Diskuse » Železnice » Ostatní země » Archiv diskuse Ostatní země do 04. 9. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Ostatní země do 04. 9. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 30. července 2021 - 21:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9431
Registrován: 9-2002
csik - Nikdo tě nenutí jezdit vlakem.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 30. července 2021 - 22:12:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 12-2020
Jo, to je skvělý argument. Asi jako když na stížnosti řidičů na rozbité silnice jim odpovím, že nemusí přece jezdit autem, že? Já myslel, že kritizovat jsme nemohli jen za KSČ, teď je snad svoboda a v té si může každý kritizovat co chce. Zvlášť diskusní fórum je přímo určeno k diskusi, což je projevení nějakého názoru, takže moc nechápu proč to někomu vadí.
Ahmad: No nevím jaký je poměr úředníků a provozáků, ale myslím že pan Csik je býv. strojvedoucí a ten asi fakt jezdil ty noční. A pořád je lepší, když jezdí po Itálii, než kdyby chlastal celé dny v hospodě jako mnoho jiných v jeho věku. Ale vlastně ne, ti co vypíjejí mozky v hospodách vlastně svými útratami roztáčejí ekonomický rozkvět a Fipkař dle vás asi nic neutratí, že? Já tu závist nechápu, každý může na tu dráhu jít dělat a ty jízdní výhody mít. Ale pokud vím, tak žádné zástupy mladých dychtivých na tento benefit nikde nevidím. Myslím, že 90% nádražáků ani neví co to Fipka je ...
Sobota, 31. července 2021 - 07:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2333
Registrován: 6-2019
Psal jsem o soudnosti, ne o závisti. Zkuste se zamyslet nad významem těch slov v kontextu csikových plácaných floskulí a třeba vám to dojde. Jezdit zadarmo a ještě pičovat, že mám (zjevně nesprávně vydanou) místenku k oknu, to není nic o závisti.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 31. července 2021 - 11:58:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 280
Registrován: 12-2020
Já vím ,že jste psal o soudnosti, ale já tam prostě od některých lidí (ne od Vás) cítil spíš závist. Navíc z vlastní zkušenosti musím říci, že to koukání ze sedadla do bočnice vozu mě kolikrát pěkně štve a pro lepší kvalitu VHD obecně to není dobré. Nebo snad máte nějaká auta, kde byste ze svého sedadla koukal místo z okna do plechu?
remington
Sobota, 31. července 2021 - 14:03:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 117
Registrován: 9-2019
Sorry, že vám lezu do téhle akademické debaty, ale vidím to na jasnou nesoudnost. Závist, to sotva, abych fipkaři záviděl jeho "benefit", a to přesto, že nejsem přesvědčen, že si něco takového jeho majitelé opravdu zasloužili v porovnání s jinými.
Je to z mého pohledu fakt jen o soudnosti - kvůli dlouhodobě profláknutému autorovi, zbytečnosti a načasování příspěvku (učebnicový planý příspěvek, obsahově o ničem), pokus o podsun a generalizaci nějaké subjektivního a pokřiveného názoru, prostě demagogie, k tomu opět zbytečná vlna negativismu, kterého je vůkol nás nadbytek i tak.
Souhlas, čumět během cesty do stěny, to není žádné terno, ale to není chyba konstruktéra, ale zadavatele, který chce narvat co nejvíc sardinek do prostoru, aby z toho vytřískal co nejvíc peněz. Holt kapitalismus, smiřte se, nebo emigrujte do KLDR. Vlezte si někdy do letadla (a nejen od nízkonákladovky) a budete začasto taky čučet do stěny, nebo se o půlku vokna dělit s řadou před/za vámi, i když bude místo označeno jako "u okna". V autobuse na Vás pro změnu zase vyjde sloupek. Tím oknem přece není nikde řečeno, že budete sedět u okna, ale na straně u okna.

A než se tu vytasí csik se svými tapetami, tak si odpovím sám - existovala jistá čtvrtá třída a byla tu už před víc než sto lety, v interiérech se už před víc jak 100 lety objevovaly třeba podélné lavice a byly součástí všech typů dopravních prostředků VHD. Lidi tam čuměli tak maximálně na sebe a ne z okna a seděli v tom jak sardinky, takže porovnání s dneškem? Nic nového pod sluncem. Samozřejmě csik si na tom potřebuje vnitřně dokázat, jak to dnes stojí za hovno, proto to "lidstvo zblblo". Nebo že "každej" dnes opravdu "nečumí do mobilu", to se jen csik potřebuje vyrovnat se svým stárnutím a tak to holt dělá tradičním způsobem, tedy vymezováním se vůči mladé generaci. Nevím, jestli je to nějaká forma terapie, ale je s tím opravdu už dost otravný. A jestli mu v noci na sedačce vadí rozsvícený zářivky, tak ať si vybere vlak s lehátkem/lůžkem a koupí si lupen doň. Ale na to už ta FIPka asi neplatí, že?[wink] Fakt mu ji nezávidím, spíš mi vadí ten asociální rozměr s ní spojený a jinými zaplacený bonus, který jeho majitel automaticky povyšuje na nárok.[crazy]

Nebo snad máte nějaká auta, kde byste ze svého sedadla koukal místo z okna do plechu?
No, a tomuhle se pro změnu říká diskusní faul. Nebo auto je taky VHD?
(Ale kdybych si zahrál na csika, tak vytáhnu několik typů, ke kterým bych jako kovaný "hejtr" dokázal přilepit nějaký podobný plivanec jako "důkaz", jak "lidstvo zblblo", protože třeba mají zadní dveře jen na jedné straně, že[lol]).
Sobota, 31. července 2021 - 14:22:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 283
Registrován: 12-2020
Remington: Planých a obsahově o ničem je zde tak 2/3 příspěvků. Vlna negativismu? Ano, jenže ten negativní názor způsobil právě objednavatel, nikoli Csik. Ten na to jen upozornil, byť to třeba bylo v Itálii. Všechno dnes určitě nestojí za h-vno, ale dost věcí ano. A kritika je oprávněný prostředek jak dosáhnout nápravy toho co je špatně. A jestli jste to nepochopil, tak jsem porovnával s autem právě proto, že auto není VHD. Jenže VHD a auto je docela přímá konkurence. A výrobce aut se vás snaží většinou bezmezně rozmazlovat, což se o interiérech vozidel v VHD rozhodně říci nedá. Za nabídku letadla děkuji, ale nebude využita. Ještě jsem nikdy neletěl a ani doufám nepoletím, a to z mnoha důvodů. Naštěstí na ZDO se to nevztahuje, takže s tím nemám problém.
Sobota, 31. července 2021 - 14:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2335
Registrován: 6-2019
Ale na to už ta FIPka asi neplatí, že?
40 euro nejlevnější příplatek a 50 % jízdného ze zakladního tarifu. To je téměř vždycky dražší než jízdenka+lehátko koupené přímo beze "slevy", čili předpokládám, že se to nevyužívá. Spíš by mě zajímalo jestli pan csik někdy odpoví na to, jak se vlastně dostal k rezervaci bez uvedení ceny a z kterého je to roku.

Celkově však souhlasím s remingtonem - csikovy ah hoc vkládané bláboly nemají žádný smysl a asi to je fakt projev stáří nebo stárnutí.

Planých a obsahově o ničem je zde tak 2/3 příspěvků.
Tak to zkuste vylepšit.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

remington
Sobota, 31. července 2021 - 14:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 118
Registrován: 9-2019
Hergot, to je fofr, prohrál jsem pivo sám se sebou. [proud]

ten negativní názor způsobil právě objednavatel, nikoli Csik
Podívejte, já chápu, že ho sem z nějakého osobního důvodu chodíte omlouvat (pokud tedy nejste on sám, což by mě v jeho sbírce nicků nepřekvapilo), ale fakt mi prosím osviťte, kdo konkrétně si objednal csikův příspěvek č. 360?

Všechno dnes určitě nestojí za h-vno, ale dost věcí ano
A proto je nutné neustále přidávat pod kotel? Fakt si myslíte, že sem většina chodí číst nějaký "flame" negativistů, kteří si sem pod pláštíkem jakoby příspěvku k tématu chodí akorát kompenzovat mindráky? Co sem takhle napsat něco pozitivního a příjemného, co v té Itálii csik viděl? Místo té jedovatosti stačilo přilepit fotku té žluté 742 a napsat, hele, co jsem tam vyfotil, byť jen přes okno (vida, aspo%n jednou u něj seděl[proud]), nebo OK, co jsem tam "jako viděl" (někde vygůglil na téma Itálie) aby řeč nestála. Nebo cokoli jiného smysluplného a přínosného i pro ostatní z jeho bohatého archivu, pokud možno bez těch tradičních jedovatých rejpanců a neustálého dokazování, jak jsou všichni hloupí, včetně místních diskutérů? Ale bez toho to asi csik nedokáže.

A výrobce aut se vás snaží většinou bezmezně rozmazlovat, což se o interiérech vozidel v VHD rozhodně říci nedá.
Ani na tom se neshodneme. Pravděpodobně asi cestuju jinou VHD, než vy, protože mě posun v kvalitě výbavy vozidel za posledních řádově 30 let přijde enormní, zejména u autobusů a tramvají. A to, že na mě někdy vyjde příčka mezi okny třeba v Panteru, nebo sloupek v autobuse či té tramvaji, tak z toho určitě nebudu dělat nějaké generální soudy a kritizovat systém jako celek a domýšlet nějaké demagogie, že snad tímhle prohrává v tom "boji" s automobilismem. To je jak kdybych plísnil konstruktéra metra, proč tomu dělá okna, když v drtivé většině trasy jedete v temném tunelu.
Sobota, 31. července 2021 - 16:41:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 284
Registrován: 12-2020
Když se vám ty Csikovi příspěvky zdají k ničemu, tak je jednoduchá rada - prostě je ignorovat. Ano mohl dát něco zajímavého, ale to můžete třeba i vy, že? No dobře, tak příště již jen samá pozitiva a sociální jistoty... Tak dnes je třeba po dlouhé době pěkné počasí na focení, aniž by bylo hnusné vedro. A ještě k tomu se nám Covid docela snižuje, to je taky dobré, ne? A zpráv z jiných zemí asi stejně moc nebude, prostě proto, že do nich nyní lidé z jasných důvodů moc necestují.
A ještě něco k tématu: chystám se do Švýcarska konkrétně do oblasti pod Jungfrau na okolní zubačky. Prý tam také byly nějaké větší lijáky. Nemáte někdo tušení jestli jsou tam nějaké větší škody, na železniční infrastruktuře? Předem díky za každou informaci. Pokud pojedu tak podám rád report, ze Švýcarska bude pravděpodobně výhradně pozitivní, alespoň tak vždy byl.
Sobota, 31. července 2021 - 19:17:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2336
Registrován: 6-2019
Ony se nezdají k ničemu, ony k ničemu jsou.
Ano, můžu se dát něco zajímavého, ale krmil jsem to tu možná 10 - 15 let, takže teď se může snažit zase někdo jiný.

A zpráv z jiných zemí asi stejně moc nebude, prostě proto, že do nich nyní lidé z jasných důvodů moc necestují.
Ále houbeles. Kdyby jste sledoval leteckou dopravu, tak už se to slušně rozlítává a lidi vandrujou ostošest. Většina zemí v Evropě je už v celkem normálním režimu, skoro jako kdysi.

emáte někdo tušení jestli jsou tam nějaké větší škody, na železniční infrastruktuře?
Nevím, ale pokud by bylo, tak to téměř jistě bude na webu JB.

Mám na PC hafo nového materiálu ze dvoutýdenního dráhaření a turistiky ve Skandinávii, ale nezpracované a taky mám k tomu dvě děti, takže se zatím na žádný TR nechystám.
Tak maximálně něco krátkého, třeba zítra si zajedu do přístavu v Hanau a pak pár dní na Slovensku.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 31. července 2021 - 20:36:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8517
Registrován: 12-2011
Na Jungfrau (+ Rigi a Pilatusu) jsem byl v červnu. Díky Covidu všude rozumné množství lidí, nechci ani pomyslet, jak to tam muselo vypadat před pandemií. Cestopis na blogu vyjde během srpna.
Pondělí, 02. srpna 2021 - 09:09:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5190
Registrován: 9-2007
Dobré dopoledne! Řešil jsem dilema s vlaky Švýcarsko-Itálie a až po několika dnech mě napadlo, že se přece můžu zeptat i zde. [proud]

Pojedu dvěma vlaky, Basel - Domodossola - Milano a Genova - Chiasso - Zürich (a další den Zürich - München). Podle mapky SBB platí FIPka SBB až do Domodossoly, byť je za hraniční bod Iselle transito, jak je někde uváděno. Domodossolu "ve Švýcarsku" tarif zná (kód tarifního bodu 1185), ale teď to hlavní – platí v těchto vlacích vůbec standardní NRT tarif?

Mám FIP SBB a rezervaci na celý úsek, není mi ale známo, zda ve vlaku platí jen nějaké globální jízdné, nebo si můžu koupit na pokladně obyčejnou mezinárodní jízdenku Domodossola (1185) - Milano se slevou FIP a to mi spolu s místenkou stačí?

Po Itálii se pak budeme pohybovat regionálními vlaky TrenItalie, u Trenord FIPka neplatí ale to nevadí, protože mají v tarifu dvoudenní jízdenku na Lombardii za 27 EUR pro jednoho. Zpátky pak pojedeme IC, tam jízdné s tarifním kódem 02 FIP nevycházelo vůbec nijak draze.

U vlaku Genova - Chiasso - Zürich je pak situace stejná, místenku mám na celou cestu, FIP SBB na Švýcarsko, ale co italský úsek? Stačí NRT jízdné se slevou z pokladny? Benefit mi trochu připomíná tu scénku ze Slunce, seno, erotika s preclíky, protože sice mám FIPku, ale místenky a doplatky jen a pouze na pokladně a zjistit, kde co a jak platí, je taky boj... ono by třeba bohatě stačilo podmínky sjednotit s InterRailem, ale tak se často neděje.

Předem děkuji za reakce! [happy]
Pondělí, 02. srpna 2021 - 09:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3236
Registrován: 8-2009
Jen pro doplnění v Itálii u couráků to neřešili, ale u dálkových vlaků ochranka a všem se měřila teplota. Alespoň v Benátkách co jsem viděl. Samozřejmě na nádraží a ve vlaku roušky (ne respirátory)[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pondělí, 02. srpna 2021 - 09:35:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5191
Registrován: 9-2007
Díky za postřeh! Po druhé dávce jsem skoro týden, tak už zbývá jen správně vyplnit příjezdový formulář a doufat, že se situace u očkovaných lidí nezhorší. [proud] Podle statistik na tom Itálie není v tuto chvíli zrovna nejlépe, ale i v jiných zemích to po chvíli zase padlo, tak zbývá doufat, že se situace podobným způsobem zlepší, nebo se alespoň nezhorší pro očkované...
Pondělí, 02. srpna 2021 - 11:19:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1829
Registrován: 11-2005
Ve Švýcarsku jsme strávili zhruba týden akorát počínaje vrcholící povodní. Ze začátku byla pár dní vlivem toho výluka na části Zentralbahn mezi Luzernem a Interlakenem. Všechny železniční výluky by měly být vidět na mapě výluk SBB.

Kromě toho nejezdily různě různé lodě po jezerech, a to skoro týden.

Všechno ostatní, kam jsme se vypravili, fungovalo normálně.

Teď už nemám motivace to zjišťovat, tak nevím, jestli se chystají nějaké další povodně.
Pondělí, 02. srpna 2021 - 13:35:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14092
Registrován: 5-2004
Nevím jak je to s FIPkama, ale kdysi platilo švýcarský eurodomino na peáž Domodosola - Locarno. Tak to možná je považovaný za peáž i dnes.
Chovanecm
Pondělí, 02. srpna 2021 - 15:31:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 900
Registrován: 12-2007
@Vantju:
Ahoj,
1) Krátce řečeno, z pohledu cestujícího jsi až po Domodossola ve Švýcarsku. Nějaký bod Iselle transito tě vůbec nezajímá. Možná se objevuje v nějakých mezinárodních smlouvách kvůli daním nebo tak, netuším.

2) pokud jde o italský úsek v EC, tak tam je to komplikovanější. Například přes Chiasso NRT jízdenka ani nešla u ČD vydat (hraniční přechod tam chyběl).
Podle ZUJ pro mezinárodní přepravu na str. 95 jsou EC vlaky mezi IT a CH s globální cenou (IRT).
https://www.cd.cz/assets/info/cim-se-ridime/zuj_zmena-c--23_13-12 -2020-cb.pdf
Na straně 66 je pak výslovně uvedeno, že NRT platí v Itálii jen v regionálce.

V EC určitě platí 100% FIP + místenka, Interrail + místenka, ale s tou 50% slevou bych si moc jistý nebyl…}
Pondělí, 02. srpna 2021 - 15:45:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5193
Registrován: 9-2007
Díky!!! [happy]

Ty hraniční stanice čerpám odsud: mapa, navíc i kód tarifního bodu v UNIPOKu mě ubezpečil, že s tímhle problém nebude.

No vida, ZUJ... to abych se doma podíval, co jsem to vlastně dostal. Místenky jsem si vyřizoval v ČD Travel v Praze na hlavním a už z fotky, co jsem si pořizoval, je patrná rezervace dle tarifního kódu 44, hádám, že s tím by mne hnali. [crazy]

Zkusím tam ještě zítra zajít a vyzkoušet, co vypadne při kombinaci toho EC v úseku Domodossola - Milano a TK 98.
Pondělí, 02. srpna 2021 - 18:04:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5194
Registrován: 9-2007
Situace se vyvíjí, bohužel ne dobrým směrem. Na pokladně se spojení najde, ale protože se na něj nedá koupit jízdenka, tak to prostě nejde. [crazy]

Šlo to při snaze koupit na vlak rezervaci, ale už jsem neměl tu možnost si ověřit, zda to je jen rezervace nebo nějaký globální tarif. Na webu TI stojí jízdné 24 EUR za osobu v tarifu Base, lze-li to považovat za nějaké základní jízdné. Rezervace pak v UNIPOKu dle TK 98 vychází na cca 19 EUR. No a aby toho nebylo málo, z Basileje do Milána stojí rezervace k TK 98 asi 1400, přičemž to už se opravdu zdaleka vyplatí InterRail do jedničky, neboť sedmidenní varianta vychází na 1121 na den a i s rezervací za 13 EUR komfort zdaleka převýší zejména tyhle komplikace s tím, co ve vlaku vlastně platí a jak.

Pominu-li italský úsek, jak vlastně tímto EC po Švýcarsku? Měl jsem za to, že po Švýcarsku není povinně místenkový žádný vlak, dokonce i při vyhledání spojení Basel - Domodossola je vlak "Platzreservierung möglich". Co ale pak znamená těch 1400 Kč při cestě z Basileje do Milána?
Pondělí, 02. srpna 2021 - 19:10:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2337
Registrován: 6-2019
Zdar,
spekulace ON:
Pokud je TK 98 "FIP Leisure" (myslím, že ano, ale TK zatím zpaměti neumím...), pak je to cosi ve smyslu 50 % z IRT (který IMHO pro FS je komplet dálkovka), prostě poloviční jízdné, včetně místenky na požadovanou relaci. Dopravce prostě nakrmí systém databází cen, které uzná za vhodné (vhodně naceněné primárně z hlediska revenue managementu) a umožní prodej jen tohoto a ničeho jiného.
ZUJ stáhneš v pdf normálně z netu.
Je to vlastně úplně stejné jako u SNCF, až na to, že u SNCF ti prdodají úplně jiné tarify přímo u kasy. TI ani omylem (i když tedy pan csik zde machroval s rezervací bez ceny, ale bůhví co to bylo za doklad).
Spekulace OFF.

Osobně bych to vyřešil následovně. Co jde koupit zde za nějaký rozumný ceny, tak koupit dopředu a pak na místě na italském území vyhledal průvodčího a požádal o doplatek čehokoliv, kam pojedete. On už něco vymyslí.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 02. srpna 2021 - 21:19:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3237
Registrován: 8-2009
Já teda cca před měsícem měl zkušenost takovou, že co mi nabídl web TI tak úplně to stejné mi prodal automat na nádraží. Pro konkrétní relaci Alano - Venezia mi to nabídlo ceny od 6,50 do cca 26(přesně si už nepamatuju) v jednom směru. Samozřejmě nemám žádné jízdní výhody.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Komis
Úterý, 03. srpna 2021 - 23:22:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866
Registrován: 2-2019
Vantju: Doporučuji se podívat na stránky 83, 94, 95 ZUJ. Ale je to tam šalamounsky řečeno; vždycky můžeš narazit na vlak, ve kterém je všechno jinak.
Rada od AŠM se mi zdá rozumná.
Sobota, 14. srpna 2021 - 22:22:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3256
Registrován: 8-2009
Specielněpro Vantju: Kdysi jsi se tady pídil po babičkách ř. 67. Dneska jsem silně dokumentačně jednu šotnul, číslo z toho nevybádám ale logo Infra je tam zřejmé. Pravda tohle asi nebude štrasburská mašina. To jsem i jednu dvojičku zahlídl dneska lvéčkem u Melunu. A přihodím jeden Rémi expres s coraily. Na některých vozech se skvěly nové polepy Corail expres[wink]

Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pondělí, 16. srpna 2021 - 10:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5197
Registrován: 9-2007
Díky! Vypadá to teda moc hezky. [fotic]

Jinak hlásím, že Itálie proběhla bez jakýchkoliv problémů. Na hranici CH-IT zdržení asi 10 minut, kontrola všeho (očkovací průkaz i vstupní formulář) proběhla "okometricky". [lol] V Itálii je prostě nádherně, v uzavřených prostorách roušky a venku nic. O postřezích z cest se snad někam rozepíšu, ale rád zodpovím kterékoliv otázky zájemců o cestu na jih. [happy]

Naopak se také zeptám – jak jsou některé tratě trvale v NAD, všiml jsem si, že jsou i tratě, které dle JŘ v NAD nejsou, ale praxe je odlišná. Několik dní po sobě jsem viděl neplánovanou NAD na trati Como - Molteno (- Lecce), to je prosím trvalý stav, nebo se tam někdy bude jezdit? Za dva dny jsem projel tratě tak, abych si příště mohl dát okruh z Milána přes Varese, Como, Lecco a Bergamo zpátky, ale nerad bych podruhé absolvoval svezení autobusem. [lol]

A, prosím, na trati Mendrisio - hranice CH/IT - Malnate Olona je nějaký provoz? Všiml jsem si, že se už pár let jezdí z Mendrisia přes Varese, ale na mapách tato "stará" trať stále figuruje a našel jsem web spolku, ale ten nevypadá aktuálně od roku 2017.

A na závěr musím Lombardii vřele doporučit jako šotoráj. Překrásně hustý provoz, obrovské množství linek a tratí,.. a hlavně skvělá jízdenka, my měli 2denní za 27 EUR za osobu/dva dny a platí všude, i na lanovku Como - Brunate.

A ještě si odpovím k vozům, protože na italské Wikipedii je vše poměrně podrobně popsáno – v roce 2020 padlo rozhodnutí TrenItalie zcela zrušit oddílové vozy na sezení. Poslední zbytky původních Bmz stojí v Torinu a zřejmě čekají na fyzickou likvidaci, ještě v průběhu roku 2020 byly pro noční vlaky upraveny "Bmpz" (giga projekt, při kterém byly snad všechny vozy všech řad sjednoceny na jednotný standard) a tak jsou dnes oddílová akorát lehátka, lůžka a business salottino oddíly v ETR 500.
Pondělí, 16. srpna 2021 - 21:02:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 363
Registrován: 10-2020
ašmad 2335-asi to je fakt projev stáří nebo stárnutí.
ti ostatní zblbnou až ve stáří, ale ašmad to vzal zkratkou...nechtěl tak dlouho čekat?

remington 117-ať si vybere vlak s lehátkem/lůžkem a koupí si lupen doň. Ale na to už ta FIPka asi neplatí
ale to víš, že platí.....stačí si k ní jen „trochu“ přidat....

Takovejch vševědů tu předvádí svá moudra, ale k těm jízdenkám žádnej ani ťuk, ani ťok?
Reming poznal že ta 742 je focena „přes okno“....to je asi tím, že má „voko z Kašparovy krávy“ ??
No, hlavně že je furt „pozitivní“ (HIV, i COVID?)...a že zaměstnancům ty jejich FIP “nezávidí - ale jenom nepřeje“ – to je od něho mooooc hezké, vskutku pozitivní......

Chovanecm 900- V EC určitě platí 100% FIP + místenka, Interrail + místenka, ale s tou 50% slevou bych si moc jistý nebyl…
to je na základě vlastních zkušenosti na místě ? A nebo jen JPP – či „ašmadové moudrosti“?
Tady se podívej, za kolik si můžeš k průkazce na 2.tř. dokoupit i svezení v 1.tř. v IC.....

Slevy FIP vždycky platily pro Os, a platí stále. Na všechno dalšího kromě Esspressi, se muselo a stále musí doplatit – a to stejnou částku, jako každej jinej, kdo si koupil jízdenku na Os a pak se rozhodl, že pojede s IC, nebo Fréčou. A že u průvodčího (jak radí ašmad) to bude dražší než u kasy, to snad je jasné každému, i u nás to je stejně.....

Vantju - byly snad všechny vozy všech řad sjednoceny na jednotný standard) a tak jsou dnes oddílová akorát lehátka, lůžka...
všechny ještě ne, ale asi bude to brzy...
Pondělí, 16. srpna 2021 - 21:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5203
Registrován: 9-2007
Ha!!! Že bych si tam zajel znova? [biggrin] Víc vlaků jsem ale nenašel, než tento jeden noční obrat, ICN 755 / 758. A teda překvapuje mě to. A každopádně děkuji za postřeh, budu sledovat.
Středa, 18. srpna 2021 - 07:35:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2385
Registrován: 6-2019
ti ostatní zblbnou až ve stáří, ale ašmad to vzal zkratkou...nechtěl tak dlouho čekat?
Někteří i podstatně dříve, ale neočekávám, že to jako stovkař pochopíte.

ale to víš, že platí.....stačí si k ní jen „trochu“ přidat....
Za 70,- eur do středního lehátka tím pojede leda mentálně retardovaný fipkař. Z Vídně se běžně lítá denně do IT za cca 10 - 20 eur a ještě zbyde dost na hotel. A bez noční BDSM tortůry na lehátku.

Tady se podívej, za kolik si můžeš k průkazce na 2.tř. dokoupit i svezení v 1.tř. v IC.....
Lžete, to není pravda - tarif "Global Pass" je úplně jiný než poloviční jízdné na průkaz FIP. Účelová manipulace.

Na všechno dalšího kromě Esspressi, se muselo a stále musí doplatit – a to stejnou částku, jako každej jinej, kdo si koupil jízdenku na Os a pak se rozhodl, že pojede s IC, nebo Fréčou.
To také není pravda, už prosím přestaňte lhát.

Překrásně hustý provoz, obrovské množství linek a tratí,
Dodám ještě mimořádně zajímavou MHD.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Středa, 25. srpna 2021 - 15:35:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9465
Registrován: 9-2002
Dneska jsem jel se svým uzitkovým vozem na technickou a cestou zpátky jsem vyfotil toto:



Jeden zajímavý detail:



Jde o lok. z Anglie, od North British Locomotive Company Ltd. z r. 1953 - 1960, ale až na několik málo kousků šlo o místní licenční produkci. Tenhle konkrétní kus (141.2206) vyrobili ve fabrice Macosa.

Pár tech. dat:

Dispozice: 1D1,
Počet válců: 2,
Váha adhezní/služební: 72/103 tun,
Udávaný výkon: 2000 koní (1472 kw)
Max. rychlost: 90 km/h
Průměr hnacích kol: 1560 mm

Kdybyste to někdy chtěli navštívit, tak lok. se nachází na katastru města Alzira (provincia Valencia) asi kilometr od nádraží směrem do města. Poprvý jsem to viděl v létě 2006 a za 15 let to nikdo ani nezkoušel stěhovat na koleje natož pokoušet se to zprovznit. Lok. se jeví relativně kompletní, ale jak vypadá zevnitř, to jsem nezkoušel zjistit. Do boudy se nelze dostat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Neděle, 29. srpna 2021 - 11:43:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5210
Registrován: 9-2007
Tuší někdo, prosím, zda existuje způsob, jak si najít projeté kilometry ve Švýcarsku i jinak, než prostým klikáním po mapě? DB občas nebo TrenItalia vždy je v tabulkových JŘ normálně mají, Švýcaři ale info o kilometrických vzdálenostech neuvádějí a nepomohou ani různé mapy, kde si lze trasu vlaku zobrazit.
Neděle, 29. srpna 2021 - 12:52:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3989
Registrován: 3-2006
Třeba … koupit si Eisenbahnatlas?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Petr_k
Neděle, 29. srpna 2021 - 15:15:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13294
Registrován: 4-2003
Ten je, mám blbej pocit, vyprodanej a další vydání naplánovaný až příští rok.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Neděle, 29. srpna 2021 - 17:01:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 6-2019
Toto, ale neobsahuje úplně všechny dopravní body:
https://data.sbb.ch/explore/dataset/linie-mit-betriebspunkten/inf ormation/

Jinak prolézt Network statement a Přehledy tratí od KŽC (jejich web je ovšem vybrakovaný a řada odkazů vede, jak je u této značky zvykem, spíš do zadele; stáhnuté je nemám). Nepochybuji ovšem, že ti to v rámci tvé sociální bubliny někdo přepošle. Z toho se pak odrazit (autorovi se dá, předpokládám, v pečlivosti dat věřit) a korigovat to o novodobé přeložky.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 29. srpna 2021 - 22:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 7-2017
Ad Vantju: Výborný nástroj je BRouter.de Přesnost je obdivuhodná. Umí měřit vzdálenosti různých dopravních cest. Určitě mnohem rychlejší než ruční klikání do map po úsecích.
Pondělí, 30. srpna 2021 - 17:39:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5213
Registrován: 9-2007
Do vhodnějšího témata k dalším diskzuím jsem vložil příspěvek ohledně dotovaných nočních vlaků ze Švédska do Evropy.

Liberčák2: Velice děkuji!!!

AŠM: Rovněž děkuji, to mě popravdě ani nenapadlo a přitom mám přehledy tratí v jejich nejaktuálnější podobě přímo od autora. [uhoh]
Úterý, 31. srpna 2021 - 12:23:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330
Registrován: 12-2020
Vantju: Taky si můžete sehnat starý knižní jízdní řád SBB.
Úterý, 31. srpna 2021 - 13:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 5-2008
Vantju: tu to najdeš:
https://www.fahrplanfelder.ch/de/archiv/grafische-fahrplaene.html
Don Parmezano
Středa, 01. září 2021 - 17:10:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 331
Registrován: 12-2020
Může někdo potvrdit platnost FIP (pro zaměstnance) na tratích pod Jungfrau?
Interlaken - Lauterbrunnen - Klein Scheidegg - Grindelwald - Interlaken bez doplatku.
Schynige Platte a Klein Scheidegg - Jungfraujoch sleva 50%. Předem díky.
Středa, 01. září 2021 - 18:14:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4821
Registrován: 9-2003
Ahaaa.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 02. září 2021 - 12:16:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2420
Registrován: 6-2019
J. M. Přesně tak. Letos bez Asiatů to bude hezčí a snáze koupíte místenky.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 02. září 2021 - 13:26:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 333
Registrován: 12-2020
Oni se na zubačku musí kupovat místenky?
Čtvrtek, 02. září 2021 - 14:42:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2421
Registrován: 6-2019
Na Jungfraujoch určitě a řekl bych, že byly i na Schynige Platte, určitě na Gelmerbahn a řadě dalších.
Ono to ani jinak nejde, hromadili by se jim cestující kolem vrcholových stanic. Stojí to pár CHF, celý tarif je na webu JB. Celá oblast JB je minimálně na dva dny (bez focení v terénu, jen lehký turismus), ráno to chce začít nákupem jízdenek a mít rozmyšleno kdy asi tak dolů. Na Jungfraujoch tak hodina, dvě, to úplně stačí. Těžko odhadnout jak to bude s poptávkou. My byli v oblasti ještě před Covidem a čekání na první volný spoj na vrchol JB jsme strávili v restauraci u Klein Scheidegg, ale to taky není moc zábavné.
A třeba na Gelmersee jsme v pohodě vyjeli nahoru někdy kolem desáté dopolední, ale dolů to šlo až pozdě odpoledne (omezená kapacita lanovky). Když je hezky není problém chodit po horách, když je hnusně, tak raději šotit třeba trolejbusy někde ve městech.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 02. září 2021 - 14:58:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8576
Registrován: 12-2011
Jeli jsem v červnu, v sedle Kleine Scheidegg jsme nastoupili hned do prvního vlaku a seděli jsme i bez rezervace. Ušetřili jsme 10 franků za osobu[pozor][pozor][pozor] Nazpátek jsme čekali na další vlak, ale to bylo kvůli šocení, jiank bysme taky nemuseli čekat.

Na vrcholu jsme byli přes dvě hodiny.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Čtvrtek, 02. září 2021 - 16:05:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5226
Registrován: 9-2007
Pardon za narušení diskuze; čirou náhodou jsem narazil na tento článek o obnovení provozu úseku Aosta - Pré-Saint-Didier. Píše se tam o roce 2022 a v kombinaci se zubačkou až téměř pod Mt. Blanc to působí jako mimořádně zajímavá varianta cesty z Itálie do Francie. [proud]

Lze už někde vytušit, které tratě by se měly obnovit, resp. kde bude provoz přerušen/ukončen v příštím GVD?

Pokud ne, začal bych to psát do Excelu, protože minimálně v Polsku těch tratí bude jak psů a vzhledem k trendu bych něco podobného čekal i v zahraničí.
Čtvrtek, 02. září 2021 - 16:30:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2422
Registrován: 6-2019
Lze, pošlu ti to mejlem.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Miroslav_ Zikmund
Čtvrtek, 02. září 2021 - 18:35:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 907
Registrován: 2-2016
Ahmad_Šáh_Masúd : já jsem tam byl před 20 lety - přesně 11.9.2001 [crazy] - a žádné rezervace tam nebyly ... pravda, jel jsem dopoledne. Když jsem se vracel večer, tak jsem ve Spiezu "narazil" na "večerník" a byl jsem, jako ostatně celý svět, v šoku ...
Obrazil jsem tam všechny trati, včetně kombinované lanovko/železnice do Mürren BLM
Čtvrtek, 02. září 2021 - 19:21:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2423
Registrován: 6-2019
a byl jsem, jako ostatně celý svět, v šoku
A od té doby už nikdy nebyla a nebude letecká doprava jako dříve. [ko]

Ty Mürreny, Almendhübel a další lanovky a zajímavosti jsem tu ani nevypisoval, ale když už tam jednou člověk je a dá za to nějaké peníze za dopravu a ubytování, určitě stojí za to vidět a projet všechno.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 02. září 2021 - 19:55:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 335
Registrován: 12-2020
Na Jungfraujoch se nechystáme, jen do Kl. Scheidegg a na nějakou tůru. Na webu jsem se dočetl, že při cestě na Jungfraujoch je velmi doporučeno zakoupit místenky. Takže kromě vrcholového úseku (tam nepojedeme) není nutná rezervace? Když půjdeme na tůru, tak je dost problém přesně naplánovat zpáteční vlak. Jezdí to po 30 minutách a Asiati asi nebudou, že by to bylo tak přeplněné?
Čtvrtek, 02. září 2021 - 20:06:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8577
Registrován: 12-2011
Když už tam jedu, tak je přece nesmysl nevyjet až na Jungfrau (pokud je teda problém neuznávání přirozených jízdních výhod).
Pad
Čtvrtek, 02. září 2021 - 22:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 293
Registrován: 4-2003
Místenky nejsou povinné ani na Jungfraujoch, ani na Schynige Platte, ani na Gelmerbahn (a nejspíš ani na tu řadu dalších). V normálních dobách lze místenky možná doporučit pro špičkové vlaky, ale třeba první ranní/dopolední spoje bývají poloprázdné vždy. Byl jsem tam teď taky v červnu a můžu potvrdit, že poloprázdné jsou prakticky všechny spoje, žádné čekání, Asie nedorazila, takže místenky není třeba vůbec řešit.

Co se vrcholového úseku na Jungfraujoch týče, tak to záleží na počasí. Pokud je hnusně a nahoře mlha, tak jsou to podle mě vyhozené peníze, za tolik to nestojí. Na druhou stranu, v současné době byste tam pravděpodobně byli skoro sami, protože za mlhy tam jezdí hlavně jen ti Asiati.

Kromě toho od letoška je drobná změna v dopravní obslužnosti Jungfraujoch, a sice na vrcholové spoje se čeká o stanici dál až na Eigergletscheru, nikoliv už na Kleine Scheideggu (u některých spojů se musí na Eigergletscheru přestoupit). Je to kvůli tomu, že hlavní proud turistů je teď snaha směřovat novou lanovkou z Grindelwaldu přímo na Eigergletscher mimo Kleine Scheidegg.
Pátek, 03. září 2021 - 09:21:53  
Moderátor
Číslo příspěvku: 17036
Registrován: 11-2005
intelpetr:
"Když už tam jedu, tak je přece nesmysl nevyjet až na Jungfrau "
Když jsem tam byl já, tak dole v KS bylo polojasno a vrchol v totální oblačnosti s viditelností pár metrů. Což se dá v KS podle kamer krásně zjistit. Takže to prostě nedávalo smysl.
Pátek, 03. září 2021 - 10:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8578
Registrován: 12-2011
Pad: V jízdním řádu je sice psán přestup, prakticky ale jel náš vlak celou trasu bez přestupu tam i zpět.

MŠ: Oblačnost jasně, tu jsem neuvažoval. Při ní to cenu nemá, jenže pan JM to plánuje odpískat už rovnou, ikdyž by bylo jasno a vymeteno.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Pátek, 03. září 2021 - 10:54:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 11-2005
Uvádíte sice správné informace (místenky nejsou potřeba), ale ne celou pravdu (jízdenky už pochopitelně potřeba jsou).

Když jsem tam byl já, tak to bylo pochopitelně na Swisspass, a když jsem si zjistil cenu doplatku na Jungfraujoch, tak jsem si řekl, že svůj SP umím využít jinde lépe. Nakonec jsem si nepřiplácel ani za kolečko přes Grindelwald, ani za pěkný vláček na Schynige Platte (jen pofotil v dolní stanici), a zajel si jen do Mürren.

A překvapuje mě, že by tam FIPka platila v o dost větším rozsahu než SP. Fakt?

Po Pilatusu pak manželka správně zhodnotila, že je stejně pro ten pravý alpský pocit nutné si tam vyjít po svých.
Pátek, 03. září 2021 - 13:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4827
Registrován: 9-2003
Když jsem byl v Švýcarsku naposled (ono to už nějaké 3 - 4 roky budou), tak třeba na ten Pilatus už Swiss Travel Pass platil bez doplatku. Pro jednu jízdu tam a zpět v době platnosti STP.
NOBLE BRICKS
Pad
Pátek, 03. září 2021 - 16:07:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 294
Registrován: 4-2003
Intelpetr: ano, v červnu to jezdilo skrz (jen nevím, jestli to bylo kvůli redukovanému provozu nebo kvůli dokončování nového nástupiště na Eigergletscheru). Každopádně cílový plán je více spojů v úseku Eigergletscher - Jungfraujoch, méně spojů v úseku Kleine Scheidegg - Eigergletscher.

Libcha: já psal jen o místenkách. Zmiňovat, že do vlaku potřebuju i jízdenku, mě přišlo na železničním fóru tak trochu jako nošení dříví do lesa... Ale pro případ, že by někdo měl pochybnosti, tak ano, do vlaků ve Švýcarsku je potřeba mít jízdenku.
Pátek, 03. září 2021 - 18:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2424
Registrován: 6-2019
V normálních dobách lze místenky možná doporučit pro špičkové vlaky, ale třeba první ranní/dopolední spoje bývají poloprázdné vždy.
Jistě. Pokud vám nevadí, že pak zůstanete třeba půl dne nahoře, pak klidně jezděte bez místenky.

Byl jsem tam teď taky v červnu a můžu potvrdit, že poloprázdné jsou prakticky všechny spoje, žádné čekání, Asie nedorazila, takže místenky není třeba vůbec řešit.
V červnu ještě není plná sezóna, skutečný nával je až (logicky) o prázdninách.

Pokud je hnusně a nahoře mlha, tak jsou to podle mě vyhozené peníze, za tolik to nestojí.
Pokud si to někdo chce jen projet, tak proč ne. Beztak je to z Eigergletscheru celé v tunelu a ta poloviční jízdenka se dá snést.

Při ní to cenu nemá, jenže pan JM to plánuje odpískat už rovnou, ikdyž by bylo jasno a vymeteno.
Ale zase bude chodit horský tůry, na což 99 % návštěvníků JB nemá ani fyzicky a možná ani psychicky.

A překvapuje mě, že by tam FIPka platila v o dost větším rozsahu než SP. Fakt?
Ano a divné se mi to nezdá (dopravce to poskytuje dobrovolně). Stejně jako když jiní dojí nalítaný míle za služebky. [happy]

Stran místenek asi tak - když chce někdo sockoval pár desítek franků, tak proč ne. Mně to při celkových nákladech v CH přijde jako drobné (jen dálniční známka za 40 ...). Nakonec v současném tarifu JB ani ceny za rezervace nevidím, takže je možné, že jsou zdarma.

Ještě považuji za vhodné zmínit, že celá oblast je dost cirkus, aplikovaný masový turismus a s původní alpskou krajinou to nemá moc společného. Na to je dobré se duševně připravit. Nakonec ani personál není zcela švýcarský, nahoře vašim dětem po(pro-)dá bonbóny Slovák atp. Ale je to dobré a zajištěné pro děti - máte-li je menší, je to ideální cíl. Nicméně podruhé se asi vracet nebudu, zase tak hodně to zajímavé není (dtto Zermatt etc.)

Z okrajových kolejových systémů lze ještě zmínit Mürren - Allmendhubel a schrägaufzug k trümmelbašským vodopádům. A z infra novou přeložku u Interlakenu (pro ty co projížděli více let zpět, pak další přeložku pod Wengenem).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 03. září 2021 - 19:27:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 337
Registrován: 12-2020
Pánové, díky všem za info.
Intelpetr: Nevěděl jsem, že cesta na Jungfraujoch je povinnost. Mě to ani neláká. Jen cesta tunelem a nahoře možná výhled. To radši někde pochodit a pofotit.
Österreich
Pátek, 03. září 2021 - 21:27:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 5-2018
Akorát ta přeložka pod Wengenem je v provozu od roku 1910, po původní trati až do roku 2007 jezdily zpravidla historické vlaky a 2009 byla trať snesena. Za místenky na Jungfraujoch se platí 10 franků, ale povinné nejsou. Já tam byl na konci července, měl jsem Top of Europa Pass na tři dny (239,-) - síťová jízdenka platná v oblasti Interlakenu (včetně Schynige Platte, lanovek na First, Eigergletscher, Männlichen, Harder Kulm a neomezeného počtu jízd na Jungfraujoch) - a žádné místenky jsem si nekupoval a vždycky jsem si sedl. Swiss Travel Pass zahrnoval bezplatné jízdy na Pilatus v roce 2017 a další roky slevu 50%. Ale omezené na jednu jízdu to nebylo - na pokladně člověk ukázal STP a dostal jízdenku v nulové hodnotě (ta byla nutná pro turniket).
Pátek, 03. září 2021 - 22:26:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2426
Registrován: 6-2019
Máte pravdu, spadl jsem na druhou stranu hory. Měl jsem na mysli přeložku do Buechi tunelu v údolí Lütschental, nikoliv původní trasu z Lauterbrunnen na Wengen.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 04. září 2021 - 13:52:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 364
Registrován: 10-2020
Není nad to, mít přesné info, ale ne takové, jako od našeho Min.zahra(d/n)....í?
Jestli je dle nich IC, ICN vysokorychlostní?......vždyť je pomalejší než osobák!!!
A teď nám zas spustí tu železnou oponu, paní Müllerová?.......


ašmad 2337 - pak je to cosi ve smyslu 50 % z IRT (který IMHO pro FS je komplet dálkovka), prostě poloviční jízdné, včetně místenky
Tady se podívej, za kolik si můžeš k průkazce na 2.tř. dokoupit i svezení v 1.tř. v IC.....

ašmad 2385 - Lžete, to není pravda - tarif "Global Pass" je úplně jiný než poloviční jízdné na průkaz FIP. Účelová manipulace.
ašmad si asi často povídá s tím lhářem, co na něj čumí ze zrcadla?
A současně nám předvedl, že vůbec nezná položky na tom automatu , asi si vždycky jízdenky nakupoval jen v ČD travel, a nikdy ne venku ve světě....a takovej to je vševěd...
Připlácet si do „dvojky“ 66 éček ke Global Pasu?..... takovou pitomost by snad nikdo jinej kromě ašmada neudělal....

ašmad 2329 - FIPkaři NEMAJÍ u TrenItalia žádné vlaky IC zdarma, ale jen za 50 % z "Flexi tarifu".
V ašmadových fantaziích volná FIP platí u TI pouze pro Os, ale „Průkaz 50%“ na všechno.....že tahle jeho představa nemá logiku, to mu nevadí.....i ten průkaz mu dá tu slevu 50% zas pouze pro Os a nic jiného!

A aby měl další záhadu k bádání – rakouská režijka platí do Hamburku i Venécie, tam oni žádnou FIPku nepotřebujou...

Ty místenky zdarma byly a možná dosud jsou na různých místech Evropy, nejen v IT. A dokonce kamarád i s manželkou dostali zdarma Bc Comfort.....to by se ašmad teprve divil, jak to je možné???
Pad
Sobota, 04. září 2021 - 15:01:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 295
Registrován: 4-2003
Ahmade, vy jste jak to Rádio Jerevan [proud] Nejdřív tu matete ostatní, že musí kupovat místenky na Jungfraujoch, pak místo přeložky pod Wengenem myslíte jinou přeložku na druhé straně kopce, a i ta přeložka u Interlakenu bude ve skutečnosti oblouk u Wilderswilu, že ano?

Asi byste si měl dát do podpisu nějaké upozornění, aby ostatní nebrali vaše příspěvky vážně.

Ahmad_Šáh_Masúd:
"Jistě. Pokud vám nevadí, že pak zůstanete třeba půl dne nahoře, pak klidně jezděte bez místenky.
"
Ne, nevadí. Ale vadí mě místenka na konkrétní čas, když nevím, jak dlouho se na místě budu chtít zdržet.

Jestli se vám stalo, že jste musel zůstat nahoře půl dne, tak to musela být opravdu mimořádně výjimečná situace. Když už se někdy musí čekat, tak v dolní stanici na cestu nahoru v exponovaný čas. Nahoře se někdy čeká tak leda na další spoj, rozhodně ne půl dne.

Ahmad_Šáh_Masúd:
"Ještě považuji za vhodné zmínit, že celá oblast je dost cirkus, aplikovaný masový turismus a s původní alpskou krajinou to nemá moc společného. Na to je dobré se duševně připravit. Nakonec ani personál není zcela švýcarský, nahoře vašim dětem po(pro-)dá bonbóny Slovák atp. Ale je to dobré a zajištěné pro děti - máte-li je menší, je to ideální cíl. Nicméně podruhé se asi vracet nebudu, zase tak hodně to zajímavé není (dtto Zermatt etc.) "
Samotný Jungfraujoch cirkus je, ale celá oblast rozhodně cirkus není. Sice nevím, jak si Ahmad představuje "původní alpskou krajinu" (tak jak Alpy vypadaly v pleistocénu?), ale Alpy to jsou. V této oblasti navíc s nadstandardně rozvinutou dopravní infrastrukturou. Což samozřejmě nějaké lidi přiláká. Ale stačí jít kousek dál a hned je to volnější. Což asi Ahmad ke své škodě nezkusil, když byl limitovaný místenkou na zpáteční cestu.
Třeba Schynige Platte jsem taky podceňoval a několikrát vynechal. Samotný vláček vypadá jako cirkus, ale nahoře je překvapivě hezky. Jen je třeba se trochu vzdálit od konečné stanice... což asi projížděči moc nedělají, OK, jejich volba, jen by pak asi neměli hodnotit celou oblast, když byli nejdál na nádraží.