Diskuse » Železnice » Železniční uzel Praha (ŽUP) » Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 12. 4. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 12. 4. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 06. dubna 2021 - 22:23:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7181
Registrován: 9-2005
Na přeměně rezijek ČD na benefity skrz SJT se moc nepracuje.
Stabilizační příplatek je sprosté slovo hlavně pro nejvlivnější odborové organizace.
Jednu dobu byla jakási snaha lákat dojížděče na příplatky na dopravu (což já osobně považuji za zvrhlost, protože si myslím, že pro lidi je nejlepší mít práci blízko bydliště). Takže se to jevilo tak.b6e dojížděči do Prahy dostanou prachy navíc a Pražáci pracující v Praze budou mít stále stejně jako vesničané pracující na nádraží na vsi. Tož tak to chodí u ČD, SŽ a ČD Cargo.
Benefity na dovolené samozřejmě nějaké jsou. jsou poněkud zastarale komplikované, ale u SŽ se díky ADP podařilo dosáhnout toho, že je nemusíte čerpat 6 centrálního fondu skrz zájezdy a ubytování ČD travel, nýbrž skrz více vybraných cestovek, u příspěvků z fondů provozních jednotek se to liší. Někde z toho již několik let lze čerpat příspěvky na zájezd/ubytko kdekoliv od libovolné cestovky.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
balik
Úterý, 06. dubna 2021 - 22:51:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2536
Registrován: 11-2002
Ziki: ...teď to udělám podrobně a přesněji, protože vaše počty také moc nehrají. Správně je to 11 stanic (Dlouhá Třebová, Ústí nad Orlicí, Choceň, Zámrsk, Uhersko, Moravany, Kostěnice, Přelouč, Řečany nad Labem, Záboří nad Labem a Kolín) a řídí je 16 lidí (7 TD + 3 op. + 1 zál. + 5 PPV) pro oblast Kolín (dříve 13 lidí)...
Zdá se, že ani druhý pokus nevyšel [biggrin] , ale už to dešifrovali kolegové. Moje počty Vám nehrají, protože jste zřejmě omylem nepočítal žst. Lichkov, Těchonín, Jablonné, Letohrad, Lanšperk, ale počítáte jejich lidi?
Já jsem mezi těch 7TD zahrnoval: 141 Lichkov-Lanšperk, 112 Parník-Ústí, 122 Choceň-Uhersko, 124 Moravany-Kostěnice, 113 Přelouč-Záboří, 114 Kolín státní, 115 Kolín severní. 3 operátoři - se shodnem. 5 PPV = Lichkov, Ústí, Choceň, Pardubice, Kolín (v Kolíně počítám k sálu 4A jeden úvazek "Výpravčí PPV"; "Výpravčí PPV traťový" beru jako úvazek pro sál 4B; oba víme, že si obsluhu Kolína přebírají zároveň, neb jsou vzájemně zastupitelní, ale takto fungují pro oba sály).
Inu, jak Vám radí Asdf, ono sa to mení. (Kterýžto si může taky aktualizovat poznání [proud] ).

Podobně už se, myslím, sbližujeme v počtech pro oblast 4B [happy] , jen nám vzájemně hapruje obsazení PPV (já počítám 1 úvazek Kolín, 1 Běchovice, 1 Libeň, 1 Masna, 1 Kralupy; Vašeho šestého netuším). Zas musím já uznat Vám pohotovostního v Poříčanech s možností MO, možná počítáte i ranžírového v Libni (ten ale není PPV, dělá si trvale místí práci, která není řízena z CDP), pak bychom ve stejné logice měli zahrnout i peroňáka na Masaryčce.
Ad ...Dříve to samé řídilo 16 lidí. Bez operátorek je to sice 13 a 16 lidí, ale tím se sníží i dřívější počet a ten by tím pádem byl 12 a 13 lidí, což je stále méně než dnes... - s tím se nedá souhlasit, Vašemu číslu absolutně nerozumím, to nejde rozumně rozklíčovat. Když počítám nejposlednější fázi před přepojením - minimálně 2x DOZ v Holešovicích (a to ještě jen nedlouho předtím i obsazené Libčice, Roztoky, Bubeneč), z toho dnes zbyl TD217. Masna byli po spuštění ESy 2 na stavědle, ti jsou dnes na svém TD214,215 + přibyl 1 PPV (1 Dvorana byl a zůstává beze změny). V Libni byli 3, dnes na CDP 1 TD213 + na věži jsou 2 (z toho 1 PPV). Běchovice byly až do konce obsazeny dvoumužně, z toho je dnes 1 TD222 + 1 PPV. Úvaly, Brod, Poříčany, Pečky, Velim možná těsně před přepojením končily v jednočlenném obsazení? (= 5, už si nejsem jistý; každopádně celé věky předtím, vzhledem k intenzitám, byly všechny obsazeny 2 výpravčími ve směně = 10), dnes jsou z toho na CDP 3 lidi TD211,221,212 + 1 PPV v Kolíně + 1 Poříčany. Tady prostě k navýšení nedošlo.

[vypravci] No, nechci už vyvolávat malicherný flame pro každou drobnost. Snad se nakonec i vnější pozorovatelé dobírají k závěru, že v rámci rozdaných karet (někdo kdysi koncepčně rozsekl, že systém bude vypadat takhle; to už neřeším, už je nainvestováno) je to rozloženo a řízeno celkem racionálně. V metropolitních oblastech s přečerpanou kapacitou jsou lidi opravdu potřeba a není zde nějaká markantní personální úspora, zato na periferiích znatelná. Získali jsme oproti předchozímu stavu nové možnosti (jištění z PPV, zastupitelnost pozic na sále), přehled nad oblastí, kvalita řízení, okruhování, vzájemná komunikace (a většina benefitů se projevuje tím víc, jak se systém postupně přibližuje zamýšlenému "cílovému stavu" - přestože i ten se za pochodu dále mění).
A od čeho zde vznikla původní polemika - že ve skutečnosti žádná pozice na sále není odpočinková, má-li za to někdo sednout a rutinně všechno zvládat, byť se zdálky mohlo jevit snadné. Uzel má své vlastní "disciplíny" (čekací doby, obraty a přistavování souprav, objíždění, kapacita zhlaví a jeho paralelní využívání nebo naopak blokování kolizními odvraty a neprofilovými styky, zpravování, vlaky z místa, do kopce, přes stahovačky, obsazování kolejí v čase, posuny proti modré, vybavování závěrů, specifika číslování vlaku při výjezdu z ranžíru, atd.), trať taky není žádná sranda (řízení sledu při velkých rozdílech rychlostí mezi vlaky, využití kapacity protisměrnými jízdami, zvlášť na trojkolejce, pomalé uhýbání do předjízdných, komplikace s prodlouženými závěry/prokluzy v nácestných stanicích,...). A u všech pak přejezdy, bezpečnostní štítky, poruchy, rozpory v informačních systémech, zdůvodňování v PA, apod. Na co si člověk v samostatné stanici šáhl párkrát za uherák, to tady mají rutinně v každé směně pořád někde (plánované/neplánované výluky, PMD, příkazy elektro,...). Pod tímto zorným úhlem délka pravidelného předávání na PPV v uzlu na +- 2 hodiny pro udržení praxe je, myslím si, oboustranně naprosto adekvátní [pro dispečera odedřít 10 hodin je pořád zátěž (v tom na denní směně obě špičky, na noční výjezdy/odstavy souprav+depa, hraní s vagónky), pro kolegu na PPV užitečná praxe, díky níž si udržuje přehled a je při mimořádnostech schopen v dobré kondici bez problémů zaskočit. Na trati, pokud vím, bylo zvykem přebírat z PPV postupně jednotlivým dispečerům alespoň půlhodinové přestávky na jídlo a oddech, což bych pokládal za naprosté minimum, to jim snad ani tady nikdo nebude upírat].
Podle mého názoru produktivita práce u řízení provozu (v jiných segmentech to tak neznám) na hlavních tazích centralizovaně z CDP zaznamenala brutální skok oproti "rozdrobené" minulosti. [Poslední drobný podotek na účet poznámky pana Vhd_sl ohledně malého množství moravských úseků s velmi intenzivní dopravou ve srovnání s Prahou - tady bych si dovolil spoludiskutéra podezírat, že přes kopečky úplně nedohlíží aktuální data posledních let. Jistě jsou novější údaje, sám mám v paměti z pentlogramu 2019 (takovéto "x-tý decil", průměr nejzprůměrovanější) u takových Olomoucí, Prosenic, Hranic čáry v barvě intenzit nad 450 denně, to je dost; metropolitní "tramvaje" v oblastech Brno, Ostrava, Olomouc myslím snesou srovnání, dtto vytížení a specifické problémy na přechodech Petrovice, Břeclav - s Děčínem hrají srovnatelnou ligu].
Úterý, 06. dubna 2021 - 22:52:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 573
Registrován: 7-2017
Qěcy: Díky za info. Takže asi nejslabším článkem je ta nutnost dojíždění, pokud se výpravčí z dálkově řízené stanice chce stát traťovým dispečerem, nezbývá mu nic jiného. Možná by v rámci výchovy nového kádru nebylo od věci podporovat bydlení mladých adeptů, kteří ještě nemají závazky někde jinde, v Praze nebo středních Čechách (samozřejmě taky v Přerově). Navíc by nebylo od věci více propagovat vznik a budoucnost RDP, z různých stran je slyšet o CDP a PPV, ale o RDP ticho po pěšině...
Úterý, 06. dubna 2021 - 23:03:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10039
Registrován: 5-2007
Ziki: Čo som pochopil, tak ani ISOŘ za to nemohol, chyba bola ešte vyššie.

Vxy: Keď to skúsim priblížiť, tak pred nejakou dobou bolo zrušené vydávanie výmenných súborov pre zmeny GVD. Takže po zmene GVD musí prísť nový JŘ pre vlak nejakým spôsobom online. Neprišiel. Väčšie podrobnosti už asi nie je vhodné uvádzať verejne.

balik: Ja poznanie CDP nemám, ja som tam bol 3x v živote (raz v PV, 2x v AB). [proud]
Úterý, 06. dubna 2021 - 23:59:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 10-2007
S Lichkovem jsem nepočítal, protože to by byl další člověk na PPV navíc a nikoliv 15, ale 16 stanic. A tam se koneckonců s přepojením nic nezměnilo, protože před přepojením to řídili dva lidi (Letohrad a Lichkov) a nyní také.
V Kolíně jsou ty dispečeři celkem tři (minimálně nyní přihlášeni).
V Libni jsou oba dispečeři evidování minimálně na úrovni PA jako PPV.
Když si spočítáte počet výpravčích před připojením (kromě Libně, kde v DK byli jen dva), které jste psal tak mi vychází 13 přesně jak píšu. To že to nevychází je tím, že vám chybí např. Kralupy, záložní dispečer a nesoulad Libně. Tedy rozdíl třech lidí jak jsem uváděl.
Středa, 07. dubna 2021 - 07:29:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4485
Registrován: 11-2008
ad Ziki: Musíte porovnávat stav výpravčích před zahájením budování "dálkového řízení" z CDP a po jeho plném přepojení. A ne jen těsně před přepojením posledního úseku. [andel] Tak například ten Lichkov - Ústí. Tam nebyl výpravčí jen v Lichkově a Letohradě. Ale ještě v Lanšperku, Jabloném, Těchoníně. Takže tam bylo 5 stanic , to je 5 výpravčích ( v Letohradě ještě 1 laufka ). Nyní ten samý úsek řídí 1 TD + 1 PPV v Lichkově. Takže místo 6 výpravčích dneska jen 2 [andel]........ Na PPV Kolín je pro sál 4A jen jeden výpravčí pro žst Kolín. Další je pro sál 4B a stanice Velim - Úvaly. ................Zase vám to nějak nevychází .....[vypravci]
Středa, 07. dubna 2021 - 07:55:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4486
Registrován: 11-2008
Ziki:
"Qěci: Chápu, že velké uzly vyžadují větší personální obsazení a vůbec nepochybuji o tom, že by v Radotíně, Libni nebo Malešicích neměli být dva výpravčí. Ovšem na druhou stanu, který výpravčí na trati má např. dvě placené hodiny na oběd jako například na CDP Praha. Zkuste si na ty sály přijít v poledne. Sedí tam jeden člověk na sále. A jak to dělají na CDP Přerov, že tam nemusí mít skoro všechny stanice a PPV obsazené?"
Protože CDP Přerov má jinou koncepci PPV. Tam, když je potřeba převzít nějakou stanici na řízení pohotovostním výpravčím, tak ten musí vzít auto a do té stanice fyzicky zajet. U CDP Praha nikam jezdit nemusí a příslušnou stanici převezme na řízení přímo ze sídla PPV, kde sedí. ... Například žst Záboří n/L. si převezme pohotovostní výpravčí z PPV Pardubice a nikam jezdit nemusí. ....... A proto na CDP Přerov musí na tom sále pořád někdo sedět, protože se malé stanice nedají jinak "dálkově" řídit............Navíc na CDP jednotlivá pracoviště ( i v Přerově )jsou vzájemně zastupitelná, takže případný "návštěvník" na sále CDP ( například exkurze a podobně ), když vidí prázdné křeslo u nějakého postu, si může myslet, že ten úsek řídí nějaké PPV, ale on ho může řídit kolega z jiného postu, kterému to dotyčný předal, když například šel na oběd, nebo WC. ..[happy]..........Navíc koncepce CDP Praha má tu výhodu, že v případě nějaké opravdu mimořádné situace ( například požár ), kdy by bylo potřeba objekt CDP evakuovat, řízení plně převezmou PPV a provoz by byl plně zachován ( pouze s minimálním omezením ). Ale stát se to na CDP Přerov, tak vše stojí, protože nácestné stanice by neměl kdo ovládat. [andel]
Středa, 07. dubna 2021 - 07:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 10-2007
V Jabloném a Těchoníně už není výpravčí od toho co se ta trať elektrifikovala tedy v roce 2009. V Lanšperku skončil výpravčí, když se dodělal Letohrad, takže v době připojování už byl jen v Letohradě. Srovnával jsem stav před přepojením a po připojení k CDP.
V tom Kolíně jsou podle vás dva výpravčí se třemi jmény a obsluhují tři GTN. To je nějaké divné.
Středa, 07. dubna 2021 - 08:50:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4488
Registrován: 11-2008
V Kolíně výpravčí na PPV slouží pro řízení dvou úseků. Pro sál 4A a pro sál 4B. A to vždy střídavě. Najednou pro oba nemohou. Když výpravčí PPV Kolín zastupují TD ze sále 4A, tak současně nemohou zastupovat TD na sále 4B. Tedy po technické stránce by to teoreticky asi šlo, ale v provozu se to nepoužívá. Takže když chcete srovnávat počty lidí pro nějaký ůsek, tak to musíte rozdělit ...... A ten Těchonín a Jabloné ? Dálkovina se dělá postupně a už od začátku se počítalo s tím, že celá trať bude řízena z jednoho místa. ... Tak to počítejte objektivně. K úsporám výpravčích došlo a to k dost velkým. Ještě před cca 2 - 3 roky, než se zrušil výpravčí v Lanšperku a Letohradě, měl PO Česká Třebová ve svém obvodu ( do kterého Letohrad a Lanšperk patří ) podstav 19 výpravčích. Takže přepojením na CDP ušetřil nejméně 10 výpravčích.[vypravci]
Středa, 07. dubna 2021 - 09:15:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4489
Registrován: 11-2008
ad balík:Poslal jsem vám soukromou zprávu přes "seznam uživatelů" v K reportu.[vypravci]
Středa, 07. dubna 2021 - 09:35:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7183
Registrován: 9-2005
Ona se ta věc má asi tak: na malých dálkařinách se napočítá cca optimální počet obsluhujících. Tím se ušetří lidi, na vytížených a přetížených úsecích v procentech, na ostatních v desítkách procent (jen výpravčí) až stovkách (i se signality a podobně). A když se ty malé dálkařiny přepojí do CDP, tak už se ušetří minimum lidí. To si asi Ziki neuvědomuje. Příklady (zapojení Mirošovky, Pl-Chu, Pacifiku, Semmeringu a Rudenky do CDP, Příbramky z Březnice do Berouna(?)), dále třeba "dvojstanic" na trati 221 do CDP.
A jinak nezáleží jen na počtu vlaků. Když bude valit 300 vlaků v každém směru po 200 km dlouhé dvojkolejce rovnoběžným GVD, tak to uřídí jeden dispečer se zavřenýma očima (jak v metru). Nejpřiléhavější je asi počet reálných kolizních cest k řešení (plus mimořádnosti).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 07. dubna 2021 - 11:55:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24215
Registrován: 5-2002
Q: A když se ty malé dálkařiny přepojí do CDP, tak už se ušetří minimum lidí.
Z těch opravdu činných ano, ale zálohy se dají částečně sdílet (kupříkladu je celkem nepravděpodobné, že průjem dostanou všichni dispečeři CDP najednou).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 07. dubna 2021 - 13:00:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7184
Registrován: 9-2005
Hajnej: to jo. Ovšem pravidelné pauzy se nečerpají v průběhu celé směny, ale podle nějakých pravidel a smysluplnosti (u začátku a konce směny asi ne, že).
Další problém je potřeba seznání. To podle mne nelze zrušit v současné situaci vývoje ASVC a ETCS (a nejspíš ani s dokonalým ASVC). Takže běžné je mít seznání na 1 až 3 posty a někdo i víc. Pro laiky: rozhodně tedy nepůjde řídit odkudkoliv cokoliv kýmkoliv.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 07. dubna 2021 - 16:53:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81
Registrován: 8-2010
Už skoro týden stará fotka odvozu starých pražců zpod mostu na Moskevské.
Středa, 07. dubna 2021 - 20:07:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3208
Registrován: 7-2006
V tom Kolíně jsou podle vás dva výpravčí se třemi jmény a obsluhují tři GTN. To je nějaké divné.

V Kolíně na PPV jsou DVA výpravčí .. v Kolíně na CDP sedí také jen DVA TD .. Co kde je přihlášeno nám není známo .. ale takto to jest .. [vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Středa, 07. dubna 2021 - 21:49:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 574
Registrován: 7-2017
No moment, já před pár roky četl, že v Kolíně byli přes den ve směně čtyři výpravčí, takže jestli po přepojení na DOZ jsou dva v na CDP a dva na PPV, tak kde jsou ty proklamované úspory ??? To mi hlava fakt nebere [nene]
balik
Středa, 07. dubna 2021 - 22:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2537
Registrován: 11-2002
(Spíš pro ostatní, aby si udělali obrázek o spolehlivosti údajů od některých spoluřečníků) [kecal] :

...Když si spočítáte počet výpravčích před připojením (kromě Libně, kde v DK byli jen dva)...
V Libni byli na věži před přepojením TŘI výpravčí. [vypravci][vypravci][vypravci]

...V Libni jsou oba dispečeři evidování minimálně na úrovni PA jako PPV...
Dispečer, který řídí Libeň z CDP, je JEDEN. [andel]
Výpravčí, kteří sedí v Libni na věži, jsou DVA [vypravci][vypravci] a z nich pouze JEDEN si přebírá obsluhu stanice (od dispečera z CDP k sobě na PPV); kromě toho má celodenně své další povinnosti. Druhý výpravčí si dělá celý den práci ve svém obvodu (v ranžíru) bez ohledu na to, zda je zbytek stanice řízen z CDP nebo z PPV.

Co má Ziki přihlášeno v GTN a co mu běhá ve spořiči [masinka][tramvaj] , je mi fuk. [satan]
zOboru
Středa, 07. dubna 2021 - 23:06:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 314
Registrován: 7-2018
Nezapomínejte, že s PPV máte okamžitou možnost převzetí řízení z druhého místa pracovníkem, který má vedle toho ještě další (svou hlavní) pracovní náplň (není držen jen kvůli tomu). To přináší větší dostupnost a spolehlivost, ať se děje cokoliv, neboť lze kdykoliv řízení převzít z opačné strany člověkem, který je ve službě a není potřeba čekat, než se podaří někoho sehnat a než se tam dotyčný dopraví. Těžko se to srovnává, neboť tato možnost při řízení v místě nebyla (pokud se člověku udělalo špatně, musel jej někdo vystřídat), dotyčný by někde seděl tak jako tak (možná s omezenou pracovní dobou) a přestože se může zdát jako luxus, při prvním problému se sama rychle zaplatí - železnice patří mezi kritickou infrastrukturu státu.

Aby pohotovostní pracovník nevypadl ze cviku, v době dopravního sedla si službu na chvíli přebírá a ti po zbytek dne plně vytížení dispečeři pak mají v ten okamžik možnost si alespoň v klidu dojít na oběd - na přestávku na jídlo a oddech má každý zaměstnanec nárok ze zákona a jejich obvod je v tu dobu "v dobrých rukách".
Středa, 07. dubna 2021 - 23:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4491
Registrován: 11-2008
Úspora výpravčích se musí brát za určitý úsek a né jen za jednu stanici. Například Přelouč - Řečany - Záboří : Dříve ( cca před více jak 10 lety ) 6 výpravčích, potom po zavedení JOP a GTN 4 výpravčí a nakonec po přepojení na CDP to ovládá 1 TD. ........ Pardubice až Choceň dříve 10 výpravčích a až se přepojí Pardubice na CDP tak to budou řídit 4 možná jen 3 TD + 2 na PPV. [andel][vypravci]
Středa, 07. dubna 2021 - 23:25:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 236
Registrován: 10-2007
balik:
"(Spíš pro ostatní, aby si udělali obrázek o spolehlivosti údajů od některých spoluřečníků) [kecal] :

...Když si spočítáte počet výpravčích před připojením (kromě Libně, kde v DK byli jen dva)...
V Libni byli na věži před přepojením TŘI výpravčí. [vypravci][vypravci][vypravci]

...V Libni jsou oba dispečeři evidování minimálně na úrovni PA jako PPV...
Dispečer, který řídí Libeň z CDP, je JEDEN. [andel]
Výpravčí, kteří sedí v Libni na věži, jsou DVA [vypravci][vypravci] a z nich pouze JEDEN si přebírá obsluhu stanice (od dispečera z CDP k sobě na PPV); kromě toho má celodenně své další povinnosti. Druhý výpravčí si dělá celý den práci ve svém obvodu (v ranžíru) bez ohledu na to, zda je zbytek stanice řízen z CDP nebo z PPV.

Co má Ziki přihlášeno v GTN a co mu běhá ve spořiči [masinka][tramvaj] , je mi fuk. [satan]"

Dobrá, i když tedy vezmeme, že tedy v tom Kolíně a Libni jen porušují provozní řád a po ukončení služby se neodhlašují z PA tak jak mají (to možná vysvětlují slova je mi to fuk) a je tam tedy po dvou výpravčích, tak je to i tak celkem pro oba sály nárůst o 3 lidi.
Ten argument, že tím jste připraveni na požár celého CDP budiž, ale pak nechápu ten brek o nedostatku lidí. Buď jich mám dost a vytvářím takové řešení, které ošetří něco co nastane jednou za 50 let a nebo je nemám a nejprve si ošetřím to co potřebuji pro provoz a na 50 leté zálohy se dostane až potom. Takže opět za to nemůže centralizace, ale špatná koncepce.

Výpravčíxy:
"Tak to počítejte objektivně. K úsporám výpravčích došlo a to k dost velkým. Ještě před cca 2 - 3 roky, než se zrušil výpravčí v Lanšperku a Letohradě, měl PO Česká Třebová ve svém obvodu ( do kterého Letohrad a Lanšperk patří ) podstav 19 výpravčích. Takže přepojením na CDP ušetřil nejméně 10 výpravčích.[vypravci]"

Každý asi mluví o jiném pojmu. Já mluvím o přepojení na CDP a vy o modernizaci. Stejně jako jsem v Povrlech neušetřil výpravčího přepunutím do CDP (protože se to do budoucna plánuje), ale přepnutím do Děčína, tak jsem výpravčího v Jablonném ušetřil přepnutím do Lichkova, nikoliv do CDP.
Středa, 07. dubna 2021 - 23:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 10-2007
Qěcy:
"Ona se ta věc má asi tak: na malých dálkařinách se napočítá cca optimální počet obsluhujících. Tím se ušetří lidi, na vytížených a přetížených úsecích v procentech, na ostatních v desítkách procent (jen výpravčí) až stovkách (i se signality a podobně). A když se ty malé dálkařiny přepojí do CDP, tak už se ušetří minimum lidí. To si asi Ziki neuvědomuje. Příklady (zapojení Mirošovky, Pl-Chu, Pacifiku, Semmeringu a Rudenky do CDP, Příbramky z Březnice do Berouna(?)), dále třeba "dvojstanic" na trati 221 do CDP. "

Toto je jasné, že se počet sníží nepatrně nebo vůbec. Je ale divné pokud se zvýší.
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 05:42:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7185
Registrován: 9-2005
Pokud myslíš Libeň- Velim, tak věz, že od doby releovek do nynějška se brutálně navýšil počet vlaků a v Libni ještě počet vlaků Malešice - Holešovice, brutální nárůst obsluh depa v Libni a také řadících prací v ranžíru. odhaduji že ta Libeň má nárůst výkonů o vysoké desítky procent až stovky. A k tomu odpovídající počet kolizních cest narostl také nejméně o 100 %. A i kdybys vzal jen nárůst výkonů a kolizních cest mezi plnohodnotným GVD před modernizací Libně a dnešním bezcovidovym GVD budeš na desítkách procent.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 06:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7186
Registrován: 9-2005
Ale dyť tady nikdo, kromě Zikiho, nemluví o šetření lidí přepojováním do CDP! Šetří se dálkovým řízením odkudkoliv. Do CDP se to přepojuje z jiných důvodů. Patří tam lepší přehled a organizování dopravy, možná ASJC, podstatně lepší a větší možnost řízení ze zálohy na rychlejší komunikace osobně než přes telefony.
Nechápu, co tu furt točíš za nesmysly, Ziki. Ať ti to vysvětlí ředitel CDP.
Balikovi to je fuk proto, protože na CDP Praha nepracuje.
Další lidi je možno ušetřit až s plně automatickým ASJC, které možná někdy AŽD dotáhne do konce. Ale jestli v cíli bude ASJC fungovat tak, že všechny konflikty a priority bude zadávat TD, tak se neušetří nic, protože místo klikání v JOP bude klikat v GEK, nebo jaxetomenuje. Navíc ruční řízení priorit a konfliktů místo ručního řízení JOPky nejen mně přijde podstatně náročnější na představivost a pravděpodobně nebude ve stejných výkonech fungovat, protože to obsluha nezvládne. Kór když v tom bude nově ETCS se svými úplnými závěry dlouhými různý počet oddílů a neviditelnými na monitoru před ksichtem TD.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 07:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24220
Registrován: 5-2002
Q: Do CDP se to přepojuje z jiných důvodů.
Na to jsem už narážel v poznámce, že kromě kvantity človíčků je taky potřeba srovnávat i dosaženou kvalitu řízení...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 09:07:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3209
Registrován: 7-2006
já před pár roky četl, že v Kolíně byli přes den ve směně čtyři výpravčí

Ano ještě na Ús /starém/ na releovce byli 4 +1 /státní,sever + 2x panel + 1 zátěž/ .. v nové budově po reko to chvilku bylo také tak a poté 3 výpravčí .. a pak se odcházelo do Phy,kde jsou 2 TD a na PPV 2 výpravčí ..
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
ridic_vlaku
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 11:02:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 5-2019
Ovšem pravidelné pauzy se nečerpají v průběhu celé směny, ale podle nějakých pravidel a smysluplnosti (u začátku a konce směny asi ne, že).

Tak to jste ovšem nezažil turnusy ČD. Na vlastní kůži jsem okusil směnu téměř začínající přestávkou na oddech - nahlásit se ve 4 ráno strojmistrovi, oběhnout osmsetdesítku a na 30 minut zalehnout na pryčnu... :-)
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 11:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7188
Registrován: 9-2005
Nezažil a taky proto bych v takových úchyláckých turnusech pracovat nechtěl.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 18:00:41  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16996
Registrován: 11-2005
Balik: příspěvek 2536:
Stav se, podepíšu se pod to [ok].
Sobota, 10. dubna 2021 - 22:29:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 242
Registrován: 7-2013
Dopravní uzel Čakovice část 1


Sobota, 10. dubna 2021 - 22:35:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 243
Registrován: 7-2013
Dopravní uzel Čakovice část 2


Neděle, 11. dubna 2021 - 08:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7191
Registrován: 9-2005
DUČ: samodomo výstavba sotoušské drážky. Traťovou rychlost odhaduji na 10 km/h.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 11. dubna 2021 - 08:58:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12313
Registrován: 4-2003
Qěcy:samodomo výstavba sotoušské drážky. Traťovou rychlost odhaduji na 10 km/h.

Šotoušská dráha asi ano, ale samodomo výstavba určitě ne [nene]. Pracuje se i v areálu bývalého cukrovaru, hodím sem během dneška fotky, sice přes týden staré, ale to snad nevadí. Pracuje se totiž i na konci koleje u rybníčků, kde se je vybagrováno, složeny nové pražce (nikoliv výzisk) a nejspíš se připravuje výstavba nástupiště zastávky.

Osobně bych raději, kdyby vznikla zastávka zde https://en.mapy.cz/s/luzetaduro , ovšem to jak známo závisí na aktivitě Správy železnic a hlavně zdvoukolejnění úseku Čakovice - Měšice. Jenže to nenastane v nejbližších deseti letech (spíš v lepším případě tak za patnáct až dvacet let [crazy]), takže se jde formou osobní dopravy na cukrovarské vlečce. Logické protažení S34 do Neratovic tedy po dobu životnosti Mravenců nehrozí [nene].
Neděle, 11. dubna 2021 - 09:20:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4445
Registrován: 12-2007
Bram: Ale dle mapy by ta zastávka byla dále od zástavby. Jinak kdy má být spuštěn provoz té šotoušské dráhy?
Skeeve
Neděle, 11. dubna 2021 - 09:42:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 280
Registrován: 5-2002
Zdravím,
snažím se v těch hádkách výše vyznat, ale moc mi to nejde. Můžete mi prosím říct, kolik je fyzických výpravčích ve stanicích mezi Prahou a Pardubicemi? Tj. nesedí v CDP.
Neděle, 11. dubna 2021 - 09:57:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4593
Registrován: 5-2004
Jestli dobře chápu, tak jen ti dva v Kolíně? Dle mapy je to komplet v DOZ.
Neděle, 11. dubna 2021 - 10:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7193
Registrován: 9-2005
Samodomo výstavba, tak to vypadá podle vonschizovych fotek. Vyhrabou jen to nejnutnější, odvodnění neřeší. Opět zdůrazňuji na pohled. Odvodnění tam třeba je funkční. Tohle si budu muset projet nějakým šotovozidlem, protože mi to prostředí připadá opravdu ujetý.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Garfield
Neděle, 11. dubna 2021 - 10:54:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13312
Registrován: 10-2004
Pár stožárů, které už neplní svoji funkci.


Z VVN Malešice - Jih už stojí jenom pár posledních stožárů.
Neděle, 11. dubna 2021 - 17:25:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 575
Registrován: 7-2017
Čakovice jsou samodomo výstavba, protože v dnešní době zřizovat asfaltový přejezd je neskutečná prasárna [crazy]

Ale stejně jim tak trochu fandím...
Quex
Neděle, 11. dubna 2021 - 18:41:10  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8197
Registrován: 5-2002
Tak mi to dnes nedalo a vyrazil jsem to omrknout na kole. Zajímavé je, že se dokonce už pracuje ve šturcu, kde má být asi ta budoucí zastávka. Nicméně v samotném areálu cukrovaru, pardon, dnes Průmyslového areálu Cukrovarská 33, to pořád vypadá tak, jak jsem vyfotil. Taky by mě zajímala ta cestovní rychlost, přes cukrovar tak 10 km/h a až to vyrazí z vrat na ulici, tak leda tak krokem.


"...bude potřeba zvládnout zákony po našem..."
Neděle, 11. dubna 2021 - 20:15:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3211
Registrován: 7-2006
Můžete mi prosím říct, kolik je fyzických výpravčích ve stanicích mezi Prahou a Pardubicemi?

5 - Li 1x;Běchov. 1x; Poříčany 1x /nepřebírají službu/;Kolín 2x ....pak až Pardubice ...[vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Quex
Neděle, 11. dubna 2021 - 23:29:51  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8198
Registrován: 5-2002
Ostatně články jsou k tomu tady:
https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/vlak-cakovice-vlecka-mrave nec-sidliste-cukrovar-park.html
https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/cakovice-verejna-soutez-vl ecka-vlaky-s34-praha-administrativni-chyba.html

Sice se tam něco píše o "změnách zabezpečovacího systému", ovšem vlečka je teď zaústěná do stanice úvratí přes předávací koleje, takže jakýkoliv odjezd směr Praha vyžaduje dvojí úvrať. Tudíž pokud by to vůbec mělo smysluplně fungovat, muselo by se tam předělat nějaké přímé kolejové napojení do dopravní koleje, což asi nebude moc nízkonákladové a hlavně to nebude věc městské části, jak článek vyznívá.
"...bude potřeba zvládnout zákony po našem..."
Quex
Neděle, 11. dubna 2021 - 23:43:58  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8199
Registrován: 5-2002
Z VVN Malešice - Jih už stojí jenom pár posledních stožárů.

Vzali to v Praze všechno celkem rychle.[sad] Při podrobném průzkumu těch ležících stožárů jsou krásně vidět stopy po zavěšení původních izolátorů (vyměněny někdy kolem roku 1975, tj. cca v polovině životnosti) a taky původní světle šedý nátěr. Zajímavé je, že z loňské likvidace vlastně téhož vedení mezi TR Sever a TR Vysočany zůstalo stát pořád torzo plně vystrojené izolátory a vodiči, vlastně takové dva izolované úseky, z nichž ten severní končí západně od Ďáblic, v bývalém lomovém bodu a ten jižní končí na Klíčově, kousek pod garážemi. Přetrvávající existence je (nejen) mně záhadou, nejspíš jsou za tím nějaké právní důvody (?) jako udržování existujícího věcného břemena a ochranného pásma. Nicméně ani to moc nedává smysl, protože ta neustále avizovaná rekonstrukce a nahrazení toho druhého paralelního vedení z roku 1973 novým dvojvedením 110 kV vlastně půjde stejně jinudy, v jeho stávající trase, ta historická trasa už je pochopitelně ze hry.
"...bude potřeba zvládnout zákony po našem..."
Pondělí, 12. dubna 2021 - 00:50:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10059
Registrován: 5-2007
Quex: Podľa plánkov a fotomapy existuje bezúvraťová cesta z vlečky na 2SK cez koľaj 6 a výhybku 113.
Pondělí, 12. dubna 2021 - 06:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12317
Registrován: 4-2003
Quex:Sice se tam něco píše o "změnách zabezpečovacího systému", ovšem vlečka je teď zaústěná do stanice úvratí přes předávací koleje, takže jakýkoliv odjezd směr Praha vyžaduje dvojí úvrať.

Nevyžaduje. Nevím, proč jsi si to neprohlédl pořádně, když už jsi tam včera byl. Ostatně už o tom píše i Asdf.
Pondělí, 12. dubna 2021 - 06:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12318
Registrován: 4-2003
Quex:Nicméně ani to moc nedává smysl, protože ta neustále avizovaná rekonstrukce a nahrazení toho druhého paralelního vedení z roku 1973 novým dvojvedením 110 kV vlastně půjde stejně jinudy, v jeho stávající trase, ta historická trasa už je pochopitelně ze hry.

To bude asi nejspíš tím, že se nahrazuje pouze zrušený střední úsek přes park Přátelství a ďáblický hřbitov. Patrně bude tento úsek https://en.mapy.cz/s/melanusona v podobě 4 x 110 kV, ostatně krátký úsek https://en.mapy.cz/s/losetekezu je již na přestavbu na 4 x 110 kV delší dobu připraven. Oba zachované krajní úseky tak nejspíš budou opět propojeny.
Pondělí, 12. dubna 2021 - 08:36:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7197
Registrován: 9-2005
Šotoelektriku odstěhujte do Elektrizace tratí, tam už tyhle diskuse byly. Ať je to pohromadě.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Quex
Pondělí, 12. dubna 2021 - 09:16:25  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8200
Registrován: 5-2002
Podľa plánkov a fotomapy existuje bezúvraťová cesta z vlečky na 2SK cez koľaj 6 a výhybku 113.

Jo jo, pravda, dá se odjet i přímo, teď se na to dívám... Nicméně předělání SZZ to bude vyžadovat tak jako tak.

Oba zachované krajní úseky tak nejspíš budou opět propojeny.

Vypadá to tak, ale postavit nové vedení a naroubovat ho z obou stran na vedení z roku 1928 mi příliš nedává smysl. Takže to nejspíš stejně zlikvidují při té výstavbě, kde se vymění "stožár za stožár" a proto to tam zatím čeká z těch důvodů, které jsem popsal.
"...bude potřeba zvládnout zákony po našem..."
Pondělí, 12. dubna 2021 - 09:46:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12321
Registrován: 4-2003
Quex:Vypadá to tak, ale postavit nové vedení a naroubovat ho z obou stran na vedení z roku 1928 mi příliš nedává smysl.

Ale dělá se to tak i v jiných případech. Nedaleko mého bydliště naroubovali před lety nové vedení na vedení z cca roku 1970. Ostatně i vedení z Ervěnic do Prahy s mnoha původními stožáry stále funguje, jen se sem tam vymění stožáry, pokud je třeba nějaká úprava trasy (například kvůli výstavbě silnic, či zástavbě).


Jo jo, pravda, dá se odjet i přímo, teď se na to dívám... Nicméně předělání SZZ to bude vyžadovat tak jako tak.

Tak z koleje č. 2 u staniční budovy v Čakovicích se dá pouze odjet jak na Měšice, tak na Satalice, vjezdy tam postavit nejdou. Takže pokud se upraví uzamčení výhybek v kolejišti, tak odjet od cukrovaru na čtyřicet a volno na koleji č. 2 do Satalic půjde již se současným zabezpečovacím zařízením. Opačně od Satalic do cukrovaru by se jezdilo na přivolávací návěst. Ovšem jak bude zabezpečen přejezd v Cukrovarské ulici, tak to mi není známo. Jsem zvědav, zda by prošla low cost varianta, kdy by si po zastavení na vlečce u nástupiště na opačné straně čakovické nádražní budovy vlak od Prahy počkal na odjezd do cukrovaru do té doby, než by došlo k aktivaci PZS na přejezdu, který by kryl například přejezdník. Při odjezdu z cukrovaru to samé. Ovšem řidiči na Cukrovarské ulici asi z tohoto řešení budou mít pěkné osypky...
Quex
Pondělí, 12. dubna 2021 - 10:00:47  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8201
Registrován: 5-2002
Ovšem jak bude zabezpečen přejezd v Cukrovarské ulici, tak to mi není známo

To je asi ta největší záhada toho všeho, protože si nedovedu představit, jak to najednou vyrazí z vrat na ulici, a to několikrát denně.[lol] V 90. letech, když už zůstal jen ten jediný přejezd a místní rosnička vozila občas zátěž pro Calofrig na novou vlečku, tak to kryl posunovač s praporkem, ale to je pochopitelně nepoužitelné.
"...bude potřeba zvládnout zákony po našem..."
Pondělí, 12. dubna 2021 - 10:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 244
Registrován: 7-2013
Ovšem řidiči na Cukrovarské ulici asi z tohoto řešení budou mít pěkné osypky...

Řidiči mají na Cukrovarské osypky už nyní. Cukrovarská je totiž de facto jediná dopravní tepna, která dovoluje průjezd osobní dopravy z Čakovic, Miškovic a velké části Třeboradic z MČ směrem do centra. Na této trase se obousměrně nachází i místní "points of interest" – obchodní centra Letňany a Čakovice a obchody (Lidl Čakovice). Navíc tudy jezdí asi 356 linek MHD. Stačí, když spadnou šraňky na stávajícím přejezdu a v dopravní špičce je rázem zácpa až k nadjezdu přes Cínoveckou/D8 a ke kruhovému objezdu na Veselská/Tupolevova.

Dopravní napojení neustále se rozvíjející a rozrůstající čtvrti je naprosto příšerné. Druhý přejezd u cukrovaru bude takovou třešinkou na dortu v tomto místě. [jidlo]
Bkp
Pondělí, 12. dubna 2021 - 12:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8629
Registrován: 8-2003
Největší záhada je, k čemu to vlastně bude dobré. Zdržení všeho možného na přejezdu kvůli dopravnímu prostředku s marginálním významem je fakt terno.
Pondělí, 12. dubna 2021 - 12:48:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1564
Registrován: 10-2011
https://www.youtube.com/watch?v=Vrb-vRIVoDc
Přidávám video o optimalizaci jedné tratě. Nikde ani slovo o náhradě nejfrekventovanějších přejezdů (Mstětice, Zeleneč, Horní Počernice) Ptám se, jestli budou všechny přejezdy zachovány. Pokud ano, čumím jak puk... [coze]
Pondělí, 12. dubna 2021 - 13:01:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7107
Registrován: 8-2006
Ve Mstěticích by měl být silniční most, v Zelenči má být sice podchod, ale přejezd asi zůstane.[uhoh] No a v HoPo si nějak neumím představit, co by a jak by to tam mělo vypadat místo přejezdu.[sad]
Pondělí, 12. dubna 2021 - 13:36:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7198
Registrován: 9-2005
Ulice Bystrá půjde po modernizaci tratě do podjezdu. Pochybuju, že se to ještě nějak zvrtne a půjde do podjezdu při modernizaci.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 12. dubna 2021 - 17:38:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16346
Registrován: 6-2003
PRAHA CHYSTÁ SOUTĚŽ NA DOPRAVCE 7 NOVÝCH ELEKTRICKÝCH JEDNOTEK PRO MĚSTSKÉ ŽELEZNIČNÍ LINKY S49 A S61
Pondělí, 12. dubna 2021 - 17:43:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7199
Registrován: 9-2005
Východní, střechou napojený, barák vysočanského nádražního soubudoví byl dnes rozdrcen bagrem. A probíhá trhání zbytků kolejí ÖNWB "trhačem PKP".

(Příspěvek byl editován uživatelem Qěcy.)
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Paul2no
Pondělí, 12. dubna 2021 - 17:45:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2343
Registrován: 11-2009
Poborskiii: požadavek na 240 míst mi přijde jako overkill. Arrivácká 845 nebo desiro je na tyhle linky kapacitně akorát.
Blanka
Pondělí, 12. dubna 2021 - 19:35:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1493
Registrován: 12-2014
VIDEO: Krátká vzpomínka na poslední nasazení řady 451 na záloze ve Vysočanech.🐸
https://www.youtube.com/watch?v=WwBxTIyRZyc
Můj Youtube kanál BlanCamCZ s převážně železniční tématikou dostupný zde [masinka]
mot
Pondělí, 12. dubna 2021 - 19:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3053
Registrován: 7-2017
Ad Čakovice: máte spoustu tramvajových přejezdů na frekventovaných silnicích a nikoho to nepohoršuje (Kotlářka, vozovna Motol, Braník......). Tak proč by to mělo vadit zde. Problém Čakovic spíš bude v chybějícím obchvatu s nadjezdem (a to ještě voláte po el. dvoukolejce [uhoh]).
Pondělí, 12. dubna 2021 - 20:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14206
Registrován: 8-2004
Qěcy:
"Ulice Bystrá půjde po modernizaci tratě do podjezdu."
Nějaká příští pětiletka/sedmiletka to možná bude, ale jak se městu podaří vyřešit napojení sousedních pozemků hned u přejezdu, to jsem zvědav.
Bkp:
"Největší záhada je, k čemu to vlastně bude dobré. Zdržení všeho možného na přejezdu kvůli dopravnímu prostředku s marginálním významem je fakt terno."
[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)