Diskuse » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 29. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 29. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 22. prosince 2021 - 10:13:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10293
Registrován: 5-2007
Desiro: Problém je problémom. Na to prišli najnovšie v Rusku. Proste sa im ten permafrost začal topiť bezprecedentným spôsobom a aj Putin už stihol vyhlásiť cieľ uhlíkovej neutrality najneskôr tuším 2060 s tým, že môže byť skôr. To je síce podstatne ďalej, než o čo sa snaží napr. EÚ, ale keď uvážime, že o tom ešte na počiatku roku 2021 nechcel ani počuť...

Čo je to obetovanie človeka a spoločnosti? To je obetovanie bezstarostného konzumu?
Desiro
Středa, 22. prosince 2021 - 10:28:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3962
Registrován: 2-2004
Asdf: Problém je problémom. Na to prišli najnovšie v Rusku. Proste sa im ten permafrost začal topiť bezprecedentným spôsobom a aj Putin už stihol vyhlásiť cieľ uhlíkovej neutrality najneskôr tuším 2060
Tak ono se to docela hodí se přidat, nic nedělat a pak odvolat - a evropská konkurence si mezitím prostřelí nohy ... Jo taky by jim to oteplování mělo přinést lepší podmínky pro zemědělství, někde i dvě sklizně.

Čo je to obetovanie človeka a spoločnosti? To je obetovanie bezstarostného konzumu?
Ano, za starostný nekonzum.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Středa, 22. prosince 2021 - 10:33:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4760
Registrován: 5-2004
Desiro:
"Urgentní není"
Protože všechny věci, který ten problém způsobujou nebo zhoršujou, jdou řešit snadno a lusknutím prstu?

Desiro:
" a otázkou, zda vůbec ten problém je problémem a pokud, tak zda řešitelný způsobem, který byl zvolen."
Hezký potvrzení mýho předchozího příspěvku. [kladivo]
Desiro
Středa, 22. prosince 2021 - 10:53:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3963
Registrován: 2-2004
Protože všechny věci, který ten problém způsobujou nebo zhoršujou, jdou řešit snadno a lusknutím prstu?

" Vzestup hladiny oceánů se projevuje výrazněji pomaleji, než nárůst globální průměrné teploty – už dosavadní vzestup teploty o 1 K v dlouhodobém horizontu povede k nárůstu hladiny oceánů o přibližně 2,3 m s možným odstupem až 2000 let;[7] za předpokladu scénáře vysokých emisí – vysokého nárůstu teplot však může narůst až o 7 metrů do roku 2500 ... " Tak třeba proto.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Němec_z_ova
Středa, 22. prosince 2021 - 11:21:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4405
Registrován: 4-2009
Jo taky by jim (Rusku) to oteplování mělo přinést lepší podmínky pro zemědělství, někde i dvě sklizně.

Kde berete přesvědčení, že se při dalším oteplování v Rusku oteplí? Při zmínkách o zpomalování Golfského proudu (následkem oteplení moří a změny slanosti vody) jsou vědci přesvědčeni o ochlazení severní polokoule. Rusko patrně nebude žádnou výjimkou.
Mufloni nepatří na koleje[pozor][pozor][pozor]
Středa, 22. prosince 2021 - 11:40:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25650
Registrován: 5-2002
Desiro: Jo taky by jim to oteplování mělo přinést lepší podmínky pro zemědělství, někde i dvě sklizně.
No, mohlo, ale taky nemuselo. Vona je totiž kromě tepla potřeba i voda.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Středa, 22. prosince 2021 - 11:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7824
Registrován: 3-2007
Pozoruhodná diskuse zas.

Vnímám tu dvě diskusní roviny: první zahrnuje premisu celé diskuse, což je v tomto případě klimatická změna. V této oblasti obávám se máme na tomto fóru kritický nedostatek odbornosti, takže bych doporučil spolehnout se na výsledek dlouhodobého zkoumání vědecké komunity. Klimatická změna je a model jejích dopadů je průserový a to je východisko, které já přijímám.

Druhou rovinou je pak soubor politických a technických opatření, kterými se klimatické změně má čelit. Tady vidím, podobně jako ve vláknu o covidu, že osoby, které klimatické změně "nevěří", mají tendenci jí rozstřelovat na těchto technikáliích - a činí tak způsoby natolik svéráznými, které mě nebo další "komsomolce" nebo jak mě to tu někdo nazval vedou k reakci na největší blbosti v těchto úvahách.

Snažil jsem se vám naznačit, že pokud nemáte dovednosti a zkušenosti na řešení složitých problémů, tak je lepší se do nich nepouštět, protože to vypadá jako když stýc Podger věší obraz. To je vidět i na vašich reakcích k věcem, které nejsou jednoznačně jasné (protože jsou součástí komplexnějších jevů) a je zapotřebí, aby v nich proběhly další iterace diskusí, ne aby byly železničními techniky sestřeleny jako nekonzistentní, nejasné atd. To je povaha světa, i když to z vašich životů a profesí nemusíte vidět.

Můžu vás ujistit, že podobným iterativním (a upřesňujícím) způsobem se řeší spousta změnových úloh, včetně úloh na první pohled výrazně technických (viz vývoj železničních vozidel - příběh nejen 109E), kde je fyzikální prazáklad výborně zmapovaný a většinou 100-200 let starý, nicméně jeho chování nelze předvídat a je potřeba ho empiricky pozorovat a podle toho upravit. (A komplexitu planetárního klimatu bych viděl ještě minimálně o řád vyšší než komplexitu fyziky 6MW lokomotiv.)

Takže zpátky od metodologie k diskusi - popírače klimatické změny nebo covidu (a jejich dopadů) považuju za osoby duchem mdlé a hodnotná diskuse není pravděpodobná. Má smysl diskutovat o souboru opatření, který je zajímavou, ale opět nezbytně iterativní technickou úlohou.

A abychom se vrátili k uhlí a jádru - pokud je obecným přístupem ke klimatické změně radikální redukce fosilních paliv, musí to docela logicky zahrnovat uhlí. Co se týče jádra, tam můj (zcela soukromý názor) je že nelze honit všechny zajíce najednou (změnu klimatu a rizika jádra) a že - jak tu zcela správně někdo upozorňoval - to počítání TWh nemá šanci vyjít, aniž byste v něm to jádro měli (zvlášť když potřebujete nahradit i ropu). K tomu máte obecné zdražování energií, takže i ekonomický pohled na investičně strašně drahé jaderky je najednou jiný. Sám bych díky tomu do 10 let čekal celosvětově velkou renesanci jaderné energetiky, bez ohledu na to, co se momentálně děje nebo neděje v Německu.
Středa, 22. prosince 2021 - 12:38:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11968
Registrován: 4-2003
pp: Nějak ztrácíte glanc

Glanc a úctu ztrácí někdo, kdo se uchyluje k prostoduchým invektivám.

argumenty, nejlépe fyzikální, pro zdůvodnění "grýndýlu" by nebyly?

Doteď jsem tady žádný neuváděl. Mám to snad začít dělat kvůli Vám a něco si honem vymyslet?? [uhoh]

Hjnej: On ji nepropaguje, on ji bere jako t.č. danou věc.

Asi tak.

Nebo máte nějaký nápad, jak vyměnit vládu v SRN, kde tedy grýn dýl chce i podstatná část opozice? Dtto jinde.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Desiro
Středa, 22. prosince 2021 - 13:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3964
Registrován: 2-2004
Pikehead: Co se týče metodologie diskuze, je třeba se také zaměřit na širší okolnosti výzkumu. Věda jednak většinou nedává své závěry úplně jistě, a to zvláště u tak složitých systémů, jako je klima. To také znamená, že se dá ve vědě velice dobře výsledky bádání upravovat ve směru stanovených, většinou finančních cílů - mohli jsme to dobře vidět právě u Covidu - a zrovna v případě GO/KZ se na téma "řešení" (nikoli vyřešení) může přisát mnoho pijavic, kteří si tím řeší mnoho svých jiných cílů. Konec konců právě k výzkumu KZ je vypsáno mnoho šťavnatých grantů, které pak ale získá jen vědec, který vyzkoumá, že KZ je (příp. toto je premisa a zkoumá se v rámci toho něco dalšího), kdo by vyzkoumal něco jiného, tak už grant nedostane. Ono je to taky logické, proč dále zkoumat něco, co není; jinak tohle mi tu kdysi psal jeden ekonomický analytik a já to vzal za své, schválně jestli se k tomu bude ještě dnes znát.

Problém pak je, že vyjma vlamování se do otevřených dveří především celý příspěvek doplňujete útoky ad hominem a nálepkováním. Výtka neodbornosti přitom nemusí platit, protože - jak už jsem psal výše - celé téma se pak překlápí do roviny více odborností, nejen klimatologie, ale až do politologie...
Což mi připomíná, že bývalý šéf klimatického panelu OSN Ing. Pachauri má stejné nejvyšší vzdělání jako já i někteří další místní diskutující.

Souhlasím s vaším posledním odstavcem.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Desiro
Středa, 22. prosince 2021 - 14:16:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3965
Registrován: 2-2004
Němec z Ova Kde berete přesvědčení, že se při dalším oteplování v Rusku oteplí?
Někde jsem to četl. Samozřejmě to může být úplně jinak, protože v tomhle tématu není nic jisté.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pikehead
Středa, 22. prosince 2021 - 14:42:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7825
Registrován: 3-2007
K prvnímu odstavci není co dodat, protože je snůškou spekulací spíše restauračního charakteru a dá se nakonec aplikovat na téměř jakoukoliv státem financovanou aktivitu (co taková železniční doprava a VRT?). Pokud byste měl robustnější kritéria pro to které části klimatického výzkumu jsou neplatné, protože vzniky na cílené zadání, sem s nimi - nebo ještě lépe, do Nature s nimi - to má větší impact než K-report. (Já následujících několik let verifikací klimatického výzkumu ztrácet nebudu a spíš budu důvěřovat recenzentům vědeckých žurnálů).

Vaše snaha sestřelit klimatickou teorii (výsledek více než stoleté vědecké diskuse, stovek či tisíců výzkumů v různých zemích) na základě strejcovské představy, že globální věda funguje jako česká fotbalová liga, je opravdu naivní.

A nevím, o jakém nálepkování mluvíte - já vám jednoduše říkám, že jste z několika důvodů (nedostatečné vzdělání a praxe, metodika spočívající ve hledání a nevyváženém akcentování argumentů podporujících vaše laické představy/předsudky) nekompetentní k tomu řešit to, co se tu snažíte řešit. Upozorňuju vás na omezení, se kterými do diskuse vstupujete a kterých si evidentně sám nejste vědom, což ilustruje představa, že několika na koleně vymyšlenými tezemi sestřelíte obrovskou masu teorie, o které víte kulové. Ad Pachauri - proto jsem snad napsal vzdělání a praxi, Pachauri sice začínal v kanále, ale pak vystudoval PhD v Americe a významnou část kariéry byl akademik.

Ale samozřejmě vás nechci odrazovat od dalších myšlenkových dobrodružství, jen vám říkám, že u toho vypadáte jako kdybych se já pokoušel o krasobruslení nebo operní zpěv.
Středa, 22. prosince 2021 - 15:58:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25654
Registrován: 5-2002
Desiro: To také znamená, že se dá ve vědě velice dobře výsledky bádání upravovat ve směru stanovených, většinou finančních cílů
To zní tak zasvěceně, jako kdyby z Tebe mluvila osobní zkušenost...

Á propos, vzpomínáš, jak jsem se Tě kdysi ptal, proč se na jedné mašině revize jímek do LCC počítají a na jiné ne? Tehdy jsem měl na jazyku přesně tuhle pachuť, o které tu teď Ty mluvíš.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Desiro
Středa, 22. prosince 2021 - 19:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3966
Registrován: 2-2004
Ostatní diskutující by mohli být zmatení, zda jsem vědec či strojvedoucí [kecal]

Pikehead: Takže o tom víte houby, máte své přesvědčení a nemusíte protistranu. Ale slohově dobrý.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Středa, 22. prosince 2021 - 22:58:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 129
Registrován: 5-2018
Přesně dle očekávání. Místo propočtů jsme se od progresivních ekologů dověděli kulový:

Mám to snad začít dělat kvůli Vám a něco si honem vymyslet??...
...já vám jednoduše říkám, že jste z několika důvodů ... nekompetentní k tomu řešit...
To zní tak zasvěceně, jako kdyby z Tebe mluvila osobní zkušenost...


Takže data. V ČR máme spotřebu energie cca 3,8 TOE/osoba/rok. To je asi 160 GJ/rok. Pokud se nezačneme sprchovat studenou vodou, jezdit na kole místo autem, topit na +14 C, tak těch 160 GJ/rok (44 MWh/rok) každý občan ČR potřebuje. Kde tuhle energii z OZE (+ úložiště) hodláte vyčarovat?
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 02:21:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11631
Registrován: 5-2002
ad Max z Brna: zkuste to trochu více selsky, budete mít více diskutérů...

44 MWh ročně na občana. No, bez vysvětlení to je dobré tak možná pro osoby v režimu DPI.

Mám plně elektrický dům s velikým celoročním bazénem a když rozpočtu naší spotřebu na ty dvě trvale žijící osoby, tak jsme na 9 MWh / rok a to jsme opravdu energeticky zhýralí [vypravci]

Ovšem když k tomu připočtu spotřebu třeba dopravy, tak za těch 9 MWh neodvezu ani jeden vlak o hmotnosti 1000 tun z Prahy do Hamburku.

A tak příště pokud možno lépěji definujte, o čem vlastně mluvíte...

Pokud dnes počítám 75 000 000 / 10 000 000 = 7,5 MWh / rok.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 07:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5570
Registrován: 6-2016
Trocha elektrické reality: https://app.electricitymap.org/map

Progresivistům doporučuji právě teď přepnout na "solární vrstvu"[rofl]
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 08:08:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 130
Registrován: 5-2018
44 MWh ročně na občana zahrnuje všchno: bydlení, dopravu, zemědělství, průmysl, vytápění škol... 9 MWh/rok na bydlení dobře zapadá do mozaiky. Ovšem zhýralci, kteří si vozí 1000t vlaky do Hamburku, jsou viditelně zkázou naší planety [happy]
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 09:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4763
Registrován: 5-2004
honzaklonfar:
"Progresivistům doporučuji právě teď přepnout na "solární vrstvu"[rofl]"
STZH DBL mód? [wink]
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 10:39:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11632
Registrován: 5-2002
ad Max z Brna: 44 MWh ročně na občana zahrnuje všchno: bydlení, dopravu, zemědělství, průmysl, vytápění škol...

V ČR se ročně spotřebuje cca 75 000 000 MWh elektrické energie.
Je nás 10 000 000. Kde vidíte těch 44 MWh na občana? Já tam vidím 7,5 MWh na občana a rok...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 11:01:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25658
Registrován: 5-2002
MVB: Vyprošuju si, abych byl jakožto spíše skepticky založený technik zařazován mezi progresívní ekology.

Stejně tak si vyprošuju to "místo propočtů", protože jsem to byl já, kdo tu onehdá přepočítal roční spotřebu paliv v dopravě na průměrný výkon. Vyšlo mi tehdy 2000 MW, což docela koresponduje s údajem, který uváděl prof. Macek u Krause a který byl "něco přes 1000 MW" (a pravděpodobně zahrnoval i přínosy elektromobility, jako je rekuperace a absence volnoběžného blafání).

PŠ: Kde vidíte těch 44 MWh na občana?
Podívej se na to MVB(129) ještě jednou a pořádně: "V ČR máme spotřebu energie cca 3,8 TOE/osoba/rok."
Energie bez přívlastku, tedy veškeré. Nejen té elektrické, kterou se oháníš Ty.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Desiro
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 11:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3967
Registrován: 2-2004
Pravděpodobně hovoříte o elektrické energii vs. veškeré energii (kapalná paliva, tuhá paliva, co ještě?) = problém jiných metodik (ale já podle MaxeVonBesiedelteKurve neumím interpretovat čísla, tak jsem třeba zase špatně...).
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 12:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 131
Registrován: 5-2018
Petr Š, Desiro: jak píše Hajnej, beru veškerou spotřebovanou energii, s ohledem na CO2 nemá smysl separovat jen elektřinu. Jde o údaj Světové banky.

Hajnej: za progresivního ekologa se ve vašem případě omlouvám!

Z těch 44 MWh jsem dopočítal, že by to dělalo cca. 200 m2 solárních panelů na hlavu. Pokud teda umím beze ztrát skladovat a všechno budeme živit ze pouze ze solárů. Bohužel zaprvé asi nemáme tu plochu, zadruhé zatím neumíme skladovat.
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 13:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25661
Registrován: 5-2002
MVB: Z těch 44 MWh jsem dopočítal, že by to dělalo cca. 200 m2 solárních panelů na hlavu.
No, jako orientační výpočet dobrý, ale následuje za tím příliš mnoho "pokudů" a "bohuželů".
Obávám se, že v našich geografických podmínkách to bude chtít postavit ještě nějakou tu jaderku.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 14:47:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11635
Registrován: 5-2002
ad Max z Brna: Z těch 44 MWh jsem dopočítal, že by to dělalo cca. 200 m2 solárních panelů na hlavu. Pokud teda umím beze ztrát skladovat a všechno budeme živit ze pouze ze solárů. Bohužel zaprvé asi nemáme tu plochu, zadruhé zatím neumíme skladovat.

Nedocvaklo mi, že řešíte i nelektrizovanou část, budiž...

200m2 se zjednodušeně rovná 100 kWp. To je na hlavu opět zjednodušeně 100 MWh.
Když se kouknu nad svou hlavu, mám tam přibližně 10% potřebného...
A v červnu jsem vyrobil 1531 kWh, tedy x10 = 15 MWh. To je v pohodě, elektřina vystřikuje za plot a prosím každého, aby si trošku vzal [biggrin]
No, v lednu 2021 jsem vyrobil 77 kWh, tedy x10 = 0,77 MWh při vlastní spotřebě 2,9 MWh.

Kolik bych v létě musel naakumulovat, aby to v zimě vyšlo?
Řekněme, že od března do října budeme tak dobří, že to z OZE utáhneme.
Jenom já v tomto období spotřebuji 10 MWh, vyrobím 0,6 MWh. Opět vynásobíme deseti, tedy získáme 6 MWh za čtyři měsíce.
A teď kolik tedy potřebujeme naakumulovat energie beze ztrát z výroby, distribuce a akumulace? Zjednodušíme to, v měsících 3 - 10 spotřebováváme 70% průměru, zbytek v měsících listopad až únor.

44 MWh / 12 = 2,57 MWh měsíčně, tedy 20,5 MWh.
Na zimní měsíce potřebujeme 23,5 MWh, tedy 5,9 MWh měsíčně.
Ve stejném období vyrobíme z OZE 6 MWh, tedy 1,5 MWh měsíčně.
Potřeba akumulace na jednoho člověka pro zimní období je tedy 17,5 MWh.

Pro stát je tedy potřeba zajistit 10 000 000 x 17,5 = 175 000 000 MWh, tedy 175 TWh...

Řekněme, že bychom byli schopni vyrobit v letním období nadbytek energie z OZE pro akumulaci energie. Ale jak to udělat technicky? Když například výroba zeleného vodíku má účinnost 30% a palivový článek 50%?
Tedy akumulace přes vodík znamená v létě vyrobit 175 TWh / 0,3 / 0,5 = 1 167 TWh elektrické energie
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Němec_z_ova
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 14:48:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4407
Registrován: 4-2009
Nedávno jsme tady řešili přepravu dle RID/ADR. Dnes jsem při přehrabování nákladních listů narazil na tento text: Tovar pôvodom z Ruska - Methanol RUSSIAN ORIGIN.

Osobně bych se nákladu nedotkl ani násadou vozmistrovského kladívka[lol]
Mufloni nepatří na koleje[pozor][pozor][pozor]
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 15:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 5-2018
Petr Š: propočty víceméně sedí. Prostě potřebujeme fakt mega úložiště na zimu. Teď ještě aby to pochopili grýndýlisti [happy]. Jednu korekci si dovolím, "200m2 se zjednodušeně rovná 100 kWp". Z 1 m2 nedostanu 500 Wp, ale typicky 250 Wp, a účinnost panelů klesá s časem, tak o 1-2 procenta ročně.
M_g
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 17:45:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1545
Registrován: 6-2006
MvB: jenže:Pokud se nezačneme sprchovat studenou vodou, jezdit na kole místo autem, topit na +14 C, tak těch 160 GJ/rok (44 MWh/rok) každý občan ČR potřebuje. Kde tuhle energii z OZE (+ úložiště) hodláte vyčarovat?
Mechanický přepočet je poněkud ujetý. Ta spotřeba je dána i současnou cenou energií. Pokud se zvýší, tak skutečně začne platit to "pokud".
Lze si to ověřit ve sprchách některých kempů, kde za "dvacku" dostanete přidělen maximální čas a litry "teplé" a pokud se "nevlezete" tak musíte najít další "dvacku".
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 17:56:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11636
Registrován: 5-2002
Z 1 m2 nedostanu 500 Wp, ale typicky 250 Wp, a účinnost panelů klesá s časem, tak o 1-2 procenta ročně.
Máte pravdu, omlouvám se, dělte dvěmi. Stále zapomínám, že klasický panel má cca 2m2.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 18:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133
Registrován: 5-2018
M_g: Lze si to ověřit ve sprchách některých kempů, kde za "dvacku" dostanete přidělen maximální čas a litry "teplé"

To je vono [happy] Spotřebu energie lze snížit, ale znamená to pokles životní úrovně. Nebudeme se denně ráchat v teplé vodě, ale obden ve vlažné. Jinými slovy, green deal znamená pokles životní úrovně. Dobrej pocit, obětujeme se pro planetu. Bohužel zbytečně, když to uhlí nespálíme my, spálí ho někdo jinej.

S green dealem souvisí řada dalších negativ, o kterých se taktně mlčí. Ztráta konkurenceschopnosti EU. Křivení trhu daněmi, se kterými navíc kšeftují spekulanti (emisní povolenky). Dotace, nutnost kompenzací pro chudší lidi. A co potraviny, ty jsou levné jen díky Haber–Boschově procesu, využívajícímu masivně zemní plyn.
M_g
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 19:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1546
Registrován: 6-2006
Ano i tak to lze interpretovat, i když není vůbec jisto, že jde o pravdu.

Legrace se sprchami je v tom, že během velmi krátké doby zjistíte, že za dvě dvacky se osprchujete nejen sám, ale ještě se dvěma dalšími, při vhodné organizaci "práce".
Tedy ztráta úrovně (sprcha jen každý druhý den) se nekoná. Jen se chováte méně marnotratně.

Mimochodem, všiml jste si, že emocionálně bijete na poplach stejně, jako Grétiské a podobní?
Mladějov
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 20:58:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17209
Registrován: 3-2007
Ahoj.
Hele, emocionálně neemocionálně, já mám pocit, že by se mělo oddělit samo popírání klimatické změny od toho, jestli nějakým evropským Green Dealem (a třeba i nulovými emisemi CO2) zabráníme té klimatické změně či ji jen třeba zmírníme - nebo na to prostě "nemáme" ať již z fyzikálních či politických důvodů.

Hezké svátky a hodně zdraví ti tímto přeji (a všem diskutujícím dobré vůle).
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 21:00:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1227
Registrován: 8-2011
Methanol RUSSIAN ORIGIN.
Myslíte, že metanol z Ruska bude horší než ten náš? [happy]
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 21:37:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25664
Registrován: 5-2002
MVB: znamená to pokles životní úrovně. Nebudeme se denně ráchat v teplé vodě, ale obden ve vlažné.
Chtělo by to porovnat spotřebu tepla pro ohřev vody a na topení - u nás v baráku je to cca 1 : 3. Pokud by to bylo i jinde podobně, dává větší smysl zaměřit se na topení.
A u toho topení je přitom šance snížit spotřebu zateplením, ještě pořád zbývá spousta baráků, které nejsou. Akorát bude potřeba nějak zpacifikovat památkáře.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Desiro
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 22:04:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3968
Registrován: 2-2004
emocionálně neemocionálně, já mám pocit,
Hm.

že by se mělo oddělit samo popírání klimatické změny od toho, jestli nějakým evropským Green Dealem (a třeba i nulovými emisemi CO2) zabráníme té klimatické změně či ji jen třeba zmírníme - nebo na to prostě "nemáme" ať již z fyzikálních či politických důvodů.
A co si tím pomůžete?
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 22:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11639
Registrován: 5-2002
ad M-g, MvB, Hajnej: Tedy ztráta úrovně (sprcha jen každý druhý den) se nekoná. Jen se chováte méně marnotratně.

Pár (2) příběhů:
a) v roce 2001 jsme se v našem paneláku dohodli (družstevní) po usilovném boji, že si zavedeme měření spotřeby tepla a termostatické ventily (nadčasově digitální, s týdenním spínacím programem, sehnal jsem je ve výprodeji za 1000 Kč kus, napájení 2 x AA). Ventily na topení byly někdy od září 2000, měření bylo zfunkčněno k 1.1.2001. Ještě 31.12.2000 v celém baráku byly otevřená okna dokořán, 1.1.2001 jste neviděli jediné otevřené okno. Pokles spotřeby byl o 50%...
b) V srpnu 2017 jsem koupil v Mnichovicích dům a po zjištění, že půlka nemá vlastní topení (topil soused a současně bývalý majitel) jsem nechal nainstalovat nové tepelné čerpadlo v dubnu 2018. Nebylo to dobré, bylo slabé a poruchové. Roční spotřeba domu byla 26 MWh EE.
V říjnu 2020 jsem toto TČ vyhodil, nainstaloval nové o správném výkonu a od ledna 2021 jsem zprovoznil i FVE. Pouhou výměnou TČ klesla spotřeba domu z 26 na 18 MWh při zlepšení tepelného komfortu, instalací FVE došlo k dalšímu snížení spotřeby na 11 MWh (odběr z veřejné sítě), 7 MWh (zužitkovaná výroba z FVE) a 2,5 MWh přetok zpět do veřejné sítě v letním období.

Závěr: domovní instalace spotřebují ročně cca 15 TWh elektrické energie, což je přibližně 20% celkové spotřeby elektrické energie v České republice. A prostor k úsporám zde jednoznačně vidím ve výši desítek procent...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Desiro
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 22:21:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3969
Registrován: 2-2004
Abychom se oprostili od pocitů a přidali něco faktů. V Německu byly od prosince 2020 resp. budou do konce roku 2021 odstaveny následující uhelné elektrárny:

elektrárna Westfalen (764 MW)

Elektrárna Ibbenbüren (794 MW)

Elektrárna Duisburg-Walsum (370 MW)

Elektrárna Heyden (875 MW)

Elektrárna Südzucker Warburg (4,6 MW)

Elektrárna Jülich (22,86 MW)

Elektrárna Hamburg Moorburg Blok A a blok B (každý o výkonu 800 MW)

Elektrárna Bremerhafen Blok 6 (303 MW)

Elektrárna Höchst KG (51 MW)

Elektrárna cukrovaru Brottewitz v Braniborsku (3,57 MW)

A tři jaderné, tedy bezemisni elektrárny:

Jaderná elektrárna Grohnde (1360 MW)

Jaderná elektrárna Gundremmingen Blok C (1344 MW)

Jaderná elektrárna Brokdorf (1410 MW)

-Celkem zmizí 8 900 MW instalovaného výkonu, část z toho jede ještě teď.

Myslíte, že je blackout emotivní ?
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Čtvrtek, 23. prosince 2021 - 22:50:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134
Registrován: 5-2018
Přesně tak, hlavně bez emocí. Cena base load elektřiny na rok 2022 za letošek narostla jen lehce, z 50 Eur na 270 Eur. Zdroj: oEnergetice.cz.

Už přestanu otravovat... souhlasím s PŠ, máme velký prostor k úsporám. Na jeho příkladech je hezky vidět, že úspory jsou podmíněny investicemi. Pokud mně peníze leží ladem v bance, je to v pohodě. Ale kolik z nás to má? Ostatní si budou muset utrhnout od huby, aby si koupili teplené čerpadlo nebo FVE.

Přeju všem krásné Vánoce!
M_g
Pátek, 24. prosince 2021 - 00:26:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1547
Registrován: 6-2006
Desiro: ten seznam o blízkosti blackout neříká vůbec nic.
A je jedno, jestli tušíte nebo netušíte jak by musel seznam o blackoutové možnosti vypadat.


Ten váš seznam je něco podobného, jako obrázky k nutnosti očkování lítající internetem, kde první sloupec představuje geometrickou řadu neočkovaných, v níž každý nemocný nakazí 5 dalších a druhý sloupec představuje očkované, kde každý nakazí jen dva další. A rozdílu těchto geometrických řad po tuším šesti generacích se využívá k nátlaku, jak je nutno zavést očkování.
Desiro
Pátek, 24. prosince 2021 - 09:15:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3970
Registrován: 2-2004
Mg: Být vámi bych velmi opatrný na kategorická tvrzení, i v případě toho Covidu se některé news časem přeměnily na fake news - a naopak.
Jinak mi váš příspěvek připomíná agresivní řeč klimaaktivistky slečny Reemtsma, když v televizním diskusním pořadu sjela důlního technika, že ty pohádky o blackoutu jsou vědecky neudržitelné. Ale já tomu rozumím, slečna z bohatý rodiny nikdy nebyla zatížena životními starostmi a technickým vzděláním ... Nebo ta ví, jak má vypadat "seznam o blackoutove možnosti"?

Ono to bouchne už jenom proto, že se nám mnoho sociálních bublin hodně radikalizuje.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pátek, 24. prosince 2021 - 09:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 481
Registrován: 12-2017
myslíte, že je blackout emotivní ?

Uvedený seznam elektráren, které se budou vyřazovat (některé se pouze zakonzervují) ještě neznamená, že přijde blackout. Poslední krizová situace, která čistě teoreticky mohla vést k blackoutu se odehrála letos v lednu, kdy nastalo přetížení a následné odstavení Chorvatské pohraniční rozvodny a díky kaskádnímu šíření této "poruchy" došlo k rozdělení propojené soustavy (ENTSO-E) na Evropu a balkán. Zas takové drama to nebylo a díky robustnosti a technickým zásahům jednotlivých evropských přenosovek se to ustálo.

Že z Německa zmizí vámi uváděný výkon asi celá Evropa za podpory Balkánu a Ukrajiny nějak ustojí, ale cena elektřiny holt bude vysoká. Období z let cca 2009-2015 kdy v Evropě byl nadbytek elektřiny z důvodu instalovaných větrníků+solárů a tím ta cena byla natolik nízká že s tím začal obchodovat kde kdo se už nevrátí.
Pátek, 24. prosince 2021 - 09:46:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25667
Registrován: 5-2002
Desiro: v případě toho Covidu se některé news časem přeměnily na fake news - a naopak
Něco takového je z definice nemožné. Rozdíl mezi informací o aktuálním stavu poznání a záměrnou dezinformací pořád zůstává.
To, že se realita shodou okolností do dřívější fake news trefí, z ní (z té fake news) to prvotní svinstvo nijak nesmyje. [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
M_g
Pátek, 24. prosince 2021 - 13:47:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 6-2006
Desiro: A já myslel, že něčím doplníte své tvrzení. A zatím jen ...

Zkuste si přečíst Kodex přenosové soustavy. Třeba tomu pak porozumíte.
Desiro
Pátek, 24. prosince 2021 - 15:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3971
Registrován: 2-2004
Bandita, Mg: Já o tom - řekněme jako poučený laik - právě že něco vím; především jako velký spotřebitel. V zásadě bych se tedy netvářil, že se nic neděje - což dělá Mg, ne bandita - tam bych souhlasil s tím a doufám, že se to "asi nějak ustojí". Teď. Je to asi stejná situace jako v případě - abych to převedl do mluvy ekonomických analytiků - státního zadlužení, kdy není řečeno, že stát se stane insolventním zrovna při daném procentním zadlužení vzhledem k HDP. Tady skutečně záleží na více věcech: Jinak co se týče mých názorů na toto téma, stačí si je vyhledat tady na k-r. A ustanovením Kodexu přenosové soustavy blackoutu nezabráníte.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
M_g
Pátek, 24. prosince 2021 - 16:46:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1549
Registrován: 6-2006
Rozumím, vůbec nic o tom nevíte, takže nejste ve svých soudech nijak omezován.

Daný obor jsem vystudoval.
Desiro
Pátek, 24. prosince 2021 - 17:33:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3972
Registrován: 2-2004
Já jsem z vaší strany studovanou diskuzi nezaznamenal, tak co chcete ode mne ?
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
M_g
Sobota, 25. prosince 2021 - 00:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1550
Registrován: 6-2006
Já jsem z vaší strany studovanou diskuzi nezaznamenal
To je ale váš problém. S jeho vyřešením vám, zdá se, nejsem schopen pomoci.
Sobota, 25. prosince 2021 - 01:32:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 155
Registrován: 11-2021
Desiro: vona polovička toho kodexu se týká technických záležitostí připojování xíti. Tedy přesně toho, jaxe blackoutu vyhnout.
Desiro
Sobota, 25. prosince 2021 - 08:39:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3973
Registrován: 2-2004
Přečetl jsem z profesionálních důvodů několik PPDS včetně této. Říci že brownout nebo blackout není možný proto, že kvalitu dodávky ošetřuje kodex přenosové soustavy je výrok podobný tomu okřídlenému, že v tom voze nemůže být vedro, protože má napsán kód vybavení klimatizací na bočnici.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
M_g
Sobota, 25. prosince 2021 - 13:10:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1551
Registrován: 6-2006
To jste si to trošku, ale opravdu jen "trošku" zjednodušil.

Prvotní je totiž vaše "vyřazení x elektráren z provozu zcela jasně vytváří příležitost pro blackout".
A navíc, protože si dané věci zvládnete jen přečíst, tak uvedete i
Elektrárna Südzucker Warburg (4,6 MW)
aniž dodáte, že cukrovar zastavil provoz (možná pozastavil) a tím pádem je výroba elektřiny bezpředmětná.

Možnost blackoutu se počítá na základě EXISTUJÍCÍCH elektráren v souvislosti s předpokládanými odběry a EXISTUJÍCÍMI vedeními.

A výrok: brownout nebo blackout není možný proto, že kvalitu dodávky ošetřuje kodex přenosové soustavy tady opět z neznalosti tvrdíte jen vy.

Kodex "jen" snižuje možnost blackoutu na technicky možné minimum.
Pikehead
Pondělí, 27. prosince 2021 - 21:15:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7840
Registrován: 3-2007
Desiro:
"Pikehead: Takže o tom víte houby, máte své přesvědčení a nemusíte protistranu. Ale slohově dobrý."
Ale moment, máte tady doložit svoje tvrzení, že klimatická teorie (nebo aspoň její významné části) jsou šité na objednávku a úmyslně nesprávné, ne z toho takhle sráčsky couvat.
BmbČ
Pondělí, 27. prosince 2021 - 21:48:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8900
Registrován: 1-2007
M_g: Může se stát leccos, co si zatím málokdo připouštěl. Třeba to, jak letošní letní bouře "zatočila" s temelínským 2. blokem. Na obou strojovnách poškozena střecha i plášť budovy a stožáry na V052 lehly jako sirky. Kdyby k tomu došlo i na V051, tak je Temelín po jedné bouřce vyřazen z ES a tedy i SRU na několik dnů celý. Mám za to, že takových situací může nastat v souvislosti s klimatickými změnami v příštích letech více. Tím samozřejmě neříkám, že vyřazením ETE by došlo k blackoutu. Ale... přihodit se může při shodě náhod skutečně leccos...
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
M_g
Středa, 29. prosince 2021 - 01:37:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 6-2006
No, co já vím, tak výpadek největšího bloku ES je běžně používán pro výpočet vhodnosti konfigurace sítě a zaplacené primární regulace na jednotlivých blocích.
Musí ho pobrat primární regulátory frekvence na turbinách bez toho, aby regulátory přešly do ostrovního provozu.
Středa, 29. prosince 2021 - 09:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25678
Registrován: 5-2002
Pike: máte tady doložit svoje tvrzení
Můžeš si leda zaveršovat:

Nepochopí vemeno
mít důkazní břemeno.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
BmbČ
Středa, 29. prosince 2021 - 14:26:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8904
Registrován: 1-2007
M_g: Ano, je to podloženo zkouškami a zvlášť z období spouštění jich pamatuju několik. Na základě jich se pak řešily vzniklé problémy a ověřovaly výpočty. Nečekaná ztráta temelínského výkonu v síti se ustojí, i samotná elektrárna to ustojí. To je několikrát ověřeno, ať již plánovaně, nebo neplánovaně. [wink] Chtěl jsem jen naznačit, že si do letoška, v tomto konkrétním případě, málokdo připustil, že může celkem snadno dojít k destrukci 400 kV linky vyvedení výkonu, i když se tím teoreticky také počítá a vyjádřit obavu z toho, že v příštích letech mohou takové situace nastat častěji, než jsme byli dosud zvyklí a že mohou v jeden čas nastat i jejich kumulace.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Středa, 29. prosince 2021 - 14:52:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4044
Registrován: 11-2007
Když jsem jel v pondělí do Pardubek, tak jsem si u ECHVA všiml na vlečkovým dvousvětelného návěstidla - nahoře červená a dole nevím, seřad'ovací to nebylo.
Středa, 29. prosince 2021 - 15:10:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4621
Registrován: 11-2008
Janek_lemoch:
"Když jsem jel v pondělí do Pardubek, tak jsem si u ECHVA všiml na vlečkovým dvousvětelného návěstidla - nahoře červená a dole nevím, seřad'ovací to nebylo."
Dole bílá. [vypravci]
Středa, 29. prosince 2021 - 17:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25684
Registrován: 5-2002
JL: jsem si u ECHVA všiml na vlečkovým dvousvětelného návěstidla - nahoře červená a dole nevím, seřad'ovací to nebylo
Vlečkaři často mívají vlastní návěstní soustavu, obzvláště pokud se v jejich provozu vyskytují nějaké extrabuřty (např. sunuté vlaky).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 29. prosince 2021 - 18:14:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4045
Registrován: 11-2007
A takováto návěstidla mají nějaká označení?
Středa, 29. prosince 2021 - 18:55:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9669
Registrován: 9-2002
Tohle bylo (a možná pořád je) i na ONJ. Byly by to snad (řecí předpisu) odjezdy nebo cesťáky. Po staru u takových návěstidel končila vlaková cesta a dál už jen jako posun.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 29. prosince 2021 - 19:01:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 5-2015
V ECHVĚ je většina návěstidel cestových (bůhví proč - poslední do stanice je ranžírka) a pár seřazovacích.