Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 12. 8. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 12. 8. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 11. srpna 2021 - 09:23:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7428
Registrován: 9-2005
AL, PŠ: myslím, že byste, Aleši měli brát slova PŠ za svá. Uživatelská přívětivost je pro práci důležitá. U každé práce.
Třeba já z praxe porovnávám obsluhovací a sledovací komfort mezi JOP K-2002 a ESA44. A vychází mi to zhruba tak, že ESA má spoustu technických vychytávek, ale vzhled (fonty jak z DOSu) a zejména technologické výpisy jsou hrozné. Káčko má několik specifických nedostatků, či nedodělků.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Miroslav_ Zikmund
Středa, 11. srpna 2021 - 09:30:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 880
Registrován: 2-2016
Bram : poměrně zajímavá myšlenka. Škodovácký konstruktér Palík byl původní profesí strojvedoucí - tuším v Jihlavě ....
Ta relativně jednoduchá možnost získat licenci ovšem závisí na několika krocích :
- zdravotní způsobilost
- psychotesty
- kurz
- předpisy
- jízdní zácvik
Stačí neprojít prvními dvěma položkami a je po myšlence.
I když by došel až ke kýženému cíli, tak by TO chtělo alespoň jednu šichtu týdně ....

Já mám v hlavě dlouhá léta modifikaci vaší myšlenky - nehodové události na dráze by šetřili vyšetřovatelé policie, dozorovali státní zástupci, soudili soudci s předchozí praxí na železnici ... celkem jedno, zda v původní profesi strojvedoucí nebo výpravčí - v obou případech předpisově náročné profese.
Obecně má být soudce universální, nicméně v praxi se TO stejně neděje, nějaká specializace je ...
Trestní soudce / senát vlastníci ŘP je schopen vžít se do postavení řidiče nepřizpůsobivšího rychlost jízdy stavu a povaze vozovky .... nikoli ovšem do pozice strojvedoucího ...

Jak by asi vypadalo vyšetřování nehody Carga u Mariánek nebo v Kdyni, pokud by policejní vyšetřovatel měl v kapse - byť už prošlou - licenci strojvedoucího (nebo v lepším případě si udržoval kvalifikaci jednou šichtou za měsíc na nějakém víkendovém letmo výkonu), podobně jak by vypadal pohled státního zástupce původním povoláním výpravčího .... nebo soudce s podobnými profesními základy ...
A takoví specialisté by mohli dva nebo čtyři = po dvojici v obvodu každého vrchního soudu ...
Středa, 11. srpna 2021 - 09:31:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7429
Registrován: 9-2005
OK-HEU: neřešte to. Buďte rád, že nevíte, co obnáší vývoj a výroba zabzař za opruzy a jaké to má náklady a kolik firem to vůbec chce dělat.
Jinak tedy platí, že nemůžete si jen tak vyvinout apku na hlídání polohy vlaku. Zaprvé polohu nejde stále dost přesně určit (koleje jsou vedle sebe moc blízko, vlak má nenulovou délku (při některých ohroženích a nehodách to hraje zásadní roli)) a zadruhé fírovi nepřísluší sledovat kromě své jízdy ještě ostatní vozidla. By mu z toho v uzlech hráblo, nebo by to zkrátka ignoroval. Na to je jiná technika. A posunující vozidlo stejně nezabezpečíte. Nebo až tehdy, až vozidla nebude ani při posunu řídit strojvedoucí ručně, ale budou řízena přes SZZ, TZZ a VZ+ATO. V ideálním případě aby ten strojvedoucí seděl někde na dispečinku a vozidla ovládal odtamtud.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 11. srpna 2021 - 09:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24834
Registrován: 5-2002
PŠ: A zákeřná otázka: místo klábosnice nešlo by to mít vše na displeji?
Teoreticky to možné je, ale...
Jeden displej na mašině sežralo ETCS prakticky bez náhrady - prostě proto, že je součástí jeho dodávky.
Extra displej pro AVV není kam dát (pominu-li stanoviště vzor "kulometné hnízdo") a asi bys ho ani nechtěl.
Takže obrázek AVV musíš nějak vměstnat na ten druhej střední displej, kde ale chceš mít i něco jinýho. Místa je tam tudíž málo a my si dnes troufneme z toho ukousnout jen proužek s čísly kolejí na spodním okraji a jen v době, kdy je vlak ve zhlaví. Znám přitom pár stanic, kde potřebuješ současně vybírat kolej i zadávat návěstní znak (zejména u DB je běžná předvěst těsně za zhlavím), takže by se tam muselo vejít obojí a/nebo by se to muselo nějakými dalšími úkony vyvolávat, což bylo i zde před pár dny kritizováno, a to v souvislosti s mnohem méně četnými úkony.
A to nemluvím o dalším důsledku toho, že nemáme vlastní displej, ale hostujeme na vozidlovém - všechno musíme zadat výrobci ŘS vozidla. A tam někdy narazíš na netušená omezení - třeba na Inspiru (metro od Siemense) není možné mít na stejném místě v různých obrázcích různá tlačítka.

Proto mi pořád jako nejergonomičtější vychází ta klávesnice na bližší hraně pultu, navíc jsme ji dokázali zmenšit na dvouřadou (viz plzeňské Pantery), takže se na pult vejde i s tím A4 papírem a řadou přepínačů na vzdálenější hraně.

Q: myslím, že byste, Aleši měli brát slova PŠ za svá. Uživatelská přívětivost je pro práci důležitá. U každé práce
Hele, tak trochu se vlamuješ do otevřených dveří. Už od počátků AVV se na jeho ovládacích a sdělovacích prvcích dost významně podíleli strojvedoucí, co s tím jezdili - a to jak instruktoři (především Jirka Výborný a Tonda Prell), tak i "řadoví" fírové. Spousta dnes běžných fíčur pochází "z terénu" a nemáme důvod to nějak tajit.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 11. srpna 2021 - 10:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24835
Registrován: 5-2002
Ještě maličko rozvedu to, jak se AVV chová, když se vlak blíží ke stanici s předvěstí:
Po přečtení poslední lokalizační značky (MIBu, GIBu, balízy) vzdálené aspoň 3000 m od předvěsti se na displeji objeví její vyobrazení. Menším štítem a tabulí s označením stanoviště se přitom liší od vyobrazení návěstidla, aby se dalo poznat, že jde o předvěst (plyne z toho například to, že před předvěstí není třeba mačkat prefix "Očekávej", neb je jasné, o jakou "40" na předvěsti může jít).
Kus před hranicí dohledu je v mapě tratě příkaz "shoď nejbližší hlavní návěstidlo na Stůj" - ono by tam při normální obsluze bylo očekáváno i bez toho, ale je to spíš pro jistotu, kdyby fíra v mezidobí něco zmáčkl omylem. Pípání před předvěstí jsme zatím nezaváděli - kdysi v počátcích jsme zkoušeli 3x pípnout u tabule před zastávkou a moc se to neujalo.
Pokud strojvedoucí neudělá nic, tak vlak zastaví u vjezdu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Miroslav_ Zikmund
Středa, 11. srpna 2021 - 10:07:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 881
Registrován: 2-2016
OK-HEU : stále jste nepochopil podstatu problému.

I kdyby oba strojvedoucí věděli, kdo kde je - na metr přesně - tak by se nehodové události NEZABRÁNILO.

Z hlediska dopravní polohy ke střetnutí nedošlo "na širé trati", jak se mnozí (možná většina) domnívají, ale ke střetnutí došlo v obvodu výhybny RADONICE. Po dopravní stránce tvoří hranici dopravny > stanice / výhybny / odbočky (snad jsem vyjmenoval pro laický pohled všechny) vjezdové návěstidlo / lichoběžníková tabulka na trati D3.

Vjezdové návěstidlo L do výhybny RADONICE od Blížejova je umístěno před zastávkou MILAVČE, která se tak nachází v obvodu výhybny Radonice (kdysi tak byla v obvodu stanice Krasíkov původní zastávka TATENICE).

Vjezdové návěstidlo L km 161,280 - zastávka Milavče km 161,310 - výhybka číslo 1 km 161,550 - odjezdové návěstidlo S1 (projeté vlakem 351) v km 161,638.

Již bylo spočítáno - vzhledem k poloze míst střetnutí - že stačilo pouhých 20 vteřin k tomu, aby žralok vjel do výhybny a vlak 351 by v horším případě "jen" řízl výhybku číslo 1 (bylo by projeté návěstidlo a "ostuda") v lepším případě by to mohlo vyjít, sice by projel návěstidlo, ale výhybka by už byla postavená do rovného ... V záběrech TV reportáže byl vidět staničník s údajem km 161,4 - čili ke střetnutí pravděpodobně došlo "v okruhu" této km polohy ...
Středa, 11. srpna 2021 - 11:06:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24836
Registrován: 5-2002
PŠ: Pouze textová verze určení kolejí: není to příliš jednoduché a nenávodné?
Vypadá to asi takto - podotýkám, že je to takto primárně určeno pro vedlejší tratě, na nichž si provoz nevydělá na stacionární část (ta "šifra mistra Leonarda" těsně nad tlačítky se normálně nezobrazuje, je to servisní výpis používaný při ladění mapy tratě):

Na levém displeji je navolen servisní obrázek GIBů - je na něm mj. hezky vidět praktická přesnost GPS: podle pravého displeje je zřejmé, že je vybraná 1. kolej, ale dokonale trefený "přímo na komoru" je GIB 113.13, který se nachází ... na 3. koleji.

předpokládám, že dnes umíte mapy tratí nahrávat on-line?
Umíme, ale v rutinním provozu je to zatím jen na 471. Na dalších vozidlech je to stále v jednání...
Na vozidlech s regulátory MSV ale jde aspoň načíst mapy z USB flash, že se nemusí běhat s notebookem.

Pokud ano, máte někde nějaké datové centrum, které to řízeně odesílá a kontroluje doručení?
To centrum má ČD a využívá ho i pro upgrade dat ISC, stahování diagnostiky či "proužků". Distribuční balík map tratí a jízdních řádů je tedy jen jedním z vícero přenášených dat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 11. srpna 2021 - 12:08:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 299
Registrován: 5-2014
Jéé, selfíčko. Pan Hajnej je zřejmě levák...
Středa, 11. srpna 2021 - 12:32:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7435
Registrován: 9-2005
[crazy] Hodinky má na levý.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 11. srpna 2021 - 12:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3975
Registrován: 3-2006
pokud pojedu V = 160 km/h a na trvalý 1 000 Hz magnet po minutí předvěsti si obloužím "kliďánko" PZB-WACHSAM tak můžu jet "lážo-plážo" další 4 sec. = 178 metrů, aniž by po mě PZB něco dalšího chtělo nebo ne ?
Ne.

A "bouchlo" by to kdy ?
V momentě, kdy se skutečná rychlost protne s Vü1. Tedy při 160 po pár metrech.

Po kolika metrech od obsloužení PZB-WACHSAM to při V = 160 km/h "práskne" vůči té Vü1 ?
Obsloužení Wachsam nemá vůbec žádný vliv na křivku, ta se počítá vždy od magnetu.

Jo a na vozidlech s datovou sběrnicí se nepotvrzuje do 4 s, ale do 2,5 s. Jenom nevím, jestli ta 612 do toho spadá.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Středa, 11. srpna 2021 - 12:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 300
Registrován: 5-2014
Qěcy: Fakt, máš recht. Úplně jsem se opticky pomátl...
Středa, 11. srpna 2021 - 12:48:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4746
Registrován: 9-2003
Qěcy: Já jem taky levák a hodinky nosím na levé ruce, PŠ je taky levák a hodinky nosí na levé ruce, můj syn je levák a hodinky nosí na levé ruce, Ten_jehož_jméno_se_nesmí_na_Grep_vyslovit, je taky levák a hodinky nenosí vůbec...
NOBLE BRICKS
Středa, 11. srpna 2021 - 12:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24840
Registrován: 5-2002
Q: Hodinky má na levý...
...stříhá pravačkou, kytaru drží normálně - a přesto je levák. [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 11. srpna 2021 - 13:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12751
Registrován: 4-2003
Hajnej:...stříhá pravačkou, kytaru drží normálně - a přesto je levák.

A já zase na vodě držím pádlo jak levák a přitom píšu pravou, takže jsem pravák. Ale i některé další věci, co bych jako pravák měl dělat pravou, udělám automaticky rukou levou [proud].
Středa, 11. srpna 2021 - 13:34:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6598
Registrován: 3-2006
Bram:
" přitom píšu pravou, takže jsem pravák. Ale i některé další věci, co bych jako pravák měl dělat pravou, udělám automaticky rukou levou [proud].
"
No a to mi dost lidí říkalo, že je to divné. A ejhle druhý, který to tak má. [rofl]
Středa, 11. srpna 2021 - 13:46:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11415
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: Jeden displej na mašině sežralo ETCS prakticky bez náhrady - prostě proto, že je součástí jeho dodávky.
Extra displej pro AVV není kam dát (pominu-li stanoviště vzor "kulometné hnízdo") a asi bys ho ani nechtěl.


Díky za obsáhlá vysvětlení a přichází další otázka, možná již trochu podrobnější.

Představme si, že na stanovišti vozíme displej Ebuly, který nám je kromě Německa k ničemu a prozatím se oprosťme od toho, že řešíme i AVV v Německu.
Bylo by možné pro jeden displej mít dvojí funkci? Tedy Ebulu nebo AVV?

ad Klávesnice: oceňuji zmenšení, nicméně stále jsem toho názoru, že ta volná plocha před strojvedoucím je hodně cenná. Ale kdybych přemýšlel, jak jí ještě omezit, co jednořádek s návěstidly a Souhlas k odjezdu a vše ostatní na displej?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 11. srpna 2021 - 14:03:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4748
Registrován: 9-2003
Já taky píšu pravou, resp. drápu oběma. Ale u mne je to tím, že jsem základní školní docházku zahajoval u soudruhů z SSSR a tam se takové nějaké excesy, jako leváctví, prostě netrpěly.
Kromě toho držím příbor jako pravák ale kdybych třeba měl vzít do pravé ruky nůžky, tak by to asi skončilo nějakým nepěkným úrazem.
NOBLE BRICKS
Středa, 11. srpna 2021 - 14:25:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7438
Registrován: 9-2005
Proto jsem psal jen o hodinkách. Protože i já to mám trochu složitě. I když jsem pravák. Celkem nechtěně jsem si navykl dělat spoustu činností levou rukou a pravou používat přitom jako držák.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 11. srpna 2021 - 15:06:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 6-2018
S499: Jen u SSSR? Můj táta byl taky "přecvičený" levák. Soudruzi za to opravdu nemohli, byl ročník 1919. [nene]
Středa, 11. srpna 2021 - 15:31:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6600
Registrován: 3-2006
Ohledně těch hodinek, je to také zajímavé. Na učilišti nám zakazovali hodinky na praxi nosit a o to víc jsme je nosili (zvlášť s kovovým tahem). Jak ze začalo se šmatlafouny, tak jsem hodinky opustil a ke svému údivu, jsem přišel i o bolest v levém zápěstí, kterou už jsem bral, jako něco co prostě existuje a nijak jsem to neřešil. Občas to chce prostě změnu.[rofl]
Středa, 11. srpna 2021 - 15:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24841
Registrován: 5-2002
PŠ: Bylo by možné pro jeden displej mít dvojí funkci? Tedy Ebulu nebo AVV?
No, bylo (snad to není moc bokem) - tedy bude-li řeč s dodavatelem té Ebuly (ale ona by měla umět zastoupit displej rádia, takže pricipielně by to jít mělo).

Ale kdybych přemýšlel, jak jí ještě omezit, co jednořádek s návěstidly a Souhlas k odjezdu a vše ostatní na displej?
Je fakt, že při volbě rychlosti pákou (sice to není můj šálek čaje, ale když "voni to tak chtěj´", tak proč ne) by mohla půlka klávesnice odpadnout. Otázkou ale je, jestli by se pod tu jednu řádku ještě vůbec vešla "střeva" (při rozumné hloubce).
Jinak ta dvouřadá má na pultě odhadem cca 6 cm, což není až zas tak mnoho - a ještě Ti může dělat dolní zarážku pro papíry.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 11. srpna 2021 - 15:50:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7679
Registrován: 9-2011
Bylo by možné pro jeden displej mít dvojí funkci? Tedy Ebulu nebo AVV?
Technicky by to asi šlo, zvlášť pokud ten displej má dostatečný počet vhodných komunikačních linek (jako cpát do jediné RS-232 propojení k několika zařízením neni nic moc).
Otázkou je, jestli by to dodavatel Ebuly schválil, a kdy by to naprogramoval. Dělal jsem teď nějaký popis, jak udělat zobrazení AVV, pro jednoho nejmenovaného dodavatele vozidel, který si to zobrazování chce naprogramovat do svého displeje sám. Zatím to má asi 60 stránek a ještě to není hotové [sad].
Na druhou stranu chápu, že výrobce vozidel nemá moc chutí někam cpát další (cizí) displej a uživatel vozidla zase vidí rovnici "míň displejů = levnější vozidlo" (a mlčky předpokládá, že se ta konverze na jiný displej udělá sama a zadarmo a že to bude hned fungovat jak když hrom bije).
Všichni jste volové. Servít
Středa, 11. srpna 2021 - 17:34:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24842
Registrován: 5-2002
AL: Tak přinejmenším má ta konverze charakter "einmalkosten", takže má jistou šanci se do budoucna vyplatit.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Středa, 11. srpna 2021 - 19:08:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7524
Registrován: 3-2007
Dobří lidé, a co to tam používáte za vyfikundované displeje? To není nějaký průmyslový standard, se kterým si přes nějakou bombenfest & idiotensicher sběrnici povídáte?
Středa, 11. srpna 2021 - 19:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24845
Registrován: 5-2002
Pike: To je běžný drážní standard (dle UIC 612).
Sběrnice je CAN nebo Ethernet, k mání bývá i MVB - připadají Ti snad málo BF&IS...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 11. srpna 2021 - 21:02:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4751
Registrován: 9-2003
Starý_Ivoš: Jenže já nejsem ročník 1919 ale o 45 let později. To už se v ČSSR leváci nepřeučovali. Moje máma byla ročník 1941 a ještě ji přeučovali, dokonce i s pomocí rákosky.
NOBLE BRICKS
Středa, 11. srpna 2021 - 21:15:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 8-2021
Ale kdeže. Já jsem Novotnýho dítě a vesele mne za Husáka / Svobody* v ČSSR ve škole přeučovali. No, výsledek je, že rukou píšu buď tiskace, nebo jako prase.

Jinak ti obouruč jsou odborně tzv. ambidexter. Je to dobrá věc, učte si trvale i tu hloupou ruku, je to dobrá záloha. Až vás klepne pepka, ještě mi za radu poděkujete.

----------------------------------------
*Nepamatuju si už kterej z těch dvou ksichtů visel nad katedrou.
Středa, 11. srpna 2021 - 21:24:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3028
Registrován: 8-2010
Petr_Šimral:
"Bylo by možné pro jeden displej mít dvojí funkci? Tedy Ebulu nebo AVV?"
Podle UIC 612 je dneska (= pokud se to tedy už nezměnilo)...stanoveno rozmístění displejů stylem (zleva): TRD + ETD + CCD + TDD s tím, že je dovoleno mít TRD/ETD + CCD + DMI ETCS (sólo) + TDD v případě, že by počet displejů měl překročit číslovku 4 v případě instalace sólo DMI ETCS - to byl mmch. případ 380-ky, která má úplně vpravo v pultu dneska záslepku a TDD s absencí ETD má vlevo za situace, kdy má být vpravo.
X-Host
Středa, 11. srpna 2021 - 21:32:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1876
Registrován: 7-2009
Hajnej: Pro GPSku, jak zmiňujete odchylku změřené koleje proti skutečné - kdyby náhodou někdo chtěl použit, je třeba používat "opravu" dle referenčních stanic se známou přesnou polohou - to se používá už dlouho předlouho (bylo to kdysi třeba především kvůli např. soukromým lodičkám, které se hlavně před zpřesněním GPS díky jednomu podpisu US prezidenta ve veřejném kódu pohybovalo na úrovni stovek metrů přesnosti a s lodičkou v tomhle případě nelze moc plavat na útesech či dokonce leckde i na pevnině, takže bylo třeba vybudovat korekční síť právě pro tyhle případy)...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Diferenci%C3%A1ln%C3%AD_GPS


Přesnost v roce 2006 při síťovém řešení referenčních stanic CZEPOS byla na družicích GPS[2]:
pro kódová měření 20-50 cm
pro fázová měření (RTK) 2-5 cm

To by se mohlo vejít do správné koleje prakticky vždy :-)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
ridic_vlaku
Středa, 11. srpna 2021 - 22:06:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 280
Registrován: 5-2019
Ok-HEU: To si děláte srandu, že v roce 2021 závisí na jednom strojvůdci a návěstidle jestli dva rychlíky pojedou proti sobě?

Nikoliv, srandu si nedělají. U nás je to na většině tratí přesně takto. Ovšemže technická řešení existují, ale jejich implementace je na tratích SŽ velmi velmi zdlouhavá. Takže se to zatím řešilo a řeší tak, že se u strojvůdce žádná chyba nepředpokládá.

Samozřejmě, to co znáte z letectví pod pojmem Lidská výkonnost a omezení nebo třeba CRM (Crew resource management) by i na železnici při absenci technických řešení mohlo pomoci, ale zatím se to u nás na dráze nepěstuje....

Pozn.: I proto jinak zkušenému a erudovanému železničáři panu Hajnému uniká jemný rozdíl mezi výrazy "udělat chybu" a "nerespektovat".


(Příspěvek byl editován uživatelem ridic_vlaku.)
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 00:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1893
Registrován: 12-2006
To si snad děláte srandu, že životy lidí v plném autobuse závisí na jednom řidiči bez jakéhokoliv zabezpečení. [proud]
Jakej je rozdíl mezi odpovědností řidiče a strojvedoucího, že každý řve, že fíru musí hlídat zabezpečení za miliardy a autobusáka klidně necháme usnout, projet červenou, vyjet na dálnici v plné rychlosti z pruhu a převrátit autobus na střechu. A nikdo neřve, aby se narvaly miliardy do hlídače řidičů.
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 00:29:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 893
Registrován: 8-2017
Jeneč - jakou pracovní dobu a přestávky má řidič, a jakou strojvedoucí?

nesrovnávejte hrušky s jabkama
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 00:36:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1894
Registrován: 12-2006
Já porovnávám jen a jen zodpovědnost člověka. Řidič má za sebou lidské životy zrovna tak jako fíra. A myslím, že strojvedoucí jsou co do dodržování předpisů hlídaní mnohem víc, než řidiči.
Tranďák
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 08:05:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 9-2006
Jeneč:
"To si snad děláte srandu, že životy lidí v plném autobuse závisí na jednom řidiči bez jakéhokoliv zabezpečení. [proud]
Jakej je rozdíl mezi odpovědností řidiče a strojvedoucího, že každý řve, že fíru musí hlídat zabezpečení za miliardy a autobusáka klidně necháme usnout, projet červenou, vyjet na dálnici v plné rychlosti z pruhu a převrátit autobus na střechu. A nikdo neřve, aby se narvaly miliardy do hlídače řidičů."

Tak takovouhle kravinu může vypustit jen kovanej nádražák. Víte, jak daleko jsou dnes různé asistenty řízení a zárodky autonomních technologií u silničních vozidel, a kolik se do nich "rve miliard"?

A kde je v tomhle dnes česká železnice? Úplně v [zadnice].
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 09:06:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24846
Registrován: 5-2002
XH: kdyby náhodou někdo chtěl použit, je třeba používat "opravu" dle referenčních stanic se známou přesnou polohou
Má to jednu maličkou vadu: je na to potřeba mít na mašině nějaký přijímač těch oprav...

To by se mohlo vejít do správné koleje prakticky vždy
I v rychlosti 100 km/h...?

ŘV: zatím se to u nás na dráze nepěstuje
Turnusy nestanovuje vrchnost absolutisticky, takže by stačilo, kdyby se trochu víc snažil zbytek tripartity.

jemný rozdíl mezi výrazy "udělat chybu" a "nerespektovat"
Neuniká - "nerespektovat" je prostě podmnožina toho "udělat chybu".
Jestli to má někdo v jiným oboru nadefinovaný jinak není v tomto případě relevantní.

Tranďák: A kde je v tomhle dnes česká železnice?
V čem "tomhle"...?
Zrovna v disciplíně zvané ATO je cca čtvrtstoletí napřed.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
X-Host
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 09:36:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1877
Registrován: 7-2009
Hajnej: Tak když už to na "mašinu" má komunikovat nějakou mobilkou, tak to mezi těmi ostatními potřebnými daty nemůže pro skvělou dodavatelskou firmu být žádný problém...

Dokonce je v tom velký byznys potenciál - proč spoléhat na cizí "opravnou síť", když je se tu tím otevírá možnost vybudovat si referenční opravnou síť pozičních bodů v každé větší stanici, vlastní "bezpečná" infrastruktura pro dráhu! Dodávky zařízení a jejich servis! Možná i v té distribuci opravných dat je místo na zisk. Tisíce děkovných dopisů! :-)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
X-Host
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 09:42:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1878
Registrován: 7-2009
Hajnej: I v rychlosti 100km/h...

...no v té době už byste měli jednoznačně vědět po které koleji jedete, ne? Navíc, což se tu trochu opomíjí, potřeba je vědět polohy především na začátku a konci samostatných úseků. Mezi nimi těžko změníte kolej (a pokud ano, tak budete mít úplně jiné problémy než zjišťování polohy).

No nic, prakticky všechny informace dnes již existují, jen se neumí dobře posbírat, zpracovat a využít, ale zjevně nemá cenu řešit, protože svatá kráva ETCS už je na dohled, možná za 1/4 století i ve vaší obci (pokud tedy za 1/4 století ještě v té obci nějaké koleje budou :-/)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Mladějov
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 10:21:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16674
Registrován: 3-2007
Půvabné, jak tady Hajnýmu někteří furt raděj, jak by to měl dělat..[biggrin]
Mladějov
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 10:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16675
Registrován: 3-2007
A půvab ETCS je hlavně v kompatibilitě a univerzalitě, vymýšlet zas nějaké místní "rovnáky na vohejbáky" je nekoncepční a v důsledcích nakonec vždycky problém.

Holt se mělo v kotlince převzít tak před půlstoletím PZB (s týmiž výhodami), ale na to už je pozdě.

Liniák má zase jiné výhody, ale to tady nechci diskutovat.

ETCS rozhodně nepovažuji za posvátnou krávu, je to drahé, komplikované, má to 3P dalších problémů...ale je to tč. jediná průchozí cesta ke skutečnému vlakovému zabezpečovači.

A tentýž názor má řada dalších lidí z oboru, řekl bych i většina.
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 10:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 894
Registrován: 8-2017
Mladějov - jenomže to PZB má i dost nevýhod a to celkem podstatných - nejlepší by byla kombinace PZB+LS
Desiro
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 11:04:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3867
Registrován: 2-2004
Už nad tím PZB neuvažujte.
Budoucnost je ETCS a do té doby si dovedu představit nějaké provizorní řešení, založené na interoperabilních nebo již zavedených řešeních.
Třeba VNPN over GS.
Ne nějaká návěstidla na lokálkách.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 11:37:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7683
Registrován: 9-2011
...no v té době už byste měli jednoznačně vědět po které koleji jedete, ne?
To je právě ten úkol: jak to zjistit. Dokud to nezjistím, tak to nevím.
Stovkou se dá jezdit i na "lokálkách" a štíhlé výhybky se mohou objevit i na nich (není to ničím zakázáno, byť to není moc pravděpodobné).

Navíc, což se tu trochu opomíjí, potřeba je vědět polohy především na začátku a konci samostatných úseků.
Neopomíjí se to a stačí to zjišťovat jen za rozvětvením kolejí, tj. na počátku úseku. Konec úseku je v tomto pohledu totéž co prostředek - když jednou na nějakou kolej vjedu a zjistím to, tak na ní jsem až do dalšího bodu rozvětvení.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 12:33:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24849
Registrován: 5-2002
XH: no v té době už byste měli jednoznačně vědět po které koleji jedete, ne?
Řeč je o zhlaví, pokud jsi to nepochopil... [nene]

což se tu trochu opomíjí, potřeba je vědět polohy především na začátku a konci samostatných úseků. Mezi nimi těžko změníte kolej
Tohle přece už dávno víme - viz nahraditelné a nenahraditelné MIBy (nebo se podívat, kde jsou a kde nejsou MIB-1 mezi Státní silnicí a Střelicemi). [proud]

ML: Půvabné, jak tady Hajnýmu někteří furt raděj, jak by to měl dělat.
Žejo...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 14:54:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 797
Registrován: 7-2017
https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/soud-osvobodil-strojvedo uci-radim-ruzicka-vykolejil-vapenec.A210812_140329_vary-zpravy_sl v?zdroj=nejnovejsi . . . . . . . [masinka]
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 16:57:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 11-2014

Podle mě to nemůže v odvolacím řízení obstát. Systémové selhání by to bylo, kdyby tam vykolejili všichni strojvůdci, kteří tam jeli. Pokud tím místem spousta jiných strojvůdců projela bez nehody, je absurdní tvrdit, že tento jeden konkrétní neudělal žádnou chybu a za nehodu nemůže. Podle toho, co bylo o nehodě v tisku i tady na K-R je zřejmé, že ta informovanost mohla (měla) být lepší, ale dělat ze strojvedoucího nevinnou oběť selhání jiných podle mě taky není správné (čímž nechci říct, že by jej měli poslat do vězení-podmínka anebo upuštění od potrestání by podle mého názoru bylo přiměřené).
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 17:26:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7442
Registrován: 9-2005
Jeneč:
"To si snad děláte srandu, že životy lidí v plném autobuse závisí na jednom řidiči bez jakéhokoliv zabezpečení. [proud]
Jakej je rozdíl mezi odpovědností řidiče a strojvedoucího, že každý řve, že fíru musí hlídat zabezpečení za miliardy a autobusáka klidně necháme usnout, projet červenou, vyjet na dálnici v plné rychlosti z pruhu a převrátit autobus na střechu. A nikdo neřve, aby se narvaly miliardy do hlídače řidičů."

Ach jo. Jde o to, že zabezpečovač proti chybám fírů 99,99% spolehlivě na 90 % situací existuje minimálně od druhé světové. Ale my ho tady dodnes nemáme. Stavíme si až ten moderní, velice nákladný ETCS. Který je mnohem lepší, ale abyste věděl, tak ani ten nepokryje 100 % situací. Zejména vůbec nepokryje chyby strojvůdce při posunu.

U řidičů dosud nikdo nevymyslel vozidlový jízdní zabezpečovač. Jen nějaké aistenty s mnoha názvy. To nevíte?
Odpočinek do toho netahejte, normy na to mají jak fíři, tak řidiči profesionálové.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 17:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7443
Registrován: 9-2005
Herold: Myslím, že nemáte pravdu. Zaprvé tam to projeli nejméně dva další. Zadruhé systémové selhání není definováno tím, že nehoda nastane v jednom x případů. SS je blbě napsaný předpis (benevolence v nelogickém umísťování návěstí, třeba), neřešení dlouhodobé nevhodné situace (nedostatečně průkazné seznamování se změnami, respektive nedostatečné upozornění na starší změny a nedostatečné zdůraznění změn s velmi nebezpečnými vysoce pravděpodobnými následky (říká se tomu riziko - pravděpodobnost vzniku krát závažnost následků).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 17:58:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24851
Registrován: 5-2002
Q: IMHO je jednou z významných spolupůsobících faktorů nevhodné řešení zpravování konkrétních strojvedoucích, pojaté jako (s)prosté překlopení půlměsíčních změn TTP (což je primárně interface infra/dopravce) mezi fíry, a to bez jakékoliv návaznosti na jejich skutečné turnusování.
V tom bych systémové selhání spatřovat dokázal.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
ridic_vlaku
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 18:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 281
Registrován: 5-2019
Hajnej:
Turnusy nestanovuje vrchnost absolutisticky, takže by stačilo, kdyby se trochu víc snažil zbytek tripartity.
Lidská výkonnost a omezení a CRM, to nejsou turnusy... :-)

Neuniká - "nerespektovat" je prostě podmnožina toho "udělat chybu".
Nikoliv.

Jestli to má někdo v jiným oboru nadefinovaný jinak není v tomto případě relevantní.
A ještě jednou nikoliv. :-(

Dotaz: Strojvůdce nerespektuje chybnou návěst. Je toto strojvůdcovo nerespektování chybné návěsti strojvůdcovou chybou? :-)
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 18:11:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24852
Registrován: 5-2002
ŘV: Strojvůdce nerespektuje chybnou návěst. Je toto strojvůdcovo nerespektování chybné návěsti strojvůdcovou chybou?
Pro (po)chybnou návěst je definována náhradní hodnota (a tu je nutné respektovat, jako kdyby tam doopravdy byla).
Takže Tvoje chytristika je celkem dost mimózní...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 18:23:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7446
Registrován: 9-2005
A co dosavadní nenasazení opravdického VZ, které kdyby bylov provozu, vlak by zastavilo (i to starožitné PZB)? To by se za systémové selhání mohlo považovat? VZ je dostupný desítky let, ale dráhy většiny socbloku na něj kakala.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
ridic_vlaku
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 18:35:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 282
Registrován: 5-2019
Hajnej:
Chybná není významově totéž co pochybná. Věta "Pro (po)chybnou návěst je definována náhradní hodnota" není věcně správná. :-)

Ale u Tebe, který se celý život pohybuješ v prostředí, kde svolení není souhlasem, bych čekal větší jazykový jemnocit. :-)
Miroslav_ Zikmund
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 18:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 883
Registrován: 2-2016
Herold : ale může to obstát ... obhájce je zjevně dobrý. [crazy][crazy][crazy]

Až dojde o odvolacímu jednání, pak - pokud to nezaznělo už v Chebu - požadovat od odpovědného vedoucího zaměstnance SŽ odpověď na poměrně jednoduchou otázku - pane svědku, původně tam byla "jen" přechodná pomalá jízda 30, o niž musel být strojvedoucí zpravován ... vysvětlete prosím co bylo důvodem k přechodnému zavedení trvalého omezení po dobu stavebních prací ... , které po skončení stavebních prací budete muset zase změnit na původní rychlost ... takže jste vlastně dělali zbytečnou práci ... jaký provozně ekonomický přínos mělo nahrazení přechodné "pomalé" jízdy trvalým omezením traťové rychlosti na "přechodnou dobu".

Takové "stupidní" otázky - jako kdo kontroloval správné osazení návěstidel mohou následovat na základě "blekotání" svědka ...
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 20:41:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 798
Registrován: 7-2017
Re: "Miroslav_Zikmund & řidič vlaku" . . .Fíroval jsem ještě v "dřevních" dobách železnice, kdy každá přechodná resp. dočasná pomalá jízda, byla řádně označená "Z" a "K"+ tuším předvěstníkem? o max pov. rychlosti, fíra byl o ní navíc informovaný "V" rozkazem .. . .Takže nynější hlubokomyslné meditování nad nehodou nabízí myšlenku, dnes je ohledně označování pomalých jízd něco jinak?. . . . . .[masinka]
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 21:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7447
Registrován: 9-2005
Kolelač: nastudujte si ten případ. Vyhledat to na internetu lze. Nešlo formálně o PJ, nýbrž o TONTR. Značení bylo sice prý dle předpisu, ale silně nelogicky uspořádáno.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 21:31:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 799
Registrován: 7-2017
Re: "Qěci" . . .Dík není třeba, stačí mi to konstatování "podle předpisu, ale silně nelogicky uspořádáno". . .Takže potom i ten předpis bude " silně nelogický"?. . . . . . [masinka]
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 22:52:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 5-2002
kolelač: Ve zkratce šlo o to, že manažeři SŽDC označili dočasnou přeložku tratě jako trvalou traťovou rychlost, protože za PJ ve svém obvodu by si museli snížit prémie.

Ono je to takové logické, že ve 21 století je na koridoru za miliardy traťová rychlost 30, že.

Podle mě soudkyně uvažuje logicky - firma přeci nemůže chtít po svém zaměstnanci, aby před nástupem na šichtu ve svém volnu študoval tuny pdfek, jestli tam nebo onde nějaký kretén něco nezměnil. Má 15 minut na přípravu HV a přečtení rozkazu. Nic víc.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 23:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11419
Registrován: 5-2002
Notabene když u Pavlovic je klasická pomalá "padesátka" už dlouhé roky...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 23:08:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24853
Registrován: 5-2002
ŘV: Chybná není významově totéž co pochybná.
To možná opravdu není, ale to už ten problém zbytečně rozšiřuješ (viz "k příkladu je potřeba přimyslet, co v něm není, naopak není třeba zabývat se tím, co je v něm výslovně uvedeno").
Tady řešíme projetí Stůj - to mohu buď nerespektovat (tedy nezaznamenat nebo nedejbože vědomě ignorovat zákaz jízdy), anebo udělat nějakou úplně jinou chybu, v jejímž důsledku se to respektování přes veškerou snahu nezdaří. Kupříkladu můžu mít špatnej odhad vzdálenosti, podcenit vliv spádu, neodhadnu špatné adhezní podmínky (přestože vím, že mi to před chvílí při rozjezdu klouzalo), nebo mám v důsledku předchozí chyby sníženej účinek brzd. To všechno jsou chyby, které v konečném důsledku vedou k projetí, přestože jsem to Stůj respektoval a snažil se před ním zastavit.
Takže nerespektování je jen podmnožinou možných chyb, q.e.d.

No a většina návěstí má nějak restriktivní charakter, takže jejich nerespektování má šanci neudělat průser jedině tehdy, když je ta chyba restriktivnějším směrem a to nerespektování se ještě vejde pod správnou hodnotu. V ostatních případech to průser udělat může, takže ta tvoje chytristika nemá valný smysl.

Ziki: jaký provozně ekonomický přínos mělo nahrazení přechodné "pomalé" jízdy trvalým omezením traťové rychlosti na "přechodnou dobu".
Odstranění nutnosti zpravování a z toho plynoucího zastavení vlaku a docházení k mašině...?
Když si na půl roku vezmete podnájemníka do místnosti, kde máte ve skříni prádlo, je lepší ho "zbytečně" přenést sem a za půl roku zase tam, nebo každej den ťukat na dveře, že si jdete pro trenky...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 23:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 897
Registrován: 8-2017
Hajnej - Když si na půl roku vezmete podnájemníka do místnosti, kde máte ve skříni prádlo, je lepší ho "zbytečně" přenést sem a za půl roku zase tam, nebo každej den ťukat na dveře, že si jdete pro trenky...?

jenomže Vy o té změně víte, ale když k Vám v tu dobu přijede tchýně, a žádným způsobem ji o změně neřeknete, tak co myslíte, že asi udělá, půjde do skříně pro trenky tam, kde vždycky byly, a ony tam najednou nejsou a bude humbuk........