Diskuse » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 22. 9. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Předpisy do 22. 9. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Haan
Pondělí, 06. září 2021 - 09:53:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3400
Registrován: 2-2010
Cernosickej:
""Nicméně podle v15 článek 476 musí jiný kolega ÚZBHV provést."
Ano. To už píše p.Podroužek v jeho příspěvku 1852. Proto jsem se vyjadřovala jen k ÚZB ucelené samostatné jednotky.
Pondělí, 06. září 2021 - 11:16:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1847
Registrován: 11-2005
Uhoh, a ono jako udělat redundantní ÚZB v případě, kdy ji třebas předpis dejme tomu nenařizuje, něčemu extra vadí? Nebo je to nějaká firemní kultura, starat se o bezpečnost jen do té míry, do jaké je mi to nařízeno, a když chci něco "pro jistotu", tak mám smůlu?
Haan
Pondělí, 06. září 2021 - 11:41:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3401
Registrován: 2-2010
Libcha:
"Uhoh, a ono jako udělat redundantní ÚZB v případě, kdy ji třebas předpis dejme tomu nenařizuje, něčemu extra vadí?"
Vadí to (v tomto případě) 2 lidem (vozmistr + pracovník vyhotovující ZOB), kterým nařizujete práci, přičemž nejste jejich nadřízený.
Mladějov
Pondělí, 06. září 2021 - 11:48:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16767
Registrován: 3-2007
Holt by to chtělo trochu té štábní kultury a při odchodu vložit ZOB do knihy předávky a ubylo by hledáni, dohadů atd.
Si to nechte dát do vyhlášky.
Pondělí, 06. září 2021 - 21:47:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8156
Registrován: 8-2007
Libcha:Uhoh, a ono jako udělat redundantní ÚZB v případě, kdy ji třebas předpis dejme tomu nenařizuje, něčemu extra vadí?

Nevadí. Ale vozmistr je u nás jen na noční z neděle na pondělí(aby udělal UZB na soupravách, které stojí od pátku do pondělí).

Mladějov:Holt by to chtělo trochu té štábní kultury a při odchodu vložit ZOB do knihy předávky

A když tu soupravu ráno táhne jiná lok.,musí se kromě klíčů od lokomotivy zajistit i předání platné UZB.A normálně to funguje.
geren
Úterý, 07. září 2021 - 06:07:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32
Registrován: 5-2019
Ad Libcha: a to je firemní kultura, mít předpisy, které si každý vykládá jinak?
Středa, 08. září 2021 - 16:15:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1856
Registrován: 10-2009
Přátelé,
opravdu se nám nepodařilo najít nic, co by nařizovalo vykonání ÚZB dřív než po 24 hodinách, pokud je k dispozici ZOB. Modelový příklad: Na vlaku byla ÚZB vykonána ve 12 hod. Ve 20 hod vlak ukončí jízdu v nácestné stanici a jako vlak z ní odjíždí ráno ve 4 hod. Na soupravě je třeba vykonat JZB v případě, že stroj objíždí. Pokud pokračuje stejným směrem, pak ani to ne. Souhlasíte?
ÚZBHV se provádí jen na hnacím vozidle. Za hnací vozidlo je považována i ucelená samostatná v provozu nerozpojitelná jednotka, tyto řady jsou vyjmenovány ve V15. Na nich jedině se smí používat TZOB.
Na řadách 460, 560 apod v žádném případě. Tolik můj pohled na věc.
Dnes bych Vás však rád seznámil s jednou příhodou a rád bych znal Váš názor na toto ustanovení.
Obsluha vlaku přichází obvykle k vlaku těsně před odjezdem. Není nic neobvyklého, když v čase odjezdu je strojvedoucímu přinesena ZOB. A tak se stalo, že jeden kolega, který je hodně znalý a navíc obávaný nadřízený vlakových čet (já to fakt nebyl!) vrátil vyděšené vlakvůdkyni ZOB se slovy: "Máte to špatně".
Zda se jí snažil pomoci, nevím. Spíš ji však jen vyděsil a vychutnával si ji. Nakonec se ukázalo, že ta paní vlakvedoucí si našla ZOB uloženou v systému ze včerejška a jelikož druhý den vezla jinou soupravu mašina jiné řady, neseděly údaje v ZOB se skutečností. Paní vlakoška se zhroutila, bylo nutno ji vystřídat, bylo z toho zpoždění a další nepříjemnosti.
Já bych v tomto případě byl zvědav na názor Váš, předpisářů amatérů i profesionálů. V předpisu V15 se v kapitole V - odpovědnost zaměstnanců.... v čl. 153 (strojvedoucí) v odseku h) píše: "Seznámení se se všemi údaji v ZOB a její podepsání v předepsané rubrice".
Zakládá tento bod nějakou povinnost strojvedoucího kontrolovat všechny údaje v ZOB? Používám-li češtinu jako dorozumívací jazyk, pak sloveso "seznámit se" žádnou povinnost nezakládá. Mám-li se seznámit s vyhláškou v depu, neplyne z toho žádná moje povinnost o kontrolu správnosti. Mám-li se seznámit s dámou, byť pochybné pověsti, neznamená to, že ji převychovám, ani kdybych byl kněz.
Já si prostě myslím, že jediná povinnost, kterou tady mám, je porovnat údaj o skutečném brzdicím % s údajem v tabeláru SJŘ. Čili v ZOB může být napsáno cokoli, strojvedoucí se má seznámit s údaji. Z toho, pokud by to tak bylo, plyne, že veškerá odpovědnost za správnost údajů jde za tím, kdo ZOB vyplnil. Tož jak se na to díváte Vy? Myslím, že kdyby byl strojvedoucí pověřen kontrolou některých (všech) údajů v ZOB, bylo by to v předpisu napsáno. Tak chudá zase čeština není, řekl bych. Budu zvědav na Vaše názory. Zdraví Vás P.
Středa, 08. září 2021 - 18:53:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 175
Registrován: 8-2017
Zhroucená vlakoška kvůli ZOB: Je to zajímavá studie, jak si u Českých drah tu pakárnu dělají nejvíc "kolegové" mezi sebou.
Ke skutkové podstatě: strojvedoucí se seznámí se ZOB a pokud zjistí nedostatky nebo nesprávné údaje, tak ji odmítne převzít. Připadá vám vhodný jiný postup a chcete se slovíčkařením o "seznámení" vyvinit z toho, že převezmete vadnou ZOB? Vždyť je to základní bezpečnostní selhání.
Opavák
Středa, 08. září 2021 - 21:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 708
Registrován: 12-2007
Za správnost vyplnění ZOB zodpovídá ten, který ji vytvořil, tudíž v tomto případě vlakoš, proto i tu ZOB podepisuje. Strojvedoucí nemá za povinnost kontrolovat správnost, ale pokud při převzetí zjistí nesrovnalosti, tak ZOB nepřevezme a upozornění vlakoše na danou chybu, který má za povinnost ji opravit.


Za hnací vozidlo je považována i ucelená samostatná v provozu nerozpojitelná jednotka, tyto řady jsou vyjmenovány ve V15. .... Na řadách 460, 560 apod v žádném případě.

Vy chodíte a v provozu rozpojujete soupravu 560, třeba na ranní (odpolední) špičku tam vkládáte vložák?? Ne!!! Vždycky to dělá jenom dílna, tudíž je v provozu nerozpojitelná.

Hledal jsem ve V15, kde jsou ty jednotky vyjmenovány a nikde nenašel. Pouze v čl.288 je jakási tabulka ucelených jednotek, ale je tam jasně napsáno: Jedná se např. o následující řady vozidel ČD, a.s.. Klíčové je to slovo např., tudiž tam nejsou vyjmenovány všechny. Pokud by tomu tak bylo, očekával bych tam slovo "pouze", ale to tam není, tudíž i pro mě je jednotka 460 a 560 jednotka v provozu nerozpojitelná.
Středa, 08. září 2021 - 21:44:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3047
Registrován: 8-2010
S těma ZOB-kama je potíž, jako za mne - jako sběratele ZOB-ek - jsou třeba největší nesmysly, co se objevují opakovaně konkrétně na Metropolitanech (Ex3):
a) V poznámkách pod tabulkou ZOB s údaji o brzdicích hmotnostech a br. váhách je uvedeno "V soupravě jsou pouze vozidla s označením TB0" - no jo, jenže dle Výkazu vozidel je vozidlem i HV řady 350 (EC 284 apod.) a to takto označené jednak není a pak ani systém TB0 fyzicky nemá - správně by měl text znít: "V soupravě jsou pouze vozidla s označením TB0: NE"

b) V poznámkách pod Výkazem vozidel o zkoušce NBÜ/ep-brzdy je uvedeno buď:
1) u HV [NBÜ/ep] - vyzkoušeno,
2) u HV + posledního vozidla vlaku [NBÜ/ep] - vyzkoušeno
3) pouze u posledního vozidla vlaku [NBÜ/ep] - vyzkoušeno
, přičemž správně je 3) - NBÜ/ep-brzdu zkouší určený zaměstnanec vždy na posledním vozidle soupravy - to, že strojvedoucí se této zkoušky účastní, a to obsluhou příslušných ikon nad DMI (spuštění a kvitace přemostění) je věc druhá, která již vyplývá z technologie té zkoušky jako takové.

c) na vlaku Ex3 je mimořádně řazena 2 x řada 350, z toho ta druhá je vypnutá úplně z brzdy a v ZOB-ce je napřed uvedeno 2 x P+E 90 tun = 180 tun za obě mašiny, po výslovném slovním upozornění na chybu je to opraveno na 2 x P 29 tun = 58 tun a až na třetí pokus na vedoucím HV P+E 90 tun a na druhé nic.

A takhle my si tady žijeme....[proud][biggrin]
Haan
Středa, 08. září 2021 - 22:27:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3402
Registrován: 2-2010
Opavák:
"Za správnost vyplnění ZOB zodpovídá ten, který ji vytvořil, tudíž v tomto případě vlakoš, proto i tu ZOB podepisuje. Strojvedoucí nemá za povinnost kontrolovat správnost, ale pokud při převzetí zjistí nesrovnalosti, tak ZOB nepřevezme a upozornění vlakoše na danou chybu, který má za povinnost ji opravit."
Tak si to vysvětluji taky.[happy]
Opavák:
"Hledal jsem ve V15, kde jsou ty jednotky vyjmenovány a nikde nenašel. Pouze v čl.288 je jakási tabulka ucelených jednotek, ale je tam jasně napsáno: Jedná se např. o následující řady vozidel ČD, a.s.. Klíčové je to slovo např., tudiž tam nejsou vyjmenovány všechny. Pokud by tomu tak bylo, očekával bych tam slovo "pouze", ale to tam není, tudíž i pro mě je jednotka 460 a 560 jednotka v provozu nerozpojitelná."
Ve čl.288 (nad tabulkou) je definice:
"V provozu nerozpojitelná ucelená samostatná jednotka je sestava vozidel ve smyslu čl. 286, u níž je pro rozpojení a spojení vozidel v soupravě nutno použít speciálně stanovené postupy, případně i za použití k tomu určených nástrojů, které zároveň není možné provádět v běžných podmínkách provozu. Jedná se např. o následující řady vozidel ČD, a.s.:..."
Hm, měla jsem vždy za to, že pro spojení a rozpojení vozidel opatřených táhlovým a narážecím ústrojím v soupravě není nutno použít žádné speciální extra postupy. Na hození šroubovky na hák, stažení a propojení hadic a dalších "propriet" stačily vždy jen šikovné ruce. Proto nepovažuji vozy v soupravě spojené šroubovkami ve smyslu čl.288 za v provozu nerozpojitelnou ucelenou samostatnou jednotku. Pokud ucelená samostatná jednotka řady 560, 460 používá pro spojení vozů klasické nárazníky a šroubovky, chápu ji jako v provozu rozpojitelnou, protože ji v běžných podmínkách provozu lze rozpojit (že ji v praxi nepotřebujete rozpojit, už je jiná píseň). A tedy z toho plynoucí nutnost udělat ÚZB a vystavit ZOB. Pokud se mýlím, budu ráda, když mě opravíte. A jsem docela zvědava, jestli to dělá správně Brno, nebo Bohumín [wink].
Středa, 08. září 2021 - 23:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25027
Registrován: 5-2002
Haan: měla jsem vždy za to, že pro spojení a rozpojení vozidel opatřených táhlovým a narážecím ústrojím v soupravě není nutno použít žádné speciální extra postupy
To přijde na to, jestli spojování/rozpojování zásuvek mnohočlenu je nebo není speciální extra postup...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Čtvrtek, 09. září 2021 - 07:47:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3403
Registrován: 2-2010
Hajnej: zdá se mi, že "přijde na to", jak si to kdo vysvětlí a následně obhájí.[sad]
Čtvrtek, 09. září 2021 - 08:16:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12806
Registrován: 4-2003
Haan:Hm, měla jsem vždy za to, že pro spojení a rozpojení vozidel opatřených táhlovým a narážecím ústrojím v soupravě není nutno použít žádné speciální extra postupy.

A máte ten samý dojem třeba u regionovy?!? Tam byly mezi jednotlivými články ponechány nárazníky se šroubovkou, přičemž nikdo jakoukoliv regionovu nehodlá považovat za v provozu rozpojitelnou, tj. mít jí za dvě či tři vozidla a nikoliv za jedno.
Haan
Čtvrtek, 09. září 2021 - 08:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3404
Registrován: 2-2010
Bram:
"A máte ten samý dojem třeba u regionovy?!?"
Nemám. Protože motorová jednotka je právě ten ve čl.288-tabulka vyjmenovaný případ v provozu nerozpojitelné MJ. Chápu, že to např. v tom článku, umožňuje různé pojetí "nerozpojitelnosti" u tam nevyjmenovaných EJ, MJ.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Čtvrtek, 09. září 2021 - 09:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1851
Registrován: 11-2005
Takže se čeká, jaká legrace nastane, až někdo v provozu rozpojí v provozu nerozpojitelnou jednotku [vypravci]
Čtvrtek, 09. září 2021 - 09:23:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 8-2006
U té 560 potřebuješ ještě krom rozpojení zásuvek mnohočlenu i klíč č.13 na rozpojení uzemňovacích kabelů, co jsou mezi vozy.
Opavák
Čtvrtek, 09. září 2021 - 10:00:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 709
Registrován: 12-2007
Za mě je úplně jedno, jestli tam je šroubovka nebo není. Prostě je tam ještě spousta dalších věcí, které znemožňují 460 běžným způsobem rozpojit, tudíž pro mě je 460 v provozu nerozpojitelná jednotka, máme tam TZOB, dělám ÚZBHV na celé jednotce a nemám s tím absolutně žádný problém.
Čtvrtek, 09. září 2021 - 12:10:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4831
Registrován: 9-2003
Opavák: Vy to berete zcela logicky, tudíž byste vůbec u takové společnosti jako ČD Calatori, která se řídí zásadou křesťanského pekla, vůbec pracovat neměl [proud].
NOBLE BRICKS
geren
Pátek, 10. září 2021 - 20:55:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 5-2019
Dobrý den, jednotky 460 a 560 jsou v provozu nerozpojitelné, jednak pro ten propojovací vodič zemnění, jednak proto, že nikdo z provozního personálu není školen ani poučen o tom, jak rozpojit kabely mezi vozidly. Je to zaaretováno, při nesprávné manipulaci může dojít k poškození. Kromě toho, rozpojení jednotky má za následek nemožnost jejího provozování podle návodu výrobce (ne že to nejde, ale výrobce to tak nemyslel a nepopsal).
Kromě toho trochu demagogicky, vezmeme-li za správné, že 460 je "elektrická jednotka", pak dle V15: "elektrická nebo motorová jednotka je v provozu nerozpojitelná souprava ...".

UZBHV se dělá na "ucelené samostatné jednotce" (= sestava vozidel, u níž se na každém konci soupravy nachází stanoviště strojvedoucího, nikoliv tedy "v provozu nerozpojitelné ...") - takže to nemusí být ani 460, ale třeba 163 + sysel.

O každé zkoušce musí být vyhotoven zápis, a to: pro UZBHV stačí v knize předávky (čas, místo, podpis), nejde-li současně o zprávu o brzdění pro vlak, protože každý vlak (kromě vyjmenovaných) musí mít ZOB.
ZOB může mít formu "klasickou", "POP" nebo TZOB (+ další zápis v knize předávky = číslo vlaku a potř. br. %).

Takže u 460 bych já viděl UZBHV + TZOB + zápis v knize předávky, a to vše jednou za 24 hod. Pokud během této doby je jednotka odstavena a bere ji jiný strojvedoucí, musí udělat novou UZBHV a příslušný zápis (čas, místo, podpis), ale to nesouvisí ani se ZOB či zápisem k TZOB, které stále platí.

Toť můj výklad textu V15.
Sobota, 11. září 2021 - 12:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 10-2009
Nazdar všem,
v tom předpisu je to fakt napsaný tak, že výkladů může být víc než jeden. Tedy, že cokoliv je správně nebo blbě. Jen mě tak napadá, která ucelená samostatná jednotka je tedy ta v provozu rozpojitelná? Existuje taková vůbec?
Je to tak, že OCP východ část jih má zato, že jednotky ř. 560, natož ty, kde je na jedné straně WTB eso a na druhé sysel, nejsou v provozu nerozpojitelné a tudíž je nutná ÚZB a ZOB k ní. V OCP východ sever jsou opačného názoru. Na vině není to, že by na jedné straně téhož OCP museli být blbci. (Nebo jsou na obou, co já vím?). Odráží se zde kvalita předpisu, nutno říci, že obvyklá.
Pro strojvedoucího z toho ovšem neplyne nic. Někdo to tak rozhodl a je to jeho odpovědnost. Pro mě už vůbec nic, neb na vozidla ze severu se nikdy nedostanu a mohou tam tedy mít jako ZOB sebrané spisy nebo toaleťák. Ostatně, o to vlastně ani primárně nešlo.
I výklad některých z Vás o odpovědnosti strojvedoucího vzhledem ze Zprávě o brzdění potvrzuje můj názor. A sice na nedokonalé (velmi mírně řečeno) znění, když ve slovech "seznámí se s údaji na ZOB a podepíše ji", spatřuje něco úplně jiného. Myslím, že čeština je dost dobrá na přesnější vyjádření myšlenky. Když jsem povinen seznámit se s vyhláškou v knize normálií a stvrdit to svým podpisem, mám snad povinnost kontrolovat správnost obsahu vyhlášky? A pokud se mi to nějak nezdá, vrátit ji autorovi k přepracování? A přesto povinnost strojvedoucího vzhledem k takové vyhlášce je totožná (na slovo) se zněním V15 ve vztahu k ZOB. Takže jsme se přátelé shodli na tom, že se neshodneme. Nic to nevadí, i tak děkuju a opravdu to o něčem vypovídá. Škoda, že to nečte ten matlák z GŘ, který tu V15 (nejen ji) sesmolil.
Jo, ta vedoucí obsluhy vlaku dala výpověď.
Odpovědnost za správnost údajů má tedy podle některých z Vás právě strojvedoucí. Z toho plyne (nebo neplyne?), že by měl mít i odpovědnost za správnost údajů v TZOB. Myslím si však, že tomu tak není. Mám na mysli TZOB na jednotkách ř. 660, kde se dočtete, že jednotka je brzděna v režimu R+Mg. Naproti tomu na skříních vozidel jsou pouze dva režimy: E+R+Mg, nebo jen R. Paradoxem potom je, že v TZOB jsou dále uváděny brzdicí váhy a brzdicí % u této jednotky, když nebrzdí jeden, dva, tři vozy EDB. Jak by to mohlo mít vliv, když celá jednotka dle TZOB elektrodynamicky nebrzdí vůbec?!
Říkám si však, že ať do TZOB napíše kdosi cokoli, mně do toho nic není.
U jednotek řady 660 je ještě jedna zajímavost. V rychlobrzdě nebrzdí dynamika vůbec. Takže mám pochyby i o správnosti údaje na skříni vozidla. A taky podepisuju vykonání ZBHV v Knize předávky. Měl bych se tedy asi seznámit i s údaji na TZOB. Nebo ne?
Co mně z toho plyne celkově? Že zde vládne úplný chaos, takořka ve všem.
Jo, víte, jaký prý je rozdíl mezi nevěstince a bordelem? Tož nevěstinec je instituce, ale bordel je systém. Veselou mysl přeje Váš P.
Mladějov
Sobota, 11. září 2021 - 12:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16805
Registrován: 3-2007
No. Takže existuje v podstatě jenom jedno řešení, které tady doporučuji průběžně už léta: Toho pána či dámu, co je v tom předpise podepsán jako gestor či autor, požádat o výklad a tím se řídit.
Tím máte jasno (i když se vám to třeba z hlediska logiky či ekonomie nezdá) a máte krytá záda v případě nějakého průseru.

Dohadovat se tady měsíc o nějaké pitomosti moc nemá cenu, protože to je jen "já si myslím" a to jaksi nevede k cíli.
Sobota, 11. září 2021 - 15:20:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1858
Registrován: 10-2009
Mladějove, cílem nejen této debaty není najít závazné stanovisko. Ovšem ani gestorův názor, i kdyby byl dán písemně, neznamená nic. Leda by to napsal do předpisu. Jinak ovšem souhlas. My si tady jen tak povídáme. Hezký zbytek letního víkendu přeje P.
Sobota, 11. září 2021 - 16:30:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 323
Registrován: 2-2018
Mladějov:
"No. Takže existuje v podstatě jenom jedno řešení, které tady doporučuji průběžně už léta: Toho pána či dámu, co je v tom předpise podepsán jako gestor či autor, požádat o výklad a tím se řídit.
"

Toho pána nebo dámu se v první řadě patří vyhodit z práce pro neschopnost.
Mladějov
Sobota, 11. září 2021 - 18:21:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16809
Registrován: 3-2007
Podroužek:
" Ovšem ani gestorův názor, i kdyby byl dán písemně, neznamená nic. Leda by to napsal do předpisu. "

Už vám to píšu podruhé: S tím "ovšem ani" jsem přišel já a vy jste si to nějak blbě vyložil a už podruhé mi to (nesmyslně) povídáte.
Vy ani nic vyřešit koukám nechcete. Vy si chcete jen pokecat a zanadávat. Klasika.
Sobota, 11. září 2021 - 21:30:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 10-2009
Mladějove,
doufám, že Tě nikdo nenutí se přidávat. Chci se tedy jen pokecat. A třeba i zanadávat. S těmi, kteří o pokec se mnou stojí. Když Tě seru, nereaguj. Myslíš, že to zvládneš?
Sobota, 11. září 2021 - 22:49:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25038
Registrován: 5-2002
Podr.: Rychlobrzda bez EDB není až zas taková zajímavost, jak by se zdálo, je to ledaskde.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 11. září 2021 - 23:38:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3053
Registrován: 8-2010
Podroužek:
" Mám na mysli TZOB na jednotkách ř. 660, kde se dočtete, že jednotka je brzděna v režimu R+Mg."
No, pokud je to tam vylepeno stejně jako třeba na ř. 440 - což si myslím, že jo - tak to se tam nikde právě (bohužel) nedočtu - viz screen TZOB níže:

Jasně se tam píše:
"Do kolonky P nebo R se započítají režimy včetně dynamické brzdy" - čili pokud je jednotka 3-vozová a vyplněný je v TZOB pouze řádek "R+Mg" (= v kterém je uveden příslušný počet vozidel), tak to "R+Mg" s tou poznámkou znamená "R+(E)+Mg", což by mělo být vyznačeno i na vozidlové skříni. Stejně tak varianta řazení "1 x 440 bez EDB a Mg" má zase vyplněn pouze řádek "R", což spolu s poznámkou znamená ve skutečnosti "R+(E)", ale v záhlaví je jasně napsáno, že je to čisté R - bez EDB a Mg. Jako ano - připouštím, že celé je to napsáno šíleně krkolomně a musí se nad tím chvíli přemýšlet - sám bych to napsal natvrdo s těmi "E"-čky a poznámku bych hodil do [zadnice] - ale já jsem to nevymyslel.
Podroužek:
"Jak by to mohlo mít vliv, když celá jednotka dle TZOB elektrodynamicky nebrzdí vůbec?!"
To právě, že nikoliv - pokud tam "nasypete" rychlobrzdu "natvrdo" skrze HJP, tak musí fungovat jak EDB (= pokud není vypnutá), tak magnety (= pokud nejsou v poruše) - navíc při rychlobrzdě se plní br. válce tlakem 3,8 bar, kdežto při provozní brzdě nedovolí řídící brzdový počítač překročit tlak 1,5 bar v BV - funguje to jako doplňková brzda poté, co dynamika brzdí na plný ceres (viz doplnění sloupce modrého bargrafu aktivní EDB šedou barvou ve spodní části na displeji).
A druhá věc je ta, že na těch 660.0 a 660.1 při brzdění skrze AVV nebo ARR brzdí všechny podvozky vzduchem + na motorových je v činnosti EDB (= blending), neboť ten řídící brzdový počítač neuvažuje smyk (= je to přes automatiku), kdežto v ručním řízení - skrze HJP - brzdí vždy pouze polovina všech podvozků - na motorových podvozcích je automaticky deaktivován ten blending, kvůli zabránění možnému smyku, tzn. funguje zde pouze EDB a v BV u těchto podvozků je tlak v BV 0 bar. A to je taky v reálu sakra znát, když se brzdí do peronu nebo na Stůj...[vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Haan
Neděle, 12. září 2021 - 00:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3405
Registrován: 2-2010
Paul_red_adair:
"To právě, že nikoliv - pokud tam "nasypete" rychlobrzdu "natvrdo" skrze HJP, tak musí fungovat jak EDB (= pokud není vypnutá),"
Ráda bych věděla jakou brzdící váhu a brzdící % bude mít obsazený 5-ti vozový panter při normálním provozním brzdění v případě, že z důvodu poruchy nebude EDB účinkovat (= EDB vypnuta) ani na jednom z pěti vozidel? Může takový případ vůbec nastat?


(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Neděle, 12. září 2021 - 01:01:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3054
Registrován: 8-2010
Haan:
""Ráda bych věděla jakou brzdící váhu a brzdící % bude mít obsazený 5-ti vozový panter při normálním provozním brzdění v případě, že z důvodu poruchy nebude EDB účinkovat (= EDB vypnuta) ani na jednom z pěti vozidel? Může takový případ vůbec nastat?"
Za a) je to vyznačeno z rychlobrzdy a za b) to tam přece máte přímo napsané v té TZOB dole úplně vpravo - bez EDB na 3 vozidlech (= 4 se neuvažují) - čili pouze jako R+Mg - to má komplet obsazené 160 br. %, jinak 201 br. % - jediné, co tam nemáte a nemáte to vyznačeno ani jako režim na skříni vozidla je "R+E", tj. je buď R nebo R+E+Mg - takhle je to shodně i v TZOB na 440,640,650 akorát, že tam není ten "vložák" bez pohonu v R-ku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Haan
Neděle, 12. září 2021 - 01:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3406
Registrován: 2-2010
PRA: děkuji. Mě tam mate ta varianta řazení "1x661, 3 vozy bez EDB", když jednotka má vozů 5, z toho 4 v režimu R a jeden v režimu R+Mg. Proč ne všechny v režimu R?
Neděle, 12. září 2021 - 02:04:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3055
Registrován: 8-2010
Haan:
"Mě tam mate ta varianta řazení "1x661, 3 vozy bez EDB", když jednotka má vozů 5, z toho 4 v režimu R a jeden v režimu R+Mg. Proč ne všechny v režimu R?"
Mate Vás to - koneckonců i mne samotného - proto, že je tam čistě R-kovej vložák, který nemá ani magnety ani EDB - čili uvažujte při tom vypínání jen jakoby 4 vozy (= pomůcka), takže - varianta řazení "1x661, 3 vozy bez EDB" je vlastně fyzicky tohle - 1 vz x R+(E*)+Mg + 3 vz x R+Mg + 1 vz R (= vložák). V TZOB je tedy uvedeno 1 vz v R+(E*)+Mg, což je dobře, ale zbylé 4 vz jsou celé zapsány jako "R+(E)" - což je blbost, protože to a) vůbec nezohledňuje "čisté R" toho vložáku a pak za b) nezohledňuje to vůbec ty magnety u těch 3 vz ...[crazy].
* - včetně poznámky "do kolonky P nebo R se započítají režimy včetně dynamické brzdy"

Pokud by mělo být všechno čistě v poloze R - s vypnutou EDB+Mg - pak by v tom řádku "R" byla 5-ka s tím že v tom záhlaví by muselo být napsáno varianta řazení "1x661 bez EDB a Mg" stejně jako je to u té 440-y.



(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Neděle, 12. září 2021 - 08:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 10-2009
Paule red adaire,
děkuju moc. Od Tebe se vždy dozvím něco nového. Já vycházel ze zkušenosti. Jezdím na řadě 660 už dost dlouho, ale moc informací o vozidle nemám. U nás je zvykem, že zácviků moc netřeba. Když k tomu
není žádný vstřebatelný manuál, pak je to dost bída.
Přece však něco málo vím. Zaráží mě právě to podivné zpracování TZOB. Ty naše bržděnky jsou v podstatě totožné, takže asi z centrály. Je to jistě jen kosmetika, tady strojvedoucí za žádné údaje stejně odpovídat nebude.
V případě, že je garnitura brzděna jinak, než nabízí TZOB, měl bych dostat písemnou ZOB. K tomu dochází třeba v Pardubicích, když na "moji" 5 vozovou kočku, u které nebrzdí jeden podvozek EDB najede malý kotě ř.660, tedy 3 vozová, která brzdí celá. Přiznám se, že bržděnku nežádám a nové procento si vypočítám sám a zadám do rychloměru.
Dotaz mám na Tebe: Spojujete se a rozpojujete s řadou 440 nějak pravidelně? Jako to děláme v Brně?
A pokud už máte některou kočku s provedenou rekonstrukcí na řadu 640, jsou spojovatelné i s řadou 440?
U nás to funguje tak, že řady 660.0 a 660.1 jsou mezi sebou spojovatelné, byť některé se spolu rády nemají. Taktéž řady 640 +650 i obě řady navzájem se denně spojují a jezdí to jen málokdy s potížemi. Vzhledem k začátkům. Ale spojit osobákový a rychlíkový panter nelze. Tedy elektricky ne.
Závěrem jen poznámka téměř vysloužilcova. Moje služba na panterech je závěrem mé kariéry. A závěrem nádherným. To poježděníčko je prostě překrásné. Ještě jednou Ti děkuji za trpělivost s dědkem a doufám, že si tykáme. Už i o tom ztrácím přehled. P.
Neděle, 12. září 2021 - 09:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 180
Registrován: 8-2017
Podroužek:
"Takže jsme se přátelé shodli na tom, že se neshodneme."
Nikoli - vy jste se rozhodl, že jakýkoli jiný přístup a výklad než ten váš (bigotní subjektivní výklad jednotlivých předpisových ustanovení bez ohledu na základní principy řízení bezpečnosti) prostě neuznáte. Kde tedy chcete hledat shodu?
Vy nehledáte shodu, vy nehledáte řešení, vy si chcete zanadávat na "ty nahoře" à la matlák z GŘ, co vám pořád nějak ubližují.
Neděle, 12. září 2021 - 12:18:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8162
Registrován: 8-2007
PRA:To právě, že nikoliv - pokud tam "nasypete" rychlobrzdu "natvrdo" skrze HJP, tak musí fungovat jak EDB (= pokud není vypnutá)

Nechci se zabývat slovíčkama v brzděnce,ale EDB i když je zapnutá mnohdy nefunguje. Jen začne padat listí a začne to klouzat, bude EDB na Panteru nefunkční skoro při každém brzdění (párkrát se náprava v EDB sklouzne a brzdí jen vzduch).
EDB by nemělo být vůbec do brzdících procent započítávána.
Mladějov
Neděle, 12. září 2021 - 12:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16812
Registrován: 3-2007
Podroužek:
"Mladějove,
doufám, že Tě nikdo nenutí se přidávat. Chci se tedy jen pokecat. A třeba i zanadávat. S těmi, kteří o pokec se mnou stojí. Když Tě seru, nereaguj. Myslíš, že to zvládneš?"

Urážíte se pro pravdu?
Neděle, 12. září 2021 - 19:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3056
Registrován: 8-2010
Podroužek:
"Spojujete se a rozpojujete s řadou 440 nějak pravidelně?"
Nic se dvojmo nespojuje - jezdí se sólo.
Podroužek:
"A pokud už máte některou kočku s provedenou rekonstrukcí na řadu 640, jsou spojovatelné i s řadou 440?"
V praxi nevím, jestli to je či bylo někdy ověřené - nemám k tomu bohužel žádné info, v zadání ale ta podmínka na to spojování myslím byla, ale 440 jezdí sólo, tak je to spíš otázka krapet akademická.
Apollo_17:
"EDB by nemělo být vůbec do brzdících procent započítávána."
Ano, i tady došlo v posledních letech k určitému vývoji - zatímco dřív by se bez toho nejelo V = 160 km/h třeba v Rakousku nebo Alemánii - dneska naopak u ETCS (= BL3) - pokud dynamická brzda/Mg-brzda/WB-brzda/ep-brzda nemá přímou vazbu na vlakové rozhraní TIU (= Train Interface unit, což je volitelné, nikoliv povinné) a ETCS tak nemá jednoznačnou informaci o zapnutí/vypnutí, tak to obecně započítávat už ani nelze. U BL2 to takto zadefinováno není.
Paul2no
Neděle, 12. září 2021 - 19:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2492
Registrován: 11-2009
(párkrát se náprava v EDB sklouzne a brzdí jen vzduch).

Zeptám se asi zcela hloupě, ale dle mých znalostí nevím jak je toto možné. Jak může EDB zablokovat nápravu, když v okamžiku kdy se náprava zastaví, zastaví se i motor, který tím pádem negeneruje proud, a tudíž nevyvíjí brzdnou sílu?
Neděle, 12. září 2021 - 20:02:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1861
Registrován: 10-2009
Paul red adaire, děkuju.
Mladějove, urážet se nepatří k mým četným špatným vlastnostem. Navíc na pravdu nemám patent. Takže v pohodě.
KPURPNPM, kdybych neuznával jiný než svůj vlastní přístup a výklad než svůj, nebyl bych zvědavý na názory jiných. Naopak, mockrát jsem se zde na Káčku dověděl mnoho informací. Buď proto, že jsem nebyl dost znalý, nebo mě nenapadly jiné souvislosti. No a když se v něčem názorově rozcházíme, vadí to? Shodu nutně nalézt přece není nutné. Lidé s jiným názorem nejsou mí nepřátelé a vůbec mě neiritují. Nicméně za toho matláka se Vám omlouvám. P.
Neděle, 12. září 2021 - 22:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25040
Registrován: 5-2002
PRA: tak to obecně započítávat už ani nelze
Hurá, konečně...
Ono taky už není tak strašně nutné vejít se do 1000 m, takže od té úředně požehnané fikce snad už bude pokoj.

P2no: Jak může EDB zablokovat nápravu, když v okamžiku kdy se náprava zastaví, zastaví se i motor, který tím pádem negeneruje proud, a tudíž nevyvíjí brzdnou sílu?
Ten motor je asynchronní s měničem...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 12. září 2021 - 23:02:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3059
Registrován: 8-2010
Hajnej:
"PRA: tak to obecně započítávat už ani nelze
Hurá, konečně..."
Ono tomu celkem "zlomilo vaz" už mnohem dřív tohle - viz níže text zvýrazněný kurzívou:

4.2.4.7. Dynamická brzda – brzdový systém spojený s trakčním systémem

V případě, že je účinek dynamické brzdy nebo brzdového systému spojeného s trakčním systémem zahrnut do výkonu nouzového brzdění v normálním režimu definovaném v bodě 4.2.4.5.2, musí být dynamická brzda nebo brzdový systém spojený s trakčním systémem:
1) ovládána (ovládán) ovládacím vedením hlavního brzdového systému (viz bod 4.2.4.2.1);
2) předmětem bezpečnostní analýzy řešící riziko „po aktivaci příkazu k nouzovému brzdění, úplná ztráta dynamické brzdné síly“.

Tato bezpečnostní analýza bude zohledněna v bezpečnostní analýze požadované na základě bezpečnostního požadavku č. 3 stanoveného v bodě 4.2.4.2.2 pro funkci nouzové brzdy.

Je-li u elektrických vozidel podmínkou pro použití dynamické brzdy přítomnost napětí dodávaného vnějším napájením, musí bezpečnostní analýza zahrnovat i poruchy vedoucí k nepřítomnosti tohoto napětí ve vozidle.

V případě, že výše uvedené riziko není řízeno na úrovni kolejových vozidel (selhání vnějšího napájecího systému), účinek dynamické brzdy nebo brzdového systému spojeného s trakčním systémem nesmí být zahrnut do účinku nouzového brzdění v normálním režimu definovaném v bodě 4.2.4.5.2.


(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Neděle, 12. září 2021 - 23:56:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8163
Registrován: 8-2007
P2no: jak je toto možné. Jak může EDB zablokovat nápravu, když v okamžiku kdy se náprava zastaví, zastaví se i motor, který tím pádem negeneruje proud, a tudíž nevyvíjí brzdnou sílu?

EDB nápravu nezablokuje,ale rozhodí se frekvence generovaná regulátorem a otáčky TM.Tím pomine brzdná síla a je vystřídána kotoučovou brzdou.Při nízké adhezi se to děje při každém zabrzdění.
Pondělí, 13. září 2021 - 11:48:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25044
Registrován: 5-2002
A17: Tím pomine brzdná síla a je vystřídána kotoučovou brzdou
Ono je jednodušší a účelnější to při klouzání přenechat protismyku. Třeba i proto, že při paralelním spojení trakčáků pomine elektrická vazba mezi nápravami a je pak líp "vidět" na adhezi i na skutečnou rychlost vozidla.
Takže bych byl trochu opatrnější s formulací, že EDB na mokru "nefunguje".
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Pondělí, 13. září 2021 - 19:45:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3407
Registrován: 2-2010
PRA: dodatečně děkuji za další vysvětlení a Váš čas. [happy]
Úterý, 14. září 2021 - 01:07:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8164
Registrován: 8-2007
Hajnej:Takže bych byl trochu opatrnější s formulací, že EDB na mokru "nefunguje"

A jak nazvat stav,kdy je v brzděnce počítáno s brzdou R+E+Mg a to E po dvojím sklouznutí ukončí svoji činnost a je nahrazeno tím R ?
Středa, 15. září 2021 - 13:36:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25066
Registrován: 5-2002
A17: Třeba "odstavená", ale "nefunkční" fakt ne... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 15. září 2021 - 22:47:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8165
Registrován: 8-2007
Hajnej:Třeba "odstavená", ale "nefunkční" fakt ne..

Tak s tím souhlasím( v diskusním vláknu předpisy).Na brzděnce se to hezky vyjímá.Při brzdění je to úpně jedno, jakým slovíčkem to nazveme,když to elektricky nebrzdí.
Čtvrtek, 16. září 2021 - 13:12:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25078
Registrován: 5-2002
A17: Na brzděnce se to hezky vyjímá.
V případě nedostatku adheze jsou čísla na brzděnce stejně jen pouhá teorie. [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 16. září 2021 - 14:55:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4839
Registrován: 9-2003
Jak říkával jeden náš emeritní fíra: Brzděnka vlak nezastaví.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 16. září 2021 - 17:36:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25084
Registrován: 5-2002
S499: Počítám, že CiP (řádně vychlazený dvojčíslím 61 na boku) by s ním zuřivě polemizoval... [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 20. září 2021 - 12:39:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 4-2019
Dobrý den,
mohl bych se zeptat, když na návěstním opakovači VZ z ničeho nic přestane kódovat a zhasne návěstní opakovač, tak musím s vlakem zastavit? Případně jaký předpis toto upravuje, v D1 se na tuto skutečnost neuvádí. Děkuji, Horňak
Pondělí, 20. září 2021 - 14:31:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6277
Registrován: 7-2007
Ivan_Horňak: T108 - Po zhasnutí světla návěstního opakovače se rozezvučí houkačka vlakového zabezpečovače, pokud strojvedoucí neprokáže bdělost ve stanoveném intervalu.
Na návěstním opakovači nesvítí žádné světlo (popř. svítí jen modré světlo), a to z těchto příčin:
a) vlak je v obsazeném oddíle;
b) vlak vjel do oddílu automatického bloku na návěst dovolující jízdu a došlo k poruše vlakového zabezpečovače na hnacím vozidle nebo na traťové části vlakového zabezpečovače, popř. k jiné závadě na trati (k lomu kolejnice, k náhlému obsazení oddílu vozidlem, k poruše automatického bloku apod.).
V případech uvedených v a) nebo b) strojvedoucí neví, pro kterou z uvedených příčin došlo k zhasnutí světla na návěstním opakovači. Musí proto předpokládat překážku a jet podle rozhledových poměrů až k následujícímu hlavnímu návěstidlu. Od tohoto návěstidla smí jet vlak podle návěstních znaků na tomto návěstidle pouze tehdy, obnoví-li se přenos návěstí na návěstní opakovač. Jestliže na návěstním opakovači nadále nesvítí žádná světla, strojvedoucí neví ze kterých příčin nesvítí světlo návěstního opakovače a musí proto i nadále předpokládat překážku. Další jízdu musí upravit podle rozhledových poměrů viz výše uvedené. Periodicky obsluhuje tlačítko bdělosti; zanedbá-li jeho obsluhu, zařízení vyvolá zabrzdění vlaku.
Zjistí-li strojvedoucí, že jde o poruchu traťové části vlakového zabezpečovače, ohlásí to v nejbližší stanici, kde za tímto účelem zastaví. Projíždějící vlak v této stanici nemusí zastavit, je-li zpraven písemným rozkazem, radiotelefonním spojením nebo návěstí „Možno projet“, že je porucha sousední stanici již ohlášena.
Haan
Pondělí, 20. září 2021 - 14:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3408
Registrován: 2-2010
OC: mám "nejapný" dotaz: ona ta T108 hovoří jen o širé trati. Ale jakpak je to v obvodu stanice na koleji, kde víte podle TTP, že to má kódovat a NO Vám uprostřed staniční koleje zhasne? [uhoh]
Pondělí, 20. září 2021 - 14:57:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6278
Registrován: 7-2007
Haan: Hele dámo, mě se neptejte. Já už na vše kašlu, od toho jsou VH. Myslíte, že znám každé TTP? Neznám, znát nebudu a na nějaké VH aplikace z vysoka víte co...
Chtějí to, mají to..Zatím jezdím, je to ještě únosné (spíše je mi to úplně ukradené). A až se ozve bum...jen doufám, že tam nebudu. A když budu, svět se nepo...
P. Horňák se ptal, kde to najde, tak jsem mu odpověděl, že to spousta neví, nerespektuje je věc jiná...
Prostě na to obecně všichni serem....5 let a pá...
No s 2000t za prdelí, či osobka ve 160km/h nadělá stejně velké kulové, tak co se tím trápit.
Pondělí, 20. září 2021 - 15:38:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 10-2009
Honzo klid. Dotaz kolegy Horňáka byl, stejně jako všechny jeho dotazy, projevem přemýšlivého kluka.
Takže bych k tomu doplnil kouknout ještě na přílohu B předpisu T108. Rozlišit nutno širou trať, staniční koleje, zhlaví nebo záhlaví. Kde to má kódovat ve staničních kolejích a na záhlavích stanic, to je v tab. 9 TTP. Z T108 neplyne nikde povinnost zastavit. Ale hlásit poruchu traťové části ano. Když však bude strojvedoucí i ve stanici postupovat jako na širé trati, nic tím nezkazí. Jinak už je odkazuji na vyhl. 173, která stanoví max. rychlost 100km/h v nekódovaných kolejích.
Povinnost jet na širé trati při zhasnutí světla náv. opakovače na dobu delší než 5 sec jízdou PRP je taková iluzorní. Než se nám podaří jet podle RP, můžeme být z takového úseku venku. Přesto je asi nutno se o navození takové jízdy pokusit intenzivním brzděním. Víc pro to udělat nemůžeme. Je to však i tak, jak píše kolega Oldcerry. Kolegové často neví, jak postupovat. Anebo na to kašlou. Každopádně to není nic, čím bychom se mohli chlubit. Co zase není dobrou vizitkou Správy železnic, to je jejich obvyklý postup při ohlášení závady. Nic se neděje. Hlásíme to měsíc - dva. Že by měli zpravovat vlaky o poruše traťové části, to se mi nestalo léta. Včetně snížení rychlosti. Hlásit to máme v povinnostech, ale je to jako bychom mluvili do zdi. Vypadá to, jako že kód VZ je jakýsi nepovinný nadstandard. Ivane, kde se Ti to stalo? Zdravím všechny diskutéry. P.
Pondělí, 20. září 2021 - 16:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6279
Registrován: 7-2007
Podroužek: kluku, já taky jsem proti p. Horňákovi neřekl ani popel. Mám stejný názor na něj jako ty. Jen doufám, že brzy prohlédne a dá kolejím rychlé sbohem.
Anebo na to kašlou. Dyť už ti nic jiného nezbývá. Přežít...nic víc....
ridic_vlaku
Úterý, 21. září 2021 - 17:30:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 5-2019
Přežít...nic víc....
Kdybych poměry na železnici neznal, myslel bych, že u dráhy je to jak na frontě kdesi u Stalingradu.
Středa, 22. září 2021 - 14:53:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6692
Registrován: 11-2009
"Kdybych poměry na železnici neznal, myslel bych, že u dráhy je to jak na frontě kdesi u Stalingradu" [biggrin] [ok]
geren
Středa, 22. září 2021 - 15:44:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 5-2019
Dobrý den, p. Haan, dovolím si reagovat na poukaz znalosti tab. 9 (resp. 1) TTP: do jaké hloubky má sahat znalost trati v těchto věcech? Např. v tab. 1 TTP 305 u žst. Bohumín se píše:
"VZ kol.: 27,9,9a,5,3,1,2,4,6,6a".
Mám se to naučit zpaměti, nebo se mohu při vjezdu do stanice (po zjištění, na kterou kolej jedu), podívat do TTP nebo jiné pomůcky, jak je to zrovna tady? Podobný seznam vizte Svinov, Suchdol, Hranice... U Studénky a Přerova se to ani nevešlo do sloupečku a řádky končí za hranicí stránky :-).
Vůbec se nedivím, že na nesvícení opakovače ve stanicích někdo rezignuje. A to ještě existují pravidla, o kterých strojvedoucí ani neví: kdy je kód na zhlaví a kdy není, v některé stanici nikdy, jinde občas, někde včetně záhlaví...
Z praktického hlediska je tedy návěstní opakovač stále (bohužel!!!) pouze doplňkem a nadstandardem.
Haan
Středa, 22. září 2021 - 19:55:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3409
Registrován: 2-2010
geren:
"Dobrý den, p. Haan, dovolím si reagovat na poukaz znalosti tab. 9 (resp. 1) TTP: do jaké hloubky má sahat znalost trati v těchto věcech?"
Dobrý večer pane gerene. Mám k dispozici T108 (pouze se změnou č.2), z něhož cituji:
T108, čl.3: „ Předpis stanoví způsob obsluhy, podmínky používání mobilní části VZ na hnacích vozidlech a to jak na tratích a ve stanicích s traťovou částí VZ, “ …
T108, čl.6: „Tratě a stanice vybavené traťovou částí VZ jsou uvedeny v TTP.
T108, Dodatek A, čl. 3c): „ hnací vozidlo je na nekódovaném úseku (ve stanici, na trati); takové úseky musí strojvedoucí vždy znát. “…

Bohužel, nikde jsem se nedočetla, jak se má strojvedoucí chovat při ztrátě kódu na koleji v obvodu stanice. Návrh předpisu Z8, díl III (z roku 2015!) nevím, zda zůstal jen v podobě návrhu (ten už chování strojvedoucího při ztrátě kódu na dopravní koleji řeší-jízda PRP), či zda už je v platnosti v definitivní podobě?
Ale ikdyby už platil, není v silách jednoho mozku, pamatovat si, či sledovat za vjezdu/průjezdu příslušnou tabulku TTP (v tabletu, který musíte přepínat mezi TJŘ a TTP), v níž se dozvíte, kde co má ve stanici ne/kódovat. Chtějí se po vás všech naprosto nesplnitelné úkoly.
A když se tady bude někdo točit na tom, že ta informace v TTP (co kde ve stanici ne/kóduje), má fíra znát ze seznání a že to má znát pro zvýšení bezpečnosti, tak vězte, že mně na tom vadí, že není dán postup, jak se má strojvedoucí chovat při ztrátě kódu ve stanici a hlavně to, že si to (ve složitějších stanicích a mnoha variantách VC, případně seznání mnoha stovek km traťových úseků) nejste schopni pamatovat. A chtít po vás čumět do TTP za vjezdu/průjezdu/odjezdu ve stanici a až v době, kdy už víte (?) na kterou SK vás berou, je šílenost.
Proto v tab. 9 (tab.1) TTP informaci o kódování na kolejích ve stanicích považuji za naprosto zbytečnou (a taky alibistickou), která vede nakonec k tomu, že na to většina z vás kašle. Máte z hlediska bezpečnosti mnohem důležitější úkoly, co kde sledovat pohledem z okénka, obzvláště za vjezdu/průjezdu/odjezdu.

K tomu přidávám jeden poznatek z mých ještě pracovních let na ČSD, kdy při příležitosti jednání ohledně odstranění problémů v pohraniční přechodové stanici, se člen DB zeptal: "Proč si to dáváte do předpisu, když to nejste schopni splnit?"
Tak to vidí bába z lampárny (pokud může stavět na textu předpisu T108 se změnou č.2, ikdyž vím, že další změna/y vyšly, ale nemám je k dispozici).

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)