Diskuse » Železnice » V televizi říkali, že ... V novinách psali, že ... » Archiv diskuse V televizi říkali, že ... V no... do 30. 8. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse V televizi říkali, že ... V no... do 30. 8. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 31. července 2021 - 21:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361
Registrován: 10-2018
HK: spolupracuje, ale nevelí jim. Takže ohledně kanálu má poslední slovo ŘVC, ohledně existence trati SŽ a ohledně osobní dopravy na ní kraj, kterýmu nemůže velet nikdo, protože je samosprávnej. A tam se loni vyměnila hejtmanka i rada a dneska to vede STAN + ODS + Piráti. Takže voliči aspoň budou na podzim vědět, do čeho jdou [wink]
Blbějc než do kampaně se to načasovat nedalo.
Neděle, 01. srpna 2021 - 00:16:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10142
Registrován: 5-2007
honzaklonfar: Pred 20 rokmi presne podľa Vašej logiky padlo rozhodnutie, že než vyvíjať vlastný moderný VZ, počká sa na ETCS a peniaze by sa mohli použiť zmysluplnejšie. No a dopadlo to tak, ako to dopadlo.

Alebo spomeňme si na politický vojnu o Mšenku spred pár rokov. Tam bola naopak na všetkých stranách vôľa zachovať sa rozumne a efektívne a poslať tú trať k šípku. No a dopadlo to tak, ako to dopadlo.

A napokon trebárs ešte Studénka-Mošnov. To asi nemá zmysel ani komentovať. A pritom v dobe, keď sa to schvaľovalo, to vychádzalo dobre.
Neděle, 01. srpna 2021 - 07:08:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5331
Registrován: 6-2016
Prag, Asdf: Takže hlavním důvodem rekonstrukcí tratí, určených ke zrušení může být silný vliv stavebních firem na vysávání rozpočtových peněz? A splnění plánu rekonstrukcí, schválených před mnoha lety, protože "plán je soudruzi zákon"???

Ohledně ETCS to byl podle mých znalostí a zkušeností hlavně "silný eurotlak". Živě si pamatuju na kyselé xichty eurozabezpečováků po krachu provozu pilotní trati ETCS ve Švýcarsku...
Neděle, 01. srpna 2021 - 09:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10143
Registrován: 5-2007
Takže hlavním důvodem rekonstrukcí tratí, určených ke zrušení může být silný vliv stavebních firem na vysávání rozpočtových peněz?
Kde ste to tu vyčítal? Z pohľadu preinvestovaných peňazí sa bavíme v podstate o omrvinkách, to nikoho nevytrhne (a to vrátane toho Mošnova).

Ohledně ETCS to byl podle mých znalostí a zkušeností hlavně "silný eurotlak"
Skôr na národnej úrovni bolo dosť ľudí ako Vy. ETCS sa dlho vnímalo ako "politický úkol z Bruselu", ktorý sa "nechával vyhniť", až si pred pár rokmi Nemci s hrôzou spočítali, že sa im to aj tak oplatí viac než udržovanie LZB a veci sa začali vo veľkom hýbať. V takej Británii sa po obrovitých brexitových diskusiách tiež naznalo, že s ETCS má zmysel pokračovať (a to im je tam reálne -gh-, pretože ostrov a existujúci TPWS).
.
Živě si pamatuju na kyselé xichty eurozabezpečováků
Pretože nám tu vyšlo vždy všetko na prvý pokus, všakže?
Neděle, 01. srpna 2021 - 09:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5332
Registrován: 6-2016
Asdf: "Z pohľadu preinvestovaných peňazí sa bavíme v podstate o omrvinkách, to nikoho nevytrhne"

Opravdu? Z hlediska dopravní infrastruktury se za ty omrvinky mohlo opravit např. "pár kilometrů" totálně rozesraných silnic!

Ohledně ETCS jsme asi každý seděli každý na jiných seminářích a konferencích[biggrin]. Těm Švýcarům se to posralo přesně na tom, co bylo kritizováno tam, kam jsem musel (jako primární sdělovák) chodit.

Ostatně i dneska je docela problém najít někoho, kdo za přijatelné prachy narve mobilky do mašin, které už jsou dávno plné jiných zařízení a systémů, že?

Závěrem musím s potěšením konstatovat, že v rámci rekonstrukcí tratí, nyní určených k zastavení osobní dopravy, nebyly osazeny balízy ETCS a postaveny BTS pro GSM-R[rofl]
Neděle, 01. srpna 2021 - 10:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10144
Registrován: 5-2007
Honzaklonfar:
Opravdu? Z hlediska dopravní infrastruktury se za ty omrvinky mohlo opravit např. "pár kilometrů" totálně rozesraných silnic!
Kvapka v mori. Ak to nemajú byť opravy, ktoré po dvoch rokoch bude treba znovu opravovať (to je zasa investičné "špecifikum" cestnej infraštruktúry).

Ohledně ETCS jsme asi každý seděli každý na jiných seminářích a konferencích
No a? Týmpádom môžeme celé ETCS zahodiť? Čo takto zahodiť ESA po prvej fialovej smrti? Nepodstatný detail.

Ostatně i dneska je docela problém najít někoho, kdo za přijatelné prachy narve mobilky do mašin
Akékoľvek iné zariadnie by malo v podstate totožný problém, naviac je to opäť nesúvisiaci detail. A to si predstavte, že by ste do tej mašiny musel miesto ETCS rvať tie zabezpečovače 3-4 (iný pre CZ, iný pre SK, iný pre PL, iný pre HU). Ale opäť toto je nesúvisiaci a nepodstatný detail.

Závěrem musím s potěšením konstatovat, že v rámci rekonstrukcí tratí, nyní určených k zastavení osobní dopravy, nebyly osazeny balízy ETCS a postaveny BTS pro GSM-R[rofl]
To si dovolím predpokladať, že nás ešte v budúcnosti takmer určite čaká (myslené zrušenie dopravy na trati, kde to už bude vybudované).
Neděle, 01. srpna 2021 - 11:50:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5333
Registrován: 6-2016
Asdf: Asi každý žijeme v jiném světě[biggrin] Já nižší stovky milionů, které spolkly "modernizace a opravy" tratí, později navržených na zastavení osobní dopravy (s minimem dopravy nákladní) za kapku v moři nepovažuji.

Za takové prachy se kompletně rekonstruují kilometry silnic II. třídy, včetně spodní stavby a uložených inženýrských sítí. Jestli nezapomenu, tak až půjdu do našeho archivu, tak to vyhledám (je to už 3 roky a přesnou částku celého PROJEKTU si nepamatuju). Jen příspěvky našich SVJ na vícepráce na našich pozemcích v řádech vyšších desetitisíců Kč.

Bude zajímavé sledovat dopady vystoupení dvojctihodného ministra[biggrin]

https://zdopravy.cz/do-ruseni-spoju-ve-stredoceskem-kraji-se-vloz il-ministr-dopravy-redukci-oznacuje-za-diletanstvi-88037
Neděle, 01. srpna 2021 - 11:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 362
Registrován: 10-2018
honzaklonfar:
"Prag, Asdf: Takže hlavním důvodem rekonstrukcí tratí, určených ke zrušení může být silný vliv stavebních firem na vysávání rozpočtových peněz? A splnění plánu rekonstrukcí, schválených před mnoha lety, protože "plán je soudruzi zákon"???
"
Ale prd, ty tratě ještě loni "ke zrušení" určený nebyly a zrovna dobříšská byla před reko ve stavu, jak ji sflikovali snad po bombardování koncem války, takže se s tim už něco dělat muselo. Prostě se vyměnil management zákazníka (kraje), a to se dopředu predikovat nedá. Škoda, už to bylo na půl cestě ke slušný příměstský trati, až na ta vozidla. Tuhle jela místo běžný trojkrávy asi z nouze dvojkráva a pomalejma rozjezdama šustrovala minutu na každý zastávce, naštěstí je tak blbej JŘ že to má na Hlaváku skoro půl hodiny přestup tak se furt stíhalo [lol]
Neděle, 01. srpna 2021 - 11:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5334
Registrován: 6-2016
Asdf: A co je tedy u ETCS "podstatný detail"? Jsem už 7. rokem v důchodu, a tak nemám nejčerstvější zprávy...
A že by to už bylo nasazené a provozované na hlavních tratích nějak nemám info[biggrin]

Třeba nacpat mobilku do Regíny, aby mohla zajet např. do Rudoltic? Když tedy bude mít řádně pokrytou trať do Lanškrouna signálem GSM-R[biggrin]

A že o nacpání něčeho "navíc" do Reginy docela dost vím!
Neděle, 01. srpna 2021 - 12:00:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11374
Registrován: 5-2002
ad ASDF: Akékoľvek iné zariadnie by malo v podstate totožný problém, naviac je to opäť nesúvisiaci detail. A to si predstavte, že by ste do tej mašiny musel miesto ETCS rvať tie zabezpečovače 3-4 (iný pre CZ, iný pre SK, iný pre PL, iný pre HU). Ale opäť toto je nesúvisiaci a nepodstatný detail.

Když vynechám to hlavní, tedy že ETCS je opravdu zabezpečovač a ne nějaká náhražka, tak kombinace zabezpečovačů museli výrobci vyřešit i bez ETCS a dnes to spíše ETCS komplikuje, protože máme jak ETCS, tak ty potřebné zabezpečovače pro pohyb ve středoevropském prostoru, tedy PZB, LZB, SHP, MIREL.
A samozřejmě bez ETCS to bylo za jakžtakž přijatelné peníze...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Neděle, 01. srpna 2021 - 12:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11375
Registrován: 5-2002
ad honzaklonfar: Třeba nacpat mobilku do Regíny, aby mohla zajet např. do Rudoltic? Když tedy bude mít řádně pokrytou trať do Lanškrouna signálem GSM-R

Diskutovat se dá o nevybavenosti vozidel ETCS tam, kde vjíždí do uzlů přímo z nevybavené trati.

To rozhodně není případ linky Česká Třebová - Rudoltice - Lanškroun a požadavek na vybavení vozidel pro tuto trať považuji za plně legitimní.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Neděle, 01. srpna 2021 - 12:06:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5335
Registrován: 6-2016
Prag: Já několikrát ročně kolmo projíždím v rámci úseku Vrané - Klínec, takže rekonstrukcí jsem si musel všimnout[happy] A proto mě ta nekoncepčnost (ve spojitosti se "samosprávou") a stavem rekonstrukce mé "domácí" tratě 171 opravdu hodně kaká (vulg.).

A dokonce se domnívám, že stožár na N 49°53.83277', E 14°21.63968' je minimálně připraven pro GSM-R[biggrin]
Neděle, 01. srpna 2021 - 12:12:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5336
Registrován: 6-2016
Petr_Šimral: Já už jsem tam dlouho nebyl, a v paměti straší info, že se v Rudolticích před 45 lety přestupovalo.
Pakliže se jezdí přímé vlaky z/do Třebové, tak je to jasné. Ale stejně se to do té Regíny nevejde[biggrin]
Neděle, 01. srpna 2021 - 12:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10145
Registrován: 5-2007
HK: Asi každý žijeme v jiném světě
A koľko je kilometrov tých ciest II. triedy?

Třeba nacpat mobilku do Regíny, aby mohla zajet např. do Rudoltic?
Do Třebovej ju potom dotiahnu? A všimnite si, že už ste s diskusiou zasa niekde úplne mimo...

a stavem rekonstrukce mé "domácí" tratě 171 opravdu hodně kaká
Ale tá 171 sa doň dostala práve preto, že sa riešila prístupom, ktorý tu Vy požadujete. Chápete to? [uhoh]

PŠ: Už som to tu kedysi spomínal. Ja sa nebavím po PZB, LZB, SHP, MIREL. Ja sa bavím o elektronickom zabezpečovači, predpokladám od AŽD, pre trate Správy Železnic, nejakom polozjednodušenom LZB pre trate ŽSR, EbiCabe do Poľska a niečom podobnom od Thalesu na MÁV. Pretože tak nejak by to dopadlo, keby ETCS nebolo. [kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Neděle, 01. srpna 2021 - 14:04:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14082
Registrován: 5-2004
Třebová - Lanškroun/Zábřeh jezdily štádlery. To už neplatí?

Jinak se to blíží do stavu kdy bude ETCS do každý prdele, akorát tam nebude nic jezdit protože ETCS a cena.

A samozřejmě i poklesne ochota publika akceptovat investice do "kolejí" když krom koridorů a dejme tomu okresních měst (s cílem v nich, ne třeba v satelitu okolo) bude zbytek dostupný jen auty po silnicích.
Neděle, 01. srpna 2021 - 14:25:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5337
Registrován: 6-2016
Asdf: "A koľko je kilometrov tých ciest II. triedy?"

Nejde o celkovou délku, ale opravu totálně rozesraných úseků, mostů a propustků.

Regínu do Rudoltic jsem již vysvětlil Petru Šimralovi[biggrin]

Ohledně 171 naprosto nechápu, protože se za 30 let nevyřešilo prakticky NIC DŮLEŽITÉHO!!! Opravy podmáčených úseků, náhrada KO u PZZ počítači náprav a reko silniční části přejezdů (u nás nadvakrát, protože první řešení bylo GH). V poslední době most v Letech a nyní v Radotíně, a v Berouně fekální koleje. To (jak by řekl Cimrman) "není mnoho" pro tak vytíženou trať, která má "vytáhnout" lidi z příměsta z aut a dostat je do vlaků...

Dneska to už jede, trochu víc, to je pravda. Ale světlo na konci tunelu (dokončení) je tam, kde se sbíhají rovnoběžky. Vzpomínáte na ty kecy o tunelu Praha - Beroun a až po něm reko 171? Já velmi dobře!!!
Neděle, 01. srpna 2021 - 14:34:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5338
Registrován: 6-2016
Petr_vlček: Já jsem tam viděl v roce 2019 (cyklovýlet s vnukem) Regínu, z Lukové (u Rudoltic v Čechách). Dnešní vozový park jsem nestudoval.
Neděle, 01. srpna 2021 - 14:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11378
Registrován: 5-2002
ad honzaklonfar: Regínu do Rudoltic jsem již vysvětlil Petru Šimralovi

Tam jste vysvětlil jediné. Že tam prostě nepojede a na mnoho dalších tratí taky ne...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Bkp
Pondělí, 02. srpna 2021 - 09:24:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8662
Registrován: 8-2003
No, Panter 2011 bez ETCS stojí podobně, jako Panter 2012 s ETCS. Samozřejmě podobně s výhradou faktu, že každé výběrko je unikátní a ceny nejsou porovnatelné jako momentální cena mlíka v Kauflandu a Tescu. Takže to jaké míry jde u toho ETCS o to že je drahé samo o sobě, nebo že je drahé ho zpětně zabudovat do již provozovaných vozidel?
Pondělí, 02. srpna 2021 - 14:07:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5339
Registrován: 6-2016
Petr_Šimral: ???

"Pakliže se jezdí přímé vlaky z/do Třebové, tak je to jasné" - doplním tedy, že pro takový úsek mobilka být musí.

"Ale stejně se to do té Regíny nevejde[biggrin]" - na tom s dovolením budu i nadále trvat. O tom zda pojede/nepojede jsem se nezmiňoval. To rozhodnou jiní, lepší...
Pondělí, 02. srpna 2021 - 14:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11381
Registrován: 5-2002
na tom s dovolením budu i nadále trvat.

Však si trvejte. Na tom nic nestojí ani nepadá [biggrin]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 02. srpna 2021 - 14:40:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5340
Registrován: 6-2016
Asdf: Tak jsem se dočetl, že do "Mšenky" se vrazilo cca 400 melounů (včetně zabzař). A u "obnovy" místních komunikací to v Černošicích vychází na cca 7 melounů na 1 km. Abychom měli ty omrvinky trochu kvantifikované. U silnic II. a III. třídy to bude mimo obce trochu míň (vyjma mostů), nejsou chodníky a vjezdy...
Pondělí, 02. srpna 2021 - 22:29:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10147
Registrován: 5-2007
honzaklonfar:
Tak jsem se dočetl, že do "Mšenky" se vrazilo cca 400 melounů
Inak Mšenka je špecifický prípad. Tú trať, práve s poukazom na nákladnosť obnovy, chcel úplne každý orgán, ktorý tu za to kritizujete, namiesto opravy zrušiť rovno. Kraj, SŽ, všetci, maximálne nejakí starostovia boli proti. "Ľudia" si to rôznymi petíciami "vykričali" a potom tým nejazdili. A ostatne Mšenka ani nie je na zozname tratí na (úplné) zatvorenie.

Černošicích vychází na cca 7 melounů na 1 km
Len do prvej umelej stavby.
Úterý, 03. srpna 2021 - 13:39:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6562
Registrován: 12-2004
Asdf: Ta petice byla hlavně o fanoušcich železnice a přes OSŽ zaměstnance ČD, kteří kolikrát ani nevěděli, kde nějaké Mšeno vlastně je, ale proč nepodepsat, že....[crazy]
Středa, 04. srpna 2021 - 20:43:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5343
Registrován: 6-2016
Pisálkové se zase vyznamenali...

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ctk-se-omlouva-spolecnosti-rail city-vysehrad-s-r-o-za-nepravdivy-clanek/2073140
Středa, 04. srpna 2021 - 22:15:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3018
Registrován: 8-2010
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/srazka-vlaku-u-domazlic- je-vysledkem-stavu-zeleznice-v-cesku-tvrdi-nemci-40368159#dop_ab_ variant=1&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=WFiGj EKdMHh-202108042011&dop_id=40368159&source=hp&seq_no=1&utm_campai gn=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Středa, 04. srpna 2021 - 22:26:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10155
Registrován: 5-2007
P.R.A.: Tak my sme sa tu to "riešenie z Nemecka" rozhodli prebrať už v 90. rokoch, akurát (nielen) oni ho potom poslali na 20 rokov k ľadu...
Středa, 04. srpna 2021 - 22:46:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11388
Registrován: 5-2002
ad P_r_A a asdf: Pánové, jste dostatečně chytří, abyste se dokázali nad touto statistikou zamyslet.

Je pravdivá.
Ale neukazuje míru nehodovosti na železnici v CZ, ale ukazuje něco jiného...

Naše země se až neuvěřitelně chlubí tím, že má nejvíce železničních tratí.
A současně více jak 80% osobní železniční dopravy realizujeme na méně jak dvaceti procentech tratí. K tomu stůněme na zoufale nízkou skutečnou obsaditelnost prostředků osobní dopravy, ale oskm počítáme ze sedadel, nikoliv z reálného obsazení.
Zrovna léta 2009 - 2018 byla z pohledu mrtvých cestujících velmi dobrá, nespadá tam ani Studénka 2008 a ani roky 2020 a 2021...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 04. srpna 2021 - 22:55:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10156
Registrován: 5-2007
P.Š.: Súhlasím, preto nekritizujem tú štatistiku, akurát sa pozastavujem nad jedným zo záverov, z ktorého úplne zbytočne srší snaha si kopnúť.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Středa, 04. srpna 2021 - 23:06:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 365
Registrován: 10-2018
Petr_Šimral:
"A současně více jak 80% osobní železniční dopravy realizujeme na méně jak dvaceti procentech tratí. "
Ano, tomu se myslim řiká "Paretovo pravidlo". To funguje všude a ve všech oborech lidskýho hemžení.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 13:06:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3021
Registrován: 8-2010
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/doprava/nehoda-domazlice-ohl asy-nemecko/r~a9d7600ef5c311ebad06ac1f6b220ee8/?utm_source=volnyH P&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktu alne
Středa, 11. srpna 2021 - 17:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5358
Registrován: 6-2016
https://zdopravy.cz/vyrazene-tramvaje-z-ostravy-skoncily-na-nadra zi-u-jizery-majitele-sni-o-prestavbe-na-plyn-a-provozu-pod-sjezdo vky-88813

Zvonku to vyzerá, že já se už ke sjezdovkám v Rokytnici plynovou tramvají nepodívám...
Středa, 11. srpna 2021 - 19:49:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14121
Registrován: 5-2004
Tam je tolik důvodů k nerealizaci od technických přes provozní po ekonomické že to vyjde nastejno tam chtít postavit Maglev[biggrin]

Koho to bude vozit?
Pokud to pojede z Jablonečka do Rokytnice (což nepojede protože těžko někdo kdy povolí do silnice kde jsou dva jízdní pruhy a mnohde není ani chodník, ba kus je 1/14 vložit šíny) tak "místní frekvence od vlaku". Asi 5-15 lidí co dvě hodiny...

Pokud by to mělo vozit lidi k lanovce (v zimě lyže, v létě kola), pak to místní frekvence nezachrání. Zachránilo by to mít zákaz do Rokytnice pro IAD což neprojde. Už proto, že by tím přišel provozovatel parkovišť o vejvar a hlavně - není kde udělat kapacitní parkoviště. V Rokytnici u nádraží moc místa není (a blbej vjezd z 1/14, v Jablonečku jakbysmet (a pokud už tam parkoviště je tak ho město bude chtít pro míéstní středisko...).

Nehbližší prostory "podle vody" jsou pak někde mezi Sytovou a Víchovou.... Což je zcela k hovnu pro přijedší od Mejta (Liberec a Polsko).

No a nahradit reko šukafon (v budoucnu možná reginu) tétrojkou taky asi nadšeí nevyvolá. I když taková T3 s vysokejma sedačkama, policema na zavazadla, hajzlíkem atd by bylo dobrý šoto a jezdili by na to asi koukat lidi zdaleka[proud].

Mch čím ta T3 bude v zimě topit? Klima v jizerskám oudole při otvíracích oknech a deklech ve střeše netřeba, o to víc ale topit v zimě třeba. To aby z toho agregátu šlo tak 15-20 kW na topení v jednom voze aby to nebylo "na bundu".

Jestli ono by nebylo jednodušší udělat zastávky kde by se hodily (Dolní Martinice, Jilemnice město někde u bejvalý Normy s přestupem na busy, Pžívlaka u lávky ze bejvalou fabrikou v Poniklý, Maříkov u silnice do Dušnice a Jablonec město u přejezdu u náměstí), dát pár PZZ aby se nejezdilo kvůli rozhledu 10-20 a nekončit provoz už kolem sedmý večer....

Jo, on kdysi existoval snad i projekt na elektrickou úzkou od nádraží Rokytnice ukončenou někde v místech parkoviště pod někdejší SEBOU11. Nerealizovalo se to ani v době před více než 100 lety kdy se v severním pohraničí podobné malodráhy stavěly...
Mladějov
Středa, 11. srpna 2021 - 20:02:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16671
Registrován: 3-2007
Topit bude přece plynem, wawky se pořád prodávaj..

Teda mně to celý připadá jako nějaká hra dětí, tohle přece nemůžou myslet dospělí lidi s nějakým právním a předpisovým povědomîm vážně..
Středa, 11. srpna 2021 - 22:13:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14122
Registrován: 5-2004
Jako uprimne - jeste bych nejak zkousnul pokus o tramvaj Vrchlabi - Svindl nebo Svoboda - Pec kde by to mohlo davat dopravni (ekonomicky tezko) smysl pri tamnich zimnich uzavirkach kvuli preplneni iad. To by ale muselo mit samostatny teleso...

Plynem - vlastnim? [biggrin]

Takovej moderni Blm co tam pamatuju s kamnama kdyz je ted to uhli fuj.

Jeste by tu t3 mohli predelat na drevoplyn jako za valky...
Mladějov
Středa, 11. srpna 2021 - 22:29:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16673
Registrován: 3-2007
Tramky maj být na zemní plyn, takže s wawkama no problem.
Ale vypadá to vážně bizarně, T3 narvaná v topírně [crazy]
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 17:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5362
Registrován: 6-2016
Furt se něco děje:
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/konec-rozcestniku-na-nadrazi ch-drahy-chteji-po-spolku-turistu-penize-40368847

To bude vejvar, jestli se to podaří... Koho to mohlo napadnout???
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 18:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 6-2016
Selhal systém, řekl soud a osvobodil strojvůdce vykolejeného vlaku (odemčený článek)

Okresní soud v Chebu osvobodil strojvůdce, který vykolejil s nákladním vlakem u Mariánských Lázní v létě 2019.
Pátek, 13. srpna 2021 - 15:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 11-2005
Podvody s malou železnicí:
Policie u obviněného zajistila modely vláčků v milionových hodnotách

Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Pátek, 13. srpna 2021 - 18:28:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4765
Registrován: 9-2003
Miram: Není to zdejší multimilionář, překupník domén a eshopů, co tady furt shání levné jízdenky?
NOBLE BRICKS
Sobota, 14. srpna 2021 - 17:29:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5366
Registrován: 6-2016
https://zdopravy.cz/kraj-bez-kilometru-elektrifikovanych-trati-ne chava-proverit-zadratovani-pod-jizerskymi-horami-89076
Pondělí, 16. srpna 2021 - 21:30:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3030
Registrován: 8-2010
https://ct24.ceskatelevize.cz/plzenskykraj/3355830-po-srazce-vlak u-u-domazlic-starostove-pozaduji-vystavbu-dvoukolejne-trati
Pondělí, 16. srpna 2021 - 21:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4558
Registrován: 11-2008
Starostové požadují [lol][lol][lol].... Ale kdyby se žádná nehoda nestala a dráha chtěla stavět druhou kolej, tak ti samí starostové budou protestovat proti stavbě, že přinese hluk, zábor půdy, možná zbourání některých nemovitostí a další nesmyslné důvody ....[lol][lol][lol][lol][lol][lol]
Pondělí, 16. srpna 2021 - 22:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5375
Registrován: 6-2016
https://zdopravy.cz/nadeje-pro-lokalky-je-na-svete-v-britanii-dok oncili-prototyp-lehkeho-motoraku-89218

Bude v tom typizované místo pro instalaci ETCS?
Pondělí, 16. srpna 2021 - 22:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11430
Registrován: 5-2002
Mohlo by. S ETCS jsem se v Anglii na lokálce potkal už v roce 2015.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 16. srpna 2021 - 22:59:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10169
Registrován: 5-2007
honzaklonfar: No, keď sa chvália, že to plní TSI, tak snáď...
Středa, 18. srpna 2021 - 17:59:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4089
Registrován: 9-2007
Jiný kraj, jiný mrav [satan]
Z Ústecké strany hranice
a
Ze středočeské strany hranice
Neděle, 22. srpna 2021 - 20:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 416
Registrován: 5-2020

Dlouhodobě mi přijde, že Ústecký kraj provozuje železniční dopravu hodně dobře a je jí i nakloněn...
Neděle, 22. srpna 2021 - 22:30:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11463
Registrován: 5-2002
Pánové už zapomněli, že Ústecký kraj má redukce podobné kraji Středočeskému dávno za sebou?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pikehead
Čtvrtek, 26. srpna 2021 - 09:10:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7571
Registrován: 3-2007
Zapomněli, lokálkofilové nebývají úplně nejbystřejší jedinci.
Pátek, 27. srpna 2021 - 13:57:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5412
Registrován: 6-2016
Něco pro jemné drážní šmekry:

27. 8. 2021, 20:15Prima COOL
Film USA (2010)
stereo vysílání, High Definition

Režie: T. Scott
Hrají: D. Washington, Ch. Pine, R. Dawsonová


73 %

Akční thriller USA (2010). Obrovský vlak plný nebezpečného toxického nákladu se řítí nezadržitelnou rychlostí směrem k ostré zatáčce v hustě osídlené části města, kde mu hrozí vykolejení. Zastavit ho může jen dvojice odvážných strojvedoucích, která se nebojí riskovat život. (90 min)

Masivní lokomotiva bez obsluhy, které přezdívají Bestie, a téměř kilometr dlouhý nákladní vlak bez posádky plný toxického nákladu se řítí zběsile krajinou k hustě osídlené oblasti. Je téměř nemožné jej zastavit – vše, co se mu postaví do cesty, se vypaří. Bývalý inženýr a mladý průvodčí mají riskantní plán – čekají na Bestii na dalším vlaku ve snaze ji zastavit a zachránit tak nedaleké město před ničivou katastrofou…

Snad se vydržím chvíli koukat, těším se na unikající páru z teplovodů v ulicích (to musí být v každém americkém akčním filmu)[biggrin]
Pikehead
Pátek, 27. srpna 2021 - 15:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7573
Registrován: 3-2007
Děkujeme za neobvyklého TV průvodce a doporučujeme příště uvést i název filmu. Jen pozor, bývalý inženýr ve filmu není člověk, kterému ČVUT odňalo titul za dodatečně zjištěné opisování, ale je to bývalý strojvedoucí.
Pátek, 27. srpna 2021 - 17:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24959
Registrován: 5-2002
Pike: bývalý inženýr ... je bývalý strojvedoucí
No jo, to jsou ty "humanitní" překlady.
Já onehdá běsnil při nějakém Danu Brownovi, když jsem z audioknihy slušel perly, jako "data z kamery, napájené optickým kabelem, byla vedena do miniaturní silikonové destičky", popřípadě dramatické líčení, kterak "čepele helikoptéry" prořezávaly vzduch.
A v seriálu o architektuře Vatikánu zase měli v zahradách pořád nějaké struktury...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Pátek, 27. srpna 2021 - 17:31:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7574
Registrován: 3-2007
Jojo, to jsou perly. Důvěru v české překlady jsem ztratil u českého překladu nejznámější ekonomické učebnice z devadesátek, kde bylo křestní jméno Judge poctivě přeloženo (naštěstí kontext prozradil, že to je kravina). Proto u masové literatury kupuju radši anglický originál - dá se v pohodě sehnat, dokonce i na hlavním nádraží mají slušně zásobenou sekci, jinak Megaknihy.

Jsou samozřejmě světlé výjimky u vydavatelství zaměřených více umělecky, ti mají první ligu překladatelů, kde zřejmě stále platí, že top 10 českých překladatelů má o dost lepší jazyk než top 10 česky píšících spisovatelů...
Neděle, 29. srpna 2021 - 21:09:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8376
Registrován: 1-2007
Zavedení zabezpečovacího systému ETCS bude stát 46 miliard. Poprvé bude nasazen za dva roky
Neděle, 29. srpna 2021 - 22:29:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5238
Registrován: 4-2003
Pikehead:
"Jen pozor, bývalý inženýr ve filmu není člověk, kterému ČVUT odňalo titul za dodatečně zjištěné opisování, ale je to bývalý strojvedoucí."
Zmatky se slovem "engineer" se objevily i v seriálu M*A*S*H, kde padla zmínka o jednotce inženýrů. Pochybnosti zesílily, když její příslušníci měli základní hodnosti, což u vysokoškolsky vzdělaných osob nebývá. Pak mi došlo, že jde o jednotku ženistů, kdy engineer znamená mj. i ženista. Občas je třeba provést obrácený překlad, aby člověk pochopil.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pondělí, 30. srpna 2021 - 07:12:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24972
Registrován: 5-2002
Pike: kde bylo křestní jméno Judge poctivě přeloženo
Jinde zase povýšili název na jméno: "Zde kancelář Districta Attorneyho"...
A známá hláška (tuším z filmu Bitevní loď): "Ruddere, otočte loď doprava!"
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 30. srpna 2021 - 09:29:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 376
Registrován: 10-2018
Alebo klasik "Kto je generál Failure, a prečo čítá môj pevný disk?".
Pitomostí v lokalizaci Windows a Office je taky spousta, ale už si lidi zvykli.
Pondělí, 30. srpna 2021 - 11:46:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5418
Registrován: 6-2016
Jedno "veselo" z Česka - aneb svezte se vlakem, bude sranda[biggrin]

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/spicimu-ve-vlaku-z-budejovic- nastrikali-do-rozkroku-vonavku-a-zapalili-kalhoty-utrpel-popaleni ny-40370499

Ten vůl, který to zapálil by zasloužil silnější potrestání, třeba nitroředidlem!
Pondělí, 30. srpna 2021 - 11:57:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8377
Registrován: 1-2007
Vlaky mezi Přerovskem a Vsetínskem po opravě trati zdvojnásobily rychlost

Středočeský kraj trvá na rušení lokálek. Ministerské memorandum odmítl jako vágní

(Příspěvek byl editován uživatelem mouka.)