Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 15. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 15. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:20:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14375
Registrován: 5-2004
Ten osobák na přeložce 220 i když bude dál od sídel bude díky rychlosti (neřkuli že by tam jezdil třeba panter místo reginy...) i do toho Benešova nejmíň o polovic rychlejší než jakejkoli bus a jedno jestli do Votic nebo Olbramovic. Nemluvě o tom, že pokud to bude bus tak padne možnost dojet VHD do Tábora od třeba Heřmaniček a Prčicka. Protože i kdyby se kraje dohodly na nějaký mezikrajský bus lince zas to bude proti osobáku neskutečnej courák.

Ale samozřejmě lze zrušit i ty osobáky a udělat z Český Sibiře dopravně totální prdel světa. Teď je tam alespoň ten vlak.

Jako jo - udělat koncept s osobákem Benešov - Sedlčany a zastavovat rychlíky Votice, Heřmaničky, Střezimíř, Mezno, Sudoměřice a Chotoviny by nejspíš šlo a asi by se ani nějak propastně neprotáhla proti dnešku jízdní doba. Jen by zas nastal řev že to zdržuje cestující ze Soběslavi do Prahy....

Jinak i na D5 v Prudný zlevnil benál o 0,60 a dnes ho tam měli za 37,90 (minulej tejden 38,50).
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:25:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11614
Registrován: 5-2002
ad David: Totéž u Horního Slavkova (kde mi smysluplnost osobní dopravy přinejmenším právě po Horní Slavkov přišla vyšší než v úseku Kralovice - Mladotice).


Smysluplnost obnovy tratě Rakovník - Kralovice vidíme v přímém přenosu a v úseku Kralovice - Mladotice by to bylo ještě horší.

Stejně by to dopadlo v případě tratě Krásný Jez - Loket, byť tam jezdilo v letech 1996/1997 1500 lidí denně.
Nicméně ta má možnou perpektivu v nákladní dopravě, nad Horním Slavkovem je 5 miliónů tun lithiového písku. Jenže v případě obnovy trati je tam opět zájem o zavedení osobní dopravy (dnes jí považuji za zbytečnou), což neumožní rozjet ekonomický koncept nákladní dopravy...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14376
Registrován: 5-2004
"Pokud poblíž stanice nebo zastávky vede nějaké autobusová linka, tak by měla být pokud možno zkoordinována se železniční dopravou, a měla by být na ní pokud možno navázána"

IDOS Praví: v neděli Beroun vlak 7,01 - Lochovice 7,21. Z Lochovic "navazuje" bus směr Hostomice a Řevnice, IDOS ho nabízí v 7,32. Paráda až na drobný detail že bus je nabízen z náměstí, tedy nějakých 800 m. Když už ten bus nemůže zajet k nádraží tak by to aspoň mohlo nabídnout zastávku Lochovice u závor když to jede od Hořovic...

Asi ale není zájem aby tím někdo jezdil. Já bych na tohle opravdu nespoléhal když ten osobák může klidně 10minut čekat na zpožděný R od Prahy...
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:32:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7049
Registrován: 3-2006
pilot.pirx:
"A kde se berou peníze na ty dotace?
(Jakože poté, co jsme přispěli na "designové hračky" těm, kteří to nepotřebují, tak padnou nějaké drobky z daní na "rádobyekologickou" socku?)"

No přeci z provozu té socky, co máte v garáži. Nějak umlkla ta emisní povolenka pro automobily se spalovacím motorem. Asi kvůli COVIDu a taky se v Německu mění vedení.[wink]

Ad Mladějov. Nezbývá Vám jen držet palce, aby jste byl ta vysokopříjmová skupina, která na mobilitu bude mít, jak pěkně informoval pan Borecký. Pak budete mít i na ten svůj elektromobil.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:33:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4662
Registrován: 12-2007
David: Noclehárnou Prahy se kvůli vysokým cenám pražských bytů stává pomalu celý Středočeský kraj. Podle mne v budoucnu klidně budou lidé denně dojíždět i 100 kilometrů do Prahy, pokud tuto jízdu uskuteční do jedné hodiny. To ale především tam, kde je v blízkosti dálnice, anebo bude trať, kde i předměstské vlaky dojdou k průměrné rychlosti 80 - 100 kilometrů. Výhodou těchto vlaků je to, že z okraje Prahy do centra až na výjimky se dostanou rychleji než automobily nebo autobusy s přestupem na stanice metra.
Předpokládám, že v bytových domech budou bydlet zejména lidé v blízkosti Prahy, jako jsou Milovice, Kladno, Neratovice apod. Rodinné domky ve vzdálenosti do 50 kilometrů od Prahy budou také dost drahé, čili lidé s menším příjmem budou hledat bydlení ve vzdálenějších místech, a proto často ekologicky zaměřeným mladým rodinám s dětmi bude právě vyhovovat jižní část Středočeského kraje, kde v řadě míst jsou spíše vesničky, kde se pomalu jak zastavil čas, ale na druhé straně se tam lidé dobře znají.
Quex
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:35:05  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8482
Registrován: 5-2002
U svého auta mám jistotu, nic si neničím a vím, že dojedu nejspíš bez poruchy - o cizím autě, k němuž nemá majitel žádný vztah a naposled si ho půjčil pan Vomáčka, co s ním vozil v kabině dříví z lesa a pak parta pubošů, co si s ním hráli na louce na rallye a po nich mladá dvojice, co nemá byt na šukání - děkuju nechci.
[lol]
Brutálně naturalistický popis, ale výstižný.[biggrin] Nicméně, četl jsem někde, jak generace Z netouží mít ani řidičák ani svoje vlastní auto, protože jí připadá normální jezdit MHD a případně nějakými sdílenými auty.[lol] Syn Radka_Š bude nejspíš pozitivní výjimka.[rofl]
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:37:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4663
Registrován: 12-2007
Podle mne se elektromobily postupně rozšíří zejména na venkově, kde si lidé pořídí fotovoltaické panely na střechách svých domků, a přes noc si své elektromobily budou dobíjet. Pokud si lidé budou moc dobíjet elektromobily přes noc a budou je používat na krátké vzdálenosti, dejme tomu do 50 km denně, tak se jim časem vyplatí. Ale na delší dobu jízdy budou muset používat hybridy.
Mladějov
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:53:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17174
Registrován: 3-2007
PV: Proč bys zastavoval s rychlíkama Votice, když stejně všichni jezděj k R do Olbramovic vč. busu, koukni se, kde je ve Voticích nádraží, proč Střezimíř a Mezno - se podívej, kolik tam bydlí lidu - ten jeden, co tam nastupuje si holt dojede autem na tu zastávku R, proboha.

Jinak přidat R ty cca tři zastávky navíc řešení je, jízdní doba R zůstane tak na úrovni dneška, cestovní časy lidí z pérdelí zůstanou cca stejné, kde jim zastaví R, tak o dost kratší, ušetří se hafo peněz za osobáky, další za nějaké dvojsystémové Pantery, ve kterých jede pět lidí a ještě nemusím nijak zásadně překopávat x dalších lokálek (Pacifiky, Vlašimku, Sedlčanku třeba).
Ono nějaké to "přetáčení" navazujících o půl hodiny při hodinovém nebo dvouhodinovém taktu vždycky spolehlivě nějaké cestující vyžene.

Samozřejmě, že "jezdičům k ohni" se tohle líbit nebude, "tradicionalistům" jako ty asi taky ne, ale rozumné kompromisní řešení tu je (a když máme ještě expresy pro budějické a táborské, tak vcelku OK).
Pondělí, 13. prosince 2021 - 18:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15855
Registrován: 12-2007
cestovní časy lidí z pérdelí zůstanou cca stejné, kde jim zastaví R, tak o dost kratší, ušetří se hafo peněz za osobáky, další za nějaké dvojsystémové Pantery, ve kterých jede pět lidí a ještě nemusím nijak zásadně překopávat x dalších lokálek (Pacifiky, Vlašimku, Sedlčanku třeba).

S tou "drobností", že rozestup mezi R a Ex by se tím pádem mezi Prahou a Benešovem změnil z 30 - 30 na cca (resp. nemá-li být JŘ Os vlaků vyloženě "kulhající", tak asi jedině "ne-cca"?) 15 - 45. Protože časové polohy expresů se (při fixních ČB v S:00 h) mezi Prahou a Benešovem každopádně pohnou.

Včetně toho, že tím pádem stejně předjetí části Os vlaků expresem v některé ze stanic (Čerčany nebo Senohraby).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mladějov
Pondělí, 13. prosince 2021 - 18:11:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17175
Registrován: 3-2007
Mořepetr:
"pilot.pirx:


Ad Mladějov. Nezbývá Vám jen držet palce, aby jste byl ta vysokopříjmová skupina, která na mobilitu bude mít, jak pěkně informoval pan Borecký. Pak budete mít i na ten svůj elektromobil."

????

Asi jste mne úplně nepochopil.
Takže - upřímně jsou mi kecy nějakého lokálního politika typu Borecký i on sám úplně u řiti a nepřikládám jim žádnou váhu.

Pak vnímejte to co píšu - já si elektromobil minimálně jednou tak drahý, než auto na benzín, prostě kupovat nebudu. Jestli se tou povinností míníte nechat strašit, tak vaše věc.

A jestli jsem vysokopříjmovej - ne, ale chudej taky ne.
Koukněte, já si koupil nové auto nedávno, při svém věku (podobném vašemu) a svém ne moc velkém nájezdu si koupím další tak za 10, spíš 15 let a to už mi nejspíš vydrží do smrti nebo do té doby, co budu moci řídit a zatím nemám strach, že bych na to třeba neměl - ono toho jako dědek - důchodce zas tolik nepotřebujete [biggrin].
Mladějov
Pondělí, 13. prosince 2021 - 18:15:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17176
Registrován: 3-2007
David:
"cestovní časy lidí z pérdelí zůstanou cca stejné, kde jim zastaví R, tak o dost kratší, ušetří se hafo peněz za osobáky, další za nějaké dvojsystémové Pantery, ve kterých jede pět lidí a ještě nemusím nijak zásadně překopávat x dalších lokálek (Pacifiky, Vlašimku, Sedlčanku třeba).

S tou "drobností", že rozestup mezi R a Ex by se tím pádem mezi Prahou a Benešovem změnil z 30 - 30 na cca (resp. nemá-li být JŘ Os vlaků vyloženě "kulhající", tak asi jedině "ne-cca"?) 15 - 45. Protože časové polohy expresů se (při fixních ČB v S:00 h) mezi Prahou a Benešovem každopádně pohnou.

Včetně toho, že tím pádem stejně předjetí části Os vlaků expresem v některé ze stanic (Čerčany nebo Senohraby).
"

Nevím, nepočítal jsem to, na to jste tady vy, tak ten koncept rozviňte.

V Čerčanech nemůžete předjíždět R Os, protože tam většinou nemáte hrany, v Senohrabech jedině na střídačku.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 18:26:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15856
Registrován: 12-2007
Nevím, nepočítal jsem to, na to jste tady vy, tak ten koncept rozviňte.
Vy přicházíte s konceptem odchylným od reálně plánovaného stavu, tzn. "rozvíjecí břemeno" je na vaší straně.

P. S. Přijmeme-li tezi, že předjíždění Os-221 rychlíkem/expresem není problém, pak platí, že lze skloubit nezměnění časových poloh Os-221 (a s tím spojenou nepotřebu překopávat časové polohy Os-210/212 apod.) s posunem časových poloh R-220 i Ex-220.

Naopak přijmeme-li tezi, že předjíždění Os-221 rychlíky je nevhodné/nežádoucí, pak vám tam hapruje to co jsem napsal - jiný než 30min. rozestup R vs. Ex na t-221 vs. potřeba mezi ně (bez předjíždění) vklínit Os-221 ve 30min. intervalu co se úseku před Benešovem týče.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 18:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11615
Registrován: 5-2002
ad Wagon: Podle mne se elektromobily postupně rozšíří zejména na venkově, kde si lidé pořídí fotovoltaické panely na střechách svých domků, a přes noc si své elektromobily budou dobíjet. Pokud si lidé budou moc dobíjet elektromobily přes noc a budou je používat na krátké vzdálenosti, dejme tomu do 50 km denně, tak se jim časem vyplatí. Ale na delší dobu jízdy budou muset používat hybridy.

V roce 2019 by Vám možná někdo zatleskal, nyní rozhodně ne...
a) v noci sluníčko nesvítí.
b) z toho plyne, že si musíte k FVE pořídit zbytečně cca dvojnásobné baterie nebo si koupit elektromobily dva (s jedním jedete na parkoviště k vlaku, druhý v létě přes den nabijete).
c) na trh za čas dorazí secondhandové elektromobilní plečky s dojezdem 100 km, stále ale u nich zaplatíte za baterii v kapacitě, kterou reálně v době prodeje má a ještě k tomu do baterky nevidíte.
d) tedy proti fosilní plečce budete muset investovat násobně více a budete se modlit, aby Vás politici nechali tuto investici umořit (výsledky politické práce na úrovni Evropy můžeme sledovat v přímém přenosu).
e) u maximálně možné FVE 10 kWp sice v létě vyrobíte cca 1500 kWh s přebytkem cca 1000 kWh, což Vám umožní najezdit zadarmo s elektromobilem okolo baráku cca 6 000 km.
f) v zimě nezískáte ani kilometr a dodavatelé elektrické energie si již domácích solárníků všimli a ceníky tomu odpovídají (solárníci odebírají elektřinu pouze v zimě, v létě platí pouze paušály).
g) Já mám tarif z října 2020 s cenou 1885 Kč/MWh, paušálem 80 Kč a uznáváním přetoků do veřejné sítě ve výši 40%, tedy cca 85 haléřů za kWh. Od roku 2022 je cena 3255 Kč/ MWh, paušál 200 Kč a přetoky za 100%. Ale ty přetoky chcete nemít pro nabíjení elektromobilu.


Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Mladějov
Pondělí, 13. prosince 2021 - 18:36:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17177
Registrován: 3-2007
Wagon:
"Podle mne se elektromobily postupně rozšíří zejména na venkově, kde si lidé pořídí fotovoltaické panely na střechách svých domků, a přes noc si své elektromobily budou dobíjet. Pokud si lidé budou moc dobíjet elektromobily přes noc a budou je používat na krátké vzdálenosti, dejme tomu do 50 km denně, tak se jim časem vyplatí. Ale na delší dobu jízdy budou muset používat hybridy."

Jo, fotovoltaické panely nabíjej přes noc úplně nejlíp [biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]
A do 50 km denně - to vám z toho (nota bene kopcovitého) Voticka dojedou "s odřenýma ušima" s autem za 600 000.- tak do Bene a zpátky. Ony se jim nevyplatí už tím, že to při té desetileté životnosti elmobilu je to 5000.- měsíčně a u mladé rodiny s hypoškou minimálně 10 mega na barák, dětma na cestě minimálně do pár let (mateřská..) se fakt jen totální magor požene do koupi elektromobilu..se vyplatí..vy vážně žijete na Marsu.

A přečtěte si někdy (nebo se zeptejte) takovýho Petra Šimrala, co má (ve StČ) na střeše FV panely a kolik mu vyroběj třeba v lednu - vážně se snad už na ty vaše vize vykašlete [lol][lol][lol].

Vemte si prostě aspoň někdy tužku, papír a kalkulačku a příjem takové mladé průměrné rodiny.

Hlavně pořád nehoňte všechny myši najednou - zatím vyhlašujeme první postupný cíl: Okolo trati Bene-Tábor nezhoršit nijak podstatně zrušením Os mezi Olbra a Táborem dopravu místních do Prahy, Benešova a Tábora.
O tom se tady můžeme bavit a třeba i něco použitelného dát dohromady, rozšiřováním o další cíle (holuby na střeše) nikam nedojdete.


EDIT: PŠ už je tady [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Pondělí, 13. prosince 2021 - 18:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17178
Registrován: 3-2007
David:
"Nevím, nepočítal jsem to, na to jste tady vy, tak ten koncept rozviňte.
Vy přicházíte s konceptem odchylným od reálně plánovaného stavu, tzn. "rozvíjecí břemeno" je na vaší straně.

"

Ale já se s vámi přece nepřu - já vás úplně normálně žádám, abyste mi s tím návrhem pomohl, případně navrhl řešení své, když to moje je chybné, neproveditelné nebo prostě nevyhovující - proto tady diskutujeme, ne?

Házet jen do všeho vidle je hodně jednoduché, nicméně nikam nepostoupíme.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 13. prosince 2021 - 18:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7051
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"Pak vnímejte to co píšu - já si elektromobil minimálně jednou tak drahý, než auto na benzín, prostě kupovat nebudu. Jestli se tou povinností míníte nechat strašit, tak vaše věc. "

Však Vám ho nikdo nenutí, budete používat VHD, nebo sdílené vozidlo.[rofl]

Mladějov:
"Asi jste mne úplně nepochopil.
Takže - upřímně jsou mi kecy nějakého lokálního politika typu Borecký i on sám úplně u řiti a nepřikládám jim žádnou váhu.
"
Je mladej, ten se nezakecá.[wink]

Mladějov:
"A jestli jsem vysokopříjmovej - ne, ale chudej taky ne.
Koukněte, já si koupil nové auto nedávno, při svém věku (podobném vašemu) a svém ne moc velkém nájezdu si koupím další tak za 10, spíš 15 let a to už mi nejspíš vydrží do smrti nebo do té doby, co budu moci řídit a zatím nemám strach, že bych na to třeba neměl - ono toho jako dědek - důchodce zas tolik nepotřebujete [biggrin]."

Takže středněpříjmový a počítáte s koupí nového vozidla. No aspoň někdo jde proti proudu.[happy]
Pondělí, 13. prosince 2021 - 19:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5544
Registrován: 6-2016
Petr_Šimral: Ta tabulka je zajímavá, ale "malinko nepřehledná"[happy] Snad jsem pochopil správně, že v červnu, červenci, srpnu a září má fotovoltaika přebytky (za ten rok/minulým obdobím), v ostatních měsících jen doplňuje.

Jinak jsme zapomněli na možnost nabíjení elektrohéblů větrníkama - jsou noci, kdy to fučí o 106[biggrin]

Zájemci se mohou podívat na https://www.electrodad.cz/proc/ Ten pán je velký propagátor, ale není to gretén. Sem-tam zmíní i nevýhody elektrohéblů, a má o problematice velmi slušný přehled. V komisi ojropské únie pro elektrohébly by ho nepřijali!
Pikehead
Pondělí, 13. prosince 2021 - 19:49:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7792
Registrován: 3-2007
Nevím proč zdejší milci sibiřských prdelí (a jejich ještě prdelnějších nádraží) s obratem půl babky denně neřeší například poměrně velkou Bystřici s naprosto tristní vlakovou obsluhou, mizerně vymyšlenou už při stavbě koridoru (ne že by to nešlo napravit...). Nebo obsluhu Heřmaniček se Sedlcem za humny...

Sedlčanská trať není až taková vražda. Sám nevím čím, ale přípoje k rychlíkům se posilovaly a ve špičce je šukafon naplněn. Pochybuju, že jsou ti lidi ze Sedlčan, ale třeba se těch pár lidí najde...

Mladějov zcela správně vyzdvihuje hodnotu rychlíku (sám můžu potvrdit a děkovat nebesům, že v té díře díky §1 zastavoval a postupně se z něj - navzdory dodnes otřesným vozům ČD - stala docela poptávaná věc).

Parkoviště P+R u nádraží Olbramovice chce stavět obec a je v poměrně pokročilé fázi přípravy (mají snad pozemky i prachy).

Nápady o masovém stěhování mladých lidí do nějakých děr na Voticku (protože v novinách psali, že je teď drahý bydlení) a jejich dojíždění do Prahy může vymyslet jen jedinec, kterého zdravý úsudek již dávno opustil. Já sám si moc neumím představit ani denní dojíždění rychlíkem z Olbramovic (a to v něm můžete chrápat nebo pracovat).
Mladějov
Pondělí, 13. prosince 2021 - 20:27:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17180
Registrován: 3-2007
No protože ty konkrétní podmínky neznaj - a vadí jim hlavně to ZRUŠENÍ něčeho.
Sedlčanka - jo, psal jsem tu nedávno totéž, že mne ta velmi slušná obsazenost příjemně překvapuje.
A taky by mne zajímalo, odkud ti lidé jedou.
Přestupovat na R až v Bene je jednak kodrcání osobákem zbytečně dlouho, a hlavně nutnost cpát se do R v Bene s davem lidí - ten nástup v O. je prostě pro ty "via Olbra" velké plus.
Zase plus bude pro ty nastupující/vystupující v Benešově od/do Sedlčan odpadnutí přestupu při rozdílu časů pár minut - mně se ten nápad vozit Os Bene-Sedlčany tedy docela líbí.

A vozit to místo 810 třeba (když tedy ČD a po koridoru) solo 842(3), tak by to snad nebylo proti ničemu - ale do těchto úvah se pouštět nechci, to zase skončí v hádkách, která řada je lepší a levnější atd.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 20:34:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15857
Registrován: 12-2007
já vás úplně normálně žádám, abyste mi s tím návrhem pomohl, případně navrhl řešení své, když to moje je chybné, neproveditelné nebo prostě nevyhovující
Já jsem vám pouze upřesnil, jaké (mj.) je vámi navrhované řešení, a to v aspektu, který jste si dost možná neuvědomil (tzn. že sice nepohnete s rychlíky, zato expresy se každopádně pohnou).

Mmch. Čerčany v X:15/X:45 h považuji za řešení prospěšné pro oba Pacifiky; tato poloha vyplývající z hotového VoSu je známa již delší dobu na to, aby byly podniknuty kroky jako (každopádně) výstavba výh. (resp. malé žst.) na Svárově (tzn. vedení Os vlaků Praha - Vrané - Čerčany bez prostojů v Týnci či jinde), resp. "kroky znamenající stíhání kombinací křižování Hvězdonice - Ledečko".

Nevím proč zdejší milci sibiřských prdelí (a jejich ještě prdelnějších nádraží) s obratem půl babky denně neřeší například poměrně velkou Bystřici s naprosto tristní vlakovou obsluhou, mizerně vymyšlenou už při stavbě koridoru (ne že by to nešlo napravit...). Nebo obsluhu Heřmaniček se Sedlcem za humny...
Možná proto, že (v součtu s Olbramovicemi, Chotovinami a možná ještě něčím) by těch zastavení pak bylo příliš, resp. o to silněji by vyplynulo, že logickým řešením je Sp Praha - (bezzastávkově) Čerčany (s přípojem na oba Pacifiky) - Benešov a dále "všude tam, kde má zastavení smysl"; cíl vlaku: Tábor.

I když pravda, měly-li by souběžně s tím existovat jak R, tak i Ex, tak to znamená nutnost vést v úseku Praha - Benešov Ex + Sp ve svazku, tzn. ani tato varianta by nemusela být bez úskalí jako např. vznik předjíždění u "každého druhého" Os vlaku.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pikehead
Pondělí, 13. prosince 2021 - 20:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7794
Registrován: 3-2007
Mladějov: No zvláště jedinci jako pan Wagon si pamatují osobáky ČB-Praha v klase, které za totáče možná asi jezdily narvané. A v těch dírách po cestě přistupovali v neděli houfně lufťáci "a teď se to má rušit"...

Já si tuhle až říkal že bych to zkusil projet kam ti lidi Sedlčankou jezdí. [biggrin] Do Sedlčan je nově i bezstykovka, nebál bych se tam ani Regioshuttle... [happy]

David: Přes ty hory je fakt zbytečný vozit kapacitní vlak. Někde v Chotovinách (asi) může začít "táborské příměsto" a třeba naopak jezdit častěji než v dvouhodině a pohodlněji a rychleji v tramvaji...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Pondělí, 13. prosince 2021 - 21:24:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 8-2017
David, Pikehead: To by mělo smysl, kdyby R přestaly stavět v Benešově a Olbramovicích nebo se úplně zrušily, tak aby Benešov nepřišel o spojení na jih. Tři vrstvy jsou na Sibiři moc, ať už ta nejnižší bude osobák nebo spěšňák.
Osobně bych preferoval variantu Sp + R (bez zastavení v B a O). Obsloužilo by se všechno, co má smysl, na R by se nevozila hromada železa kvůli Benešovu až do Budějovic a ty dvě* zastávky navíc proti expresu by Budějičáky nezabily. Přijde doba, kdy i na ministerstvu přijde období úspor a radši ať se trochu omezí vlakodrom přes Českou Sibiř než aby se škrtaly linky, kde alternativa není.

*Planou bych vynechal, to je společně se Sezimákem na nějaký táborský S-bahn, pak třeba přímo do Velenic nebo naopak po předjetí přímo od Prahy.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 21:29:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14622
Registrován: 8-2004
J.M.:
"na venkově má dnes auto skoro každý. S tím naprosto souhlasím a víte proč? Protože od 90 let, kdy došlo na venkově téměř k rozkladu autobusové sítě, která byla jednou z nejlepších na světě, tu VHD na venkově udržovaly z větší části právě jen ty lokálky. A z dnešního pohledu vozily lidí dost."
Jen jestli Vy nezaměňujete příčinu a důsledek. Já byh řekl, že lidem ty lokálky nevyhovovaly už v druh polovině 20. století, někde i dříve a nad vodou je držela nedostupnost aut, zamrzlý společenský vývoj a plánované hospodářství bez řešení efektivnosti. Dostupnost aut spolu s rozmachem a pestrostí společenského i pracovního života (např. různé kroužky dětí nebo různé práce s pružnou prac. dobou) pak šla smysluplnost řady tratí definitivně k šípku.
Mořepetr:
"Zajímavé, že zrovna od Vás to slyším. Ještě by se Správa železnic mohla podle této definice chovat"
Já myslím, že Správa železnic by se i chovala (tratě rušila). Ale politická průchodnost je evidentně mizivá.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Mladějov
Pondělí, 13. prosince 2021 - 21:47:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17181
Registrován: 3-2007
Petr_Šimral:
" Od roku 2022 je cena 3255 Kč/ MWh, paušál 200 Kč a přetoky za 100%. Ale ty přetoky chcete nemít pro nabíjení elektromobilu.

"

Jestli můžeš pro mne polopaticky: Za vrácenou EE dostaneš 100%, tedy cenu, za kterou jsi ji kupoval a počítá se tedy suma za rok toho zúčtovacího období, kalendářního roku nebo čeho?
Nebo každý měsíc zvlášť? S tím souvisí dotaz, jestli dostáváš peníze za vyrobenou EE dodanou do sítě, když bude v tom měsíci (roce) nad energii odebranou?

Ono je to totiž docela důležité kvůli strategii spotřeby a akumulace - no rozhodně bych měl sezonní spotřebiče (sekačka, pila, křovinořez) na elektřinu.

Jinak 3,20 za kWh je pořád výborná cena.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 21:57:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 406
Registrován: 2-2018
Quex:
"U svého auta mám jistotu, nic si neničím a vím, že dojedu nejspíš bez poruchy - o cizím autě, k němuž nemá majitel žádný vztah a naposled si ho půjčil pan Vomáčka, co s ním vozil v kabině dříví z lesa a pak parta pubošů, co si s ním hráli na louce na rallye a po nich mladá dvojice, co nemá byt na šukání - děkuju nechci.
[lol]
Brutálně naturalistický popis, ale výstižný.[biggrin] Nicméně, četl jsem někde, jak generace Z netouží mít ani řidičák ani svoje vlastní auto, protože jí připadá normální jezdit MHD a případně nějakými sdílenými auty.[lol] Syn Radka_Š bude nejspíš pozitivní výjimka.[rofl]"

Lze jen potvrdit. Minulý týden jsem se přichomýtl k "najetí" - sdílené auto nedobrzdilo (ono samo) a podívalo se v koloně do kufru tomu předchozímu. Vylezl z toho týpek typu Bohouše z Bratrstva kočičí pracky. Mikina s kapucí na hlavě, která podle odéru pračku neviděla asi dlouho. Nedalo se posoudit, zda její nositel byl umytý...
Přidal bych ještě jeden postřeh. Člověk, který jezdí občas a pokaždé v jiném autě je z principu trvalý začátečník se vším, co z toho vyplývá. Naštěstí jsou tahle auta (zatím) dost viditelně označena, tak se od nich snažím držet dál. Stejně jako od Rohlíků, Košíků, DoDů a jiných "appkových" vynálezů [crazy].
Pondělí, 13. prosince 2021 - 22:06:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2425
Registrován: 1-2013
pilot.pirx: Člověk, který jezdí občas a pokaždé v jiném autě je z principu trvalý začátečník se vším, co z toho vyplývá.
Plně souhlasím. Jezdil jsem kdysi jenom s Wartburgem; najednou jsem jel se Škodovkou a úplně mimoděk jsem sahal pod volant na řadící páku.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 22:09:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15859
Registrován: 12-2007
Obsloužilo by se všechno, co má smysl, na R by se nevozila hromada železa kvůli Benešovu až do Budějovic a ty dvě* zastávky navíc proti expresu by Budějičáky nezabily.
Úskalím této (i kdyby jinak zajímavé) myšlenky je nesoulad požadavků na taktové uzly, přičemž po dokončení SoDo se ten nesoulad spíše prohloubí (a nemluvě pak o stavu po dokončení NeŠe):

- uzel v ČB v X:00 h
- odjezd z Veselí směr Praha až v X:35 h (stav platný přinejmenším pro L:35 h kvůli zajištění přípoje od JH)
- tvorba uzlu v Táboře

Což by při 1h taktu rychlíků bylo vyřešitelné leda tak polohou z ČB v X:10 h (pozn. tím pádem asi opět přivěšování/odvěšování vozů k/od lineckým/lineckých vlaků, aby se všichni vešli i v úseku Tábor - Praha?), Veselí odj. X:35 h - a tím pádem Tábor příj. (při dokončeném SoDo + bez zastavení v Plané) už cca v X:51 h, tzn. dost brzy pro tvorbu uzlu.

Anebo tedy o 5 - 10 minut později než zde uvedeno, ale tím pádem s o to "rozšklebenějším" zapojením do ČB.
Úterý, 14. prosince 2021 - 00:32:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4748
Registrován: 5-2004
pilot.pirx:
"Přidal bych ještě jeden postřeh. Člověk, který jezdí občas a pokaždé v jiném autě je z principu trvalý začátečník se vším, co z toho vyplývá."
Jasně, protože přesednutím do jiného auta se vyresetují naprosto všechny zkušenosti z provozu. [crazy] Na úzkých cestách jako na té na obrázku pak nestačím kroutit hlavou, jak ti nezačátečníci jsou schopní mě jedoucího v půjčovacím autě pravým kolem po kraji asfaltu vytlačit úplně z vozovky, protože se ve svým autě, v němž mají odcouváno víc než mám já odježděno popředu ve všech autech, [crazy] ke svýmu kraji nezvládnou přiblížit víc jak na půl metru.


Ad špína a technický stav půjčovacích aut. Minimálně pro Ajo a Autonapůl platí, že existují pünktlich řidiči, kteří mají auta jak ze škatulky a v perfektním technickém stavu i po 150000 km. Nicméně valná většina soukromých aut, která jsem mohl vidět, bývají ve stejném stáří ve stavu horším a špinavějším. (Zatím můžu těžko soudit, jak je na tom masovější Car4way, plánuju se něčím od nich svézt párkrát v dubnu, kdy by po necelým roce od novoty už nějaké problémy minimálně s čistotou mohly být vidět.)

Jaroslav_T:
"Jezdil jsem kdysi jenom s Wartburgem; najednou jsem jel se Škodovkou a úplně mimoděk jsem sahal pod volant na řadící páku."
Kterýžto problém se nejlíp eliminuje tím, že člověk bude od autoškoly po celý svůj řidičský život jezdit jedním jediným autem. [happy]

Jo a poslední věc, valná většina aut od Autonapůl je označená jen decentní nálepkou, z dálky jejich sdílenost nepoznáte. A pokud nevíte, čeho si všímat, tak možná ani zblízka:
Úterý, 14. prosince 2021 - 06:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7054
Registrován: 3-2006
Hroch:
" že zrovna od Vás to slyším. Ještě by se Správa železnic mohla podle této definice chovat"Já myslím, že Správa železnic by se i chovala (tratě rušila). Ale politická průchodnost je evidentně mizivá."
Ano první vlaštovka by už byla. Konkrétně se jedná o Uničovku. Tento způsob rekonstrukce regionální tratě, považuji za docela životaschopný [wink]
Tak jsem dorazil do práce, dokončíme tedy myšlenku. Že obdobný přístup i když již omezený místními podmínkami si zaslouží druhý pokus optimalizace 173.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Úterý, 14. prosince 2021 - 07:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11616
Registrován: 5-2002
ad Mladějov:

Petr_Šimral:
Od roku 2022 je cena 3255 Kč/ MWh, paušál 200 Kč a přetoky za 100%. Ale ty přetoky chcete nemít pro nabíjení elektromobilu.

Jestli můžeš pro mne polopaticky: Za vrácenou EE dostaneš 100%, tedy cenu, za kterou jsi ji kupoval a počítá se tedy suma za rok toho zúčtovacího období, kalendářního roku nebo čeho?
Nebo každý měsíc zvlášť? S tím souvisí dotaz, jestli dostáváš peníze za vyrobenou EE dodanou do ítě, když bude v tom měsíci (roce) nad energii odebranou?
Ono je to totiž docela důležité kvůli strategii spotřeby a akumulace - no rozhodně bych měl sezonní spotřebiče (sekačka, pila, křovinořez) na elektřinu.
Jinak 3,20 za kWh je pořád výborná cena.


Pozor, vypadlo mi tam slovo "silová"

Takže cca něco přes 4,5 Kč/kWh podle odběru v letních měsících, kde cenu za odebranou kWh zvyšují paušály prodejce a distributora.
Vyúčtování je roční, letos poprvé už bude na kalendářní rok.
V létě je běžné, že některý měsíc je "mínusový", rozpočítává se na kalendářní rok a přetoku nesmí být více než odebrané energie, v tomto případě jsou další dodávky do sítě zadarmo.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 14. prosince 2021 - 09:28:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4178
Registrován: 5-2002
Můj návrh:
vykašlat se na uzel v Budějovicích (stejně tam drtivá většina cestujících končí), mít uzel v Táboře.

V Táboře předjet rychlík expresem. Rychlík by odjel pár min. po Ex, při přidání pár zastavení (pokud počítáme 4 min. na zastavení, tak je to 6 zastávek + odjezd z Tábora 6 min po Ex; takže asi Chotoviny, Sudoměřice, Heřmaničky, Votice, Olbramovice, Bystřice - nic víc tam stejně není) by byl v Benešově o půl hodiny za expresem, tak by se vešel do taktu osobáků.

Přineslo by to zhoršení vazeb v Budějovicích (jediné, s čím je potřeba uvažovat, je Krumlov; jinak je to buď za roh - Čičenice - nebo to jsou díry: směr Borovany, Kaplice), ale zlepšení vazeb přes Tábor: od Prahy i Budějovic do Milevska i Pelhřimova expresem, byly by vazby od Benešova atd. i od Veselí i Soběslavi do toho Milevska i Pelhřimova. Navíc by vzniklo rychlé přestupní spojení z Veselí a Soběslavi do Prahy a kdo by nechtěl přestupovat, měl by spojení pomalé. Nebo by některý rychlík mohl jet jako dnes do Velenic a vytvořil by rychlé spojení Velenic a Třeboně s Prahou s jedním přestupem.

Od zprovoznění dvoukolejky přes Heřmaničky se trať zrychlí natolik, že se to bude muset promítnout do JŘ, i když se nebude jezdit k ohni.

Sedlčanka je sice fajn, ale hned vedle je I/18, docela dobře postavená a kvalitní silnice s minimem problémů. A co odeze jeden šukafon, to odveze autobus po té silnici taky - přičemž úspora by byla taková, že by to bylo na jeden expresní bus + jeden courák do center těch vesnic, aby lidi nemuseli kilometr ze zastávky do vsi (platí i u větších sídel, jako V. Janovice a Kosova Hora). Navíc Sedlčany dostaly nové spojení s Benešovem přes Neveklov. Proto bych byl s odhady budoucnosti této trati trochu opatrný. Totéž platí pro Vlašimku.
Úterý, 14. prosince 2021 - 10:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15860
Registrován: 12-2007
V Táboře předjet rychlík expresem.
(...)
od Prahy i Budějovic do Milevska i Pelhřimova expresem


Do/od Pelhřimova by v Táboře vznikla dost dlouhá přestupní doba, protože souprava vlaku od/do Pelhřimova by musela být odstavována mimo nástupiště po tu dobu, kdy by tam byly 4 koleje najednou (hovoříte-li o uzlu, tak ano - najednou či skoro najednou) obsazeny dvojicí rychlíků + dvojicí expresů.

Mmch. expres Praha - Linz by tedy měl jak dlouhý pobyt v ČB? (přesné časové polohy jste neuvedl)
---------------------

Já bych teda za střídmé (ovšem tím pádem také ne ideální, stejně jako i jiné střídmější návrhy) kompromisní řešení považoval cca:
- základní 2h takt expresů s odj. z ČB v L:57 h, zastavení jen v Táboře

- základní 2h takt expresů s odj. z ČB okolo L:10 h (= ve Veselí cca v L:38 h, v Táboře přesně v S:00 h), zastavení směr Praha cca "ve všech městech" co se úseku po Benešov týče, dále již bez zastavení

- poloha pro "pásmový Os/Sp Tábor - Praha" by (aby vycházela poloha těchto Sp v 30min. rozestupu s R) se z toho dá odvodit. Jenže - poloha v Čerčanech by na kýžených X:15/X:45 h vyšla asi jen při předjetí expresu Sp vlakem v Benešově v době přepravní špičky (tzn. při 1h taktu Sp vlaků), což je taky nic moc s ohledem na počet nástupištních hran + souběžně stanicující Os vlaky, i když tam by to aspoň nevycházelo časově souběžně v obou směrech.

Pak taky platí, že z dvojice časů by odjezd z Čerčan na Prahu byl v X:15, resp. při 2h taktu S:15 h, tzn. čas znamená nutnost úpravy časových poloh na obou Pacificích, což bych ale nepovažoval za nic špatného - zrovna u horního Pacifiku by se za rozumný cílový stav dal považovat 2h takt s polohami Smrčná (výhybna žádaná Krajem Vysočina pro optimalizaci přípojových vazeb ve Světlé od/do Prahy) S:00 h - Kácov (či vhodněji výh. Kácov [happy]) L:00 h - Ledečko cca L:32/S:28 h - Hvězdonice S:00 h - Čerčany (- Benešov).

Uzly v ČB, Táboře i Veselí by v tomto konceptu byly zachovány.
Ve špičce 1h takt R a Sp.

Úskalími by však byl jednak rozestup 30 - 90 mezi "budějovickými rychlými vlaky" na odjezdu z Prahy hl. n. (asi o to větší vytížení expresu, který by však nadále neměl čas v ČB odvěšovat/přivěšovat vozy, jede-li do/z Lince). Plus stejně potřeba přetočit uzel Tábor na S:00 h (u návazných linek jedoucích jen ve 2h taktu) a obdobné úskalí vlastně i na t-226.

Plus k tomu, co tady všichni píšeme, platí, že to jsou stavy platné pro hotové SuVo + SoDo, avšak pouze dočasné - do dokončení NeŠe.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 14. prosince 2021 - 10:46:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4179
Registrován: 5-2002
souprava vlaku od/do Pelhřimova by musela být odstavována mimo nástupiště Ano, ale pokud vím, tak to konfigurace kolejiště umožňuje.
expres Praha - Linz by tedy měl jak dlouhý pobyt v ČB? Jak by to vyšlo, i s ohledem na dohodu s Rakouskem. Osobně si myslím, že je celkem jedno, kdy se dojede do Lince - oboou významných směrech, do Vídně i Salcburku, tam jede každou chvíli něco. A kdyby bylo potřeba mít mezi Prahou a Lincem delší pobyt, tak Budějovice se pro to hodí.
také ne ideální Idelální řešení nenajdeme.
základní 2h takt expresů s odj. z ČB okolo L:10 h Nemá to být "rychlíků"?
Ale dneska mají jak R, tak Ex ve špičce takt hodinu - navrhujete to omezit?
což je taky nic moc s ohledem na počet nástupištních hran Vlašimka se může uklidit na kusou kolej, pokud za rok bude ještě jezdit. Navíc nástupiště "před budovou" je rozdělené cestovým návěstidlem na dvě části, to by taky trochu mohlo pomoct.

avšak pouze dočasné - do dokončení NeŠe Tedy na dost dlouho.
Mladějov
Úterý, 14. prosince 2021 - 12:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17186
Registrován: 3-2007
PŠ: Dík, tyhle podmínky, kdy si vlastně v zimě půjčuju elektřínu, kterou v létě splácím, jsou celkem zajímavé.
Tu cenu jsem bral za silovinu a když uvážím, že komplet jsem měl v domácnosti, kde se topí a vaří a ohřívá voda na plynu tak 5,50 (postaru, teď to bude rozhodně víc), tak to není špatné.
Na druhou stranu elektricky topit za 4,50 je docela dost..ty máš TČ, jasně.

Pro zajímavost(určitě jsi to někde už psal, mne jde o shrnutí), co teda vytápíš za prostory (plocha) a kolik zaplatíš za rok za energie?
Úterý, 14. prosince 2021 - 12:27:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 2-2013
K těm Ex7 je potřeba si uvědomit že díky jejich zavedení stoupl počet cestujících a to bych si troufal říct i o polovinu a to jak z Budějc tak i z Tábora s tím že z Tábora to teď po otevření SuVo ještě poroste. (jízdní doba do Prahy někam k hodině cca). Na R které jedou o cca půl hodiny déle se cestující do Budějc může vybodnout a jet třeba busem (po otevření D4 to bude na Knížecí cca 2:00-2:05). Za poslední roky totiž dost lidí přešlo z Autobusů právě na vlak (rychlost a zlepšená kvalita souprav)
Úterý, 14. prosince 2021 - 13:17:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4180
Registrován: 5-2002
souprava vlaku od/do Pelhřimova by musela být odstavována mimo nástupiště Teď jsem si uvědomil, že nemusí, pokud bude zajištěno, že vlak od Pacova vjede jako druhý. Ta hrana je půlená cestovým návěstidlem.
Úterý, 14. prosince 2021 - 16:08:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 7-2020
Dobrý den, měl bych takový možná hloupý dotaz – z Poříčan do Klučova vede naučná Kudrnáčova stezka (https://www.naucne-stezky.cz/kudrnacova-stezka/), a na jednom jejím infopanelu se tvrdí toto: „Poříčanské nádraží drží jeden rekord, zatáčka za nádražní budovou směrem na Kolín je totiž nejostřejší v celé zemi, svírá úhel 120 stupňů. Vlaky musí při průjezdu přibrzdit, aby nevykolejily.“
Informace je doplněna ilustračním obrázkem rychlíku projíždějícího stanicí Poříčany, jehož strojvůdce říká: „Uf, tak jsem tu maxizatáčku projel.“
Protože bydlím poblíž a nikdy jsem o tomto rekordu neslyšel, ani o něm nikde nic nenašel, a při pohledu na mapu mi ten oblouk tak ostrý nepřipadá (odbočka na Sadskou vypadá ostřejší), zajímalo by mě, jestli je to pravda. Netvrdím, že není, ale nějak se mi to nezdá. Díky :-)
Úterý, 14. prosince 2021 - 16:11:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15861
Registrován: 12-2007
Nemá to být "rychlíků"?
Jo, má. [blush]

Jak by to vyšlo, i s ohledem na dohodu s Rakouskem.
A např. takovou "drobnost" jako mít ve směru na Kaplici/Linz (+ s přestupem i Vyšší Brod atd.) přestupní vazby v ČB.

Ale dneska mají jak R, tak Ex ve špičce takt hodinu - navrhujete to omezit?
Řeč je (jak jsem si všiml) o STŘÍDMÉM řešení (kterýžto stav je zde nyní diskutován).
Nicméně pokud případně, tak 1h takt Ex by tam (vyjma toho předjetí Sp vlaku základního taktu v Benešově) doplnitelný byl i tak.

Ta hrana je půlená cestovým návěstidlem.
O. K., také pravda - i když za předpokladu, že ten R nepřesáhne délku té "severní poloviny" koleje + že bude zvládat přijíždět od ČB včas tak, aby za ním mohl přijet ten Os od Pelhřimova.

Což při uzlu Tábor v přesných X:00 h včetně předjíždění expresů rychlíky znamená, že v X:59 h přijede expres (nejen) od ČB, nejpozději v X:57 h musel přijet Os od Pelhřimova (aby byla aspoň 4min. přestupní doba "skrz podchod" na Ex směr ČB), tzn. už v nějakých X:54 h musí na té severní koleji u 3. nástupiště zastavit R Praha - ČB.

A při příjezdu R do Tábora nejpozději v X:54 h tedy odjíždět z Veselí už v... kolik, aby se stíhalo přestoupit od R11 z J. Hradce, který tam nemůže přijet dříve než v X:29 h?
(Taky asi trochu natěsno, i když díky hotovému SoDo by se to možná stíhat dalo.)
Úterý, 14. prosince 2021 - 16:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4664
Registrován: 12-2007
Vážení, já rozhodně nejsem pro zrušení automobilů se spalovacím motorem, nicméně tlak na jejich zrušení ze strany EU bude sílit. Takže ať to budeme přát nebo ne, tak prostě elektromobilů a hybridních automobilů bude přibývat, možná, že se také objeví nová auta na vodík.
Obecně ceny všech energií rostou, v médiích píšou, jak se zvyšuje poptávka lidí o fotovoltaiku, takže firmy, které instalují střešní fotovoltaické panely prostě nestíhají.
No a faktem je, že ceny pražských bytů rostou do nebe, a pro středně příjmové lidi jsou nedostupné. Myslím, že i v řadě sídelních obcí okolo Prahy je bydlení nedostupné, už kvůli odporu místních k dalšímu rozšiřování obce.
Zároveň se ve firmách rozšířil home office, který sice nelze použít všude, např. v železniční dopravě, ale zdá se, že jak zaměstnanci, tak i zaměstnavatelé dají přednost smíšenému modelu zaměstnání, čili 2 - 3 dny týdně v kanceláři, a 2 - 3 dny doma. To zvýší atraktivitu i v bydlištích vzdálenějších od Prahy.
Když si všechny tyto faktory zkombinujete, tak z toho vyplývá, že celkovou levnější elektrickou energii budou mít ti, kteří bydlí v rodinných domcích, přičemž EU bude tlačit na útlum automobilů na fosilní paliva. A také, že mnohem snadnější bude pomalu zrekonstruovat nějakou zříceninu než získat povolení na stavbu nového baráku. Kromě toho řada lidí, hlavně s vyšším vzděláním a s vyššími příjmy nebude pracovat 5 dní v týdnu v nějaké pražské kanceláři.

Jinak jak správně poznamenal Pikehead, zažil jsem dobu, kdy jsem jel 3 hodiny osobním vlakem z Prahy do Plané nad Lužnicí. Doba mnohohodinových jízd osobním vlakem se už nevrátí (myslím, že rekordmany byly osobní vlaky z Prahy do Bohumína nebo z Českých Budějovic přes Plzeň do Karlových Varů). Nicméně bude-li EU nadále tlačit na podporu výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů a na útlum využívání fosilních paliv, tak se do 10 let dočkáme ledačeho.
Quex
Úterý, 14. prosince 2021 - 17:25:51  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8484
Registrován: 5-2002
zatáčka[angry]

Autor asi myslel oblouk... A kromě toho jaký úhel? Snad jde o poloměr oblouku a ten určitě tady není nejmenší.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Úterý, 14. prosince 2021 - 17:28:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7055
Registrován: 3-2006
Brr:
"Navíc Sedlčany dostaly nové spojení s Benešovem přes Neveklov. Proto bych byl s odhady budoucnosti této trati trochu opatrný. Totéž platí pro Vlašimku."

Pokud jde o tu 754, Příbram -Sedlčany - Benešov, tak na ni koukám denně a zdá se mi aspoń na výjezdu z PB nějaká prázdná. Když si vzpomenu na starou linku do Selčan, tak bývalo nějaké plnější, ale je pravda, že to možná dělá větší bus.

S tou výbornou náhradou Sedlčanky busem, mohu jen souhlasit. Otázkou je jak to s ní dopadne v okamžiku výstavby D3, kde jí mají překlenovat dvě stavby u MUK Voračice.

tomariero:
"K těm Ex7 je potřeba si uvědomit že díky jejich zavedení stoupl počet cestujících a to bych si troufal říct i o polovinu a to jak z Budějc tak i z Tábora s tím že z Tábora to teď po otevření SuVo ještě poroste. (jízdní doba do Prahy někam k hodině cca). Na R které jedou o cca půl hodiny déle se cestující do Budějc může vybodnout a jet třeba busem (po otevření D4 to bude na Knížecí cca 2:00-2:05). Za poslední roky totiž dost lidí přešlo z Autobusů právě na vlak (rychlost a zlepšená kvalita souprav)"


A to vládní koalice slibovala, že z krajských měst, tedy i z ČB to bude vlakem do Prahy jen hodina.
odkaz
Úterý, 14. prosince 2021 - 17:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2397
Registrován: 8-2017
David, Brr: Výhledově je třeba počítat se zkrácením jízdní doby na trati Plzeň - ČB někam lehce nad hodinu a půl. Zatím se předpokládá otupení v Plzni s křižováním v Babinách, ale podle mě by bylo lepší být v Plzni ostře a křižovat ve Strakonicích. Budějovice pak vyjdou někam k L:35/S:25 a od Prahy by to při zachování Tábora v X:00 vycházelo podobně. Limitujícím faktorem by pak byla východní část R11, která ale také stáhne minimálně 10 minut po dokončení NeŠe a spíš víc díky nasazení výkonnějších lokomotiv a třeba časem aspoň osázením horních rychlostníků na 225. Lokálky by potom bylo možné přetáhnout (křižování Včelná/Boršov*/Nová Ves), přestupy mezi nimi jsou minimální, stejně jako tranzit na R11 (který by ale ve srovnání s dneškem zůstal na svém).

*V kombinaci samozřejmě pouze v případě zdvoukolejnění ČB - odb. Rožnov, u kterého včera bylo pozdě.
Mladějov
Úterý, 14. prosince 2021 - 17:43:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17190
Registrován: 3-2007
Pane Wagone, když vy prostě uvažujete "v intencích úvodníků" a momentálně propagovaných trendů.
Ještě loni byl atom pro Německo a zelená zblbla sprosté slovo, včera jsem se dočetl, jak bude "podpora atomu". A bude, stačí pár blackoutů v Německu.

Úplně stejně povolí i tahle hysterie s fotovoltaikou - stačí snížit dotace [biggrin]
Všechny tyhle věci, uměle vyhnané technicky nevzdělanými lidmi do nějakých umělých výšin a vytváření umělých priorit a cílů jak za RVHP prostě časem splasknou.
Máme dost jiných problémů.
Úterý, 14. prosince 2021 - 17:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4666
Registrován: 12-2007
Mladějov: Souhlasím, jenže je asi nutné se smířit s realitou. Doufejme, že se nové vládě podaří udržet jadernou energetiku jako bezemisní zdroj a také že bude bojovat proti zvyšování cen emisních povolenek. Bohužel se nedomnívám, že německá vládní koalice se Zelenými zastaví uzavírání německých jaderných elektráren.
Úterý, 14. prosince 2021 - 18:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4181
Registrován: 5-2002
včera jsem se dočetl, jak bude "podpora atomu" Můžete dát link na to? Rád bych si to přečetl.
Všechny tyhle věci... prostě časem splasknou. Obávám se, že jste přílišný optimista.

A to vládní koalice slibovala, že z krajských měst, tedy i z ČB to bude vlakem do Prahy jen hodina. Což je naprostá hovadina. Pokud tedy nechtějí mít sídla krajů jen v Pardubicích a Ústí, případně v budoucnu v Plzni a v ještě vzdálenějším budoucnu v Hradci.

Když si vzpomenu na starou linku do Selčan, tak bývalo nějaké plnější, ale je pravda, že to možná dělá větší bus. A proč by teď měla být prázdnější - to se jako lidi bojí větších autobusů nebo benešovských řidičů (no, někdy bych se tomu nedivil)?[wink]

D3 vs. I/18: to je hudba budoucnosti.
Úterý, 14. prosince 2021 - 19:57:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7057
Registrován: 3-2006
Brr:
"Když si vzpomenu na starou linku do Selčan, tak bývalo nějaké plnější, ale je pravda, že to možná dělá větší bus. A proč by teď měla být prázdnější - to se jako lidi bojí větších autobusů nebo benešovských řidičů (no, někdy bych se tomu nedivil)?[wink] "

Zkusím zjistit, co se tak převratného událo. Možná jim vadí poskakování po Příbrami v kolonách a to je jen jeden most trochu ubouraný.

Včera třeba jízdní doba MHD činila 11 minut na úseku kde má dle jízdního řádu 3 minuty, včetně zastávek na znamení, kde ale nestavěl, protože každý viděl, že to z kopce už dojde.[rofl]


Brr:
"D3 vs. I/18: to je hudba budoucnosti."

Je otázka odkud je to hudba budoucnosti. Rozumné by bylo to dotažení k I/18


Brr:
"A to vládní koalice slibovala, že z krajských měst, tedy i z ČB to bude vlakem do Prahy jen hodina. Což je naprostá hovadina. Pokud tedy nechtějí mít sídla krajů jen v Pardubicích a Ústí, případně v budoucnu v Plzni a v ještě vzdálenějším budoucnu v Hradci. "

Náhodou za hodinu do Zlína, nejsem proti.[rofl]
Úterý, 14. prosince 2021 - 20:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133
Registrován: 11-2021
Mla: ale Němci nemají nic proti atomu, oni ho jenom nechtějí v Německu. To je celkem racionální úvaha, že když se průšvih nevyhnul japonským inženýrům, mohl by potkat i německé.
P_v
Úterý, 14. prosince 2021 - 20:59:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2670
Registrován: 5-2002
"bojovat proti zvyšování cen emisních povolenek"
Povolenky jsou relativně levné, ale skoupili je spekulanti. Proto jsou drahé. Povolenky jsou jen nástroj k napakování se příživníků, kdepak nějaký zdroj financování zelených technologií.
Úterý, 14. prosince 2021 - 21:14:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4750
Registrován: 5-2004
Quex:
"A kromě toho jaký úhel? Snad jde o poloměr oblouku a ten určitě tady není nejmenší."
Někde se skutečně poloměr vyjadřuje ve stupních. V železničním prostředí, kde se např. zrychlení vyjadřuje v milimetrech, by to nemělo moc šokovat. [happy]
Úterý, 14. prosince 2021 - 21:30:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 409
Registrován: 2-2018
P_v:
""bojovat proti zvyšování cen emisních povolenek"
Povolenky jsou relativně levné, ale skoupili je spekulanti. Proto jsou drahé. Povolenky jsou jen nástroj k napakování se příživníků, kdepak nějaký zdroj financování zelených technologií."

Cokoliv učiníte vzácným statkem v důsledku politického rozhodnutí a přidáte k tomu burzu, je ze své podstaty spekulativní materiál. Vynalézavost některých lidí v tom, jak podojit spoluobčany, je bezbřehá. Ale vcelku můžete být rádi, že se móresy zjemnily, ve středověku by poslali lancknechty a vzali by si co chtěli bez rukaviček a vznešených keců.
Úterý, 14. prosince 2021 - 22:39:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3035
Registrován: 8-2008
682.007 Mstětice 21.4.2015


Fotogalerie lokomotiv: http://krumpolc.rajce.idnes.cz/


Fotogalerie pohraničního opevnění z let 1936 - 1938: http://ropiky1938.rajce.idnes.cz/

..............................................................
Úterý, 14. prosince 2021 - 22:53:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25594
Registrován: 5-2002
dende: na jednom jejím infopanelu se tvrdí toto: „Poříčanské nádraží drží jeden rekord, zatáčka za nádražní budovou směrem na Kolín je totiž nejostřejší v celé zemi, svírá úhel 120 stupňů. Vlaky musí při průjezdu přibrzdit, aby nevykolejily.“
Nesmysl.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Jeffer
Úterý, 14. prosince 2021 - 23:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 1-2005
dende Myslím si, že niekto počul, že v Poříčanech bola namontovaná (vlastne pokusne a už v roku 2007) výhybka, ktorá umožňuje i "do odbočky" jazdu rýchlosťou 120 km/h (bolo by to 130 km/h, ale to nevychádza ďalej v stanici), namiesto obvyklých 40/50/60/(70)/80/100 km/h a totálne to pomotal.

Pre DT – Výhybkárna a strojírna a.s. Prostějov to bol vlastne druhý pokus s konštrukciou výhybky pre VRT – rýchlosť v priamom smere až 350 km/h (v Poříčanech iba 130 km/h) a do odbočky až 130 km/h (v Poříčanech iba 120 km/h).

(Příspěvek byl editován uživatelem jeffer.)
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Středa, 15. prosince 2021 - 08:19:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 7-2020
Jeffer: Wow, díky za odpověď, zajímavé. Přesně to mě zajímalo – nějaký nápad, jak na ten „rekord“ autoři vůbec mohli přijít. Když jsem naučnou stezku procházel, překvapilo mě, s jakou suverenitou a samozřejmostí to tvrdí, a hned jsem se to pokoušel někde ověřit – neúspěšně.

Mám dojem, že jsou autoři snad dokonce místní, z Poříčan a Klučova, a panely ilustrovala Galina Miklínová (Lichožrouti), která je tuším právě z Klučova. Kdoví, co kde zaslechli.

Ještě podotýkám, že je tato naučná stezka určena pro děti, proto jsou některé informace záměrně zjednodušené. Ale zaujalo mě to tvrzení o rekordu (dokonce v rámci celé ČR).

Přikládám pro zajímavost fotku toho panelu.

Středa, 15. prosince 2021 - 10:31:23  
Administrátor
Číslo příspěvku: 74596
Registrován: 4-2003
A není to spíš myšleno jako poměrně velký úhel, který svírají osy na vjezdu a výjezdu ze stanice? [happy]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Středa, 15. prosince 2021 - 10:33:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8551
Registrován: 1-2007
Kdybyž uvážíme tečnu ke trati před stanicí a za stanicí, tak by to přibližně těch 120 stupňů svírat mohlo, ale rozhodně bych nemluvil o rekordu, stačí se podívat třeba na Bechyňku.
Quex
Středa, 15. prosince 2021 - 10:58:02  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8489
Registrován: 5-2002
Přesně.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
mot
Středa, 15. prosince 2021 - 12:14:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3482
Registrován: 7-2017
Není tím obloukem míněna celá stanice, ne jen jeden oblouk někde na trati?
Středa, 15. prosince 2021 - 13:26:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 11-2021
Hajnej: a neřešilo se to tady už před drahně lety, že druhá taková je jen v Poříčanech a nejspíš to bylo, že v Poříčanech je výhybka na 120, kdežto 'tam' byl oblouk R120?
Pipi: proč politické? Když shoří fabrika na čipy nebo shnijou brambory, chips rise a není v tom politika.
Středa, 15. prosince 2021 - 16:53:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25600
Registrován: 5-2002
Proboha, podívejte se třeba na pražskej Semmering nebo do údolí Tiché Orlice nebo na Smržovku...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!