Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 19. 11. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 19. 11. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 08. listopadu 2021 - 14:55:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 9-2017
Řekl bych, že nejen setrvačností, ale taky jí brzdí už utržené a prokluzující tažné lano, ne.
Pondělí, 08. listopadu 2021 - 15:24:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 11-2021
§1,všichni spoléhali na to, že to je navržené dobře, když na tom dělali Rakušáci a že všechny hrozící problémy odhalí periodické prohlídky. Když si vzpomenu, jak se špekulovalo, jestli má být lanovka drážní nebo městská, tak to na žádné soustavné investice do zvýšení bezpečnosti nebylo.
Pondělí, 08. listopadu 2021 - 15:45:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25327
Registrován: 5-2002
Ramb: Tím je jako myšleno, že kabina jedoucí nahoru jede ještě chvíli setrvačností směrem vzhůru??
Ano.
Ovšem vliv na kotrmelcování lidí v kabině to nemá prakticky žádný.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 08. listopadu 2021 - 16:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7797
Registrován: 9-2011
Tak tak, síla (působící na osoby uvnitř kabiny) je úměrná zrychlení, nikoliv počáteční rychlosti, při které to zrychlení začalo působit.
Aneb síla (směr i velikost) je stejná jak při zastavování, tak i při rozjezdu opačným směrem, pokud je to stejným zrychlením.
(V jakémsi scifi za zastavila zeměkoule, čímž se spláchlo vše na východních pobřežích, a pak se roztočila opačně, čímž se spláchly pro změnu pobřeží západní. Autor asi zrovna ve škole chyběl, když se probírala setrvačnost [happy])
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 08. listopadu 2021 - 18:13:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 11-2007
Ono jde spíš o to, že ta jedoucí nahoru se nejprve zastavila (jistě nepříjemně), než začala "couvat" dolů a nabírat rychlost, což dalo čas potřebný k reakci a vyhodnocení situace, což bohužel u té horní takové štěstí neměl, kabina už měla svojí počáteční provozní rychlost, která po přetržení lana a kdovíjakém škubnutí kabiny začala už pouze zrychlovat, a jak už tu bylo i poznamenáno co to udělá za škubnutí zhoupnutí, v takové situaci je nadlidský úkon natáhnout se ke stropu, a zatáhnout záchrannou brzdu, pokud byl v té době ještě při vědomí.

Každopádně ale ta záchranná brzda u stropu svůj smysl má, ne že by byla k ničemu, jen je třeba aby těch systémů bylo více, ono u toho systému automatického brždění po přetržení lana v závislosti na konstrukci, také záleží na situaci v jaké nehoda nastane, pokud dojde k přetržení lana blízko kabiny, tak ta účinnost bude velká, když někde ve volné délce lana, tak tam zas budou působit síly jako tah, a váha lana... tam zase může připomoci ta ruční brzda u stropu.
K čemu byla ta brzda na té Italské lanovce, když po závadách se samospouštěním byla zneprovozněna, ono samovolné spouštění takového systému na trati, také není dobré, ale celý ten systém musí být navzájem vyladěný a funkční.


Důležité ale bude, proč vůbec došlo k destrukci toho lana, či co za podmínky vedlo k jeho zkrácení životnosti, aby se tomuto již v budoucnu předešlo...
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání
Pondělí, 08. listopadu 2021 - 20:28:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 605
Registrován: 3-2018
Došlo k destrukci lana, nebo vytažení z kotevního závěsu u podvozku?
Úterý, 09. listopadu 2021 - 10:24:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7798
Registrován: 9-2011
Philip: vy jste ve škole chyběl taky?
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 09. listopadu 2021 - 13:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 401
Registrován: 10-2018
Ve škole jsem taky chyběl často, ale z toho videa italský lanovky bych řekl, že počáteční hup je spíš danej tim, že prasknutim horního lana nastane převaha působení dolního protitahu a závěs tim pádem kabinu dost rychle předběhne, než se to dostane plně do rukou gravitace. Kdyby se to jen rozjelo ve sklonu lana čili nějaký max 2-3 m/s2 dle sklonu tak by to nejspíš tolik nejančilo a kabina by neměla důvod se opožďovat za závěsem. Bohužel tu nemam po ruce žádnou stavebnici, abych si to nasimuloval.
U dolní kabiny bylo zhoupnutí pravděpodobně dost moderované tim, že tam tažné lano zůstalo, i když začlo prokluzovat na bubnu.
odkaz
Úterý, 09. listopadu 2021 - 14:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7799
Registrován: 9-2011
No já jen chtěl naznačit, že pro silové účinky je důležité zrychlení (příp. pro "drbanec" je důležitý ryv) a ne to, jaká byla výchozí rychlost (a stejně tak nedůležitá je dráhová souřadnice, na které to nastalo).
Nebo někdo ve vzorečku "F = m * a" vidí rychlost? [wink]
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 09. listopadu 2021 - 14:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25333
Registrován: 5-2002
Prag: počáteční hup je spíš danej tim, že prasknutim horního lana nastane převaha působení dolního protitahu a závěs tim pádem kabinu dost rychle předběhne ... by to nejspíš tolik nejančilo a kabina by neměla důvod se opožďovat za závěsem
Kabina ten důvod samozřejmě má - dokud se ten závěs dostatečně nenakloní, tak ji jen nese, ale nikam netáhne.
Čili nejdřív se musí podvozek rozkladem síly v závěsu rozjet po laně dolů, tím dojde k naklonění závěsu a tím teprve začne zrychlovat i kabina. Nějaký (proti)tah to nanejvýš posílí, ale rozhodně není hlavní příčinou (navíc celkem záhy pomine).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 09. listopadu 2021 - 17:51:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 10-2018
Hajnej:
"Kabina ten důvod samozřejmě má - dokud se ten závěs dostatečně nenakloní, tak ji jen nese, ale nikam netáhne.
Čili nejdřív se musí podvozek rozkladem síly v závěsu rozjet po laně dolů, tím dojde k naklonění závěsu a tím teprve začne zrychlovat i kabina."

Samozřejmě, asi jsem měl spíš napsat že se ty dva efekty sečtou. Jenže to co píšeš nastane postupně, se zrychlenim korigovanym dle sklonu lana, čili sto metrů nad dolní stanicí to asi nebudou ani ty dva metry za kvadrátsekundu, sto metrů pod horní to bude podstatně víc, ale bude to trvat několik sekund, než se dolní kabina začne vracet a horní dostane dvojnásobnou rychlost, protože na rozdíl od tý Italie kde dojížděla k platforně šourem už asi frčela dolu plnou. Ale ten drastickej hup co nastává ve videu hned v první sekundě bych spíš přičetl síle, kterou je napnuté dolní lano. Sekunda na odhození průvodčího do kouta zcela stačí.

Docela škoda, že to na Ještědu nikdo netočil, ale třeba se to dá v nějakym softwaru celý namodelovat podrobně.
Úterý, 09. listopadu 2021 - 18:28:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 403
Registrován: 10-2018
Vlastně bych si na to mohl vymyslet kinematickej model a numericky si to vyintegrovat v céčku třeba po desetině sekundy, ale v mym věku už se mi s tim nechce párat.
Délka lana 1200 m, převýšení 400 m, čili střední zrychlení ve směru lana asi g/3 s rozptylem g/6 až g/2 podle aktuální pozice v prověsu. Hmotnost tažného či přítažného lana na každé straně asi 3500 kg, to tam taky vneslo na nějakou dobu slušné síly v tahu i po ztrátě napnutí, jak se prověšovalo na zem. Délka kyvadla asi 5 metrů, a co mi schází a nedokážu to slušně odhadnout, je hmotnost vlastního pojezdu a hmotnost kyvadla s kabinou vs výška jeho těžiště. A počáteční napětí toho přítažnýho lana.
Úterý, 09. listopadu 2021 - 18:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 11-2021
Moment setrvačnosti kyvadla odhadneš z doby kyvu a kývání kabin je na videích vidět. Zas tak velké slušné síly lano nevneslo, z pohledu kabiny to je jen další závaží a přidáváním závaží to zrychlovat nebude.
Úterý, 09. listopadu 2021 - 21:29:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 404
Registrován: 10-2018
Nemyslim, je to řetězovka o docela slušné rozprostřené hmotnosti (reálně o něco menší, protože lano není plná tyč), která se transformuje kromě vertikálně působícího "závaží" i do bočních sil, kterými působí na body zavěšení. Postupně se prověšuje, až lehne na zem a pak už působí jen volná část jako to "závaží" a posléze i vyvozuje nějaký odpor z tahání po zemi, ale to už je kabina nejspíš taky dole. Zřejmě by se dala z odhadnutých průhybů dopočítat i původní napínací síla v okamžiku utržení. Ale nebyla by to žádná snadná úloha zpaměti, to bych nechal forenznim mechanikům.
Úterý, 09. listopadu 2021 - 22:24:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25335
Registrován: 5-2002
Prag: Ale ten drastickej hup co nastává ve videu hned v první sekundě bych spíš přičetl síle, kterou je napnuté dolní lano.
Ne nutně - v tu dobu je přece největší momentová nerovnováha.

Vlastně bych si na to mohl vymyslet kinematickej model a numericky si to vyintegrovat v céčku třeba po desetině sekundy, ale v mym věku už se mi s tim nechce párat.
Nač Céčko - stačí Excel a ještě si v něm můžeš udělat grafy.
Já si třístupňový brzdění s Class 313 modeloval taky v něm.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 10. listopadu 2021 - 08:40:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7800
Registrován: 9-2011
Moment setrvačnosti kyvadla odhadneš z doby kyvu
Pardon že zase ruším s fyzikálními vzorci, ale kde je ve vzorci

T = 2pí * odmoc(l/g)

vidět moment setrvačnosti?

Doteď jsem si teda myslel, že kyvadlo kejvá nezávisle na své hmotnosti, bzw. momentu setrvačnosti.
Pravda, přesně to platí jen pro matematické kyvadlo. Ale stejně - z doby kyvu a odhadnuté délky závěsu jsem schopen určit tak to géčko, příp. (při znalosti géčka) ověřit hodnotu pí [happy]
Všichni jste volové. Servít
Středa, 10. listopadu 2021 - 11:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 11-2021
Jak můžeš žít bez odmocnina z mgr /J? J nutně potřebuješ, abys moh' spočítat, jak se působení slušných sil rozdělí mezi úhlové a posuvné zrychlení kabiny. Já jsem tyhle úvahy o simulaci pohybu lanovky jednou slyšel přímo na místě: vyškrábali jsme se nahoru, podal jsem horskému vůdci flašku rumu a on nějak zapomněl, že to není voda. Lanovka ještě dřímala a já tam s ním čekal, až bude schopen transportu dolů po svých, takže v povzbuzování simulačních fantazií mám praxi.
Středa, 10. listopadu 2021 - 11:04:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25338
Registrován: 5-2002
AL: To platí pro matematické kyvadlo. Pro fyzikální je v té závorce pokud se nepletu J/mgx, kde x je vyosení těžiště.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 10. listopadu 2021 - 12:54:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7801
Registrován: 9-2011
Tak jo, přesvědčili jste mě, že si mám jít pro popel a lopatku. [wink]
Všichni jste volové. Servít
Středa, 10. listopadu 2021 - 14:21:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25339
Registrován: 5-2002
Pozdravuj tam Mirka Zv. [wink]

Ale já si s tou lanovkou taky trochu naběhl - ono to přítažné lano bude mít už od pár metráků hmotnosti fakt tah jak kráva.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 10. listopadu 2021 - 17:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 6-2015
Šotovyšetřovatelé mohou absolvovat kurs:
http://www.aldr.cz/doc/kurz-monter-ocelovych-lan-pro-zarizeni-oso bni-lanove-dopravy
Pikehead
Středa, 10. listopadu 2021 - 20:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7727
Registrován: 3-2007
Nechce se mi věřit, že něco takového se dá naučit během dne. Nepracoval nějaký jednodenní absolvent u ČD?

Ale díky za odkaz na zajímavý web, jsou tam i užitečnější kurzy.
Středa, 10. listopadu 2021 - 20:11:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10249
Registrován: 5-2007
Pikehead: Ja myslím, že sa tam úplne nepredpokladajú ľudia "z ulice".
Středa, 10. listopadu 2021 - 20:21:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 11-2021
Když se dá za den naučit základní pletení fuseklí i košíků, proč by to nemělo jít u ocelových lan pro osobní dopravu? Úplně levýho tam nepošleš a úplně blbýho taky ne, když má znalost norem v prerekvizitách.
Středa, 10. listopadu 2021 - 20:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10250
Registrován: 5-2007
Hlavne tam pošleš človeka, ktorý už okolo lanových dráh niečo nabehal a sám si naznal, že má dosť kompetencí na to, aby k tomu dostal aj to razítko pre samostatnú činnosť. Toto nie je rekvalifikačný kurz na pracáku. A keď už aj, je tam štátna skúška pred komisiou, takže v prípade, že sa dotyčný ukáže ako nie úplne schopný, tak mu to proste nedajú. A keď by ju už aj "nováčik" dostal, sotva potom pôjde samostatne zapletať niečo rizikovejšie ako nejaká POMA.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pikehead
Středa, 10. listopadu 2021 - 20:43:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7730
Registrován: 3-2007
Už je mi to jasný, je to "vyšší dívčí" pro lanovkové techniky. Ostatně na tohle bych čekal spíš pár specializovaných lidí v republice než že to umí každý provozovatel.
Čtvrtek, 11. listopadu 2021 - 05:26:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 769
Registrován: 10-2005
Asdf:
"A keď by ju už aj "nováčik" dostal, sotva potom pôjde samostatne zapletať niečo rizikovejšie ako nejaká POMA.
"
Jen tak na okraj. Když mi bylo asi 14 zažil jsem na asi 350m kotvě vzor Transporta prasknutí lana. Byla to taková šlupa a švihlo i s těmi relativně těžkými kotvami tak, že bych si rozhodně nechtěl něco podobnýho zopakovat. Naštěstí se tehdy nikomu nic nestalo.
Čtvrtek, 11. listopadu 2021 - 06:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 5-2002
Zaplést přetržené ocelové lano není žádná vyšší dívčí: oba roztřepené konce zarovnat, podvázat, rozplést na délku zápletu a něco k tomu, aby to bylo za co chytit, vyseknout duši a pak pěkně zaplétat 2 x přes jeden pod dva, potom každý druhý pramen vyseknout a ty zbylé zaplést 3 x přes jeden pod tři, to samé z obou stran a na závěr vyseknout majzlíkem to "něco k tomu". Záplety jsme se učili v kurzu v aeroklubu, to nám bylo 14-16 roků. Opravit přetržené lano k navijáku bylo v polních podmínkách uprostřed ranveje za provozu na 15 minut práce. Záplet vydržel překvapivě víc, než původní lano. Při nešetrném zacházení spíš prasklo lano na jiném místě, přervala se pojistka, nebo to ruplo ještě jinde, než aby se rozpletl záplet. Postup u lanovek bude - troufám si odhadnout - obdobný. Jistě, je na to potřeba nějaká zkouška, ale to je na dráze i v letectví zcela běžné k prakticky jakékoliv činnosti.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 11. listopadu 2021 - 07:45:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1698
Registrován: 10-2011
Nějaký ten de bílek ze zahraničí... [happy]
McBain
Čtvrtek, 11. listopadu 2021 - 11:14:38  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26876
Registrován: 5-2002
Viajero:
"Asdf:
"A keď by ju už aj "nováčik" dostal, sotva potom pôjde samostatne zapletať niečo rizikovejšie ako nejaká POMA.
"Jen tak na okraj. Když mi bylo asi 14 zažil jsem na asi 350m kotvě vzor Transporta prasknutí lana. Byla to taková šlupa a švihlo i s těmi relativně těžkými kotvami tak, že bych si rozhodně nechtěl něco podobnýho zopakovat. Naštěstí se tehdy nikomu nic nestalo."

Já jsem zhruba v tomtéž věku byl u toho, jak dva pracovníci SLZ (Sady, lesy, zahradnictví [happy]) chtěli za pomocí Multikáry a konopného lana vyrvat nevykopatelný pařez. Multikára na napnutém laně nejdřív chvíli hezky tancovala a pak lano ruplo. Blbý bylo, že jeden z těch týpků stál přímo uprostřed a ještě si klekl, aby na to dobře viděl. Samozřejmě to jedním koncem lana schytal přímo do ciferníku, na tu ránu a jeho následné zhroucení asi nikdy nezapomenu.
Čtvrtek, 11. listopadu 2021 - 14:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2128
Registrován: 5-2007
https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/jested-lanovka-pruvodci-hejtm an-oceneni.A211111_085127_liberec-zpravy_jape [ok]
Čtvrtek, 11. listopadu 2021 - 17:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 217
Registrován: 5-2013
McBain-můj spolužák ze základky takhle přišel před léty o tátu. Lano bylo ocelové i s něčím na konci. Vzpomněl jsem si na to když jsem v té fotogalerii viděl ty dva u toho navijáku, jak přímo v ose lana sledují taženou kabinu.
Jeffer
Čtvrtek, 11. listopadu 2021 - 19:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 973
Registrován: 1-2005
Ešte by som podotkol, že čo sa týka pohybu kabíny, tak nakoniec to inak ako numerickou simuláciou asi rozumne nepôjde – príliš komplikovaný systém:
– podvozok je pohyblivo položený na nosom lane, tj. pohybuje sa podvozok, lano pruží, podvozok môže nadskočiť,
– kabína sa nakláňa v kĺbe na závese,
– v kabíne je voľne uložená hmota (ľudia, ktorý sa zvalia, keď sa kabína prudko pohne),
– pôsobí ťah ťažného (ten prestane) a príťažného lana,
– teda
a) moment zotrvačnosti sa prakticky určite nedá zanedbať a naviac nie je konštantný,
b) nie je splnená podmienka malých kyvov (tj. neplatí sin αα pre α v radiánoch, čo veľmi dobre funguje pre α<3° a ako-tak až niekam k 50°) čo je dôležité zjednodušenie diferenciálnej rovnice pre kyvadlo aby bola jednoducho analyticky riešiteľná a aby z nej to √g/l mohlo vypadnúť.

Rozhodne by som nečakal, že lanovka po prasknutí ťažného lana urobí takú divočinu, ako tá v Taliansku.
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Čtvrtek, 11. listopadu 2021 - 20:11:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 858
Registrován: 7-2017
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/vlak-s-cestujicimi-najel-na-m ladoboleslavsku-na-hever-ktery-na-trati-zapomneli-delnici-4037779 0 . . . . . . . . [masinka]
McBain
Čtvrtek, 11. listopadu 2021 - 23:48:38  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26882
Registrován: 5-2002

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tohle je svým způsobem strašně divný. A co ten druhý nešťastník? Který podle všeho vůbec nedostal šanci?
Ghost
Pátek, 12. listopadu 2021 - 08:59:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2440
Registrován: 1-2011
Kolelač: Mluvčí Správy železnic podala opět kvalitní výkon: Podle Friebové hever na trati zapomněli pracovníci firmy, kterou si Správa železnic najala na opravu v sousední koleji.
Ano v sousední koleji na jednokolejné trati[pozor] [crazy] [kladivo]
Miroslav_ Zikmund
Neděle, 14. listopadu 2021 - 14:36:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 2-2016
Jeffer : počkej(-te / -me) si na závěry vyšetřování, které dají odpověď na otázku zda je prasklé (přetržené) lano PŘÍČINOU nebo NÁSLEDKEM ...
Mladějov
Neděle, 14. listopadu 2021 - 15:03:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17064
Registrován: 3-2007
A to vyšetřování bude dělat kdo? DI? No tak to se taky nemusíme dočkat vůbec - oni na složitější nebo konfliktnější věci prostě nemaj.
Viz řada nikdy nepublikovaných Závěrečných zpráv.
Neděle, 14. listopadu 2021 - 18:04:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 117
Registrován: 9-2009
Když jsem se letos na pdzim toulal po Jizerkách a okolí, byl jsem 14. září na večer na Ještědu. Lanovka už nejezdila ale byla již odstavená na nocování. Když jsem nyní zpracovával fotky, všiml jsem si, že tehdy byly obě kabiny modré. Nemá někdo povědomí, kdy byla 1 vyměněna za červenou?.
(výřez)
Neděle, 14. listopadu 2021 - 21:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2130
Registrován: 5-2007
Připomenutí výročí...[sad]
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kdo-dal-zahadnou-zelenou-nejve tsi-vlakove-nestesti-nema-vysvetleni-180268
P_v
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 02:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2657
Registrován: 5-2002
Pa_mir: Ta červená byl reklamní polep na Innogy.
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 08:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 314
Registrován: 5-2014
Mladějov: A jak to tedy, prosím tebe, s těmi závěrečnými zprávami je? Překvapilo mně, že na pravidelném školení zaměstnaců v elektronické podobě již byly prezentovány pod záštitou DVI nehody z Lázní Kynžvart ( v tu dobu ještě nebyla závěrečná zpráva DI uveřejněma ) a z Českého Brodu ( doposud nezveřejněná )
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 08:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4869
Registrován: 1-2010
Lanovka už nejezdila ale byla již odstavená na nocování.

Kabiny nocují "venku" uprostřed mezi stanicí a podpěrou?
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 09:59:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1318
Registrován: 3-2013
Pokud byla červená kabina nedávno měněna, teoreticky mohlo k nějakému osudnému opomenutí dojit při tom. Předpokládám, že to bude předmětem vyšetřování.
Sám jsem na příčinu zvědav. Průvodčímu to bohužel život nevrátí, ale mohlo by to zabránit opakování nečeho podobného.
Němec_z_ova
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 15:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4374
Registrován: 4-2009
Kabiny nocují "venku" uprostřed mezi stanicí a podpěrou?

Je to možné, těžní klec na dole Svornost v Jáchymově také spouštějí z bezpečnostních důvodů z úrovně ohlubně o pár desítek metrů dolů do šachty.

TMB: Nebo byla kabina nedávno pouze polepena reklamou. O loňské výměně kabiny na ještědské lanovce bylo v médiích referováno.

mAzi.80: Na závěrečnou zprávu z Českého Brodu číhám s napětím už cca 2 měsíce.
Mufloni nepatří na koleje[pozor][pozor][pozor]
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 16:36:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11583
Registrován: 5-2002
ad Němec z OVA: Na závěrečnou zprávu z Českého Brodu číhám s napětím už cca 2 měsíce.

No, mě tam toho chybí více, například Domoušice - Hřivice z 19.5.2019 [angry]

Zajímavé je, že zprávy z přejezdů Ctrl+c a Ctrl+v jedou jak na běžícím pásu (zde DI tvrdí, že jim to nařizuje zákon, když to jsou větší následky, nicméně ať je to bez zranění nebo se třemi mrtvými, děje jsou jak přes kopírák). Pernink a Kynžvart byly docela rychle a najednou nic: Masaryčka rok a 10 měsíců, Běchovice a Český Brod rok a 5 měsíců, Mstětice rok a tři měsíce, Kdyně rok a dva měsíce (a ta už je přitom už u soudu), Úpořiny taktéž téměř rok a dva měsíce.

Ze zákona je rok stejně jako dopravci mají na Závěrečnou zprávu dva měsíce dělej jak umíš a na rozdíl od DI ČR si dopravci a provozovatelé dráhy nemohou vybírat, musí zpracovat všechny MU...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Miroslav_ Zikmund
Čtvrtek, 18. listopadu 2021 - 18:40:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1052
Registrován: 2-2016
Mladějov : DI provádí vyšetřování v rámci "trestního stíhání neznámého pachatele" pro podezření z trestného činu obecného ohrožení ? To je mi novinka ....
Čtvrtek, 18. listopadu 2021 - 21:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 2-2010
Zase dva náctiletí pod vlakem.
Akorát nebyli na přejezdu ani přechodu ale 20 m od něj, uvnitř kolejiště ve tmě, v oblouku šli otočeni od 3918 směrem do stanice. Dělalo na nich asi 20 lidí, 10 zajišťovalo další okolo, letěly pro ně dva vrtulníky, Ostravka zůstala stát hodinu u vjezdu, rožnovku uvolnili za další hodinu.
No, tak snad to dobře dopadne PS: aspoň pro jednoho.

(Příspěvek byl editován uživatelem Amper.)
Pátek, 19. listopadu 2021 - 01:39:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 2-2010
Zrušeno na žádost autora.
Pátek, 19. listopadu 2021 - 09:24:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 338
Registrován: 7-2006
Tak Valašské Meziříčí a nehoda u vlaku Os 3918 Rožnov pod Radhoštěm - Hulín - Kojetín dopadla špatně pro oba kluky😣

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/vlak-ve-valasskem-mezirici-sr azil-dve-deti-40378442#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novi nky.sznhp.box&dop_req_id=P6MRy4E7djj-202111190817&dop_id=40378442 &source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source= www.seznam.cz
Miroslav_ Zikmund
Pátek, 19. listopadu 2021 - 09:31:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1054
Registrován: 2-2016
Amper - neučí a učit nebude ... to by se muselo ve škole především učit, že při pohybu v jakékoli dopravní cestě (včetně vyznačených přechodů pro chodce na vozovce - nevyjímaje zeleného panáčka - nelze mít v uších / na uších sluchátka a čumět do mobilu). [smrt]

Pro srovnání - hlášení staničního / zastávkového rozhlasu pro veřejnost - "... nevstupujte do kolejiště před zastavením vlaku ..." načež stádo se vrhá směrem ke koleji, na níž je ohlášen příjezd vlaku .... [crazy]

Mimo jiné drobnost - s účinností od 1.1.2021 není pojem kolejiště v předpisech SŽ definován ... [biggrin]
Pátek, 19. listopadu 2021 - 10:12:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25383
Registrován: 5-2002
Ziki: Pro srovnání - hlášení staničního / zastávkového rozhlasu pro veřejnost - "... nevstupujte do kolejiště před zastavením vlaku ..." načež stádo se vrhá směrem ke koleji, na níž je ohlášen příjezd vlaku
No, to je právě ono. Tohle hlášení je totiž nesmyslné a alibistické a tudíž píčovité.
Vede jenom ke vzniku syndromu převarování, kdy ve výsledku nikdo nedbá na nic.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 19. listopadu 2021 - 10:53:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2133
Registrován: 5-2007
Taková inspirace z polského města Ketrzyn (omlouvám se, název není napsán přesně) - Odlož telefon a žij!! Mají to tam u naprosto všech přechodů...[ok] pěkně na zemi, aby to viděli ti co čučí na display - a i kdyby to pomohlo jen jednou...


(Příspěvek byl editován uživatelem Jarda Krapas.)
Pátek, 19. listopadu 2021 - 10:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 2-2010
V hlášence z ValMezu jsou už uvedeni oba jako usmrceni a teď jde informace, že to tak není. Tak snad ve vyhodnocení bude aspoň u jednoho vzkříšení.
Petr_hradecký
Pátek, 19. listopadu 2021 - 11:33:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4604
Registrován: 4-2015
@Amper: podle teď 45 minut starého článku na Deníku jeden zraněním podlehl po dlouhé resuscitaci, druhý je v nemocnici v Ostravě a bojuje o život... [sad]

BTW: váš komentář 1265 je hodně drsný...
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Pátek, 19. listopadu 2021 - 13:32:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 617
Registrován: 5-2010
Miroslav Zikmund: Pokud by cestující na frekventované stanici typu Dobřichovice (běžně nástup 50 a více osob do jednoho vlaku) začali vstupovat do kolejiště až po zastavení vlaku, tak bude nastupování trvat cca 3x déle - tedy místo 1 min cca 3 min.
Pátek, 19. listopadu 2021 - 13:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7819
Registrován: 9-2011
1265 nebyl drsný, ale drsně upřímný.
Já bych ho nechal veřejně předčítat jako varování. Škoda, že ho autor nechal odstranit.
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 19. listopadu 2021 - 14:05:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7624
Registrován: 9-2005
Hlášení staničního rozhlasu jsou stále dosti dementní. Stále. Bohužel.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Petr_hradecký
Pátek, 19. listopadu 2021 - 14:59:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4605
Registrován: 4-2015
Taky nechápu, proč je najednou pryč... Bylo to sice drsné, ale taky brutálně upřímné svědectví na místě přítomného. Pokud se tyhle věci nebudou veřejně říkat, furt to zůstane stejný...
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Jezovec
Pátek, 19. listopadu 2021 - 15:15:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 217
Registrován: 1-2004
Hajnej:
"Ziki: Pro srovnání - hlášení staničního / zastávkového rozhlasu pro veřejnost - "... nevstupujte do kolejiště před zastavením vlaku ..." načež stádo se vrhá směrem ke koleji, na níž je ohlášen příjezd vlaku
No, to je právě ono. Tohle hlášení je totiž nesmyslné a alibistické a tudíž píčovité.
Vede jenom ke vzniku syndromu převarování, kdy ve výsledku nikdo nedbá na nic."

Při nevstupu kolejiště před zastavením vlaku též zhusta následuje hlášení průvodčího "Tak jedete s náma nebo cóóó?"