Diskuse » Železnice » Tratě kolem Mostu a Chomutova » Archiv diskuse Tratě kolem Mostu a Chomutova do 22. 9. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě kolem Mostu a Chomutova do 22. 9. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 11. července 2021 - 14:13:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8108
Registrován: 8-2007
Lávka je otevřenà.
Neděle, 11. července 2021 - 17:53:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 406
Registrován: 3-2016
Apollo_17:

OK, díky moc!
Neděle, 11. července 2021 - 23:22:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1510
Registrován: 5-2002
Ad Zplgul: Já používám trať 130 už asi 25 let a stanice Chabařovice nebyla využívána už v dobách, kdy tu zastavovaly vlaky ve špičce každou půlhodinu. Většina vlaků měla obrat nula, ty špičkové nízké jednotky cestujících (ve srovnání třeba s 50-100 v Proboštově a Teplicích). V době, kdy se zastavování omezovalo, tady nejezdily ještě Pantery a zastávky na znamení nebyly technicky možné. Ústí není Praha a místo na zastavení se tu obvykle najde. Je tu i dobrá kapacita krytých parkovišť, např. právě pod hlavním nádražím (pár kroků od Mírového náměstí) nebo ve Fóru. Problém je maximálně v centru pro ty, co jsou hodně líní na krok.
Když už zastávku, tak by stála za úvahu zastávka v Trmicích u nákupních center (Globus, OBI...).Sem jezdí lidí hodně a to i MHD. Realizace by umožnila dobudovat něco jako Ústecký S-bahn, ale to už asi fantazíruji.

Kyjice jsou na tom samozřejmě ještě hůře, stejnojmenná obec padla za oběť dolům a do Kyjic už od mých mladých let jezdily tak maximálně rybáři a občas já kvůli procházce zpět do Chomutova. Vždy jsem byl jediným vystupujícím. Jednou tady průvodčí vysadil cikánku bez lístku z večerního rychlíku Praha-Louny-Chomutov ("já Vás vysadím - samozřejmě, s tím počítám, jedu jen do Jirkova..."), dost kreativně nadávala.
"Stará" zastávka Oldřichov byla docházkové vzdálenosti jen malé části Košťan, jinak je to pěkný kus. Není to tak dávno, kdy jsem si v rámci Covidových omezení obešel Barboru z Oldřichova do Oldřichova (těsně před zprovozněním nové zastávky Jeníkov) a trvalo mi to dobrou půlhodinu z města na vlak; málem mi to ujelo... Pro denní dojíždění málo použitelné. Obyvatelé Košťan opravdu více ocení fungující půlhodinový interval autobusů do Teplic, který navíc projede kolem nemocnice, přes celé centrum, okolo nádraží až do Trnovan a někam dál. Jeníkovská zastávka určitě obslouží více lidí než starý Oldřichov, včetně např. lepší docházky na Barboru nebo třeba na golf (sem se sice jezdí hlavně autem, ale golfová mládež neřídí). Ano, část Jeníkova může dojít i do Duchcova, ale typická docházková vzdálenost to také není, navíc tu myslím není chodník, takže po silnici. Není to ideál.
Třebušice obsluhují úpravnu uhlí, ta ještě chvíli pojede, takže alespoň ve špičce se tu zastavovat předpokládám bude.

Jízdní řád na Kozině před zastavením provozu za moc nestál, to je pravda. Nicméně i před tím tady jezdily použitelné počty cestujících tak max. do Jílového. Obyvatelstvo Krupky, Novosedlic a okolí mají potřebu jezdit hlavně do Teplic a do Ústí a k tomu je jim Kozina k ničemu, zatímco autobusy jezdí i několikrát za hodinu. Lehký potenciál je u Děčína (Jílové a okolí), ale i tady je pro většinu lepší autobus, který staví několikrát v každé obci, zatímco nádraží leží obvykle "na kopci za městem". Potenciál Koziny je skutečně maximálně v rekreační dopravě, Krušné hory mají velký potenciál (cykloturistika, pěší turistika, hornické památky nedávno zapsané v UNESCO, mj. se zvažuje i vyhlášení CHKO Krušnohoří).
Je třeba vidět, že Kozina byla stavěna hlavně pro to, aby vozila uhlí do Děčínského přístavu (v jejím okolí je řada už vytěžených dolů) a tudy do Saska (může za to geologická historie Krušných hor jako kerného pohoří, které je prudké do Čech a pozvolné do Saska, díky tomu máme pánev s uhlím, zatímco Němci hlavně zásoby rud a uhlí málo). K tomu další zboží z řady dnes už nefungujících vleček továren z dob průmyslové revoluce. Už v době zahájení provozu a později první republiky, kdy vlak byl v podstatě jediným dopravním prostředkem, tady jezdily denně dva, maximálně tři páry osobních vlaků (předpokládám smíšených), zato hafo nákladních. Dnešní doba je úplně jiná... Přípoje v Oldřichově z Koziny by jistě šly zrealizovat i na Jeníkovské zastávce, z obou stran jsou návěstidla, vlak by přijel, vyklopil lidi a zacouval zpět do Oldřichova. Po odjetí přípojů to samé obráceně.
Na U3 už prosím nešahat. Pomalu si nachází své cestující (i přes dlouhé výluky a potom covidová omezení cestování). Má potenciál přibrat i dost cestujících z okolí Litvínova, když budou dobré autobusové přípoje.
Pondělí, 12. července 2021 - 06:00:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 1-2021
AD docházková vzdálenost, kozina vede daleko od měst, mnohdy po kopcích, kde vlak není ani vidět atd....
To už je takový folklór, aneb na to stačí na klávesnici Ctrl + C.

Co zkusit vymyslet něco jiného? Nebo to obrátit? S použitím hlavy, map...půjde to? Jak je na U1 daleko Bohosudov od města? Jirkov od města, ve finále i Most má nádraží dost mimo, Chomutov hln. v oblasti nikoho a Kadaň nemluvě a co KLášterec? Když se podíváme do mapy, pak takových tratí je u nás 90%. Takto můžeme pokračovat, Č.Lípa, Č.Kamenice, Rumburk....atd. Že bychom všude udělali T - linky??

Ono hlavně záleží kam a kdo chce docházet? Třeba Jílové má náměstí od vlaku 3 minuty, ze sídliště nebo z Kamenné na bus je to od 10 do 20 minut. JD do DC bus vs vlak je 20-25 vs 15 min k pivovaru. On kdyby ten BUS byl tak dobrý, asi by nedošlo k jeho redukci na konečném úseku linky.

Příště při Ctrl+C použít i ten zbytek příspěvku.
Pondělí, 12. července 2021 - 18:44:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14343
Registrován: 8-2004
Chomutovák:
[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 15. července 2021 - 00:50:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1511
Registrován: 5-2002
Ad modely742: Ctrl+V moc na texty nepoužívám, psal jsem to sám.

Prostě lidi jsou dnes línější a hlavně mají skoro všichni k dispozici auto, relativně levné na provoz. Takže pokud nemají na zastávku blízko, auto vítězí. To je realita.
Čas je dnes vzácný a ne každý ho dokáže v VHD efektivně využít, takže pokud to jede dlouho (a ještě se trmácíte na zastávku), tak auto zase vítězí.

Stanice Bohosudov je od většiny Krupky daleko dost, ale alespoň u ní staví autobus a navíc je vlak poměrně rychlý, takže to trochu vykompenzuje tu vzdálenost. Podobně Jirkov zastávka, tam jsem se něco nachodil, vedle staví autobus. Navíc to není typická zastávka pro Jirkov, ale pro chomutovská sídliště Písečná a Zahradní. Chomutov hlavní (odlehlé) nádraží většina Chomutova nevyužívá, jen ti z okolí a přestupující. I proto je v plánu vystavět nové nádraží poněkud blíže k centru (cca k dnešnímu Lidlu).
Protože z Chomutova pocházím, tak bych se tu zastavil krapet déle. Na Chomutovu je krásně vidět, kde je vlak použitelně rychlý a kde už bohužel ne. Do Mostu, Teplic nebo Ústí prakticky nemáte šanci dohnat rychlík ani autem a tak lidi jezdí ve velkém a nevadí jim ani dojít kousek dál na nádraží. Do Prahy už to tak slavné není (autobusem o hodinu rychleji než vlakem, autem o hodinu a půl rychleji), takže toho lidi tak moc nevyužívají (a nevyužívali masově ani dříve, když jezdily rychlíky přes Žatec), za to autobusoví dopravci mají pré. Do Ústí ani Teplic žádný autobus nejezdí.
Ano, většina nádraží by se dala umístit lépe a mělo by se na tom pracovat, na západě už se tak děje - budují se nová nádraží / zastávky včetně podzemních (Berlín, Brusel, Vídeň...), přesouvají se více k lidem, propojují se různé typy dopravy kvůli rychlejším přestupům atd. U nás se to děje také, jen o dost pomaleji.

Ad Kozina: Ano, najdou se relace, kde je vlak lepší. Ale pro většinu cestujících to vychází lépe pro bus, mj. i díky více zastávkám.
Čtvrtek, 15. července 2021 - 22:30:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 407
Registrován: 3-2016
Zdravím,
měl bych ještě dva dotazy na někoho znalého místních poměrů.

1) Funguje v Teplicích v Č. na nádraží Úschovna zavazadel i v neděli?

2) Čekají v Mostě-hl.n. spoje Švestkové dráhy na zpožděné vlaky od Chomutova, resp. mají čekací dobu řekněme alespoň 10 min.?

Předem díky za reakce.
Pátek, 16. července 2021 - 08:47:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12588
Registrován: 4-2003
modely 742:AD docházková vzdálenost, kozina vede daleko od měst, mnohdy po kopcích, kde vlak není ani vidět atd....

Takže standardní bagatelizace nedostatků, nic nového jsem se zase nedozvěděl [crazy].


Ale jo, třeba se ještě zrealizuje toto https://en.mapy.cz/s/bozasohahe a kozí dráha přestane být dráhou kozí [proud].

Ještě by také někoho mohlo napadnout po realizaci této spojky zavést vlakovou dopravu po vlečce do Dubí [biggrin].

Dával jsem sem i jiné návrhy (aby se dalo jet od Unčína do Ústí), ovšem k realizaci těchto návrhů nikdy nedojde. Jsou pouze pro osobní dopravu, vzhledem ke konfiguraci terénu dosti drahé a ekonomicky by skoro jistě nevyšly. Jinak Ústecký kraj má velice dobře organizovanou dopravu, takže zde není obvyklý "problém" typu: Autobus neumí jezdit dle taktového či intervalového jízdního řádu, či že nejezdí večer a o víkendech.

Ale chápu, že šotoobec si "problém" s autobusy ráda přibarvuje a vymýšlí, jak kozí dráze vdechnout život. Aby to na kozině fungovalo alespoň o víkendech, musely by vlaky z kozí dráhy úvraťovat v Oldřichově a zajet do Teplic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pátek, 16. července 2021 - 10:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1512
Registrován: 5-2002
Ad Bram. Toto řešení by zadělali problémy s nákladní dopravou do sklárny. Už takhle nezbývá moc času na posuny v Řetenicích mezi osobáky...
Existuje i krapet reálnější varianta okolo Újezdečka, i s tím pokračováním do Duvi. Viz Nová Kozí draha http://mhdteplice.cz/zeleznice/nova-kozi-draha/.
Taky by se mohlo jezdit po vlečce na staré Duchcovské nádraží 😄

Ale reálněji. U případnę turistické linky by objížďka přes Oldřichov do Teplic moc nevadila. Alespoň by to stavělo i Barbory, což je významný cíl.
Pátek, 16. července 2021 - 12:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 606
Registrován: 12-2003
Chomutovák: Ale jo, když už turistická linka po Kozině, tak trasa Teplice - Jeníkov s úvratí - Bohosudov lanovka - Telnice - Děčín by možná lidi oslovila..
Pátek, 16. července 2021 - 12:40:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 232
Registrován: 6-2016
Tak třeba zrovna k dolní stanici lanovky je Kozina bezva.
Pátek, 16. července 2021 - 18:53:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14350
Registrován: 8-2004
Hlodavec:
"Tak třeba zrovna k dolní stanici lanovky je Kozina bezva."
Nebo toto, toto nebo třeba toto.[happy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 16. července 2021 - 19:03:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2289
Registrován: 6-2019
To bere kola? A kolik?
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 16. července 2021 - 20:23:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12594
Registrován: 4-2003
A ty dva kilometry z Bohosudova dojet na kole pod dolní stanici lanoffky nejde? Začaly snad v Bohosudově osobní vlaky projíždět, nebo co se to děje? Jo aha, ono je posledních tři sta metrů do trochu většího kopce, který by už někteří dýchavičnější jedinci nemuseli dát a neutlačili by při chůzi ani by kolo. Tak to pak jo [proud]. Jen mi je pak záhadou, jak budou jezdit na kole dále od horní stanice lanoffky, když protože na vrcholových partiích Krušných hor to není bez stoupání. Protože pokud se někdo rozhodne jezdit po vrcholových partiích Krušných hor, tak by měl dát úsek od zastávky v Bohosudově k dolní stanici lanoffky s prstem v nose...
Sobota, 17. července 2021 - 08:17:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 609
Registrován: 12-2003
To si nemyslím. Ale nebojte, za pár let už bude mít každý elektrokolo a vlaky už nebudou pro cyklisty skoro potřeba.
Sobota, 17. července 2021 - 08:38:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8113
Registrován: 8-2007
Ale nebojte, za pár let už bude mít každý elektrokolo a vlaky už nebudou pro cyklisty skoro potřeba.

No to si nemyslím.Elektrokolo má dojezd okolo 100 kilometrů,což by znamenalo pro cyklisty jezdit okolo baráku do vzdálenosti 50 km.
A že by sváteční cyklista ujel 200 kilometrů za den(při dobití baterie někde počas oběda) také moc nehrozí,protože se ozve bolest [zadnice].
Sobota, 17. července 2021 - 08:39:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12598
Registrován: 4-2003
Romanero:To si nemyslím.

A já jsem zase o tom přesvědčen [wink].


Ale nebojte, za pár let už bude mít každý elektrokolo a vlaky už nebudou pro cyklisty skoro potřeba.

To je právě omyl. V mém okolí lidé elektrokola ve větší míře využívají, přičemž hlavní důvod, proč si je pořídili, byl ten, že už jsou starší a to, co dávali dříve na běžném kole, už prostě nedávají. Ale jízd na kole v rozsahu, na který byli dlouhá léta zvyklí, se přitom vzdát nechtěli, takže s elektrokolem mají možnost si to, na co byli dlouhá léta zvyklí, dopřávat ještě i nadále, klidně i deset dvacet let, dle jejich aktuální fyzické kondice. Mladší lidé si je pořizují hlavně proto, aby jim odpadlo nepříjemné šlapání do kopce, kam sice nějak vyjedou, ale jsou dosti utahaní. Nakonec i s "návěsem" v podobě dětského kola obsazeného malým capartem (který je bez šance, aby sám na kopec vyjel) se ty kopce na elektrokole dávají výrazně lépe [proud].

Takže s elektrokolem nebude žádný problém si dojet od zastávky v Bohosudově k lanoffce [wink]. Ale že by někdo s radostí na elektrokole jel třeba z Ústí nad Labem až k lanoffce, tak to se mi opravdu nechce moc věřit. Elektrokolo není totiž náhrada vlaku na větší vzdálenosti a zejména ne tam, kde není žádná infrastruktura pro cyklisty [nene]. Čili tento odezdikezdizmus (po rozšíření elektrokol nebudou cyklisté už vlaky potřebovat) fakt nechápu [nene].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Sobota, 17. července 2021 - 13:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 233
Registrován: 6-2016
Hroch: řeč je o železnici, ne o gumách. To musíš jinam 😎
Sobota, 17. července 2021 - 15:54:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 6-2019
Rozvoj elektrokol je v rámci diskuze hodně zavádějící a to z jednoduchého důvodu. Zkuste naložit do vlaku několik (klidně i desítek, je sezóna) elektrokol a rychle pochopíte. Je to módní záležitost, ano převážně pro starší. Ale s přepravou po železnici to téměř nesouvisí.

Ale nebojte, za pár let už bude mít každý elektrokolo a vlaky už nebudou pro cyklisty skoro potřeba.
Proč bych si měl pořizovat věc, která je drahá, těžká a obtížně manipulovatelná?
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 17. července 2021 - 22:34:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1513
Registrován: 5-2002
Ad Ahmad: Ano, některé spoje berou kola (viz JŘ a symbol kola), max. 20 - jezdí to s vlekem.
Pondělí, 19. července 2021 - 20:33:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14356
Registrován: 8-2004
Chomutovák:
"Ad Ahmad: Ano, některé spoje berou kola (viz JŘ a symbol kola), max. 20 - jezdí to s vlekem."
Děkuji.[happy]
Hlodavec:
"Hroch: řeč je o železnici, ne o gumách. To musíš jinam"
Nemusím.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 21. července 2021 - 23:34:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 410
Registrován: 3-2016
Zdravím,
Dnes cca v 11.10 jsem u Kovářske dost z dálky zahlédl manipulak jedoucí od Vejprt. Lokomotiva byla pravděpodobně r.744 a táhla 5 velkých uhlaku. Nejdřív jsem si myslel, že veze dřevo, ale to by bylo ve vozech vidět. Napadlo me, jestli to nebyly vozy spíše od uhlí pro uzkokolejku v Cranzahlu. Myslel jsem si, že tahle přeprava už nejezdí. Mohlo to tak byt? Pokud ano, jak často to tam jezdí?
Předem děkuji za odpověď.
Středa, 28. července 2021 - 00:37:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8129
Registrován: 8-2007
Ode dneška je v provozu 2. traťová kolej Chabařovice-Bohosudov po obnově. V 1. TK již sundali trolej a budou se trhat koleje.
Sobota, 14. srpna 2021 - 16:15:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 393
Registrován: 5-2020
Konvoj lokomotiv SD/KD z opraven Přerov - Březno u Chomutova
Sobota, 14. srpna 2021 - 16:20:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 394
Registrován: 5-2020
Už jsem se tady myslím ptal, dokázal by mě někdo napsat, jaký je asi nákladní provoz na trati 123? Někdy jsem tam potkal uhlí ČDC a dokonce i uhlí SD/KD, ale to asi byla náhoda, já jestli má cenu, abych si tam někdy udělal výlet a cvaknul si nějak pěkně aspoň jeden vlak, díky moc
Středa, 25. srpna 2021 - 08:45:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1519
Registrován: 5-2002
Mezi Bohosudovem a Chabařovicemi už je položena i druhá kolej. Chybí ale část sloupů a trakčního vedení.
Středa, 25. srpna 2021 - 09:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2400
Registrován: 6-2019
123 je Žatec - Chomutov, respektive Žatec - Obrnice? Uhelné vlaky z/do Března a dále na Tušimice. Mezi Březnem a Chomutovem pravidelně asi nic, příp. jen Mn pp, i když se paradoxně tento úsek má elektrizovat kvůli nákladní dopravě (dokonce včetně spojky na Dubinu).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Středa, 25. srpna 2021 - 13:17:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 10-2008
Zundap : No mam pocit že výhledově právě drátyzace Březno - Počerady pozbyde svou hlavní funkci díky drátyzaci Březno - Chomutov, takže cokoliv uhelného mezi Počerady a Březnem fotit,fotit,fotit a určitě se něčeho dočkáte. Ono vlastně ta trolej přes Žatec bylo jen dočasné řešení, neb ze Března na sever byla tehdy v plánu přeložka, která je již vybudována na náklady ¨baníků¨, a drát si tam již musí SŽ dosadit za své..... :-) Pokud už se tam budete poflakovat, velmi zajímavý je uhelný dýzlkoridor Čepirohy - Počerady, který momentálně praská ve švech, neb v lokalitě Wašák/Komořany už se nakládá prdlajs.

(Příspěvek byl editován uživatelem Sebu.)
Středa, 25. srpna 2021 - 14:42:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11487
Registrován: 5-2002
A připomínám budoucí elektrizaci Žatec - Plzeň.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 25. srpna 2021 - 14:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2404
Registrován: 6-2019
Tak to jsem úplně v klidu. [biggrin]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Středa, 25. srpna 2021 - 15:42:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 301
Registrován: 12-2020
Sebu: A jaký je provoz na důlních drahách u Komořan? Jezdí se ještě na ČSA nebo do Chemopetrolu s krokodýlama?
Středa, 25. srpna 2021 - 17:32:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 417
Registrován: 5-2020
Všem moc děkuju za info, nedalo mě to, v práci jsem skončil brzo a sednul rychle do auta, ale žádného uhelného vlaku směr Žatec jsem se nedočkal, třeba jindy, v Počeradech vše co jelo, tak v protisvětle směr Most, tak jen dokumentačně alespoň jedna fotka na památku, fotky z vlečky Hrabák - Počerady taky někde mám, ale někdy ještě zajdu, zkusím štěstí jindy, nejde o život [wink]
Středa, 25. srpna 2021 - 19:27:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 418
Registrován: 5-2020
Tak dokonce na současné kartě i jedna fotka z vlečky Most-Čepirohy (Hrabák) - Počerady
Středa, 25. srpna 2021 - 21:31:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8152
Registrován: 8-2007
Sebu: Ono vlastně ta trolej přes Žatec bylo jen dočasné řešení, neb ze Března na sever byla tehdy v plánu přeložka, která je již vybudována na náklady ¨baníků¨, a drát si tam již musí SŽ dosadit za své..... :-)

No dočasné řešení...Ta trať byla zadrátovaná o několik let dříve, než se troleje dostaly od Třebušic do Chomutova. A ve skutečnosti je to podobné jako, jako Bílina-Ústí. Přes Žatec a Světec odveze ten uhelný vlak jedna lokomotiva. Přes Chomutov a Teplice potřebuje dvě lokomotivy.Tak pokud budou jezdit těžké uhelné vlaky ze Března,je výhodnější pro dopravce je vozit přes Žatec a Světec do Ústí.
Středa, 25. srpna 2021 - 22:35:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1520
Registrován: 5-2002
Já už (bohužel) pamatuju, že se skutečně argumentovalo, že Březno-Chomutov bude přeloženo neelwktrifikovaně, protože původní trať byla bez drátů a rekultivační fond nemůže zaplatit žádnou modernizaci, tedy ani elektrifikaci. A tak je nová trať Březno-Chomutov bez drátů.
Čtvrtek, 26. srpna 2021 - 06:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 495
Registrován: 1-2021
Jak psal A17, ten drát by ve své podstatě byl k ničemu, protože to uhlí přes kopec 2 loko tahat nebudou. Dnes toho uhlí také není co bývalo, takže to celkem postrádá smysl. A Mn pojede stejně s traktorem.
Čtvrtek, 26. srpna 2021 - 09:03:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 5-2021
Modely742: momentálně sd-kd tahá uhlí z Ledvic do Prunéřova a mají na to dvě oranžové 130 spojené do mnohočlenu.
Čtvrtek, 26. srpna 2021 - 17:15:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 211
Registrován: 7-2017
Také možná hrálo roli při nelektrifikaci tratě Březno - Chomutov to, že před listopadem 1989 bylo v plánu vytěžit uhlí pod Chomutovem. Jako náhrada trati do Chomutova byla plánována přeložka Žatec západ - Klášterec nad Ohří. Na tuto přeložku měla být napojena trať od Plzně ze Žaboklik cca částečně v trase původní trati EPPK. Dále měla přeložka křížit trať Kadaň - Kaštice a mezi Prunéřov a Kláštercem se napojit na trať do Chebu.

Také je třeba si uvědomit, že Žatec západ byl před rokem 1989 denně plný nákladních vlaků směr Plzeň.

Každopádně to vše je na smetišti dějin.[proud]
Čtvrtek, 26. srpna 2021 - 19:10:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 419
Registrován: 5-2020
Fanda_železnic:
"Modely742: momentálně sd-kd tahá uhlí z Ledvic do Prunéřova a mají na to dvě oranžové 130 spojené do mnohočlenu."

Tohle by mělo jezdit směr Třebušice, Chomutov horní tratí ne?
Sobota, 28. srpna 2021 - 09:42:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 5-2021
Zundapp: jojo.
Středa, 01. září 2021 - 16:58:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 425
Registrován: 5-2020
Dnes ráno se mi u Počerad nečekaně zadařilo [fotic]

Čtvrtek, 02. září 2021 - 13:10:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 428
Registrován: 5-2020
Našel jsem v archivu - 184.501 v žst. Počerady (8/2015)
Pátek, 03. září 2021 - 14:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 430
Registrován: 5-2020
163.242 Stránce
Sobota, 04. září 2021 - 19:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 434
Registrován: 5-2020
Jarda_Cempírek:
"Také je třeba si uvědomit, že Žatec západ byl před rokem 1989 denně plný nákladních vlaků směr Plzeň.

Každopádně to vše je na smetišti dějin.[proud]"

[lol] Malý náklad "cibulí" v žst. Žatec - západ


Kdyby měl někdo info, kam a s čím to odjede, byl bych vděčný, ale počítám, že asi nikdo moc neví...
Neděle, 05. září 2021 - 23:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 10-2008
Tak mně taky žádnej tramvaják za Počerady nejel, musel jsem se spokojit se zelenou mrkví, však taky asi za chvilku bude po nich :-)

To severozápadněji ve Vejprtech bylo ten den drobet veseleji :-)))
Pondělí, 06. září 2021 - 10:57:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 5-2020
Ve Vejprtech to žije koukám, to je dobře 😉
Úterý, 07. září 2021 - 14:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1523
Registrován: 5-2002
Mezi Chabařovicemi a Bohosudovem už se jezdí po obou kolejích. Mezi Bohosudovem a Teplicemi se naopak ráno rojili dělníci, výluky se asi přesunou sem.
Není mi jasné, jak se bude rekonstruovat most v SOběchlebech přes silnici I/13. To se udělá nějaká provizorní výhybka za mostem nebo se bude jezdit jednokolejně na oba směry?
Úterý, 07. září 2021 - 18:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14414
Registrován: 8-2004
Chomutovák:
"Není mi jasné, jak se bude rekonstruovat most v SOběchlebech přes silnici I/13. To se udělá nějaká provizorní výhybka za mostem nebo se bude jezdit jednokolejně na oba směry?"
Od Chabařovic vždy jednokolejně, přes stanici Krupka-Bohosudov plnohodnotně - resp. dle omezení vyplývajících z rekonstrukce stanice.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 08. září 2021 - 07:19:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1524
Registrován: 5-2002
Ad Hroch. Děkuji. Toho jsem se bál. Bude tedy celkem dlouho mezi TP a Chabařovicemi pomalá jednokolejka? Jízdní řád dostane na frak...
Kdy se zprovozní 140 do Bíliny, aby se to trochu kompenzovalo?
Středa, 08. září 2021 - 07:45:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8158
Registrován: 8-2007
Chomutovák: Jízdní řád dostane na frak...

Jízdní řád s tím bude počítat.Od nového jízdního řádu v prosinci je prodloužená jízdní doba Chabařovice-Teplice o 7 minut u Os i R.
Viz:https://www.spravazeleznic.cz/documents/50004227/141145645/k130.p df/7f3f05da-b2a5-4c87-8c20-bce9a36f6f9a
Středa, 08. září 2021 - 08:24:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1525
Registrován: 5-2002
Ad Apollo . Ano, to jsem studoval. Ale to bude až za tři měsíce...
Středa, 08. září 2021 - 09:15:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8159
Registrován: 8-2007
No dnes se to srovnává v Bílině,kde rychlík i Os přijíždí s náskokem,protože ta "vata" je mezi Teplicemi a Bílinou.
Čtvrtek, 09. září 2021 - 18:59:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14417
Registrován: 8-2004
Chomutovák:
"Ale to bude až za tři měsíce..."
Nepřetržité výluky budou 2022 a 2023.
Letošní podzim bude především ve znamení denních výluk Krupka-Bohosudov - Teplice na patkování a Oldřichov - Bílina na laníčkování, 3.podbití a další dokončovací práce. Můj osobní odhad projektových rychlostí Oldřichov - Bílina je +/- zima 2022.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 13. září 2021 - 10:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1194
Registrován: 10-2008
Tohle řádilo v pátek v Oldově. Nejsou ty kolejnice moc nové na broušení ? Nebo zná někdo důvod ?
Úterý, 14. září 2021 - 15:57:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12830
Registrován: 4-2003
Sebu:Nejsou ty kolejnice moc nové na broušení ?

Nejsou. Vždyť ty kolejnice jsou různě orezlé, nebo ještě mají okuje, což rozhodně není ideální povrch pro hlavu kolejnice. A tím, že je po svaření přebrousíš, dostaneš krásný povrch, kde nebude znát ani již jednou přebroušený svar.
Úterý, 14. září 2021 - 17:36:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 789
Registrován: 5-2013
Sebu
To je standardní základní (preventivní) broušení nových kolejnic kvůli odstranění oduhličené vrstvy oceli a hlavně změně tvaru (příčného profilu) hlavy kolejnice, což souvisí s kvalitou chodu vozů.
Čtvrtek, 16. září 2021 - 01:07:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1198
Registrován: 10-2008
KAF: Zajímavé čtení, díky za něj. Akorát o tom ¨základním¨ se tam píše na tratích pojížděných více než 80, což tady určitě na předjízdných není .... :-)

Bram: Orezlé jsou všechny funglovky a že by se kvůli tomu všechny brousily ??? No nevím .... A okuje ??? Sváry ano, ty se přebrušují, ale funglovka aby měla okuje ??? Nemáš foto ???

No přijde mi to stále jako zbytečné náklady, brousit komplet nějaké vedlejší koleje v nějakém Oldové :-)))
Pondělí, 20. září 2021 - 20:12:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 5-2020
Našel jsem v archivu - starší mobilovka (Březno u CV)
Středa, 22. září 2021 - 06:50:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 107
Registrován: 3-2021
Když jsem nedávno jel po trati 126, někde mezi Bečovem a Břvanami jsem na louce, která na obzoru předcházela v České středohoří, zahlédl starý komín, zřejmě pozůstatek nějaké továrny. Jen tak tam stál. Všiml si toho ještě někdo, případně nemáte nějaké detaily?
https://trainphotosczech.blogspot.com
Středa, 22. září 2021 - 16:47:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 480
Registrován: 5-2020
Posílám pozdrav z Počerad a rovnou se zeptám, jestli se pořád ještě jezdí na vlečce do elektrárny? Popř. v jakých asi hodinách? Dík [wink]