Diskuse » Železnice » Rychlodráha Praha - letiště - Kladno (PraK) » Archiv diskuse Rychlodráha Praha - letiště - Kl... do 13. 2. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Rychlodráha Praha - letiště - Kl... do 13. 2. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 07. února 2022 - 08:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13452
Registrován: 4-2003
Bobik:Se obávám, že i s frekvencí z letiště, by to v provozní době 5-24 stejně vozilo fůru vzduchu. A než tam mimo špičky posílat každou pátou soupravu po čtvrthodině, to už je lepší ten vlak. Čili nejen z ekonomickýho hlediska se protažení z motolskýho lesa přes Řepákov na Zličín jeví výhodnější.

Ale jdi Ty, brepto [proud]. Na Zličíně mají metro a v Řepích tramvaje. Jaký důvod je tam pro vést metro A? Jen proto, aby se z využívané a hlavně již modernizované tramvajové trati stal jen jakýsi vcelku zbytný doplněk v úseku Motol - Řepy? To jsme tak bohatí, abychom si toto mohli dovolit?!?

Krom toho kde je psáno, že by mělo jezdit metro na letiště jednou za čtvrt hodiny a že by to stačilo? Nějaké P+R Ti nic neříká? Jak moc výhodnější je na letiště posílat místo metra stejně kapacitní vlak? To jsou naprosto zcestné úvahy [crazy]. Krom toho se v případě metra dá snížit interval na dvě minuty i na letiště, kdežto u vlaku nic takového není možné, neb na to nebude kapacita zejména v úseku Masarykovo nádraží - Bubny. Krom toho se v Bubnech neplánuje obratová kolej pro vlaky, které by tam v případě potřeby posílení dopravy na letiště šlo obracet.
Pondělí, 07. února 2022 - 09:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9786
Registrován: 9-2002
Okružní jsem viděl Éčko. Ale už si nepamatuju, jak to bylo nakreslený.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 07. února 2022 - 09:22:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5693
Registrován: 6-2016
Agent: Já si pamatuju, že jsme tenkrát s kolegy dojížděči po 171 řešili, jestli nebude rychlejší přestoupit v Radotíně na metro "Okruh".

Jak vidno, nebude[rofl]
Pondělí, 07. února 2022 - 09:36:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 105
Registrován: 11-2020
Vůbec bych se nedivil, kdyby první kolejové vozidlo na letišti byla tramvaj. Z Dědiny to není tak daleko. Prozatím se budeme muset spokojit s trolejbusem [happy]
Pondělí, 07. února 2022 - 10:40:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 7-2017
Metro

Tram na Repach obsluhuje iny smer, takze vsetkych cestujucich by to neodsalo. Skor ide o doplnenie spojenie pre zpadnu cast Prahy, ak je prerusena prevadzka metra B, tak tam vela alternativ nie je. Navyse Bila hora je riedko osidlena a P+R na Dlouhe mili to nemusi zachranit, kedze vacsina ludi tam rano zaparkuje a vecer ide naspat, ale cez den tam extra pohyb nie je. Vlaku by to obsluzil dobre, rano ide z letiska minimum cestujucich, takze v spicke by odviezol ludi v pohode a navyse rychlo do centra.
Mladějov
Pondělí, 07. února 2022 - 10:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17506
Registrován: 3-2007
Bobik: Jak to píše Bram: Řepy mají tramvaje, Zličín metro B, takže jediný "velký cíl" pro A je letiště. A když se zamyslíš, tak to přece nejsou jen letečtí cestující, ale řada firem, ČSA Technics, a hlavně by tam začínaly/končily autobusy směr Kladno a přech.
To je přece směrování A jako víno, a přineslo by hromadu užitku.
Už jsem to psal před pár lety a jsem stále víc přesvědčen, že SŽ není mentálně ani prakticky tu stavbu trati na letiště + zdvojkolejnění + elektrifikaci Praha-Kladno realizovat.
A provozní paskvily s jednokolejkou (a tím také nutnými výlukami atd., vnějšími vlivy) jsou prostě nespolehlivé.
U metra je zvykem dělat údržbu v nočních výlukách, vozidla jsou konstruována tak, že neblokují trať..jako v tomhle případě raději metro (v neposlední řadě i kvůli nižšímu intervalu - 30 minut to určitě nebude), které je přímo zapojeno do MHD města.

Taky to bude (doufám po D) asi poslední smysluplné trasování a stavba metra v Praze na dlouhá léta.
Pondělí, 07. února 2022 - 10:51:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13454
Registrován: 4-2003
Mladějov:Taky to bude (doufám po D) asi poslední smysluplné trasování a stavba metra v Praze na dlouhá léta.

Tak to já doufám, že ne a dojde k prodloužení C z Letňan do Čakovic a B z Černého Mostu do Počernic, respektive až za ně, kvůli možnosti vzniku P+R.


Už jsem to psal před pár lety a jsem stále víc přesvědčen, že SŽ není mentálně ani prakticky tu stavbu trati na letiště + zdvojkolejnění + elektrifikaci Praha-Kladno realizovat.

Schopnosti Správy železnic končí nejspíš někde u realizace modernizace Ostrovec (včetně) - Ruzyně (mimo) a Masarykovo nádraží (včetně) - Výstaviště (včetně). A i to bude velký výkon, navíc se to těžce vleče. Navíc vůbec nevěřím, že se podaří projednat zdvoukolejnění úseku Veleslavín - Ruzyně, to mi prostě přijde jako zcela nereálné...

Jediný výsledek akce "Železniční obsluha letiště" bude ten, že tam metro doleze nejdříve až za deset let. A to jsem hodně velký optimista. Předně si bude třeba přiznat, že železnice na letiště coby doprava z centra Prahy není vhodný způsob dopravy a jediné, co má smysl u železnice vybudovat, je železniční odbočka z Jenečku na letiště, kudy budou jezdit pendly z Kladna Ostrovce a jednou za hodinu něco dálkového na střídačku od Brna a Ostravy přes Smíchov a Zličín [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 07. února 2022 - 11:43:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25964
Registrován: 5-2002
Bobik: Se obávám, že i s frekvencí z letiště, by to v provozní době 5-24 stejně vozilo fůru vzduchu.
Však taky čistě pražská investice měla končit na Dlouhé Majli, kde měl vzniknout poměrně velkej P+R terminál, a dál směrem k T1+T2 jedině se spolufinancováním ze strany Letiště.

hjguzf: Vůbec bych se nedivil, kdyby první kolejové vozidlo na letišti byla tramvaj.
Já bych to upřesnil: že první drážní vozidlo bude trolejbus.

Bram: ak to já doufám, že ne a dojde k prodloužení C z Letňan do Čakovic a B z Černého Mostu do Počernic
No tak doufat můžeš...
Ale čerstvě dostavěnej parkovací barák na ČM by Ti měl dávat jasnou odpověď, jaké jsou představy těch, kdo o něčem rozhodují.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 07. února 2022 - 11:49:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7123
Registrován: 7-2011
Mladějov:
"tak to přece nejsou jen letečtí cestující, ale řada firem, ČSA Technics, a hlavně by tam začínaly/končily autobusy směr Kladno a přech."
Jo, jenže - v celém rozsahu provozní doby metra, tedy 5-24? To je právě to. Ráno a večer to ve špičce poteče a zbytek dne to bude vozit vzduch a bude to stát šílený peníze. Na letišti zas taková frekvence přes den není, aby byla nutnost metra - tedy pěti vagonů - po dvou minutách. Vlak je mnohem operabilnější, ten může mít vagonů podle potřeby a interval stejnětak. A zbytek, tedy firmy a P+R? Ráno do práce, odpoledne z práce a přes den jednotky kusů. Ostatně stačí se podívat na vytíženost a interval 119 přes den - po většinu dne má int. 10 min - jeden autobus, dobře, kloubovej. Nicméně evidentně stačí. Tak proč tam honit pětivozovou soupravu metra v intervalu mnohem kratším?

Jistě, neschopnost dráhy je věc jiná, ovšem proč má kvůli tomu město do toho cpát svoje peníze na provoz a řešit neschopnost někoho jinýho?

Tramvaj z Řep je sice krásná, jenže ta jede na Anděl, tedy na B. Takže směr A navíc i odlehčí přestupnímu trojúhelníku v centru. Sice ze směru od P6, dneska jezdí na Zličín busy, ale upřímně, jels tak někdy? Utrpení, to už je lepší jet nějak na to B. Časově to vyjde vyjde nastejno a cestování mnohem pohodlnější. Krom toho tramvaj z Řep stejně odvede svůj díl práce, protože k Andělu beztak bude chtít dost lidí, co se jim A nebude hodit. Ti lidé z tramvaje nikam nezmizí, protože už dneska v ní ani nejsou, jelikož dneska jedou tím busem, ne tramvají.

Zkrátka jsem přesvědčen, že ekonomicky bude lepší varianta Řepy, Zličín, než letiště, protože celkově poslouží více lidem v mnohem větším rozsahu provozní doby.
Pondělí, 07. února 2022 - 11:59:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13455
Registrován: 4-2003
Hajnej:No tak doufat můžeš...

Zůstanu u toho, nic jiného mi ani nezbývá [proud].

Politikové se o prodloužení C do Čakovic začnou zajímat tehdy, když bude srovnána bývalá Avia se zemí a místo ní vyroste obytná čtvrť, či spíše se začne výstavba obytné čtvrti připravovat. Developer to s politiky rád probere a hodně pochybuji, že by se nepodařila najít společná řeč. To samozřejmě nebude hned zítra, dávám tomu tak pět až deset let čas [wink].


Ale čerstvě dostavěnej parkovací barák na ČM by Ti měl dávat jasnou odpověď, jaké jsou představy těch, kdo o něčem rozhodují.

Dočasná záležitost, za pár let stejně přijde možnost prodloužení z ČM do Počernic na světlo boží, protože už to v Počernicích stojí za pendrek a Náchodskou nikdo na čtyřpruh rozšiřovat nebude [nene]. Teď dostalo přednost D, ale uvidíme, jak se to s ním bude vyvíjet dál.
Pondělí, 07. února 2022 - 12:04:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13456
Registrován: 4-2003
Bobik:Sice ze směru od P6, dneska jezdí na Zličín busy, ale upřímně, jels tak někdy?

Já s linkou 180 jezdil tři roky a celkem nic se jí pro dopravu na trasu A do Motola nedalo vyčíst. Proč by tato jedna autobusová linka měla být nahrazována metrem?

Utrpení, to už je lepší jet nějak na to B.

Žádné utrpení se nekonalo, nekoná a konat nebude [wink].
Mladějov
Pondělí, 07. února 2022 - 12:12:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17509
Registrován: 3-2007
B: Prosím pěkně, vozit vzduch? To metro tam nebude ani zítra, ani za 10 let a co bude za 20 nebo 25 opravdu nevíme, rozhodně tam bude víc cestujících, víc kanceláří, víc obchodů, víc autobusů..
Já myslím, že je naopak záhodno se rozhodnout, vypořádat pozemky a námitky a stavět už nyní, aby to bylo v nějakém dohledném časovém horizontu (třeba deseti let).
Nakonec výstražný příklad D ti nestačí?

Metro má propojovat především významné cíle a zdroje cestujících - tedy centrum s velkými sídlišti, nádražími..a letištěm.

Takže ano, já jsem pro metro. To totiž napomáhá rozvoji území, stejně jako tomu byly za první republiky tramvaje (budované tehdy prozíravými radními do pustin typu Kubánské náměstí, Hloubětín nebo Jinonice a Bílá Hora).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 07. února 2022 - 12:16:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7124
Registrován: 7-2011
Bram:
"
Já s linkou 180 jezdil tři roky"
Odkud? Pokud akorát z Řep do Motola na metro, tak to chápu. Já jezdil (teda dlouho ne, pár zážitků stačilo) z Letný na Zličín. Takže tram na Prašnák a bus. To už utrpení je, poskakování po Patočkový, poskakování kolem špitálu a na závěr vyhlídková jízda přes sídliště a starou zástavbu. V létě žůžo labůžo. Takže jsem se na takový "superpohodlný" cestování samozřejmě vyprdnul a utekl do metra.
Pondělí, 07. února 2022 - 12:25:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13457
Registrován: 4-2003
Bobik:Odkud? Pokud akorát z Řep do Motola na metro, tak to chápu.

Od metra B Zličín na metro A do Motola.
Pondělí, 07. února 2022 - 12:28:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7125
Registrován: 7-2011
Mladějov:
"Nakonec výstražný příklad D ti nestačí?"
Jo, to máš pravdu. Ovšem to potom přehodnoť časový horizont, protože třeba deset let je hrozně brzo. To se nestihne. A tím pádem se diskuse stává víceméně akademickou, protože nějaké dlouhodobé plánování je vlastně utopie, neboť zatím každá politická garnitura do ÚP více, či méně začala házet vidle.
Mladějov:
"Takže ano, já jsem pro metro. To totiž napomáhá rozvoji území..."
Výstražný příklad C do Syslova, kde se dodnes prohání vítr a nestojí žádnej barák, ti nestačí? [proud]
Mladějov:
"To metro tam nebude ani zítra, ani za 10 let a co bude za 20 nebo 25 opravdu nevíme, rozhodně tam bude víc cestujících, víc kanceláří, víc obchodů, víc autobusů.."
No, tím si právě nejsem tak jist. Je tam to letiště a to je významný zdroj hluku. Kancly možná, obchodů pár pro ty kancly a to bude tak všechno. Barák žádnej, protože buď budou baráky a nebude letiště (viz postavil si barák u nádraží a diví se, že mu tam jezdí vlaky), nebo naopak. A zase - akorát ranní svoz do kanclů, odpolední domů. Zrovna kolem letiště s nějakým velkým rozvojem nepočítám. Maximálně nějaký haly.

Ale tak nakonec mohly by se zabít dvě, tři mouchy naráz a toho krtka dotáhnout až do Kladna. Stejně to je už dneska akorát předměstí a noclehárna Prahy. [proud]
Pondělí, 07. února 2022 - 12:37:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 7-2017
Bila hora ma ale svoj rozvoj za sebou a viac barakov tam uz stat nebude. Pokracovanie A smer Repy a najma Zlicin bude zaujimave pre vacsiu skupinu ludi, jednak na Stodulkach je viacero kanclov a tiez je tam velky priestor, kde sa este da mesto rozsirovat.
CSA Technics makaju 6-18, takze skutocne to az taky dopyt nevygeneruje, navyse ako pisem, je velky rozdiel medzi letnym a zimnym letakom. V lete prejde letiskom okolo 70-80k cestujucich denne, takze tie 4 mesiace vygeneruju zhruba polovicu cestujucich za rok, na taketo vykyvy sa urcite lepsie hodi vlakova doprava, tie kancle a Repy ci sidliska okolo Stoduliek, Zlicina generuju cestujucich stale a navyse v oboch smeroch, takze sa tam to metro hodi viac.
P+R su aj na Chodove, tusim aj Stodulky su, takze CM vobec neprekaza predlzeniu metra do Pocernic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Velky_sef.)
Mladějov
Pondělí, 07. února 2022 - 12:48:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17511
Registrován: 3-2007
Výstražný příklad C do Syslova, který si nemohou vynachválit všichni dojíždějící od Mělníka a spol., jak autobusy, tak IAD? Ze všech sídlišť okolo?
Naopak výborný příklad, jak to dělat: Mít základ, kapacitní a pohodlnou dopravu, v cajku, až se tam bude okolo stavět - a ne opačně.

Nota bene je s postubem doby jakákoli liniová stavba těžce prosaditená - TT, silnice (viz obchvat Prahy D0), železnice, metro.

Takže zaplaťpánbůh, že tam to metro vede.
Pondělí, 07. února 2022 - 13:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13458
Registrován: 4-2003
Bobik:Výstražný příklad C do Syslova, kde se dodnes prohání vítr a nestojí žádnej barák, ti nestačí?

V Letňanech u metra měl být Bémův olympijský stadion, proto vede metro až tam a nekončí na Proseku či není protaženo o stanici dál do sídliště. Jinak o prohánění větru na Letňanech může psát jen ten, kdo se tam nikdy nepohyboval. Je to pouze přestupní bod, který by se samozřejmě protažením metra do Čakovic silně zredukoval. Ano, vítr se tam prohání, ale to je dáno tím, že okolo nic není, ne že by tam nikdo nepřestupoval.
Pondělí, 07. února 2022 - 16:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25967
Registrován: 5-2002
Bram: za pár let stejně přijde možnost prodloužení z ČM do Počernic na světlo boží, protože už to v Počernicích stojí za pendrek
O novém exitu Beranka jsi už slyšel...?

Bobik: Výstražný příklad C do Syslova, kde se dodnes prohání vítr a nestojí žádnej barák, ti nestačí?
Výstražný příklad A na Skalku, odkud místní vyštípali přestupní terminál příměsta, Ti nestačí...? [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 07. února 2022 - 17:32:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2458
Registrován: 8-2017
Výstražný příklad C do Syslova, který si nemohou vynachválit všichni dojíždějící od Mělníka a spol., jak autobusy, tak IAD?
Ti si na tom nemůžou vynachválit možná tak to, že ho nemusejí vůbec používat. Kvůli té šílené klikatosti jezdí busy od Mělníka na Ládví nebo Střížkov (a není to tak dlouho co jezdily celkem pochopitelně dokonce na Holešovice).
Stejně tak bych se vůbec nedivil, kdyby místo na případnou Dlouhou Majli jezdily busy přinejmenším od Slaného dál na Veleslavín.
Pondělí, 07. února 2022 - 18:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4735
Registrován: 12-2007
M250.0: Pokud je mi známo, tak do Veleslavína nemohou jezdit dálkové autobusy. A pravděpodobně Veleslavínští udělají vše pro to, aby po dostavbě Dlouhé Míle pokud možno téměř všechnu autobusovou dopravu do Veleslavína vyštípali, snad s výjimkou té, která zajíždí do Nových Vokovic. A s největší pravděpodobností se místo dnešního autobusového nádraží spolu s částí železniční stanice zastaví, takže stejně nebude možno tam asi končit autobusy.
Jinak dovedu si představit, že lidé z Tuchoměřic také budou chtít jezdit přímo na Dlouhou Míli, a nebudou se chtít kodrcat přes Přední Kopaninu a Nebušice na Bořislavku.
Pondělí, 07. února 2022 - 20:48:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14739
Registrován: 8-2004
Bobik:
"Jistě, neschopnost dráhy je věc jiná, ovšem proč má kvůli tomu město do toho cpát svoje peníze na provoz a řešit neschopnost někoho jinýho?"
Stejně tak se dá ptát, proč má dráha řešit neschopnost města vystavět si svou kapacitní/rychlou MHD (a místo toho zabírá prostor na každém metru kolejí, včetně těch pro nákladní dopravu).[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 07. února 2022 - 22:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7126
Registrován: 7-2011
Mladějov:
"Výstražný příklad C do Syslova, který si nemohou vynachválit všichni dojíždějící od Mělníka a spol."
Jo jasně. Všichni tihle řvou nadšením, že můžou jet o pár minut dýl až na Syslov a ze Syslova metrem. Nucený přestup, protože pro změnu řvali místní na Ládví.
Hajnej:
"Výstražný příklad A na Skalku, odkud místní vyštípali přestupní terminál příměsta, Ti nestačí...?"
Mě stačí. Stejný příklad jako Ládví. Jenže nějaký nucený závleky někam, kde to místním nebude tolik vadit, znamenají akorát to, že tím víc dojížďáků ztratí důvod vylejzat z auta a jet tím busem. Na čemž zase prodělají akorát místní.
Hroch:
"Stejně tak se dá ptát, proč má dráha řešit neschopnost města vystavět si svou kapacitní/rychlou MHD..."
Protože to letiště není jenom městské.
Úterý, 08. února 2022 - 05:12:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13461
Registrován: 4-2003
Bobik:Protože to letiště není jenom městské.

Proč rovnou nenapsat, že tu vypouštíš jednu blbost za druhou, že ano [crazy].
Úterý, 08. února 2022 - 06:49:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7128
Registrován: 7-2011
Bram - copak, došly argumenty, ale protože stejně nesouhlasíme, je potřeba to oponentovi alespoň nějak "dát sežrat"? [proud]
Úterý, 08. února 2022 - 21:11:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14742
Registrován: 8-2004
Bobik:
"Protože to letiště není jenom městské."
Ale já nepíšu o trati na letiště - stačí si dočíst text předešlého příspěvku, vč. té závorky.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 09. února 2022 - 05:39:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13462
Registrován: 4-2003
Bobik:Bram - copak, došly argumenty, ale protože stejně nesouhlasíme, je potřeba to oponentovi alespoň nějak "dát sežrat"?

Proč se mám opakovat jen kvůli tomu, že diskutující Bobik není schopen pochopit psaný text na poprvé?
Středa, 09. února 2022 - 13:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 7-2017
Zatial nepadol ani jeden zmysluplny argument, preco uprednostnit metro pred vlakom. Navyse metro ani nejde na hlavni nadrazi, takze to neriesi najvacsiu slabinu vlaku - ukoncenie na Masarycke.
Mozno by niekto s preferenciou metra mohol predstavit, ako vyriesi dopravu medzi Prahou a Kladnom.
Středa, 09. února 2022 - 15:10:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 7-2017
Velky sef:
Vy stále operujete vlakem, ale z z A muzeum jste C na hlaváku suchou nohou, zatímco z masaryčky...., třeba tramvají, že.
A máte někde podklady, jaké procento pokračuje z letiště vlakem, tak možná nějaké chartery, Slovák poletí z Vídně i z Bratislavi, z Ostravy se dá taky nebo z Polska,Pardubice,Brno má take chartery, Středočeský kraj je dnes optimálně obsloužen busy PID, někdy i do okolních krajů, sever atd, oproti vlakům daleko rychleji a pohodlně.Němec nebo Rakušan určitě nepoletí přes Prahu, když má doma několik letišt. Nemluvě o tom, že perspektivvně na dlouhá léta skončí vlak na Veleslavíně, a pak co asi, metro A? Nakonec se podívejte na spolehlivost metra v porovnání se železnicí, pokud ste toho tedy schopen. No a kdysi sem četl názor, prodloužení metra z letiště do Hostivic(pokud by to nebylo s úvratí) a zde udělat přestupní terminál od Kladna, využití kapacity metra v různých časových dobách, nepotřeba tunelů v Dejvicích a dalších staveb Výstaviště,Bubny,Dejvice atd. Sice jsem to tehdy považoval za blbost, ale s odstupem času se mě to zase tak nelogicky nezdá, ta vzdálenost není tak velká,zástavba minimální, stavebně snad ne tolik komplikované, ale nejsem odborník.
Středa, 09. února 2022 - 17:41:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1460
Registrován: 7-2017
Prestup by bol na Vltavskej a dal by sa urobit lepsie, kedze na Muzeu neexistuje nakladny vytah medzi A a C na prestup. Ten vlak by predsa sluzil aj ako MHD s moznym prestupom na tram ci metro ev. bus.
Navyse by sa tym odlahcilo prestupnym staniciam, ono ist s kufrom v prazskom metre nie je nic pohodlne.
Na vacsom letisku vo Varsave maju 50 odchodov za den, takze tych metier na letisko by slo zufalo malo a pochybujem, zeby na to vysla ekonomicka analyza. Kdezto pri vlaku uz pocitame aj so spojmi, ktore pokracuju do Kladna a teda to ekonomicky vyjde lepsie.
Pri sucasnej velkosti letiska PRG nema vlakove spojenie len letisko v Dubline, ale to odzrkadluje aj celkovu uroven vyuzivania VHD v Irsku.
Středa, 09. února 2022 - 18:38:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 127
Registrován: 7-2017
S tím přestupem na Vltavské ano, jen tam ten vlak musíte nějak dostat, ne po jednokolejce a ne za xxx let, potom tam udělat vstup do metra od Buben, protože stávající vstup je oklikou a po schodech, eskalátor je teprve z vestibulu,s kufrem cestuju v metru naprosto pohodlně pokud jsou eskalátory z ulice, ne jako na Veleslavíně, alespon dodatečně, stále ovšem ne od busu id letiště.
To je nepohodlí, a ne cestování v metru s kufrem na přestupech A-C muzeum. Já se bavim, když slyším v MHD přestup na S linky, jenže tady si na to pouze hrajeme, funguje to v Berlině a hodně dobře od minulého století, po sjednocení ještě lépe, před i po sem to používal v kombinaci s dalsími druhy dopravy a nemělo chybu. Mají jiné podmínky terénu,větší vzdálenosti,uznávám,ale přijde mě trochu mimo z letiště vlak, pak metro a zase vlak, pokud tedy většina cestujících jede z Prahy dál, jak vyplývá z vašeho názoru.
Jezdil sem skoro 10 let z Hostivic na Masnu, z počátku vlakem, jak to jen šlo později busem. Pokud vlakem nebylo zpoždění,tak sme na každé stanici stáli,cesta nekonečná. Jestli používáte často metro, možná ste si všiml že v 99 případech přijede na čas,cestující stačí nastoupit a jede hned dál. U vlaku mám pocit vyhlídkové jízdy a ne dopravy 21 století. Dálkové vlaky naopak jdou z dobou. Nejsem nepřítelem železnice,ale musí to fungovat optimálně, což v našich pražských podmínkách by vyžadovalo spoustu investic a mnoho let. A na tak relativně krátké vzdálenosti až moc komplikované. Ale respektuji Váš názor, budoucnost ukáže, pokud se ji dožijeme,
McBain
Čtvrtek, 10. února 2022 - 09:18:34  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26949
Registrován: 5-2002
Velky_sef:
"Na vacsom letisku vo Varsave maju 50 odchodov za den,"

Navíc lotnisko Chopina má oproti Ruzyni z hlediska železničního napojení oproti Rozyni několik odlišností.
Čtvrtek, 10. února 2022 - 13:57:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1461
Registrován: 7-2017
McBain:
"Velky_sef:
"Na vacsom letisku vo Varsave maju 50 odchodov za den,"
Navíc lotnisko Chopina má oproti Ruzyni z hlediska železničního napojení oproti Rozyni několik odlišností."
Pointa je v tom, ze vsetkych cestujucich zvladne odviezt 50 vlakov, takze v pasme na letisko by slo len kazde druhe az sieste metro.

O tej investicii sa prave bavime, na letisko potrebujeme kapacitnejsiu dopravu, varianty su metro alebo vlak. Obe vyjdu za miliardy, preto je potrebne zvazovat dlhodobejsi koncept, kde asi len tazko niekto obhaji zachovanie takeho mnozstva busov medzi Prahou a Kladnom. Aj preto sa javi vlak ako vyhodne riesenie, riesi vztah Kladno-letisko, letisko-Praha, letisko-zvysok CR aj Kladno-CR. Vyuzitie A vyjde na miliardy, ktore by Praha musela pravdepodobne zohnat sama prip s podielom letiska vid predlzenie do Motola a nutnost zrusit pasmo na Dejvickej. Plus to neriesi par dlasich problemov.
Čtvrtek, 10. února 2022 - 15:08:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13475
Registrován: 4-2003
Velky sef:Zatial nepadol ani jeden zmysluplny argument, preco uprednostnit metro pred vlakom.

To, že Velky sef si smysluplných argumentů pro upřednostnění metra na letiště nevšiml, nebo je prostě nevnímá, neznamená, že se tu neobjevily. Chybu tedy hledejme u Velkeho sefa, nikde jinde totiž není [crazy][nene].
McBain
Čtvrtek, 10. února 2022 - 15:18:17  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26950
Registrován: 5-2002
Tímto považuji otázku kolejové dopravy na LVH jednou provždy za vyřešenou.

[kladivo][biggrin][crazy][biggrin]
Čtvrtek, 10. února 2022 - 18:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7133
Registrován: 7-2011
Hroch:
"Ale já nepíšu o trati na letiště..."
Ale já ano. Stačí sem netahat ten vůz, když je diskuse o koze. [proud]
Čtvrtek, 10. února 2022 - 21:37:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14751
Registrován: 8-2004
Bobik:
"Stačí sem netahat ten vůz, když je diskuse o koze."
Stačí umět číst celý příspěvek a chápat.[proud]
Michal7:
"A máte někde podklady, jaké procento pokračuje z letiště vlakem, tak možná nějaké chartery, Slovák poletí z Vídně i z Bratislavi, z Ostravy se dá taky nebo z Polska,Pardubice,Brno má take chartery, Středočeský kraj je dnes optimálně obsloužen busy PID, někdy i do okolních krajů, sever atd, oproti vlakům daleko rychleji a pohodlně.Němec nebo Rakušan určitě nepoletí přes Prahu, když má doma několik letišt. Nemluvě o tom, že perspektivvně na dlouhá léta skončí vlak na Veleslavíně, a pak co asi, metro A?"
[ok]
Velky_sef:
"Kdezto pri vlaku uz pocitame aj so spojmi, ktore pokracuju do Kladna a teda to ekonomicky vyjde lepsie."
Až na to, že vyšla ekonomická analýza, která spoje na Kladno vede (logicky) přímo přes Hostivici (mimo letiště) a objednatel tuto variantu podpořil.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 11. února 2022 - 00:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 7-2017
Urcite sa nepocita s kazdym vlakom so zachadzkou na letisko. Kladno-Praha via Hostivice alebo via letisko a ludia budu vediet, ktory spoj pouzit. Funguje tak napriklad linka Northern v Londyne.
Bram:
Zatial som skutocne necital nejaky zmysluplny prispevok, ktory by napriklad riesil financovanie. Praha sa teraz zameria na metro D, eurofondy na letisko pri takom dopyte jednoducho neprejdu, tak mi vychadza, ze to Praha bude musiet zatiahnut zo svojho s prispenim letiska alebo sa to postavi ako PPP projekt. Ale uz sme tu uviedli aj viacero dovodov, preco metro nie je uplne idealne, pricom pochybujem, zeby niekto vrazil peniaze do zlepsenia prestupu na muzeu kvoli pripadnym cestujucim z letiska.
Pátek, 11. února 2022 - 08:24:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7136
Registrován: 7-2011
Hroch:
"Stačí umět číst celý příspěvek a chápat.[proud]
"
Což o to, číst umím, ale s tím chápáním bude asi problém. [proud] Pokud vedeme diskusi o obsluze letiště, které mimochodem není hlavně primárním zdrojem městských cestujících, pak opravdu nechápu, proč se do toho tahá nákladka a obecné povzdechy nad tím, že si město není schopno svoje dopravní problémy vyřešit samo a hází to na dráhu. S čímž mimochodem souhlasím, že to není dobře (po městě by lidi měli jezdit MHD, ne vlakem), pokud ovšem není myšleno příměsto. Pokud ano, pak tomu nerozumím už vůbec, to je jako myšleno, aby třeba Beroun a Praha svými lidmi nepřetěžovali 171 a postavili si vedle souběžně tramvaj, nebo jak?
Pátek, 11. února 2022 - 08:56:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9794
Registrován: 9-2002
Airport Expres stačí každou čtvrthodinu. Už z zoho důvodu se mi jeví metro jako drahej luxus. Krom toho, máte cestou přestup na každou trasu někde po cestě a pokud by se hodně chtělo, tak NS2 vyřeší i ten Váguson - Letiště. Ale až tohle bude, tak já budu prdět do hlíny.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 11. února 2022 - 20:34:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14754
Registrován: 8-2004
Bobik:
"Pokud vedeme diskusi o obsluze letiště, které mimochodem není hlavně primárním zdrojem městských cestujících, pak opravdu nechápu, proč se do toho tahá nákladka a obecné povzdechy nad tím, že si město není schopno svoje dopravní problémy vyřešit samo a hází to na dráhu."
Jenže Vy jste do diskuze o obsluze letiště zatáhl "neschopnost dráhy" a "proč má město řešit neschopnost někoho jiného".
Já Vám reagoval, že jednou (možná) město řeší neschopnost dráhy, jinde ale zase dráha neschopnost města. Tudíž bych ten argument nevytahoval.
Mmch (pozn. pod čarou) jak dlouho trvalo/trvá městu změnit svůj územní plán, aby byl v souladu s návrhem trati mezi Veleslavínem a letištěm? (Přiznám se, že to nesleduji.)
Bobik:
"město není schopno svoje dopravní problémy vyřešit samo a hází to na dráhu. S čímž mimochodem souhlasím, že to není dobře (po městě by lidi měli jezdit MHD, ne vlakem)"
Ano, zdá se, že informace už vedením doputovaly.
Velky_sef:
"Urcite sa nepocita s kazdym vlakom so zachadzkou na letisko."
Pokud "ne každý" = žádný, pak souhlas.
Velky_sef:
"pricom pochybujem, zeby niekto vrazil peniaze do zlepsenia prestupu na muzeu kvoli pripadnym cestujucim z letiska."
Proč zrovna na Muzeu a ne třeba na Můstku?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 11. února 2022 - 21:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9797
Registrován: 9-2002
Bobik:
"S čímž mimochodem souhlasím, že to není dobře (po městě by lidi měli jezdit MHD, ne vlakem), pokud ovšem není myšleno příměsto."

Třeba v HornoPorno, Běchovicích, Radotíně nebo Uhří na/vystupuje realtivně dost lidí i směrem do/z centra... Čim to asi bude ? Já různý S-Bahn systémy považuju za běžnou součást městský dopravy.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Sobota, 12. února 2022 - 06:58:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7139
Registrován: 7-2011
Jenže Horno-Porno, Běchovice, Radotín a jiné přidružené vesnice jsou Prahou akorát podle názvu. Samozřejmě, že tam lidi jedou vlakem, neboť je to mnohem rychlejší. A pokud do těhle vesnic nepovede metro, nebo alespoň tramvaj na vlastním tělese (bez přejezdů co 50m), tak vlak bude vždycky rychlejší.
Sobota, 12. února 2022 - 07:02:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7140
Registrován: 7-2011
Hroch:
"Mmch (pozn. pod čarou) jak dlouho trvalo/trvá městu změnit svůj územní plán, aby byl v souladu s návrhem trati mezi Veleslavínem a letištěm? (Přiznám se, že to nesleduji.)"
Ano, pravda, uznávám. Byť to taky nějak moc nesleduji, je nutno uznat, že (nejen) tady má město spoustu másla na hlavě.
Sobota, 12. února 2022 - 11:17:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1465
Registrován: 7-2017
No a preto sa v mnohych mestach vyuziva ako sucast MHD. Ked som bol na stazi v Delfte, tak sa bezne na univerzitu jazdilo vlakom z nedalekeho Haagu, pritom tam vedie aj tram, lenze cestovna doba je 3x dlhsia, za ten priplatok 2e sa to aj tak oplatilo. Predpokladana cestovna doba z letiska na Masarycku je 25 minut, metrom/autobusom to trva 45 minut.
Okrem toho metro na letisko stale neriesi nutnost riesit dopravu Praha Kladno, kedze sucasny stav je neperspektivny a najskor aj neudrzatelny.
Sobota, 12. února 2022 - 12:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 453
Registrován: 11-2021
Bob: kdyby ty vesnice na dálném východě Prahy byly řekněme na Šumavě, tak tam jezdí bus jednou za hodinu, všichni maj auto a jsou spokojení. Jenže v situaci, kdy bus i auto místo jetí stojí v zácpě a skrz ves rachotí vlaky ve dne v noci, je celkem racionální žádat, aby tam aspoň některé z těch vlaků zastavovaly. A je to racionálnější, než chtít zavádět tramvaj na pláně obývané stepními Běchy a Úji/L.
Sobota, 12. února 2022 - 12:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13485
Registrován: 4-2003
Velky sef:Okrem toho metro na letisko stale neriesi nutnost riesit dopravu Praha Kladno, kedze sucasny stav je neperspektivny a najskor aj neudrzatelny.

Chtělo by si to konečně přestat sedět na kabelu, protože modernizace trati Praha - Kladno a kolejová doprava na letiště jsou dvě rozdílné záležitosti, které kdosi spojil do jedné. Zatímco modernizace trati Kladno - Praha je nezbytnost, přičemž se dá předpokládat, že do vítězného konce dojde modernizace úseku Kladno-Ostrovec - Praha-Ruzyně a úsek Výstaviště - Masarykovo nádraží. Zbylý úsek bude dlouhodobé (ne li dokonce trvalé) provizorium. A i kdyby někdy v nejbližších patnácti až dvaceti letech se tento úsek podařilo zmodernizovat a zdvoukolejnit, tak stále bude velmi omezená kapacita trati z žst. Bubny na Masarykovo nádraží. Sem se musí vejít i vlaky linky S4 z Prahy do Kralup nad Vltavou a nikdy tu nebude víc než dvě koleje a rozplet tratí v Bubnech bude úrovňový.


Predpokladana cestovna doba z letiska na Masarycku je 25 minut, metrom/autobusom to trva 45 minut.

Je nějaký důvod, aby to trvalo metru A z Můstku na letiště déle než 30 minut, když dnes se jede z Můstku do Motola 15 minut? U vlaku považuji 25 minut za hodně optimistický odhad, skoro nereálný vzhledem k tomu, že oproti dnešnímu stavu budou zastávky navíc.
Sobota, 12. února 2022 - 14:23:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7850
Registrován: 9-2005
On by někdo stavěl to áčko na LVH bez krytu? Pokud jo, pak by bylo možné asi uvažovat s nějakou srovnatelnou (spíš ale poněkud vyšší) cenou s konvenční suburbanní dvojkolejkou a ETCS. Metro tam ale bude muset končit. A navíc provoz nanejvýš po 15 minutách.
Konvenční suburban může jednak pokračovat z LVH do několika směrů, klidně docela dlouhými linkami.
Náklady na provoz obojího si netroufám ani odhadovat.
Mám dojem, že nehodnotíte všechny aspekty. Jízdy a počty leteckých cestujících ze vzdáleností nad 40 minut, přívětivost vozby kufrů metrem, přestupy lidí jedoucích vlakem do Prahy a pak metrem na letiště. I ve špičče PD.
Pak je to také otázka trasování VRT, nebo lépe řečeno dálkových linek. A také toho, zda je lepší (nejen investičně) vrtat tunely pod Prahou pro dálkovku, nebo pro urban a suburban.
Praha nemá síť, myslím opravdovou síť jakoby pletivo, rychlých linek. Čili linek metra plus vlaků. A dlouho mít nebude, protože to je příliš nákladné. Takže koncepce metra a zčásti suburbanu a i většiny rychlých výjezdů vlaků z Prahy vypadá jako drbání levou nohou za pravým uchem.
Praha je už tak velká, že po vyplnění chystaných ploch byty a kancelářemi už by potřebovala celoplošnou síť rychlé MHD. Bez výrazného centrálního uzlu. Centrální uzel stejně není, je tvořen přestupními stanicemi M ABC, centrální nádraží jsou na nich a jsou dvě. Tento trojuzel v budoucnu bude sloužit méně jako přestup dojížděčů do práce.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 12. února 2022 - 15:10:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 11-2021
Bram: do Kralup se dá jezdit i z Holešovic. Pokud omezování CO2 povede ke stejně slabému lítání jako za koronáče, tak vlak ani metro na letiště vycházet nebudou. A nakonec to dopadne jako s Negrelliákem: Buštěhradka se zpamátní a opraví se, jak je. Jak říká Václav Klaus: i kdybychom měli (my Pražáci) o třetinu zchudnout (a venkovani hlady pomřít)! Mimochod3m, ten rozplet v Bubnech bude spíše odbočka, ne?
Sobota, 12. února 2022 - 15:16:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13488
Registrován: 4-2003
Qěcy:On by někdo stavěl to áčko na LVH bez krytu?

A musí to být s krytem? Tedy pokud se bavíme o tom samém [wink].


Metro tam ale bude muset končit.

A to něčemu vadí?!?


A navíc provoz nanejvýš po 15 minutách.

A proč po patnácti minutách? To nejde snížit? Navíc by došlo na Dlouhé míli k postavení terminálu pro návaznou BUS dopravu zejména příměstskou plus pár městských linek. P+R také nic?


Mám dojem, že nehodnotíte všechny aspekty. Jízdy a počty leteckých cestujících ze vzdáleností nad 40 minut, přívětivost vozby kufrů metrem, přestupy lidí jedoucích vlakem do Prahy a pak metrem na letiště. I ve špičče PD.

Přivedení metra na letiště nevylučuje možnost přivedení železniční dopravy ve směru od Jenečku. To proto, aby tam mohl přijet jednou za dvě hodiny Railjet od Brna na střídačku s pendolinem od Ostravy. A také aby tam šlo dojet s vlakem od Kladna. Pro obsluhu letiště dostatečné. No a pokud by se podařil husarský kousek a podařilo by se zdvoukolejnit úsek mezi výhybnou Waltrovka a výhybnou Žvahov a mezi žst. Zličína a žst. Hostivice, tak by tam vlaky od Ostravy a Brna mohly jezdit výrazně častěji [proud].

Osobně nepovažuji spojení hlavní nádraží a letiště s přestupem na mezi trasy C a A na Muzeu za nic tragického. Tedy až na to, že by byla potřeba vybudovat na hlavním nádraží chybějící eskalátory pro vstup do metra. Ale to je asi tak jediný problém.
Sobota, 12. února 2022 - 20:11:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9799
Registrován: 9-2002
Bram:
"U vlaku považuji 25 minut za hodně optimistický odhad, skoro nereálný vzhledem k tomu, že oproti dnešnímu stavu budou zastávky navíc."

Když to zadrátuješ, tak ti odpadnou z tvorby GVD např. (a nejen) Catrokurvy plazícíse z Dejvic do Velesraína 10 minut s max. rychlostí do 30 km/h. Dolů to jede celkem svižně. Hore kopcom tam asi ani dneska nejezdí nic rychleji, než svýho času legendární Os 9842 ve složení 749 a 3 x Bymee. A i tak to nejelo ani 50.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Sobota, 12. února 2022 - 21:17:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25997
Registrován: 5-2002
Bram: Je nějaký důvod, aby to trvalo metru A z Můstku na letiště déle než 30 minut, když dnes se jede z Můstku do Motola 15 minut?
Jeden mě napadá: že by tam byl pásmový provoz a zrovna bys natrefil na "krátký" vlak.
Jinak by to trvalo tak o 6-7 minut déle, než do toho Motola - vycházím ze svého hrubého a mírně konzervativního odhadu 2 minuty na jednu stanici (celkem to sedí - Béčko by podle něj mělo trvat z konečné na konečnou cca tři čtvrtě hodiny a za tu dobu se v reálu stíhá půlkolo i s obratem).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 12. února 2022 - 21:43:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 7-2017
Metro bez krytu je este vacsi nezmysel ako ten Bramov plan rekonstrukcie usekov bez Ruzyne-Vystaviste.Ostatne aj metro B jazdi v tubuse.

Na letisko moze jazdit metro aj kazde 3 minuty, ak to bude mat kto zaplatit, vacsina nakladov je fixna.

Metro niekoho napadlo len kvoli tomu, ze na verejnost niekto priniesol spravu, ze listok vlakom na letisko by stal 300kc.
Sobota, 12. února 2022 - 21:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14758
Registrován: 8-2004
původní.gp:
"do Kralup se dá jezdit i z Holešovic."
A v Holešovicích co? I u S6 se uvažuje o prodloužení na hl.n., takže místo toho naopak zkrátíme jinou radiálu mimo centrální nádraží?
Qěcy:
"Metro tam ale bude muset končit."
A? Vlak tam má dle schválené SP končit též.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 13. února 2022 - 02:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 463
Registrován: 11-2021
Proto jsou Holešovice všestranně obtékany Vltavou, aby člověk, který se ptá co v Holešovicích, nemusel skákat pod vlak. V Holešovicích je vždycky co!
Pokud trváš na tom, že vlaky z Buštěhradky i z Kralup se nevejdou na Negrelliák, tak je snazší z Kralup končit v Holešovicích. Přestup na metro je rychlejší než z Wilsoňáku, takže vynechání centrálního nádraží nevadí, jižní expresy odtud jezdí, západní je lepší chytat metrem na Smíchově.
Neděle, 13. února 2022 - 07:28:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13492
Registrován: 4-2003
Velky sef:Metro bez krytu je este vacsi nezmysel ako ten Bramov plan rekonstrukcie usekov bez Ruzyne-Vystaviste.Ostatne aj metro B jazdi v tubuse.


Hele strejdo, dej si pohov. Metro bez krytu je v češtině zřejmě něco jiného, než ve slovenštině. Pokud jde o úsek metra vedený po trati otevřenou krajinou, tak to jsem opravdu nemyslel. To způsobuje dost problémů a krom krátkých úseků je lepší se mu v pražských podmínkách vyhnout. Mimo jiné i kvůli vytápění, protože u nás cestující nejsou zvyklí trnout zimou v nevytápěných vozech typu E či 81-71 jako v zemích ex CCCP, kde je to běžné na delších úsecích s několika povrchovými stanicemi [coze][crazy].

Krom toho pro výjezd z tunelového úseku na úsek povrchový je třeba dalších opatření, mám za to, že Hajnej zmiňoval vypnutí prvního vozu z výkonu a asi i nějaké opatření ohledně brzdění.


Hajnej:Jeden mě napadá: že by tam byl pásmový provoz a zrovna bys natrefil na "krátký" vlak.

Ale tento důvod by platil pouze jedním směrem [proud].

Jinak by to trvalo tak o 6-7 minut déle, než do toho Motola - vycházím ze svého hrubého a mírně konzervativního odhadu 2 minuty na jednu stanici (celkem to sedí - Béčko by podle něj mělo trvat z konečné na konečnou cca tři čtvrtě hodiny a za tu dobu se v reálu stíhá půlkolo i s obratem).

Záměrně jsem jízdní dobu metra z Motola na letiště prodloužil, aby mne nikdo nemohl tahat za uši za to, že metru moc fandím.


původní.gp:Proto jsou Holešovice všestranně obtékany Vltavou, aby člověk, který se ptá co v Holešovicích, nemusel skákat pod vlak. V Holešovicích je vždycky co!
Pokud trváš na tom, že vlaky z Buštěhradky i z Kralup se nevejdou na Negrelliák, tak je snazší z Kralup končit v Holešovicích. Přestup na metro je rychlejší než z Wilsoňáku, takže vynechání centrálního nádraží nevadí, jižní expresy odtud jezdí, západní je lepší chytat metrem na Smíchově.


Holešovice jsou všestranně obtékany Vltavou proto, aby člověk nemusel skákat pod vlak?!? Ty woe, Ty už to proboha nepij ani zředěný [coze][blush][crazy][uhoh].
Neděle, 13. února 2022 - 08:51:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7851
Registrován: 9-2005
Hroch:
"Qěcy:"Metro tam ale bude muset končit."A? Vlak tam má dle schválené SP končit též."

No přece to, že metro asi nikdo nebude chtít tahat dál, než na letiště, kdežto příměstskou železnici mohu místo šturcu zapojit směrem na Slaný i Kladno. To, že to není v SP neznamená, že to nejde. Návrhy na takový rozvoj přece jsou.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 13. února 2022 - 09:57:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13494
Registrován: 4-2003
Qěcy:No přece to, že metro asi nikdo nebude chtít tahat dál, než na letiště, kdežto příměstskou železnici mohu místo šturcu zapojit směrem na Slaný i Kladno.

Jel jsi někdy po D7 do Slaného? Pokud ano, tak netuším, proč navrhuješ tudy příměstskou železnici do Slaného. Terén pro stavbu trati tímto směrem je tu naprosto nevhodný. Tím neříkám, že by to nebylo fajn, jen by to bylo tak brutálně drahé, že to nikdo realizovat nejspíš nikdy nebude [nene].
Neděle, 13. února 2022 - 10:32:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26004
Registrován: 5-2002
Bram: mám za to, že Hajnej zmiňoval vypnutí prvního vozu z výkonu
Máš za to správně.

Ale tento důvod by platil pouze jedním směrem
De facto oběma, protože při náhodném příchodu (jakože letadla k metru přilétat nebudou a kufry vyjíždět taky ne) musíš započítat interval. [proud]

Terén pro stavbu trati tímto směrem je tu naprosto nevhodný.
Nejen tratě. I ta D7 je navzdory všem umělým stavbám pěkná lochneska...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 13. února 2022 - 15:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 7-2017
Aj tak je blbost tahat metro na letisko za 15-20 miliard a zaroven rekonstruovat dva useky a stred zakonzervovat v sucasnom stave, to sa nemusi ani rekonstruovat, cela stavba s tunelom ma stat okolo 30 mliard, pricom naklady na prevadzku su nizsie ako pri metre(pri podzemnych staniciach to bude samozrejme menej)