Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 30. 4. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 30. 4. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 27. dubna 2022 - 09:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2562
Registrován: 4-2003
Borovička:
"Některé nové obce na okraji Prahy mají barokní ráz.-)"

Některé jistě barokní ráz mají, ale jedná se o podnikatelské baroko [biggrin]
Středa, 27. dubna 2022 - 10:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 671
Registrován: 11-2021
Q: lidi se stěhují do města všude na světě, není důvod, proč by Česko mělo být výjimka.
Středa, 27. dubna 2022 - 10:40:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15980
Registrován: 12-2007
Na nové auto potřebujete několik stovek tisíc tady a teď, na ojetinu ne.
"Tady a teď" to být nemusí; dá se koupit na splátky/leasing.

Administrativně se obce slučují už dávno.
Ironií je, že už za socíku se asi přišlo na to, že samostatné malé obce jsou neefektivní (= je potřeba tomu držet v provozu budovu ouřadu, mít zastupitelstvo atd.).

Po roce 1989 se ale většina takto poslučovaných obcí znovu osamostatnila. Včetně těch hodně malých, které pak sotva dají dohromady počet kandidátů shodný s počtem obecních zastupitelů, čímž se obecní volby stávají vyloženou formalitou.

Nejextrémnějším mně známým případem je samostatná obec o 50 obyvatelích a s tímto (viz odkazované foto) obecním úřadem - i když, pravda, poslední volby tam kupodivu byly aspoň o výběru "6 z 9" + ze 46 (!) oprávněných voličů jich 42 přišlo k volbám.

Státní rozpočet by zanikáním malých obcí vydělal. Nebo se mýlím?
Ty soukromé (!) domy/stavby by v takových obcích nechal zlikvidovat kdo?

Za účelem rekreačního bydlení by sloužit nesměly? (samozřejmě s ponechanou kanalizací/příjezdovou silnicí apod.)

Typická venkovská vesnice daleko od velkých měst funguje jinak a z různých důvodů v ní do daleké budoucnosti budou žít zřejmě jen specifické druhy profesí - ty, které k životu nepotřebují jezdit aspoň čtyřikrát týdně do města nad nějakých 30 tisíc obyvatel
A v takových (mediálně nechtěně známých) Hruškách, Moravské Nové Vsi apod. tedy žije podle vás kdo, když nejbližší město nad 30 000 obyvatel je Brno, přesto se počet obyvatel dokonce mírně zvyšuje?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 27. dubna 2022 - 11:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8707
Registrován: 1-2007
David: Ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku přišli k volbám čtyři z patnácti voličů

Omlouvám se za OT.
Středa, 27. dubna 2022 - 11:57:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15981
Registrován: 12-2007
Edit předchozího: pardon, nejsou Hrušky jako Hrušky (i když mnou tvrzené platí pro obě z nich).

Že se ve vesnicích věnuje zemědělství opravdu jen pár (jednotky) lidí a zbytek nad rámec super jobů MNV/domov důchodců/škola/pošta/konzum dojíždí do větších sídel
Ten repertoár vesnických činností je širší - např. různé řemeslnické živnosti/dílny s tím, že "jezdí po zakázkách v okolí" (či holt zákazníci/jiní živnostníci-odběratelé jezdí za nimi).

I když O. K., pořád samozřejmě platí, že nemalá část lidí z vesnic jezdí pravidelně za prací do měst.

Ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku
[coze] Kam se hrabe Horní Smrčné.
oficiální stránka s výsledky voleb ve Vysoké Lhotě v 9/2021
Tzn. z těch pěti kandidátů přinejmenším jeden ani nepřišel k urně "zvolit sám sebe". [blush]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pikehead
Středa, 27. dubna 2022 - 12:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8326
Registrován: 3-2007
Jo, ale ve vesnici o 500-1000 obyvatel taky nejsou řemesla nějak extrémní. Můžete tam mít automechanika (který v lepším případě zaměstná i další lidi), případně solitérního elektrikáře nebo instalatéra. (Pokud jsou dobří, tak jsou schopní i z toho severního Táborska jezdit minimálně část týdne do Prahy.)
Středa, 27. dubna 2022 - 12:13:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5002
Registrován: 9-2003
Paul2no 2705: Když nemám na nové auto, tak si koupím lehce ojetou Fabii a ne vylítanýho sedmičkovýho bavoráka.

Wagon 4814: Tak se na takovou vesnici přestěhujte a dotvářejte ráz krajiny. On si to vesničan s váma na Prahu 6 bez doplatku rád vymění.
NOBLE BRICKS
Středa, 27. dubna 2022 - 12:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9629
Registrován: 5-2002
David: domy v takto malých obcích při slučování nikdo nelikviduje. Jen jsou investiční akce (vodovod, kanalizace ale třeba dotace obchodu) směrováné přednsotně do střediskové obce a bydlení jinde je méně atraktivní. Fakt životu nestačí jen ticho a klídek.
Qěci: e infrastruktura i služby přímo v obci, nebo jejích částech, jsou dokonce výhodné. - jo pokud jim to dovolí rozpočet, a pak musí škrtat a logicky až na výjimky je směrování investic do střediskové obce efektivnější, tedy do těch menších části jdou škrty. Končí to někdy tím znovuosamostěním k nelibosti Ministerstva V.
Řemeslník může fungovat i na samotě u lesa (těžko pekař), jen je jich v takových oblastech významně méně.
Středa, 27. dubna 2022 - 12:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 12-2020
David: Nebo běžně objednávají přes internet zboží a kolik dalších aut kvůli tomu vyjede to je ani nenapadne.
Kolik aut kvůli tomu vyjede?

Davide, opravdu hodně. Tak se zamyslete jak ten systém funguje.
Jak se nakupovalo dříve? Lidi museli zvednout zadek a jít (jet) do obchodu. Tam prohlédnout nabídku. Většinou jít do více obchodů, protože málokdy nakoupili napoprvé (vyjma jídla a běžné drogerie). Takže se většinou nakupovalo jen věci nutné.
Jak se nakupuje dnes? Z gauče si objednají přes internet. Takže se nakupují miliony ptákovin, je to přímo ukázka spotřební společnosti. Lidem se to líbí především proto, že je to pohodlné na to lidi vždycky slyší.
Pokud nepočítáme nákupy potravin, tak se dřív zajelo do města párkrát za rok aby se ty nákupy realizovaly. Dnes toto rozvážejí tisíce dodávek, stačí se podívat na silnice. Takže pro lidi z města vrcholně neekologické (ti si do těch obchodů dříve zajeli MHD) a na venkově ten rozdíl není tak velký. Takže shrnuto a podtrženo: Pro uživatele je to vrcholně jednoduché, pro firmy je to přínosné (více prodají), ale pro ekologii je to katastrofa.
Stejné je to s jídlem. Čím více lidí si objedná třeba tu pizzu, tím víc dodávek pojede, to je prostě jasné. Když si ji dojdete koupit do obchodu a uděláte doma, žádné auto nikam nepojede.
Pezos
Středa, 27. dubna 2022 - 12:40:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 4-2014
Mladějov:
"Hysterií s brčkama netrpím a vnějškovost většiny těch, co jiným vnucujou "eko" je nesporná - na tom se asi shodneme tady všichni. "
Tady je krásný příklad Lidl a ty jejich modré účtenky. Pěticentimetrové logo, QR kód na ohodnocení nákupu a informace o reklamaci spotřebního zboží (i když v nákupu žádné nemám). Toto všechno krát pár set tisíc každý den. Ale zadní straně popsaná bláboly, jak je modrá účtenka eko, protože se dá recyklovat. Greenwashing jak vyšitý.
David:
"Ironií je, že už za socíku se asi přišlo na to, že samostatné malé obce jsou neefektivní (= je potřeba tomu držet v provozu budovu ouřadu, mít zastupitelstvo atd.).

Po roce 1989 se ale většina takto poslučovaných obcí znovu osamostatnila. Včetně těch hodně malých, které pak sotva dají dohromady počet kandidátů shodný s počtem obecních zastupitelů, čímž se obecní volby stávají vyloženou formalitou. "
To je ten pocit "hrdosti", že máme vlastní obec. Sice tam kromě topení a svícení nic pořádně nefunguje, ale je naše [wink]
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Středa, 27. dubna 2022 - 12:52:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15982
Registrován: 12-2007
Tak se zamyslete jak ten systém funguje.
Funguje tak, že dodávka/náklaďák plná/plný zboží od různých dodavatelů (pozn. těm PPLkám, DPDčkům apod. je úplně jedno, kdo je odesílatemem zboží) jede svůj okruh, tzn. využití vozidla je velmi efektivní (pozn. z loňské první půlky roku mám dost zkušeností s různými těmito přepravami, včetně "povinnosti být připraven na jejich příjezd kdykoliv mezi 10. a 18. h", u jiné ze služeb naopak s předem deklarovaným "okénkem" typu "přijedeme mezi 13:30 a 14:30 h" apod.).

Tady je krásný příklad Lidl a ty jejich modré účtenky.
... a kromě již napsaného se to taky dost blbě kopíruje, pokud někdo tu účtenku potřebuje mít coby účetní/daňový doklad včetně předepsané doby archivace (která překračuje dobu deklarované čitelnosti jakékoliv termocetky); když už, tak je potřeba nastavit velmi nízkou úroveň sytosti při kopírování.

Lidi museli zvednout zadek a jít (jet) do obchodu. Tam prohlédnout nabídku. Většinou jít do více obchodů, protože málokdy nakoupili napoprvé (vyjma jídla a běžné drogerie). Takže se většinou nakupovalo jen věci nutné.
- Jiným úhlem pohledu lze napsat, že při objíždění tolika kšeftů ujeli o to víc km například tím autem.

- S uvedeným souvisí i fakt, že dřív měli lidi průměrně nižší koupěschopnost, takže jim ani nezbývalo nic jiného než kupovat (anebo shánět, dle vašeho popisu) "jen věci nutné". To už dnes mnohdy taky neplatí.

na venkově ten rozdíl není tak velký
Vždyť díky těm e-shopům (a možnosti dovozu až domů) ti lidé nepotřebují auto, tzn. mělo by se vám to líbit.

Čím více lidí si objedná třeba tu pizzu, tím víc dodávek pojede, to je prostě jasné. Když si ji dojdete koupit do obchodu a uděláte doma
Pizza z pizzerie je poněkud jiná než ta, co se prodává v obchodech.
Mimochodem, na peci v pizzerii se zaráz peče X různých pizz. Zatímco doma v troubě si člověk upeče v danou chvíli leda tu jednu. Není to příliš neefektivní spotřeba energie? [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 27. dubna 2022 - 13:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5004
Registrován: 9-2003
Pezos: Mně chodí účtenky z Lidlu do aplikace, takže se netiskne modrá ani bílá a kdybych ji potřeboval dát do účetnictví, tak si ji vytisknu na kancelářský papír laserovou tiskárnou.
NOBLE BRICKS
Středa, 27. dubna 2022 - 14:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7992
Registrován: 9-2005
původní.gp:
"Q: lidi se stěhují do města všude na světě, není důvod, proč by Česko mělo být výjimka."
Jj.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 27. dubna 2022 - 14:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7993
Registrován: 9-2005
Čímpak asi bude, že mně Lidl ani Albert papírový účtenky nevydává? Jinak souhlas, že i na tomto se dá šetřit náklady i přírodu.
Ani nevím, jestli se ty smradlavý termopapíry smějí recyklovat.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 27. dubna 2022 - 14:35:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7994
Registrován: 9-2005
Doma je pečení efektivnější v nějakém tom kontaktním grilu, tak si v něm tu picu upečte. Nejlépe nějakou nounejm z igelitu, ušetříte za oboje hafo X moc. [wink]
Samozřejmě dá se s tím nějak pracovat, přičemž ušetřit se dá a nemusíte žrát 30% salám s 20% sýrem a protlakem na koláči v igelitu z mrazáku.

Nebo třeba já jsem za exota, protože do hypersupu chodím pěšky 200 m. Naplním bágl a dvě (poněkolikáté) papírový a kráčím domů. Přece tam nebudu jezdit autem, což je navíc 4 x dál. Škoda, že to nemám vodorovně, to bych asi jezdil s vozíkem až domů, jako to dělají někteří sousedé toho hypersupu.
[biggrin]
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Slídil
Středa, 27. dubna 2022 - 14:42:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 7-2002
S4991023:
"Pezos: Mně chodí účtenky z Lidlu do aplikace, takže se netiskne modrá ani bílá a kdybych ji potřeboval dát do účetnictví, tak si ji vytisknu na kancelářský papír laserovou tiskárnou."
To jako že když chci zabránit tisku té zbytečné "šály", musím si zasrat telefon lídlaplikací ? Sorryako, ale to je pro mě neakceptovatelné.
Pezos
Středa, 27. dubna 2022 - 15:23:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2268
Registrován: 4-2014
Jinak v tomto je přeborník Billa. Tam jak je něco z letáku, tak na účtence je zboží s původní cenou, pod tím oznam o výši slevy a ještě pod tím informativně cena po slevě. Takže každé zlevněné zboží je roztaženo na tři řádky. V kombinaci s tím, že jejich systém neumí grupovat (každý kus stejného druhu je na účtence zvlášť, pokud to pokladní nezadá ručně) to fakt stojí za to [lol]
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Pikehead
Středa, 27. dubna 2022 - 16:22:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8327
Registrován: 3-2007
No a v Albertu se ptají, jestli účtenku potřebuju a tím pádem si žádnou neodnáším.

Některé tyhle pokladní systémy vychází z poměrně archaických platforem a ne vždy se dají účtenky snadno naprogramovat dle vašeho očekávání.
Středa, 27. dubna 2022 - 17:27:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5005
Registrován: 9-2003
Slídil: Já vím, znám Tvůj problém. Jestli Tě baví s tím žít...
NOBLE BRICKS
Středa, 27. dubna 2022 - 19:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5688
Registrován: 12-2007
zajímavé pojednání o železnici okolo Prahy
Středa, 27. dubna 2022 - 19:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 898
Registrován: 5-2020
Gabuliatko:
"zajímavé pojednání o železnici okolo Prahy"
Tak zajímavý, že snad radši něco najdu v archivu, když jsme na železničním fóru [uhoh]
Středa, 27. dubna 2022 - 20:01:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1621
Registrován: 2-2009
Gabuliatko: Klasika
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Středa, 27. dubna 2022 - 20:07:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 899
Registrován: 5-2020
Jedna archivní, při západu slunce po oslavě 160. výročí Kladensko-Nučické dráhy a 50 let vlečky Mořina...
Středa, 27. dubna 2022 - 20:41:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26325
Registrován: 5-2002
JM: Když si ji dojdete koupit do obchodu a uděláte doma, žádné auto nikam nepojede.
Zato v tom obchodě běží mrazáky, ve kterých se mrazí pizzy, aby se dále mrazily doma a posléze byly rozmrazovány. To se čerstvé pizze z pizzerie fakt neděje...

Hele, upřímně: čouhá z vás staromilství jako sláma z bot. Pokud nedokážete pochopit, že se některé věci dají dělat jinak než dřív, aniž by to nutně znamenalo, že je to tak špatně, bude lepší, když to nebudete komentovat. Dáte nám tím víc příležitostí nemyslet si, že jste rohaté zvíře.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 27. dubna 2022 - 22:59:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 674
Registrován: 11-2021
Jm: čím víc lidí si pizzu objedná - tím víc pizz se upeče a rozvezou se najednou. Dnešní nakupování přes Internet je ekologičtější, protože nakupující sedí na gauči a zboží jede samo. 80 kg živé váhy se qůli deseti dekům vlašáku či hřebíků nemusí vozit ani tam, ani zpět.
Středa, 27. dubna 2022 - 23:53:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 610
Registrován: 11-2006
To je dle mě mylka. Srovnej 3 až 10t nakladače co to doveze najednou do obchodu kam dojde většina cestou domů pěšky VS rozvázání pěti možná deseti nákupu rohlikem....
Posláno z mobilu. 2.0
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 07:50:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5842
Registrován: 6-2016
Gabuliatko: Existuje nenulová pravděpodobnost, že se debata o pizze stočí k rozvozu tohoto produktu železnou drahou[rofl]
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 12:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 7-2021
Už dlouho nejely vápence z Mořiny, nevíte proč?
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 13:02:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2057
Registrován: 12-2006
Asi si dali pauzu kvůli výluce v Lužné. Nechce se jim jezdit přes Ústí.
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 13:05:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 676
Registrován: 11-2021
Vlakoň: kdyby to většina brala cestou domů pěšky, tak by v lídlu nebylo k hnutí, protože ty lidi, který zaplnili autama parkoviště, by byli menšina. Ale k hnutí tam je, takže většina to cestou domů pěšky nebere. Potíž úvahy je v tom, že většina nákupů z obchoďáku jezdí autem po jednom. Většinou pěšky je šotosen odehrávající se mezi 7. a 8. ranní, když autobus u alberta vyvrhne školačky, co se staví pro sváču.
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 13:06:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 242
Registrován: 9-2017
honzaklofar:
(Tohle není seriózní post) Ale, v tramvaji už jsem někdy člověka s bolt food nebo uber eats taškou určitě viděl, tak rozvoz pizzy železnou dráhou bychom také měli :D
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 13:37:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5843
Registrován: 6-2016
vojtasTS29: Vida! Teď už to jen sofistikovaně rozpracovat, začlenit do euronormologie, a planeta je zachráněná[rofl]
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 17:25:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7355
Registrován: 3-2006
honzaklonfar:
"Gabuliatko: Existuje nenulová pravděpodobnost, že se debata o pizze stočí k rozvozu tohoto produktu železnou drahou[rofl]"

Nejlíp udělat pojízdnou pizzerii.[happy]
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 17:46:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5690
Registrován: 12-2007
honzaklonfar:
"Gabuliatko: Existuje nenulová pravděpodobnost, že se debata o pizze stočí k rozvozu tohoto produktu železnou drahou[rofl]"
Při kvalitě železničního spojení okolo Prahy z té pizzy zbyde studený tuhý koláč.

Ale k věci, tuší někdo prosím jak dlouho bude mimořádnost z Lysý na Prahu?
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 18:59:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7473
Registrován: 8-2006
5832 byl v Čelákovicích v 17:21, takže +40 a snad už jezdí i další spoje.
Čtvrtek, 28. dubna 2022 - 23:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26330
Registrován: 5-2002
Vlakoň: do obchodu kam dojde většina cestou domů pěšky
Když uvážím, jak se liší nákupní logistika solitéra od nákupní logistiky dejme tomu pětičlenné rodiny, tak mi tvrzení o "většině nakupující cestou domů" přijde jako vaginálie...
Přinejmenším v naší rodině rozlišujeme tak čtyři velikosti nákupu:
1) pidinákup typu čerstvej chleba "pod křídlo", kterej lze udělat během venčení psa,
2) nákup do jedné, max. dvou tašek, kterej lze udělat cestou z práce,
3) nákup do batohu, na kterej se dá dojet VHD,
4) nákup zvící dvou-tří přepravek plus větších věcí bokem, kterej se udělá cestou odněkud autem.
S výjimkou případů, kde se tím autem jede extra na nákup velikosti 4, protože se zrovna nikam nejede, ale ten nákup potřeba udělat je, jsou po přepočtu na kilo nákupu všechny zhruba stejně energeticky náročné.

Ono by stálo za to i prověřit to, že "Pohl spočítal, že jezdit vlakem je víc eko než chodit pěšky".
Sice je pravda, že když mě při pěti-šestikilometrové cestě vlak urychlí na 100 km/h, spotřebuje se na to (pokaždé) bratru 10 Wh, zatímco já za hodinu chůze spotřebuju cca 60 Wh - ale asi by bylo poctivé k tomu připočíst i můj podíl na kinetické energii toho vlaku (jakože sólo Ešus má ve stovce cca 15 kWh, což je 50 Wh/sedadlo).
Obávám se proto, že je to tvrzení poněkud metodicky pochybené ve stylu "vlak jedoucí mým směrem prostě je"...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 29. dubna 2022 - 07:44:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13714
Registrován: 4-2003
Hajnej:1) pidinákup typu čerstvej chleba "pod křídlo", kterej lze udělat během venčení psa,
2) nákup do jedné, max. dvou tašek, kterej lze udělat cestou z práce,
3) nákup do batohu, na kterej se dá dojet VHD,
4) nákup zvící dvou-tří přepravek plus větších věcí bokem, kterej se udělá cestou odněkud autem.


Je li člověk zvyklý na čerstvé pečivo, tak se snaží, aby každý den proběhl bod 2). Velikost nákupu se ovšem každý den liší. Řekněme, že bod 3) a 4) se dá vynechat, ale pak se to redukuje na každodenní bod 2), přičemž ruce jsou vždy obtěžkány většími taškami. Jde to, ale trochu to dře, protože se člověk táhne třeba s pracím práškem. Ale přiznejme si, že jednou za týden je lepší a jednodušší absolvovat i bod 4), byť zase vyleze pan J.M. s tím, že auto je pro tyto účely neekonomické a neekologické [proud].
Pátek, 29. dubna 2022 - 08:03:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26334
Registrován: 5-2002
Bram: Je li člověk zvyklý na čerstvé pečivo, tak se snaží, aby každý den proběhl bod 2)
Kdo má psa, řeší tohle bodem 1 (a taky tím, že koupí nějakej lepší chleba, než obyč konzumní, aby byl dobrej po celou dobu, než se sní).
A chodit na nákup každej den - no promiň, ale připomínalo by mi to doby, kdy se tak činit prostě muselo, protože se nevědělo, jestli náhodou nemají to, co v předchozích dnech neměli. To našinec fakt nepotřebuje...

Jde to, ale trochu to dře, protože se člověk táhne třeba s pracím práškem.
Jojo, je vidět, žes ještě mladej (a domnívající se, že stále plnej sil)...
Zrovna ten prací prášek je ideální kandidát na nákup velikosti 4.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 29. dubna 2022 - 08:44:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4257
Registrován: 5-2002
Pohl spočítal, že jezdit vlakem je víc eko než chodit pěšky Tuhle ptákovinu fakt někdo spočítal?[crazy]
že koupí nějakej lepší chleba, než obyč konzumní, A kdo si začal péct chleba sám, tak už mu nechutná ani ten koupený lepší.[biggrin]
Pátek, 29. dubna 2022 - 09:19:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13716
Registrován: 4-2003
Hajnej:Kdo má psa, řeší tohle bodem 1 (a taky tím, že koupí nějakej lepší chleba, než obyč konzumní, aby byl dobrej po celou dobu, než se sní).

Psy jsme měli celkem 17 let a se psem se to moc absolvovat nedalo - aljašský malamut před prodejnou hrozně naříkal a po naříkání přišlo po chvíli vytí [sad].

Lepší chleba, který vydrží delší dobu čerstvý, je jasná věc (klasickou Šumavu jím tak jednou do roka), ale ostatní pečivo mám rád čerstvé.


A chodit na nákup každej den - no promiň, ale připomínalo by mi to doby, kdy se tak činit prostě muselo, protože se nevědělo, jestli náhodou nemají to, co v předchozích dnech neměli. To našinec fakt nepotřebuje...

Jenže s tím pečivem se obvykle sveze obvykle sem tam i něco jiného [wink].


Jojo, je vidět, žes ještě mladej (a domnívající se, že stále plnej sil)...

Domnívat se mohu, střet s realitou mne z domněnek rychle vyvede [proud]. Ale jo, za pár let to bude fajn, když si budu moci říkat: Jsem už půlstoletí mladý [biggrin].




Zrovna ten prací prášek je ideální kandidát na nákup velikosti 4.

Proč myslíš, že píšu: Ale přiznejme si, že jednou za týden je lepší a jednodušší absolvovat i bod 4), byť zase vyleze pan J.M. s tím, že auto je pro tyto účely neekonomické a neekologické

Píšu to proto, protože se mi s tím pracím práškem nechce tahat ani v ruce a ani v batohu. Pro tahání v batohu (a zejména v ruce) je třeba volit menší balení, které na jednotku hmotnosti vychází obvykle dráž. Takže je vskutku po všech stránkách lepší jet alespoň jednou týdně na nákup [auto].


Brr: A kdo si začal péct chleba sám, tak už mu nechutná ani ten koupený lepší.

Péci chleba je třeba umět a ne každý na to chce věnovat čas.
Mladějov
Pátek, 29. dubna 2022 - 09:35:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17771
Registrován: 3-2007
To je stejně sranda, jaký elaborát se dá udělat z obyčejného nakupování jídla do domácnosti [lol]
Pátek, 29. dubna 2022 - 09:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13717
Registrován: 4-2003
Mladějov:To je stejně sranda, jaký elaborát se dá udělat z obyčejného nakupování jídla do domácnosti

Vždyť to sem píšu hlavně pro odlehčení [wink].

Jojo, rušení osobní dopravy na místních tratích, u kterých již před půl stoletím bylo jasné, že jejich doba slávy je pryč, je velice smutná věc a musí se také občas napsat i něco pro obveselení publika[proud].
Pátek, 29. dubna 2022 - 10:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3994
Registrován: 5-2003
Akorát ten vlastní chleba vyjde ekologicky asi úplně nejhůř..musím nakoupit suroviny,které váží +- stejně jako chleba a pak ještě dvě hodiny žhavit troubu..to už pak fakt vyjde líp si ten chleba dovézt před dům vlakem..[proud]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Pátek, 29. dubna 2022 - 11:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4258
Registrován: 5-2002
To jasně. Doporučovat péct domácí chleba těm, kdo nemají vaření aspoň trochu jako koníčka, to je jako doporučovat nešotoušům, aby prodali auto a jezdili všude hromadnou dopravou.[biggrin]
(pozn.: chleba se peče hodinu a k tomu čtvrt hodiny na rozpálení trouby)
Pátek, 29. dubna 2022 - 11:06:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13720
Registrován: 4-2003
Brr:To jasně. Doporučovat péct domácí chleba těm, kdo nemají vaření aspoň trochu jako koníčka, to je jako doporučovat nešotoušům, aby prodali auto a jezdili všude hromadnou dopravou.[biggrin]
(pozn.: chleba se peče hodinu a k tomu čtvrt hodiny na rozpálení trouby)


Ale je fakt, že když někdo pojme pečení chleba jako hobby a jde mu to, tak to pak je chlebík jedna báseň [jidlo].
Pátek, 29. dubna 2022 - 11:54:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 679
Registrován: 11-2021
Brr: to není ptákovina. Na chození taky potřebuješ energii, akorát chodíš pomalu a spotřeba je proti bazálnímu metabolismu malá, tak to není vidět.
Bram: větší balení je levnější než malé, ale když držím jedno malé navíc, tak se stihnu trefit do období, kdy je levnější. Ale když už někdo to auto má, tak je jednodušší koupit megapytel.
Mladějov
Pátek, 29. dubna 2022 - 11:58:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17779
Registrován: 3-2007
>větší balení je levnější než malé, ale když držím jedno malé navíc, tak se stihnu trefit do období, kdy je levnější.

[lol]

Anebo prostě tu druhou krabici koupím, když je "fakci", ne?
Prací prášek se za týden dva tři nezkazí, stejně jako třeba kafe.
Pátek, 29. dubna 2022 - 13:16:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5007
Registrován: 9-2003
Ještě si dovolím podotknout, že navzdory koníčkaření, kdo si nepořídí specializovanou pec na chleba, neupeče ani náhodou doma chleba srovnatelný s KVALITNÍM velkoprůmyslovým (třeba Maškem, Schniederm nebo Babišovým Odkolkovým pecnem (kvůli kterému má umne Babiš na tuhle jedinou polžku výjimku, jak Putin na plyn [uhoh].
NOBLE BRICKS
Pátek, 29. dubna 2022 - 13:45:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 680
Registrován: 11-2021
Mla: přesně o tom mluvím,ale být lovec slev nemá zdaleka takový zvuk jako využívat uspory z rozsahu. A krom toho se neustále nosím s malejma práškama, místo abych chytře investoval do auta.
Pátek, 29. dubna 2022 - 13:50:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12193
Registrován: 4-2003
neupeče ani náhodou doma chleba srovnatelný s KVALITNÍM velkoprůmyslovým

To platí úplně pro cokoliv, třeba uzení, vajíčka či pěstování zeleniny (můžete se spolehlivě otrávit dusičnanama, i přestože přeci nehnojíte jako ti fujfuj JéZetĎáci).

A pokud to nemá někdo jako hobby a nejde o důchodce s nulovou hodnotou vlatsního času, tak je samodomovýroba potravin cestou do chudoby.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pátek, 29. dubna 2022 - 15:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26337
Registrován: 5-2002
p.gp: Na chození taky potřebuješ energii, akorát chodíš pomalu a spotřeba je proti bazálnímu metabolismu malá, tak to není vidět.
Spotřeba až tak malá není, protože bazální metabolismus je cca 1 W/kg a u chůze se udává 60 W, čili vidět by měla být už docela dobře.
Je sice možné lstivě počítat "spotřebu" bazálky po dobu chůze vs. po dobu cesty vlakem, akorát pak musím umět vysvětlit, co s tou bazálkou za ušetřenou dobu. Navíc ten výpočet nejspíš zcela pomíjí rekreační úlohu chůze, která je docela nezastupitelná.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 29. dubna 2022 - 19:41:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 193
Registrován: 6-2017
Včerejší přeprava dvou jednotek GWTRAIN ze severu na jih zachycené v Loděnici.

Akorát se nedokážu popasovat s tím značením: 628.348 + 628.335 & 628.276 + 628.313. To jsou vždy dva motorové vozy spojené do dvojic? A z jakého důvodu? Předem dík za případné odpovědi [wink].
Pátek, 29. dubna 2022 - 19:55:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 12-2007
Franthomas: Ano, dva motorové vozy spojené k sobě. Je to z důvodu výkonu, protože ve variantě motorový + řídící vůz je to lemra líná a s většími sklony má problém. Používají se takto na Šumavě. Naopak na R Plzeň - Most používají klasickou variantu MV+ŘV.
Pátek, 29. dubna 2022 - 20:21:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 194
Registrován: 6-2017
@Jis: Díky za objasnění [ok]

Dnes cca v 19:45 jelo dvojče 742.7 s několika výsypnými vozy z Berouna na Rudnou. Kam to jelo a o co se jednalo, netuším.

Jak je to vlastně s obsluhou Kuchaře? Jezdí to nějak pravidelně? Naposled jsem viděl toto pondělí 2x742.7 s hytlákem vracející se na Beroun, odjezd z Loděnice v 16:35. Dá se to nějak vysledovat, nebo je to dle situace zcela náhodně? Také bych to rád někdy zdokumentoval [fotic].
Pátek, 29. dubna 2022 - 20:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 903
Registrován: 5-2020
Franthomas: nevím jestli je to pořád aktuální, ale na Kuchař se hodně jezdívalo ještě v roce 2020 v pondělí a vždycky dopoledne, někde jsem tady dával fotku. Tenkrát HV vždy ČDC "Bangle", ale třeba někdo napíše víc...
Pátek, 29. dubna 2022 - 20:51:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 683
Registrován: 11-2021
H: šlo mi o to, že většina lidí víc probazáluje než prochodí,takže jim může připadat, že počítat energetickou spotřebu chůze je hovadina.
Nechtěl bys vydat tabulky užitečných konstant? Moje žena o výživě napsala diplomku, takže výpočtů okolo toho jsem provedl dost, ale že je bazál 1W/kg,jsem si nikdy nevšiml.
Pátek, 29. dubna 2022 - 20:56:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 195
Registrován: 6-2017
@Zundapp: To pondělí asi stále platí, zatím vždy jsem zahlédl 2x742.7 s vozy na šrot právě v pondělí, vždy to však bylo v odpoledních hodinách.
Kůň
Pátek, 29. dubna 2022 - 22:18:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2143
Registrován: 1-2012
Dle výlukového JŘ na webu ČD jede vlak z Kouřimi v 18.15, reálně (a dle vyhledávače) jede v 18.45. Kdepak se vloudila chybička?
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Österreich
Pátek, 29. dubna 2022 - 22:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 75
Registrován: 5-2018
Ten výlukový jízdní řád byl totiž nahrazen a od 19.4. platí jiný.
Sobota, 30. dubna 2022 - 00:28:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26343
Registrován: 5-2002
p.gp: že je bazál 1W/kg, jsem si nikdy nevšiml
Jj, je potřeba se dívat pořádně... [wink]

Nechtěl bys vydat tabulky užitečných konstant?
No kdybych sebou hodil, tak by se to ještě stihlo vywebit do maturit jako tahák... [wink]

Mimochodem, v té tabulce, kde jsem našel, že chůze je asi 60 W, se uvádí, že sprint je asi 1200 W.
Tak jsem si vzpomněl, jak jsem tu kdysi, když přišla řeč na hodinový a trvalý výkon u mašin, napsal, že člověk je po dobu pár sekund schopen dávat zrovna těchže 1200 W, a vševěd Vytrezvitel tu začal snášet megatuny "důkazů", že to není možné... [proud]

takže jim může připadat, že počítat energetickou spotřebu chůze je hovadina
Stejně tak lidem přijde jako hovadina mluvit při chůzi o brzdné dráze. Ale jen do doby, než začnou scházet po uklouzaným svahu...


(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!