Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 28. 7. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 28. 7. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Desiro
Pátek, 23. července 2021 - 09:50:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3827
Registrován: 2-2004
Mentalista Hajnej kouká lidem do hlav ;-)

Přeháníš to.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pátek, 23. července 2021 - 10:55:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24789
Registrován: 5-2002
Mentalista Hajnej kouká lidem do hlav
Právěže naopak - nekoukám do hlavy, co napsat chtěla, ale na papír, co tam napsaný je. Ale vysírka od Desírka holt bejt musela, že...?

Kdybys zůstal u toho, že se Ti nelíbí, že někteří lidé serou na doporučení a hned odejdou, budu s tebou i souhlasit.
Ale dělat z toho hned závěry o soudobém lege artis od tebe bylo hloupé, to prostě neokecáš.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Desiro
Pátek, 23. července 2021 - 11:50:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3828
Registrován: 2-2004
Bylo to hloupé.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pátek, 23. července 2021 - 20:53:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5236
Registrován: 4-2003
Desiro:
"Jenom se na tom otočil Doktor, když hledal záminku k útoku."
Nebuďte paranoidní. Nijak na vás neútočím, pouze koriguji vaše zavádějící výroky. Když nebudete psát bludy, nebude co korigovat.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 23. července 2021 - 22:45:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1516
Registrován: 5-2002
Ad Kreketuse:
Zacházíte s toxikologickými daty poměrně jednoduše. Vezmete-li jakoukoliv populaci, tak toxikant má na ní (až na drobné výjimky) kvantitativní efekt vycházející z normální (Gausovy) křivky. To odpovídá ve statistice tzv. pravděpodobnostní funkci a jejím integrálem dostaneme distribuční funkci, v tomto případě sigmoidu, která vyjadřuje závislost toxického účinku na koncentraci toxikantu. V reálnější podobě lze naměřit i třírozměrnou časově-koncentračně-inhibiční plochu, ale to se dělá zcela výjimečně (kvůli nákladům), běžné je normovat čas a změřit jen koncentračně-inhibiční závislost. V inflexním bodě této koncetračně-inhibiční křivky lze vypočítat hodnotu EC50, tedy koncentraci, která ovlivní právě 50% populace.
Důsledkem tohoto je, že ve skutečnosti neexistuje opravdu bezpečná koncentrace, protože ve větší populaci se najdou "Gausovy extrémy", tj. lidi extrémně odolní, ale i extrémně citliví k toxikantu. Co je extrémní, je spíše otázka úzusu, většinou se bere 90 nebo 95% (přesněji to z toxikologického experimentu ani nejde stanovit), aplikuje se "bezpečnostní konstanta" obvykle 100 a dostaneme se na cca 99,9% ochrany. I v populaci ČR to znamená cca 10 000 lidí, pro které je tato "bezpečná" koncentrace toxická.¨
A to je mimochodem o několik řádů méně než je riziko smrti při očkování.
Čili pokud nepatříte vyloženě do rizikové skupiny (riziko trombózy, těžké alergie apod.), tak je pořád z hlediska pravděpodobnosti bezpečnější nechat se očkovat než vymýšlet "bezpečnou" aplikaci jinak toxických látek.
Mimochodem historie toxikologie je prošlapaná podobnými omyly, které stály zdraví a životy. Kurz toxikologie a ekotoxikologie pro magisterské studium startuje u nás na FŽP UJEP v zimním semestru, doufám, že tentokrát prezenčně. Naučíte se obecné zákonitosti, speciální toxikologie, příklady a budete dost počítat - ředící řady, toxikologické parametry, toxikologii směsí apod.
Jinak doporučuji ještě výbornou učebnici obecné chemie "Chemie prvků", kde je ke každému prvku historie. Dočtete se tam mj. o takových věcech, jako když Pierre-Louis Dulong objevil chlorodusík a přišel při tom o oko a dva prsty.
Jako "mladý chemik" jsem si to v laboratořích z anorganické chemie užil i na vlastní kůži, měl jsem pestrobarevné fleky (bílé od peroxidu dusíku, žluté od kyseliny dusičné, hnědé od manganistanu draselného...), několik reakcí mi hezky vystřelilo ze zkumavky, naštěstí nikomu do obličeje. A od syntézy acetilidu stříbrného slyším hůř na levé ucho...
Omlouvám se za off-topic.
Neděle, 25. července 2021 - 14:52:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 7-2021
Ani me nebavilo to tu studovat. Furt stejne, tedy co vidim v poslednich prispevcich.

Jsem trochu dele u nasich severnich sousedu. Tady se ta diskuze bere o hodne tvrdeji. A neco jsem si pritom uvedomil.

Byl jsem zbytecne drzy. Mam prosbu. Chovejme se k sobe s respektem. Obe strany vidi znacne cernobile.

A tak to zkusim: omlouvam se Doctorovi za invektivy a chtel bych ho pozadat zda by se nevyjadril k urcitym info (v Polsku je skala vetsi nez u nas) a k tomu, co me jen napadlo. Nemusi. Ale mozna by to zajimalo obe strany. Tedy pokud vi. Nikdo nemuze vedet vse.

1) U chripky je ovlivneni vitaminem D znacne. Predpokladam, ze prave proto jsou proti chripce vzdy odhadnuty dve vakciny: pro severni a jizni polokouli, protoze slunecni svit.
2) U c-19 tohle neplati, protoze agresivni mutace jsou z oblasti rovniku, takze vitamin D nema na virus vliv a tak muzeme ocekavat prusvih cely rok.

Ted to zkusim tedy obejit po planete a odhadnout nebezpeci pro CR.

3) Brazilie. Vypada to na mutace Brazilske mutace. Desivy je vsak vyvoj v Peru. Neco od Brazilcu, nebo samostatna mutace? Proc? Z Argentiny a Chile bereme mraky vina. Distribuce to proste prinese.
4) Karibik. Lehce dostupny. Ale jsou tu dva podcenovani premianti:
a) Kuba. Nepochybuji o tom, ze maji vlastni vakcinu. Jsou o ni nejake relevatni informace? Vzhledem k tradici bych ocekaval kvalitu oproti USA.
b) Kostarika. Jedna z nej zdravotnickych systemu na svete. Maji vlastni vakcinu, ci importuji z USA?

A ted hur:
5) Indonesie. Protoze dostupne Bali. Ockuje se predevsim pry zdravotnicky personal cinskymi vakcinami. Mnohasetmilionovy stat. A ma udajne sta a tisice nakazenych a mrtvych pres cinske vakciny.
6) Vietnam. Proc je to to problem, musi byt jasne kazdemu, kdo u nas vleze do vecerky. Temer 80mil zeme ma obrovske problemy v Saigonu a okoli. Je to mutace Indie nebo Indonesie?
7) Vsichni vime o Indii. Maji vlastni vakciny. Od nich bych sireni moc nevidel. Zato Banglades, to fakt vidim na prusvih. 80% textilu v EU je odtud. Indicka mutace v setmilionove zemi bez zdravotniho zabezpeceni.
8) Lonsky neblahy premiant Iran je na tom jak? Informace nejsou. To Revolucni Gardy vsechny nakazene fyzicky zlikvidovaly?
9) Prusvih u Polaku zni: Izrael. Podle pretisku Haaretz dnes pry ockovani v lednu jsou jen z 37% imunni proti Indii. Dobra zprava je, ze tezky prubeh je jen u 12 az 16%. Ostatni maji temer bezpriznakovy prubeh. Ale po dvoji aplikaci Pfitzru. Uz pry proto 3 aplikace. Nejhorsi - nijak overitelne - je, ze Indie je 1000 nasobek viru v nose.
10) Nejhorsi jsem si nechal na konec. Z Afriky, konkretne Konga, Nigerie a Nigeru nelze nejak zaznamenat, co se tam deje. Jsem sycek, odtud je ebola, lhasa, hemorrhagicka horecka a dalsi chutovky. A je to oblast, kde vznikaji diky nedostatku lekarskeho zazemi ty nejhorsi svinstva.

Doctor:
Cim vic otazek vyvratite, tim budu spokojenejsi. Nekde jdou otazky naopak k rekneme uspokojeni obou stran. Nevim, zda budete souhlasit.

Proc tohle smeruji na Vas? Nu ano. Teoreticky jste nejvetsi machr. (To, co je u Polaku a Madaru, by se nam stat snad nemohlo). Tak se ukazte.

Hezky den. Pokud nevite, klidne odpovedte nevim. Ja jsem se pokousel dostat pres portugalstinu a spanelstinu stryckem googlem a vysledek byl znacne negativni.
Neděle, 25. července 2021 - 17:13:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 3-2013
Odpovědi neznám, ale vidím to jednoznačně. Jako jedinec mohu udělat pouze to, že se dám naočkovat.
Neděle, 25. července 2021 - 18:49:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11592
Registrován: 4-2003
Knispel: Odpovědi neznám a pokud si myslíte, že se fundovaných odpovědí na tyto dotazy dočkáte v prostředí internetu ať přes google, tak přes nějaké anonymní odpovědi, tak jste naivní, ne-li přímo hloupý.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Neděle, 25. července 2021 - 20:29:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 7-2021
Ale ten text je pro jednu konkretni osobu. Bud to vezme nebo ne.
Nijak se nebranim, aby i ostatni zapremysleli, ale tentokrat tak, aby z toho neco bylo. Pokud pro obe znesvarene skupiny, tim lepe.

TMB:
V poradku, ovsem informace z Haaretzu moc povzbudiva neni.

A ted jsem se docetl, ze dcerunka Blaboly do toho hodila vidle. A AV si zase urizl ostudu.

Pokud budeme vseobecne pokracovat v tomto duchu, tak rozumne navrhy nebudou ani z jedne strany.
Neděle, 25. července 2021 - 23:53:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1221
Registrován: 7-2017
Veľká Británia určite nemá mizerné zdravotníctvo, no vznikla tam mutácia alfa. Je úplne jedno, kde sa krajina nachádza, čím dlhšie bojuje ľudské telo s vírusom, tým sa zvyšuje šanca vzniku mutácie, ktorú už nedokáže ani koronavirus opraviť. Jeho RNA obsahuje cca 30000 znakov a patrí medzi najdlhšie.

Kuba je ostrov, izolácia celkom účinne chráni obyvateľov, ale kvôli nej zároveň nemajú veľa potravín= hlad a preto tie protesty, inak majú vlastné vakcíny,no len kedy ich vyrobia a zaockuju ľudí.

Co sa týka čínskej vakcíny alebo Sputniku V, to je práve ich najslabšia stránka, nedostatočne/chýbajúce data neumožňujú posúdiť ich reálnu účinnosť voči mutáciam, ale Indonézia má problém, lebo s tam dostala delta, ale určite nie z Bali.

Izrael samozrejme hovorí o nízkej účinnosti jednej dávky vakcíny, preto tie súčasné zmeny pre neplne očkovanych ľudí na hraniciach.

Nemá cenu rozoberať každú krajinu zvlášť, v konečnom dôsledku budú dôvody rovnaké.
Pondělí, 26. července 2021 - 07:57:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5315
Registrován: 6-2016
Dosť bolo virusa[biggrin]

Tohle je taky zajímavé:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kalkulacka-kolik-elektraren-bu de-cesko-potrebovat-az-propadne-elektrovozum-170398

Aneb v parafrázi mého oblíbeného Cimrmana - kolik celých elektráren bude Frantík potřebovat, aby nabil všechny elektromobily? Kolik celých nových linek 440 kV bude muset Frantík postavit?
Pondělí, 26. července 2021 - 08:27:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2318
Registrován: 6-2019
Veľká Británia určite nemá mizerné zdravotníctvo,
Kdepak! [rofl][rofl][rofl][rofl]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pikehead
Pondělí, 26. července 2021 - 13:46:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7427
Registrován: 3-2007
honzaklonfar:
"Aneb v parafrázi mého oblíbeného Cimrmana - kolik celých elektráren bude Frantík potřebovat, aby nabil všechny elektromobily?"
To vypadá docela dobře, laicky (=úplně mimo) jsem čekal 2-3x víc.

honzaklonfar:
"Kolik celých nových linek 440 kV bude muset Frantík postavit?"
A to je něco nereálného, postavit v řádu nízkých desítek let nějaké 440 kV linky? Možná se konečně začnou stavět v kolektorech, aby přestaly hyzdit krajinu.

A ještě je tam jedna rovina: ta elektrika bez konkurence ropy zdraží, případně si někdo vytáhne hlavu z [zadnice] a zavede univerzální mýto i pro osobáky - což na poptávané množství bude taky mít vliv.
Pondělí, 26. července 2021 - 15:39:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6431
Registrován: 3-2006
Ad Pikehead: Nejspíš to bude to mýto, pokud se zavede spotřební daň jen u některé elektriky, bude tady zas problém daňových úniků.

Větší problém bych ale viděl v destabilizaci zemí, které jsou na příjmech z ropy závislé.[sad]

Ohledně elektromobility je zajímavý tento web: https://efahrer.chip.de/
U nás je to pořád spíš politická, než technická debata (čest výjimkám).
Desiro
Pondělí, 26. července 2021 - 16:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3831
Registrován: 2-2004
Především je významný rozdíl mezi (1) tržním, resp. státem a nadstátem jen podporovaným rozvojem elektromobility versus (2) její současné direktivně-regulační bruselské pojetí.
Za současné situace dle (2) fakticky není možné postavit jadernou elektrárnu, v Německu se velice pomalu budují přenosové sítě a tady to bude obdobné, dochází k odstavování uhelných elektráren i jaderných zdrojů = nebude spolehlivý příkon. A bude to drahý.
Za této situace jedinou realizovatelnou cestu k dostatku elektřiny vidím stavět plynové zdroje za drahý LNG nebo závislost na Rusku. Každopádně to má ekonomický smysl jen za vysokých cen elektřiny.
Pokud nadstátní ekoplánovací komise naplánovala konec elektrických aut na rok 2035, vychází mi z toho, že je to za stávající dostupnosti individuální mobility nerealizovatelné.

Jo, elektromobilita na tržním principu, to by byla jiná.

A aby nebyla mýlka - pro železnici v elektromobilním směřování nadstátu konkurenční výhody nevidím.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pondělí, 26. července 2021 - 17:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6895
Registrován: 7-2011
honzaklonfar - než nějaký Seznamzprávy (nedejbože Novinky [proud]) a podobné - tohle znáš? ČVUT - Kam kráčíš, elektromobilito?
Pondělí, 26. července 2021 - 19:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 100
Registrován: 2-2013
CHomutovák: díky. Ale pokud se delal i experiment na základní škole za plného provozu .....
https://www.researchgate.net/publication/228351686_Effect_of_chlo rine_dioxide_gas_of_extremely_low_concentration_on_absenteeism_of _schoolchildren?fbclid
to by si asi nelajzli, pokud to predstavuje riziko.

Určitá toxicita oxidu chloričitého začíná při pití od cca 300ppm.
Zkoušel jsem na sobě je delší dobu být hodně dávek ale v bezpečných koncentracích cca 50-100ppm. jediný výsledek byl že po určité době jsem vždy zhruba 90 minut po vypití dávky zaznamenal slanou kapičku v nosohltanu. toho si všimlo u sebe více lidí. pokud se konzumuje více cds než Tělo potřebuje, nadbytečné množství se vyučuje v podobě kuchyňské soli.
lekari ze sdruzeni comusav to pichaji i do zili, pokud uz je pacinet ve stavu, ze muze nic pit.
Pondělí, 26. července 2021 - 19:30:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 101
Registrován: 2-2013
TASS: savo je toxicke vzdy, CDS az pri vyssich koncetracich.
Pondělí, 26. července 2021 - 20:07:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 2-2013
Pikehead: se savem nelze srovnavat je toxicke i v nizke koncetraci.
jen jsem reagoval na placky ohledne respiratoru a ty byly v tomto vlakne. reakce v tom smyslu, ze nahrada existuje.
ano, kdyz se vagony osetruji takovymi jedy, tak to tema do te vseobecne patri
Pondělí, 26. července 2021 - 20:26:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5317
Registrován: 6-2016
Bobik: Už asi 2 dny znám[biggrin] Navíc jsem dneska "někde" četl, že ministr vnitra (kterého nazývám krycím jménem Hamtáček) bude PRÝ jezdit ve služebním elektrohéblu od Škodovky. Fotka ukazuje, že barva toho vozu sedí s jeho červeným svetrem[rofl]

Vnucovaná masová elektromobilita je hrozná sviňárna! Začít by se mělo u státních organizací, kde by se ukázala drsná realita. Čest Černošicím, TS mají, a používají už cca rok, elektromultikáru "OTS ZABAK"[happy] Jezdila i v zimě, uvidíme, jak dlouho jí to vydrží.
Pondělí, 26. července 2021 - 21:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4539
Registrován: 11-2008
Ono se toto vlákno změnilo na nějaký feťácký koutek ? 😂😂😂
Pondělí, 26. července 2021 - 22:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4682
Registrován: 9-2003
Kreketuše: Jak je na tobě vidět, pití ClO2 i v sebenižší koncentraci má zcela zhoubný vliv na mozek.
NOBLE BRICKS
Pikehead
Úterý, 27. července 2021 - 08:10:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7433
Registrován: 3-2007
Já myslím, že sviňárna je spíš stárnutí.
Desiro
Úterý, 27. července 2021 - 09:49:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3832
Registrován: 2-2004
Bobik: To je pěkné a zmiňovaný článek na Seznamu i z tohoto vychází. Je to kvalitně zpracované, na Seznamu výjimka.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pikehead
Úterý, 27. července 2021 - 11:44:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7434
Registrován: 3-2007
Ještě k elektroautům - mám tu na návštěvě sestru, bydlí ve Švédsku. Dnes ráno zmínila, že mají auto, které se dá doplňkově dobíjet ze zásuvky a okolo komína umí jezdit plně elektricky (~nízké desítky km) a i na parkovišti supermarketu se dá píchnout do zásuvky.

Asi tam nemají nějakého místního Klönfåra, který by jim vysvětlil, že to je principielně nemožné a řítí se všichni do zkázy.
Úterý, 27. července 2021 - 13:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6434
Registrován: 3-2006
Ad Pikehead: Už vidím ten řev, pokud by se tu zavedl systém jako ve Švédsku. Zeptejte se sestry například na to kolik je daňová sazba za to co člověk dostane ve výplatě nad uznanou hranici přiměřeného platu. Nebo kolik se platí "silniční daň" za benzínové, nebo dieselové automobily.
Ono všechno jde, jen je vždy něco za něco.[blush]
Úterý, 27. července 2021 - 14:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5318
Registrován: 6-2016
Pikehead: No když to Máňa říkala, tak to musí bejt směroplatný[rofl] (citace Kulový blesk)

Jinak jsem z textu usoudil, že Máňa používá nějaký hybrid. Vůbec nic proti tomu. Jen bych se pozastavil nad pícháním do zásuvky u supermarketu. Kolik takových zásuvek tam je? A kolik je tam CELKEM parkovacích míst???

Také bude časem zajímavé spočítat, kolik že peněz dá nebohý elektroautomobilista za svých cca 10 000 km ročně. To jsou zhruba 2 MWh... S tím, že silnější jistič (zaručený příkon) taky "něco stojí"...

Nakonec dojezd. Jak se projeví aktuální klimatické podmínky na SKUTEČNÉM dojezdu? Když v létě dám Prášily a zpět (cca 320 km), tak se mohu spolehnout, že to dám i v zimě??? Něco mi našeptává, že nikoliv... Vytápění kabiny a temperování trakční baterie sežere hezkých "pár kWh"...

Pro ilustraci fotka z Nižboru (ve zhruba stejném čase fotil Mořepetr ze zámku nádraží). Jistě tam v brzku bude spousta nabíječek pro výletníky - 22 kV už tam je[rofl]

Pikehead
Úterý, 27. července 2021 - 14:32:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7436
Registrován: 3-2007
Mořepetr:
"Ad Pikehead: Už vidím ten řev, pokud by se tu zavedl systém jako ve Švédsku. Zeptejte se sestry například na to kolik je daňová sazba za to co člověk dostane ve výplatě nad uznanou hranici přiměřeného platu. Nebo kolik se platí "silniční daň" za benzínové, nebo dieselové automobily.
Ono všechno jde, jen je vždy něco za něco.[blush]"

A v Americe zase mlátěj černochy. Tyhle stereotypní představy českých maloměšťáků o životě v cizině a jeho klíčových tématech mě moc baví (viz plastika Davida Černého, která byla geniální - jen měla viset tady).

Řeč byla o technických předpokladech elektromobility, já dodávám jak prakticky vypadá jakýsi mezistupeň - plug-in hybridy jezdí i u nás, jen nikoho neznám.
Pikehead
Úterý, 27. července 2021 - 14:42:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7437
Registrován: 3-2007
honzaklonfar:
"Jinak jsem z textu usoudil, že Máňa používá nějaký hybrid. Vůbec nic proti tomu. Jen bych se pozastavil nad pícháním do zásuvky u supermarketu. Kolik takových zásuvek tam je? A kolik je tam CELKEM parkovacích míst???"
Zmínila to jako příjemnou vychytávku umožňující jezdit autem po okolí elektricky. Určitě nezmiňovala, že to bude nehorázně drahé, že kvůli tomu překopali elektroinstalaci v baráku, že u supermarketu jsou na zásuvku fronty a že je to celé úplně na hovno.

Na druhou stranu plug-in hybrid nerovná se elektromobil...
Úterý, 27. července 2021 - 14:46:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6898
Registrován: 7-2011
Pikehead:
"Tyhle stereotypní představy českých maloměšťáků o životě v cizině a jeho klíčových tématech mě moc baví"
Bezva. Tak to jistě nebude nic snažšího, než ty stereotypní představy českých maloměšťáků vyvrátit konkrétními odpověďmi na položené otázky, že? [wink]
Úterý, 27. července 2021 - 14:56:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11608
Registrován: 4-2003
ilustraci fotka z Nižboru (ve zhruba stejném čase fotil Mořepetr ze zámku nádraží). Jistě tam v brzku bude spousta nabíječek pro výletníky

To je jak u... elektroauto ujede přes 400 km, průměrný návstěvník Vám tam a nazpátek dojede z domova 3-5x už dneska.

Podle čerstvého průzkumu EY chce v ČR elektromobil 22 % fleetových řidičů, celých 71 % z nich nevidí v elektromobilu žádná podstaná omezení z pohledu každodenního využívání. Nechcete to nechat na nich?
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 27. července 2021 - 14:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6899
Registrován: 7-2011
honzaklonfar:
"Vnucovaná masová elektromobilita je hrozná sviňárna! Začít by se mělo u státních organizací, kde by se ukázala drsná realita"
Myslíš třeba IZS, až by se ukázalo, že se sanitky mezi výjezdy nestačí dobíjet a je jich potřeba nejmíň 3x tolik, nebo hasiči, kteří uprostřed většího výjezdu přestanou hasit, protože jim došla baterka?

No, i ohnivý zastánci elektra někde v koutku tuší, jak to s těmi jejich úžasnými nápady v reálu vlastně je a proto tohle nebude. Ale psssst, mluvit se o tom pochopitelně nesmí, protože na tomhle by se ta blbost ukázala v plném světle.
[biggrin]
Úterý, 27. července 2021 - 15:06:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6900
Registrován: 7-2011
RadekŠ:
"Podle čerstvého průzkumu EY chce v ČR elektromobil 22 % fleetových řidičů, celých 71 % z nich nevidí v elektromobilu žádná podstaná omezení z pohledu každodenního využívání. "
Ještě by bylo fér napsat, kolik dělají % z celkového počtu řidičů. A že zrovna jim to nevadí, to docela chápu.
M_g
Úterý, 27. července 2021 - 15:10:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1452
Registrován: 6-2006
Na daném příkladě se ukazuje především blbost pisatele.

Chápu, že se vám elektromobily nelíbí, ale při snášení "argumentů" zkuste použít obsah boule na krku.
Úterý, 27. července 2021 - 15:11:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4684
Registrován: 9-2003
Mořepetr: Nepletete si Švédsko s Norskem?
NOBLE BRICKS
Úterý, 27. července 2021 - 15:19:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6901
Registrován: 7-2011
M_g:
"Na daném příkladě se ukazuje především blbost pisatele.
"
Pokud to má být na mě (když je to pod mým příspěvkem) tak nešlo by to poněkud věcněji?
Tedy samozřejmě pokud to není jen nějaké kopnutí, to pak chápu, že se s odpovědmi nikdo obtěžovat nebude.
Desiro
Úterý, 27. července 2021 - 15:23:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3835
Registrován: 2-2004
Podle čerstvého průzkumu EY chce v ČR elektromobil 22 % fleetových řidičů, celých 71 % z nich nevidí v elektromobilu žádná podstaná omezení z pohledu každodenního využívání. Nechcete to nechat na nich?

Že jsem tak smělý, posuzovat to bude nějaké oddělení nákupu, představenstvo, majitel, ne ti fleetoví řidiči. Jistě i podle ceny.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Úterý, 27. července 2021 - 15:23:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11609
Registrován: 4-2003
Ještě by bylo fér napsat, kolik dělají % z celkového počtu řidičů. A ž

Fleetová auta dělají 2/3-4/5 nových nakupovaných aut prakticky kdekoliv po Evropě.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 27. července 2021 - 15:39:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11610
Registrován: 4-2003
posuzovat to bude nějaké oddělení nákupu, představenstvo, majitel, ne ti fleetoví řidiči.

No to dá rozum - tam jsou ty procenta podle stejného průzkumu zatím méně než poloviční, protože třeba není zatím daňově uznatelné nabíjení doma.

Ta bariéra v příštích pár létech není o vůbec OOO, "že by to lidi nechtěli" a někdo jim to chudákům nutí atd. Těch lidí se právě najde dost.

Nikdo normální přeci nečeká, že elektromobily začnou v této dekádě masově nakupovat domácnosti (myšleno na primárním trhu, sekundární trh s ojetinami neexistuje a ještě hodně dlouho existovat nebude).
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 27. července 2021 - 16:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6902
Registrován: 7-2011
RadekŠ:
"Fleetová auta dělají 2/3-4/5 nových nakupovaných aut prakticky kdekoliv po Evropě."
Děkuji, jenže to není odpověď na mojí otázku. Já jsem se ptal na % těch zmiňovaných fleetových řidičů.
Jinak k odpovědi - to je vcelku pochopitelné, když jsou na to výhody. Pokud se udělají výhody na koňské spřežení, tak se začnou masově nakupovat koně a poptávat stáje. Jenže to o tom, jak je ve skutečnosti kůň žádanej, neříká vůbec nic.
Úterý, 27. července 2021 - 16:21:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6435
Registrován: 3-2006
honzaklonfar:
"Pro ilustraci fotka z Nižboru (ve zhruba stejném čase fotil Mořepetr ze zámku nádraží). Jistě tam v brzku bude spousta nabíječek pro výletníky - 22 kV už tam je[rofl] "

Kdyby ho aspoń zpoplatnili, jsem tam čekal na místo pro socku asi 15 minut.[biggrin]
Ale zas mohou pak naproti zrušit benzínku a tam udělat zásuvky.[wink]

Trochu větší celek [fotic]


(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Desiro
Úterý, 27. července 2021 - 16:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3836
Registrován: 2-2004
Takže 89 % decision makerů to nechce, tomu se dá věřit. Nakonec se k tomu správnému údaji vždy dostaneme.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Úterý, 27. července 2021 - 16:33:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6436
Registrován: 3-2006
ad Pikehead: No nevím, štěkají na to Švédové a to už 13 let tam mají ty daně nižší a stejně jsou pořád dvojka ve zdanění na světě
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/nerovnost-covid-pandemi e-centralni-banka-sazby-svedsko.A210121_154429_eko-zahranicni_mat o

Ad S4991023. To spíš Finsko, tam je to také zajímavé.[blush]
Úterý, 27. července 2021 - 16:55:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6437
Registrován: 3-2006
RadekŠ:
"To je jak u... elektroauto ujede přes 400 km, průměrný návstěvník Vám tam a nazpátek dojede z domova 3-5x už dneska.

Podle čerstvého průzkumu EY chce v ČR elektromobil 22 % fleetových řidičů, celých 71 % z nich nevidí v elektromobilu žádná podstaná omezení z pohledu každodenního využívání. Nechcete to nechat na nich?"

No a ten výletník, stejně i dnes musí mít socku doma na dobíječce, když toho moc nenajezdí a ta elektronika žere a žere i když stojí v garáži.[rofl]

U toho fleetu, bude spíš zajímavější služba, vyměň a jeď. Jenže jako obvykle to dopadne, co auto to originál akumulátory, nebo aspoň připojení. [sad]
Úterý, 27. července 2021 - 17:23:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11611
Registrován: 4-2003
Takže 89 % decision makerů to nechce

O tom neuvažuje v kratičkém horizontu cca 1 roku, delším horizontu (do 5 let max) i tom kumulativně uvažuje tak půlka firem.

Kdyby jich tom uvažovalo víc, nebylo by jim s ohledem na naběhovou křivku co prodávat.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Desiro
Úterý, 27. července 2021 - 17:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3837
Registrován: 2-2004
delším horizontu (do 5 let max) i tom kumulativně uvažuje tak půlka firem.
Tak to ale není založeno na ceně, je to prostě názor.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Úterý, 27. července 2021 - 17:29:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11612
Registrován: 4-2003
když jsou na to výhody.

Na elektromobily žádné výhody nejsou. T
o % jsem už napsal a ne poprvé.

Hele, nebylo by lepší se už konečně pustit všech těch klišé??
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 27. července 2021 - 17:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4686
Registrován: 9-2003
Mořepetr: Největší zdanění spalovacích automobilů má Norsko, Dánsko a Nizozemí.
NOBLE BRICKS
Úterý, 27. července 2021 - 17:35:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11613
Registrován: 4-2003
je to prostě názor.

To je profesionálně udělaný průzkum poptávky, který hodně zhruba koresponduje s nabídkou a dohromady to zapadá s dalšími fakty a vytváří to pravděpodobný příběh.



(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 27. července 2021 - 17:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5319
Registrován: 6-2016
Mořepetr: Seděl jsem u trafačky za tou červenou dodávkou[biggrin]

Začnu asi nakupovat dole v Albertu - jezdíval tam pán s elektroteslou. Jestli ho odchytím, tak se zeptám, jak klesá reálná kapacita, jak dlouho to z 3F zásuvky v garáži nabíjí a jak klesá dojezd v zimě. A dám to samozřejmě vědět!
Úterý, 27. července 2021 - 18:03:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6438
Registrován: 3-2006
S4991023:
"Mořepetr: Největší zdanění spalovacích automobilů má Norsko, Dánsko a Nizozemí."

To ano, ale zas něco mají výhodnější, jde o celkové daňové zatížení. Zas ale spoustu věcí v tom Švédsku nabízí stát zdarma.
Teď spíš očekávám, která země zakáže spalovací motory úplně a bude na ně jen veteránská výjimka.

Teď by docela bodla volná energie, ale zřejmě by se dost států ekonomicky zhroutilo.
Ostatně pokud jde o elektromobilitu, mělo by se začít také ptát, proč když máme dvě koleje, nemáme nad všemi také drát )minimálně akumulátory). Když se snažíme na kdejaké polní cestě mít elektromobil (teď mne napadá, co traktory a jiná zemědělská technika), tak těch pár tisíc km, už by mělo být pod šťávou co nejdřív (včera bylo pozdě).
Ale to je trochu OT v této diskusi, razit heslo "Elektromobilita na všech kolejích"[blush]

Ad honzaklonfar: Tak to jsme se minuli, byl jsem tam s přítelkyní, tak jsem zašel do pro mne cizího prostředí cukrárny. Už dávno mi to nic neříká, jen na mne obsluha trochu zírá, že si sám dám jen turka (nemají do všeho cpát cukr).[happy]
Mladějov
Úterý, 27. července 2021 - 19:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16613
Registrován: 3-2007
Ono v cukrárně už nedostanete panáka?
[wink]
Úterý, 27. července 2021 - 21:00:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6903
Registrován: 7-2011
RadekŠ:
"Na elektromobily žádné výhody nejsou."
Ale jsou. Jenom nejsou tak nápadné, že by to bylo např. formou slevy na dani, nebo něco podobného. Ovšem třeba na firmu, která se může "pochlubit" elektromobilitou, se hned oficiálně hledí jinak. Lépe.
RadekŠ:
"Hele, nebylo by lepší se už konečně pustit všech těch klišé??"
Jakých klišé? Třeba těch, že to nenatanuju stejně rychle, jako ropáka? Nebo těch, že s ropákem na jednu nádrž dojedu stejně daleko v zimě i v létě? Nebo těch, že nebudeme schopní zajistit dostatek energie? Případně těch, že je to "ekologičtější" (jak moc, záleží na příslušném výpočtu, resp. na tom, co do něj u elektra nezahrnu)?
Nic z toho nepovažuju za klišé, nýbrž za realitu.
Úterý, 27. července 2021 - 21:17:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6439
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"Ono v cukrárně už nedostanete panáka?
[wink]"

Opilý řidič, veselý vrah.[lol]
Ostatně tvrdej jsem se nějak nenaučil, nemá to nějaký název, třeba polokonzument.[wink]
Úterý, 27. července 2021 - 22:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11614
Registrován: 4-2003
Nebo těch, že s ropákem na jednu nádrž dojedu stejně daleko v zimě i v létě?

A k čemu mi je to dobrý, když během těch více jak jak tisíce km stejně třikrát zastavím někde na kafe, jídlo, vyčůrání a takovouto cestu i mimo covid absolvuju tak třikrát do roka? K vytahování mezi místníma chasníkama v hospodě? No to nedělám.

Já prostě v této věci nepotřebuju obhajovat nějaký svůj status quo a nepotřebuju hejtovat elektromobilitu takto připitomělými argumenty a jim podobnými. Chápete to vůbec?
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pikehead
Středa, 28. července 2021 - 05:55:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7438
Registrován: 3-2007
P.T. diskutéry bych si dovolil varovat, že RadekŠ není amatérský fanoušek elektromobility, ale je profesí ekonomický analytik a z pohledu informačních zdrojů (+ schopnosti je interpretovat) je před námi o několik parníků napřed.

Elektromobil je technologie jako každá jiná a má vlastní adopční křivku (popis jednotlivých fází např. tady). Vzpomeňte si v posledním čtvrtstoletí na podobnou historii u mobilů a smartphonů. Taky tuny keců já todlencto nepotřebuju, budou mě všude jenom votravovat, jo to jsou ti menažéři co furt běhaj s tím debilem atd. atd., repete na téma chytré telefony před 10 lety výdrž jeden den je přece nanic, todlencto já nevyužiju, dyk sem v důchodu vs. dnešní realita.

Argumenty zde padající jsou totéž v bleděmodrém.
Středa, 28. července 2021 - 08:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5321
Registrován: 6-2016
Budoucnost patří aluminiu (pravil Cimrman). Jeho následovníci na tom již pilně pracují[rofl]

https://www.garaz.cz/clanek/audi-postavi-na-dakar-elektromobil-bu de-ho-pohanet-benzin-21006567

"Je to levnější?
Obecně ano. Oproti spalovacím motorům vychází ekonomika elektromobilů na zhruba poloviční až čtvrtinové peníze za “palivo”. Záleží ale kde a jak se dobíjí baterie. Pokud to bude na rychlonabíječce, může to vyjít i dráž než by vyšlo klasické fosilní palivo! Doba nabíjení ale bude také odlišná, u výkonných nabíječek se není problém dostat na 80 % nabití za 30 minut. Z klasické zásuvky na 230 V budete některé elektromobily nabíjet i více než 10 hodin."
https://www.portalridice.cz/clanek/elektromobily

Závěrečná otázka - kolik automobilů přijede k pumpě během 30 minut v pátek odpoledne???
Středa, 28. července 2021 - 08:59:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11356
Registrován: 5-2002
Závěrečná otázka - kolik automobilů přijede k pumpě během 30 minut v pátek odpoledne???

Žádný. Čeští víkendoví řidiči jsou škrti a na pumpách za 12 Kč za kWh tankovat nebudou. Pěkně si dobijí na chaloupce ze zásuvky 230 V 16 A za čtyři Kč.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 28. července 2021 - 10:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 355
Registrován: 10-2018
Ty čtyři Kč na kWh ale asi moc dlouho nevydržeji, když bude stát nucen část spotřební daně z pohonných hmot nahradit spotřební daní z elektřiny [wink]

Jinak to je zatim jedno ze "zvýhodnění" elektromobilů, když se dá pořídit vlastní nabíjecí infrastruktura. S bytem v žižkovskym nebo proseckym činžáku to ovčem neni moc kompatibilní.

Druhé je (rovněž zatím) volný parkování kdekoli, a u firem působících na území hl. m. jsem to viděl citovat jako dostatečnej důvod ke konverzi.
Středa, 28. července 2021 - 10:57:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11615
Registrován: 4-2003
kolik automobilů přijede k pumpě během 30 minut v pátek odpoledne???

Vyjma náhodných kolemjedoucích z elekztromobilů skoro nikdo, protože si to nabijou v práci, doma v Bevrly či na chalupě, kde snad dneska nesvítí svíčkama. Vyjde je to na 80 hal/km.

Elektromobily si samozřejmě v této dekádě nebudou kupovat domácnosti, ale firemní flotily a u těch, co fasují dražší auta půjde ze začátku spíš o jednotky či nízké desítky procent.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH