Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 29. 11. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 29. 11. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 26. listopadu 2021 - 18:31:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 472
Registrován: 12-2020
RadekŠ: Aha takže, když šlo 80% nákladní dopravy po dráze, tak to bylo těžce nenormální, protože to byla plánovaná ekononika. Zatímco dnes jde těch 80% po silnici, tak je to v pořádku a normální, protože je to tržní. Tak to jsem hned klidnější. Potíž je v tom, že silnice jsou přeplněné, rozbité (zejména od těch kamionů), plíce plné výfukových plynů a z toho plynoucí nemoci a nehody. Ale to není důležité, důležité je, že je to tržní.
Asdf: Tak to nenařídila Unie, ale naše vláda (samozřejmě po vzoru západu - tedy de fakto Unie). Je v tom nějaký rozdíl? Ukažte mi, kde jsou ty nárůsty nákladní vlakové dopravy způsobené tou konkurencí.
Pokud si někdo myslí, že podíl nákladní dopravy na železnici se zvýší přepravou ucelených vlaků, tak je na omylu. Tento systém už funguje ve většině evropských zemí a všude došlo k těm dramatickým poklesům a to i v posledních pár letech. To prostě není řešení. Nemůžeme se srovnávat s USA nebo Ruskem, to je úplně jiná liga. V malých zemích našeho typu, je prostě spousta podniků, které potřebují převážet menší množství zboží a jiné to nebude, zvlášť s koncem uhlí. Pokud to někdo s přechodem nákladní dopravy na koleje myslí vážně, musí být velké množství vleček a překladišť, třeba podporovaných státem. A samozřejmě i kapacita na hlavních tratích.
Pátek, 26. listopadu 2021 - 18:36:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 473
Registrován: 12-2020
V absolutních objemech železničních přeprav na území Česka jsme byli proti roku 1988 u karga ani ne na třetině a u cestujících na 80 %..
Ano, tomu bych věřil, děkuji za ta čísla. Taková je bohužel krutá realita.
Pátek, 26. listopadu 2021 - 18:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4632
Registrován: 12-2007
J.M.: Já bych se nejdříve zeptal ŽESNADu a jiných odborníků na nákladní železniční dopravu, jaké problémy je trápí, a zda jejich vyřešením by mohlo dojít k nárůstu nákladní železniční dopravy. Myslím, že moc těch malých firem, které by potřebovaly nákladní železniční dopravu zase tolik není. A rozhodně si nemyslím, že by stát měl finančně podporovat vlečky a překladiště, stát by měl opravdu řešit problémy ucpaných tratí pro železniční dopravu a přeshraniční železniční tratě, asi především s Německem.
Pátek, 26. listopadu 2021 - 19:25:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11885
Registrován: 4-2003
když šlo 80% nákladní dopravy po dráze, tak to bylo těžce nenormální,

No samozřejmě že jo, protože za normálního tržního hospodářství by podstatná část těch přeprav vůbec nebyla potřeba a prostě by neexistovaly.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pátek, 26. listopadu 2021 - 20:00:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 12-2020
Jak za normálního tržního hospodářství, nevím. Ale za toho současného jsou tady miliony zbytečných přeprav přes celou planetu, což je horší než za toho plánováného soc. realismu. Jenže ony ty přepravy existují a jezdí z větší části jinak než dráhou, jenže to vy nechcete vidět.
Pátek, 26. listopadu 2021 - 20:16:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7644
Registrován: 5-2002
Já bych se nejdříve zeptal ŽESNADu a jiných odborníků na nákladní železniční dopravu, jaké problémy je trápí, a zda jejich vyřešením by mohlo dojít k nárůstu nákladní železniční dopravy. Myslím, že moc těch malých firem, které by potřebovaly nákladní železniční dopravu zase tolik není. A rozhodně si nemyslím, že by stát měl finančně podporovat vlečky a překladiště, stát by měl opravdu řešit problémy ucpaných tratí pro železniční dopravu a přeshraniční železniční tratě, asi především s Německem.

No tak zrovna se někde zmiňoval kontejnerový vlak pro Tchibo v Chebu, který se vykládá v Hofu... K nám chybí jak trať tak překladiště...
Pátek, 26. listopadu 2021 - 20:19:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7645
Registrován: 5-2002
@J.M. - jak přesně se pozná že je přeprava zbytečná?
Pátek, 26. listopadu 2021 - 21:15:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 377
Registrován: 2-2018
H_k:
"@J.M. - jak přesně se pozná že je přeprava zbytečná?"

Třeba přeprava másla z Dánska do Španělska a vice versa (už před drahně lety se někde u Poitiers srazily dva kamiony s touto komoditou). Nebo letecká přeprava stolní vody z Nového Zélandu do Londýna. A spousta jiných přeprav pramenících z rozežranosti naší civilizace.
O bafajících kontejnerových lodích (statisíce tun nafty, uhlíková stopa jak [cunik]) vezoucích produkty z Číny, kam podnikatelé z Evropy a USA vymístili výrobu - nikoliv kvůli zkvalitnění životního prostředí v Evropě, ale kvůli zvýšení zisků, ani nemluvě.
Pátek, 26. listopadu 2021 - 21:25:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7646
Registrován: 5-2002
No tak cílem podnikatelů je zisk, ne ochrana životního prostředí. V Číně je třeba fabrika co dělá 50% světové produkce ponožek - ale co když je to efektivnější nakonec i pro to životní prostředí?
Než aby bylo po světě 100 malých fabrik a do každé se teda od někud stejně vozila bavlna....

Samozřejmě je divné když se k nám vozí ocel z Číny - jenže jestli u nás je drahá skrze emisní povolenky a u nich ne, tak je problém v přetažené regulaci emisí, ne ve zlém podnikateli...

A zkuste si u nás něco vyrábět na místo importu - kde postavíte fabriku? Všichni budou pičovat že chcete montovnu, no, tak to dovezete, no ...

Nějaká voda letecky je extrém, ale jednak je to minorita, jednak za to pořád někdo platí. Mattoni taky kdysi exportoval do USA, byť vodu tam asi taky měli...
Pátek, 26. listopadu 2021 - 22:06:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 970
Registrován: 9-2015
@J.M. 80%
Já bych to neviděl jako krutou realitu. Je na tom vidět, že zájem o cestování železnicí se masivní propagací a podporou automobilismu nepovedlo příliš potlačit. Tak to je spíš docela úspěch.
Navíc už nám to i začalo hezky zase růst. Jenže teď ten covid, to zavání velmi těžkou ranou hromadné dopravě. Tak se opravdu bojím, jak se z toho vylížeme. Zvlášť s tou novou vládou, zakyslou v přístupech z minulého tisíciletí.
Pátek, 26. listopadu 2021 - 22:33:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10265
Registrován: 5-2007
J.M.:
Aha takže, když šlo 80% nákladní dopravy po dráze, tak to bylo těžce nenormální, protože to byla plánovaná ekononika. Zatímco dnes jde těch 80% po silnici, tak je to v pořádku a normální, protože je to tržní.
Keď nazriete do ročenky dopravy, zistíte napr. to, že ešte v roku 1995 bol celkový objem prepravy len 40,6 mld tkm. Tam bude najskôr zakopaný pes (tj. tie prepravy sú úplne iné, než boli prepravy v 1988) a tam sa možno aj skrýva podstata problému. A tiež že RadekŠ má pravdu.

plíce plné výfukových plynů a z toho plynoucí nemoci a nehody
Tak máme tu ten Green deal, ten to snáď trochu posunie. Akurát teda je otázka, kam, zatiaľ hlavne ukázal len to, ako moc je železnica závislá pre zmenu na energii z uhlia.

Tak to nenařídila Unie, ale naše vláda (samozřejmě po vzoru západu - tedy de fakto Unie).
Keď sa posunieme do osobnej dopravy, tak zotrvalý pokles sa fakticky zvrátil až s nástupom súkromných dopravcov. Takže aj zvrátenie poklesu je možno úspech.

V malých zemích našeho typu, je prostě spousta podniků, které potřebují převážet menší množství zboží a jiné to nebude, zvlášť s koncem uhlí.
V malej republike, ak si len vezmeme to, že vozeň musí z vlečky do ranžíru, potom cez republiku do iného ranžíru a potom na manipuláku na druhú vlečku, tak už sme v problémoch konkurovať časovo, pokiaľ nie sú vysoké objemy. Prípadne, keď sa pozrieme na tú D1, a začneme počítať všetky kamióny s názvami ako "Horváth Rudolf", "Discordia", "Osmankaya",... Tak si uvedomíme, že na nemalú časť tých prepráv železnica u nás proste nedosiahne, pretože je daná stavom železníc v Maďarsku, Srbsku, Bulharsku,... Uvidíme, ako to bude pokračovať ďalej, pretože pomaly končí jedna z posledných dopravnotrhových deformácii, ktoré vznikli ešte za socializmu - armáda fakticky až do polovice 90. rokov vo veľkom produkovala za štátne peniaze množstvo ľudí, ktorých často jedinou kvalifikáciou bol vodičák C+D.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pátek, 26. listopadu 2021 - 22:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 378
Registrován: 2-2018
H_k:
"No tak cílem podnikatelů je zisk, ne ochrana životního prostředí. V Číně je třeba fabrika co dělá 50% světové produkce ponožek - ale co když je to efektivnější nakonec i pro to životní prostředí?
Než aby bylo po světě 100 malých fabrik a do každé se teda od někud stejně vozila bavlna....

Samozřejmě je divné když se k nám vozí ocel z Číny - jenže jestli u nás je drahá skrze emisní povolenky a u nich ne, tak je problém v přetažené regulaci emisí, ne ve zlém podnikateli...

A zkuste si u nás něco vyrábět na místo importu - kde postavíte fabriku? Všichni budou pičovat že chcete montovnu, no, tak to dovezete, no ...

Nějaká voda letecky je extrém, ale jednak je to minorita, jednak za to pořád někdo platí. Mattoni taky kdysi exportoval do USA, byť vodu tam asi taky měli..."

A za ty ostatní dopravy nikdo neplatí??? On se z jednotlivostí skládá celek. Přesun výroby do Číny začal před 30 lety, z USA ještě o něco dříve. Emisní povolenky příčinou nebyly, ty jsou poněkud mladší. Ale samozřejmě, všechno si dokážeme zdůvodnit. Nicméně holt asi nemůžeme vyzobávat ze všeho jen ty rozinky - maximalizovat zisky a zároveň šetřit životní prostředí. Mít každé tři, čtyři roky novou televizi, ledničku, pračku... když se něco pokazí, tak to vyhodit. Ono se to spíše nepokazí, ale "je to nemoderní a morálně zastaralé". Šup s tím do kontejneru a zpátky do Číny, kde se ty plasty pálí, aby se z toho dostaly vzácné kovy. Jak je energeticky a dopravně náročné pití balené vody?
Ještě před 20 lety byl terminus technicus v energetice "srpnová neděle". Dneska, díky tomu, že velký průmysl nemáme, ale obchodní centra žerou energii pořád stejně zima/léto, tenhle pojem zmizel.
Ale máme Green Deal, který svádí pozornost na věci, které ve finále celou záležitost jen zhorší. Blbost nebo úmysl? Komu to slouží?

Omluva za OT. Stejně se nic nezmění.
Pátek, 26. listopadu 2021 - 23:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25448
Registrován: 5-2002
J.M.: jen taková malá poznámka k tomu katastrofickému přesunu přeprav z dráhy na silnici.
Když si můj děda kdysi objednal uhlí, dostal telegram, kdy mu přistaví vagón na nákladiště v Návarově a dokdy musí bejt ten vagón prázdnej, jinak bude platit penále. A termín to byl docela knopovej, musel toho dne se vším praštit a otočit se dvakrát nebo třikrát s koňma (celkem asi 20 km).
Když uhlí pro týž barák objednávala teta, přijelo auto před barák a sklopilo tu fůru na dvůr, takže to stačilo navozit do sklepa (což se ostatně muselo dělat i u těch fůr, jen po třetinách).
Dovolil bych si v tom spatřovat jistej pokrok...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 27. listopadu 2021 - 10:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15819
Registrován: 12-2007
Právě uhlí je i krásnou ukázkou určité, řekněme, přirozenosti poklesu přeprav.

Prostě před rokem 1989 (resp. setrvačností i určitý počet let poté) se uhlím topilo daleko více, tzn. fůry uhelných vlaků.

Když se později většinově přešlo na jiná paliva (přepravovaná v produktovodech), logicky poklesl i segment uhelných přeprav po železnici.
Sobota, 27. listopadu 2021 - 11:06:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11886
Registrován: 4-2003
Přesun výroby do Číny začal před 30 lety, z USA ještě o něco dříve. Emisní povolenky příčinou nebyly, ty jsou poněkud mladší. Ale samozřejmě, všechno si dokážeme zdůvodnit.

Ano, samozřejmě, jde o přirozený ekonomický proces, protože v tý Asii je ohromná zásobárna volné pracovní síly. A k žádnýmu přesunu zpátky nikdy nedojde, kdo by tady ty ponožky asi tak štrikoval? Ti lidi, který se dávno místo toho živí prací s mnohem vyšší přidanou hodnotou? Nebo tady vypukne nějaká populační exploze v řádu 200-300 milionů lidí a ti mladý lidi budou rádi, že se budou moci živit štrikováním ponožek? No poteš koště...jak asi nastoupil fašismus ... no třeba že v tom Německu byly miliony "von s holou [zadnice]í", kteří měli pocit, že jsou na něčem kráceni (Židy, Slovany).[crazy][crazy][crazy]

Stejně tak je z podobnýho soudku fachidotské hovadiny zdejších kapitánů průmyslu, že lidi nechtí pracovat rukama. Aniž by brali v potaz, že ti lidi nejsou - prostě se vůbec nenarodili a ti ostatní se užíví líp jinak. Nebo že by někdo měl vrátit význam zemědělství - asi se budou davy lidí stěhovat na venkov a tam pracovat za 3,50/hod motykou.[crazy].


Stejně je to i s těma drážníma přepravama, ty prostě zmizely, stejně tak zmizela i řada podniků je využívajících a ty nové podniky je vesměs nepotřeují, protože jsou v jiných segmentech ekonomiky. Ekonomická a sociální katastrofa by byla, kdyby se to po tom roce 1989 nestalo. Což je naštěstí taky logický nesmysl, to by tady neudrželi ani ten Jakeš se Štěpánem, protože by jim k tomu chyběl zbytek planety.

Ale vykládejte tohle lidem, pro něž bylo vrcholem, že to v roce 1988 na nádraží žilo, mohli vést v družný rozhovor jiným nádražníkem a dráha trhala rekordy (na na SPK si ti chytřejší rvali vlasy zoufalstvím). A cokoliv nad to bylo a bohužel dodnes je zcela mimo jejich duševní obzory. Howhg!
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Sobota, 27. listopadu 2021 - 11:13:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7647
Registrován: 5-2002
Prostě před rokem 1989 (resp. setrvačností i určitý počet let poté) se uhlím topilo daleko více, tzn. fůry uhelných vlaků.

Ale část uhlí se i v relaci do teplárny s vlečkou dostala na silnici, tam je to ukázka schopnosti drah... Nebo , já nevim , banány, ale myslím že tam je i šance to dostat zpátky, když časem třeba někde bude vhodný velký sklad s vlečkou u koridoru... Stejně tak časem třeba nebude "západní" nádraží pro Cheb Hof, až bude drážní infrastruktura odpovídat dnešním požadavkům, ne období páry...
Sobota, 27. listopadu 2021 - 11:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11887
Registrován: 4-2003
část uhlí se i v relaci do teplárny s vlečkou dostala na silnici, tam je to ukázka schopnosti
drah..


To je jenom pravděpodobnost v situaci, kdy ta přeprava drahou najednou není povinná a současně jde u někoho koupit autodopravu. Nic víc. Naopak by to byla ukázka neschopnosti, kdyby to udrželi za každou cenu.


A vedete předminulý války. Nějaká přeprava uhlí do tepláren je či dohledné době stejně bude mrtvá a jasný to bylo už tak před 10 lety.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Sobota, 27. listopadu 2021 - 11:35:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 12-2007
pilot.pirx:
"Mít každé tři, čtyři roky novou televizi, ledničku, pračku... když se něco pokazí, tak to vyhodit."
Oni by to lidi rádi chtěli opravit, jenže trh je tlačí nevybíravě ke zdi, servisní středisko moc dobře ví, že televize vám nejde, protože pravděpodobně odešel kondenzátor č.XX za 10 Kč a technika by to stálo půl hodiny práce za 350 Kč, jenže z toho by nic moc neměli, tak vám řeknou, že je nutné vyměnit celý plošňák za 4000 Kč (pak Vám tam dají stejně ten váš opravený) nebo vám rovnou vrazí voucher s 30% slevou na novou televizi, něco o tom jako zaměstnanec firmy vím byť praktiky máme na rozdíl od konkurence ještě velmi rozumné...
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Sobota, 27. listopadu 2021 - 11:50:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6974
Registrován: 3-2006
Problém u těch tepláren je to, že když nepřešla teplárna na plyn, tak přešla na decentralizovaný zdroj paliva (štěpka) a tam prostě je silniční doprava pružnější a zároveň se jedná o kratší trasy přepravy. Obdobné to bude se spalováním komunálního odpadu. Kde většina štěpkových kotlů, má výhodu oproti uhelným, že může spalovat směs štěpky a odpadu (ostatně ta štěpka je vedena jako odpad). Bohužel jsem nikde neviděl, že by se chystala nějaká vlečka na plánovaná překladiště odpadů, odkud se bude zbytkový odpad (nelikvidovaný v místních teplárnách) přesouvat do ZEVO. Takže zřejmě i to bude provádět silniční doprava.

Jinak ještě k tomu plynu. To je vlastně doprav budoucnosti. Je prakticky autonomní, vysoce bezpečná (žádné přejezdy :-D) a dokonce i ekologická, protože v kompresních stanicích je používáno k pohonu spalovacích turbín samotný přepravovaný produkt, tedy plyn.
Sobota, 27. listopadu 2021 - 16:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4634
Registrován: 12-2007
Kdysi se dávalo železničářům jako deputát uhlí, to samozřejmě zmizelo.
Pokud se týká třeba bavlněného zboží, v Evropě se snad bavlna nepěstuje, zatímco v Číně nebo v jejím okolí ano. Je proto asi vhodné, když se zboží z bavlny vyrobí v Číně a potom se v menším objemu než samotná bavlna převáží do Evropy.
Jiná je situace ohledně odpadu, např. elektronického, ten, který vznikl v Evropě by se dál měl zpracovat nebo zrecyklovat také v Evropě, ne v Číně. Naopak bychom tak třeba mohli získat vzácné prvky, které jinak dovážíme v podobě výrobků z Číny.
Sobota, 27. listopadu 2021 - 18:21:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6977
Registrován: 3-2006
Ona ta bavlna se musí v dohledné době také omezit, protože není ECO-friendly.[blush]
Zatím se uvažuje o konopí a celulóze.

Elektroodpad se tu již běžně recykluje, spíš je problém ve sběru, spousta se ho dostane do směsného odpadu.
Například Kovohutě Příbram mají na elektroodpad divizi.
https://www.kovopb.cz/divize-elektroodpad/recyklace-elektroodpadu -oeez/
Sobota, 27. listopadu 2021 - 21:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 499
Registrován: 10-2020
Wagon 4634 - Kdysi se dávalo železničářům jako deputát uhlí,

o které době píšeš? Kdysi = za císaře pána ? Republika lidem nedávala, ta jim jen brala, od samého vzniku. Takže ani to uhlí jim nedala, to si museli zaplatit, jedinej rozdíl byl v tom že do jeho ceny nebyla započítána doprava, ta byla souhrnně s provozním uhlím.
Sobota, 27. listopadu 2021 - 22:40:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2340
Registrován: 8-2007
Pardon, pánové, ale mám takový nesmělý dotaz: Máte někdo info, zda bude letos vydán tištěný KJŘ a případně kým? Díky.
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Sobota, 27. listopadu 2021 - 22:43:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 226
Registrován: 5-2015
Pilatus: Opět zdopravy vydává.
Sobota, 27. listopadu 2021 - 22:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2006
Registrován: 12-2006
Už to tady před pár dny proběhlo:
https://eshop.ponty.cz/knizni-jizdni-rad-2022-2/
Neděle, 28. listopadu 2021 - 09:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4635
Registrován: 12-2007
csik: Přesné informace o prodeji deputátního uhlí železničářům nemám, prostě v médiích se uvádělo, že práce na železnici má kromě levných jízdenek pro zaměstnance, manžela nebo manželku a nezletilé děti také výhodu v v nároku na deputátní uhlí. To deputátní uhlí figurovalo u železničářů hodně dlouho, i v době, kdy již lidé ve městech většinou přešli na dálkové vytápění nebo na plyn.
Neděle, 28. listopadu 2021 - 11:29:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4600
Registrován: 11-2008
Wagon:
"csik: Přesné informace o prodeji deputátního uhlí železničářům nemám, prostě v médiích se uvádělo, že práce na železnici má kromě levných jízdenek pro zaměstnance, manžela nebo manželku a nezletilé děti také výhodu v v nároku na deputátní uhlí. To deputátní uhlí figurovalo u železničářů hodně dlouho, i v době, kdy již lidé ve městech většinou přešli na dálkové vytápění nebo na plyn."
Ale na to deputátní uhlí neměl nárok každý železničář. Třeba ten co bydlel v paneláku ho nedostal .....[andel][lol]
Neděle, 28. listopadu 2021 - 11:49:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6980
Registrován: 3-2006
Ad csik: On už málokdo také pamatuje, že režijka, nebyl průkaz na volnou jízdu, ale na nákup zaměstnanecké jízdenky. Volných jízdenek (v bločku) bylo deset na zaměstnance a rok, kde šlo vypsat nástupní a cílovou stanici a nechat si to orazit v pokladně.

Ad Výpravčíxy: Ono to bylo s uhlím složité, když se dělalo ústřední topení na uhlí, tak muselo být potvrzení, že uhelné sklady jsou schopné dodat patřičný objem uhlí. Přičemž ten papír sloužil i pro zajištění odběru. Takže deputátní uhlí, byl vlastně i příděl daného uhlí s danou zvýhodněnou cenou.

Sakra ještě dnes mne bolí dlaně od lopaty, když si vzpomenu jak se rvalo do sklepa vždy 20 nebo 30 metráků uhla (příděl byl 100 metráků + 2x deputát)[rofl]


(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Neděle, 28. listopadu 2021 - 12:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3468
Registrován: 4-2014
Mořepetr:
"Ad csik: On už málokdo také pamatuje, že režijka, nebyl průkaz na volnou jízdu, ale na nákup zaměstnanecké jízdenky. Volných jízdenek (v bločku) bylo deset na zaměstnance a rok, kde šlo vypsat nástupní a cílovou stanici a nechat si to orazit v pokladně. "

Podle mě tento průkaz má sloužit, pouze k cestě do a ze zaměstnání a k přesunu z pracoviště na pracoviště v prac. době - myslím zabezpečováky, kdy jízdné platí zaměstnavatel. Na soukromé výlety by režijka být uznávána vůbec neměla jak se hojně dělo v minulosti a stále děje a po odchodu do důchodu by také režijka neměla již platit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
mot
Neděle, 28. listopadu 2021 - 12:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3454
Registrován: 7-2017
Řekl bych, že pletete dohromady služební cestu a benefit.
Neděle, 28. listopadu 2021 - 13:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6981
Registrován: 3-2006
Ad Luboš_3.21: Do práce se jezdilo na služební průkaz, k tomu opravdu režijka nesloužila.
Mimochodem, pořád platí, že nelze používat režijka pro profi cesty? Tedy cesty pro jiného zaměstnavatele? Zřejmě ne, protože pak by byl problém u služebních cest zaměstnanců SŽ.[wink]
Neděle, 28. listopadu 2021 - 14:34:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2007
Registrován: 12-2006
To platí, ale pouze pro rodinné příslušníky. Manželka může do své práce na režijku, ale nesmí na režijku na služební cestu ve prospěch svého zaměstnavatele.
Neděle, 28. listopadu 2021 - 15:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 467
Registrován: 12-2017
To deputátní uhlí figurovalo u železničářů hodně dlouho, i v době, kdy již lidé ve městech většinou přešli na dálkové vytápění nebo na plyn.

krátký příspěvek ohledně drážního uhlí. Deputátní uhlí jako benefit pro drážní zaměstnance skončil v roce 1991, ještě se mi podařilo dohledat poslední objednávku. Bylo to celkem 24 metráků (asi záleželo na velikosti vytápěného domu, nevím). Cena za běžné hnědé uhlí volné (rok 88,89,90) byla 15,-Kčs/metrák, přídělové stálo 18,-Kčs/metrák a drážní stálo 12,-Kčs/metrák [happy].

Neděle, 28. listopadu 2021 - 16:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6983
Registrován: 3-2006
Jeneč:
"To platí, ale pouze pro rodinné příslušníky. Manželka může do své práce na režijku, ale nesmí na režijku na služební cestu ve prospěch svého zaměstnavatele."

Zajímavé, platilo to i pro zaměstnance v rámci druhého zaměstnání (Vím o případu, kdy jezdil na režijku zaměstnanec ČSD, prodávat na trh a jak známo, vždy se najde "dobrá duše" a přišel o režijku.

bandita:
"ena za běžné hnědé uhlí volné (rok 88,89,90) byla 15,-Kčs/metrák, přídělové stálo 18,-Kčs/metrák"

Máte tam zřejmě prohozené ceny, volný prodej býval nejdražší.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Neděle, 28. listopadu 2021 - 16:14:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4038
Registrován: 5-2002
Příděl deputátního uhlí se odvozoval od profese. Zaměstnanci v nepřetržitém provozu (lokomotivní čety, vlakové čety, výpravčí atd.) měli nárok na těch 24 q/ročně. Ostatní a důchodci si mohli koupit, tuším, 18 q/rok.
Někdy v sedmdesátých letech už se rozvoz realizoval přes Uhelné sklady, zřejmě v souvislosti s postupným rušením uhelného hospodářství u ČSD. Zaměstnanci dostávali "uhelný list" s vyznačením přídělu, v hlavní pokladně žst. zaplatili příslušnou částku, ale závoz realizovaly US. Jak se to mezi ČSD a US přeúčtovávalo nevím.

Režijní jízdné mělo také svůj vývoj. Nejprve byly pouze "jízdenky za režijní jízdné" za 20 % normálního jízdného (píšu z hlavy, možná někdo upřesní). Za vydání a prolongaci průkazů na režijní jízdné se nic neplatilo. V sedmdesátých letech přišly k těm zakupovaným jízdenkám bločky na deset volných jízd. Ty byly zrušeny (asi) ke konci roku 1978 spolu s jízdenkami za režijní jízdné a byla zavedena dvacetikorunová známka jako roční jízdné. Po odečtení nákladů na tisk a distribuci kartonových jízdenek (uvědomte si, že se paralelně na Žižkově tiskly jízdenky za normální, režijní a poloviční jízdné), resp. bločků (všechno to byly ceniny - i když ty bločky neměly žádné extra ochranné prvky) a počtu zaměstnanců, rodinných příslušníků, důchodců, šlo o výrazné zjednodušení a zlevnění celého systému.

Jinak - režijní jízdné a deputátní uhlí nebyly nic nového. Deputát pro zaměstnance (bydlení, dřevo na otop apod.) prokazatelné používali Schwarzenbergové i jiní už v první polovině 19. století.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Neděle, 28. listopadu 2021 - 19:25:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 501
Registrován: 10-2020
bandita 467 – jo, na 24 měl nárok ženatej, 15 svobodnej,
Mořepetr 6983 – ořech byl levnější, kostka dražší
potvrzení, že uhelné sklady jsou schopné dodat patřičný objem uhlí
nic takového neznám – uhlí jsem objednával v uhel.skladech spolu s tím drážním, a platil ho jako každej jinej, nebylo to třeba nejednou , ale nadvakrát.
Luboš_3.21 3406 - Pracující člověk také nemá žádnou slevu na jízdném poskytovanou vládou na různé výletní jízdy vlakem
opravdu ? a co je tohle??


On ten Luboš to má všecko pomotaný, to asi dělá ta děsná závist na režisty, penzisty i studenty.... proč on nešel na dráhu, když brali každýho?
Jak vidíš Davide 15818 , ta děsná závist tady byla, je a vždycky bude....na cokoliv.

Dějiny se točí dokola, všechno už tu kdysi bylo...tu „babišovskou“ slevu 75% už dávno před ním zavedl R. Heydrich pro cestu na podnikovou rekreaci, kterou dostávali vzorní budovatelé Vel.něm. říše v Protektorátu. To byli ti co překračovali normy v práci, budovatélé socialismu (tenkrát nacionálního, o pár let později internacionálního). Taky zavedl závodní stravování, to byla ta jeho metoda: cukr a bič. Ale dnes už prý cukr není zdravý, a tak nám zůstal jen ten bič....
Mladějov
Neděle, 28. listopadu 2021 - 19:29:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17084
Registrován: 3-2007
j11: Jj, zajímavé upřesnění s "deputátním uhlím". Zrušení kupování jízdenek za režijní ceny bylo myslím až 1980, zajímalo by mne, odkdy byly FIP, mám dojem cca okolo 1982-4 (i přes železnou oponu!)

Pan Luboš si plete režijku s něčím jiným - tam bylo oficiálně stanoveno, že majitel Rg ji nesmí používat k výdělečným účelům (třeba jet v sobotu na trh prodávat svařák [wink]), nebo prostě k podnikání (třeba pojišťovací agent, že).
Samozřejmě to lze těžko kontrolovat, takže to byly vždycky spíš takové deklaratorní "paragrafy".

Deputátní uhlí mělo smysl když jím topil každý, dráha ho objednávala haldy nejen pro lokomotivy, ale i pro topení svých objektů a bylo to velmi zajímavý benefit, když bylo nedostatkové (cca od války do 70. let).
A ano, muselo na to být potvrzení, že dotyčný topí v trvalém bydlišti uhlím.

Každá doba má své benefity - dneska je to třeba mobil a hovory/data.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Neděle, 28. listopadu 2021 - 19:41:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17085
Registrován: 3-2007
Luboš_3.21:
"Mořepetr:

Podle mě tento průkaz má sloužit, pouze k cestě do a ze zaměstnání a k přesunu z pracoviště na pracoviště v prac. době - myslím zabezpečováky, kdy jízdné platí zaměstnavatel. Na soukromé výlety by režijka být uznávána vůbec neměla jak se hojně dělo v minulosti a stále děje a po odchodu do důchodu by také režijka neměla již platit. "

Vy něco pijete?

Jako nezlobte se, ale zdejší soustředění některých na režijku jakožto nějak neoprávněný či přehnaný benefit mi připadá..mimořádně směšné a hloupé.
Dneska mají lidé úplně jiné, mnohem zajímavější a přínosnější benefity, třeba služební auto k soukromé potřebě, co je proti tomu nějaká režijka u ČD nebo SŽ? To už je spíš taková součást tradice, postupně utlumovaná okolnostmi až k praktické nepotřebě.

csik: Tak pomotané to máte spíš vy, L3.21 je důchodce - bývalý železničář.
Nebo se mýlím, Luboši?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 28. listopadu 2021 - 19:59:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4039
Registrován: 5-2002
Mladějov: FIPky byly určitě v roce 1980. Jestli před tím, nevím. Měl jsme ji tehdy na cestu do Rijeky. Ty režijní jízdenky skončily dříve, ale nechci se přít. Třeba někdo dohledá nějaký dokument. Jestli to bylo nějakým nařízením vlády nebo vyhláškou FMD, tak by to mohlo být ve Sbírce. Ale tehdy se věci řešily spíše interními výnosy.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Neděle, 28. listopadu 2021 - 20:04:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2910
Registrován: 4-2005
Fascinuje mě, jak někteří, a to zdůrazňuji, někteří režijkáři vnímají tuto jako automatickou vstupenku kamkoliv ke kolejím... Občas s kolegou máme "službu" v kořenovské výtopně, kde holt máme nějaké vstupné. Minule nás rozsekala nějaká paní se slovy: "my jdeme 2x na režijku...". Jaké zásluhy má ona paní na obnově výtopny dodnes nevím. Uraženě odešli...
Mladějov
Neděle, 28. listopadu 2021 - 20:13:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17086
Registrován: 3-2007
>někteří, a to zdůrazňuji, někteří režijkáři ..Uraženě odešli...

Nojo, no, prostě ji u toho podniku dostal každý a nerozlišovali to podle inteligence [biggrin]

A představa, že za kladný vztah k dráze by je měli vozit zadarmo (či za nějakou výhodnou cenu), má řada zdejších šotoušů i dneska a to jsou třeba i vysokoškoláci.
Důchodci ČD (SŽ) to prostě zkusí, kolenovrtná povaha je kolenovrtná povaha a ti hloupější mají "v hlavě" to, že věci na dráze přece má na starosti Č(S)D a tak..

Nad tímhle bych se vůbec nepozastavoval - jsou lidé slušní a na úrovni, kteří radši někde zaplatí, než by se hádali o slevu, a jiní, co jsou kolenovrti, no.
To vždy bylo a vždy bude, bez ohledu, jestli je to režijka, autobus zadrmo, nebo sleva v *marketu.
Neděle, 28. listopadu 2021 - 20:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2911
Registrován: 4-2005
Ale zase jiní lidé nás povzbudí, často návštěvníci zcela mimo obor, jsou to velké kontrasty a náhled do lidských duší:-) Ale to asi řešíme všichni, kdo něco kolem kolejí děláme. Jen mi přijde, že pro některé asi socialismus neskončil. On každý litr nafty a oleje si platíš, éra ČSD je pryč (potažmo ani tehdy to nebylo zadarmo)...
Neděle, 28. listopadu 2021 - 21:39:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6984
Registrován: 3-2006
Mladějov:
" třeba služební auto k soukromé potřebě,"
U něj je ale důležité na takový benefit mít patřičně vysokou mzdu a dostatečný nájezd km ve služební části, jinak je to celkem za trest. Zejména Vám to zvyšuje dańový základ.


csik:
"Mořepetr 6983 – ořech byl levnější, kostka dražší
potvrzení, že uhelné sklady jsou schopné dodat patřičný objem uhlí
nic takového neznám – uhlí jsem objednával v uhel.skladech spolu s tím drážním, a platil ho jako každej jinej, nebylo to třeba nejednou , ale nadvakrát. "

Volné ceny
https://www.uhli-hlavac.cz/inpage/z-historie/

To že bylo potvrzení na uhlí, nebylo nic divného, stejně tak stavební povolení sloužilo jako potvrzení, že můžete odebrat stavebniny. Samozřejmě oboje bylo ve volném prodeji, ale to byl i auta, že?

Jinak to samé platilo i u elektřiny, ostatně to platí až dodnes, jen dnes je více limitované technicky.
Pamatujete na scénu z Básníků ohledně razítka aby babička mohla mít akumulačky?
Mladějov
Neděle, 28. listopadu 2021 - 21:48:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17087
Registrován: 3-2007
Mořepetr:
"Mladějov:
" třeba služební auto k soukromé potřebě,"U něj je ale důležité na takový benefit mít patřičně vysokou mzdu a dostatečný nájezd km ve služební části, jinak je to celkem za trest. Zejména Vám to zvyšuje dańový základ. "

Jistě. Taky není povinné to auto mít pro soukromou potřebu - nakonec stejně jako není povinnost si platit režijku.

Ad scéna z Básníků - ve kterých to je?

>To že bylo potvrzení na uhlí, nebylo nic divného

Možná pro vás - kdybych to uhlí (topím plynem) chtěl třeba pro babičku, tak mi ho nedali. Nebo pro sebe na chatu.
Za socíku bylo mnoho věcí, o kterých řada lidí říká, že na tom není nic divného - třeba výjezdní doložka.
Neděle, 28. listopadu 2021 - 22:05:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4040
Registrován: 5-2002
kdybych to uhlí (topím plynem) chtěl třeba pro babičku, tak mi ho nedali. Nebo pro sebe na chatu.

I dnes zakazuje řada firem poskytované benefity prodávat/darovat/přenechávat někomu jinému. Třeba různé permanentky na hokej nebo fotbal. To uhlí bylo určené na zajištění tepla v bydlišti zaměstnance - vcelku logický zájem zaměstnavatele, který to dotoval (jasně, lze tu polemizovat o peněžních vztazích v socialismu - byť to byl spíše státní kapitalismus). Princip benefitů je přeci v podpoře spokojenosti, loajality a způsobilosti zaměstnance k práci, nikoliv nějaká filantropie nebo rozdávání "jen tak".
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Mladějov
Neděle, 28. listopadu 2021 - 22:22:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17088
Registrován: 3-2007
>Princip benefitů je přeci v podpoře spokojenosti, loajality a způsobilosti zaměstnance k práci, nikoliv nějaká filantropie nebo rozdávání "jen tak".

No dyť jó - když bych měl zájem, tak bych si to uhlí vzal a nechal ho složit babičce do sklepa a byl zcela spokojeným zaměstnancem.

Buď ten benefit chci (jako zaměstnavatel) dát každému zaměstnanci, který má o to zájem (nebavíme se o jiné kategorii , třeba rekreace za odměnu), nebo ne a pak to poněkud (zbytečně) ztrácí smysl.
Buzerovat někoho s potvrzením na uhlí je typicky drážní, chápu to spíš jako relikt z dob nedostatku tohoto, kdy by s tím půlka železničářů kšeftovala (jako třeba dělali v té době horníci s příděly daleko vyššími) a dělalo by to ostudu.

A princip benefitů je s prominutím dneska ale i dřív hlavně ten, že zaměstnavatel dá někomu něco, co ho vyjde lépe, levněji,než dát dotyčnému o to víc peněz.

V dobách přídělového hospodářství či chudoby tomu bylo samozřejmě poněkud jinak.
Samozřejmě v zásadě nejsme ve při.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 00:50:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17090
Registrován: 3-2007
Cisalpino:
"pilot.pirx:
"Mít každé tři, čtyři roky novou televizi, ledničku, pračku... když se něco pokazí, tak to vyhodit."Oni by to lidi rádi chtěli opravit, jenže trh je tlačí nevybíravě ke zdi, servisní středisko moc dobře ví, že televize vám nejde, protože pravděpodobně odešel kondenzátor č.XX za 10 Kč a technika by to stálo půl hodiny práce za 350 Kč, jenže z toho by nic moc neměli, tak vám řeknou, že je nutné vyměnit celý plošňák za 4000 Kč (pak Vám tam dají stejně ten váš opravený) nebo vám rovnou vrazí voucher s 30% slevou na novou televizi, něco o tom jako zaměstnanec firmy vím byť praktiky máme na rozdíl od konkurence ještě velmi rozumné..."


Vám se každé tři, čtyři roky pokazí lednička, televize nebo pračka?
Já mám tedy každý tento spotřebič minimálně deset let, spíš víc a mění se to z úplně jiných důvodů, než poruchy.
Co s nimi děláte?
Pikehead
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 01:35:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7755
Registrován: 3-2007
csik:
".tu „babišovskou“ slevu 75% už dávno před ním zavedl R. Heydrich pro cestu na podnikovou rekreaci, kterou dostávali vzorní budovatelé Vel.něm. říše v Protektorátu."
Další potvrzení Godwinova zákona a není náhodou, že jej poskytl takový korunovaný vůl jako Csik. A taky lidi, co jedí rohlíky, jsou opakováním historie, protože o Heydrichovi i Goebblesovi je známo, že pravidelně jedli rohlíky. Z toho se dá taky vyvodit spousta debilit a případně sem najebat nějaké nesmyslné screenshoty či obrázky. Neříkejte mi, že nemáte v archivu Goebblese jak žere rohlík!

Mladějov:
"Já mám tedy každý tento spotřebič minimálně deset let, spíš víc a mění se to z úplně jiných důvodů, než poruchy. Co s nimi děláte?"

Taky můžu potvrdit, že lidové pověsti o existenci tzv. kurvítek jsou fabulacemi pravděpodobně vzniklými nad nejlacinějšími krámy. Z větších spotřebičů mi odešla myčka z Ikey, která byla o půlku lacinější než jakíkoliv jiná (důvod: nebyla z nerezu, takže a za 4 roky prorezla). Jinak odchází jen zdroje, wifi routery (ale Cisco už drží pátým rokem) a jednou za pár let rychlovarná konvice. Pokud nehrajete hry, dá se na web a office používat laciný notebook nebo srágora Intel NUC i 5-10 let...
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 09:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11894
Registrován: 4-2003
Vám se každé tři, čtyři roky pokazí lednička, televize nebo pračka?

Samozřejmě že ne, ale řešit tohle je stejně hovadina.

Třeba postoj IMF, nebo i širší ekonomické obce ke klimatickým změnám je zavedení uhlíkové daně, dílčí parciání úpravy jiných daní a to doprovázené změnou parametrů sociální záchytné sítě. Protože kritéria chudoby můžou být úplně jiná, než jsou dnes - přičemž ta klimatická opatření představují boj proti možné chudobě z důvodů následků klimatických změn (další bullshit je hojně rozšířená představa, že klimatická opatření způsobí chudobu, jinak by se lidi přeci měli dobře...).

A ten zbytek ať si vyřeší lidi=trh a z toho vyplyne, kde se co má vyrábět, jesli mají záoceánké lodě plout na vodík, metan či či elektriku, a jak často máme vyhazovat myčku nádobí, atd.


Sorry za OT, tohle všechno patří do obecné.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 29. listopadu 2021 - 09:33:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25463
Registrován: 5-2002
MP: Zejména Vám to zvyšuje dańový základ.
To je snad v pořádku, ne...?

ML: scéna z Básníků - ve kterých to je?
Ve třetích - v Bezdíkově na obvodu.

Vám se každé tři, čtyři roky pokazí lednička, televize nebo pračka?
Pokud bych to chápal tak, že co tři-čtyři roky něco z toho všeho, tak ano - otázkou je, jestli to tak pisatel myslel.
Za čtyřicet let, co jsme ve Vršovicích, máme teď čerstvě čtvrtou pračku (a to máme čtyřicítku, které se prý séřou o něco víc než šedesátky, a pralo se pro pět lidí). A myčka nám slouží už 25 let.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Desiro
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 10:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3942
Registrován: 2-2004
další bullshit je hojně rozšířená představa, že klimatická opatření způsobí chudobu
Ty jsi mistr interpolace minulých trendů.
Ukládám pro pozdější použití.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 11:13:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11895
Registrován: 4-2003
mistr interpolace minulých trendů.

Co to (zase) plácáš??
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Desiro
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 12:08:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3943
Registrován: 2-2004
Co to (zase) plácáš??
A proč asi myslíš, že ti nevyšly ty prognózy inflace?
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 13:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11897
Registrován: 4-2003
A proč asi myslíš, že ti nevyšly ty prognózy inflace?

Já vážně nevyřeším tvoje osobní mindráky, pošahaný ego, že Ti někdo někde na internetu nedal za pravdu.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 29. listopadu 2021 - 13:13:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2641
Registrován: 6-2019
Lidí je dost, o všechny uvedené pozice jsem měl zájem, výsledek 0
V kterých letech? V minulých letech nabírala nové lidi jak SŽ, tak ČD. Plácaček asi 5 (jen KV kraj), strojvedoucích jsem viděl také několik (kde skončil Džejár nevím, ale také jezdil v zácviku) a štiplístků je trvalý nedostatek. Další otázka je zda to má vůbec význam - na první dvě profese se člověk zacvičuje poměrně dlouho dobu a tu poslední bych tedy nedělal ani za zlatý prase, na to musí být povaha a taky je to +- start up job.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Desiro
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 13:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3946
Registrován: 2-2004
Sesype se vám to pod rukama.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 15:00:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3470
Registrován: 4-2014
Ahmad_Šáh_Masúd:
"idí je dost, o všechny uvedené pozice jsem měl zájem, výsledek 0
V kterých letech? V minulých letech nabírala nové lidi jak SŽ, tak ČD. Plácaček asi 5 (jen KV kraj), strojvedoucích jsem viděl také několik (kde skončil Džejár nevím, ale také jezdil v zácviku) a štiplístků je trvalý nedostatek. Další otázka je zda to má vůbec význam - na první dvě profese se člověk zacvičuje poměrně dlouho dobu a tu poslední bych tedy nedělal ani za zlatý prase, na to musí být povaha a taky je to +- start up job."


Vlakvedoucích a průvodčích je aspoň u nás na Plzni stále nedostatek. I když kámoše vyhodili pro nadbytečnost, ale cca za půl roku po něm chtěli, aby se vrátil zpět, že na trati Domažlice - Planá u Mar. Lázní nemá kdo jezdit víkendy, takže by jezdil víkendy. Samozřejmě že kámoš poslal milé ČD do háje s tím, že jim na to kašle, nejdřív jste mě vyšoupli a teď škemráte abych nastoupil zpět jděte do [zadnice].

Takže na OŘ Plzeň - DKV Plzeň berou pořád.
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 15:29:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4637
Registrován: 12-2007
Luboš 3.21: Rád bych se zeptal, na kterých vlacích ještě jezdí vlakvedoucí. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vlakvedouc%C3%AD Já si ještě za svých mladých let pamatuji, jak v prvním voze za lokomotivou, který byl zpravidla zavazadlový, bylo vysunuté okénko, kterým se díval vlakvedoucí na trať. Ale v současné době ve vlacích vidím pouze strojvedoucí a průvodčí. Jistě, je možné vlakvedoucím označit také strojvedoucího nebo průvodčího, ale to víte, já jsem ještě ze staré školy.
mot
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 15:56:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3455
Registrován: 7-2017
Právě na mne dole vyskakuje inzerát: IDS Cargo přijme strojvedoucí (ovšem pochopitelně už hotové [lol]).
Mladějov
Pondělí, 29. listopadu 2021 - 16:41:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17095
Registrován: 3-2007
Vlakvedoucí se dneska jmenuje "vedoucí vlakové čety" a je to vždy jeden ze dvou (či více) průvodčích.
Pokud je tam sám, tak není vedoucí vč nikdo :-)
Jinak předpis hovoří o tom, že jeden průvodčí může mít na starosti max. 5 vozů klasické stavby. Takže obvykle(obvykle!!!) jezdí do 5 vz průvodčí jen jeden.
Nadřízeným těchto pánů je strojvedoucí.