Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 11. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 11. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:32:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11608
Registrován: 5-2002
Jinak to, že šotouškům na IDSK se líbí vozit extrémně pomalý Os každých 30 minut a nelíbí se jim Sp jako „nesystémové“, je snad všeobecně známá věc. Kdo je u zdroje a má kontakty, ví.

Myslím, že tomu tak již není, nicméně dnes je zde jiný problém a tím je dostupná kapacita prakticky na všech v úvahu přicházejících vjezdech do Prahy a co si budeme povídat, místo jednoho vlaku dva stojí taky peníze...

A řešením není ani zvýšené zastavování R vrstvy, protože pak tu potřebnou kapacitu souprav pro 20 - 50 km taháte po stovkách km dále zcela zbytečně.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:40:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 596
Registrován: 1-2019
Petr_Šimral:
"Myslím, že tomu tak již není, nicméně dnes je zde jiný problém a tím je dostupná kapacita prakticky na všech v úvahu přicházejících vjezdech do Prahy a co si budeme povídat, místo jednoho vlaku dva stojí taky peníze... "

Pokud jde o peníze, tak v úseku Poříčany - Kolín (tzn. dvoukolejný úsek s menší kapacitou) by ty Os nemusely jezdit každých 30 minut. Stačilo by to po 1 hodině, zbytek by se mohl vykompenzovat pomocí Sp v prokladu, co by v úseku Poříčany - Kolín zastavily všude. Ale fakt je, že na vjezdu do Prahy to tak růžové není.

Petr_Šimral:
" protože pak tu potřebnou kapacitu souprav pro 20 - 50 km taháte po stovkách km dále zcela zbytečně."

Pokud by v Pečkách rychlíky zastavily třeba jen o víkendu (model Ražice), kdy Sp nejezdí, nezabilo by to nikoho. Přece jen je o víkendu nižší poptávka než v pracovní dny.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:46:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4646
Registrován: 12-2007
Budoucí ministr dopravy Martin Kupka, je zatím poslancem, zastupitelem za Středočeský kraj a starostou Líbeznic (škoda, že ta obec neleží na železnici). Byl zvolen do Poslanecké sněmovny ve Středočeském kraji. Myslím, že tento kraj dost dobře zná, a proto by asi nepřipustil drastické omezení regionální železniční dopravy v tomto kraji.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:51:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 597
Registrován: 1-2019
Wagon:
"Myslím, že tento kraj dost dobře zná, a proto by asi nepřipustil drastické omezení regionální železniční dopravy v tomto kraji."

Vy jste tak naivní, člověče [proud]

Aneb jak říká jedno přísloví, s jídlem roste chuť [jidlo] V Jihočeském kraji ty redukce taky začaly zdánlivě nevinně. Většina diskutérů na tomto fóru by nad zrušením vlaků do Týna a Netolic zcela určitě hýkala blahem. Jenže řádění Zimoly, Žemličky a dalších ynteligentů z JIKORDu tehdy nabralo zcela nečekané obrátky, a zdaleka se neomezilo jen na nějaké zbytné lokálky. Odnesla to i příměstská doprava.

Moc dobře si pamatuji na redukci Os o víkendech na nějaké 3 páry denně na trasách ČB - Tábor a ČB - Strakonice. V pracovní dny toho jezdilo trochu víc, ale o nějakém taktu fakt mluvit nešlo. Čtyřhodinové díry v taktu do Českých Velenic a Českého Krumlova snad není třeba blíže rozebírat.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4648
Registrován: 12-2007
Pan Hloupej: Základní snahou všech politiků, pokud nejsou předdůchodového věku, je udržet se v politice co nejdéle. A Martin Kupka rozhodně nebude mít za 4 roky nárok na penzi.
A jak dopadl pan Zimola? V současné době po něm ani pes neštěkne.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 11:05:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 598
Registrován: 1-2019
Wagon:
"A Martin Kupka rozhodně nebude mít za 4 roky nárok na penzi. "

To je pravda. Ovšem regionální železnice beztak není v kompetenci ministerstva dopravy, takže zde ani nemá smysl to takhle hodnotit. A nevidím důvod, proč by Martin Kupka měl zasahovat do záměrů Středočeského kraje, na rozdíl od svého předchůdce Havlíčka, když ODS a STAN jsou koaliční partneři jak na vládní úrovni, tak i v kraji. U Havlíčka to jistou logiku dávalo, protože ANO a STAN jsou jak oheň a voda.

Havlíčkovi se ta kampaň proti Středočeskému kraji vyplatila. I když ANO skončilo celostátně v opozici, ve středních Čechách si oproti krajským volbám polepšilo ze 3. na 2. místo. Slušný základ do budoucna.

Wagon:
"A jak dopadl pan Zimola? V současné době po něm ani pes neštěkne."

Zimolu dorazil skandál s chatou na Lipně. Jeho odchod z politiky umožnil provést aspoň částečný úklid.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 11:18:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4649
Registrován: 12-2007
Pan Hloupej: Regionální osobní doprava je sice v kompetenci Středočeského kraje, ale protože provozovatelem všech drah ve Středočeském kraji (nepočítám nějaké řepařské drážky nebo v areálu milovického Mirákula) jsou státní ve správě Správy železnic, má rozhodně Ministerstvo dopravy právo o dopravě na těchto tratích mluvit. A pro Středočeský kraj, resp. jeho politickou reprezentaci, by asi nebylo vhodné, kdyby se dostala do konfliktu z ministrem dopravy, Středočechem Martinem Kupkou.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 11:32:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 599
Registrován: 1-2019
Wagon:
"Regionální osobní doprava je sice v kompetenci Středočeského kraje, ale protože provozovatelem všech drah ve Středočeském kraji (nepočítám nějaké řepařské drážky nebo v areálu milovického Mirákula) jsou státní ve správě Správy železnic, má rozhodně Ministerstvo dopravy právo o dopravě na těchto tratích mluvit."

Pravda. Ovšem pokud by MD nechtělo investovat do údržby tratí, kde byl zastaven nebo omezen provoz osobních vlaků, musela by se změnit legislativa. Kolovratník z ANO se již pokoušel o konzervaci dráhy a úspěšný nebyl. Zřejmě by tento pokus neprošel ani dnes, protože se na tom musí shodnout min. 4 vládní strany, a lze očekávat, že by se i v rámci těchto stran našli poslanci, kteří by s tímto návrhem nesouhlasili.

Další věc je ta, že třeba do Kralovic nebo Rožmitálu jezdí nákladní vlaky a zřejmě to tak zůstane i nadále. Na ty kraj nemá vliv. A i kvůli nim není vhodné takové legislativní změny přijímat.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 12:15:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4651
Registrován: 12-2007
Pan Hloupej: Pokud bude chtít vláda šetřit, tak bude muset změnit legislativu tak, aby Správa železnic nemusela udržovat některé tratě, jako jsou Dobronín - Polná nebo Kralovice - Mladotice. Je samozřejmě otázka, jak to bude s tratěmi, kde bude jenom příležitostná nákladní doprava, jako např. Čelákovice - Mochov nebo Protivec - Bochov.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 12:34:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14367
Registrován: 5-2004
Tak ono se neškrtalo jen na lokálkách ale i na koridorech.

Viz Beroun - Hpořovice, kde krom zrušení ranních vlaků aby nešlo jet na šestou do Rokycan ale ani Prahy nebo Plzně byla na polovic tj z hodiny na dvouhodinu "sudetské lokálky" vykostěna odpolední špička Hořovice - Beroun.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 12:47:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1889
Registrován: 2-2010
ad Petr_vlček: Já bych třeba zrušil vlaky z pražského hlavního na Smíchov, jako to bylo dříve. Dříve tam jezdil třeba jen jeden vlak za hodinu a šlo to. Lidi mezi těmito stanice jezdili metrem a ještě by se ušetřilo kapacity hlavního nádraží. A hned kolik by bylo ušetřených kilometrů. Prosím, brát to s nadsázkou, je to jen vtip. [proud]
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 15:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6742
Registrován: 12-2004
PH: Mluví se o osekání Slaný - Louny, ne o úseku do Kralup.
Máte nějaký zdroj, který tvrdí opak?
Stejně tak Vlašim(?)
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 16:07:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13159
Registrován: 4-2003
Trs2004:Dříve tam jezdil třeba jen jeden vlak za hodinu a šlo to.

Smutné na tom bylo, že soudruzi ušetřili peníze za toto https://mapy.cz/s/bozopapanu a když si to dám do souvislostí, tak si pak teprve uvědomím, jak moc tato stavba dalších třicet let chyběla...

Právě kvůli tomuto chybějícímu spojení skoro nic mezi hlavním nádražím a Smíchovem nejezdilo, nebylo totiž kudy. Byly chvíle, kdy ve výhybně Vyšehrad stály i tři nákladní vlaky, protože nebraly Vršovice a nebralo ani Společné nádraží. To jsem občas vídával a pak mi to potvrdili i bývalí vršovičtí strojvedoucí.

Do toho osobní doprava v dnešním pojetí opravdu nepasovala, navíc by trasy těchto nákladních vlaků většinou křížila. Podzim roku 2014 a výměna zabezpečovacího zařízení na Vyšehradě pak dokázala vyložená kouzla [wink].
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 16:23:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2012
Registrován: 12-2006
Můžu jen potvrdit.Cca v roce 1988 jsme jednou jeli vystřídat četu na Sergeji na Žvahov. Kvůli klesání se tam nesměl zamknout vlak ani chcípnout loko na vlaku. Kolegové tam v noci dojeli z Kladna s Vršovicema, my je ráno vystřídali a po celém dnu bublání Sergeje na místě nás zase večer jiná četa vystřídala. [wink]
Takhle to bývalo po trase v různých stanicích celkem normální, že se prostálo třeba půl dne, nebo i celá směna.
Pikehead
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 16:29:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7789
Registrován: 3-2007
Osobních vlaků z Hlavního bylo v devadesátkách možná i méně než jeden za hodinu. Pak se to postupně zlepšovalo a smíchovské 1a osiřelo...

Nevím, jestli to bylo výměnou zabezpečovačky, nebo odchodem nákladů. Už na elmech tam jezdily neuvěřitelné objemy...
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 16:45:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 600
Registrován: 1-2019
Zzz:
"PH: Mluví se o osekání Slaný - Louny, ne o úseku do Kralup.
Máte nějaký zdroj, který tvrdí opak? Stejně tak Vlašim(?)"

Slaný - Louny padne určitě, Kralupy - Slaný možná. Věrohodně se však dá ověřit jen to první. Úsek Kralupy - Slaný je jen spekulace, jejíž zdroj však mám z IDSK. Nebudu zde sdělovat jméno toho, kdo mi to řekl.

To, že padne úsek Benešov - Vlašim, je velmi pravděpodobné, i když žádný oficiální dokument na toto téma neexistuje. Už jsem zde popsal, jak mají jezdit rychlíky Praha - ČB (a na to důkaz mám). Stejně tak je známým faktem nemožnost křižování jinde než v Postupicích. No a do toho ještě vstupuje integrace autobusů do PID, které budou v úseku Benešov - Vlašim jezdit každých 30 minut. Přípravu ke zrušení vlaků v tom nevidí jen idiot.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 17:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 791
Registrován: 10-2009
PH: Takže naprosto nehorázné spekulace typu možná jedna paní jednou někoho viděla. Že si váš zdroj neumí na trati 222 nakreslit jízdní řád na nový stav a že máte paranoidní představy s integrací autobusů, to nějaké zavírání vůbec nedokládá. A propos, na případné zavření by byli spíše jiní kandidáti po celém kraji, těžko tyto poměrně vytížené tratě. Rozšiřujete nesmysly, nechte toho.
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 17:18:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6743
Registrován: 12-2004
Těch autobusů celkově asi nepojede víc, než dnes.
Resp. některý linky pojedou s paragrafem.

Na druhou stranu stačí prodat lístek k lídlu a...
Rovněž rovnoměrné rozložení spojů a tarif může opravdu zamíchat se situací...

Ale relace Benešov - Vlašim je mnohem silnější, než pak cokoliv dál na východ, takže by se daly uživit oba druhy dopravy do budoucna, myslím...přestože to tady bude spíš o autobusu...

Jen by to chtělo něco takovýho, co teď jezdí na 110, místo šukafonů.

Kralupy - Slaný pojedou dál, alespoň podle mého zdroje, to by musel někdo hodit opravdu velký vidle, aby zůstalo Slaný úplně bez vlaku.
Co se týká vozidel, platí to stejný co pro Vlašim...
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 17:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 601
Registrován: 1-2019
Smasska:
"PH: Takže naprosto nehorázné spekulace typu možná jedna paní jednou někoho viděla. Že si váš zdroj neumí na trati 222 nakreslit jízdní řád na nový stav a že máte paranoidní představy s integrací autobusů, to nějaké zavírání vůbec nedokládá. A propos, na případné zavření by byli spíše jiní kandidáti po celém kraji, těžko tyto poměrně vytížené tratě. Rozšiřujete nesmysly, nechte toho."

Tyhle „paranoidní představy“ s integrací autobusů má třeba i takový novinář Jan Beránek z ČT, který upozornil na vznik linky PID 405 v trase Praha - Žatec. Můžete vynadat i jemu [lol]

Zzz:
"Ale relace Benešov - Vlašim je mnohem silnější, než pak cokoliv dál na východ, takže by se daly uživit oba druhy dopravy do budoucna, myslím...přestože to tady bude spíš o autobusu..."

V českém jazyce existuje pojem salámová metoda. Trať 222 by mohla být naprostou ukázkou. Letos se zařízne úsek Vlašim - Trhový Štěpánov, příští rok by se mohl zaříznout úsek Benešov - Vlašim. Pěkně po částech, aby se dala naštvanost rozložit v čase a aby to nezpůsobilo příliš silnou odezvu.

A totéž třeba i na trati 110. Možná se příští rok zařízne jen úsek Slaný - Louny, ale úsek Kralupy - Slaný by mohl padnout s ročním zpožděním, tzn. až od GVD 2023/24.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 17:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 602
Registrován: 1-2019
Jinak v úplně prvních škrtacích plánech od GVD 2021/22 také nebyly tratě na Trhový Štěpánov nebo Dobříš. Kdybych o tom psal tehdy, tak byste se mi všichni smáli stejně, jako se mi smějete dnes. Ale uvidíme za rok, kdo měl pravdu.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 18:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7020
Registrován: 3-2006
Trs2004:
"ad Petr_vlček: Já bych třeba zrušil vlaky z pražského hlavního na Smíchov, jako to bylo dříve. Dříve tam jezdil třeba jen jeden vlak za hodinu a šlo to. Lidi mezi těmito stanice jezdili metrem a ještě by se ušetřilo kapacity hlavního nádraží. A hned kolik by bylo ušetřených kilometrů. Prosím, brát to s nadsázkou, je to jen vtip. [proud]"

Zapomínáte, na havarijní stav mostu, takže o žádný vtip nejde, jen o vizi budoucnosti.

Wagon:
"Budoucí ministr dopravy Martin Kupka, je zatím poslancem, zastupitelem za Středočeský kraj a starostou Líbeznic (škoda, že ta obec neleží na železnici). Byl zvolen do Poslanecké sněmovny ve Středočeském kraji. Myslím, že tento kraj dost dobře zná, a proto by asi nepřipustil drastické omezení regionální železniční dopravy v tomto kraji."


A Vy jste slyšel, že by to rozhodnutí rozporoval?
Jediné co říkal před volbami, že je potřeba něco udělat s vnitřními Sudety. Takže uvidíme.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 20:32:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15840
Registrován: 12-2007
Pak se to postupně zlepšovalo a smíchovské 1a osiřelo...
Nevím, jestli to bylo výměnou zabezpečovačky, nebo odchodem nákladů.


Svoji roli možná mohlo hrát i zprovoznění 6. + 7. nástupiště v Praze hl. n.

Ale ještě počátkem 21. století začínaly na Smíchově jízdu "nevratné" soupravy Os vlaků, tzn. takové, které z Berouna pokračovaly směr Plzeň (jak neuvěřitelně zní, že něco takového existovalo ještě před 20 lety, tzn. již počátkem 21. století).

Většina diskutérů na tomto fóru by nad zrušením vlaků do Týna a Netolic zcela určitě hýkala blahem. Jenže řádění Zimoly, Žemličky a dalších ynteligentů z JIKORDu tehdy nabralo zcela nečekané obrátky,
Váš popis časově nesedí. Os-190 i Os-220 měly JŘ ve stylu "noty na buben" už v roce 2010, zato do Netolic se zastavila osobní doprava v (nezvyklém termínu + "z podnětu SŽDC") 2/2011; do Týna ve 12/2013.

Ukázal jsem tady konkrétní příklad z historie, konkrétně v Ústeckém kraji. A ono k tomu došlo už třeba i v jiných krajích. Podívejte se, co se dělo v Plzeňském kraji po Šlajsovi, co se dělo v Jihočeském kraji po Zimolovi...
Pro přidání "druhé strany mince" doplním, že naopak takový JMK se drží své dlouhodobé koncepce bez ohledu na změny "koaličních barev" ve vedení kraje.

A i ten Ústecký kraj lze považovat za sporný, kdy osobní doprava tam, kde byla odstřelena v období 2006 - 07, povětšinou obnovena nebyla (vyjma Švestkové dráhy, která ale mezitím byla zrekonstruována na vyšší traťovou rychlost) v celoročním režimu, ale pouze "v nepracovních dnech od jara do podzimu". Což není totéž jako celoroční provoz.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 21:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 131
Registrován: 3-2021
Zvu vás k přečtení mého článku o posledním dni provozu na trati 096. Při té příležitosti jsem se projel i Cyklohráčkem po trati 121. [proud]
https://trainphotosczech.blogspot.com/2021/11/reportaz-rozlouceni -s-pravidelnym.html

https://trainphotosczech.blogspot.com
Pátek, 10. prosince 2021 - 07:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5529
Registrován: 6-2016
Píšou tam, že to postavil fíra z Kolína[happy]
https://www.garaz.cz/clanek/servis-dovolena-s-autem-obytne-vozy-m asinfiruv-recept-na-klid-obytny-defender-s-automatem-21007235
Pátek, 10. prosince 2021 - 08:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 603
Registrován: 1-2019
Asi jste všichni zaslechli o stavbě terminálu Votice. Vzhledem k tomu, že Středočeský kraj zruší od prosince 2022 všechny Os do Tábora (doloženo oficiálně - viz excelová tabulka, co se objevila na Zdopravy.cz), je možné předpokládat, že ve Voticích budou nově zastavovat rychlíky. To ale zřejmě může znamenat přesun zastavování, rychlíky by mohly nově projíždět Olbramovice. Oficiální stanovisko MD zatím není známo.

Projíždění Olbramovic rychlíky je v podstatě jistý konec pro provoz vlaků směr Sedlčany. Hrozí tedy, že současné nádraží Olbramovice, kde bylo mj. nedávno vybudováno velké parkoviště P+R, bude zcela bez obsluhy.
Pátek, 10. prosince 2021 - 08:34:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16379
Registrován: 10-2004
Pan_Hloupej: V té tabulce je návrh zastavení provozu Votice - Tábor, nikoliv celého úseku Benešov - Tábor.
Pátek, 10. prosince 2021 - 08:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 604
Registrován: 1-2019
Orky:
"Pan_Hloupej: V té tabulce je návrh zastavení provozu Votice - Tábor, nikoliv celého úseku Benešov - Tábor."

Ano. Ovšem může se to rozšířit i na úsek Benešov - Votice. Popravdě řečeno, s čím by se asi ty hypotetické zkrácené Os Benešov - Votice vyjezdily? Elefanti tam nemůžou (střídavina), jejich oběh tedy nelze prodloužit. 810 je možné z oblasti stáhnout úplně, pokud se zruší i provoz do Vlašimi nebo i do těch Sedlčan. Ušetří se tak i fixní náklady.
Pátek, 10. prosince 2021 - 08:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15841
Registrován: 12-2007
Středočeský kraj zruší od prosince 2022 všechny Os do Tábora (doloženo oficiálně
Za předpokladu souběžného souhlasu Jihočeského kraje, na jehož území leží část zmiňovaného úseku.

Popravdě řečeno, s čím by se asi ty hypotetické zkrácené Os Benešov - Votice vyjezdily?
Třebas těmi samými Regionovami, které tam jezdí již dnes.
Pátek, 10. prosince 2021 - 08:54:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 605
Registrován: 1-2019
David:
"Třebas těmi samými Regionovami, které tam jezdí již dnes."

Ty tam jezdí dnes z Tábora. V GVD 2021/22 je uveden u těch 814 jako PJ (DS) Tábor. Pokud se nebude jezdit z Tábora, není důvod pro Sv jízdy, když se to může zaříznout úplně.
Pátek, 10. prosince 2021 - 09:01:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11927
Registrován: 4-2003
P. Hloupej: tak byste se mi všichni smáli stejně, jako se mi smějete dnes.

Přesně tak. Je životním údělem hlupáka, že se mu ostatní soustavně smějou a on si z toho nic nedělá.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pátek, 10. prosince 2021 - 09:08:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14370
Registrován: 5-2004
cili to velenastupiste v hermanickach bude slouzit jednou rocne pro mimoradne stavici rychliky pri prcicich...

A vesnicim okolo se zpomali koridorem cesta do benesova a prahy o kodrcani busem a casem na prestup.
Pátek, 10. prosince 2021 - 09:17:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16380
Registrován: 10-2004
Pan_Hloupej: Rozšířit se to dá na všechny lokálky nebo třeba na všechy tratě v kraji. Jen je otázka, kde se seženou řidiči pro náhradní autobusy. [happy] A pokud si kraj něco objedná a bude na to mít smlouvu, může mu být fuk, odkud si dopravce vozí náležitosti.

David: Obávám se, že souhlas jihočeského kraje není potřeba. Když se nedohodnou, tak holt vlaky nebudou objednány na hranici krajů a jihočeský kraj ať si to řeší jak chce.

Petr_vlček: A k tomu téměř všechny ostatní nově vybudované zastávky na budované přeložce, na kterých možná nikdy žádný cestující nenastoupí. [happy] Nastal čas na to, aby každá stavba měla razítko od objednavatele, že hodlá vlaky po určitou dobu objednávat a pokud ne, investici do zbytné infrastruktury zaplatí ze svého.
Pátek, 10. prosince 2021 - 09:31:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4175
Registrován: 5-2002
Tak zrovna v Heřmaničkách bych si dokázal představit zastavování R, k tomu ideálně přípoj autobusem do Sedlce. Ty ostatní zastávky by byly k ničemu, ale to není žádná novinka.
Pátek, 10. prosince 2021 - 09:34:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 9-2017
Mě by dávalo smysl aby v Heřmaničkách začali stavět místo OS rychlíky a pak ať se klidně zruší OS v úseku Votice Tábor. Ty ostatní budovaný zastávky jsou od okolních vesnic stejně hodně daleko...
Brr: souhlas....
Pátek, 10. prosince 2021 - 09:57:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 606
Registrován: 1-2019
Orky:
"A k tomu téměř všechny ostatní nově vybudované zastávky na budované přeložce, na kterých možná nikdy žádný cestující nenastoupí."

Možná nastoupí, ale nejdřív někdy po roce 2024 (za předpokladu, že se změní politická reprezentace).

Ukázkou je třeba úsek Svitavy - Březová nad Svitavou. Po optimalizaci dopravy v roce 2011 přestaly být používány zastávky Svitavy-Lány a Březová nad Svitavou-Dlouhá, v tomto úseku byly zrušeny Os. V roce 2013 byly Os obnoveny do původního stavu a zastávky začaly být opět obsluhovány, dokonce tam začaly stavět i některé Sp.

Orky:
"Nastal čas na to, aby každá stavba měla razítko od objednavatele, že hodlá vlaky po určitou dobu objednávat a pokud ne, investici do zbytné infrastruktury zaplatí ze svého."

S touto myšlenkou souhlasím, ovšem pokud by se to zavedlo do praxe, má to několik úskalí:

1) politická reprezentace, která je aktuálně u moci, může zazdít nějaké rozhodnutí na desetiletí dopředu a způsobit tak problémy svým nástupcům, kteří třeba budou mít na věc zcela opačný názor

2) investic do infrastruktury bude výrazně méně, protože velmi pravděpodobně někteří krajští politici nebudou chtít takový závazek podepsat, např. z důvodu snížení příjmů z RUD apod.
Pátek, 10. prosince 2021 - 11:51:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15842
Registrován: 12-2007
Ty tam jezdí dnes z Tábora.
Tak začnou jezdit např. z Prahy (např. provázaně s dolním Pacifikem).
To už je podružná technikálie.

Nastal čas na to, aby každá stavba měla razítko od objednavatele, že hodlá vlaky po určitou dobu objednávat a pokud ne, investici do zbytné infrastruktury zaplatí ze svého.
A pokud by to porušil**, tak by dostal jaký trest + od koho?

** Pomíjím, že de-facto jde o přesun stávajících zastávek, nikoliv "zřízení něčeho docela nového".
Pátek, 10. prosince 2021 - 14:47:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4652
Registrován: 12-2007
Stanice Chotoviny a Sudoměřice u Tábora leží v obcích, rozhodně si nemyslím, že by se Jihočeský kraj chtěl vzdát regionální dopravy do těchto obcí, podobně je tomu i s nově budovanou zastávkou Heřmaničky. Asi také obyvatelé Mezna by byli smutní, kdyby k nim nejezdily žádné regionální vlaky. Jiné je to u zastávky Střezimíř a stanice Červený Újezd, které budou daleko od zástavby. A myslím, že by ani obyvatelé Ješetic nebyli spokojeni, kdyby jim zrušili nově budovanou zastávku.
Na nové části koridoru mezi Voticemi a Sudoměřicemi u Tábora se budují 4 nové zastávky a jedna stanice, a vše by mělo být na h... ?
A stavba terminálu u votického nádraží nemusí znamenat redukci regionální dopravy mezi Voticemi a Táborem. Nádraží ve Voticích je daleko od města, a jistě hodně obyvatel Votic by uvítalo, kdyby pravidelně k vlakům jezdily autobusy. Mně by se docela líbila autobusová linka Olbramovice nádraží - Olbramovice střed obce - Votice střed města - Votice nádraží, která by v Olbramovicích navazovala na rychlíky z Prahy a ve Voticích na osobáky z Tábora.
Pátek, 10. prosince 2021 - 15:43:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5531
Registrován: 6-2016
Wagon: "Jiné je to u zastávky Střezimíř a stanice Červený Újezd, které budou daleko od zástavby"

Jelikož tam docela často jezdím, tak mohu konstatovat, že ve Střezimíři i v Červeném Újezdě je tomu tak už dnes ( respektive včera, neb se staví nové, a trochu jinde)
Pátek, 10. prosince 2021 - 16:17:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4653
Registrován: 12-2007
honzaklonfar: U stávajícího nádraží Střezimíř stály alespoň nějaké domy.
Pátek, 10. prosince 2021 - 16:31:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 9-2017
Wagon:
"Na nové části koridoru mezi Voticemi a Sudoměřicemi u Tábora se budují 4 nové zastávky a jedna stanice, a vše by mělo být na h... ? "
V té stanici tam nebudou žádná nástupiště bude jenom nejnutnější zastávka v jejím obvodu. Podle mě nově budovaném úseku dává smysl akorát zastávka Heřmaničky. Když by tam stavěli rychlíky a na ně byly navázány autobusy tak je to v pohodě. Ono jde pravděpodobně o to, že nelze stávající zastávky jen tak zrušit bez náhrady...

Jo zastávky Sudoměřice a Chotoviny mají podle mě smysl...
Pátek, 10. prosince 2021 - 16:54:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5532
Registrován: 6-2016
Wagon: Střezimíř je/bylo nádraží. A ty domy se jmenují Střezimíř - nádraží (je tam i taková cedule). Nová zastávka bude u tunelu, což je cca 750 metrů od křižovatky před nádražím. Já to v Černošicích mám na vlak cca 1 100 metrů[lol]

Pátek, 10. prosince 2021 - 17:33:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16381
Registrován: 10-2004
Sudoměřice mají 298 obyvatel a linky 401 je tam vedena v adekvátním množství spojů. Kdyby zde byl zrušen vlak bez náhrady, zas tolik by se nestalo. U Chotovin to je 1783 obyvatel, zde se nabízí řešení v prodloužení táborské MHD, alternativně bych byl ochoten smířit se zastavením rychlíku.
Pátek, 10. prosince 2021 - 17:39:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7023
Registrován: 3-2006
Ad Wagon. No tak Jikord bude jezdit jen do Sudoměřic u Tábora. Sice budou muset zpátky proti srsti, ale to půjde.
Ostatně koncept možného ukončování osobáků v poslední zastávce kraje, je jejich vynález. (např. navrhovaný Myslín)

Jinak pokud Středočeský kraj, protáhne spoje ze Sedlčanky až do Benešova, tak má vyřešeno. Horší bude, až zařízne i Sedlčanku, tak půjde k vodě i zbytek do Benešova.
Mladějov
Pátek, 10. prosince 2021 - 18:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17158
Registrován: 3-2007
>Sudoměřice mají 298 obyvatel a linky 401 je tam vedena v adekvátním množství spojů. Kdyby zde byl zrušen vlak bez náhrady, zas tolik by se nestalo.

Asi ne.
Akorát tedy se pak nediv, že jiné obce budou nějakému koridoru a stavařům házet klacky pod nohy, protože z té stavby vůbec nic nebudou mít - jen deset let randálu, prachu a emisí z aut a mechanismů stavby a možná nějaké ty tržby pro místní hospodu.

Jako Sedlčanka není (s podivem!) vůbec prázdná a variantu motoru Bene-Sedlčany vidím jako reálnou a přiměřenosti i počtem cestujících v Os, depo není až v Praze, ale v Čerčanech (i pro Vlašimku a Pacifiky). Nebo teda tradiční vazba na rychlíky.
Tak hlavně je to na politicích, co tam těm lidem objednaj a proč.

Kolik je mezi Bene a Tá vůbec obsazenost těch osobáků?
Pátek, 10. prosince 2021 - 18:41:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14615
Registrován: 8-2004
Orky:
"Nastal čas na to, aby každá stavba měla razítko od objednavatele, že hodlá vlaky po určitou dobu objednávat a pokud ne, investici do zbytné infrastruktury zaplatí ze svého."
Takže pokud se někde postaví zbytečné zastávky, tak bude nutné ještě mnoho let vyhazovat další peníze i na jejich obsluhu, ačkoliv by se našel třeba někdo, kdo by to lití peněz do kanálu chtěl ukončit?
Pokud se kraj nezaváže a stavebník za základě toho podkladu zastávky nevybuduje, tak také dost možná ušetří nejen za zastávky, ale za celou stavbu, kterou budou obce sabotovat.
Ne že bych byl nadšený ze stavění zbytečností, jen si nemyslím, že je to jednoduše řešitelné.[wink]
Jinak se připojuji k dotazu Davida. (On to je totiž +/- dnešní stav.)
Mořepetr:
"Ad Wagon. No tak Jikord bude jezdit jen do Sudoměřic u Tábora. Sice budou muset zpátky proti srsti, ale to půjde."
Technická poznámka - minimálně jako Sv by musel pokračovat až do Červeného Újezda.
(Nejsem si jist, zda event. po zavedení ETCS s benefity by to nešlo...)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Quex
Pátek, 10. prosince 2021 - 18:41:54  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8475
Registrován: 5-2002
A pokud by to porušil**, tak by dostal jaký trest + od koho?

Když porušíte podmínky dotace, tak se stane co? Musíte prostředky částečně nebo i celé vrátit a k tomu ještě penále. Podobně se to musí řešit tady - pokud někdo způsobí tímto způsobem zmaření investice a mrhání penězi, tak sankční odvod do státního rozpočtu. To není žádná nová nebo neznámá věc.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Pátek, 10. prosince 2021 - 19:04:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16382
Registrován: 10-2004
Mladějov: To je možné. Ale když středočeský kraj utne svoje spoje, tak má jihočeský kraj dělat co? Dal jsem to jako možnost. Sedlčanka mě ani nepřekvapuje, protože díky pomalosti autobusů je vlak nejrychlejším spojením do centra.

Hroch: Souhlasím. Ale postavit někde něco v řádech stamilionů a pak to fakticky ani neotevřít je taky špatně. Kraje by tak měly nést následky toho, co se pro ně postaví za státní peníze a ty to pak ignorují, viz Quex. Určitě by se nějaký systém našel. Nejsme tak bohatá země, abychom házeli peníze do kanálu.
Pátek, 10. prosince 2021 - 19:15:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4176
Registrován: 5-2002
Kolik je mezi Bene a Tá vůbec obsazenost těch osobáků? Co se části u Benešova týče, tam je to slabota, snad s výjimkou několika málo špičkových spojů. V Regionově sedí pár lidí, tak do 10. A už se mi několikrát stalo, že jsem jel přes Střezimíř jako jediný cestující.
U Tábora je to snad trochu lepší, ale to je bez záruky.
Pátek, 10. prosince 2021 - 19:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15843
Registrován: 12-2007
Když porušíte podmínky dotace, tak se stane co? Musíte prostředky částečně nebo i celé vrátit a k tomu ještě penále.
Mimoběžné přirovnání, protože krajský úřad není ve věci výstavby přeloženého úseku t-220 v úseku Votice - Sudoměřice žádným příjemcem dotace.

Kraje by tak měly nést následky toho, co se pro ně postaví za státní peníze
Opět v nemalé míře mimoběžné; zmiňovaná dvoukolejná přeložka se buduje primárně kvůli něčemu úplně jinému než "kvůli krajům". A rozhodně nejde o projekt realizovaný "na požadavek kraje" (na rozdíl od různých "revitalizací" apod.).

Akorát tedy se pak nediv, že jiné obce budou nějakému koridoru a stavařům házet klacky pod nohy, protože z té stavby vůbec nic nebudou mít - jen deset let randálu, prachu a emisí z aut a mechanismů stavby a možná nějaké ty tržby pro místní hospodu.
Souhlas.

A nejen "obce" ve smyslu "obecní úřady", ale i konkrétní občané z těch obcí (ve věci námitek proti stavbě apod.).
Quex
Pátek, 10. prosince 2021 - 19:37:09  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8478
Registrován: 5-2002
Mimoběžné přirovnání, protože krajský úřad není ve věci výstavby přeloženého úseku t-220 v úseku Votice - Sudoměřice žádným příjemcem dotace.

Ale kvůli němu se to tam staví (ta zastávka), co na tom nechápete nebo nechcete pochopit? Já jsem jen přirovnal ten nástroj, samozřejmě je to možné řešit přímo právním předpisem, tj. taková a taková investice se udělala a pokud např. slouží jen osobní dopravě, musí být využívána pro účely objednatele dopravy po takovou a takovou dobu v takovém a takovém rozsahu, jinak se jedná o porušení rozpočtové kázně a objednavatel dopravy odvede tolik a tolik do státního rozpočtu. Prostě stejný princip, jako je u dotačních podmínek, co na tom není jasného? Je to jen čistě otázka nastavení kritérií. Pokud stát dopustil, že nemá v podstatě žádný vliv na objednávání dopravy, tak to musí řešit aspoň takhle.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Pátek, 10. prosince 2021 - 19:56:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 811
Registrován: 5-2013
Quex:
"Ale kvůli němu se to tam staví (ta zastávka)"

Ne. Zastávky na budějickém koridoru se staví kvůli tomu, že dneska v daných obcích stanice nebo zastávky jsou a jejich zrušení bez náhrady by obce logicky braly úkorně, bránily by stavbě, odvolávaly by se - a takové zdržení taky není zadarmo. V Horusicích dokonce tamní kraj podpořil zrušení zastávky, ale místně příslušné město Veselí nesouhlasilo. Z hlediska investora jsou ty zastávky zhruba na úrovni jiných "vyvolaných" investic typu cestní nadjezdy a podjezdy, protihlukové stěny, opravy komunikací.

Kraj se nezaváže k výhledovému objemu dopravy ani u staveb, které mají sloužit jemu, jako Praha - Kladno. Vyjádření k rozsahu dopravy dost často končí větou, že skutečný rozsah dopravy závisí na budoucích rozhodnutích kraje v samosprávné působnosti.
Pátek, 10. prosince 2021 - 20:25:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7024
Registrován: 3-2006
Hroch:
"Mořepetr:
"Ad Wagon. No tak Jikord bude jezdit jen do Sudoměřic u Tábora. Sice budou muset zpátky proti srsti, ale to půjde."Technická poznámka - minimálně jako Sv by musel pokračovat až do Červeného Újezda.
(Nejsem si jist, zda event. po zavedení ETCS s benefity by to nešlo...)"

No tak to při nejhorším hodí zas na Správu železnic, že s touto variantou nepočítala.[sad]

Ohledně té dotace, aby nakonec nemusela Správa železnic zavést své vlaky, alespoň po dobu udržitelnosti projektu.[sad]

Jinak pak se člověk diví, že chce každý vše písemně. Jako třeba kraj to, že bude v daném termínu dokončená trať na letiště. Obdobně tedy Správa železnic, bude muset požadovat potvrzení na objednání alespoň minimálního provozu v době udržitelnosti projektu.

K._A._F.:
"Kraj se nezaváže k výhledovému objemu dopravy ani u staveb, které mají sloužit jemu, jako Praha - Kladno. Vyjádření k rozsahu dopravy dost často končí větou, že skutečný rozsah dopravy závisí na budoucích rozhodnutích kraje v samosprávné působnosti."


Docela pak chápu ty zvyky při obchodování východně od Kavkazu, tam se celkem obchodníci z Evropy diví, že se nepožadují žádné záruky. Jeden místní to vysvětloval, že to není potřeba, že za splnění ručí ten kdo to dojednává a jeho rodina. A když se tam na důkaz úcty daruje AK47 s výzdobou i zlacenou, je celkem jasné kam ten místní "mířil"

Pak tam obchodujte.[blush]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Pátek, 10. prosince 2021 - 22:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15844
Registrován: 12-2007
I zde odkáži na můj ucelený videosestřih se záběry ze všech středočeských tratí, na nichž nyní dochází (resp. na některých již reálně došlo před několika týdny) k zastavení/omezení osobní dopravy: https://www.youtube.com/watch?v=0QtaCBmpCuk

První minuta je věnována Lužci nad Vltavou se záběry "před vs. po" (8/2014 vs. 6/2021) co do výměny mostů + přesunu zastavovacího místa pro vlaky.

V dalších částech je vždy přibližně 30 sekund věnováno každé z tratí s nyní rušenou/omezovanou osobní dopravou, konkrétně:

- průjezd všech tří mezilehlých zastávek na t-204 a následný příjezd do Rožmitálu (7/2021, ve vlaku jsem tam i zpět jel v tu neděli dopoledne úplně sám)

- odjezd vlaku ze zastávky Vlašim zast. + příjezd do Trhového Štěpánova (9/2021; o počtu cestujících 5 - 10 lidí v X odpoledne jsem tu už krátce po té cestě psal)

- příjezd vlaku z Mochova do Čelákovic a odjezd vlaku do Čelákovic z Mochova (9/2021, o víceméně nulovém počtu cestujících v těch několika tehdy pozorovaných vlacích jsem tu už tehdy psal taky)

- průjezd zastávek Tmaň a Loucká + příjezd do Straškova (7/2021; cca s 10 - 15 cestujícími, i když pravda, někteří z nich byli záměrní projížděči - pár dní po ohlášení finální podoby těch škrtů)

- příjezd "šukafonu" (cíl vlaku: Sobotka) do zast. Bakov n. J. město a jeho odjezd ze zast. Obrubce (8/2021), v onom spoji nás jelo cca 5

- odjezd v Os vlaku z Kralovic + odjezd Os vlaku z Čisté (6/2021 - den konání pouti v Mariánské Týnici, která u vlaků z/do Kralovic toho dne do určité míry zvýšila obsazenost)

- příjezd v "Podlipanském motoráčku" do Zásmuk + jeho pobyt tamtéž (7/2019), resp. jeho křižování v Plaňanech s pravidelným Os vlakem ČD (8/2018, v obou případech s - zde dlouhodobě - dost nízkým počtem cestujících); pozn. tato linka byla zrušena již před sezónou 2021, tzn. naposledy byla v provozu v létě 2020

- závěr sestřihu je věnován úsekům, na nichž dochází k omezení dopravy, tzn. úseky Pečky - Kouřim, Městec Králové - Křinec, Mladá Boleslav - Mšeno - Mělník a Čisovice - Dobříš.
Sobota, 11. prosince 2021 - 01:22:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8764
Registrován: 12-2011
Připojuji své fotografické ohlédnutí za rušenými lokálkami Středočeského kraje.


Zastavení osobní dopravy na lokálkách Středočeského kraje
Sobota, 11. prosince 2021 - 11:07:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10279
Registrován: 5-2007
Včera bolo s koncom výluky aktivované nové elektronické stavadlo K-2002 v ŽST Nymburk město. Zároveň bolo ovládanie ŽST Sadská predané do ŽST Nymburk město.
Sobota, 11. prosince 2021 - 16:28:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4654
Registrován: 12-2007
v oblasti regionální dopravy mezi Benešovem a Táborem mne napadá ještě jedno řešení. Nová trasa koridoru mezi Voticemi a Sudoměřicemi má být otevřena v létě, pravděpodobné rušení provozu mezi Voticemi a Táborem by nastalo až v prosinci. Je to jenom kdyby, ale kdyby České dráhy si pořídily několik dvousystémových vlaků a z rozpočtu Ministerstva dopravy by zaplatilo spěšné vlaky mezi Prahou a Táborem, které by nahradily zhruba v dvouhodinovém intervalu spěšné vlaky Sázava a z Benešova do Tábora by jezdily jako jako osobní vlaky mezi Benešovem a Táborem. To by mohlo být pro cestující mezi Benešovem a Táborem dost atraktivní, a vidělo by se, do jaké míry mají cestující zájem o regionální dopravu mezi těmito městy.
Sobota, 11. prosince 2021 - 19:43:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16383
Registrován: 10-2004
Wagon: A proč by mělo MD platit ke svým expresům a rychlíkům ještě třetí vrstvu vlaků? Jeho povinností je zajištění dálkové dopravy. Zajištění dopravy v regionech je záležitostí krajů, tak ať si to řeší podle svého. MD opravdu nemá zastupovat neochotu krajů financovat svojí dopravní obslužnost.
Sobota, 11. prosince 2021 - 19:53:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7026
Registrován: 3-2006
Ad Orky: A kraj o to ani nestojí. Uvidíme, až budou na obou stranách členové stejné koalice (jak krajové, tak celostátní). Ale obou stranám budou chybět peníze, takže bych nic zvláštního neočekával.

Ad Wagon: I kdyby to MD chtělo, tak je to program na několik let a jak píšete termín je za 12 měsíců, takže to prostě nejde stihnout.
Sobota, 11. prosince 2021 - 20:12:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16384
Registrován: 10-2004
Mořepetr: Hlavně až nová vládní koalice zjistí, že se úspora 100 mld téměř výhradně na provozu státu udělat nedá, začne šetřit i jinde. Pro GVD 2023 tak očekávám úbytek výkonů i na dálkové dopravě (do výše, které umožňující smlouvy).
Sobota, 11. prosince 2021 - 20:26:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7027
Registrován: 3-2006
Ad Orky: Bude to zajímavé, kde budou škrtat. A ten předpoklad rozpočtového provizoria jen do března je také optimistický. Už jen to projednávání škrtů u pěti stran koalice.[crazy]