Diskuse » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 25. 11. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 25. 11. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 24. října 2021 - 15:08:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 392
Registrován: 12-2020
Alex 7: Cestopis dobrej, člověk si rozšíří obzory, ale když vám vadí bezpečnostní rámy a ochranka, tak musíte jezdit do bezpečnějších míst, než je Kavkaz. V Rusku je prostě víc nebezpečno a teď při Covidu to tam platí dvojnásob. Cestování po Rusku není zrovna pohoda, spíše taková ruská ruleta. Doporučuju knihu Vlakem na konec světa od Jana Píšaly. Speciálně jeho zatčení a pobyt ve vězení v Kazani jen proto, že byl jako cizinec na lesní železnici v Oparinu. Dobrá je taky pasáž o focení u stanice Balezino, kde strávil pár hodin v roští, aby nebyl odhalen policií. Důvodem honu na něj byl údajný trestný čin focení vlaků... Buďte rád, že jste živej a dostal jste jen toho Covida a předpokládám, že bez následků. Já si tyhle historky rád přečtu (třeba jeho focení starých krokodýlů v metalurgickém kombinátu u Magnitogorsku)- je to zajímavé, ale o dovolené mám představy poněkud jiné.
Neděle, 24. října 2021 - 18:06:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 6-2019
Dovolená na které alespoň nevybuchne bomba, nezazní výstřely, nejsme zadrženi nebo alespoň s námi nevykolejí vlak, to snad ani není dovolená, ale tuctová procházka :-)))
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Neděle, 24. října 2021 - 21:30:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5288
Registrován: 9-2007
Tak pan Alex7 si asi destinaci nevybral dobrovolně, byť třeba mně ten bordel přijde jako hezké zpestření jinak vcelku všedního života, jak píše pan Šáh. [biggrin] Nicméně po každé návštěvě jsem opravdu rád za to, že jsem se narodil v Ostravě.

Třeba v Kazani má železnice velký potenciál – z mapky metra lze vydedukovat, že vlaky mohou projíždět městem buďto rychle na severu (s vazbou na metro), nebo centrem a opět s vazbou na metro. Potenciálu se ale nevyužívá ani zdaleka, vlaků jezdí jen pár a několikrát za den, což se může zdát neuvěřitelné, ale Rusko je prostě Rusko no, regionální doprava netrápí nikoho a tak všichni jezdí autem, ačkoliv to je velice nebezpečné (kdo jel v Rusku po dálnici ví), byť velice levné a z toho důvodu možná i pochopitelné. Ale je to škoda.

Co už je nepochopitelné je linka na letiště - jezdí relativně často, zhruba jednou za hodinu, a zajišťována je jednotkou ED9E z roku 2012 s wifi a vakuovými záchody. Časově je doprava z centra na letiště vlakem rychlejší, ale většina lidí stejně využívá metro a autobus 197, který je pomalejší, obsluhuje nácestné vesnice, dražší a zajjišťovaný otřesnými PAZíky (vozidlo na snímku bylo vyrobeno v roce 2016). [crazy]
Statistik
Pondělí, 25. října 2021 - 00:29:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7000
Registrován: 6-2004
Už zase to "otřesný" [happy] Jels tím pazem někdy? Já nesčetněkrát, benzínovou, naftovou, plynovou verzí, v různým poločasu rozpadu, do horoucí "csikule" podle jízdního řádu, který jsem nějak náhodně vygooglil, i po "velkoměstě" v civilizaci, ale proč by to mělo být otřesný, to nechápu. Otřesnej je třeba hlouček kolem našeho hradního kořaly. PAZ je za mě takovej "must have" a značka "sdělano v CCCP". Asi jako tady čas od času zazní zkazka o nutném zážitku jízdy ve stodole na plackartě v odéru ponožek, zatuchliny, vodky a seljodky. [happy]
Kolikrát mě kde sebrali a za co, to už sem znova psát nebudu, to nikoho nezajímá. *) Že se nedá vlézt / vylézt z nádraží (obchoďáku...), bo tam stojí plot / brána / turniket / uvědomělý přezaměstnanec, to mi taky nepřijde otřesné, ale (nejen) v Rusku běžné. A zapšklých dědků co si potřebují na někom něco dokázat, je plný svět. Koneckonců, pár jich leze i sem. Chápu, že takový blb člověku zkazí přinejmenším celý den, ale jestli po Alexovi chtěl další jízdenku za v přepočtu jen 7 korun, tak to se na mě nezlobte, to pro změnu zavání trochu kolenovrtstvím. [happy]
Na tom reportu je celkem hezky vidět jedna věc. Pro někoho už tyhle končiny přestávají být atraktivní. Pominu-li přírodu, takové ty typické relikvie a střepy v dopravě už očividně pomalu mizí. Já znám ED9E tak maximálně z cest na letiště někdy před pár lety. V příměstu někde daleko od Moskvy bych čekal cokoli, jen je tohle. Co ale zůstává, zejména u dříve narozených, je ta podivná mentalita, pardon široká ruská duše.

*) Ale rád bych si ten spis FSB někdy přečetl, když z něj tak rádi ti strážci země divukrásné citovali.
Pondělí, 25. října 2021 - 13:30:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 11-2005
Třeba pro mě osobně tohle právě moc atraktivní není, kombinace nové a modernizované techniky a starého sovětského myšlení. V tomhle pro mě jasně vede Ukrajina (jakožto dovolenková destinace), protože je to tam víc uvolněné, vedle sovětských hodnot jsou přítomny i ty evropské a hlavně, je to poctivější skanzen.
Prosimy zachować ostrożność i nie zbliżać się do krawędzi peronu.
Pondělí, 25. října 2021 - 14:34:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5295
Registrován: 9-2007
Jistěže, jinak bych se nevyjadřoval tak jasně. Nejmíň šestkrát, z toho čtyřikrát nějakým novějším na lince 197 a právě tam směřuje ta kritika nejvíce, na jediné autobusové lince z mezinárodního letiště Kazaň na metro bych čekal cokoliv, jen ne tohle. Přitom soudobá autobusová produkce (odkaz) je na poměry vcelku slušná. Svézt někde po venkově vozidlem vyrobeným někdy v osmdesátých letech, tak bych z toho bezesporu byl odvařený, ale svézt se PAZem z roku 2016 z letiště do města... nevím teda. Jinak ale samozřejmě máte pravdu v tom, že je to "must have" každého šotouše, co jede do Ruska, jen prostě to, kde jsem se tím vozítkem svezl, bylo poněkud zvláštní a v takové situaci na mě PAZ působil poněkud nepatřičně, až otřesně.

Ukrajina poctivější skanzen opravdu je, Rusko se modernizuje ohromným tempem. V Kazani byly při mé první návštěvě nejstarší autobusy i trolejbusy z roku 2007, nejstarší tramvaje někdy z konce 90. let a dnes už je vůbec problém narazit na nějaký "šotoskanzen", ať už v podobě MHD nebo železnice. Ikarusy nanejvýš tak v Kursku, nemodernizované Ammendorfy... ty už asi vůbec nikde.
Saul_Goodman
Pondělí, 25. října 2021 - 20:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 830
Registrován: 11-2019
Libcha:
"V tomhle pro mě jasně vede Ukrajina (jakožto dovolenková destinace), protože je to tam víc uvolněné"
Tak po všech společenských změnách je Ukrajině zcela běžné prostředí jako jinde v Evropě. Policajty vůbec nezajímáte... Chce to jenom nefotit vedle velkých průmyslových areálů atd., protože soukromá ochranka může být trochu dotěrná. Vybírání výpalného se transformovalo do bezpečnostních agentur a původní lidi zůstali [happy]
Úterý, 26. října 2021 - 19:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8680
Registrován: 12-2011
Já jsem teď na Ukrajinu vyrazil po dvou letech a cítím se tu určitě mnohem lépe než v Rusku. Na nádraží jsem si mohl vyfotit vlak bez obav, že mě nějaký rusák zavře do basy. Do Ruska na šot někam za Ural bych jel moc rád, ale v současné době mě určitě nic nemotivuje do té na hlavu postavené země jet. A není v tom jen Covid.
Mladějov
Úterý, 26. října 2021 - 19:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17000
Registrován: 3-2007
Tak UA je taková příjemná reminiscence na osmdesátá nebo sedmdesátá léta a na socialismus bez nevýhod ruské buzerace a ruských víz a za pro Čecha příjemné ceny.
Rusko jsem teda vcelku slušně projezdil už dřív a takovej Transsib aspoň na Bajkal železničně postiženým rozhodně doporučuju, ale ta Ukrajina je atmosférou hodně podobná,ovšem vůči Čechům rozhodně o hodně vstřícnější-ona ta léta putinovské propagandy dělaj taky svoje a další výhoda -na UA plno lidí rozumí česky, protože z každé rodiny minimálně jeden pracoval v ČR (proto taky bacha na nějaké pomlouvání místních reálií na veřejnosti).

Rozhodně mám ještě několik míst,kam se na UA chci podívat.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 29. října 2021 - 08:26:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8682
Registrován: 12-2011
Včera jsme podnikli cestu Oděsa - Kišiněv. Rychlík jede ve složení 2 ukrajinské stodoly k sezení, na ukrajinské straně to veze VL40, na CFM pak jedna sekce Fantomase. Většina lidí vysedla ještě na Ukrajině, přes hranici lidí jen pár. Na nádraží v Kišiněvu se pak po příjezdu jde k okýnku, kde se provede pasová kontrola a cestující dostane bumážku pro vstup do země. Na nástupišti hlídal oficír, ale když jsem se ho zeptal, jestli si můžu udělat fotku, kývl ano.

Zajímavé však bylo, že zrovna jen na den 28. 10. byl zaveden druhý pár vlaků, který vezl moldavský D1M. Zřejmě se jednalo o testovací jízdu.

Článek z cesty určitě bude. [happy]
Pátek, 29. října 2021 - 17:51:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2556
Registrován: 6-2019
Á, konečně uvidíme slečnu a dokonce ve stodole... [jidlo]
Seriously... važ volného času na psaní, nemusí to být vždy tak. Třeba já mám nezpracovaného materiálu tak na půl roku a prostě není kdy. Než se k tomu dokopu, už musím zase někam vyrazit :-)
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 29. října 2021 - 18:02:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8683
Registrován: 12-2011
Letošek zvládám dobře. Jen Švýcarsko z června jsem odsunul až na prosinec, kdy už nikam na šot nepojedu. Do toho ještě jeden vzpomínkový textík z Rakouska.

Jinak na CFM je to fakt bída. Do Kišiněva jezdí kromě rychlíku z Oděsy ještě jeden pár osobních vlaků na Bendery v režii D1M, dva páry na Ungheni, přičemž jeden z nich zajišťuje D1M, co točí i Bendery. Druhý pár byl v režii poctivého motoráku D1. [jidlo] Nic víc tu nejezdí. Nádraží bylo večer plné cestujících, stejně tak nádražáků (jsem viděl snad tři koloťuky na dva motoráky).
Pátek, 29. října 2021 - 18:34:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2558
Registrován: 6-2019
Ale podle webu cfm by měly ještě jezdit minimálně jeden pár Ungheny - Belcy, Belcy - oknica a dokonce Rogojeni, ne?
No, ještě tedy dobře, že jsem tam nejel. Neočekávaně mi zbyl ještě týden volna navíc, tak jsem hodně zvažoval tu Ukrajinu a Moldavsko, ovšem odradila mě zhoršující se covidova situace,takze nakonec jsem zvolil nepostsovětskou část Balkánu.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 29. října 2021 - 20:51:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8685
Registrován: 12-2011
Napsal jsem jen postřehy z Kišiněva, jak to jezdí. Zbytek země při tomto zátahu neprojedu.

Dávné zlaté časy CFM již jen připomíná mrtvá tabule v hale.

Pondělí, 01. listopadu 2021 - 10:08:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5302
Registrován: 9-2007
važ volného času na psaní, nemusí to být vždy tak. Třeba já mám nezpracovaného materiálu tak na půl roku a prostě není kdy. Než se k tomu dokopu, už musím zase někam vyrazit :-)
Pravda. [proud] Nicméně, cestopisy tady pana inženýra musím vyzdvihnout, za ta léta se naučil psát opravdu velice hezky, čte se to samo a je to tak akorát, stručné a vyvážené.

To já jsem začal psát doprovodné články, abych dostatečně vysvětlil vše co je třeba. [biggrin]

Ty Desira z Iasi do Ungheni už nejezdí? Od 12/2021 bude jezdit na Dacii noční kurz Wien - Cluj-Napoca, bude vázat na blbé IR (kvůli vozům - tímto jet nějakých devět hodin...) do Iasi a tam bude možno po přenocování pokračovat dál, já bych takto asi Moldavsko navštívil už v příštím roce (ačkoliv se paní na výjezd za Ikarusy a ZIUčky moc netvářila). Jediná škoda je, že dřívější nočník z Temešváru do Iasi v Kluži ujede EC z Vídně. To jede až v 10:42, stíhá se tak krásně i z Prahy... a od prosince navíc s jídelákem MÁV-START.

No a tím se dostávám k tématu, které je záhodno zmínit v diskuzi o Balkáně. [proud]
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 10:39:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2562
Registrován: 6-2019
IMHO nejezdí. Ono je otázka čemu věřit, řada spojů ve Valašsku byla zrušená prostým škrtnutím "anulatet" na vývěskách, takže reálně oproti zakoupenému Mersulu jezdilo někde i o třetinu méně spojů.
Nejezdí ani širokorozchodná Socola, jen možná ode dneška ta Pritenia. Ale bůhví, v posledních dnech začínali Rumuni poněkud více covidově šílet (vlezu do putyky - vyletí bába s ječením "červyfikáta, červyfikáta!!!).

Tu vazbu na IR vozu nechápu - jak prosím? 9 hodin v tom nevím, ale na kratší přesuny se mi to zdálo vyhovující (i v tom uspořádání 4 + 0).

ediná škoda je, že dřívější nočník z Temešváru do Iasi v Kluži ujede EC z Vídně.
To je dobře, stejně by ujíždělo. Na tom jejich budovaném TEN - koridoru jsou vlaky buďto šíleně vyfutrovaný a dojíždějí do uzlů s náskoky, nebo naopak zajebaný až běda a přípoje zásadně nečekají. Např. včerejší Dacie celou dobu do Kurpiči, pardon, Curtici s náskoky, tam však odstála dobé tři hodiny, aby do Bp. dorazila s přibližně hodinou (odklon mimo Keleti neumí, takže i dále na západ zcela mimo svojí trasu).

ačkoliv se paní na výjezd za Ikarusy a ZIUčky moc netvářila
Tak to se nedivím. [lol] Třeba jí nalákat na lanovky v Karpatech (noclehy třeba v laciných 4* v Predealu, Sinaie, Busteni apod.) a procházky po hřebenech, možnost spatření živého medvěda jak se u cabany cpe odpadky z popelnice k večeři, pláže v Mangalii apod.
Samotné Moldavsko je pak turisticky složité - nejlépe si půjčit auto nebo koupit výlet po klášterech a ochutnávky vína. Zbytek je trochu pro extremisty. A ne v létě. My tam jednou byli v srpnu, venku + 40 i více a i někteří zdejší čtenáři a účastníci toho výletu na to vzpomínají s výhružně pozdvinutým obočím. [lol]

Od jídeláku Uteserenáto bych si moc nesliboval. Včera v EC 172 masakr, pingl nestíhal, lidí od Brna jako psů v Ungheni a jídlo tedy spíš podprůměrné:

A to je relace na západ. Do Kluže to taky může být hladolet jako v bulharském Bistrovoze.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Saul_Goodman
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 11:43:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 831
Registrován: 11-2019
Ta opatření v Rumunsku jsou taková prapodivná... Na hranici stačí deklarovat, že jedu ze zeleného seznamu, místo hotelu to jistí airbnb, bez restaurací se žít dá (KFC, mekáč a sníst si to venku v parku hned vedle...), jak to bude v reálu se slintákama ve veřejné dopravě netuším, ale v Rumunsku to bývá hodně zaplněné, takže nic moc pěkná perspektiva... Čas na cestování teď nemám, ale Rumunsko bych aktuálně radši vynechal [happy]
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 11:54:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8689
Registrován: 12-2011
Na Ukrajině gastronomie zažívá ode dneška velké omezení, zavírá se i v Kyjevě. Ony ty restaurace mohou být otevřené, ale vpouští pouze očkované. V Oděse byly podniky zavřené již při našem pobytu, ale v centru pár nóbl (a pro nás stále levných podniků) podniků otevřených pro očkované bylo.
V Moldávii chtěli při vstupu do restaurace i do Mekáče certifikát, žádný problém.
V Podněstří to nikdo vůbec neřešil, ale roušky v ZIUčkách nosili všichni.

Cestopisy určitě budou, je rozhodně o čem psát [vypravci]
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 12:18:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2563
Registrován: 6-2019
Pár dní jsem tam strávil, mezitím se opatření zpřísnily. Hotely ještě normálně fungovaly - fungují (?) i bez prokazování červyfikátů, bufety, hospody a restaurace jen na kód (který beztak nikdo nikde nenačítá, čili stačí třeba potvrzení z Alzy...). KFC, Mek etc. nepovažuji za stravovací zařízení, nevím, nikdy jsem tam nebyl. Ale teplé snídaně se dají pořádit i na stojáka u stánku na sídlišti (teplej štrůdl + kafe do 20 Kč...) v podstatně lepší kvalitě.
Ve VHD hadry většinou pod bradou, nikdo to neřešil. Zaplněno nebylo téměř nic, ani v dalších zemích. 99 % vlaků skoro prázdných a to je většina z nich v řazení lok. + dva, maximálmě tři vozy.
Spíš než covid je horší počasí, velehory byly už pod sněhem a lanovky mě několikrát vyflusly v horní stanici do vichru a pořádný zimy a u nás by je asi ani nepouštěly.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 01. listopadu 2021 - 16:03:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4170
Registrován: 6-2007
procházky po hřebenech, možnost spatření živého medvěda jak se u cabany cpe odpadky z popelnice k večeři, pláže v Mangalii [lol][lol][lol]
Přesně tohle jsem zkusil doma a zafungovalo to letos v létě k plné spokojenosti. Pro mou nastávající to byl vůbec první výlet tímto směrem, ale Transfagaraš, výšlap na hřebeny, spousta medvědů u cesty, pláže kolem Mangalie a v Bulharsku, a dobré jídlo plně vykompenzovalo to, že jsme občas někde hodinu čekali než pojede vlak, nebo že se nějaký vlak ještě i naháněl [biggrin]
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Pondělí, 01. listopadu 2021 - 17:38:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1802
Registrován: 12-2006
Od zítra 2.11. bude znovu jezdit R33/34 Mukačevo-Budapešť a zpět.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec, VAZ 2101 kulatec a koráb Volha 24
Úterý, 02. listopadu 2021 - 18:51:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1365
Registrován: 8-2015
UA Volosianka opuštěný tunel : https://www.facebook.com/groups/ukrajinskekarpaty/permalink/69175 17821606931/ ; https://www.facebook.com/groups/ukrajinskekarpaty/permalink/59761 98842405505/ ;
Úterý, 02. listopadu 2021 - 19:12:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1876
Registrován: 11-2005
Kdyžtak je to tady.
Нумерація вагонів починається з хвоста поїзда.
Středa, 03. listopadu 2021 - 15:30:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2568
Registrován: 6-2019
řesně tohle jsem zkusil doma a zafungovalo to letos v létě k plné spokojenosti. Pro mou nastávající to byl vůbec první výlet tímto směrem, ale Transfagaraš, výšlap na hřebeny, spousta medvědů u cesty, pláže kolem Mangalie a v Bulharsku, a dobré jídlo
Kvalita jídla a vůbec hygieny šla neuvěřitelně nahoru. To, v jaké kvalitě se třeba v Rumunska občas v běžných restauracích podává jídlo, to IMHO atakuje kvality mnohahvězdičkových restaurací na západě. Docela jsem čuměl. A přitom to nejde hned tak odhadnout zvenku co to bude za podnik. Bývaly doby, kdy jsme na Balkáně dostali dříve nebo později sračku, to teď tedy ani omylem.
Hotely mi přišly dobré až tak od 4 * výše, tříhvězdy jsou sice všude, ale to byl takový jen základ na přespání, nic moc.

Napsal jsem jen postřehy z Kišiněva, jak to jezdí. Zbytek země při tomto zátahu neprojedu.
Tak to je nezměněný stav od dob zániku ruských rychlíků.

Tak po všech společenských změnách je Ukrajině zcela běžné prostředí jako jinde v Evropě. Policajty vůbec nezajímáte...
A tato "humanizace" celé docela velké země je největším úspěchem vycházejícím z konfliktů a sporů posledních let. I za cenu ztrát Krymu a Donbasu, spolu se znovu oživenou národnostní identitou jdou i tyhle běžné svobody a věci na který jsme tady na západě zvyklí.
Případným pochybovačům lze doporučit delší pobyt někde v nějaké polototalitní postsovětské realitě, nejlépe teď za covidu. V bohatším Rusku se normální lidi bojí chodit do nemocnic aby to tam nechytli (to já bych se bál i bez covidu) a o zbytku této části severní Asie si nedělám iluze.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Neděle, 14. listopadu 2021 - 21:30:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1794
Registrován: 5-2010
Jezdí něco mezi Přemyšlem a Lvovem nebo ne? Nějaké spojení nějak nedokážu najít...S ohledem na to, že jsem prodělal to jisté onemocnění, můžu na Ukrajinu buď přes Polsko nebo Maďarsko (Slovensko ne, páč nejsem opíchán). Ale zatímco nočák z Vídně do Kyjeva jezdí, tak z Polska tak nějak nic? Nebo hledám špatně?
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Můj nový web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Neděle, 14. listopadu 2021 - 21:44:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8706
Registrován: 12-2011
Přemyšl - Kyjev jezdí dva páry, Wwa - Kyjev jeden pár.
Saul_Goodman
Neděle, 14. listopadu 2021 - 22:15:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 844
Registrován: 11-2019
Pozor, na Ukrajině jsou vlaky jen s PCR testem nebo pro vopíchané! Jak se moc se to reálně vymáhá a kontroluje, to už neumím posoudit. Podle všeho jsou akceptované pouze dokumenty nahrané do nějaké ukrajinské appky, tzn. nedá se to obejít přes PDF editor, takže bez smartfounu není možné používat veřejnou dopravu [crazy] Druhak je zmíněna povinnost u sebe neustále nosit občanku/pas. Zase netuším, jestli se to v reálu porovnává nebo se jen naskenuje QR kód z ukrajinské appky.

Na stránkách americké ambasády v Kyjevě je, že je akceptováné i "uzdravení", ale nikde jinde jsem tu informaci už nenašel.

Lístky už z Polska se dají normálka koupit v eshopu bez nějakých komplikací, tím myslím samotný nákup, ne zase požadavky kolem.


(Příspěvek byl editován uživatelem Saul_Goodman:.)
Neděle, 14. listopadu 2021 - 22:22:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 6-2019
Dokonce (pokud jsem to dobře pochytil), tak v kyjevské a lvovské oblasti i v osobních vlacích.
Zima holt bude stát za vylyž, čas na jiný kontinent.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Neděle, 14. listopadu 2021 - 22:36:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 5-2010
Hmm, tím pádem asi pouštím plány na Ukrajinu, tohle je tedy masakr, na Ukrajině PCR asi nechci absolvovat. Nebo holt doufat v dostupnost jiné vakcíny než jsou dnes (čekám osobně na Valnevu či Novavax).
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Můj nový web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Neděle, 14. listopadu 2021 - 22:39:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8707
Registrován: 12-2011
Před každým nástupem do rychlíku chtěli vidět certifikát, je akceptován i Covidpass. V električce nikdo nic nechtěl, tam na to všichni srali. Testy se dají udělat na nádraží, seznam míst je na webu UZ. Ale stály tam fronty.

Ukrajinu teď bych určitě nedoporučoval. Kromě virové nálože jsou zavřené restaurace (a do těch otevřených mohou jen očkovaní) nebo například muzea.

Váše antivax postoje tady nikoho nezajímají.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Neděle, 14. listopadu 2021 - 22:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 6-2019
Omezení v kyjevské a lvovské oblasti platí od 13. 11. Podmínkou pro použití vlaků je negativ PCR test nebo potvrzení o očipování, případně rychlotest max 72 hodin starej.

S hodnocením antivaxerů bych byl opatrný, lidé mají různé motivy, například zdravotní. Že jsem já prodělal covid v podobě bolení hlavy a po očipování odřídil 600 km neznamená, že se po něm druhý neposere metr do vejšky.

na Ukrajině PCR asi nechci absolvovat.
Mně stačil výtěr v Paříži na Gare de l'Est. Ten byl poctivej. Od té doby se špejlím vyhýbám.

(Příspěvek byl editován uživatelem ahmad_šáh_masúd.)
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Saul_Goodman
Neděle, 14. listopadu 2021 - 23:11:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 845
Registrován: 11-2019
Jj Ukrajina vůbec nedává smysl [crazy] Jediné ostrovy "svobody" jsou asi ČR, Polsko, Maďarsko a celkem kontinentální Portugalsko, ale zběžně jsem kouknul ještě na Azory a uzdravení je taky akceptované.
Neděle, 14. listopadu 2021 - 23:18:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 5-2010
Tak ono i Švýcarsko po zotavení mne pustí do země, jen bych si měl během pobytu udělat test. To by mělo být 4. až 7. den pobytu. Když ale odjedu šestý den, tak test asi nikomu chybět nebude.
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Můj nový web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Saul_Goodman
Neděle, 14. listopadu 2021 - 23:20:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 846
Registrován: 11-2019
intelpetr:
"Váše antivax postoje tady nikoho nezajímají."
To platí ale pěkně prosím pro obě názorové strany! [lame]

Ahmad_Šáh_Masúd:
"Mně stačil výtěr v Paříži na Gare de l'Est. Ten byl poctivej. Od té doby se špejlím vyhýbám."
Já nepotřeboval pro navštívení nějakých 10 zemí nebo cokoliv jiného v posledních 2 letech jediné šťourání v mozku nebo jiný reálný dokument a měnit to z principu nehodlám [happy]
Saul_Goodman
Neděle, 14. listopadu 2021 - 23:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 847
Registrován: 11-2019
Miropiro:
"Tak ono i Švýcarsko po zotavení mne pustí do země, jen bych si měl během pobytu udělat test. To by mělo být 4. až 7. den pobytu. Když ale odjedu šestý den, tak test asi nikomu chybět nebude."
A nebo prostě nevyplnit ten jejich formulář, pokud vysloveně na hranici nebude policajt provádět fyzickou kontrolu a pak není potřeba nic [crazy] Ve Švýcarsku se opravdu nedělají nějaké plošné kontroly na ulicích.
Neděle, 14. listopadu 2021 - 23:28:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2615
Registrován: 6-2019
Já nepotřeboval pro navštívení nějakých 10 zemí nebo cokoliv jiného v posledních 2 letech jediné šťourání v mozku nebo jiný reálný dokument a měnit to z principu nehodlám
Já potřeboval do práce, takže šup na tahání soplů.

Jediné ostrovy "svobody" jsou asi ČR, Polsko, Maďarsko a celkem kontinentální Portugalsko, ale zběžně jsem kouknul ještě na Azory a uzdravení je taky akceptované.
A Švédsko, akorát je tam teď zima, ale na běžky proč ne.
Dále země, kde kovid ani nestačil udělat pořádný PR, tedy Keňa, Tanzánie, Zambie, Uganda, Súdán, Egypt...
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Saul_Goodman
Neděle, 14. listopadu 2021 - 23:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 848
Registrován: 11-2019
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Já potřeboval do práce, takže šup na tahání soplů."
Jo to je pak pakárna no...[uhoh]
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 05:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2616
Registrován: 6-2019
Jedna hodně lehká hádanka:

Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 16. listopadu 2021 - 10:18:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1797
Registrován: 5-2010
na Ukrajině jsou vlaky jen s PCR testem nebo pro vopíchané! Jak se moc se to reálně vymáhá a kontroluje, to už neumím posoudit. Podle všeho jsou akceptované pouze dokumenty nahrané do nějaké ukrajinské appky, tzn. nedá se to obejít přes PDF editor, takže bez smartfounu není možné používat veřejnou dopravu
To bude asi ta jejich aplikace Vdoma. Jinak z toho tedy nelze dovodit, jestli bych mohl jet tam i zpět na Ukrajinu nočním vlakem z Vídně jen na základě prodělané nemoci. Formálně vzato tím vlakem Ukrajinu opouštím, ale také je pravda, že jde o jeden nebo dva přímé vozy, které jsou součástí jiných vlaků, takže to asi bude četa vyžadovat i pro cestu zpět.
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Můj nový web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Úterý, 16. listopadu 2021 - 21:42:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 417
Registrován: 6-2016
S platností nového GVD budou obnoveny mezistátní vlaky z Ruska do Finska, od 12. prosince vyjedou 2 páry rychlovlaků Allegro Petrohrad–Helsinky. [ok] O obnovení spojů mezi Ruskem a Finskem se šušká asi měsíc, teprve dnes ale plán posvětila ruská vláda. Z ruské strany jsou hranice zcela otevřeny, z finské strany pro Rusy víceméně uzavřeny. Bohužel netuším, jaké budou v těch vlacích platit podmínky, zda jimi budou moct cestovat lidé ze třetích zemí.

Kromě toho ruská vláda také uvažuje na příští rok o zavedení covidpasů v letecké a železniční dopravě. [ko] Pokud se zákon schválí, bude to znamenat, že cizinci budou mít ve vlacích povinně test, domácí pak budou muset být naočkovaní či uzdravení (test jim nebude stačit). Neočkovaní Rusové tak budou uvěznění doma a cizinci (zřejmě i ti očkovaní) si budou muset platit za testy. Tyto podmínky mají platit dočasně do 1.6.2022.

(Příspěvek byl editován uživatelem Alex7.)
Středa, 17. listopadu 2021 - 07:39:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 2-2005
Miropiro:
"Jezdí něco mezi Přemyšlem a Lvovem nebo ne? Nějaké spojení nějak nedokážu najít...S ohledem na to, že jsem prodělal to jisté onemocnění, můžu na Ukrajinu buď přes Polsko nebo Maďarsko (Slovensko ne, páč nejsem opíchán). Ale zatímco nočák z Vídně do Kyjeva jezdí, tak z Polska tak nějak nic? Nebo hledám špatně?"

Při tranzitu je to snad přes Slovensko jedno.
Saul_Goodman
Středa, 17. listopadu 2021 - 10:32:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 849
Registrován: 11-2019
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Jedna hodně lehká hádanka:
"
To jméno hotelu je k přečtení [wink] V té zemi jsem ještě nebyl, takže bych jinak nepoznal [happy]
Středa, 17. listopadu 2021 - 11:00:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2619
Registrován: 6-2019
Aha, to jsem si nevšiml. Fotka je z loňského prvního pořádného lockdownu, autor Eana Korbezashvili. Nádraží je po rekonstrukci, protože po rozpadu sovětského impéria, dvou občanských válek a faktického rozkladu ekonomiky bylo v prakticky nepoužitelném stavu (i když přes něj jezdily všechny spoje po magistrále prakticky nepřetržitě).
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 17. listopadu 2021 - 11:57:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 5-2010
Huples:
"Při tranzitu je to snad přes Slovensko jedno."
Jo to je fakt, takhle samozřejmě není problém jet do Budapešti přes Slovensko. Jenže doba průjezdu je omezena na 8 hodin, což fakticky znamená, že jet nočním vlakem z Brna do Košic a následně pokračovat regionálním rychlíkem do Mukačeva nejde.
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Můj nový web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Saul_Goodman
Středa, 17. listopadu 2021 - 12:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 850
Registrován: 11-2019
Miropiro:
"Jenže doba průjezdu je omezena na 8 hodin, což fakticky znamená, že jet nočním vlakem z Brna do Košic a následně pokračovat regionálním rychlíkem do Mukačeva nejde."
Na hranicích nikde nenastřelí do čip do hlavy, fakt to není potřeba takhle hrotit [crazy]
Středa, 17. listopadu 2021 - 13:29:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8712
Registrován: 12-2011
Při kontrole v Čierné nad Pi*ou nikoho registrace do železné opony ani potvrzení očkování nezajímalo.
Středa, 17. listopadu 2021 - 19:01:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 12-2006
Směrem na UA chtějí potvrzení o očkování až UA pasováci v Čopu.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec, VAZ 2101 kulatec a koráb Volha 24
Pátek, 19. listopadu 2021 - 14:08:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2625
Registrován: 6-2019
Podle ázerských zdrojů dnes získalo Baku plnou vojenskou kontrolu nad Zangezurským koridorem. Arménie tak s vysokou pravděpodobností ztratila pozemní hranice s Iránem a tamní pozemní přechod, tím nejspíš padá i dříve čilá přímá obchodní výměna mezi Armenénií a Iránem a samozřejmě i tím padá možnost využít takto levnou a rychlou pozemní cestu do Iránu. [ko]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Saul_Goodman
Pátek, 19. listopadu 2021 - 14:22:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 852
Registrován: 11-2019
Tak to je drsné, jestli je to pravda... Byl jsem tam v březnu 2019. Zatím to vypadá spíš jako propaganda, ale uvidíme no.

Skončí to tak, že se to bude nějaký koridor pod kontrolou ruských mírotvorců. Rusáci Armény dávno odepsali a Azerové jedou bomby s tureckou podporou a s ruskou tolerancí (každý diktátor je vítaný v klubu).

No bude to ještě zajímavé [uhoh]
Sobota, 20. listopadu 2021 - 19:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 826
Registrován: 3-2005
Ahmede Azere, co nazýváš tím koridorem s dlouhým jménem? To území východně od Nachičevanské oblasti, že. Jak velké území jste zabrali? Zřejmě, co je dosažitelné z hlavní silnice od severovýchodu směrem k jihu.
Stalinovy malovánky hranic se tím asi trochu vylepší :-)
Pondělí, 22. listopadu 2021 - 19:26:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2629
Registrován: 6-2019
SG: Já tam na jihu nikdy nebyl (takže nemám ani fotku nádraží z Kafanu), ale líbilo se mi to jako rychlá varianta letecky do Jerevanu a po zemi zase jinou cestou do Iránu.
Arménie má smůlu, že je téměř bezvýznamná, malá a zaostalá. V podstatě jsou tam jenom problémy - rezavějící atomová elna, zeměstřesení, válka, zavřené hranice. To nestojí ani Rusům za víc námahy, plně se spokojí s vojenskou přítomností.

Jaris: popsano třeba zde:
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/pul-roku-po-valce -v-karabachu-azerbajdzan-hrozi-ze-obsadi-dalsi-armenske-uzemi-403 58088

Z jiného koutu. UZ zavedly druhý pár vlaků do Izmailu! Krom nočního R z Kyjeva (o víkendech pořád ještě vagon do Berezyne) jezdí nová jednotka DPKR-3 A v podvečer z Oděsy, na půlnoc v Izailu a točí hned zpět na ranní příjezd do Oděsy. Alespoň nějaké vylepšení.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 23. listopadu 2021 - 09:29:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 257
Registrován: 12-2017
Ahmad: Na ten Izmail jsem koukal, nejde o nic jiného než o obnovení rychlíku, který snad 3 roky nejezdil, ale dlouhá léta jezdil v klasice s prepřahem v Bilhorodu. Přes noc nic moc proti klasice.
Jinak dálkové vlaky jsou již měsíc jen s testem nebo vakcínou a najednou mají jen polovinu vozů skoro prázdných. V sobotu na jinak vyprodaném Oděsa - Užhorod 4 lidí ve vagóně. Ostatní vlaky podobně. Hospody také jen na očkování/test.
Saul_Goodman
Úterý, 23. listopadu 2021 - 12:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 853
Registrován: 11-2019
No nic, vyzkouším na jeden den Ukrajinu... Ranní letenka má tak lákavou cenu na tuhle sobotu, že nejde odolat [biggrin]

Poprvé za poslední 2 roky spáchám dobro a asi se prokážu skutečným dokladem pro vstup [lol]

Pak se projet tramvají, dobrý oběd a pivo Zenyk, zajíst to dortem, nakonec směr Auchan nakoupit prémiovou vodku Nemiroff a nějaké čokolády Roshen a šup odpoledne vyrazit zpátky.

Nebude to vlakové, ale aspoň předám nějaké nejaktuálnější informace.
Úterý, 23. listopadu 2021 - 13:31:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 452
Registrován: 12-2020
Čerstvé informace v této době jsou k ničemu, neboť za týden může být zase všechno jinak. Mám lepší radu, nechte Ukrajinu Ukrajinou, ona tam epidemie proběhne i bez vás. Na oběd s dortem můžete i u nás, a vodku tady koupíte taky. Pravda, čokolády tam asi mají lepší.
Úterý, 23. listopadu 2021 - 13:54:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2630
Registrován: 6-2019
Chtěl jste napsat horší radu, že jo? Výrazně horší radu.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Saul_Goodman
Úterý, 23. listopadu 2021 - 13:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 854
Registrován: 11-2019
J.M.:
"Mám lepší radu"
Tak určitě, beru v potaz [rofl]
Úterý, 23. listopadu 2021 - 14:59:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 258
Registrován: 12-2017
Každopádně pojištění od UA pojišťovny je na hranici opisováno do PC a očkování se kontroluje, takže Photoshop verze neprojde.
Saul_Goodman
Úterý, 23. listopadu 2021 - 15:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 855
Registrován: 11-2019
Cestovní pojištění stačí od pojišťovny, která má pobočku na Ukrajině nebo její asistenční službu tamtéž. Splňuje Uniqa. Obratem zruším, protože mám víc než dobré pojištění ke kartě. I když kvůli třem eurům nebo 50 Kč takhle vrtat do kolena...

QR kód ukážu reálný, poprvé a snad i naposledy. Jo a nemusí to být očkování, stačí test (i antigen) a pak z Ukrajiny vypadnout do 72 hodin než má začít izolace. Poslední alternativa je "tranzit" do Rumunska, to mě ještě nenapadlo [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Saul_Goodman:.)
Úterý, 23. listopadu 2021 - 19:56:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 7-2017
JŘ 2021/22 LG - Litva (spodní část webu - Traukinių tvarkaraščiai nuo 2021 12 12):

https://www.traukiniobilietas.lt/portal/info/naujitvarkarasciai
Čtvrtek, 25. listopadu 2021 - 14:27:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2635
Registrován: 6-2019
Od prosince končí mezistátní osobní doprava mezi Litvou a Běloruskem (důvody asi netřeba vysvětlovat). Jediné spoje, které zatím budou zachovány jsou tranzitní dálkové rychlíky pro obsluhu Kaliningradské oblasti. Ty však už více než rok v Litvě zastavují jen z dopravních důvodů, čili ne pro běžné cestující.
A Ukrajina mezitím posiluje ochranu hranic v důvodném očekávání přesměrovaných migrantů k nim. [sad]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.