Diskuse » Železnice » Tratě v Ústeckém kraji » Archiv diskuse Tratě v Ústeckém kraji do 30. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě v Ústeckém kraji do 30. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 27. prosince 2021 - 10:57:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 668
Registrován: 5-2020
Ahmad_Šáh_Masúd: já se právě dostal až odpoledne, ale je fakt, že pára z elektráren má něco do sebe. Já teda nakonec ani nebyl kolem Světce, ale spíš dál k Mostu...
Pondělí, 27. prosince 2021 - 13:02:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 11-2021
742: a kvůli tomu, že měřicí vůz není motorák a kvůli kůrovci a mnišce, který žerou lesy jednou za sto let, se maj stavět a udržovat výhybky, které k ničemu jinému nejsou? Co se pamatuju, tak výhybky z 3a a 5. směrem k hranicím zarůstaly, i když se tam vesele nakládalo,dokonce tak hustě, že tam jednou zatlačili vagón a von vypad'-oops, neviděli výkolejku. Líný čety na tu 3a odstavovaly trhnutím, do stanice je to z kopce, ani to nemusíš rozvěšovat tyčí. Běžně se nocovalo na hlavní koleji, i s kredencí i s hurvínkama. Co chceš probůh objíždět?
Pondělí, 27. prosince 2021 - 13:16:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 716
Registrován: 1-2021
To je přesně ono. Neudržovat nic navíc, proto budu udržovat něco navíc...Aneb nebudu dělat dvě koleje, abych mohl objíždět, proto tam mám tři koleje, 2 vexle...to si přímo tyhle argumenty protiřečí.
Co místo nesmyslných šturců udělat 2 koleje průjezdné? Mělo by to větší smysl, než to současné a k nepoužití.

Objíždět je potřeba měřák, případné přepravy na výluky, nic víc, protože víc infrastruktura neumožňuje.

V Mikulášovicích se šetřilo natolik, že tam jsou též dvě šturcové koleje a obě též k nepoužití. Takže co je to za úsporu?

Rybniště, kolej k uhlíři, kdy bylo potřeba šetřit, tak místo jedné vexle jsou dvě a jezdí se přes úvrať. To je úspora nárůstu jedné vexle.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 14:14:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 11-2021
Ty výhybky z manipulačních k hranici se od války nepoužívaly. A to se opravdu něco vozilo. Čili prakticky se prokázalo, že místo výhybky a výkolejky stačí šturc. Měřák, kterej se neumí sám odvézt, je potřeba sešrotit a ne objíždět. Jestli chceš objíždět, potřebuješ jiný dvě výhybky, než ty do šturců, páč skrz odstavený vozy se objíždět nedá.Leda bys vyhlásil, že údržba se koná v pondělí a v úterý, nakládka vykládka ve středu a čtvrtek a poruchy v pátek, nešťastný je den.
K uhlíři se vždycky jezdilo úvratí, vexlí u baráku bys musel přes lidi nebo vozy u skladu.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 15:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 717
Registrován: 1-2021
Nyní v DP jsou 2 pojížděné vexle, 3 koleje + další vexle u depa.
Bohatě by stačilo, kdyby místo toho všeho byla jedna kolej dopravní a jedna manipulační. Obsluhu lze dělat protlačením vozů. Pokud bude výluka nebo bude měřák, lze udělat jednodenní ZAN.

Vždycky jezdilo... To je stejný jako tvrdit, že se vždy jezdilo se solo HV, nikoliv dvojčetem. Pokud je skupina Os, tak se posun stejně neprovádí, nadto od DC se jezdí na manipulační místo, které vyžaduje stejně objetí HV. Pokud je dvojče, je posun přes šturc k uhlíři komplikovaný. Nadto je potřeba 2 výhybek místo jedné.
Zbytečně krátký šturc od DC raději nekomentuji.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 16:26:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166
Registrován: 11-2021
To je velice moudré po tom všem pindání, jak se to zkurvilo, navrhnout zrušit kolej do hajcu, když je to poslední volnej barák široko daleko, do kterýho eště vedou koleje a vůbec nic to nestojí.
Teda promiň, u soudobých vozidel je spojování a rozpojování vícečlenu rutinní věc, když před manipulací potřebuješ odpojit tendr, spletl sis století.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 17:08:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 718
Registrován: 1-2021
A k čemu ta kolej k výtopně je? To je super, kdyby ta vexle nescházela jinde.

Ano výraz "rutinní" je taková modla dnešní doby, předhazovaná subjekty jako SŽ, DVI, DI...a pod. aniž by mnozí vůbec ten výraz chápali a uměli ho použít.

Prakticky:
Nám do Rybniště přijede rutinní Mn, za rutinním dvojčetem máme relaci - uhelné sklady. Rutinně je potřeba objet vůz, mnohdy kolem rutinní budovy, aniž by se tudy dalo rovnou k uhlíři zajet, neboť je nežádoucí rutinně posunovat v prostorách pro cestující. Proto tedy kolem těchto prostor posunuji, byť jsem dle rutinní myšlenky neměl. Leč jinak to nejde.
A jelikož mám 2x Eas a totéž potřebuji vytáhnout, tak rutinní dvojče musím rozpojit, neboť u soudobých vozidel 742.0 je to rutinní věc, kor pokud mají ještě hadice BP, které je nutné rozpojit klíčem. Nicméně i tohle se povedlo, druhu loko jsem zahodil, provedl výměnu vozů přes úvrať, přičemž buďto s vozy budu šachovat z jedné strany žst na druhou a nebo je nechám roztelené u PZZ na traťové koleji do Vdf, samozřejmě zajištěné vzduchem a ručkou, pokud to nejsou Es...tam mám peška. Každopádně rutinní posun byl po 40 min ukončen, je nutné spojit rutinní soudobé dvojče a znova celou soupravu objet. Pokud se dělá posun i pro LSČR, je to rutinní práce na bratru 90minut.

Co víc dodat? Pak se divíme, že tam sedí 742.419 mimo koleje, protože se jezdí proti modrý a pod. Ale pokut rutinní fy SŽ, Sudop a pod. vymysleli takový paskval, pak se není čemu divit.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 18:33:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168
Registrován: 11-2021
Ta vexle jinde scházet nebude, leda v muzeu, pamatuje císařpána. Kolej qýtopně je k tomu, že až tam bude chtít někdo něco zagarážovat, papírově se ta kolej opraví, nestaví se znova.
Rutinní znamená, že se to dělá dnes a denně bez keců a s tím asi pachatel BP hadice nepočítal, že když je jedna mašina moc slabá, že by dvě mohly bejt moc dlouhý.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 18:58:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169
Registrován: 11-2021
Nebudu se ptát, jestli dvě bangle na dva Easy nejsou moc, když k místní tradici patří, že nejsou moc ani na jeden Balm. Normální člověk (i projektant) předpokládá, že když se k uhlíři vezou dva vozy, nepošlou tam s nima dva tisíce koní.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 18:59:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 719
Registrován: 1-2021
až tam bude chtít někdo něco zagarážovat, papírově se ta kolej opraví,

To je hezký, jen aby ta výtopna do té doby nespadla. Zatím se takový dobrovolník nenašel, ale kolej na objetí scházela už X krát. Stejně tak jako rutinně schází kolej v Mik. na objíždění nebo manipulační místo.

Stejný příklad rutinní dvojče. Naprosto absurdní výmluva, protože kolem baráku se jezdit musí, takže se tam mohlo strkat i to uhlí a ještě by se ušetřila vexle. Vůbec mi uniká to, jak mistr projektant čekal, že se budou rutinně vyměňovat vozy.
Trhat dvojče je samozřejmě nesmysl, už pro časovou náročnost s dalšími úkony s tím spojenými.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 19:06:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 720
Registrován: 1-2021
Projektant vůbec neumí počítat, ani prsty na jedné ruce. Opravdu uhlíři nikdo neveze 2 Easy dvojčetem 742. Takový luxus by byl hooodně drahý.

Takové tvrzení by se to dalo označit, jako totální neznalost provozu a vůbec nějak soustředit myšlenky do úkonů dopravce nebo alespoň z dostupných materiálů nějak vytěžit alespoň nějaké základní znalosti o dění.

Když vezmu, že výběžek má cca 5 obsluhovaných stanic, pak opravdu denně 5 nákladních vlaků denně (rutinně) nejezdí.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 19:51:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170
Registrován: 11-2021
No tak si nestěžuj, že se k uhlíři ty dvě bangle nevejdou, když tam s nima "nikdo" nejezdí. Ešusy se spojujou a trhaj každý všední den. Přijedeš, ťukneš, za pět minut jedeš s oběma. Jestli dvojče potřebuješ, aby ses vyšplhal na Jedlovou, tak dolů už je ta druhá mašina jenom těžkej vagón.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 20:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 721
Registrován: 1-2021
O nikoliv... copak dvojče vozí jen uhlí do Rybniště? Nemůže vozit další zátěž pro ty ostatní žst?
Já psal, že opravdu dvojčetem 2 Easy nikdo neveze, protože by to byl drahý luxus.

Aha, takže z Rybniště na Jedlovou je to z kopce? A co z Rumburku do Kr. Lípy?

To je přesně ono, takto funguje SŽ, Sudop a další fy...vůbec nemají ponětí, jak doprava funguje, že je nějaký kůrovec atd.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 21:29:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 173
Registrován: 11-2021
A luxus mít šturc na dvojče k uhlíři bys chtěl.
Na Jedlovou je to do kopce ze všech stran, i z Rumburka, takže je to do kopce i do Krásný Lípy, z Rumburka. Tyhle dráhy se tak stavěly, aby topič nevypadával z rytmu. Zrovna Sudop ví velmi dobře, jak je to u nás s kalamitním dřívím.
Pondělí, 27. prosince 2021 - 22:28:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 174
Registrován: 11-2021
Lidi na to maj' a závěr, že kvůli lesním kalamitám se nevyplatí investovat do jakékoli železnice, protože ta do příštího kůrovce shnije, je starý. Projektanti samozřejmě vědí, že máte bangle na kabel a že to bude v jednom pěknej voser, ale 1. to je mezi dopravcem a jeho lidmi, 2. V potu tváře chléb svůj dobývati budeš.
Úterý, 28. prosince 2021 - 10:43:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 724
Registrován: 1-2021
šturc nemusel být vůbec, mohlo se tam zajíždět z dopravní koleje....nadto pokud budou někdy Sp DC - VDF, jak UK slibuje, tak je šturc v RYB k ničemu, tedy jen na Os. Jenže to by SŽ potažmo SUDOP musel vnímat a ne žít ve svém světě iluzí. Tvrzení o tom, jak projektant ví...bych raději nevyslovil, ale věřím, že ví jak uspokojit svoje potřeby a nepustit to do trenek. S tím souhlas.

Ale to není jen o přepravách kůrovce. Nakonec jak jsem psal, i sž si naběhlo, když chtělo v MIK složit koleje. Sranda byla i při přepravách betonů z NH.

No hlavně, že SŽ a projektant ví...byť měsíce trvalo, než se dohodli k čemu je manipulační kolej na Chřibské na opačné straně žst, bez možnosti přístupu. Po hláškách, že to je specifická kolej na široké využití úzkého hrdla, pro minimalizování maximálního provozu, víceméně neveřejně publikovatelné, aby to nemohl okoukat západ, tak bylo interně rozhodnuto, že na koleji bude parkovat pluh ! Protože pro cargo k ničemu, uhýbat tam vlak nelze, remíza tam není a cyklovlak v lese nekončí. Celkem šokující zjištění, pro skvadru lidí, jež údajně vědi...
Úterý, 28. prosince 2021 - 11:57:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3528
Registrován: 4-2014
modely742 - Sudop bohužel musí respektovat to co mu technologie SŽ pošle v podkladech a podle toho to Sudop musí přesně naprojektovat, takže vinu nehledejte u Sodopu, ale u technologů SŽ. Ti většinou dělají vše od stolu z kanceláře, aniž by se jeli podívat do terénu a podle toho to tak potom vypadá a také technologie SŽ se řídí jasným heslem šetřit za každou cenu, kde se dá, takže ty stanice podle toho pak vypadají - málo kolejí, chybějící manipulační koleje, krátká nástupiště. A věřte, že i lidé ze Sudopu nad některými podklady, které dostávají od SŽ podle kterých to musí nakreslit, kroutí hlavou co to budou kreslit za paskvil.

Sice mezi SŽ a Sudopem během kreslení projektu dochází k poradám, kde od projektantů Sudopu zaznívají připomínky a návrhy jak to udělat lépe a jinak, jenže hlavní slovo má na konci vždy SŽ a ta návrhy na změnu projektu nerada slyší a málokdy ty navrhované změny schválí, takže pak dochází k různým polovičatým řešením a kompromisům v lepším případě, v horším případě, kterých je většina SŽ trvá na svém původním návrhu, který Sudop musí akceptovat a podle toho to musí přesně nakreslit a vybraná stavební firma pak postavit.
Úterý, 28. prosince 2021 - 12:07:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 726
Registrován: 1-2021
Tohle by se samozřejmě dalo pochopit, ale v momentě, kdy je nemálo zbytečných staveb a nebo staveb - kolejí víc než třeba, pak to nemá s úsporou nic společného. Pokud si objednám fy na vymalování bytu, zadám nějaké parametry, pak samozřejmě je na malíři, zdali mě natáhne nebo bude akceptovat nějaké své - úsporné návrhy. Stejný příklad je postoj některých strojvedoucích k rozkazům od SŽ. On by nebyl problém to pochopit, ale vůbec mít tu vůli to chtít pochopit.
Nejsnadnější řešení je vždy říct - to nejde. Rychlé, levné, bez práce.

Nakonec já zde také jen konstatuji a upozorňuji na protichůdná fakta, jež mnohdy obhajují naprostý nesmysl a v rámci úspor to stojí víc. Paradoxně pak máme mnoho zbytečných kolejí a jiné postrádáme.
Úterý, 28. prosince 2021 - 15:30:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14635
Registrován: 8-2004
M250.0:
"radši uvidím novou kolej třeba v Zahrádkách"
[ok] Také.[happy]
M250.0:
"A o kdyby na krásně to křižování do Úštěka vyšlo, tak pro něj dvě koleje bohatě stačí a pro adhoc se uvolní Liběšice."
Souhlas. Ale myslím, že jste pochopil...[wink]
vojtasTS29:
"Křížování bude v žst.Liběšice a Blíževedly. Správně by vycházelo do Liběšic a do Zahrádek,"
Nebo třeba do Blíževedel a (+/-)Ploskovic. To záleží na tom, zda vyhovíte Libereckému nebo Ústeckému kraji (a na druhý hodíte bobek).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 28. prosince 2021 - 16:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13197
Registrován: 4-2003
M250.0:radši uvidím novou kolej třeba v Zahrádkách

Ta kolej (včetně nového ZZ v Zahrádkách) bude mnohonásobně dražší, než třetí dopravní kolej v Úštěku. Takže kolej v Zahrádkách nemá s Úštěkem téměř žádnou souvislost a rozhodně to není tak, že když ušetřím za nevýstavbu třetí dopravní koleje v Úštěku, že za tu samou částku budu mít obnovenou žst. Zahrádky. To když už se tu nalévá tolik čistého vína, tak aby nám tu pohárky nepřetekly [proud].
Úterý, 28. prosince 2021 - 16:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 727
Registrován: 1-2021
Tak ona třetí kolej v Úštěku bude, ale dle vzorníku Poustevna, Rybniště, Chřibská. Vysvětlení o komunikaci SŽ vs Sudop je výše.
Úterý, 28. prosince 2021 - 18:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1332
Registrován: 9-2005
Ad modely742:

V ČR je více projektových firem, Rybniště nebo Chřibskou SUDOP neprojektoval.
Úterý, 28. prosince 2021 - 19:03:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 11-2021
Si ten hajc v Toustevně kupte, nechte jednu vexli před, druhou postavte za (nebo si uvnitř přesuvnu) a svoje posunovací orgie konejte mimo zraky veřejnosti. Můžete vybírat vstupné, určitě přijdu. Ale co se dopravy týče, fakt mi stačí jedna kolej s Desirem.
Úterý, 28. prosince 2021 - 19:21:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 728
Registrován: 1-2021
To mi připomíná myšlenku, že stačí stanice Mikulky, nz Poustevna a další stanice Sebnitz. Přičemž SŽ asi nepochopí, že měřák nebo Mn nebude jezdit objíždět za hranice, protože by to byla sakra drahá sranda.
Úterý, 28. prosince 2021 - 20:19:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14640
Registrován: 8-2004
Martin_kašpar:
"V ČR je více projektových firem, Rybniště nebo Chřibskou SUDOP neprojektoval."
To už tu bylo napsáno i dříve, ale schopnost některých jedinců vstřebávat informace je limitně blízká nule.
Bram:
"Ta kolej (včetně nového ZZ v Zahrádkách) bude mnohonásobně dražší, než třetí dopravní kolej v Úštěku."
Myslím, že opak tu nikdo netvrdil.[nene]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 28. prosince 2021 - 20:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1543
Registrován: 5-2002
Už jsem potkal dualizovaný Panter číslo 2. Co brání tomu, aby se alespoň u vlaků vedených těmito soupravami jezdilo bez přestupu až do Kadaně?
Kdy se zvýší rychlost mezi Oldřichovem a Bílinou?
Středa, 29. prosince 2021 - 07:07:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 730
Registrován: 1-2021
To už tu bylo napsáno i dříve, ale schopnost některých jedinců vstřebávat informace je limitně blízká nule.

Dle mého dopravci je úplně jedno, zdali Petr nebo Pavel rozšlapal na pískovišti bábovky. To je přesně odraz doby, nikdo za nic nemůže, to ten druhý. A světe div se, třeba takový posunovač ani mnohdy neví, že existuje sudop a jiné fy. Jeho zajímá technologický čas, za který musí udělat předepsané úkony.

Neméně zajímavý je i fakt, že s tou modernizací má potíže i sž samo, byť to tedy byla jejich práce, bylo jim to připomínkováno...atd. ale dost možná jen někdo nečetl email s připomínkou, což na dráze obecně není nic nového.
Středa, 29. prosince 2021 - 09:47:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 11-2021
742: a zkus si spočítat, co je dražší sranda: jestli položit a udržovat výhybku, nebo padesátkrát otočit měřák v Německu. Sudop a jiné firmy vědí, že pro posunovače to bude voser, ale kalkuluje se s technologickým časem (ve kterým to zdravej chlap zvládnout musí) a hodinovou mzdou
Středa, 29. prosince 2021 - 10:12:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 731
Registrován: 1-2021
To se snažím dopočítat už několik dní, jestli je levnější udržovat 2 výhybky v DP nebo udržovat dvě výhybky v DP. Ať tedy počítám jak chci, stále jsem na dvou výhybkách a nepředpokládám, že by některá vyšla levněji/dráž pokud by nevedla do šturců, ale do průjezdné manipulační koleje.
Vůbec nepředpokládám, že by kolej k remíze měla nějaký další smysl, protože za ty roky o depo nikdo neprojevil zájem.Takže je super, že na depo infrastruktura myslí, ale zároveň limituje možný potenciál využití.

K objíždění v Sebnitz bych asi použil jednu historku, pro někoho úsměvná nad lidskou blbostí, leč je to odraz doby.
Mnoho let z DC do MB jezdí vlak 47309, na dnes už dispečera v důchodu přezdívaného Pavlík Hermes jsem vznesl dotaz, kam je vlak 47309 trasovaný, zdali do Všetat nebo do Nbk. Dotaz byl logický, protože někdy vlak dojel do Všetat, jindy až do Nbk, pokud neměl čistou Bolku a bylo potřeba něco odhodit na ranžír. Pavlík bohužel nechápal vztekle se čertil, proč strojvedoucí doslova odmítá vlak vézt do MB, když cílovka je jasná. Strojvedoucí byl nekompromisní a stál si za svým, že buďto Všetaty nebo Nymburk, ale do MB prostě nepojede i kdyby Pavlík volal generálnímu. Což se málem i stalo, když strojvedoucího označil za lenocha, odmítajícího vlak dotáhnout do cílové žst.
Bohužel stačilo málo....aby dispečer veděl, že bez drátů ta lokomotiva řady 180 prostě do MB nedojede a chtě nebo nechtě, ve Všetatech nebo v Nymburce ten přepřah prostě bude.

A ve své podstatě je to stejné jako v DP. Ano, máme Mikulky a Sebnitz, kde lze objíždět při možné jízdě do DP. Ale z logiky věci. Vyjma pomazaných projektantů, chytráků na SŽ, myslí si snad někdo, že ten "náklad" opravdu může jen tak obsloužit DP a objet v Sebnitz???
Před mnoha lety, kdy to ještě nešlo, by asi problém s použitím 742 a D 100 nebyl. Nicméně doba se změnila, už si neříkáme teto a strejdo, ani soudruhu a prostě legislativně to je velký problém a pro dopravce velmi nerentabilní. Takže máme výbornou myšlenku a vytvořenou infrastrukturu od Petra a Pavla, ono je to jedno na kterého to hodíme, leč prakticky k ničemu.
Středa, 29. prosince 2021 - 14:13:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 182
Registrován: 11-2021
Velmi švejkovské. A co furt chceš v tý Poustevně objíždět? Až tam někdy povezeš vagón pražců nebo štěrku, tak ho trhneš na 3. jako vždycky. S manipulační kolejí je tam problém, že je buď krátká, nebo má v půlce přejezd a nevede k ní rozumná silnice.
Středa, 29. prosince 2021 - 14:17:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8820
Registrován: 12-2011
V každé zapadlé staničce, kde lišky dávají dobrou noc, je nutné objíždět. Protože se to tak vždy dělalo[pozor]
Středa, 29. prosince 2021 - 14:48:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 732
Registrován: 1-2021
V DP je neskutečně prostoru, proto současný šturc klidně mohl být průjezdný, přičemž peron mohl být o kus posunutý.
PMD3 umožňuje posun trhnutím? Zrovna třeba 4 ložené bych určitě samospádem nepouštěl. Nadto nemáme 80 léta, aby vůz měl ruční brzdu přístupnou na plošině.
V tomto případě hláška "vždy se to tak dělalo" je absolutně mimo mísu. Pokud s tím projektant potažmo sždc počítalo, možná si mohli nastudovat konstrukci dnešních nákladních vozů a ne čerpat z materiálů z dob parního provozu.

Ve své podstatě celá tato debata krásně ukazuje myšlenkové pochody, jak nějaký Petr a Pavel myslel, aniž by věděl nebo znal.
Středa, 29. prosince 2021 - 15:11:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 733
Registrován: 1-2021
https://dopravacek.eu/wp-content/uploads/2020/04/S%C5%BD-Mikul%C3 %A1%C5%A1ovice-doln%C3%AD-n%C3%A1dra%C5%BE%C3%AD-1.jpg

V Mikulášovicích mi třeba uniká smysl vybudování motokrosového valu u manipulační koleje nesloužící na vykládku/nakládku, byť určenou na vykládku/nakládku, která postrádá větší pevnou plochu. Tedy pokud by si zde někdo chtěl naložit motorku, sáňky... pak OK.
Středa, 29. prosince 2021 - 21:55:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 628
Registrován: 12-2003
Musím podpořit kolegu modely742. Možnost objíždět vidím jako základní vlastnost železničního bodu, který má sloužit k čemukoliv jinému než prostému průjezdu vlaku. Pořád ještě existuje lokomotiva a vagón. Podobně mi nedává smysl nemožnost elektricky objíždět v Kadani, když by se jednalo v rámci investice o velmi marginální náklad. (Přiznám se, že nevím, jak se tam nakonec situace změnila po prodloužení konce drátů..)
Bdlm
Středa, 29. prosince 2021 - 22:21:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2064
Registrován: 3-2007
Intelpetr. To jste tam někdy byl? Zn. Dolní Poustevna.
Středa, 29. prosince 2021 - 22:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2792
Registrován: 6-2019
Co furt MBM straší ve Straškově? Parkoviště?
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 00:23:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7895
Registrován: 5-2010
Jj aktuálně tam opět míří Lv od Chebu v podobě Faustovky 745 703 RTTS.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 06:18:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 735
Registrován: 1-2021
V K-předměstí asi objet nepůjde. Stejný příklad Litvínov. Proto taky jezdí souprava 163 na UL, aby se nestalo, že se z Ltv neodjede, protože sysel. A pak když není vratná souprava, jezdí 810, 814, což je super, ale máme dráty !!!

V případě měřáku se k hrbatý dávala tuším 742.

To je další krátkozraká záležitost. Je potřeba sundat ty růžové brýle.

Skoro se mi dere na jazyk, abych se Martina Kašpara zeptal, jak to bude při výluce v DC východ. Nedostatečná kapacita uzlu, není kam strkat soupravy na odstavení.Minimálně by se nabízelo využít nz Jílové, furt je to blíž než Bakov, Vdf...
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 06:57:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 185
Registrován: 11-2021
742: až do Poustevny přijedou 4 ložený, tak je přijde vítat pan starosta. PND3 posun trhnutím nedovoluje, přesto se tam tak běžně odstavovaly uhláky bez plošiny i vlečňák.
Vexle na ten šturc byla přesně tam, co je dneska perón a dalo děsnou práci dráze vysvětlit, že nemůže mít perón schovaný za zříceninou.
Prcekzlipy
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 07:44:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4098
Registrován: 11-2007
Ad DP: Chtělo to akorát přemýšlet hlavou a ne něčím jiným. Stejně tam jsou 2 vyhybky, takže se nic neušetřilo, jen by měly alespoň občas nějaké využití pokud by byly dvě koleje místo šturců.

Pokud jde jinde o ušetření 2 výhybek za údržbu, že se pak nemluví o spoustě zbytečných PZZ na polních cestách, kde jede tak max.5x do roka jezeďák na pole. Nebo na cestě ke dvěma domům, kde je i 8 výstražníků. Tahle údržba je zadarmo? Není...[happy] Takže kecy o šetření nejsou na místě.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 08:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 186
Registrován: 11-2021
No konečně někdo, kdo přemýšlí hlavou. A když přejezed pro jezeďáky co jezedí pětkrát za rok je zbytečný, kolikrát za rok by došla využití ta druhá výhybka místo šturcu? A zrovna teda místní zemědělce bych nějakejma šraňkama na klíč nesral. Doslova 'se projedu traktorem do lesa, domů a po první bouřce budoukoleje hledat v rybníce.'
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 09:54:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 736
Registrován: 1-2021
Pokud to PMD3 neumožňuje, pak to dopravci nikdo nemůže nařizovat. A logicky poptávka už není, protože když byla, tak se zjistilo, že stanice jsou opravdu super, ale SŽ nemá potřebu mít na nové infrastruktuře dopravce, jež by jim platili poplatky.

Aneb, postavím si benzínku, ale vysloveně si nepřeji, aby tam někdo jezdil tankovat. Nechci vydělávat...to dává smysl.

A co třeba ty odjezdy ve Šluknově přiblížený budově? To má nějaký hlubší význam, jako že dlouhé koleje, ale o 1/3 menší užitná délka. Nebo moc dlouhých vlaků, více poplatků SŽ? Nebo tam snad projektant nikdy dlouhý vlak nefotil, podobně jako dvojče v Rybništi.

Některé myšlenkové pochody jsou opravdu zajímavé.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 10:12:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4022
Registrován: 7-2004
No řekněme si to jednoduše. Na co projektanti ve spolupráci se SŽ sáhli, to dokurvili. Nikde se ve výběžku nedá nakládat, najednou přišla kalamita a hle, můžeme nakládat ve 3 stanicích (dopravnách), místo původních 7. K Poustevně a Mikulášovicícm se snad nemá ani cenu vyjadřovat. Šluknovské návěstidla je také hezká hra, kde upadne tužka. No a jako bonus jsme si zklividovali Jiříkov.
To je ten přesun nákladu na železnici...
V Čr by na železnici nešlo díky těmto modernizacím ani 5% výkonů ze silnice. protáhnout například Sv při výluce je také nadlidský úkol.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 10:28:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3154
Registrován: 12-2009
753006: Bohužel to je celorepublikově.... Také se nám ve Východních Čechách pár doku... případů už vyskytuje....Děs, běs, ale zůstává mi nejasný motiv těchto činů....
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 10:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 11-2021
Jenže vono se tam přestalo vozit, ještě když měly stanice koleje všechny. A předtím proto, že to bylo moc práce, jmenovitě plechy do Lipový pro železárny. Kde ses zeptal, tam ti řekli, že vlakem je to drahý a platí se stojný.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 10:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 737
Registrován: 1-2021
Pak by mě zajímalo, jak funguje ta úzká spolupráce SŽ vs projektant a opačně???

Dle debaty asi takto: objíždění netřeba, ať si trhnou soupravou, i když jim to v PMD3 nedovolujeme, nebo ať si objedou v Sebnitz, tam to jde....ovšem s podmínkou, že 742 bude obsazena 2x strojvedoucím s plnou B1 ! Podrženo sečteno, z pohledu dopravce nereálné.

Trošku mi to připomíná radního přes dopravu v Liberci, jistého Svitáka. Když jsem se chtěl dopátrat, jaké že má pro tuto funkci předpoklady - dopravní vzdělání, tak jsem se dozvěděl, že v minulosti byl profi sportovec !!! To je předpoklad pro takovou funkci, skoro zavánějící nějakou ironií. Na druhou stranu zlatý Komínek z UK, ten alespoň byl řidičem autobusu, proto tehdy do médií navrhoval, že klidně za MD bude objednávat v UK i rychlíky.

[ok][ok][ok]
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 10:51:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 189
Registrován: 11-2021
Počítalo se s Indusi nebo nějakou podobnou tuzemskou vopičárnou. Štěrk se vlakem vozí hlavně dráze, tam je úplně jedno, jestli to pojede najednou nebo natřikrát, akorát 742 s tím bude mít víc práce.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 10:54:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 738
Registrován: 1-2021
Nesmyslný argument...vono se tam už potom nejezdilo.

Třeba do Chotiměře se taky "potom" už nejezdilo a vznikla poptávka, podobně Blíževedly. A co Mlýny?
A co třeba Vidnava? Kde se řeší obnovení ND. Světe div se třeba i nz Chudobín, aby se nemuselo s auty skrz Litovel. A můžeme klidně pokračovat.

Nicméně pokud v DP máme 2 vexle, tak je stačí jen smysluplně zabudovat, aniž by to stálo něco navíc. A klidně můžeme šetřit, jednu ubrat v Rybništi a udělat úvrať z dopravní koleje. Chřibská, pluh může stát v Rybništi a ve své podstatě kolej netřeba. Byť zde to kvituji, že SŽ potažmo projektant chtěl umožnit lesákům házet dřevo z lesa rovnou do vozů, leč to jde asi jen v pohádce.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 11:01:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 739
Registrován: 1-2021
Kdo s tím počítal? SŽ nebo projektant? To je stejný, jako počítat s porušováním PMD3. Jediný co se udělalo, že Němmec zamázl jízdy na D100, čímž do toho zasadil definitivně hřebíček do rakve.

To se furt pohybujeme na tenkém ledě, kdy jeden - někdo myslel.

Jestli se jede 1x nebo 3x jedno není, protože jsme limitování infrastrukturou. A jezdit takový Mn DC - Šluknov na 3x, je na 24h. Proto se jede s dvojčetem. Nadto opět jsme limitováni, takže dlouhý vlak a posun na Chřibské = udělat adhoc kmit z Rybniště. A když uvážíme srandy s úvratí k uhlíři, rady jak trhat dvojče, jak nechávat při posunu vozy v trati, nejlépe Esky, jež jsou bez ruční brzdy, tak v konečném součtu je to pěkná sranda, která už se nedá ani počítat v řádu desítek minut.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 11:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 190
Registrován: 11-2021
Čti pořádně: objem klesl, hned jak skončili komáři, úplně do háje to šlo po stávce v 96, když se ukázalo, že vozit uhlí autama přímo z Ledvic není dražší a to furt byly všude všechny koleje. A stejně se nic nevozilo.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 11:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 740
Registrován: 1-2021
To samo nikdo nepopírá, ale pokud tento trend nechceme i nadále prohlubovat a vrátit nějaké objemy na koleje nejsou jen plky do prázdna, pak se s tím musí něco dělat.
Obsluha Mikulek jezdila ještě v době vzniku ČDC, byť minimálně. Do DP už se nedalo. Nyní bylo nemálo možností a poptávek, leč výsledek viz celá tahle debata.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 12:24:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 191
Registrován: 11-2021
Je bezpečnější zakázat trhnutí všude, než blbcům vysvětlovat, že čuba na trávě nečubí, občas ulítne a šturc taky nezachrání všechno. Jo a taky se nad tím nemusí přemýšlet. CtrlC CtrlV.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 12:54:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 11-2021
Vono by úplně stačilo, kdybyste tu dvojičku naučili jezdit roztrženou, místo brečení, že jsou všude šturcy. Osobka už neobjíždí, tak už nikoho neukecáš, že objíždět se musí. Zvlášť když uhlíři ty dvouhlavý vlaky uměj.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 13:08:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8825
Registrován: 12-2011
Už by mohly konečně ty svátky skončit, tím by skončily i vycházky.

V Litvínově funguje nákladní doprava, proto tomu bylo přizpůsobeno i kolejiště, které umožňuje objíždění a manipulaci pro Mn v nezávislé trakci. Pro osobní dopravu plně postačuje elektrizace pouze kolej u nástupiště. To, že Národní dopravce jezdí často s plečkama, které netvoří vratnou sopravu, je čistě jeho problém. To samé Židlochovice a Hustopeče, kde infrastruktura je napřed před zastaralým vozovým parkem Národního dopravce. Ale ano, ono se to na té naší zastaralé Dráze nikdy nedělalo...

Bdlm: V DP jsem samozřejmě párkrát byl a udivilo mě, že tam vůbec nějaké koleje navíc zůstaly. Kolej tam zůstala, když tam někdo jednou za rok bude chtít ložit, je tam plně k dispozici s objížděním v Mikulášovicích. Pokud by někdy v budoucnu začala být obsluha pravidelná, může se tam výhybka dodělat, jen to bude chtít Dráhu k tomu donutit (třeba přes Žesnad). V Litvínově a v Hustopečích manipulační kolej zůstala zapojena oboustraně, což je v pořádku.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 13:13:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8826
Registrován: 12-2011
A při rejžování u soukromníka (určitě všichni znáte dané slavné video) se dvojčata rozpojují, to jen ČDC, poctivý dopravce, to neumí, protože se to tak nikdy nedělalo.

Jezdil před den náklady, a po večerech chodil ještě rejžovat k soukromníkovi jezdit.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 13:15:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 741
Registrován: 1-2021
Jak říkám, pokud to není v PMD3 povoleno, pak nad tím netřeba diskutovat. V momentě kdy to někdo umožní, pak se budu ptát, jak zastavit vůz, který má přístup k ruční brzdě z boku, nikoliv z plošiny.

Trošku mi to připomíná předpis ČD, kde četa nesmí dávat odjezd, citace: z otevřených dveří, oken nebo služebáku. Když jsem se jedné pííí...z DVI zeptal, jak to udělat na 440, kde jsou kamery, tak mi sdělila, že ona je DVI = cvičená opice na papouškování, nikoliv na přemýšlení, jak to udělat u vozidla s kamerou.

Jak naučím jezdit dvojičku trhlou, když na komunikaci potřebuji UIC linku? Že by si dopravce natáhl přes 15 vozů třeba prodlužovák? Nebo zvedl náklady dalším strojvedoucím, podobně jako lze teoreticky objíždět v Sebnitz?
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 13:25:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 742
Registrován: 1-2021
Světe div se, ono stačí neschopné HV a je to problém, viz 642 ve šturcu v DP. A kupodivu to není plečka ČD, jak je výše nastíněno. Těch případů by se dalo vyjmenovat daleko více.

A co třeba takový měřák, který musí projíždět úsek traťovou rychlostí, leč sunutý vlak může kolik???

A že se to tak nikdy nedělalo? A copak to jde, když to sama SŽ dokonce zakazuje?

Dvojče lze rozpojit, to nikdo nepopírá. Ale zase, to není jen o rozpojení? Musí se HV zajistit, demontovat hadice od Bp a hlavně dvojče je provozováno mj s vypnutou brzdou druhého HV, takže i na to myslet. Podtrženo sečteno, máme zde úkony, které nelze obejít a opravdu ani soukromník je neobchází, protože to nejde. Podobně jako dvouhlavá souprava prostě dva fíry má, viz vlaky SD nebo jiné...byť netuším, kde ty s jedním fírou hledat.

Njn ono se to Petře blbě poslouchá, když projektant vidí dráhu jen skrz foťák. Pak nám vznikají zajímavé, úsměvné s někdy i hloupé rady.
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 16:50:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 345
Registrován: 3-2009
modely742:
"A co třeba takový měřák, který musí projíždět úsek traťovou rychlostí, leč sunutý vlak může kolik???"
Ještěže v Chebu nebo Kubici nevědí, že to nejde.[rofl]
Prcekzlipy
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 17:07:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4099
Registrován: 11-2007
Ono by se nakládalo, jen není kde. I tam, kde se běžně nakláda, se koleje zkracují/ruší.

Rozpojování a spojování dvojčete je samozřejmě blbost, už jen z důvodu časového...
Čtvrtek, 30. prosince 2021 - 17:39:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 194
Registrován: 11-2021
To je právě ten rozdíl mezi předpisovou teorií a praxí. Ty máš teoretickou přípravu, takže víš co jde a zejména co nejde. Vagón zastavíš normálně čubou. A z boku se brzda utáhnout dá, když to jede krokem a nebyla úplně povolená. Ta věc se jmenuje Locotrol a vyrábějí to Edisoni, tedy GE. Pro začátečníky za 350 v Lídlu.