Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 01. 11. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 01. 11. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 27. října 2021 - 11:28:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12973
Registrován: 4-2003
Orky:Já se obávám, že za 15-20 let bude z VRTek pořád ještě nepříliš použitelné torzo, bude-li vůbec.

Však také o torzu VRT v zásadě píšu, protože nečekám, že se za tu dobu postaví cokoliv jiného, než Praha - Světlá nad Sázavou. Je to nějakých necelých sto kilometrů (včetně propojek na tratě okolo Poříčan), což by se mohlo zvládnout. To je ale tak po finanční stránce finančně maximum, co půjde postavit a to ještě s vyplazeným jazykem. Ale prodat to už půjde docela dobře [wink].

Proto když čtu blouznění o VRT Přerov - Ostrava, tak si vždy říkám, že by se to zase chtělo uklidnit a vrátit se zpět na zem, tj. k zečtyřkolejnění trati mezi Prosenicemi a Hranicemi na Moravě [wink].
Středa, 27. října 2021 - 11:42:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10234
Registrován: 5-2007
vrátit se zpět na zem, tj. k zečtyřkolejnění trati mezi Prosenicemi a Hranicemi na Moravě
To si myslíte, že prejednávanie tejto akcie v Lipníku a Slavíči bude nejak zvlášť hladké?
Středa, 27. října 2021 - 11:51:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12974
Registrován: 4-2003
Asdf:To si myslíte, že prejednávanie tejto akcie v Lipníku a Slavíči bude nejak zvlášť hladké?

Ve Slavíči existuje stále nevyužitý tunel a v Lipníku asi nebyli proti tomu, kdyby se přerovské zhlaví protáhlo až za oblouk, kde by nově byly výhybky. Zcela jistě by to hlukovou zátěž v Lipníku snížilo [wink].
Středa, 27. října 2021 - 14:28:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25232
Registrován: 5-2002
Bram: Ve Slavíči existuje stále nevyužitý tunel
Jo, ten je vysloveně ETCS-ready...

Hlavně bych se tam bál do čehokoliv rejpat, uvážím-li, proč tam vlastně vůbec vznikl.
Takže suma sumárum bych nápad na jeho využití viděl jako celkem spolehlivou cestu k neprojednání...

To už bych spíš věřil, že projde nový nadjezd v Lipníku na Horecku.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 27. října 2021 - 15:20:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12977
Registrován: 4-2003
Hajnej:Hlavně bych se tam bál do čehokoliv rejpat, uvážím-li, proč tam vlastně vůbec vznikl.

Dneska se lze rýpat v mnohém, co dříve nešlo, nebo šlo velice obtížně. Tím, netvrdím, že tento postup je zde zcela na místě [nene].


Takže suma sumárum bych nápad na jeho využití viděl jako celkem spolehlivou cestu k neprojednání...

Když to z různých důvodů tunelem přímo ve Slavíči nepůjde, může to jít i okolo, třeba takto: https://mapy.cz/s/jatunekozu


To, že se dnes prosazuje v tomto úseku VRT, považuji za nejlepší cestu k tomu, aby zde setrvalo úzké hrdlo pro veškerou dopravu ještě minimálně třicet let [crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 27. října 2021 - 17:31:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2326
Registrován: 8-2017
David: Spíš si pokládám otázku, proč vůbec (dle kontextu vašeho sdělení) považujete ministerskou objednávku na ryze vnitrokrajské trase HK - Trutnov za něco smysluplného (když na několika jiných trasách toto zpochybňujete).

Obávám se, že jste ten kontext buď nepochopil, nebo jej záměrně dezinterpretujete. Zkusím to tedy napsat polopatě a bez příkladů, které nebudou nikdy ryzí a akorát vás svádějí k rýpání:

Ministerstvo je v tom, kde objednávat dopravu, nekonzistentní. V některých případech nezajišťuje ani propojení sousedních krajů, jinde platí obsluhu slabě osídlených vnitřních periferií, příměstskou dopravu nebo udržuje linky ve stadiu klinické smrti z nedostatku vůle situaci řešit (a pak to končí prostým škrtem a milé kraje, poraďte si). Bylo by záhodno, aby si ministerstvo nastavilo kritéria a podle nich pak upravilo objednávku, a to pokud možno bez ohledu na to, jak rychlé leží v daných oblastech koleje. Z toho může vyplynout několik scénářů:

1) rozšíření objednávky o další nadregionální spojení
2) objednání pouze základní kostry (např. ze všech krajů do Prahy a sousední kraje vzájemně) a zbytek přenechat krajům (včetně příslušného přesměrování finančních toků!)
3) u výkonů, které splní kritéria řešení 1) ale ne 2) se pokusit vyjednat společný produkt s regionálními objednateli

Osobně bych preferoval variantu 2, ale chápu, že by to znamenalo celkem velký zásah. Proto mi varianta 3 přijde nakonec lepší. Ale vyžaduje to jednání a vůli se domluvit, ne hraní si na vlastním písečku.
Středa, 27. října 2021 - 17:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 352
Registrován: 2-2018
Vectron/Taurus + 8 vozů na 200 km/h mezi Prahou a Brnem
Třeba při jízdě soupravy Taurus + railjet pro vmax 230 km/h to bude jen hodina a padesát minut

[lol][lol][lol]
Už jsi si vypral pyžámko? Klidně tam může jet TGV. Akorát, že dokud někdo nenarovná ty oblouky (kudy a za kolik?), tak holt to pojede těch 100, 110 v nejlepším případě na většině trasy.

Mimochodem, Brame, tady jsi velký hrdina s tykáním a smajlíky. Když jsme se potkali, tak jsi byl hodně uctivý... No, jak chceš. My se zase potkáme, nebude to dlouho trvat. Ono na každého dojde.
Středa, 27. října 2021 - 18:46:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16323
Registrován: 10-2004
M250.0: A já jsem osobně pro 1. Z hlediska potenciálu železnice je potřeba významně rozšířit právě meziregionální rychlá spojení. Já bych radši viděl, kdyby stát místo placení memoranda, za které kraje udržují při životu spojení pro pár lidí, kdyby se za to objednaly či zahustily počty rychlých vlaků na tratích, na kterých to má smysl. Zároveň by měl ale stát garantovat, že příslušnou nabídku bude schopen udržet a garantovat uzly tak, aby na ně kraje mohly navázat svojí objednávku. Projednání s kraji by mělo být samozřejmé u všech modelů. Společný model je problematický na projednání financování a na řešení, kdy jeden objednavatel chce příslušný projekt omezit a může tak zničit produkt jako celek.
Středa, 27. října 2021 - 19:16:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12978
Registrován: 4-2003
pilot.pirx:Už jsi si vypral pyžámko?

V pyžamu spát nechodím už nějakých patnáct let a každý den se večer po vysprchování převléknu do čistých trenek. Někdo spí klidně týden v tom samém a ke konci týdne už notně prochcaném pyžamu, mne se to ekluje. Ale to je každého věc [wink].


Klidně tam může jet TGV. Akorát, že dokud někdo nenarovná ty oblouky (kudy a za kolik?), tak holt to pojede těch 100, 110 v nejlepším případě na většině trasy.

Ještě před modernizačními zásahy se z Prahy do Brna přes Havlíčkův Brod dalo jet bez zastavení za zhruba dvě hodiny a padesát minut. Z Brna do HB se rychlost (v130) zvyšuje povětšinou na 115 km/h v dostatečně dlouhých úsecích, aby se to mohlo projevit na jízdní době. Sem tam bude (místy už i je) i rychlost vyšší. A 137 km z Brna do Světlé by měl po modernizačních zásazích v celém úseku zajet vlak se zastavením v Havlíčkově Brodě za hodinu a půl naprosto v pohodě i s rezervou na krácení případných zpoždění. A za další půl hodinu by to měl dojet také naprosto v pohodě po VRT do Prahy, vždyť to bude necelých 100 km. Řekněme, že by to i s velkou rezervou bylo pro vlak Vectron + 8 vozů dvě hodiny deset minut, což je přes Českou Třebovou naprosto nedosažitelná hodnota.

Kdepak mám tedy chybu, když pilot.pirx tvrdí, že to bude časově delší, než přes Českou Třebovou?!?


Mimochodem, Brame, tady jsi velký hrdina s tykáním a smajlíky.

Ha, ha, ha [proud].


Když jsme se potkali, tak jsi byl hodně uctivý...

To je ale tím, že jsem slušný člověk [wink].


No, jak chceš. My se zase potkáme, nebude to dlouho trvat. Ono na každého dojde.

Velkých internetových hrdinů, kteří se k internentové identitě nedokáží přihlásit ani při osobním kontaktu (který už přitom údajně proběhl), těch se opravdu bojím. Tito jedinci se na nic jiného, než na BU BU BU (a to ještě jen na tajňačku pod nickem na internetu) nejspíš ani nezmohou [nene].
Středa, 27. října 2021 - 19:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 9-2018
David: - Docela problematické může být setkání dvou rychlíkových souprav (R9 + R11) a spolu s tím i dalších vlaků (určitě Os JI - HB jedoucí "do Brodu na L:00"; k tomu i přistavovaný/odstavovaný Os směr Tábor a Třebíč; pak otázka co se Sp do Slavonic - začínat až "na městě", nebo vést pár minut před/po R?) v technologicky problematické žst. Jihlava

Sic nevíme jaká bude v tu dobu situace, ale zde se nabízí/ a možná to tak i bylo projednáno/ vézt nynější Renesance v relaci Slavonice - Třebíč...
Středa, 27. října 2021 - 20:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15785
Registrován: 12-2007
A doufejme, že dotoho všecho plánu nebudeme budovat největší stavební blbost kanál Odra-Dunaj-Labe. [happy]
Myslím, že nebudeme. Jeho hlavní politický zastánce je už víceméně mimo (v obou významech toho slova). [happy]

Ministerstvo je v tom, kde objednávat dopravu, nekonzistentní. V některých případech nezajišťuje ani propojení sousedních krajů
Ehm, do toho spadá leda tak (objektivně velmi sporná co do ministerské objednávky) trasa Pardubice - Jihlava (resp. teoreticky i Zlín - Brno, ale tam prostě a jednoduše chybí trať, holt Zlín se začal rozvíjet příliš pozdě po boomu budování železnic, resp. na nepříliš vhodném místě z hlediska tranzitní železniční dopravy).
Nic moc jiného.

Já bych radši viděl, kdyby stát místo placení memoranda, za které kraje udržují při životu spojení pro pár lidí, kdyby se za to objednaly či zahustily počty rychlých vlaků na tratích, na kterých to má smysl.
Na takový stav by ale nejvíc dojely příměstské vlaky, které by tím pádem byly plně placené krajskými úřady.
(pakliže tedy nemáš vyjádřením "místo placení memoranda..." na mysli postoj "memorandum omezit jen na příměstské spoje", nikoliv - jak bych z kontextu vyjádření chápal já - "memorandum zcela zrušit")

zde se nabízí/ a možná to tak i bylo projednáno/ vézt nynější Renesance v relaci Slavonice - Třebíč...
To by teprve byl rébus, provézt v žst. Jihlava:
- R Praha - Jihlava město v S:22 - S:23 h
- R ČB - Brno v S:18 - S:26 h
- Os Jihlava město - HB v S:22 - S:23 h
- Sp Třebíč - Slavonice s pobytem cca od S:20 h (což ale znamená nestíhání křižování v Bransouzích, takže spíš už cca S:11 h a křižování v Lukách) do S:27 h (kdykoliv mezi tím už by nemohl z Jihlavy odjet, a to ani v cca S:14 h, protože v tu chvíli už z JI-města vyjíždí protijedoucí R a hned za ním Os)

... a to vše v situaci, kdy:
- od Jihlavy města může vlak osobní přepravy přijet jen na první dvě koleje od budovy

- jede-li ve směru na Třebíč či na Jihlavu-město vlak od 2. nástupiště (či má tam z uvedených směrů přijet), nesmí v tu chvíli být u 1. nástupiště žádný vlak osobní přepravy (na 1. koleji proto, že by ten vlak od/k 2. nástupiště/-ti neměl kudy dojet; na 2. koleji proto, že by hrozilo "vjíždění do lidí")

V opačném gardu pak obdobná patálie okolo L:36 - L:37 h.
Středa, 27. října 2021 - 20:56:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14504
Registrován: 8-2004
Orky:
"Bram: Já se obávám, že za 15-20 let bude z VRTek pořád ještě nepříliš použitelné torzo, bude-li vůbec. Dneska máme skoro půl bilionové schodky a koridory, které už měly být komplet hotové a stále nejsou a které už začínáme rekonstruovat znovu. Do toho stále nové a nové dálnice a obchvaty měst a do nějakých 20 let fakticky budeme potřebovat nové jaderné bloky minimálně v rozsahu Temelína a Dukovan. Já se bojím toho, že při naší ekonomice a takovém rozmachu dalších nových drahých a velkých staveb na tu VRTku prostě nebudeme mít, protože to je stavba za další stovky miliard, kterou než při naší rychlosti dostavíme, tak jí budeme muset stejně draze rekonstruovat. A do toho sanace dluhu, kterou nám tady vytvořil Babiš."
Přesné.[ok] Píšu to tu už nějakou dobu.
Ještě se v drážním ranku sluší připomenout ETCS a konverzi na 25 kV.
Osobně očekávám (ač to s rozumným přístupem nemá moc co dočinění), že tak nějak lopotně a velmi pomalu poběží úplně všechno. Termíny se budou natahovat o mnoho let a lidi budou akorát naštvaní, protože se přeci neplní slibované termíny (už od základu vycucané z palce). Ale třeba se pletu...
Bram:
"To, že se dnes prosazuje v tomto úseku VRT, považuji za nejlepší cestu k tomu, aby zde setrvalo úzké hrdlo pro veškerou dopravu ještě minimálně třicet let"
... což platí i o jiných VRT a jim podobným nápadům (uvádím pro doplnění).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 27. října 2021 - 21:04:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 9-2018
Tak Slavonice - Třebíč by nebylo žádné nové rameno, jen spojení stávající /zkrácené/ Renesance a os Jihlava -Třebíč :-)

Os Jihlava - H. Brod by asi nebyl problém kdyby jel v jiný čas

Ale toto je fakt asi hudba sic nepříliš vzdálené, ale přeci jen budoucnosti
mot
Středa, 27. října 2021 - 21:12:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3406
Registrován: 7-2017
Tak si tam ještě připočítejte karlštejnský tunel.
Středa, 27. října 2021 - 21:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15786
Registrován: 12-2007
Os Jihlava - H. Brod by asi nebyl problém kdyby jel v jiný čas
Má-li (logicky) takový Os z/do Jihlavy navazovat v HB v L:00 h na (tímto o hodinu protočené) R Praha - Brno (potažmo taktéž protočené Os-237 či Os-238), pak by to problém byl.

by nebylo žádné nové rameno, jen spojení stávající /zkrácené/ Renesance a os Jihlava -Třebíč
Přičemž Os Jihlava - Třebíč, pakliže začíná jízdu v Jihlavě, může stát na koleji 1/4P (kam tak jako tak nic jiného jet nemůže, protože od Jihlavy města tam přijet nelze + toto nástupiště je příliš krátké pro zastavení R); jediným úskalím je, aby takový vlak nebyl do přípojové skupiny zapojen příliš ostře, protože jinak by i zde hrozilo "vjíždění do lidí".

Pakliže ale takový vlak bude mět pokračovat směr Jihlava město (ba i Slavonice), pak už bude 1/4P víceméně bez využití; s o to větším tlakem na využití těch několika dalších kolejí.
Středa, 27. října 2021 - 22:45:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2328
Registrován: 8-2017
hm, do toho spadá leda tak (objektivně velmi sporná co do ministerské objednávky) trasa Pardubice - Jihlava
No a proč teda Pardubice - Jihlava ne, ale Olomouc - Krnov, Praha - Rakovník nebo Praha - Příbram ano?

Orky: Rozšiřování ministerské objednávky vidím jako problematické zejména proto, že ministerstvo nevidí lokální souvislosti. Typicky to, že v některé byť menší obci se vyplatí zastavit vlak, protože autobusová náhrada (nebo dodatečná krajská vrstva) by byla neefektivní. Jak dlouho trvalo zajistit zastavování R v bezmála dvoutisícovém Vroutku? No a v Mladoticích se nestaví dodnes, takže tady kraj navíc platí vzduchvozící osobáky s neefektivním proběhem až do Žihle.
Středa, 27. října 2021 - 23:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15787
Registrován: 12-2007
proč teda Pardubice - Jihlava ne
Možná proto, že je to realizovatelné stávajícími rychlíky přes Kolín.

Plus si dovolím připomenout, že dřívější 2 páry R Pardubice - Jihlava ani nemívaly přípojné vazby v HB + že i nyní (myšlen nynější stav, ne to co má být od 12/2025) by bylo úskalí v tom, jestli tedy vázat do uzlu HB v S:00 h (tzn. rychlíky na rychlíky), ale tím pádem zase nemožnost vést přímé Sp z HB až na t-227, protože v jejich čase by jel R z Pardubic.

Taky zmíním, že při jakémkoliv zapojení eventuálního pardubického R do uzlu HB v (ať už sudou či lichou) celou hodinu platí, že takový R by dost těžko dojel "na o 1 h později" do Žďárce u Skutče (v posledním roce své existence tyto R ujely zmiňovanou trasu za 56 - 59 minut, což je nedostatečné pro 2h takt s dostatečnou šířkou zapojení do uzlu HB), takže křižování tak jako tak už v Hlinsku, tzn. totéž co se stíhá i dnes při zastavování mezi HB a Hlinskem ve všech stanicích a zastávkách.

Tzn. 2h takt rychlíků v této části t-238 by i při případné vůli ministerstva by měl toto úskalí.

ale Olomouc - Krnov, Praha - Rakovník nebo Praha - Příbram ano?
O. K., zrovna u Praha - Rakovník si stejnou otázku kladu rovněž - krom toho, že jde o defacto vnitrokrajské spojení (pakliže budeme považovat Prahu + Středočeský kraj za "jeden region"), nejsou tyto R ani zapojeny do přestupního uzlu dálkové dopravy v Praze, čímž je ještě více podtrženo, že jejich primárním účelem je spojení v rámci regionu, nikoliv vazby na dálkovou dopravu.

Jak dlouho trvalo zajistit zastavování R v bezmála dvoutisícovém Vroutku?
Do 12/2016, tzn. shodou okolností (nebo nikoliv náhodou?**) do chvíle, než byli "kočkopsi" na té trati vystřídáni řadou 628.

** Není třeba rozdíl v tomto, kdy změnou nasazovaných vozidel najednou začalo časově vycházet dodatečné zastavení při nezměněné stabilitě JŘ + nezměněných křižovacích stanicích (tzn. Žihle před L:00 h + Žatec západ před S:00 h)? [uhoh]
Čtvrtek, 28. října 2021 - 06:01:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12979
Registrován: 4-2003
Hroch:... což platí i o jiných VRT a jim podobným nápadům (uvádím pro doplnění).

V zásadě souhlas [wink].

Ovšem bude (je) zájem VRT nějak vyzkoušet (stavba, provoz,...), takže to doleze minimálně do stavu, kdy tu za těch dvacet let budeme mít VRT Praha - Poříčany a minimálně ještě rozestavěný (ne li dokončený) úsek Poříčany - Světlá. Na zbytek dojde dech a peníze. A snad nemusím uvádět, že se bude přetřásat i nepotřeba dalších VRT, což je objektivní fakt, byť to zarytí VRT fans nebudou chtít za žádnou cenu připustit. Přičemž zde se dá alespoň hovořit o potřebném zkapacitnění a odlehčení stávajících tratí mezi Kolínem a Prahou. Snad ani nemusí připomínat, že vozidla na VRT tratě se u nás budou používat ta stávající na rychlost 200 až 230 km/h. Která to už jsou a jiná teprve budou, snad také nemusím psát [nene]. Vlhký sen VRT fans v podobě výrobků vysokorychlostních vlaků od Siemensu či Alstomu zůstane pochopitelně jen vlhkým snem [proud].
Čtvrtek, 28. října 2021 - 11:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 73
Registrován: 11-2020
A co rychlíky Plzeň - Ústí (přes Žatec)? To je také chybějící mezikrajské spojení. Kdysi jezdily. Při elektrifikaci trati 160 by navíc odpadl přepřah.
Čtvrtek, 28. října 2021 - 12:27:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1983
Registrován: 12-2006
Budějovice - Rakovník - Most je taky chybějící mezikrajské spojení. [wink]
Čtvrtek, 28. října 2021 - 13:05:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14510
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Rozšiřování ministerské objednávky vidím jako problematické zejména proto, že ministerstvo nevidí lokální souvislosti."
Rozšiřování krajské objednávky vidím jako problematické zejména proto, že mnoho krajů nevidí potřebu řady cestujících nevymetat cestou každou zastávku.[wink]
Každá mince má dvě strany a stávající stav (kombinaci objednávky MD a krajů) nepovažuji za špatnou.
Jeneč:
"Budějovice - Rakovník - Most je taky chybějící mezikrajské spojení."

Nebo třeba Jihlava - Tábor - Strakonice - Klatovy - Domažlice - Tachov - Karlovy Vary. [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 28. října 2021 - 13:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16325
Registrován: 10-2004
M250.0:
"Orky: Rozšiřování ministerské objednávky vidím jako problematické zejména proto, že ministerstvo nevidí lokální souvislosti. Typicky to, že v některé byť menší obci se vyplatí zastavit vlak, protože autobusová náhrada (nebo dodatečná krajská vrstva) by byla neefektivní. Jak dlouho trvalo zajistit zastavování R v bezmála dvoutisícovém Vroutku? No a v Mladoticích se nestaví dodnes, takže tady kraj navíc platí vzduchvozící osobáky s neefektivním proběhem až do Žihle."

Viz to, co napsal Hroch. Kraje z různých důvodů preferují osobní vlaky a rezignují na střední vzdálenosti mezi většími centry, které tak zpomalují. Reálně tak kvůli rychlosti jezdí víc lidí auty než těch pár jedinců z obce, kde by měl státní vlak zastavit.
A když se mluví o Mladoticích: Kraje tam objednávají 3 páry rychlíků, proč teda nezastaví alespoň ty krajské rychlíky v Mladoticích? Zastavování ve Vroutku nemělo být proto, že by se nestihlo dojet do Žatce.
Čtvrtek, 28. října 2021 - 14:44:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6917
Registrován: 3-2006
Ad Orky: Kraje bohužel rezignují i na vzájemnou silniční síť mezi svými ORP, zřejmě proto, že to neodpovídá hierarchii kraje. Takže to nejen záležitost vlaků, ale celé dopravy.
Čtvrtek, 28. října 2021 - 15:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74
Registrován: 11-2020
Nevím, čemu se smějete, Plzeňský a Ústecký kraj spolu sousedí, a Plzeň - Ústí přes Žatec je kilometrově nejkratší trasa mezi těmito městy.
Tento rychlík skutečně jezdil, viz Vagonweb. Akorát že jezdil přes Chomutov, já bych ho vedl přes Postoloprty, je to kratší.
Čtvrtek, 28. října 2021 - 15:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15788
Registrován: 12-2007
K hypotetickým R-238 ještě doplním/upřesním:

Teoreticky by šlo zajistit, aby takové R Pardubice - Jihlava měly křižování ve Žďárci v S:00 h a byly ostře zapojeny do uzlu HB v L:00 h (holt o to šířeji by do něj musely být zapojeny osobáky od ZR či KO).

ALE: O to mizerněji by vycházely časové polohy Os vlaků ve vysočinské části t-238, protože na křižování okolo S:30/L:30 h do Ždírce by to z HB nestihly (pochopitelně - to by musely jet taky "rychlíkově" + být do HB zapojeny extrémně ostře), takže namísto toho křižování Os x R okolo S:41/L:19 h v Chotěboři, takže naopak velmi, velmi volné zapojení osobáků do uzlu HB v S:00 h; anebo tedy zapojení ostřejší, ale s o to delším prostojem osobáků v Chotěboři).

A tím pádem i stav, kdy osobáky fixované ve směru jízdy na Pardubice polohou v Chotěboři v S:41 h by pak na své vzájemné křižování nestihly do L:00 h dojet do Hlinska, takže naopak velmi rozvolněné křižování ve Ždírci.

A další křižování R x Os už v Cejřově (co Chrasti by se to nestihlo), takže skoro už dojetí rychlíkem, resp. to by nedávalo smysl, takže roztržení osobáků už ve Ždírci nebo Hlinsku (ve smyslu nejen zavedení přestupu, ale vznik časového nesouladu za účelem zajištění přibližného prokladu R - Os jak na odjezdu z HB, tak i v úseku okolo Chrudimi).

Resumé: stanice na převážné části t-238 jsou (ruku v ruce s logickým požadavkem zapojení do přípojové skupiny v HB) rozmístěné tak nevhodně, že víceméně vylučují zavedení 2h taktu rychlíků, resp. mělo-li by se tak stát, tak za cenu značného znepoužitelnění druhé vrstvy, tedy Os vlaků.

(Nebo tedy jedině vybudovat několik nových/staronových stanic/výhyben.)

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 28. října 2021 - 16:38:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6919
Registrován: 3-2006
Ad hjguzf: Bohužel tady neuspějete. Paradigma, že lidi mají jezdit, tam kde jsou přes sto let staré tratě, je tu dlouhodobě zakořeněné.
Ono je to bohužel odvislé od neschopnosti, postavit jakoukoliv trať v nové stopě. Takže cestující se musí podřídit infrastruktuře, která odpovídá víc R-U než 103 let starému státu. O EU radši nemluvě.
Čtvrtek, 28. října 2021 - 17:58:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16326
Registrován: 10-2004
David: Potíž je v tom, že potřebuješ mít všechno dokonale v taktu, v ose symetrie, s minimálními prostoji s ideálními dojezdy do uzlů. Jenže to tak vždycky nevyjde. Holt je někdy potřeba jít do kompromisu, který pro počty cestující může být lepší než dokonalost.
Čtvrtek, 28. října 2021 - 18:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15789
Registrován: 12-2007
o Mladoticích: Kraje tam objednávají 3 páry rychlíků, proč teda nezastaví alespoň ty krajské rychlíky v Mladoticích?
Tak ona je dost na knap i kombinace Žihle před L:00 h + dostatečně široké zapojení do uzlu Plzeň hl. n. v S:00 h. Natož aby se přidalo dodatečné zastavení v diskutovaném úseku.

Paradigma, že lidi mají jezdit, tam kde jsou přes sto let staré tratě, je tu dlouhodobě zakořeněné.
???
Spojení Plzeňského kraje s Ústeckým je zajištěno rychlíkovou linkou Plzeň - Most.

Potíž je v tom, že potřebuješ mít všechno dokonale v taktu, v ose symetrie, s minimálními prostoji s ideálními dojezdy do uzlů. Jenže to tak vždycky nevyjde. Holt je někdy potřeba jít do kompromisu
... což by ve zcela konkrétním diskutovaném případě bylo co?

P. S. Předchozí příspěvek o úskalích zavedení R-238 jsem původně napsal v negativním kontextu (ve smyslu "podívejte, co by zavedení těch R způsobilo"), ale když na to zpětně koukám, tak ten kontext vnímám zcela neutrálně ve smyslu "jsou tam nevýhody, ale zároveň i značná výhoda v podobě zavedení relativně rychlého mezikrajského spojení se zastavováním jen ve městech".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mladějov
Pátek, 29. října 2021 - 12:02:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17020
Registrován: 3-2007
Bram:
"Hroch:... což platí i o jiných VRT a jim podobným nápadům (uvádím pro doplnění).

V zásadě souhlas [wink].

Ovšem bude (je) zájem VRT nějak vyzkoušet (stavba, provoz,...), takže to doleze minimálně do stavu, kdy tu za těch dvacet let budeme mít VRT Praha - Poříčany a minimálně ještě rozestavěný (ne li dokončený) úsek Poříčany - Světlá. Na zbytek dojde dech a peníze. A snad nemusím uvádět, že se bude přetřásat i nepotřeba dalších VRT, což je objektivní fakt, byť to zarytí VRT fans nebudou chtít za žádnou cenu připustit. Přičemž zde se dá alespoň hovořit o potřebném zkapacitnění a odlehčení stávajících tratí mezi Kolínem a Prahou. Snad ani nemusí připomínat, že vozidla na VRT tratě se u nás budou používat ta stávající na rychlost 200 až 230 km/h. Která to už jsou a jiná teprve budou, snad také nemusím psát [nene]. Vlhký sen VRT fans v podobě výrobků vysokorychlostních vlaků od Siemensu či Alstomu zůstane pochopitelně jen vlhkým snem [proud]."

Tak těch scénářů je samozřejmě celá řada. Poříčany, Beroun, neboli jak tomu říkám já "rychlé výjezdy z Prahy" nebo jinak řečeno další traťové koleje jinudy jsou bezpochyby potřeba, zajímavé je, jak utichlo místní žvanění o NS2 a v reálu je problém udělat dvojkolejný tunel na 75 km/h před mostem inteligence.
Osobně už nevěřím ani na ten Beroun ani na ty Poříčany ani na NS2 v horizontu dvaceti let,protože je těžkej problém už jenom zahájit a obhájit a postavit pouhé rekonstrukce tratí a uzlů.jde to totiž stále hůř -Pardubice už se dělaj kolik? Dva roky? Taková Třebová , to bude minimálně pět let výluk.
Třeba bezproblémová ŽST Beroun se příštipkaří kolik? Pět let? Metro D? Pražský okruh?
Neschopnost opravit či znovupostavit třeba v praze Libeňák a raději se tvářit, že se opravil sám a najednou už není v havarijním stavu?

Prostě legislativní problémy,problémy s pozemky, počet úřadů, co do toho strkaj nos..pořád vzrůstá(jí).

A šotoobec bude pořád vymýšlet,jak by sehnala cestující na nějaké Mochovky a Kolešovky nebo hradláře [crazy],přičem hrozí naprostá nepoužitelnost celé sítě hlavních tratí díky totální nespolehlivosti provozu.
To,co si tady plkají náctiletí VRT fans nebo poněkud slabodušší starší tvrdí příznivci nebo lidé,co na nich mají založeno živobytí, stejně nezměníš - je realita nezajímá.
Pátek, 29. října 2021 - 13:53:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4582
Registrován: 12-2007
Mladějov: Kolešovka je tak dobrá asi jen pro jízdy parních mašinek z Muzea Českých drah z Lužné u Rakovníka. Už za mých mladých let, tzn. před 50 lety tam jezdilo jenom pár spojů denně, přičemž jeden pár vlaků byl kombinací vozu pro osobní přepravu s nákladním vagonem.
Pátek, 29. října 2021 - 14:24:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 993
Registrován: 12-2007
Mladějov:
" hrozí naprostá nepoužitelnost celé sítě hlavních tratí díky totální nespolehlivosti provozu. "
To dobře vědí i v zahraničí jinak by nebyl důvod tahat Berolinu z Vídně do Berlína přes Bavorsko a Durynsko aby oproti (200-300 km kratší?) cestě přes ČR ušetřil přes hodinu času. [crazy]
Wagon:
"Kolešovka je tak dobrá asi jen pro jízdy parních mašinek z Muzea Českých drah z Lužné u Rakovníka. Už za mých mladých let, tzn. před 50 lety tam jezdilo jenom pár spojů denně, přičemž jeden pár vlaků byl kombinací vozu pro osobní přepravu s nákladním vagonem."
Mám takový dojem, že jste příspěvek pana Mladějova pochopil příliš autisticky, o Kolešovku opravdu nejde, ale o princip.
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Pátek, 29. října 2021 - 18:15:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15793
Registrován: 12-2007
To dobře vědí i v zahraničí jinak by nebyl důvod tahat Berolinu z Vídně do Berlína přes Bavorsko a Durynsko
Jistě že by i tak byl důvod - např. přímé spojení různých mezilehlých stanic s Vídní. Ona ta cestovní doba je i via Nürnberg skoro 8hodinová, tzn. reálně nic moc co by chtěl běžný cestující absolvovat.

Mmch. reálně jde o náhodný výstřel 1x denně + tak jako tak letos je (i když rovněž "náhodně-výstřelové" spojení Berlin - Wien zajištěno opět i přes Prahu.

jak utichlo místní žvanění o NS2
V této souvislosti si dovolím připomenout, že bez NS2 bude těžko realizovatelné, aby do Prahy hl. n. byly zapojeny takové VRTky, které by do ní měly najednou přivést výrazně vyšší počet dálkových vlaků než jaký tam jezdí dnes.

(Tzn. nereálnost jednoho souvisí s nereálností druhého.)
Pátek, 29. října 2021 - 18:51:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6922
Registrován: 3-2006
David:
"Paradigma, že lidi mají jezdit, tam kde jsou přes sto let staré tratě, je tu dlouhodobě zakořeněné.
??? "

Praha -Mladá Boleslav
Praha - Liberec
Praha - Příbram
Plzeň - Brno

Tam všude jsou přepravní proudy pro železnici, jenže ta je ve stávající stoleté stopě nepoužitelná.
MartinM
Pátek, 29. října 2021 - 21:21:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 276
Registrován: 12-2017
Mořepetr:
"David:
"Paradigma, že lidi mají jezdit, tam kde jsou přes sto let staré tratě, je tu dlouhodobě zakořeněné.
??? "
Praha -Mladá Boleslav
Praha - Liberec
Praha - Příbram
Plzeň - Brno

Tam všude jsou přepravní proudy pro železnici, jenže ta je ve stávající stoleté stopě nepoužitelná."

Tak s Plzeň - Brno úplně nesouhlasím, tam to bylo a bude vždy rychlejší přes Prahu. Ale přidám Praha-Chomutov-Vary, Praha-Písek, Liberec-Hradec-Pardubice-(Brno), Praha-Jihlava-Třebíč/Znojmo
Pátek, 29. října 2021 - 21:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6924
Registrován: 3-2006
Ad MartinM. To je ale to co říkám, že z Plzně chybí trať na Brno, protože máme tratě via Vídeň a případně via Praha. Ale směr západ - východ, nikdy nebyl dodělán. odkaz

O pořádném propojení od Plzně na západ, snad není potřeba ani mluvit.

Jinak souhlas s tím spojením na Karlovy Vary od Prahy a to nejen železničním.
Pátek, 29. října 2021 - 22:00:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14514
Registrován: 8-2004
Mořepetr:
"Ad MartinM. To je ale to co říkám, že z Plzně chybí trať na Brno,"
Ale vždyť MartinM píše, že přes Prahu trať je. (Dělat nějakou paralelní trať je nesmysl a zbytečnost.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 29. října 2021 - 22:06:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6925
Registrován: 3-2006
Hroch:
""Ale vždyť MartinM píše, že přes Prahu trať je. (Dělat nějakou paralelní trať je nesmysl a zbytečnost.)"

K tomu není co dodat.
Neděle, 31. října 2021 - 00:12:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 487
Registrován: 8-2017
David:
"Mmch. reálně jde o náhodný výstřel 1x denně + tak jako tak letos je (i když rovněž "náhodně-výstřelové" spojení Berlin - Wien zajištěno opět i přes Prahu. "
Podivejte se poradne, jak to jezdi mezi Berlinem a Prahou, spojeni je docela dost k rj/ICE i NJ/EN a IC 94/95, jinak dalsi spoj ke kompletnimu 4-h taktu je v priprave (ne prekpvapive opet pres Passau).
Neděle, 31. října 2021 - 00:59:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 4-2013
Nevíte někdo kdy bude k mání úplně konečný a jasný jízdní řád 2022 na stránkách Správy železnic? Je tam stav k 31.8.2021......
Fandaprudič
Neděle, 31. října 2021 - 05:31:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2949
Registrován: 3-2009
Většinou bejvá kolem 10.listopadu.
Ale vyhledávač na bahn.de už zná grafikony od změny.
P.S.: Vedlejší produkt rušení Lužce je i omezení o tyto vložené spoje na úseku Vraňany - Kralupy na S4.
Neděle, 31. října 2021 - 08:03:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6699
Registrován: 12-2004
Fandaprudic: Což např. odpoledne bylo(je) velice málo lidí z Kralup. Tam je hodinový interval dostatečný luxus.
Neděle, 31. října 2021 - 10:18:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 994
Registrován: 12-2007
David:
"Mmch. reálně jde o náhodný výstřel 1x denně "
A kolik takových přímých transmetropolitních spojení přes 800 km dlouhých by denně mělo být? Myslím, že ten jeden "náhodný výstřel" jako alternativa k autu, letadlům, autobusům a vlakům s přestupem stačí. A rozdíl oproti Vindoboně - 9 hodin vs. ICE 92 - 7¾ hodiny není úplně zanedbatelný. Ale to už se dostáváme jinam, podstatné je poslaní původního Mladějova příspěvku, že ČR pomalu, ale jistě míří do novodobého středověku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Cisalpino.)
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Neděle, 31. října 2021 - 10:43:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15796
Registrován: 12-2007
A kolik takových přímých transmetropolitních spojení přes 800 km dlouhých by denně mělo být?
Určitě víc než jedno (při téměř 8h cestovní době klidně odjezdy okolo 6., 8., 10., 12., 14., možná i 16. h z výchozí stanice, tzn. 5 - 6 párů spojů za den).

Jinak jsou řeči o "jízdě oklikou mimo české území" pokryteckými kecy, protože jediné přímé denní spojení denně je ukázkou relativní nedůležitosti takového spojení.

Včetně pomíjení dalších aspektů, např. že přímé spojení bylo v Praze roztrženo i kvůli změně vozby na trase Praha - Wien, kdy pro pokračování do Berlína by jednak nebylo k dispozici tolik Railjetů, jednak by tam musela linka od Prahy v takovém případě končit jízdu (pakliže by těch Railjetů nemělo jezdit ještě víc) = roztržení přímé vozby Praha - Hamburk.

Ale to už se dostáváme jinam, podstatné je poslaní původního Mladějova příspěvku, že ČR pomalu, ale jistě míří do novodobého středověku.
Přičemž zrovna v případě té relace Berlin - Wien bylo opomenuto, že pořád je rezerva i na "nestředověkém" německém území co do úseku před Berlínem. Nebo např. od Drážďan ke státní hranici, že.
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 13:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 488
Registrován: 8-2017
David:
"Určitě víc než jedno (při téměř 8h cestovní době klidně odjezdy okolo 6., 8., 10., 12., 14., možná i 16. h z výchozí stanice, tzn. 5 - 6 párů spojů za den). "
Pocitejte se mnou rj 256/257, ICE 92/93, IC 94/95 a NJ 456/457 = 4 pary spoju a na patem se pracuje.
David:
"Včetně pomíjení dalších aspektů, např. že přímé spojení bylo v Praze roztrženo i kvůli změně vozby na trase Praha - Wien, kdy pro pokračování do Berlína by jednak nebylo k dispozici tolik Railjetů, jednak by tam musela linka od Prahy v takovém případě končit jízdu (pakliže by těch Railjetů nemělo jezdit ještě víc) = roztržení přímé vozby Praha - Hamburk. "
7-vozove Railjety jsou celorocne malo kapacitni jak pro relaci Berlin-Hamburk, tak Praha-Usti, v sezone (ktera se (mimo Corona dobu) porad prodluzuje) pote i pro relaci (Praha-)Usti-Berlin.
David:
"Přičemž zrovna v případě té relace Berlin - Wien bylo opomenuto, že pořád je rezerva i na "nestředověkém" německém území co do úseku před Berlínem. Nebo např. od Drážďan ke státní hranici, že."
Co chcete delat (krom tunelu, na kterem se pracuje) mezi Drazdany a st. hranici? V Berline se pracuje na Dresdner Bahn, az to bude 2026 hotovo, tak se neco zkrati. Do te doby se jakekoliv minutove zrychleni diky 200 Km/h stejne odstoji na Genshagener Heide...
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 14:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5304
Registrován: 9-2007
4 pary spoju a na patem se pracuje.
[coze]

Mám se ptát na podrobnosti, nebo jsou další podrobnosti nesdělitelné, prosím? [proud]

7-vozove Railjety jsou celorocne malo kapacitni jak pro relaci Berlin-Hamburk, tak Praha-Usti,
...tak pro všechny ostatní mezinárodní relace. Možná ten Linz a Vídeň na okraji (71, 73, 375, 370, 372, 374). Ostatně já jsem měl za to, že na silných linkách typu Berlín - Praha - Vídeň má jezdit dvojice railjetů, ale budiž no...
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 15:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 489
Registrován: 8-2017
Ad Vantju: odpoved se da vycist z meho prispevku o neco vyse.
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 16:13:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7302
Registrován: 8-2006
Z Prahy do Říše snad mají jezdit ty nové devítivozové soupravy, ne? Railjety byly pořízeny pro linku Praha - Vídeň - Graz, tuším. Kdyby na Berlín stačilo 7 vozů, mohlo tam už dávno jezdit pendolino.[coze]
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 16:35:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 2-2013
Pendolino je ještě o menší díky sezení 2+1
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 16:52:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15798
Registrován: 12-2007
Pocitejte se mnou rj 256/257, ICE 92/93, IC 94/95 a NJ 456/457
Kde:
- jen 2 ze 4 spojů jsou (zde diskutovanými) denními spoji
- jen 2 ze 4 spojů jezdí po té "nejrychlejší trase objíždějící Česko s jeho středověkými tratěmi"

7-vozove Railjety jsou celorocne malo kapacitni jak pro relaci Berlin-Hamburk, tak Praha-Usti
Děkuji za doplnění dalšího důvodu pro nevedení přímých spojů Wien - Praha - Berlin, které však někteří vnímají jako "objíždění Česka kvůli jeho pomalým tratím".

Samozřejmě tam byly i další důvody jako např. zpravidelnění linky Praha - Wien na 2h takt (předtím tam byly rozestupy typu 1 h - 3 h atd.) = (v bezvýlukovém provozu) více než hodinový časový nesoulad v Praze (naopak časový soulad je od Berlína ve směru na Bratislavu/Budapešť).

(Přičemž úplně vidím, jak by někteří nadávali poté, kdyby se jedna z tras dejme tomu o hodinu protočila, tak by zase byl "problém" v hodinovém nesouladu v Praze od Berlína na Bratislavu/Budapešť.)

Co chcete delat (krom tunelu, na kterem se pracuje) mezi Drazdany a st. hranici?
Právě ten tunel.

podstatné je poslaní původního Mladějova příspěvku, že ČR pomalu, ale jistě míří do novodobého středověku.
Přičemž eventuální realizace "výjezdu" z Prahy směrem na Kolín by u relace Wien - Berlin zejména ve směru na Kolín znamenala jen docela drobnou úsporu oproti dnešku.
(O. K., ve směru na Ústí by ta časová úspora mohla být o něco větší, ale - kde/kam by vlastně ten "výjezd prozatím bez realizace celé VRT" měl vyústit do stávající t-090?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 17:48:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 4-2013
Vloni byl dostupný JŘ 2021 už 30.10.2020, a letos nic a JŘ 2022 nikde a to je 1.11.2021 ... Ne vždy to bylo 10.listopadu jak tu někdo zmiňoval..
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 17:48:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5305
Registrován: 9-2007
Děkuji za doplnění dalšího důvodu pro nevedení přímých spojů Wien - Praha - Berlin
To je však alibismus – stačí, aby jezdily railjety dva, tak jako na lince Budapešť - Vídeň - Mnichov v části trasy.

více než hodinový časový nesoulad v Praze
A každou hodinu do Berlína by to vadilo komu? R15 by nejspíše musela jezdit jinak, ale při počtu autobusů a zejména obrovskému vytížení těchto vlaků minimálně od jara do podzimu mi takové řešení přijde jako nejlepší možné... nehledě na to, kolik dalších potenciálních cestujících může hodinový takt z Prahy do Berlína nalákat.
Pikehead
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 17:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7702
Registrován: 3-2007
Cisalpino:
"A kolik takových přímých transmetropolitních spojení přes 800 km dlouhých by denně mělo být? Myslím, že ten jeden "náhodný výstřel" jako alternativa k autu, letadlům, autobusům a vlakům s přestupem stačí."
Záleží na tom co vlastně řešíte (kromě různých šotoušských onanií že vlaky by měli jezdit vodevšaď fšude a furt). Jestli opravdu relaci Vídeň-Berlín, tak před Covidem ji lítalo nějakých 7-8 párů letadel, to máte třeba dvouhodinový takt?
Cisalpino:
"A rozdíl oproti Vindoboně - 9 hodin vs. ICE 92 - 7¾ hodiny není úplně zanedbatelný."
O velikosti rozdílu se hádat nehodlám, ale na oba tyto časy se vám cestující zvysoka vyserou a poletí tím letadlem (a to se nebavíme o ceně).
Cisalpino:
"podstatné je poslaní původního Mladějova příspěvku, že ČR pomalu, ale jistě míří do novodobého středověku."
Kdepak Mladějov použil slovo "středověk"? Středověká je u nás leda tak skutečnost, že nemáme plně funkční vlakový zabezpečovač...
mot
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 18:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3412
Registrován: 7-2017
juki: stále není JŘ pro trať 061, tak možná proto.
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 18:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 490
Registrován: 8-2017
Ad Vantju: a sotosneni uz jede na plne obratky, kudy byste ty vlaky asi procpal, kdyz nyni se neda najit trasa ani pro dvouhodinu? Nehlede na to, ze spojeni pres CR vytvari temer neresitelny problem s vylukami a dodrzenim casu predani vlaku na hranici. To, ze nemate troj-/ctyrnasobek Railjetu a 1216tek je ten nejmensi problem.

Ad David: vase "kulturni" valka ohledne (stredovekych) trati v CR mne nezajima. Pridejte si do seznamu jeste stav trati v CR, jejich preplnenost a vyluky - to jsou dalsi duvody k objizdeni CR (a take treba k rozlomeni Railjetu ve Vidni, atd.).
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 19:25:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15799
Registrován: 12-2007
stačí, aby jezdily railjety dva, tak jako na lince Budapešť - Vídeň - Mnichov v části trasy.
... čímž by bylo těch souprav potřeba ještě víc (+ přece jen by v některých úsecích zase mohly mít kapacitu až nadbytečnou).

R15 by nejspíše musela jezdit jinak
= veškeré přípoje na t-130 i t-140 v čudu, resp. nutnost předělávat koncept.
Plus tedy pokud by MD vůbec mělo zájem tam mít de-facto tři "rychlíkové nebo expresní" vrstvy.

vase "kulturni" valka ohledne (stredovekych) trati v CR mne nezajima.
Tu "moji válku" si domýšlíte leda tak vy ve své hlavě.

Pridejte si do seznamu jeste stav trati v CR, jejich preplnenost
Pletete dohromady (zde nyní diskutovanou) rychlost s kapacitou.

a vyluky - to jsou dalsi duvody k objizdeni CR a take treba k rozlomeni Railjetu ve Vidni, atd.).
Takže stav tratí = špatně, výluky = špatně.
(pomíjím, že např. okolo Bamberku, tedy na té "objízdné trase mimo ČR", jsou modernizační výluky v - nejen - letošním roce také.)

Rozlomení Railjetů ve Vídni = dočasné výlukové opatření, jehož "braní za bernou minci" je plusmínus stejný faul jako brát za bernou minci co do cestovní doby mezi Norimberkem a Berlínem stav při 8měsíční (či jak dlouho to trvalo) Totalsperre mezi Bambergem a Ebensfeldem.
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 19:38:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 491
Registrován: 8-2017
Hele, ja se vam snazim sdelit, co trapi dopravce. Vasi svatou valku si muzete vest sam dale.
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 19:50:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15800
Registrován: 12-2007
ja se vam snazim sdelit, co trapi dopravce.
Jo takhle, vy teda máte na mysli nákladní dopravce (kterým oprávněně nejde ani tak o absolutní rychlost, ale hlavně o to, "aby nebyly prostoje" + aby bylo kudy projet).

Nicméně u takových vlaků přece nijak nevadí, když nepojedou přes Česko.

O. K., ti teda z Vídně do Berlína jezdí po VRTce Ebensfeld - Erfurt? (pozn. původně byla projektována s myšlenkou tudy vozit i nákladní vlaky, ale později došlo k - částečnému/úplnému? - odklonu od této myšlenky).

Nebo furt dál jezdí po staré trati přes Saalfeld?
Pikehead
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 19:53:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7705
Registrován: 3-2007
Jestli něco jede z Berlína do Vídně, tak to spojuje úsekovou frekvenci ve dvou německy mluvících zemích. Konstruovat z toho různé šotovize o "objíždění ČR" (a přihřívání nějakých vlastních polívčiček a hejtů na SŽDC) je obojí projev naprosté zabedněnosti.

Pro získání aspoň trochu atraktivní cestovní doby byste potřeboval investice v řádu bilionů korun a to je pro dopravní tok nějakých max. 3000 lidí denně (Berlín-Vídeň) nesmysl.
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 20:31:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14518
Registrován: 8-2004
Pikehead:
"Konstruovat z toho různé šotovize o "objíždění ČR" (a přihřívání nějakých vlastních polívčiček a hejtů na SŽDC) je obojí projev naprosté zabedněnosti."
Bohužel se tato zabedněnost spolupodílela na odstartování přípravy VRT "za jakoukoliv cenu", jakoukoliv politickou silou.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 20:43:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 461
Registrován: 10-2020
Jízda oklikou, i hodně velikou, bývala už kdysi levnější, než cestou nejkratší....