Diskuse » Železnice » 3. koridor » Archiv diskuse 3. koridor do 09. 3. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse 3. koridor do 09. 3. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 13. ledna 2021 - 22:49:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7377
Registrován: 5-2002
H_k: Stovky miliard? To sčítáte dekádu, ne...?

Jo, když si představím co třeba do roku 2030 vznikne...

Já neříkám že jsou ty investice špatně (i ten Pačejov chápu), jenom mi vadí pojetí - na každé trati "furt něco", což je docela džihád pro provoz...

V plánech zatím vidím jako světlou vyjímku třeba Plzeň - Klatovy, která se zatím časově uvažuje 2024-26 vše... Ale je to se taky ještě může změnit, no, a není to kdovíjak významná trať - ale aspoň to.

Jinak si představme že ty BC opravy na prvním koridoru opravdu budou pokračovat dál, rok po roce... Takže nákladka na kamiony, na 10 let, protože objízdných tras moc není, a na noc se pro jistotu dají nickolejné výluky?
Pikehead
Středa, 13. ledna 2021 - 23:22:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6879
Registrován: 3-2007
Tak zase výluky s úplným přerušením koridoru jsou spíš výjímečné a existuje za ně objízdná trasa přes Vysočinu.

Pokud by tolik vadily noční výluky v Brandejse, tak se může realizovat šotoušský vlhký sen s odklony Kyšperk-Týniště s postrkem v nezávislé trakci (placené infrastrukturou jako na Vysočině).

Asi by to chtělo řešit na konkrétních případech než takhle en bloc, to se dá opravdu dojít jen k závěru že to je na hovno.
Středa, 13. ledna 2021 - 23:39:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10873
Registrován: 5-2002
Tak zase výluky s úplným přerušením koridoru jsou spíš výjímečné a existuje za ně objízdná trasa přes Vysočinu.

Pokud by tolik vadily noční výluky v Brandejse, tak se může realizovat šotoušský vlhký sen s odklony Kyšperk-Týniště s postrkem v nezávislé trakci (placené infrastrukturou jako na Vysočině).


Tak šotoušské vlhké sny jistě ano. Budu se muset zeptat, kolik je na SŽ šotoušů s vlhkými sny.

Ale o placení vícenákladů moc nadšeně nehovoří.

A odklon Vysočinou je sice úplně úžasný, kapacita je úplně v pohodě, vše se unapájí a tušíte vůbec, kolik vlaků fakt do té Třebové musí?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Bkp
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 09:21:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8521
Registrován: 8-2003
Vlak jedoucí z Kolína do Přerova to přes Vysočinu a zejména kolem Vyškova nebude mít úplně snadné.
Bkp
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 09:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8522
Registrován: 8-2003
Jitřenka určuje tak maximálně objem a strukturu peněz na stavby. To že na odklonové trase k investici je na stejnou dobu naplánovaná oprava je věc kohouta. Stejně jako rozdělení rekonstrukce 60 km trati na tři stavby a čtyři stavební sezony, to šílené rozkouskování třeba havlíčkobrodské trati je taky dost ostuda.
Možná až bude zase volnější cestování, tak by si pár kohoutů mohlo udělat výlet za jejich německými, italskými, nebo francouzskými kolegy a podívat se, jak zvládají připravit stokilometrovou stavbu jako jeden celek. Pokud tu kromě rozdílů ve struktuře osídlení budou třeba legislativní rozdíly, tak o nich říct Jitřence a tlačit na ni tak, jak na ni ČD zatlačily, když nechtěly státní nákup vlaků.
Pikehead
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 09:53:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6881
Registrován: 3-2007
Petr_Šimral:
"tušíte vůbec, kolik vlaků fakt do té Třebové musí?"
Netuším, ale tuším, že výluka se projednávala, byli jste u toho a kompenzační opatření jste za celý Žesnad snad požadovat mohli. Ustoupili vám na Vysočině a to je hodnotný precedens. Jestli je to o pronájmu brejlí od Šauera (nebo Herkula od vlastní sestry) a nafty do nich, tak je to v nákladech stavby opravdu peanuts.

No a docela bych se vsadil, že v plachtě z roku 1988 trati Týniště-Kyšperk najdete na den víc nákladů, než kolik jich dneska do Třebové vozíte po koridoru. Jestli tam překáží o pár párů šukafonů navrch, nechte vyklopit osobku do NAD (ale zase - já vám jí tam nevyklopím, musíte za Svoboďákem).

Musíte řešit věci tam, kde řešit jdou, ne tady. Respektive - jestli to děláte a tohle berete jako místo, kde si člověk může pomoct vylitím srdíčka, tak to beru a jako bych nic nenapsal. [biggrin]
Bkp
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 10:03:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8523
Registrován: 8-2003
A ještě mě na téma výluky napadá jedna věc. Když dojde na rekonstrukci dvoukolejné trati ve stávající stopě, výluka traťové koleje trvá řekněme čtyři měsíce. Z toho většina věcí by se dala zvládnout za nějakých šest týdnů, čeká se na složitější objekty, zejména mosty. To nejde v tomto časovém prostoru patkovat (alespoň na přístupných místech)? To musí předcházet několik týdnů denních výluk na patkování?
Bkp
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 10:21:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8526
Registrován: 8-2003
Pikehead:
"No a docela bych se vsadil, že v plachtě z roku 1988 trati Týniště-Kyšperk najdete na den víc nákladů, než kolik jich dneska do Třebové vozíte po koridoru."

To je ta doba, kdy lokomotivy a strojvedoucí "byli", takže dráze nevadilo, že vlaky víc stojí než jedou a strojvedoucí mnohdy za směnu popojede o dvě tři stanice?
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 11:54:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11878
Registrován: 4-2003
Pikehead:No a docela bych se vsadil, že v plachtě z roku 1988 trati Týniště-Kyšperk najdete na den víc nákladů, než kolik jich dneska do Třebové vozíte po koridoru.

Hele, už by Ti konečně mohlo dojít, že se počítá, kolik vlaků dojelo za den z počáteční do cílové stanice a ne kolik vlaků se šouralo od stanice ke stanici či postávalo na předjízdných kolejích? Už se to tu probíralo, vznikla z toho i jistá hádka s lidmi typu DBL-STZH, kteří nebyli schopni přijmout fakt, že stanovená rychlost vlaků byla oproti dnešní době nižší a většina vlaků jí z důvodu různých omezení typu nízký výkon lokomotivy, nevalný technický stav vozů a v neposlední řadě díky strojvedoucím ani nešlo dosáhnout? A to potvrdili i pamětníci velkého motorového provozu v osmdesátých letech na trati Karlovy Vary - Chomutov, v tomto případě Apollo 17 a Petr Šimral. A to šlo o dvoukolejnou trať, kde ty vlaky mohly jet za sebou a ve stanicích se nemusely křižovat, čili to ještě nějak odsejpalo.

A jako sorry, případ jednokolejné trati Týniště - Kyšperk je už úplně mimo. Někdy si zkus na takové trati s něčím jet a mohu Tě upozornit, že budeš všude hnít a vůbec by byl div, když by Ti na jízdu s nákladem mezi Týništěm a Kynšperkem stačila dvanáctihodinová směna i v roce 1988. I na této trati jezdily v osmdesátých letech osobní vlaky a rychlíky. Sice jich nebylo tolik, co dnes, ale byly a krom toho se tam motaly další nákladní vlaky.
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 12:20:26  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73917
Registrován: 4-2003
Bkp:
"A ještě mě na téma výluky napadá jedna věc. Když dojde na rekonstrukci dvoukolejné trati ve stávající stopě, výluka traťové koleje trvá řekněme čtyři měsíce. Z toho většina věcí by se dala zvládnout za nějakých šest týdnů, čeká se na složitější objekty, zejména mosty. To nejde v tomto časovém prostoru patkovat (alespoň na přístupných místech)? To musí předcházet několik týdnů denních výluk na patkování?"
Většinou ne, protože se nedostaneš do prostoru mezi mostními objekty. Samozřejmě by patkovat šlo, ale ne z koleje.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Bkp
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 12:53:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8527
Registrován: 8-2003
Ano, samozřejmě silniční technikou, jako při přeložkách.
Pikehead
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 12:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6883
Registrován: 3-2007
Bram: Tak samozřejmě a ani jsem to nemuyslel tak, že se to celé překlopí na tuhle jednokolejku. Petr Šimral zmínil noční výluky, to určitě nikde hnít netřeba a můžete mít zelenou ulici až do Lysé.

Pro denní odklony může být potřeba tomu jít trochu naproti (už jenom proto, že metransí vlaky jsou delší než jakákoliv tamní stanička). Jen je potřeba hledat řešení v konkrétním zadání (a získat na vícenáklady zdroje v rámci výluky). Druhý dvojkolejný koridor do Třebové nevede (a ani nikdy nepovede).
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 13:46:00  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73922
Registrován: 4-2003
Bkp:
Jenže je to složitější nebo dražší (a asi se taky někdy nechce), mj. potřebuješ přístup pro tu silniční techniku (znamená obvykle zábory a musí tam bejt vůbec místo, nesmí to bejt na moc vysokým nástup nebo v hlubokým zářezu, žabičky pod tratí atp.). Dělá se to tak občas nejen na přeložkách.
Někdy taky potřebuješ nové patky ještě před započetím výluky (jiné osy), což ale z boku řešit taky jde.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Bkp
Pátek, 15. ledna 2021 - 09:16:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8528
Registrován: 8-2003
Proto jsem napsal na přístupných místech.
Na druhou stranu marně přemýšlím, jaký je rozdíl mezi bagrem na podvozku nákladního auta a bagrem připevněným k vagónu. Ano, v případě vagónu se lépe uhlídá nezasáhnutí do prostoru provozované koleje. Jinak to je něco mezi § 1 a snahou přizpůsobit se postupům dvorního zhotovitele. Ale požadavek minimalizovat výluky považuji za důležitější a jestli se to EŽ nelíbí může si najít jiného zákazníka a tohoto nechat někomu, kdo je ochotný se přizpůsobit.
Pátek, 15. ledna 2021 - 10:59:48  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73931
Registrován: 4-2003
Bkp:
"Proto jsem napsal na přístupných místech.
Na druhou stranu marně přemýšlím, jaký je rozdíl mezi bagrem na podvozku nákladního auta a bagrem připevněným k vagónu. Ano, v případě vagónu se lépe uhlídá nezasáhnutí do prostoru provozované koleje. Jinak to je něco mezi § 1 a snahou přizpůsobit se postupům dvorního zhotovitele. Ale požadavek minimalizovat výluky považuji za důležitější a jestli se to EŽ nelíbí může si najít jiného zákazníka a tohoto nechat někomu, kdo je ochotný se přizpůsobit."
Jenže priorita vrchnosti je stavět (investovat), ne minimalizovat výluky (to je možná někde na pozadí nutné zlo, když je velká negativní odezva). [sad]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 15. ledna 2021 - 21:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14008
Registrován: 8-2004
H_k:
"jenom to přeskládat tak aby se dělaly delší úseky v kuse..."
Jenže to jsme u toho, co jsem psal už tady. Musela by být ochota, aby vypapírované stavby čekaly na vypapírování těch dalších. Já tu ochotu nevidím (už počínaje nejvyššími představiteli státu) a nevěřím, že je šance to změnit.[nene] Snaha "Jitřenky" (politiků) pochlubit se alespoň něčím novým a alespoň nějakým objemem proinvestovaných prostředků podle ne prostupuje celé politické spektrum.
H_k:
"Jo, když si představím co třeba do roku 2030 vznikne..."
A opravdu vznikne? Papír (i elektronický) snese leccos.
Pikehead:
"Tak zase výluky s úplným přerušením koridoru jsou spíš výjimečné a existuje za ně objízdná trasa přes Vysočinu."
Pokud máte na mysli dlouhodobá přerušení provozu, tak máte pravdu. Ale H_k psal o nočních výlukách a ty jsou běžné na valné většině staveb ve značných objemech.
Bkp:
"Jitřenka určuje tak maximálně objem a strukturu peněz na stavby. To že na odklonové trase k investici je na stejnou dobu naplánovaná oprava je věc kohouta."
Viz.
Bkp:
"šílené rozkouskování třeba havlíčkobrodské trati je taky dost ostuda"
V prosinci ministerstvo dopravy nařídilo rozkouskování pravobřežky na "prvočinitele".[crazy] Zřejmě se můžeme těšit na "čtvrtstoletí s pravobřežkou".[smrt]
Bkp:
"To nejde v tomto časovém prostoru patkovat (alespoň na přístupných místech)? To musí předcházet několik týdnů denních výluk na patkování?"
Někde jde, někde nejde, někde to jde za cenu zvýšených komplikací. Nejde to posuzovat en bloc.
Jsou stavby, kde se daří patkovací výluky omezovat.[happy]
Můžeš pátrat jaké to jsou.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 15. ledna 2021 - 23:16:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 747
Registrován: 5-2013
H_k: jenom mi vadí pojetí - na každé trati "furt něco"
Bkp: Stejně jako rozdělení rekonstrukce 60 km trati na tři stavby a čtyři stavební sezony, to šílené rozkouskování třeba havlíčkobrodské trati je taky dost ostuda.

Třeba úsek Veselí n. L. - Tábor se v roce 2002 začínal chystat jako jedna stavba. Pak se zadrhla EIA u Soběslavi (přeložka ano/ne a kudy). Tedy se oddělil úsek Doubí - Tábor, který byl dokončen dřív (2009), než zbylá část získala aspoň ÚR. Pak přišla doba úspor a následně dokončování OPD2, takže se pustila do realizace stavba Veselí - Soběslav, ale současně bylo třeba jít znovu do územního řízení na přeložce Soběslav - Doubí. Ve výsledku se 27 km trati staví s přestávkami 18 let.

Je to dost typický příběh, trať Praha-Bubny - Kladno-Ostrovec byla v letech 2004 a 2005 rozdělená jen na dvě stavby. Když se do roku 2013 nerozhodlo ani to, jak bude napojené letiště a co s průchodem přes Prahu 6, tak se stavby přerozdělily na pět úseků, z nichž dvě a posléze tři měly být invariantní. Od loňska po dalším dělení je těch úseků 8. Je to pracnější pro přípravu (více dokumentací, více jednání, více rizik v přechodových stavech...), ale zase: je lepší mít v dohledné době modernizované aspoň Bubny, nebo s nimi čekat, až se projedná i celý zbytek trati na letiště, což může trvat libovolně dlouho?

Lysá (mimo) - Praha-Vysočany (vč.) byla v roce 2008 jedna stavba. V roce 2013 to vypadalo, že u části stavby se roky bude donekonečna znovu otevírat koncepce a na další části hrozilo dlouhodobé zaseknutí na majetkoprávním vypořádání, takže investor nejdřív vyčlenil a urychlil stanici Čelákovice, čímž se stavba rozdělila, nakonec na čtyři úseky. Nakonec zdržení ostatních úseků nebylo až tak fatální, ale i tak by se bez rozdělení stavba soutěžila letos a Čelákovice by nás čekaly napřesrok. Nicméně tady se daří držet aspoň zamýšlené pořadí zahajování staveb a výluky staveb na tomto rameni (neříkám s jinými rameny) jsou zkoordinované.

Druhý faktor jsou dotační podmínky. Po zkušenostech z konce OPD se celý rezort v OPD2 zaměřil na to, aby co nejvíc projektů bylo tzv. malých, tedy do cca 1,8 mld. Kč, protože takové projekty neschvaluje EK, což trvá opravdu dlouho a navíc evropští hodnotitelé mívají o dost úspornější představy, než čeští. Havlíčkobrodská trať je typický důsledek.

Třetím vlivem je požadavek na obsluhu míst na trati. Například se nepovolují současně výluky severně a jižně od Tábora na KFJB. ŽESNAD nesouhlasil se souběhem dlouhodobých nepřetržitých výluk Velký Osek - Chlumec a Chlumec - HK, ač by pro rychlíky byl lepší.

Pak je tu otázka, kolik lze vlastně na jedné stavbě reálně prostavět i při relativně silné stavební firmě, resp. jejich sdružení. Největší současné stavby (SuVo, SoDo) se loni dostaly na cca 1,7 mld. Kč a z občasných procházek podél staveb nemám pocit, že by se jejich zhotovitelé dokázali dostat výš. Aby se opravdu dala většina prací třeba stavby Chlumec - HK vybudovat za jednu stavební sezonu, musel by ten objem být několikanásobný - je to vůbec realistické?

No a pak je tu zkušenost se souběhy více staveb na jednom rameni z let 1995 - 2010. To se sice dařily souběhy až čtyř staveb z Prahy do Děčína, ale za cenu totálního rozvratu i tehdy mnohem slabší dopravy. Při optimalizaci z Benešova do Prahy v letech 2005 - 2010 se i tehdejší půlhodinový tak osobáků musel redukovat. Dneska jezdí vlaků mnohem víc a vítězí (imho správně) snaha třeba na lysecké trati provozit aspoň všechny osobáky i za cenu řady trvalých i provizorních odboček a tedy nutně mnohem delší doby stavby, než kdyby se trať tak na tři roky úplně vyloučila z provozu.


Hroch: ministerstvo dopravy nařídilo rozkouskování pravobřežky na "prvočinitele"
[uhoh] Mám za to, že nařídilo (ostatně už dřív) stavět postupně od Děčína ke Kolínu. Takže se trať obnoví tak po Střekov, optimisticky po Litoměřice, pak už přijde rok 2030 a bude se muset nasadit ETCS na současný stav.

Snaha "Jitřenky" (politiků)
Jitřenka vymyslí stavbu a zahájí její přípravu
Asi bychom si měli dohodnout, kdo je Jitřenka, abychom z nich neměli celé souhvězdí. [wink]
Minimálně ale politici nevymysleli stavbu Vinohradských tunelů, iniciátorem byl úsek provozuschopnosti původně kvůli stavu roštu a výhybek na hlavním nádraží. Politiky začnou tunely zajímat, až je investor navrhne do CEF21-27.
Pátek, 15. ledna 2021 - 23:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4178
Registrován: 5-2002
Hroch: V prosinci ministerstvo dopravy nařídilo rozkouskování pravobřežky na "prvočinitele".[crazy] Zřejmě se můžeme těšit na "čtvrtstoletí s pravobřežkou".[smrt]
Týká se úseků od Lysé směr Děčín, nebo (také) Kolín - Lysá?
Bkp
Sobota, 16. ledna 2021 - 09:57:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8530
Registrován: 8-2003
Hroch, KAF:
Čtvrtstoletí s pravobřežkou... Fakt nic moc, na druhou stranu pořád lepší než slovenská alternativa čtvrtstoletí bez investic.
Rozumím rozdělení tam, kde jsou zásadní výkyvy v připravenosti, viz. letiště nebo ten IV. koridor. Když jsem zmínil 60 km, myslel jsem zejm. uničovskou trať, byt poznámka o rozpočtových pravidlech dává smysl, takže lze v nejbližší robě čekat i rozkouskování třeboňské, nebo i 190?
Mimochodem, zkusil už někdo politikům naznačit, že jejich vysněné VRT takto kouskovat nejde?
Rozsáhlejší výluka mě neuráží, chápu snahu maximálně zachovat provoz v do Lysé, ale třeba ta havlíčkobrodská... V úseku třeba z Brodu do Křižanova šlo jít cestou osobky do autobusů a roční jednokolejky pro náklady, z mého pohledu lepší varianta, protože rychleji hotovo, navíc rychlejší dokončení znamená dřívější zavedení kratších jízdních doba z nich vyplývajících efektivnějších oběhů a hlavně dřívější zavedení dálkoviny. Oboje znamená úspory a na to už politici slyší.
Kapacita stavebních firem... Vycházím z předpokladu, že celkový objem prací je stejný, jen jinak zorganizovaný. Navíc dobrá správa by ve svém vlastním zájmu měla udělat něco se stavem, kdy některé typicky železniční profese je schopná provést fakticky jen jedna firma. Těm firmám to dává pozici mnohem silnější, než je zdrávo. Zatím spíš SprŽel prakticky dělá věci tak, aby pozici některých dvorních zhotovitelů spíše posilovala a ti se následně "odmění" tím, že do soutěže se přihlásí s cenou o 40 % vyšší, než byla odhadovaná, pokud teda vůbec se přihlásí.
Telini
Sobota, 16. ledna 2021 - 10:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 712
Registrován: 10-2006
Tak zrovna uničovská je ale taky tolik rozkouskovaná hlavně kvůli požadavkům nákladky, to se týká hlavně Unexu a Troubelic, u Šternberku nevím, ale předpokládám že také.
Bkp
Sobota, 16. ledna 2021 - 10:36:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8532
Registrován: 8-2003
Telini:
To je hledisko výluk, ty klidně můžou proběhnout v rámci jedné stavby. Myslel jsem i rozdělení na tři stavby jako takové.
Sobota, 16. ledna 2021 - 11:09:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2888
Registrován: 8-2010
K._A._F.:
"Takže se trať obnoví tak po Střekov, optimisticky po Litoměřice, pak už přijde rok 2030 a bude se muset nasadit ETCS na současný stav."
Tak (úplně) pesimisticky bych to zase neviděl - viz poslední věta tohoto vyznačená kurzívou. Navíc celá stávající politika sítě TEN-T (Core i Comprehensive) aktuálně prochází celkovou revizí (výsledky se očekávají v polovině tohoto roku), mj. i proto, že celkové náklady na zavedení ETCS na celé síti TEN-T (včetně vozidel) jsou stále odhadovány v intervalu 80-116 biliónů EUR a sama EK výslovně zmiňuje, že výsledek té revize může mít (= zatím se ještě neví...) dopad na stávající povinnost členských států vybavovat tratě TEN-T systémem ETCS.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Bkp
Sobota, 16. ledna 2021 - 14:21:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8534
Registrován: 8-2003
Paul_red_adair:
Já chápu rezervovanost k ETCS v těch zemích, co mají svůj kvalitní zabezpečovač a na většině sítě. Ale u nás, kde stávající nekvalitní zabezpečovač není ani na všech páteřních tratích, protože tradičně je vnímám jen jako nutné zlo tam, kde se má jezdit více než stovkou, u nás jakýkoli posun ETCS neberu jako dobrou myšlenku.
Sobota, 16. ledna 2021 - 22:42:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14011
Registrován: 8-2004
K._A._F.:
"Mám za to, že nařídilo (ostatně už dřív) stavět postupně od Děčína ke Kolínu."
Tak jestli to padlo u někdy dřív, tak se omlouvám, nějak jsem to nezaznamenal anebo neuložil do "kompjůtru".
K._A._F.:
"Takže se trať obnoví tak po Střekov, optimisticky po Litoměřice, pak už přijde rok 2030 a bude se muset nasadit ETCS na současný stav."
Pravda, na rok 2030 jsem nepomyslil.
Ale jednak viz Paul_red_adair. Jednak viz příklad Velim-Poříčany (také se nenadilo ETCS, aby se vzápětí vyplo a předělalo). Jednak s ETCS ve výhradním provozu s benefity půjdou souběhy (které by případně byly reálné při realizaci "klasicky") výrazně hůř, neb nárůst jízd rychlostmi pouze 60/40 km/h, bez oddílů apod.
K._A._F.:
" Asi bychom si měli dohodnout, kdo je Jitřenka, abychom z nich neměli celé souhvězdí."
Já doposud vnímal "Jitřenku" jako označení pro rozhodovací úroveň pro "kohouta" nedosažitelnou. Máš-li za to, že by měla být definována konkrétněji, definuj, nemám problém se definici přizpůsobit.[wink]
Tomáš_záruba:
"Týká se úseků od Lysé směr Děčín, nebo (také) Kolín - Lysá?"
Celé.
Bkp:
"Kapacita stavebních firem... Vycházím z předpokladu, že celkový objem prací je stejný, jen jinak zorganizovaný."
Tak o tom jsem tu už psal minimálně dvakrát během posledního půl roku. A nejen tady. Pravda - primárně v menším měřítku. Kumulace např. od Křižanova po Brod by zřejmě reálně znamenala, že na některé regiony se několik let prakticky nedostane. [uhoh][uhoh][uhoh][uhoh]
Bkp:
"Navíc dobrá správa by ve svém vlastním zájmu měla udělat něco se stavem, kdy některé typicky železniční profese je schopná provést fakticky jen jedna firma. Těm firmám to dává pozici mnohem silnější, než je zdrávo."
Z mého pohledu by především měl stát začít řešit nedostatek některých profesí a to především v jeho firmě (SŽ). Protože na řadě prací se tito pracovníci spolupodílí a jejich nedostatek je příčinou řady termínových posunů.[crazy][sad]
Bkp:
"u nás jakýkoli posun ETCS neberu jako dobrou myšlenku"
Já zase neberu jako dobrou myšlenku vybudování ETCS na úseku, kde jej vzápětí vypnu a začnu infrastrukturu překopávat - co je případ té Pravobřežky.[ko]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 17. ledna 2021 - 00:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10905
Registrován: 5-2002
ad Hroch: Já zase neberu jako dobrou myšlenku vybudování ETCS na úseku, kde jej vzápětí vypnu a začnu infrastrukturu překopávat - co je případ té Pravobřežky.

Podpis.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Neděle, 17. ledna 2021 - 04:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4179
Registrován: 5-2002
Petr_Šimral:
"ad Hroch: Já zase neberu jako dobrou myšlenku vybudování ETCS na úseku, kde jej vzápětí vypnu a začnu infrastrukturu překopávat - co je případ té Pravobřežky.

Podpis."

Dotaz: Čemu to vlastně přesně vadí a co konkrétně se "zmaří"? Nějaké zkoušení SW nebo tak? Nebo "jen" mapa tratě v RBC? Nepomohlo by pro "tekuté stavy" třeba dočasné přepnutí na L1?
Už dlouho sleduju, že je tendence s ETCS "čekat na hotové kolejiště", ale je to fakt nutné? Mnohem dražší je přece určitě provizorní ZZ, které být stejně musí. A hlavně, pokud by se vždy "čekalo na cíl", tak:
1) To na mnoha místech bude ještě pár desetiletí
2) Tam kde se řekne "a už cíl nastal" se pak strašně dlouho zas nebude chtít/moci nic měnit
Neděle, 17. ledna 2021 - 20:26:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23669
Registrován: 5-2002
TZ: Nepomohlo by pro "tekuté stavy" třeba dočasné přepnutí na L1?
To jen vyměníš přeprogramování ASW v RBC za běhání po balízách (jakkoliv jde schovat do výluk) - a stejně musíš aspoň jednou zřídit a zase zrušit hranice L1/L2.
Musel by nejspíš "téci" hodně velkej kus kolejiště, aby se to vyplatilo.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 17. ledna 2021 - 21:25:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14014
Registrován: 8-2004
Tomáš_záruba:
"Už dlouho sleduju, že je tendence s ETCS "čekat na hotové kolejiště", ale je to fakt nutné?"
Já to sleduji zejména u jednoho zabezpečováka s dlouhými prsty, který zřejmě nějaké další "nakazil". Než zda je to nutné, bych se spíš ptal, zda je to reálné. A podle mne to reálné není, protože prostě vývoj společnosti bude pořád (nejnověji třeba vlivem pandemie) a tvrdit o nějakém stavu, že je definitivní nafurt je nesmysl.
Tomáš_záruba:
"Čemu to vlastně přesně vadí a co konkrétně se "zmaří"? Nějaké zkoušení SW nebo tak?"
Tak vyhodit desítky, možná spíš stovky milionů za zabezpečovačky na stávající kolejiště, které pak půjdou "do koše", se mi zdá jako dost závažné, aby to vadilo. Alespoň pro někoho, kdo má trochu odpovědnosti vůči státním financím.
Zrovna nedávno tu pár dalších diskutujících bylo rozohněno návěstidlem nebo pár stožáry na Smíchově, mezi odb. Tunel a Krčí nebo na Zahraďáku. Toto evidentně spadá do kategorie "tisíce si umíme představit, tak je řešíme, miliony si neumíme představit, tak je neřešíme".
Narozdíl od zdvoukolejňování Rudenky (což je v tuto chvíli v rovině šotopřání) nebo zdvoukolejňování Zahraďák - Krč (v době, kdy se ZM řešil projekčně v rámci Hostivař - hl.n.) mi přijde modernizace/optimalizace Pravobřežky jako jistota a věc, na níž by se vázat mělo.
A když se vrátím k té Pravobřežce, tak bych si celkem rád ušetřil navíc výluky na zkoušení nového zab. zař. (na stávající kolejiště) a za stávajících podmínek bych výrazně preferoval stavební výluky ještě za standardního návěstění. (Ano, problém bude muset vykvést, ale Pravobřežka se mi pro to nezdá nejvhodnější.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 17. ledna 2021 - 22:27:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4181
Registrován: 5-2002
Hroch: Tak vyhodit desítky, možná spíš stovky milionů za zabezpečovačky na stávající kolejiště, které pak půjdou "do koše", se mi zdá jako dost závažné, aby to vadilo.
Copak tomu bych rozuměl. Můj dotaz ale směřoval spíš k tomu, kde se ty (sta)miliony konkrétně berou (v rámci ETCS - tedy není v tom provizorní ZZ samotné).
Pondělí, 18. ledna 2021 - 12:37:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9884
Registrován: 5-2007
Hroch: Než zda je to nutné, bych se spíš ptal, zda je to reálné.
Treba si uvedomiť, že ETCS posúva skúšanie ZZ opäť na iný level. Ja myslím, že ak SŽ nazná, že to nie je reálne, tak to zhotoviteľ určite milerád dodá, ale bude to stáť čas (aj zamestnancov SŽ) a peniaze.

TZ: kde se ty (sta)miliony konkrétně berou
Hroch popisuje stav, kedy bude prebiehať nasadenie ETCS na stávajúci stav, spojené s výmenou alebo rozširovaním zabezpečovacích zariadení (elmechy preč, na releovky minimálne prenos dát do RBC, v prípade komplikácii opäť preč) a potom do toho masívna zmena konfigurácie koľajiska spojená s hrubými zásahmi do zariadenia, možno ev. ďalšou kompletnou výmenou zariadenia.
Pondělí, 18. ledna 2021 - 14:37:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4182
Registrován: 5-2002
To je ale něco jiného, než jsem se ptal. Já se bavil o situaci, kdy to ZZ se beztak vymění (nebo již vyměnilo), a jediné co se odkládá je "nadstavba" ETCS.
Pondělí, 18. ledna 2021 - 18:59:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14019
Registrován: 8-2004
Tomáš_záruba:
"Já se bavil o situaci, kdy to ZZ se beztak vymění (nebo již vyměnilo), a jediné co se odkládá je "nadstavba" ETCS."
Tak taková varianta mne nějak ani nenapadla.[crazy]
Zřízení výhradního provozu ETCS s benefity (což jsem málo zdůraznil [sad]) to jednak směřuje k "vymění" než "vyměnilo" (těch zařízení na Pravobřežce, které unesou úpravu na výhradní provoz s benefity je podle mého odhadu minimum - ale třeba se pletu). A směřuje bez zapnutí ETCS k jízdě 60/40 km/h a s omezeným počtem oddílů. Tomu bych se snažil vyhnout v maximální možné míře co půjde.
Asdf:
"Ja myslím, že ak SŽ nazná, že to nie je reálne, tak to zhotoviteľ určite milerád dodá, ale bude to stáť čas (aj zamestnancov SŽ) a peniaze."
Nějaké řešení bude muset přijít.[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 18. ledna 2021 - 20:52:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2890
Registrován: 8-2010
Tomáš_záruba:
"To je ale něco jiného, než jsem se ptal. Já se bavil o situaci, kdy to ZZ se beztak vymění (nebo již vyměnilo), a jediné co se odkládá je "nadstavba" ETCS."
Mám nějako dojem, že to, co Vás zajímá, je malinko naznačeno na slidech č. 14,15,17 zde.

Prostě postupné přidávání/úprava SZZ, TZZ, PZZ pod stávající RBC má všechno dopad na body - viz níže:
▪ Dopad na adresnou konfiguraci
▪ Nezbytné přezkoušení změny
▪ Posouzení změny v části IC

Je to stejné jako v té prezentaci zmiňovaný ten přejezd (akorát Vy si místo přejezdu dosaďte nové/upgrade SZZ, TZZ..) , tj.:
▪ Významná změna ASW SZZ i RBC
▪ Nezbytné přezkoušení, vazba TZZ, TSR
▪ Ověření vazby TZZ – SZZ – RBC
+ samozřejmě dále tzv. Registr infrastruktury - je povinností ohlašovat i změny [pozor]
Úterý, 19. ledna 2021 - 03:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4183
Registrován: 5-2002
PRA: Díky. Neboli stručně řečeno "SW a přezkoušení". Pak tedy nerozumím, proč se to ETCS nezřizuje rovnou v rámci modernizačních staveb postupně (viz třeba Brno - Zastávka), a čeká se na extra stavbu ETCS.
Úterý, 19. ledna 2021 - 03:25:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9888
Registrován: 5-2007
Hroch: Nějaké řešení bude muset přijít.
Ono prijde. Ale dúfajme, že bude prijaté aj tými, čo rozhodujú o financiách [happy]

TZ: RBC L2 zriaďujete na kuse trate, ktorý musí byť v DOZ. S kažodu pridanou stanicou by ste znovu a znovu absolvoval to, čo popisuje P.R.A. A predstavte si, že takto 6x preskúšavate Olomouc hl.n.[happy] Už priemerná stanica na dvojkoľajke, nedajbože odbočná, je na to dosť záhul.
Úterý, 19. ledna 2021 - 05:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4184
Registrován: 5-2002
No ale nejpozději s výhradním provozem to tak (v případě po něm následujících staveb) stejně bude muset být...
Úterý, 19. ledna 2021 - 10:18:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23686
Registrován: 5-2002
TZ: Pak tedy nerozumím
Dokud nezažiješ nějaké větší přezkušování, tak ani moc nemáš šanci si to představit, natož porozumět...
To není rejpání, to je pokus o sdělení zkušenosti.

nejpozději s výhradním provozem to tak (v případě po něm následujících staveb) stejně bude muset být
Jenže v té době se už dá očekávat menší kumulace současně běžících staveb, víc personálu s nabytými o zkušenostmi a nejspíš i menší tlak na termíny.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 19. ledna 2021 - 20:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2891
Registrován: 8-2010
Tomáš_záruba:
"PRA: Díky. Neboli stručně řečeno "SW a přezkoušení". Pak tedy nerozumím, proč se to ETCS nezřizuje rovnou v rámci modernizačních staveb postupně (viz třeba Brno - Zastávka), a čeká se na extra stavbu ETCS."
Nevím, co přesně myslíte tou "extra stavbou ETCS", nicméně:

1) Minimálně v případě ČR je obvykle výstavba ETCS L2 spojena s výstavbou/nebo navázáním na stávající DOZ, byť to není fyzicky přímo podmínkou jeho realizace - viz třeba trať č. 260 Brno - Česká Třebová nebo trať č. 083 a č. 090 (úsek Kralupy nad Vltavou - Prackovice nad Labem, Prostřední Žleb - st. hranice ČR/SRN) - viz stavby níže:

A co z těch staveb je "ne-DOZizované" a současně je zde plánována výstavba ETCS ? Dle mého tedy pouze 3 stavby z celkem 14 - konkrétně se jedná o:
- č. C29 "Strakonice - Volary",
- č. 13 "ETCS na trati Liberec (mimo) - Česká Lípa (mimo)",
- č. U31 "ETCS Státní hranice Německo - Dolní Žleb - Kralupy nad Vltavou"(*)
(*) - z této stavby se jedná pouze o úseky Kralupy nad Vltavou - Prackovice nad Labem, Prostřední Žleb - st. hranice ČR/SRN

2) Pro výstavbu ETCS platí - co se týče ekonomického hodnocení staveb - dneska materiál "Obecná metodika zjednodušené multikriteriální analýzy pro ekonomické hodnocení staveb k plnění legislativních požadavků s pevně stanoveným časovým rámcem a staveb k řízení provozu a sledování vlaků" - zjednodušeně MKA-analýza - viz zde, kdežto pro stavby jako celek pak materiál "Metodika pro hodnocení ekonomické efektivnosti a ex-post posuzování nákladů a výnosů, projektů železniční infrastruktury, pozemních komunikací a dopravně významných vodních cest" - viz zde - tedy klasická CBA-analýza.

3) Financování staveb ETCS - dnes je taková stavba financovaná zcela samostatně - jako technologická stavba infrastruktury - a její financování probíhá přes tzv. národní obálku (= Kohezní výzva) skrze CEF + národní zdroje (= SFDI) v naprosté většině případů nebo pak skrze Operační program doprava(**), což je financování skrze Fond soudržnosti + národní zdroje (= SFDI) - opět národní obálka (= Koheze) - takto je dnes financovaná např. stavba "ETCS Praha Uhříněves - Votice".
(**) - Prioritní osa 1, specifický cíl 1.1 - Zlepšení infrastruktury pro vyšší konkurence schopnost a větší využití železniční dopravy

EDIT: A co se týče Vámi zmiňované stavby "ETCS Brno-Horní Heršpice - Zastávka u Brna", tak ta je dnes zahrnuta jako součást stavby "ETCS v uzlu Brno", a to jako budovaná 1.etapa z celkem 5.etap a s předpokládanou dobou výstavby 3 roky celkově v celém uzlu a opět je to podmíněno mj. zejména výstavbou RDP v žst. Brno hl.n. - tj. výše zmiňovanou DOZ-izací.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 19. ledna 2021 - 20:45:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14022
Registrován: 8-2004
Tomáš_záruba:
"Pak tedy nerozumím, proč se to ETCS nezřizuje rovnou v rámci modernizačních staveb postupně"
Co je výhodnějšího na tom nepřezkoušet RBC (a návazné - viz Paul_red_adair) 1x na konci na cílovou infrastrukturu, ale opakovaně na každou dílčí změnu? Obzvlášť, pokud je nyní deklarováno každé takové zkoušení kolem půl roku. (To buď natáhne modernizaci do obludných časových rozměrů nebo vyrobí obludné omezení propustnosti.)
A pokud pojedu modernizační stavby na stávající ZZ nebo na provizorky a nasazení ETCS bude až poslední "stavební postup", tak zas nevím, čemu vadí, že je to samostatná stavba.
Tomáš_záruba:
"No ale nejpozději s výhradním provozem to tak (v případě po něm následujících staveb) stejně bude muset být..."
V případě následující staveb doufám (zatím se to tak jeví, ale zkušeností je málo), že půjde vypnout ETCS jen na tu modernizovanou stanici a ne na celou oblast. A pokud bude náplní celá dlouhá oblast tak ano, bude muset nastat postup naznačený výše, ale a) proč jej přivolávat dřív než je nevyhnutelné; b) jak moc velký průšvih to bude se bude muset ukázat, jen je třeba to vykvetení vhodně nasměrovat.
Paul_red_adair:
"A co z těch staveb je "ne-DOZizované" a současně je zde plánována výstavba ETCS ? Dle mého tedy pouze 3 stavby z celkem 14 - konkrétně se jedná o:
- č. C29 "Strakonice - Volary",
- č. 13 "ETCS na trati Liberec (mimo) - Česká Lípa (mimo)",
- č. U31 "ETCS Státní hranice Německo - Dolní Žleb - Kralupy nad Vltavou""
Přičemž první stavba má být ETCS v nějakém "light" provedení. U druhé stavby nelze v tuto chvíli DOZ vyloučit a třetí stavba zřízení DOZ zahrnuje.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 11:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4185
Registrován: 5-2002
Hroch: A pokud pojedu modernizační stavby na stávající ZZ nebo na provizorky a nasazení ETCS bude až poslední "stavební postup", tak zas nevím, čemu vadí, že je to samostatná stavba.
To je jistě pravda. Šlo mi ale o riziko delší prodlevy, než "do posledního stavebního postupu" - klidně třeba i roky, když se zasekne nějaké VŘ nebo tak. A do té doby Vmax 100 km/h a někdy časem možná i snížená propustnost (? - pokud se opravdu přestanou dělat klasická návěstidla třeba na AB).
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 14:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9895
Registrován: 5-2007
TZ: Tej Vmax 100km/h sa asi nevyhneme, ale priepustnosť sa dá zrejme kľudne riešiť ponechaním pôvodného AB s nahradením KO za PN, prípadne vybudovaním provizórneho AB s PN na nových/preložkových úsekoch. Treba si uvedomiť, že ETCS posúva náklady a čas na skúšanie ZZ do takých výšok, že napr. dvojnásobné preskúšanie elektronického stavadla s kompletnou funkcionalitou a ETCS môže byť vo výsledku kľudne menej výhodné, než postavenie celého provizórneho ZZ.
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 17:01:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2895
Registrován: 8-2010
Asdf:
"TZ: Tej Vmax 100km/h sa asi nevyhneme, ale priepustnosť sa dá zrejme kľudne riešiť ponechaním pôvodného AB s nahradením KO za PN, prípadne vybudovaním provizórneho AB s PN na nových/preložkových úsekoch. T"
No, SprŽel dneska volí defacto pouze dva přístupy:
- nový AB s PN po 700 metrech bez kódu,
- stávající AB s interoperabilními KO a 1 000 metry a přenosem kódu.

De facto pokud tam AB už je (= Brno-Adamov-Blansko), tak platí ta druhá odrážka a pokud tam dosud nebyl (= Brno - Zastávka), tak platí zase ta první. Jako byly i pokusy jít do 700 metrů s PN bez kódu teď na Brno- Adamov-Blansko s tím, že je tam silná regionálka (linka S2 dneska dělá v běžný pracovní den přes 60 % všeho, co tam dneska jede..) a 700 metrů by bylo moc fajn a rychlost nad V = 100 km/h i po upgradu tam bude de facto stejně vlastně jen pro klopidla (s výjimkou krátké rychlostní 105-ky), která tam stejně jezdit nebudou, ale proti tomu udělal "jistý odbor" takové "vlny", že se od toho rychle upustilo..[biggrin][rofl] .To samé platí i pro Novou Tišnovku a BC-stavby, kde jsou všude interoperabilní KO s přenosem kódu a VZ = 1 000 m.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 21:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9900
Registrován: 5-2007
P.R.A.: Ale my sme sa bavili o stavbách budovaných pre výhradnú prevádzku ETCS. Tam si predpokladám ponechaný/provizórny AB s KO (a LISmi) neobháji nikto.
Pátek, 22. ledna 2021 - 21:35:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14029
Registrován: 8-2004
Tomáš_záruba:
"A do té doby Vmax 100 km/h a někdy časem možná i snížená propustnost"
Ke snížení propustnosti nevidím důvod. Dočasná Vmax 100 km/h je holt daň za přechod k ETCS. Lepší než 60/40 km/h, které bude rutinou následně.[crazy]

Už dneska mnohé stavby váznou na přezkušování zab. zař., očekávat násobný rozsah přezkušování (spojený s RBC) by reálně vedl leda k příslušnému poklesu nových zařízení. Nárůst lidí v dohledné době neočekávám.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Ghost
Pátek, 05. února 2021 - 14:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2339
Registrován: 1-2011
V Berouně teď denně řádí soupravy EŽetů takže předpokládám, že dochází k finální úpravě TV před závěrečnou pantografkou. [vypravci]
Jinak na 171 došlo v posledních týdnech zjevně k přebroušení traťových kolejí v úseku Dobřichovice - Radotín (v posledních letech už po několikáté) i staničních průjezdných kolejí ve stanici Dobřichovice.
Pátek, 05. února 2021 - 14:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4799
Registrován: 6-2016
Ghost: Ano, brusiči brousili, vlaky s kulatými nákolky jsou tišší. "Syslograf se třema" ale stále buší obutým podvozkem (první za mašinou)...
Pátek, 05. února 2021 - 15:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6961
Registrován: 9-2005
Ty koleje v Dobřichovicích byly broušeny poprvé teď? Jinak mám dojem, že na celé 171 už jsou buď nové, nebo přebroušené všechny hlavní koleje, kromě 3. a 4. traťové mezi Závodištěm a Radotínem a samozřejmě v Radotíně.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 05. února 2021 - 17:08:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4800
Registrován: 6-2016
Qěcy: V Dobřichovicích nevím, kolem Černošic se brousilo už dřív (po výměně kolejnic). Ale přesný termín si už nepamatuju.
Středa, 10. února 2021 - 12:03:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3113
Registrován: 8-2009
Když už jsou vzpomínání Ežeti v Berouně tak tu žlutou [masinka] (snad hektor) někdo nešotil?
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Malý_fotograf
Úterý, 16. února 2021 - 16:35:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7583
Registrován: 5-2002
Má někdo info, jaké jsou další plány v kauze nabouraný černošický sloup trakčního vedení? Je naděje, že se po té v současnosti vyloučené koleji bude jezdit třeba za cenu stahovačky a úseku bez trakčního vedení?

Btw... Pro železnici neexistuje nějaké řešení ala fotka (sloup vpravo od tramvaje)?


• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Mladějov
Úterý, 16. února 2021 - 17:15:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15982
Registrován: 3-2007
Ano.
Zítra se začne s pracemi (betonáž)a konec bude, až to vytvrdne (tak okolo 1.-15.3.).

TOHLE (mobilní sloup)má možná zádrhel v tom, že ten sloup v Černošicích je kotevní, takže drží (napíná) cca 1 km čí víc troleje - anebo se to tak nikdy nedělalo.
To by musel nějaký insider (se SŽDC nemám nic společného).

Stahovačka na 1 km nejde + je tam návěstidlo a zastávky.
Malý_fotograf
Středa, 17. února 2021 - 23:09:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7586
Registrován: 5-2002
Mladějov: Díky [ok]

Jsem zvědav, jak se budou vyvíjet dál provozní omezení. Jestli vykouzlí něco lepšího, než je teď. On ten jeden dvojpanťák za hodinu, ve špičce jednosměrně zesílenej v interval 50+10 moc místňáky nevytrhne... Na obracení vlaků alespoň v Radotíně zas chybí koleje, obzvlášť když by tam panťák zahušťující interval na 30 minut měl čekat 50 minut na cestu zpět.
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Pondělí, 01. března 2021 - 20:07:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2936
Registrován: 4-2014
Provoz ve stanici Beroun v červnu 2001

https://www.youtube.com/watch?v=R6qkEhjBuGQ
Čtvrtek, 04. března 2021 - 15:17:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2940
Registrován: 4-2014
https://zakazky.spravazeleznic.cz/contract_display_9315.html

Nová VZ "Změna trakční soustavy v ŽST Beroun" byla zveřejněna / New public contract "Změna trakční soustavy v ŽST Beroun" has been published
E-mail byl zařazen do složky Doručené na základě adresy zakazky@spravazeleznic.cz, která se nachází v adresáři Povolené. Zobrazit nastavení složky.
Dobrý den,
na portálu veřejných zakázek E-ZAK Správy železnic, státní organizace https://zakazky.spravazeleznic.cz bylo zveřejněno nové zadávací řízení:
Název: Změna trakční soustavy v ŽST Beroun
Zadavatel: Správa železnic, státní organizace
Datum zahájení: 01.03.2021
Stručný popis předmětu: Předmětem díla je zhotovení : Záměru projektu, Doprovodné dokumentace k ZP, zhotovení Projektové dokumentace pro společné povolení /stavební povolení, zajištění výkonu Autorského dozoru při zhotovení stavby a činností koordinátora BOZP při práci na staveništi ve fázi přípravy včetně zpracování plánu BOZP na staveništi a manuálu údržby, Zpracování a podání žádosti o vydání společného/stavebního povolení , zhotovení Projektové dokumentace pro provádění stavby. Součástí zakázky je i zajištění posouzení vlivu záměru na životní prostředí ve smyslu zák. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění pozdějších předpisů. Bližší specifikace předmětu plnění veřejné zakázky je upravena v dalších částech zadávací dokumentace.
Bugear
Pondělí, 08. března 2021 - 22:21:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3885
Registrován: 8-2005
Odb. Berounka-Karlštejn má příští čtvrtek veřejné projednání na dálku.
Online výpočet kontrolní číslice
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Úterý, 09. března 2021 - 07:28:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3134
Registrován: 8-2009
Co se zase kutá v králováku že je opět na týden uzavřený přejezd u cementárny? Mrknul jsem tam včera dopoledne a byly vytažené přejezdové panely v jedné TK ale jinou činnost jsem nerozeznal.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Úterý, 09. března 2021 - 07:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13789
Registrován: 5-2004
to vypada jako kdyby to loni pri dvou uzavirkach zkurvili...

Tam se v tom rejou uz snad ctvrtej rok a kde nic tu nic.
Ghost
Úterý, 09. března 2021 - 12:51:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2359
Registrován: 1-2011
Beroun - Královák: důvod výluky - ASP, úprava GPK, broušení kolejnic. Asi druhé podbití, možná regulace TV? Ve stanici samotné v Berouně toto již proběhlo.
Úterý, 09. března 2021 - 21:05:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14129
Registrován: 8-2004
Třetí podbití, broušení...[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 09. března 2021 - 21:13:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2961
Registrován: 4-2014
Hroch - Že by už bylo v dohledu navýšení rychlosti přes Beroun?