Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 09. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 09. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 08. prosince 2021 - 09:03:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 583
Registrován: 1-2019
RadekŠ:
"Kraj most požadoval. Tečka."

Ono se také může stát, že politické vedení kraje se za 3 roky změní znovu a most do Lužce bude mít opět využití. Nebudu zde komentovat, zda toto má smysl provádět nebo ne.

Počet naštvaných obyvatel kraje a také i starostů bude zřejmě růst. Podle šeptandy má od prosince 2022 úplně přijít o vlaky i Vlašim, nebude se tam jezdit ani z Benešova. Čím víc takových kroků současné vedení kraje udělá, tím větší bude tlak na změnu.
Středa, 08. prosince 2021 - 09:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25543
Registrován: 5-2002
mot: A jen tak bokem, po Praze se (s kartou) jezdí od 60 let za 50%.
To ledaskde, 50% sleva je celkem obvyklá. Ale těch 75 % je poměrně bezprecedentních a proto to jako korupce elektorátu vnímáno už je. Není přitom rozhodující, zda to tak vnímáš Ty - podstatní jsou ti investoři, od kterých si stát půjčuje (a kteří určují úroky, za které se tak děje).
A to žádní troubové nejsou, tomu věř (a i kdyby byli, tak je Ti to plad prtný)...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. prosince 2021 - 09:33:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4163
Registrován: 5-2002
Teda já nevím, závidět důchodcům nějaké blbé rouškovné a slevu na vlak... To si fakt myslíte, že si většina důchodců žije jak prasata v žitě nebo co?
Prostě se slevy pro důchodce (a pro mládež) tenkrát daly zavést, tak se zavedly. Teď na to peníze nebudou, tak se zruší. Kdyby tam byla jiná vláda, tak by je možná zavedla taky, možná by ty peníze rozházela jinak a korumpovala by nějak jinak a možná někoho jiného a teď by se to rušilo. No a co.
Quex
Středa, 08. prosince 2021 - 09:43:45  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8468
Registrován: 5-2002
Jak už bylo napsáno - co kdo porušil, že by měl být popotahován? Středočeský nebo Pardubický kraj změnily názor na základě výsledků svobodných demokratických voleb.

Přesně z těchto důvodů by měl řídit kompletně celou dopravu stát a ne nějaké uměle splácané kraje. Ty by se měly starat tak leda o kulturní vyžití svých obyvatel a tělovýchovu, o nic jiného. Pak to takhle dopadá.

Teď na to peníze nebudou, tak se zruší.

Slevy se dají zavést úplně jednoduše, prostě nařídit všem dopravcům regulované ceny a nic jim nekompenzovat. Ostatně v minulosti to takhle fungovalo. Pokud se to někomu nelíbí, ať nepodniká.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Středa, 08. prosince 2021 - 09:47:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15834
Registrován: 12-2007
Přesně z těchto důvodů by měl řídit kompletně celou dopravu stát a ne nějaké uměle splácané kraje.
A stát by názor neměnil (tak jako se např. stalo co do názoru objednávky rychlíků např. v úseku Nový Bor - Rumburk či Turnov - Tanvald apod.)?

A "kompletně celou dopravu" znamená tedy i regionální autobusové linky, jakož i MHD jednotlivých měst? Nebo by MHD nadále mohla objednávat ("uměle nesplácaná"?) města?

Mmch. v případě Lužce by to tedy všeobjímající... pardon, všeobjednávající... MD vyřešilo asi jak? [happy]

nic jim nekompenzovat. Ostatně v minulosti to takhle fungovalo. Pokud se to někomu nelíbí, ať nepodniká.
To by byla teprve "výhoda" slev! Sice by tím pádem zanikla část komerčních spojů/linek (protože už by to pro provozovatele nebylo udržitelné), tzn. spojů by bylo o to méně, ale bylo by to "se slevou".

(Aneb v plné nahotě projevený jev umělého - a nekompenzovaného - nastavení nízké ceny a její vliv na nesoulad nabídky vs. poptávky.)

Teda já nevím, závidět důchodcům nějaké blbé rouškovné a slevu na vlak...
Další podsuv o domnělé závisti ve směru k věcnému konstatování o příkladech předvolebních úplatků pro důchodce. [ko]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 08. prosince 2021 - 09:51:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 584
Registrován: 1-2019
Quex:
"Přesně z těchto důvodů by měl řídit kompletně celou dopravu stát a ne nějaké uměle splácané kraje. Ty by se měly starat tak leda o kulturní vyžití svých obyvatel a tělovýchovu, o nic jiného. Pak to takhle dopadá. "

Představte si, že nejmenovaný úvalský starosta je úředníkem na MD. To padnou tři čtvrtiny sítě. Za současné situace může škodit jen ve Středočeském kraji. V ostatních krajích je celkem klid.
Středa, 08. prosince 2021 - 10:00:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4729
Registrován: 5-2004
Quex:
"Přesně z těchto důvodů by měl řídit kompletně celou dopravu stát a ne nějaké uměle splácané kraje. Ty by se měly starat tak leda o kulturní vyžití svých obyvatel a tělovýchovu, o nic jiného. Pak to takhle dopadá. "
Jasně, protože stát řídící kompletně celou dopravu po svobodných demokratických volbách nemůže změnit názor.

Quex:
"
Brr:
"Teď na to peníze nebudou, tak se zruší."
Slevy se dají zavést úplně jednoduše, prostě nařídit všem dopravcům regulované ceny a nic jim nekompenzovat. Ostatně v minulosti to takhle fungovalo. Pokud se to někomu nelíbí, ať nepodniká."
Zajímavý, že se tahle část příspěvku zobrazuje jen v citačním okýnku. No vidím zhruba dvě možnosti, jak by taková věc mohla dopadnout, ani jedna pro cestování se slevou nedopadá dobře. [happy]
Středa, 08. prosince 2021 - 10:00:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11920
Registrován: 4-2003
závidět důchodcům nějaké blbé rouškovné a slevu na vlak

Tady nejde o žádnou závist, ale o princip že se ti lidi nechají tak snadno korumpovat a ještěktomu kvůli blbý koblize. Takový to myšlení člověka "s čepicí v ruce...".

Ta část voličů co měla být korumpována zrušením superhrubé mzdy tu stávající vládu Agrofertu poslala vesměs do [zadnice] Přitom tam lítají úplně jiný peníze.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Středa, 08. prosince 2021 - 10:17:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 9-2017
Brr:
"Teda já nevím, závidět důchodcům nějaké blbé rouškovné a slevu na vlak... "
Přál bych jim to kdyby stát na to měl. Ale za současné situace na to stát fakt nemá. Takže slevy na dopravu se budou muset buď omezit nebo zrušit. U studentů bych to udělal tak jak to bylo za nás. Tedy sleva jen na cesty z místa bydliště do školy.
Středa, 08. prosince 2021 - 10:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11921
Registrován: 4-2003
Ono se také může stát, že politické vedení kraje se za 3 roky změní znovu a most do Lužce bude mít opět využití.

To první je klidně možný a dříve či později k tomu z definice dojde.

Nijak to ale neimplikuje obnovení provozu, to jsou jen výkřiky hlupáků typu "kdyby se to řídilo odjinud, tak BY..." nebo "kdyby byla diktatura, tak BY". Přičemž do toho všeho projektují svoje zbožná přání, aniž by to mělo jakokoliv racionální oporu.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Středa, 08. prosince 2021 - 10:22:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4730
Registrován: 5-2004
peca_p:
"U studentů bych to udělal tak jak to bylo za nás. Tedy sleva jen na cesty z místa bydliště do školy."
Čímž přibude spousta byrokracie, aby se ušetřilo třeba 10 % cest. Celkově efektivnější by bylo slevu vrátit z 75 % na nějakou rozumnější úroveň (od boku tipuju někde okolo 40-50 %).

Teoretická výhoda té byrokracie by byla to, že by se nezkomplikovalo studium těm, které situace ohledně bydlení ve městech + slevy vedly k dennímu dojíždění i stovek km - pokud by sleva zůstala stejná. Nicméně o tom se dá s úspěchem pochybovat právě proto, že se tím ušetří velký kulový.
Středa, 08. prosince 2021 - 10:34:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4164
Registrován: 5-2002
Ale za současné situace na to stát fakt nemá. Takže slevy na dopravu se budou muset buď omezit nebo zrušit. No vždyť jo. Dřív na to stát měl (nebo se mu zdálo, že má), tak to zavedl. Teď nemá, tak ty slevy zruší. Nebo chce ty peníze něco jiného.
Přeci když se vám povede dobře, tak si taky dopřejete nějaké zbytné věci. A když přituhne, tak ty zbytečnosti omezíte.
A každá strana si předchází své voliče, to mi nepřipadá jako nic nenormálního. Babiš dával peníze na rouškovné a slevy důchodcům a ti tak měli nějaký do jisté míry racionální důvod ho volit, na rozdíl od jiných stran. Ty zase mají jiné cílové skupiny a tak budou přát jim, až budou u vesla - a je to pro jejich voliče důvod je volit.
Quex
Středa, 08. prosince 2021 - 10:57:57  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8469
Registrován: 5-2002
Nijak to ale neimplikuje obnovení provozu, to jsou jen výkřiky hlupáků typu "kdyby se to řídilo odjinud, tak BY..."

Především kdyby stát řídil jednotně dopravu, tak by nikdy nemohlo dojít k tomu, aby se někde za x miliónů postavil nový most a vzápětí se tam zastavila doprava pro nepotřebnost. Tohle je jen důsledek roztříštění železnice a řízení dopravy na x různých subjektů.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Středa, 08. prosince 2021 - 11:02:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4731
Registrován: 5-2004
Quex:
"Především kdyby stát řídil jednotně dopravu, tak by nikdy nemohlo dojít k tomu, aby se někde za x miliónů postavil nový most a vzápětí se tam zastavila doprava pro nepotřebnost. Tohle je jen důsledek roztříštění železnice a řízení dopravy na x různých subjektů."
Protože jeden člověk bude řídit jak objednávání autobusů a lokálek, tak stavbu vodních cest.
55p
Středa, 08. prosince 2021 - 11:41:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2108
Registrován: 6-2009
A pak přijdou volby do sněmovny, vymění se ministr dopravy a ten nařídí úsporu.

Btw nemělo by se tedy škrtat nikoli podle počtu cestujcích, ale podle investovaných peněz v poslední době? Tím pádem by se škrtlo třeba Neratovice - Kralupy, ačkoli tam jezdí víc cestujících, ale méně se investovalo. Tím se budou chránit investice, které nemají volební právo.
[biggrin] [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem 55p.)
Sledovačky nasazení skoro všeho na http://sledovani.55p.cz/.

Průjezdy vlaků přes stanice na http://stanice.55p.cz/. Co to jsou stanice? Sledovačky pro konkrétní trať či spíš stanici.
Středa, 08. prosince 2021 - 11:48:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15835
Registrován: 12-2007
Přál bych jim to kdyby stát na to měl. Ale za současné situace na to stát fakt nemá.
Vůbec největší absurditou IMHO bylo zachování 75% slev pro důchodce při covidových opatřeních z loňského roku aneb "důchodci, zůstávejte doma, ale pro veřejnou dopravu to pořád budete mít za pár korun".

tak to zavedl. Teď nemá, tak ty slevy zruší. Nebo chce ty peníze něco jiného.
"Přestal mít" již loni. Přesto slevy nezrušil. Mmch. totéž platí i pro to rouškovné, vyplácené již v době, kdy "stát neměl".

Přeci když se vám povede dobře, tak si taky dopřejete nějaké zbytné věci. A když přituhne, tak ty zbytečnosti omezíte.
Odhlédnu-li od nesrovnatelnosti hospodaření člověka/domácnosti vs. "úplatky voličům", tak dodám, že když se mi povede dobře, tak budu část peněz spořit (či jinak investovat apod., každopádně ne všechny utratím) - mj. za cílem, abych se nemusel zadlužovat ve chvíli, kdy "přituhne". A ne že všechny prachy vydělané v době rekordního ekonomického růstu utratím bez tvoření úspor.

Protože jeden člověk bude řídit jak objednávání autobusů a lokálek, tak stavbu vodních cest.
Plus navíc by ten jeden člověk nesměl nikdy odejít do důchodu či z jiného důvodu opustit svoji pozici, protože jeho nástupce by mohl mít jiný postoj k té objednávce vlaků po - v tu chvíli již stojícím - mostě.
Středa, 08. prosince 2021 - 12:11:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11922
Registrován: 4-2003
Plus navíc by ten jeden člověk nesměl nikdy odejít do důchodu

Holt něco jako jako Kim Ir Sen, kde severokorejský lid má svoji budoucnost jasnou. Otázka jakou, ale určitě správnou.[uhoh]

tak by nikdy nemohlo dojít k tomu, aby se někde za x miliónů postavil nový most a vzápětí s

K takovýmto věcem docházelo i za unitární železnice a dokonce i za plánovanýcho hospodářství, kde by to mělo být přeci vyloučeno. [proud]
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Středa, 08. prosince 2021 - 12:26:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 2-2013
Tady se zapomíná že začátkem roku chtěl Kolovratník (pro mnohé hodné ANO) zavést minimální počet vlaků nebo cestujících (třeba 1000 denně) na jednotlivých tratích a kde by bylo objednáno méně tak prostě konec a to by znamenalo konce možná třetiny tratí. Jakmile ale přišel návrh a poté i provedení omezení v SČK tak ANO prostřednictvím Havlíčka naprosto otočilo.

Mimochodem jinde už lokálky typu Mšeno, Rožmitál atd už nejsou v provozu delší dobu (Netolička, Týnka, Jemnice, a plno dalších). Prostě teď už došlo s rušením i na SČK
Středa, 08. prosince 2021 - 13:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4166
Registrován: 5-2002
Přesně tak. To rušení ve Středočeském kraji je jen slabý odvar toho, k čemu došlo jinde (porovnejte si síť tratí mezi Vídní a hranicí s Moravou před sto lety a dnes).

to by znamenalo konce možná třetiny tratí Což by žádná katastrofa nebyla. Otočka ANOňáků pod vedením Havlíčka byl populismus a jsem rád, že jim to nezafungovalo.

Zrovna ten nápad s minimálním počtem vlaků nebo cestujících bych bral jako dobrý základ pro diskuze o způsobech redukce sítě. Nepřipadá mi úplně dobré, když zákon přikazuje udržovat i takové tratě, jako Kozina, kterou dlouho nikdo nepotřeboval.
Quex
Středa, 08. prosince 2021 - 13:06:03  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8470
Registrován: 5-2002
K takovýmto věcem docházelo i za unitární železnice

Kde a kdy třeba?
A zajímavé je, jak se tu někteří na jednu stranu pohoršují nad slevami, ale na druhé straně pokládají mrhání státními penězi ve formě této zmařené investice za úplně normální, běžné a dokonce snad žádoucí.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
mot
Středa, 08. prosince 2021 - 13:31:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3474
Registrován: 7-2017
To je v pohodě. Na slevy není, tak se založí 3 nová ministerstva [lol].
Středa, 08. prosince 2021 - 13:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15836
Registrován: 12-2007
jinde už lokálky typu Mšeno, Rožmitál atd už nejsou v provozu delší dobu (Netolička, Týnka, Jemnice, a plno dalších)
Zrovna Netolice + Jemnice patří do specifické kategorie "odobjednání osobní dopravy z podnětu Dobré správy" (na přelomu let 2010 - 11). Což je taky zajímavá kategorie.

Nepřipadá mi úplně dobré, když zákon přikazuje udržovat i takové tratě, jako Kozina, kterou dlouho nikdo nepotřeboval.
Připomenu, že v relaci Děčín - Telnice chtěl Ústecký kraj objednat pro nepracovní dny po 7 měsíců v roce osobní dopravu již od roku 2016 (tzn. souběžně se zavedením i těch ostatních Turistických linek), ale Dobrá správa nepovolila, protože od podzimu 2015 ten úsek měla již ve výluce.

jak se tu někteří na jednu stranu pohoršují nad slevami, ale na druhé straně pokládají mrhání státními penězi ve formě této zmařené investice
Nikdo takový zde takovýto postoj nenapsal.

P. S. Pokud jde o můj postoj, tak já vnímám zejména spornost celé vodní investice, tzn. výstavby všech tří mostů v Lužci.

Ne jen izolovaně jednoho z nich, tzn. toho železničního.

K takovýmto věcem docházelo i za unitární železnice
(...)
Kde a kdy třeba?

Např. Tanvald - Harrachov 1997: první měsíce roku - výluka kvůli špatnému stavu mostu přes Jizeru, pak na jaře oprava mostu a znovuzprovoznění tratě; od 28. 9. 1997: zastavení osobní dopravy.
55p
Středa, 08. prosince 2021 - 14:23:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2109
Registrován: 6-2009
Ale furt mě zajímá, jestli objednávkou všech vlaků ministerstvem se taková situace vyloučí, když může každé 4 roky dojít k výměně ministra?

Asi si odpovím sám: Ne, nevyloučí.
Sledovačky nasazení skoro všeho na http://sledovani.55p.cz/.

Průjezdy vlaků přes stanice na http://stanice.55p.cz/. Co to jsou stanice? Sledovačky pro konkrétní trať či spíš stanici.
Quex
Středa, 08. prosince 2021 - 15:14:12  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8471
Registrován: 5-2002
když může každé 4 roky dojít k výměně ministra?

Dopravní politika státu snad musí mít nějakou dlouhodobou koncepci a být nezávislá na nějakém konkrétním ministrovi.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Středa, 08. prosince 2021 - 15:17:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 211
Registrován: 9-2017
Jako, že by každá vláda musela být zavázaná pokračovat v dopravní politice tý předchozí? K čemu by to ministerstvo pak vůbec sloužilo? Navíc v současnosti kdy dochází k obrovskejm změnám v mobilitě obyvatel a do budoucna k nim dál docházet bude, a přitom jsou těžko předvídatelný? To přece musíte uznat sám, že je to úplná blbost.
Středa, 08. prosince 2021 - 15:28:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15837
Registrován: 12-2007
Dopravní politika státu snad musí mít nějakou dlouhodobou koncepci
Obdobně tak ale mají své dlouhodobé dopravní koncepce i jednotlivé kraje, tzn. jde o irelevantní argument ve věci "veškerou dopravu** by mělo objednávat MD".

** Tzn. tedy včetně autobusů do nejposlednější vesničky, že.

Jako, že by každá vláda musela být zavázaná pokračovat v dopravní politice tý předchozí? K čemu by to ministerstvo pak vůbec sloužilo? Navíc v současnosti kdy dochází k obrovskejm změnám v mobilitě obyvatel a do budoucna k nim dál docházet bude
[ok]
Quex
Středa, 08. prosince 2021 - 15:34:59  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8472
Registrován: 5-2002
ve věci "veškerou dopravu** by mělo objednávat MD"

To nebylo ani předtím, autobusovou dopravu řešily okresní úřady, ale to byly orgány státu a musely plnit jeho zadání a nevymýšlet si hlouposti.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Středa, 08. prosince 2021 - 15:55:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 131
Registrován: 6-2009
Quex:
"K takovýmto věcem docházelo i za unitární železnice

Kde a kdy třeba? "

Soudruhům se v plánovaném hospodářství klidně stalo, že elektrizovali a modernizovali hlavní dvojkolejnou trať, a za pár let jí kompletně zlikvidovali. Tak měli propracovanou dopravní a hospodářskou politiku státu [biggrin].

To si myslím je dnes nemožné.
Středa, 08. prosince 2021 - 16:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11923
Registrován: 4-2003
okresní úřady, ale to byly orgány státu a musely plnit jeho zadání

Jako že z MD či z vnitra poslali přesný instrukce na všech 76 okresů? [lol]

snad musí mít nějakou dlouhodobou koncepci

No to nepochybně, ale zde diskutovaný věci do ní právě vůbec nepatří, protože to jsou zcela podružné záležitosti.

u stranu pohoršují nad slevami, ale na druhé straně pokládají mrhání státními penězi ve formě této zmařené investice

Slevy stojí každoročně miliardy korun, kdežto most v Lužci stál jednorázově pár desítek milionů, což je z pohledu veřejných financí marginální suma. Hloupost je ho vůbec debatovat.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Středa, 08. prosince 2021 - 16:15:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15838
Registrován: 12-2007
Soudruhům se v plánovaném hospodářství klidně stalo, že elektrizovali a modernizovali hlavní dvojkolejnou trať, a za pár let jí kompletně zlikvidovali.
... a to (odhaduji-li správně) kvůli těžbě uhlí, kterého bylo těženo o to více kvůli tomu, že socialistické hospodářství bylo nesmyslně jednostranně orientováno právě na - energeticky náročný - těžký průmysl.

to nebylo ani předtím, autobusovou dopravu řešily okresní úřady, ale to byly orgány státu a musely plnit jeho zadání a nevymýšlet si hlouposti.
Proto už v té době (např. na konci 90. let 20. stol.) byla situace taková, že v některých okresech jezdily autobusy i o víkendech, zatímco v jiných okresech jezdily autobusy (byť po srovnatelně významných silnicích + do srovnatelně velkých obcí) v počtu 5 spojů za den?

Mmch. každopádně tehdy byl nesoulad objednatelů (autobusy: okresní úřady, mmch. o to větší počet "hraničních oblastí" - někde patrný doteď, kde autobusová linka končí v byť malé "poslední obci okresu"; vlaky: financované z ministerstva, o přesném počtu/polohách rozhodovala jednotlivá OPŘ ČD, s.o.).

O tehdejších neexistencích IDS či jiných návaznostech vlak - bus raději nemluvě.

Nicméně - pokud by dejme tomu mělo MD objednávat veškeré vlaky (včetně regionálních), zato kraje nadále objednávat regionální autobusy, pak by to byl teprve "nesoulad zájmů objednatele". Kam se hrabou eventuální nesoulady MD vs. krajů (eventuálně jednotlivých, sousedních krajů navzájem) v objednávce vlaků.

Ostatně - kdyby mělo takové MD rozhodovat o (ne)existenci osobních vlaků do Lužce či okolo Straškova - proč by je tam mělo zájem objednávat? Vždyť by mohlo snadno říct "tam ať si kraj objedná autobusy".
Středa, 08. prosince 2021 - 16:23:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14363
Registrován: 5-2004
1) ty slevy se castecne vraceji tim, ze par lidi misto sezeni doma nekam vyjede a utrati nejaky penize. I duchodci...

2) v luzci byl jeden z mostu silnicnich v havarijnim stavu a byl vyfutrovanej nejakyma plechama +zakazem vjezdu mimo osobaku. A ani sam kanal asi nebyl extra v kondici kdyz pri posledni povodni tusim 2013 nejmin na dvou mistech rupnul.

3) zadna dopravni koncepce neni. Jeden prohlasi ze lidi maji vyuzivat mhd/vhd a druhej ji zdrazi a omezi. Pry ze v praze (a nejen tam je cim dal vetsi provoz a kolony. Tak do tech kolon poslem vic aut a lidi v autobusech.

Jo v luzci kolony nejsou. V kralupech, na d8 a v praze ale ano. Z luzce to je zanedbatelny, kdyz ale zanedbatelne pridame ze vsech smeru tak to poznat je. A sotosocka v podobe busu v kolone asi z aut moc lidi nevytahne.

O opruzu ve vhd "nahubky forever" nemluve.
Středa, 08. prosince 2021 - 17:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7016
Registrován: 3-2006
Docela se mi líbí, jak si většina myslí, že o tom co se děje na ministerstvu rozhoduje ministr. Ostatně ani jeho trvanlivost není 4 roky.[blush]
Mladějov
Středa, 08. prosince 2021 - 18:20:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17131
Registrován: 3-2007
Hajnej:
"mot: A jen tak bokem, po Praze se (s kartou) jezdí od 60 let za 50%.
To ledaskde, 50% sleva je celkem obvyklá. Ale těch 75 % je poměrně bezprecedentních a proto to jako korupce elektorátu vnímáno už je. Není přitom rozhodující, zda to tak vnímáš Ty - "

A těch pražských 50% je na vrub města, nebo mu to proplácí taky do plné výše stát (jako je tomu u těch 75% na železnici) ?

Jinak prostě většině koblihářů je dost marný něco složitějšího, co se jim nehodí do krámu, vysvětlovat.
Středa, 08. prosince 2021 - 18:35:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 585
Registrován: 1-2019
Brr:
"to by znamenalo konce možná třetiny tratí Což by žádná katastrofa nebyla. Otočka ANOňáků pod vedením Havlíčka byl populismus a jsem rád, že jim to nezafungovalo."

Zafungovalo to. ANO bylo letos ve středních Čechách druhé, což je zlepšení oproti loňským krajským volbám, kde ANO bylo až třetí.
Mladějov
Středa, 08. prosince 2021 - 18:52:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17132
Registrován: 3-2007
PH: A jak víte, že "zafungovalo" právě zvýšení slevy?

Teda jako já svým způsobem chápu, že ultras inklinujou k železnici úplně zadarmo, co by platil komplet stát (jak tady např. navrhoval jeden pán poměrně nedávno a úplně vážně), ale zas to nepřehánějte - já nemám nic proti tomu, aby se lidem, co mají malé důchody a nestačí jim na jejich běžné potřeby, se tyto z našich peněz navyšovaly formou plateb třeba na bydlení, topení, jídlo ap., ale úplně nechápu, proč by KAŽDÝ měl mít slevu 75%, i ten milionář, i ta většina, co takové slevy prostě NEPOTŘEBUJE.

Když kolenovrt pojede na výlet, tak stejně s čajem a tatrankou v batohu a do předražené restaurace (zdravím P.V. se smíchovskou Oázou [wink]) vůbec nepoleze.

Samozřejmě, že tu slevu uvítá každý, ale proč platit 75% lidem, co maj peněz třeba víc, než vy?
50% na MHD (nebo obecně na dopravu v okolí bydliště seniora třeba 50 km) beze všeho, ale proč někomu platit třeba 100 jízdenek Domažlice-Ostrava ročně?

A lidi, co jezdili vlakem na výlety, s ním budou jezdit dál i v důchodu, to je prostě styl života a netřeba je korumpovat 75% slevama.

Nota bene, když stojí takový hezký výlet někoho na jízdném třeba dvě stovky (cena lepšího oběda v restauraci), tak si ho váží. Když zaplatí v té hospodě dvě kila a ze výlet padesátikorunu, tak si toho svezení většina lidí neváží a upřímně - je potřeba z vlaku dělat totální socku třeba pro nepřizpůsobivé skupiny obyvatel (co s tím pojedou někam chlastat nebo na návštěvu příbuzných - proč by neměli jet radši autem?)

Úplně stejná diskuse totiž byla v Německu cca před 20 lety, kdy díky víkendovým superslevám byly vidět takovéto jevy a pak se to zase tiše zrušilo.

Proč má stát "vychovávat" dospělé lidi k výletům ? To je přece na hlavu - stejně ty proslulé lokálkové vzduchovoziče dlouhodobě nenaplníte, pánové, i kdyby se tam jezdilo úplně zadarmo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 08. prosince 2021 - 19:02:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7018
Registrován: 3-2006
Hlavně tou slevou se nedá vyrovnat (i kdyby byla 100%), výhody socky [auto].
Jediná možnost je ty výhody, alespoň částečně odbourat.
Středa, 08. prosince 2021 - 20:36:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14610
Registrován: 8-2004
RadekŠ:
"výsledek či řešení diktaturou nelze nijak předjímat"
Samozřejmě.
David:
"Technická poznámka - Pardubický kraj zavedl svůj nový koncept od 12/2011, přičemž DOZkizace tratě č. 261 byla vybudována v roce 2010 + přičemž předchozí krajské volby byly již v 10/2008.
Tzn. v tomto konkrétním případě neplatí, že "drážní investice předcházela volbám přinášejícím změnu rozložení sil""
Technická poznámka - realizace v roce 2010 vcelku odpovídá přípravě a schvalování v roce 2008 (2009 soutěž, projektování a výroba).
Quex:
"Přesně z těchto důvodů by měl řídit kompletně celou dopravu stát a ne nějaké uměle splácané kraje."
Jak již bylo naspáno, státu se volby týkají úplně stejně jako krajů.
Brr:
"Dřív na to stát měl (nebo se mu zdálo, že má), tak to zavedl."
Jenže na to neměl.
55p:
"A pak přijdou volby do sněmovny, vymění se ministr dopravy a ten nařídí úsporu.
Btw nemělo by se tedy škrtat nikoli podle počtu cestujcích, ale podle investovaných peněz v poslední době? Tím pádem by se škrtlo třeba Neratovice - Kralupy, ačkoli tam jezdí víc cestujících, ale méně se investovalo. Tím se budou chránit investice, které nemají volební právo."
[ok]
David:
"Připomenu, že v relaci Děčín - Telnice"
- Oldřichov u Duchcova Ústecký kraj v roce 2007 ukončil objednávku.
David:
"já vnímám zejména spornost celé vodní investice, tzn. výstavby všech tří mostů v Lužci"
Souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 08. prosince 2021 - 21:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 586
Registrován: 1-2019
Hroch:
"Připomenu, že v relaci Děčín - Telnice - Oldřichov u Duchcova Ústecký kraj v roce 2007 ukončil objednávku. "

Bylo to rozhodnutí ODS, která měla v zastupitelstvu Ústeckého kraje většinu a mohla si prosadit naprosto cokoliv, aniž by na to potřebovala nějaké koaliční partnery. Měla 28 z 55 zastupitelů. Členy ODS byli v té době hejtman Jiří Šulc (v současné době před soudem kvůli kauze ROP Severozápad) a tehdejší primátor Děčína Vladislav Raška.

A už jsme zase u toho. Každé 4 roky se může situace převrátit naruby. Kauza ROP Severozápad přinesla diskreditaci ODS a ČSSD v Ústeckém kraji takovou, že to způsobilo 8 let vlády KSČM v kraji. Asi nemusím vysvětlovat, že názor Jaroslava Komínka, který byl za celou tu dobu náměstkem pro dopravu, byl oproti Šulcovi diametrálně odlišný, a za něj se provoz obnovoval všude, kde to jen trochu šlo.

To, že se každé 4 roky převrátí priority naruby, je riziko demokracie. Je velmi pravděpodobné, že ve středních Čechách se časem objeví politik, který bude chtít revokovat všechna rozhodnutí současného vedení. Může na to jít dvěma způsoby, které byly už v minulosti uplatněny:

a) Komínek soutěžil provoz vlaků, rozkouskoval Ústecký kraj mezi mnoho malých dopravců, snížil cenu za kilometr a zavedl funkční provozní koncept. Cestující si to našlo.

b) Dušek v Pardubickém kraji vrátil vlaky na úseky, kde došlo ke zrušení, ale ve výrazně osekaném rozsahu, a samozřejmě všechno nabagroval ČD. Potom je jasné, že taková obnova dává smysl akorát pro šotouše a režijkáře.
Pikehead
Středa, 08. prosince 2021 - 21:51:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7783
Registrován: 3-2007
Figury, které pytlíkovaly dopravu ve Středočeském kraji posledních 20 let byly taky takoví duškové, nějací tesiloví magoři ex ČD... Jenom před nimi nebyl žádný Záruba, kterého by mohli rozebírat, takže jejich patlalství nebylo tak do očí bijící.

Ve Středočeském kraji fungovaly autobusy do Prahy z okresních měst, tratě obsluhované elefanty a aspoň nějak oblasti integrované do PID ještě na přelomu století (integrace pak na 15 let zaseklá). Kosmetický posun byla integrace rychlíků před pěti lety. Ovšem všechno ostatní stálo naprosto za hovno - na dráze IV. epocha a v autobusech naprostý zmar...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Středa, 08. prosince 2021 - 22:16:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4172
Registrován: 5-2002
Integrace rychlíků byla podle mě dost důležitá věc.
Středa, 08. prosince 2021 - 22:18:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 587
Registrován: 1-2019
Pikehead:
"Figury, které pytlíkovaly dopravu ve Středočeském kraji posledních 20 let byly taky takoví duškové, nějací tesiloví magoři ex ČD... Jenom před nimi nebyl žádný Záruba, kterého by mohli rozebírat, takže jejich patlalství nebylo tak do očí bijící."

Velmi přesně pojmenováno, je to jedna z příčin současného stavu. Ovšem Záruba byl také tragédie. Pokud jde o nápravu škod, jako velmi pozitivní věc se ukazují třeba Sp Ústí nad Orlicí - Hanušovice, což by za Záruby zřejmě neprošlo. Pro rozvoj turistiky na pomezí Orlických hor a Jeseníků je to ideální spojení.

Pikehead:
"Ve Středočeském kraji fungovaly autobusy do Prahy z okresních měst, tratě obsluhované elefanty a aspoň nějak oblasti integrované do PID ještě na přelomu století (integrace pak na 15 let zaseklá). Kosmetický posun byla integrace rychlíků před pěti lety. Ovšem všechno ostatní stálo naprosto za hovno - na dráze IV. epocha a v autobusech naprostý zmar... "

Velký problém ve středních Čechách je odpor proti spěšným vlakům. To se bohužel nezměnilo ani s novým vedením. Borecký se už pokusil zrušit Sp Praha - Kolín, což mu ale neprošlo, takže teď se pokouší o zrušení Sp Praha - Benešov, i když se vymlouvá na covid a nedostatek strojvedoucích. Žádný lockdown aktuálně není, takže výmluvy na covid pozbývají smyslu.

Naopak by ČD měly za neodjeté spoje dostávat od kraje pokuty, což se podle všeho neděje.
Mladějov
Středa, 08. prosince 2021 - 23:09:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17138
Registrován: 3-2007
Borecký se už pokusil zrušit Sp Praha - Kolín, což mu ale neprošlo, takže teď se pokouší o zrušení Sp Praha - Benešov, i když se vymlouvá na covid a nedostatek strojvedoucích. Žádný lockdown aktuálně není, takže výmluvy na covid pozbývají smyslu.
Naopak by ČD měly za neodjeté spoje dostávat od kraje pokuty, což se podle všeho neděje.


Borecký je přeci "objednavatel" a ne "dopravce", tak jak to, že mu něco "neprošlo" (jako jakým mechanismem?) a proč by objednané spoje měly ČD "neodjíždět"?? Jako že jim nějak pokoutně vzkáže, že tenhle vlak by neměl jet, nebo jak?

Já tedy nerozumím vašemu vyjádření.
Samozřejmě provozovat lokálkové vzduchovoziče a současně rušit vlaky, ve kterých jedou stovky lidí do práce je hloupost, ale o tom přece nemluvíme.

Koukám Borecký je pro některé šotouše skoro vtělením ďábla [lol]
Středa, 08. prosince 2021 - 23:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 588
Registrován: 1-2019
Mladějov:
"Borecký je přeci "objednavatel" a ne "dopravce", tak jak to, že mu něco "neprošlo" (jako jakým mechanismem?) a proč by objednané spoje měly ČD "neodjíždět"?? Jako že jim nějak pokoutně vzkáže, že tenhle vlak by neměl jet, nebo jak? "

Neprošlo ve smyslu odporu ze strany samospráv (především města Pečky) a veřejnosti. Přece jen zrušit Sp Praha - Kolín je trochu moc. Co se týče Sp Praha - Benešov, tak se opakuje situace se Sp Praha - Kolín jako přes kopírák. „Dočasně“ se to zruší a to zrušení se pak pokusí prosadit natrvalo. Potom to vyjde nebo ne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Středa, 08. prosince 2021 - 23:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15839
Registrován: 12-2007
ty slevy se castecne vraceji tim, ze par lidi misto sezeni doma nekam vyjede a utrati nejaky penize.
Čímž pádem ti lidé neutratí TY SAMÉ PENÍZE v místě či větší blízkosti svého bydliště. Jde o hru s nulovým součtem.

Bylo to rozhodnutí ODS, která měla v zastupitelstvu Ústeckého kraje většinu a mohla si prosadit naprosto cokoliv
... což jednak je jedna z (zde zmíněných ukázek) rozhodnutí zastupitelstva vzešlého z předchozích voleb.

Ale taky se od toho dá odhlédnout a uvědomit si, že Kozina je přinejmenším pro všednodenní dojížďku trasovaná fakt špatně, když míjí Ústí a víceméně i Teplice.

(A i ten turistický význam lze vnímat sporně v situaci, kdy právě pro cesty z Teplic či z Ústí je jen obtížně využitelná.)

Dušek v Pardubickém kraji vrátil vlaky na úseky, kde došlo ke zrušení, ale ve výrazně osekaném rozsahu
(...)
Pokud jde o nápravu škod, jako velmi pozitivní věc se ukazují třeba Sp Ústí nad Orlicí - Hanušovice

Přičemž úsek Dolní Lipka - Hanušovice je jedním z těch "s osobní dopravou obnovenou ve velmi osekaném rozsahu", že.

Ke "spěšnosti" těch vlaků dodám, že:
- počet jejich zastavení je determinován potřebou stíhat přípojové vazby v ÚnO + zároveň i v Hanušovicích

- za Záruby prošlo mnoho jiných Sp vlaků na t-024, ostatně viz tehdejší JŘ.
Středa, 08. prosince 2021 - 23:28:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 589
Registrován: 1-2019
David:
"Přičemž úsek Dolní Lipka - Hanušovice je jedním z těch "s osobní dopravou obnovenou ve velmi osekaném rozsahu", že. "

Od nového GVD bude zaveden každodenní provoz v červenci a srpnu, v případě úspěchu není vyloučen celoroční každodenní provoz.

David:
"za Záruby prošlo mnoho jiných Sp vlaků na t-024, ostatně viz tehdejší JŘ."

Ale ne do Hanušovic. Pravda, je to tím, že vlaky byly vedeny v elektrické trakci a už z Pardubic, což je samo o sobě dost diskutabilní z hlediska kapacity koridoru. Současný model provozu, kdy se začíná v Ústí nad Orlicí a navazuje se na rychlíky, je lepší z pohledu stability.

Pokud jde o vlaky do Polska, tak ty dnes nemohou jezdit přímo, protože na českém území nejsou schváleny pro provoz jednotky Newag Impuls od KD. Přestup v Lichkově je tedy za současné situace nutný.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Mladějov
Středa, 08. prosince 2021 - 23:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17139
Registrován: 3-2007
Pan_Hloupej:
" Přece jen zrušit Sp Praha - Kolín je trochu moc. Co se týče Sp Praha - Benešov, tak se opakuje situace se Sp Praha - Kolín jako přes kopírák. „Dočasně“ se to zruší a to zrušení se pak pokusí prosadit natrvalo. Potom to vyjde nebo ne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)"

Tak důležité je, jak je to využívané - Pečky a spol asi plné, ale třeba s Benešovy mám zkušenost, že hodně lidí raději jeli do/z Prahy R (rychlejší) a z Čerčan zas ptg, protože nechtěli jet v postaší soupravě těsných Honekrů - ale jak to jezdí plné aktuálně se rád nechám poučit.

Jako pokud by chtěl šetřit, tak zruší na 221 třeba ty pendly z Prahy do Stránčic (Říčan) po 19 hodině a zpět - tady je námět k úspoře.
Ty benešovské spoje to hladce poberou.
Středa, 08. prosince 2021 - 23:32:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 590
Registrován: 1-2019
Mladějov:
"Jako pokud by chtěl šetřit, tak zruší na 221 třeba ty pendly z Prahy do Stránčic (Říčan) po 19 hodině a zpět - tady je námět k úspoře.
Ty benešovské spoje to hladce poberou."

Tentokrát souhlasím.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 07:33:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14365
Registrován: 5-2004
no tak zrusil aspon spesnaky trutnov - kolin o vikendech odpoledne mezi osekem a kolinem. Na kolin pripoj uz za 18 minut esusem...

A po zruseni nedelniho ceskyho raje bude regina v 17.40 z jicina slusnej dobytcak.
55p
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 08:58:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2110
Registrován: 6-2009
Petr_vlček:
"no tak zrusil aspon spesnaky trutnov - kolin o vikendech odpoledne mezi osekem a kolinem. Na kolin pripoj uz za 18 minut esusem... "

Hmmm, ale za ty vlaky jezdí NAD.
Sp končí v Oseku kvůli nedostatku hran v Kolíně vlivem jízdy dálkovky přes Vysočinu. Od Oseka ani Hory se totiž nedostanete k 1. - 3. perónu.

(Příspěvek byl editován uživatelem 55p.)
Sledovačky nasazení skoro všeho na http://sledovani.55p.cz/.

Průjezdy vlaků přes stanice na http://stanice.55p.cz/. Co to jsou stanice? Sledovačky pro konkrétní trať či spíš stanici.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 08:59:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11924
Registrován: 4-2003
zadna dopravni koncepce neni. Jeden prohlasi ze lidi maji vyuzivat mhd/vhd a druhej ji zdrazi a omezi.

Tak další pán co netuší, co to je koncepce a pořád si to plete s provozní operativou.[crazy]


e velmi pravděpodobné, že ve středních Čechách se časem objeví politik, který bude chtít revokovat všechna rozhodnutí současného vedení.

Takhle si představuje politiku fakt Hloupej.[ok]

Spíš se najde dost těch, co si říkají uff....ještěže jsme to nemuseli udělat my a za 3 roky budou u voleb oscilovat úplně jiná témata než zrušení vzduchovozičů.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 09:10:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 591
Registrován: 1-2019
RadekŠ:
"Takhle si představuje politiku fakt Hloupej.[ok]"

Ukázal jsem tady konkrétní příklad z historie, konkrétně v Ústeckém kraji. A ono k tomu došlo už třeba i v jiných krajích. Podívejte se, co se dělo v Plzeňském kraji po Šlajsovi, co se dělo v Jihočeském kraji po Zimolovi... A tak bych mohl pokračovat dál.

RadekŠ:
"Spíš se najde dost těch, co si říkají uff....ještěže jsme to nemuseli udělat my a za 3 roky budou u voleb oscilovat úplně jiná témata než zrušení vzduchovozičů."

Rušení vlaků se připravuje i v dalších letech. Podle neověřených informací, které mám, mohou příští rok o vlaky zcela přijít města jako jsou Vlašim, Sedlčany, Velvary nebo Hostomice pod Brdy, možná i Slaný, pokud se tam zruší vlaky i ve směru z Kralup, nejen z Loun. Má se výrazně zredukovat i úsek Vrané - Čisovice.

Pokud se tyto informace ukážou jako pravdivé, bylo by fakt divné, kdyby toho politická konkurence nevyužila.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 09:38:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4174
Registrován: 5-2002
Co se týče Sp Praha - Benešov, tak se opakuje situace se Sp Praha - Kolín jako přes kopírák. „Dočasně“ se to zruší a to zrušení se pak pokusí prosadit natrvalo. Potom to vyjde nebo ne.
Bohužel benešovvská radnice je v tomto tradičně pasivní.

Já jsem s benešovskými jezdil často, dokud jezdily, a ten s odjezdem z Benešova přijížděl do Prahy plný tak na 90% (5*Bdt: z Benešova na každé čtyřce jeden, z Čerčan dva, z Mnichovic tři až čtyři a z Říčan téměř všude plno), ten s odjezdem v osm (tam byly honekry) byl slabší, ale jednou jsem to zkoušel počítat a bylo to asi 200 lidí. Navíc ty vlaky měly nevýhodu v čekání v Říčanech, to by teď odpadlo.
Rychlíky jsou dobré pro Benešov, ale Čerčanům, Senohrabům a Mnichovicím nic nenabízejí. A i v Benešově by bylo dobré mít ve špičkách rychlé vlaky po půlhodině.
011 i 221 mají podobné počty cestujících, tak by bylo logické mít podobnou nabídku spojů. Když navíc Kolín má lepší výběr rychlíků.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 09:42:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 790
Registrován: 10-2009
Tak prostě dráhy nemají lidi. Buď se může dočasně pozastavit něco, s čím si provoz poradí (a ne, opravdu tomu nepomůže přirušení okrajových vlaků večer, to nedostatek personálu ve špičce jaksi neřeší), nebo něco, co bude bolet. Myslím, že první možnost je celkem racionální.

PH: Přestaňte prosím šířit nesmysly a hoaxy. Podle mých neověřených informací se zase plánuje zrušení leteckého spojení do Ameriky s nařízením povinné cesty lodí [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem smasska.)
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 09:54:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 592
Registrován: 1-2019
Smasska:
"PH: Přestaňte prosím šířit nesmysly a hoaxy. Podle mých neověřených informací se zase plánuje zrušení leteckého spojení do Ameriky s nařízením povinné cesty lodí"

Likvidaci provozu do Vlašimi vidím bohužel reálně, protože se mají změnit časové polohy rychlíků v Benešově, budou tam cca v X:30 v obou směrech, a k tomu dojde po dokončení stavby Votice - Sudoměřice. Pokud mají být na rychlíky těsné přípoje jako dnes, nebude vycházet křižování vlaků v Postupicích, a jinde se jaksi křižovat nedá. Hodila by se výhybna Domašín, ale ta jaksi není.

Sice by bylo možné vymyslet nějaké asymetrické řešení, které by spočívalo v tom, že by ráno byly přípoje od Vlašimi do Prahy, odpoledne opačně, ale to zřejmě nikdo nepřipustí, aby se nedodržela „osa symetrie“.
55p
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:01:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2111
Registrován: 6-2009
Pan_Hloupej:
"Rušení vlaků se připravuje i v dalších letech. Podle neověřených informací, které mám, mohou příští rok o vlaky zcela přijít města jako jsou Vlašim, Sedlčany, Velvary nebo Hostomice pod Brdy, možná i Slaný, pokud se tam zruší vlaky i ve směru z Kralup, nejen z Loun. Má se výrazně zredukovat i úsek Vrané - Čisovice. "

Nešiřte dezinfo, tohle se fakt neplánuje.
Sledovačky nasazení skoro všeho na http://sledovani.55p.cz/.

Průjezdy vlaků přes stanice na http://stanice.55p.cz/. Co to jsou stanice? Sledovačky pro konkrétní trať či spíš stanici.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 593
Registrován: 1-2019
55p:
"Nešiřte dezinfo, tohle se fakt neplánuje."

Povíme si to za rok [lol] [lol] [lol] [lol]
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:12:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16378
Registrován: 10-2004
Pan_Hloupej: A máte pro to nějaký důkaz, že pan Borecký chce zrušit spěšné vlaky, nebo to je vaše spekulace?
A stejně tak to je s osou symetrie: Třeba na 011 a 060 není už dlouho a třeba horní pacfik to bez posunu půjde velmi těžko, pokud někdo nechce nakreslit těžko stíhatelné jídzdní doby nebo projet půlu zastávek. Dolní pacifik bez Svárova na úseku Čerčany - Týnec s osou symetrie v nule taky nakreslit nepůjde.

Mladějov: Zrušení těch 2 párů pendlů do Strančic je úspora nějakých 28 km na oba směry, což by zachránilo 1 spěšňák mezi hranicí Prahy a Benešovem (30 km)

Brr: Taky si myslím, že rychlá půlhodina ve špičkách do benešova je vhodná a mělo by se udělat vše pro to, aby ty spěšňáky předjížděné v Říčanech nebyly a to i za cenu, že by měl být někde předjížděný osobák.
55p
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:15:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 6-2009
Pan_Hloupej:
"55p:
"Nešiřte dezinfo, tohle se fakt neplánuje."
Povíme si to za rok [lol] [lol] [lol] [lol]"

OK, podíváme se taky, kde se provoz mezi tím obnoví.
Sledovačky nasazení skoro všeho na http://sledovani.55p.cz/.

Průjezdy vlaků přes stanice na http://stanice.55p.cz/. Co to jsou stanice? Sledovačky pro konkrétní trať či spíš stanici.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:16:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 594
Registrován: 1-2019
55p:
"OK, podíváme se taky, kde se provoz mezi tím obnoví."

No ten se neobnoví před rokem 2024.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 10:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 595
Registrován: 1-2019
Orky:
"Pan_Hloupej: A máte pro to nějaký důkaz, že pan Borecký chce zrušit spěšné vlaky, nebo to je vaše spekulace? "

Ty Sp nejezdily ještě v době, kdy už žádný lockdown nebyl, cestování už nebylo omezeno a počty se už vracely na původní úroveň. Toto pozdní obnovení bylo zaznamenáno i v případě řady autobusových spojů, kdy si na to cestující stěžovali, dokonce o tom byly zmínky i v médiích.

Nechat Pečky bez rychlého spojení do Prahy je prostě prasárna. Po uvolnění restrikcí mělo k obnově Sp dojít okamžitě.

Jinak to, že šotouškům na IDSK se líbí vozit extrémně pomalý Os až do Kolína každých 30 minut a nelíbí se jim Sp jako „nesystémové“, je snad všeobecně známá věc. Kdo je u zdroje a má kontakty, ví.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)