Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 14. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 14. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 22:43:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11611
Registrován: 5-2002
S ohledem na četnost zcela zbytečných zastavení těch litovaných vlaků o hmotnosti více jak 1000 tun, kterým se neukazuje "RPN" vám sděluji, že zcela minimální možnost jí vlaku ukázat rozhodně nezlepší ani energetiku, ani cestovní rychlost těchto vlaků a proto si dovolím trvat na svém názoru, že RPN je dnes tak "nicotná", že nemá smysl jí předpisově udržovat...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 22:57:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2687
Registrován: 6-2019
1, Ta možnost není zcela minimální, jak ostatně ukazuje i výčet příkladů v Gestorském výnosu k této problematice.

2, Nevím co to je cestovní rychlost, ani jak si jí kdo definuje, ale vzhledem k funkcí, kterou RPN má, to s rychlostí přímo nesouvisí. S energetikou také ne.

3, Ze spektra případů, kdy lze vhodně RPN využít snad každému plyne, že primárně výrazně pomáhá ke zkracování provozních intervalů v postižených místech s omezenou propustností, zjednodušuje a usnadňuje v takových případech projetí nahromaděných vlaků skrze dotčenou oblast. Rychlost a úspory jsou až druhořadé a třetiřadé.

4, Pokud to stále není jasné, tak si z toho beru ponaučení, že vlaky dopravce pana PŠ vždy a jedině na PN, "V", "Pv", protože tam je evidentně jedno, že si nexák zastaví, počká na sepsání, doručení, přečtení, podepsání a vypravení vlaku, protože RPN je dnes tak "nicotná", že nemá smysl jí předpisově udržovat... A hezky každý, důsledně.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 10. prosince 2021 - 07:44:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13162
Registrován: 4-2003
Mladějov:Mj. článek 985 b).

Takže usuzovat z tohoto: ...b)kolem cestového nebo odjezdového návěstidla, kde se může dát RPN tak, aby byla viditelná z vedoucího hnacího vozidla přímo vpravo vedle dopravní koleje v prostoru od čela vlaku: bb)k hlavnímu návěstidlu, které je umístěné přímo u koleje;

...že to má platnost takovou, že RPN může být dávána kdekoliv vpravo od koleje (z pohledu strojvedoucího) mezi čelem vlaku a návěstidlem, je fakt silně přitažené za vlasy [coze]. Přiznám se, že mne vůbec nenapadlo si to takto vyložit [nene]. Pročpak to tvůrce předpisu nenapsal srozumitelněji?!?


Petr Šimral:S ohledem na četnost zcela zbytečných zastavení těch litovaných vlaků o hmotnosti více jak 1000 tun, kterým se neukazuje "RPN" vám sděluji, že zcela minimální možnost jí vlaku ukázat rozhodně nezlepší ani energetiku, ani cestovní rychlost těchto vlaků a proto si dovolím trvat na svém názoru, že RPN je dnes tak "nicotná", že nemá smysl jí předpisově udržovat...

Přesně tak [wink].

Opravdu je mi záhadou, proč by měla být RPN ve stanicích vůbec dávána. Stanic, kde nejde rozsvítit přivolávací návěst na cestovém či odjezdovém návěstidle, je naprosté minimum. A pokud se RPN vyskytne ve stanici, kde normálně jde PN rozsvítit, tak to znamená, že jde o nějakou dost závažnou poruchu. Takže pokud na RPN někam z takové stanice odjedu, tak se velice blbě bude dokazovat, když odjedu přes nesprávně postavenou výhybku a vjedu třeba do nezavřeného přejezdu, že mi byla RPN někým vůbec dávána. Správa železnic se tak velice jednoduše ze všeho vyviní a já budu muset u soudu vysvětlovat své jednání. Což půjde velice blbě, zejména pokud přitom na nefunkčním přejezdu v obvodu stanice sejmu auto a bude tam smrtelné zranění. Takže ne, žádná RPN, vyžádám si písemný rozkaz k odjezdu. Tam mám jednoznačně napsáno, které návěstidlo pro mne neplatí a to si při jízdě kolem něj zkontroluji. A že mi rozkaz na vyžádání výpravčí ještě velice rychle a rád napíše, o tom zejména v případě delšího nákladního vlaku není při zastavení u dopravy sebemenších pochyb, protože mu budu blokovat zadní zhlaví. A převzetím psaného rozkazu pro jízdu kolem návěstidla, kde nejde rozsvítit volnoznak ani přivolávací návěst, chrání strojvedoucí hlavně sám sebe [wink].
Pátek, 10. prosince 2021 - 07:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13163
Registrován: 4-2003
AŠM:3, Ze spektra případů, kdy lze vhodně RPN využít snad každému plyne, že primárně výrazně pomáhá ke zkracování provozních intervalů v postižených místech s omezenou propustností, zjednodušuje a usnadňuje v takových případech projetí nahromaděných vlaků skrze dotčenou oblast. Rychlost a úspory jsou až druhořadé a třetiřadé.

Urychlování provozu na dráze při poruchách, výlukách a v místech s omezenou propustností, prostě ve všech situacích, kdy standardním způsobem nefunguje zabezpečovací zařízení třetí kategorie, je akorát tou nejlepší poukázkou na mimořádnou událost [angry].
Pátek, 10. prosince 2021 - 08:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11926
Registrován: 4-2003
Opravdu je mi záhadou, proč by měla být RPN ve stanicích vůbec dávána.

Si vyhoďte z abecedy to k a říkejte třeba ůň, unda.

Opravdu je mi záhadou, proč by se mělo používat k.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Mladějov
Pátek, 10. prosince 2021 - 09:27:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17149
Registrován: 3-2007
Bram: No a jakej důkaz budeš mít, když místo RPN bude svítit ta tebou požadovaná dobastlená přivolávačka?
Vážně nevím, proč si vždycky vybereš nějakou (většinou dost podružnou) věc, začneš na ní rajtovat a to ještě skoro hystericky. To jsou tady postupy laiků, co se rozhodli vylepšovat dráhu.

Tvoje představy o tom, jak by to mělo vypadat, vycházejí pořád z tvého pohodového občasného víkendového ježdění motoráčkem po Pražském Semmeringu, nezlob se.
Řeči typu "písemně a mám tam napsané návěstidlo, které pro me neplatí a to si při jízdě okolo něj zkontroluji" - promiň, ale to jsem vybuchl v smích, ty holt jezdíš jen ve dne a ne třeba v noci, v mlze, dešti..viď? U letectva se takovým říkalo "sluneční pilot".

Strojvůdce Sbahnu, co ten rozkaz bude muset vyplňovat, podepisovat za tu šichtu pětkrát jen v tom Karlštejně ti pěkně poděkuje a ten výpravčí tuplem - zrovna při poruše nebo jen výluce ZZ má hromadu jiných starostí a použití RPN se dokumentuje.

Jestli jsi podělanej, tak si dej na sklo kamerku a nahrávej si to - prostě nemůžeš na každý prd mít důkaz k soudu, to bys nemohl jezdit ani někde na ranžíru na posunu.
Mmch ty nemusíš nic dokazovat.

A ať je AŠM jakej chce, tak prostě předpisy dost umí, má hromadu a léta provozních zkušeností a z toho vyplývajících názory a postoje. A já nakonec taky [wink], tak proč máš proboha potřebu se takhle hádat - když ani nevíš, kde se může dávat přivolávačka ????

Já kroutím hlavou, jakej se z tebe stává mistr světa - a to není o tom, že něco nevíš z D1, to já taky ne, ale nedávám rady, co by se mělo zrušit, od zelenýho stolu - tohle je přesně to, proč třeba mladý klucí a holky bez zkušeností, co je po nějaké té škole tatínek protlačí u SŽ nebo u ČD "někam nahoru" jsou pro smích a nemaj nikdy autoritu a nadělaj víc škody, než užitku.

Ne, že "neházeli vexle v Tanvaldě" ani nejsou u podniku "od druhé světové", ale že místo trochy pokory si hrajou na mistry světa, co to těm zkostnatělejm tupcům teď předvedou..a výsledek je většinou zcela žalostný.

Trochu pokory obecně i před názory jiných by ti neškodilo, Brame, (ale to už jsem ti jednou psal, bohužel koukám marně).



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 10. prosince 2021 - 10:54:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2688
Registrován: 6-2019
Opravdu je mi záhadou, proč by měla být RPN ve stanicích vůbec dávána. Stanic, kde nejde rozsvítit přivolávací návěst na cestovém či odjezdovém návěstidle, je naprosté minimum. A pokud se RPN vyskytne ve stanici, kde normálně jde PN rozsvítit, tak to znamená, že jde o nějakou dost závažnou poruchu.

Pokud jste to dosud nepochopil, další vysvětlování už nebyde mít větší význam, ale přesto.
To přece není o těch dopravnách, kde ZZ neumožňuje světelnou PN. Porucha svícení hlavního návěstidla může mít mnoho příčin, nicméně abych se přiblížil vaší úrovni chápání, tak si představte třeba překopnutý kabel. Ty bagry na dopravní cestě přece vidíte běžně ne? Závažnost poruchy není vůbec relevantní, nikdo soudný se nebude zalamovat s RPN, když se dá naklikat PN.

A že mi rozkaz na vyžádání výpravčí ještě velice rychle a rád napíše, o tom zejména v případě delšího nákladního vlaku není při zastavení u dopravy sebemenších pochyb, protože mu budu blokovat zadní zhlaví.
A to si jen tak mýrnyx týrnyx zastavíte jinde, než než vám u nákladního vlaku určuje předpis? Co když vás má v té dopravně předjíždět jiný vlak a ten váš nákladní dlouhý pojede až za půl hodiny? Tím zpozdíte třeba rychlík, který vás má předjíždět (takže panu BA přijde časem do firmy účtenka za zpoždění).
Takže žádné rychle a rád, ale při takových prasárnách (ne, že by se neděly, v tom zase máte pravdu) vám nejdřív vynadá co jste za [cunik] a pak si spíš dá pozor, abyste neodjel zbytečně rychle.

Mladějov: asi tak. V Plzni kdysi býval nějaký pan Pálek (PŠ ho taky měl) a ten by se tedy v hrobě obracel, kdyby to četl. Ten vyházel snad tisíce lidí, na druhou stranu, kvalita těch co prošli byla úplně někde jinde.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Sobota, 11. prosince 2021 - 15:32:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25578
Registrován: 5-2002
Bram: Doporučuji si tedy přečíst zejména článek č. 983
A já doporučuji nepřestat číst a pokračovat až k článku 985 b)...

PŠ: proto si dovolím trvat na svém názoru, že RPN je dnes tak "nicotná", že nemá smysl jí předpisově udržovat...
Když už máš takovou péči o stručnost předpisů, tak bych navrhoval sepsat, co všechno platí specificky jen pro vjezdová / cestová / odjezdová návěstidla, a zamyslet se nad tím, jestli by to nebylo možné odvodit od něčeho jiného.
Protože v nové D1 mi přijde, že část zabývající se rozlišováním a značením hlavních návěstidel nabyla obludných rozměrů...

ML: U letectva se takovým říkalo "sluneční pilot".
U nás zas takovým říkáme "salonní programátoři"...

AŠM: A to si jen tak mýrnyx týrnyx zastavíte jinde, než než vám u nákladního vlaku určuje předpis?
Viděl jsem borce ve Velkých Žernosekách, co si zastavil mašinou u peronu, aby se mu líp nosily čuby k prvnímu vozu. Konec vlaku měl křížem přes obě hlavní koleje...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 11. prosince 2021 - 17:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11612
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: Když už máš takovou péči o stručnost předpisů, tak bych navrhoval sepsat, co všechno platí specificky jen pro vjezdová / cestová / odjezdová návěstidla, a zamyslet se nad tím, jestli by to nebylo možné odvodit od něčeho jiného.

Ano, mám péči o jednoduchost a pokud možno i stručnost předpisu D1.

A to hlavně proto, aby se to vůbec personál byl schopen naučit...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 11. prosince 2021 - 18:08:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8766
Registrován: 12-2011


Zastavení osobní dopravy na lokálkách Středočeského kraje
Sobota, 11. prosince 2021 - 18:39:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25579
Registrován: 5-2002
PŠ: A to hlavně proto, aby se to vůbec personál byl schopen naučit...
To je chvályhodný a zcela relevantní důvod.

A co ta návěstidla - zkusí to někdo sepsat...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 12. prosince 2021 - 10:44:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 4-2013
Nevím jestli to tu už padlo, neviděl jste už někdo Návrh GVD 2023 ???[biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][rofl][rofl][rofl][rofl][rofl]
Neděle, 12. prosince 2021 - 17:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 7-2017
juki: neviděl. Ale poradím Vám: zajděte si do hospody (předpokládám že jste očkován proti koroňousovi), dejte si deset piv, a pak uvidíte o čem se Vám ani nesnilo - návrh GVD 2023, 2024, 2025, ...[biggrin][biggrin][rofl][rofl]
Neděle, 12. prosince 2021 - 17:20:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4018
Registrován: 3-2006
důvod vypnuté TZZ, čili nelze volnoznak na odjezdu (dlouhodobý stav)
Pokud je opravdu dlouhodobý stav, tak by se mělo SZZ předrátovat, aby ten volnoznak na odjezdu šel rozsvítit.

a ten výpravčí tuplem - zrovna při poruše nebo jen výluce ZZ má hromadu jiných starostí a použití RPN se dokumentuje.
Tak má dostat k ruce druhýho, který bude sepisovat rozkazy a nosit je (nebo je diktovat přes GSM-R).
Při poruše VZ jde na mašinu druhý fíra a nikdo se neptá, kde ho vezmete.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Neděle, 12. prosince 2021 - 17:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4610
Registrován: 11-2008
Porucha bude trvat třeba 3 hodiny. A to si myslíte, že se sežene někdo "k ruce" dříve, než se porucha odstraní ?
Neděle, 12. prosince 2021 - 17:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4611
Registrován: 11-2008
Ta RPN je velice vhodná při náhlé poruše. Bohužel tam, kde výpravčí ještě je, ji často neumí použít. Hlavně neví, že jí projíždějícímu vlaku může dát " přímo před dopravou". Když je stanice dálkové ovládæna dálkově,vzal již není možnost ji dávat. Ještě když jsem sloužil ve stanici, i když jsem tam měl JOPku, tak jsem to několikrát použil.

(Příspěvek byl editován uživatelem Výpravčíxy.)
Neděle, 12. prosince 2021 - 18:07:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4020
Registrován: 3-2006
Porucha bude trvat třeba 3 hodiny.
Pokud bude trvat 3 hodiny, tak zase nebude fíra sepisovat rozkaz 5x za šichtu. (na což jsem reagoval)
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Neděle, 12. prosince 2021 - 19:35:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 2-2020
Mladějov:
"Bram: No a jakej důkaz budeš mít, když místo RPN bude svítit ta tebou požadovaná dobastlená přivolávačka?
Vážně nevím, proč si vždycky vybereš nějakou (většinou dost podružnou) věc, začneš na ní rajtovat a to ještě skoro hystericky. To jsou tady postupy laiků, co se rozhodli vylepšovat dráhu.

Tvoje představy o tom, jak by to mělo vypadat, vycházejí pořád z tvého pohodového občasného víkendového ježdění motoráčkem po Pražském Semmeringu, nezlob se.
Řeči typu "písemně a mám tam napsané návěstidlo, které pro me neplatí a to si při jízdě okolo něj zkontroluji" - promiň, ale to jsem vybuchl v smích, ty holt jezdíš jen ve dne a ne třeba v noci, v mlze, dešti..viď? U letectva se takovým říkalo "sluneční pilot".

Strojvůdce Sbahnu, co ten rozkaz bude muset vyplňovat, podepisovat za tu šichtu pětkrát jen v tom Karlštejně ti pěkně poděkuje a ten výpravčí tuplem - zrovna při poruše nebo jen výluce ZZ má hromadu jiných starostí a použití RPN se dokumentuje.

Jestli jsi podělanej, tak si dej na sklo kamerku a nahrávej si to - prostě nemůžeš na každý prd mít důkaz k soudu, to bys nemohl jezdit ani někde na ranžíru na posunu.
Mmch ty nemusíš nic dokazovat.

A ať je AŠM jakej chce, tak prostě předpisy dost umí, má hromadu a léta provozních zkušeností a z toho vyplývajících názory a postoje. A já nakonec taky [wink], tak proč máš proboha potřebu se takhle hádat - když ani nevíš, kde se může dávat přivolávačka ????

Já kroutím hlavou, jakej se z tebe stává mistr světa - a to není o tom, že něco nevíš z D1, to já taky ne, ale nedávám rady, co by se mělo zrušit, od zelenýho stolu - tohle je přesně to, proč třeba mladý klucí a holky bez zkušeností, co je po nějaké té škole tatínek protlačí u SŽ nebo u ČD "někam nahoru" jsou pro smích a nemaj nikdy autoritu a nadělaj víc škody, než užitku.

Ne, že "neházeli vexle v Tanvaldě" ani nejsou u podniku "od druhé světové", ale že místo trochy pokory si hrajou na mistry světa, co to těm zkostnatělejm tupcům teď předvedou..a výsledek je většinou zcela žalostný.

Trochu pokory obecně i před názory jiných by ti neškodilo, Brame, (ale to už jsem ti jednou psal, bohužel koukám marně).



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)"

Použití přivolávací návěsti (na návěstidle) je snad evidováno zabezpečovacím zařízením, musí se zapisovat a je tam počítadlo jejich použití. To u RPN není. Tzn. přivolávačka na návěstidle je rozhodně prokazatelnější.
Neděle, 12. prosince 2021 - 19:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2695
Registrován: 6-2019
tak by se mělo SZZ předrátovat, aby ten volnoznak na odjezdu šel rozsvítit.
Nevyhovující šuntová citlivost KO. Reko na PN nemá význam, protože se připravuje komplet modernizace.

Tak má dostat k ruce druhýho, který bude sepisovat rozkazy a nosit je (nebo je diktovat přes GSM-R).
To už ten druhý může dávat RPN a netřeba nic sepisovat nebo diktovat, ne?
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Neděle, 12. prosince 2021 - 19:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2696
Registrován: 6-2019
musí se zapisovat a je tam počítadlo jejich použití. To u RPN není.
Jediný rozdíl je v tom počitadle. A na něm se moc nevozte, protože tam lze namačkat neomezený počet PN, bez ohledu na realitu.
Evidovat se musí i RPN (= způsob odjezdu vlaku).
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Neděle, 12. prosince 2021 - 20:09:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3497
Registrován: 4-2014
Citace již neplatného předpisu ČD D46 jak se RPN směla používat na Plzni - Chebu v době jeho platnosti:

60. Návěst Ruční přivolávací návěst se ve stanicích Plešnice - Lipová u Chebu (včetně ŽST Mariánské Lázně) používá pouze v případech, kdy je to nařízeno ROV nebo ROVZZ; o použití Ruční přivolávací návěsti musí být strojvedoucí zpraven písemným rozkazem z výchozí (dispoziční) stanice.

Takže na Plzni - Chebu se ve skutečnosti vůbec RPN nepoužívala.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 06:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13164
Registrován: 4-2003
Výpravčíxy:Porucha bude trvat třeba 3 hodiny. A to si myslíte, že se sežene někdo "k ruce" dříve, než se porucha odstraní ?

Interní problém Správy železnic. Proč by to měl řešit strojvedoucí?!? Viz též Mikulda.


Hajnej:U nás zas takovým říkáme "salonní programátoři"...

Jasně a proto jsem psal, že by článek 985 měl být napsán výrazně přehledněji a srozumitelněji. Viz můj příspěvek 13162.

Nebo ještě daleko lépe, aby RPN byla omezena jen na hradla bábabloku, což už jsem tu také psal.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 08:11:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13165
Registrován: 4-2003
Mladějov:Tvoje představy o tom, jak by to mělo vypadat, vycházejí pořád z tvého pohodového občasného víkendového ježdění motoráčkem po Pražském Semmeringu, nezlob se.

Že Ti fakt ta huba neupadne... Vysvětlili jsme si to mimo k-report a píšeš tyhle nesmysly zase. Poslední dva roky mám vyjma měsíců, kdy jsem na dovolené, běžně pět až sedm směn měsíčně. Povětšinou na S34, jednou za měsíc Pražský motoráček, párkrát do roka odvezu Posázavský motoráček, ale už dva roky jezdím dvakrát až třikrát měsíčně na lince T3 ze Střekova do Zubrnic. Krom toho celý rok 2020 jsem jezdil jako výpomoc u Laenderbahnu, vesměs na vlacích Rakovník - Most. První půlrok to tam bylo někdy až šest směn za měsíc, obvykle ranní směny s přespáním na nocležně v Rakovníku. Sem tam i odpolední, ale ty jsem moc rád neměl, neb jsem ranní člověk a konce směny po půlnoci moc nemusím. Sem tam jezdím ještě i jinam, ale to jsou ad hoc záležitosti, nic pravidelného.


Strojvůdce Sbahnu, co ten rozkaz bude muset vyplňovat, podepisovat za tu šichtu pětkrát jen v tom Karlštejně ti pěkně poděkuje a ten výpravčí tuplem - zrovna při poruše nebo jen výluce ZZ má hromadu jiných starostí a použití RPN se dokumentuje.

Strojvůdce S-Bahnu linky S34 v mém podání by ani nepípnul, kdyby si měl rozkaz přečíst, podepsat a zachovat se podle něj. A to klidně desetkrát denně.

A jak zcela správně psal Mikulda, ty výpravčí pro takové situace tam mají být dva a ne jeden.


Jestli jsi podělanej, tak si dej na sklo kamerku a nahrávej si to - prostě nemůžeš na každý prd mít důkaz k soudu, to bys nemohl jezdit ani někde na ranžíru na posunu.
Mmch ty nemusíš nic dokazovat.


Tak podívej, už jsem před pár lety ve věci mimořádné události absolvoval několik stání u soudu a musím mimo jiné vyseknout poklonu vyšetřovateli Police ČR, který měl případ na starosti. Stejně tak musím s velkou poklonou poděkovat Drážní inspekci za to, že vše vyšetřila tak, jak vyšetřila.

Takže až si někdo z těch, co mne tu tak rádi vláčíte hnojem, užijete něco takového: http://www.dicr.cz/uploads/Zpravy/MU/DI_Vysehrad_140917.pdf

...tak mi dejte vědět, rád si vaše dojmy poslechnu. Aby bylo v této věci zcela jasno, tak jsem byl strojvedoucí posunového dílu. Důvod nehody je popsán celkem jasně. Sám k tomu mohu dodat jen to, že kdyby rychlík ze Smíchova na hlavní nádraží jel až potom, co by dojel osobák z hlavního nádraží na Smíchov, tak bych byl ušetřen tohoto superzážitku a nebolela mne z toho hlava další tři roky, než se věc s konečnou platností uzavřela.

Prostě se zas něco při výluce chtělo urychlit a vznikla nehoda. Kdyby rychlík počkal na Smíchově na příjezd osobáku, tak sice bude mít zpoždění, ale to by se vstřebalo hned na hlavním nádraží, kdy tam měl rychlík pobyt asi deset minut.

Byla to pro mne velká výstraha, abych si věci na dráze nepředstavoval jen v hezkém světle, že to vůbec není žádná romantika a hraní si s vláčky. A mohu jen děkovat pánu bohu (a jeho náměstkovi pro bezpečnost železniční dopravy [wink]) a svému andělovi strážnému za to, že jsem z nehody vylezl "jen" otřesen a řádně vyškolen na téma bezpečnost železniční dopravy. Několik boulí na hlavě, co mi přitom vznikly a tržnou ránu na čele, kterou jsem si hned zalepil náplastí, ani nepočítám. Složky IZS mne chtěli hnát na ošetření, ale to jsem tehdy odmítl. Asi to z mé strany nebylo úplně rozumné, další dny mne pěkně bolela hlava a hodil jsem i několik šavlí. Přitom jsem ještě následující den po nehodě po navrácení některých vozidel na koleje s posunovým dílem odjel na Smíchov. Dneska už bych takovou pitomost neudělal a nechal se ošetřit a odvoz posunového dílu nechal na jiných...

Na signalistu, který byl za nehodu na Vyšehradě odsouzen, se nezlobím a osobně jsem mu to i sdělil, když už mne pak jako výpravčí jednou nesl rozkaz a omlouval se mi, za to, co vyvedl. Sebekriticky jsem totiž musel po obhlídce jeho pracoviště uznat, které jsem později po nehodě několikrát provedl, že bych to na jeho místě podělal asi úplně stejně [sad].

Proto nesnáším urychlovače během výluk (zde zrovna Mladějov a AŠM), nesnáším systém, kdy si tito lidé myslí, že jde nacpat tlusté do tenkého. Ano, ono to v 99 procentech případů vyjde, ale stále to není 100 procent. Proto mám rád zabezpečovací zařízení třetí kategorie a nemám rád elektromechaniky, ústřední zámky a pod.. Ostatně nehoda, které jsem se v roce 2014 účastnil, vznikla ještě za elektromechaniky, asi týden před uvedením současného zabezpečovacího zařízení do provozu. Kdybych tam byl až po uvedení nového zabezpečovacího zařízení do provozu, nehoda by nejspíš nevznikla, bylo by na monitoru obsluhy vidět, že je pokračování první koleje na zhlaví obsazeno. Během éry elektromechaniky byla sice doplněna kontrola volnosti staničních kolejí, ale nebyla doplněna kontrola volnosti zhlaví a záhlaví.

Takže díky za pozornost a zejména těm starým zbrojnošům, co mne tu vláčí s oblibou kanálem a myslí si, že budu pokorný před jejich názory, rovnou sděluji, že pokorný nebudu. Mám k tomu dost dobré důvody. Pokora totiž patří k provozu na dráze všeobecně. A ten, kdo jí nemá, tak je akorát koledník [angry].

Proto radši po přečtení podepíšu bez mrknutí deset rozkazů denně a neřeknu u toho ani popel, protože si třeba přečtu, že pro mne neplatí nějaké návěstidlo. Vždyť strojvedoucí S-Bahnu je stejně ve stanicích zná většinou nazpaměť. Takže když ví, že je například na páté koleji a dostane rozkaz, že pro něj neplatí návěstidlo S3, že je nejspíš asi něco blbě a dá se celá věc ještě zachránit. Už se mi to stalo a výpravčí se mi div neklaněl až k zemi, když jsem tuto chybu objevil... Při RPN nevím nic a vjedu v klidu do špatně postavených výhybek.

Při výlukách je prostě nutné obzvlášť dávat pozor, je k tomu potřeba i více zaměstnanců. Vidíme to i na letošní nehodě v Otrokovicích, kdy už byla vydána závěrečná zpráva, na kterou upozorňují na zdopravy.cz : https://zdopravy.cz/za-srazkou-nakladnich-vlaku-u-otrokovic-bylo- selhani-dozorce-vyhybek-99235/
Pondělí, 13. prosince 2021 - 09:20:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 6-2019
Pokora totiž patří k provozu na dráze všeobecně.
A proč se tedy chováte jako sebestředný namyšlený xoxot?

Poslední dva roky mám vyjma měsíců, kdy jsem na dovolené, běžně pět až sedm směn měsíčně. Povětšinou na S34, jednou za měsíc Pražský motoráček, párkrát do roka odvezu Posázavský motoráček, ale už dva roky jezdím dvakrát až třikrát měsíčně na lince T3 ze Střekova do Zubrnic. Krom toho celý rok 2020 jsem jezdil jako výpomoc u Laenderbahnu, vesměs na vlacích Rakovník - Most. První půlrok to tam bylo někdy až šest směn za měsíc, obvykle ranní směny s přespáním na nocležně v Rakovníku. Sem tam i odpolední, ale ty jsem moc rád neměl, neb jsem ranní člověk a konce směny po půlnoci moc nemusím. Sem tam jezdím ještě i jinam, ale to jsou ad hoc záležitosti, nic pravidelného.

A stíháte někdy souložit?
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 13. prosince 2021 - 10:51:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13166
Registrován: 4-2003
AŠM:A proč se tedy chováte jako sebestředný namyšlený xoxot?

Pokora k provozu na dráze přeci není to samé, co pokora vůči některým jedincům zde, kteří by jí ode mne tak moc chtěli. Automaticky, nejlépe hned, vždy a ve všem. Proboha za co?!? Ani já po ničem takovém netoužím a chodím si sem jen zadiskutovat (a samozřejmě se také něco dozvědět [wink]). Přesto si některých diskutérů velice vážím a abych jmenoval alespoň jednoho, tak zmíním alespoň Petra Šimrala.

Jinak aby nevznikaly diskuse, kde to akorát graduje a nevede nikam, se už snažím na některé diskutéry nereagovat. Ale občas to poruším a je otázka, zda je to dobře. Na druhou stranu, když se šťourá do bezpečnosti železniční dopravy, tak se občas neudržím... A teď už jsem se neudržel a uvedl jsem i důvod, proč mám některé názory na bezpečnost železniční dopravy takové, jaké je mám. Vydržel jsem to přes sedm let...

A námitka, že se chovám jak sebestředný kokot, spláchnu takto: Kdo mne zná osobně, tak ví, že tomu tak vůbec není [wink].


A stíháte někdy souložit?

Nejsem zdaleka sám, kdo si občas nepoloží otázku, kde AŠM bere čas na své výlety a jestli dělá víc, než tři čtyři směny měsíčně. Ale nijak to neřeším, není to přeci vůbec můj problém a jsem naopak rád, že ze svých cest přiveze alespoň zajímavé zážitky a fotky [wink].

A ano, souložit stíhám, stejně tak třeba stíhám vyrazit s osmiletou dcerou mé přítelkyně stavět sněhuláka (včera), či jít na svah na boby (předevčírem) [wink].
Pondělí, 13. prosince 2021 - 10:54:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13167
Registrován: 4-2003
Složky IZS mne chtěli

Fuj, to jsem se sám sebe lekl [proud].
Pondělí, 13. prosince 2021 - 12:12:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1894
Registrován: 11-2005
Ahmad_Šáh_Masúd:
"A proč se tedy chováte jako sebestředný namyšlený xoxot?"

Ahmad_Šáh_Masúd:
"A stíháte někdy souložit?"

S osobními útky, ať už namířenými proti komukoliv, jdi do háje. Ď.
Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 12:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2699
Registrován: 6-2019
kde AŠM bere čas na své výlety a jestli dělá víc, než tři čtyři směny měsíčně.
Já to však nepoužívám jako nesmyslný podpůrný "argument" pro tažení proti RPN, či co to mělo znamenat. Mladějov má totiž pravdu - ta popsaná praxe s víkendovým provozem lehkých krátkých motoráčků po nějakých lokálkách je proti jeho životním zkušenostem flusnutím do veletoku. A huba mu fakt neupadne, jako proč.

Strojvůdce S-Bahnu linky S34 v mém podání by ani nepípnul, kdyby si měl rozkaz přečíst, podepsat a zachovat se podle něj. A to klidně desetkrát denně.
Brzda provozu. Naštěstí jsou i rozumnější dopravci.

, ty výpravčí pro takové situace tam mají být dva a ne jeden.
Rostou na stromech u Mikuldů a Bramů. [crazy][crazy][crazy]

Proto nesnáším urychlovače během výluk (zde zrovna Mladějov a AŠM), nesnáším systém, kdy si tito lidé myslí, že jde nacpat tlusté do tenkého.
Tak z poruchy je najednou výluka? Zkuste udržet kontext, prosím.

rovnou sděluji, že pokorný nebudu. Mám k tomu dost dobré důvody. Pokora totiž patří k provozu na dráze všeobecně.
Popřít v jedné větě sám sebe, to už chce talent. [crazy]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 13. prosince 2021 - 12:18:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2700
Registrován: 6-2019
S osobními útky, ať už namířenými proti komukoliv, jdi do háje. Ď.
To byl dotaz, nikoliv útok a reakce na bramův dlouhý výčet jeho pracovních aktivit.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 13. prosince 2021 - 12:27:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2701
Registrován: 6-2019
Na druhou stranu, když se šťourá do bezpečnosti železniční dopravy, tak se občas neudržím...
Pro bezpečnost žel. dopravy uděláte nejlépe, když se doučíte základní předpis D1, ze kterého jste již podruhé projevil pozoruhodné nedostatky (poprvé jste chtěl odjet od místa střetu s překážkou na provozované dopravní cestě bez souhlasu provozovatele dráhy).

A teď už jsem se neudržel a uvedl jsem i důvod, proč mám některé názory na bezpečnost železniční dopravy takové, jaké je mám.
To jsme si přečetli, nevíte ani kde se zastavuje s nákladním vlakem.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 13. prosince 2021 - 12:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13168
Registrován: 4-2003
AŠM:Pro bezpečnost žel. dopravy uděláte nejlépe, když se doučíte základní předpis D1, ze kterého jste již podruhé projevil pozoruhodné nedostatky (poprvé jste chtěl odjet od místa střetu s překážkou na provozované dopravní cestě bez souhlasu provozovatele dráhy).

Co takhle aby AŠM začal u sebe a nesděloval tu s klidem největšího suveréna, že diktuje všeobecné rozkazy. Tomu jsem se tady dost podivoval, protože u dlouholetého výpravčího bych čekal nepatrně lepší znalosti...

Tohle je dost podstatná záležitost oproti tomu, že jsem nevěděl, že také může stát výpravčí s RPN být kdekoliv mezi čelem vlaku a návěstidlem. Důvod, proč jsem si toho v předpisu SŽDC D1 nevšiml, jsem také uváděl. Krom toho jsem se vypravením vlaku výpravčím pomocí RPN nesetkal. Nejspíš se to používá tak minimálně, že možnost na toto natrefit, je velká vzácnost.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 13. prosince 2021 - 12:44:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13169
Registrován: 4-2003
AŠM:Tak z poruchy je najednou výluka? Zkuste udržet kontext, prosím.

To je v podstatě úplně jedno, protože v obou případech něco nefunguje standardním způsobem a je omezena kapacita dráhy. Mnohdy porucha výluce předchází, jindy zase vznikne porucha během výluky, kdy probíhají stavební práce - překopnutý kabel. A mnohdy stačí výluka sama o sobě.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 12:49:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2702
Registrován: 6-2019
Co takhle aby AŠM začal u sebe a nesděloval tu s klidem největšího suveréna, že diktuje všeobecné rozkazy.
Kde to čtete? Prošel své příspěvky za poslední dny a nikde to nevidím.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 13. prosince 2021 - 13:00:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13170
Registrován: 4-2003
AŠM:Kde to čtete? Prošel své příspěvky za poslední dny a nikde to nevidím.

To je záležitost stará přes rok. Je vidět, že pan AŠM má krátkou paměť. Jeho vztekání se projevilo stejně jako teď a i tehdy rád vytáhl nějakých pět šest let starou záležitost na téma nenahlášení mimořádného zastavení na trati dispečerům či výpravčím.


Rostou na stromech u Mikuldů a Bramů.

Viz Mikulda: Při poruše VZ jde na mašinu druhý fíra a nikdo se neptá, kde ho vezmete.

Mladějov má totiž pravdu - ta popsaná praxe s víkendovým provozem lehkých krátkých motoráčků po nějakých lokálkách je proti jeho životním zkušenostem flusnutím do veletoku. A huba mu fakt neupadne, jako proč.

Tak flusej i nadále, pokud to tak nutně potřebuješ. Bohužel to není nic jiného, než projev pěkně zbytnělého ega jistého západočeského výpravčího. Holt připustit, že se věci mají tak trochu jinak, je pro některé jedince nezvladatelná situace. Nečekám tedy, že si pan AŠM přizná, že by se konečně měl ve svém vyjadřování vůči mne lehce krotit. Očekávám, že naopak ještě přidá [proud].

Ovšem už se mi na to nějak nechce dále reagovat, mám i jinou práci [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 13. prosince 2021 - 13:19:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2703
Registrován: 6-2019
To je záležitost stará přes rok. Je vidět, že pan AŠM má krátkou paměť.
Aha, takže nikde. Tak to příště musíte zkusit něco lepšího.

Holt připustit, že se věci mají tak trochu jinak, je pro některé jedince nezvladatelná situace. Nečekám tedy, že si pan AŠM přizná, že by se konečně měl ve svém vyjadřování vůči mne lehce krotit.
Nemají se jinak. Máte celkem významné nedostatky z D1 a propagujete zbytečné zastavování vlaků.
Až se věci budou mít jinak, tak to poznáte, například z jiného znění dopravních předpisů. Do té doby vás bude zbytečně zastavovat leda hlupák.

Ovšem už se mi na to nějak nechce dále reagovat, mám i jinou práci
To chápu, tento diskuzní posun dovedl do dokonalosti už jistý ZH. [lol]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 13. prosince 2021 - 14:40:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13171
Registrován: 4-2003
AŠM:Aha, takže nikde. Tak to příště musíte zkusit něco lepšího.

Tak jsem si to "nikde" nakonec i našel: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4214016

Holt i mistr tesař se občas utne. To jen pro připomenutí toho "nikde", takže už nic lepšího zkoušet hledat nemusím [nene].

Osobně bych si výměnu příspěvků tohoto ražení velice rád odpustil, ale když AŠM jinak nedá, nelze to udělat jinak [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 13. prosince 2021 - 14:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2704
Registrován: 6-2019
Máte pravdu, mělo tam být "Pv". Zasluhujete uznání jednak za to, že jste v hlavě udržel rok a půl starou bezvýznamnou informaci a za druhé za trpělivost, že jste ji ještě dokázal najít. Rozdíl mezi mým překlepem a vašimi neznalostmi je sice nemalý, ale i tak - užijte si svých deset minut slávy.

Mimochodem - opravdu jen tak z vlastní úvahy zastavíte s nákladem u dopravní kanceláře?
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 13. prosince 2021 - 14:59:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13172
Registrován: 4-2003
AŠM:Máte pravdu, mělo tam být "Pv". Zasluhujete uznání jednak za to, že jste v hlavě udržel rok a půl starou bezvýznamnou informaci a za druhé za trpělivost, že jste ji ještě dokázal najít. Rozdíl mezi mým překlepem a vašimi neznalostmi je sice nemalý, ale i tak - užijte si svých deset minut slávy.

Lež má krátké nohy a většinou moc daleko nedojde [nene].
Pondělí, 13. prosince 2021 - 15:08:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2705
Registrován: 6-2019
Možná jednou pochopíte i rozdíl mezi lží a nevědomostí; já si totiž opravu nepamatuji každý příspěvek, který jsem sem kdysi dal.
A jak to bude s tím nákladem, už jste si to rozmyslel?
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 13. prosince 2021 - 15:26:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13173
Registrován: 4-2003
AŠM:Možná jednou pochopíte i rozdíl mezi lží a nevědomostí; já si totiž opravu nepamatuji každý příspěvek, který jsem sem kdysi dal.

Lež a nevědomost spolu obvykle úzce souvisí. Ten, který moc dobře ví, že nevěděl a nechce to přiznat, obvykle na svojí obranu lže a snaží se pošpinit co nejvíce protistranu.

Pokud jde o starost o mé znalosti, tak je zajímavé, že si pan AŠM pamatuje něco, co jsem nevěděl před pěti či šesti lety. Jojo, i pět šest let stará věc se bude do nekonečna připomínat [proud]. Ale s tím se počítá, ač už tato neznalost byla dávno odstraněna [wink].

A to, že jsem před pár dny díky k-reportu zjistil, že jsem si z předpisu SŽDC D1 nesprávně vyložil jeden článek, který má ve skutečnosti jiný výklad, je pro mne jen dobře. Alespoň o dané věci vím to, co bych vědět měl. Ale zajímavé je se poptat v okolí, kolik lidí o tomto článku a jeho výkladu nemá absolutně potuchy. Ano, je to právě tím, že se s RPN mnozí nikdy nesetkali. Prostě se ve stanicích téměř nepoužívá a bábablok je tu na vymření. Stejně tak jsem se nikdy nesetkal s návěstí posun námezník. Též mnohé slyšitelné návěsti pro posun už nikdo nepoužívá a nechtěl bych ani vidět, jak by to dopadlo při jejich použití. Totéž povolenky, pokud by je někdo použil, asi by to končilo nehodou...
Mladějov
Pondělí, 13. prosince 2021 - 15:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17171
Registrován: 3-2007
Brame, čím víc to howno budeš rozmazávat, tím víc bude smrdět.
Nekomentuju tvou diskusi s AŠM, ale za mne: neuznáš-neuznáš, mistr světa-mistr světa, mne nezbývá, než to vzít na vědomí, ale jen připomínám, že můj příspěvek byl REAKCÍ na tvoje "vylepšování" D1 a především tvé naschvály.

Za mne vše. Nechci se v tom nimrat (i kvůli tobě).

Jo vlastně ještě jedna "maličkost", ve které bych tě rád opravil (aby tvé předpisové neznalosti třeba neodsrali nevinní):

Cituji tě: Tohle je dost podstatná záležitost oproti tomu, že jsem nevěděl, že také může stát výpravčí s RPN být kdekoliv mezi čelem vlaku a návěstidlem. Důvod, proč jsem si toho v předpisu SŽDC D1 nevšiml, jsem také uváděl. Krom toho jsem se vypravením vlaku výpravčím pomocí RPN nesetkal. Nejspíš se to používá tak minimálně, že možnost na toto natrefit, je velká vzácnost.
(Příspěvek byl editován užiuvatelem Bram)

Tedy: Výpravčí pomocí RPN NIKDY NEVYPRAVUJE!!!!!!!!![smrt][smrt][smrt][smrt]

Vypravuje "jiným způsobem" a ani jedním z těch "jiných způsobů" NENÍ RPN!!!
Pondělí, 13. prosince 2021 - 15:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 6-2019
Ml: Mám stejný názor, takže házení hrachem na brama ukončuji (je až trapné, že se ospravedlňuje neznalostí jen jednoho článku, když už jsou nejméně čtyři).

Krom toho jsem se vypravením vlaku výpravčím pomocí RPN nesetkal.
A hele, další špek, sám sebe udal ještě z neznalosti výpravy vlaku. Ale OK, ukončuji Braming. [wink]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pikehead
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7790
Registrován: 3-2007
Jak chápete ten Vyšehrad? Nezjištění volnosti vlakové cesty je bezprostřední chyba, ale volovin se v tom napáchalo o dost víc, od přípravy výluky až po domluvu s výpravčí.

A na to, že v baucuku viseli montéři na plošině, tak výsledek je myslím ještě dobrej...
Pondělí, 13. prosince 2021 - 18:38:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1897
Registrován: 11-2005
Já to jako laik chápu takhle:
- je tam předpotopní zabzař, které neumožnilo kontrolu volnosti vlakové cesty (např. kolejovými obvody) a vynutilo si použití přivolávačky
- jízda vlaku pak není zabezpečena žádným technickým prostředkem, jen lidským faktorem, což je alespoň pojištěno tím, že tam ty lidské faktory jsou (minimálně) dva
- (třetím pojišťujícím lidským faktorem možná nějakým způsobem mohla být výpravčí, té to ovšem znemožnil ten chaos kolem ROV ?)
- oba dva (signalista i strojvedoucí krychlíku) ve stejnou chvíli byli nepozorní a předpokládali něco, co nebyla pravda, a tak byla hromada
- byla velká klika, že tam nezařval jeden nebo více dráteníků
- během vyšetřování vyplynula na povrch další pochybení všude okolo a značný šlendrián, což je asi časté
- nedělám si iluze, že by z toho byly vyvozeny následky ve smyslu just culture, místo toho budou (byli) pravděpodobně potrestáni tzv. viníci, tj. ti, jejichž pochybení vedlo k nehodě
Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak.
Úterý, 14. prosince 2021 - 00:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3499
Registrován: 4-2014
Minulý týden na zde na Káčku proběhl odkaz na nové pomůcky GVD a v pomůckách je připraveno další překvapení od SŽ, úplně chybí každoročně vydávaný soubor s aktuálními plánky stanic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Úterý, 14. prosince 2021 - 01:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10287
Registrován: 5-2007
Luboš_3.21: Sú na portále provozování dráhy, takže asi bolo len moc zložité to posťahovať. [kladivo]
Úterý, 14. prosince 2021 - 08:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 407
Registrován: 2-2018
Pikehead:
"Jak chápete ten Vyšehrad? Nezjištění volnosti vlakové cesty je bezprostřední chyba, ale volovin se v tom napáchalo o dost víc, od přípravy výluky až po domluvu s výpravčí.

A na to, že v baucuku viseli montéři na plošině, tak výsledek je myslím ještě dobrej..."

V tom rozkaze je jasně napsáno, že skrz Vyšehrad jen po 2. SK. Takže signalistovo chyba/lemplovství sice bezprostředně spoluzavinilo srážku, ale primární chybu udělala výpravčí. Že nechtěla nechat vyhnít Os u vjezdu a uhýbala rychlíkem hned na smíchovském zhlaví je z pohledu cestujícího sice chvályhodné, ale bohužel... Stejně tak není relevantní, jak byla sestavena souprava toho baucuku, což se podle DI jeví jako zásadní. Je pravda, že z hlediska logiky a přehlednosti měla být vyloučená i 2. SK. To, že tam vlaky nesmí, by ji trklo více než formulace, kudy vlaky jet mají.

A ano, být to o chvíli dříve, tak tam možná byl smrťák v podobě pádu z plošiny.
Úterý, 14. prosince 2021 - 08:50:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2709
Registrován: 6-2019
V tom rozkaze je jasně napsáno, že skrz Vyšehrad jen po 2. SK.
Nebylo, byl chybně zpraven variantním textem pro vlaky do Vršovic. Staniční koleje se v textech "V" stran jízdy se staženými sběrači nevypisují.

Takže signalistovo chyba/lemplovství sice bezprostředně spoluzavinilo srážku, ale primární chybu udělala výpravčí.
Primární prasárna a příčina je v nedovoleném obsazení nevyloučené části kolejiště, tedy dopravce MBM (a ty ústní "dohody" jsou neprokazatelné).

jízda vlaku pak není zabezpečena žádným technickým prostředkem, jen lidským faktorem, což je alespoň pojištěno tím, že tam ty lidské faktory jsou (minimálně) dva
Hned na začátku je zmíněno použití dotykového klíče, což je technický prostředek pro zajištění jízdních cest na elmech. ZZ, čili technický prostředek použit byl (asi jedna z mála správně realizovaných věcí).

té to ovšem znemožnil ten chaos kolem ROV ?
S ROVem chaos nebyl, IMHO bylo hlavní nedorozumnění mezi výpr. a ZPŘS a St. 2. Když už dělají něco nad rámec ROV, tak se musí umět domluvit jak, kde apod.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 14. prosince 2021 - 10:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 408
Registrován: 2-2018
AŠM: Chybné zpravení zavinilo nehodu? Nebo chybné postavení vlakové cesty? Ten R jel na hlavní, tudíž inkriminovanou výhybku měl z mostu projet rovně. Citace:
ROV stanovuje v bodě 6. Provozní dopravní a přepravní opatření:
„Etapa E1+G: V úseku Praha-Smíchov – Praha-Vyšehrad – Praha hl. n. a zpět provoz vlaků elektrické trakce možný pouze po 2. staniční koleji."
Úterý, 14. prosince 2021 - 11:43:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2711
Registrován: 6-2019
Chybné zpravení zavinilo nehodu? Nebo chybné postavení vlakové cesty? Ten R jel na hlavní, tudíž inkriminovanou výhybku měl z mostu projet rovně.
Tak nikdo se už nedozví, jesti ho schválně odbavily špatně z důvodu plánované jízdy po 3. SK. nebo šlo jen o neúmyslnou chybu. Příčina je v obsazení úseku, který být obsazen neměl a v bordelu, který kolem toho panoval a je tam velmi dobře popsaný.
Sama o sobě jízda se staženými sběrači po 3. SK by ještě střet nezpůsobila, to si jen zhotovitel dělal co chtěl a nechal část pracovního vlaku na provozované DC.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 14. prosince 2021 - 11:54:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13174
Registrován: 4-2003
Mladějov:Výpravčí pomocí RPN NIKDY NEVYPRAVUJE!!!!!!!!!

Výpravčí vypravuje vlaky proti návěstidlu, na kterém nejde rozsvítit volnoznak a ani PN jak? Když odmyslíme rozkaz, tak třeba jen se samotnou výpravkou a bez pomoci RPN? Nebo jak to bylo míněno?!? RPN sama o sobě přeci není rozkazem k odjezdu, ale jak to tedy udělat bez její pomoci, když rozkaz odmítáš jako příliš těžkopádnou záležitost?!?


Brame, čím víc to howno budeš rozmazávat, tím víc bude smrdět.

Ano, velice to smrdí už teď. Ale když mi nedáš pokoj a chceš mi zase brát svobodu projevu, tak se musím bránit. Byly doby, kdy jsem si Tě vážil, ale je vidět, že si opravdu názor na Tebe musím přehodnotit. Mělo mne Tvé jednání již minule varovat...


AŠM:Primární prasárna a příčina je v nedovoleném obsazení nevyloučené části kolejiště, tedy dopravce MBM (a ty ústní "dohody" jsou neprokazatelné).

Výhoda již dávno vyšetřené a soudně uzavřené mimořádné události je, že se na ní mohou šotovyšetřovatelé typu AŠM do sytosti vyřádit a nic už z toho pro nikoho neplyne. Tedy krom šířícího se šíleného smradu [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Úterý, 14. prosince 2021 - 12:01:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3500
Registrován: 4-2014
V Řevnicích jsem se setkal s tím, že výpravčí držel lízátko RPN a zároveň vypravil i projíždějící rychlík klasicky výpravkou ve směru Dobřichovice. Je to cca nějakých 5 až 6 let zpět.
Úterý, 14. prosince 2021 - 12:05:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2712
Registrován: 6-2019
No však ano, vypravuje výpravkou, Mladějov to psal správně. Nechápu co na tom Bram zase nechápe.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 14. prosince 2021 - 12:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13175
Registrován: 4-2003
AŠM:No však ano, vypravuje výpravkou, Mladějov to psal správně. Nechápu co na tom Bram zase nechápe.

Bram to chápe velice dobře. Bez pomoci RPN výprava vlaku proti návěsti stůj jen se samotnou výpravkou proběhnout nemůže [nene].
Úterý, 14. prosince 2021 - 12:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2713
Registrován: 6-2019
A proč tedy píšete:
Krom toho jsem se vypravením vlaku výpravčím pomocí RPN nesetkal. Nejspíš se to používá tak minimálně, že možnost na toto natrefit, je velká vzácnost.

Že by schíza?
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Úterý, 14. prosince 2021 - 12:35:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17187
Registrován: 3-2007
Brame, já ti píšu úplně upřímně a že to nejsi schopen pobrat a že si mne pro pravdu, že neznáš moc předpisy a že vystupuješ docela dost agresivně (viz třeba tvůj popis "zastavím a on mi to rád rychle napíše, když mu blokuju zadní zhlaví") nevážíš a jsi na mne namíchnutej - to je vážně jen problém tvé povahy.
A ne, že já ti nedávám pokoj - opakuju, ty jsi přišel první s kritikou používání RPN, rychlými soudy a já nesouhlasil (což je normální diskusní postup - fakt ti nebudu foukat do zadku i když řekneš hloupost, to ode mne nečekej).

Já tě považuju za chytrýho chlapa a vážím si tě furt, no pokud ty mne ne, tak s tím asi nic nenadělám - kvůli takové ptákovině, že jsem tvůj nápad zkritizoval. Co nadělám.

Tak se měj fajn a na pivo choď jen s lidma, co tě budou vždycky chválit, čau.
Úterý, 14. prosince 2021 - 13:04:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13176
Registrován: 4-2003
AŠM:Že by schíza?

Žádná schíza. Prostě jsem se nesetkal s případem, že by výpravčí stál u koleje a v jedné ruce držel RPN a v druhé ruce výpravku, či její noční ekvivalent. A nikde jsem nenapsal, že to takhle nejde.

Ovšem velice dobře chápu, kam mne jak AŠM, tak Mladějov chtějí dotlačit: Abych někde konečně napsal, že se výprava vlaku provede RPN. Ale toho se ode mne nikdy nedočkáte a krom toho jsem to tu ani nikde nenapsal. Prostě to nejde, neb pro strojvedoucího RPN není rozkazem k odjezdu. On ten článek 982 je napsán natolik srozumitelně a přehledně, že už to srozumitelněji a přehledněji více nejde [nene].

A to je velký rozdíl oproti nepřehlednému článku 985 b), na jehož mém nesprávném výkladu se tu tak rádi točíte. Pouze jsem umísťoval toho, kdo drží RPN, přímo k návěstidlu, což samo o sobě je naprosto správně vždy, jen to v některých případech je dovoleno nedodržet.
Úterý, 14. prosince 2021 - 13:25:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13177
Registrován: 4-2003
Mladějov:Brame, já ti píšu úplně upřímně a že to nejsi schopen pobrat a že si mne pro pravdu, že neznáš moc předpisy

Takže neznám moc předpisy na základě toho, že jsem správně umístil panáčka s RPN přímo k návěstidlu, což samo o sobě je správně vždy. Přičemž jsem z nepřehledného článku 985 b) nesprávně vyvodil, že to nemůže být jinak. Vždyť jsem to tu několikrát přiznal. Co ještě ode mne víc chceš?!?


A ne, že já ti nedávám pokoj - opakuju, ty jsi přišel první s kritikou používání RPN, rychlými soudy a já nesouhlasil (což je normální diskusní postup - fakt ti nebudu foukat do zadku i když řekneš hloupost, to ode mne nečekej).

Nikoliv. Pokud bys napsal, co jsem si špatně vyložil bez blbých keců okolo, neřeknu ani popel.


Já tě považuju za chytrýho chlapa a vážím si tě furt, no pokud ty mne ne, tak s tím asi nic nenadělám - kvůli takové ptákovině, že jsem tvůj nápad zkritizoval. Co nadělám.

Nenaděláš nic. K tomu, abych si Tě zase vážil, stačí málo: Buď tak laskav a nešiř tu o mne nesmysly toho druhu, že jsem víkendový strojvedoucí atd.. Tím spíš, že jsme si to již jednou vyjasnili a sám jsi se mi za to v mailu omluvil. Tak proč to tu šíříš dál?!?


Tak se měj fajn a na pivo choď jen s lidma, co tě budou vždycky chválit, čau.

Tak s lidmi, kteří by mne vždycky chválili, nikam ze zásady nechodím. Pochvala je hezká věc, slyším rád, ale to asi každý. Jenže k životu nepatří jen pochvaly [nene]. Pokud někdo jen chválí, tak je to ovšem podezřelé, od takových lidí je lepší se držet dál.
Úterý, 14. prosince 2021 - 13:31:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2714
Registrován: 6-2019
nešiř tu o mne nesmysly toho druhu, že jsem víkendový strojvedoucí atd.
Vždyť jste to tady sám o sobě psal. Pak se nedivte, že jste u čtenářů víkendový strojvedoucí. [crazy][crazy][crazy]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 14. prosince 2021 - 13:39:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13178
Registrován: 4-2003
AŠM:Vždyť jste to tady sám o sobě psal.

Hm, tak to bych docela rád věděl, kdy a kde jsem to psal.