Diskuse » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 06. 9. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Předpisy do 06. 9. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Haan
Pátek, 02. dubna 2021 - 23:14:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3380
Registrován: 2-2010
geren: no já vidím v TTP305E, tab.06b na str.2 v Drahotuších v km 207,694 TR80 (což je někde na hranickém zhlaví) a v poznámce "z koleje č.4". Pravda, mám je aktuální jen k 15.9.2020. Třeba je to už jinak. Ale i tak - pokud to platilo, vůbec tomu nerozumím, byť jsem proštudýrovala i Směrnici SŽ 83 [uhoh]. Třeba nám ty 2.řádky v TTP305E, tab. 06b) v Drahotuších někdo ochotný vysvětlí.


No a k tomu poznání: však časem poznáte tu snahu "vynávěstit" vše, co jde a budete za to rád.
geren
Sobota, 03. dubna 2021 - 06:47:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 5-2019
Pane Qěcy, mohu se domnívat, že když zpracovatel SŘ v čl. 21 SŘ (Koleje, jejich určení,...) neurčil hlavní kolej, tak mohu použít čl. 398 předpisu D1? Znám plno stanic, kde jsou dvě hlavní koleje a troufám si říct, že je dost stanic, o kterých to nevím,že mají i víc jak dvě hlavní koleje (mrkněte třeba na Hulín, nikdy by mně nenapadlo, že kolej č. 15 je hlavní, ale pozor - koleje 15a a 15b, které jsou před a za ní, už nejsou hlavní).
Abych trochu odkryl důvod své pochybnosti, tak Vás odkáži na plánky stanic portálu provoz.spravazeleznic.cz, v nichž autor vypsal i hlavní koleje (v Drahotuších jsou dvě). A zase jsme u poznání - když to není v SŘ a plánky stanic na portále nejsou součástí ZDD, musím je jako strojvedoucí znát včetně jejich titulní strany?

Řeknete-li, že musím znát titulní stránky plánků stanic z Portálu, pak zároveň musím jet po koleji č. 4 rychlostí 80 km/h (už vím, že není hlavní). Ale pokud titulní stránky těchto plánků nejsou součástí poznání (a přesvědčte mne, že jsou), tak mohu jet 120 km/h.
Jakou byste dal dotaci pracovní doby na poznání trati, abych nastudoval v TTP a ZZD (a dalších infokanálech) potřebné informace o trati, kterou mám znát?

Pojem "hlavní kolej" je pro strojvedoucího celkem k ničemu, leda by se tím chlubil před známými u nedělního oběda. Pro strojvedoucího je hlavní kolej (pokud jsem si všiml) důležitá jen v případech, jako jsou Drahotuše (leč v jiných podobných stanicích tento problém řeší návěstidla).

(Příspěvek byl editován uživatelem geren.)
geren
Sobota, 03. dubna 2021 - 07:27:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 5-2019
paní Haan, nezoufejte. Je to zřejmě takto: Ve staničním řádu sice nezjistíte, která kolej je hlavní a na plánky portálu provoz neberete zřetel, protože to tak píše jejich autor, ale:
v tabulce 1 TTP 305E si přečtete, že trať Hranice n. M. - Drahotuše končí v km 207,123 (pro nás to berme jako začátek ve směru myšlené jízdy). Pomocí portálu mapy.cz (nebo prostou úvahou) lokalizujete tento km přibližně do úrovně bývalé dopravní kanceláře. V tabulce 6b zjistíte v záhlaví, že pro celý traťový úsek je nejvyšší dovolená rychlost 80 km/h, i když je rychlostník až půl kilometru za "začátkem" úseku. No a tuto rychlost tedy budete dodržovat. Sice to neřeší jízdu od poslední výhybky na vjezdu po úroveň dopravní kanceláře, ale i tak jsme o kus dál.
Jen mi trošičku nesedí, že tyto úvahy mají být standardní součástí poznání trati strojvedoucím (když už tento problém znám u Drahotuš, tak začnu pro jistotu studovat Hranice, Prosenice, Suchdol, Studénku, Polanku, Otrokovice, ...). Na poznání trati Břeclav - Bohumín jsem totiž dostal celkem 4 směny, které jsem strávil na stanovišti strojvedoucího a víc jsem se učil, za kterým keřem vykoukne jaký semafor nebo rychlostník.
Sobota, 03. dubna 2021 - 12:11:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10023
Registrován: 5-2007
geren: "Stará generácia fírov", ktorú som zažil keď som bol malý, tvrdila, že keby z trate zmizla nejaká značka, máš si to všimnúť. Skúste to dnes. Poznanie čísiel výhybiek a zriaďovačiek, ako sám píšete, netreba, dokiaľ sa na návestidle nerozsvieti biela alebo sa rovno neozve obľúbené "návestidlo SeXY se neobsluhuje,...". Ale áno, sú to potenciálne prkotiny, lenže napr. ten čo v 2014 oprel v Třebové tie cibule si nepamätal ani to, že návestidlo nie je vedľa trate ale nad ňou skrz oporný múr. Alebo tí z toho Regiojetu, čo vleteli na Smíchov proti stoj, bo zasklili, že do osobného je oproti společnému o návestidlo viac. Otázne by takisto mohlo byť, či má kvalita poznania vplyv napr. na zamenenie dvoch návestidiel, ale do toho sa nebudem púšťať, fakt nie som fíra.

Čo sa týka koľají a indexov, to je na širšiu debatu, zvlášť keď človek vidí, čo za indexové a cesťákové šialenstvo sa dá rozpútať v tak obyčajnej staničke ako je Zvoleněves (kde na to stačili dve trochu nešťastne umiestnené priecestia). Ale potom si tak v noci výpravca spravuje na koľaji, na ktorej má dva vlaky, že postavené je pre ten na koľaji dva bez indexu a on sa mu jak napotvoru rozbehne aj ten z 2a.

Aj s tými cestami a návesťami je to také dvojsečné. Je krásny deň, vy veziete trebárs osobák Břeclav-Kúty (ten jeden čo na tom myslím jazdí "veľká" súprava), blížite sa k Lanžhotu. Na vchodovom návestidle voľno, páč v Břeclavi poplietli na reliéfe čísla vlakov. Neuvedomíte si to, vlezete do stanice, zistíte, že nemáte nástupište. Pretože ZSSK si na vlak vystavila miesto 263+x51 nejakú bandu rároh, ľudia vám otvoria dvere, začnú skákať do štrku a niekto si tam zlomí nohu. No a tak za Vami ešte potom príde vyšetrovák a jedna z prvých jeho otázok určite bude, že prečo ste do tej stanice vôbec liezol, a hneď za tým, že jak je možné, že neviete, že na zelenú z 1TK od Břeclavi fakt k žiadnemu nástupišťu nedoplachtíte. A nakoniec sa v tom s cdpčkarmi poveziete ešte aj Vy...

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Sobota, 03. dubna 2021 - 12:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7158
Registrován: 9-2005
V první řadě by si SŽ měla urychleně udělat pořádek s návěštěním TR a PJ. V druhé řadě přepracovat ZDD a TTP podle současných požadavků předpisů (odstranění indexů u dopravních kolejí (koleje s cesťáky zkrátka přečíslovat, písmenné indexy používat jen kvůli posunu, případně kvůli ZZ), jasné a jednotné číslování kolejí i určení důležitosti dopravních kolejí. Ve třetí řadě vyházet z D1 všechny věci týkající se stanic do počtu cca 10. Tato místní specifika narvat jinam, asi pouze do TTP. Teprve potom znova D1 upravit ve smyslu odstranit veškerý zbývající balast. Včetně třeba kompletního zrušení výpravy vlaku.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 03. dubna 2021 - 23:55:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24204
Registrován: 5-2002
V případě Drahotuší jsou dnes pouze dvě správné možnosti, jak správně zaopatřit průjezd po 4. koleji na spojku:
1) na vjezdu 80 a Volno, na začátku koleje rychlostník 80, na odjezdu jedno světlo, za poslední výhybkou opět rychlostník 80,
2) na vjezdu 80 a 80, v koleji nic, na odjezdu 80 a něco, za poslední výhybkou rychlostník.

První varianta má tu výhodu, že na odjezdovém zhlaví může být kód VZ skrz, kdežto ve druhém případě by odjezdové zhlaví muselo být bez kódu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
geren
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 08:03:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 5-2019
Vážené kolegium, dostal jsem ke studiu provozní nařízení k zajištění přípřežní a postrkové služby na trati Brno-Maloměřice - Kutná Hora. Než se ztrapním u zaměstnavatele, zkusím to zde. V nařízení se píše, že kmenový strojvedoucí přejde na přípřež a vlastní stroj učiní nečinným neobsazeným. I z tabulky postupů mi vyplývá, že buď se dá postrk nebo přípřež a postrk současně, tedy nelze dát jen přípřež. Ale není to nikde doslovně napsáno, je to jen moje dedukce. Dále se píše, že vlaky, na než je tato služba žádaná, musí být sestaveny na postrk a/nebo přípřež. Kde se dozví strojvedoucí, případně vozmistr, případně dispečer dopravce, že bude dán postrk nebo přípřež a jak se přesně čte spojka a/nebo? Např. V Kútech vezmu vlak sestavený jen na přípřež, postrk nebude možný. Splňuje tento vlak podmínku? Děkuji.
application/pdf
PPD 01L2021_provozni opatreni k zajisteni pripre��ni a postrkove sluzby na trati Brno-Malomerice - K. Hora..pdf (635.5 k)
Neděle, 11. dubna 2021 - 08:43:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24225
Registrován: 5-2002
Mně to taky vychází na to, že se dostane přípřež i postrk současně. Nejspíš proto, aby jako činné byly pouze mašiny, u kterých byl prověřen vliv na ZZ.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 11. dubna 2021 - 08:49:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7192
Registrován: 9-2005
Takže když bude někdo chtít Př i Pk tak fírové pojedou na přípřeži dva? Nebo žen žlutý bude muset pryč ze své, přípřežní, mašiny? K čemu to přelézání mezi mašinami je?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 11. dubna 2021 - 13:13:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10053
Registrován: 5-2007
geren: Čo som pochopil ja, tak SŽ má, neviem prečo, naskúšaný len obmedzený počet kombinácii vozidiel (resp. hrubo vzaté, vlastne len jednu - Vectron a Vectron). Takže ak dopravca chce využiť VPS, musí si buď do čela zohnať Vectron (v takom prípade sa pripojí len postrk), alebo to musí nahlásiť PD 8 Přerov (koordinátor VPS) a ten mu zoženie okrem postrku ešte aj príprah. Teda s kombináciou "len príprah" sa nepočíta (ona s ohľadom na účel takmer ani nedáva zmysel). Čo sa týka informovania, tak vzhľadom k tomu, že VPS si objednáva dopravca, tak sa predpokladá, že si sám aktívne zaistí, aby mal vlak radený tak, aby VPS bolo možné využiť.

Qěcy: Z toho čo sa tam píše, sa obaja povezú na prípražnej.
geren
Pondělí, 12. dubna 2021 - 07:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 5-2019
Aha, Vaše úvahy jsou o součinnosti lokomotiv a ZZ. To mne nenapadlo. Myslel jsem pouze na sestavu vlaku s ohledem na dynamiku (těžké a lehké vozy, typy spřáhel, náběžníky). Přípřež a postrk jsem uvažoval jen kvůli průjezdu vlaku s větší zátěží, který by brzdil dopravu. A volbu, zda posilovou lokomotivu dopředu nebo dozadu, jsem hodnotil jen podle dopravní situace nebo skladby vlaku. Evidentně jsem mimo.
Přecházení strojvedoucího z vlakové na přípřežní chápu. Sice kmenový dopravce musí uznat osvědčení RJ, ale čert jim věř, proto si vedení vlaku ohlídá kmenový strojvedoucí. Mmch, co na uznávání cizích osvědčení říká zákon a vyhláška? Že se to dosud neuplatňovalo a po pouhém nařízení SŽ se to uznávat může?
Pondělí, 12. dubna 2021 - 12:04:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4508
Registrován: 9-2003
Ale uznávalo.
NOBLE BRICKS
M_g
Pondělí, 12. dubna 2021 - 15:09:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1383
Registrován: 6-2006
geren:
Podle mého to není o "musí uznat osvědčení RJ, ale čert jim věř", ale o tom, že přípřežní RJ nemusí študovat specifika pro vedení daného konkrétního vlaku. Dodá "jen" megawatty s obsluhou, podobně, jako by šlo o čistý postrk.
geren
Úterý, 13. dubna 2021 - 20:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 5-2019
M_g: dá se to samozřejmě chápat i tak, ale trochu mi (ve všech zde řečených námětech) chybí odpověď na otázku, kdo je odpovědný za vedení vlaku. Fíra RJ, který nedá řízení z ruky, jehož odbornou způsobilost kmenový dopravce uznává, nebo kmenový fíra, který není ve smyslu předpisu ani pilotem? Jaká specifika nemusí vědět strojvedoucí RJ a řekne mu je kmenový strojvedoucí? O soupravě dostane brzděnku, o dopravě rozkazy.
V bodě 4.6. se píše, že kmenový fíra ručí za technické věci. Je to i zkouška brzdy, omezení rychlosti kvůli PLM, použití předního nebo zadního sběrače?
Středa, 14. dubna 2021 - 22:29:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10061
Registrován: 5-2007
geren: Na portále je zverejnená zmena č.1 uvedeného pokynu, tak tam môžete nahliadnuť, či sa niečo nezmenilo.
Mladějov
Středa, 14. dubna 2021 - 23:11:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16349
Registrován: 3-2007
Asdf:
"že jak je možné, že neviete, že na zelenú z 1TK od Břeclavi fakt k žiadnemu nástupišťu nedoplachtíte. "


Návěstní soustava je rychlostní, ne směrová, pane vyšetřovateli.

A jel jsem podle platných návěstí návěstidel.

Najděte mi, které články jsem porušil.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 15. dubna 2021 - 00:47:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10063
Registrován: 5-2007
Mladějov:
Návěstní soustava je rychlostní
Samozrejme, že je rýchlostná. Ale aj tak existujú kombinácie koľaj-návesť, ktoré sú v tej ktorej stanici vylúčené. Je ich síce len pár, ale sú...

pane vyšetřovateli
Uznávam, nenapísal som tam, keď už som dával príklad s Lanžhotom, že toto bol reálne prípad zo Slovenska, ale predpisy v Česku sú v tejto oblasti veľmi podobné. Možno nás niekto rozsúdi[kladivo]

A jel jsem podle platných návěstí návěstidel.
Ja by som sa trochu bál článku 114. Ale nie som ani ten vyšetrovateľ ani ten predpisár.

Najděte mi, které články jsem porušil.
Napríklad 312.
Čtvrtek, 15. dubna 2021 - 09:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3214
Registrován: 7-2006
Návěstní soustava je rychlostní, ne směrová, pane vyšetřovateli.

Máš samozřejmě pravdu,ale pamatuješ si ještě Poříčany /před r. 1985/ .. vjezd od Peček ..?? [vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
geren
Čtvrtek, 15. dubna 2021 - 12:36:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 5-2019
Zkusil bych vás rozsoudit takto: když se věc bude vyšetřovat a vy dáte najevo, že jste o správnosti postavené vlakové cesty trošku zapochyboval, tak se v tom vezete taky. Pokud budete jednoznačně trvat na tom, že z vašeho pohledu bylo vše v pořádku, tak jste bez viny. Na obhajobu bych uvedl případ Kunčic pod Ondřejníkem, kde jedete na volno na dvě různé koleje. Je tam rychlostní návěstní soustava. Ve znalosti nemáte normy za zabezpečovací, tak jednáte podle toho, co vidíte.
Pondělí, 02. srpna 2021 - 09:58:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 8-2021
Dobrý den, měl bych dotaz,sice asi nepatří, ale zajímalo by mě, zda se někde na internetu nevyskytují návěstní předpisy z Mosteckých hnědouhelných drah nebo něco podobného. Děkuji.
Pondělí, 02. srpna 2021 - 15:11:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 11-2019
zveroboj85 - Zrovna na Aukru jsou nyní předpisy důlní
Pondělí, 02. srpna 2021 - 15:46:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1513
Registrován: 7-2009
Zrovna na Aukru jsou nyní předpisy důlní

Možná jsou, jen tam pan prodejce nafotil do přílohy klasický předpis D1 velké dráhy [proud]
Pondělí, 02. srpna 2021 - 16:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 11-2019
Petr165
aha, já jsem to neotevíral, jenom procházel co je na tom webu nového.
Úterý, 24. srpna 2021 - 16:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6274
Registrován: 7-2007
Skromný dotaz, jak to vypadá s novelou D1? Za cca 3 měsíce by měla vstoupit v platnost a je nějaké ticho...
Úterý, 24. srpna 2021 - 22:47:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2985
Registrován: 5-2008
Oldcerry: Poslední verze 1.5. 2022
Don Parmezano
Úterý, 24. srpna 2021 - 23:13:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3276
Registrován: 4-2014
Parmezano - Také díky za informaci o platnosti nové D1, asi to vypadá, že je tam řada problémů, takže na tom předpisu gestor pořád pracuje.
Haan
Úterý, 24. srpna 2021 - 23:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3386
Registrován: 2-2010
Parmezano:
"Poslední verze 1.5. 2022"
V zatím poslední 3.verzi návrhu nové D1 vidím účinnost od 1.7.2022. [wink]
Středa, 25. srpna 2021 - 06:15:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6275
Registrován: 7-2007
Děkuji všem. Čekání na Godota...
zOboru
Středa, 25. srpna 2021 - 21:26:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 331
Registrován: 7-2018
Oldcerry:
"Skromný dotaz, jak to vypadá s novelou D1? Za cca 3 měsíce by měla vstoupit v platnost a je nějaké ticho..."
https://www.osz.org/index.php/zpravodajstvi-on-line-osz/38-zol-z- jednani-osz/6083-pripominkovani-novelizace-predpisu-sz-d1
Haan
Čtvrtek, 26. srpna 2021 - 16:28:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3387
Registrován: 2-2010
Vážení, dovolím si dotaz:
zajímalo by mě, kde se v TTP dočtu, že ve stanici např. Poříčany není zajištěn přenos kódu VZ při jízdě vlaku na zhlaví/záhlaví pokud vjíždím/odjíždím na dvousvětlovou návěst?
Pomůžete mi? Předem děkuji za návod k použití [wink]
Pátek, 27. srpna 2021 - 00:05:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24950
Registrován: 5-2002
Haan: kde se v TTP dočtu, že ve stanici např. Poříčany není zajištěn přenos kódu VZ při jízdě vlaku na zhlaví/záhlaví pokud vjíždím/odjíždím na dvousvětlovou návěst?
Obávám se, že v TTP asi nikde, protože to platí obecně.
Důvod je ten, aby žlutý nebo zelený kód dalšího návěstidla nezmátl fíru a ten za to nevzal.
Je to takto v normě, takže bych to čekal v D1 - pokud to tam není, můžete to zatepla připomínkovat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Pátek, 27. srpna 2021 - 09:06:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3388
Registrován: 2-2010
Hajnej: děkuji moc. Dle stařičkého předpisu T108 se o kódování dozvím v TTP. Tak jsem v nich hledala a porovnávala s požadavky TNŽ 342620 (nemá fíra v rozsahu znalostí). Proto se ptám právě na tu dvousvětlovou návěst. V TTP ve sl.4 je u Poříčan uvedeno |3AB|-řeší kódování na záhlaví. Kódování na staničních kolejích a zhlavích je uvedeno ve sl.7.
Mé vnímání TTP (viz vysvětlivky k TTP): jestliže vlak vjíždí/odjíždí/projíždí na dvousvětlovou návěst, předpokládám, že v Poříčanech na záhlavích to kódovat musí vždy (TTP sl.4). Na zhlavích nekóduje, na vyjmenovaných staničních kolejích kóduje (TTP sl.7). Jestliže vlak odjíždí na dvousvětlovou návěst, pak na záhlaví (pokud celý vlak minul obvod výhybek) už může jet traťovou rychlostí. Je to tak správně? Ptám se na to proto, že pokud tam, kde to má kódovat, ale na NO po 5-ti sec nenaskočí info, musí fíra činit opatření podle T108-předpokládat překážku a jízda PRP.

A když už jsme u toho obrázku, dovolím si poznámku: ve sl.2 obrázku je nad názvem stanice vlevo nahoře uveden text "Bez VZ". Předpokládám, že ta traťová rychlost více než 100 tam byla již před účinností Vyhl.173/1995.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Mladějov
Pátek, 27. srpna 2021 - 09:17:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16731
Registrován: 3-2007
V Poříčanech se z důvodu rekonstrukce kolejiště tč. nekóduje vůbec, rychlost 50.
Haan
Pátek, 27. srpna 2021 - 09:21:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3389
Registrován: 2-2010
Mladějov: takže se vlaky zpravují o pomalé jízdě a jsou osazena příslušná návěstidla a o nekódování? Pak O.K. Děkuji. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Mladějov
Pátek, 27. srpna 2021 - 09:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16733
Registrován: 3-2007
Ano.
Mladějov
Pátek, 27. srpna 2021 - 10:00:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16734
Registrován: 3-2007
Jinak pokud si myslíte, že pokud bylo někde vice než 100 bez kódu pred platnosti vyhl.173/1995 Sb.,tak že se tam může původni rychlosti, tak si to myslíte špatně.
Haan
Pátek, 27. srpna 2021 - 10:06:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3390
Registrován: 2-2010
Mladějov: inu, odvodila jsem to z §76 Vyhl.173/95: "Tratě, na nichž je povolena rychlost vyšší než 100 km.h-1, nevybavené traťovou částí vlakového zabezpečovače mohou být pojížděny rychlostí, která na nich byla dovolena před účinností této vyhlášky, i bez přenosu návěstí na vedoucího drážní vozidlo." [uhoh]
Pátek, 27. srpna 2021 - 12:40:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24955
Registrován: 5-2002
Haan: Mé vnímání TTP (viz vysvětlivky k TTP): jestliže vlak vjíždí/odjíždí/projíždí na dvousvětlovou návěst, předpokládám, že v Poříčanech na záhlavích to kódovat musí vždy (TTP sl.4).
Raději než TTP zkuste znovu zavnímat prostřední řádek mého #24950: ve zhlaví se nekóduje proto, aby kód odpovídající jednosvětlové návěsti nezmátl fíru.
Z téhož důvodu se nemůže kódovat ani před takovým zhlavím, tedy na vjezdovém záhlaví. Na odjezdovém záhlaví se už naopak kódovat může.

V minulosti to bývalo takto:
* V pravěku se od vjezdu k opačnému vjezdu kódovaly pouze staniční koleje, a to ještě obvykle jen ty hlavní. Ve zhlaví se zprvu tahaly smyčky, ale ty se trhaly nebo rovnou kradly, takže tak nějak povětšinou "vyčáchly" do ztracena.
* Později se začal rozšiřovat počet kódovaných kolejí.
* Nevím přesně odkdy se začalo ve zhlavích kódovat v přímém směru, mám ale za to, že elektronická stavědla to už dělala běžně.
* Záhlaví se zprvu kódovala jen při jízdě přímo, později přibyl požadavek kódovat odjezdová záhlaví i při jízdě z odbočky. Hlavním důvodem byl přibývající počet prvních oddílových návěstidel autobloku pár set metrů za opačným vjezdem (někde dokonce v jeho úrovni).
* Dosavadním vrcholem je požadavek kódovat ve všech cestách, kde se jede na jedno světlo, jako by byly "přímo" - viz například Balabenka kódující "odevšad všude".
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Pátek, 27. srpna 2021 - 14:04:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16739
Registrován: 3-2007
4.hvězdička: a taky nehody, třeba prosinec 1989 a Balt-Orient Nové Kopisty..

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 27. srpna 2021 - 16:00:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3986
Registrován: 3-2006
Takže v těch Poříčanech se jezdilo 120 bez kódu legálně, nebo tam bylo předpisové vzduchoprázdno?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Haan
Pátek, 27. srpna 2021 - 16:14:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3391
Registrován: 2-2010
Hajnej:
"Z téhož důvodu se nemůže kódovat ani před takovým zhlavím, tedy na vjezdovém záhlaví. Na odjezdovém záhlaví se už naopak kódovat může."
Jestliže se podle předpisu T108 má fíra řídit TTP, pak v Poříčanech (a nejen tam-viz TTP třeba trati 501-úsek Poříčany-Pha-Běchovice), má to na záhlavích kódovat v obou směrech. Tím je myšleno jen odjezdové záhlaví v obou směrech? To se ovšem nikde nedočtu. Já to bohužel vnímám asi špatně, protože to beru, že to platí v obou směrech jak pro vjezdové, tak i pro odjezdové záhlaví.
Vysvětlivky k TTP, tab.1, sl.4:

Pane Hajnej, zeptám se (nevím)-platí článek 7.2.3b) a čl.7.2.5 v normě TNŽ 342620 v této podobě stále? :
"7.2.3 Informace o návěstech hlavních návěstidel musí být na tratích s VZ poskytovány tak, aby jejich přenos byl možný:
b) ve vlakových cestách, které vedou na trať nebo z trati s VZ:
– v celé délce vlakových cest dovolujících jízdu vlaku traťovou rychlostí;
v těch částech ostatních vlakových cest, kde je dovolena jízda vlaku traťovou rychlostí.
"

"7.2.5 Přenos návěstí VZ se neuskutečňuje při jízdě přes obvod výhybek přilehlých k hlavnímu návěstidlu, pro který je návěstí hlavního návěstidla omezena traťová. Toto omezení se nemusí vztahovat na výhybky uprostřed staniční koleje, pojížděné přímým směrem."
Pokud ano, vztahují se tyto články i SZZ 3.kategorie?

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Pátek, 27. srpna 2021 - 22:18:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24960
Registrován: 5-2002
Haan: Pane Hajnej, zeptám se (nevím)-platí článek 7.2.3b) a čl.7.2.5 v normě TNŽ 342620 v této podobě stále?
No vždyť Vám tu říkám jinými slovy totéž...
* "v celé délce vlakových cest dovolujících jízdu vlaku traťovou rychlostí" = do "rovného" kóduje záhlaví i zhlaví, ať už na vjezdu, či na odjezdu,
* "v těch částech ostatních vlakových cest, kde je dovolena jízda vlaku traťovou rychlostí" - těmi "ostatními" jsou míněny takové cesty, kde je alespoň v části omezena rychlost:
- na vjezdu to nekóduje ani na záhlaví, ani na zhlaví, protože tam všude je rychlost omezena,
- na odjezdu to nekóduje ve zhlaví, neb tam je rychlost omezena, ale na záhlaví už ano, protože za poslední výhybkou je už dovolena traťová.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Sobota, 28. srpna 2021 - 00:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3392
Registrován: 2-2010
Hajnej: ve Vašem příspěvku 24955 píšete: "ve zhlaví se nekóduje proto, aby kód odpovídající jednosvětlové návěsti nezmátl fíru. Z téhož důvodu se nemůže kódovat ani před takovým zhlavím, tedy na vjezdovém záhlaví. Na odjezdovém záhlaví se už naopak kódovat může." A na to jsem reagovala v mém příspěvku 3391, neboť porovnávám text normy s údaji v TTP. Kódování/nekódování na zhlavích je mně z TTP jasné.
Při vjezdu na dvousvětlovou návěst (která vždy omezuje traťovou rychlost od vj. náv.) mně šlo právě o to kódování na vjezdových záhlavích obecně všude (dala jsem příklad Poříčan, abychom si platnost obecnosti zdokumentovali na konkrétním případě), neb tam vidím nesoulad údajů v TTP s normou.
Vašemu odbornému postoji rozumím. Vy ty normy znáte. Ovšem nezná/nemusí je znát strojvedoucí. Ten se řídí TTP. A podle TTP mu to v Poříčanech na záhlavích (tedy i na vjezdovém) musí kódovat vždy, bez ohledu na to, zda jede na jednosvětlovou, či dvousvětlovou návěst. A tedy pokud to podle TTP má kódovat a kód nenaskočí do 5-ti sec po minutí vjezdového náv., pak platí T108 = reakce při ztrátě kódu. A taky stres fíry-co se děje, povinnost ohlášení poruchy a psaní hlášení. Anebo hůř-ignorace takového trvalého stavu, bez reakce. Slovy Odcerryho: takhle si tu žijeme.
Děkuji Vám za trpělivost. Haan
Sobota, 28. srpna 2021 - 08:26:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24963
Registrován: 5-2002
Haan: neb tam vidím nesoulad údajů v TTP s normou
Z toho, že pracujete s údaji v TTP, lze usuzovat na to, že máte ve znalosti směrnici SŽDC č.83 (nebo nějakou její pozdější novelu), kde jsou definovány a vysvětleny všechny ty zkratky, kterými se TTP jen hemží.
No a v její kapitole 5.2.14, kde se vysvětlují zkratky používané ve sloupci 7 tabulky 1, kde vidíte nesoulad, se praví toto:
* KVZ znamená, že pouze na uvedených dopravních kolejích (nikoliv ve zhlaví a záhlaví) je přenos kódu vlakového zabezpečovače. Např. KVZ 1,2,3,5
* KVZS znamená, že na zhlavích při vlakových cestách na návěst neomezující traťovou rychlost je přenos kódu vlakového zabezpečovače. Např. KVZS 1,2,3,4
* KVZZa znamená, že pouze na záhlavích je přenos kódu vlakového zabezpečovače, přitom při vjezdových vlakových cestách jen při jízdě na návěst neomezující traťovou rychlost


Takže pokud tu směrnici máte ve znalostech, tak ty vysvětlivky zkratek nečtete pořádně, nebo máte místo ní ve znalostech nějaký výcuc, který jeho pachatel zfušoval, a nebo do těch TTP koukáte dopravcem zcela nepřipravena.
Ve všech třech případech to ale není vina vydavatele TTP, tj. správce infrastruktury (čímž netvrdím, že nemá jiné škraloupy).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Sobota, 28. srpna 2021 - 09:00:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3393
Registrován: 2-2010
Hajnej: Směrnici SŽDC č. 83-Tvorba a používání Tabulek traťových poměrů nemá strojvedoucí v rozsahu znalostí. Ten se řídí vysvětlivkami k TTP, které jsou platné od 15.7.2020. A z těch jsem sem dala obrázek. A v těchto vysvětlivkách jest uvedeno:
- ke sloupci 4:

- ke sloupci 7: Přenos kódu VZ na staničních kolejích a zhlavích:
V řádku dopravny se uvedou čísla kolejí a označení zhlaví, ve kterých je zřízen přenos kódu VZ:
VZ kol.: 1,1a,2,3,4,4a,6 ......... V dopravních kolejích (kód jen v uvedených
VZ kol. .................................. V dopravních kolejích (kód ve všech dopravních kolejích)
VZ zhl. ................................. Ve všech zhlavích
VZ zhl. pražské ..................... Ve vybraných zhlaví (kód je přenášen jen na vyjmenovaných zhlavích)
Přenos kódu VZ jen v části traťové koleje.
V řádku návěsti „Začátek úseku s přenosem kódu VZ podle návěsti samo-statné předvěsti“, pokud se kód VZ nevysílá v celém traťovém oddílu:
Začátek kódu VZ ....................... místo začátku přenosu kódu VZ na širé trati s automatickým hradlem ve směru návěsti
.
Z čehož je patrné, že podle sloupce 7 (který řeší kódování na staniční koleji a na zhlaví) kóduje v Poříčanech 1.,2.,0. kolej. Zhlaví nekóduje.
Kódování na záhlaví řeší sloupec 4 tam to má kódovat v obou směrech (tj. na vjezdovém i odjezdovém záhlaví) bez ohledu, na jakou návěst vlak vjíždí. Vidíte to podle TTP a Vysvětlivkám k TTP taky tak?
K PC a diskusi se vrátím navečer. Teď mám trochu naspěch.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Sobota, 28. srpna 2021 - 09:15:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24965
Registrován: 5-2002
Haan: Vidíte to podle TTP a Vysvětlivek k TTP taky tak?
Vidím to tak, že to někdo v loňské novele té směrnice pěkně zmastil a následně se to přeneslo i do těch Vysvětlivek...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Sobota, 28. srpna 2021 - 09:22:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3394
Registrován: 2-2010
Hajnej: no, já mám právě k dispozici jen ty Vysvětlivky. Směrnici 83 mám také, jenže předpokládám, že ji nemám v aktuálním znění (a Vy asi taky ne), protože jinak by přece ty Vysvětlivky nemohly vyjít v této podobě.
Hezký den přeji.
Sobota, 28. srpna 2021 - 09:25:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24966
Registrován: 5-2002
Haan: Jojo, viz můj edit...
Asi autorovi novely napíšu líbesbríf.
I když... taková ta mrňavá poznámka pod čarou, že to platí jen při jednosvětlové návěsti, tam je. Ale moc jasná na rozdíl od předchozého znění tedy není.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Sobota, 28. srpna 2021 - 16:59:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3395
Registrován: 2-2010
Hajnej:
"I když... taková ta mrňavá poznámka pod čarou, že to platí jen při jednosvětlové návěsti, tam je. Ale moc jasná na rozdíl od předchozého znění tedy není."
O té poznámce pod čarou ve Směrnici 83 (nevím, zda ji mám v platném znění-proto jsem jí nechtěla argumentovat) také vím: "6 Platí i jen při jízdě na jednosvětlové návěsti.".
Ve vysvětlivkách k TTP, dle kterých se řídí strojvedoucí, ovšem žádná poznámka pod čarou není.

Nevím sic, jaký význam ve Směrnici 83 v té poznámce pod čarou má spojka "i", ale pokud si to "i" odmyslím, pak se domnívám, že ten text by ani tak nebyl v souladu s normou TNŽ - vlaku odjíždějícímu/projíždějícímu na dvousvětlovou návěst by "papírově" nekódovalo odjezdové záhlaví, které ovšem podle normy kódovat musí, protože odjezdové záhlaví je část vlakové cesty, kde je dovolena jízda vlaku traťovou rychlostí.
Sobota, 28. srpna 2021 - 17:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24967
Registrován: 5-2002
Haan: Přesně tak. Oproti té verzi 2012 jsou pasáže o kódování docela zmrcasené.
Proto napíšu ten líbesbríf...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Sobota, 28. srpna 2021 - 17:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3396
Registrován: 2-2010
Hajnej: díky za Vaši trpělivost a ochotu. [happy]
Sobota, 28. srpna 2021 - 20:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4806
Registrován: 9-2003
Já si představuji, že by takhle byly napsány silniční předpisy - to by byla revoluce, ne nějakých Milión chvilek...
NOBLE BRICKS
Sobota, 04. září 2021 - 11:03:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 10-2009
Přátelé šťouralové,
obrátil se na mě jeden kolega. Jezdí na panťákách ř. 560.
Nuže: Na jednotce ř. 560 byla ráno vykonána ÚZB. Jednotka něco pojezdila, strojvedoucí ji odstavil a odešel.
Odpoledne na ni nastoupil jiný kolega. Jednotku si zprovoznil a požádal o provedení ÚZB. Nebylo mu však vyhověno, neb prý si má najít ZOB z rána s poukazem na fakt, že dnes již byla ÚZB na jednotce jednou vykonána. Co myslíte, stačí tedy, aby nově nastoupivší strojvedoucí našel na některém stanovišti ZOB a ÚZB se opravdu dělat nemusí? Přestože byla jednotka několik hodin odstavena, bez strojvedoucího i bez zdroje vzduchu? Možná jsem se špatně díval do V15, ale spíš myslím, že taková eventualita gestora vůbec nenapadla.
Jen ÚZBHV a JZB musí být provedena dle V15.
Další příklad potvrzující slova laminátky 1023. Budu rád, sdělíte-li svůj názor. Váš P.
Opavák
Sobota, 04. září 2021 - 13:22:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 706
Registrován: 12-2007
Pokud byla jednotka odstavena, tak přece musí dělat ÚZBHV a předpokládám, že tam máte TZB, takže ÚZBHV nahrazuje ÚZB, potom udělá zápis o provedení do Knihy předávky a jede. Nevím, proč by mu měl někdo dělat ÚZB.
Sobota, 04. září 2021 - 16:30:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 10-2009
Jelikož jednotka ř. 560 není jednotkou nerozpojitelnou, musí někdo udělat ÚZB u všech vozů soupravy. Taky je nutné vyhotovit po ÚZB ZOB. Takže se ÚZB normálně dělá, provádí ji vozmistr. TZOB na strojích této řady není a být nemůže, protože viz první věta.
Haan
Sobota, 04. září 2021 - 17:03:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3398
Registrován: 2-2010
Podroužek:
"Na jednotce ř. 560 byla ráno vykonána ÚZB. Jednotka něco pojezdila, strojvedoucí ji odstavil a odešel.
Odpoledne na ni nastoupil jiný kolega. Jednotku si zprovoznil a požádal o provedení ÚZB. Nebylo mu však vyhověno, neb prý si má najít ZOB z rána s poukazem na fakt, že dnes již byla ÚZB na jednotce jednou vykonána."

Pokud měl strojvedoucí k dispozici ZOB z provedené ranní ÚZB, nová ÚZB odpoledne nemusela být provedena-viz V15, čl.77b) a čl.286. [uhoh]
Opavák
Sobota, 04. září 2021 - 18:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 707
Registrován: 12-2007
To je zajímavé, že v Bohumíně na 460 normálně TZOB je a používá se a vozmistr na brzdu nechodí. ÚZBHV = ÚZB
Sobota, 04. září 2021 - 20:11:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1854
Registrován: 10-2009
Paní Haan, děkuji. To mně uniklo. P.
Haan
Sobota, 04. září 2021 - 20:54:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3399
Registrován: 2-2010
Podroužek: není zač, rádo se stalo [happy]
Cernosickej
Pondělí, 06. září 2021 - 09:42:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 9-2012
Haan:
"Podroužek: není zač, rádo se stalo [happy]
"
Nicméně podle v15 článek 476 musí jiný kolega ÚZBHV provést.