Diskuse » Železnice » Vysokorychlostní tratě (VRT) » Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 09. 8. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 09. 8. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 01. srpna 2021 - 23:10:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1491
Registrován: 4-2009
Upřímně - nevím proč Vojtanov. Přišla s tím sama DB Netz na posledním jednání, když se řešilo, kudy se bude od zítřka jezdit, protože začnou i výluky za Chebem na německé straně + přetrvává jednokolejka Badem...Proto píšu možná, protože jsem skeptický i s Chebem.
Pikehead
Pondělí, 02. srpna 2021 - 18:04:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7497
Registrován: 3-2007
A co je špatně na Chebu? To byla za Rakouska významná stanice na trase Vídeň > Severozápad Německa, to je to pro tenhle směr nepoužitelné?
Pondělí, 02. srpna 2021 - 19:09:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7381
Registrován: 9-2005
Koho zajímá nějaký Cheb při tranzitu? Cheb je jen případné nutné zlo - střídání fírů a do elektrického propojení do Německa i mašin. A to samé platí pro směr Vídeň - Vojtanov. V Chebu je ale podstatně více kolejí pro tyto úkony, než ve Vojtanově, Tršnici a FL. A jak moc blbé by pro dopravce bylo střídání ve více stanicích, než jen v jediné (Chebu), to musí řici zástupci dopravců.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 02. srpna 2021 - 19:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2338
Registrován: 6-2019
střídání fírů
Jinde se snad nestřídají?

Koho zajímá nějaký Cheb při tranzitu?
He?
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pikehead
Pondělí, 02. srpna 2021 - 19:30:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7498
Registrován: 3-2007
Tak přesněji: nebavíme se o chebském nádraží, bavíme se o úpravách potřebných k tomu, aby hraniční bod Cheb(GR) šlo využívat pro mezinárodní nákladní dopravu.

(Čekám důvody typu sklony, dráty, kapacita, délky stanic, noční dopravní klid, odpor okolí...)
Pondělí, 02. srpna 2021 - 19:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12699
Registrován: 4-2003
Pikehead:Čekám důvody typu sklony, dráty, kapacita, délky stanic, noční dopravní klid, odpor okolí...)

Už se to tu nejednou probíralo. Stačilo číst. Vyjma posledního bodu tam máš snad všechno.
Pondělí, 02. srpna 2021 - 19:44:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2339
Registrován: 6-2019
Ale on jde využívat pro nákladní dopravu. Akorát tam holt přibyla další osobní vrstva (RE/Sp), takže je často vyprodáno lidem a ne gruzu. Zbylé důvody tu byly jež mnohokrát popsány, zbytečné se opakovat.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 02. srpna 2021 - 20:07:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7383
Registrován: 9-2005
Stanice ani město Cheb, nemá žádný význam pro tranzit, než to střídání a výměnu mašin (no ještě čerpačka na naftu). Nic víc. Co na tom nechápeš, Ahmade? Jinde se také střídají, ale ať dopravci řeknou, zda by byli radši střídali vše v Děčíně, nebo různě po stanicích po trase. Asi výrazně radši v tom Děčíně (obecně tedy v jediném místě u hranice).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Pondělí, 02. srpna 2021 - 20:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7501
Registrován: 3-2007
Tak to sorry, diskusi o nich jsem nikdy nezaznamenal (asi byla v oblasti, jejíž vlákno nesleduju).

Každopádně pokud tam nejsou nějaké šílené sklonové poměry, tak je civilizace tohoto přechodu o dost jednodušší než stavba tunelu.
Pondělí, 02. srpna 2021 - 20:08:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7384
Registrován: 9-2005
Využívat pro nákladní dopravu lze všechny tratě do Německa. Jen ta výhodnost nebo vůbec smysluplnost je různá.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 02. srpna 2021 - 20:09:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7385
Registrován: 9-2005
No tak sklonové poměry zjistíme z pomůcek, ne?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 02. srpna 2021 - 21:12:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2340
Registrován: 6-2019
Co na tom nechápeš, Ahmade? Jinde se také střídají, ale ať dopravci řeknou, zda by byli radši střídali vše v Děčíně, nebo různě po stanicích po trase. Asi výrazně radši v tom Děčíně (obecně tedy v jediném místě u hranice).

Nechápu sousloví "význam pro tranzit". Každá PPS je z definice tranzitní a ten význam si můžete dodefinovat podle různých kritérií (počtu, tun, propustnosti...).

Jinde se také střídají, ale ať dopravci řeknou, zda by byli radši střídali vše v Děčíně, nebo různě po stanicích po trase. Asi výrazně radši v tom Děčíně (obecně tedy v jediném místě u hranice).
No a? Diskuze začala tím, že jako limitní uzel v propustnosti PŠ označil Dresden. Kde se bude střídat personál je asi jedna z posledních věcí co koho bude zajímat. Kór v dlouhodobém časovém horizontu, kdy bude ERTMS skoro všude a asi i jiné věci.

Každopádně pokud tam nejsou nějaké šílené sklonové poměry, tak je civilizace tohoto přechodu o dost jednodušší než stavba tunelu.
Tak samozřejmě, zhruba o řád dolů. Jenže elektrizace, ev. dvoukolejnění není to jediné (ani ty sklony zmiňované Qěci).

Nahoře se kdosi podivuje, že neví proč DB přišla s Vojtanovem.
Ono je dobré se od geografie přesunout k topologii. Pokud je problém průvoz skrze DD, tak preferované Bavorsko asi nebude žádná výhra, protože ve Střední Evropě hraje podobnou roli jako ČR - má výrazně tranzitní charakter, je velké. Jenže je to taky bohatá země, kde už dnes došlo k výraznému zahuštění osobky na konvenční síti. Nějaké bypassy a použitelné "cargo" objezdy má NUE, MUC a? Co když bude za pár let vyprodáno i podél Dunaje (a to není nereálné, lidi budou mít pořád potřebu někam jezdit a otevřený trh tomu jen nahrává)? Má sice hustou železniční síť a dokonce i převážně el. dvoukolejek, jenže většinově jsou na konvenční infra, čili těmi ICE/IC/RE/RB + cargo se nejspíš zaplní velmi snadno. A v alpských průsmycích to sviští náklad za nákladem už dnes. Baden - Würtennberg je totéž v bleděmodrém, alespoň ovšem s postupující čtyřkolejizací Horního Rýna a rozumnými snahami o reaktivaci opuštěných přechodů do Alsaska (to je banalita jen zdánlivě, např. Flix už avizoval dálkovky F - DE a kudy jako, když osobka požere hlavní tahy a francouzská infra je ještě ve výrazně horším stavu než německá).
Na sever je zmiňováno, že úpatní tunel Pirna - Chaba je v nekonečníku, DD vyprodáno, takže zbývají relativně (ale opravdu jen relativně) méně vytížené tangenciální směry v Sasku/Anhaltsku/Durynsku. Tam se sice dojede přes kopce a po nevyhovující infra, ale alepoń s tou druhou věcí se dá něco dělat. Z Plauen je to už dvoukolejné a pod dráty až k moři.
Protože k 2030 bude možná dvoukolejka a dráty na České západní až k ospalému maloměstu Domažlice, ale dál nic, to tak možná zhruba v té době by mohla DB Netz začít tahat dráty nad stávající jednokolejkou. V té době bude asi elektrizace do Marktredwidz ve stavbě nebo možná téměř hotová (nevím kde jsou s přípravou stavby), překopávat se začne nebo bude NUE - Markt., + drátizace Markt. - Schirnding (ve stávající stopě jednokolejky), v úplně optimálním případě začne elektrizace z i Regensburgu na sever.
A to tedy není moc ideální stav, ne?
Proti tomu máte pravdu v tom, že úpravy III. TŽK mezi Pňovany a Lipovou jsou rozsahem výrazně menší a s přínosy i pro české osobní vnitro (proč to MD neřeší se musíte zeptat jinde) a problém má německá strana. Také by mě zajímalo jak si kdo představuje jakýkoliv upgrade žst. Cheb, protože já žádné smyslupné návrhy neviděl a nečetl (krom občasných výkřiků o terminálu pro multimodální přepravy - nic proti tomu, ale zase tady chybí jakékoliv podrobnosti krom šotovýkřiků).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 02. srpna 2021 - 21:49:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7386
Registrován: 9-2005
AŠM: O německé síti přehled nemám. No ale pokud Němcům vadí ten nákladní provoz v Elbthalu, tak ať to urychleně a smysluplně řeší. Tak, jak to popisuješ, to vypadá, že Německo má daleko, ale opravdu daleko větší problém s nákladními vlaky z Česka, než my.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 02. srpna 2021 - 23:29:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11382
Registrován: 5-2002
ad Šejk: Z Plauen je to už dvoukolejné a pod dráty až k moři.

Nicméně je to zoufalá kličkovaná...





Také by mě zajímalo jak si kdo představuje jakýkoliv upgrade žst. Cheb, protože já žádné smyslupné návrhy neviděl a nečetl (krom občasných výkřiků o terminálu pro multimodální přepravy - nic proti tomu, ale zase tady chybí jakékoliv podrobnosti krom šotovýkřiků).

Pro současný provoz včetně odklonů je Cheb OK. Spojka Všeboř - Skalka by měla smysl pouze v případě zkapacitnění tratě Pňovany - Lipová, zdvojkolejnění Skalka - Marktredwitz a spojky mimo Marktredwitz ve směru Cheb - Hof a samozřejmě pod dráty.

Trasa přes Vojtanov do oblasti Gery, Zeitzu a opět zase jenom Lipska nemá smysl pro jednokolejnost a délku potřebné elektrizace bez ani výhledových projektů elektrizace.

Rád bych viděl spíše pro případ odklonové vozby za Elbtal spíše něco jako havarijní plány, tedy zjednosměrnění tratí podle sklonových poměrů, omezení či zastavení osobní dopravy pro umožnění odklonů nákladní dopravy, zvláštní režim ve stanicích Tršnice, Cheb, Vojtanov, Marktredwitz, Hof, Plauen a Reichenbach pro umožnění rychlého provezení odklonů...
PS: A samozřejmě taky pomoc provozovatelů dráhy a ne, že v tom nechají dopravce totálně vykoupat jak organizačně, tak ekonomicky...

A když už jsem se takto rozepsal, rád bych poděkoval řízení provozu oblasti Cheb a příjezdu po 533, opravdu to bylo dobré, šli jste nám na ruku a pokud to je echt generálka na listopad, tak myslím, že jsme všichni připraveni.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 03. srpna 2021 - 07:37:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12702
Registrován: 4-2003
AŠM:Protože k 2030 bude možná dvoukolejka a dráty na České západní až k ospalému maloměstu Domažlice, ale dál nic, to tak možná zhruba v té době by mohla DB Netz začít tahat dráty nad stávající jednokolejkou.

A ono se chce něco víc, než toto?!?
Úterý, 03. srpna 2021 - 10:04:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4662
Registrován: 5-2004
Petr_Šimral:
"Nicméně je to zoufalá kličkovaná... "

Nepomůžou plánovaná (znovu)zdvojkolejnění KFJB v Rakousku?
Úterý, 03. srpna 2021 - 10:54:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11384
Registrován: 5-2002
Nepomůžou plánovaná (znovu)zdvojkolejnění KFJB v Rakousku?

Zkuste více rozvinout vaše myšlenkové pochody...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pikehead
Úterý, 03. srpna 2021 - 11:31:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7503
Registrován: 3-2007
Taky mi to uniká, pokud se celou dobu bavíme o přechodech do Německa.
Úterý, 03. srpna 2021 - 13:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4663
Registrován: 5-2004
PŠ: Zoufalá kličkovaná je jízda od Bratislavy do severního Německa přes Kolín a Cheb. Když už tedy trasa CZ → DE vychází přes Cheb, nebylo by vhodnější se od Dunaje k tomu Chebu dostat „přímo“ po KFJB, pokud by tomu stav těchto tratí nebránil?
Úterý, 03. srpna 2021 - 14:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4125
Registrován: 5-2002
A nebylo by nejlepší teda jet podél Dunaje, pak do Norimberka a Würzburgu a rovně přes Bebru a Hannover na sever?
Bkp
Úterý, 03. srpna 2021 - 14:03:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8668
Registrován: 8-2003
A není z tý Bratislavy rovnou lepší přes Passau?
Pikehead
Úterý, 03. srpna 2021 - 14:41:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7508
Registrován: 3-2007
No jestli potřebujete udělat zastávku ve Třebové nebo Uhříněvsi, tak není. [happy]
Bkp
Úterý, 03. srpna 2021 - 14:50:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8669
Registrován: 8-2003
A k čemu pro zastávku ve Třebové je ta KFJB? Uhříněves ještě při zavření všech očí vč. kuřích pochopím, ale Třebovou...

(Příspěvek byl editován uživatelem bkp.)
Pikehead
Úterý, 03. srpna 2021 - 14:57:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7510
Registrován: 3-2007
KFJB se může hodit, ale nějak to neřeší problém cesty na severozápad Německa.
Úterý, 03. srpna 2021 - 21:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14371
Registrován: 8-2004
Bram:
"Stanice na VRT kdesi v poli za městem, nejlépe ještě mimo letiště, povede akorát k tomu, že VR vlaky nebudou adekvátně využity. Takže v našich podmínkách VR vlaky zbavíme ve velké míře vnitrostátní dopravy a částečně i mezistátní dopravy."
Souhlas.
Qěcy:
"Tak, jak to popisuješ, to vypadá, že Německo má daleko, ale opravdu daleko větší problém s nákladními vlaky z Česka, než my."
Ano, problém v kapacitě spojení Německo - Česko je primárně na straně Německa. Jenže pro Německo je spojení do Česka na žebříčku priorit dost hluboko. To už tu píšu několik let dobře.
A proto jsem skeptický k modernizaci trati do Domažlic (ač jsem si tu už přečetl na svou adresu kde co). Může to skončit úplně stejně jako Cheb, kam vedou v podstatě tři traťové koleje až téměř na čáru (podobně jako do Děčína čtyři, resp. Prostředňáku tři).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 04. srpna 2021 - 02:03:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4664
Registrován: 5-2004
Brr, Bkp: viz AŠM 2340. Ptám se až v reakci na to a PŠ-ovu trasu

Pikehead: si rozklikni tu PŠ-ovu trasu.
Středa, 04. srpna 2021 - 06:36:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24803
Registrován: 5-2002
Kdesi u Toulonu jsem na plotě viděl červeně přeškrtnutá písmena "LGV", ale bližší souvislosti neznám...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Středa, 04. srpna 2021 - 08:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7515
Registrován: 3-2007
DJ: Mi přijde, že až v průběhu trasy se došlo k tomu, že podél Labe nelze.
Bkp
Středa, 04. srpna 2021 - 10:32:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8671
Registrován: 8-2003
Hroch:
"Bram:
"Stanice na VRT kdesi v poli za městem, nejlépe ještě mimo letiště, povede akorát k tomu, že VR vlaky nebudou adekvátně využity. Takže v našich podmínkách VR vlaky zbavíme ve velké míře vnitrostátní dopravy a částečně i mezistátní dopravy."Souhlas."

Já nesouhlas. Pár takových terminálů už tu máme, pravda je kolem nic pár chalup, ale co jiného je taková stanice Olbramovice, než terminál pro Votice, Vrchotovy Janovice a další? I taková stanice Zábřeh víc obsluhuje coby terminál celé Šumpersko, než město Zábřeh jak takové. Podobných míst najdeme víc, třeba Suchdol nad Odrou.
Budoucí terminál Roudnice? Ano, dostat se pěšky do města potrvá déle, ale zase, pro Budyni, Libochovice a další to bude plus. Já vím, z takových Libochovic by šotouši jeli lokálkou do Lovosic, ale většina cestujících nejsou šotouši. Cesta na náměstí z terminálu potrvá déle, ale zase z terminálu bude vlak v Praze za 20 minut, zatímco v nádraží za 50, to hodně lidem usnadní rozhodování.

Hroch:
"Jenže pro Německo je spojení do Česka na žebříčku priorit dost hluboko."

To si stěžuje polovina německých sousedů, Polsko že Německu se nechce nějakým rozumným tempem zrychlit i ty rovinaté tratě, Rakousko už má novou trať do Brenneru u Kufsteinu, zatímco v Německu teprve teď snad vědí, kudy povede. Z Mnichova do Zurichu nebo Salzburgu taky žádná hitparáda...
Středa, 04. srpna 2021 - 11:01:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12712
Registrován: 4-2003
Bkp:Já nesouhlas. Pár takových terminálů už tu máme, pravda je kolem nic pár chalup, ale co jiného je taková stanice Olbramovice, než terminál pro Votice, Vrchotovy Janovice a další? I taková stanice Zábřeh víc obsluhuje coby terminál celé Šumpersko, než město Zábřeh jak takové. Podobných míst najdeme víc, třeba Suchdol nad Odrou.

Týká se to měst se sto tisíci a více obyvateli, mínil jsem tím hlavně Brno. Občas jsem tyto nápady s vymístěním stanice pro VR vlaky mimo centrum slýchával i v případě Prahy.
Bkp
Středa, 04. srpna 2021 - 11:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8674
Registrován: 8-2003
Bram:
Tak dobře, pouze terminál mimo Prahu je v našem případě Blbost, struktura osídlení a přepravních proudů na to u nás není. Na druhou stranu, nezatracuji plánované Nehvizdy. Jediné, co mi na nich vadí, že absence spojky do Čelákovic a vytvoření linky Praha - Nehvizdy - Mladá Boleslav - Česká Lípa/Liberec/... Pro tato města je varianta přestupu v Nehvizdech o cca 40 minut rychlejší, než přestup přímo v Praze, o P + R variantě nemluvě.
Středa, 04. srpna 2021 - 11:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12714
Registrován: 4-2003
Bkp:Tak dobře, pouze terminál mimo Prahu je v našem případě Blbost, struktura osídlení a přepravních proudů na to u nás není.

Tak je to míněno, alei míjení Brna nepovažuji z tohoto důvodu vůbec za žádoucí.


Na druhou stranu, nezatracuji plánované Nehvizdy.

To já take ne. Nemožnost parkovat v centru Prahy je jedním z důvodů, proč by takový terminál měl určitě vzniknout.

Jediné, co mi na nich vadí, že absence spojky do Čelákovic a vytvoření linky Praha - Nehvizdy - Mladá Boleslav - Česká Lípa/Liberec/... Pro tato města je varianta přestupu v Nehvizdech o cca 40 minut rychlejší, než přestup přímo v Praze, o P + R variantě nemluvě.

Holt k tomu ještě někdo odpovědný nedospěl...[sad].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 04. srpna 2021 - 11:43:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7391
Registrován: 9-2005
Bkp: a já souhlas i nesouhlas. Přestup navíc vždy odrazuje. Někoho více, někoho méně (můžeme třeba zkoumat, kde v čase přepravy jsou ty přestupy nejhorší, většinou se říká, že uprostřed přepravy a rovnoměrně během celé přepravy (přičemž subjektivně bych řekl, že u přeprav v řádu vyšších jednotek hodin a více je přestup, či spíš možnost opustit dopravní prostředek na nějakou dobu, naopak už příjemný). Protože výhody i nevýhody terminálů v polích a naopak v centru vesnic až největších měst jsou jednak ve spojité škále a jednak jsou si některé nepřímo úměrné a závisí na konkrétních parametrech a řešeních. Každý takový typ sítě infrastruktury má holt svoje výhody a nevýhody.
A k tomu je třeba ještě počítat s nevýhodami a výhodami různých typů sítí linek VHD.
Můj subjektivní příklad: Pokud mám například v Brně terminál VRT celkem u huby (do cca 15 minut MHD) tak asi OK, ale jakmile bych musel s více než 2 přestupy MHD přes celé Brno více jak 30 minut, tak by se mi to nelíbilo. Další pravidlo je, že jakmile cestující sice pojede VRT, ale v jeho konkrétním případě stejně dlouho, jako klasikou, protože VRV pojede jinudy a z jiných nádraží, než Ex, tak mu VRT vlastně nepřinese žádné pozitývo.

Podobně lze mluvit o tazích drážních i silničních, zda mají vést přes obce, nebo mimo ale s napaječi, mít okruh nebo čtverec dálnic kolem Prahy a jak daleko od jejího okraje, atd.
Mně třeba vadí, že u nás se buduje sice síť dálnic, ale síť rychlých méně kapacitních silnic první třídy se skoro nedělá (minimální výstavba obchvatů, nové okružní či jiné úrovňové křižovatky na nich). Zkrátka by pro jízdu daleko mělo obecně platit, že vyjedu z obce (napáječem, či běžnou silnicí) na dálkovou dálnici, či silnici první třídy a po ní pojedu nepřetržitě minimálně 90 km/h až před cíl, kde zase sjedu napáječem (nebo běžnou silnicí) do obce. A ne že při cestě po jedničkách musím přes obce, nebo teda po obchvatech ale s kruháči o malém poloměru. Zkrátka plynulost dopravy na silnicích 1. třídy stále není na pořadu dne. To v Německu i v Rakousku většinou lze po jedničkách frčet daleko plynuleji. Ano, také to nemají dokončené a také jim tam výstavba tohoto typu drhne čím dál více.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 04. srpna 2021 - 11:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7392
Registrován: 9-2005
Bram: Spojka Nehvizdy - Čelákovice vyžaduje analyzovat kapacitu úseku Člákovice - Lysá a přestavbu Lysé pro naprostou minimalizaci kolizních cest.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Středa, 04. srpna 2021 - 12:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7519
Registrován: 3-2007
Bkp: Ale úspěch Olbramovic není daný tím, že jsou v prdeli v polích (i ve vztahu k vesnici, po které se jmenují). Je to kombinace neexistující D3 a historické náhody, že tam "kvůli Sedlčanům" staví pražské rychlíky, jejichž počet se zvedl ze 4 na 15 (?) párů denně.

Kdyby tahle stanice byla v docházkové vzdálenosti pro obyvatele Votic, je to samozřejmě ještě lepší. Takže souhlas s Bramem.
Bkp
Středa, 04. srpna 2021 - 13:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8675
Registrován: 8-2003
V prdeli v polích, ale snadno dostupné ze silnice I/3 a I/18 a s dostatečnou parkovací kapacitou.
Dneska už tam rychlíky nestaví ani tak kvůli Sedlčanům, ale kvůli terminálu pro daný region.
A docházková vzdálenost není všechno, znovu použiju Roudnici - ano, pro obyvatele Roudnice jako takové je nádraží u řeky lepší, ale parkoviště pro cestující z Budyně nebo Libochovic bude lepší z logických důvodů u toho terminálu. Teď jde "jen" o to, kde převažují cestující v docházkové vzdálenosti a kde ti sjíždějící se z okolí.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 12:44:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 249
Registrován: 7-2013
Dobrý den, docela by mě zajímalo, co si myslíte o vedení VRT okolo Hradce Králové (popř. do Hradce). Jaká jsou negativa a pozitiva, pokud by měla trasa kopírovat současné zaústění tratě od Prahy do hl. nádraží a ven do Jaroměře oproti vedení po poli vedle trasy dálnice D11?
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 13:31:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12719
Registrován: 4-2003
vonschirz: Dobrý den, docela by mě zajímalo, co si myslíte o vedení VRT okolo Hradce Králové

Myslím si, respektive s téměř stoprocentní pravděpodobností lze říci, že žádná VR trať přes Hradec Králové či okolo něj v nejbližších padesáti letech rozhodně nepovede. A tím by to šlo celé uzavřít [wink].
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 14:53:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 250
Registrován: 7-2013
Bram: No dobře, ale ten záměr existuje. Takže jedno jestli za 20, 30 nebo 60 let, ale jednou se tam do země kopne. Nehledě na to, že na to budou tlačit Poláci, kteří jsou v liniových stavbách schopnější, svou dálnici už na hranici dovedli a VRTka bude následovat. Takže by mě stejně zajímala tahle otázka výhod a nevýhod trasování.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 15:30:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12721
Registrován: 4-2003
vonschirz:Takže jedno jestli za 20, 30 nebo 60 let, ale jednou se tam do země kopne.

Vidím to trochu jinak: Za deset let až 15 let se mají šanci v Hradci Králové potkat dvě dvoukolejné tratě: Velký Osek, respektive Libice nad Cidlinou - HK - Týniště - Choceň a Jaroměř - HK - Pardubice. A to bude na dalších dvacet let asi tak reálně vše. Vůbec se tam nemusí v rámci výstavby VR tratí někdy kopnout do země. Klidně by to mohlo dopadnout tak, že by došlo k napojení eventuální novostavby VR trati z Polska na zdvoukolejněnou trať v Jaroměři. Proč ne. Ale to je tak nejisté a tak daleko, že je to jen v říši coby kdyby [wink].
Jan_perner
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 17:54:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 10-2002
vonschirz:
"Nehledě na to, že na to budou tlačit Poláci, kteří jsou v liniových stavbách schopnější, svou dálnici už na hranici dovedli a VRTka bude následovat. "

Poláci na tuhle VRT asi jen tak tlačit nebudou. Zatím moc netlačí na žádnou, ale VRT priorita je pro ně na Berlín. A k nám pak možná pokračování jejich VRT Varšava - Katovice, tj. na Bohumín[biggrin]
Takže nějaký Hradec ještě v tomto století..... [biggrin][rofl]
Ceterum autem censeo ČD a.s. esse delandam
Paul2no
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 18:36:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2457
Registrován: 11-2009
Jan_perner: neplánují náhodou v Polsku VRT Warszawa - Wrocław, která by výhledově mohla pokračovat k nám směr Hradec?
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 20:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14374
Registrován: 8-2004
Bram:
"alei míjení Brna nepovažuji z tohoto důvodu vůbec za žádoucí."
Nepovažuji za žádoucí míjet v podstatě jakékoliv uvažované krajské město, snad vyjma Jihlavy. A tak jsem předešlý příspěvek také myslel.
Bkp:
"mi na nich vadí, že absence spojky do Čelákovic a vytvoření linky Praha - Nehvizdy - Mladá Boleslav - Česká Lípa/Liberec/..."
Tak pokud se na VRT skutečně nacpe tolik vlaků, kolik se plánuje (a asi by to tak mělo být, pokud přijmeme premisu, že mají ty VRT být k něčemu jinému než jen rozfofrovávání peněz), pak se při nyní sledovaném návrhu Nehvizd nemají moc šanci tam nějaké takové (další) vlaky vlézt.
Bkp:
"znovu použiju Roudnici - ano, pro obyvatele Roudnice jako takové je nádraží u řeky lepší, ale parkoviště pro cestující z Budyně nebo Libochovic bude lepší z logických důvodů u toho terminálu."
O co je lepší pro Budyni, o to je horší třeba pro Hoštku. Když jsme tedy zrovna u té Roudnice.
Čím jsou Nehvizdy možná lepší pro lidi z Čerňáku, Letňan nebo Čelákovic, o to horší jsou pro lidi z Řep, Barrandova nebo třeba Kladna.
Bkp:
"Já vím, z takových Libochovic by šotouši jeli lokálkou do Lovosic, ale většina cestujících nejsou šotouši."
Je potřeba se tak shazovat?[coze]
Jan_perner:
"Takže nějaký Hradec ještě v tomto století....."
Asi tak.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 06. srpna 2021 - 06:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12722
Registrován: 4-2003
Hroch:Nepovažuji za žádoucí míjet v podstatě jakékoliv uvažované krajské město, snad vyjma Jihlavy. A tak jsem předešlý příspěvek také myslel.

Píšu o městech se 100 tisíci a více obyvateli. To jsou v podstatě všechna krajská města vyjma Jihlavy a Karlových Varů. Ale do Karlových Varů se žádná VR trať neplánuje. Jihlava se bude muset spokojit dlouhodobě se zastávkou VR vlaků na současném nádraží v Havlíčkově Brodě, protože bude velký úspěch, pokud bude VR trať dovedena od Prahy ku Světlé nad Sázavou a dál se bude využívat modernizované trati do Brna. Že snad někdy možná kolem roku 2080 se bude dokončeno napojení Jihlavy na VR trať mezi Světlou a Brnem, mne fakt tlačit nemusí. To už mi bude 102 let a je statisticky nepravděpodobné, že bych se toho měl dožít [biggrin].



Čím jsou Nehvizdy možná lepší pro lidi z Čerňáku, Letňan nebo Čelákovic, o to horší jsou pro lidi z Řep, Barrandova nebo třeba Kladna.

Přesně v tomto duchu jsem své příspěvky mínil. Ale stále se najdou jedinci, co to budou rozporovat a argumentovat třeba Lyonem [crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pátek, 06. srpna 2021 - 08:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7401
Registrován: 9-2005
Přesně tak. Je třeba zvážit, zda se vyplatí mít zastávku VRT v centru izochron (izochron MHD, nikoliv docházky, docházka pro dálkovou dopravu je celkem krajová záležitost) obydlené oblasti (nebo velkoměsta), nebo někde excentricky. Ideální by totiž bylo táhnout VRT pod těmito městy, nepřejíždět na konvenční tratě. Je to však velice nákladná investice.

Začátek snění:
V české praxi bych tedy byl nejradši za podzemní zastávku na VRT (nebo trati s NTR 200 km/h) v Ústí nad Labem, ideálně v přestupní vazbě na tamní hlavní nádraží (tam je ale řeka), takže tedy v překopaném západním nádraží které by se stalo novým centrálním uzlem osobní dopravy(???).

Jihlavu a HB je lepší řešit příčným diametrem se sjezdy.

Brno bych nejradši viděl jako podzemní trať pro veškerou dálkovku s rychlostí 160 a zastávkou v centru, opět ale velice nákladné (ale pro dálkovku minimální ztráta času jízdou po stávajících tratích v Brně, zastávkáče by jezdily po stávajích tratích. Stávající hlavas trochu zredukovat a esíčko srovnat. Nákladní průtah zmodernizovat.

Praha: tak kapacity je a bude nedostatek, tudíž nějaká nová spojení budou nutná, jako výhodnější nákladově bych viděl do podzemí dát tu dálkovku místo zastávkáčů, ale možná některé trasy vyjou líp naopak. Každopádně všechny VRT, nebo rychlovýjezdy z Prahy by měly být až do centra pod zemí, zkrátka je nutno jim pořídit nové (=další) koleje přes celou Prahu i blízké okolí. V Praze a okolí tuplem či triplem platí, že je nutno zkapacitnit tratě a to prakticky snad všechny. Dvojkolejky zečtyřkolejnit (další dvojkolejkou), jednokolejky zdvojkolejnit (tam, kde je problém, tak aspoň narvat druhou kolej všude tam, kde to jde a má to smysl, a to i pro případy čistě eliminaci zpoždění (například dle Zárubovo pidivýhyben mezi Jaroměří a Starou Pakou).

Přerov a Ostravsko nevím.

Konec mých snů.[happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem qěcy.)
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 06. srpna 2021 - 09:10:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7402
Registrován: 9-2005
Ještě jeden sen:

Jak moc blbé by bylo trojúhelníkové nádraží VRT pod hlavasem v Brně? Horší, či lepší, než VOsecká smyčka? Vepsaná kružnice tomu trojúhelníku by při 400m peronech v přímé koleji dělala min. 200 m, spíš tak 220.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 06. srpna 2021 - 09:17:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2353
Registrován: 6-2019
takže tedy v překopaném západním nádraží které by se stalo novým centrálním uzlem osobní dopravy(???).
Na tom je obecná shoda, takže tady není třeba nic vymýšlet. Akorát holt to nebude centrální uzel, ale jen uzel. S tímto nemá problém asi nikdo.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 06. srpna 2021 - 09:28:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7403
Registrován: 9-2005
AŠM: Aby ten uzel někdo nezrušil v rámci šetření na nesprávném místě, nebo jiných vlivů.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 09. srpna 2021 - 09:49:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24815
Registrován: 5-2002
Q: ale síť rychlých méně kapacitních silnic první třídy se skoro nedělá
Myslíš něco jako modernizované německé "béčko" se střídavými 2+1-pruhy...?
To by se mnohde hodilo i u nás, ale nevím o tom, že by se k tomu někde dospělo (nahodilé stoupací pruhy nepočítám).

Bram: co to budou rozporovat a argumentovat třeba Lyonem
Lyon je přiměřenej argument tak na Brno, ale ne na Prahu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 09. srpna 2021 - 09:57:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4131
Registrován: 5-2002
I/3 mezi Mirošovicemi a Bystřicí třeba.
Pondělí, 09. srpna 2021 - 10:20:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6578
Registrován: 3-2006
Hajnej:
"Myslíš něco jako modernizované německé "béčko" se střídavými 2+1-pruhy...?
To by se mnohde hodilo i u nás, ale nevím o tom, že by se k tomu někde dospělo (nahodilé stoupací pruhy nepočítám). "

Rozšíření silnice I/20 mezi Pískem a Budějovicemi, jako pokračování D4 je takto plánováno.

https://mapapp.rsd.cz/Upload/Stavby/519/infoletak_s20-protivin-vo dnany.pdf

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Pondělí, 09. srpna 2021 - 10:27:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12733
Registrován: 4-2003
Mořepetr:Rozšíření silnice I/20 mezi Pískem a Budějovicemi, jako pokračování D4 je takto plánováno.

Což je vzhledem k dostavbě D3 v termínu, který je každý rok minimálně dvacet let vzdálen, naprostý nesmysl [crazy].
Pondělí, 09. srpna 2021 - 10:55:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6579
Registrován: 3-2006
Bram:
"Což je vzhledem k dostavbě D3 v termínu, který je každý rok minimálně dvacet let vzdálen, naprostý nesmysl [crazy]."


A jak jinak chcete omezit dopravu na D4 před Prahou?
Pondělí, 09. srpna 2021 - 11:02:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7411
Registrován: 9-2005
Hajnej: podle zatížení. Zkrátka i málo zatížená jednička by měla být trasována na tvrdou 90 či 100. Ano, dá se slevit někde v horách, abych nemusel stavět tunel, ale i tak žádné kruhace, světelné křižovatky, obce a jiná omezení a nejlépe se zákazem vjezdu pomalých vozidel. A cyklistů.
Vystřídaný tripruh už tu máme, tu I/3 ale zazdili kruhacem v Benešově. Tenhle typ jedničky se používá na vyšší hustotu provozu. A na něm bych navic striktně požadoval MÚK.

Jinak vlastnovozně opakovaně jeta trasa Strážný - Pasov a odbočka Hutthurm - Rathmannsdorf. Jízda tamtudy vždy parádní, i v koloně s kamiony tvrdá 80 až 90 žádná omezení kromě kruháče ve Freyungu. Ani jedna z těch silnic není vystřídaný třípruh, předjíždět se tam moc nedá, ale nikdy jsem to ani nepotřeboval.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 09. srpna 2021 - 11:09:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6580
Registrován: 3-2006
Ono jde udělat i něco zcela jiného, zrušit tu jedničku a tím se ušetří za její úpravu, do slušného stavu.
A dokonce se jí tím i stát zbaví. A kraj a řidiči jsou z toho nadšení.[sad]
Pondělí, 09. srpna 2021 - 11:10:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7412
Registrován: 9-2005
Mořepetr: a musí se omezit? Naopak neměl vzniknout kruháč v Benešově a zbytek trojky nahrazující D3 měl být co nejrychleji zplynulen odstraněním všech omezení (přeložky), případně místy výstavbou tripruhu, kvůli praseckému předjíždění a nehodám pak radši možná úplně všude vystřídaný třípruh. A to tak, aby projednávání bylo co nejjednodušší. Tedy žádné doprovodné komunikace, které nejdou rychle projednat a podobně.

Stejně jakmile postavíme V3P Z Budějovic do Písku, tak veškerý tranzit povalí po něm. Logicky. Bezpečnější, plynulejší a stejně rychlé, jako po nedodělané D3.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 09. srpna 2021 - 11:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7413
Registrován: 9-2005
Kterou jedničku zrušit? Lze vůbec zrušit jedničku mezi sousedními krajskými městy? Dvacítka nevede do Prahy, ale do Plzně, upozorňuji.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 09. srpna 2021 - 11:33:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6581
Registrován: 3-2006
Qěcy:
"Kterou jedničku zrušit? Lze vůbec zrušit jedničku mezi sousedními krajskými městy? Dvacítka nevede do Prahy, ale do Plzně, upozorňuji."

To zrušení už proběhlo. Takže lze i když to nebylo mezi krajskými městy.

Ano I/20 je Plzeń-Budějovice. Jenže na Nové hospodě u Písku, křižuje D4. která dále na Strážný pokračuje jako I/4 ale I/20, společně s D4, tvoří náhradu ke krátké D3.
Proto jak uvedl Bram je nesmysl, neudělat od Písku na jih čtyřpruh. Jenže D4, by to před Prahou nepobrala.A musela by se předělat na šestipruh. Nesmíme totiž zapomenout, že obdobná věc jako je D5, má vedle sebe 3. koridor. D4 vedle sebe má sice trať 200+190+173(171) ale 4. koridor má až za řekou.

Ještě k té zrušené jedničce bez náhrady. Je to velká část silnice I/30.
Krásně je to popsané zde
"Presne tak, vedla v trase Horazdovice - Lnare - Breznice - Milin (tady byl pak vybudovan obchvat) - Pribram - Zdice - Beroun - Kladno - Slany - Doksany - Terezin - Litomerice - Usti n.L. - Chlumec. Postupne byly to prerazeny do 2. tridy useky Horazdovice - Milin, pak usek Milin - Terezin a nakonec se presunula z praveho brehu Labe na levy breh. V useku Horazdovice - Milin ji nahradily silnice II/188 a II/174, v useku Miln - Pribram silnice I/66, v useku Pribram - Zdice - Beroun - Kladno - Slany - Doksany silnice II/118 a z Litomeric do Usti - Strekova silnice II/261. Silnice II/118 se tak stala jednou z nejdelsich silnic 2. tridy protoze vede od Doksan do Petrovic, ktere lezi kousek od Milevska."
Pondělí, 09. srpna 2021 - 11:50:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12737
Registrován: 4-2003
Mořepetr: Jenže D4, by to před Prahou nepobrala.

Rozšíření D4 od Mníšku pod Brdy až po křížení s vnějším okruhem na Zbraslavi o jeden pruh v každém směru by mělo být jednou z priorit. Navíc tento úsek stejně potřebuje rekonstrukci tak, aby se co nejvíce přiblížil dnešním požadavkům na parametry dálnice, tak proč to neudělat při jedné akci.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 09. srpna 2021 - 13:06:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6582
Registrován: 3-2006
Bram:
"Mořepetr: Jenže D4, by to před Prahou nepobrala.

Rozšíření D4 od Mníšku pod Brdy až po křížení s vnějším okruhem na Zbraslavi o jeden pruh v každém směru by mělo být jednou z priorit. Navíc tento úsek stejně potřebuje rekonstrukci tak, aby se co nejvíce přiblížil dnešním požadavkům na parametry dálnice, tak proč to neudělat při jedné akci.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)"

Já s tím souhlasím, stejně jako s vybudováním doprovodné komunikace Jíloviště - Baně. Ale to je asi tak vše co se s tím dá dělat. Takže se toho nejspíš ani jeden z nás nedožije.[sad]