Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 27. 10. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 27. 10. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pikehead
Sobota, 23. října 2021 - 09:39:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7683
Registrován: 3-2007
To vypadá velmi dobře, jen v tom není WC a přebalovací pult. [happy]
Nicméně úspora, vč. úspor na současných přestupech dál, je ohromná.
Sobota, 23. října 2021 - 09:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14261
Registrován: 5-2004
no a ve finale md udela z tanvaldu svejky tu a tam se sestihodinovou jamou a kraje zjistej ze na ty busy co nebudou pri zajizdeni z dalnice do rychlikovych stanic o nic rychlejsi (ten nejrycjlejsi tanvaldbus to z centra prahy pojede za ca 2.25) jaksi taky nemaj love. Za 3 roky zbude komercni linka do liberce po total zasekany r11 iad a regionalka...

mch vsimli jste si ze praha je bez ohledu na rostouci cenu benalu zasekana iad temer vsude a to i ve smerech proti spicce? A ze tim padem uz jsou mnohde v haji i primestske o ctvrtinu zdrazene busy cumici klidne 10-15 minut na rozvadovsky spojce pred butovicema? A uhnout na 100dulky je k guvnu neb kolona pro sjezd ze spojky saha az za odbocovaci pruh? Ze u nemocnice mozol je sic kus buspruhu ale kolona je od plzensky taky?

No a protoze za ods to slo do kytek s vhd vzdy tak netusim proc by to ted melo byt jinak.
Sobota, 23. října 2021 - 10:24:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12947
Registrován: 4-2003
Orky:Obávám se, že pokud se zavedou taktové většinou rychlejší autobusové linky pro většinu rychlíkových stanic, pozbydou R21 či R22 smyslu. Pak je otázkou, jestli nenechat tyhle 2 linky jako napaječe v turistické špičce a na 2 hodinový takt se vykašlat. Mně dává větší smysl radši udržet smysluplné linky s několikanásobnou poptávkou než udržet R21 a R22 v současné podobě. Nicméně díky rozdrobenosti objednávky a smlouvám lze výkony omezovat jen velmi málo.
Pochybuji, že v Praze budou řešit železniční linky s náklady v řádech milionů. Spíš jsem zvědav, jak dopadne nesmysl v podobě linek po nákladních spojkách, na které se chystá výběrové a jejichž náklad má dosáhnout až půl miliardy za rok.


Znovu a lépe: Linka R21 řeší mimo jiné příměstskou dopravu Všetaty - Praha, dále vztahy Neratovice - Turnov - Liberec/Tanvald. To přeci není záležitost autobusů linek 700 a 900 IDOL a až na výjimky tyto linky neřeší celodenně přímé spoje mezi Turnovem a Tanvaldem. Jinak je správně že tyto linky vznikly, ten čurbes, co panoval v dopravě mezi Harrachovem a Prahou bylo potřeba uklidit [wink]. Ale nějak mi uniká, koho by z vlaků měly tyto autobusové linky přetáhnout. Turisté z Prahy to nebudou, těch fakt moc nejezdí, toho jsem si za ta dlouhá léta všiml. Naopak jsem toho názoru, že do autobusů přejdou ti, co dnes hromadnou dopravu z různých důvodů nepoužívají [wink]. A hlavně už kohokoliv od jákéhokoliv objednatele konečně přejdou nápady na bejkárny typu přímý vlak Praha - Harrachov, na který není v současné době jak kapacita dopravní cesty, tak peníze a který by stejně do centra Harrachova nedojel [proud].


A linky na nákladních spojkách v Praze? Je mi jasné, že vlhký šotosen ROPIDu stále žije, ale nejspíš se brzy potká s realitou, kdy to pro něj bude konečně konečná. Jediné, co by na nákladních spojkách mělo smysl, je odklonění jak v x, tak v 6 a + jednoho páru vlaků za hodinu z Berouna do Prahy hlavního nádraží přes Kačerov a Vršovice, ale raději až po zdvoukolejnění trati od chuchelského tunelu na Spořilov.


(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Sobota, 23. října 2021 - 10:59:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15771
Registrován: 12-2007
nárůst volební účasti v "zajišťěné" Praze
Praha vždy měla - ve srovnání 14 krajů - jednu z nejvyšších volebních účastí.

Rok 2017: 67,13 % = nejvyšší volební účast v % v krajském srovnání, viz https://volby.cz/pls/ps2017nss/ps4?xjazyk=CZ

Rok 2021: 70,15 % = opět nejvyšší volební účast v % v krajském srovnání, viz https://volby.cz/pls/ps2021/ps4?xjazyk=CZ

Naopak stojí za zmínku, že opakovaně nejnižší volební účast (v %) mají tři kraje, které lze považovat za sociálně nejproblematičtější - a to Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský.

Jak je ze srovnání tabulek patrné, tak celostátní volební účast u sněmovních voleb 2021 vs. 2017 se liší o 4,59 % (60,84 % v roce 2017 vs. 65,39 % v roce 2021), tzn. nárůst celostátní účasti je vyšší než nárůst účasti v Hl. m. Praze.

P. S. ten bod o Regiojetu v Ústeckém kraji jsem nechtěně "překroutil" - no něco ve smyslu
"Regiojet jezdí jen mezi velkými městy - viz nedotovaná trasa Praha - Ostrava a dotovaná Brno - Ostrava."
"No, ale kromě toho jezdí i na několika regionálních tratích v Ústeckém kraji. Např. Ústí n. L.-Střekov - Děčín..."
(skočení do řeči) "No ale i to je mezi velkými městy, přece. Prostě na vedlejší trať by nešel."
"Ale hlavní trať je na opačném břehu labe. Plus jezdí i z Ústí přes Úpořiny do Bíliny (...)
(další skočení do řeči) "No však i to jsou velká města".

Zatracenej vyzobávač rozinek. [satan]

Byl li bych na místě objednatele, uznávání režijních výhod bych okamžitě zarazil.
Jihomoravský kraj tak do nemalé míry učinil - a to bylo řevu.

Perličkou je, že svévolným zastavením práce pak vyhrožovali pracovníci ČD v JMK, tzn. ti, kteří v tu chvíli už měli dojednán krajský příplatek s kompenzací jen 450 Kč/os./rok placený (resp. zápočtovaný/strhávaný) dopravcem vůči kraji (aniž by dopravce nutně musel tuto částku požadovat po konkrétním zaměstnanci).

Zato pracovníci ČD mimo JMK, kterým v tu chvíli "hrozilo", že by za jízdu regionálními vlaky ČD v JMK museli platit, by v takové situaci (v oněch ostatních krajích) normálně pracovali.

A obzvlášť zajímavé to bylo u pracovníků Dobré správy, tzn. subjektu, "který s ČD nemá absolutně nic společného" (jak mám od ČD i písemně potvrzeno coby odpověď na jistou stížnost), kteřížto pracovníci vyhrožovali svévolným zastavením řízení provozu vlaků objednaných Jihomoravským krajem také (jen považte - pracovníci Dobré správy protestující proti objednateli vlakové dopravy u jednoho z řadových železničních dopravců, kde Dobrá správa s žádným dopravcem nemá vůbec nic společného). [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Sobota, 23. října 2021 - 12:32:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 12-2018
H K: Mně se teda zdá, že je to dost odlišné.
application/pdf
austria.pdf (146.8 k)
Miloš_jonák
Sobota, 23. října 2021 - 13:15:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 495
Registrován: 12-2007
S699.0:
"3) zavedení koronavirové daně (něco jako byla povodňová stovka), "
No při povodních se mj. také skokově zdražovaly dálniční známky, aby bylo na opravy silnic, které už se ale nikdy nezlevnily, zde bych v brzké budoucnosti analogicky očekával podobnost s odvody na zdravotní pojištění, protože někdo ty tisíce hospitalizací na JIPkách, milióny testů a očkování bude muset zaplatit.
Paul2no
Sobota, 23. října 2021 - 15:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2520
Registrován: 11-2009
Nějaké rozšíření provozu linky samozřejmě R9 padne, krom toho jde o zcela zbytečnou záležitost.

Potíž je v tom, že současný stav (dvouhodina s vloženými spoji navíc) generuje tak neefektivní oběhy, že současný počet souprav by vystačil i na hodinový takt. Že staré škopky někde půl dne stojí tolik nebolí (ekonomicky), u nových souprav to bolet bude.
Sobota, 23. října 2021 - 15:43:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3415
Registrován: 4-2014
Od 12.12.2021 Středočeský kraj posílí autobusové spoje z Dobříše do Nového Knína a zpět a také z Dobříše do Mníšku a zpět z důvodu redukce vlakových spojů mezi žst. Čisovice - Dobříš.

Ušetřené peníze za vlaky, kraj investuje do oprav autobusových zastávek v kraji.
Chlap
Sobota, 23. října 2021 - 17:20:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 12-2009
3xPražan:
"... kdo nepracuje a skončila mu podpora v nezaměstnanosti, prostě nic nedostane, jen se mu platí zdravotní a sociální pojištění, ..."
Bohužel co se moc neví je, že doba vedení občana v evidenci Úřadu práce ČR, po kterou podpora v nezaměstnanosti není vyplácena, se pro účely nároku na starobní důchod započítává v rozsahu nejvýše tří let. Ta doba 3 roky je po sečtění všech dob, třeba 6x půl rok a je vyčerpáno. A navíc, pokud byla tato doba získána před dosažením 55 let věku, započítává se z ní pouze jeden rok.

Pro výši důchodu platí další pravidlo. Tato, díky evidenci na Úřadu práce ČR získaná, doba se pro účely nároku na starobní důchod a jeho výši dále krátí na 80%

Jak nezaměstnanost a evidence na úřadu práce ovlivňuje důchod.pdf
Jak ziskat prehled dob duchodoveho pojisteni evidovanych v CSSZ.pdf
Sobota, 23. října 2021 - 20:16:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14491
Registrován: 8-2004
Bram:
"ČD a Správa železnic tuto záležitost může řešit pouze tak, že svým zaměstnancům koupí roční One ticket jízdenku"
No však to píšu, ne?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Miloš_jonák
Sobota, 23. října 2021 - 20:31:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 496
Registrován: 12-2007
Orky:
"Mně dává větší smysl radši udržet smysluplné linky s několikanásobnou poptávkou než udržet R21 a R22 v současné podobě."
Těmito linkami párkrát do roka jedu a nepřipadá mi že by to měly být kandidáti na rušení, spíš bych sázel na R24 - vnitrokrajská linka, má si jí řešit kraj v rámci jednoho balíčku s R45 popř. S5. A R26 - mnoho let linka v agónii, která plní převážně jen turistické účely jinak díry v taktu, chybějící okrajové spoje, mizerná JD navíc s častými zpožděními a nemožnost přidat jediné zastavení natož vícero aby to živila aspoň místní frekvence.
Orky:
" Zrušení slev pro studenty a důchodce z dílny ANO budou zrušené "
Takový krok může napáchat mnohem více škod než užitku.
Sobota, 23. října 2021 - 21:29:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2318
Registrován: 8-2017
Bram: Dále nás čeká další redukce nevyužívaných vlaků, což v Praze a okolí bude linka S65 v pracovní dny v celé délce a o víkendech v úseku Hostivice - Rudná.

Haha. Přání otcem myšlenky. Pro Prahu jsou tohle fakt drobné, které kdyby chtěla získat, tak prodlouží interval metra o pár sekund a nikdo si toho ani nevšimne. Můžeme si o tom myslet, co chceme, ale vedení Prahy už několikrát ukázalo, že když šetřit, tak plošně, ne osekávat zbytečnosti (podle mě primárně minibusíky do každé ulice).

Orky: ak je otázkou, jestli nenechat tyhle 2 linky jako napaječe v turistické špičce a na 2 hodinový takt se vykašlat. Mně dává větší smysl radši udržet smysluplné linky s několikanásobnou poptávkou než udržet R21 a R22 v současné podobě.

Opět je to politika - takhle odříznout Liberecký kraj od dopravy do vnitrozemí není politicky průchozí, navíc, jak už bylo zmíněno, jsou tu mnohem vážnější kandidáti na omezení (R24, R26 a přidal bych i R23, která v téhle trase jede jenom proto, že tam vedou slušné koleje, ale poptávka v tomhle směru je přirozeně nízká a uspokojitelná téměř stejně rychlým osobákem).
Sobota, 23. října 2021 - 21:49:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6910
Registrován: 3-2006
Když jsme u toho posilování autobusů, tak prý v Berouně má vzniknout okružní linka, jako substituce za linky MHD, které bohužel integrované linky v některých částech města nenahradily.
Sobota, 23. října 2021 - 22:05:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16313
Registrován: 10-2004
Miloš_jonák: Zrušení těch slev je velmi pravděpodobné, ostatně některé strany připravované koalice to už v televizi řekly jako jednu z prvních věcí, která se na šetření nabízí. Těch 6 mld je obrovská částka. Ten schodek je obrovký a musí se začít sanovat.
Neděle, 24. října 2021 - 07:55:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14262
Registrován: 5-2004
cimz ovsem ubude dost cestujicich zejmena v sedlech a vikendech typu "parta duchodcu z mesta na vylet do prirody". Pokud nekdo z nich ma uato tak 3-5 kdyz se slozi budou vzdy levnejsi nez plny jizdny mnohdy v ids i bez skupinove slevy. Budou ve mestech jen o neco plnejsi silnice.
Neděle, 24. října 2021 - 08:40:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16314
Registrován: 10-2004
Petr_vlček: A co udělat dopravu (skoro) zadarmo pro všechny? To by byl ráj, co? [happy] Jenže na to stát nemá a naopak generuje schodky v řádech set mld. Příští rok má být schodek něco jako 370 mld, a to v něm už není započet eventuelní COVID pro příští rok. Jen se zase vrátí situace pár let zpátky, příslušné skupiny se vrátí zpátky mezi běžné cestující a budou se rozhodovat stejně.
Neděle, 24. října 2021 - 09:03:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15775
Registrován: 12-2007
Budou ve mestech jen o neco plnejsi silnice.
Ale v sedle/o víkendech, kdy je provoz tak jako tak nižší.
(Aneb když argumentace sedlem u vlaků, tak i u aut!)

Mmch. oni ta auta mají? (Ptám se proto, že nějaký ten další pseudoargument pro zachování těch slev, který sem tam zaznívá, je "přece si ti důchodci nebudou kupovat auto. [happy])

přidal bych i R23, která v téhle trase jede jenom proto, že tam vedou slušné koleje, ale poptávka v tomhle směru je přirozeně nízká a uspokojitelná téměř stejně rychlým osobákem
Další zajímavý axiom ve stylu "existence Os je samozřejmá, zato existence R (eventuálně Sp) na téže trati ne", přičemž jde o stav, kdy:
- Ten Os v tuto chvíli končí v Lysé (a posledních pár let dokonce bez přípojů směrem dále na východ), tzn. pro zajištění tranzitní úlohy by tak jako tak musel být protažen až do Kolína.

- Jde o trať, kde některá města coby cíle běžné dojížďky (do škol/pracovišť/úřadů) mají nádraží situována zcela nevhodně (Stará Boleslav), resp. relativně odlehle (Mělník, Štětí), což je handicapem zejména právě pro cestování na kratší vzdálenosti, tzn. v Os vlacích.

- Ta "téměř stejná rychlost" je zvláštní - 13 minut času rozdílu vs. 12 zastávek navíc pro Os vlak. Tzn. jen cca 1 minuta pro každé zastavení. Není to málo? Není nějaký rozdíl např. ve "vatě"?

Potíž je v tom, že současný stav (dvouhodina s vloženými spoji navíc) generuje tak neefektivní oběhy, že současný počet souprav by vystačil i na hodinový takt.
Jestli jsem z toho nového konceptu R9 něco nepřehlédl, tak:
- skoro 2h obrat ve špičce je v Praze stejně jen v sedle; špičkový obrat je již dnes méně než hodinový, tzn. na tom se v novém konceptu nic nezmění

- obrat v Brně také zůstane víceméně stejný (resp. bude o něco delší, ale to vlivem mírného zkrácení jízdních dob mj. ve zjevné souvislosti s definitivním odstřelem zastavování R v žst. Křižanov)

- naopak vznikne 2h obrat posilových R od/do Brna v žst. H. Brod
Neděle, 24. října 2021 - 09:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16315
Registrován: 10-2004
David: V Havlíčkově Brodě se nebude stát 2 hodiny, doba se využije na dojetí do Jihlavy. Provozní koncepce R9 má vypadat takto:
application/pdfProvozní koncepce R9
07-01 Provozni koncepce.pdf (1351.8 k)

To, že R23 není až o tolik rychlejší, je dáno tím, že jsou tam dlouhé mezistaniční úseky i pro osobáky a za druhé z Ústí až do Liběchova dle map na stránkách správy železnic převládá rychlost do 100 km/hod, Polepy - Hoštka do 80 km/hod, až Liběchov - Lysá má být 105-120 km/hod.
Neděle, 24. října 2021 - 09:41:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12948
Registrován: 4-2003
Orky:V Havlíčkově Brodě se nebude stát 2 hodiny, doba se využije na dojetí do Jihlavy. Provozní koncepce R9 má vypadat takto:

To je sice hezké, ale zahuštění linky R9 na hodinu je akorát vyhazování peněz. Autobusy dopravu mezi Jihlavou a Prahou zvládnou dopravu mnohem lépe [wink].


M250:Haha. Přání otcem myšlenky. Pro Prahu jsou tohle fakt drobné, které kdyby chtěla získat, tak prodlouží interval metra o pár sekund a nikdo si toho ani nevšimne. Můžeme si o tom myslet, co chceme, ale vedení Prahy už několikrát ukázalo, že když šetřit, tak plošně, ne osekávat zbytečnosti (podle mě primárně minibusíky do každé ulice).

Spolu s naprosto zbytečnými minibusíky už ale nejde o tak malé částky [nene]. Spíš bude zajímavé sledovat DP Praha, který natáhne tlapu a bude řvát, že chce přidat, protože jinak (drze a sám od sebe [crazy]) omezí dopravu. Žádná snaha o šetření v rámci firmy se jistě konat nebude...[crazy].
Neděle, 24. října 2021 - 10:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15776
Registrován: 12-2007
V Havlíčkově Brodě se nebude stát 2 hodiny, doba se využije na dojetí do Jihlavy.
Píšu o směru jízdy z Brna.
Neděle, 24. října 2021 - 10:35:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14263
Registrován: 5-2004
si myslite ze duchodci auta nemaji? Tak se nekdy laskave mrknete na parkoviste u nakupalu. Nejlip dopoledne.

V praze dojedou treba z jizaku metrem na hlavak nebo 125 na smich. Takto pojedou v ranni spicce po jizni spojce spolu s tou 125. Proti spicce pak dnes vlakem/busem, zitra autem. Zpet podobne.

Nevrati se protoze nebude do ceho. Kdyz pujde pocet cestujicich na polovinu nebo min tak vy prvni budete rvat o plytvani a nutnosti zrusit.
Mladějov
Neděle, 24. října 2021 - 10:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16981
Registrován: 3-2007
No tak když mají, tak proč se jim teda podbízet čtvrtinovou cenou jízdného?

Mně připadá, že se nějak zacyklováváš.

Jinak můj osobní názor je, že když nějaký důchodec je zvyklý jezdit vlakem na výlety, tak už se to naučil před Babišem a "jeho" 75% a bude tak činit i po něm. Ono jaksi cena vlaku dvakrát za měsíc na výlet 50-150km není úplně limitující (jak si myslí vlakodromisti kolenovrti),měli jsme tu zdražení i o 100% a vlaky se nevyprázdnily.
Paradoxně musej daleko víc počítat denně dojíždějící (kteří platí full price).
Důchodcům bych ty slevy teda klidně nechal,jen zrušil jejich platnost třeba na pátky a neděle.
Studenti - jen do školy a zpátky domů, fakt nevím, proč se maj platit z daní spanilé výlety po republice za pár kaček,nota bene když existuje x komerčních nabídek a zvýhodnění (třeba Jízdenka na léto).
To je můj názor,klidně můžete mít jinej.

Ale názor,ať stát dotuje pokud možno všechno a cokoli,není názor, ale diagnóza.
Neděle, 24. října 2021 - 11:14:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16316
Registrován: 10-2004
Bram: Linka R9 už dneska ve špičkách po hodině jezdí. A tím že po hodině jezdí, je potřeba určitě množství souprav. Ty posilové pro špičky tak odjedou 1 - 2 vlaky denně a pak stojí. Teď to ještě jde, protože jde o staré soupravy, ale pokud by měly být nové, budou většinu dne stát velké peníze, které bude potřeba rozložit do menšího množství vlaků. Snaha ty soupravy rozjezdit je logická.
Jestli by určitě někde měla R9 jezdit po hodině, tak to je na úseku Praha - Čáslav, a to fakticky celodenně, celotýdenně. V pracovní dny jde o dojezd do Prahy za zaměstnáním, o víkendech je velký dojezd do Kutné Hory.
Neděle, 24. října 2021 - 12:53:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1735
Registrován: 9-2009
K debatě o slevách si dovolím přispět také svou troškou do mlýna, a sice s využitím zkušeností zástupce objednatele - byť se jedná o můj soukromý názor:
Můžeme polemizovat o výši slev, ale jestli se alespoň něco díky "Koblihovému jízdnému" povedlo, tak to bylo nastolení systému slev.

Za prvé, je rozhodně dobře, že zahrádka slev se zúžila na skupiny 6-18, studenti, osoby nad 65 a ZTP. (Kéž by to chápali i politici a nevymýšleli nesmysly typu "sociální jízdné" atp.) Stejně tak dobře je, že výše slev je jednotná. Ono totiž pro všechny odbavovací systémy je dobře, když je co nejméně druhů jízdného a slev. Stejně tak se domnívám, že je to přehlednější i pro cestující.
Ostatně představte si samoobslužný prodejní automat s dotykovou obrazovkou. Uvidíte radši ikonku "dospělý" a "sleva", nebo dvacet ikonek "dospělý" a piktogramy naznačující slevu pro malé dítě, velké dítě, studenta, nad 65 let, nad 70 let, nad 80 let, vojenského veterána, invalidního důchodce, ZTP. A třeba takovou ikonku pro sociální jízdné asi v dnešní hyperkorektní době ani programovat nejde. (Představuji si panáčka obracejícího prázdné kapsy u kalhot.)

Za druhé, je dobře, že stát za jím nařízené slevy převzal odpovědnost a kompenzuje je všem bez rozdílu.
Původní systém, kdy stát kompenzoval pouze komerční spoje vedl k mnoha nespravedlnostem, přenášel úlohu za státem nařízené slevy na kraje a občas se děly i takové paradoxy, že kraj nějaký spoj neobjednal (nebo to ani dopravce nechtěl), protože z tržeb se nezaplatil, ale s kompenzacemi ano.

Co ale v systému dobře není, že státem nařízené slevy se nevztahují na MHD. V době, kdy už skoro všude po republice existuje IDS a kdy o potřebě integrovat blábolí i stát, mi toto přijde jako výsměch. Tato připomínka zazněla od Libereckého kraje v rámci Koncepce veřejné dopravy. Při projednání zazněl argument "Už teď to stojí 6 mld., kde vzít ještě na MHD?" A přitom odpověď je tak jednoduchá: Stačí stávající systém ponechat, resp. rozšířit na všechny druhy dopravy a podle možností rozpočtu regulovat onu výši slev.
Pokud nyní stát Koblihové jízdné zruší spolu s celým systémem, ušetří se 6 mld. ve státní pokladně, ale umíte si někdo představit, že kraje zruší ty slevy? Ne, dopadne to tak, že každý kraj se zařídí po svém, čímž se naruší doprava v regionech, kde se IDS překrývají. Finanční dopad se ze státu přenese na kraje a protože tam nerostou peníze na stromech, vezmou se ty peníze jinde. A pokud to zůstane v resortu dopravy, tak se vezmou z rozsahu.
Nemusíte se mnou souhlasit, ale byl bych rád, kdybyste se nad dopady zrušení Koblihového jízdného*, resp. formou, jak se to provede, alespoň zamysleli.
* Jinak je snad zřejmé z titulu pojmenování "Koblihové jízdné", jaký k mám k výši slev osobní postoj.[happy]
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
"You can’t wait until life isn’t hard anymore before you decide to be happy." (Jane Marczewski/Nightbirde)

Neděle, 24. října 2021 - 13:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16317
Registrován: 10-2004
Otto_pospíšil: Já si nemyslím, že při zrušení koblihového jízdného musí nutně narůst počet tlačítek. Reálně jich potřebujete tolik, kolik máte pásem slev. A že kraje nezruší slevy je jejich boj, nikdo to po nich nechce. A pokud koblihové jízdné vezmou na sebe, tak ať to vysvětlí občanům, že jim radši proplatí slevu a nezaplatí spoje, nebo nebudou platit něco jiného.
Neděle, 24. října 2021 - 14:08:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1737
Registrován: 9-2009
Orky: Možná by bylo dobré si uvědomit, že daňové poplatníky ty slevy stály nějaké peníze už před Andyho rozdáváním koblih. Vidina jednoduché úspory 6 mld. je nyní IMHO bláhová a obsahuje riziko, že dlouhodobé snahy (některých) krajů a organizátorů o zavedení plošného systému, přijdou vniveč, pokud se toho škrtání chopí někdo s jednoduchým pohledem na svět. Současně to ohrozí roky budované systémy po celé republice.

Přitom je to tak jednoduché: Nemáme na rozhazování za 75% slevy? OK, udělejme slevu nižší.
(Moje představa, že by někdo v tom chlívu chtěl opravdu uklidit a narovnat ten systém od základu celý, tj. do státem nařízených slev s odvoláním na IDS zapojit i MHD, je skutečně asi naivní. Ale byla škoda toho nyní nevyužít. V mnoha regionech totiž na nejednotnosti právě stojí problém se zapojením MHD do IDS.)
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
"You can’t wait until life isn’t hard anymore before you decide to be happy." (Jane Marczewski/Nightbirde)

Neděle, 24. října 2021 - 15:57:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14264
Registrován: 5-2004
no kdyz ti nekdo zdrazi ctyrnasobne sluzbu tak je to jiste nejlepsi motivace tu sluzbu daluzivat v nezmenenem rozsahu.
Neděle, 24. října 2021 - 16:30:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2322
Registrován: 8-2017
David: Na trati 072 není poptávka na dvouvrstvou obsluhu. Z pohledu MD není důvod platit rychlíkové spojení v této relaci. Zajištění obsluhy menších měst je běžně úlohou krajů. Nikde není psáno, že ta krajská linka musí končit v Lysé, nebo stavět v Otradovicích.

Ad rozdíl ve vatě: No a? To cestujícího nezajímá. Ty osobáky nepravidelnostmi netrpí, takže jestli to zvládají bez vaty, tak nechť jezdí bez vaty. Vata vznikne časem stejně sama nevyhnutelnou náhradou klasických souprav jednotkami.
Neděle, 24. října 2021 - 17:12:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16318
Registrován: 10-2004
OP: Pokud si dobře vzpomínám, tak těch 6 mld mělo být navýšení platby za nové slevy, ale je možné, že jsou to slevy komplet, hledat to nebudu. Pokud se budou slevy rušit, tak je snad zřejmé, že sleva bude nižší, tak v čem je problém? Je možné, že "nížší" bude, že u některých skupin může být nulová, nebo že třeba u studentů bude vázaná pouze na dopravu do školy.

M250.0: Z pohledu MD naopak důvod platit rychlíkové spojení Kolín - Lysá - Ústí je, když ho platí a objednal ho až do konce roku 2029. Nutné to není z pohledu Vašeho.
Neděle, 24. října 2021 - 18:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15777
Registrován: 12-2007
si myslite ze duchodci auta nemaji? Tak se nekdy laskave mrknete na parkoviste u nakupalu. Nejlip dopoledne.
Čímž padá (vámi v jiných případech používaný) argument o tom, že "vlivem zdražení/zhoršení spojení (atd.) by si koupili auto a tím pádem - při započtení fixních nákladů - je využívali spíš více než méně, tzn. mj. na výlety".

V praze dojedou treba z jizaku metrem na hlavak nebo 125 na smich. Takto pojedou v ranni spicce po jizni spojce
Aneb jízda autem v ranní špičce po Jižní spojce vadí, zato jízda metrem v té samé ranní špičce ne.

Mimochodem - tím pádem předpokládám správně, že Jižní spojka se po 1. 9. 2018 nějak "měřitelně" uvolnila (snížil se počet aut po ní jedoucích)?

Kdyz pujde pocet cestujicich na polovinu nebo min tak vy prvni budete rvat o plytvani a nutnosti zrusit.
Přičemž nynější stav je tedy takový, že (více než) polovina lidí v takovém diskutovaném spoji platí podbízivě nízké jízdné, tzn. "oč méně tvoří rozdíl provozních nákladů a tržeb, o to více tvoří dosyp za slevy".

dlouhodobé snahy (některých) krajů a organizátorů o zavedení plošného systému, přijdou vniveč, pokud se toho škrtání chopí někdo s jednoduchým pohledem na svět. Současně to ohrozí roky budované systémy po celé republice.
Namítnu, že tyto snahy existovaly (resp. byly i realizovány) dávno před zavedením Babišovného.

Mmch. dovolím si připomenout, že v Libereckém kraji dosud ani nemáte běžnou přestupní IDS-jízdenku pro nedržitele patřičné kartičky (srov. s tvrzeními o snahách atd.).

Ty osobáky nepravidelnostmi netrpí
Ve směru z Lysé jistě ne, když tam nemají na koho čekat, zato R v Kolíně potenciálně ano (pakliže nemají ujet).

Ve Všetatech (ne)můžou (pakliže nemají ujet) shodně čekat obě linky.

Ve směru z Ústí-západu však opožděny být mohou, mají-li čekat na zpožděný Os z Děčína či od Mostu (naopak v tomto směru víceméně nehrozí zpoždění rychlíku, protože ten nemá moc na co čekat).

Já si nemyslím, že při zrušení koblihového jízdného musí nutně narůst počet tlačítek.
Taky si myslím. Ostatně opačně vzato - od 1. 9. 2018 se tedy počet potřebných tlačítek snížil?
------------------------------------

K lince R9 a jejímu plánovanému směřování do Jihlavy ještě dodám, že:
- Reálně nepůjde o zavedení nového spojení, ale jen "učinění přímým" u spojení již existujícího, ale dosud jsoucího s přestupem

- Docela problematické může být setkání dvou rychlíkových souprav (R9 + R11) a spolu s tím i dalších vlaků (určitě Os JI - HB jedoucí "do Brodu na L:00"; k tomu i přistavovaný/odstavovaný Os směr Tábor a Třebíč; pak otázka co se Sp do Slavonic - začínat až "na městě", nebo vést pár minut před/po R?) v technologicky problematické žst. Jihlava

- Má-li být zajištěn CD CT přípoj od Brna/na Brno, tak protočení Os-237 a Os-238 o hodinu

- Stejně tak protočení Os mezi ZR a Křižanovem (resp. v té době přímým spojením do Velkého Meziříčí) o hodinu, pakliže mají mít návaznost od/do Prahy (či obecně do Čech)

Celkově vnímám ty přímé vlaky do Jihlavy jako velmi sporné.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 24. října 2021 - 18:11:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 4-2013
Sleva 75% si myslím, že je příliš. Když jsem já před 10-15 lety dojížděl za studiem byla sleva jen 25% a jen na trasu do školy... Tak co třeba pro studenty to snížit na 50% a jen třeba na trasu do školy jinam ne tím by se zas tak 2 mld ušetřili nebo třeba pro děti 6-15 50% všude budiž.... Ale slevu z plného jízdného pro studenty 25% nebo 33% čili třetinovou slevu... Víc ani Ň
Neděle, 24. října 2021 - 18:44:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1739
Registrován: 9-2009
Pokud si dobře vzpomínám, tak těch 6 mld mělo být navýšení platby za nové slevy, ale je možné, že jsou to slevy komplet, hledat to nebudu.
Já sice mohu pomaleji psát, ale Vám doporučuji pomaleji číst.[happy]
Tak znovu: Systém Koblihového jízdného sjednocuje způsob proplácení kompenzací do úrovně státu, a to je rozhodně dobře, když stát tyto slevy nařizuje. (A celkem pochybuji, že by najednou nenařizoval žádné.)
A psal jsem: Původní systém, kdy stát kompenzoval pouze komerční spoje, vedl k mnoha nespravedlnostem, přenášel úlohu za státem nařízené slevy na kraje ...
Náklady tam byly i před tím, ale byly rozprostřeny také na kraje. Mimochodem, skutečnost, že stát krajům tímto sjednocením ulevil, byla součást nějakého politického byznysu.

Pokud se budou slevy rušit, tak je snad zřejmé, že sleva bude nižší, tak v čem je problém?
Za mě není problém snížit slevu. Já píšu o tom, že problém bude, pokud se zruší ten systém.
Mimochodem, původní Andyho myšlenka byla doprava zdarma ve vlaku. Víte, co to dalo práce ČAOVD, Asociaci krajů a také úředníkům MD práce, aby mu někdo vysvětlil, že doprava obsahuje více než jen vlaky a že zdarma není tak úplně dobrý nápad? Já za úspěch považuji, že z jeho stupidního nápadu vznikl v jádru dobrý systém, byť zabalený do tuny cukru v koblize...

Namítnu, že tyto snahy existovaly (resp. byly i realizovány) dávno před zavedením Babišovného.
To si namítejte, co chcete, ale fakt je, že stávající systém ono sjednocení napříč republikou usnadnil.

Ostatně opačně vzato - od 1. 9. 2018 se tedy počet potřebných tlačítek snížil?
Tak třeba na prehistorických zařízeních v DP v Liberci se díky tomu podařilo integrovat studentské slevy do MHD a tzv. režim "cross" používaný při přestupu z MHD na regionální dopravu.
(Pozn.: Režim cross zde znamená odpočet ceny jízdenky MHD od ceny relační jízdenky. Funguje ale jenom ve stejném slevovém režimu.)

Mmch. dovolím si připomenout, že v Libereckém kraji dosud ani nemáte běžnou přestupní IDS-jízdenku pro nedržitele patřičné kartičky (srov. s tvrzeními o snahách atd.).
To je nějaká diskutérská snaha ve stylu docházejí argumenty vůči osobě, tak si pomůžeme názorem na zaměstnavatele? OK, svědčí to více o Vás, než o mně.
Pro Vaši představu, když už nyní mám možnost s tím něco udělat, tak na tom taky pracuji, ačkoliv pole odbavovacího systému jsou pro mě věc nová. Cílem jsou papírové přestupní jízdenky s 2D kódem nebo třeba mobilní aplikace.
Na další výpady vůči IDOL nesouvisející s touto diskuzí již reagovat nebudu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
"You can’t wait until life isn’t hard anymore before you decide to be happy." (Jane Marczewski/Nightbirde)

Neděle, 24. října 2021 - 19:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16320
Registrován: 10-2004
Otto_pospíšil: A on někdo řekl, že se zruší systém, který se proplácí slevy dopravcům? Nová vláda ještě ani není, jen proběhlo éterem, že chtějí zrušit nebo alespoň korigovat populistické "Koblihové jízdné", které významně navýšilo náklady. O tom, jak se to udělá, je technická záležitost, která se musí projednat. Já neočekávám, že by se to mělo škrtnout a kompletně vrátit zpět, spíš čekám korekce slev, ne technický způsob proplácení.
Neděle, 24. října 2021 - 19:17:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 9-2009
Orky:
Ono taky smyslem mého prvního příspěvku nebylo nic jiného, než upozornit, že i přes populistickou výši slev není špatný systém jako takový.
A ano, MPA (ač tomu nerozumí) hovořila dávno před volbami, jak to celé zruší a ušetří 6 mld. A já se takového přístupu obávám, jakkoliv jinak rozumnému hospodaření fandím. To je celé.
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
"You can’t wait until life isn’t hard anymore before you decide to be happy." (Jane Marczewski/Nightbirde)

Neděle, 24. října 2021 - 22:17:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15780
Registrován: 12-2007
V mnoha regionech totiž na nejednotnosti právě stojí problém se zapojením MHD do IDS.
Chápu, že v tomto je eventuální problém od 1. 9. 2018, ale v čem byl v tomto ohledu problém do té doby?
Stát předtím tedy přece neproplácel nařízené slevy v žádné dotované dopravě. [uhoh]
------------------------------------

K lince R9 a plánovaném 1h taktu celodenně na t-230 dodám, že o to menší důležitost budou mít Os-230. Zatímco nyní v mimošpičkovém období je v některých případech zajištěn proklad R - Os v přibližném 1h taktu, nově mají samotné R jezdit v 1h taktu, tzn. Os vlaky se stanou vyloženým "obsluhovačem těch pár vesnic neobsluhovaných rychlíkovými spoji", nikoliv eventuálním "spojem, který můžou využít i lidé na delší vzdálenost, pakliže jim R jede o hodinu dříve/později".

P. S. rozdíl cestovních dob R vs. Os mezi Kolínem a HB je jenom 7 (!) minut. Nemělo by MD od té rychlíkové linky dát ruce pryč s tím, ať se domluví dva sousední kraje a objednají tam něco společně? [happy] Nebo - tady se dvě vrstvy uživí? [happy]
(srov. s M250.0-ovou argumentací u t-072)
Neděle, 24. října 2021 - 22:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2323
Registrován: 8-2017
Máte snad pocit, že význam spojení severní Vysočiny s Prahou se srovnatelný s napojením pravého břehu Labe na Kolín?
Pondělí, 25. října 2021 - 04:21:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12950
Registrován: 4-2003
M250.0:Máte snad pocit, že význam spojení severní Vysočiny s Prahou se srovnatelný s napojením pravého břehu Labe na Kolín?

To není pocit, to je vzhledem k parametrům trati mezi Kolínem a Havlíčkovým Brodem fakt a je třeba se s ním do výstavby VRT mezi Prahou a Světlou nad Sázavou prostě a jednoduše smířit. Až bude VRT, bude to jiné kafe. Pak ať si jezdí vlaky Praha - Jihalava - Znojmo/Slavonice mezi Prahou a Jihlavou v hodinovém taktu, neb je cestující konečně nebudou ignorovat.
Pondělí, 25. října 2021 - 08:32:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15781
Registrován: 12-2007
s napojením pravého břehu Labe na Kolín
... potažmo na celou Moravu vlivem přestupních vazeb v Kolíně.
Potažmo i na Prahu s přestupem ve Všetatech.

spojení severní Vysočiny s Prahou
Tu si ale může zaplatit i Kraj Vysočina v součinnosti se Středočeským krajem, mají-li o to zájem (ostatně, nemalá část cestujících jede v těch vlacích jen v relaci Praha - Kutná Hora či Praha - Čáslav, tzn. de-facto - já vím, že ne de-iure - vnitrokrajská relace).

Samozřejmě takový vlak nemusí zastavovat dejme tomu v Pohledi.
Pondělí, 25. října 2021 - 20:31:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14494
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Opět je to politika - takhle odříznout Liberecký kraj od dopravy do vnitrozemí není politicky průchozí,"
Také si myslím. Navíc vlaky žijí hodně i z úsekovky (kterým jsou ty dálkové autobusy k prdu) a řada těch autobusů už dneska beztak jezdí. (A propo prezentované autobusy se vůbec netýkají R22.)
M250.0:
"přidal bych i R23, která v téhle trase jede jenom proto, že tam vedou slušné koleje, ale poptávka v tomhle směru je přirozeně nízká a uspokojitelná téměř stejně rychlým osobákem)"
Nesouhlas - nemyslím si, že by R23 nějak vybočovala z většiny "motorových" linek (pomíjím vykostěné Švejky). A osobákem uspokojitelná úplně není, protože osobák jezdí jen do Lysé, navíc do prázdna.

Orky:
"Otto_pospíšil: Já si nemyslím, že při zrušení koblihového jízdného musí nutně narůst počet tlačítek. Reálně jich potřebujete tolik, kolik máte pásem slev. A že kraje nezruší slevy je jejich boj, nikdo to po nich nechce. A pokud koblihové jízdné vezmou na sebe, tak ať to vysvětlí občanům, že jim radši proplatí slevu a nezaplatí spoje, nebo nebudou platit něco jiného.
...
Pokud si dobře vzpomínám, tak těch 6 mld mělo být navýšení platby za nové slevy, ale je možné, že jsou to slevy komplet, hledat to nebudu. Pokud se budou slevy rušit, tak je snad zřejmé, že sleva bude nižší, tak v čem je problém? Je možné, že "nížší" bude, že u některých skupin může být nulová, nebo že třeba u studentů bude vázaná pouze na dopravu do školy.
...
A on někdo řekl, že se zruší systém, který se proplácí slevy dopravcům? Nová vláda ještě ani není, jen proběhlo éterem, že chtějí zrušit nebo alespoň korigovat populistické "Koblihové jízdné", které významně navýšilo náklady. O tom, jak se to udělá, je technická záležitost, která se musí projednat. Já neočekávám, že by se to mělo škrtnout a kompletně vrátit zpět, spíš čekám korekce slev, ne technický způsob proplácení."
[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 25. října 2021 - 21:55:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 9-2005
David: Osobáky Žďár - Křižanov (-VM) bych neotáčel, naopak bych je navázal/propojil na osobáky HB - Žďár, které by dělaly proklad rychlíkům a v HB by navazovaly na ty, co uhnou do Jihlavy. HB-Křižanov se zvládne pod hodinu i osobákama. Byl by pravidelnější proklad Os/R Žďár-Brno a do obcí mezi Žďárem a HB by byla návaznost od Brna (byť osobákem) - lepší než dnešní zpravidla hodina čekání.
Od roku 1985 Za Moravu! Moravská národní obec
Úterý, 26. října 2021 - 10:27:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 996
Registrován: 7-2017
Ohledně rychlíků Praha-Havlbrod-Brno: zde očekávám během příštího roku velký boj o to aby aspoň část RegioJetů na této trati zůstala. Nepochybně jihlavská aglomerace, ale i Žďár budou namlsáni přímými vlaky na Slovensko, do Rakouska, Maďarska a v létě dokonce i Chorvatska. S tím se těžko loučit... [happy] Je mi jasné že se naprostá většina žlutých vlaků vrátí na koridor, ale nedivil bych se kdyby se Vysočině podařilo vysomrovat ponechání jednoho páru Praha-Wien-Budapest a jednoho páru Praha-Bratislava na tratích 230/250.
Mladějov
Úterý, 26. října 2021 - 10:48:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16988
Registrován: 3-2007
Jo vysomrovat,velký boj.. [lol]
Jančura se rozhoduje podle obsazenosti a výdělku, na amatérské i profesionální plačky,co mu nic nedaj, jen požadují, on kašle.

Nesuďte všechno podle vašeho osobního šotosvěta,kde se furt "bojuje" o každý vlak, o každou lokálku, o každou zastávku..
Paul2no
Úterý, 26. října 2021 - 14:19:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2521
Registrován: 11-2009
Mně by spíš přišlo logické, kdyby RJ zůstal na vysočinské trati už trvale. Místo Pardubic, kde je nabídka dálkové dopravy již přesaturována, by obsloužil Vysočinu, kde to zdaleka takové není. A pokud je jeho cílová skupina low-cost cestující s primární motivací jet zalevno, tak o půl hodiny delší jízdní doba by nemusel být problém.
Úterý, 26. října 2021 - 16:28:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2324
Registrován: 8-2017
Bram: To není pocit, to je vzhledem k parametrům trati mezi Kolínem a Havlíčkovým Brodem fakt a je třeba se s ním do výstavby VRT mezi Prahou a Světlou nad Sázavou prostě a jednoduše smířit.

Já bych se radši být tebou smířil s faktem, že na Vysočinu se uživí po hodině pěti- a více vozový rychlík, zato na pravobřežce veze třívozový rychlík každé dvě hodiny spíš vzduch než cestující.

David: .. potažmo na celou Moravu vlivem přestupních vazeb v Kolíně.
Sorryjako, ale vztah těch pár městeček na Moravu, kam přirozeně nespádují, rychlíkovou linku neuživí.

Hroch: Nesouhlas - nemyslím si, že by R23 nějak vybočovala z většiny "motorových" linek (pomíjím vykostěné Švejky).

Když pominu obě linky do Liberce a jednu k Liberci, kde prostě chybí slušné tratě, tak taky trasy motorových rychlíků obecně na dvě vrstvy nebývají - někde to k jednovrstvému modelu dokonvergovalo tak nějak samovolně tím, že jeden z objednatelů prostě svoji vrstvu zrušil a v lepším případě něco přihodil na provoz té druhé (160, 124, 238,310, 225, 021, víceméně i 032), jinde zatím agónie pokračuje, ale je jasné, že provoz dvou vrstev tady není dlouhodobě udržitelný (200, 080, 086, 120, 072). Přičemž neříkám, že za výsledná vrstva na být osobák, v tomto případě ještě ukončený bez přípojů v Lysé. Problém je jenom v tom, že není nijak nastavené financování takovýchto kompromisních vrstev, proto se zatím tento model prosadil jenom na pár místech, kde k tomu byla dostatečná politická vůle.
Úterý, 26. října 2021 - 16:55:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3093
Registrován: 8-2010
Paul2no:
"Mně by spíš přišlo logické, kdyby RJ zůstal na vysočinské trati už trvale. Místo Pardubic, kde je nabídka dálkové dopravy již přesaturována, by obsloužil Vysočinu, kde to zdaleka takové není."
Takhle, Radim není žádná "zaopatřovna", ale potřebuje generovat zisk (a nic jiného..) a tu R9-ku navíc chce mít MD na 15 let od roku 2025 v jednotkách na V = 200 km/h. A poptávka na tý štrece tam minimálně dneska není taková, aby se tam jako open acces uživil jako konkurence té budoucí R9-ky a druhá možnost, totiž že by tam jezdil v závazku - ve "funglovce" - právě v těch nových jednotkách na V = 200 km/h - to vzhledem k jeho dosavadní finanční strategii jezdit levně s ojetinama taky nevypadá zrovna reálně...[nene].

Spíš by dávalo smysl, kdyby tudy jezdila - jako kdysi - nějaká komfortnější EC-vrstva* (klidně i ve dvouhodinovém taktu) minimálně ve stylu dnešních Metropolitanů, neb lépe InterJetů - ty mají V = 200 km/h, což by i na nějaký ten zárodek VRT Polabí bohatě s Vectronem stačilo - druhá věc ale jsou zase taktové uzly, což by asi asi nevycházelo, nebo by se ty vozová ramena musela nějak roztrhnout nebo v nejhorším tu štreku "brousit" jako nějaké vnitro IC-čko pouze mezi Brnem a Prahou ve smyslu dřívějších D1-expresů s tím, že holt "cestující substrát" jedoucí ještě někam dál by si holt musel do něčeho v Brně/Praze přestoupit.

* - místa zastavení: Kolín, Havlíčkův Brod,(Žďár nad Sázavou)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 26. října 2021 - 16:59:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11546
Registrován: 5-2002
No, hlavně vynecháme Hradubice za cenu "pidisídel" na Vysočině a ještě pojedeme s dálkovými cestujícími o půl hodiny pomaleji...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 26. října 2021 - 17:07:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15783
Registrován: 12-2007
Sorryjako, ale vztah těch pár městeček na Moravu, kam přirozeně nespádují, rychlíkovou linku neuživí.
Však proto by ji ty dva sousedící kraje asi neobjednaly, zatímco Středočeský kraj + Vysočina by linku R9 objednaly, i pokud by od ní dalo MD ruce pryč s odůvodněním, že nemalá část cestujících jede stejně "vnitrokrajsky" (tedy při započítání Prahy jakou součásti středních Čech) + že co se týče úseku v rámci Kraje Vysočina, tak tam ať si to kraj dořeší sám se sebou co do zastavovací politiky, že dvě vrstvy se na vysočinské části t-230/250 tak jako tak neuživí (pominu-li drobnosti jako protažení Os-212 až do HB).

Osobáky Žďár - Křižanov (-VM) bych neotáčel, naopak bych je navázal/propojil na osobáky HB - Žďár, které by dělaly proklad rychlíkům a v HB by navazovaly na ty, co uhnou do Jihlavy. HB-Křižanov se zvládne pod hodinu i osobákama.
O. K., to by dokázalo dávat smysl, leč realita nepůjde tímto směrem (předpokladem je pořízení elektrických jednotek pro trasu HB - ZR, tzn. takových, které by do VelMez nedojely).

Mmch. i tady platí, že bude-li na t-230 1h takt, tak o to méně vytížené tam budou ty fungl nové elektrické jednotky - protože Os-230 přestanou být "relativně samonosnou" vrstvou a stanou se víceméně ryzími vymetáky nerychlíkových zastávek.

160, 124, 238,310, 225, 021, víceméně i 032), jinde zatím agónie pokračuje, ale je jasné, že provoz dvou vrstev tady není dlouhodobě udržitelný (200, 080, 086, 120, 072)
Jaký je rozdíl mezi t-032, ve které kraj učinil z osobáků spěšňáky (vlivem čehož si to zaslouží být v kategorii " dokonvergovalo tak nějak samovolně"), a t-086, ve které kraj učinil z některých osobáků také spěšňáky, ostatní zůstaly sice osobákem, ale s vypuštěním několika zastávek (čímž pádem je to v kategorii "pokračující agónie")?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 26. října 2021 - 18:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3094
Registrován: 8-2010
Petr_Šimral:
"No, hlavně vynecháme Hradubice za cenu "pidisídel" na Vysočině a ještě pojedeme s dálkovými cestujícími o půl hodiny pomaleji..."
Já se na to dívám optikou faktu, že jsme do té štreky nastrkali do současnosti cirka 13 mld. Kč a ještě minimálně jednou tolik do ní má jít s celkovým účtem někde na hranici 25-26 mld. Kč v optimálním případě - za to jsme cestujícím naslibovali zkrácení jízdních dob, zvýšenou stabilitu GVD a já nevím, co ještě.

A co ve výsledku za "ty love" ta osobka vlastně tedy - slovy SŽ, státní organizace až "po roce 2030" - dostane ? Upgradovanou R9-ku od r. 2025 v novým, s V = 200 km/h s dosavadní zastávkovou politikou čítající min. 8 zastavení mezi Brnem a Prahou s jen o něco kratšími jízdními dobami ? Plus osobáci v Regiopanterech ? Není to - když si odmyslím nákladku - krapet málo ? Fakt by nemohl mít "spodem" ten Kolín, Havlíčkův Brod, nebo s otazníkem Ždár nad Sázavou mít zavedenu v celodenní 120-minutě ještě alespoň jednu krapet luxusnější vrstvu - dobře klidně Ex, ať s tím EC/IC tolik neprovokuju ?...[uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 26. října 2021 - 18:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2325
Registrován: 8-2017
David: Však proto by ji ty dva sousedící kraje asi neobjednaly,
Však to je v pořádku, že to, co není potřeba, se neobjednává. Nicméně celkem určitě by je to donutilo udělat něco s těmi nepřipoji v Lysé, eventuálně i protažením dále do Nymburka či Kolína.

zatímco Středočeský kraj + Vysočina by linku R9 objednaly
Standardem zajišťovaným ministerstvem je minimálně jedna linka z každého kraje do Prahy (ne vždy z krajského města, pokud to z důvodu konfigurace sítě není vhodné). Vysočina nemá důvod být výjimkou.

Jaký je rozdíl mezi t-032, ve které kraj učinil z osobáků spěšňáky (vlivem čehož si to zaslouží být v kategorii " dokonvergovalo tak nějak samovolně"), a t-086, ve které kraj učinil z některých osobáků také spěšňáky, ostatní zůstaly sice osobákem, ale s vypuštěním několika zastávek (čímž pádem je to v kategorii "pokračující agónie")?

Máte zajímavé nutkání zaměřovat se na nepodstatné detaily místo na smysl sdělení. Na 086 je sice znát drobný pokrok, ale jízdní doba osobáku je oproti rychlíků pořád výrazně delší. Na 032 je oproti tomu rozdíl zanedbatelný a cestující do rychlíkových stanic tak využívají obě kategorie bez rozdílu.
Úterý, 26. října 2021 - 19:43:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11550
Registrován: 5-2002
ad P_r_A: Fakt by nemohl mít "spodem" ten Kolín, Havlíčkův Brod, nebo s otazníkem Ždár nad Sázavou mít zavedenu v celodenní 120-minutě ještě alespoň jednu krapet luxusnější vrstvu - dobře klidně Ex, ať s tím EC/IC tolik neprovokuju ?..

a) opravy infrastruktury a provoz na ní jsou dvě zcela rozdílné věci.

b) A proč by tam mělo jet něco jiného než vymeták R9? Aby z toho byl další "vymeták", jenom se to bude jmenovat Ex? Jenom proto, že to tam kdysi jezdilo? Lidi tam nejsou a celotrasa Praha - Brno je lepší jinudy.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 26. října 2021 - 19:51:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15784
Registrován: 12-2007
a 032 je oproti tomu rozdíl zanedbatelný a cestující do rychlíkových stanic tak využívají obě kategorie bez rozdílu.
Spíš si pokládám otázku, proč vůbec (dle kontextu vašeho sdělení) považujete ministerskou objednávku na ryze vnitrokrajské trase HK - Trutnov za něco smysluplného (když na několika jiných trasách toto zpochybňujete).

Standardem zajišťovaným ministerstvem
... je mj. i linka R23, že.
(Aktuální zdejší polemika se tedy od těchto standardů odchyluje, při kteréžto situaci si dovoluji zpochybnit i ministerské placení linky R9 při souběžném předřečníkově zpochybnění ministerského placení linky R23, a to částečně za použití jeho vlastních argumentů.)

Fakt by nemohl mít "spodem" ten Kolín, Havlíčkův Brod, nebo s otazníkem Ždár nad Sázavou mít zavedenu v celodenní 120-minutě
Když už, tak mít dvě vrstvy:
Praha (- Kolín?) - HB a dále již všechny rychlíkové zastávky** směr Brno.
a
Praha - obvyklé rychlíkové zastávky - HB - Jihlava město

Toto bych považoval za nejsmysluplnější z "dvouvrstvých" eventualit (přičemž souběžně dodávám, že pouze za relativně nejsmysluplnější, tzn. nejsem si jist smysluplností, resp. lépe řečeno ekonomickou a další efektivitou, dvouvrstvé dálkové obsluhy na t-230).

** Perličkou je, že po opětovném zrušení zastavování v žst. Křižanov se stane úsek Žďár n. S. - Tišnov velmi dlouhým úsekem bez rychlíkového zastavení. Srovnatelný co do této délky + co do téže linky jen s úsekem Kolín - Praha-Libeň.

Mmch. pakliže ty R9 budou dosahovat téměř přesného Tišnova v X:00 h, považoval bych za logické zaústit Os-256 do Tišnova právě na X:00 namísto dnešních X:30 h, čímž by se zrychlilo spojení z t-256 jak do Brna, tak i do Čech; pravda, nevýhodou by byl 30+min. prostoj Os-256 v některé ze stanic na trase (pakliže by do té doby neměla být t-256 také výrazně zrychlena tak, aby vlak ze ZR do Tišnova stihl dojet za cca 1 h 17 min. včetně "strefení se" do křižovacích stanic).
Úterý, 26. října 2021 - 20:10:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14501
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Když pominu obě linky do Liberce a jednu k Liberci, kde prostě chybí slušné tratě, tak taky trasy motorových rychlíků obecně na dvě vrstvy nebývají ... Problém je jenom v tom, že není nijak nastavené financování takovýchto kompromisních vrstev, proto se zatím tento model prosadil jenom na pár místech, kde k tomu byla dostatečná politická vůle."
To je sice pěkné, co píšete, ale v tom citovaném příspěvku jste psal o možném omezení R23 (spolu s některými dalšími). A v tom si dovolím ponechat si svůj nesouhlasný názor.
Petr_Šimral:
"No, hlavně vynecháme Hradubice za cenu "pidisídel" na Vysočině a ještě pojedeme s dálkovými cestujícími o půl hodiny pomaleji..."
[ok]
Paul_red_adair:
"Není to - když si odmyslím nákladku - krapet málo ?"
Ne. Nebo snad každá cyklická/generální obnova / ... (je jedno, jak se to nazývá) má mít za následek navýšení rozsahu dopravy?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 26. října 2021 - 20:14:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4142
Registrován: 5-2002
Tak u té 250 bych možná jako výhodu viděl obsloužení i severní části Brna skrz Královo Pole, což by přinejmenším část Hradubic mohlo vykompenzovat. I když nejsem místní, třeba to tak není.
Úterý, 26. října 2021 - 20:32:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3095
Registrován: 8-2010
Petr_Šimral:
"ad P_r_A: Fakt by nemohl mít "spodem" ten Kolín, Havlíčkův Brod, nebo s otazníkem Ždár nad Sázavou mít zavedenu v celodenní 120-minutě ještě alespoň jednu krapet luxusnější vrstvu - dobře klidně Ex, ať s tím EC/IC tolik neprovokuju ?..
a) opravy infrastruktury a provoz na ní jsou dvě zcela rozdílné věci.
b) A proč by tam mělo jet něco jiného než vymeták R9? "
ad a) samozřejmě souhlas, ale je kapánek rozdíl, kolik do té opravy vrazím...opravovat štreku pro mj. jednu rychlíkovou linku za třeba 10 miliard by mi přišlo asi OK, ale "sypat" někam cirka pro tu samou linku 25 miliard a ještě se v tom přes 23 let hrabat se mi už nějak osobně "ekluje"..
ad b) zajištění kvalitativně lepšího standardu pro někoho, kdo nepotřebuje "vymetat" cestou do Brna/Prahy 8 "vymetákových stanic" ?
Hroch:
""Ne. Nebo snad každá cyklická/generální obnova / ... (je jedno, jak se to nazývá) má mít za následek navýšení rozsahu dopravy?"
Automaticky rozhodně ne, ale je otázka, kolik pro stávající rozsah dopravy do toho "sypu" - viz odpověď ad a) Petrovi Šimralovi
David:
"Fakt by nemohl mít "spodem" ten Kolín, Havlíčkův Brod, nebo s otazníkem Ždár nad Sázavou mít zavedenu v celodenní 120-minutě
Když už, tak mít dvě vrstvy:
Praha (- Kolín?) - HB a dále již všechny rychlíkové zastávky** směr Brno.
a
Praha - obvyklé rychlíkové zastávky - HB - Jihlava město"
Asi spíš souhlasím, nicméně ta efektivita je k zamyšlení. Každopádně dík moc za Vaše názory k tomuto tématu.
Pikehead
Úterý, 26. října 2021 - 23:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7691
Registrován: 3-2007
Ale no tak, důvody pro "drahé" opravy se snad přece jen nějaké najdou...
- údržba po 30-50 letech
- využitelnost úseků pro spojení Praha-Brno pro dobudování Bramem zmiňované VRT
- záloha severní trasy
- s postrky (státními či jinými) použitelná dlouhodobě i pro nákladní dopravu...
Středa, 27. října 2021 - 01:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11553
Registrován: 5-2002
ad Pikehead: - s postrky (státními či jinými) použitelná dlouhodobě i pro nákladní dopravu...

Nejsme v roce 1966. Dnes rozhodně ne. Nadspotřebu EE nikdo nehradí, do plného normativu přes Českou Třebovou to postrk nedotlačí, s postrkovou službou to jsou další časové ztráty... A čas jsou peníze, protože klesá proběh lokomotiv i souprav a strojvedoucí není placen od kilometru, ale od hodiny.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 27. října 2021 - 05:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12965
Registrován: 4-2003
Paul red adair:ale "sypat" někam cirka pro tu samou linku 25 miliard a ještě se v tom přes 23 let hrabat se mi už nějak osobně "ekluje"..

Přejde patnáct až dvacet let a nepříliš používaná (ale již kompletně zrekonstruovaná) trať Brno - Havlíčkův Brod - Světlá nad Sázavou bude u Světlé nad Sázavou napojena na VRT do Prahy. A pak se dá očekávat velký návrat osobní dopravy na úsek Světlá nad Sázavou - Brno, včetně "odbočky" HB - Jihlava.
Středa, 27. října 2021 - 07:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Registrován: 2-2018
Bram:
"A pak se dá očekávat velký návrat osobní dopravy na úsek Světlá nad Sázavou - Brno, včetně "odbočky" HB - Jihlava."

Osobní dopravy možná, cestujících těžko. Vynucených "tranzitérů" do Vídně možná, ale tuzemec jedoucí z Prahy do Brna pojede přes Pardubice (pokud bude mít možnost volby), anebo po D1. I kdyby byl za půl hodiny ve Světlé, tak zbytek cesty do Brna to zneguje.
Včera jsem si dal vyhlídkovou jízdu přes Vysočinu do Brna a zpátky. Tam railjetem, zpět mi to vyšlo na "Vysočinu". Utrpení v obou případech. Nechtělo se mi za volant a byla to chyba. Dva, tři roky zpátky jsem jezdil dost pravidelně, přes Pardubice, a dalo se, lepší než autem. Tohle už ne.
Středa, 27. října 2021 - 07:50:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12970
Registrován: 4-2003
pilot.pirx:Osobní dopravy možná, cestujících těžko.

A pročpak? Do Jihlavy se z Prahy po VRT dojede rychleji, než autobusem po D1, do Brna se při kombinaci VRT + trať 250 dojede z Prahy také rychleji, než přes Pardubice.


Vynucených "tranzitérů" do Vídně možná, ale tuzemec jedoucí z Prahy do Brna pojede přes Pardubice (pokud bude mít možnost volby), anebo po D1. I kdyby byl za půl hodiny ve Světlé, tak zbytek cesty do Brna to zneguje.

To víš, že jo [biggrin]. Zejména, když se dá odhadnout jízdní doba vlaku ve složení Vectron/Taurus + 8 vozů na 200 km/h mezi Prahou a Brnem na zhruba dvě hodiny při jízdě po VRT a modernizované trati 250. Třeba při jízdě soupravy Taurus + railjet pro vmax 230 km/h to bude jen hodina a padesát minut. Přitom se pojede tam, kde to bude ve větší části trasy prosto nákladních vlaků a silnější příměstská doprava bude obtěžovat jen mezi Brnem a Tišnovem. Jsem fakt velice zvědav, zda to z Prahy do Brna přes Českou Třebovou dá někdy souprava Taurus + railjet za dvě hodiny. Asi ne, viď? [rofl]
Středa, 27. října 2021 - 11:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16321
Registrován: 10-2004
Bram: Já se obávám, že za 15-20 let bude z VRTek pořád ještě nepříliš použitelné torzo, bude-li vůbec. Dneska máme skoro půl bilionové schodky a koridory, které už měly být komplet hotové a stále nejsou a které už začínáme rekonstruovat znovu. Do toho stále nové a nové dálnice a obchvaty měst a do nějakých 20 let fakticky budeme potřebovat nové jaderné bloky minimálně v rozsahu Temelína a Dukovan. Já se bojím toho, že při naší ekonomice a takovém rozmachu dalších nových drahých a velkých staveb na tu VRTku prostě nebudeme mít, protože to je stavba za další stovky miliard, kterou než při naší rychlosti dostavíme, tak jí budeme muset stejně draze rekonstruovat. A do toho sanace dluhu, kterou nám tady vytvořil Babiš. A doufejme, že dotoho všecho plánu nebudeme budovat největší stavební blbost kanál Odra-Dunaj-Labe. [happy]