: Diskusi jsi k fuj fuj digitálním tachografům, co už nejdou očůrávat, otočil Ty, takže si to budeš muset přebrat sám, koho se týká nebo netýká…
Pouze jsem si postěžoval a a ještě Ti dal za pravdu, že řidiči a dopravci, si na sebe upletli bič a už není cesty zpět. Posléze jsem se zeptal jestli něco podobného už není, či se nechystá v nejbližší době zavést. Když jsem poukázal po Tvém stěžovaní si na: Jo, ty "potřebné rezervy" dobře znám: náklaďák s Vmax=80 jede furtumfurt devadesát. Co si na sebe šoféři (a dopravci) přivolali, to mají... Na to jsem reagoval, že se to nemusí stávat jen na silnici, nýbrž v každém oboru, k tomu nežití v ideálním světě, kde nejen, že každý udělá někdy chybu ale vždy se najdou lidé, kteří na to se*ou úmyslně a to je hlavní průser. Pak už to jelo pěkně z kopce (bez omezovače [proud] ). A když jsem já nebo Hroch reagoval, okamžitě relativizace - proč to a proč ono.
Pátek, 20. května 2022 - 14:39:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 415
Registrován: 2-2018
Hajnej: Dřív jich bylo na dráze stejně jako na silnici, na silnici jen vydrzeli o něco déle. V dnešní době, kdy ŘP + profesáj C+E se vším všudy stojí kolem 100K a vyžaduje půlroční intenzivní snahu a téměř veškerý čas, troufám si tvrdit, že ani kamion už neřídí “každej kdo má do [zadnice] díru”.
Pátek, 20. května 2022 - 14:44:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 416
Registrován: 2-2018
A pořádnej hotovej řidič kamionu, taky trvá min. 5 let. Není to jen o házení kulatou lopatou…
Pátek, 20. května 2022 - 15:00:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11848
Registrován: 5-2002
All + Hroch R420: Tak jsme se pobavili, na silnici se rychlosti všemi s výjimkou tak 1% striktně dodržují (to 1% tam dávám, abych to srovnal s chybami strojvedoucích na železnici), zjistili jsme, že omezovač u kamiónů je úplně k hovnu, protože z kopce samozřejmě nefunguje, pan All... vůbec nejezdí s kamiónem, on si s ním jenom občas hraje a ne, nemám na svém autě pneumatiky na kaši a vím zcela přesně, kolik skutečně jede [vypravci]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 20. května 2022 - 15:10:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 417
Registrován: 2-2018
PetrŠ: Taky až teď mi došlo, že je furt enormní snaha na silnici se točit na rychlosti. Když se na to poukázalo na kolejích, hned požár jak prase na střeše. Ve chvíli kdy mi od Mouky “štěstím” přišel do ruky argument, pak relativizace. Jak již Hajnej upozornil, celou diskuzi jsem začal kvůli povinnému odpočinku před pracovním nasazením a nevýhod, které má digitální tachograf. Potom chvíli hejty, že “vláčkaři” nejsou dementi a tohle si hlídají, se v tomtéž článku objevilo, že ani to není tak čistý, jak se snažilo prezentovat - za sebe říkám: Není kouře bez ohně. Pak už vždycky jen snaha točit to k rychlosti. Několikrát jsem poukázal, že překračovaní povolené rychlosti kamiony, taktéž (opět paradoxně stejná paralela) není příčinou většiny nehod. Totéž píšete i Vy. U kolika MÚ na dráze byla jednou z příčin chyba lidského faktoru - většinou nesoustředění se - většinou vyplývající z nedostatečného odpočinku? Překročení rychlosti úplně vynechat… Proto digitální tachograf hlídá precizně odpočinek ale na rychlost poměrně kašle…
Pátek, 20. května 2022 - 15:16:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 418
Registrován: 2-2018
PetrŠ: Vy si necháváte pravidelně po výměně pneumatik cejchovat tachometr? Jen, že všechny vozidla s tachografem musí pravidelně a ani Vás bez toho STK nenechá vjet na linku (interval jeden rok narozdíl od aut). A nevím jestli železniční vozidla mají nějaké omezovače? U aut fungují na principu omezení dodávky paliva, u nafty přiškrcením čerpadla. “Nešlape” to na brzdy a ani omezovač jakkoliv brzdy nepoužívá. Z tohoto důvodu nefunguje z kopce…

EDIT: vůbec nejezdí s kamiónem, on si s ním jenom občas hraje…
Trochu rozpor: Jezdím s ním - občas, když si chci pro zábavu pohrát. Správně [ok]! Jako někdo chodí na ryby, čumět na fotbal, do casina, lepit letadýlka, tak jednou z mých kratochvilí je: vzít Karosu/Tatru a jít se projet. Nebo se na dvoře porejpat bagrem…

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Pátek, 20. května 2022 - 16:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11849
Registrován: 5-2002
PetrŠ: Vy si necháváte pravidelně po výměně pneumatik cejchovat tachometr? Jen, že všechny vozidla s tachografem musí pravidelně a ani Vás bez toho STK nenechá vjet na linku (interval jeden rok narozdíl od aut). A nevím jestli železniční vozidla mají nějaké omezovače? U aut fungují na principu omezení dodávky paliva, u nafty přiškrcením čerpadla. “Nešlape” to na brzdy a ani omezovač jakkoliv brzdy nepoužívá. Z tohoto důvodu nefunguje z kopce…

Ne, já si nenechávám pravidelně po výměně pneumatik cejchovat tachometr, já si ho ocejchuji sám na prvním radaru asi jako každý...
U železničních vozidel jak které: některé při překročení rychlosti přeruší pohon (tedy jako u toho kamiónu), někde dojde k zásahu zabezpečovače (to i brzdí, zpravidla při překročení nastavené rychlosti o 7 km/h), pak jsou zabezpečovače, které zcela souvisle hlídají celé průběhy rychlosti (LZB, ETCS). Kola se alespoň u nás cejchují každých 30 tis. km a přenastavuje se průměr v rychloměru.

Omezovač v kamiónech: já si vždy myslel, že když největší průsery s kamióny byly při sjezdu dlouhých táhlých stoupání, že omezovač je tam hlavně od toho, když do stoupání s ohledem na dostupný výkon nemá až tak významný smysl. A to, že kamióny jezdí na klesání pohupující se křivkou (přibrzdí, rozjíždí se, opět přibrzdí) jsem nepřičítal řidiči (proč by to dělal, když na všechny omezení pod 90 km/h sere, to ho ta devadesátka najednou tak trápí???), ale opravdu omezovači...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 20. května 2022 - 16:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 419
Registrován: 2-2018
PetrŠ: Nn, naopak do stoupání je to vopruz - potřeba hlídat si pod kopcem podřazení (u automatu už mít + blok) a vletět do něj v plným tahu (cca 0,5km/h pod omezovačem aby ještě trochu zbylo na akceleraci). Prodleva když akorát při devadesáti vypne omezovač (2-3s) při nájezdu na rampu, umí udělat třeba za Rozňakem do Radostína (Havl. Brod - Kolín) na vrcholu stoupání rozdíl 25km/h. Ale s brzděním skutečně vůbec nepracuje. Aby nehořely brzdy, tak se dnes montují retardéry: buď elektrické (v podstatě EDB) nebo hydraulické. Pořád taktéž platí: Jakým kvaltem (zařazeným rychlostním stupněm) jedu na kopec, stejným jedu z kopce! Když si člověk prohraje, tak na brzdy ani nešlápne. Ale to i s Karosou nebo patnáckou…

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Pátek, 20. května 2022 - 16:58:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 420
Registrován: 2-2018
EDIT: Dík za vysvětlení drážních omezovačů. Všechny vlakové zabezpečovače/omezovače provedou automatický zásah nebo jsou i pouze jako upozornění? Moderní kamiony už to většinou aspoň hlásí - zvuk i vizuál.
Pátek, 20. května 2022 - 17:11:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 421
Registrován: 2-2018
Doplnění: Jinak třeba takhle je radost s plně naloženou 580 (koní) jet a vézt 25t. Kolelač to bude znát určitě taky, když stroj “jde” jak šlak. Není to jen o rychlosti ale i výkonu a síle [jidlo]. Aspoň je to trochu z vyprávění o ježdění na Sergejích cejtit. Zvláštní, i teď mám husí kůži [uhoh]

EDIT: Podobně příjemně zní poslouchat skoro každej den čmeláka jak se pere s cisternama. Perfektně je slyšet, když přebere plný. Až v baráku slyším postupně každej válec a pištět turbo. Věřím, že jezdit s tím je úplně stejná radost. Ale spíš asi v trati, než přetahy…

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Pátek, 20. května 2022 - 17:49:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 741
Registrován: 11-2021
A41: zprávu, kde by bylo napsáno, že příčinou silniční nehody bylo překročení povolené rychlosti o 10 km/h nejspíš nenajdeš, ona se ta omezení rychlosti nestanovují s ohledem na možný vznik nehody, ale na následky. A i tam, kde je rychlost omezená kvůli ostrému oblouku, je to omezení konzervativní a většina aut se na silnici udrží, i když ho významně překročí. Což pro vlak na výhybce (kde není převýšení) neplatí.
Pátek, 20. května 2022 - 20:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8389
Registrován: 8-2007
AllFor:Ve zprávě upozornila také na překročení rychlosti obou vlaků. Lokomotiva překročila při jízdě na trati mezi železniční stanicí Nezamyslice a Němčice nad Hanou nejvyšší dovolenou rychlost třicet kilometrů za hodinu až o 21 kilometrů za hodinu. Osobní vlak při vjezdu do železniční stanice Němčice nad Hanou překročil nejvyšší dovolenou rychlost čtyřicet kilometrů za hodinu až o 26 kilometrů za hodinu.

Takže Vectron jel rychlostí 51 km/h mezi źst Nezamyslice- Němčice (V max 200 km/h) v nějakém úseku kde byla třicítka.
Eso (V max 140 km/h) jelo u vjezdového návěstidla 66 km/h,přes výhybky v době střetu mělo asi rychlost pod 40 km/h .
Tyto rychlosti neměly vlaky v době střetu,ale někde před tím,než se střetly.
Proto polemika o "Je tam i něco málo o rychlosti. Zajímavý, že tu poměrně výrazně překročili oba. Jet s Os. do odbočky/výstrahy (předpokládám dle článku a místu vzniku MÚ) při 40km/h povolených o 26km/h víc a s Lv při 30km/h povolených o 21km/h víc, docela dost krutej nářez" je mimo mísu.Je to podobné pochybení,jako ta rekuperace(neměla vliv na vznik mnehody).Důvod nehody bylo nezastacení před návěstidlem(zda z rychlosti 51 km/h,nebo 30 km/h).Samotná lokomotina Vectron zastaví na několika desítkách metrů z těchto rychlostí.

Kdyby se u silničních nehod zkoumalo,zda jel řidič u cedule začátek obce přesně 50 km/h,nebo až po 100 metrech a tím by se argumentovala vina,že na 500 m vzdálené křižovatce mu někdo nedal přednost, bylo by to podobné.U silničních vozidel se předchozí překročení rychlosti neřeší.
Pátek, 20. května 2022 - 22:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 422
Registrován: 2-2018
A17: Hooodně dobrý: …mělo asi rychlost pod… —— Je to podobné pochybení,jako ta rekuperace(neměla vliv na vznik mnehody). —— (zda z rychlosti 51 km/h,nebo 30 km/h).
[ok][ok][ok]
[crazy][crazy][crazy]

Samotná lokomotina Vectron zastaví na několika desítkách metrů z těchto rychlostí.
Přesto nezastavila.
Pátek, 20. května 2022 - 22:20:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 8-2011
 když největší průsery s kamióny byly při sjezdu dlouhých táhlých stoupání, že omezovač je tam hlavně od toho
Až v posledních pár letech ,kdy se montují všemožné asistenty ,lze nastavit rychlost z kopce,kterou vozidlo samo udržuje. Podmínka je automat,retardér a brzdový asistent. Ale s omezovačem to nemá nic společného.

proč by to dělal, když na všechny omezení pod 90 km/h sere,
Někteří výrobci dnes nabízejí možnost nahrátí topografických map do systému vozidla. Takže to auto ví,jestli ho čeká stoupání, klesání,jízda po rovině. No a když pojedu od sjezdu na Kácov po D1 na Prahu,tak mi klidně z kopce udrží těch 80,abych nikoho nepopudil. No ale jelikož ví,co ho čeká kolem "Rybiček" za krpál nahoru,tak mě před koncem klesání krátkodobě pustí až na 94,aby byla do protikopce co největší rychlost.
Takže auto i jeho výrobce to mají taky pěkně fpiči.🤔
Pátek, 20. května 2022 - 22:34:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 423
Registrován: 2-2018
Hroch.R420: Je to tak chytrý, že Tě to pustí na těch 94km/h před kopcem i kdybys jel po rovině - pod plynem? Něco ve stylu na starý kolínský za Plaňanama směrem k Čepru (Kolín), tak nejdřív 2,5km rovina pak stoupák. Ještě třeba Vysokov od Jaroměře? Předem díky [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Pátek, 20. května 2022 - 22:41:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8390
Registrován: 8-2007
AllFoor:Samotná lokomotina Vectron zastaví na několika desítkách metrů z těchto rychlostí.
Přesto nezastavila.


No nezastavila. A kdyby měla omezovač na 210 km/h (max. rychlost),co tady řešíte u kamionů 2 dny, tak by zastavila? Když pojede kamion na třicítce před školou padesát a řidič nabourá do sloupu, tak budete také 2 dny vymýšlet omezovač na 90 km/h?
U vlaků se to řeší zabezpečovačem ETCS,který nedovolí překročit omezení na trati i ve stanici-až bude v provozu.

Je to tak chytrý, že Tě to pustí na těch 94km/h před kopcem

Takže překračuje rychlost o 14 km/h,ale chytře.[proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Pátek, 20. května 2022 - 22:42:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 424
Registrován: 2-2018
Doplnění: Hroch.R420: Rybičky jsem vždycky nenáviděl. A ještě jeden můj známý říká: V ČR nejsou kopce, potvrdí to každý, kdo kdy jel po A1 Madrid-Burgos nebo kolem Viga. Tam jsem viděl retardéry i na návěsech…
Pátek, 20. května 2022 - 22:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 425
Registrován: 2-2018
A17: Dobře, odpovím otázkou: Kdyby už na oné třicítce zpomalil (pomalá někde na širé trati) s Vectronem, pak se zas rozjel a před nehodou jel předpisově od hranice, která to určovala - legislativně nikoliv technicky. K tomu i s Os. vlakem tam měl 40 už u návěstidla - mohlo to vyjít nebo by došlo ke kolizi i tak? Pokud ano, tak blbá náhoda, že zrovna letěli oba…
Pátek, 20. května 2022 - 23:04:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 426
Registrován: 2-2018
A17: Je to tak chytrý, že Tě to pustí na těch 94km/h před kopcem
Takže překračuje rychlost o 14 km/h,ale chytře.[proud]

Vaší rétorikou je to snad naprosto v pořádku viz:
…je mimo mísu.Je to podobné pochybení,jako ta rekuperace(neměla vliv na vznik mnehody)

Hroch snad nepíše, že ho to pustilo na 94km/h a díky tomu zbořil “Rybičky”. Tak to snad nepředstavuje problém?!