Diskuse » Železnice » 3. koridor » Archiv diskuse 3. koridor do 20. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse 3. koridor do 20. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 07. prosince 2021 - 22:33:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11602
Registrován: 5-2002
ad David Jaša: No pokud se povede jeden produkt od vás do firmy dostat do provozu, čekal bych postupný ústup fírů z vlaků na „pouhý“ posun...

Já bohužel nejsem takový optimista...

Chceme - li zachovat provoz vlaků v jiné době než Po - Pá 8 - 16, musíme začít něco dělat.
Ani ne tak technicky, zde má železnice velmi dobře našlápnuto (kolej vede, kolej nepustí a oddělená jízdní dráha od ostatních druhů dopravy), problém je v etice.

Vynechám - li ji, prakticky již dnes nebo zítra můžeme vypravit autonomní vlaky (umíme hlídat prostor okolo vlaku, víme, jak máme jet rychle, kde máme zastavit, jsme schopni znát návěsti, jsme schopni je zabezpečeně kontrolovat, jsme schopni reagovat na nepředloženosti a to v kvalitě, které člověk není nikdy schopen dosáhnout).
U nákladních vlaků bych to viděl docela "jednoduše". Živý strojvedoucí oživí lokomotivu, vykoná prohlídky, zaveze loko na vlak, udělá s vozmistrem VTP a UZB a předá vlak řídící centrále. Ta s vlakem odjede, pojede a přijede na koncové nádraží, kde si lokomotivu opět přebere jiný strojvedoucí, klidně i v jiné zemi.

Podobně by mohla fungovat osobní doprava u vlaků vedených lokomotivami. U jednotek bych viděl raději, že budou mít strojvedoucího, aby byl mezi cestujícími vidět, klidně ve funkci stewarda nebo prvního průvodčího.

A z mého pohledu: včera bylo pozdě. Cena lidské práce strmě stoupá, využitelnost minimálně v nákladní dopravě klesá, ochota lidí se obětovat pro dráhu se pomalu, ale jistě blíží nule...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 07. prosince 2021 - 23:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25541
Registrován: 5-2002
PŠ: předá vlak řídící centrále
Jojo. V podstatě dojde naplnění ten covidový vtip o pilotech na home-officu.

U jednotek bych viděl raději, že budou mít strojvedoucího, aby byl mezi cestujícími vidět, klidně ve funkci stewarda nebo prvního průvodčího.
Shoda.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. prosince 2021 - 10:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2898
Registrován: 3-2004
A z jakých příčin se vozí tolik, kolik se vozí? Jaký je vliv nedostatečné infrastruktury? Jaký je vliv nevhodné legislativy? Jaký je vliv celospolečenského vývoje (ať už třeba na poli mezd a struktury lidí na trhu práce nebo na poli energetiky a útlumu neobnovitelných zdrojů energie)? A dalo by se pokračovat...

Tak tohle už je na úrovni diskuse o tom, že před rozděláním ohně musíme nejdřív zjistit, jestli lidé budou chtít oheň (Stopařův průvodce po galaxii)

Chápete (nejen Hroch, ale evidentně spousta dalších), že v tomhle samém státě, pod tím samým ministerstvem si ŘSD takovéhle otázky neklade a plánuje a staví??? Jejich cílem je "dostatečná" silniční infrastruktura, tj. dálnice do každého krajského města doplněné sítí silnic 1. třídy. A pochybuju, že si kladou otázku, z jakých příčin se vozí, kolik se vozí. ŘSD totiž na počátku svojí úvahy nevychází z toho, že stávající síť je dostatečná, ale naopak [pozor][pozor][pozor]
Tímto v žádném případě nevolám po VRT do každého krajského města...

S VRT vs kapacita naprostý souhlas. Ještě předtím je třeba pro nákladku vybudovat celou řadu dílčích (prakticky bodových) staveb, spojek, MÚK, obchvatů uzlů a dalších.

Přes deset let chodím na diskusi na ceskedalnice.cz. Tam se lidi hádají maximálně o trasování, anebo o tom, jestli se má nejdřív stavět dálnice Dx nebo Dy, příp. který jejich úsek dělat dřív. Nenajdete tam nikoho, kdo by psal, že je potřeba nejřív zjistit z jakých příčin se vozí tolik, kolik se vozí? Jaký je vliv nedostatečné infrastruktury? Jaký je vliv nevhodné legislativy? Jaký je vliv celospolečenského vývoje (ať už třeba na poli mezd a struktury lidí na trhu práce nebo na poli energetiky a útlumu neobnovitelných zdrojů energie). Takhle se střílet do nohy umí jen železnice - a ještě má skvělý pocit, jak se pěkně konzervuje v první polovině 20. století [angry]
Středa, 08. prosince 2021 - 10:54:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 4-2020
Dusanh: [ok][ok][ok]
Středa, 08. prosince 2021 - 11:06:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4165
Registrován: 5-2002
Dusanh: moje řeč. To jestli se infrastruktura postaví nebo ne, je politické rozhodnutí.
Středa, 08. prosince 2021 - 11:38:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7665
Registrován: 9-2005
ŘSD má stanovenu síť dálnic, kterou má postavit. A tu si asi nevymyslelo. Naopak už se objevila vážná myšlenka na síť doplňujících dálnic, v podstatě řečeno spojky všech krajských měst. A o tom rozhoduje MD.

SŽ také nerozhoduje o budování nových tratí. Je to správce. Až bude SŽ pověřena i takovým úkolem, tak se bude muset snažit řídit i strategii rozvoje drážní dopravy a její infrastruktury. Jenže podle mne má dopravní strategii celé dopravy řídit jeden orgán. Tedy nejspíš MD. A dle té strategie má ŘSD a SŽ budovat, řídit, upravovat a měnit sítě jim svěřené.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 08. prosince 2021 - 11:38:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2525
Registrován: 7-2017
Dusanh: [ok][ok][ok][kladivo]
Středa, 08. prosince 2021 - 11:48:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7666
Registrován: 9-2005
Dušan H.: nesouhlas. Zásadní.

ŘSD se stará jen o dálnice a jedničky. SŽ o všechny tratě.

Silniční nákladní doprava je individuální. A není v naprosté většině hromadná. Železnice naopak je hromadná. Buď voziš ucelený, nebo skupinový a nebo máš logistický řetězec jednovozovek nebo kontejnerů.

A úplně jinou věcí je, že někteří lidé, třeba já, považují dopravu za nutné zlo. Proto z principu nepovažuji za správné snažit se dělat dopravní infrastrukturu co nejrychlejší, nejkapacitnější a zejména co nejméně nákladnou pro dopravce. Doprava je pak příliš rychlá a nízkonákladová. Domnívám se, že nákladovost dopravy už je někde u dna a ty brutální objemy věci přepravovaných kolem zeměkoule už jdou dávno za hranicí i smysluplnosti. To se nebavím ani o ekologii. A cenové válka byla a asi ještě neskončila.

A i u té dálniční a silniční sítě najdeš věci, které někdo neplánuje a stejně chybí. Jsou to jednak obchvaty na některých dálkových trasách, jednak chybí pravidlo, že jedničky jsou také dálkové trasy a tudíž na nich má být nepřetržitě 90. Žádné kruháče, žádné úrovňové křižovatky, kde jednička je vedlejší silnicí. Pravidlo. kdy od baráku co nejblíže najedí na dálnici nebo jedničku, po ní "bez zpomalování" jedu až co nejblíže cíli po jedničkách a dálnicích a tam z ní sjedu na dvojky a trojky. Tohleto se u nás teda fakt nebuduje. V Německu docela jo, jinde v okolí moc ne.
SŽ stejně jako ŘSD nepřísluší určovat, jakou síť má budovat ani jak má síť vypadat a už vůbec nemá určovat modal Split a strategií dopravy. Když MD řekne, že chce plnotučnou nákladní magistrálu z Nymburka po okraji Prahy, dále smíšenou magistrálu až do Norimberka a Mnichova, protože si to tak dohodli s Bavorskem a MD SRN, tak pak má teprve SŽ povinnost výstavbu tohoto zajistit v plné palbě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Qěcy.)
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 08. prosince 2021 - 13:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25546
Registrován: 5-2002
DH: Přes deset let chodím na diskusi na ceskedalnice.cz. Tam se lidi hádají maximálně o trasování ... Nenajdete tam nikoho, kdo by psal, že je potřeba nejřív zjistit z jakých příčin se vozí tolik, kolik se vozí?
A to, že tam nikoho takového nenajdu, skutečně znamená, že nikdo takový neexistuje, nebo jenom to, že takoví lidé na ten konkrétní web nechodí...?

Další věc je ta, že ŘSD není ekvivalentem SŽ. Neřeší ani "dvojky" ani "trojky" (přesně jak píše Qěcy), ale neřeší ani žádné "superdálnice", kde by se mohlo jezdit 300 km/h.
On totiž protějškem dálnice je spíš koridor, než nějaká VRT.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. prosince 2021 - 16:39:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4167
Registrován: 5-2002
Domnívám se, že nákladovost dopravy už je někde u dna a ty brutální objemy věci přepravovaných kolem zeměkoule už jdou dávno za hranicí i smysluplnosti.
Dobře, ale není úkolem MD, natožpak SŽ nebo ŘSD něco takového řešit. U nich se to bere tak, že teď je tu taková poptávka po dopravě (a nějak se v budoucnu bude vyvíjet, samozřejmě s určitou pravděpodobností) a je potřeba pro ni vytvořit prostor.

Jako úkol pro SŽ i ŘSD bych viděl vytváření nějakých predikcí toho, co bude v budoucnu potřeba (i prostřednictvím diskuzí s takovými organizacemi, jako Žesnad) a pak prosazení takových staveb na MD, které umožní tu poptávku po dopravě uspokojit. Což ŘSD nějak dělá, ale SŽ nějak moc ne.

Samozřejmě, politici můžou říct, že se něco z navrženého nepostaví, protože se rozhodli objemy přeprav snížit. Zájemci o takovou problematiku ale nechodí na dalnice.cz, ale spíš na ekolist.cz.

Neřeší ani "dvojky" ani "trojky" To bych nepovažoval za tak zásadní věc. Ostatně, pokusy o oddělení lokálek jsme tu měli (JHMD, Železnice Desná), bylo jen politické rozhodnutí, že se v tomhle trendu nepokračovalo.

On totiž protějškem dálnice je spíš koridor, než nějaká VRT. No jak se to vezme.
Středa, 08. prosince 2021 - 16:47:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25550
Registrován: 5-2002
Brr: No jak se to vezme.
No jak - protějškem VRT je spíš letadlo. Však taky jako alternativa k létání začaly vznikat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. prosince 2021 - 17:08:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4168
Registrován: 5-2002
Někde ano (Francie třeba), ale ne všude. Dokonce si ani nemyslím, že by to byl typický případ.
Středa, 08. prosince 2021 - 17:48:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 2-2018
A úplně jinou věcí je, že někteří lidé, třeba já, považují dopravu za nutné zlo. Proto z principu nepovažuji za správné snažit se dělat dopravní infrastrukturu co nejrychlejší, nejkapacitnější a zejména co nejméně nákladnou pro dopravce. Doprava je pak příliš rychlá a nízkonákladová. Domnívám se, že nákladovost dopravy už je někde u dna a ty brutální objemy věci přepravovaných kolem zeměkoule už jdou dávno za hranicí i smysluplnosti. To se nebavím ani o ekologii.

[ok][ok][ok]
Nejen vy.
Středa, 08. prosince 2021 - 18:09:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7017
Registrován: 3-2006
Ad Qěcy,pilot.pirx:
[ok][ok]

A nejen dnes a tady, ale už před COVIDem
https://www.youtube.com/watch?v=-ltYAhMVmmo&t=180s
Středa, 08. prosince 2021 - 19:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4169
Registrován: 5-2002
No to je hezký, ale jak chcete odlišovat tu smysluplnou a nesmyslnou dopravu? A může se klidně stát, že plošným zdražením dopravy se udělá víc problémů, než užitku.
Já mám názor opačný - intenzita dopravy je úměrná bohatství společnosti. Platí to na obě strany - omezení dopravy nás vrátí někam do minulosti. Tím nemyslím zrovna středověk, ale nechtěl bych ani návrat někam do 70. let.
Středa, 08. prosince 2021 - 19:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 398
Registrován: 2-2018
Podívejte, já nejsem žádný ekofanatik, na "oteplování zeměkoule" mám názor nemainstreamový. Ale ptám se, jestli je opravdu nutné, aby v nejpodřadnějším low-costovém marketu v Česku byly vedle sebe láhve stolního chilského a australského vína. Nebo to, že jogurt vyrobený v mlékárně v Benešově (například) se do obchodu v tom Benešově dostane přes "logistické centrum" v Rudné, nebo svážení dřeva z půlky Evropy na velkopilu u Dunaje a zpětný rozvoz řeziva po té půlce Evropy... a spousta dalších "drobností", které ve výsledku dávají obrovskou dopravní zátěž. Protože "se to vyplatí".
Spoustu dalších "drobností" vidím ve spotřebě energií.
Přitom nejekologičtější a nejekonomičtější je doprava, která se neuskutečnila, energie, která se nespotřebovala.
Nicméně pokud budeme z veřejných rozpočtů podporovat, aby se to vyplácelo i nadále, pak není moci, která by odlišila tu smysluplnou a nesmyslnou dopravu. Ale představte si, čistě teoreticky, co by s nahlížením na dopravu udělalo to, kdyby státy EHP nasadily takové poplatky a daně za pozemní dopravní cesty, aby se zaplatily veškeré provozní náklady na ně a tvořily se odpisy na jejich rekonstrukci nebo dokonce výstavbu nových. Kolika firmám by se vyplatilo vyrábět v místě spotřeby, i při "vysokých nákladech práce".

Ale to je samozřejmě sci-fi.
Mladějov
Středa, 08. prosince 2021 - 20:02:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17133
Registrován: 3-2007
pilot.pirx:
"Podívejte, já nejsem žádný ekofanatik, na "oteplování zeměkoule" mám názor nemainstreamový. Ale ptám se, jestli je opravdu nutné, aby v nejpodřadnějším low-costovém marketu v Česku byly vedle sebe láhve stolního chilského a australského vína."

Ne, nutné to není.
Jen otevřená konkurence působí na snížení cen (což je přesně to, čím se tady pořád argumentuje - potřebnými slevami na vlak počínaje).
Pak jsou tu další faktory jako podpora (dotace)výroby potravin státem původu - třeba to chilské víno. Pak další..to vážně není na odpověď v jednom příspěvku.

Podstatné je, že s tím jako vláda ČR nemůžete udělat nic jiného, než že ten dovoz buď zakážete (a bude se s vámi soudit x firem) anebo zdaníte.
Přičemž samozřejmě ti tuzemští producenti půjdou s cenama okamžitě nahoru a spotřebitel spláče nad konečným výsledkem a ..takovouto vládu příště nezvolí. Protože víno je jen jedna komodita, kterou jste vybral jako příklad.
Pak okamžitě nastane pašování takových komodit a rozvoj stínové ekonomiky, načež stát přijde o daně, o DPH..

Jako tyhle nářky o zbytečné dopravě jsou trvalou součástí zelených ideologií - akorát, že žádná z nich nenabízí prakticky a taky dlouhodobě použitelný návod, jak to teda vyřešit.
Ano, jedna možnost je - kdyby žádný stát své výrobky (potažmo zemědělce) nedotoval a tak by ta flaška vína stála tolik, kolik má opravdu stát.
Pak by se toho vozilo daleko méně, protože ta čilská by nestála jednou tolik, ale třeba pětkrát.
Ale nařizujte něco vládě v Chile [lol]

Tohle je prostě mnohem komplexnější problém, který jsem se vám pouze pokusil trochu přiblížit, nastínit (to zas pro případné slovíčko-vysírače).

Každopádně já si třeba to australské víno jednou za rok pro zajímavost rád koupím - prostě to patří k pestrosti života (někdo třeba rád doutníky z Havany nebo skotskou značky Jeník Chodec, že) a nesl bych nelibě socialistické praktiky dovoz ve jménu nějaké ideologie nebo něčí úspory zakazovat.
Středa, 08. prosince 2021 - 20:06:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7019
Registrován: 3-2006
Spíš se člověk u té aditivní výroby bojí, že například jídlo bude připomínat amarouny[blush]
Ostatně to, že mobilita, bude drahé zboží pro nízkopříjmovou a středněpříjmovou část obyvatel, ve svém vyjádření řekl i pan Borecký.
Středa, 08. prosince 2021 - 20:06:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3325
Registrován: 8-2009
Na snížení dopravy by bohatě postačilo zrušit vratky DPH při exportu. Takových věcí co se vozí po Evropě aby ve finále skončily o pár kilometrů vedle místa výroby je bohužel stále dost[kecal][satan] Ale to se stát nemůže, největší profit z toho mají ti boháči co sponzorují politiky. Fuj ale do toho lejna nemá význam hrabat, člověk by se jenom zbytečně rozčiloval.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Středa, 08. prosince 2021 - 20:37:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7667
Registrován: 9-2005
V nákladní dopravě byla, nebo ještě je dlouholetá cenová válka. A to není nic dobrého.
A ty dotace do zemědělství a na vývoz čehokoliv, to je taky děs, nejspíš ten největší.
Ještě, že zatím průměrný Pozemšťan nekonzuje a necestuje tolik, jako například průměrný Čech.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Paul2no
Středa, 08. prosince 2021 - 20:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2553
Registrován: 11-2009
Ono to není asi jen o přepravě nákladů. Je třeba hezké, že se má stavět VRT Praha - Chomutov, aby lidi z severních Čech mohli dojíždět do Prahy, ale neudělal by stát lépe, kdyby vyvinul maximální úsilí, aby příležitosti byly i v tom Chomutově a nebylo nutné vozit lidi denně desítky a stovky kilometrů tam a zpět?
Středa, 08. prosince 2021 - 21:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4170
Registrován: 5-2002
Nebo to, že jogurt vyrobený v mlékárně v Benešově (například) se do obchodu v tom Benešově dostane přes "logistické centrum" v Rudné,
Ano, to mi přijde správné. Myslíte, že šéf Billy v Benešově má mít dodávku, se kterou zajede do mlékárny v Benešově, pak do Ferdinanda pro pivo, pak do Trhového Štěpánova pro králíky... Vedoucí krámu v Chebu dojede pro pivo do Plzně, pro minerálku do Kysiblu, pro...
Nakonec by těch jízd bylo víc, než když se to vezme všechno při jednom.
Středa, 08. prosince 2021 - 21:03:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4171
Registrován: 5-2002
neudělal by stát lépe, kdyby vyvinul maximální úsilí, aby příležitosti byly i v tom Chomutově
Neudělal.
Středa, 08. prosince 2021 - 21:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14611
Registrován: 8-2004
Brr:
"Jako úkol pro SŽ i ŘSD bych viděl vytváření nějakých predikcí toho, co bude v budoucnu potřeba (i prostřednictvím diskuzí s takovými organizacemi, jako Žesnad) a pak prosazení takových staveb na MD, které umožní tu poptávku po dopravě uspokojit. Což ŘSD nějak dělá, ale SŽ nějak moc ne."
V zásadě souhlas. Jen nevím, jak jste došel k tomu, že to ŘSD dělá a SŽ ne.
Dusanh:
"Chápete (nejen Hroch, ale evidentně spousta dalších), že v tomhle samém státě, pod tím samým ministerstvem si ŘSD takovéhle otázky neklade a plánuje a staví??? "
Z čeho vycházíte, že si je ŘSD neklade?
Kdo si je tedy klade (když ŘSD ne) a z čeho vycházíte?
Ty otázky jsem tu položil já na základě Vašeho tvrzení, že se vozí málo nákladu po železnici. Položil jsem je v zásadě pro ilustraci toho, že otázka přeprav po železnici je velmi komplexní a nečekal jsem, že na ně odpovíte konkrétně. Vy tu ale místo toho startujete jak čertík z krabičky, jak to, že jsem si vůbec dovolil se zamyslet nad tím, co přepravy ovlivňuje.

Začínám přemýšlet, proč chodíte na diskuzní fórum, když se tak úporně té diskuzi a brainstromingu bráníte.

A propo na otázku: kde píšu cokoliv o tom, že nemusíme stavět další kapacity (abyste něco takového dovozoval)? jste pro jistotu neodpověděl.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 08. prosince 2021 - 22:22:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4173
Registrován: 5-2002
Jen nevím, jak jste došel k tomu, že to ŘSD dělá a SŽ ne. Tak nějak to na mě dělá takový dojem. Že SŽ umí dobře akce typu "oprava staniční budovy v Kácově", ještě tak nějak úpravy na koridorech, ale nějaký rozvoj považuje za zbytečnost. A to nejen ve smyslu staění nového, ale i rušení nadbytečného.
Ale je to jen můj pocit.

Nebo jinak: mám představu, že kdybych se někoho z šéfů ŘSD zeptal, jak vidí budoucnost sálniční sítě za 20 let, tak bude něco mluvit o jejím dokončení a o stavbě dálničního okruhu ČR a tak. A kdybych se na něco takového zeptal na SŽ, tak by na mě koukal, jak kdybych spadnul z jahody.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Pikehead
Středa, 08. prosince 2021 - 22:32:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7784
Registrován: 3-2007
pilot.pirx: To je jednoduché - je to dané zaprvé klesajícími náklady při velkých objemech a zadruhé neuvěřitelnou produktivitou silniční logistiky (projevující se v minimálním dopadu do jednotkové ceny).

Nevím, co na tom chcete řešit a není to jediný příklad, který by environmentálně založení lidé označili za plýtvání. Není 50-90% IAD taky plýtvání - Nedá se jet sockou, nebo sedět doma na prdeli? Není stavba rodinných domů někde za městem plýtvání, když by se dalo bydlet v činžáku ve městě? A když si objednáte sektotový nábytek z Rousínova, tak to je nebo není plýtvání? Máte přece almaru po babičce, nebo si můžete něco stlouct z prkének z místní pily, které dovezete na kárce.

Takže kde se s těmito normativními soudy chcete zastavit? A myslíte, že s nimi někam dojdete?
Středa, 08. prosince 2021 - 23:15:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 948
Registrován: 4-2006
Hajnej:
"On totiž protějškem dálnice je spíš koridor, než nějaká VRT."
Tohle je zajímavé téma. Kdysi mě podobné srovnání napadlo taky, ale došel jsem k jinému výsledku, a překvapilo mě, kolik společných znaků jsem našel:

VRT <-> dálnice
- kvalitativně vyšší úroveň oproti zbytku sítě (už jen to, že pro obojí se vyvinul samostatný pojem, který je od zbytku sítě odlišuje)
- omezený přístup (hlavně kvůli rozdílům v rychlosti jednotlivých účastníků provozu, u železnice i kvůli podélným sklonům)
- "vysokorychlostní charakter" - jsou určeny primárně k dosažení vysokých rychlostí (kdyby šlo u silnic jen o kapacitu, stačila by vícepruhová silnice I. třídy s horšími parametry)
- její vedení v terénu se snaží zcela vyhnout zástavbě a co nejméně narušovat prostředí (protože slouží tranzitní dálkové dopravě, a ne oblasti skrz kterou vede)

koridor <-> silnice I. třídy
- rychlost na nich je kompromisem mezi všemi účastníky provozu, všichni se musejí porovnat na stejné infrastruktuře s omezenými možnostmi předjíždění
- jsou nositelem největšího podílu přepravního výkonu
- také slouží primárně dálkovějším spojením, ale s obsluhou i menších sídel po trase

celostátní dráha <-> silnice II. třídy
- spotřeba energie stoupá a cestovní rychlost klesá (kvůli horším návrhovým parametrům a věrnějšímu kopírování terénu, u železnice navíc potřebou zastavovat kvůli křižování)

regionální dráha <-> silnice III. třídy
- podobný skok dolů jako mezi I. a II. třídou, čistě regionální charakter, zajišťuje místní vazby nebo je napaječem významnějších tahů

Nicméně to samozřejmě neznamená, že by VRT měla vést všude, kam vede dálnice, takže je to jen akademická diskuze.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Pikehead
Středa, 08. prosince 2021 - 23:53:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7785
Registrován: 3-2007
Brr: Všechno, co tu tvrdíte, jsou dojmologie náhodného kolemjdoucího, z nevědomosti a z nějaké prastěné motivace dělat tu "posledního spravedlivého" zkreslujete skutečný stav věcí. A je projevem vaší argumentační nezralosti, že si neuvědomujete, kolik toho nevíte a skáčete k takto unáhleným a zároveň velmi odsuzujícím závěrům - z podobných postojů většina lidí vyroste po pubertě.

Mimořádně trapná pak je zdejší disciplnína dělat si otloukánka z Hrocha a omlátit mu o hlavu veškeré výmysly z různých šotoušských badatelen, realitě světa a jeho omezení na míle vzdálených. (Ideálně v případě, kdy sám ani netvrdí opak.)

Do této kategorie patří i (asi to nejde říci jinak než vyfabulovaný) příklad nedostatečné vize na SŽ v porovnání s ŘSD. Zaprvé na ŘSD mají prokazatelnou (a na ucpaných silnicích viditelnou) poptávku a o řád vyšší dopravní výkony, zadruhé základní plán dálniční sítě je 50-60 roků stará věc (a jeho aktuální podoba má kolik - 20 let?). A mimochodem, tenhle pohled na rozvoj dálniční sítě (který implicitně očekáváte) je pohledem ze 70. let minulého století, za 20 let se dá čekat něco úplně jiného než další extenzivní výstavbu - automatizaci jízdy vozidel, vyřešení největších hrůz z minulosti jako je Beroun, výkonové mýto pro IAD a nějaký (administrativně velmi složitý) fine-tuning místních poměrů na jedničkách - třeba... A nic z toho vám na ŘSD dneska neřeknou, protože staví tunel Pohůrka a most Šmejkalka (což je jejich politické zadání).

Co se týče Dlážděné, tak i tam vám Svoboďák uvaří kafe a povypráví o svém politickém zadání, což je ETCS (my si to tady neuvědomujeme, ale ona to JE revoluční změna), ukáže mapy VRT, které nakoupil od Záruby a možná promluví o 25kV jako interně tlačeném zlepšováku. Není problém nedostatek vizí - které najdete jak tady, tak na webu SŽ (a já sám je považuju za správné, asi i kompletní i realistické).

Problém bude spíš nedostatek konkrétních strategií, kvalitních lidí (=peníze) a prostředků (=čas, ale i legislativní a procesněprávní kontext) k jejich naplnění. Současné ambice SŽ jsou složitější než ambice ŘSD a opravdu si nejsem jistý, že by na přípravě všech těch velkých staveb (je jich jistě přes deset a některé jsou obří a technologicky náročné - víc než cokoliv u ŘSD) pracovalo víc lidí než u ŘSD.

Ostatně pokud je politická ambice současné vlády otevírat 40 km dálnic ročně, u železnic bude úspěch 40 km novostaveb za deset let...
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 07:40:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 413
Registrován: 10-2018
Nechci se pouštět do posuzování jak to má nebo nemá být, ale všimněte si že v rámci měst a obcí už se paradigma dávno změnilo -- síť je "dostatečná" a naopak je žádoucí její kapacitu umělými opatřeními snižovat, aby odpadly "zbytečné cesty" najmě v nežádoucích a opovrhovaných modech individuální dopravy. Existuje nějakej důvod, aby se to postupně nerozšířilo i na level regionů a celého státu?

A na web české dálnice samozřejmě choději fanoušci, kteří by nejraději udělali z Česka tranzitní hub celé Evropy. V tom jsem sám nikdy žádný přínos neviděl, stát má infrastrukturu budovat primárně pro potřeby svých obyvatel a ne pro průjezd z Lisabonu do Moskvy. Nakonec i zatížení příhraničních úseků dálnic napovídá, že jsou z celé sítě ty nejvíce zbytné, ale zpravidla tam nebývá tolik odporu vůči trasování jako v hustě osídleném jádru, tak se stavěji relativně snadno.

Zajímavé to může být i v kontextu jiné aktuální zdejší diskuse .. jen bych dodal ".. a každý dostane umístěnku do nejbližší fabriky v pěší docházkové vzdálenosti". https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4395175
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 07:48:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2899
Registrován: 3-2004
Pikehead: Zaprvé na ŘSD mají prokazatelnou (a na ucpaných silnicích viditelnou) poptávku
Jak se na železnici pozná viditelná poptávka? Pokud se nepozná, ale mluví o ní ŽESNAD, tak je to jen "názor"?

Hroch: Začínám přemýšlet, proč chodíte na diskuzní fórum, když se tak úporně té diskuzi a brainstromingu bráníte.
Já se opravdu nebráním diskusi o rozvíjení naší železniční sítě, což v podmínkách první poloviny 21. století a s tím, co jsme si přinesli z minulosti nemůže být nic jiného, než posilování úzkých hrdel naší sítě, spojené se stavbou některých nových (relativně krátkých) tratí, výhledově doplněné postupnou výstavbou VRT.
Určitě budu prskat, když někdo bude tvrdit, že před rozvojem železnice musíme nejdřív zjistit (cit.) "... z jakých příčin se vozí tolik, kolik se vozí? Jaký je vliv nedostatečné infrastruktury? Jaký je vliv nevhodné legislativy? Jaký je vliv celospolečenského vývoje (ať už třeba na poli mezd a struktury lidí na trhu práce nebo na poli energetiky a útlumu neobnovitelných zdrojů energie)..." To je úkol pro nějaké think tanky na poli ekonominky a sociálních věd. Železnice má vozit náklad a lidi a vytvářet pro to podmínky.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 07:50:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2900
Registrován: 3-2004
všimněte si že v rámci měst a obcí už se paradigma dávno změnilo -- síť je "dostatečná" a naopak je žádoucí její kapacitu umělými opatřeními snižovat
Ano - a to poté, co jsme kolem těch měst vybudovali obchvaty.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 08:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2901
Registrován: 3-2004
Ještě komentář k přednášce prof. Staňka, děkuji za odkaz.
Osobně nejsem žádná konzerva a těším se, až si místo stávajícího auta, které mi 95% času prostojí v garáži, nebudu muset kupovat nové, protože bude možnost auta sdílet. Zrovna tohle mi vůbec vadit nebude.

Jinak jsem ale mírný skeptik, a to z jednoho prostého důvodu. Když se podíváme do historie, tak všechny předpoklady třeba ze 60.let o tom, jak bude vypadat život "v budoucnosti" (tj. v době, kterou žijeme dnes) tak nějak nevyšly. Na západě si mysleli, že dojde ropa a život se převrátí na hlavu (nestalo se), na východě si mysleli, že člověk budoucnosti bude žít kolektivně, všichni si budou rovni a jezdit na dovolenou na Šíravu. Nestalo se.
Rozhodně NIKDO tehdy nepředpokládal, že jedna z největších revolucí proběhne na poli "sdělovací techniky", že bude něco jako sociální sítě apod., což jsou věci, které náš život dnes ovlivňují zdaleka nejvíce.

Určitě se nebráním trvanlivým věcem a bylo by skvělé, kdyby pračka i sušička (doplňte libovolný spotřebič) vydržely výrazně déle, než jak je zvykem. Ale ve chvíli, kdy se ta věc pokazí (třeba proto, že děcko něco shodí ze stolu, nemusí to přece vždycky být jen ono pověstné "kazítko"), tak si to těžko vytisknete doma. Dobře, kryt mixéru třeba ještě ano. Ale jeho motor? Nebo metly šlehače? Mimochodem jak se bude vozit materiál pro tisknutí a jak se budou rozvážet ty tiskárny? A plyšového mědvěda dítěti taky vytisknu?
A teda představa, že místo na čundr na Českou Kanadu si na hlavu nasadím helmu a posadím se s kamarády k hologramovému ohýnku, no nevim... [biggrin][biggrin] to už si spíš umím představit, že do lesa dojedeme sdíleným elektromobilem [wink]

Mimochodem v takto popsané "společnosti budoucnosti" spatřuji obrovské riziko konfliktů mezi těmi, kdo tomu všemu budou aspoň trochu rozumět, a těmi ostatními - kterých bude většina. Protože vždycky, když doba tak nějak předběhla myšlení většiny, tak pak ta většina zatáhla za záchranou brzdu, a nebylo to vůbec hezké.

Ale to už jsme úplně OT, to radši diskuse na téma, jak zjistit, jestli by někdo (samozřejmě naprostou náhodou) třeba nechtěl po těch našich kolejích něco vozit [wink]
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 08:21:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 2-2018
Tohle je prostě mnohem komplexnější problém, který jsem se vám pouze pokusil trochu přiblížit, nastínit

Mladějov a další: já fakt nejsem důchodce sedící doma u TV NOHA a čtoucí Blesk [proud]. A určitě ne zelený ideolog [crazy]. "Jen" si kladu otázku, zda je paradigma, na kterém stojí euroatlantická (nebo chcete-li judaisticko-křesťanská) civilizace schopno zajistit přežití této civilizace. Ne kvůli sobě, tak mladý už zase nejsem ...
V dnešní řada lidí "u moci" (i zdejších diskutérů) jsou dogmatici střihu Vasila Bilaka. Jen s opačným znaménkem. "Kdo nejde s námi, jde proti nám", aneb názory, které nekonvenují s našimi je třeba ignorovat nebo jejich nositele ironizovat, ukřičet či dehonestovat.

Tím bych si dovolil za sebe skončit tuto diskusi, která úplně moc diskusí není. A uložit si "perpetuum silentium." Třeba se mi povede ho dodržet.

(Mladějove, to, že si rád dáte jednou za rok láhev australského, asi neznamená, že ho musí mít v každém penny za cenu nižší než je produkční cena moravského vína, že ne... Jinak s těmi dotacemi souhlas. Nástroj, který na to byl vynalezen se jmenuje clo.)
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 09:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13149
Registrován: 4-2003
pilot.pirx:(Mladějove, to, že si rád dáte jednou za rok láhev australského, asi neznamená, že ho musí mít v každém penny za cenu nižší než je produkční cena moravského vína, že ne... Jinak s těmi dotacemi souhlas. Nástroj, který na to byl vynalezen se jmenuje clo.)

Pan Mladějov nejspíš narozdíl od pilota.pirxe velice dobře ví, že produkce našich vinařů zaostává za spotřebou tuzemských konzumentů vína. Jestliže naši vinaři vyprodukují cca 600 tisíc hektolitrů vína, ale spotřeba je u nás 2,1 milionu hektolitrů vína, tj. 3,5 x více, než je produkce našich vinařů, tak k čemu by bylo zavedení cla? Jen proto, aby ceny našeho vína vyletěly do závratných výšek a vína byl velký nedostatek?!?

Podrobněji (sice starší, ale velice přehledná data z roku 2019) viz zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceska-ekonomika/vino-v-cesku -prehled-data-spotreba-podoblasti-odrudy-vinice/r~00f4c460e1a611e 88d4aac1f6b220ee8/


Štěstí je, že různí samozvaní myslitelé typu Qěcy, pilot.pirx a mnozí další nemají možnost do ekonomiky zasahovat jinak, než jednou za čtyři roky ve volbách a to ještě hodně omezeně a ne přímo. Jinak by to (nejen) u nás dopadlo ekonomickým průserem. Stejně tak přemýšlím, kam se svými úvahami o dopravě míří pan Hroch. To se dřív bude točit zeměkoule pozpátku, než že by si lidé odepřeli spotřebu natolik, že potřeba přeprav (i mezi kontinenty) silně poklesne. Proč by měla potřeba přeprav poklesnout, pokud nedojde k nějaké celoplanetární katastrofě, která zničí život, nebo se o to postará nějaký válečný konflikt v rozsahu druhé světové války? Jen proto, protože to vypadá z dnešního pohledu ekologicky a tedy velice hezky? Prosím, ale pak se nedivte, když byste žili akorát v bídě a nedostatku. Úplně stačil stav, který tu panoval v osmdesátých letech minulého století, kdy zejména spotřebního zboží byl nedostatek a nebylo kvalitní. Vždyť i já jsem si jako dítě musel občas utírat [zadnice] Rudým právem jen proto, protože nebyl hajzlpapír a ten co byl, za moc nestál. Vše jen proto, protože kvalitní zboží nešlo dovézt, nebo jen hodně omezeně. Ano, pak potřeba přeprav byla výrazně menší, ale fakt by mne zajímalo, zda toto je opravdu žádoucí stav. Krom toho mi je záhadou, kdo by to zboží měl u nás vyrábět? Vždyť už teď je lidí všude nedostatek a do výroby se lidem moc nechce a hlavně mají možnost se uplatnit daleko lépe jinak. A k tomu, aby deficit lidí ve výrobě vyrovnali plně roboti, je v mnoha případech ještě také hodně daleko, což platí například pro výrobu kolejových vozidel, abychom se pohybovali tam, kde to mnozí dobře znají [wink].
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 09:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7668
Registrován: 9-2005
Dusanh: Ale tady se diskuse netočí kolem poptávky. Tady se točí už několik dní kolem toho, že v SP na modernizaci t. 180 je zamlčena D5. A ta otázka zní, jestli to opravdu vadí.
Aneb jaký vliv má doprava (i ta budoucí) po D5 na budoucí dopravu na trati 180. A jak by to mělo být vyargumentováno, čili to znamená jakými výpočty se k závěru dospěje. Ani ŽESNAD se neopovážil tvrdit, že lepší parametry t.180 převezmou část nákladní dopravy z D5.

MMCH koukněte se do map, kde se z Řezna staví SMV na Folmavu. Nemá snad žádné kruháče, úrovňové křižovatky a jiná omezení. Tato silnice má potenciál výrazně zatraktivnit pro kamiony trasu z Plzně do Řezna přes Folmavu.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 09:52:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4732
Registrován: 5-2004
Dusanh:
"Osobně nejsem žádná konzerva a těším se, až si místo stávajícího auta, které mi 95% času prostojí v garáži, nebudu muset kupovat nové, protože bude možnost auta sdílet. Zrovna tohle mi vůbec vadit nebude. "
Využívám poslední rok. Je to dobrý, je v tom podle mě mnohem větší potenciál než dnešní využití, ale vhodná náhrada pro každý soukromý auto či cestu autem to nikdy nebude.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 09:58:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11606
Registrován: 5-2002
ad Qěcy: Ani ŽESNAD se neopovážil tvrdit, že lepší parametry t.180 převezmou část nákladní dopravy z D5.

Právě ŽESNAD.CZ shodil prvotní Studii na základě nezapočtení D5 do přepravní prognózy...

Z toho vyšlo 50 párů vlaků, které byly následně omezeny na 29 párů vlaků z důvodu nemožnosti získání větší kapacity na německé části projektu.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:08:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13150
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Právě ŽESNAD.CZ shodil prvotní Studii na základě nezapočtení D5 do přepravní prognózy...

Z toho vyšlo 50 párů vlaků, které byly následně omezeny na 29 párů vlaků z důvodu nemožnosti získání větší kapacity na německé části projektu.


Velice děkuji za uvedení věcí na pravou míru [wink].
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:30:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4645
Registrován: 12-2007
Vážení diskutující, uvidíme, jak si v nové funkci bude počínat navrhovaný ministr dopravy Martin Kupka. Ale v oblasti mezinárodní železniční dopravy by asi měl v prvé řadě jednat s Bavorskem o tom, jak si tato spolková země představuje zlepšení nákladní a osobní železniční dopravy s Českem.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:38:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7669
Registrován: 9-2005
Kolektivně sice nežijem, ropa nedošla. Ale pomalu se zvedá poptávka po trvalé udržitelnosti a to i za pomoci nějaké regulace. Rostou počty dotací i objem prostředků na ně. Roste počet NIMBYstů. Dopravu čím dál víc lidí považuje za nutné zlo. Žádnáí tvrdá data, ale znatelné to je už desítky let.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:48:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7670
Registrován: 9-2005
PŠ: děkuji, žes to sem napsal, žes můj kec napravil. Bohužel však nevěřím, že bez restrikcí na straně silniční dopravy i při vytunění žel. trasy z Nymburka až do Norimberka/Mnichova na maximum (full TEN-T, včetně odstranění rozhodných stoupání nad 8 promile a všech úvratí a hrdel) přebere z D5 železnice objem v řádu aspoň desítek kamionů denně. Protože podle mne se to nedá zjistit.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:49:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13152
Registrován: 4-2003
Qěcy:Kolektivně sice nežijem, ropa nedošla.

No vida, že si to lze nakonec i přiznat [biggrin].


Ale pomalu se zvedá poptávka po trvalé udržitelnosti a to i za pomoci nějaké regulace. Rostou počty dotací i objem prostředků na ně. Roste počet NIMBYstů. Dopravu čím dál víc lidí považuje za nutné zlo. Žádnáí tvrdá data, ale znatelné to je už desítky let.

Až budou mít lidé v bytových domech zregulovánu tepelnou pohodu během zimní topné sezóny na maximálně 10 stupňů celsia a svítit si budou moc jen omezenou dobu, tak vzroste zase požadavek na regulaci trvalé udržitelnosti do přijatelných mezí tak, aby držela krok s technickým vývojem a ekonomickými možnostmi. Řekl bych, že tato doba klepe již na dveře [wink].

Bohužel zcela nesmyslné požadavky na trvalou udržitelnost se postaraly o jeden nežádoucí jev: Velice rychle ubývá lidí, kteří jsou zejména v Německu schopni se podílet na provozu jaderných elektráren, pokud by jim byla nezkrácena či dokonce prodloužena životnost [sad].
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13153
Registrován: 4-2003
Qěcy:Bohužel však nevěřím, že bez restrikcí na straně silniční dopravy i při vytunění žel. trasy z Nymburka až do Norimberka/Mnichova na maximum (full TEN-T, včetně odstranění rozhodných stoupání nad 8 promile a všech úvratí a hrdel) přebere z D5 železnice objem v řádu aspoň desítek kamionů denně. Protože podle mne se to nedá zjistit.

Ale už ty restrikce půjdou (alespoň částečně) realizovat bez negativních dopadů na hospodářství. Dnes nejdou zrealizovat vůbec.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:52:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4647
Registrován: 12-2007
Qěcy: Spousta lidí považuje dopravu za nutné zlo, ale jen do té doby, než třeba čtvrthodiny hledají místo na zaparkování svého autíčka ve středu měst, anebo pokud stojí na dálnicích nebo silnicích 1. třídy hodinu v zácpě. Takže se domnívám, že celá řada omezovačů dopravy by si rozhodně nenechala sáhnout na svou svobodu kdykoliv a kamkoliv si zajet autem a zaparkovat, kde chtějí. Já jim tu svobodu na jedné straně přeji, ale na straně druhé nesmí hlásat, že jsou pro omezování dopravy.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 11:14:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7671
Registrován: 9-2005
Wagon: na tohle odpovídám: Vadí Vám moc aut někde? Moc pěších turistů? Kolistů? Tak to zpoplatněnte. Zkrátka mýto. Tím neřeknete, že něco zakazujete natvrdo. Kdo tam i tak chce jet, tak ať zaplatí. Řkl bych, že to je nejjednodušší poměr cena/výkon a každý tomu rozumí.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 11:19:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7672
Registrován: 9-2005
Bram: JE v Německu nebudou z poněkud jiných důvodů, ponejvíce fanatického ražení.

Ale jinak jsem chtěl říct spíš to, že v socíku nežijem, ropa nedošla, ale díky tomu, co si lidé víc a víc uvědomují a žádají po vládách, se pomalu ale jistě kapík v takový trochu zelený socík obrací. V nějaký ten sociálně-tržní kapitalismus, či co.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 11:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4650
Registrován: 12-2007
Qěcy: Z médií jsem se dozvěděl, tak myslím nastupující vláda chce zvýšit mýtné na dálnicích a silnicích 1. třídy, aby jednak snížila transitní kamionovou dopravu přes Česko a pokryla případný výpadek z příjmu ze spotřební daně z pohonných hmot a minerálních olejů v případě rozšíření elektromobilů, popř. automobilů na vodíkový pohon.

(Příspěvek byl editován uživatelem Wagon.)
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 12:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13154
Registrován: 4-2003
Qěcy:JE v Německu nebudou z poněkud jiných důvodů, ponejvíce fanatického ražení.

To samozřejmě, to vůbec nepopírám, ba naopak [wink]. Narážel jsem na další souvislosti: Jelikož se utlumuje v Německu jaderný program již dlouhou dobu, tak se na něj začínají dívat všichni jako na neperspektivní. A to s sebou nese i útlum ve výchově obsluhy jaderných elektráren. Ta není jednoduchá, krátká a ani levná, krom toho se na ní zdaleka ne každý svými osobnostními předpoklady hodí. Přičemž se samozřejmě automaticky předpokládá, že se obsluha bude vysokoškolsky vzdělána v patřičných oblastech, tj. elektrotechnika, strojírenství a hlavně jaderná fyzika, přičemž i absolventi strojírenství a elektrotechniky budou zaměřeni směrem k jaderné fyzice a ne třeba na kolejová vozidla [happy].
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 12:15:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13155
Registrován: 4-2003
Qěcy:Ale jinak jsem chtěl říct spíš to, že v socíku nežijem, ropa nedošla, ale díky tomu, co si lidé víc a víc uvědomují a žádají po vládách, se pomalu ale jistě kapík v takový trochu zelený socík obrací. V nějaký ten sociálně-tržní kapitalismus, či co.

Jen je potřeba mít zdroje na dotace, když trvalá udržitelnost není zatím schopna žít bez nich. Pokud se to nepřežene tak, že zmizí zdroj dotací, může trvalá udržitelnost fungovat. Může se i rozvíjet a třeba jednou dojde do stadia, kdy dotace nutné nebudou. Jenže tam zatím nejsme a není jasné, kdy tam budeme a zda tam vůbec budeme, či se tomuto stavu alespoň dostatečně přiblížíme...
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 12:17:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11609
Registrován: 5-2002
ad Qěcy: děkuji, žes to sem napsal, žes můj kec napravil. Bohužel však nevěřím, že bez restrikcí na straně silniční dopravy i při vytunění žel. trasy z Nymburka až do Norimberka/Mnichova na maximum (full TEN-T, včetně odstranění rozhodných stoupání nad 8 promile a všech úvratí a hrdel) přebere z D5 železnice objem v řádu aspoň desítek kamionů denně. Protože podle mne se to nedá zjistit.

Tak, jak to píšeš to rozhodně není potřeba. My potřebujeme mít spolehlivou dopravní cestu, která nám umožní pro každý vlak jednoznačnou schopnost zcela predikovatelného průjezdu v rozumném čase a ekonomicky přijatelnou (elektrizace), dále je rozumné přemýšlet nad možnostmi nakládky a vykládky (a ne že projekty na překladiště budou trvat dlouhé roky) a se zbytkem už si v pohodě poradíme.

Letní neprůjezdnost Děčína znamenala, že jsme pět let práce na převodu ze silnice na železnici jen tak prostě vylili do Labe a výrazně to zhoršilo i budoucí možnosti převodu silnice - železnice...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 12:44:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7673
Registrován: 9-2005
PŠ: Jasně, to je zcela legitimní požadavek.
Ovšem převádění ze silnice na železnici. To lze vidět sice na konkrétních přepravách, ovšem ve statistice to může být klidně naopak. Drážní dopravci něco vezmou z D5 a klidně ty konkrétní přepravy i zveřejní, jenže souběžně vznikne a zaniknou stovky jiných přeprav a relací, nebo se přesunou na síti jinam. A to zkrátka nepoznáte bez mravenčí analytické práce a znalostí aspoň části obchodního tajemství přeprav.
Tedy co se týče D5 a nákladní přepravy, tam bych se bavil pouze o tom, kolik procent přepravy v penězích, tunách, počtech vozidel atd. je a bude na silnici, a kolik na železnici a to ještě nikoliv konkrétně na konkrétních tratích a silnicích ale na nějakém směru. Zde tedy Česko (a přech. - Bavorsko (a přech.) přes hranice Česko-Bavorské. Součet za všechny silniční a součet za všechny železniční přechody. A pak to vyjádřit poměrem silnice vs. železnice. Za úspěch v přetahování ze silnice pak lze považovat pouze zvýšení poměru železničních (v určitém smyslu i kombinovaných) přeprav na úkor silničních.

(Příspěvek byl editován uživatelem qěcy.)
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 14:46:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11610
Registrován: 5-2002
Ovšem tak to není.

Železnice přichází ve velkém o významnou část přeprav (přeprava hromadných substrátů) a s ohledem na to, že její výkon pouze "stagnuje", tak právě toto nahrazuje přechodem silnice - železnice.

A prakticky od roku 1995 celý nárůst přepravního objemu řeší pouze silnice.

Nyní jsou řekněme ekonomické podmínky známé, víme jak s nimi žít a pak se stát rozhodne snížit spotřební daň z nafty, vypnout POZE, zdraží se trakční elektřina na dvojnásobek a je vše zase úplně jinak...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 15:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7674
Registrován: 9-2005
PŠ: právě. Z pohledu dopravců to je piplačka s každou přepravou (anebo třeba ani ne u některých kamioňáků). Z pohledu jiných, například obyvatel, ekologie a zejména infrastrukturníka silničního i železničního to tak je (dimenzování infra podle modal splitu, případně záměrné měnění modal splitu opatřeními, poplatky a restrikcemi), kromě některých specifik (kontejnery nepřekládám v uhelných dolech, i když...) a detailů (délky vlaků, nápravové hmotnosti, omezení vjezdu do dlouhých tunelů aj.).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 15:24:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7788
Registrován: 3-2007
Dusanh: Reálnou poptávkou jsem myslel ucpané silnice - které se začaly ucpávat už před 50 lety a vznikly z nich plány cílového stavu dálniční sítě, které vás tak oslovují.

Vstupy od Žesnadu jsem nijak nezpochybnil a převis poptávky po nákladních trasách nad nabíckou na I. a II. TŽK je poměrně patrný. (A odpovědí na to je nová dvojkolejka z Hranic do Ostravy, VoChoc a Krušnohorský tunel.)

Kde vidíte konkrétní kapacitní hrdlo ND, o kterém by se nevědělo a které by nebylo v řešení? (A zde se dostáváme na realizační úroveň a realizační kapacity, které jsem zmiňoval v předchozí litanii.)

Prag: děkuju za doplnění, přesně takhle jsem to s pohledem na dálnice myslel.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 15:31:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13158
Registrován: 4-2003
Pikehead:Vstupy od Žesnadu jsem nijak nezpochybnil a převis poptávky po nákladních trasách nad nabíckou na I. a II. TŽK je poměrně patrný. (A odpovědí na to je nová dvojkolejka z Hranic do Ostravy, VoChoc a Krušnohorský tunel.)

Krušnohorský tunel určitě ne [nene]. Ten bude pro nákladní dopravu pouze prostou náhradou trati v Elbtalu, kde má být provoz nákladní dopravy na německé straně po zprovoznění tunelu zakázán.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 18:49:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7021
Registrován: 3-2006
Bram:
"Krušnohorský tunel určitě ne [nene]. Ten bude pro nákladní dopravu pouze prostou náhradou trati v Elbtalu, kde má být provoz nákladní dopravy na německé straně po zprovoznění tunelu zakázán."

Aha, tady si vzala dolní Berounka mustr na vymístění nákladní dopravy.[wink]

Dusanh:
"Jinak jsem ale mírný skeptik, a to z jednoho prostého důvodu. Když se podíváme do historie, tak všechny předpoklady třeba ze 60.let o tom, jak bude vypadat život "v budoucnosti" (tj. v době, kterou žijeme dnes) tak nějak nevyšly. "


To je ale správně. Skutečnost je vždy jiná, než představy o ní. Naštěstí vůbec netušíme, co v budoucnosti bude a to minimálně z důvodu, že to co se bude používat ještě neexistuje.

Ohledně toho 3D tisku. Neberte to tak, že si doma budete tisknout vše. Důležité je, pokud vlastníte digitální dvojče dílu, že si ho necháte vytisknout (vyrobit) v aditivní továrně, která není vázána na jeden produkt.

Jinak toto už není budoucnost, ale současnost, vše co je součástí INDUSTRY 4.0 se celkem dobře používá. Teď jde spíš o postupnou výměnu zařízení a linek, ono když linka vyrábí a produkt se prodává, tak rozumný majitel, najednou nešoupne vše do šrotu, když už to není zrovna špičková technika.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Pátek, 10. prosince 2021 - 22:13:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14617
Registrován: 8-2004
Dusanh:
"Já se opravdu nebráním diskusi o rozvíjení naší železniční sítě,
...
Určitě budu prskat, když někdo bude tvrdit, že před rozvojem železnice musíme nejdřív zjistit (cit.) "... z jakých příčin se vozí tolik, kolik se vozí? Jaký je vliv nedostatečné infrastruktury? Jaký je vliv nevhodné legislativy? Jaký je vliv celospolečenského vývoje (ať už třeba na poli mezd a struktury lidí na trhu práce nebo na poli energetiky a útlumu neobnovitelných zdrojů energie)..." To je úkol pro nějaké think tanky na poli ekonominky a sociálních věd. Železnice má vozit náklad a lidi a vytvářet pro to podmínky."
Možná než začnete příště prskat, tak by stálo za to si ten příspěvek, na který reagujete, přečíst třeba dvakrát třikrát. Třeba i s časovým odstupem. Při prvním přečtení si tam totiž zjevně dobásňujete něco, co tam není.
(Mmch na můj dotaz z úterý jste opět neodpověděl.)
Já jsem o tom, co je třeba před rozvojem sítě zjistit (a KDO to má zjišťovat) nic nepsal. Vy jste psal, že se vozí málo nákladu po železnici a já rozvedl, že to může mít řadu příčin. A nad nimi lze diskutovat. Jestli nechcete, nikdo Vám to diskuzní téma nenutí, ale nemusíte se proto ještě na někoho utrhovat.
Asi jako kdybych se ptal (řečnicky), zda pěstujete rybíz na sluníčku nebo ve stínu. Na té či oné půdě. Jaké bylo letos u vás počasí. A vy do toho vtrhnete, že chcete konzumovat víc rybízu a otázky jsou pro zahrádkáře. Jako by snad nemohli zahrádkáři diskutovat.
Nevidím jediný důvod, proč nedebatovat o některých věcech šířeji. Nemáte-li nic k tématu, nemusíte reagovat.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 12. prosince 2021 - 15:46:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3532
Registrován: 5-2002
Pociag skatulowy ekspresowy.
Pondělí, 20. prosince 2021 - 15:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 363
Registrován: 3-2018
Bram:
"Krušnohorský tunel určitě ne [nene]. Ten bude pro nákladní dopravu pouze prostou náhradou trati v Elbtalu, kde má být provoz nákladní dopravy na německé straně po zprovoznění tunelu zakázán."
Nesmysl. Elbtalem budou dále jezdit těžké vlaky, které do Krušnohorského tunelu nepustí normativ hmotnosti.
Petr_Šimral:
"Z toho vyšlo 50 párů vlaků, které byly následně omezeny na 29 párů vlaků z důvodu nemožnosti získání větší kapacity na německé části projektu."
Aneb typická ukázka německého pokrytectví. Všude se zaklínají ekologií, ale když chceme trať, která by mohla přetáhnout až tisíce kamionů z dálnic a silnic mezi ČR a Bavorskem, přistupují k tomu jako k napojení ekonomické periferie s minimální prioritou.
Paul2no:
"neudělal by stát lépe, kdyby vyvinul maximální úsilí, aby příležitosti byly i v tom Chomutově a nebylo nutné vozit lidi denně desítky a stovky kilometrů tam a zpět?"
Nad tím si pracovně lámu hlavu už deset let, ale nic lepšího než VRT jsme s kolegy nevymysleli. On totiž není až takový problém v tom území postavit montovny pro lopaty (byť ani v tomto segmentu ještě nejsou pokryty potřeby regionu), ale prakticky nemáme šanci k nám dostat pracovní příležitosti pro obyvatele s vyšší kvalifikací. V tomto nás drtí proces metropolizace s jádrem v Praze (a centralizace veřejné správy proti níž ještě žádná vláda nic neudělala). A ty obyvatele s vyšší kvalifikací (nejen) u nás potřebujeme jako sůl, jestliže nechceme skončit jako jedno velké zaostávající ghetto.
Mladějov:
"Jako tyhle nářky o zbytečné dopravě jsou trvalou součástí zelených ideologií - akorát, že žádná z nich nenabízí prakticky a taky dlouhodobě použitelný návod, jak to teda vyřešit. "
Nejen zelených ideologií. Své by k tomu řekli i ekonomové. A ti by navrhli např. internalizaci externalit (tedy řešení tržního selhání), nebo odbourávání dotací a dalších zásahů států pokřivujících trh (selhání státu). Koneckonců jednou z příčin zbytečné dopravy jsou nerovné podmínky na trhu. Ať už se jedná o zvýhodnění německých jatek či mlékáren, kvůli kterým naši provovýrobci vozí své prodkuty ke zpracování do SRN namísto do místních provozů, nebo zvýhodnění výrobců ze třetích zemí, kteří náš trh zaplavují cenově bezkonkurenčním zbožím u jehož výroby nemusejí naplňovat požadavky z hlediska ochrany životního prostředí, bezpečnosti práce a pracovního práva, jako výrobci v EU.
Qěcy:
"někteří lidé, třeba já, považují dopravu za nutné zlo. Proto z principu nepovažuji za správné snažit se dělat dopravní infrastrukturu co nejrychlejší, nejkapacitnější a zejména co nejméně nákladnou pro dopravce. Doprava je pak příliš rychlá a nízkonákladová. Domnívám se, že nákladovost dopravy už je někde u dna a ty brutální objemy věci přepravovaných kolem zeměkoule už jdou dávno za hranicí i smysluplnosti."
Tesat! [ok][ok]
Ythomas_ct
Pondělí, 20. prosince 2021 - 22:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3091
Registrován: 10-2009
Ad Gejza.L:

Elbtalem budou dále jezdit těžké vlaky, které do Krušnohorského tunelu nepustí normativ hmotnosti.

No, jenom aby! Lärmschutz je v Německu také velký pojem. Každopádně se ale bavíme na téma co-by-kdyby v době s tunelem. A ten tu ještě není a obávám se, že ještě pěkných pár desítek let nebude. A když člověk vidí, jak to "jde" Rakušákům s Brennerem, tak ho to vyloženě plní optimismem...