Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 22. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 22. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
FiJi
Středa, 15. prosince 2021 - 21:44:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 189
Registrován: 1-2017
geren:
"Můžete mi česky vysvětlit slovo "bezprostředně"? "
„Bezprostředně“ znamená „bez prostředníka“, tj. mezi nesprávně danou odhláškou a nehodou už nebyla žádná událost, která by mohla nehodu odvrátit.

geren:
"Je-li bezprostřední chybou odhláška"
Tam ale není napsáno, že bezprostřední chybou byla odhláška. Ta je napsáno, že byla bezprostřední příčinou. Příčina ještě nemusí znamenat chybu. kdyby výpravčí udělala chybu, pravděpodobně by za ní byla potrestána. Ona ale chybu neudělala.


geren:
"Já totiž pořád nevidím chybu v tom, že výpravčí dala odhlášku v souladu se všemi platnými pravidly."
On ale také nikdo netvrdí, že udělala chybu. Nebo snad ano?
Jaydeesq
Čtvrtek, 16. prosince 2021 - 12:12:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 737
Registrován: 9-2008
Na Rádle údajně střet vlaku s vozidlem na přejezdu
geren
Čtvrtek, 16. prosince 2021 - 15:18:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 5-2019
FiJi: ok, o chybě píši já a je to moje chyba. Přesto odhláška nebyla bezprostřední příčinou, protože následovalo postavení odjezdové vlakové cesty pro druhý vlak. Proč toto není bezprostřední příčinou? Já bych napsal, že bezprostřední příčinou byla jízda druhého vlaku v obsazeném prostorovém oddílu.
Pátek, 17. prosince 2021 - 08:32:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7861
Registrován: 9-2011
No a já bych zase napsal, že bezprostřední příčinou bylo nerespektování zákona o neprostupnosti hmoty. [happy]
Protože vše, co bylo dříve (vjetí do oddílu, odhláška, chybné hlášení volnosti) už nebylo bezprostřední [proud].
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 17. prosince 2021 - 09:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25608
Registrován: 5-2002
geren: Přesto odhláška nebyla bezprostřední příčinou, protože následovalo postavení odjezdové vlakové cesty pro druhý vlak.
No a protože to postavení na tu (a už jen na tu) odhlášku čekalo, přičemž v zadní dopravně nebyl sebemenší důvod o její správnosti pochybovat a tudíž odvrátit to postavení, kdežto v přední být teoreticky mohl, tak je to celkem jasné.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 17. prosince 2021 - 12:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8553
Registrován: 1-2007
Protože vše, co bylo dříve
Slepice, nebo vejce?

Promiňte OT, musel jsem.
Pátek, 17. prosince 2021 - 12:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7862
Registrován: 9-2011
Odpověď z doby socialistické:
Jóóó, dřív... dřív bylo všecko. [happy]
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 17. prosince 2021 - 15:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 876
Registrován: 7-2017
https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/nehoda-vlak-auto-prejezd -srazka-policie-hasici-ostrov.A211217_150724_vary-zpravy_ba

"Informace" jako ze Švejka. . . . .Ještě že tam nenapsal , že strojvedoucí stihl zatáhnout za "vochrannou a poplašnou brzdu". . . . . . . [masinka]
geren
Pátek, 17. prosince 2021 - 16:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 5-2019
Hajnej: odhláška byla dána jako logický a předepsaný následek hlášení o vjezdu prvního vlaku do stanice (uvolnění trati) a pochybnost výpravčí byla vyvrácena opakováním hlášení. Proč měla i nadále pochybovat a o čem všem má dopravní zaměstnanec pochybovat, když se věci jeví správnými?
FiJi
Pátek, 17. prosince 2021 - 19:10:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 190
Registrován: 1-2017
geren:
"FiJi: ok, o chybě píši já a je to moje chyba. Přesto odhláška nebyla bezprostřední příčinou, protože následovalo postavení odjezdové vlakové cesty pro druhý vlak. Proč toto není bezprostřední příčinou? Já bych napsal, že bezprostřední příčinou byla jízda druhého vlaku v obsazeném prostorovém oddílu."
Podle mne proto, že na jízdě toho druhého vlaku nebylo nic nenormálního nebo špatného a nikdo neočekává, že by se ta nehoda dala na straně druhého vlaku odvrátit. Je to jak píše Hajnej, a dalo by se vymyslet nekonečně mnoho takových bezprostředních příčin – třeba ta, že se trať náhle nestala dvoukolejnou a vlaky se neminuly po vedlejších kolejích. Prostě některé věci považujeme za neměnné a nemá smysl ve vyšetřovací zprávě spekulovat o tom, co kdyby byly jinak. A jednou z těch věcí je i to, že se postaví vlaková cesta, když mám dostatečně spolehlivou informaci, že je kolej volná. Jinak byste také mohl za bezprostřední příčinu označit to, že se strojvedoucí druhého vlaku rozjel, nebo že neselhalo HV a vlak dojel až k prvnímu vlaku…
Pátek, 17. prosince 2021 - 19:20:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 411
Registrován: 2-2018
A jednou z těch věcí je i to, že se postaví vlaková cesta, když mám dostatečně spolehlivou informaci, že je kolej volná.

Zkuste nám tedy, prosím, vysvětlit, co bylo nespolehlivého na informaci, podle které dala výpravčí z Otrokovic odhlášku? Resp. jaký rozdíl je, podle vás, ve spolehlivosti informace od signalisty k výpravčí a informace od výpravčí k výpravčímu zadní stanice?
geren
Sobota, 18. prosince 2021 - 09:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 5-2019
Pilot.pirx: díky, přesně to mám na mysli. Mrzelo by mne, kdyby bylo jedno, co označí vyšetřovací zpráva za bezprostřední příčinu. Nebudu rýpat do okolností, které přispěly... Těch je fakt mnoho a smrdí to slavným "kdyby byly ryby..." Ale bezprostřední příčina by měla být jednoznačná (netvrdím, že jediná) a její určení by mělo vést k tomu, že příště si na ni dáme pozor. V tomto případě to smrdí tím, že pro zajištění větší bezpečnosti (eliminaci bezprostřední příčiny) se nařídí, aby výpravčí po obdržení informace od výhybkáře, že trať je volná (vlak vjel celý), mu nařídil, aby napočítal do deseti a pak to řekl ještě jednou, nebo aby se šel osobně podívat, jestli vlak opravdu uvidí někde na nádraží.
Sobota, 18. prosince 2021 - 18:01:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 877
Registrován: 7-2017
. . . . "Líbí" se mi, jak je zde téměř s mikroskopickou pečlivostí rozpitváváno slovo "bezprostřední". . . Zcela bez pochyb by bylo líp, pokud by ve zprávě nebylo vůbec použité, prostě ". . příčinou bylo . .", resp. (i když to slovo nemám rád ". .prvotní příčinou bylo. . ." Jenže to by zde už téměř týden nebylo co "kuchat". . . .Veselé svátky přeji, to "kuchání" si už raději nechejte na kapra. . . . . [masinka]
Sobota, 18. prosince 2021 - 18:37:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 414
Registrován: 2-2018
Víte, Kolelači, já se snažím přijít na to, proč byla výpravčí "zbavena odborné způsobilosti". Viz:
5.2 Opatření přijatá k předcházení mimořádným událostem
Provozovatel dráhy SŽ přijal po vzniku MU následující opatření:
• „Zaměstnanci“ (dozorce výhybek St1 a výpravčí žst. Otrokovice) „byli po vzniku MU
zbaveni odborné způsobilosti a znalosti“;
• výpravčí žst. Otrokovice „vykonala přezkoušení odborné způsobilosti a znalosti
v rozsahu odborné zkoušky D–07 dle předpisu SŽDC Zam1 s výsledkem prospěla
dne 18. 2. 2021“;

Kdyby to bylo za nezapsané záznamy v dopravním deníku a další skutečnosti, které "nebyly v příčinné souvislosti", tak by těch zbavených muselo být více, počínaje přednostou PO. Takže mi to vychází na tu odhlášku, která byla "bezprostřední příčinou", ačkoliv byla dána předpisově na základě informace odborně způsobilého a svéprávného signalisty. Ten sice skončil "u party", ale opravdu pořád nechápu, co se dává za vinu té výpravčí ve vztahu k zavinění nehody.

Pan přednosta ve ValMezu stále přednostuje?
geren
Sobota, 18. prosince 2021 - 18:58:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 5-2019
a to mně teď napadla ještě jedna impertinentní otázka - na základě čeho byla výpravčí zbavena odborné způsobilosti, když DI ještě neuzavřela vyšetřování (a pochybuji, že Policie ano). K čemu vlastně je celá DI, když si může psát do zpráv co ji napadne, co si neumí jiní v oboru pracující lidé vysvětlit; provozovatel dráhy přijímá kompetentní závěry bez ohledu na průběh vyšetřování... Mám divný pocit, že je DI jaksi přebytečná. Tam kde vznikne škoda, to řeší Policie (a mám dojem, že jsem i zaregistroval jiný výsledek šetření PČR, než DI), tam, kde škoda nevznikne, se závěry DI stejně nikdo neřídí. Ledaže je to dobrá osvětová činnost (na obcích jsou kroniky, na dráze závěrečné zprávy DI).
Sobota, 18. prosince 2021 - 21:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 327
Registrován: 5-2014
...mu nařídil, aby napočítal do deseti...
Jenom do deseti? Nebylo by lepší pětadvacet?
...a pak to řekl ještě jednou...
Jenom jednou? Nebylo by lepší to odevzdat písemně s podpisem?
...nebo aby se šel osobně podívat...
To je nějaká parodie, že jo?
Nebylo by náhodou vůbec nejlepší, kdyby si zaměstnanec plnil své pracovní povinnosti s nejlepším svědomím a vědomím poctivě v zájmu bezpečnosti hned na první dobrou?
Myslím, že úkon spojený se zjištěním dojetí celého vlaku nevyžaduje žádné abnormální schopnosti. I pokud je vykonání takovéhoto úkonu stíženo povětrnostnímy vlivy, pořád postačí se jen soustředit na práci, být přítomen a nic neo***ávat...
FiJi
Sobota, 18. prosince 2021 - 22:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 191
Registrován: 1-2017
geren:
"Ale bezprostřední příčina by měla být jednoznačná (netvrdím, že jediná) a její určení by mělo vést k tomu, že příště si na ni dáme pozor."
Stále jste nepochopil význam spojení „bezprostřední příčina“. Ještě jednou opakuji, že „bezprostřední příčina“ neznamená, že to bylo špatně. Když vám někdo v autě nařízne brzdové hadičky, vy pak nebudete moci před zatáčkou brzdit a vylétnete ze zatáčky, bude bezprostřední příčinou nehody příliš vysoká rychlost před zatáčkou. Ale nebude to ani vaše chyba, ani chyba stavitele silnice, ale chyba toho, kdo poškodil tu brzdovou soustavu.

Zpráva DI je určená pro odborníky, ne pro všechny lidi, kteří v oboru působí. Ostatní se pak na školeních dozví to, co se jich týká a tak, aby to pochopili.
Neděle, 19. prosince 2021 - 09:52:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 2-2010
MOžná by bylo dobré přestat brát zprávy DI za jakési slovo svaté. Už jsem ukazoval kdysi na závěry taky brňáků z Lípy, kdy si postaví sůj výklad věty z ZDD a jakoukoliv logiku tam pak člověk nenajde.
Takovouhle nehodu šetří více složek. Za SŽ její O18, za státní správu DI a jako OČTŘ PČR. No a ani ony se ve všem vždy neshodnou. Jako tady u výpravčí.
Neděle, 19. prosince 2021 - 10:13:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25625
Registrován: 5-2002
Amper: No a ani ony se ve všem vždy neshodnou.
To může plynout z různých cílů, pro něž je vyšetřování vedeno. Něco jiného je najít a případně potrestat viníka a něco jiného je najít cestu, jak předejít opakování.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
geren
Neděle, 19. prosince 2021 - 21:51:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 5-2019
FiJi: mám poslední dotaz k pochopení slova "bezprostřední" a už opustím téma. Byly provedeny tři úkony: zpráva výhybkáře, že vlak vjel do stanice celý, zpráva výpravčího, že trať je volná a postavení vlakové cesty do obsazeného oddílu. Proč je bezprostřední příčinou ten prostřední akt a ne ten první nebo ten poslední?
P.S.: Když vyletím s autem v zatáčce, nebude bezprostřední příčinou vysoká rychlost, ale nedostatek na adheze.
Neděle, 19. prosince 2021 - 23:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 7-2017
pro geren: To je úplně jednoduché, příčina jsou přeřezané brzdové hadičky, "bezprostřední příčina" (divné slovní spojení, že?) vysekání se je vysoká rychlost v oblouku, což už je následek příčiny, nic víc, nic míň. Pokud někdo z DI začal používat slovní spojení bezprostřední příčina, tak jen proto, že nemusí uvést skutečnou příčinu, ale uvedene už následek, který nově definuje jako bezprostřední příčinu. Tím se úspěšně daří zamlžit skutečný stav bezpečnosti na české železnice a úspěšně ohnout výsledky šetření DI. To co Vám tu tvrdí fiji se obávám není pravda.
Neděle, 19. prosince 2021 - 23:50:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25630
Registrován: 5-2002
JC: vysekání se je vysoká rychlost v oblouku, což už je následek příčiny
Následek to sice je, ale nikoliv nevyhnutelně nutný. Kdybych například před jízdou hadičky zkontroloval a zjistil, že jsou přeřezané, nikam bych nejel a v tom oblouku bych se nevysekal. A to je přesně to, čím se prvotní příčina liší od té bezprostřední: v existenci možnosti odvrácení.
Ale když už v tom oblouku jedu moc rychle a adheze mi nestačí k příčnému vedení a já dostávám smyk, tak už to odvrátit nelze.

Ergo kladívko ta otrokovická výpravčí ještě pořád měla možnost podívat se na plac a zjistit, že lautr nic nevjelo. Tu ale už výpravčí zadní stanice neměl.

Tím se úspěšně daří zamlžit skutečný stav bezpečnosti na české železnice a úspěšně ohnout výsledky šetření DI
Kecy prdy beďary.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
geren
Pondělí, 20. prosince 2021 - 05:37:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 5-2019
Děkuji všem za názory, na mém postoji se nic nezměnilo, leda to, že jsem pochopil, že zjišťování bezprostředních příčin nehod je prázdná fráze, která nic neznamená, a že zaměstnavatel může k mimořádnému přezkoušení poslat zaměstnance na základě dojmu, že tento mohl něco udělat, co nemá v pracovní náplní nebo co nevyplývá z nutnosti řešené situace a co by bylo považováno za nesmysl, kdyby to udělal jindy, než před nehodou. Odpojuji se od této diskuze a omlouvám že za zdržování.
Pondělí, 20. prosince 2021 - 06:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 703
Registrován: 1-2021
Geren: to ví všichni, jako se dřív říkalo vexle, čuba, šajba... tak dnes má DI, DVI a další klony slova výše uvedeného typu, jež používají stejně často, asi jako tečku za větou. (bezprostředně, neprodleně, hrubé porušení...atd). Ono to ve své podstatě má povýšit jejich činnost o level důležitosti výš, aby tzv. bylo vidět, kdo je pánem.
Pondělí, 20. prosince 2021 - 09:32:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 219
Registrován: 7-2017
"Kecy prdy beďary." tak to pane Hajnej přesně vykresluje úroveň diskutujících na K-Reportu, nebojte, na Vaši rozhodně neklesnu. Si tu zprávu DI raději přečtěte, já na železnici nepracuji, ale pokud tam sami několikrát v textu popíší systémovou chybu a v závěru napíší, že, cituji: "Systémová příčina nebyla DI zjištěna." (5.1 strana 46), tak nemám co dodat a dalších diskuzí se neúčastním, to je totiž ztráta času.
Pondělí, 20. prosince 2021 - 09:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7695
Registrován: 9-2005
Bezprostředně - má obecný význam, že se nepoužije prostředníka, nebo že se či míst, úkon přenesl primoezi dvěma subjekty.
Neprodleně - význam snad znáte, ne? Zkrátka udělat to hned, jakmile je to možné.
Hrubé porušení - definice například že Zákoníku práce. Právničtina.
[kladivo]
Co tam máte dál za problém?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 20. prosince 2021 - 10:07:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7696
Registrován: 9-2005
Třebaň: tam jsou prokluzy. Čili když je myslím přeložen KZ, nebo až po uzavření ZV, pro jízdu spojkou mezi 1./2. kolejí, nelze postavit od Řevnic na 2. a naopak. Zrušit VC od Řevnic na 2. určitě šlo jednoduše, při výlukách jsem to občas udělal, když se měnil sled jízdy přes Třebaň. Ale už si postup nepamatuju.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Pondělí, 20. prosince 2021 - 10:12:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7818
Registrován: 3-2007
Jarda_Cempírek: To neklesnete, klesat vzhůru nelze. [biggrin] Nicméně pod slovy "Systémová příčina" se myslí špatné nastavení pravidel - a ta nastavěná byla správně (byť na elektromechanice na úrovni XIX. století), jen se na jejich plnění příslušní lidé vybodli.
Pondělí, 20. prosince 2021 - 10:13:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7697
Registrován: 9-2005
Pokud byla výpravčí poslána na prezkousky neoprávněně, může činit právní kroky. A pokud bude v právu ta výpravčí, jak se následně bude chovat vedení firmy? To platí obecně. Chcete pracovat u firmy, kde soud vašim nadřízeným nařídil doplatit ušlou mzdu, případně i odškodnění? A asi nevíte, kdo o tom rozhodl, nemusel to být zrovna přednosta. Já teda už zažil různé věci. Vždy je to o lidech, na všech úrovních řízení firmy.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 20. prosince 2021 - 10:24:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2734
Registrován: 6-2019
Ergo kladívko ta otrokovická výpravčí ještě pořád měla možnost podívat se na plac a zjistit, že lautr nic nevjelo.
A proč by to dělala, když měla správně nahlášený vjezd vlaku? Jen tak bez důvodu prodloužovat provozní intervaly? Dostala iks hlášení "Vlak vjel celý" a kvůli té x+1 asi nebude běhat ven, když měla ijiné povinnosti.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 20. prosince 2021 - 11:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25632
Registrován: 5-2002
JC: tak to pane Hajnej přesně vykresluje úroveň diskutujících na K-Reportu
Jasně, zato šíření blábolů o jakémsi "zamlžování skutečný stav bezpečnosti na české železnice a ohýbání šetření DI" je přímo top úroveň.

Si tu zprávu DI raději přečtěte
Nebojte, stalo se. Takže jsem nemohl přehlédnout tučný odstavec jasně pojmenovávající přispívající faktory.
Ale ty pořád nejsou systémovou příčinou. O té by bylo namístě uvažovat, kdyby prvotní příčina byla zároveň příčinou bezprostřední.

AŠM: když měla správně nahlášený vjezd vlaku?
Fakt správně...?
Vždyť mu tím "Já jsem byla venku" (zatímco on seděl na hajzlu) vsugerovala, že viděla přijet vlak a že ví, že to byl ausgerechnet ten 49455.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 20. prosince 2021 - 11:22:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2735
Registrován: 6-2019
Fakt správně...?
Předpokládám, že ano, protože v Závěrečné zprávě DI zcela chybí přepisy ze záznamového zařízení hovorů z radiostanic, takže lze předpokládat, že byly v pořádku (četl jsem to jen rychločtením, je možné, že to tam někde je).

Vždyť mu tím "Já jsem byla venku" (zatímco on seděl na hajzlu) vsugerovala, že viděla přijet vlak a že ví, že to byl ausgerechnet ten 49455.
To byl dotaz, venku mohla být i třeba u posunu.

Zaujalo mě, že vůbec neřeší bordel ohledně směrů vlaků. Ze zprávy DI vyplývá, že ani jeden dozorce výhybek nevěděl odkud a kam které vlaky jedou (což je problém docela velký).
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Vikijous
Pondělí, 20. prosince 2021 - 11:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 4-2003
geren:
" že zjišťování bezprostředních příčin nehod je prázdná fráze, která nic neznamená, a že zaměstnavatel může k mimořádnému přezkoušení poslat zaměstnance na základě dojmu, že tento mohl něco udělat, co nemá v pracovní náplní nebo co nevyplývá z nutnosti řešené situace a co by bylo považováno za nesmysl, kdyby to udělal jindy, než před nehodou."
Jenže ta výpračí byla zbavena způsobilosti hned po vzniku MU, kdy se ještě nevědělo, jak to bylo. Takže asi nejjednodušší bylo, ji do 14 dnů poslat na přezkoušení, aby mohla normálně fungovat v provozu.

Jarda_Cempírek:
" ale pokud tam sami několikrát v textu popíší systémovou chybu a v závěru napíší, že, cituji: "Systémová příčina nebyla DI zjištěna." (5.1 strana 46), tak nemám co dodat a dalších diskuzí se neúčastním, to je totiž ztráta času."
Dávání odhlášky "z h*jzlu" opravdu není systémová příčina, ale ukázková lemplovina.[kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem vikijous.)

(Příspěvek byl editován uživatelem vikijous.)
Pondělí, 20. prosince 2021 - 11:36:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2736
Registrován: 6-2019
Dávání odhlášky "z h*jzlu" opravdu není systémová příčina, ale ukázková lemplovina.

Může volat třeba z auta, pokud ho bude mít na přiděleném pracovišti, tohle asi nijak omezeno není. Horší je, že první hodiny po nástupu do směny nevěděl zda vlak bude vjíždět či odjíždět.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 20. prosince 2021 - 19:10:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2739
Registrován: 6-2019
No a ještě zamyšlení.
Kolik vlaků za daných podmínek (porucha/vypnutí TZZ + částečně i SZZ) projede, než ta tříminutová Pn zhasne tak, že dojde k projetí vjezdového návěstidla? Sice by to nebyla MU, ale určitě dalších + 10 a 15 min. než bude udělený souhlas k další jízdě.

A je vůbec reálné v jednomužném obsazení stanice posunovat na nouzové posunové cesty a zvládat koridorový provoz a všechna tel. hlášení a zápisy? Pokud by nešlo o nějaký opravdu nutný posun, přikláněl bych se k tomu, že za dané noční výluky zajistit jen průjezdy po hlavních kolejích a posun by holt počkal do zapnutí KO a plně funkčního SZZ.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 20. prosince 2021 - 19:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9654
Registrován: 9-2002
Už se to nejméně jednou stalo, že někddo jel na přivolávačku předchozího vlaku. Kdy nevim (určitě ne před rokem,) ale moje biologická paměť mi říká, že Taurus a byly to Svitavy nebo Blansko.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
FiJi
Pondělí, 20. prosince 2021 - 19:49:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 1-2017
geren:
"zjišťování bezprostředních příčin nehod je prázdná fráze, která nic neznamená"
To, že vy nevíte, k čemu to je, neznamená, že to neví nikdo.


geren:
"zaměstnavatel může k mimořádnému přezkoušení poslat zaměstnance na základě dojmu"
Co se vám na tom nezdá? Samozřejmě, že zaměstnavatel může zaměstnance poslat na přezkoušení kdykoli. Zaměstnanec má povinnost znát to, z čeho je přezkušován, neustále. Kdyby zaměstnavatel posílal zaměstnance na přezkoušení bezdůvodně každý týden, asi by to bylo považováno za šikanu. Ale kdyby zaměstnavatel třeba posílal na přezkoušení všechny zaměstnance, kteří se zúčastnili MU, bylo by to zcela v pořádku.
Pondělí, 20. prosince 2021 - 20:00:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 419
Registrován: 2-2018
Qěcy: Hrubé porušení - definice například že Zákoníku práce.

Můžete mi, prosím, tu definici v ZP ukázat? Stačí odkazem na §. Děkuji. [satan]
Pondělí, 20. prosince 2021 - 21:17:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4027
Registrován: 3-2006
Agent: Adamov 2013
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pondělí, 20. prosince 2021 - 21:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2741
Registrován: 6-2019
Agent: to by však při té konkrétní výluce TZZ nemohlo nastat, neboť v takových případech se jezdí mezistaničně.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Priapos
Pondělí, 20. prosince 2021 - 21:42:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 10-2012
Ahmad_Šáh_Masúd:
"A je vůbec reálné v jednomužném obsazení stanice posunovat na nouzové posunové cesty a zvládat koridorový provoz a všechna tel. hlášení a zápisy? "


V jednomužném obsazení není, ale také tam samozřejmě měli být permanentně dva. Ale protože přemístění toho druhého výpravčího do Tlumačova nebylo bezprostřední příčinou nehody, tak se údajně neřešilo.
Pondělí, 20. prosince 2021 - 21:52:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9656
Registrován: 9-2002
No nic, jen jsem si na to náhodou vzpomněl, i když to s propíranou MU asi nijak nesouvisí.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 21. prosince 2021 - 07:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25636
Registrován: 5-2002
AŠM: protože v Závěrečné zprávě DI zcela chybí přepisy ze záznamového zařízení hovorů z radiostanic
Relevantní části tam citovány jsou - viz str. 29 a 32.

lze předpokládat, že byly v pořádku (četl jsem to jen rychločtením, je možné, že to tam někde je).
Zajímavá metodika práce s informacemi. Doufám jen, že u odhlášek ji nepoužíváš... [uhoh]

To byl dotaz, venku mohla být i třeba u posunu
To byl právě fatálně špatně položený dotaz, protože se z jeho znění dalo vyvodit, že nějaký vlak skutečně vjel a že ona ho tam "venku" viděla, ať už tam byla kvůli čemukoliv (náklad obvyklé délky by musel sahat až před dopravu).
Správně položená otázka se přece měla ptát na to, jestli ten vlak vůbec vjel, ne jestli byl celej (a neměla obsahovat žádné číslo).

Jinak tedy dlužno konstatovat, že Tvé příspěvky jsou ukázkový příklad toho, jak profesní kolegialita brání posuzovat věci nezaujatě...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 21. prosince 2021 - 10:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2742
Registrován: 6-2019
Relevantní části tam citovány jsou - viz str. 29 a 32.
A jak víte, že tam nebyly další relevantní části?

Zajímavá metodika práce s informacemi. Doufám jen, že u odhlášek ji nepoužíváš...
Co dělám ve svém volnu nebo v práci vám může být u [zadnice].

To byl právě fatálně špatně položený dotaz, protože se z jeho znění dalo vyvodit, že nějaký vlak skutečně vjel a že ona ho tam "venku" viděla, ať už tam byla kvůli čemukoliv (náklad obvyklé délky by musel sahat až před dopravu).

Správně se zeptala na vjezd vlaku a zda byl celý, na co jiného se měla ptát? Ano, dlouhý náklad by měla vidět, nicméně hlášení obsahuje informaci o vjezdu a celisvosti, ne o tom, zda vůbec. Při tom přetížení s vysokou pravděpodobností neměla čas koukat na rozbor každého tranzitujícího vlaku, taky to mohlo být Lvčko.
a neměla obsahovat žádné číslo)
Hlášení ohledně vlakových cest a jejich volností běžně a závazně čísla vlaků obsahují (jinak by v tom byl bordel ještě větší, už takto nevěděli odkud a kam ty vlaky pojedou).
Čili ne, že neměla, ale musela obsahovat číslo vlaku.

Jinak tedy dlužno konstatovat, že Tvé příspěvky jsou ukázkový příklad toho, jak profesní kolegialita brání posuzovat věci nezaujatě...
Takzvaná vysírka přes tričko, to už tu kdysi zaváděl jistý TéHá. [biggrin]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 21. prosince 2021 - 11:08:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 10-2018
Se ani moc nedivim tomu, že nevěděli odkud vlaky jedou. Dříve měly vlaky až na nějakou výjimku v jednom směru sudá a ve druhém směru lichá čísla. Dnes je to spíše naopak, jeden vlak sudý, za ním jede vlak lichý atd. ..
balik
Úterý, 21. prosince 2021 - 11:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 11-2002
CDP:
To u nás řeší SŽDC D1 čl. 2871:

2871. Příkaz k přípravě vlakové cesty musí být doplněn:
a) o název sousední stanice, kam pojede (odkud se očekává) vlak, pokud je z této koleje (na tuto
kolej) na dotčeném zhlaví možnost jízdy na (z) více tratí nebo jede-li vlak z/do jiného směru než
je dáno jeho pravidelnou trasou v GVD. Při jízdě vlaku lichého čísla ve směru jízdy vlaku sudého
čísla a opačně, se musí takto doplnit příkaz k přípravě vlakové cesty vždy;
b) o číslo traťové koleje ve stanicích na dvou- a vícekolejných tratích při jízdě proti správnému
směru nebo po nesprávné koleji;
c) o jednoznačné určení varianty při použití variantní vlakové cesty nebo je-li vlaková cesta složena
z více dílčích vlakových cest. Upřesňující znění pro stanice se složitými poměry musí být
uvedena v ZDD;
např. takto: „Vlak 7810 z Karlštejna z první traťové koleje na druhou kolej.“, „Vlak 506 přes výhybku
27 na sedmou kolej.“, „Vlak 67 561 ze sedmé koleje po koleji jedna a (po koleji první a).“

Jde-li o vlak s nezavěšeným postrkem, doplní se příkaz za číslem vlaku slovy
„s nezavěšeným postrkem“.
Úterý, 21. prosince 2021 - 12:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 103
Registrován: 10-2018
Jo předpis, ten řeší všechno. Vždycky se nějaké porušení najde. A také ještě mohli potrestat tu výpravčí, že tam sloužila sama tím porušila nějaký Rozkaz Pana ředitele a Pana přednosty :-(
Úterý, 21. prosince 2021 - 14:37:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25643
Registrován: 5-2002
AŠM: Správně se zeptala na vjezd vlaku a zda byl celý, na co jiného se měla ptát?
To, na co se ve zjišťovací otázce ptáš, je to slovo před otazníkem. A to tady bylo slovo "celý", nikoliv "vjel".

Takzvaná vysírka přes tričko, to už tu kdysi zaváděl jistý TéHá.
Ale houbeles. Upozorňoval jsem Tě na zaujaté vidění, to je všechno. Vysírka přes tričko by byla, kdybych řekl, že blbej plácačka jako Ty to není schopnej pochopit. To jsem ale neřekl, tak se necacoň.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 21. prosince 2021 - 16:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2744
Registrován: 6-2019
CDP: Souhlas. Ono to vypadá, že směry neříkali vůbec už od začátku směny, proto měli první hodiny zmatky v tom co kam jede a až od večerních hodin (kdy se to pravděpodobně zklidnilo) už to, dle výpovědi, bylo lepší. Samozřemě v obsazení jednoho výpravčího důsledné dodržování všeho je prakticky nereálné, kór když tam měli ještě staniční posun. V tom trochu vidím i odpovědnost té [vypravci] - měla to odmítnout a stavět jen vlakové cesty pro průjezdy (a i tam by to bylo na hraně). Ale kdo ví, po bitvě umí radit každý. Úplně správně tam měl sedět ještě někdo z pohotovosti PO a pomáhat.

Vysírka přes tričko by byla, kdybych řekl, že blbej plácačka jako Ty to není schopnej pochopit.
Ani to není asi úplně přesné. Vysírka přes tričko bývala (pokud si dobře vzpomínám, diskuze na této úrovni mě nikdy nebavily) argumentace přes zaměstnavatele ("tam u vás ....").
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 21. prosince 2021 - 17:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25645
Registrován: 5-2002
AŠM: Ani to není asi úplně přesné.
Úplně přesné je jen máloco.
Spíš mě překvapilo to, že bych čekal, že zastříháš ušima a řekneš si "kurňa, na takhle nešťastnou otázku bych si měl dávat majzla, dát ji ne zrovna vzornému výhybkáři, tak jsem v průseru", než že tu otázku budeš hájit do hrdel a statků...

S těma číslama sudá/lichá je to leckdy dílo. Třeba ve Svatonovicích pravidelně křižovaly dva sudé a za hodinu dva liché vlaky. Sp měly číslo "po domácku", kdežto R ho měly vnucené od pražské tratě.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Priapos
Úterý, 21. prosince 2021 - 20:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2076
Registrován: 10-2012
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Ono to vypadá, že směry neříkali vůbec už od začátku směny, "


Samozřejmě, protože je říkat vůbec nemuseli.
M_g
Úterý, 21. prosince 2021 - 21:57:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1544
Registrován: 6-2006
Sp s R křižuje v České Skalici, ne ve Svatoňovicích.
Středa, 22. prosince 2021 - 07:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2746
Registrován: 6-2019
Samozřejmě, protože je říkat vůbec nemuseli.
A pak se jenom diví, odkud a kam vlaky jedou, jistě...[crazy][crazy][crazy]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 22. prosince 2021 - 08:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 9-2016
Zpráva DI ke srážce v Běchovicích
Středa, 22. prosince 2021 - 08:42:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7869
Registrován: 9-2011
Mg: Sp s R křižuje v České Skalici,
Já v Hajného příspěvku čtu "křižovaly", což mohlo být třeba před 20 lety [wink].
Všichni jste volové. Servít
Garfield
Středa, 22. prosince 2021 - 09:44:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13431
Registrován: 10-2004
palavan:
Ten zápis s velitelem zásahu HZS (str. 31) musel probíhat v příjemném duchu. [crazy]
Petr_hradecký
Středa, 22. prosince 2021 - 10:19:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4668
Registrován: 4-2015
@Garfield: to zcela určitě... [yawn]

Mne zaujala jiná část z článku JS (citace): "Z jeho pohledu se dispečer zřejmě příliš nezajímal o evakuaci cestujících, ale o pravidelnost v dopravě, jak se snažil vše urychlovat." [uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_hradecký.)
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Středa, 22. prosince 2021 - 10:52:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25647
Registrován: 5-2002
M_g: Sp s R křižuje v České Skalici, ne ve Svatoňovicích.
Jo, pravdu díš. Ale těžko říct, kde to měli lepší - v těch Svatoňovicích sice křižoval sudý s lichým, ale jednou přijely tak a podruhé naopak.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 22. prosince 2021 - 10:55:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1272
Registrován: 2-2010
PH: Ze zprávy DI je zřejmé, že se příliš nezajímají o dodržení pravidelnosti v dopravě, jak řeší způsob evakuace přes lávku či přes kolej [happy]
Středa, 22. prosince 2021 - 11:31:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25648
Registrován: 5-2002
Mě zas zaujala formulace "Já to dělám i pro vás"... [crazy]
A pak ten kontrast, že na evakuaci z rozkazu CDP se dost vehementně dožadoval rozkazu, kdežto na posun z vlastní iniciativy to najednou proti modrý stačilo per hubam.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!