Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 24. 4. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 24. 4. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 23. dubna 2021 - 10:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 7-2017
Výbuch toho skladu bol iba následok, teraz treba hľadať príčinu. Česká firma chce napriek embargu predať zbrane do problematickej oblasti. To legálne nejde, tak sa to urobí cez Bulharsko, kde to malo podľa plánov GRU aj vybuchnúť. Na smolu tých strážnikov objavili výbušné zariadenie, tak to vybuchlo uz v ČR. Ako píšem, keby to vláde tak vadilo, zverejní to už skôr, evidentne aj podľa správania p.Zemana o tom vedeli. Až museli prísť Američania, aby sa to zverejnilo, aspoň je to voda na mlyn diplomacii, že môžu konečne poslať Rusov domov z ambasády.
Nie som žiadny rusofil, ale problémy so zbraňami sme mali tiež, ci uz v súvislosti s Bataclanom alebo pri poslednom útoku vo Viedni. Ak by tá firma nepredavala zbrane napriek embargam, tak by sa nič nestálo. Toľko hovoria fakty. Je detinské písať, ze my za nič nemôžeme. Ak by to tak bolo, žiadne Vrbetice by neboli.
Pátek, 23. dubna 2021 - 10:51:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12398
Registrován: 4-2003
Viajero:I jednoformátoví experti mívali a měli by mít svou klasse, což s sebou imanentně nese, že si nebudou za každou cenu myslet, že jsou nejchytřejší i mimo svůj formát.

Problém je, že v některých případech vůbec nejde o jednoformátové experty myslící si že jsou nejchytřejší i mimo svůj obor, ale přesto je u nich proruské smýšlení. Na to jsem odpověď dosud nenalezl.

Zrovna tohoto nešvaru jsme každodeními svědky, když pro neschopnost naší politiky zvládnout svoji bazální úlohu multikriteriálního vyvažování zájmů a potřeb a útěk k "expertům" se nám vytvořila zvláštní entita některých matfyzáků, přírodovědců, atd., pro jejichž sociálně inženýrské působení nápadně začíná platit Mňačkovo "Jak chutná moc".
A zatím si v dětech zejména 1. stupně ZŠ zakládáme na generaci sociálních deprivantů.

Ano, jsou vyjímeční lidé, kteří tvoří špičku, aniž by na ně tyto limity jakkoli dopadaly, jako byli např. Albert Schweitzer, Linus Pauling, Carl Friedrich von Weizsäcker nebo Richard Feynmann. V ČR mne nikdo takový momentálně nenapadá.


Podepisuji [ok].
Pátek, 23. dubna 2021 - 10:51:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11276
Registrován: 4-2003
....vytvořila zvláštní entita některých matfyzáků, přírodovědců, atd., pro jejichž sociálně inženýrské působení nápadně začíná platit Mňačkovo "Jak chutná moc"...

To je i v mém oboru a bohužel existuje dost lidí, co podlehli falešnému klamu o vědeckém řízení společnosti.

Ach jo, vážně na někoho slovo "migrant" působí jak hadr na bejka a

Omyl. Mně vadí lidí, který to neustále vytahují při jakékoliv příležitosti a jsou s tím otravný, jak moucha bzučící okolo lustru.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pátek, 23. dubna 2021 - 10:57:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7228
Registrován: 9-2005
T_._H_.:
"Kdyby totiž zavládl Rusku někdo moudrý
To je přesně ten problém, že se nic takového nestane. Národ, který si sto let systematicky likvidoval inteligenci, jinak smýšlející a rovnou řečeno schopné a "moudré" (a to včetně dneška - akorát v light verzi prostřednictvím emigrace), je prostě mentálně v prdeli a bude na to potřebovat dalších sto let. To není jen o vládnoucích politicích, ti jsou vždy obrazem svého voličstva (zvlášť když to je očividně dlouhodobá věc - Putin je u moci od 1999). "
To je pravda. Přesto bych to nenazýval proruskou orientací. Je to příliš zjednodušující a hází to všechny Rusy do jednoho pytle. Stejně jako debilní pojem typický Čech. Nikdo takový neexistuje.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Pátek, 23. dubna 2021 - 11:00:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7146
Registrován: 3-2007
Viajero: Z veřejně známých Havlíček, Čapek, Peroutka, Tigrid, pokud by neseděl odstaven v emigraci, tak možná i Schwarzenberg. Určitě Masaryk až do WW I.

Zajímaví lidé mohli být mezi šlechtou (ekonomicky a politicky odstavováni už od 1. republiky) německy mluvícím obyvatelstvem ČSR, případně i na Slovensku, nebo z řad církevní inteligence (tyto oblasti zmapované nemám).

Smutná zpráva proto je, že likvidace elit (a zabírání prostoru druhou, třetí, čtvrtou ligou správného původu či názorů) se děje v jisté míře sto let i u nás.
Pátek, 23. dubna 2021 - 11:02:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11277
Registrován: 4-2003
Ak by tá firma nepredavala zbrane napriek embargam, tak by sa nič nestálo.

Klasické trolení.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pikehead
Pátek, 23. dubna 2021 - 11:06:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7147
Registrován: 3-2007
Qěcy:
"Je to příliš zjednodušující a hází to všechny Rusy do jednoho pytle. Stejně jako debilní pojem typický Čech. Nikdo takový neexistuje."
To je pravda. S totalitní zkušeností můžeme lépe než kdokoliv jiný litovat národy, které 30 let po pádu SSSR moc daleko nedošly a obrovskou (a zároveň zbytečnou) statečnost lidí, kteří v těch zemích musí žít.
Jef
Pátek, 23. dubna 2021 - 11:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6107
Registrován: 5-2002
Přesto nechápu jednu věc: Co různé jedince vede k tomu, že k Rusku tak vzhlíží. Chybějící vzor v jejich životě? Chybějící předem nalajnovaná životní dráha? Chybějící ideový vůdce a zároveň protektor, čili ochránce? Fakt je mi to záhadou. Nechápu to ani u lidí, které díky divokým devadesátým letům přišli o majetek, nebo o někoho blízkého. To si jako myslí, že pod ruskou taktovkou by snad bylo lépe?!?

Taky to nechápu a tyto otázky si kladu. Znám takové, třeba i starší lidi, kteří byli v 80. letech kritičtí k SSSR i stavu v ČSSR, no a najednou se více či méně zastávají jak Putina, tak doby předlistopadové.
Jako možná odpověď mi čím dál tím víc vystupují konspirační teorie - dnešní svět je složitý, nečernobílý, nesrozumitelný, zaznívají názory "všechno je jinak, než se nám říká" (což je navíc princip, se kterým pamětníci 70. a 80. let vyrostli), a najednou lidé narazí na všelijaké "alternativní zdroje", kde jsou na složité problémy překvapivě jednoduché odpovědi. Pak podezřele často docházejí k závěru, že Západ je strašně prohnilý a chystá pro nás něco příšerného. A nejdřív začnou mít pocit, že je dobře, že má tenhle nebezpečný Západ ve světě protiváhu, načež po dalším studiu konspiračních stránek dojdou k názoru, že vlastně "v Rusku je svět ještě v pořádku". Což já pořád úplně nechápu proč - snad jen proto, že tam není všelijaké LGBT, BLM, environmentalismus...? Bída, korupce, nefunkčnost všeho nevadí? Nebo je takovým magnetem ten jasný vůdce, jak se i tady objevilo? Já tomu stejně nerozumím...
Mladějov
Pátek, 23. dubna 2021 - 11:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16400
Registrován: 3-2007
Bram:
" Přesto nechápu jednu věc: Co různé jedince vede k tomu, že k Rusku tak vzhlíží. "

To ti klidně povím (radši někde mimo K-R, nemusí tady být flame jako kráva) a je to u různých jedinců někdy stejné, jindy různé. To je na delší povídání.
Pátek, 23. dubna 2021 - 11:14:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14438
Registrován: 8-2012
Ako píšem, keby to vláde tak vadilo, zverejní to už skôr
Fáze ruské propagandy:
1. Nic takového se nestalo.
2. Je to útok na Rusko.
3. Můžete si za to sami.
4. Řídí to USA (kvůli Dukovanům, Sputniku, atentátu na Lukašenka - doplnit dle libosti popř. aktuální situace).
5. Budete litovat.
No a už vám zbývá to jen 98x zopakovat.

Každopádně jsem zvědav, zda v kremelské propagandě zvítězí teze popření (ta je vždy na začátku, teprve později se z ní ustupuje - viz zelení mužíci) anebo ta vaše "můžeme si za to sami" (kdy to Rusáci udělat prostě "museli").

P.S. Podívejte se, útok ruské tajné služby (což je ta nejlepší rozvědka na světě a zároveň očividně pěkní packalové [happy] ) na území členského státu NATO (údajně omylem CZ, ale i BG je v NATO) je závažná věc a nevím, jakou byste si představoval reakci, nicméně realita je vcelku racionální a těžko může být ta reakce slabší - Rusko se chová jako nepřítel, takže je na něj taky tak pohlíženo. A naštěstí se k němu ve středoevropském prostoru už takto přistupovat může.
電車オタク
Mladějov
Pátek, 23. dubna 2021 - 11:27:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16401
Registrován: 3-2007
Zvítězí "řídí to USA", spolehlivé, osvědčené, nikdy to sice (Rusové) nedokážou, ale důkaz, že se tak nestalo, pochopitelně mít nelze.
S kecy o vazalství, vlezdoprdelismu atd. aneb metoda "opačného znaménka".

Mne spíš víc dostává to poklidné přesvědčení některých zdejších (Čechů, Slováků!), že to je vlastně v pořádku (ten výbuch) a že jsme si to vlastně zasloužili.
Pátek, 23. dubna 2021 - 11:27:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11278
Registrován: 4-2003
Což já pořád úplně nechápu proč -

Moje matka je vysoce inteligentní osoba, i ve svých XX letech je stále v pracovním procesu a pořád jí to výborně myslí, je velmi sečtělá atd..a přesto je mi schopna (pře)poslat Wordovský dokument nazvaný Policie ČR varuje.

A přitom je z pohledu mý generace je jasný, že je to pitomost. Už jenom protože žádný registr emilových adres neexistuje, natož aby policie někomu něco osobně posílala a ještě ve Wordu. Čili to smažu a při vhodné příležitost zase naznačím, že není vhodné něco takového přeposílat, natož otvírat.

A proč to tak je? Protože sociální inženýrství. Někoho jinýho zase někdo jiný přesvědčí, aby si koupil deky nebo třeba hrnce.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pátek, 23. dubna 2021 - 11:30:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7229
Registrován: 9-2005
Co ty jedince vede k vzhlížení k Putinovi a podobně? No jejich (těch jedinců) smýšlení a chování! Jednak absence moudrých vůdců (ale k nim by z nich vhlíželi jen ti morálně míň zaostalí), jednak jsou to pro ně skutečné vzory dávající jednoduché odpovědi. Vzory, co si neberou servítky. Vzory, co jsou pomstychtiví a škodolibí. Vzor, který tvrdí, že všichni Rusku ubližují a překrucuje příčiny a následky. To je takové to foukání na vlastní bebíčko neschopnosti, sebelítosti. Nebudu pracovat na sobě, na sebezlepšování, nebudu se o nic solidního snažit. Ať se snažej hlavně vostatní. A taky to, že chyby, hříchy a zlomyslnosti, stejně jako jejich vzoroví vůdci, nepovažují za nežádoucí, nýbrž za zcela přirozenou a tudíž správnou součástí chování.
Čili vede je k tomu nedostatek morálky a moudrosti. Obojí si musí člověk individuálně pěstovat, snažit se. Jim je to ale u .[zadnice].
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pezos
Pátek, 23. dubna 2021 - 11:32:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 4-2014
Mladějov:
"Zvítězí "řídí to USA", spolehlivé, osvědčené, nikdy to sice (Rusové) nedokážou, ale důkaz, že se tak nestalo, pochopitelně mít nelze. "
Jojo, osvědčený scénář není to pravda, ale mohla by být
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Quex
Pátek, 23. dubna 2021 - 11:51:27  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8229
Registrován: 5-2002
Problém je, že v některých případech vůbec nejde o jednoformátové experty myslící si že jsou nejchytřejší i mimo svůj obor, ale přesto je u nich proruské smýšlení. Na to jsem odpověď dosud nenalezl.

Člověku se chce úplně zvolat, jak je tohle možné?![coze]
"...bude potřeba zvládnout zákony po našem..."
Jef
Pátek, 23. dubna 2021 - 12:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6108
Registrován: 5-2002
Jednak absence moudrých vůdců (ale k nim by z nich vhlíželi jen ti morálně míň zaostalí),

No tak snad už tu samotnou potřebu vzhlížet k nějakému "vůdci" mají právě spíš ti morálně (nebo jinak) poněkud zaostalí, ne...?
Pátek, 23. dubna 2021 - 12:44:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14439
Registrován: 8-2012
Co máte furt dokola s těmi vůdci? Rusko je chudá, zaostalá a zkorumpovaná země a my můžeme být rádi, že jsme z pozice sovětské/ruské kolonie dokázali zdrhnout na Západ, který nás přijal a integroval. Jestli někdo potřebuje obdivovat lovce medvědů v KAMA3y, tak tam může vyrazit - ale vždyť to jsou jen rétorická cvičení, jak se udělat zajímavějším, ale reálně do toho nikdo nešel. (Naopak, v protisměru se valí davy lidí, kteří už mají té ruské nejlepšosti ve všem a na celém světě včetně supervůdce plné zuby.)
Český národ je debilní, ale ne zas až tak. A ono to není ani tak hrozné, jak to v sociálních sítích vypadá - stačí si vzpomenout na vyhejtování amerického konvoje v roce 2015, které skončilo spontánními vítačkami...
電車オタク
Pátek, 23. dubna 2021 - 12:55:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 7-2017
Vidíte, tu je ten problém. Riešite, ako sa k tomu Rusko postaví, ale to vôbec nie je podstatné. Z ruských vyjadrení je vidieť, ze Česko vôbec nerešpektujú ako samostatného hráča, ale ako člena EÚ a NATO. Skripaľ bol tiež dvojitý agent, takže snaha o jeho odstránenie tiež nebola bezdôvodná. Lenže nikto z vás sa vôbec nie je schopný pozrieť na to, čo v tých Vrbeticiach ležalo. To je práve tá vaša vlastnosť, všetci sú zlí, len my máme zlaté české ručičky a žiadne chyby. Jednoducho ste chceli exportovať zbrane bojovníkom proti Asadovi, čo sa Rusom nehodilo. No a keďže tá ochrana toho skladu bola na úrovni filmu Černí Baroni, tak to aj tak dopadlo. Zase GRU nemá ani potrebu zakrývať, ze to urobili, veď odkaz to mal byť čitateľný. Mňa skôr šokuje, že stále nie ste schopní zobrať zodpovednosť na svoje plecia viď aj teraz pandémia, samozrejme, že chyba je vo vláde a ľudia za nič nemôžu.
Paul2no
Pátek, 23. dubna 2021 - 12:57:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2361
Registrován: 11-2009
Problém je že Rusko je stále velké a vojensky silné. A pokud Rusko nám nebo Ukajině vyhlásí válku, tak není šance. A ze Západu nikdo reálně na pomoc nepřijde, protože to by znamenalo riskovat třetí světovou, a do toho nikdo nepůjde.
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 7-2017
Tak namiesto Ruska bude Čína a prúser bude ešte horší.Pretoze Čína je dvakrát horšia ako Rusko
Mladějov
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:08:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16403
Registrován: 3-2007
Paulíno, proboha..
ČR je členem NATO. Ukrajina nikoli.
HODNĚ podstatný rozdíl.

A "vyhlásí válku" se už dávno nenosí, to jste totiž před světem viník.
Koukněte se, jak to dělá Rusko třeba na Donbase a přečtěte si jeho propagandu okolo.

Jestli nějak dlouhodobě bude chtít ovládat ČR, tak tak, že prosadí (českou) vládu a nálady tak, aby ČR vystoupilo z NATO.
A řekl bych, že to dělá stále (Zeman atd.)

Teď se mu zrovna povedl pravý opak a já za to agentům děkuju (ať už ty ruské důvody byly jakékoli).
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14440
Registrován: 8-2012
A pokud Rusko nám nebo Ukajině vyhlásí válku
"Tatínek vám vyhlásí válku!" Bojim bojim. A za co přesně nám vyhlásí válku? Za nedostatek obdivu k vůdci? Za srování počtů lidí na velvyslanectvích podle paritních kvót? Nebo za vyloučení jejich státní firmy z dostavby Dukovan (které si teda asi dostavíme po té válce)?
Samozřejmě, že nám žádné vyhlášení války nehrozí, protože to by znamenalo riskovat třetí světovou, a do toho nikdo nepůjde... Vždyť Rusák námi pohrdá a lituje nás a války má akorát plnou hubu (jak tak furt buduje ten mezinárodní mír).
Kua, to fakt nemáte lepší notičky ke strašení? Vždyť jsou toho plné RussiaToday anebo Aeronet...
電車オタク
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1791
Registrován: 12-2006
Velky_ sef: Nemaji potrebu zakryvat, ze to udelali? Tak proc sef SVR Naryskin prohlasuje, ze jejich obvineni, je uboha lez? A Rusko by se melo mit na pozoru prave spis pred Cinou...
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec, VAZ 2101 kulatec a koráb Volha 24
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:23:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 7-2017
Vodis, práve preto Rusko funguje tak, ako funguje. Neustálu masáž verejnej mienky tam majú už od 1917 a neustále sa nej intenzívne pracuje.
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:25:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1792
Registrován: 12-2006
Tak maji potrebu to zakryvat, nebo ne?
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec, VAZ 2101 kulatec a koráb Volha 24
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12400
Registrován: 4-2003
Paul2no: A pokud Rusko nám nebo Ukajině vyhlásí válku, tak není šance.

Za vyhoštění diplomatů válku? I to Rusko není tak úplně blbé, aby do takového podniku šlo. Jednak by museli přejít Ukrajinu, což by také tak úplně jednoduchý podnik nebyl a pak buď Slovensko, což znamená přesun armády cca 1500 km dlouhý. Nebo Polsko, ovšem v případě Polska by to byl hodně těžký ozbrojený střet. Letecký výsadek by byl předem předurčen k nezdaru. Tohle vše Rusové mooooooc dobře vědí. Byl by to totiž trochu jiný a hlavně výrazně nákladnější podnik, než obsadit okolí Luhansku a Donbasu.
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:29:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11279
Registrován: 4-2003
Qěcy: Jednak absence moudrých vůdců (ale k nim by z nich vhlíželi jen ti morálně míň zaostalí),
Esli Vám můžu poradit: zahoďte ty úvahy o vůdcích (natož moudrých) a vezměte si třeba pyramidu potřeb podle Maslowa.

Pokud přeskočíte takové ty věci jako jídlo (v jedné z bohatých zemí), bezpečí (v jedné z nejbezpečnějších zemí na světě) sex (samičky nepřidělují ani diktátoři), atd. tak Vám zbývají pocity uznání, přijetí, úcty a seberealizace.

To je to pole, na němž se u určitých skupin hraje.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Mladějov
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:37:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16404
Registrován: 3-2007
Bram: Tak když je to pro Rusko důležité, tak obsaděj klidně Kubu, tady se mýlíš.
Jako to už nakonec kdysi udělali (karibská krize).
Zelené mozky a diktátoři se neřídí ekonomickou výhodností a dneska (nakonec i v tom 1968) sem navozíš letadly vojáků a technika tři prdele za pár dnů.
V tomto jsi trochu naivní. Nevoják, viď?

Podstatné je to, že na členský stát NATO si to netroufnou (a dneska jsou lepší metody, třeba ona hybridní válka, co nestojí agresora krev a skoro zadarmo vyrábí pátou kolonu).

A nedělejme(te) z toho drama s třetí světovou a válkou s ČR,, prostě se něco prolátlo, Rusové (místo omluvy) zuřej, ono to zase vyšumí.
Místní mentální bolševici tady budou měsíc blekotat, jak si za to můžem sami, oni z toho výbuchu maj ještě radost (!!!!) a pak bude zas něco nového.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Paul2no
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:39:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2362
Registrován: 11-2009
Bram: háček je v tom, že Rusové na rozdíl od nás, Slováků, Poláků a Ukrajinců mají plné sklady termonukleárních hlavic. Ukrajina je měla taky, ale po rozpadu SSSR se jich vzdala. Kdyby si je nechali, tak věřím že by si na ně Putin dnes tolik nedovoloval.
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 7-2017
Vodis, nemajú to potrebu zakrývať v zahraničí, ved sa na nich prišlo v UK ČR aj Bulharsku. To vyjadrenie je určené Rusom, opäť nás obvinili z niečoho, co sme nespáchali. Podobne to máte v Číne, ak sa vyjadrite kriticky na ich adresu v zahraničí, tak sa odradia, no ak by ste kritiku vyjadrili v Rusku alebo Číne, tak v prvom prípade vám nikto nebude veriť a ešte vás môže niekto napadnúť, v druhom prípade to bude deportácia alebo tajné väzenie.
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 7-2017
Uz to je aj na MF, 5 výbuchov v Bulharsku a jeden v ČR, všetko so stopami vedúcimi ku GRU v čase vojny v Sýrii a na Donbase, kedy druhá strana nemala dostatočné zásoby zbraní a munície.
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:47:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12401
Registrován: 4-2003
Paul2no:háček je v tom, že Rusové na rozdíl od nás, Slováků, Poláků a Ukrajinců mají plné sklady termonukleárních hlavic. Ukrajina je měla taky, ale po rozpadu SSSR se jich vzdala. Kdyby si je nechali, tak věřím že by si na ně Putin dnes tolik nedovoloval.

Hodit na nás jadernou bombu by neznamenalo nic jiného, že by Rusko vyhlásilo válku také okamžitě Německu, Rakousku a Polsku, protože velice zvýšenou radiaci by pocítili i tam a nebylo by před ní úniku jinak, než že by Němci vyklidili celé Bavorsko a Sasko. Takže klid, to fakt nenastane [wink].
Mladějov
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16405
Registrován: 3-2007
Paul2no:
"Bram: háček je v tom, že Rusové na rozdíl od nás, Slováků, Poláků a Ukrajinců mají plné sklady termonukleárních hlavic. Ukrajina je měla taky, ale po rozpadu SSSR se jich vzdala. Kdyby si je nechali, tak věřím že by si na ně Putin dnes tolik nedovoloval."

Jenže oni si je nenechali (dle přání obou jaderných velmocí) výměnou za územní záruky ze strany Ruska (tzv. Budapešťská smlouva., kterou Rusko v pohodě porušilo - Krym a asi brzo Donbas a spol).

Protože nechávat JZ vládám nestabilních zemí (kterou ta Ukrajina v roce 1994 nepochybně byla) je cesta k jadernému konfliktu ohrožujícímu všechny.
Čím méně zemí je má, tím lépe.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:57:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14441
Registrován: 8-2012
mají plné sklady termonukleárních hlavic
No a?
To je nějaký přehled stupidních důvodů pro nevyhošťování nebo jak tomu rozumět?
電車オタク
Pátek, 23. dubna 2021 - 14:16:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 7-2017
Tak vyhostovanie je vecou diplomacie, ci niekto má alebo nemá nukleárne zbrane je vec vojenská. Preto je napríklad problematický Pakistan.
Mladějov
Pátek, 23. dubna 2021 - 14:21:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16406
Registrován: 3-2007
VŠ: Koukám, že jste větu TH nepochopil.
Pátek, 23. dubna 2021 - 14:30:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 7-2017
Jediná blbosť, ktorá sa tu bohužiaľ často opakuje je, ze Vrbetice vybuchli bez príčiny resp, ze to bol neopodstatnený útok.
Pátek, 23. dubna 2021 - 15:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 671
Registrován: 10-2005
Velky_sef:
"... to bol neopodstatnený útok."

Proboha osobo, co to furt melete? Státy mají své zájmy, ale také svou svrchovanost (suverenitu) jako základní atribut mezinárodního práva. Takže argumentace nějakou interim opodstatněností pokud sebou nese takhle brutální ingerenci do svrchovanosti ČR je z našeho vnitřního pohledu v lepším případě k smíchu, v horším případě zavání vlastizradou a z vnějšího pohledu je úplně o ničem.
Vaše zdejší snaha kázat z pseudoarbitrární pozice je fakt bizarní panoptikum.
Pátek, 23. dubna 2021 - 15:17:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 11-2005
Pár dní poté, co jsme málem na Rusko vyslali naši silnou a neohroženou armádu s houfnicemi Dana
vše končí vzájemným vyhozením uklízeček a číšníků z ambasád za silné
podpory (jako před "Mnichovem"?) našich hrdých západních spojenců, právě kupujících
Sputnik V v Moskvě - úžasná komedie [ok][proud]

Zajímavý fakt z říše hmyzu:
U nás je to Rus domácí, všude v celém světě Blattella germanica [proud]

A protože "on" se sem snaží zase vrátit debatu o Sputniku V, přidám něco o schválené
kvalitní vakcíně Johnson @ Johnson:
Špína, plíseň - Johnson & Johnson
A těch výrobků pro děti, co tato US firma vyrábí...fuuuuuj
PS: očkovat se nechci, rouška ani respirátor mi nevadí [ok]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Pátek, 23. dubna 2021 - 15:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14442
Registrován: 8-2012
vše končí
No vidíte, a to už nám měli vyhlašovat válku a házet termonukleární hlavice...
(Já si teda nemyslím, že Rusáci takhle snadno stáhnou ocasy a zalezou, spíš šijou nějaký podraz, aby pak mohli vnitropoliticky prezentovat "vítězství"... no uvidíme, s čím vyleze ruský velvyslanec z Hradu v neděli).
電車オタク
Pátek, 23. dubna 2021 - 16:04:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 11-2005
T_._H_.:
"No vidíte, a to už nám měli vyhlašovat válku a házet termonukleární hlavice..."
Jen vlhké sny "mírumilovných" "demokratů"...[uhoh]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Pátek, 23. dubna 2021 - 16:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4526
Registrován: 9-2003
Rozdílje v tom, že u J&J se na to díky nastaveným procesům přišlo, o Sputniku se můžeme jen dohadovat.
NOBLE BRICKS
Desiro
Pátek, 23. dubna 2021 - 16:36:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3711
Registrován: 2-2004
I kdyby se mělo jednat o dodávce ruské technologie do Dukovan či jinam, tak aby ten výsledek pro nás stal za to, muselo by to proběhnout na úrovni my zákazník, oni dodavatel. Ne jako my vazal, poroučí dodavatel (známé ze vztahů národní dopravce + ošípený dodavatel v minulosti), k čemuž bylo nakročeno.
Druhá věc je, že se sem tlačí spojenecký dodavatel jaderných elektráren, jehož technologie opravdu není vyhovující.
Jinak Rusko nám jinak nemá moc co nabídnout.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pátek, 23. dubna 2021 - 16:36:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5174
Registrován: 4-2003
Velky_sef:
"Tak vyhostovanie je vecou diplomacie, ci niekto má alebo nemá nukleárne zbrane je vec vojenská."
Válka je jen pokračování diplomacie jinými prostředky.

Stále vás baví tlachat o věcech, v nichž se očividně neorientujete?

--- --- ---
Paul2no:
"A pokud Rusko nám nebo Ukajině vyhlásí válku, tak není šance."
Když Rusko anektovalo Krym, vyhlásilo Ukrajině válku? A nám by Rusko vyhlásilo válku z jakého důvodu? Zohlednil jste ve svých úvahách článek 5 Washingtonské smlouvy? A zohlednil jste fakt, že Putin je vykreslován jako mírotvůrce usilující o mír, což by kolidovalo s vyhlašováním válek?
Paul2no:
"háček je v tom, že Rusové na rozdíl od nás, Slováků, Poláků a Ukrajinců mají plné sklady termonukleárních hlavic"
A pointa? Máte snad Putina za nesoudného blázna?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 23. dubna 2021 - 16:37:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14443
Registrován: 8-2012
miram: On to s těma termonukleárníma hlavicema má Paul2no spíš naposlouchané z nějaké propagandy, než že by to byl bůhvíjaký demokrat...

S4991023: Hlavně to nebyla fabrika JnJ, ale nějaká externí výrobna kvůli vyšší produkci. Což je zase jen důvod nebrat kdejaký indický spinoff a přísně kontrolovat každou šarži, z čehož se tu mohli sputnikopropagátoři pominout... Ale to už je minulost, ruský Sputnik je ze hry a v Německu si Ordnung pohlídají.
電車オタク
Pátek, 23. dubna 2021 - 17:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5030
Registrován: 6-2016
Miram: v článku mě dostalo slovní spojení "hnědá rezidua"[biggrin] Budu to používat, protože to je naprosto korektní!!!

Aneb - "stojí to za hnědé reziduum"[biggrin] Případně "hnědé reziduum, hnědé reziduum, zlatá rybko"!!!
Pátek, 23. dubna 2021 - 17:31:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11280
Registrován: 4-2003
že se sem tlačí spojenecký dodavatel jaderných elektráren, jehož technologie opravdu není vyhovující.

To je zajímavé, že lidi od fochu - třeba Míl nebo Drábová (viz níže) - jsou zcela jiného názoru.

--------------

...

HN: Podle některých hlasů byl Rosatom jedinou firmou, která dnes jaderné bloky reálně staví. A po jeho vyřazení zbudou firmy, jež nebudou schopné reaktor s požadovanými parametry dodat.

To si nemyslím. Jsou na tom asi tak stejně jako Rosatom. Všichni z těch potenciálních uchazečů mají projekty, které proběhly dobře. A mají své neúspěchy. Nevidím tam žádnou hvězdu, jež by nám donesla klíč od jaderné elektrárny na zlatém podnose. Ať si vybereme kohokoliv, tak to bude kupa problémů.

HN: Nebyl tedy aspoň Rosatom mezi slepými jednookým králem? Přece jen ve světě staví nejvíc a má nejméně problémů.

Když se podíváte na jejich webové stránky a PR články, tak to tak opravdu může vypadat. Ale technicky je srovnatelný s ostatními.

...

HN: Byl Rosatom opravdu takové riziko? Jeho zástupci často argumentovali tím, že vydírat Česko by se jim nikdy nevyplatilo. Proč si kvůli jednomu reaktoru pokazit reputaci a ohrozit desítky dalších, které po světě staví?

Vždyť se podívejte, v jakých zemích staví. Ty jsou často vůbec rády, že jim to Rosatom pomůže i zafinancovat. Nemyslím tím Finsko a Maďarsko, to je něco trochu jiného. Ale ani tyto stavby neběží podle představ investorů.

HN: Jak je na tom reálně konkurence? Korejci postavili nedávno pouze reaktor ve Spojených arabských emirátech. A ten také nesplňuje všechny evropské bezpečnostní parametry.

Co já vím, tak APR1400 má certifikace European Utility Requirements, což není nic závazného. Ale je to potvrzení, že evropský jaderný průmysl ten blok považuje za takový, který by si objednal.

HN: Francouzi zase mají se svými reaktory problémy, ty ve finském Olkiluotu a francouzském Flamanvillu mají už více než 10 let zpoždění. Pro Dukovany by ho navíc museli zmenšovat. Na to také budou potřebovat novou licenci.

Určitě ano. Ale vždycky tam budou nějaké problémy. Francouzi mají výkonovou řadu od těch nejstarších 900 megawattů přes 1200, 1400 až po ty současné 1650 MW (Dukovany mají mít 1200 MW – pozn. red.). Upravit ten nejnovější na požadovanou hodnotu by mělo být možné. Otázkou je, jestli je to stihnutelné a jestli se nedostaneme do situace Olkiluota. Tam se také stavěl první reaktor svého druhu. A také to tam podle toho vypadá. Takové riziko bude tak trochu i v Česku.

HN: A do třetice tu máme Westinghouse, který se pere s dostavbou bloků ve Spojených státech a prošel si sám bankrotem.

Ježišmarja. S tím bankrotem je to taková umělá záležitost, že mi to už připadá zvláštní.

HN: Jak to?

Tak ano. Je to otázka finanční situace stavební divize Westinghousu, kterou byla firma mimochodem nucená převzít. Ale nemělo to žádný vliv na to, jak si vede v oblasti svých závazků údržby, výroby, konstrukce a tak dále. Mimo jiné úspěšně postavil čtyři bloky v Číně. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Neříkám, že je Westinghouse nejlepší. Je ale srovnatelný s ostatními.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pátek, 23. dubna 2021 - 18:50:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14444
Registrován: 8-2012
To je zajímavé, že lidi od fochu - třeba Míl nebo Drábová (viz níže) - jsou zcela jiného názoru
To není zajímavé, taková neshoda mezi fochem a "odkaždéhotrochem" tu je každou chvíli [happy].
電車オタク
Pátek, 23. dubna 2021 - 19:38:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6054
Registrován: 3-2006
Malé OT:
Aktuální informace z DE ke Coroně. Od zítřka nestačí cestujícím v MHD obyčejná rouška, ale musí mít respirátor FFP2 nebo KN95.

A další omezení v DE: Přes postižené okresy je zákaz průjezdu ve vlacích autech a letadlech od 22 do 5 hod.
https://bahnblogstelle.net/2021/04/23/wissenschaftlicher-dienst-d es-bundestages-notbremse-bedeutet-nachtreiseverbot/

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Pátek, 23. dubna 2021 - 21:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7230
Registrován: 9-2005
Desiro: vzhledem k tomu, že výrobců elektrárenských jaderných reaktorů je na světě velice málo a jedná se o firmy silně svázané s politikou, tak nehrozí, fakt nehrozí, že my-zakazník bychom byli páni. A zhoršuje to ještě ten fakt, že na HW jaderky se hodně blbě roubuje bižuterie či SW jiného výrobce.
Zkrátka všichni výrobci elektrárenských reaktorů před podepsáním smlouvy mažou led kolem huby a po podpisu si dost silně diktují podmínky a mohou vydírat. Jde jenom o to, od koho si to chceš nechat diktovat. A samozřejmě také o technologii, servis, palivo atd.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Quex
Pátek, 23. dubna 2021 - 21:27:27  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8231
Registrován: 5-2002
Nevidím tam žádnou hvězdu, jež by nám donesla klíč od jaderné elektrárny na zlatém podnose.

No vidíte, a to Temelín a Dukovany zvládnul postavit československý průmysl vlastními silami, jak to bylo vůbec možné?[biggrin]
"...bude potřeba zvládnout zákony po našem..."
Pátek, 23. dubna 2021 - 21:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6055
Registrován: 3-2006
Quex:
"Nevidím tam žádnou hvězdu, jež by nám donesla klíč od jaderné elektrárny na zlatém podnose.

No vidíte, a to Temelín a Dukovany zvládnul postavit československý průmysl vlastními silami, jak to bylo vůbec možné?[biggrin]"

Což není pravda. Dukovany i Temelín byl v blokové části Sovětský.
A Temelín se kvůli tomu také zpozdil a prodražil, protože ho dokončoval Westinghouse.

A Qěcy má pravdu, strašně blbě se to roubovalo. Ty nadávky kolegů, které jsem jako nováček na Temelínu slyšel, nejde ani opakovat. A většina byla právě v tom že se na ruské, roubovalo americké. A to jsme dělali jen neblokové provozy. Co teprve ty u tyček. Co si pamatuji, už jen problém byl se šrouby, přece jen whitworth do metrického nepasuje.[andel]

Mám dojem, že podobný problém byl i u programu Sojuz-Apollo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Quex
Pátek, 23. dubna 2021 - 22:14:54  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8232
Registrován: 5-2002
Dukovany i Temelín byl v blokové části Sovětský.
A Temelín se kvůli tomu také zpozdil a prodražil, protože ho dokončoval Westinghouse.


To je všechno pravda, hlavně zabezpečení, ale všechno jinak bylo produktem domácího průmyslu, včetně výroby samotných reaktorů. Pravda, ještě nějaké speciální výkonové transformátory byly přímo z Ruska, pak nějaké speciální kabely např. s pískovou izolací byly snad z USA, ale jinak drtivá většina všeho domácí výroby. Ano, taky jsem ještě stihnul být u toho...
"...bude potřeba zvládnout zákony po našem..."
Mladějov
Pátek, 23. dubna 2021 - 22:15:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16413
Registrován: 3-2007
Tak u programu Sojuz-Apollo byl problém především ten, že se sovětským soudruhům povedlo při této příležitosti umístit celou řadu legálů i nelegálů do NASA a kosmického průmyslu, takže něco podobného USA již odmítly opakovat.

Samozřejmě, že sovětský, MP má pravdu.
Každopádně Rusové jsou snad jediní, kdo je schopen dodat relativně ihned dodat reaktor požadovaného výkonu (neb slnější nelze kvůli kapacitě chlazení a velikosti řeky, slabší by totéž nevyužil).
Viz právě Drábová.
BmbČ
Pátek, 23. dubna 2021 - 23:00:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8685
Registrován: 1-2007
A Temelín se kvůli tomu také zpozdil a prodražil, protože ho dokončoval Westinghouse.
Jen pozdější bezpečnostní požadavek na výměnu z části již natažené "hořlavé" kabeláže za oheň nešířící způsobil na Temelíně asi roční zpoždění. Poté problémy při spouštění, kdy se musel např. vyměnit vadný rotor generátoru (pracovníci neměli zdaleka takovou praxi v jeho demontáži, montáži a středění soustrojí co dnes) a další problémy také prodloužily uvedení Temelína do provozu. Ostatně problémy s občasným nadměrným chvěním generátoru na temelínském 1. bloku přetrvávají po všech jeho úpravách dosud. [uhoh]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Sobota, 24. dubna 2021 - 05:56:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14445
Registrován: 8-2012
Každopádně Rusové jsou snad jediní, kdo je schopen dodat relativně ihned dodat reaktor požadovaného výkonu
Každopádně Rusové jsou z dostavby Dukovan vyloučeni kvůli Rusákům (i když se nejspíš ještě pokusí o zvrat) a není to rozhodnutí odborné, ale bezpečnostní. Státní "nezisková" firma ze země, která je vůči nám nepřátelsky naladěna, vyhrožuje a vydírá, jejíž tajné služby tu provádějí (nejen) sabotáže (to byl jen vrcholek ledovce) a která na tu samou elektrárnu míří raketami středního doletu, to prostě být nemůže. I když se budu opakovat - kremelští vazalové (rusácký slovník[happy] ) ve vedení naší země ještě neřekli poslední slovo a Bureš&comp. jsouvschopni nakonec posrat i tohle (ještě to bude hodně dlouhých 40 dní do vykopání nadbytku Rusáků z ambasády, natož roky do dostavby atomové elektrárny).
電車オタク
Sobota, 24. dubna 2021 - 06:59:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11281
Registrován: 4-2003
Každopádně Rusové jsou snad jediní, kdo je schopen dodat relativně ihned dodat reaktor

Každopádně z toho rozhovoru s Drábovou plyne, že je to jen propaganda a PR.

Krom toho jsem to sem nedal celé.
-------------
Rosatom je nahraditelný, jeho vyřazení tendr na blok v Dukovanech zjednoduší, říká Dana Drábová

Obvinění ruských tajných služeb z výbuchu muničního skladu ve Vrběticích má kromě vyhoštěných diplomatů jednu jasnou oběť. Česká vláda vyloučila ruskou státní firmu Rosatom z tendru za stovky miliard na výstavbu reaktoru v Dukovanech. Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové by to ale mohlo celý tendr ulehčit. Proti účasti ruské firmy se bouřila opozice.

HN: Myslíte si, že by vyřazení ruské společnosti Rosatom mohlo znamenat úplný konec tendru na pátý blok Jaderné elektrárny Dukovany?

Ne nutně. Tedy pokud tam nenastalo to, co někteří kritici tendru naznačovali. Tedy že ta soutěž byla od začátku šitá na míru Rosatomu. A já si nemyslím, že to tak bylo. Naopak podle mého názoru, a z veřejných zdrojů to tak zatím vypadá, je to tak, že byl odstraněn ten kámen nedohody mezi opozicí a současnou vládou. Tedy co se týká toho, koho v tom tendru oslovit.

HN: Takže naopak. Vyřazení Rusů tendru pomůže a celou věc to zjednoduší?

Mně by se to tak nyní jevilo.

HN: Vy jste v poslední době nevystupovala jako velký zastánce Rosatomu. Poukazovala jste na nedostatky dokumentace, problémy na dalších projektech i na politická rizika.

A nejsem ráda, že ty obavy, které ve mně vzbuzovaly dojem, že ruská státní korporace s přímými vazbami na Kreml není vhodným partnerem, se ukázaly jako opodstatněné. Musím říct, že jsem si nemyslela, že doputujeme až k tomu, že metody, které Rusko v současnosti používá k prosazování svých zájmů, pocítíme i u nás.

HN: A je možné podle vás dávat rovnítko mezi Rosatom, i když je to státní korporace, a ruské tajné služby, které měly stát za výbuchem ve Vrběticích?

Jestli mezi Rosatom a tajné služby, to opravdu nevím. Ale v každém případě se podívejte na přímé personální vazby Kremlu na představenstvo Rosatomu. Je to státem přímo řízená korporace. A to je to velké riziko.

HN: Co nás čeká teď? Co se bude u Dukovan dít?

To bych také ráda věděla. Naštěstí to mohu jen se zájmem sledovat. Protože náš úřad má pro tuto chvíli odpracováno. Vydali jsme na začátku března povolení k umístění pátého bloku v Dukovanech. A teď se snažíme, jak nejlépe to půjde, připravit na to, že k nám za pět šest let doputuje kompletní licenční dokumentace k žádosti o povolení výstavby nového bloku. Do té doby si to musí odehrát investor a politická reprezentace.

....

HN: Měl (Rostatom) zastání také u českého průmyslu. České firmy umí pro reaktory VVER dodávat, umí je i servisovat.

Ale co na tom umí? Reaktorovou nádobu už vyrobit stejně neumíme. To bychom museli dostat zakázku na 10 kusů, aby se to vyplatilo vůbec oživovat. A tu nikdy nedostaneme. Parogenerátory už také neumíme, na to Vítkovice mohou zapomenout. Ta doba, kdy jsme to vše uměli, už je pryč.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Sobota, 24. dubna 2021 - 07:23:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11282
Registrován: 4-2003
A tady ten podstatný kousek s Mílem

HN: Vy osobně si myslíte, že by ruský Rosatom měl být v tendru nebo ne?

S Ruskem se nemá hrát kličkovaná, ale otevřená a korektní hra. Rusové jsou hrdý národ a akceptují, že je někdo někam přizve nebo ne. To, co ale asi těžko skousnou, je, že je někdo nejdřív přizve a pak jen tak vyhodí. To je urážlivé. Je to cesta, která povede k dalšímu zhoršení vztahů s Ruskem. Pokud je cílem, aby v soutěži Rosatom byl, tak je potřeba to říct jasně. Pokud ne, tak také. Šest politických stran má pohled negativní. Jaderná energetika se stane předmětem předvolební kampaně a to je pro ten obor špatně. Bude to kampaň o politické a hospodářské orientaci ČR. Já bych šel cestou takovou, aby to byl širší evropský projekt anebo jsme s dodavatelem měli strategické partnerství na dalších 50 let. Také bychom měli vybrat někoho, kdo je schopen projít povolovacím procesem v Evropě. Problémy s tím mají všichni, ale třeba v Maďarsku jsou problémy Rosatomu extrémní.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Sobota, 24. dubna 2021 - 07:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12404
Registrován: 4-2003
Míl:S Ruskem se nemá hrát kličkovaná, ale otevřená a korektní hra.

Problém je, že dlouhá léta nehraje otevřenou a korektní hru Rusko s námi.

Rusové jsou hrdý národ a akceptují, že je někdo někam přizve nebo ne. To, co ale asi těžko skousnou, je, že je někdo nejdřív přizve a pak jen tak vyhodí. To je urážlivé. Je to cesta, která povede k dalšímu zhoršení vztahů s Ruskem.

Je úplně jedno, co je či není urážlivé v případě někoho, kdo je schopen na našem území provést teroristický čin a ještě vyhrožovat sankcemi a dalšími opatřeními vůči nám, když byl jako strůjce teroristického činu zveřejněn. Takový partner pro výstavbu jaderné elektrárny je naprosto neakceptovatelný.

Problémy s tím mají všichni, ale třeba v Maďarsku jsou problémy Rosatomu extrémní.

Přičemž vyjádření je jinak v tom duchu, že Rusko je možný partner pro dostavbu jaderné elektrárny. Přesto poslední věta ale přitom celý obsah nakonec neguje a upozorňuje na obrovské technické, legislativní a logistické problémy při výstavbě elektrárny v Maďarsku pod taktovkou Rosatomu. Odhadované zpoždění dostavby je teď v rozmezí pět až deset let, přičemž spíš se zpoždění bude blížit k té vyšší hodnotě.
Sobota, 24. dubna 2021 - 08:51:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11283
Registrován: 4-2003
... někoho, kdo je schopen na našem území provést teroristický čin ...Přesto poslední věta ale přitom celý obsah nakonec neguje

Ten rozhovor byl otištěn 30. března, krátce poté co byl Míl odvolán z role vládního zmocněnce pro jadernou energetiku. A je to jenom kousek. Nicméně já tam žádnou negaci nevidím, jen je to potřeba číst pozorně.

Role toho vládního zmocněnce, resp. týmu lidí, nespočívá v tom že má říkat "kdo" se má vybrat, ale "jak" se má navrhnout design celého procesu výběru a stavby z vládní strany.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH