Diskuse » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 20. 9. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse RegioJet do 20. 9. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 12. září 2021 - 21:25:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 466
Registrován: 8-2017
Martyk:
"Nejlépe to samozřejmě dělají ve Švýcarsku. Tam přijede zpožděný ICE z Německa, vystřídají se posádky a buď se během pár minut odjede nebo se v místně obvyklých čtyřech až pěti jazycích ozve hlášení přibližně tohoto znění: „Vážení cestující, dispečink hledá pro náš vlak volný slot na trati. Neodjedeme dříve, než za deset minut a čas odjezd a časy příjezdů do následujících budou oznámeny nejpozději 5 minut před skutečným odjezdem. Můžete si tedy dojít nakoupit na galerii, nákupy ve staniční hale nedopručujeme. Kouřit je možno v sektorech … (to si nepamatuju, už 10 let nekouřím).” Dokonce jsem zažil hlášení, kde personál doporučil cestujícím, kteří spěchají, využít vlaky SBB, protože zpoždění ICE vzroste o cca 30 minut. "
Tak to uz se nejaky patek nedela, nyni se zpozdene vlaky z Nemecka bez pardonu odrikaji a zustavaji v Basileji stat, kastani si prestoupi do vnitro spoju.
Martyk:
"A to kvůli ní zastavili vlak a vyrobili mu zpoždění? Já zažil mnoho kontrol, z toho byla jedna jediná, která by zastavila vlak."
V Pasove se Nightjety kontroluji zasadne ve stanici a zpozdeni se vyrabi take, kontrola trva mezi 15-40 minutami. U dennich vlaku se to deje za jizdy i kdyz Railjety mezi Salzburkem a Mnichovem se tak kontroluji teprve ca. 2 mesice, predtim se kvuli tomu stalo ve Freilassingu (se zpozdenim 5-15 min).
Martyk:
"O nočních vlacích nic nevím"
O to vice mate ale potrebu se k nim vyjadrovat.
Martyk:
"Jo a DB jsou taky černá díra na peníze."
Vlamujete se do otevrenych dveri, nikde jsem nevidel, ze by tu nekdo DB obhajoval jako stihlou flexibilni firmu. Vzhledem k jeji velikosti to vzdycky bude hrozny moloch...
Neděle, 12. září 2021 - 21:34:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 371
Registrován: 10-2020
M.Z. - jezdilo se po původní trati, jako před 173 lety....a ráno už ta výluka zase končí:
Pondělí, 13. září 2021 - 06:44:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4196
Registrován: 7-2012
Zatím nikdo kromě Regiojetu rychlík Praha - Zagreb neprovozuje lépe! Dokud tu nebude srovnání je ta diskuze o ničem.
Pondělí, 13. září 2021 - 06:49:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12815
Registrován: 4-2003
csik:GVD se dělá dle skutečné infra a ne podle „kdyby...“.....a jak vidíš na kopiích, tak JD té infra odpovídají.

To sice ano, ale pak je ve Splitu o dvě hodiny méně na obrat a tedy i na kompenzaci zpoždění vzniklého někde na trase.

Je pár možností, jak se s věcí vypořádat: Buď se na to úplně vykašlat a nebo mít další soupravu, aby zpoždění na odjezdu z Prahy bylo vždy NULA. Jiným způsobem se to asi v přijatelných mezích (jak ekonomických, tak i z hlediska spokojenosti zákazníků) udržet nedá. Předpokládám, že to Regiojet nějak vyhodnotí a zařídí se přes zimu podle toho [wink].


S tím obratem ve Splitu jsem hned říkal, že to nejde točit s jednou soupravou.....tam není čas na WC ani na vodu, ale oni tohle nepochopili.

Vždyť se točí soupravy dvě, ne jedna. Musely by tedy být tři, pokud už náhodou třetí nebyla, protože obě soupravy asi nešlo točit dva měsíce bez údržby. Takže už by šlo nejspíš o soupravu číslo čtyři.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 13. září 2021 - 08:07:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11852
Registrován: 12-2009
kdy se tu hejtil RJ Jadran za zpoždění jezdily běžně Railjety / Metropolitany s +80, ale nikoho to nezajímalo
Ale RJ přece tohle měl odstranit. [wink]
Pondělí, 13. září 2021 - 09:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12816
Registrován: 4-2003
Ohl:Ale RJ přece tohle měl odstranit.


Ohle je rok 2021 a ne 2011, kde jsi Ty a jiní dráhoadvokáti zamrzl, když jste se prsili tvrzením (někteří si to alespoň mysleli a pevně v to doufali), že Regiojet nevydrží do švestek. Vydržel, ušel nějakou cestu. Od té doby ušly velkou cestu i ČD a jsem rád, že je nevedou jedinci typu bývalý výpravčí Zelený, ale skutečný manažer Bednárik [wink].
Miroslav_ Zikmund
Pondělí, 13. září 2021 - 11:33:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 922
Registrován: 2-2016
Österreich : uctivé díky = rakouský ZUGRADAR sprostě LŽE .... a zobrazuje něco jiného - jako kdyby byl naprogramován ... odklon přes Gänserndorf je celkem logický, jinudy to nejde (pokud by se nejelo přes Petržalku), ale černé kolečko se sunulo přes Raasdorf, Marcheggem projelo, na Grenze bylo "podle" GVD ... a před DVN se kolečko kousne ...

Bram : pokud by se zkombinoval oběh "noční" Košice a oběhem "Split / Rijeka", tak by na 1047 "L" chodila souprava včas ... to znamená mít 4 soupravy v identickém řazení ... od 1020 je dost času na běžný úklid, případě výměnu vozu s propadajícím termínem technické prohlídky nebo s technickou závadou.

Eliminovat zpožděnou 1702 > 1703 není třeba, v Rijece je dost času (pokud tedy nebude nehodový extrém), Split eliminovat lze jedině tak, že "první" jízda by se dělala jen skupinou Split, která by tam ovšem byla +/- 26 hodin a personál by tam spal, souprava na ONS na vyčistění, odfekálování, dobrání vody.

Alternativním provozním řešením - jezdit z PHA kolem poledne (kombinace s oběhem "Košice" by se nenarušila), být ve Splitu dopoledne jako 1204 a 1253, jet na ONS na vyčistění ... a odpoledne zpátky ...

Cestujícími "kritizovaným" (přímá informace od známých, co se jízdy tam i zpět účastnili) problémem je poskytování objednaného / neobjednaného občerstvení ... Zboží musí být tolik, aby - když bude vyprodáno - bylo vyprodáno až někde za Gračacem ... Při zpáteční cestě u HB nebo PU, podle toho, kudy se aktuálně pojede ...

Pro zpáteční cestu nabízet "jiný" sortiment dodávaný chorvatskou cateringovou společností (nebo jiným zásobovacím partnerem) podle jeho nabídky - balík závazné objednávky cestujících půjde mailem v okamžiku odjezdu vlaku z PH + nějaká záloha ve výši 10 - 20 % ... čili na vyskladnění je času dost ...

Alternativou - provozovanou společností MITROPA (DDR) v 70. letech minulého století u letních speciálů DDR - Rumunsko - je kombinovaný "zásobovací vůz".
Vezly se v něm zásoby pro 2xWR, i na zpáteční cestu, součástí byly oddíly pro noční odpočinek personálu ...
Jenže to by byl vagon navíc (resp. pro celý oběh dva) a z hlediska trakce další nápor trakční vlastnosti 2044, řečeno jinak druhou 2044.
A to by znamenalo vyšší náklady ....

Nekritizuji, pouze konstatuji co by šlo udělat jinak ...
Saul_Goodman
Pondělí, 13. září 2021 - 13:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 820
Registrován: 11-2019
Velky_sef:
"Za beznych okolnosti nijak, ale namatkovo sa kontroly robia vsade, vcera som jednu zazil o 10 vecer."
Tak "pasová kontrola" mi může být ukradená, protože pas po Evropě nepotřebuju [lol]

Celní kontrolu jsem zažil na vnitrozemské hranici v EU za poslední rok myslím jednou, pes italské celní správy hledal drogy.

To asi znamená to tvoje slovo "namátková" [rofl]
Pondělí, 13. září 2021 - 16:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1306
Registrován: 7-2017
Pas sice nie, ale nejaky doklad clovek potrebuje. Osobne som colnikov stretol viackrat, ale zastavili ma len raz. ID casto kontroluju napriklad na hlavnim v Prahe alebo pocas volieb je tych kontrol v uliciach viac.
Miroslav_Zikmund- do Kosic jazdia rakuske lehatka, ktore nemaju klimu, len otvaratelne okna. Pochybujem, zeby RJ hladal dodavatelov na tych par mesiacov v Chorvatsku, navyse este za sezonne ceny, to by na palube tolko nepredal.
Pondělí, 13. září 2021 - 16:18:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11853
Registrován: 12-2009
když jste se prsili tvrzením , že RJ ukáže, jak se dá jezdit bez zpoždění.[wink]
Tak to totiž zní správně. A když RJ něco nevyšlo, byla příčina házení klacků od konkurence.

Teď se teprve pár lidem rozsvítilo, že za zpoždění může dopravce jen malým procentem.
Pondělí, 13. září 2021 - 18:05:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4314
Registrován: 12-2005
Minulý týden jsem využil spoj Regiojetu do Splitu a zpět a mám z toho rozpačité dojmy.
Odjezd v úterý z Kolína, vlak cca 10 minut zpoždění, což bylo fajn oproti předchozím dnům, cesta do Bratislavy téměř dle jízdního řádu, zpoždění v Bratislavě cca 20 minut. Horší už byla cesta po Maďarsku, kde vlak nabral okolo 60 minut zpoždění, v Záhřebu jsme byli cca s 65 minutami, z Ogulinu odjezd s 50 minutami, v Gračaci se zpoždění zvýšilo na 70 minut, ale do Splitu vlak přijel s 42 minutami, osobně jsem tedy očekával větší snížení zpoždění, když vlak v úseku Záhřeb - Ogulin má delší jízdní dobu o cca 15 minut než osobní vlak, nikde vlak nečekal na křižování. Co se týká služeb, cca 40% WC nefunkčních, většina již z Kolína, nefunkční zásuvky, klima jakž takž fungovala, Wifi velmi slabá, ale za ty prachy se to dá pochopit. Takže cesta tam tedy za mě vcelku pohodová.
Cesta zpět v sobotu. Vlak z Čech naštěstí přijel téměř včas, takže odjezd ze Splitu byl včas, celá cesta až do Záhřebu v pohodě, na většině stanic jsme byli v předstihu cca 10 minut, bohužel za Záhřebem začaly problémy, porucha Chorvatské lokomotivy, cca 45 minut zpoždění, na hranicích zpoždění již více jak hodinové, v Budapešti zpoždění okolo 120 minut, cesta přes Maďarsko má nějaké divné jízdní doby, protože vlak nikde nestál, ale ipřesto nabral skoro hodinu zpoždění navíc, bohužel za stanicí Rusovce se porouchala lokomotiva, takže cca 2 hodiny čekání, takže zpoždění 4 hodiny, naštěstí jsme tedy odjeli, v Bratislavě Nové Město opět čekání min. 15 minut, v Bratislavě hl.st. výměna lokomotivy, zpoždění tedy 5 hodin. Co mě zklamalo, tak vlakvedoucí ani po hodině čekání v Rusovcích neměl žádné informace, co bude, stewardi otráveni též (resp. nasráni). Do Kolína vlak přijel s 285 minutami, snížilo se zpoždění díky tomu, že vlak jel přes Českou Třebovou. Služby podobné jako před tím, opět nefunkční záchody (v našem vagonu nebyl od rána funkční ani jeden záchod), zásuvky apod.
Bohužel jsem nepochopil, proč když při tomto zpoždění bylo již v 11:00 jasné, že vlak v neděli z Prahy do Splitu nemůže odjet přesně, že nenasadili jinou soupravu, když jezdili každý den, tak musí druhou soupravu mít. Večerní vlak v neděli tedy odjížděl se 180 minutami a na hranice s Chorvatskem přijel s 240 hodinami. Toto nedělá úplně dobrou reklamu a cestující nezajímá, že vlak má v Praze 3 hodiny na otočení.
Co beru jako pozitivní je cesta z Ogulina do Splitu, sice je cesta dlouhá, ale trať a okolí tratě jsou nádherný. Za tu cenu 7000 zpáteční pro 4 člennou rodinu je komfort dostačující. Ještě by to chtělo o 2 až 3 hodiny spoj urychlit, myslím, že toto by mohlo být i reálné a asi by to našlo i další cestující.
Mladějov
Pondělí, 13. září 2021 - 18:20:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16825
Registrován: 3-2007
>Bohužel jsem nepochopil, proč když při tomto zpoždění bylo již v 11:00 jasné, že vlak v neděli z Prahy do Splitu nemůže odjet přesně, že nenasadili jinou soupravu, když jezdili každý den, tak musí druhou soupravu mít.

Ježíšmarjá - protože to stojí nemálo prachů navíc. Vy už jste jako Marcel nebo Mirek Zikmund. Totéž ty hajzly atd.

>Ještě by to chtlo o 2-3h spoj urychlit
..což právě by byl ještě větší průser. Jízdní řád má být reálný a začíná to už dvouminutovými pobyty v Brně nebo Bratislavě a končí to těmi hodinami zpoždění.

Jinak díky za reportáž, rád(i) bych tím jel(i)příští rok třeba taky, ale mne odrazuje třeba to běžné "40% hayselů off" "klima nefunkční" a bordel od ožralých spolucestujících.
Pondělí, 13. září 2021 - 18:48:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12820
Registrován: 4-2003
Ohl:Teď se teprve pár lidem rozsvítilo, že za zpoždění může dopravce jen malým procentem.

To nejspíš i samotnému Jančurovi bylo jasné nejpozději koncem roku 2012. Dnes je rok 2021, tak se konečně probuď [biggrin].
Pondělí, 13. září 2021 - 19:14:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4315
Registrován: 12-2005
Mladějov: No bordel tam naštěstí nebyl, v jednu v noci jsem akorát nějaký kluky seřval, že by nemuseli kecat na chodbě, ať si vlezou do kupé, jinak v tomto pohodě. Kdyby se nevysraly ty lokomotivy na zpáteční cestě, tak bych to hodnotil pozitivně. V případě, že by vrátil Jančura trasu do Rijeky přes Slovinsko, tak bych se zase svezl, ale jinak radši zvolím auto, případně za pár korun letecký s Ryanem.
Pondělí, 13. září 2021 - 21:00:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12821
Registrován: 4-2003
švarc:Vlak z Čech naštěstí přijel téměř včas, takže odjezd ze Splitu byl včas, celá cesta až do Záhřebu v pohodě, na většině stanic jsme byli v předstihu cca 10 minut, bohužel za Záhřebem začaly problémy, porucha Chorvatské lokomotivy, cca 45 minut zpoždění, na hranicích zpoždění již více jak hodinové, v Budapešti zpoždění okolo 120 minut, cesta přes Maďarsko má nějaké divné jízdní doby, protože vlak nikde nestál, ale ipřesto nabral skoro hodinu zpoždění navíc,


Nějak tak probíhala i naše jízda, jen s tím rozdílem, že nám už neklekla další lokomotiva v Rusovcích. Ale elektrika od HŽPP si postavila hlavu a údajně byla vyměněna. To mám jen z doslechu, neb jsem v tu dobu spal [proud].
Pondělí, 13. září 2021 - 21:12:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7580
Registrován: 5-2002
Otázka je co s tím - nemůže dojet s jednou loko až do Rijeky? Naše infra buda bídná i příští rok, dojet do Břeclavi přes Olomouc by asi moc nezměnilo...

Chorvatsko bude v Schengenu snad, ale ty kontroly nebyly zdaleka všechno...

Jedině točit Split i Rijeku v extra soupravách, Split třeba denně / Rijeku ob den, a ty tři prohazovat mezi sebou a tím tam mít vždy pro každou víc času na obrat... Vyprodal by to asi pořád v pohodě...

Navíc jestli se začne dělat koridor Bratislava - Kúty, tak to bude spíš horší než lepší...
Pondělí, 13. září 2021 - 21:48:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8602
Registrován: 12-2011
Platit dva nezávislé vlaky do Chorvatska se nevyplatí. Současný model je ekonomicky nejúspornější. Dřív tak jezdila i Adria, která se v Ogulinu dělila. Regiojet zkopíroval jejich koncept.
Pondělí, 13. září 2021 - 21:50:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7581
Registrován: 5-2002
No vyplatí nevyplatí - záleží jestli je vyprodáte... (Stále myslím dlouhé soupravy, ne rozdělit jednu dlouhou na dvě krátké)
Úterý, 14. září 2021 - 07:42:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12824
Registrován: 4-2003
H k:No vyplatí nevyplatí - záleží jestli je vyprodáte... (Stále myslím dlouhé soupravy, ne rozdělit jednu dlouhou na dvě krátké)

Dlouhá souprava na trati Ogulin - Split by se patrně prodražila. Buď nájmem stroje od HŽ Cargo (výkonnější, hnaných šest náprav z šesti, ne čtyři ze šesti jako u dnes používaného stroje 2 044), nebo použitím dalšího stroje 2 044. První varianta by nemusela být tak drahá, ale vliv na jízdní doby by tu byl jistě nemalý v podobě jejich dalšího prodloužení [sad].
Úterý, 14. září 2021 - 09:50:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4197
Registrován: 7-2012
SPlit je jediné město v Chorvatsku které má moře? Proč to má jezdit jen do Splitu jinde se koupat nedá?
Úterý, 14. září 2021 - 10:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 178
Registrován: 7-2017
Koupat se dá skoro na celém pobřeží,ale počet míst,kam vedou koleje je omezen,víte?
Pikehead
Úterý, 14. září 2021 - 11:44:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7592
Registrován: 3-2007
Chronosphere: To byl pokus o rozvedení diskuse na téma Pula, Zadar, Šibenik a Ploče. [biggrin]
Úterý, 14. září 2021 - 12:39:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4317
Registrován: 12-2005
Tak jediné, co by ještě mělo smysl je ta Pula, tam si to dovedu nějak představit. Zadar a Šibenik by měl ještě delší jízdní dobu než je ten Split pomalu. Ploče by se mi sice líbilo, projet se přes Bosnu by mě lákalo, ale jízdní doba by asi dosahovala tak 30 hodin.
Úterý, 14. září 2021 - 12:51:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4198
Registrován: 7-2012
švarc:
"Tak jediné, co by ještě mělo smysl je ta Pula, tam si to dovedu nějak představit. Zadar a Šibenik by měl ještě delší jízdní dobu než je ten Split pomalu. Ploče by se mi sice líbilo, projet se přes Bosnu by mě lákalo, ale jízdní doba by asi dosahovala tak 30 hodin."

Pořiďte si aplikaci GPS rychloměr a změřte si rychlost vlaků v Bosně, pak takovou hloupost tvrdit nebudete.
Úterý, 14. září 2021 - 12:53:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4199
Registrován: 7-2012
Vždy s rychlostí jízdy a množstvím informací o jízdě s automobilem používejte GPS Speedmeter s živým měřidlem rychlosti vlaku . Nové funkce zahrnují výškoměr , ze kterého můžete získat přesné údaje o nadmořské výšce jedním z nejlepších metrů nadmořské výšky. Náš výškoměr je nejlepší svého druhu Všichni víme, jak elegantní vypadá, že má všechny relevantní statistiky pohonů na našich zařízeních Android. Naše aplikace zobrazuje základní údaje speed gps v elegantně uspořádaném a ohromujícím automatickém gps, který se také nazývá Aplikační měřidlo . Tato přesná a nejlepší verze rychloměru může být použita s všechna vozidla a také jako rychloměr pro auto. Speciální konstrukce rychloměru pro kolo, kterou lze také nazvat jako rychloměr pro motocykl. Tato aplikace je nejvhodnější, pokud chcete použít jako rychloměr pro cyklus. A s rychlostí v uzlech je nejlepší jako rychloměr pro přepravu

OPATŘEJÍ VŠECHNY O VÁŠU TRIPU
Nezáleží na tom, jestli je to maximální rychlost nebo průměrná rychlost, měřicí přístroj a cestovní počítadlo kilometrů budou měřit a udržovat je. Alternativně je pro každou cestu čas a vzdálenost. Důležitou věcí je, že musíte zapnout systém GPS, aby bylo možné zapisovat správně. Můžete také pozastavit svůj výlet a vrátit se pomocí funkce měřiče výletů jednoduchým kohoutem také pro živý měřič rychlosti vlaku

OZNÁMENÍ O OTÁČENÍ
ukazatel rychlosti Pokud jedete příliš rychle, aplikace vás okamžitě upozorní. Rychlostní limity jsou všude a tato funkce vás může ušetřit z rychlých jízdenek a frustrující situace. Vaše další cestovní destinace bude bez stresu! měření rychlosti

ZJIŠTĚTE RYCHLOST JÍZDY
Můžeme zaručit přesnost tohoto GPS vypínače. Záznam o rychlosti GPS je založen na nejpřesnější aplikaci rychloměru pro Android. Aplikace gps speed nabídne extrémně přesné hodnoty rychlosti jízdy, kterou můžete porovnat při jízdě! měření rychlosti
Funkce GPS rychloměru:
- Vynikající pojistný design a typografie
- Intuitivní uživatelské rozhraní
- Přesná rychlost
- měřič rychlosti vlaku
- Klasické funkce měřiče výletů , ukazatel rychlosti
- Schopnost zastavit a vrátit se k sledování rychlosti GPS
- zaznamenává každou cestu, kterou uděláte
- můžete poslat upozornění na rychlost, abyste vám připomněli omezení rychlosti
- Zdarma pro všechny
- Měřič nadmořské výšky
- Výškoměr , měření rychlosti

Bez ohledu na to, kdy a kde bude vaší další silniční výlet, vyzkoušejte zdarma GPS Speedometer a budete mít k tomu rychlost a informace o trase. Tato rychlost GPS může být také použita jako gps datalogger s nejlepší funkcí gps rychlost výstrahy. Máme speciální funkce, jako je akcelerometr GPS, který je nejlepší a přesné zrychlení GPS. ukazatel rychlosti Tato aplikace obsahuje gps tripmetr, který je také nazýván jako cestovní kilometr mnoha. Počítač s kilometrovým počítadlem s nejlepšími funkcemi úplného cestovního čítače. Aplikace získá nejrychlejší opravu GPS a může být nejlepší pro všechny jako GPS navigátor, pokud znáte silnice a trasy
Je to zdarma a nemusíte být technicky šetrné, abyste ji použili.
Získejte ji teď! nejlepší měřič rychlosti vlaku
*Poznámka
Nepřetržité používání GPS může používat baterii vašeho zařízení rychleji než obvykle. ukazatel rychlosti Tato aplikace rychloměru byla nejlepší pro použití jako rychloměr pro auto
Tato aplikace je navržena s péčí o rychloměr pro cyklisty a speciální jezdce, kteří jako jízdní kola mohou použít jako rychloměr pro motocykl. Pokud jste dobrodružný, pak je skvělé použít jako rychloměr pro cyklus. Nyní s rychlostí v uzlech to může být použito jako doprava rychloměru. měření rychlosti
Úterý, 14. září 2021 - 12:57:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1856
Registrován: 11-2005
Mladějov:
">Ještě by to chtlo o 2-3h spoj urychlit
..což právě by byl ještě větší průser. Jízdní řád má být reálný"

Myslím, že autor tím chtěl říct skutečně "urychlit" a ne zmenšit vatu. Kdyby (hypoteticky) byly tratě vlakem projížděné o ty dvě hodiny rychlejší (se zachováním současné vaty), tak by byl vlak mnohem šikovnější pro spojení s tím vzdáleným Splitem, a navíc by zřejmě zmizela většina zde propíraných problémů se zpožděními obratových vlaků.
Úterý, 14. září 2021 - 13:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 8-2017
Marcel_Štancl:
"OPATŘEJÍ VŠECHNY O VÁŠU TRIPU"
Je to docela poznat, že jste na tripu.
Mladějov
Úterý, 14. září 2021 - 13:47:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16831
Registrován: 3-2007
Libcha: Tak ono by se ta samozřejmě dalo řešit více soupravami, ale Jančurovi se do toho zjevně nechtělo (zase další náklady). Stejně by mne zajímalo, jestli za celou sezonu je s Jadranem v černých číslech nebo ne.

Marcel: Koledujete si tapetáží zase o ban? [proud]
Představte si, že existuje také železniční navigace, to by byla pro vás věc!
Mladějov
Úterý, 14. září 2021 - 13:48:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16832
Registrován: 3-2007
KPURPNPM: To je jen čínský překlad [biggrin]
Úterý, 14. září 2021 - 14:33:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 688
Registrován: 7-2017
Myslím, že autor tím chtěl říct skutečně "urychlit" a ne zmenšit vatu.

Ano (znovu), bohužel, i kdyby byl jízdní řád reálný s ohledem na situaci (objektivně by jízdní doba musela být nejméně +90 min), nic moc by to na skutečném příjezdu a skutečné jízdní době nezměnilo. Opravdu hodně zbytečně zabitého času se tráví na hranicích, obvlášť když maďarskou ani chorvatskou stranu při pohledu na slova "Czech republic" vůbec nic víc nezajímá a ta kontrola je opravdu jenom z povinnosti a upřímně úplně zbytečná. Zkrácení této doby pobytu v GKN o 60 minut tam i zpět by zřejmě vyřešilo většinu problémů. Poruchy lokomotiv, bouřky nebo nehody samozřejmě neodstraní, přesto to jsou jen jednotky situací.
Úterý, 14. září 2021 - 16:25:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7583
Registrován: 5-2002
No a co udělat se situacema, kdy ho v Záboří nenechají předjet osobák, takže jede 3 minuty za 5014 a ta do toho Kolína stihne chcípnout... Jako asi chcípne občas kde co, ale že mezinárodní expres už nemá přednost před osobákem, no...
Úterý, 14. září 2021 - 16:38:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7720
Registrován: 9-2011
Překlad začíná:
Drahoušek zákazník! My děkuji ti za kladkostroj náš součin. Ty smět koukat útočník pro neurčitý člen příští zkušenost s naším znamenitě GPS rychlost metr.
[happy]
Všichni jste volové. Servít
Mladějov
Úterý, 14. září 2021 - 16:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16839
Registrován: 3-2007
>co udělat se situacema, kdy ho v Záboří nenechají předjet osobák, takže jede 3 minuty za 5014 a ta do toho Kolína stihne chcípnout... Jako asi chcípne občas kde co, ale že mezinárodní expres už nemá přednost před osobákem

Tak jako maj lidem v Pardubicích (jedna stanice!) ujet přípoje kvůli tomu, že se jim za zády vynoří čtyři hodiny zpožděný rychlík z Balkánu?
Ale no tak..zvlášť, když se tam nyní často jezdí jednokolejně, tak se to prostě do vyloučeného úseku musí rvát, jak to přijede a ne čekat.
Úterý, 14. září 2021 - 19:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7584
Registrován: 5-2002
Pardubicích = Kolíně? [happy]

Ano, nemyslím si že na osobácích do Kolína stojí a padá jejich úspěch na minutově přesném příjezdu , to by nedojel nikdo nikam.

A 600 lidí co jede hafo km by mělo mít přednost před stovkou dvěma co jedou pár stanic - jinak to nejde, nějak ty priority být musí. Pokud se na trati jezdí 160 tak se holt předjíždí... Je tam autoblok, není to 171 sakra...
Miroslav_ Zikmund
Úterý, 14. září 2021 - 21:50:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 925
Registrován: 2-2016
Zjednodušená "analýza" 12./13.9.
1047 - Praha 19.51 + 185 přes ČT; Lanžhot Grenze 23.32 + 183; Koprivnica Gr. 7.48 + 241; Ogulin př. 11.29 + 219, Split 17.24 + 222; křídlo 1702 Rijeka 13.36 + 202
1046 - Split 18.38 + 165 (obrat 74 minuty dost dlouhý); Ogulin př. + 146 (patrně zkrácení pobytu v Gračacu), Koprivnica Gr. 4.35 + 116; Rusovce 11.35 + 200 (ale původní informace + 135 - kde to nabral ???), Blava HLS 12.15 + 208, Kúty 13.08 + 223, Záboří 16.01 - 16.41 (viz problém Os), P.HLN 17.33 + 261;
Obrat 1047 HLN 18.58 + 132.

Velky_sef - lehátka do KS nemají klimu - když nebude mít na 1047 vůz s klimou, tak tam dá vůz bez klimy ... ona ta "klima stahovací okno" je někdy výhodnější, zejména pokud tam vozová klima futruje "chlazený" vzduch nad únosnou míru ... neřekl bych, že do lehátek se zájemci hlásí kvůli klimě (a když nebude fungovat, tak budou nespokojeni ...).

Vatované jízdní doby na síti HŽ NEJSOU ... Sledoval jsem současně všechny tři vlaky, a zapisoval si časy průjezdů + zpoždění, čili mám více méně zmapovánu časovou polohu všech tří párů vlaků. Zajímavostí je, že v daný den některý z vlaků projel úsek mezi týmiž stanicemi včas, jiný nabral 2-3 minuty ... předpokládám, že na všech vlacích je stejná řada lok a hmotnost souprav je přibližně stejná ...
Pokud jede vlak zpožděný a někde "dlouho" stojí, tak pobyt odpovídá křižování - viz kursbuch ... a potvrdil to dotaz na "polohu" křižujícího vlaku ....
Vliv na zpoždění může mít i křižování "s náhodně" jedoucím nákladem.

Sic z Ogulinu dolů "nic" nejezdí, tak jízdu 1046 ovlivňoval zpožděný ICN 523 (klopidlo), což mohlo být způsobeno tím, že jela neklopící klasika ... Z té sledky vyplynulo, že někde jsou (byly) naplánovány pobyty na křižování, nicméně i do Zagrebu se dojelo s náskokem, když se nedodržel křižovací pobyt v Hrvatski Leskovacu.

Dojde-li ke zpoždění vlivem poruchy lok, tak to se stává ... s tím se nedá nic dělat. Buď si strojvedoucí "poradí" v rámci daných možností nebo - má to hák - přijede jiná lok ...

Zmínka o "podivných" dlouhých jízdních dobách je zajímavá, nicméně může to být následek, že lok táhne kvůli nějaké závadě "jen" na půl, takže zpravidla prodlužuje jízdní doby ... i takto by se dalo vysvětlit zpoždění na maďarském území ....

H_k : Záboří nad Labem - vy máte povědomost o obsazení kolejí v Záboří nad Labem v době, kdy by tam mohl 1046 předjet osobák - zda se ten Os dal uhnout na předjetí - (mimo jiné kmenová trasa 1046 je přes Havl. Brod a tak tam byl jaksi navíc - v rámci zbytkové kapacity dráhy), tudíž proč by pravidelný vlak jedoucí v rámci přidělené kapacity dráhy měl uhýbat něčemu jedoucímu "ve zbytku". [angry]

Technicky s jednou E lok do Rijeky dojet lze, nicméně pokud se točí lok od 1047 na 1046 (někdo to zpochybňoval) tak by to znamenalo mít dvě lok ...
Jiná věc je, zda by HZPP byly ochotny vlaky "za stejných" podmínek provozovat ... nasazení vlastní lok znamená využití vlastních lokomotiv za něž dostanou zaplaceno, vlastních zaměstnanců ...

Známí, kteří absolvovali cestu tam i zpět byli z hlediska zpoždění nad věcí - asi by se tvářili jinak, kdyby jim ujel "poslední" trajekt provozního dne a museli bivakovat ve Splitu do rána ... [crazy]



(Příspěvek byl editován uživatelem Miroslav_ Zikmund.)
Úterý, 14. září 2021 - 22:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8605
Registrován: 12-2011
Za dobu, co vlak dojede ze Zagrebu do Splitu, by vlak do Ploče byl teprve někde u Sarajeva. Čtyřikrát pohraniční kontrola, možné vydírání EUR ze strany ŽRS v Dobrljinu za nevyřazení vozu, předávání vlaku mezi nepřátelskými železnicemi ve Volinji, Doboji a Čapljině.
Úterý, 14. září 2021 - 22:23:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 374
Registrován: 10-2020
Tak Brame, ještě věříš tomu, že by Jančuráci mohli točit 3 soupravy, aby to opravdové „balkánské“ zpoždění nevznikalo hned při odjezdu z Prágu?
Teď mají soupravu navíc, a stejně ji nepoužijí...

švarc 4317 - jediné, co by ještě mělo smysl je ta Pula
MÁV jezdily letos Istriu Ex1246 : Budapest 20:35 – Zalaegerszeg – Murska Sobota – Ljubljana – Rijeka 9:25, Koper 8:33

Marcel Š. – víš kde je Marcelinara? To je tam, kde bílí otroci musí nosit černého sultána, když kiksne vlak, přece sultán nepůjde pěšky.....
Marcelinara 24 NOVEMBRE 2019.jpg

Split vs. Zadar...... Knin-Sp = 108 km, Kn-Zd = 101 km. Žst Zadar postavena za bolševiků, takže k lodím je daleko, za císaře pána to muselo být „co dohodí kamenem“. Ale busák je u žst. A bývali v těch kopcích kdysi zvyklí na jinej provoz, než je tam dnes.......



Úterý, 14. září 2021 - 23:15:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7585
Registrován: 5-2002
tudíž proč by pravidelný vlak jedoucí v rámci přidělené kapacity dráhy měl uhýbat něčemu jedoucímu "ve zbytku"

Protože pokud jsou si všichni lidé rovni, tak by měl vítězit zájem většiny / minimalizace škod a problémů pro většinu lidí.
Úterý, 14. září 2021 - 23:27:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10198
Registrován: 5-2007
H_k: 600 ľudí, ktorí mali ísť cez Vysočinu, no dopravca sa rozhodol ich previezť po trase síce rýchlejšej, ale s rizikom toho, že sa nevlezú (inak by ten vlak asi cez tú Vysočinu ani neviedol). Neviem, prečo by i len jeden jediný človek v tom osobáku mal stratiť i len jednu jedinú minútu preto, že iný dopravca riskuje.
Úterý, 14. září 2021 - 23:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7586
Registrován: 5-2002
Protože ten člověk v osobáku není "víc člověk" než člověk v expresu?
Úterý, 14. září 2021 - 23:36:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10199
Registrován: 5-2007
H_k: Takže keď budete na niečo stáť vo fronte, a príde tam 20 ľudi z pomalšej fronty, že sú spolu, tak ich automaticky pustíte s tým, že nie ste viac než oni? Tak na to by som sa prišiel pozrieť.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Středa, 15. září 2021 - 09:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2453
Registrován: 6-2019
Protože pokud jsou si všichni lidé rovni, tak by měl vítězit zájem většiny / minimalizace škod a problémů pro většinu lidí.
No a čas lidí jako nejvzácnější statek je nadřazen času zboží - a přece to na železnicic neplatí (už dnes má mezistátní Nex přednost před Os).
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 15. září 2021 - 10:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 9-2021
13/14.9, 1046 v Maďarsku z důvodu výluky přes Kaposvár. Do Prahy přijel v opačném řazení.
Ve Splitu asi 60 min na odstavným.
Středa, 15. září 2021 - 10:47:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7587
Registrován: 5-2002
No a čas lidí jako nejvzácnější statek je nadřazen času zboží

Proč ? Hodnotu obojího lze vyčíslit, a o zboží tu debata stejně nebyla...
Středa, 15. září 2021 - 12:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1307
Registrován: 7-2017
Ide o to, ze pri medzistatnych vlakoch sa tie problemy prenasaju dalej a sposobuju komplikacie. Kolko pripojov ma taky Os? Vacsina sa vojde do 0-2, kym pri medzinarodnych vlakoch mozeme pocitat pokojne 15-20 uzlov, kde maju cakanie pripoje. Logicky preto ma ten medzistatny vlak prednost pred Os. Siet predsa prevzdkuje SZ, ona si moze vytvorit pravidla na sieti a ma dostatok udajov aj pocitacov, aby to riadenie zvladla. Ze im vyvolava niekto z RJ ich nenuti uvolnovat mu cestu, takze tuto debatu by som povazoval za ukoncenu.
Středa, 15. září 2021 - 20:21:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 812
Registrován: 1-2004
Asdf:
"H_k: 600 ľudí, ktorí mali ísť cez Vysočinu, no dopravca sa rozhodol ich previezť po trase síce rýchlejšej, ale s rizikom toho, že sa nevlezú (inak by ten vlak asi cez tú Vysočinu ani neviedol). Neviem, prečo by i len jeden jediný človek v tom osobáku mal stratiť i len jednu jedinú minútu preto, že iný dopravca riskuje."

Nemyslím si, že o trase přes ČT rozhoduje dopravce (tj. Regiojet), spíše snad dispečer SŽ...
Středa, 15. září 2021 - 21:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10205
Registrován: 5-2007
Canfranc: Dispečer SŽ môže sám rozhodovať maximálne tak v rozsahu objazdných trás (to je trebárs či pôjde vlak v Majlonte po osobných koľajách, alebo cez ranžír). S takýmto odklonom musí dopravca buď priamo prísť, alebo ho aspoň odsúhlasiť (fíra môže mať kľudne poznanie len na jednu z trás).
Čtvrtek, 16. září 2021 - 12:47:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4200
Registrován: 7-2012
Miroslav_ Zikmund:
"

Sic z Ogulinu dolů "nic" nejezdí, tak jízdu 1046 ovlivňoval zpožděný ICN 523 (klopidlo), což mohlo být způsobeno tím, že jela neklopící klasika ... Z té sledky vyplynulo, že někde jsou (byly) naplánovány pobyty na křižování, nicméně i do Zagrebu se dojelo s náskokem, když se nedodržel křižovací pobyt v Hrvatski Leskovacu.

"

Kolik km/h s těmi klopidly jezdí? O kolik se skrátí jízdní doba?
Čtvrtek, 16. září 2021 - 14:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 468
Registrován: 8-2017
Miroslav_ Zikmund:
"Technicky s jednou E lok do Rijeky dojet lze, nicméně pokud se točí lok od 1047 na 1046 (někdo to zpochybňoval) tak by to znamenalo mít dvě lok ..."
To, ze nekam jde dojet technicky s loko s ohledem na napetove systemy/sirku sberace atd. neznamena ale vubec nic...[masinka]
Čtvrtek, 16. září 2021 - 16:55:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7722
Registrován: 9-2011
neznamena ale vubec nic...[masinka]
Genau.
Kdysi, ještě ve VÚŽ, se v nějakém úkolu zadaném ministerstvem řešily optimální oběhy vozidel a čet. Kolega na nějakém sálovém počítači spočítal oběhy tak, že ušetřil poměrně dost lokomotiv a čet, a to i při dodržení všech zadaných vstupních omezení (jako délka směny, rezerva mezi navazujícími výkony atd.). Sbalil teda ten fascikl traktorového papíru a vyrazil na FMD. Tam ale narazil - a sice na nezadaná vstupní omezení jako "tenhle vlak ale VŽDYCKY vozili Děčíňáci a tenhle zas vždycky Pražáci" (aneb §1 odst. a). A protože přes §1 vlak nejede, tak si milý svazek mohl akorát tak vetknouti do vrkoče.

PS: slovo Děčíňák je nádherné... mnohé programy si dříve neporadily s diakritikou, některé psaly nesmyslné znaky (měli jsme V-rozkaz, kde byly "Poyqwany"), jiné je prostě ignorovaly - a tak místo Děčíňák by tam bylo jen Dk [crazy]
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 16. září 2021 - 17:29:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4201
Registrován: 7-2012
Pokud je to vlak Regiojetu tak si tam Jančura dá četu jakou chce§ Čo bolo to bvolo terazky som major ja. Fíra má seznání umí Vectrona nebo to co tam je. musí umět předpisy přísušného státu, jazyk a další. Pochybuji že pokud by jel Jančura Praha - Berlin v Děčíně by mu v depu řekli to je náš výkon sem nesmíte?
Čtvrtek, 16. září 2021 - 17:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 1-2020
Jančura kuchařem

Možná bude i pokojská a večer bude v baru tancovat u tyče [happy]
Čtvrtek, 16. září 2021 - 18:44:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4202
Registrován: 7-2012
Křivi:
"

Možná bude i pokojská a večer bude v baru tancovat u tyče [happy]"

To snad nemá Jančura za potřebí. Ne, že bych hezké ženské tělo odsuzoval, taky se rád podívám, ale přeci jen je to firma která asi umí zájem cestujících získat jinak.
Čtvrtek, 16. září 2021 - 19:12:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 1-2020
Marcel Štancl: Netušil jsem, že pan Jančura má ženské tělo.
Ale když bude v tom hotelu zastupovat za chybějící personál, mohl také občas uklidit a vycucnout soupravu do Splitu.[happy]
Čtvrtek, 16. září 2021 - 19:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 377
Registrován: 10-2020
Marcel_Štancl - Kolik km/h s těmi klopidly jezdí? O kolik se skrátí jízdní doba?
někde i +20, jinde jen +0
Čtvrtek, 16. září 2021 - 20:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4203
Registrován: 7-2012
Děkuji za tabulku klopidla v Chorvatsku.
Neděle, 19. září 2021 - 21:46:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 383
Registrován: 10-2020
Byl tam někdy včas???
Mladějov
Pondělí, 20. září 2021 - 07:37:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16845
Registrován: 3-2007
Aleš_Liesk.:
"
Kdysi, ještě ve VÚŽ, se v nějakém úkolu zadaném ministerstvem řešily optimální oběhy vozidel a čet. Kolega na nějakém sálovém počítači spočítal oběhy tak, že ušetřil poměrně dost lokomotiv a čet, a to i při dodržení všech zadaných vstupních omezení (jako délka směny, rezerva mezi navazujícími výkony atd.). Sbalil teda ten fascikl traktorového papíru a vyrazil na FMD. Tam ale narazil - a sice na nezadaná vstupní omezení jako "tenhle vlak ale VŽDYCKY vozili Děčíňáci a tenhle zas vždycky Pražáci" (aneb §1 odst. a). A protože přes §1 vlak nejede, tak si milý svazek mohl akorát tak vetknouti do vrkoče. "

Jo, to už jsi tady někdy psal.
Jistě, protože ono je to složitější: Třeba potřeby seznání vlakových a lokomotivních čet, znalostí řad, potřeby přesunů personálu do jiných služeben (jistě velmi populární), třeba i nové nástupy 3:01-15.30 .. a v prostředí, kde měly běžně čety přesčasy okolo 50 hodin měsíčně byla asi trochu (tomu mladému dynamickému kolegovi s traktorákem pod paždí nesdělená) obava od vedení jim ty nástupy a vlaky ještě zhoršit.

Já si vždycky vzpomenu na jednoho takového nadšence, co vymyslel posouvající se nástupy, takže by část lidí nastupovala třeba ve 23, příště 0.00, 1.00..taky dobrá pokusná veverka v kleci.

Vůbec nehodlám polemizovat o tom, že většina (ne všichni!)tehdejších "managerů" byli konzervativní tesiloví strejci (souhlasím), na druhou stranu řadu dnešních příšerných bot některých rychlokvašek (nechci jmenovat) by neudělali.

Řeč šla ovšem o Jančurovi a jeho lokomotivním hospodaření.
Jsem vcelku zvědav, jakou formu bude mít jeho "Jadran" příští rok (a zdali vůbec).}

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Pondělí, 20. září 2021 - 07:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16846
Registrován: 3-2007
Křivi:
"Marcel Štancl: Netušil jsem, že pan Jančura má ženské tělo.
Ale když bude v tom hotelu zastupovat za chybějící personál, mohl také občas uklidit a vycucnout soupravu do Splitu.[happy]"

No jestli bude pan Jančura tancovat u tyče, tak to asi bude dobrá reklama zadarmo a Marcel s Velkým Šéfem tam budou v první řadě [lol]
Pondělí, 20. září 2021 - 08:58:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 927
Registrován: 9-2015
@Aleš Liesk
Vzpomeňme při této příležitosti na bratry Kamenické a jejich "znouzectnost". Byl to zajímavé a dobré řešení, i když ne na dlouho a podpora diakritiky přišla pak už celkem rychle. A samozřejmě, oficiální normalizátoři a už tehdy se roztahující Micro$oft jim do toho hodili vidle.