Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 08. 12. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 08. 12. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 05. prosince 2021 - 10:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11906
Registrován: 4-2003
A nejde zdaleka jen o to, že by vznikl dvaapůlmiliónový superkraj, ve kterém by byl každý čtvrtý obyvatel ČR

O to právě jde, resp. šlo v první řadě - vzniknul by tady stát ve státě a v zásadě by bylo velmi obtížné až nemožné to politicky vybalancovat a samozřejmě tohle nikdy nedostane politickou podporu, protože 3/4 země budou odstrčeny.

extrémním případě by byla čtvrtá linka metra stejně důležitá, jako odbahnění rybníka v Horní Dolní

Ten příklad bych vůbec neoznačil až tak na extrémní, ale spíš za celkem trefný popis.

Ostatně třeba u nás hranice mezi Prahou a Stč. krajem znamaná dost velký zlom ve volebních výsledcích.

zruší se pár nepotřebných vzduchovozičů a šotouši už rovnou chtějí rušit Stč. kraj.

Jesli se tady objeví ještě jeden příspěvek.. tak navrhuji začít jakoukoliv reakci slovy " Mým autistům...".[biggrin]
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Neděle, 05. prosince 2021 - 11:08:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7007
Registrován: 3-2006
David:
"rozdělit Středočeský kraj na tři části s centry v největších centrech daných oblastí.
Zajímalo by mě, která tři města by byla "ta šťastná" (Kladno? Mladá Boleslav? tím pádem - pro "rovnoměrné rozprostření" - Benešov?). "

Je to dle požadavků kraje na vytvoření rychlého železničního spojení do tří největších měst kraje (Kladno, Mladá Boleslav a Příbram).

RadekŠ:
"Kdyby to bylo téma, tak už to dávno někdo zvednul. Ostatně v tý Francii jsou prefektury možná v současné podobě přežitek, ale nenašla se shoda jak to udělat jinak. Možná se nenajde dalších 100 le"

Téma to je pořád, jen to není propírané každý den v televizi. Naposledy kreslení historické hranice Čech a Moravy, nebo požadavek měst na Vysočině k připojení do integrovaného systému Jihomoravského kraje.

Ohledně toho rozšíření Prahy je to snad na stole pořád, jen se toho politici bojí. Naposledy se to probíralo při uzavírce okresů.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Neděle, 05. prosince 2021 - 11:10:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 5-2021
Je to hodně mimo téma. Ale největší paskvil jsou dle mne obce s rozšířenou působností.
Starostu města a radu města s rozšířenou působností si volí ve volbách pouze obyvatelé žijící přímo na území tohoto města. Nicméně tento zvolený starosta a rada pak rozhoduje v některých celkem zásadních věcech v celém okolním regionu, tedy i za občany dalších obcí a menších měst kteří vůbec nemají možnost ovlivnit kdo na tomto postu bude.
Neděle, 05. prosince 2021 - 11:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15825
Registrován: 12-2007
ostatně na Slovensku také mají nezávisle na sobě okresy/okresní úřady v čele s jmenovaným přednostou, a kraje v čele s voleným županem
Přičemž v oblasti veřejné dopravy je realita taková, že regionální železniční dopravu (na byť sebevedlejší lokálce) neobjednává ani jeden ze zmiňovaných subjektů.

Při tom se tady v devadesátých letech konstituoval docela solidní model oddělené státní správy a samosprávy. Jenže pak bylo třeba udělat hromadu pašaliků pro zasloužilé členy politických stran a dát jim nějaká korýtka - odneslo to školství, zdravotnictví, doprava, stavební agenda...
Například regionální autobusová doprava tuto změnu "odnesla" tím způsobem, že namísto cca 75 (?) okresů ji objednává 14 krajů, tzn. o to méně je "hranic mezi působišti jednotlivých objednatelů", přičemž dříve (resp. některé kraje tam tu "hranici okresů" mají dodnes, protože s tím za celých 20 let nic neudělaly!) fakt platilo, že "autobus jede do poslední obce v okresu", ostatně viz i jednotlivá "okresní ČSAD" (resp. jejich "po-privatizační" nástupci).

Naposledy kreslení historické hranice Čech a Moravy,
Což je dnes zcela menšinová záležitost ve věci "kdo tuhle věc fakt řeší".
Přičemž nakreslení té hranice nerovná se zastávání postoje, že by podle toho měly být rozděleny vyšší územně-správní celky.

nebo požadavek měst na Vysočině k připojení do integrovaného systému Jihomoravského kraje.
... čehož lze dosáhnout i beze změny krajských hranic.
Ale O. K., je pravda, že východní část Kraje Vysočina skutečně spáduje spíše k Brnu, což je ale dáno i tím, že každý z okresů se stal součástí vždy jen jednoho konkrétního kraje, tzn. celé okresy Třebíč a Žďár n. S. se staly součástí Kraje Vysočina (nicméně nejkřiklavější případ - totiž okolí Nedvědice - o o pár let později přešel do JMK, totéž pak obec Senorady, která od 1. 1. 2005 přešla z Kraje Vysočina (okresu Třebíč) do JMK (okresu Brno-venkov).

Je to dle požadavků kraje na vytvoření rychlého železničního spojení do tří největších měst kraje (Kladno, Mladá Boleslav a Příbram).
O. K., takže naopak než jak jsem psal - Benešovsko v "Příbramském kraji" (mmch. vztah bez železničního spojení, nepočítám-li okliku přes Prahu). Totéž asi Rakovnicko, že.

Kolínsko asi v "Mladoboleslavském kraji". A taková Zruč nad Sázavou by spadala pod Mladou Boleslav nebo pod Příbram? [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 05. prosince 2021 - 11:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11907
Registrován: 4-2003
představit, že by se k Praze mohly připojit obce, které jsou na ní přilepené a neformálně

A proč se tedy nepřipojí, resp., nevyvíjí tu snahu?? Když si to tedy představujete za ty jejich obyvatele?[crazy]

Prefektury jsou součástí systému státní správy

Jasně vím, ala mě jde o to že ten systém se konstituoval před obrovsky dlouhou dobou a nenašla se větina schopná ho nějak změnit.

devadesátých letech konstituoval docela solidní model oddělené státní správy a samosprávy. Jenže pak bylo třeba udělat hromadu pašaliků

Dost lidí tehdy ten pocit tehdy nemělo plus politika je vždy střet zájmů. Pokud se dobře pamatuju, tak tehdy vlaky objednával stát, autobusy okresy v čele s úředníkem, což byl pašalík pro různé politiky jakbysmet. Systémové to nebylo ani trochu, to co máme dnes je téměř scifi.

Mně jde ale o něco úplně jiného - teď máte nějak vykolíkované pole, to nikdo vyjma detailů typu stavební zákon to nezmění a jakákoliv debata je předminulá válka. Můžete jí samozřejmě vést znovu, ale nenajdete spojence a nikdo okolo pořádně nepochopí, co vlastně chcete.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Michal
Neděle, 05. prosince 2021 - 11:20:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 691
Registrován: 5-2002
Ony ty názory na počet krajů v nějakých politických debatách zazněly, já si to úplně nevymyslel[proud]. Teda ve smyslu, že když se to tehdá po 89' vymýšlelo, že to byla trochu chyba. Je jasný, že s tím teď nikdo nic neudělá.
Já chápu, že těmi vlaky nikdo nejezdí, často ani těmi autobusy. Jen se zamýšlím nad tím, co vlastně od veřejné dopravy čekáme a jak má vypadat nejen z pohledu kraje, ale i mezikrajů? Asi to beru moc ze svého pohledu, kdy se člověk toulá po republice bez ohledu na krajské hranice a u autobusů vidím, že si na ty hranice hrajou rozhodně víc, jak vlaky. Jsem zvědavý, jak to dopadne třeba v takové Zlonici po zrušení vlaků. Většina vytáhne auto a neřeší.
Neděle, 05. prosince 2021 - 11:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7008
Registrován: 3-2006
Ono ty hranice okresů, krajů a států se hlavně zviditelnily díky Covidu. Do té doby se považovala jakákoliv hranice uvnitř EU za pouhou čáru na mapě. No jak se někteří s údivem přesvědčili, pořád tu jsou a mohou být kdykoliv uzavřené. Proto čím míň hranic tím lépe, ať už jsou jen nakreslené na mapě. Tím by se politici měli zabývat, ale plátí tam to o kapru, který si nevypustí vlastní rybník.
Neděle, 05. prosince 2021 - 11:43:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4162
Registrován: 5-2002
Proč asi jsou Vídeň a Berlín samostatné spolkové země...? Debata o sloučení Berlína a Braniborska se vedla, spojování bylo odmítnuné Braniborskem. Ti se obávali, že je Berlín převálcuje.
---
Před krajskými volbami se trochu mluvilo o snaze Mnichova Hradiště připojit se k Libereckému kraji. Nějak se už na tuhle hovadinu zapomnělo.
Neděle, 05. prosince 2021 - 11:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15826
Registrován: 12-2007
Proto čím míň hranic tím lépe, ať už jsou jen nakreslené na mapě.
Dovolím si připomenout, že jiná uzávěra byla dokonce "podle katastru obcí/měst". Tzn. pokud by okresy vůbec neexistovaly, tak by se vymyslela omezení "podle něčeho jiného". Přičemž asi byste kvůli tomuto aspektu nerušil obce coby základní kámen územního uspořádání, že.

K mému předchozímu příspěvku - to Rakovnicko k "Příbramskému kraji" beru zpět (spadalo by samozřejmě do "Kladenského kraje").

Debata o sloučení Berlína a Braniborska se vedla, spojování bylo odmítnuné Braniborskem. Ti se obávali, že je Berlín převálcuje.
K tomu dodám, že jednou věcí je (smysluplné) vynechání velkoměsta z území "okolního kraje" (což platí společně pro Prahu, Berlín i Vídeň), jinou věcí však je to, že ono velkoměsto není ve dvou ze tří případů hlavním městem toho "okolního kraje/okolní spolkové země" (Praha jediná je výjimkou - naštěstí), z čehož pak vyplývají jevy jako např. že z Frankfurtu nad Odrou (a zdaleka nejen odtud) ​do zemského hlavního města Postupimi vede cesta přes Berlín či z Brucku a. d. Leitha (a zdaleka nejen odtud) do zemského hlavního města St. Pöltenu vede cesta přes Vídeň.

K Rakousku si vůbec dovolím dodat, že některé jeho zemské hranice jsou vedeny docela neprakticky, resp. zastarale - viz východní Tyrolsko (v některých částech zimního období je problém se z Lienzu a jeho okolí dostat do Innsbrucku, přičemž do Klagenfurtu by to bylo "podél vody" a ne "přes hory") či "vykousnutá nudle" zvaná Burgenland (mj. bez souvislé železniční sítě).

A stejně tak i v Německu jsou určité historické (byť dnes již přežité) záležitosti jako např. města Brémy + Bremerhaven coby samostatná spolková země či např. že zemským hlavním městem Hesenska je excentricky umístěný a "ne nejvýznamnější co do měst na území spolkové země" Wiesbaden.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 05. prosince 2021 - 12:01:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7009
Registrován: 3-2006
David:
"Proto čím míň hranic tím lépe, ať už jsou jen nakreslené na mapě.
Dovolím si připomenout, že jiná uzávěra byla dokonce "podle katastru obcí/měst". Tzn. pokud by okresy vůbec neexistovaly, tak by se vymyslela omezení "podle něčeho jiného". Přičemž asi byste kvůli tomuto aspektu nerušil obce coby základní kámen územního uspořádání, že. "

Bohužel se nedají zrušit všechny hranice. Opačný postup je také možný, tedy víc je zviditelnit. Ostatně to byly i skoro zapomenuté hranice okresů, které tvořily překážku.

Mimochodem víte, že Rožmitál a Březnice patříval pod okres Blatná.[blush]
mot
Neděle, 05. prosince 2021 - 12:15:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3462
Registrován: 7-2017
Bohudík se nedají zrušit všechny hranice.
Neděle, 05. prosince 2021 - 12:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7010
Registrován: 3-2006
mot:
"Bohudík se nedají zrušit všechny hranice."

Myslíte ty, které nejsme schopní uhlídat?[sad]
Neděle, 05. prosince 2021 - 12:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11908
Registrován: 4-2003
částech zimního období je problém se z Lienzu a jeho okolí dostat do Innsbrucku..přičemž do Klagenfurtu by to bylo "podél vody

Asi Vám na mapě zapomněli vytisknout Pustertalen Strasse/Via Val Pusteria a Pustertalbahn, což je ta historická spojnice podél téže vody. Kolem které žije většina lidí v tomto řídce osídlené části Tyrolska.

Že se část Tyrolska při hypotetické cestě do Innsbrucku* ocitla v Itálii asi pro místní není ten správný důvod připojení ke Kärnten.


*) Přeci nemáme nic lepšího na práci, než jezdit na úřady do okresního/krajského města.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Neděle, 05. prosince 2021 - 16:13:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3530
Registrován: 3-2015
Pražský motoráček os 7755 odjíždí ze Zličína vstříc pražskému Semmeringu
Neděle, 05. prosince 2021 - 17:18:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14594
Registrován: 8-2004
Michal:
"Pokud vyhraje autobus, pak si jen kladu otázky, co pak s takovými tratěmi, které nejsou jen lokálkami a mají síťový charakter. Je efektivní je dále udržovat, i když tam nic pravidelně nepojede, možná občas nějaký přetah, odklon nákladu? Zahrnul někdo do rozhodování i tento aspekt?"
Jakého rozhodování? On ty tratě někdo ruší, resp. rozhoduje o zrušení? Má snad ve všech případech, kde je vhodnější autobus, jezdit nadále vlak jen proto, aby snad náhodou někdy někdo nezačal to případné zrušení trati řešit?
Mořepetr:
"Téma to je pořád, jen to není propírané každý den v televizi. Naposledy kreslení historické hranice Čech a Moravy,"
Téma možná někde v jedné hospodě. Rozhodně ne celospolečenské téma.[nene]
Mořepetr:
"Proto čím míň hranic tím lépe, ať už jsou jen nakreslené na mapě. Tím by se politici měli zabývat, ale plátí tam to o kapru, který si nevypustí vlastní rybník."
Proto o pár příspěvků výše navrhujete rozdělit Středočeský kraj na tři.[lol] Velmi konzistentní.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 05. prosince 2021 - 17:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 370
Registrován: 3-2015
Když si porovnám objednávanou dopravní obsluhu v řídce obydlené vnitrokrajské oblasti Kácov--Zruč, nebo Zbraslavice--Zruč s, řekl bych, podobně řídce obydlenou mezikrajskou oblastí Zruč--Ledeč, tak mám právě pocit, že to není ani tak o té řídké obydlenosti, jako o té krajské hranici. :-/
Neděle, 05. prosince 2021 - 18:33:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7011
Registrován: 3-2006
Hroch:
""Proto čím míň hranic tím lépe, ať už jsou jen nakreslené na mapě. Tím by se politici měli zabývat, ale plátí tam to o kapru, který si nevypustí vlastní rybník."Proto o pár příspěvků výše navrhujete rozdělit Středočeský kraj na tři.[lol] Velmi konzistentní."
Je rozdíl v tom co je nejlepší a v tom co by bylo realizovatelné.
Vezměte na příklad to, že by nejlepší bylo, kdyby lidé nekradli. ale jako realisté víme, že to nikdy nenastane.

Hroch:
"Mořepetr:
"Téma to je pořád, jen to není propírané každý den v televizi. Naposledy kreslení historické hranice Čech a Moravy,"Téma možná někde v jedné hospodě. Rozhodně ne celospolečenské téma.[nene] "

Většina změn v Evropě začíná v hospodě nebo pivnici.[sad] Ostatně kvůli obavě z těch hospod, máme ty kraje.
Michal
Neděle, 05. prosince 2021 - 23:12:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 692
Registrován: 5-2002
Ad Hroch 17.18
Ne naopak, kladu si otázky co s takovou trati, nemyslím lokalky s D3, tam je to jedno. Ale typu Slany - Louny, s vypravcimi, bez dalkoviny... Jestli nezahrnout do rozhodování i ten aspekt, ze trat tam stejně zůstane a rušit se z nějakých síťových duvodu nebude.
Neděle, 05. prosince 2021 - 23:37:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15829
Registrován: 12-2007
Ale typu Slany - Louny, s vypravcimi, bez dalkoviny...
Platí pouze pro část tratě - z mezilehlých stanic konkrétně pouze pro Zlonice a Klobuky (zato ve Vrbně nad Lesy, Peruci a Chlumčanech je dálkovina už asi 13 let).

Že se část Tyrolska při hypotetické cestě do Innsbrucku* ocitla v Itálii asi pro místní není ten správný důvod připojení ke Kärnten.
O. K., nicméně pak z toho vyplývají (kromě již zmíněného) i paradoxy, kdy některé obce vzdálené pár km od Lienzu nejsou v (tyrolském) okrese Lienz, ale jejich okresním městem je daleko vzdálenější (korutanský) Spittal.

Nebo na opačné straně země např. že nádraží Bruck a. d. Leitha není v (dolnorakouském) okrese Bruck a. d. Leitha (aneb i po více než 100 letech se hraje na "Předlitavsko/Zalitavsko"), ale v (burgenlandském) okrese Neusiedl am See.

P. S. abych to zasadil do diskutovaného českého kontextu - toto vypichuji zejména pro zastánce zemského uspořádání - jen si představte tu "slezskou nudli" či např. stav, kdy za (moravskými) jihlavskými humny by již začal okres Havlíčkův Brod (coby součást Čech coby jedné ze zemí českých). [happy]

Asi Vám na mapě zapomněli vytisknout Pustertalen Strasse/Via Val Pusteria a Pustertalbahn
Tohle jste si mohl odpustit. [ko]



(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 06. prosince 2021 - 08:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11910
Registrován: 4-2003
kromě již zmíněného) i paradoxy, kdy některé obce vzdálené pár km od Lienzu nejsou v (tyrolském) okrese Lienz, ale jejich okresním městem je daleko vzdálenější

A jaký to má vliv na potřebu lidí někam jezdit, někde nakupovat, někde studovat, někde bydlet?

Žádný, vždyť to je jenom pouhá administrativní škatulka.

Už se toho pusťte.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 06. prosince 2021 - 09:55:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1279
Registrován: 6-2002
Já jako středoČech jsem za 14 let trvalého pobytu v StČ kraji nebyl ANI JEDNOU v úřadě kraje, z hlavy ani nevím kde je. Takže pro mě za mě, ať jsou krajské úřady třeba v Brně, moji potřebu cestovat to rozhodně neovlivní.
A poněkud blíže - za tu dobu 14ti let jsem byl jednou pro občanku v bývalém okresním městě a sem tam pro pas.
Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizardnějšího a nevysvětlitelnějšího.

Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se stalo.
Pezos
Pondělí, 06. prosince 2021 - 11:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2142
Registrován: 4-2014
LOU:
"Je to hodně mimo téma. Ale největší paskvil jsou dle mne obce s rozšířenou působností.
Starostu města a radu města s rozšířenou působností si volí ve volbách pouze obyvatelé žijící přímo na území tohoto města. Nicméně tento zvolený starosta a rada pak rozhoduje v některých celkem zásadních věcech v celém okolním regionu, tedy i za občany dalších obcí a menších měst kteří vůbec nemají možnost ovlivnit kdo na tomto postu bude."
Tak můžeme to udělat jako Poláci s jejich gminami, jenže to by se spustil ohromný řev. Protože u nás musí mít každý zapadákov s 50 obyvateli starostu a zastupitelství, i když reálně tam nic nefunguje, protože v rozpočtu stačí peníze jen na jejich platy.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Pondělí, 06. prosince 2021 - 15:00:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 394
Registrován: 2-2018
RadekŠ:
"Mně jde ale o něco úplně jiného - teď máte nějak vykolíkované pole, to nikdo vyjma detailů typu stavební zákon to nezmění a jakákoliv debata je předminulá válka. Můžete jí samozřejmě vést znovu, ale nenajdete spojence a nikdo okolo pořádně nepochopí, co vlastně chcete."

Tak jasně. Dospěli jsme do stádia, kdy jakékoliv změny mohou přijít jen jako důsledek revoluce, nikoliv evoluce (přičemž změna správního uspořádání státu je marginalita). Moc svým způsobem zase leží na ulici. Otázka je, zda už je těch, kteří nemají co ztratit, ale mohou jenom získat, dost na to, aby ji provedli. Pak už bude zapotřebí jen symbol a impuls. Ne, že bych si to přál. Raději bych tu evoluci, ale na to je naše společnost příliš zdegenerovaná, zahleděná do sebe a zkorumpovaná (a tím nemyslím politiky).
Pondělí, 06. prosince 2021 - 17:05:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7013
Registrován: 3-2006
Ad Iaya: No to je snad normální, nebyl jsem nikdy na KNV, ani na krajském úřadu a jako rodilý Středočech jsem se kolem něco nachodil.[wink]
pilot.pirx:
"Tak jasně. Dospěli jsme do stádia, kdy jakékoliv změny mohou přijít jen jako důsledek revoluce"
Tak naštěstí jsme líní, ale jinak máte pravdu. Člověk přemýšlí, kde v Evropě nastane druhá Jugoslávie.[sad]
Pondělí, 06. prosince 2021 - 20:08:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25527
Registrován: 5-2002
Pipi: zkorumpovaná (a tím nemyslím politiky)
Souhlas. Aktuálně největší korupce v ČR proběhla za účelem získání důchodcovských hlasů pro ANO...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 06. prosince 2021 - 20:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14601
Registrován: 8-2004
Michal:
"kladu si otázky co s takovou trati, nemyslím lokalky s D3, tam je to jedno. Ale typu Slany - Louny, s vypravcimi, bez dalkoviny... Jestli nezahrnout do rozhodování i ten aspekt, ze trat tam stejně zůstane a rušit se z nějakých síťových duvodu nebude."
Mohu se leda citovat: Jakého rozhodování? On ty tratě někdo ruší, resp. rozhoduje o zrušení? Má snad ve všech případech, kde je vhodnější autobus, jezdit nadále vlak jen proto, aby snad náhodou někdy někdo nezačal to případné zrušení trati řešit?
Není důvod při rozhodování o nejvhodnějším způsobu obsluhy území brát ohled na to, zda někde náhodou leží nějaké koleje. Jsou-li někde potřeba a jsou současně i k dispozici v rozumných parametrech, využijí se. Pokud někde nejsou potřeba nebo nejdou v rozumných parametrech, nevyužijí se.
Trať zůstane tak či tak. Jak dlouho, to je zcela jiný rozhodovací proces.

A propo ve zrušení trati Slaný - Louny bych nějakou zvláštní újmu neviděl, ale jak je vidět, není reálné zrušit ani výrazně zbytnější tratě.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 06. prosince 2021 - 20:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11913
Registrován: 4-2003
a zkorumpovaná (a tím nemyslím politiky).

Jo. Jak to ale souvisí administrativním uspořádáním země? Z toho přeci žádná kobliha cílovce neplyne.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 06. prosince 2021 - 20:51:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4725
Registrován: 5-2004
PP: Dospěli jsme do stádia, kdy jakékoliv změny mohou přijít jen jako důsledek revoluce, nikoliv evoluce (přičemž změna správního uspořádání státu je marginalita).

No poptávku po změnách územního uspořádání asi nejlíp vystihují preference moravistů. [happy]
Pondělí, 06. prosince 2021 - 21:12:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 396
Registrován: 2-2018
David_jaša: "přičemž změna územního uspořádání státu je marginalitou" Stačí to takhle extra pro vás? [wink]
.
Pondělí, 06. prosince 2021 - 21:25:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 107
Registrován: 11-2021
Pipi: přečti si něco o zamrzlé evoluci. Vono to tak je, že změny se dějou až krizema, kdy to přestane fungovat podle §1.
Michal
Pondělí, 06. prosince 2021 - 23:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 693
Registrován: 5-2002
Hroch:
""Mohu se leda citovat: Jakého rozhodování? On ty tratě někdo ruší, resp. rozhoduje o zrušení? Má snad ve všech případech, kde je vhodnější autobus, jezdit nadále vlak jen proto, aby snad náhodou někdy někdo nezačal to případné zrušení trati řešit?
Není důvod při rozhodování o nejvhodnějším způsobu obsluhy území brát ohled na to, zda někde náhodou leží nějaké koleje. Jsou-li někde potřeba a jsou současně i k dispozici v rozumných parametrech, využijí se. Pokud někde nejsou potřeba nebo nejdou v rozumných parametrech, nevyužijí se.
Trať zůstane tak či tak. Jak dlouho, to je zcela jiný rozhodovací proces.

A propo ve zrušení trati Slaný - Louny bych nějakou zvláštní újmu neviděl, ale jak je vidět, není reálné zrušit ani výrazně zbytnější tratě."

Berete to moc černobíle, ve světle stávající praxe, že dopravu platí někdo jiný, koleje taky. To však rozhodně není správně. Oba subjekty mají spolu mluvit. Co se stalo např. v Lužci je obludné, zbrusu nový otevírací most, posunutá zastávka úplně k ničemu. Za to by měl někdo být pěkně popotahován. Bohužel jsme se však nepoučili, podobný případ už byl kdysi mezi Skutčí a Poličkou. Stát nalil prachy do dálkoviny a vzápětí tam objednatel silně omezil dopravu.
Nemám konkrétní data, takže můžu jen obecně plácat - náhrada busem nemusí být tak jednoznačně výhodná, pak třeba při ujištění, že trať nelze z hlediska síťovosti zrušit, je záložní, odklonová, "občas tam musí něco jet" apod. a tedy, že z hlediska celospolečenských nákladů musím stejně vydat xy peněz na údržbu trati, že si pak někdo řekne, tak já teda přihodím ještě "pár korun" a ty vlaky objednám. Někdo málo tím přece jen jede, občas i s kolem, bus by musel složitě jezdit po úzkých okreskách a stejně jsem nějaké lidi navíc do busu nepřilákal.
Úterý, 07. prosince 2021 - 08:16:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11914
Registrován: 4-2003
Oba subjekty mají spolu mluvit. Co se stalo např. v Lužci

Ty subjekty spolu samozřejmě mluvily a né že ne.

Jenom jeden z nich v čase změnil názor a proč to není vůbec podstatné. Prostě to udělat může.

Za to by měl někdo být pěkně popotahován.

Ž8dný by neexistuje. Pokud někdo něco neporušil, tak nemůže být za nic popotahován.

někdo málo tím přece jen jede, občas i s kolem, bus by musel složitě jezdit po úzkých okreskách

My známe Vás ploblém.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 07. prosince 2021 - 08:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 681
Registrován: 1-2021
To samozřejmě není pravda, objednavatel dopravy zpravidla garantuje nějakou objednávkou, případně má nějaké vize do budoucna a od toho se odvíjí i zásahy do infrastruktury. Svévolně dnes nikdo nic nezmodernizuje.

V tomto případě je to zmařená investice a mělo by to jít za objednavatelem dopravy, leč garance dopravy a její následné zrušení není nikterak postihováno a nemá žádnou oporu v zákonech.

Primární problém je dnes především v tom, že dopravu objednávají různé subjekty, nikoliv pouze MD, příp.OPŘ, jak bývalo v minulosti.
Úterý, 07. prosince 2021 - 08:56:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11915
Registrován: 4-2003
Primární problém je dnes především v tom, že dopravu objednávají různé subjekty,

Opět se klasicky točíte na škatulkách a unikáte od podstaty problému.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 07. prosince 2021 - 09:18:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 682
Registrován: 1-2021
RŠ: záměrně překrucujete fakta, podobně jako odpovídáte na jiné, než položené otázky.
Úterý, 07. prosince 2021 - 09:30:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108
Registrován: 11-2021
Obecně se předpokládá, že když někdo něco vlastní, tak to používá a nenechává to ležet ladem bez užitku. Proto se chrání jsoucí před rozbitím od nového. Že ty lokálky se v dnešní době můžou octnout ze dne na den bez provozu, je jiná věc. Garantované výnosy železnic už jsme tu měli, že pak nebylo na platy učitelů taky. Kdyby ŘVC velmi rozumně tlačilo na zrušení lokálky, bude se prskat oni nám chtějí kvůli vlastním úsporám zrušit trať. Kdyby trať i kanál byly soukromé, vyřeší to trh. Takhle to taky vyřešil trh - soukromník postavil eráru most.
Úterý, 07. prosince 2021 - 09:34:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15830
Registrován: 12-2007
podobný případ už byl kdysi mezi Skutčí a Poličkou. Stát nalil prachy do dálkoviny a vzápětí tam objednatel silně omezil dopravu.
Zeptám se - jakým způsobem byste to tam vyřešil vy, zejména právě po tamním omezení osobní dopravy (ke kterému mimochodem došlo pouze V ČÁSTI zmiňovaného úseku, a to ze Žďárce do Pusté Kamenice, nikoliv až do Poličky)?

Připomínám, že předchozím stavem byl stav s přítomností výpravčích v Borové i v Čachnově (O. K., co se týče Skutče, tak tam mám dojem, že přinejmenším po část dne stejně bývala výluka dopravní služby).

objednavatel dopravy zpravidla garantuje nějakou objednávkou, případně má nějaké vize do budoucna a od toho se odvíjí i zásahy do infrastruktury. Svévolně dnes nikdo nic nezmodernizuje.
Však v Lužci to nebyla modernizace, ale "zásah do železniční stavby vynucený stavbou v rámci rozpočtu vodních cest".

Čímž se stává irelevantním i tvrzení mělo by to jít za objednavatelem dopravy, protože ten se tam o žádný nový most neprosil (na rozdíl od sekce vodních cest).

Primární problém je dnes především v tom, že dopravu objednávají různé subjekty, nikoliv pouze MD, příp.OPŘ, jak bývalo v minulosti.
MD/OPŘ někdy objednávalo regionální autobusy či MHD v jednotlivých městech? (Pomíjím, že MD a OPŘ jsou samy o sobě dva různé subjekty, ne-li ještě více subjektů, pakliže uvážím, že těch OPŘ bylo více).

Pokud ne, pak s vaším tvrzením nemáte pravdu.
-----------------------------

Drobné technické korekce mého předchozího příspěvku:
- chybný výraz "Kitzbühl" opravte na "Kitzbühel"
- popisek u třetí fotky prohoďte; samozřejmě v daném případě (mmch. šlo o NAD za jeden z tehdejších "dvou párů; třetí pár jen v pátek/neděli"; v tomto případě šlo o onen posilový, páteční spoj) šlo o cestu z Tirol přes italský Südtirol do - opět rakouského - Osttirol.


(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 07. prosince 2021 - 09:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 683
Registrován: 1-2021
Ještě jinak, co třeba Týn nad Vltavou? Ať se zde RŠ netočí v hranatých škatulkách.
Zde nic reálně objednáno nebylo a investice jde do dálkoviny, byť na jeden vlak stěží 3x týdně by stačil status vlečky.
Úterý, 07. prosince 2021 - 10:05:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1219
Registrován: 8-2007
je to zmařená investice a mělo by to jít za objednavatelem dopravy
[coze] Až na to, že ten objednatel dopravy s tím neměl vůbec nic společného...
Úterý, 07. prosince 2021 - 10:08:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13142
Registrován: 4-2003
modely742:Primární problém je dnes především v tom, že dopravu objednávají různé subjekty, nikoliv pouze MD, příp.OPŘ, jak bývalo v minulosti.

[coze][coze][coze]

Přičemž to vadí jedinci, který se tu prsí, že vlakem vůbec nejezdí [coze].

Lidé, kteří vlakem pravidelně jezdí, mají na tyto věci jiný názor. Nebo ho nemají, protože jim je jedno, kdo vlaky objednává, ale jsou spokojeni se současným stavem a návrat do časů, kdy vlaky objednávalo pouze ministerstvo, nebo to byla cochcárna OPŘ, by už nechtěli. Respektive by se hodně divili, kdyby se to vrátilo zpět pod cochcárnu OPŘ. Ještě by hrabali špendlíčkem a chtěli návrat pod taktovku krajských objednatelů.
Úterý, 07. prosince 2021 - 10:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11916
Registrován: 4-2003
Však v Lužci to nebyla modernizace, ale "zásah do železniční stavby vynucený stavbou v rámci rozpočtu vodních cest".

Když ono to je úplně jedno, objednatel dopravy zamýšlel tu dopravu dále objednávat a proto se ten most stavěl. A kdyby se nestavěl, tak by došlo k jeho demolici a úpravě břehů, která by taky nebyla zadarmo.

Kdyby tam byl systémový závazek tam nějakou dobu jezdit (to je to o co celou dobu sím jde!!), no tak by se tam holt jezdilo a úspora by se hledala někde jinde a hádali byste se tady o jiný trati.[crazy]
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 07. prosince 2021 - 10:33:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 684
Registrován: 1-2021
Bram: ale předmětem debaty není průzkum mezi diskutujícíma o tom, kdo z nich vlakem jezdí nebo ne.
Nikde se také nepíše, že někdo chce návrat OPŘ. Opět zcela účelově, tedy jako vždy na krp překrucovaný text.

Kdyby to celé fungovalo, tak objednavatel dopravy, by měl vize co třeba s Lužcem dál. Pokud by řekl, že dráha nemá potenciál, pak by se možná nic nestavělo, protože z pohledu ND je to zde podobné. Nepředpokládám, že by se zde našel nějaký třetí subjekt, jako bývá zvykem zmiňovat šlapací drezíny a pod.

(Příspěvek byl editován uživatelem modely742.)
Úterý, 07. prosince 2021 - 10:40:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13143
Registrován: 4-2003
modely742:Kdyby to celé fungovalo, tak objednavatel dopravy, by měl vize co třeba s Lužcem dál. Pokud by řekl, že dráha nemá potenciál, pak by se možná nic nestavělo, protože z pohledu ND je to zde podobné. Nepředpokládám, že by se zde našel nějaký třetí subjekt, jako bývá zvykem zmiňovat šlapací drezíny a pod.

Předně by se trať musela administrativně zrušit, což je běh na dlouhou dobu a nejspíš by se to ani nepodařilo. Takže by stejně muselo dojít k výstavbě zvedacího mostu. Nehledě na to, že politická situace se změnila ve Středočeském kraji až v poslední době. Stačilo, aby ve Středočeském kraji vyhrálo poslední volby ANO a vyhození peněz za most bez vlaků v Lužci by nikdo neřešil. Prostě by se do Lužce jezdilo další čtyři roky, byť by to bylo absolutně k ničemu.
mot
Úterý, 07. prosince 2021 - 13:32:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3469
Registrován: 7-2017
Hajnej: Souhlas. Aktuálně největší korupce v ČR proběhla za účelem získání důchodcovských hlasů pro ANO...
A můžete být konkrétní, kde aktuálně se tak stalo?
Úterý, 07. prosince 2021 - 14:49:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25532
Registrován: 5-2002
mot: A můžete být konkrétní, kde aktuálně se tak stalo?
Stačí se dívat okolo sebe, ale pokud to nedokážeš/nechceš vidět, tak je zbytečné, abych Ti něco ukazoval...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
mot
Úterý, 07. prosince 2021 - 15:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3471
Registrován: 7-2017
Takže nic konkrétního.
Úterý, 07. prosince 2021 - 15:25:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25534
Registrován: 5-2002
mot: Takže nic konkrétního.
Tak když mermomocí chceš něco konkrétního, tak si přečti třeba zářijové Echo, tam hezky uvidíš, jak se dojí erár na přilepšení elektorátu (a jaké to má důsledky na rozpočet - nejen přímé, že se zatne sekyra, ale i nepřímé, že se zhorší úroky).
Nebo si poslechni pár předvolebních průzkumů, ale jmennej seznam zkorumpovanejch voličů ode mě fakt nechtěj...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 07. prosince 2021 - 16:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15831
Registrován: 12-2007
Aktuálně největší korupce v ČR proběhla za účelem získání důchodcovských hlasů pro ANO...
A můžete být konkrétní, kde aktuálně se tak stalo?

Např. 75% slevami v linkové veřejné dopravě (čímž zůstaneme i docela u tématu).

Kdyby to celé fungovalo, tak objednavatel dopravy, by měl vize co třeba s Lužcem dál.
Však on v roce 2019 ty vize měl - a proto tam objednal dopravu na 10 let.
Poté však u objednatele došlo k personálním změnám - a dopravu tam objednávat přestal.

Objednatel = právnická osoba, u které holt sem tam k těmto změnám dochází (tím víc když to jsou změny politické, tzn. vzešlé z výsledků voleb).

Mmch. pokud by hypoteticky bylo objednatelem všech vlaků (včetně regionálních) MD, tak by to podle vás dopadlo - co se týče Lužce - jak?
Úterý, 07. prosince 2021 - 16:38:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11917
Registrován: 4-2003
Kdyby to celé fungovalo, tak by

Vážený Mr. By, kdyby Vaše matka nepotkala Vašeho otce, tak jste tu nebyl. Přitom je to podstata Vaší existence.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Quex
Úterý, 07. prosince 2021 - 16:50:51  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8467
Registrován: 5-2002
Však on v roce 2019 ty vize měl - a proto tam objednal dopravu na 10 let.
Poté však u objednatele došlo k personálním změnám - a dopravu tam objednávat přestal.


Takhle jednoduše to asi nefunguje, navíc je to protimluv. Víte, co je zásada pacta sunt servanda? Když máte smlouvu na dobu určitou na 10 let, tak ji prostě 10 let nemůžete vypovědět, v tom je ten smysl závazku na dobu určitou. Takže by mě docela zajímalo, jak to tady bylo ve skutečnosti.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Úterý, 07. prosince 2021 - 16:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2897
Registrován: 3-2004
Však on v roce 2019 ty vize měl - a proto tam objednal dopravu na 10 let

No zrovna tohle bych nenazýval "vize"... [crazy]
mot
Úterý, 07. prosince 2021 - 20:20:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3472
Registrován: 7-2017
Aktuálně největší korupce v ČR proběhla za účelem získání důchodcovských hlasů pro ANO...
A můžete být konkrétní, kde aktuálně se tak stalo?
Např. 75% slevami v linkové veřejné dopravě (čímž zůstaneme i docela u tématu).

Tak zrovna tohle určitě pomohlo získat hlasy. Kolikpak důchodců nad 65 na toto asi slyší?
Když už teda, tak bych to viděl u dětských dojížděčů. Si spočtěte dojíždění 2 dětí 2x15 km denně, pochopitelně mimo Prahy.
Ten film o závisti se jmenuje "Nesmrtelná teta".
Úterý, 07. prosince 2021 - 20:42:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 582
Registrován: 1-2019
Quex:
"Takhle jednoduše to asi nefunguje, navíc je to protimluv. Víte, co je zásada pacta sunt servanda? Když máte smlouvu na dobu určitou na 10 let, tak ji prostě 10 let nemůžete vypovědět, v tom je ten smysl závazku na dobu určitou. Takže by mě docela zajímalo, jak to tady bylo ve skutečnosti."

Smlouva byla uzavřena na celý Středočeský kraj jako jeden balík, nikoliv na jednotlivé tratě zvlášť. To je potom mnohem snazší škrtat celé tratě. V každé smlouvě je nějaký povolený objem navýšení nebo škrtnutí výkonů. Pokud je to na celý kraj jako jeden balík, vejde se do toho i zastavení provozu na nějaké trati.

Naopak třeba v Ústeckém kraji, kde kraj má s ČD několik smluv a ještě k tomu objednává dopravu u hromady soukromých dopravců, je škrt celého provozu na trati výrazně těžší, protože maximální povolený škrt je definovaný pro každou smlouvu zvlášť. Fakticky tedy hrozí zrušení vlaků pouze na mezikrajských tratích do Středočeského kraje (např. trať Louny - Slaný je zahrnuta do smlouvy Středočeského kraje s ČD).
Úterý, 07. prosince 2021 - 21:13:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15832
Registrován: 12-2007
Ten film o závisti se jmenuje "Nesmrtelná teta".
Kecy o závisti jsou váš podsuv k mé věcné odpovědi na otázku "podplácení důchodců".

Kolikpak důchodců nad 65 na toto asi slyší?
Za ty uplynulé 3 roky jsem porůznu (nejen) ve vlacích od 65+ držitelů těchto slev slyšel slova typu "jo, za tohle si u mě Babiš šplhnul" apod.

Mmch. Čekal jsem, že vám (nejen) moje odpověď takříkajíc nebude dost dobrá. Nespletl jsem se. Jo a o zrůdnosti komunistického režimu je zase zajímavý např. film Tichá bolest.

Každopádně, nad rámec těch zmiňovaných 75% slev zmíním z příkladů onoho "kupování voličů" např. i tzv. "rouškovné", které bylo určeno právě pro důchodce.
Úterý, 07. prosince 2021 - 21:16:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14608
Registrován: 8-2004
Michal:
"To však rozhodně není správně."
Prčo to není správně?
Michal:
"Oba subjekty mají spolu mluvit."
Však spolu mluví.
Michal:
"Za to by měl někdo být pěkně popotahován. Bohužel jsme se však nepoučili, podobný případ už byl kdysi mezi Skutčí a Poličkou. Stát nalil prachy do dálkoviny a vzápětí tam objednatel silně omezil dopravu."
Jak už bylo napsáno - co kdo porušil, že by měl být popotahován?
Středočeský nebo Pardubický kraj změnily názor na základě výsledků svobodných demokratických voleb. Chcete snad popotahovat spoluobčany za to, jak volili? Tzn. chcete zavést diktaturu?
Michal:
"si pak někdo řekne, tak já teda přihodím ještě "pár korun" a ty vlaky objednám."
A proč by to dělal, když za stejné peníze může dostat lepší službu nebo podobnou službu za menší peníze? Za takové vyhazování peněz nemá být někdo "popotahován" (ať použiji Váš slovník)?
Bram:
"Předně by se trať musela administrativně zrušit, což je běh na dlouhou dobu a nejspíš by se to ani nepodařilo. Takže by stejně muselo dojít k výstavbě zvedacího mostu. Nehledě na to, že politická situace se změnila ve Středočeském kraji až v poslední době. Stačilo, aby ve Středočeském kraji vyhrálo poslední volby ANO a vyhození peněz za most bez vlaků v Lužci by nikdo neřešil. Prostě by se do Lužce jezdilo další čtyři roky, byť by to bylo absolutně k ničemu."
Přesně.[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 07. prosince 2021 - 22:26:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25538
Registrován: 5-2002
mot: Ten film o závisti se jmenuje "Nesmrtelná teta".
Tušil jsem, že psát Ti konkrétní odpověď je házení perel sviním...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. prosince 2021 - 08:03:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13147
Registrován: 4-2003
Quex:Takhle jednoduše to asi nefunguje, navíc je to protimluv. Víte, co je zásada pacta sunt servanda? Když máte smlouvu na dobu určitou na 10 let, tak ji prostě 10 let nemůžete vypovědět, v tom je ten smysl závazku na dobu určitou. Takže by mě docela zajímalo, jak to tady bylo ve skutečnosti.

Viz pan Hloupej a jeho příspěvek 582.

Krom toho ČD asi (tolik) nevadí, když tímto způsobem se ušetří strojvedoucí, kterých mají stále nedostatek a zbaví se nutnosti udržovat vozidla řady 810. ČD jsou podle mého názoru velice dobře seznámeni se situací, kdy je na některých tratích provoz do budoucna neudržitelný, protože náhrada za 810 je momnetálně regionova (případně RS1). A to ještě jen tam, kde je vytížení spojů takové, že se tam nevozí vyloženě jen vzduch.
Středa, 08. prosince 2021 - 08:18:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11918
Registrován: 4-2003
Smlouva byla uzavřena na celý Středočeský kraj jako jeden balík, nikoliv

Zase odbíháte od tématu.

Kraj most požadoval. Tečka.

Tzn. chcete zavést diktaturu?

Diktatura by jen znemožnila či omezila veřejnou debatu a veřejné rozhododování na dané téma, přičemž výsledek či řešení diktaturou nelze nijak předjímat.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

mot
Středa, 08. prosince 2021 - 08:24:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3473
Registrován: 7-2017
David: jo, důchodci dostali rouškovné, podnikatelé aj. kompenzace.
A jen tak bokem, po Praze se (s kartou) jezdí od 60 let za 50%.
Středa, 08. prosince 2021 - 09:00:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15833
Registrován: 12-2007
jo, důchodci dostali rouškovné, podnikatelé aj. kompenzace.
Přičemž důchodcům během covidových omezení přicházela penze nadále v plné výši, zatímco dotčení podnikatelé - příjemci těch kompenzací - měli z vládního nařízení uzavřené své provozovny, tzn. nemohli dosahovat příjmů.

Tzn. u těch podnikatelů šlo o kompenzaci "za něco", u těch důchodců šlo o dar víceméně "za nic".

Jinak, děkuji opět za potvrzení (nejen) mé předchozí domněnky, že vám prosté odpovědi na vaši otázku "konkrétních příkladů předvolebních úplatků pro důchodce" nebudou stačit (pozn. i pokud by se dalo namítnout, že předvolební úplatky se týkaly i jiných věkových skupin, pak tím není nijak dotčena relevance argumentů o předvolebních úplatcích i pro důchodce).

Středočeský nebo Pardubický kraj změnily názor na základě výsledků svobodných demokratických voleb. Chcete snad popotahovat spoluobčany za to, jak volili? Tzn. chcete zavést diktaturu?
Technická poznámka - Pardubický kraj zavedl svůj nový koncept od 12/2011, přičemž DOZkizace tratě č. 261 byla vybudována v roce 2010 + přičemž předchozí krajské volby byly již v 10/2008.

Tzn. v tomto konkrétním případě neplatí, že "drážní investice předcházela volbám přinášejícím změnu rozložení sil" (ba naopak - tam se možná nakonec ukázalo kamenem úrazu, že ty další krajské volby byly relativně brzy po spuštění těch koncepčních změn; a možná i "díky" tomu to dopadlo následným zpětným překopáváním dopravy z rukou dumpingového soudruha Duška. [satan]).

(Pozn. zdůrazňuji, že jde o technickou poznámku; já proti té DOZkizaci celé t-261 nic nenamítám navzdory následnému omezení provozu; ba naopak to považuji za efektivnější řešení než aby na úsecích s takto řídkým provozem byli přítomni výpravčí, kteří by neměli nic moc co na práci.)

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)