Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 01. 8. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 01. 8. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 30. července 2021 - 19:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14079
Registrován: 5-2004
" Tak napríklad by mohli byť istené finančným vkladom – nejde o to, či podpíšeš, ale koľko svojich peňazí si ochotný do toho priamo vložiť"

To jako že do toho jeden každý nic nevkládá? Jako že neplatí daně ze kterých se VHD (mimo dalších) platí?

PS: když někdo podepíše petici za zrušení železničního provozu na nějaké trati tak mu bude snížen daňový odvod neb napíše kolik na to platit NECHCE?

"Ako vážne, Zalešany (106 obyvateľov) a Žabonosy (244 obyvateľov) majú byť argumentom pre zachovanie osobnej železničnej dopravy"

Pokud silniční síť neumožnuje svým vedením ev. stavem aspoň tu náhradu busem pak ano.

Náhradu takovou aby to nebylo ještě pomalejší než lokálka s nevalnými směrovými poměry...

Tratě vedené "mimo realitu" jako Bousov - Bakov, Rožmitálka (ani turistický provoz tam smysl nedává...) nebo Zlonice - Straškov dejme tomu. To ostatní ale moc smysl nedává.

Lužec = vyhozený peníze za most a modernizaci.
Dobříš = vyhozený peníze za modernizaci, pro občasný turistický provoz mohly zůstat zastávky i žst Dobříš v "původním provedení". 6+7 v RL je mimochodem debilita, to mělo být 6+7 celorok a dejme tomu kladiva červen - září. Když v zimě o víkendu pojede od Čisovic dolů o nějakých 20-25 lidí míň (co přijeli od Dobříše) tak se bude za chvíli řešit že to najednou "překvapivě" vozí vzduch. Dtto Vlašim - Benešov s useknutím Štěpánova.
Pátek, 30. července 2021 - 19:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 12-2020
M-g: Kterým sídlům se trať vyhýbá? Koudelov přímo v obci, Žleby se dvěma zastávkami max. 500 od nejvzálenějších částí, Ronov severní část v pohodě, centrum do pěti minut chůze, jižní část 10 minut chůze, Závratec docházka cca 5 minut, Třemošnice v podstatě v centru. Takže jediná zastávka mimo jsou Žlebské Chvalovice.
Pikehead
Pátek, 30. července 2021 - 21:23:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7467
Registrován: 3-2007
J.M.:
"Jestli tam jezdí tak málo lidí, pak tedy nechápu proč z Plaňan do Kouřimi jezdí jezdí 14 párů spojů denně?"
Šotouši na IDSK.
Ale jeďte se do Kouřimi podívat, nejde jen o absolutní vzdálenost, ale i o to jak se tam dostanete. Nádraží je na poměrně opuštěné periferii města, být ženská, ani mě nenapadne tam chodit.
Jít někam do háje, abych tam nasedl na předpotopní šukafon a tím se kodrcal třicítkou... do Peček?
Pátek, 30. července 2021 - 21:54:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 276
Registrován: 12-2020
Vidíte, já tam byl několikrát a vždy vlakem přes Pečky a kupodivu jsem nikdy žádné negativně periferní cítění neměl. Žena, která skousne jet vlakem do Kouřimi 810 bez klimošky, určitě bez problému skousne dojít ten půlkilák pěšky přes periferii.
Pátek, 30. července 2021 - 22:41:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4530
Registrován: 12-2007
Jen tak mimochodem neopravovala se nedávno trať z Peček do Kouřimi?
Sobota, 31. července 2021 - 06:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 12-2020
Samozřejmě že ano, stejně jako Lužec a Dobříš, Mšeno atd.
Pikehead
Sobota, 31. července 2021 - 06:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7468
Registrován: 3-2007
Ano, v letním dni, kdy navštívíte městečko jako turista, je všechno krásné...

O tezi týkající se nad-ženy nechci polemizovat, jen se dotazuju kolik takových tedy v absolutních počtech v Kouřimi žije... [biggrin]

No a na půlkilák zapomeňte, na náměstí je to 800m a těžiště obytné zástavby je za náměstím na opačnou stranu než je nádraží.
Sobota, 31. července 2021 - 08:22:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 12-2017
Z_F_J Jo a držím (nejen) Kouřimským palce, aby to toho 2.8. Boreckému nandali.
Obávám se že lidem ve městě je trať do Peček úplně u [zadnice]. Alespoň dle počtu pravidelných cestující který se blíží 0.

tady jde ale o zastavování osobní dopravy na těch tratích. A to prostě pitomost je, a je třeba udělat maximum pro to aby k tomu zastavení nedošlo.
Spíš je zázrak že k tomu došlo až v dnešní době. Konkrétně trat do Kouřima je na zavření asi 10let.

Na denní dojíždění Kouřim - Praha to skutečně není, ale pro spojení do Plaňan je to minimálně ve směru z kopce ideální a nejjednodušší cesta.
Jako sorry ale tohle nemůžete myslet vážně, jako že někdo z města půjde kilometr na nádraží a pak pojede 15min do Plaňan? Pokud tedy někdo má nutkavou potřebu jet do Plaňan sedne do auta je tam za 10min.

Pokud to měla být ironie, tak na Kouřimce nákladní doprava je, a to v rozsahu a se surovinou, která je po silnici v místních podmínkách neodvezitelná.
A jak se ten asfalt dopravoval do Kouřima před tím než se přešlo na železnici?

J.M.
Jinak nádraží v Kouřimi je cca 500 metrů od centra.
na náměstí kilák, do kopce, z kopce a zase do kopce, pro důchodce ideální [proud]
Pikehead
Sobota, 31. července 2021 - 09:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7470
Registrován: 3-2007
bandita: mně fascinuje, že řada těchto lidí snad i pracuje na dráze a pochopili úplné hovno o tom, pro koho to vlastně dělají a co jejich zákazníci potřebujou.
Sobota, 31. července 2021 - 09:49:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1763
Registrován: 12-2007
Obávám se že lidem ve městě je trať do Peček úplně u [zadnice]. Alespoň dle počtu pravidelných cestující který se blíží 0.

Samozřejmě, že na takovém jednání si najednou všichni Kouřimáci na tu trať vzpomenou. :D
A budou mít senzační argumenty typu "co kdyby mi v zimě zamrzlo auto a já potřeboval někam dojet".

Jinak by si všichni zdejší diskutéři měli uvědomit, že dopravní obslužnost se dělá především pro pravidelně dojíždějící cestující do práce a do školy.
Ono je něco jiného jít 800 metrů jednou do roka v létě odpoledne za pěkného počasí, než chodit to každý den v 6 ráno, část roku za tmy a ve sněhu nebo v dešti.

Navíc když vás autobus z centra města odveze až do cílové destinace, zatímco vlakem jedete 35 minut do řiti světa (pardon, ale Pečky fakt nejsou pro Kouřim cílem dojížďky), abyste pak slavně mohli přestoupit na osobák, který jede do Prahy hodinu nebo do Kolína 20 minut. To fakt nemá význam.

Naopak nejsem nijak proti tomu, aby tam o letních víkendech někdo jako Langusta pohonil nějakou (rádoby) nostalgii. Když už se mu toho tolik nabagrovalo a nejde to rozumně ukončit.
(ačkoliv u takového produktu bych si asi kladl otázku, zda by nebyla atraktivnější trasa Kolín - Bečváry - Kouřim)
Sobota, 31. července 2021 - 10:18:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 398
Registrován: 12-2017
Jis: Samozřejmě, že na takovém jednání si najednou všichni Kouřimáci na tu trať vzpomenou
oni si hlavně vzpomenou až bude poslední den provozu, vezmou děti a vnoučata, doběhnou na nádraží a cvaknou fotky, někteří se svezou "poslední jízdou" do Peček, kde je někdo vyzvedne autem a fertig.

abyste pak slavně mohli přestoupit na osobák, který jede do Prahy hodinu nebo do Kolína 20 minut. To fakt nemá význam. Je to tak. Tohle mělo význam tak před 15/20 lety, kdy do Kouřima nejezdil PID bus. To se nás v ranním vlaku s odjezdem před šestou sešlo někdy i 6 pravidelných cestujících, s přestupem v Pečkách na spěšňák v Praze před půl osmou, to nebylo špatný. Jakmile se zavedla BUS linka do Č. Brodu, přestalo dávat pro pravidelné cestující jakýkoliv smysl používat vlak do Peček.

Naopak nejsem nijak proti tomu, aby tam o letních víkendech někdo jako Langusta pohonil nějakou (rádoby) nostalgii. Když už se mu toho tolik nabagrovalo a nejde to rozumně ukončit.
V podstatě ten Langusta do toho hodil vidle už letos, bo podlipanský mrdáček se nekoná. Minulý rok obsazenost do Kouřima/Zásmuk naprosto minimální.
Sobota, 31. července 2021 - 11:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 9-2017
bandita:
Busem 662 přes Brod to trvá asi o deset minut kratší dobu, než vlakem přes Pečky, i s docházkou na nádraží. (to jako Kouřimský určitě víte) Na trati by nebyl problém zkrátit jízdní dobu dostatečně na to, aby to s přípojným busem Kouřim, žst - Kouřim, vycházelo naprosto nastejno.
Sobota, 31. července 2021 - 11:42:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8508
Registrován: 12-2011
A jak byste to zkrácení jízdní doby provedl? Z lokálky s mizernými směrovými podmínkami nic převratného nevymáčknete.
Sobota, 31. července 2021 - 11:43:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11371
Registrován: 5-2002
Na trati by nebyl problém zkrátit jízdní dobu dostatečně na to, aby to s přípojným busem Kouřim, žst - Kouřim, vycházelo naprosto nastejno.

A jaký by to mělo smysl, když tím téměř nikdo nejezdí? Že to "nic" zvedneme na dvojnásobek?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 31. července 2021 - 11:49:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 12-2020
On tady taky nikdo netvrdí, že vlak je skvělý pro spojení Kouřim - Praha, to je bohužel opravdu dnes za šílených výluk na hlavní trati jen pro turisty, ale podívejte se na mezilehlé vesnice, jaká je tam dopravní obslužnost a jaká by byla po zaříznutí vlaku... To za tu minimální úsporu nestojí. Ale mě nevadí pokud se to zařízne po zralé úvaze, když bude provedeno několik sčítání v různých dnech v sezóně i mimo sezózu a místní to schválí a nebudou s tím mít problém. Jenže tady se opět pracuje stylem, je třeba ušetřit, tak to zařízneme a pak teprve budeme s obcemi řešit co dál (respektive tlačit na ně aby na toto řešení přistoupili). A to se na mě nezlobte, to je špatně.
Pan Borecký ve svých rozhovorech zmiňuje, že se všechno zdražuje, řidičům je třeba platit více,kupovat stále nové vlaky, ETCS na železnici atd. Tak proč na lokálkách budeme zavádět ETCS, když je to tak drahé? Kolik tam bylo nehod za posledních 10 let. Možná max. 10 mrtvých za celou dráhu, na silnicích za stejnou dobu minimálně 5000 mrtvých a je to v pohodě. Chápu dávat to na hlavní tratě, ale dávat ETCS na každou lokálku je prostě pitomost. Pokud vím tak někdo z AŽD to také zmínil, že je prostě šílené plýtvání, ani v EU s tím takhle neblbnou jako u nás. Stejně tak je blbost, že motorák 810 má dvojnásobné náklady proti autobusu. Zkuste si spočítat jaká bude asi úspora, když se vyřadí cca 10 mot. vozů 810. Náklady na ně jsou skoro nulové, myslím, že pak dopravce navýší cenu na zbylých tratích a neušetří se skoro nic.
Sobota, 31. července 2021 - 11:53:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 9-2017
V dnešní době existují vozidla, která nemají problém jet ve 150m oblouku rychlostí 50km/h. Mezi Zalešanami a Bošicemi může být po nástupu ETCS klidně 90, mezi Bošicemi a Kouřimí může být 50 v celém úseku, a byla by, pokud by SŽ konstantně neodmítala odstranit propad rychlosti na přejezdu, který byl slibovaný pouze do opravy trati.
Sobota, 31. července 2021 - 12:05:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8509
Registrován: 12-2011
Obávám se, že máte moc velké oči. Obloučky přes Zalešanami by na 90 km/h určitě nebyly. A ten kilometr před Bošicemi rychlostí 90 km/h vám ušetří odhadem tak minutu. V150 není stále zaveden a šukafon by ho využít stejně nemohl. Krom toho bude spousta problémů s převýšením oblouků, inflexy, přechodnice, tak plných 50 z toho ani třeba nedostanete. A kdyby jo, pořád je to málo.
Sobota, 31. července 2021 - 12:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8510
Registrován: 12-2011
ale podívejte se na mezilehlé vesnice, jaká je tam dopravní obslužnost a jaká by byla po zaříznutí vlaku...

Proč tam tedy při současné dobré dopravní obslužnosti nikdo nejezdí? Ta otázka tu padla od PŠ už tolikrát, ale žádnou odpoveď zde dosud nikdo nenapsal [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Sobota, 31. července 2021 - 12:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 9-2017
Já se ale taky nebavím o šukafonu. Pokud chceme do deseti, patnácti let, zachovat jakoukoliv lokálku, pak budou řešení vozidla jako Alstom RegioCitadis. Zvednutí průměrné rychlosti na Kouřimce z 30 na 40 km/h by těch deset minut ušetřilo. Pak by to byla ideální cesta, jak všechny obce kolem výrovky obsloužit moderní a slušnou veřejnou dopravou, která tu rozhodně potřeba je.
Sobota, 31. července 2021 - 12:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 127
Registrován: 9-2017
Jezdí, pokud je průměr cestujících 169/130, pak jezdí vlakem doslova většina VHD využívajících obyvatel Zalešan a Žabonos. (111 a 244 obyvatel). Kouřim má skutečně smysl v současném stavu hlavně o víkendu, a myslím, že to tady říkám od začátku. Trať má ale potenciál sloužit i Kouřimi, jenom by se muselo v IDSK chtít, a ne prosazovat 14 šotovlaků bez přípoje na nádraží, nebo pro jistotu nic.
Sobota, 31. července 2021 - 12:15:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6555
Registrován: 12-2004
VojtasTS29: Kolik lidí přibude? 5 místo 2, nebo bude nárůst na desítky lidí na jeden spoj, treba 45- 50?? Protože ty nový vozidla dost zvednou cenu na 1km.
Sobota, 31. července 2021 - 12:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8511
Registrován: 12-2011
Zvednutí průměrné rychlosti na Kouřimce z 30 na 40 km/h by těch deset minut ušetřilo.

Obávám se, že nikoliv.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Sobota, 31. července 2021 - 12:19:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 128
Registrován: 9-2017
Nový vozidla v režii nového dopravce budou mít dost pravděpodobně menší náklady, než šukafon. Regiosprinter na šumavě stojí 90kč/vlkm a u nás šukafon 137.
Sobota, 31. července 2021 - 12:22:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8512
Registrován: 12-2011
Regiosprinter není nové vozidlo.
Sobota, 31. července 2021 - 12:24:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 129
Registrován: 9-2017
Ano, proto stojí 90 kč/vlkm, a ne těch 140. I tak je to ale výrazně modernější a dynamičtější vozidlo, než šukafon, nebo nedej bože regionova.
Sobota, 31. července 2021 - 12:26:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8513
Registrován: 12-2011
Ale vy píšete o nasazení nových vozidel, ne ojetých.
Sobota, 31. července 2021 - 12:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 281
Registrován: 12-2020
Intelpetr: A vy víte jistě, že tam nikdo nejezdí? Já tam čtu, že v úseku Plaňany zastávka - Kouřim jezdilo v roce 2019 (neuvedeno kdy průzkum probíhal) okolo 160 lidí denně. To opravdu nejsou žádné davy, ale také to rozhodně není nikdo. O víkendu to vychází skoro 10 lidí na vlak, což se mi zase tak špatné nezdá při maximální kapacitě 50 osob.
Sobota, 31. července 2021 - 12:41:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6556
Registrován: 12-2004
90 stojí bez dosypu MD.
Sobota, 31. července 2021 - 15:40:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7374
Registrován: 9-2005
Někteří asi netuší, co znamená veřejná hromadná doprava. Stejně jako netuší, že železniční VHD má a bude mít několikanásobně vyšší fixní náklady.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Sobota, 31. července 2021 - 15:44:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7472
Registrován: 3-2007
A to myslíte vážně, že byste mikrobusem sváželi z Kouřimi lidi někam k nádraží, kde by přestoupili na třicítkovou lokálku vedoucí do Peček? To by je ten mikrobus nemohl odvézt rovnou (bez ropidího vymetání děr cestou) do Brodu na nějaký spěšňák.
(Aspoń pár spojů ráno a pár podvečer, sedla a večery vymetáky.)

Celé tyto teorie trochu padají na tom, že nevíte kolik lidí z Kouřimi kam dojíždí. Ono je to už krapet za komfortní zónou každodenní dojížďky na Prahu. Známí si nedávno "výhodně" pořídili dům v Dlouhém Poli (k Praze o kus blíž) a nervy jim zachránila až mateřská a covidové home officy.
Sobota, 31. července 2021 - 16:05:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 12-2007
Baví mě, jak někdo na základě (rádoby) znalosti jedné smlouvy určí, že Regiosprinter je levnější než 810. [crazy]
Sobota, 31. července 2021 - 19:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 12-2017
VojtaTS29: Busem 662 přes Brod to trvá asi o deset minut kratší dobu, než vlakem přes Pečky, i s docházkou na nádraží
Některé BUS spoje s přestupem v Č.Brodě jsou rychlejší a cesta do Prahy trvá hoďku a čtvrt. Hlavně Bus nádraží je v Kouřimi daleko více dostupnější než vlak.

přípojným busem Kouřim, žst - Kouřim, vycházelo naprosto nastejno.
Jako že by město platilo maršutku z náměstí na nádraží?? tak to se obávám neklapne.

IntelPetr: A ten kilometr před Bošicemi rychlostí 90 km/h vám ušetří odhadem tak minutu
Přesně!

Pikehead: Celé tyto teorie trochu padají na tom, že nevíte kolik lidí z Kouřimi kam dojíždí
Ale ono se to tak nějak přibližně ví: z Kouřimi 90% pracujících jezdí autem, zbytek stejně jako studenti busem do Č. Brodu, do Kolína a do Ždánic, kde přesedají do Kutné Hory nebo na druhou stranu Kostelec/Řičany/Praha.
Pikehead
Sobota, 31. července 2021 - 19:41:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7476
Registrován: 3-2007
bandita:
"Ale ono se to tak nějak přibližně ví: z Kouřimi 90% pracujících jezdí autem, zbytek stejně jako studenti busem do Č. Brodu, do Kolína a do Ždánic, kde přesedají do Kutné Hory nebo na druhou stranu Kostelec/Řičany/Praha."
Tak super. Tím pádem nevím, co tady vlastně celou dobu řešíme. [happy]
A maršrutky a další paranormální jevy patří do Všeobecné neželezniční. [biggrin]
Sobota, 31. července 2021 - 20:19:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 400
Registrován: 12-2017
Malá foto vsuvka jedné nedělní odpolední dopravní špičky na dráze Kouřimsko/Zásmucko-Pečecké.

Osobní vlak 19323 z Kouřimi právě dorazil do Bošic hl.n.


Po odjezdu osobního vlaku z Bošic, vyjel z Kouřimi prázdný asfalt


Po odjezdu asfaltového expresu z Bošic, za okamžik doplachtil osobní vlak 18310 KŽC ze Zásmuk, který pokračoval do Kouřimi...


...a zase zpět.


Tři vlaky třech různých dopravců v jeden okamžik na dráze Kouřimsko/Zásmucko-Pečecké, slušná nedělní šichta pro dispečera v Plaňanech [proud].
Sobota, 31. července 2021 - 20:33:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 401
Registrován: 12-2017
Pikehead: ím pádem nevím, co tady vlastně celou dobu řešíme
Já taky nevím co tu řešíme [happy]. Takto to funguje asi 15 let. Holt lid na maloměstě si přeci jen poradí, a nápady vozit je maršutkou a pak násilím tlačit do Peček, to prostě fungovat nebude. Dnes také nikdo nedotuje formanský povozy a přepravu soli koňespřežkou. Prostě o ten vlak do Kouřimi zájem není (i když pozor, dnes dopoledne přijelo vlakem 6 turistů včetně dvou dětí [happy]).
Sobota, 31. července 2021 - 21:35:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4693
Registrován: 9-2003
Kouřim je velmi hezké městečko a proto jsme ho navštívili v rámci našeho několikaletého turné k vyhledání vhodné nemovitosti ke koupi. Právě z důvodu nedostatečné dopravní dostupnosti (2 malé děti a neřídící manželka) jsme žádnou nemovitost v tomto místě nezakoupili. A kdyby tam jezdilo šukafónů přes Bošice do Peček dvojnásobek a stošedesátkou, tak to na tom nic nezmění.
NOBLE BRICKS
Sobota, 31. července 2021 - 21:39:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 360
Registrován: 10-2018
Petr_vlček:
"
Dobříš = vyhozený peníze za modernizaci, pro občasný turistický provoz mohly zůstat zastávky i žst Dobříš v "původním provedení". 6+7 v RL je mimochodem debilita, to mělo být 6+7 celorok a dejme tomu kladiva červen - září. Když v zimě o víkendu pojede od Čisovic dolů o nějakých 20-25 lidí míň (co přijeli od Dobříše) tak se bude za chvíli řešit že to najednou "překvapivě" vozí vzduch. "

No a pak se to "bude muset" zaříznout už ve Vranym. A přijde nazmar i investice do skochovickýho mostu. Přitom rozumná jiná obsluha Bojovskýho údolí i těch plání od Nové vsi po Starou huť prakticky neexistuje, tam se jezdí i autem za trest.
Pikehead
Sobota, 31. července 2021 - 22:25:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7479
Registrován: 3-2007
S4991023:
"Kouřim je velmi hezké městečko a proto jsme ho navštívili v rámci našeho několikaletého turné k vyhledání vhodné nemovitosti ke koupi."
Kouřim je úplně super městečko, zastavil se tam trochu čas, aniž by to vypadalo jako den po přechodu fronty. Jo a existuje i jakási teorie o tom, že se mohla stát hlavním městem namísto Prahy (k čemuž jí podle mě chybí větší řeka, ale nerozhoduju o tom [happy] ).
Nicméně s nevýběrem jste udělali dobře ještě z jednoho důvodu - městečko má jeden skrytý průser a to v intravilánu umístěnou obalovnu asfaltu (je centru města blíž než diskutované nádraží). Vystěhovat se do prdelákovic a jako bonus tam čuchat organickou chemii by byl výsledek trochu na mašli, zlatý Čerčany.
Sobota, 31. července 2021 - 22:30:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4695
Registrován: 9-2003
Hlavně Čerčany jsou samy o sobě sice poměrně hnusná přerostlá vesnice bez přirozeného centra ale mají naprosto úžasné okolí, což by v Kouřimi bylo obráceně. Chybí mi tady jedině LIDL ale podle toho, jak expanduje, dojde i na ten.
NOBLE BRICKS
Sobota, 31. července 2021 - 22:58:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3203
Registrován: 4-2014
Petr Vlček - Tak ono, pokud to Boreckému projde, tak tak se celá modernizace Úseku Vrané - Dobříš bude jevit jako vyhozené peníze. Dobříš a klidně i celá trať mohla zůstat postaru.
Jinak jezdit busem jako náhrada za vlak z Dobříše přes Starou Huť až do Čisovic je naprostá krávovina na entou.
Jo a to tam ještě SŽ plánuje, že celý úsek Vrané - Dobříš včetně se bude v budoucnu řídit z CDP Praha.

Prag - Jo, kdyby měl Borecký a další z papláštva třeba chatu ve Staré Huti, nebo u jiné trati, kde se uvažuje o zastavení osobní dopravy, tak to by se nic nerušilo.



(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Sobota, 31. července 2021 - 23:45:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5548
Registrován: 12-2007
Pan Borecký dostal politický úkol a ten splnil. Každý na jeho místě, pokud by tam chtěl zůstat by udělal to samé.
Cestovní rychlost vlaku Pečky-Kouřim je 30km/h, na to má fakt nervy jen ten co mu nic jiného nezbývá.
Fakt tam je frekvence na to aby to jezdilo o víkendu co 2 hodiny?
Spoj Pečky Planany v 19:56, ten musí praskat ve švech.
Neděle, 01. srpna 2021 - 00:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11373
Registrován: 5-2002
ad Luboš 3.21: Petr Vlček - Tak ono, pokud to Boreckému projde, tak tak se celá modernizace Úseku Vrané - Dobříš bude jevit jako vyhozené peníze. Dobříš a klidně i celá trať mohla zůstat postaru.
Jinak jezdit busem jako náhrada za vlak z Dobříše přes Starou Huť až do Čisovic je naprostá krávovina na entou.
Jo a to tam ještě SŽ plánuje, že celý úsek Vrané - Dobříš včetně se bude v budoucnu řídit z CDP Praha.

Prag - Jo, kdyby měl Borecký a další z papláštva třeba chatu ve Staré Huti, nebo u jiné trati, kde se uvažuje o zastavení osobní dopravy, tak to by se nic nerušilo.



Zkuste mi vysvětlit, proč tím tedy lidi nejezdí, když je to tak dobré?

Děkuji.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Neděle, 01. srpna 2021 - 08:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2992
Registrován: 12-2007
Cestovní rychlost vlaku Pečky-Kouřim je 30km/h, na to má fakt nervy jen ten co mu nic jiného nezbývá.

Brandýs - Čelákovice to je 28,2, resp.30 km/h a ľudí na zrušenie tam nie je - napriek tomu, že súbežne vedie autobusová linka.

A keby sa to netrtulíkalo Vmax 40 a bolo by tam nízkopodlažné vozidlo - tak tých ľudí by isto neubudlo...
Neděle, 01. srpna 2021 - 09:06:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 3-2010
Tratovak: No u te 074 jeste ke vsemu vime, ze ze stavebniho hlediska je pripravena na rychlost podstatne vyssi a ze jde jen o papirovani a neochotu nekterych s tim neco delat...[kladivo]
Neděle, 01. srpna 2021 - 09:10:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12665
Registrován: 4-2003
Tratovak:Brandýs - Čelákovice to je 28,2, resp.30 km/h a ľudí na zrušenie tam nie je - napriek tomu, že súbežne vedie autobusová linka.

A keby sa to netrtulíkalo Vmax 40 a bolo by tam nízkopodlažné vozidlo - tak tých ľudí by isto neubudlo...


Kdyby se zvýšila traťová rychlost, osadily se přejezdy PZS a provedly se další práce nutné k tomu, aby cestující z Brandýsa do Prahy nehnil v Čelákovicích skoro dvacet minut, tak by mělo co dělat i desiro, aby lidi pobralo. Aneb kdyby, kdyby, kdyby.

Ovšem stále by to neplatilo pro Kouřim, kde je to nádraží (narozdíl od BnL) v úplné [zadnice], tam by muselo být pro zatraktivnění vlaku postaveno s využitím vlečky do obalovny to, co jsem navrhoval. Jenže to nebude a nejspíš ani toto nestačilo k tomu, aby vzal vlak někdo z kouřimských na milost, protože přes Pečky je to do Prahy prostě zajížďka, vždyť autobus jede z Kouřimi do Českého Brodu přímo, bez okliky přes nějaké Pečky.
Neděle, 01. srpna 2021 - 09:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14080
Registrován: 5-2004
Tak 30 km/h (a mnohdy ani to ne) je cestovni rychlost prakticky vsech busu - vymetaku vesnic. Tedy s tim nikdo nebude jezdit = zrusit?

PŠ:zkusenost pravi ze i v lete v kladiva nebo zime vikendu priveze jedna regina od/do mnisku vic lidi nez za cely den prijede/odjede treba z hostomic autobusama.

A za tamnim poklesem (jako vsude) stoji "modernizace" - rozumej mesice a roky vyluk. Ale hlavne ze se "proinvestovaly" prachy do modrejch klandru... Nebo likvidace frekvence na 172 vlivem bordelu na 171 kdy pro spolehlive stihnuti pripoje ve trebani je utno jet z prahy o pul hodiny driv.
Neděle, 01. srpna 2021 - 10:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12666
Registrován: 4-2003
Petr vlček:Tak 30 km/h (a mnohdy ani to ne) je cestovni rychlost prakticky vsech busu - vymetaku vesnic. Tedy s tim nikdo nebude jezdit = zrusit?

Nemusíš mi skoro každým příspěvkem dokazovat, jak moc velký mimoň jsi [proud]. To, že jsi pominul, že chci li jet z Kouřimi do Prahy jen vlakem, dám si velice pomalou okružní jízdu přes Pečky, která bude trvat hodinu a čtyřicet minut, což je pro denní dojíždění naprosto nepřijatelné, včetně nesmyslně dlouhé procházky na nádraží, se kterou už jsem na dvou hodinách [coze]. I když použiji vymetací autobus z Kouřimi do Českého Brodu, který díky na vlacích lpícímu objednateli jede půl hodiny, stále jsem v Praze rychleji až o 20 minut, byť hodina dvacet také není ničím, co bych chtěl denně absolvovat, neb na nádraží pracuje málokdo. Pokud by ale byl objednatel inteligentní, tj. zavedl by nevymetací autobus Bečváry - Zásmuky - Kouřim - Český Brod s jízdní dobou Kouřim - Český Brod nádraží cca 20 minut, pět minut nechal na přestup na osobní vlak, jsem z Kouřimi v Praze za rovnou hodinu. Pokud by byl od některých autobusů přestup v Českém Brodě na spěšný vlak, jsem v Praze lehce pod padesát minut v případě, že by spěšný vlak končil na Masarykově nádraží. To už je natolik přijatelné, že by si i rychlíková laminátka mohla vcelku v klidu koupit domeček v Kouřimi. Jenže objednatel je řízen (s prominutím) přiblblými šotouši, tak je vše jinak a rychlíková laminátka bydlí v Čerčanech, kde díky přítomnosti nádraží s elektrizovanou dvoukolejnou tratí nějaké pitomosti v závislosti na počtu šotoušů u objednatele, respektive jeho organizátorů dopravy, nehrozí. Hůř, než hodinovým taktem osobních vlaků po celý den, to tam dopadnout nemůže nikdy [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Neděle, 01. srpna 2021 - 10:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 12-2007
Aneb kdyby, kdyby, kdyby.
Za súčasnej situácie by stačilo vlak nahradiť autobusom, zahustiť linku 655 medzi BnL a Čelákovicami a nebolo by treba ani 20 minút čakať na vlak do Prahy...

A keďže je politické zadanie niečo dať na najbližšie roky KŽC bez nároku na zmysluplnosť tak by tam mohli vykrývať špičku s 810, kedy tie vlaky jazdia fakt plné...
Neděle, 01. srpna 2021 - 10:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1845
Registrován: 3-2010
Tratovak: No to by ten autobus to musel davat alespon za 25 minut (neb pak by jsi potreboval autobusy 3 a to jest krasnych 170Kc) misto soucasnych 140 Kc. To by se asi nelibilo, navic v Kralovicich na podzim dalsi dvoje semafory...[biggrin]
Pikehead
Neděle, 01. srpna 2021 - 10:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7481
Registrován: 3-2007
Bram: Ano, takhle by to v civilizovaném světě mohlo vypadat - autobusy a spěšňáky. Místo toho máme autobusové vymetáky a šukafonové lokálky s vazbou na osobák s výslednými časy tak otřesnými, jak jste spočítal.
Neděle, 01. srpna 2021 - 10:33:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12668
Registrován: 4-2003
Tratovak:Za súčasnej situácie by stačilo vlak nahradiť autobusom, zahustiť linku 655 medzi BnL a Čelákovicami a nebolo by treba ani 20 minút čakať na vlak do Prahy...

Osobně bych vzhledem k tomu, že se již do trati investovalo, investice smysluplně dokončil, tj. reaktivoval žst. Toušeň, zvýšil rychlost (mimo jiné i osazením PZS na přejezdech, kde dosud není) a nasadil alespoň regionovy. Současný stav, kdy vlaky z Brandýsa na vlaky do Prahy nenavazují ani trochu ideálně, ale vlaky jsou přesto velice slušně vytížené, dává oprávněný předpoklad, že po realizaci výše uvedeného, těch lidí vlaky bude jezdit (klidně i několikanásobně) více. Je to velký rozdíl oproti Dobříši, kde vlakům v pracovní dny nepomůže ani svěcená voda a přesto se tam narvalo tolik peněz...

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Neděle, 01. srpna 2021 - 10:47:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12669
Registrován: 4-2003
Tratovak:A keďže je politické zadanie niečo dať na najbližšie roky KŽC bez nároku na zmysluplnosť tak by tam mohli vykrývať špičku s 810, kedy tie vlaky jazdia fakt plné...

A ono se na tu trať ve špičkách něco ještě vejde bez reaktivace Toušně? Mám za to, že ne [nene].

Mne fakt přijde přitažené za vlasy, pokud se s tratí BnL - Čelákovice zůstane takto na půli cesty. To už to mělo spíš dopadnout tak, že by se osobní doprava na trati zastavila, ale ne aby se do trati postupně dalo docela dost peněz, ale s výsledkem od ideálu hodně dalekým. Jenže to by vzhledem k celkem silnému využití vlaků bylo jednak politicky neprůchodné a za druhé by se vcelku oprávněně lidé vztekali...
Neděle, 01. srpna 2021 - 10:58:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3204
Registrován: 4-2014
Do rušení spojů ve Středočeském kraji se vložil i sám ministr dopravy - rušení spojů považuje za diletanství.
A kraji pohrozil, že pokud spoje zruší, tak kraj musí počítat s tím, že stát kraji sníží objem peněz na provoz regionálních vlaků, protože zrušením spojů dojde ke zmaření vložených investic do nákladných oprav regionálních tratí viz. třeba úsek Vrané - Dobříš atd.

https://zdopravy.cz/do-ruseni-spoju-ve-stredoceskem-kraji-se-vloz il-ministr-dopravy-redukci-oznacuje-za-diletanstvi-88037/?utm_sou rce=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&d op_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=KXs0d7PUDBX-20210 8010843&dop_id=12852927
Neděle, 01. srpna 2021 - 11:06:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12671
Registrován: 4-2003
Luboš 3.21:A kraji pohrozil, že pokud spoje zruší, tak kraj musí počítat s tím, že stát kraji sníží objem peněz na provoz regionálních vlaků, protože zrušením spojů dojde ke zmaření vložených investic do nákladných oprav regionálních tratí viz. třeba úsek Vrané - Dobříš atd.


To je sice hezké, ale ty vlaky mezi zastávkou Rymaně a Dobříš prostě v pracovní dny budou prázdné. S tím se ale reálně nedá nic dělat [nene].
Neděle, 01. srpna 2021 - 11:22:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3205
Registrován: 4-2014
Bram - To ano, tam je to dnes spíše o víkendovém provozu. Další průšvih je ten, že i když se do té modernizace tratě nasypala velká hromada peněz, tak ta modernizace nepřinesla žádné navýšení rychlosti, což je velká chyba.
Prostě pro cestují z Dobříše do Prahy jednoznačně vyhrává bus, protože pokud se daří tak bus jede z Dobříše do Prahy cca 30 - 40 minut a vlak bohužel přes hodinu a půl. Řešení jak dostat vlak do stejné časové polohy jako bus je. A to v kompletní přestavbě celého traťového úseku Dobříš - Praha. Muselo by se vystavět mnoho přeložek a tím odstranit to velké množství oblouků, které nedovolí navýšit současnou rychlost 50 km/h ani na 60 km/h. A tam by to chtělo navýšit rychlost aspoň na 70 - 80 km/hod. Bohužel do takového projektu se nikdo pouštět nebude, protože to by stálo mnoho miliard korun a to nikdo nedá.
Pikehead
Neděle, 01. srpna 2021 - 11:37:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7484
Registrován: 3-2007
Ale historické investice nemají žádný vliv na současnost. Přece nebudete někde vozit vzduch se slovy "tak tady se opravily koleje".

Jakékoliv investice do infrastruktury jsou zcela OK, většinou stejně jen nahrazují dlouhodobě zanedbanou údržbu a nejedná se o žádné zásadní zlepšení typu přeložky, umělé stavby atd.

Mně taky přišly zbytečné investice do horního Pacifiku, ale bylo mi správně vysvětleno, že trať oficiálně existuje, prosadit její zrušení není reálné, navíc je tam poptávka objednatele a tak není možné, aby se rozpadla. Totéž, dovedeno do důsledku, platí o Kozině.

Ano, může to znamenat, že výdaji na údržbu podobných tratí nebudou peníze na radikálnější investice s vyšším užitkem, ale zatím nikde takové rozpočtové omezení nevidím, aktuálně je evidentně víc peněz než připravených investičních záměrů, takže se opravují všemožné vraždy (a určitě dojde i na Kozinu), zrychluje 4. koridor atd.
Neděle, 01. srpna 2021 - 11:40:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12672
Registrován: 4-2003
Pikehead:Ano, takhle by to v civilizovaném světě mohlo vypadat - autobusy a spěšňáky.

Mohlo, ale nebude [nene]. Politicky zatím neprůchodné (volič v podobě babičky či dědečka z Prdelní Lhoty nebude moci dojet jednou za měsíc k doktorovi a obecně řev všech voličů, ač takto nesmyslně organizovanou VHD vůbec nepoužívají) a mentálně k uvědomění si potřeby radikální změny ve VHD zatím nedospěli jak politikové, ale hlavně organizátor dopravy, který by to politikům mohl vysvětlit.


Místo toho máme autobusové vymetáky a šukafonové lokálky s vazbou na osobák s výslednými časy tak otřesnými, jak jste spočítal.

Předně by se muselo konečně rezignovat na hromadnou dopravu z míst, kde se frekvence i v současných spojích blíží k nule a naopak jí smysluplně (tj. zrychlením a zahuštěním spojů) posílit z míst, kde má šanci na dlouhodobou existenci. Jenže toto zatím asi není politicky průchodné, protože bude řev z Prdelní Lhoty, že tam autobus jen projíždí, nebo dokonce do ní ani závlekem nezajede...

Viz Pyšely, kde mám přítelkyni a kde jsem tedy pečený vařený. Lámu si hlavu nad tím, proč autobusem jezdí relativně málo lidí, ač by to mohlo být vzhledem k velikosti městečka mnohonásobně více lidí. Je to přitom velice jednoduché, autobus linky 651 je tam veden většinou spojů jen z náměstí do Senohrab. Aby v Pyšelích lidé využívali spojení do Prahy linkou 651 s následným přestupem v Senohrabech na vlak, musel by být autobus veden ve špičkách pracovních dní po půlhodině (což v ranní špičce již nastalo), ale to nestačí. Odpoledne je veden pouze po hodině a to je málo. Ovšem ani to by zdaleka nestačilo, autobus by hlavně musel v obci být veden tak, aby zmizely docházkové vzdálenosti i přes kilometr dlouhé, přičemž se jde celou dobu do kopce. Linka 651 by musela být vedena v Pyšelích jednosměrným objezdem nějak takto (čísla jsou místa zastávek): https://en.mapy.cz/s/dufamacobo

Stejně tak dosud někdo nepochopil, že vést linku 651 o víkendech nemá vůbec cenu, tak se vozí vzduch, případně maximálně jeden člověk na spoj[crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Neděle, 01. srpna 2021 - 11:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12673
Registrován: 4-2003
Pikehead:Mně taky přišly zbytečné investice do horního Pacifiku, ale bylo mi správně vysvětleno, že trať oficiálně existuje, prosadit její zrušení není reálné, navíc je tam poptávka objednatele a tak není možné, aby se rozpadla. Totéž, dovedeno do důsledku, platí o Kozině.

Jenže na horním pacifiku lidé jezdí, mohlo by jich jezdit i více. Ovšem nasazováním 810 s naprosto odpornými přívěsy 010 jednak nikoho nejde oslovit, ale pouze z vlaku vyhnat. Zde je jednoznačně potřeba určité zrychlení, dané jednak úpravou jízdního řádu a hlavně: Nasazením alespoň dvouvozové regionovy na VŠECH vlacích. Nějaké kydy typu: Regionova se nevejde na točnu v Čerčanech a vždyť na údržbu 810 jsou v Čerčanech zařízeni, fakt není tím, co by mělo mít při objednávce VHD nějakou váhu. To ať si nějak zařídí ČD, ať se dají Regionovy v Čerčanech udržovat.
Neděle, 01. srpna 2021 - 12:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 934
Registrován: 7-2017
No výborně, věděl jsem že když se blíží volby tak to rušitelé tratí nebudou mít jednoduché [ok]
Ghost
Neděle, 01. srpna 2021 - 12:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2419
Registrován: 1-2011
Jojo trať na Dobříš je natolik zmodernizovaná, že se tuhle nejezdilo 9 hodin přes Malou Hraštici neboť výpravčí v Mníšku neměl kontrolu nad tamními (navíc nepoužívanými) výhybkami. Zabezpečováci SŽ totiž mohou sice výhybku zamknout, ale nemohou ji střežit, neboť na to nejsou dopravně způsobilí.
A tak Hraštice stála 9 hodin ale víte co je nelepší? Moc lidí to ani nepocítilo [lol]
Zavřete to, čím dřív tahle komedie skončí tím lépe.