Diskuse » Železnice » Osobní dálková doprava » Archiv diskuse Osobní dálková doprava do 31. 8. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Osobní dálková doprava do 31. 8. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Bkp
Úterý, 06. dubna 2021 - 13:35:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8615
Registrován: 8-2003
Alex7:
To jste vážně tak nechápavej, nebo si tu děláte srandu?
Zábřeh je na přirozené cestě dálkových vlaků typu Cracovia, Havlíčkův Brod není. Chápete ten rozdíl?
Rychlíky v dnešní době (ze zcela logických důvodů) fungují jako rychlá regionální doprava. To vyžaduje určitou pravidelnost, kdy např. cestující dojíždějící z Čáslavi do Prahy nebude řešit, který vlak pokračuje do Prahy a který do Mělníka. Mimochodem, u této linky je podle pár let starého sčítání denní obsazenost cca 2300 lidí mezi Brodem a Světlou a skoro 7000 lidí mezi Kutnou Horou a Kolínem. Co z toho vyplývá, si jistě každý domyslí sám.
Tam kde převažuje rychlá regionální doprava není poptávka po službách typu jídelní vůz. Jinými slovy, pokud někdo využívá Krušnohora pro dojíždění cojávím z Klášterce do Mostu, tak nepůjde do jídelního vozu kvůli tomu, že vlak v průjezdném modelu neukončí jízdu v Praze, ale ve Veselí nad Moravou.
To jen když vypíchnu ty největší nesmysly.
Úterý, 06. dubna 2021 - 14:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 386
Registrován: 6-2016
Bkp:
"To jste vážně tak nechápavej, nebo si tu děláte srandu?
Zábřeh je na přirozené cestě dálkových vlaků typu Cracovia, Havlíčkův Brod není. Chápete ten rozdíl?"
No rozdíl je akorát v tom, že přes Zábřeh jezdí dálkové vlaky trvale a přes Brod dočasně. Jízdní doba Praha-Ostrava (Pendolino) a Praha-Brno (přes Vysočinu) je zhruba stejná, společné znaky v tomto příkladu jistě jsou.
Bkp:
"Mimochodem, u této linky je podle pár let starého sčítání denní obsazenost cca 2300 lidí mezi Brodem a Světlou a skoro 7000 lidí mezi Kutnou Horou a Kolínem. Co z toho vyplývá, si jistě každý domyslí sám."
7000 lidí je dost, [coze] čekal bych tak 4-5 tis., v roce 2011 jezdilo přes Vysočinu zhruba 2000 osob/denně. Ranní špičky se průjezdní model vůbec nedotkne, ráno vlaky začínají jízdu a jezdí včas. Odpoledne mohou některé dojíždějící odradit zpožděné spoje z druhého konce republiky, v krajním případě se při těch nejhorších výlukách mohou ramena dočasně rozlomit.
Bkp:
"Tam kde převažuje rychlá regionální doprava není poptávka po službách typu jídelní vůz. Jinými slovy, pokud někdo využívá Krušnohora pro dojíždění cojávím z Klášterce do Mostu, tak nepůjde do jídelního vozu kvůli tomu, že vlak v průjezdném modelu neukončí jízdu v Praze, ale ve Veselí nad Moravou."
Opět máte pravdu. Na Vysočině já jídelní vůz ani nepožaduji, protože dobře vím, že Brod a Žďár restauraci neuživí (byť projet se ve WR jako v roce 2005 by se mi moc líbilo). [jidlo] Minibar na R9 bohatě stačí. Karlovy Vary jsem záměrně uvedl proto, že navzdory svému významu nemají žádný přímý vlak jinam než do Prahy (kromě Pendolina v nevhodných časech). Tam si myslím, že by se jídelní vůz mohl uživit, pokud by se Českým drahám podařilo přitáhnout návštěvníky Varů ze severních, východních Čech a z Moravy (z Prahy se jezdí busem).

O nějaké formě občerstvení by se dalo uvažovat na trase Brno-České Budějovice, jenže tam rychlíky mimo sezónu vozí vzduch, takže tato možnost padá. A odkud volné jídelní/bistrovozy vzít? Z Jižních expresů, které jsou od října 2020 téměř zrušeny (část nechat na Ex7/R17, část převést na R15).

(Příspěvek byl editován uživatelem Alex7.)
Bkp
Úterý, 06. dubna 2021 - 15:03:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8616
Registrován: 8-2003
Alex7:
A globální oteplování je způsobeno úbytkem pirátů. Jen pastafariáni to myslí jako vtip, zatímco vy to naivní srovnání Zábřehu a Brodu myslíte vážně.
Jinak to je dost dojmologická diskuze, pokud se Českým drahám podaří přitáhnout návštěvníky Varů... Máte ponětí, kolik a odkud jezdí lidí do Varů, že takto navrhujete, nebo to je jen cestování prstem po mapě?
Úterý, 06. dubna 2021 - 15:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 387
Registrován: 6-2016
Bkp:
"Jinak to je dost dojmologická diskuze, pokud se Českým drahám podaří přitáhnout návštěvníky Varů... Máte ponětí, kolik a odkud jezdí lidí do Varů, že takto navrhujete, nebo to je jen cestování prstem po mapě?"
No pokud bude průjezdní model, tak to přitáhne pár jednotlivců z Pardubic a Olomouce, žádné velké davy to nebudou. Rychlíkem R15 jsem jednou jel v (skoro) celé trase, mezi Vary a Chomutovem jel skoro prázdný, tudíž nějaký prostor pro přitáhnutí nových cestujících asi existuje.

Každopádně je špatně, že z největšího českého lázeňského města je tak mizerné spojení kamkoliv po kolejích (nejen do Česka, ale i do Německa) a přímé spoje jedou akorát do Prahy a jednou denně do Ostravy. To samé Teplice. Jídelní vůz mohou na R15 uživit Severočeši jedoucí do Prahy, Ústí + Teplice + Most + Chomutov mají přeci jen víc obyvatel než Brod + Žďár (ale také o něco nižší kupní sílu, to je fakt).

(Příspěvek byl editován uživatelem Alex7.)
Bkp
Úterý, 06. dubna 2021 - 16:21:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8617
Registrován: 8-2003
Váš problém je v tom, že na to jdete opačně - nadefinujete si, co chcete (průjezdní model, přímé náhodné výstřely, jídelní vůz) a sháníte pro to argumenty. Správný postup je opačný - pochopit situaci a najít pro ni vhodné řešení.
V našem případě to znamená pochopit, že naprostá většina (řekněme kolem 85 %) cestujících vlaků jako Krušnohor, Vysočina nebo Valašský expres jede do Prahy a nepokračuje dál. Tuto část cestujících je potřeba podchytit jako první a nevymýšlet hovadiny jako pokračování vlaku od Havlíčkova Brodu do Mělníka a přestup na Prahu, nebo klasické rozvážení zpoždění průjezdným modelem. Až potom uvažovat o drobcích typu Karlovy Vary - Olomouc, kde přestup je holt menší zlo. Ano, nepřitáhnutí pár cestujících přímým vlakem a menší vytížení v podkrušnohoří je menší zlo než zpozdit odpolední vlak vycházející z Prahy.
Úterý, 06. dubna 2021 - 16:53:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 388
Registrován: 6-2016
Bkp:
"Váš problém je v tom, že na to jdete opačně - nadefinujete si, co chcete (průjezdní model, přímé náhodné výstřely, jídelní vůz) a sháníte pro to argumenty. Správný postup je opačný - pochopit situaci a najít pro ni vhodné řešení."
Máte pravdu, vystihl jste mě naprosto přesně. [coze] Holt u (mnohých) šotoušů to tak bývá, že nejprve mám zadání a až pak pro to sháním argumenty.

V tomto případě jsem chtěl návrat přímých spojů, podíval se do JŘ, které linky se dají propojit, následně koukl do oběhů, v kterých časech se dají spoje propojit. Pak jsem to hodil do Excelu a teď tady pro to sháním argumenty. [lol] Na druhou stranu, když jsem ve stejnou dobu snil o nočních vlacích, tak jsem částečně čerpal ze statistických dat (cestovní ruch, menšiny). Až budou příští rok výsledky letošního sčítání, mohli bychom data využít pro plánování nových přímých spojů (na regionální, národní i mezinárodní úrovni). [happy] Ale to už jsem od tématu trochu odbočil.
Úterý, 06. dubna 2021 - 19:59:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15998
Registrován: 10-2004
Alex7: No, ještě bych si zkusil nakreslit oběhy torza těch linek, ze kterých vypadly příslušné spoje a porovnat si celkové vypravení. A ve druhém kole bych doporučil nakreslení souborů pro výběrová řízení, která dřív nebo později přijdou. Výsledkem zřejmě bude zjištění, že nejlepší bude smysluplné linkové řešení tak, že buď se propojí 2 linky jako celek, nebo ty 2 linky zůstanou samostatně.
Úterý, 06. dubna 2021 - 20:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14200
Registrován: 8-2004
Alex7:
"rozdíl je akorát v tom, že přes Zábřeh jezdí dálkové vlaky trvale a přes Brod dočasně"
Neřekl bych "akorát v tom", ale "právě v tom".
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 04. května 2021 - 20:23:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5129
Registrován: 9-2007
Zajímavý příspěvek (v angličtině) na téma noční dopravy. [happy]
Neděle, 16. května 2021 - 20:37:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170
Registrován: 8-2017
Jak to je s povinnou rezervací místa k sezení u vlaků "v závazku" ? Může být celý vlak povinně místenkový, když jede na objednávku MD, nebo kraje ?
Neděle, 16. května 2021 - 22:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 562
Registrován: 5-2007
Dotaz: Ne. Dokonce u vlaků jedoucích v závazku musí být několik míst, na které nelze pořídit místenku (tuším 6 míst - 1 kupé?)
Upozornění pro cestující: Příčinou zpoždění je obrat soupravy od zpožděného vlaku. <img src="https://www.k-report.net/discus/clipart/vypravci.gif" border=0>
Pondělí, 17. května 2021 - 10:24:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 171
Registrován: 8-2017
Může tedy být u těchto vlaků část vozů, například 4 povinně místenkové a 2 bez místenek ? Může v takovém případě cestující bez místenky si sednout do vozu místenkového , když tam jsou místa volná a ve vozech nemistenkových je plno ?
Pondělí, 17. května 2021 - 10:25:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14685
Registrován: 8-2012
Může v takovém případě cestující bez místenky si sednout do vozu místenkového , když tam jsou místa volná a ve vozech nemistenkových je plno ?
Jedině se souhlasem "průvodčího" (ať už se nazývá jakkoli), popř. podmíněném zakoupením místenky.
電車オタク
Úterý, 18. května 2021 - 12:44:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 172
Registrován: 8-2017
A kolik stojí samostatná místenka u vlaku, který provozuje RegioJet v rámci "závazku" ? Známý si stěžoval, že na jízdemku IDS ho nechtějí průvodčí pustit do vozu, který prý je povinně místenkový, i když je poloprázdný. A zbývající dva, která prý jsou vyhražena pro cestující jedoucí na měsíční jízdenku ODS, jsou pravidelně přeplněná. Musel tento vůz opustit ( i když v něm bylo více jak polovina míst volných ) a jít na stojáka do těch dvou plných.
Úterý, 18. května 2021 - 13:43:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4569
Registrován: 9-2003
To je správně. Do jedničky taky nesmíte bez jízdenky do jedničky, i když je dvojka plná.
NOBLE BRICKS
Úterý, 18. května 2021 - 15:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13937
Registrován: 5-2004
A nabidli mu k te jizdence ids dokup mistenky? Jako tomu je pri prestupu do jednicky s nabidkou doplatku?

Asi by to chtelo tlacit na posileni soupravy pres koordinatora ids.
Úterý, 18. května 2021 - 16:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9490
Registrován: 5-2002
Předpokládám, že místenkový vůz pak nebyl v rámci závazku a dopravce i tak splnil zadání na zajištní integrované dopravy (počítal se mu o jeden vagón kratší vlak).
Úterý, 18. května 2021 - 16:30:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 173
Registrován: 8-2017
Tady nejde o přestup do vyšší vozové třídy. Ale o to, že na lince Brno - Ostrava jezdí rychlíky ve kterých má platit i jizdenky IDS, Ale dopravce má pro cestující vyhrazeny jen dva vozy, které jsou pravidelně ve špičce přeplněné. Zatímco ty ostatní poloprázdné. Známý jezdí denně a tak má časovou jízdenku IDS. Kupovat si každý den jednotlivé jízdenky na každou jízdu, to je cenově nevýhodné. Dopravce žádné "měsíční" jízdenky nenabízí.
Úterý, 18. května 2021 - 16:44:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 174
Registrován: 8-2017
V oficiálním jízdním řádu na stránkách Správy železnic, i na vyhledavači IDOS je u vlaků RJ v trase Brno - Vyškov ( - Bohumín ) uvedeno, že ve vlaku platí i jízdenky IDS JMK a do označených vozů možno koupit místenku. To znamená, že není povinná. A když je místo volné, může ho cestující v jiných vlacích obsadit. V případě, že přijde cestující s místenkou, je povinnen ho uvolnit. Přesto z "označených" vozů jsou cestující s jízdenkou IDS u dopravce RJ vykazovány. Je to oprávněné, když ten vlak je tzv. "v závazku" ?
Pondělí, 07. června 2021 - 00:37:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2503
Registrován: 7-2008
Bkp: Tady si dovolím danou věc rozdělit na více částí. Stavění odkloněných vlaků přes Vysočinu v Havlíčkově Brodě je nesmysl. Toto by přineslo více škody, než užitku.

Jiná věc je, že by vlaky R9 jezdily každé dvě hodiny a v mezičase by jezdily vlaky, které by se odchylovaly, ale spíš než přesměrované na Mělník (i když i ta možnost tu konečně je), bych zvážil směřování od Prahy do Jihlavy nebo více zastávek jižně od Kutné Hory, na zvážení je hlavně Církvice a Vlkaneč, možná i Okrouhlice a Havlíčkův Brod-Perknov.

Ale zase, musíme počítat, že i když je vytížení z Brodu do Ždáru relativně slabé, nejsem si jist, zda by tam stačily rychlíky co dvě hodiny a v mezidobí v silnějších časech Sp ze Žďáru, opět se zastávkami navíc (Kuřim, Osová Bitýška). Další věc je, že frekvence Brno-Kutná Hora nebo Tišnov-Praha jezdí tudy hlavně v této době a po dokončení opravy 260 bude jezdit zase přes Třebovou, takže by vlaky skrz Vysočinu jen po dvou hodinách dávaly smysl až potom.

Pokud jde o propojení ramen (Jihlava-)Havlíčkův Brod-Kolín a Kolín-Ústí nad Labem západ, tam by těch cestujících skrz bylo málo a z velké části na úseky jako Kutná Hora-Poděbrady. Větší logiku by mi dávaly osobáky Kutná Hora město-Nymburk v době, kdy bude dokončená elektrizace na město.
Pondělí, 07. června 2021 - 11:27:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 895
Registrován: 7-2017
Všd: Stavění odkloněných vlaků přes Vysočinu v Havlíčkově Brodě je nesmysl.

A to jako proč ? Když už přes ten Havlbrod pojedou, tak by tam měly zastavit. Aglomerace Havlbrod-Jihlava není zas tak malá (takových 80 tisíc duší doromady dá).
Pondělí, 07. června 2021 - 12:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16152
Registrován: 10-2004
Všd: Problém současné R9 je v tom, že je zde mizerný oběh souprav. Špičkové posily odjedou třeba jen jeden vlak, či jeden pár za den a zbytek prostojí. V okamžiku, kdy půjde linka do výběrového řízení a budou na ni požadována novější vozidla, dojde k tomu, že stojící soupravy linku dost prodraží. Tady bude potřeba hledat řešení, jak soupravy optimálně využít.
Myslím si, že tady bude zásadní rozhodnutí, zda jezdit na úseku Havlíčkův Brod pouze po dvouhodině, tedy vypustit posilové vlaky zkracující intreval na hodinu a nebo napoak hledat řešení, kdy ty vlaky i na tomto úseku rozjezdit. Ale tady se obávám, že na to není potenciál a zřejmě by to znamenalo nějakou spolupráci s krajem a utlumit osobní vlaky.

ZFJ: Linka R9 je nadimenzovaná i na tu aglomeraci, proč by jejich funkci měla nahrazovat dočasné odkloněná linka?
Středa, 09. června 2021 - 12:17:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16156
Registrován: 10-2004
Z_F_J: Tak to vypadá, že příští GVD bude v Havlíčkově Brodě a Žďáru stavět Jančura.
Středa, 09. června 2021 - 22:55:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 899
Registrován: 2-2011
Zdejší všeznalci by měli Jančurovi vysvětlit, že zastavování ve Žďárech a Brodech je nesmysl a hloupost.
Bkp
Pondělí, 14. června 2021 - 11:06:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8651
Registrován: 8-2003
On snad Jančuura je vzorem správnosti? Navíc, pro něj je to jediný způsob, jak využít alespoň trochu potenciál Brodu, ČD mají R9.
Bkp
Pondělí, 14. června 2021 - 11:59:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8652
Registrován: 8-2003
Orky:
"Všd: Problém současné R9 je v tom, že je zde mizerný oběh souprav. Špičkové posily odjedou třeba jen jeden vlak, či jeden pár za den a zbytek prostojí."

Což není žádný specifický problém linky R9. Problém této linky je hlavně ve vlekoucí se rekonstrukci trati a v nasazovaných soupravách, což ruku v ruce nese dlouhé jízdní doby a tedy i neefektivní oběhy. V připravovaném výběrku hrozí, že vítězný uchazeč uspěje s modelem založeným na využití lokomotiv a vyžilých vozů, takže se ten stav zabetonuje, jakkoli šotouši budou nadšení z mašinky a exrakouských kupátek.
Vzhledem k vytíženosti linky v průběhu trasy se právě zde nabízí model založený na kratší "základní" soupravě a kapacitních posilách (spojených, nebo formou sp) v úseku cca Praha - Čáslav. Tak uvidíme.
Pondělí, 14. června 2021 - 17:48:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16166
Registrován: 10-2004
Bkp: Neefektivní oběhy jsou dány především špičkovými posilami a tomu reálné zvýšení rychlosti moc nepomůže. Zkoušel jsem si krelit oběhy tak, že vlak v Brně pojede hned zpět a nikoliv ob vlak, jako dneska, a došel jsem ke stejnému množství souprav. Co bude ve výběrku pro GVD 2026 a dále nezáleží na dopravcích, ale především na tom, co si stanoví MD. Bmz nejsou o moc mladší než béčka a obávám se, že nejde o vozy, které by měly přežít rok 2030.
Pondělí, 14. června 2021 - 20:56:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14292
Registrován: 8-2004
Orky:
"Bmz nejsou o moc mladší než béčka a obávám se, že nejde o vozy, které by měly přežít rok 2030."
To chcete zrušit až tolik vlaků?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 14. června 2021 - 21:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16167
Registrován: 10-2004
Hroch: Ne, rok 2030 je až za 9 let. Jen bych očekával, že na výběrová řízení po roce 2023 budou požadována vozidla nová. Většina Bmz z Rakouska je z konce 70. let minulého století, tzn. že jim v roce 2030 bude přes 50 let a v roce 2035 přes 55 let, tedy za zenitem. V roce 2030, kdy by mělo být vysoutěžené vše, bych očekával, že na kmenových soupravách budou nová vozidla (do stáří 10 let) a na posilách něco alá Bmz241/245 (po rekonstrukci) a 50 let staré rakouské Bmz z valné většiny v České Třebové. A upřímně, já očekávám, že ČD budou mít zlomek dotované dálkové dopravy, co teď a dost možná si vystačí s railjety, miniraljety a těmy 182 ks objednanými vozy na Budapeště.
Bkp
Čtvrtek, 17. června 2021 - 12:12:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8655
Registrován: 8-2003
Kdysi vzniklo úsloví ve stylu "nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci". Bohužel České dráhy ho neznají, jakkoli lavírovací postoj MD za to do určité míry také může.
Pokud chci efektivní dopravu, potřebuju efektivní oběhy. Na to se souprava 362 + 7 vozů opravdu nehodí, zejména pokud po cestě jsou úseky s rychlostí třeba 140 km/h, nebo stoupání 17 promile, resp. pokud je místy kombinace obého. Takže pro nějaký rozumný výsledek potřebuji nějakého toho Traxxe nebo Vectrona, a vzhledem k rychlostem obratů a kapacit koncových stanic i řídící vůz, k tomu ty ojetiny pro nějaký civilizovaný proces potřebují revitalizaci typu nové CZE nebo klima, a to už jsem na ceně nové jednotky, (tím neříkám konkrétně InterPanter), co navíc na rozdíl od té slepeniny nebude po deseti letech z poloviny zralá na generálku/odpis.
Tak co kromě fetišismu může za "úspěch" ojetin? Setřvačnost, všelijaké chování MD, co ani nedokázalo obhájit koncept souprav ve svém vlastnictví, ani nedokáže řádně a včas vypsat výběrové řízení. K tomu ČD mají určitou výši zadlužení, takže si ojetinami nejspíš pomáhají v cash flow.
Čtvrtek, 17. června 2021 - 12:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1815
Registrován: 11-2005
Je sice pravda, že většině (ne všem) Bmz táhne na 50, ale zase prošly ("za Rakouska" i u nás) různými modernizacemi jak po technické stránce (podvozky, brzdy, Vmax; CZE) tak po stránce pohodlí (klima, potahy, wifi, zásuvky), takže tu mohou 10 až 30 let (v závistlosti na řadě a stavu) klidně ještě jezdit. Ostatně, od těch Bmz241 apod se ve finále liší v máločem. S Béčky, které mají podobný věk, ale konstrukčně byly zastaralejší a dostaly jen nové potahy, se to nedá srovnávat.
Bkp
Čtvrtek, 17. června 2021 - 13:40:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8656
Registrován: 8-2003
Libcha:
Jenže to je právě to sladké mámení nízkých pořizovacích cen, nerozum. Aby tu mohly dalších "10 až 30 let" klidně jezdit (spíš každý rok míň a míň klidně) nějak rozumně, tak potřebují Vectrona/Traxxe a řidičák, v tom momentě v LCC součtu za řekněme 25 let s nějakou zcela novou jednotkou prohrají, laicky řečenou jsou dažší.
Současný provoz těch ojetin je potřeba chápat jako poměrně drahé koupení času na pořízení něčeho soudobého, ne jako variantu nějak zásadně přesahující rok 2025. Jinak to je právě ten bod, kdy hrozí neufinancovatelnost dálkové dopravy v objednávce MD.
Pátek, 18. června 2021 - 10:08:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4609
Registrován: 9-2003
Bkp: Nový CZE, klimatizace a popřípadě i okna/dveře + přečalounění + Větroň se ani náhodou nebudou přibližovat ceně nové jednotky. A rakouské Bmz jsou snad nejlepší vozy, co v Evropě vyjely na kolejnice. Přeji jim ve svém vlastním zájmu ještě dlouhý život.

(Příspěvek byl editován uživatelem S4991023.)
NOBLE BRICKS
Bkp
Pátek, 18. června 2021 - 11:00:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8657
Registrován: 8-2003
Píšu Vectron, revitalizace, řídící vůz a samozřejmě myslím i ty vozy jako takové a samozřejmě myslím taky zůstatkovou cenu po řekněme deseti letech (běžná doba na kterou jsou uzavírané smlouvy).
Bmz na svoji dobu byly dobré vozy. Jenže ta doba je pryč a ani nové čalounění nezakryje fakt, že od výměny interiéru už uplynulo nějakých 13 - 18 let a zašlost je na nich evidentní. Ano, pořád vypadají líp, než GHW ale to fakt neznamená moc.
Ostatně, jiný "hezký" případ jsou belgické lokomotivy, to taky měl být výhodný nákup a nakonec škoda slov.
Pátek, 18. června 2021 - 18:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14302
Registrován: 8-2004
Bkp:
"Kdysi vzniklo úsloví ve stylu "nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci"."
Jenže to vychází z předpokladu, že na ty nové-drahé věci bude. A mám za to, že mejdan pomalu ale jistě končí, přičemž ale na redukci rozsahu výkonů (a tedy i redukci počtu vozidel) nebude příliš vůle.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 19. června 2021 - 15:24:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16171
Registrován: 10-2004
To, že těm Bmz vyměníte sedačky a pár dalších věcí, ještě neznamená, že z nich vyrobíte nový vagón. Pořád tam v roce 2030 budou věci, kterým těch 50 a více let bude, jenže jako cestující je neuvidíte.
Mimochodem, MDČR u linky R9 ve svém dokumentu "Plán dopravní obsluhy území vlaky celostátní dopravy zásady objednávky dálkové dopravy pro období 2017 – 2021", uvádí toto, cituji:
"Špičkové vložené vlaky tuto potřebu výrazně navyšují. V současné době jsou na lince zavedeny vložené vlaky, které potřebu souprav výrazně navyšují při velmi malém proběhu. Lze uvést, že v principu rozhodné jsou pro nárůst turnusové potřeby následující vlaky: (x6) 5:00 Havlíčkův Brod – Praha, s nárůstem turnusové potřeby o 1 kmen; (x6) 7:00 Havlíčkův Brod – Praha (v pondělí z Brna, v pracovní dny ze Žďáru), s nárůstem turnusové potřeby o 1 kmen; 15:20 (x+) Brno – Praha, s nárůstem turnusové potřeby o 1 kmen a 17:20 (x) Brno – Havlíčkův Brod, s nárůstem turnusové potřeby o 1 kmen. Souhrnná potřeba souprav je tedy 9 kmenů, což by umožnilo provoz v hodinovém intervalu po celý občanský den. Je proto pravděpodobné, že s nástupem nových vozidel bude pro optimalizaci jejich proběhu nutná určitá optimalizace provozního konceptu."
MD si je tak vědomo velmi malého proběhu souprav pro špičky a je zřejmé, že od GVD 2026, kdy má být VŘ na 10 let, zřejmě bude řešeno,
Sobota, 19. června 2021 - 16:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5148
Registrován: 9-2007
Něco na téma noční dopravy - RGJ Praha - Brennero, München - București nebo Berlin - Ljubljana
D.S.
Neděle, 20. června 2021 - 09:19:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 348
Registrován: 12-2017
Vantju: Vypadá to pěkně a z ČR to trasování dává turistický smysl. Jak Jančuru nemusím, tak v tomhle mu fandím, konečně kolem sebe přestal kopat, ale snaží se najít skutečnou díru na trhu. Snad to vyjde i ekonomicky.
Pikehead
Neděle, 20. června 2021 - 09:39:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7303
Registrován: 3-2007
No ekonomicky to vyjde určitě (noční evropské spoje mají být dotované z klimatických peněz).

Ostatně Jančura od začátku nebyl nic jiného než demoverze pro objednatele. Jen v rámci demoverze párkrát zjistil, že je dostatečně šikovný a některé věci udělá i bez dotací za černou nulu, a tak je dělá. [biggrin]

Nicméně pokud by se to mělo posunout na jiný level (nové lůžkové vozy), tak jejich nákup a provoz (s 10-30 cestujícími a nulovým denním využitím) opravdu bez dotací dělat nejde. Spací vozy jsou nákladově přesný opak všech trendů, které v posledních 20 letech dopravu zlevnily (co největší kapacita, maximální utilizace míst i oběhů, samoobslužnost...).
D.S.
Neděle, 20. června 2021 - 10:06:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 350
Registrován: 12-2017
Jasně klasická lůžka jsou ekonomicky poplatná dobám minulým, kdy bylo cíleno na úplně jinou klientelu.

Ještě by mě zajímalo, jaká bude cílová stanice v Itálii, předpokládám že Brenner konečná nebude, jen to dál pojede pod hlavičkou jiného dopravce.
Pikehead
Neděle, 20. června 2021 - 10:28:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7306
Registrován: 3-2007
Je to vlak směrovaný na Poláky na lyže do Rakouska, Brenner je velká stanice s možností odstavení vlaku.

V příloze jsou kompletní jízdní řády všech linek, takže s jižním Tyrolskem máme opět smolíka. [sad]
D.S.
Neděle, 20. června 2021 - 11:04:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Registrován: 12-2017
Já tam vidím na Brenner 2 vlaky. Ten druhý z Prahy přes České Budějovice. Škoda, že to nepojede alespoň do Bolzana nebo ideálně do Verony.
Neděle, 20. června 2021 - 11:45:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5155
Registrován: 9-2007
Spací vozy jsou nákladově přesný opak všech trendů, které v posledních 20 letech dopravu zlevnily (co největší kapacita, maximální utilizace míst i oběhů, samoobslužnost...).
Je otázka, nakolik se projeví nové koncepty spacích vozů, jako třeba ten "kapslový" ÖBB. To je pořád nějakých 48-54 kapslí, pokud soudně nepočítáte s tím, že denní vlak pojede přes hranice vytížen na 100%, tak by se u těch lepších relací (např. Praha - Berlín) mohla obsazenost jednoho vozu pohybovat podobně (cca 40 obsazených míst na 66 sedadel). No a pokud mám v tu chvíli jízdenkou zaplacené místo a příplatkem zaplacené doprovodné služby související s tím, že to není sedačka, ale "kapslové lehátko", tak se můžu pohybovat někde tam, kde jsou standardní denní vlaky.
Pikehead
Neděle, 20. června 2021 - 13:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7310
Registrován: 3-2007
Kapslový koncept je poměrně klaustrofobický, ale uvidíme, co na to řeknou lidi.
Ano, obsazenost jednoho vozu by tím mohla být vyšší a srovnatelná s kupátky, ale přes den vám to Brenner podruhé neotočí a i to je v ekonomice vidět.
Neděle, 20. června 2021 - 16:09:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4643
Registrován: 5-2004
V příloze jsou kompletní jízdní řády všech linek, takže s jižním Tyrolskem máme opět smolíka. [sad]

Na spojení Čechy/Morava – jižní Tyrolsko by ta linka musela být postavená úplně jinak. [happy] Už takhle vypadají ta česká města vzhledem k časům odjezdů i příjezdů jako poněkud do počtu.
D.S.
Neděle, 20. června 2021 - 18:58:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 352
Registrován: 12-2017
Na spojení Čechy/Morava – jižní Tyrolsko by ta linka musela být postavená úplně jinak. [happy] Už takhle vypadají ta česká města vzhledem k časům odjezdů i příjezdů jako poněkud do počtu.

Však v odkazu výše je i vlak Praha - ČB - Brennero v jiných časových polohách, ale nejdříve od GVD22/23
Neděle, 20. června 2021 - 20:25:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14307
Registrován: 8-2004
Pikehead:
"V příloze jsou kompletní jízdní řády všech linek, takže s jižním Tyrolskem máme opět smolíka."
[sad]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 21. června 2021 - 12:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4977
Registrován: 6-2008
A příští rok ještě i Polsko Chorvatsko.
Takže na přímo i z Ostravy.[ok][happy]

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jancura-letos-k-jadranu-odveze -sto-tisic-cechu-za-rok-pojede-i-z-polska-167666#utm_content=fres hnews&utm_term=radim%20jan%C4%8Dura&utm_medium=hint&utm_source=

Včerejší či před včerejší rozhodnutí...

(Příspěvek byl editován uživatelem Ic540.)
Neděle, 27. června 2021 - 20:54:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 8-2004
Dnesnim dnem byl obnoven provoz nocnich vlaku s luzkovymi/lehatkovymi vozy na uzemi Danska - po 7 letech.
Ode dneska (27.6.) jezdi vlak svedske spolecnosti Snälltåget na trase Stockholm - Berlin. Na kodanske hlavni nadrazi sice nezajizdi, aby neztracel cas uvrati, ale zastavuje ve stanici Høje Taastrup.
Stockholm 16:20, Høje Taastrup 22:45, Berlin 8:52
Berlin 19:02, Høje Taastrup 6:38, Stockholm 14:20
Vlak jede od 27.6. do 5.9.

Na zimu se pripravuje vlak z Malmö pres Dansko a Nemecko do rakouskych Alp (Schwarzach-St Veit)
Středa, 30. června 2021 - 12:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5164
Registrován: 9-2007
RegioJet již prodal více než 50 tisíc jízdenek na vlaky do Chorvatska. Letos plánuje přepravit více než 100 tisíc cestujících.

„Zájem o jízdenky do Chorvatska je obrovský. Je přibližně o 60 % vyšší než v loňském roce. Očekáváme, že letos naše chorvatské spoje přepraví celkem více než 100 tisíc cestujících.“

Kde jsou řeči o tom "nezájmu o vlaky k moři" teď? [crazy][lol]
Středa, 30. června 2021 - 13:31:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 914
Registrován: 7-2017
Vantju: rušiče nepřesvědčíte. Jo a mimochodem, ten rychlík Bratislava-Wien-Split prý také nejezdí zdaleka prázdný... Takže zájem je, ne že ne. Pane Jančuro, jsou i jiné zajímavé trasy, třeba Praha-Rimini... a za rok bude opět letní sezóna[happy]
Středa, 30. června 2021 - 18:15:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 143
Registrován: 11-2017
Požaduji vlak do svého milovaného Pozzalla [proud] Je to jen 2200 kilometrů [biggrin]
Středa, 30. června 2021 - 19:08:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11277
Registrován: 5-2002
A proč si ho neobjednáte?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 08. července 2021 - 20:58:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 8-2004
Jeste doplnujici fotka k prispevku z 27.6.
HV 36571 (Stockholm C -) Malmö C - Padborg (- Berlin Hbf) projizdi stanici Ørestad
Pátek, 09. července 2021 - 09:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 917
Registrován: 7-2017
J_p: hezkýýý. Ještě ho tak protáhnout do Prahy... [biggrin][lol]
Úterý, 20. července 2021 - 23:07:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 872
Registrován: 9-2015
Četl jsem tu už dost starý příspěvek o trasování rychlíků do Hradce. Nudím se, tak si dovolím před spaním jednu fantasmagorii:
Nejlepší by bylo zavést do Hradce expresy, a sice znárodněním Leo jednotek. Poněvadž znárodňovat se teď nedá, muselo by se to znárodnění provést tak, že by se Leo motivoval k provozování těchhle expresů (Praha hl. - Pardubice - Hradec) v závazku a že by na revanš rezignoval na provoz komerčních vlaků dál na východ, takže by na 010 bylo vyžráno přibližně stejně kapacity jako dosud.
Pak by Hradec-Chlumec jezdil jen příměsto osobák. Pro Nymburk-Poděbrady by jezdil na střídačku spěšňák přes Lysou (končící buď v Poděbradech nebo Kolín? Kutná Hora?) a rychlík (spěšňák?) Praha hl. - Praha-Libeň - Nymburk - Poděbrady - Chlumec - Ostroměř - Paka -...- Trutnov.
... dobrou noc ...
Úterý, 20. července 2021 - 23:25:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 923
Registrován: 7-2017
Mirek_Zv.: kolik máte vypito ? [biggrin]
Pondělí, 30. srpna 2021 - 17:36:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5211
Registrován: 9-2007
No, každá sranda má své hranice. [sad]

Švédsko plánuje zadotovat noční vlaky Hamburg - Stockholm a Brusel - Malmö; dnes bylo vyhlášeno, že provoz vlaků Hamburg - Stockholm zajistí SJ, ale do VŘ na zajištění provozu druhé a víc šoto linky se nepřihlásil nikdo. Škoda.

Ví se, že vozidla mají být pronajata od RDC. Skvělé tedy je, že oproti lowcost vlaku Berlin - Stockholm, který nabízí jen sedačky a lehátka ex DB, bude tento vlak nabízet i mimořádně luxusní lůžka, která RDC vlastní, ale je potom otázka, zda vlak Berlin - Stockholm bude ještě stále existovat... dále se lze dočíst, že by vlak měl vyjet v druhé polovině roku 2022.
Pondělí, 30. srpna 2021 - 18:52:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 8-2017
No on to ani u Hamburku zadny boj nebyl, prisla pouze jedna nabidka od SJ. Objednano je spojeni od zari 2022 (ve dnech, kdy nejezdi Snalltaget). Samozrejme muze SJ jezdit i pres leto, kdy vlaky objednany (dosypany) nebudou. Ohledne mimoradne luxusnich luzek bych byl opatrny, prece jenom ty vozy posledni 4 roky hnily v koprivach ve Vidni, na nich bude mit RDC jeste docela dost prace, nez je uvede do nejakeho rozumneho stavu.
Úterý, 31. srpna 2021 - 00:12:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 6-2002
Nocni_spoje:

Už je do rozumneho stavu zřejmě uvedli, když druhým měsícem pendlují na Alpen-Sylt Nachtexpress.