Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 13. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 13. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 11. prosince 2021 - 21:36:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3033
Registrován: 8-2008
809.534 Čelákovice 4.6.2014


Fotogalerie lokomotiv: http://krumpolc.rajce.idnes.cz/


Fotogalerie pohraničního opevnění z let 1936 - 1938: http://ropiky1938.rajce.idnes.cz/

..............................................................
Neděle, 12. prosince 2021 - 11:04:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 4-2013
Pan_Hloupej:
"Asi jste všichni zaslechli o stavbě terminálu Votice. Vzhledem k tomu, že Středočeský kraj zruší od prosince 2022 všechny Os do Tábora (doloženo oficiálně - viz excelová tabulka, co se objevila na Zdopravy.cz), je možné předpokládat, že ve Voticích budou nově zastavovat rychlíky. To ale zřejmě může znamenat přesun zastavování, rychlíky by mohly nově projíždět Olbramovice. Oficiální stanovisko MD zatím není známo.

Projíždění Olbramovic rychlíky je v podstatě jistý konec pro provoz vlaků směr Sedlčany. Hrozí tedy, že současné nádraží Olbramovice, kde bylo mj. nedávno vybudováno velké parkoviště P+R, bude zcela bez obsluhy."



Na co tedy se budují ty nové zastávky mezi Voticemi a Sudoměřicemi, např Heřmaničky a další? A nezastavovat rychlíky v Olbramovicích, když je tam Sedlčanka je taky pěkná prasárna... Fakt kam to spěje ve Středočeském kraji. Dyť tam zase tolik osobáku mezi Benešovem a Táborem nejezdí... A jezdí celkem vytížené. Já jel v létě do Heřmaniček z Olbramovic a jelo celkem plné...
Neděle, 12. prosince 2021 - 12:12:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 792
Registrován: 10-2009
Zastávky se budují, aby náhodou nekřičely obce a nezdržovaly stavbu. Sice jsou polohou úplně k ničemu, ale když mohu něco z cizího požadovat, tak to požaduji. On je sice nikdo nepoužije, ale co kdyby chtěl?
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Neděle, 12. prosince 2021 - 13:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7031
Registrován: 3-2006
Naopak samotné obce nejsou schopné vybudovat zastávky pro autobusy na svém území. Viz třeba dlouhou dou předjednaný (Ing. Petrtýlem) terminál Zdice u východu směrem do Zdic. Možná tak Zdice trestají ostatní za to jak dlouho na tento podchod čekaly.[sad]
Neděle, 12. prosince 2021 - 14:57:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4655
Registrován: 12-2007
Orky: A kdo platí spěšné vlaky Renesance, které v úseku Kostelec u Jihlavy - Slavonice jezdí jako osobní vlaky? To by mohlo být něco podobného.

Možná jsem schopen pochopit omezení provozu na lokálkách, kde je v blízkosti dálnice. Ale dálnice D 3 ve Středočeském kraji je v nedohlednu, a přitom by se měl zastavit provoz regionální dopravy na úseku jedné z nejmodernějších tratí v Česku, jako bude Benešov u Prahy - Tábor.

V současné době je v Praze velmi drahé bydlení, na které mladé rodiny zpravidla nedosáhnou. Je možné, že by si rádi pořídili bydlení na Voticku, Jistebnicku nebo Mladovožicku, ale tam se bez automobilů prakticky neobejdou. Pokud vím, tak nějaký velký počet parkovacích míst v Olbramovicích nebo v Benešově není. Proto by bylo žádoucí, kdyby tito mladí lidé mohli zaparkovat u nejbližší železniční zastávky, a pokračovat ve směru na Benešov, Tábor nebo Prahu vlakem. Podle mne by takové spěšné vlaky uvítala řada cestujících a zvýšilo by to atraktivitu jižní oblasti Středočeského kraje, který by tak nečelil vylidňování.

Tady se diskutovalo o zbytečné investici do nového železničního mostu přes kanál u Lužce nad Vltavou, ale teď se vybudují 4 nové zastávky a jedna železniční stanice, v místech, kde nikdy nebyly, a jejich provoz nebude ani zahájen. Doufám, že se obyvatelé alespoň některých zastávek vzbouří, a připomenou novému ministru dopravy Martinu Kupkovi, že jej volili Středočeši z koalice SPOLU, a měl by pomocí svých partnerů ve Středočeském kraji zasáhnout proti Boreckému ze STANu, jinak se to může obrátit v příštích volbách proti němu.
Neděle, 12. prosince 2021 - 15:14:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15848
Registrován: 12-2007
A kdo platí spěšné vlaky Renesance, které v úseku Kostelec u Jihlavy - Slavonice jezdí jako osobní vlaky?
Kraj Vysočina, který je (soudě z dostupných údajů) zřejmě objednatelem v celé trase až do Slavonic (díky čemuž na té lince můžou - a to už od 12/2013 - jezdit Regiospidery pořízené z ROP Jihovýchod, do kteréžto oblasti však Jihočeský kraj nespadá) s tím, že Jihočeský kraj platí poměrnou část za výkony na území svého kraje.

Je možné, že by si rádi pořídili bydlení na Voticku, Jistebnicku nebo Mladovožicku, ale tam se bez automobilů prakticky neobejdou
Holt všechno má své výhody i nevýhody. Levnější bydlení oproti Praze? O. K., ale tím pádem holt i dojíždění. Nebo horší dopravní obslužnost veřejnou dopravou.
(to myslím obecně; jinak nejsem zastáncem tvrdého odstřelu Os-220 v navrhované podobě mezi Voticemi a Táborem).

teď se vybudují 4 nové zastávky a jedna železniční stanice, v místech, kde nikdy nebyly
Byly. O kousek/kus vedle, na původní trati.
-----------------------------

Já jsem jen přirovnal ten nástroj, samozřejmě je to možné řešit přímo právním předpisem, tj. taková a taková investice se udělala a pokud např. slouží jen osobní dopravě, musí být využívána pro účely objednatele dopravy po takovou a takovou dobu v takovém a takovém rozsahu, jinak se jedná o porušení rozpočtové kázně a objednavatel dopravy odvede tolik a tolik do státního rozpočtu.
Několik otázek k zamyšlení:
- Jak by byl definován objednatel? Připomínám, že nejen kraje si mohou objednat regionální vlaky, eventuálně tak může učinit i svazek obcí (viz letitý stav na trati Šumperk - Kouty nad Desnou) či samotné město (viz trať č. 243 a provoz na ní v letních obdobích let 2011 a 2014 - 2017 na objednávku Města Jemnice).

- Jak by měla být definována "taková a taková" doba? Stavební živnotnost těchto zastávek je třebas i 50 let. Tzn. doba shodná se stavební životností, tzn. pokud by tam kraj přestal Os vlaky objednávat za 20 let, tak by platil pokutu za "dalších 30 let nevyužívání"?

Nebo "povinná doba objednání" třebas jen 5letá? Pokud ale, co pak s těmi zbylými 45 lety?

- Jak by mělo být definováno, co "ještě je" a co "už není" využívání zastávky? Pokud by tam kraj objednal 1 - 2 "trucpáry" Os vlaků, pak by šlo/nešlo o využívání těch zastávek?

- Jak již zmínil jeden z předřečníků v případě Lužce, mohl by nastat stav, kdy pro kraj by (s ohledem na objektivní počty cestujících) bylo nejvýhodnější odstřelit osobní dopravu na trati X, u které by ale musel platit pokutu za "nevyužití provedených investic", takže tam raději bude ty vlaky platit dál, ale namísto toho je zruší na vytíženější, ovšem "bez nedávných investic" jsoucí, tratě - ?

- Dejme tomu, že by kraj odmítl při výstavbě koridoru tento "závazek objednávky" učinit a ty zastávky by vybudovány nebyly. Po několika letech by se ale situace změnila (např. změna politických sil na kraji) a kraj by byl ochoten tento dlouholetý závazek učinit.

Dobrá správa by tam pak ty zastávky (za cenu nákladů vyšších než by byly vícenáklady na výstavbu zastávek provedené souběžně s výstavbou nové tratě) postavila/nepostavila?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 12. prosince 2021 - 15:22:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 793
Registrován: 10-2009
Wagon: A co brání ty lidi navézt od baráku busem na rychlík, čímž budou v Praze rychleji, než kdyby museli do polí na zastávkový spěšňák, který v části trasy milostivě parciálně zrychlí? Vždyť v takovém případě by to ti lidi měli naopak rychlejší a pohodlnější!
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Mladějov
Neděle, 12. prosince 2021 - 15:23:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17167
Registrován: 3-2007
Wg: Když vy jste holt henten sociální inženýr.

DNESKA ty Os vlaky jezděj, zastávky jsou blíž, než budou na nové trati, a jezdí s nimi jednotky kusů - mj. i proto, že je hodinový takt R od/do Prahy v Olbramovicích.
Tak až o ty Os bude opravdu někdy zájem, tak není problém je zavést, ne?
Jako Os Bene-Sedlčany a zbytek (Chotoviny? Ještě někde?) obsluhovat zastavením R a třeba jedním dvěma páry špičkových Sp je rozumná cesta - jenže už se nedostanete na chatu vlakem, že?
To jse stejně sranda - veškerá objektivita končí tam, kde byste třeba i dvakrát ročně tím vlakrem jel..
Můžete úplně upřímně - kolikrát ročně tam jedete tím vlakem obě cesty?

Jako věty "doufám, že se obyvatelé vzbouří..zasáhnout proti Boreckému"..jsou vážně z arzenálu ultras.

Nepléduju za zrušení Os Olbra-Tábor, ale pochopil bych ho.
Neděle, 12. prosince 2021 - 15:23:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7033
Registrován: 3-2006
Wagon:
"a připomenou novému ministru dopravy Martinu Kupkovi, že jej volili Středočeši z koalice SPOLU, a měl by pomocí svých partnerů ve Středočeském kraji zasáhnout proti Boreckému ze STANu, jinak se to může obrátit v příštích volbách proti němu."

Jsem na to zvědav, ODS se totiž dostala do patu, konkrétně pan Kupka. Protože, nejen že je v pětikoalici ve vládě, ale i v dvojkoalici ve Středočeském kraji, a i když se funkce na kraji vzdá, vždy bude brán jako garant koaliční smlouvy ODS a STAN, kterou podepsal za ODS.
https://www.novinky.cz/volby/kraj/clanek/dohodnuto-stredocesky-kr aj-povede-koalice-vedena-hejtmankou-peckovou-40338441

Smasska:
"Wagon: A co brání ty lidi navézt od baráku busem na rychlík, čímž budou v Praze rychleji, než kdyby museli do polí na zastávkový spěšňák, který v části trasy milostivě parciálně zrychlí? Vždyť v takovém případě by to ti lidi měli naopak rychlejší a pohodlnější!"


Zajímavý dotaz a také odpověď na tuto otázku čekám u některých zastávek tratě 204, kde nejen došlo k dezintegraci, ale i k úplnému zrušení stávající dopravní obslužnosti.[wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Neděle, 12. prosince 2021 - 15:41:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4656
Registrován: 12-2007
Smasska: V okolí Voticka, Jistebnicka a Mladovožicka je spousta malých vesniček, které jsou integrovány do jednoho města, nicméně takové osídlení moc nepřeje autobusové dopravě. Pokud se tam usadí mladí lidé, tak jim nezbyde než si koupit auto, možná dvě. Ale proč se potom štrachat do Prahy autem, když je silnice č. 3 dost přeplněná?
Mladějov: Mně štve, že ten nový úsek tratě ani nedostane příležitost, aby se lidé sami mohli rozhodnout, zda na ní chtějí také zastávkovou dopravu. Jinak už si dovedu představit, jak ANO bude šít do vedení Středočeského kraje kvůli zatavení této dopravy. A lidé z Mezna, Ješetic a Heřmaniček budou naštvaní, že se museli potýkat s prachem a rámusem ze stavby nové trati, a nakonec z ní nic nebudou mít. Jinak já mám chatu v Plané nad Lužnicí, tam se nic měnit nebude, a i kdyby náhodou přestaly rychlíky zastavovat v Plané, tak z Tábora jezdí velmi často do Plané nad Lužnicí autobusové linky č. 13 a 50.
Neděle, 12. prosince 2021 - 15:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 794
Registrován: 10-2009
Wagon: Výborně, tak jste si právě odpověděl, proč má cenu je svézt autobusem na rychlík (nebo pojedou oni autem na rychlík). Nikde tam nevidím, že pojedou na zastávku Pole u Střezimíře, aby si tam počkali na obslužnou vrstvu.
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Neděle, 12. prosince 2021 - 16:07:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16385
Registrován: 10-2004
Mořepetr: Zastávky na trati 204 mají obraty v řádech 0-2 cestující za den. myslím si, žde je ideálním řešením autobus na zavolání, eventuelně vedení vybraných spojů Březnice - Rožmitál přes tyto zastávky mikrobusem.

Wagon: Jo, ale lidi z těchto vesniček můžou tím autem dojet třeba do těch Olbramovic na P+R. Opravdu není důvod kvůli jednotlivcům dotovat drahý vlak (a je jedno, kdo ho zaplatí). Kraj tam zvažuje dopravu neobjednat a jestli se to voličům nelíbí, mají možnost v příštích volbách zvolit někoho jiného.
Neděle, 12. prosince 2021 - 16:08:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14372
Registrován: 5-2004
a kamje jako chcete tim busem na rychlik svazet aby cesta netrvala dyl nez reginou do benesova na rychlik po puvodni trati?
Neděle, 12. prosince 2021 - 16:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4657
Registrován: 12-2007
Orky: A je v Olbramovicích dostatečné parkoviště P + R? Když jsem se podíval na fotku Olbramovic ze Seznamu Mapy, tak tam už teď parkovalo nejméně 100 aut a moc volných míst tam nebylo. Předpokládám, že fotka nebyla pořízena v den pochodu do Prčic[biggrin].
Neděle, 12. prosince 2021 - 16:22:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4658
Registrován: 12-2007
Smasska: Ty vesničky jsou tak malé, že tam jezdí třeba jen 3 páry autobusů ve všední den. Tam se prostě ekonomicky aktivní lidé bez auta neobejdou.
Mladějov
Neděle, 12. prosince 2021 - 16:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17169
Registrován: 3-2007
Tak vidíte. Najednou má auto každej pracující (jako že má).

To zas tady bude koukám skučeního kvůli Lužci a Rožmitálu..[crazy]
Neděle, 12. prosince 2021 - 16:34:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7034
Registrován: 3-2006
Orky:
"Mořepetr: Zastávky na trati 204 mají obraty v řádech 0-2 cestující za den. myslím si, žde je ideálním řešením autobus na zavolání, eventuelně vedení vybraných spojů Březnice - Rožmitál přes tyto zastávky mikrobusem. "

Ano, to pořád slyším, taxi, mikrobus nebo dopravu na zavolání. Jenže realita je dnes od nula nula, že se sněhem táhnou někam za obzor pěšky.

Takže opět, co brání k zavedení výše uvedeného?
Neděle, 12. prosince 2021 - 16:40:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3496
Registrován: 4-2014
Mladějov:
"Tak vidíte. Najednou má auto každej pracující (jako že má).

To zas tady bude koukám skučeního kvůli Lužci a Rožmitálu..[crazy]"

To chce čas. Když se rušila pravidelná doprava mezi Svojšínem a Borem, tak také kolem toho byl kravál, že se to bude rušit a dnes už ty vlaky tam opravdu nikomu nechybí. Takže za nějaký čas ty vlaky nebudou nikomu chybět ani z Březnice do Rožmitálu, Lužce a jinam. Jiná situace by byla řekněme před 25 a více lety, to ty vlaky lidé využívali i na takto malých lokálkových tratích, dnes už ne.
Neděle, 12. prosince 2021 - 16:42:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6751
Registrován: 12-2004
Mořepetr: To si stěžují v Rožmitálu na ouradě.
Kraj určitě nemusí řešit dopravu jednotlivců z každé osady.
Točit to tady pořád dokola už 3 měsíce.
Ale až se tam v Rožmitále něco dozvíte o momn. stavu , tak si to tu nejen já rád přečtu...
Neděle, 12. prosince 2021 - 17:08:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7035
Registrován: 3-2006
Tak se do toho nemá, víte co, tady nejde o zavedení, ale o zachování obslužnosti. Protože starostové, mají problém se Starosty. A nejhorší varianta je když je starosta zvolen za Starosty.

Jinak starostka v Berouně, problém s obslužností (zrušení MHD, přineslo jen větší počet automobilů do města)
https://www.facebook.com/104795341860018/photos/a.104798348526384 /198234172516134/

Starosta v Příbrami, problém s obslužností (nemožná integrace MHD, zřejmě i pod vlivem, jak to dopadlo v Berouně)
https://youtu.be/Gbyhy3lHeZY

K Berounu, sám nevím zda se ze socky vrátím k VHD. Jakmile nepochytala PID všechny zajíce (že -aa-?), jsem začal jezdit sockou, Protože to vyjde levněji, 2x32 + 2x 100 za taxík od nádraží a k nádraží, to opravdu tolik benzínu neprojedu. A je to od dveří ke dveřím, kdežto u VHD, jdu pěšky v Příbrami na nádraží a z nádraží.

Ohledně Příbrami, jsem to již popisoval (cena se pohybuje od 2x10 po 2x14), vzdálenost autem 2x2,5km) Takže kdybych nejezdil autobusem ze studijních důvodů, jako bývalý šotouš, tak ekonomické je pro mne jezdit také sockou.

A teď přijděte i s Grétou.[rofl]
Neděle, 12. prosince 2021 - 17:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 695
Registrován: 1-2021
Parkoviště P+R v Olbramovicích?
Tak to se může zrušit i Sedlčanka, pokud se jezdí 1) auty do Olbramovic na R 2) busem rovnou do PH...
Neděle, 12. prosince 2021 - 19:54:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 500
Registrován: 12-2020
Však zrušte všechno, z Budějic do Prahy žádné zastavovaní, to přece nechutně zdržuje. Venkov hoďte přes palubu. Auto povinně každému, je jich na silnicích pořád málo, tak jen houšť, ať je to ještě víc ucpané.
Neděle, 12. prosince 2021 - 20:15:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8768
Registrován: 12-2011
Soudruhu důchodče, dnes má na venkově auto téměř každý. Ten venkov hází ty různé vzduchovoziče přes palubu sám.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Neděle, 12. prosince 2021 - 20:22:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7039
Registrován: 3-2006
Ad intelpetr: Naštěstí, neboť několik posledních desetiletí je poučilo, že spoléhat na VHD, tak tam pomřou.[wink]
Paul2no
Neděle, 12. prosince 2021 - 20:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2558
Registrován: 11-2009
modely742: popravdě se divím, že nebyly nějaké tendence zaříznout osobní dopravu na trati do Sedlčan, když je to pomalá zakroucená lokálka v bezprostředním souběhu se silnicí první třídy.
Neděle, 12. prosince 2021 - 20:35:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3498
Registrován: 4-2014
J.M.:
"Však zrušte všechno, z Budějic do Prahy žádné zastavovaní, to přece nechutně zdržuje. Venkov hoďte přes palubu."


Ono by se nic rušit ani nemuselo, jenže někde ty jízdní řády v podání objednávek krajů vypadají tak, že ty lokálky nemají v uzlových a přestupových stanicích navazující přípoje, takže se ten přestup z lokálky na nějaký další vlak na hlavní trati čeká i někde přes 30 minut a více a některé spoje jsou objednávány i v nevhodných časech. Takže, že těmi lokálkami přestávají lidé jezdit je hlavně zásluha krajů.
Neděle, 12. prosince 2021 - 20:45:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7042
Registrován: 3-2006
Ad Paul2no. To co kolem toho štěbetají vrabci, není nic zvláštního u nás v kotlince. Ono ale všechno časem vyplave. A nakonec se ukáže, že to byly jen drby.
Neděle, 12. prosince 2021 - 21:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15850
Registrován: 12-2007
Pokud se tam usadí mladí lidé, tak jim nezbyde než si koupit auto, možná dvě. Ale proč se potom štrachat do Prahy autem, když je silnice č. 3 dost přeplněná?
Tak ať se tam neusazují, když je to do Prahy daleko + museli by jet po přeplněné silnici.

Mmch. zachování osobáků na t-220 by pro ně zase nebylo nijak moc světoborné, protože furt by to znamenalo nutnost přestupu v Benešově namísto přímého spojení s Prahou, tzn. beztak by mohli mít tendenci raději jet autem do Olbramovic "na rychlík" než s tím autem jet např. k zast. Mezno a odtud pokračovat osobákem do Benešova, odkud pak dále do Prahy rychlíkem.

Jako Os Bene-Sedlčany a zbytek (Chotoviny? Ještě někde?) obsluhovat zastavením R a třeba jedním dvěma páry špičkových Sp je rozumná cesta
Dodám, že Os Benešov - Sedlčany rovná se paradoxně stav, kdy poklesne důležitost zastavení rychlíku v Olbramovicích, protože přestup od/do Sedlčan do/od Prahy bude realizovatelný (při stejné cestovní době) i v Benešově (pakliže nemá docházet v Olbramovicích k předjetí Os vlaku rychlíkem, což by ale mělo své nevýhody např. v neexistenci přípojů v Benešově od Bystřice na Prahu či v opačném směru plus v tom, že přinejmenším ve směru od Sedlčan do Benešova by lidé stejně v Olbramovicích přestupovali na rychlík, aby v Benešově byli dřív než kdyby měli pokračovat v tom osobáku).

Tzn. pak by o to méně platilo, že "má-li v té oblasti být jedno zastavení rychlíků, musejí to být Olbramovice" (resp. O. K., eventuálně pro relaci od Sedlčan na Tábor, ne však v primárním směru - na Prahu).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 12. prosince 2021 - 21:05:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14618
Registrován: 8-2004
Luboš_3.21:
"Takže, že těmi lokálkami přestávají lidé jezdit je hlavně zásluha krajů."
Ne. Těmi lokálkami přestali (ne přestávají) jezdit lidé především proto, že jejich potřeby a alternativní možnosti jsou ve 20. letech 21. století jiné než byli koncem 19. století, kdy ty tratě vznikaly.
Pročpak už asi není v provozu třeba telegraf nebo telefonní budky?
intelpetr:
"Soudruhu důchodče, dnes má na venkově auto téměř každý."
A ani proti tomu "tlaku" neprotestují.[biggrin][wink]
Mořepetr:
"Tak se do toho nemá, víte co, tady nejde o zavedení, ale o zachování obslužnosti."
Z čeho vyplývá povinnost zachovávání nadstandardní a neadekvátní obslužnosti "až na věky"?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 12. prosince 2021 - 21:18:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7043
Registrován: 3-2006
Hroch:
"Mořepetr:
"Tak se do toho nemá, víte co, tady nejde o zavedení, ale o zachování obslužnosti."Z čeho vyplývá povinnost zachovávání nadstandardní a neadekvátní obslužnosti "až na věky"?"

Z ničeho, jen to nikde nikdo neřekl nahlas, jen všichni tvrdí, že nejde obsluhovat každou osadu, což je rozdíl. Protože pokud někdo řekne, že není povinost navěky udržovat dopravní obslužnost do každého místa. Může klidně dojít k destabilizaci společnosti. Protože to znamená, že ani připojení kinženýrským sítím a silnicím, nemusí být navěky.
Je to podobné, jako kdyby nějaký politik řekl, že "naše měna není pevná"[blush]


Hroch:
"Luboš_3.21:
"Takže, že těmi lokálkami přestávají lidé jezdit je hlavně zásluha krajů."Ne. Těmi lokálkami přestali (ne přestávají) jezdit lidé především proto, že jejich potřeby a alternativní možnosti jsou ve 20. letech 21. století jiné než byli koncem 19. století, kdy ty tratě vznikaly.
Pročpak už asi není v provozu třeba telegraf nebo telefonní budky? "

Zajímavé, že zrovna od Vás to slyším. [ok] Ještě by se Správa železnic mohla podle této definice chovat.[blush]
Neděle, 12. prosince 2021 - 21:33:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11941
Registrován: 4-2003
Může klidně dojít k destabilizaci společnosti.

V Oslí.[uhoh]

Na Prahu se řídí albánské tanky. Oba!![lol]
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Neděle, 12. prosince 2021 - 22:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 473
Registrován: 12-2017
Mořepetr: Naštěstí, neboť několik posledních desetiletí je poučilo, že spoléhat na VHD, tak tam pomřou.
Žádné "naštěstí", ale postupná a přirozená motorizace venkova už někdy od 70/80 let. Jako dítě na venkově v Jižních Čechách pamatuji, že v dědině měla každá chalupa nějakou tu škodovku, trabanta, olcita, nebo warťase (nejlépe s tažným pro vozejk).

Může klidně dojít k destabilizaci společnosti
Jasně, z důvodu omezené socky v podobě veřejné dopravy [proud]. Zase z těch lidí na venkově nedělejte hlupáky, oni si dokážou poradit i bez toho vlaku do Rožmitálu a Kralovic.
Neděle, 12. prosince 2021 - 22:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14373
Registrován: 5-2004
" Těmi lokálkami přestali (ne přestávají) jezdit lidé především proto, že jejich potřeby a alternativní možnosti jsou ve 20. letech 21. století jiné než byli koncem 19. století, kdy ty tratě vznikaly."

Já teda znám lokálky kde lidi postupně ubývali, protože jet autem je levnější než VHD. Platí samozřejmě i pro autobusy - ty vozí školní děti a pár důchodců co nemají odvoz už léta.

Dalším důvodem je věčný rejpání se v tratích kolem Prahy vedoucí ke ztrátě přípojů na lokálku neb na hlavní trati se jezdí podle vejbuchu necek několik let každoročně několik měsíců. Typicky 172. Protože je ale rozjebáno hned na čtyřech tratích z Prahy (zanedbám pátou s Roztokama) tak jak to asi bude vypadat s návaznostma.

Třetím pak byla a je vyháněčka z VHD pod heslem kovid, kdy část musela přejít do aut kvůli redukcím (a už se nevrátí) a část kvůli opruzu s náhubkama.

Čtvrtinový zdražení v PIDu tomu taky nepřidalo, zejména když benál jde zase dolů.
Neděle, 12. prosince 2021 - 22:22:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8769
Registrován: 12-2011
Sedlčany taky jednou dojezdí, s tím se nedá nic dělat. Na Prahu je to rychlejší po silnici a do Benešova se musí přestupovat. Krom toho je trať pomalá a šukafony dneska taky nikoho nepřilákají. Pak zbyde jen to P+R v Olbramovicích.

Jednou z možností na optimalizaci provozu by mohlo být zrušení osobních vlaků Benešov - Tábor a jejich odklonění právě do Sedlčan s tím, že přípoj na rychlíky z/do Prahy by byl v Benešově.
Mr_nobody
Neděle, 12. prosince 2021 - 22:35:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 186
Registrován: 10-2007
Aktuální stav stanice Roztoky u Prahy

https://mrnobody.rajce.idnes.cz/2021-12-12_roztoky_u_prahy/
Neděle, 12. prosince 2021 - 23:06:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11942
Registrován: 4-2003
protože jet autem je levnější než VHD

Jo, kdybych místo na Lítačku jezdil do práce autem, tak budu mít variabilní náklady na km tak tak na minimálně dvouapůlnásobku. A nepočítám do toho parkovný.


Nezlobte se, ale někdo by si Vás měl vzít na exkurzi do rodiny. Aspoň byste pochopoil, jak dneska žijou a myslí lidi a že podstatný je volný čas né někde smrdět půl hodiny na autobusáku než něco pojede a jít k tomu kilometr, třeba v dešti. Říká se tomu kulturní rozdíly.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Neděle, 12. prosince 2021 - 23:52:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 506
Registrován: 12-2020
Intelpetr: Pane kapitalisto, na venkově má dnes auto skoro každý. S tím naprosto souhlasím a víte proč? Protože od 90 let, kdy došlo na venkově téměř k rozkladu autobusové sítě, která byla jednou z nejlepších na světě, tu VHD na venkově udržovaly z větší části právě jen ty lokálky. A z dnešního pohledu vozily lidí dost. Jenže pak přišel kapitalista a začal tady šířit teorie o tom, že lokálky jsou přežitek 19. století. Stejný argument nyní používá p. Borecký. A tak se lokálky nechaly chátrat, nebyly totiž in. A jelikož okolní svět se dál vyvíjel a modernizoval, tak jsou lokálky dnes tam kde jsou. Takže si to nevybrali žádní venkovani, ale bylo to politické zadání. Když se to v 90 letech až na výjimky (Mladotice - Čistá, Loket - Krásný Jez atd.)nepovedlo pro velký odpor veřejnosti zavřít, tak byla provedena taktika nechat to vyhnít. Teď v posledních letech se občas provedla alespoň nějaká prostá obnova kolejí, ale třeba zvýšení rychlosti na vedlejší trati je prostě sprosté slovo (viz třeba opravená Mšenka nebo úsek z Neratovic do Kostelce). Pak se zrušily výdejny jízdenek, vytápěné čekárny, občas se zničily přípoje, takže se vlak přiblížil na roveň autobusu a tohle je výsledek. Když vám někdo zruší spoj nebo přípoj, tak pokud nechcete přijít o práci tak si koupíte to auto. Pak s ním už budete jezdit vždy a na vlak si ani nevzpomenete, pokud nebude výrazně atraktivní. Pro příklad - jezdím z města o 6000 obyvatelích do 12 km vzdáleného města o 20 000 obyvatelích ve středních Čechách a spojení je tam tak špatné, že už 30 let jezdím na kole. Veškeré spojení je totiž dělané na spoj směr Praha, ostatní spojení se neřeší. Středočeský kraj je přímo klasickou ukázkou Pragocentrismu. Hodně spojů, ale naváznosti naprosto zoufalé a s přeplněnými silnicemi už není spoleh ani na autobusy, které běžně mají až 25 minut zpoždění, takže jakákoli cesta dál vlakem se stává loterií. Podívejte se na Švýcarsko, nikdy se mi tam nestalo, aby třeba vlak odřekli bez náhrady, u nás je to běžné. A když se vám to stane na hlavní trati, tak za chvíli jede něco dalšího, když na lokálce tak třeba za dvě hodiny.
A jinak nejsem soudruh (ani jsem nikdy nebyl) a nejsem ani důchodce.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 00:52:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10285
Registrován: 5-2007
Protože od 90 let, kdy došlo na venkově téměř k rozkladu autobusové sítě, která byla jednou z nejlepších na světě, tu VHD na venkově udržovaly z větší části právě jen ty lokálky.
To máme nejaké iné spomienky. Ja si ako malý spomínam (naši auto nemali), že všetok program sa prispôsoboval tomu, aké bolo dostupné autobusové spojenie, nie že by to spojenie nejak dvakrát odpovedalo potrebám väčšiny ľudí. Takže skôr jediné, s čím prišiel kapitalista, boli dostupné autá, na ktoré nebolo treba zháňať pod rukou bony, ani korumpovať v Mototechne.

A to ešte nezabúdajte, že tržby vo verejnej osobnej doprave koľkokrát nedosahujú ani variabilných nákladov, takže keď sa zvýši atraktivita vlaku, tak si paradoxne objednávateľ naopak musí ešte priplatiť [bomba], aby tí ľudia boli odvezení.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pondělí, 13. prosince 2021 - 06:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7044
Registrován: 3-2006
RadekŠ:
"Může klidně dojít k destabilizaci společnosti.
V Oslí.[uhoh] Na Prahu se řídí albánské tanky. Oba!![lol]"
Pořádně si to od Hrocha přečtěte, tam o Oslí není slovo. Může to tedy být kdekoli. To ostatně platí i pro banditu. Vezměte si hypotéku na 60 let a někomu se to hne v hlavě a máte to.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 07:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7045
Registrován: 3-2006
RadekŠ:
"protože jet autem je levnější než VHD
Jo, kdybych místo na Lítačku jezdil do práce autem, tak budu mít variabilní náklady na km tak tak na minimálně dvouapůlnásobku. A nepočítám do toho parkovný. Nezlobte se, ale někdo by si Vás měl vzít na exkurzi do rodiny. Aspoň byste pochopoil, jak dneska žijou a myslí lidi a že podstatný je volný čas né někde smrdět půl hodiny na autobusáku než něco pojede a jít k tomu kilometr, třeba v dešti. Říká se tomu kulturní rozdíly."
Bohužel v některých částech Stř.kraje má pravdu. Také jezdím do práce VHD jen ze studijních důvodů. Sockou je to oproti busu totiž levnější. Abych mohl jezdit na měsíční tak potřebuji jednu na PID za 370 a druhou na MHD za 300. Za 670 Kč budu mít benzín u nejen na potřebných 150 km.[lol]
Paul2no
Pondělí, 13. prosince 2021 - 07:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2559
Registrován: 11-2009
Já teda znám lokálky kde lidi postupně ubývali, protože jet autem je levnější než VHD.

Jsem zvědav, jak to bude s tímhle do budoucna. Útlum spalovacích aut je reálný a elektromobily jsou a budou drahé, navíc nevydrží v provozu 20+ let. 10 let starý elektromobil s vyžilou baterií se stane neprodejným kusem šrotu, takže trh s ojetinami zmizí.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 08:08:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15851
Registrován: 12-2007
Jsem zvědav, jak to bude s tímhle do budoucna. Útlum spalovacích aut je reálný
Pakliže je (v zájmu zeleného šílenství) reálný útlum spalovacích aut, pak je reálný i útlum spalovacích motorů u autobusů i u vlaků = nákladové (= následně i co do výše jízdného, nemají-li na tom o to více krvácet veřejné rozpočty) prodražení i pro veřejnou dopravu (elektrobusy/vodíkové busy jsou taky dražší než ty naftové; a u vlaků to nákladové prodražení přijde i bez "grýndýlu" - nové soupravy splňující TSI jsou každopádně dražší než skoro/zcela odepsané vozy typu šukafon/Regionova apod.).

Vezměte si hypotéku na 60 let a někomu se to hne v hlavě a máte to.
Za těch "60" (reálně 30) let hypotéky se může stát jakýkoliv jiný vliv - např. změna situace na trhu a s tím spojená (byť dočasná) ztráta zaměstnání toho příjemce hypotéky (a paradoxně tím pádem i dočasná nepotřeba dojíždění), rozpad manželského/partnerského vztahu apod.

Třetím pak byla a je vyháněčka z VHD pod heslem kovid, kdy část musela přejít do aut kvůli redukcím (a už se nevrátí) a část kvůli opruzu s náhubkama.
Nutno dodat, že část těch lidí po dobu opatření skutečně ani dojíždět nepotřebovala, ať už proto, že jejich pracoviště bylo z vládního nařízení uzavřeno, či proto, že zaměstnavatel stanovil home-office.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 13. prosince 2021 - 08:09:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11943
Registrován: 4-2003
Takže si to nevybrali žádní venkovani, ale bylo to politické zadání....Pak se zrušily výdejny jízdenek, vytápěné čekárny

Pokud máte takovéhle představy, tak nedivte, že se Vám (a Vlčkovi) řada lidí ustavičně dokola směje.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 13. prosince 2021 - 08:35:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 509
Registrován: 12-2020
Vy už se nepamatujete na výrok ministra dopravy Stráského? Tak já vám to připomenu: Železnici jako dopravní prostředek 19. století budeme udržovat ve stavu chátrání. A tak to taky bylo. A vedlejší tratě na to samozřejmě doplatily nejvíc, do investic na ně totiž nešly žádné peníze. Podívejte se ve svém okolí, kolik se za posledních 30 let postavilo nových silnic, obchvatů které snižují dojezdovou dobu automobilistům a pak se podívejte o kolik se zrychlilo vlakové spojení na těch vedlejších tratích.
Pak se zrušily výdejny jízdenek, vytápěné čekárny. Ono to není jen toto. Další faktory jsou zlevnění jízdy autem. Benzín i auta jsou totiž výrazně levnější, než byly před 30 ti lety, zatímco vlak těžce podražil. A podražil bez ohledu na rychlost nebo služby. Zkuste si koupit lístek do lokálky a uvidíte kolik to stojí. A co za to dostanete? Mnohem horší služby a rychlost než na hlavní trati. Cena je ale stejná či mnohdy ještě vyšší. Na hlavní trati jsou všemožné slevy a služby, na lokálce není nic a platíte plnou palbu.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 08:38:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11944
Registrován: 4-2003
o od Hrocha přečtěte, tam o Oslí není slovo. Může to tedy být kdekoli.

Vy jste to zase vůbec nepochopil
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 13. prosince 2021 - 09:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15852
Registrován: 12-2007
Železnici jako dopravní prostředek 19. století budeme udržovat ve stavu chátrání. A tak to taky bylo. A vedlejší tratě na to samozřejmě doplatily nejvíc, do investic na ně totiž nešly žádné peníze.
Připomenu, že v té příslušné části 90. let byly docela přiškrceny i výdaje na silniční infrastrukturu (neboli - moc se toho nestavělo).

Benzín i auta jsou totiž výrazně levnější, než byly před 30 ti lety, zatímco vlak těžce podražil.
PHM jsou levnější leda tak relativně ve vztahu vůči příjmům (ale O. K., to jediné je objektivním srovnáním), ale stejně tak z toho nevychází špatně ani veřejná doprava (když započteme, o kolik se za těch 30 let nomimálně zvýšily příjmy). Mmch. taky za těch 30 let na mnoha místech vzrostla nabídka spojení veřejnou dopravou.

P. S. Mmch. právě až s rokem 1991 se uvolnila cenotvorba; do té doby byla po mnoho let tvorba cen za cokoliv "politickým rozhodnutím", nikoliv výsledkem tržních interakcí.
Což platilo i pro ceny PHM.
--------------------------

Jinak, k výše zmiňovaným názorům o "přímých vlacích Benešov - Sedlčany" též namítnu, že zrovna sedlčanská trať je vůči jednotlivým obcím trasována docela nevhodně, včetně relativně okrajového umístění v Sedlčanech = připojuji se k postoji, že moc nevidím důvod, aby zrovna tam měly vlaky osobní přepravy jezdit dalších X desítek let.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 09:08:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11945
Registrován: 4-2003
nepamatujete na výrok ministra dopravy Stráského?

Já jsem s jeho manželkou dělal X let v práci, takže mne nepoučujte o co říkal, nebo dokonce do si myslel. A celý to bylo hlavně o kulturní srážce inteligentního člověka s drážním prostředím, kde to slušně řečeno manažersky nebyla nikdy žádná velká hitparáda.

Jak to souvisí s lokálkama třeba tý do Mladotic či Lužce což byla slabota i za reálsocíku kdy tady byla čtvrtina aut mi tedy nějak uniká.

Zkuste si koupit lístek do lokálky a uvidíte kolik to stojí.

Stejně jako jinde.

Víte proč můj syn chce auto? Protože nehodlá chodit kilometr a něco (=+-20 minut)z práce na autobusák v okresním městě a tam v nový pěkný čekárně čekat třeba i třičtvrtě hodiny, než mu zrovna pojede autobus. Za tu dobu by byl tím autem doma čtyřikát. Takhle to má dneska většina lidí.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 13. prosince 2021 - 11:06:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 510
Registrován: 12-2020
ŘadekŠ: kde to slušně řečeno manažersky nebyla nikdy žádná velká hitparáda.
A mohu se tedy zeptat jaké měl pan Stráský manažerské zkušenosti a vzdělání na řízení ministerstva dopravy? Pokud nějaké měl, tak je asi neuměl správně komunikovat s občany.
Jak to souvisí s lokálkama třeba tý do Mladotic. Třeba tak, že tu lokálku protiprávně zavřeli a nechali zchátrat, čímž poptávka po dopravě tou tratí prostě reálně klesla. To je neoddiskutovatelný fakt.
Quex
Pondělí, 13. prosince 2021 - 11:16:12  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8481
Registrován: 5-2002
Vy už se nepamatujete na výrok ministra dopravy Stráského?

Ten toho říkal, například taky že nejlepší doprava je žádná doprava a že se řada zboží přepravuje úplně zbytečně. Ještěže se chudák nedožil dneška, kdy se v kontejnerech jeden rok vyváží dřevo do Číny a další rok zas naopak...[lol]

Já jsem s jeho manželkou dělal X let v práci

To jste přímo udělal sondu do jeho duše...[biggrin]

Víte proč můj syn chce auto? Protože nehodlá chodit kilometr a něco (=+-20 minut)z práce na autobusák v okresním městě a tam v nový pěkný čekárně čekat třeba i třičtvrtě hodiny, než mu zrovna pojede autobus. Za tu dobu by byl tím autem doma čtyřikát.

Nevím, jak máte starého syna, předpokládám, že nebude o moc starší než ten můj, tipuju okolo 19 let. A víte, v čem je ten základní problém? Že prostě "nehodlá" chodit kilometr a něco, v tomto věku mi to přišlo úplně normální a musel jsem se zařídit podle VHD. Když jsem jel autem, tak jen když mi ho táta půjčil. Ale pokud si váš syn už vydělal na svoje auto a je schopen sám platit i provoz, tak gratuluji. Předpokládám, že nejde o nějaký kousek za 15000 z bazaru oficiálně na náhradní díly.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Pondělí, 13. prosince 2021 - 11:30:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11946
Registrován: 4-2003
musel jsem se zařídit podle VHD. Když jsem jel autem, tak jen když mi ho táta půjčil.

Asi tak je i u nás. Já mu žádné auto kupovat nebudu, ale nemalá část lidí by to udělala.

udělal sondu

Ne, ale těch pár historek na téma "jistě pane ministře" bylo naprosto odzbojujících.

Třeba tak, že tu lokálku protiprávně zavřeli a nechali zchátrat, čímž poptávka po dopravě

Poptávka lidí po dopravě se řídí potřebama lidí a né tím, zda je někde nějaká lokálka, notabene v daném případě za humnama, takže jí už před 60 lety v Čisté a Kralovicích z velké části vytěsnily autobusy.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Jičíňák
Pondělí, 13. prosince 2021 - 12:40:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 4-2013
LOU:
"Nově teď bude od prosince i přesah i do Královéhradeckého kraje."

Mouka:
"Kde konkrétně?"


mot:
"S21(061) Nymburk - Jičín "
To bohužel ne. Stále jen do Rožďalovic.

LOU:
"Mouka: Sobotka a okolí "
To ano.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jičíňák.)
Pondělí, 13. prosince 2021 - 14:18:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 511
Registrován: 12-2020
RadekŠ: Poptávka lidí po dopravě se řídí potřebama lidí No to se právě neřídila potřebami lidí, ale tím co zdejší vlády v oblasti VHD předváděly. A protože trať zavřeli a lidi nepřestali mít potřebu cestovat, tak si část z nich zakoupila ty auta a část přešla na autobusy. Chcete příklad? Do konce minulého GVD odjezd vlaku do Čisté z Rakovníka v 10:38, příjezd vlaku z Loun 10:45. Obrat v Čisté 14 minut, na trase žádné křižování. Ty vlaky se potkávaly u Rakony. Můžete mi to vysvětlit, proč tam ten přípoj nemohl být? Byla to řízená likvidace a nezájem objednatelů.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 15:27:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4660
Registrován: 12-2007
Ono využití lokálek je také do značné míry dáno politickou reprezentací. Jistě Milovice jsou výjimka, ale protože tam bydlí syn už asi 17 let, tak vidím postup, jak zatraktivnit spojení. Nejdříve se tam přestupovalo na místní šukafon, já za synem jezdil jenom o víkendu, a ve vlaku jelo pár lidí. Později se trať zelektrizovala a přímé vlaky z Prahy do Milovic jezdily jenom ve všední dny. Po několika letech jezdily elektrické soupravy každý den. Později se vybudoval autobusový terminál na nádraží s frekventovanými autobusy do Mladé, ale i do okolí. Následovalo občerstvení (škoda, že na jeho využití nemá moc času osádka vlaku), následovalo vybudování parkoviště a nejnověji byla postavena i cyklověž. Počet cestujících na trati mezi Lysou nad Labem a Milovicemi se zmnohanásobil. Jistě Milovice mají více než 10 tisíc obyvatel, nicméně systematickým řešením se doprava do Milovic zlepšila.

Podle mne by asi bylo vhodné zavést vrstvu spěšných vlaků, ve Středočeském kraji, které by od určitého uzlu pokračovaly jako osobní vlaky. Existují spěšné vlaky jako Vrchlice nebo Sázava, Vrchlice by v budoucnu mohly pokračovat do Kutné Hory města, pokud bude vybudován kutnohorský oblouk, který odstraní úvrať v Kutné Hoře, nebo také do Pardubic. Sázava by zase mohla pokračovat do Tábora. Pokud někdy v budoucnu bude postaven tunel mezi Prahou a Berounem, tak by takové spěšné vlaky po projetí tunelem mohly pokračovat do Plzně nebo do Březnice (samozřejmě po elektrizaci tratě mezi Zdicemi a Pískem). Stejně jako po výstavbě dvoukolejné elektrizované tratě do Kladna by po elektrizaci tratě mezi Kladnem a Rakovníkem mohly pokračovat do Rakovníka. Interval takových spěšných vlaků by mohl být 30, 60 nebo 120 minut, záleželo by na propustnosti tratí, špičkách pracovních dnů, zájmu cestujících o tyto vlaky apod. Mohly by tam být v budoucnu nasazeny vlaky z dvou rychle rozpojitelných jednotek, jedna by vedla třeba do Pardubic a druhá do Kutné Hory, nebo jedna do Plzně a druhá do Březnice. Jistě je zde problém z hlediska konverze elektrických systémů, provozuschopných jednotek apod. Ale myslím, že by mohl být životaschopný systém, kdy v blízkém okolí Prahy (do Kolína, Benešova nebo Berouna) by vedly zastávkové vlaky, a do zastávek za těmito městy by vedly z Prahy vlaky, které by v tom blízkém pražském okolí zastavovaly jako spěšné, a dále jako zastávkové. Domnívám se, že doprava mezi Benešovem a Táborem by mohla být takto vedena. Pokud se zcela zastaví regionální doprava mezi Benešovem a Táborem, tak si jednak lidé na ni odvyknou, a jednak dojde k postupné devastaci zcela nových zastávek postavených v rámci stavby 4. koridoru. I to je důvod, proč se přimlouvám za zachování regionální dopravy mezi Benešovem a Táborem.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 16:30:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7047
Registrován: 3-2006
David:
" prodražení i pro veřejnou dopravu (elektrobusy/vodíkové busy jsou taky dražší než ty naftové"

Jenže pozor, už na ně lze čerpat až 75% dotace.
Jinak už další smlouvy s dopravci už musí obsahovat určité procento bezemisních vozidel. V čemž má třeba MHD Příbram výhodu, že smlouva je až do roku 2009

Paul2no:
"Já teda znám lokálky kde lidi postupně ubývali, protože jet autem je levnější než VHD.

Jsem zvědav, jak to bude s tímhle do budoucna. Útlum spalovacích aut je reálný a elektromobily jsou a budou drahé, navíc nevydrží v provozu 20+ let. 10 let starý elektromobil s vyžilou baterií se stane neprodejným kusem šrotu, takže trh s ojetinami zmizí."
Také jsem zvědav na to jak to bude s elektromobily. Nejspíš se půjde cestou sdílení, protože aby to stálo u chodníku, nebo v garáži, na to to má moc drahé prostoje.

Stráský, ale po letech aspoň uznal, že byl zneužit. No o mrtvých jen dobře, takže se k němu vyjadřovat nebudu. odkaz
Pondělí, 13. prosince 2021 - 16:47:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 405
Registrován: 2-2018
Jenže pozor, už na ně lze čerpat až 75% dotace.

A kde se berou peníze na ty dotace?
(Jakože poté, co jsme přispěli na "designové hračky" těm, kteří to nepotřebují, tak padnou nějaké drobky z daní na "rádobyekologickou" socku?)
Mladějov
Pondělí, 13. prosince 2021 - 16:54:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17172
Registrován: 3-2007
Wagon: No právě že obecná řešení jsou obvykle dost ghounu, to je dobré tak na bilboardy politiků.
V dopravě ve StČ prostě jsou potřeba konkrétní řešení "na míru" těm konkrétním městům a menším sídlům, vzdálenosti železnice od těch sídel a konfiguraci silniční sítě - zase té v místě, tedy konkrétní a spádovým směrům.

Na ty se dá stavět VHD na míru - ale opravdu (opravdu!) nemůže někde na Voticku rychlostí, pohodlím a "častotou" konkurovat autu u chalupy.

Takže opusťte obecné proklamace a napište nám, pokud jste toho schopen (já třeba ty ambice spíš nemám), jak byste řešil to Voticko a Českou Sibiř dopravně pro cesty do Prahy, Benešova, Tábora.
Dtto ostatní. Finance nemáte neomezené (to by dokázal každý trouba), ale velmi omezené, počty řidičů busů také.

Já bych řekl, že tyhle dikuse tady stejně periodicky vznikají, když se zavře na nějakém nevyužívaném cancourku kolejí osobní doprava a nahradí se autobusem (jako zde Vlašim - T.Štěpánov) a pak vždycky vypukne velký jekot ultras, jak se tam nedá žít.

Já třeba (a to opakuju už asi potřetí) nejsem zrovna příznivcem zrušit zastávkovou osobní dopravu Olbra-Tábor, ale vzhledem k tomu, kolik tam jezdí (hrozně málo) lidí, a na nové trati ty zastávky budou ještě dál, tak asi nic jiného nezbude.
Na rozdíl třeba od Intelpetra si ale nemyslím, že by Sedlčanka měla přestat vázat v Olbra na R.

Každopádně já bych to řešil následovně: GVD 2022/23, nová trať: Nechal SQ a monitoroval frekvenci v Os i R. 2023/4 případně ty Os mezi Olbra a Táborem zaříznul a nechal někde, kde je větší frekvence, příp. zastavit R (Chotoviny?). No a jestli se ukáže zanedbatelná frekvence i v těch MOs Bene-Sedlčany, tak je (třeba kromě špičky, kdy by to bylo pro lidi z/do Bene bez přestupu a měnily by se tím případně motory z lokálky) též omezit.

Je to jen nástřel, bez průzkumu frekvence (ten by se musel ale dělat a ne nějakou dojmologií).
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:08:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2394
Registrován: 8-2017
příp. zastavit R (Chotoviny?)
To spíš Heřmaničky. Chotoviny obsloužit protaženým osobákem od jihu. Pokud by ty osobáky zůstaly zhruba v současných polohách, bylo by to i od Prahy s přestupem z expresu podobně rychlé jako rychlíkem a podstatně rychlejší než osobákem od Benešova.
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:11:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15854
Registrován: 12-2007
Jak to souvisí s lokálkama třeba tý do Mladotic. Třeba tak, že tu lokálku protiprávně zavřeli a nechali zchátrat,

... a to v oněch časech, kdy neexistovali žádní objednatelé dopravy, ba i provozovatel osobní dopravy byl týž subjekt jako provozovatel infrastruktury. O to jednodušeji se tam unitárním ČD, s.o., ta výluka k 1. 1. 1997 vyhlásila.

Totéž u Horního Slavkova (kde mi smysluplnost osobní dopravy přinejmenším právě po Horní Slavkov přišla vyšší než v úseku Kralovice - Mladotice).

Chcete příklad? Do konce minulého GVD odjezd vlaku do Čisté z Rakovníka v 10:38, příjezd vlaku z Loun 10:45. Obrat v Čisté 14 minut, na trase žádné křižování. Ty vlaky se potkávaly u Rakony. Můžete mi to vysvětlit, proč tam ten přípoj nemohl být?
Tzn. odjezd by se musel posunout přinejmenším na 10:47 h, tzn. prodloužení přestupní doby od Prahy (tzn. z důležitějšího směru než je od Loun) ze 7 na 16 minut.

Ono využití lokálek je také do značné míry dáno politickou reprezentací. Jistě Milovice jsou výjimka
Ano, jsou, protože ač vybudované jako lokálka, tak:
- jde o krátkou lokálku, tzn. její eventuální relativní pomalost nijak nevadí
- jde o trať směřující radiálně vůči Praze
- jde o trať zaústěnou do relativně lidnatého města, navíc specifického právě v tom, že zvyšování jeho počtu obyvatel bylo vyloženě právě "jako noclehárna Prahy"

Takovouto příznivou kombinaci do do růstového potenciálu nenajdete u žádné jiné (nejen) středočeské lokálky.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:18:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4661
Registrován: 12-2007
Mladějov: Je vhodné vybudovat parkoviště pro auta u každé stanice nebo zastávky. Pokud poblíž stanice nebo zastávky vede nějaké autobusová linka, tak by měla být pokud možno zkoordinována se železniční dopravou, a měla by být na ní pokud možno navázána. To je tak krátkodobé řešení. Dlouhodobějším řešením je najít vhodné dvousystémové jednotky, které by zabezpečily zmíněnou dopravu. Po konverzi elektrické trakce by postačovaly jednosystémové.
Jinak souhlasím s Vaším nápadem ponechat regionální dopravu v provozu alespoň po celý rok 2023, aby se zjistilo, jaký je o ní zájem. Přece jenom bude rychlejší, bude dvoukolejná, tzn. bez nutnosti výhyben apod. A pokud zájem cestujících poroste, i když bude malý, tak je vhodné opravdu pořídit ty dvousystémové jednotky. Ale zaříznout regionální dopravu pár měsíců po jejím otevření, je myslím dost neekonomické.
Mladějov
Pondělí, 13. prosince 2021 - 17:19:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17173
Registrován: 3-2007
MP:Jsem zvědav, jak to bude s tímhle do budoucna. Útlum spalovacích aut je reálný a elektromobily jsou a budou drahé, navíc nevydrží v provozu 20+ let. 10 let starý elektromobil s vyžilou baterií se stane neprodejným kusem šrotu, takže trh s ojetinami zmizí."Také jsem zvědav na to jak to bude s elektromobily. Nejspíš se půjde cestou sdílení, protože aby to stálo u chodníku, nebo v garáži, na to to má moc drahé prostoje.

Ano, já s vámi souhlasím, že elmobil bude s vyžilou trakční baterií, která tvoří 30-40% (možná i víc) jeho ceny v podstatě neprodejný a FAKTICKY bude tenhle posun těžce neekologický oproti dnešku, kdy nová auta po cca 10-15 letech kupují chudší a od nich často na úplné "doražení" ti ještě chudší, takže 20 let životnosti není výjimkou.

"Sdílení" soukromých aut je prostě blbost - úplně stejně si to představovali autoři utopistických románů už v 30. letech, narudlí v padesátých a masově tohle nikdy nebude, protože chování lidí - já vážně nemíním jezdit autem, kterým jezdí každý, ničí ho každý, čokoládou ulepí sedačky každý, o jiných tělesných tekutinách nemluvě [cunik]

U svého auta mám jistotu, nic si neničím a vím, že dojedu nejspíš bez poruchy - o cizím autě, k němuž nemá majitel žádný vztah a naposled si ho půjčil pan Vomáčka, co s ním vozil v kabině dříví z lesa a pak parta pubošů, co si s ním hráli na louce na rallye a po nich mladá dvojice, co nemá byt na šukání vážně ne - děkuju nechci.
Plus samozřejmě tu režii musím zaplatit (a stojí mne to tím pádem v souhrnu víc, než vlastní auto).

Do budoucna to bude tak, že bude cena elektřiny raketově stoupat, bude pár blackoutů (sledujte začátkem ledna Německo!) a provoz elektroaut se stane tak drahý, že politické nucení a zákazy se tiše odpískají (v horizontu několika roků) a elektroauta i hybridní auta s klasickými budou koexistovat dál.}

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)