Diskuse » Železnice » Rakousko » Archiv diskuse Rakousko do 10. 8. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Rakousko do 10. 8. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 13. dubna 2021 - 14:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2445
Registrován: 7-2017
Railjety na Koralmbahn: Ano, přes Graz do Villachu, ve smlouvě Rakouska s ÖBB je možnost i Ljublaň/Venezia, v případě zájmu daných států.
Úterý, 13. dubna 2021 - 18:01:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3868
Registrován: 4-2007
Tantin27: Děkuju. A v plánu jsou všechny (jako celá linka) , nebo jen vybrané?
Pátek, 16. dubna 2021 - 08:48:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 521
Registrován: 8-2010

Strasshof, experiment s 1014 nějak nevyšel, opět to stojí.
Neděle, 18. dubna 2021 - 22:44:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112
Registrován: 8-2017
Pro Pernion: jenom, aby to nebylo definitivní. Ony mají na sobě ještě ÖBB nebo už to "druhé" ?
Úterý, 20. dubna 2021 - 20:20:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 524
Registrován: 8-2010
Nemají ÖBB, ty kusy, co stávaly v Welsu mají ZTT (Zeller), ostatní nic.
Neděle, 25. dubna 2021 - 12:14:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 358
Registrován: 10-2017
Dobrý den, mohl bych někoho poprosit - dokážete mi, prosím, porovnat náš RegioPanter (640/440) s rakouským OBB CityJet (4744/4746) ?
Proslýchá se, že ty rakouské jsou kvalitnější a i levnější. Máte někdo bližší informace ?
Pondělí, 26. dubna 2021 - 10:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5116
Registrován: 9-2007
Ta dvě vozidla majéí společného to, že jsou to elektrické jednotky. Tím výčet vesměs končí (byť třeba rakouský cityjet, Desiro ML, má stejná sedadla jako náš InterPanter [proud]).

V první řadě je nutno si uvědomit, jaké má výrobce dispozice. Technologie výroby, zkušenosti vývojového týmu, zkušenosti ze spolupráce s těmi, co si jednotky objednávají a provozují... další věc jsou vesměs cenové možnosti zákazníka, tedy jak moc kvalitní a vybavené vozidlo je schopen a ochoten zaplatit. Pak lze ještě zmínit velikost trhu, kde působí – jaký je potenciál prodejnosti jeho výrobků. Zainvestuje do vývoje, který těmto skutečnostem přizpůsobí a pak už jen vyrábí a prodává.

No a tady se to pak od výše uvedeného odvíjí – jak moc dokáže uspět na jakém trhu, jaké má reference na základě předchozích výrobků a případně jaká jsou očekávání od nově vyvinutého produktu... cena může být flexibilní, ale vždy bude nějak zhruba adekvátní tomu, jak je jednotka kvalitně vyrobená, ale zase nemusí být až tak vysoká, protože čím víc vozidel se prodá, tím více se náklady na vývoj rozpustí v ceně za vozidlo.

Abych tedy odpověděl na otázku, tak to prakticky nejde. RP je lowcost, navržený ve stylu "pro Česko, Slovensko a Pobaltí dobrý", ale kvalitou a provedením nemá na jednotky renomovaných výrobců, jako je třeba právě Siemens Desiro MainLine, což je vozidlo provozované v Rakousku pod značkou cityjet (či Ventus dopravce GySEV). To ale není špatně, i autobusy SOR jsou v českém prostředí dostačující, zatímco na západě jezdí jednotlivé kousky u několika málo pochybných dopravců (kromě jedné výjimky v bývalém NDR), ale třeba v Německu či v Rakousku se chytají zpravidla jen Mercedesy Citaro či jiné autobusy, které jsou kvalitativně někde úplně jinde a taky víc stojí.

Zkrátka, Desiro ML kvalitnější jednoznačně je, je i mnohem lépe navržené, viz fotogalerie. S RegioPanterem se to ale prostě blbě srovnává, protože ten cílí na úplně jiné cenové možnosti a pro ty dobrý je. Ještě mám rád přirovnání s jídlem, tak si představte, že Panter je nějaký vesnický obchod s obvyklou nabídkou a cityjet je něco jako rakouský Spar. Dáte oba obchody vedle sebe v české a v rakouské vesnici. A co se stane? Většina (ne všichni) bude v české vesnici nakupovat raději v české samoobsluze, protože takový průměrný nákup bude cenově jinde, než z rakouského Sparu a jídlo bude tak nějak dostačovat. V Rakousku to ale bude jinak, protože když má člověk víc peněz, je většinou ochoten upravit své priority a namísto nejnižší ceny jde po kvalitě. V rakouské vesnici tak budou nízké ceny působit snad až nedůvěryhodně a je fuk, že to někomu může stačit, vyšší úroveň produktů vyrovná fakt, že bude průměrný nákup dražší.

Neplatí to vždy, výrobce může nabídnout i nižší cenu, protože na některém trhu prostě uspět chce a případnou ztrátu mohou vykrýt jiné nákupy. Já žiju v Praze a jak jsou zde příjmy vyšší, tak už i zde je pro řadu lidí lepší zajet si na nákup autem do Pirny, kde je nějaký velký supermarket a zboží je v součtu dražší, ale kvalitnější. Kolik lidí ale jezdí z Drážďan na nákup do nějakého děčínského Kauflandu?

Stejně tak to je i u těchto vozidel. Prostě se špatně srovnává vozidlo, které je v zásadě dražší, protože cílí na trh, kde jsou ochotni vyšší cenu zaplatit. Stačí se podívat i na Wikipedii, kde jsou luxusní seznamy kolik vozidel kde jezdí – zde je kde uspěli Panteři, zde jsou úspěchy Desira ML. Mám ale za to, že Desiro ML je považováno za neúspěch, protože se neprosadilo tolik, jako třeba Stadler Flirt, který je zcela srovnatelný (tj. kvalitní, ale drahý).

Ne že by byl Panter špatný, já jsem za něj třeba rád. Ale zkuste si někdy udělat kolečko do Velenic, pak do Vídně cityjetem, do Brna či Břeclavi railjetem a pak dál (Břeclav - Olomouc či Brno - Praha) panterem. Rozdíly budou zřejmé. [happy]
Pondělí, 26. dubna 2021 - 11:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 6-2019
No, pokud si někdo udělá ten jednorázový výlet, tak také nemusí poznat nic. Osobně jsem jel jen několikrát cityjetem v Rakousku a několikrát panterem v Ústeckém kraji. Vždy jen 2. tř., prostě nastoupil, jel a po několika desítkách minut vystoupil. Zapamatovatelný rozdíl žádný. Tvrdost sedaček nerozeznatelná (asi jako 99 % populace nerozliší v ř. 814 a 844 a to zbylé 1 % tím nejede kvůli pohodlí sezení, ale z jiných důvodů), přesvětlený a nezhasnutelný interiér taky všude. Do finanční analýzy se pouštět nebudu, ale ta přidaná hodnota navíc v Ciytjetu oproti RP by mě zajímala - myslím konkrétní technické řešení a co z toho vyplývá.
Jestli je to kvalitnější a levnější (jak zněl původní dotaz) - tak kvalitnější ten CJ bude už jen proto, že do toho nalili více peněz, jestli levnější tak to je otázka z hlediska koho a jak se to počítá.

S tou Pirnou - to jako fakt? [uhoh]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 26. dubna 2021 - 12:28:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5117
Registrován: 9-2007
Tvrdost sedaček nerozeznatelná
To je tím, že jde o stejného výrobce. Naše řada 660/661 má totéž, co rakouská 4744/4746 a pak ještě jedna souvislost...

přesvětlený a nezhasnutelný interiér taky všude
..s tímto – normy. Neznám je a nevím, zda dnes vůbec lze realizovat nepřímé osvětlení, ale obávám se, že ne a proto je vše tak přesvícené. Tvrdost sedaček dtto, jde zřejmě o vlastnost použitého materiálu, který musí být zároveň nehořlavý, hygienický, nějak vytvarovaný a ideálně i lehký. O tom, že jde o normu, svědčí i fakt, že jsou taková vlastně všechna moderní sedadla, ten skvostný pocit zabořit se do měkkých sedadel v Eurofima vozech je jen proto, že hygienické a zejména protipožární normy splňovat nebudou.

Interiér cityjetu na mě jinak působí příjemně vzdušně, použité materiály kvalitně... řadou 440 jsem jel shodou náhod včera pomalu dvě hodiny a interiér působí hodně chaoticky, tak přeplácaně, nesouladě... možná je to policemi na zavazadla a kulatými stěnami mezi prostorem se sedadly a nástupním prostorem, ale ve výsledku to není tak příjemné a jednoduché, jako interiér Desira ML.

Rozdíly v ceně se pak nejspíše budou projevovat v tom, co je oku neviditelné, ale shrnul jsi to hezky, díky za to. [happy]

No a k té Pirně, co je na tom k divení? Většina německých potravin je kvalitnější či důvěryhodnější, prakticky každý, koho znám, je z Prahy, má auto a je ochoten dát vyšší cenu za vyšší kvalitu, tak tam občas jezdí. Kamarád z Chomutova takhle jezdí do Marienbergu.. Ty nejezdíš za lepším do Falkensteinu? [biggrin]
Pondělí, 26. dubna 2021 - 13:08:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2070
Registrován: 6-2019
nevím, zda dnes vůbec lze realizovat nepřímé osvětlení, ale obávám se, že ne a proto je vše tak přesvícené.
Poláci to umí minimálně u rekonstrukcí (a ty jejich kupé jsou příjemný a dá se tam fakt zhasnout a neničit si oči).

interiér působí hodně chaoticky, tak přeplácaně, nesouladě.
Jenže kvůli tomu nikdo vlakem nejezdí. Lidi jezdí prostě protože musí nebo chtějí. Až letos dorazí na R15/Ex5 ty nové velkoprostory a kupé budou vyhubeny, tak taky bude více zvažovat čím pojedu a asi bude častěji vítězit auto nebo 1. tř. (záleží co ta jednička nabídne víc). V posledních víkendech jsem opakovaně použil R15 do Severočeské hnědouhelné pánve a naprosto v pohodě - v tom ABmz a Bmz. Z velkoprostoru jsem zdrhal, protože byl například včera večer okupován zvláštními lidi (například totálně ožralé české prase, které vydrželo obdařovat vagon svými výlevy asi 30 minut, než usnulo; dále taková typická sudetská všehochuť u které jsem si nebyl jist, zda bych nechytil kovida podruhý, takže jsem se dekoval). Naštěstí už ČD přidaly pátý vůz, takže se dalo najít čisté klidné místo.

Ty nejezdíš za lepším do Falkensteinu?
Když jsem to měl z práce 10 minut autem tak ano, ale taky ne vždy, jen zhruba jednou za měsíc a samozřejmě jsem nekupoval všechno. U nás tohle provozují především pendleři, kteří to vezmou při práci, masově se to neděje. On ten čas je taky docela drahej a strávit půl dne nákupy...[crazy] V zahraničí nakupuju spíš boty, hadry a to při výletování, ne že bych tam jezdil speciálně jen kvůli tomu.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 26. dubna 2021 - 13:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4531
Registrován: 9-2003
Ad důvěryhodnost německých potravin a jiných produktů: Začasté je to pravda, začasté nikoliv. Naplňuje mě úžasem dovoz např. čokolád Milka, vyrobených na jednom místě, podle jedné receptury, pro ČR i pro Německo, nebo drzost "německých" a "rakouských" ehopů, odvažujících se požadovat dvojnásobné ceny za stejné kapsle do myčky z Rakony, totiž so to plácám, z P&G Rakovník, akorát místo Jar pod názvy Fairy nebo Dreft.
Z Německa si přitom vozím auto narvané až po střechu, ovšem produkty, které u nás nejsou dostupné, třeba minerálkou Gerolsteiner Sprudel, různými řeznickými specialitami, okurkami ze sprévského lesa nebo budyšínskou hořčicí.
NOBLE BRICKS
Pezos
Pondělí, 26. dubna 2021 - 13:59:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 4-2014
Vantju:
"ten skvostný pocit zabořit se do měkkých sedadel v Eurofima vozech je jen proto, že hygienické a zejména protipožární normy splňovat nebudou."
Skoliózu na vás [biggrin]
S4991023:
"drzost "německých" a "rakouských" ehopů, odvažujících se požadovat dvojnásobné ceny za stejné kapsle do myčky z Rakony, totiž so to plácám, z P&G Rakovník, akorát místo Jar pod názvy Fairy nebo Dreft"
Přitom ty kapsle jsou v tom Německu pravděpodobně levnější (před pár lety jsem na toto téma zaznamenal solidní vlnu hejtu snad proti DM)... Tak se vydělává [uhoh]
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Pondělí, 26. dubna 2021 - 14:17:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2071
Registrován: 6-2019
Však se stačí podívat na cenovky třeba u té Milky na české a odvrácené straně Krušných hor a je hned jasno proč je lidi vozí. A u těch kapslí bych to viděl podobně.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 26. dubna 2021 - 15:45:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4532
Registrován: 9-2003
Jak ta Milka, tak ty kapsle jsou "při kapku snaze" levnější u nás, stačí sledovat Heuréku. A jak jsem psal, jde mi o překupnické éšopy, které ty samé kapsle (nebo i horší s argumentem, že to je to samé - např. Dreft Platinum vs. Jar Platinum Plus) nabízejí za zcela nehorázné ceny.
Konkrétně kapsle Jar Platinum Plus jsem kupoval zrovna ve čtvrtek v hyperalbertu za 449,- CZK za 100 ks a desetidekové Milky všech druhů kupuji běžně pod dvacku.
NOBLE BRICKS
Pondělí, 26. dubna 2021 - 19:54:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 7-2019
Vantju: S tým, že Cityjet má fajn dizajn interiéru si dovolím nesúhlasiť. Jasné, na nejaký ten REX St. Polten - Wien to je fajn, ale na S linkách vo Viedni, konkrétne úsek Wien-Meidling - Wien-Florisdorf je to v špičke utrepnie. Zlaté 4020 oproti tomu. Ono to totiž funguje tak trochu ako metro (čo iste viete), čo znamená, že ak niekto cestuje 1-2-3 stanice, zostane pre neho ako "efektivný priestor na státie" len malý priestor pri dverách.

Mám aj info "jedna babka povedala" od známych vo Viedni žijúcich, čiže nebrať to úplne vážne, ale spomínali, že od nasadenia Cityjetov sa zhoršila presnosť spojov. A moje občasné jazdy to potvrdzujú - stačí 5-7 minútová diera a následne prvý vlak čo ide po tejto diere stojí v každej stanici minútu a vlaky za ním sa štosujú na tratiach. Môj osobný rekord v tomto štýle je 15 min. meškanie na trase Praternstern - Hauptbahnhof. [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem BRKS.)
Úterý, 27. dubna 2021 - 14:30:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 298
Registrován: 10-2020
Tady v těch Zsr bylo dost prostoru pro stojící...a kdyby u nás udělali perony vysoké jako v Polsku nebo v Rusku, tak i to nastupování do nich by bylo pohodlné...
Mladějov
Úterý, 27. dubna 2021 - 15:02:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16429
Registrován: 3-2007
A společného s porovnáním dvou SOUČASNÝCH jednotek to má co?
Úterý, 27. dubna 2021 - 16:35:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 839
Registrován: 11-2004
BRKS:
"Vantju: S tým, že Cityjet má fajn dizajn interiéru si dovolím nesúhlasiť. Jasné, na nejaký ten REX St. Polten - Wien to je fajn, ale na S linkách vo Viedni, konkrétne úsek Wien-Meidling - Wien-Florisdorf je to v špičke utrepnie. Zlaté 4020 oproti tomu. Ono to totiž funguje tak trochu ako metro (čo iste viete), čo znamená, že ak niekto cestuje 1-2-3 stanice, zostane pre neho ako "efektivný priestor na státie" len malý priestor pri dverách.

Mám aj info "jedna babka povedala" od známych vo Viedni žijúcich, čiže nebrať to úplne vážne, ale spomínali, že od nasadenia Cityjetov sa zhoršila presnosť spojov. A moje občasné jazdy to potvrdzujú - stačí 5-7 minútová diera a následne prvý vlak čo ide po tejto diere stojí v každej stanici minútu a vlaky za ním sa štosujú na tratiach. Môj osobný rekord v tomto štýle je 15 min. meškanie na trase Praternstern - Hauptbahnhof. [proud] "

Spolehlivost v úseku Meidling-Floridsdorf je bohužel katastrofální. Snaží se z toho udělat ubahn s intervalem 3min, ale v praxi to vůbec nefunguje, protože:
a) jsou tam díry kvůli CAT
b) v úseku Meidling-Rennweg jsou díry kvůli vlakům, které na Rennwegu odbočují na letiště
c) už tak přetíženou infrastrukturu často dorazí zpoždění, které si regionální vlaky dovezou zvenku (např. z jednokolejných tratí za Stockerau a Wolkersdorf)
Takže v praxi se denně stává, že je tam 10min díra.
Cityjet a dvoupatráky jsou kvůli stístněnému prostoru u dveří pro stojící cestující na krátkou vzdálenost na tento pseudo-ubahn naprosto nevhodné, což spolehlivost ještě víc zhoršuje. Ale úkol zněl jasně: zvýšit počet míst k sezení pro dojíždějící [crazy]
Úterý, 27. dubna 2021 - 16:46:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15616
Registrován: 12-2007
K těm Cityjetům vypíchnu i to, že převážná část sedadel je tam v uspořádání "za sebou" (tzv. leteckém), což má své výhody i nevýhody; zejména pro osoby vyššího vzrůstu včetně mě (193 cm) je nevýhodou, že tam není zrovna moc místa na nohy (pozn. což samozřejmě není "fyzická vlastnost" leteckého uspořádání, nicméně zrovna ty Cityjety tam toho místa fakt moc nemají).
Středa, 28. dubna 2021 - 22:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5124
Registrován: 9-2007
Poláci to umí minimálně u rekonstrukcí
Vzpomeneš si kdy jsi to kde viděl? Třeba v novém ABnouz to v kupé možná je taky, ale na chodbičce v oddílové části a ve velkoprostorové části je normálně přímé osvětlení. Já mám teda opravdu moc rád nepřímé osvětlení, ale z nějakého divného důvod je asi nežádoucí, protože přesvětlené mi přijde opravdu všechno moderní.

Jenže kvůli tomu nikdo vlakem nejezdí.
Nejezdí, ale je to dobrý příklad rozdílu v ceně – někde si s interiérem dali důslednou práci, aby byl oku příjemný a zároveň splňoval všechny normy a jinde to vzniklo bez citu, podle nějakých pravěkých zásad a tomu odpovídá i cena, do které se náročnost a důslednost vývoje promítla.

ad. dovoz – jogurty, párky, limonády,... když jedu šotoušit do příhraničí, tak cestou domů vždy dovezu plnou tašku jídla. [proud] Teď se teda dá i něco objednat přímo v Česku, ale nevím zda to funguje stále, mám pocit, že koronavirus tuto výsadu potravinových e-shopů zrušil. Nicméně znám i lidi, co jezdí z Ostravska do Polska kvůli cenám, stejně tak tatínek jezdil párkrát do měsíce z Dánska do Flensburgu na nákup. [lol]

Skoliózu na vás
No pozor, několik let jsem měl i plastový korzet a kromě skoliozy ještě nějakou tu druhou nemoc s křivou páteří. Už je to ale víc jak deset let, co jsem korzet odevzdal, tak je asi stav lepší. A teda když si to měkké křeslo trochu natáhnu, tak necítím nic, naopak na tvrdých sedačkách je to po dvou hodinách děs.

ad. interiér – ano, je fakt, že já jel po Vídni buďto prázdným cityjetem, nebo někde v regionu anebo pak delší dobu (z Velenic do Vídně například) a tam tomu není moc co vytknout. Ale mít letecké uspořádání na S-Bahnu, který je považován za metro... myšlenka je to ale hezká, jen z toho víc benefitují ti z regionu, které to doveze do centra. No a pokud se to ještě nezrušilo, tak se na už tak vytíženou Stammstrecke tlačil ještě Westbahn. [lol] Je vůbec zajímavé, že mezi 4744 a 4746 je rozdíl možná tak v počtu dveří, čekal bych, že verze pro S-Bahn bude mít zejména čtyřky.

Rakousko by se prý mohlo uvolnit od 19. května, tak jsem zvědav. [happy]
Středa, 28. dubna 2021 - 22:47:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2076
Registrován: 6-2019
Samozřejmě v kupé, na chodbičce a ve velkoprostoru ať si lidé vypalují oči jak chtějí. Když si vzpomenu, tak ti to pošlu, čeká mě teď hodně cest na východ, mmj. i Polsko.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 02. května 2021 - 16:24:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 363
Registrován: 10-2017
bude v české vesnici nakupovat raději v české samoobsluze, protože takový průměrný nákup bude cenově jinde, než z rakouského Sparu
Ono také záleží, jak kvalitní potraviny ta česká samoobsluha prodává. Jestli prodává zeleninu od místních zemědělců, nebo stříkané a uměle pěstované z EU, v takovém případě je lepší koupit si méně ale pořádných brambor v Rakousku.

V první řadě je nutno si uvědomit, jaké má výrobce dispozice. Technologie výroby, zkušenosti vývojového týmu, zkušenosti ze spolupráce s těmi, co si jednotky objednávají a provozují... další věc jsou vesměs cenové možnosti zákazníka, tedy jak moc kvalitní a vybavené vozidlo je schopen a ochoten zaplatit.
No tak jak je vidět, i nové Railjety bude dělat Škoda Transport ve spolupráci se Siemens. Takže technologické možnosti na lepší vlaky by tu asi byly. A pokud by ČD odebíraly CityJety spolu s OBB a třeba i DB a ZSSK, asi by byla cena také nižší.

Jinak asi děkuji za vysvětlení, ale mě šlo spíše o technické a jízdní vlastnosti z pohledu strojvedoucího a údržby. Jestli by nestálo za to odebírat dražší, ale kvalitnější mašiny od Siemensu? Viz 380 vs. 383.

Dokázal bych si představit, že by ty Cityjety spolu s Railjety byly do budoucna krokem k unifikaci elektrického vozového parku ČD s tím, že by byly tři verze (4744 pro regionální Os/Sp, 4746 pro příměstské Os okolo větších měst a třeba nějaká čtyřdílná verze 4746 pro okolí největších měst a aglomerací, jako Praha, Brno, Ostrava, Pardubice-Hradec, Děčín-Ústí-Most-Kadaň a případně třeba čtvrtá patrová verze pro Prahu), ale nedokáži odhadnout, jak moc by to bylo efektivní a reálné.
Středa, 05. května 2021 - 11:18:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 528
Registrován: 8-2010

Výstavba nového "depa" v Gramatneusiedl.
Sobota, 08. května 2021 - 09:58:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15623
Registrován: 12-2007
Videosestřih z elektrizované vs. ještě neelektrizované tratě z Arnoldsteinu do Hermagoru (2020 vs. 2010/2011): https://www.youtube.com/watch?v=TO9lgzT444Q

Obsahuje:
- příjezd Cityjetu (Desiro Mainline) do zastávky (dříve dirigovaná dopravna) Görtschach-Förolach

- křižování dvou "cityjetovaných" Talentů v
v rámci elektrizace zřízena poloperonizace) žst. St. Stefan-Vorderberg

- odjezd v Talentu ze stanice (dříve dirigovaná dopravna) Nötsch (též poloperonizované v rámci elektrizačních prací)

- příjezd v Talentu do (mezitím elektrizované + s vybudovaným přilehlým autobusovým terminálem) žst. Hermagor vč. pohledu na výkoleku za stanicí (trať do Kötschachu přeměněna na vlečku) a na jen částečnou zatrolejovanost stanice

- k výše uvedeným sekvencím z roku 2020 přidáno srovnání z roku 2011 (pohled z okna "klasické soupravy" se stahovacími okny) s pohledem na tehdejší dirigované dopravny Görtschach-Förolach, St. Stefan-Vorderberg a Nötsch, jakož i záběr z roku 2010 s křižováním Desir v Hermagoru.

- na závěr celého sestřihu jsou umístěny záběry z nedalekých tratí směr Slovinsko (vč. Talentu v zast. Winkl im Rosental; tato zast. byla od 12/2019 zrušena; trať směr Slovinsko je nyní v 9měs. non-stop výluce kvůli sanaci Karawankentunnelu) + směr Itálie (vč. opuštěného starého vs. používaného nového pohraničního nádraží v Tarvisiu).
Neděle, 23. května 2021 - 13:14:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 9-2017
Nemá někdo povědomí co se děje na Achenseebahn ? Zubačka je již dvě sezóny mimo provoz a ani na letošní léto zatím nejsou o provozu žádné informace - na WWW stránkách je jen - cestující mohou použít autobusové linky z Jenbachu k Achensee.
Neděle, 23. května 2021 - 16:48:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 789
Registrován: 1-2004
Mám nějaké nejasné povědomí, že zubačka před dvěma roky skončila, ale rád bych se mýlil...
(Naštěstí jsem ji projel už dávno...)
Neděle, 23. května 2021 - 18:28:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 2-2010
ad pal: podle wiki dne 25.3.2020 společnost zkrachovala a hledá se řešení, jak dál:

On 25 March 2020, the railway company went bankrupt. Action is underway to salvage the railway.
Dne 25. března 2020 železniční společnost zkrachovala. Probíhají akce na záchranu železnice.
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Pondělí, 24. května 2021 - 18:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 9-2017
A jaké měla Achenseebahn velkolepé plány - elektrizace trati, prodloužení do Pertisau, nákup elektrických jednotek od Alpenzelbahnen... Trochu se mi jeví paraela s ČHŽ, tak jim držím palce, aby taky nezkrachovali. Jo, holt se má každý držet toho co umí a nedávat si nerealistické cíle. Když si vzpomenu na Achenseebahn - všechny lokomotivy nové rámy, novovýroba čtvrté lokomotivy, vozy ve vynikajícím technickém stavu, udržovaná trať, přestáli i požár výtopny. Ale velkolepé plány je zničily...
Pondělí, 24. května 2021 - 19:42:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11392
Registrován: 4-2003
Ale velkolepé plány je zničily...

Je nezničly žádné velkolepé plány, ale že při ročním obratu 1,5 mil. euro měli ztrátu 250 tisíc (2019) a kumulované pohledávky věřitelů činily 1,4 mil. euro, přičemž nemalá část z nich už byly pohledávky po splatnosti.

Trochu se mi jeví paraela s ČHŽ

Já tam žádnou paralelu nevidím, tam se jenom A.B. tzv. definitivně zbláznil.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 25. května 2021 - 13:11:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 4-2019
Ad Achensee - z toho co jsem se dočetl, dojela Achensee na snahy o elektrifikaci podložené jen sliby a na tom, že spolková země od nich dala ruce pryč (nedala provozní dotace na sezónu....a to je položilo, to ostatní jsou snad jen přidružené problémy.) (Osobní pocit čtený mezi řádky - když máte na vize a zbožná přání, nechtějte dotace na provoz), ale snad mě někdo znalejší opraví....

El. vozidla ze Švýcarska byla onehda k mání na ebayi......(snad stejně jako dvoucestný traktor s frézou, pořízený za účelem možnosti celoročního provozu)

údržba tratě jako takové snad probíhá pořád - viz občasná videa na youtube
Úterý, 25. května 2021 - 13:36:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11400
Registrován: 4-2003
dojela Achensee na snahy o elektrifikaci podložené jen sliby

Nepřipadá Vám ta věta jako hloupost??
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 25. května 2021 - 14:14:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 535
Registrován: 8-2010

Ybbs/Donau-Amstetten, trojče nových Talentů na zkušební jízdě.
Úterý, 25. května 2021 - 14:41:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 687
Registrován: 10-2005
Protože příběh Achenseebahn z neželezniční profesionální zvědavosti (první moderní konkurs železnice v Rakousku) sleduji, dovolím si sem dát text ze 14.3.2021. Omlouvám se, že v původním znění, ale zde snad znalost němčiny nebude úplně zanedbatelná. Pro ty, co nerozumí, velmi stručně 1.4. převzala z majetkové podstaty železnici nová společnost, měla by to být GmbH se 60% účasti spolkové země, 20% Zillertalbahn, a zbylé podíly okolní obce - přesně jsem to nehledal). Je kolem toho silná politická polemika. Ekologická sanace dráhy by na druhé straně ale stála až 100mil EUR, takže se to spolu s podporou turismu prodává jako vhodnější řešení byť vyžadující veřejné prostředky. Rozjet by se měla napřesrok, ale již s mašinkami na topný olej.

Am 1. April wird eine Landesgesellschaft die insolvent gewordene Achenseebahn offiziell aus der Konkursmasse übernehmen. Der Landtag hat kürzlich den Gesellschafterzuschuss von zehn Millionen Euro bis 2024 beschlossen – unter massiver Kritik der Oppositionsparteien FPÖ, NEOS und Liste Fritz. Während die schwarz-grüne Regierung betont, sie werde die Achenseebahn wieder auf die alte Erfolgsspur bringen, spricht die Opposition unter anderem von mangelnden Gesprächen im Vorhinein und fehlenden Zukunftskonzepten.
Die Flachstrecke zwischen Eben und dem Seespitz soll saniert, drei Loks von Kohle auf Heizöl umgerüstet werden. Ab nächsten Mai soll die Bahn dann wieder fahren – mit Anschluss an die Achenseeschifffahrt. Kohle sei nicht so schädlich wie Heizöl, weil sie in der Verbrennung nur Grobstaub verursache, nicht Feinstaub, wie Heizöl, kritisiert die FPÖ. Mit der Umrüstung unglücklich zeigt sich auch Umweltlandesrätin Ingrid Felipe von den Grünen, aber die Flächen müssten eben erhalten bleiben. Eine Stilllegung der Trasse würde laut Experten viele Millionen kosten.
Úterý, 25. května 2021 - 15:06:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 4-2019
přidám ještě nejaké odkazy k samostudiu

https://www.urban-transport-magazine.com/en/achenseebahn-insolven cy-plans-for-a-modern-regional-light-rail-on-hold/

https://in-motion.me/articles/2020-04-17_ACHENSEEBAHN,-ein-Opfer- politischer-Zerst%C3%B6rungswut
Úterý, 25. května 2021 - 16:14:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11402
Registrován: 4-2003
odkazy k samostudiu

Analotole, googlit umí každý.

Ale má smysl dávat odkazy na hodnotné články. Ne na takhle naivní texty.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 25. května 2021 - 17:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 688
Registrován: 10-2005
Ještě jsem dohledal tu novou společnost: Achenseebahn Infrastruktur- und Betriebs- GmbH; majetková účast, jak jsem již uvedl, 60% Bundesland Tirol zast. Úřadem zemské vlády, 20% Zillertaler Verkehrsbetriebe Aktiengesellschaft, 10% Obec Eben, 7% Obec Jenbach a 3% Obec Achenkirch.
Samozřejmě do značné míry je to odůvodněno povahou té dráhy jako kulturního dědictví.

Jinak je zajímavé, že v téže vlně podpory bylo 43 mil € alokováno pro Zillertalbahn s tím, že má být zkrácena celková jízdní doba mezi Jenbachem a Mayrhofenem na 55 na 45 min.
Úterý, 25. května 2021 - 20:30:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9501
Registrován: 5-2002
ale již s mašinkami na topný olej. - a časem na řepkový. Uhlí na parní mašině je přece fuj...
Středa, 26. května 2021 - 08:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11403
Registrován: 4-2003
No to nepochybně (to myslím zcela vážně a bez ironie), ale předpokládám, že přechod na olej bude spojený s jednomužnou oblsuhou.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Miroslav_ Zikmund
Sobota, 29. května 2021 - 19:58:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 823
Registrován: 2-2016
RadekŠ - na MOB Glion - Rochers de Naye > jednomužka na naftu, "moderní" lok z 90.let minulého století ...
Mladějov
Neděle, 30. května 2021 - 17:42:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16502
Registrován: 3-2007
No a samozřejmě nám nejblíže třeba na Puchberg-Schneeberg, RŠ měl zřejmě na mysli právě tuto turisticko-pouťovou atrakci se zvukem jako splašený traktor.
Pondělí, 31. května 2021 - 08:42:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11430
Registrován: 4-2003
Puchberg-Schneeberg, RŠ měl zřejmě na mysli právě tuto

No samozřejmě a s tím spojenou úsporu peněz, která by mimochodem odmazala nemalou část roční ztráty.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 31. května 2021 - 10:09:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15629
Registrován: 12-2007
Vypadá to, že uzavírka Karawankentunnelu neskončí v deklarovaném termínu 10. 7., ale bude o 3 týdny posunuta, protože noční vlak Mnichov - Rijeka/Záhřeb má najednou uveden termín jízdy až od 1. 8. https://www.nightjet.com/de/reiseziele/kroatien

Stejně tak u nočního vlaku Curych - Záhřeb je uveden odklon přes Maribor až do 31. 7. namísto ještě nedávno uváděného 10. 7.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 31. května 2021 - 12:36:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 324
Registrován: 10-2020
David – asi tam bude zkušebně 3 týdny jen S-Bahn?
Úterý, 01. června 2021 - 12:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 349
Registrován: 12-2007
Zdravím, mám otázku ohledně systému VOR: Chtěl bych si koupit celodenní jízdenku pro Vídeň a k tomu přikoupit zónu 250 (pojedu do Purkersdorfu). E-shop VOR mi nabídl Tageskarte za 9,30€. Mám tuto nabídku chápat jako celodenní jízdenku pro Kernzone Wien i zónu 250? Předem děkuji [happy]
Miroslav_ Zikmund
Úterý, 01. června 2021 - 18:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 824
Registrován: 2-2016
Cilelis : jistě, je TO tam napsáno
Úterý, 08. června 2021 - 12:22:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1806
Registrován: 11-2005
Máte prosím někdo naprosté jasno v tom, jaké jsou nové podmínky Včasné Jízdenky Evropa pro jízdu do Rakouska, ohledně nových pravidel neflexibility? Platí skutečně jen podle vyhledaného spojení, nebo je tam v některých případech pořád možnost využít jiný spoj? Jde mi o to, že vyhledávač některé vlaky v Rakousku úplně ignoruje, třeba na IC v relaci Linz-Selzthal-Graz prostě eshop spojení nenajde [sad]
Čtvrtek, 10. června 2021 - 09:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 2-2020
Libcha: Ano, platí to bohužel už jenom ve vlacích, které jsou uvedené na jízdence. A zpravidla se to kontroluje. Alespoň ve vlacích do resp. z ČR a v dálkových spojích. V REX Linz - Selzthal to nikdo moc neřeší. Nechápu, proč to najedno v eshopu ČD negeneruje žádnou cenu na IC. Sám jsem si tam už několikrát koupil jízdenku v relaci Kaplice nebo Rybník - Graz. Snad zase nějaký bug. Už jsem to jednou řešil s ÖBB: Nešlo rezervovat místo pro kolo v Jížních expresech. Tehdy mi řekly, že to technické propojení mezi eshopy ČD a ÖBB resp. jednotlivými rezervačními systémy není jednoduché. Na tickets.oebb.at to ale funguje, je v nabídce i "Sparschiene". Ale cený jsou obvykle o něco vyšší než u ČD.
Sobota, 12. června 2021 - 12:31:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Registrován: 10-2020
Tak konečně !
Po letech slibů a očekávání za chvilku ten první vyjíždí.....kdy jel naposledy?
Opět mají Hafenstadt a Hauptstadt přímé spojení jak za těch starých časů....když i tam platily stejné peníze jako u nás.
Sobota, 12. června 2021 - 18:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4602
Registrován: 9-2003
Ony i dnes platí na obou koncích stejné peníze. A kdyby se chtělo, platily by i u nás. Ale zatím bylo, dle mého názoru správně, vyhodnoceno, že je výhodnější si ještě nějakou dobu podržet peníze jiné.
NOBLE BRICKS
Pátek, 09. července 2021 - 10:51:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2017
Murtalbahn mit 54 Kindern in Salzburg entgleist:
https://kurier.at/chronik/oesterreich/15-verletzte-murtalbahn-in- salzburg-entgleist/401438392
Úterý, 13. července 2021 - 17:06:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 541
Registrován: 8-2010

Nový Marchegg
Pátek, 23. července 2021 - 16:32:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7372
Registrován: 9-2005
Teda ta trakční výstroj OBB je čím dál víc brutalistická.[talker]
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 02. srpna 2021 - 08:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12691
Registrován: 4-2003
Qěcy:Teda ta trakční výstroj OBB je čím dál víc brutalistická.

Nějak si toto zvěrstvo nedokáži představit v centru Prahy, například na viaduktu v Karlíně [coze].

Ale kdyby OeBB byla u nás místo Správy železnic, tak by si s tím hlavu fakt nelámala [nene].
Pondělí, 02. srpna 2021 - 21:53:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 3-2018
Bram: A co nové brodecké záhlaví v Dluhonicích? Brány jako někde v Rusku, sloupy pár metrů od sebe...
Úterý, 03. srpna 2021 - 11:28:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3014
Registrován: 8-2010
Strategie Cílová síť 2025+ z roku 2011 je odpovědí na dopravně-politické výzvy formulované v Celkovém dopravním plánu. Definuje jasné parametry, kdy je železnice efektivní a ekologická:
v osobní dopravě je hranice stanovena na přepravu 2 tisíc cestujících na trati denně. Pokud tato hranice přepravního potenciálu není dosažena, nemůže být dráha optimálně využita,
u nákladní přepravy je hranice 250 tisíc tun na trati ročně. Tratě s nižším potenciálem nemohou prokázat přínos v efektivitě a ekologii a tím veřejný zájem.

Cílová síť 2025+:
➢ prosazuje státní zájem na rozvoji jen perspektivních (vytížených) tratí definovaných minimálním objemem přepravy

Hm, velice zajímavé....[crazy][blush]



(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 03. srpna 2021 - 12:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4122
Registrován: 5-2002
na přepravu 2 tisíc cestujících na trati denně A co to znamená? To je přece potřeba nějak přepočítat s ohledem na délku trati.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5820
Registrován: 5-2007
Kdo se chystáte do Rakouska přes H.Dvořiště,tak počítejte s lehkými komplikacemi v podobě výluky ze Steyreggu do Rybníka.Omlouvam se za kvalitu snímků.Líp to nedám.:

Sobota, 07. srpna 2021 - 14:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 861
Registrován: 8-2017
Dívám se tu na openrailwaymap a v Rakousku je naplánovaná spojka tratě do Hornu na FJB mimo Sigmundsherberg. Co je to za akci? Nějaký pokus o vytvoření záložní objízdné trasy?
Pondělí, 09. srpna 2021 - 21:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8543
Registrován: 12-2011
Bude se v Rakousku letos někde zastavovat osobní doprava?
Úterý, 10. srpna 2021 - 09:39:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 99
Registrován: 6-2020
Intelpetr: možná skončí víkendový provoz na lokálce do Bad Gleichenbergu, v provozu zatím do konce října.