Diskuse » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 08. 10. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Zrušené tratě do 08. 10. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 19. května 2021 - 20:00:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 4-2021
Středa, 19. května 2021 - 20:13:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6483
Registrován: 12-2004
809 307: Předchozí spoj ze Straškova taky nejel prázdný, ale jeli jen šotoprojížděči.
Až z Kmetiněvsi nástup "nešoto" a pak ve Zlonicích, ti jediní by asi jeli i tehdy, pokud by nevyšla zpráva o možném ukončení.
Možná ale ti šotouši z Německa, co se tam pohybovali ve více vlacích, jeli i tak a zrovna to tak vyšlo.
Středa, 19. května 2021 - 20:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3913
Registrován: 5-2003
Takže na náhradu by nestačil transit,ale byl by potřeba nějaký midibus..nevím,dokazovat smysluplnost lokálky 8 cestujícími asi není to pravé..[lol]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Středa, 19. května 2021 - 20:25:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8404
Registrován: 12-2011
Jsem tam byl zašotoušit před sedmi lety. Ze Straškova do Zlonic ve dvou lidech, mimo mě. Ze Zlonic na Straškov jeden cestující.


Teď tam jezdí víc lidí, protože to teď jezdí o víkendu a projížděči obvykle v pracovní dny nemůžou, protože škola nebo práce.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Středa, 19. května 2021 - 20:42:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6484
Registrován: 12-2004
intelpetr: Já tam zažil i o něco víc lidí na jednom spoji(myslím středoškoláci(??) ) ale na rok si nevzpomenu, cca před 8-10 lety.

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Středa, 19. května 2021 - 21:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 767
Registrován: 10-2011
No ale je třeba brát širší souvislosti. I když si na sebe lokálka nevydělá, tak zvyšuje atraktivitu železnice tím, že může cestující dojet až do své obce vlakem. Samozřejmě pokud se zařídí zaručený přestup na autobus v rámci IDS, tak je toto částečně vyřešeno (tarifní problém - pokud přijede cestující dálkovým vlakem s tarifem ČD, tak lokálkou by pokračoval stejným tarifem, v autobuse platí novou jízdenku IDS nebo tarif dopravce).

Problém mnoha lokálek je to, že se prostě dřív stavěly tak, že zastávky jsou od vesnice daleko. Když dřív nebyly autobusy tak rozšířené, tak lidi ještě rádi šli. Ale když jim dneska jede autobus do středu obce, tak proč by chodili na vlak (tuto vaši konkrétní lokálku neznám, beru příklad z královéhradeckých). A to je problém zejména "nákladních" lokálek, kdy se na obce po trase původně nemyslelo a ty zastávky byly spíše pro dobrý pocit. Dneska už nikdo nebude řešit podej vozové zásilky na nějakém zapadlém nákladišti a radši si objedná náklaďák přímo do firmy, kterej je flexibilní a oproti systému jednotlivých vozů ČD Cargo často rychlejší.

Ale pokud se na tohle budeme dívat pouze ekonomickým pohledem, tak má smysl pouze vysokokapacitní příměstská nebo dálková železniční doprava. A kdo ví, co se stane, až doslouží 810, které dost lokálek zachraňují. Až kraje uvidí kalkulaci dopravců na novější "kolejové autobusy" (jestli je někdo vůbec bude vyrábět), tak dost lokálek padne dle mého názoru.
Středa, 19. května 2021 - 21:24:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8406
Registrován: 12-2011
Pokud by se zastavila osobní doprava v úseku Vraňany - Straškov v pracovní dny, tak nějaké peníze by šly alokovat do ostatních šukafonů pod Řípem. Udržovat při životě má smysl jen Roudnice - Bříza obec, zbytek jsou tratě jen na dožití, maximálně s víkendovým provozem přes sezonu.
Old_shane
Čtvrtek, 20. května 2021 - 03:19:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 107
Registrován: 5-2010
Soudruzi dopravní odborníci, vy nechápete v první řadě jednu věc a tou je, že to není o penězích, ač se skloňují jakkoli často, ale o politice, o skutečné politice. O tom, kdo vyhraje volby, zajímavé místo v zajímavé správní radě a rozhodně to není o tom, že se někde něco ušetří. Jestli takovým vlakem jede 5 nebo 50 lidí je naprosto jedno a to fakt řeší jen kecalové tady. Též je úplně jedno, jestli se ten dotyčný jmenuje Tužín, Jetelina, Hošek nebo Slavík. Všechno je jen vzájemné popichování lidí bez faktického vlivu na věc, je to jen o jakémsi budování virtuální vysněné železnice ve stylu Open TTD. Pravdou ale je, že někteří z vás toto pochopili a došlo jim to, co tady píšu a na rozdíl od dřívějška, kdy tu valili kilometry slintů pochopili a buď se stali součástí systému, nebo i odešli do výroby a jsou aspoň něčím užiteční.

Jen tak hodně pod čarou si někdy, až vám nepůjde stolice, spočítejte, kolik stojí za rok lokálka kolem Straškova a kolik stojí zhurvený projekt a organizace provozu kolem Brandýsa nad Orlicí za jeden jediný den. Pak vám třeba ale opravduopravdicky dojde, že to celé rozhodně není o penězích. Tschüss děcka :-)
Kde blb, tam nebezpečno. (Jan Werich)
Čtvrtek, 20. května 2021 - 06:10:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6485
Registrován: 12-2004
Old shane: Soudruhu odborníku, o penězích to samozřejmě nakonec taky je.
I když v případě dejme tomu letního provozu někde např. u Straškova, by nešlo o néjaké velké drámo v rámci kraje.

Co se týka politiky, tak tam např,. byl vždy i strach z OSŽ + některých fanoušků dopravy (hlavně železnice)
kteří se snažili "rozvířit vodu", i když návrh politiků nemusel být pro většinu vůbec špatný.

Takže se stávalo (stává),že politici apd. raději nedělají nic, aby se na ně nepoukazovalo.
Těm, co se jich takové uvažováni a jednání netýká[ok]


Pak se v různých "Kožlanech" nemůžou divit, že tak dlouho trvá, než se něco zlepší.

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Čtvrtek, 20. května 2021 - 06:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6736
Registrován: 7-2011
Venda_Voltr:
"No ale je třeba brát širší souvislosti. I když si na sebe lokálka nevydělá, tak zvyšuje atraktivitu železnice tím, že může cestující dojet až do své obce vlakem. "
Atraktivita pro většinu cestujících především spočívá v tom, že dojedou relativně "rychle" a "pohodlně" (minimum přestupů a čekání). Takže například sice přímý vlak, ale jedoucí v úterý a v dubnu, navíc třikrát tak dlouho jako jiná doprava, moc atraktivity asi skýtat nebude a cestující raději zvolí (a taky volí) jinou alternativu.
Čtvrtek, 20. května 2021 - 15:02:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6486
Registrován: 12-2004
Dnes ráno na ČT ve zprávách reportáž o lokálkách ve St. kraji, kde se bude jednat o omezení, popř.zastaven Os. (?Nebylo to ze včera?)

Mimo jiné tam byl natočen prázdný šukafon(teda alespoň jeden člověk tam byl[crazy]) na Lužec i připomenutí nového mostu tam atd.
Tom_tužín
Čtvrtek, 20. května 2021 - 18:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 6-2005
Old shane:
Jo, s tím bych stoprocentně souhlasil. Já se pohybuju v oblasti ještě trochu jiných výpočtů, konkrétně toho, kolik stojí opravy silniční sítě a kolik by se dalo ušetřit, kdyby těžká vozidla neopotřebovávala nadměrně naši zanedbanou silniční síť a alespoň částečně využila tu síť, která pro tyto účely byla našimi pradědy postavena coby "železná silnice" (tedy železnice).

Při těchto výpočtech se dostávám pro jednotlivé stavby (malého rozsahu) minimálně na milionové hodnoty, komplexní opravy silnic v ucelených úsecích (včetně mostů) se nám šplhají minimálně do stamilionů. To, co nastalo po letošní zimě je dost fatální průser, neb řada cest držela hlavně proto, že moc nemrzlo. A potom přišla jedna zima, která byla "abnormální" tím, že byla normální (tedy s mrazem a sněhem), a najednou se rozpadly i ty "nějak" opravené cesty, u nichž to nikdo nečekal. Přitom je to zcela logické, pouze došlo k tomu, že promrzlo podloží, na které se při všech těch opravách povrchů mnoho desetiletí ani nechytlo, protože "nebyly peníze" a "pár let to ještě vydrží". Do toho samozřejmě propad daňových příjmů ...

A je fakt celkem vtipné, že ve světle těchto stamilionových či miliardových průserů je pro optimalizační šotouše téma č. 1 Straškovské či Chornické lokálky. Přitom zrovna ty Chornické lokálky pomohly odvézt značné množství kalamitního kůrovcového dřeva, čímž ochránily silniční síť před tímto osudem:


za mně je něco takového úspora, která s přehledem obhájí náklady na provoz těch tratí (včetně oprav) na mnoho let dopředu. Jen to chce uvažovat trochu jinak než tisíckrát omletým příběhem typu "jel jsem prázdným šukafonem ...". O tom to fakt není, a je v tomto měřítku úplně fuk, jestli jedou šukafonem dva lidi nebo třicet lidí.
Čtvrtek, 20. května 2021 - 18:25:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6487
Registrován: 12-2004
Nevím, že by tady někdo odsuzoval nákladní dopravu přes Chornice, nebo jinde.
Byť jde o dočasnou záležitost s kůrovcem.
Můžete dát odkaz?

Jestli je využívaná os. žel. doprava samozřejmě jedno není a to hned z více důvodů.
Chce to mluvit konkrétně, kde je přínosné "hodit něco, "někoho" na koleje.
Na to nemáte dostatený přehled, jak jste sám v minulosti zdůrazňoval.
Vaše nenávist k silniční dopravé tomu taky moc nepřidá.

Bez ohledu, že projektujete i pro na silniční dopravu.
Čtvrtek, 20. května 2021 - 18:47:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 190
Registrován: 12-2020
Trať Vraňany - Straškov leží z větší části již v Ústeckém kraji. Lidí tam jezdí málo, stejně tak Lužec. Chtělo by to úplnou změnu dopravní obslužnosti s zastavováním rychlíků ve Vraňanech. Tím by došlo k zkrácení jízdní doby z 1 hodiny na polovinu mezi Vraňany a Prahou. Lužec i všechny obce mají zastávky v poměrně dobré vzdálenosti a probíhá tam i nová zástavba. Při tomto konceptu je dle mého míněmí naděje na větší zvýšení provozu, protože by jízdní doba byla konkureceschopná k automobilům.
Tom_tužín
Čtvrtek, 20. května 2021 - 20:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1295
Registrován: 6-2005
Zzz:
A můžu se zeptat, čím se u mně ta nenávist k silniční dopravě projevuje? Tím, že se snažím vysvětlit potřebu ochrany silnic před přetížením? Nebo tím, že na kole toho po silnicích najezdím víc (a upřímně i raději) než vlakem? Nebo snad tím, že veškerá moje práce se točí kolem oprav silniční sítě?

Kdyby existovala vysoká škola demagogie, byl byste tam minimálně docentem.
Čtvrtek, 20. května 2021 - 22:46:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5201
Registrován: 4-2003
Tome Tužíne, očividně jste nepochopil téma diskuze – řeč se vede o železniční osobní dopravě a jejím rozsahu, resp. (ne)zachování. Poznámky o nákladní dopravě a údržbě tratí tak jsou poněkud mimo. Tedy pokud není kalamitní dřevo odváženo na sedačkách 810 v rámci ZDO.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 20. května 2021 - 23:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2008
Registrován: 11-2005
Poznámky o nákladní dopravě a údržbě tratí mimo nejsou[pozor] Spolu to totiž souvisí, nákladní doprava
je pod rozlišovací schopnost cestující veřejnosti a současné velké stavby na železnici jsou ku prospěchu cestujících a osobky,
ne však tolik ku prospěchu a potřebám nákladní dopravy. Když se železnice nevyužívá pro osobní účely, neobhájí se
pro nákladní dopravu, tak je to bohužel nastavené. ŽESNAD se snaží, ale je stále "malý pán".
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Tom_tužín
Pátek, 21. května 2021 - 10:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 6-2005
Je to tak, v dopravě všechno souvisí se vším, což je těžké vysvětlit některým lidem, jejichž myšlení se pohybuje kdesi mezi (údajně) prázdným šukafonem a autobusem na návsi. Třeba jenom v takovém "detailu", že silniční síť devastovaná těžkou nákladní dopravou je mnohde už vysloveně nebezpečná i pro autobusovou dopravu. Stačí když najede na zničenou krajnici, která se pod ním utrhne. A krajnice jsou zničené už skoro všude. Když linka jede po silnici, která má šířku 4,5 metru, a potká se na ní 2,5 m široký autobus s jiným 2,5 m širokým vozidlem (plus minus mají tuto šířku veškerá větší nákladní auta), tak to prostě jinak než najížděním na krajnice nezvládnou. Kdo nevěří, nechť se zeptá strýčka Gůůgla třeba na "autobus v příkopě". Vypadnou mu desítky odkazů. A opravdu to v drtivé většině případů není nešikovností řidiče.

To byl jen jeden příklad namátkou, pokračovat by se dalo třeba tématem mosty v havarijním stavu, zničená či nefunkční bezpečnostní a záchytná zařízení atd. atd.
Pátek, 21. května 2021 - 12:36:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5202
Registrován: 4-2003
V kontextu krajské objednávky dopravní obslužnosti jsou odbočky k železniční nákladní dopravě skutečně mimo. Do hry by nákladní doprava vstupovala jedině v případě silné vytíženosti tratí, kde by osobní a nákladní doprava soupeřily o volnou kapacitu. Což však u diskutovaných tratí nehrozí. To, že se budou někteří předhánět ve vymýšlení absurdnějšího oslího můstku, na faktu nic nemění.

Tome Tužíne, a zkoušel jste v Googlu hledat spojení např. "nehoda osobního vlaku"? Taky se zobrazí množství odkazů. Pokud má být váš argument autobusem v příkopě relevantní, pak je třeba zasadit ho do celku. Tedy na kolik buskm připadá jeden autobus v příkopě v důsledku utržené krajnice. Bez této informace je zmínka o odkazech na Googlu nicneříkajícím plácnutím. A když chcete provádět komparaci s železniční dopravou, pak tentýž údaj musíte získat i pro železnici – tedy na kolik vlkm připadá jedna analogická nehoda vlaku. Tak s chutí do toho, jsem zvědavý, s jakými daty přijdete.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 21. května 2021 - 13:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6488
Registrován: 12-2004
T T: Já vás rovněž považuji za demagoga, ale to není podstatné.
Pokud necítíte nesnášenlivost k silniční dopravě, tak je to hezké, mě to za ty roky
z vašich mnoha sdělení takto rozhodně nepřišlo( o kole i projektech samoz. vím).
Takže bych tuto část uzavřel.

Ale teď zpět k tématu: Kdo tady kdy psal proti nákladní dopravě v okolí Chornice?
Vůbec si to nevybavuji, jen osobní dopravu zde.
Sobota, 22. května 2021 - 19:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1305
Registrován: 8-2015
D Wachtlbahn zrušená úzkokolejka 900 mm https://de.wikipedia.org/wiki/Wachtlbahn
Pochopil jsem správně, že trať byla snesena? Kde skončila vozidla?
Díky Kwasi
Sobota, 22. května 2021 - 20:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 591
Registrován: 6-2003
Tvůj link nefunguje a nepochopil jsi správně. Podle https://bimmelbahn-forum.de/forum/index.php?thread/14876-ein-paar -eindr%C3%BCcke-von-der-wachtlbahn/&pageNo=1 spolek má 3 opravené lokomotivy a když končí pandemie, hodlají zase jezdit.
Sobota, 29. května 2021 - 16:40:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2180
Registrován: 6-2019
Most - Louka, přeložka z roku 1956. Postupně ze stanice Louka až k hraně Růžodolské výsypky. Staničník 10 je stále na svém místě.
Na záběrech 8 a 9 podjezd - křížení s poslední vlečkou dolu Kohinoor II, ze seř. n. Herkules.





doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 03. června 2021 - 19:26:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1314
Registrován: 8-2015
Už jsem se na to možná ptal loni, zajímal by mě stav zrušených úseků u České Třebové viz mapa https://mapy.cz/s/bovumototo , zda jsou pěšky schůdné, popř průjezdné autem apod. Chci to tam navštívit a popř. udělat nějaká videa. Díky Kwasi
Neděle, 06. června 2021 - 09:38:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 5-2007
První neděle v měsíci a na řadu dnes přišla brněnská Líšeňka:
https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/zanikle-trate-dil-44-brno -cernovice-lisen-vlak-tramvaje.A210604_080000_po-cesku_vrja
Neděle, 06. června 2021 - 10:18:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 10-2007

Pěkné, díky [ok]

Na webu máme díky Jirkovi Mrkosovi hodně fotek, co se tam objevily, plus i další informace:
trať - https://www.brnak.net/index.php?id=lise_txt
vlečky - https://www.brnak.net/index.php?id=lise_v1_txt
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Neděle, 06. června 2021 - 21:00:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 3-2021
Aktuální stav bohužel zrušené tratě 110a na Slovensku, Ze stanice Devínské Jazero do Stupavy.... Další info u jednotlivých foto....



Polabský
Sobota, 12. června 2021 - 21:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 10-2010
Hezký večer,
jen pro zajímavost, o čem se píše:
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/nadsenci-obnovuji-trat-z-fil mu-pani-kluci-40362500#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novi nky.sznhp.box&dop_req_id=p8JsfYEcjFz-202106120812&dop_id=40362500 &source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source= www.seznam.cz
Držím Pánům klukům palce !!
Čtvrtek, 24. června 2021 - 21:51:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 82
Registrován: 6-2011
17.6.2021 Uhřice u Kyjova
Neděle, 27. června 2021 - 09:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4517
Registrován: 10-2005
Pkol: Pěkné fotky a hlavně je hezké vidět v Uhřicích po letech lokomotivu. Vcelku by mě zajímalo, jak se pokročilo s opravou trati. Trať místy začala slušně pohlcovat vegetace hlavně v místech, kde hlína z polí zaplavila svršek. Pořád to ale byly spíš traviny než křoviny.
El_ron_de_cuba
Pondělí, 28. června 2021 - 12:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 562
Registrován: 2-2004
Poprosil bych znalé o nějaké info k této spojce. Kdysi jsem zachytil info, že šlo o usměrněný odjezd z ranžíru. Ale bez informace, jestli byla kolej opravdu v provozu, nebo jen rozestavěna, příp. kdy, jak, kým, ...
Díky.
Pondělí, 28. června 2021 - 13:34:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2274
Registrován: 6-2019
Bývala tam trojkolejka, čili ten přesmyk dává smysl.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 28. června 2021 - 13:47:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14919
Registrován: 11-2002
Pokud se nepletu, třetí kolej šla souběžně s hlavní tratí, podobě jako v úseku Svinov - Polanka. Jen na opačné straně. Zlikvidována byla někdy koncem minulého století, myslím. Ještě jsem po ní ale coby omladina s něčím jel, využívaly ji hlavně náklady, ale občas tudy protáhli i něco osobního, při vjezdu do Hrušova od hlavního se jelo odbočkou a pak přes Vrbici.

To odkazované jsou nejspíše pozůstatky válečné spojky, kdy teď jen z hlavy nevím, zda to bylo dokončeno a využíváno, nebo nakonec ne. Ale tuším, že nějaký čas to i fungovalo (hledat se mi to teď nechce), ale dlouho to válku nepřežilo..
Pondělí, 28. června 2021 - 13:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1082
Registrován: 10-2007
O různých těchto spojkách se píše v knize "Zmizelé koleje, zmizelá nádraží".
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Němec_z_ova
Pondělí, 28. června 2021 - 14:23:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4331
Registrován: 4-2009
El_ron_de_cuba: Pan Vojtěch Hermann ve své brožuře Historie nádraží Bohumín uvádí:

K urychlení jízd přímých vlaků uvedeným směrem (Berlín - Vratislav - Bohumín - Vídeň) vybudovaly DRB od odbočky Pudlov vně obvodu vrbického nádraží na náspu objízdnou traťovou kolej, která umožnila mimoúrovňové překřížení všech tří traťových kolejí mezi Vrbicí a Hrušovem a obloukem se zaústit před tehdejší protektorátní hranici na levé straně koleje "Ferdinandky". Tímto způsobem byl vyřešen nerušený přechod z pruského pravostranného provozu. Mimoúrovňové křížení bylo nad traťovými kolejemi zřejmě demontováno v souvislosti s elektrizací tratě Bohumín - Ostrava. Bylo by nutné zvedat celý most i podpěry, proto byl zrušen jako nepotřebný.

Osobně si myslím, že spojku vyhodnotili na konci války jako "nepotřebnou" Němci a vyhodili most nad traťovými kolejemi do vzduchu. Dle starých leteckých měřičských snímků to vypadá, že most už nebyl po válce obnoven. Aspoň já ho tam neobjevil.

(Příspěvek byl editován uživatelem Němec z ova.)
Mufloni nepatří na koleje[pozor][pozor][pozor]
Úterý, 29. června 2021 - 05:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 3-2018
Jena: Na ty třetí koleje jsem už málem zapomněl, ale teď si je vybavuju. Jen mám pocit, že se po nich jezdilo cestou posunu (?).
El_ron_de_cuba
Úterý, 29. června 2021 - 14:53:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 563
Registrován: 2-2004
Joe:
"O různých těchto spojkách se píše v knize "Zmizelé koleje, zmizelá nádraží"."

O různých ano, ale mě zajímala tato konkrétní.

Němec_z_ova:
"El_ron_de_cuba: Pan Vojtěch Hermann ve své brožuře Historie nádraží Bohumín uvádí:

K urychlení jízd přímých vlaků uvedeným směrem (Berlín - Vratislav - Bohumín - Vídeň) vybudovaly DRB od odbočky Pudlov vně obvodu vrbického nádraží na náspu objízdnou traťovou kolej, která umožnila mimoúrovňové překřížení všech tří traťových kolejí mezi Vrbicí a Hrušovem a obloukem se zaústit před tehdejší protektorátní hranici na levé straně koleje "Ferdinandky". Tímto způsobem byl vyřešen nerušený přechod z pruského pravostranného provozu. Mimoúrovňové křížení bylo nad traťovými kolejemi zřejmě demontováno v souvislosti s elektrizací tratě Bohumín - Ostrava. Bylo by nutné zvedat celý most i podpěry, proto byl zrušen jako nepotřebný.

Osobně si myslím, že spojku vyhodnotili na konci války jako "nepotřebnou" Němci a vyhodili most nad traťovými kolejemi do vzduchu. Dle starých leteckých měřičských snímků to vypadá, že most už nebyl po válce obnoven. Aspoň já ho tam neobjevil.

(Příspěvek byl editován uživatelem Němec z ova.)"

Velmi děkuji za vyčerpávající odpověď.
Úterý, 29. června 2021 - 15:47:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4087
Registrován: 6-2007
Ta kolej mimo Vrbici, a třetí kolej mezi Vrbicí a Ostravou by i dnes našly své uplatnění. A taky kdyby z Chalupek do Vrbice byly dvě koleje a ne ten dnešní paskvil... [lame]
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Úterý, 29. června 2021 - 20:52:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 3-2018
Vojtag: Ta kolej mimo Vrbici, a třetí kolej mezi Vrbicí a Ostravou by i dnes našly své uplatnění. [ok] Papírově kapacita dopravní cesty již téměř vyčerpána, hlavně pro odbočení z Ostravy do Vrbice "do kříže". Kapacitu dost ubírá stále větší a větší množství Lv a Sv jízd ČD mezi Bohumínem, Přívozem a Svinovem, které dříve nebyly.
Středa, 30. června 2021 - 12:27:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14921
Registrován: 11-2002
Vojtag: kdyby z Chalupek do Vrbice byly dvě koleje a ne ten dnešní paskvil - není spíše větším problémem "špunt" v Chalupkách? Co jsem se tam vyskytl, jen vzácně projely více jak dva vlaky za hodinu (lhostejno, jakým směrem), přičemž i za současného stavu a délce jízdních dob by se na tu vlastně jednokolejku vlezlo bez větších problémů spojů aspoň dvojnásobek. A 4 vlaky za hodinu, tolik někdy Chalupki nejsou schopny zpracovat ani za půl dne.. [crazy]
Středa, 30. června 2021 - 16:28:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4088
Registrován: 6-2007
Ony projedou dva vlaky za hodinu, ale v každé stanici stojí třeba tři další čekající delší čas na odjezd. Běžně se stává že vlak co má být v Chi na průjezd čeká i hodinu a půl než se vůbec dostane dál. A navíc teď je vyčerpaná kapacita do Vrbic, takže ad-hoc Lv vlaky musí jezdit přes Bohumín osobní, což přináší další komplikace (a pokud se zrovna trefí nějaká skupina rychlíků tak se taky nedá projet). Prostě jeden ze dvou klíčových přechodů s Polskem (a teď jediný v podstatě pořádně funkční a dostupný) bych si představoval trochu jinak. A když už se člověk dostane do Vrbice, tak tam čeká až se bude moct s těžkým vlakem pomalu zařadit do nekončícího proudu elefantů, panterů, rychlíků mnoha barev a druhů a soupravových nebo Lv vlaků... Nicméně stejně do pár let tady bude zbývající průmysl násilně utlumen, takže pak už to bude jezdit asi v klidu [lol]
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Středa, 30. června 2021 - 18:00:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 6-2019
A navíc bude hotovo mezi Dětmarkama a Czechowicema-Dz. + souběžný útlum v GOPu.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 04. července 2021 - 08:26:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 197
Registrován: 9-2012
Další díl ze seriálu iDnes pana Jakuba Vrány Zaniklé tratě v Česku nás zavede na nejstarší zrušenou trať v ČR na Plzeňsko-březenské dráze ze Žaboklik do Března u Chomutova.

ZANIKLÉ TRATĚ: Dráhu ze Žaboklik zrušili v roce 1879. Památek zůstalo dost
Vagonet
Pondělí, 05. července 2021 - 16:40:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 573
Registrován: 7-2017
Ad výpravní budova Plzeňsko-březenské dráhy. Dvě budovy tvořily jeden celek s dvoukolejnou průjezdnou výtopnou (v místech nynějších posledních 3 kolejí), byly to křídla topírny. Osobní vlaky stavěly, jak psáno v prastarém jízdním řádu, na nádraží Buštěhradské dráhy.
Vagonet
Pondělí, 05. července 2021 - 17:15:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 574
Registrován: 7-2017
Samozřejmě se jedná o Březno u Chomutova.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vagonet.)
Pondělí, 19. července 2021 - 23:13:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3071
Registrován: 2-2004
Z dubnové pochůzky do Verneřic

Lovečkovice - Verneřice
Úterý, 20. července 2021 - 09:06:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 800
Registrován: 1-2004
[ok][ok][ok]
Procházel jsem to snad před třiceti lety, takže díky za současný stav, já tehdy ještě nefotil [sad]
Úterý, 20. července 2021 - 09:07:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 7-2009
Bočeli

Parádní dokumentace [ok][ok][ok]
Úterý, 20. července 2021 - 12:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 208
Registrován: 11-2019
Bočeli - Také se přidávám [ok][ok]
Úterý, 20. července 2021 - 23:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3073
Registrován: 2-2004
Děkuji za kladné reakce [happy][wink]
Středa, 21. července 2021 - 21:24:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 485
Registrován: 8-2014
Bočeli: jo opravdu hezký, taky jsem jel v úterý okolo. Přidám pár obrázků bývalého nádraží Levín, jen ze silnice.
Pátek, 23. července 2021 - 08:55:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 486
Registrován: 8-2014
https://zdopravy.cz/na-zubrnickou-drahu-o-vikendu-vyjede-parni-mo torovy-vuz-komarek-87105/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sek ce-z-internetu#dop_ab_variant=587000&dop_source_zone_name=hpfeed. sznhp.box&dop_req_id=GrR5Xyp5eoz-202107230651&dop_id=12725775
Pátek, 23. července 2021 - 20:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 3-2021
Aktuálně z Mníšku pod Brdy... Další info viz jednotlivé obrázky...



Pátek, 23. července 2021 - 21:04:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5313
Registrován: 6-2016
Thomas366: Před cca 15 lety jsem projel na kole kus této vlečky od N 49°51.70858', E 14°18.34813' až k silnici.
"Někde" budou i fotky...
Neděle, 01. srpna 2021 - 09:25:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 9-2012
Další díl ze seriálu iDnes pana Jakuba Vrány Zaniklé tratě v Česku nás zavede na Ostravsko.

ZANIKLÉ TRATĚ: Dráha ze Svinova postavila socialistickou Porubu
Neděle, 22. srpna 2021 - 12:13:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 949
Registrován: 2-2009
Reportáž o zaniklé stanici ve Žďáru nad Sázavou [ok]
https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/vysocina-zdar-nad-sazavou-his torik-vlak-nadrazi-zeleznice.A210818_622507_jihlava-zpravy_epsal?
Neděle, 05. září 2021 - 09:46:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 5-2007
První neděle v měsíci nezklamala a 47. díl Zaniklých tratí zavítal do Prahy: [ok]
https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/zanikle-trate-dil-47-prah a-vysocany-praha-hlavni-nadrazi-turnov.A210903_144549_po-cesku_vr ja
Neděle, 05. září 2021 - 17:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1326
Registrován: 8-2015
Další video z dovolené, malá vodní elektrárna Lubochňa:
https://youtu.be/pgoNy0tU-Zc
Na videu je zobrazena malá vodní elektrárna z roku 1904, která původně napájela elektrickou lesní železnici. Spolu s ní byla zrušena v roce 1966 a v roce 1993 znovu zprovozněna.
Více informací viz https://www.retromania.sk/cs/letopocet-1940-1949/mala-vodni-elekt rarna-v-lubochni
S pozdravem Martin Šildberger
E-mail: kwasi@seznam.cz
Neděle, 03. října 2021 - 21:28:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 5-2007
Tak si to okopíruju z minula a jen vyměním číslo a místo[proud]: První neděle v měsíci nezklamala a 48. díl Zaniklých tratí zavítal do Prunéřova:
https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/zanikle-trate-48-prunerov -tusimice-brezno-chomutov-velkolom.A211001_143029_po-cesku_vrja
Pátek, 08. října 2021 - 17:33:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 7-2018



Biotop u zastávky Praha Strašnice.