Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 05. 4. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 05. 4. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Desiro
Sobota, 03. dubna 2021 - 16:31:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3685
Registrován: 2-2004
Velky_sef:
"Nie, problém ČR je ten, že tie stratégie strieda."
Tak na to jsem se neptal, ale dá se s tím souhlasit (se zbytkem už bych mohl mít jiný pohled, ale nebudu reagovat). Každopádně děkuji za odpověď i Vaši práci, jistě je potřebná, takže má smysl a to je důvod k hrdosti.

A teď jdu čekat na vakcínu. Vesele, u piva.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Sobota, 03. dubna 2021 - 17:03:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3237
Registrován: 7-2017
Jedinou skutečnou strategii mají ty státy, které vyhlásily koronáči nulovou toleranci a mají snahu úplně ho zlikvidovat, tj. (některé) země JV Asie, Austrálie a Nový Zéland. (Na Novém Zélandě se s ní vyhrávají parlamentní volby.) Evropa a USA strategii jen předstírají a země jako Rusko nebo Brazílie ani to ne.
Pezos
Sobota, 03. dubna 2021 - 17:16:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1999
Registrován: 4-2014
Náhodou, zavřít obchody na velký pátek byla kvalitní promořovací strategie [happy]
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Sobota, 03. dubna 2021 - 17:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3238
Registrován: 7-2017
Velky_sef:
"Problém je ten, ze u nás by mal vyššie dane platiť ten, kto má pozemky, domy a chaty, nie ten, kto má vyšší plat. To je ten základný rozdiel, ktorý sa ale nedá presadiť, pretože dôchodcovia na to nemajú."

Především by vyšší daně měl platit korporát. Z fyzických osob už se toho moc nevydře a ty, ze kterých by se dalo, mají dlouhé prsty do politiky, takže to reálně nepřichází v úvahu.

A pořád tu ještě zůstává nevyřešený problém daní OSVČ vs. zaměstnanci, ale ten se z makroekonomického hlediska provalí, až OSVČ půjdou do důchodu. Teď je to spíš pocitová záležitost, kdy to zaměstnanci (většinou oprávněně) cítí jako nefér. Ale má ten pocit i hmotné potvrzení v tom smyslu, že spousta OSVČ si nesáhla na covid-podpory, protože nepřiznané = nezdaněné příjmy nelze při žádosti o ty podpory vykázat... Nicméně teď hned by případné narovnání úrovně zdanění OSVČ na úroveň zaměstnanců zas nějak zázračným okamžitým přínosem pro státní kasu nebylo. (Technická: Pod pojem "daně" zahrnuji i parafiskál, tj. sociální a zdravotní pojištění.) Takže politické kravály z tohoto důvodu zřejmě žádná vláda nebude riskovat, aspoň dokud to nebude pro zajištění základních funkcí státu (které to jsou...?) životně nutné - nebo dokud si vládní garnitura nebude jistá svou neotřesitelnou pozicí a taky beztrestností i po případných změnách politických poměrů.
BmbČ
Sobota, 03. dubna 2021 - 17:32:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8663
Registrován: 1-2007
A teď jdu čekat na vakcínu. Vesele, u piva.

Přeju vám, ať při čekání nemusíte vypít mnoho piv a užijte si ji ve zdraví. [andel]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Pezos
Sobota, 03. dubna 2021 - 17:38:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2001
Registrován: 4-2014
dědek_hank: Asi jsme se nepochopili, nemyslel jsem žádné trvalé změny. Ale po zavírání nejvíc křičí ti, kterých se to nedotkne. Kdyby se jich to okamžitě bytostně dotklo ztrátou části příjmu, zas by nejvíc křičeli, že se to nemá dělat. Říká se tomu pokrytectví.

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Sobota, 03. dubna 2021 - 17:56:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14267
Registrován: 8-2012
dědek_hank: Mám rád, když se mentální bolševici dovolávají Boha [happy].

Velky_sef: problém ČR je ten, že tie stratégie strieda
Víte, já už si pomalu myslím něco jiného. Sice nám tu jsou jako příklady a vzory předkládány různé Ekvádory a Izraele, ale podle mě je důležité zaměřit se na bezprostřední okolí: nejhorší výsledky mají aktuálně postkomunistické země střední a jihovýchodní Evropy - ČR, Slovensko, Bulharsko, Maďarsko, Polsko. Přitom tyhle země uplatňovaly dost odlišné přístupy a i když všechny nakonec skončily v nějaké formě lockdownu, tak je ta podobnost až zarážející. Ne že by nezáleželo na strategiích, ale ty spíš (de)formují ty vlny (mimochodem jsme asi jediná země, která má za sebou už třetí vlnu této zimy); ale jako velmi významné bych si dovolil vidět nějakým způsobem historicky zažitou (nechci říkat vrozenou) debilitu obyvatelstva, které v zásadě jakékoli restrikce nedodržuje a obchází, popíračství je cool a ojebávač není hoden opovržení, ale obdivu. Ono když se podívám z okna, do ulic, na silnice - co je vlastně jinak? Roušku nosí jeden z dvaceti, chlastá se skupinově u "okýnek" popř. na privátních akcích, omezení pohybu je jen fikce (u poloviny chalup na jižní straně Jizerek stojí auta s "A" - určitě to jsou samé služebky popř. homeoffice, které už pátým týdnem neopustily Jablonecko), akorát při hodně velké smůle vás holt policajti otočí a tak to zkusíte o pár kilometrů vedle.
Nebo mi to teda někdo zkuste vysvětlit jinak (s podklady).

A jen tak mimochodem - pokud bychom měli reagovat na čísla tak, jak chce aktuálně Německo, nevylezli jsme z brutálního lockdownu prakticky od přelomu září a října doteď. Z čísel, kterých se v tuhle chvíli děsí Merkelová, bychom v ČR jásali nadšením. To jen k té perspektivě, jakou se na to je možné dívat.
電車オタク
D.S.
Sobota, 03. dubna 2021 - 18:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 320
Registrován: 12-2017
T. H.: A není tedy co píšete spíše ukazatel toho, že lockdowny jsou tady spíše kontraproduktivní? Tím samozřejmě neříkám všechno rozvolnit, ale nechat občany nějak rozumně žít ve smyslu volného pohybu a otevřeného maloobchodu, kde jsou přínosy uzávěry hodně spekulativní?
Když srovnáváte postkomunistické země, tak by bylo dobré brát také v potaz, že tyto země se celkem obstojně ubránily jarní vlně oproti západním státům, takže zde může mít vliv i určité promoření. Stejně tak se dají interpretovat data z okresů Cheb, Sokolov a Trutnov, kde nelze jednoznačně tvrdit, že jejich uzávěra může za jejich nynější zlepšení.
Sobota, 03. dubna 2021 - 18:52:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14271
Registrován: 8-2012
To si spekulujte podle potřeby, já už jsem o vysvětlování triviálních pravidel ztratil zájem. Jasněže lockdown "nefunguje", když se nedodržuje. Ale ono je to jedno, prostě jsme pěkně fprdely a můžeme si za to hlavně sami.

Lockdown nefunguje, můžeme klidně rozvolnit.
Lockdown zafungoval, můžeme klidně rozvolnit.
[biggrin][crazy]
Hlavně aby se konečně mohlo chlastat a chodit na fotbal.
電車オタク
Desiro
Sobota, 03. dubna 2021 - 18:58:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3686
Registrován: 2-2004
BmbČ Přeju vám, ať při čekání nemusíte vypít mnoho piv a užijte si ji ve zdraví.
Stylem jakým to tu vedou se spíš prochlastám někdy do léta. Ale kdo se z toho nepo_ere, tommu patří svět. Děkuji.

D.S. může mít vliv i určité promoření .. tak se dají interpretovat data z okresů Cheb, Sokolov a Trutnov, kde nelze jednoznačně tvrdit, že jejich uzávěra může za jejich nynější zlepšení
Tam je významně promořeno, proto šla čísla dolů.

Jinak už se tu v diskuzi začínáme motat v kruzích.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Sobota, 03. dubna 2021 - 19:05:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5882
Registrován: 3-2006
Pezos:
"dědek_hank: Asi jsme se nepochopili, nemyslel jsem žádné trvalé změny. Ale po zavírání nejvíc křičí ti, kterých se to nedotkne. Kdyby se jich to okamžitě bytostně dotklo ztrátou části příjmu, zas by nejvíc křičeli, že se to nemá dělat. Říká se tomu pokrytectví.

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)"

Po úplném zavření volám také už od listopadu, to naše ani pes ani kočka, jen prodlužuje agonii.
a pokud jde o to, tak jsem díky tomu povo, utáhni, jé ono se to pos--, přišel o příjem.
Pokud si mne stát chce platit proč ne, ale to bude státní dluh jak hory na Měsíci. [sad]

Zatím stále žádný PIN na objednání očkování.
Zřejmě moc vakcín nedorazí ani v dubnu.
Sobota, 03. dubna 2021 - 19:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7463
Registrován: 5-2002
Především by vyšší daně měl platit korporát.

A proč by tu pak měl zůstávat a dávat lidem práci, když mu osolíte daně?
D.S.
Sobota, 03. dubna 2021 - 20:39:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 321
Registrován: 12-2017
To si spekulujte podle potřeby, já už jsem o vysvětlování triviálních pravidel ztratil zájem. Jasněže lockdown "nefunguje", když se nedodržuje. Ale ono je to jedno, prostě jsme pěkně fprdely a můžeme si za to hlavně sami.
Že lidé lockdown nedodržují zjistili i v daleko vyspělejších zemích, než je ČR. A nelze se lidem divit, když už to trvá déle než rok. Tak jaký smysl to má, držet nějaká nařízení, která nemají smysl? Opět jste to trochu vytrhnul z kontextu. Netvrdil jsem rozvolnit všechna opatření, rozhodně ne služby, ale ta co jsou kontraproduktivní. Jako je omezení pohybu, protože to více lidem ublíží, než pomůže, chápu, že Vy bydlíte v atraktivní lokalitě ale mnoho dalších takové štěstí nemá. Nebo omezení prodeje či maloobchodu. Jaký to mělo smysl zavřít na Velký pátek, když o to více lidí přišlo jiné dny? Nebo omezení maloobchodu? Denně chodím kolem místní zásilkovny a když vidím tu frontu, tak si ťukám na čelo..
Paul2no
Sobota, 03. dubna 2021 - 21:13:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2335
Registrován: 11-2009
D.S.: mně to přijde že opatření navrhují teoretici podle nějakých matematických modelů pro sférické lidi ve vakuu. A pokaždé se hrozně diví že reální lidé se chovají docela jinak, například tak že když bude zavřeno v pátek tak to nezpůsobí, že páteční nákup bude vynechán bez náhrady, ale o to víc lidí půjde nakoupit ve čtvrtek a sobotu.
Sobota, 03. dubna 2021 - 21:30:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3239
Registrován: 7-2017
H_k:
"Především by vyšší daně měl platit korporát.

A proč by tu pak měl zůstávat a dávat lidem práci, když mu osolíte daně?"

A proč neutíká ze zemí, kde je úroveň zdanění vyšší?

BTW, korporát lidem práci nedává, on ji od nich kupuje a pak prodává dál její výsledky... Ale to věděli už naši předci v 19. století. Tedy aspoň ti, kdo se živili prací za mzdu.
Sobota, 03. dubna 2021 - 21:33:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3240
Registrován: 7-2017
T_._H_.:
"Mám rád, když se mentální bolševici dovolávají Boha [happy]."

Mentální bolševiky tu zastupují T_._H_. a spol. Tedy ty pravicové. [rofl]
Sobota, 03. dubna 2021 - 21:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5883
Registrován: 3-2006
Paul2no:
"D.S.: mně to přijde že opatření navrhují teoretici podle nějakých matematických modelů pro sférické lidi ve vakuu. A pokaždé se hrozně diví že reální lidé se chovají docela jinak, například tak že když bude zavřeno v pátek tak to nezpůsobí, že páteční nákup bude vynechán bez náhrady, ale o to víc lidí půjde nakoupit ve čtvrtek a sobotu."

Bohužel, zřejmě to poslední co používají jsou matematické modely. Viz ten co přišel a potom nepřišel.
Sobota, 03. dubna 2021 - 21:42:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 7-2017
Na Rádiu Slovensko dávali históriu epidémií na území SR a ked sa začiatkom 19 storočia sa šírila v Uhorsku cholera a úradníci sypal ľuďom chlór do studní, tak si ľudia mysleli, ze ich chcú otráviť a dokonca proti vláde povstali. Ked si to porovnám so správaním ľudí v tom čase, tak tu kritiku robili len menej nahlas, ale inak to sedelo úplne rovnako. Trochu smutné, ze sme sa mentálne za tie dve storočia neposunuli.
Sobota, 03. dubna 2021 - 21:44:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 7-2017
Ked som bol v roku 2005 v Dánsku a šli sme lesnou cestou ku kriedovym útesom, tak tá cesta bola v lepšom stave ako väčšina ciest 1.triedy na území SR. Samozrejme, aj tam majú isté špecifiká, no úroveň služieb je o poznanie inde oproti tomu, co poskytuje štát u nás.
Sobota, 03. dubna 2021 - 21:46:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 83
Registrován: 5-2018
Nezpochybňuju řadu užitečných opatření. Vím, že se někteří lidi chovají jako idioti - garážové hospody, chchlám a hurá na návštěvu babičky, aj. Ale poprosil bych zejména zastánce tvrdých lockdownů, aby upřímně odpověděli na následující otázky.

Plné špitály lze řešit dvěma způsoby, odstraněním pacientů, anebo navýšením kapacit (nezapomeňte, že v zimě nás čekají další mutace). Proč tedy není absolutně žádná snaha trvale navýšit kapacity infekčních klinik?

Promoření zvyšuje imunitu, jinak nelze vysvětlit bílé fleky na mapě v Chebu, Sokolově, Trutnově, Náchodě. Nestálo by za to tento fakt prostě akceptovat?

Pracujete fyzicky, a zkusili jste svoji práci provozovat v respirátoru?

Provozujete na trochu slušné úrovni nějaký kolektivní sport?

Zkoušeli jste na home office přijmout a zaškolit nového zaměstance kvalifikované profese?

Myslíte si, že se dá sehnat životní partner, když vlastně nesmíte nikoho potkávat?

Věříte, že když v pátek zavřu obchody, tak ten konkrétní nákup lidi vynechají?

Myslíte si, že se nakazím kovidem v Hornbach drive-inu, když jedu pro pytel malty?
Sobota, 03. dubna 2021 - 22:10:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13815
Registrován: 5-2004
"Denně chodím kolem místní zásilkovny a když vidím tu frontu, tak si ťukám na čelo.."

Vy nechápete tu strategii ochrany lidí co místo aby jednou zašli do krámu s botama je objednají přes net a pak jdou 5-6x na poštu/zásilkovnu to vrátit protože jaksi nepasovaly?[rofl]

On i ten současný lokdaun nemá jaksi kdo kontrolovat a uhlídat protože krom snížení počtu lůžek ve špitálech byla prakticky na celým venkově zrušená policie - no a to by mně zajímalo kdo by jako hlídal ten nějakej přísnější třeba jen kilák od baráku. To jsou schopný hlídat tak ve velkoměstech a spíš jen v centru.

A rádo se operuje mrtvolama na kovid - už ale někdo vyčíslil mrtvý kvůli kovidu? Sebevraždy, zanedbaný "už neexistující" nemoce a tak?

Zcela upřímně jsem šťastnej že už léta nejsem v Praze ale když na to přijde tak můžu kdykoli pěšmo vyrazit do lesa neb není kdo by to mohl (a chtěl) kontrolovat.
Sobota, 03. dubna 2021 - 22:26:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5884
Registrován: 3-2006
Ad MaxVonBrün.
Pracujete fyzicky, a zkusili jste svoji práci provozovat v respirátoru?
Tenkrát jsme respirátor neměli, v tom se dýchá parádně.
Používali jsme namočený ručník a v zimě jen ručník, když jsme sekali drážky, jako učňové. Ve dne my a v noci muklové.
Nejlepší bylo, když jsme dělali elektriku v pivovarských sklepích v ziě, ze stropu kapala voda a mrzla nám na přilbách. Prvně jsem tam viděl žárovku na 24V, které se rozbila bańka a byla tam taková zima, že ještě chvilku svítila, než se spálilo vlákno.

Zkoušeli jste na home office přijmout a zaškolit nového zaměstance kvalifikované profese?
Horší je opačná strana.

Myslíte si, že se dá sehnat životní partner, když vlastně nesmíte nikoho potkávat?
A co teprv když partnera máte, ale kvůli tomu, že on i Vy se staráte o staré rodiče, tak jste se už čtyři měsíce neviděli.
D.S.
Sobota, 03. dubna 2021 - 23:11:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 322
Registrován: 12-2017
A co teprv když partnera máte, ale kvůli tomu, že on i Vy se staráte o staré rodiče, tak jste se už čtyři měsíce neviděli.
Tohle se řeší už nějakou dobu ATG testy, i když uznávám, že to není ideální stav.
Sobota, 03. dubna 2021 - 23:13:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3242
Registrován: 7-2017
MaxVonBrün:
"...zkusili jste svoji práci provozovat v respirátoru?"

Ano. V některých chemických provozech je to otázka života a smrti. (Mám osobní zkušenost s nitrózními plyny, oxidem siřičitým a dimetylsulfátem.) Ale jsou i lakovny, likvidace staveb s asbestovou izolací, údržbářské práce v prostorech, kde se nacházejí zbytky kdovíjakých látek apod. Zas tak úplně málo takových profesí není.
BmbČ
Sobota, 03. dubna 2021 - 23:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8664
Registrován: 1-2007
byla tam taková zima, že ještě chvilku svítila, než se spálilo vlákno.

[biggrin] [ok]

Naopak jsem zažil v práci takové horko, že když jsem upustil žárovku na hladké dlaždice, tak se od nich odrazila a chytil jsem ji zpátky do ruky (trochu níž, než z výšky odkud padala). [blush] Byla to klasická žárovka 60 W, dnes pod přezdívkou tepelný zdroj.
Můžete každý zkusit při teplotě cca 33°C. [ok] [proud]
Pokud odraženou žárovku nechytíte, je s ní ámen. [uhoh]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Sobota, 03. dubna 2021 - 23:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5887
Registrován: 3-2006
D.S.:
"A co teprv když partnera máte, ale kvůli tomu, že on i Vy se staráte o staré rodiče, tak jste se už čtyři měsíce neviděli.
Tohle se řeší už nějakou dobu ATG testy, i když uznávám, že to není ideální stav."

Jenže je tam pořád riziko. Mimochodem přítelkyně to opravdu z práce přivezla, ale měly naštěstí lehký průběh. Na 100% funguje opravdu jen to zůstat doma.

Ad BmbČ. Víte, že dodnes přemýšlím, zda to byla ta rumunská výroba, co měla silná vlákna, že to při prasknutí vyhazovalo bezpečně jistič. Od té doby jsem viděl dost rozkřáplejch žárovek, ale tohle už se nikdy nepoštěstilo, většinou tím úderem se utrhne i vlákno.
To byly bohatýrské časy, kdy jsem si celou noc dělal glykemický profil kopíčkem do prstu a pak se s rozpíchanou rukou hrabal na stavbě, kde byla voda na umytí rukou jen v barelu s vápnem.
Ale jak se některým zdá bylo DBL.
Neděle, 04. dubna 2021 - 00:05:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1043
Registrován: 7-2017
Max,sestra na JIS/ARO chodí do školy 5 rokov a ešte nejaký ten mesiac trvá, nez ju vyskolite. Za pár mesiacov to nejde a inak robí personál všetko pre to, aby to zvládol.
Stačí sa pozrieť na Slovensko, kde sa valí tretia vlna opäť na sever krajiny. Tá imunita po pár týždňoch skončí, resp skôr si epidémia najde tých,. ktorých nechytila pri prvej vlne. Navyše hrozí, že vzniknú mutácie.
Rúško v práci nosím uz od januára 2020, FFP2 respirator kdekoľvek v interiéri uz vyše 8 mesiacov, občas aj niekoľko hodín.
Hrával som Ultimate frisbee
Počas pandémie nie, ale uz som to robil na diaľku resp máme na to upravené systémy
Toto je veľmi častý omyl, nikto vám nehovorí, že máte zrušiť kontakty, môžete ísť na rande na prechádzku alebo niekam na výlet
Na zoznamovanie je dokonca ideálna doba, keďže ľudia skôr odhalia svoju pravú tvár.
Obchody sú zatvorené niektoré dni uz viac rokov, vždy robím nákup dopredu, aby som štvrtok musel do obchodu len po najnutnejšie veci.
V anglofonnych krajinách majú také zaujímavé opatrenia,ze vo vnútorných priestoroch záleží od kvality vzduchotechniky, ale ešte nikto nerobil presnú štúdiu resp neexistujú pravidlá, ako má vyzerať taká, ktorá riziko nákazy minimalizuje. Ja som do drive in po tesnenie šiel, na SK to je povolené stále. Inak doteraz platí, nakazit sa človek môže aj vnútri pri dlhšom pobyte v uztvorenom priestore.
Neděle, 04. dubna 2021 - 00:57:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24205
Registrován: 5-2002
DH: korporát lidem práci nedává, on ji od nich kupuje a pak prodává dál její výsledky... Ale to věděli už naši předci v 19. století.
Pravil jedinec, kterej se strašně pohoršuje, když ho někdo označí za marxistu. [crazy]

MVB: Promoření zvyšuje imunitu, jinak nelze vysvětlit bílé fleky na mapě v Chebu, Sokolově, Trutnově, Náchodě.
To si povíme, teprve až budou ty fleky bílý dostatečně dlouho. Zatím je na tom brzo. [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 04. dubna 2021 - 00:59:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5151
Registrován: 4-2003
dědek_hank:
"Mentální bolševiky tu zastupují T_._H_. a spol. Tedy ty pravicové."
Pravicový bolševik. To je co? Něco jako liberální fašista? To se chcete podílet na řízení státu, přitom každým svým příspěvkem jen dokazujete, jak jste mimo.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Neděle, 04. dubna 2021 - 07:45:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3243
Registrován: 7-2017
Hajnej:
"
Pravil jedinec, kterej se strašně pohoršuje, když ho někdo označí za marxistu."

Pravil jedinec, který pojmů "marxista", "marxismus" umí používat nanejvýš jako nadávek, když mu dojdou argumenty, aniž by znal jejich obsah.
Pikehead
Neděle, 04. dubna 2021 - 08:16:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7122
Registrován: 3-2007
A prosím jich, co jiného ten marxismus je než nadávka? Vědecky to za moc nestálo už na začátku (asi proto, že si to hoši vymysleli podle toho, co na to měli v úmyslu naroubovat a ne podle pravdy) a následně se to zprofanovalo naprosto kolosálním způsobem.

Co asi je pro nás dnes z marxismu relevantní? Marxova pracovní teorie hodnoty (i pokud ji interpretuje někdo, kdo z ní neudělá karikaturu jako vy před chvílí) moc smyslu nedávala ani nedává a její hodnota je maximálně tak pseudovědecká legitimizace různých příšerných režimů. Co tam máte dál, hrdý marxisto?
Neděle, 04. dubna 2021 - 08:47:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3244
Registrován: 7-2017
Doktor:
"Pravicový bolševik. To je co?"

To jsou Doktor, Hajnej, T_._H_. a další neochvějné opory současného režimu.

Pojem "bolševik" vznikl z ruského slova "bolšinstvo", tj. většina. Jenže jak dobře věděli naši předkové, čert sere vždycky na větší hromadu.

Pravicoví bolševici propagují vše, co je údajně správné, tj. pravé. Obývají názorový prostor, který stále považují za prostor většinový, ve kterém se menšinovým názorům nevěří a jsou systematicky vytěsňovány, očerňovány a zesměšňovány. Pravicový bolševismus je produktem doby. Vychází z nedostatku kritického myšlení, neschopnosti samostatně myslet, nechuti konfrontovat své názory s názory druhých a obhajovat je. Je to produkt myšlenkové pohodlnosti a toho čerta, který kadí na větší hromadu. Ta pravá půlka se všemožně nafukuje a roztahuje, snad proto, aby tu levou nebylo tak vidět. Protože ta levá půlka je pro pravicové bolševiky i 30 let po převratě pořád fuj...

Nicméně hlavním znakem bolševismu je stádnost. Bolševismus jediného dovoleného názoru. A to zdivočelé údajně pravicové stádo tady bohužel pořád je, připraveno kdykoli zadupat do země každý odlišný postoj, včetně jeho nositelů. Stádo pseudopravicově smýšlejících zaměstnanců s průměrným platem se „třídně“ distancuje od „socek“ a cítí se potom v této hře s nulovým součtem jako vítězové, v jedné skupině s Bakalou a Kellnerem, napodobujíce přitom jejich statusové znaky (nejlépe nákupem jejich laciných náhražek na dluh, jak si už před časem povšiml a ironicky zdůraznil sociolog Jan Keller). Tito lidé pak vykřikují pseudopravicová hesla a nechápou, jak jsou směšní. Přitom jde jen o rétoriku bolševických hesel, která jsme s opačným znaménkem už zažili.

Pokud si dobře vzpomínám, tak pojem pravicový bolševismus pravděpodobně poprvé použil už dávno v 90. letech Jiří Dienstbier st., jeden z mála skutečných státníků, které jsme tady po r. 1989 v politice měli.

Nějaké další dotazy?
Neděle, 04. dubna 2021 - 08:49:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 5-2018
Mořepetr, Velky_sef, Hajnej: díky za reakce, podnětné.

To hlavní co mně furt vrtá hlavou: ta epidemie tady bude, anebo přijde jiná, a měli bychom se na ni líp přípravit. Jako na požáry, povodně, a tak. Proč teda ty nemocnice dlouhodobě neposílíme? Seriózní vybudování stand-by kapacit, normální business plán. Proč ty prachy utrácíme za podporu kdejakého budižkničemu, který si beztak ilegálně vydělá? To je prostě evidentní selhání vlád, nejen té naší.

Bigbossův argument "nejsou sestry" je zcela mylný. Pokud ta místa vytvořím, uvidíte že se uchazeči objeví. Budu totiž muset zlepšit podmínky. Přijdou ty, co nezběhnou od fochu, nebo třeba z ciziny, a posléze i ty, co vyštudovaly, protože naroste zájem o obor. Logikou "nejsou sestry" byste nikdy v Česku nezačal psát software, protože napřed byl software a až pak se začal vyučovat na školách.

Jdu si na sw živnosťák koupit ty pytle malty do Bauhausu. Mějte se hezky a hejbejte se!
Neděle, 04. dubna 2021 - 08:59:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3245
Registrován: 7-2017
Pikehead:
"A prosím jich, co jiného ten marxismus je než nadávka? Vědecky to za moc nestálo už na začátku (asi proto, že si to hoši vymysleli podle toho, co na to měli v úmyslu naroubovat a ne podle pravdy) a následně se to zprofanovalo naprosto kolosálním způsobem."

S poslední částí toho souvětí plně souhlasím. Nicméně nesouhlasím s tím, že si to hoši vymysleli. Oni totiž nikdy neskrývali, že jde především o politickou ekonomii, tj. takovou, jejíž nedílnou součástí je kromě popisu stávajícího stavu (a ten popis byl realistický, některé jeho části jsou dnes opět použitelné) i formulace a obrana nějakých zájmů. A to je přesně to, co současná mainstreamová ekonomie všemožně zastírá a k tomu přívlastku se zásadně a záměrně nehlásí, aby nemusela přiznat, čí zájmy tady vlastně obhajuje. (Pokud to stačím vnímat, tak jedinou současnou českou ekonomkou, která se hrdě hlásí k tomu, že je politická ekonomka, je Ilona Švihlíková. V cizině je tomu trochu jinak, ale to už by bylo na delší řeč.)
Neděle, 04. dubna 2021 - 09:07:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 12-2020
Potíž s personálem je ten, že lékař, sestra či zřízenec musí být člověk vysokých morálních kvalit. Mimoto by měl být chytrý, aby se naučil vše co k ošetření pacienta potřebuje. A takových lidí, kteří toto splňují a zároveň za současné platy chtějí dělat noční směny, soboty, neděle a svátky asi moc nebude. Navíc než se vyškolí tak bude po epidemii a opozice to nezapomene vládě hodit na krk s odůvodněním nesmyslného vyhazovaní peněz...
Neděle, 04. dubna 2021 - 09:30:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 3-2013
No vidíte, a já se na VŠ učil, že "politická" ekonomie znamená "všeobecná".
Neděle, 04. dubna 2021 - 09:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3246
Registrován: 7-2017
TMB:
"No vidíte, a já se na VŠ učil, že "politická" ekonomie znamená "všeobecná"."

[rofl]

I školství všech stupňů je součástí systému a jeho indoktrinačním nástrojem. A jestli jsi absolvoval VŠE v Praze, tak tam to platí dvojnásob, především zásluhou osoby doc. Ševčíka, jinak do r. 1989 učitele marxistické politické ekonomie tamtéž... A taky úspěšného privatizátora baťovského areálu v Otrokovicích, takže čí zájmy asi bude ve své pedagogické praxi a akademických funkcích obhajovat? BTW, jeho způsob řízení národohospodářské fakulty v dobách, kdy tam byl děkanem, přímí aktéři taky označovali za bolševický.
Neděle, 04. dubna 2021 - 10:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6631
Registrován: 7-2011
dědek_hank:
"Oni totiž nikdy neskrývali, že jde především o politickou ekonomii, tj. takovou, jejíž nedílnou součástí je kromě popisu stávajícího stavu (a ten popis byl realistický, některé jeho části jsou dnes opět použitelné) i formulace a obrana nějakých zájmů."
Co si tak matně pamatuju, tak on ten Marx tvrdil něco o tom, že tu svojí teorii rozvine v praxi na kapitalistický infrastruktuře, která je k tomu nezbytná coby základ. Čili vlastně mluvil o prachsprostý krádeži a snaze vybudovat "blaho lidu" na tom, co postavil někdo jinej, kterýmu to sebere. Marx byl jenom teoretik, on se k tý praxi nedostal, k tomu se dostal až Lenin a ten zjistil, že to nějak nefunguje. A nejen proto, protože nemá tu infrastrukturu. I když se hodně snažil a s ostatními soudruhy dávali hlavy dohromady, tak kostičky do kulatejch dírek prostě nenarvali. Takže si vzali pauzu na rozmyšlenou, co jako s tím a v mezičase přišli s NEP (nový ekonomický plán), což vlastně byl jakýsi Cimrmanův "krok stranou". Jenže mezitím Lenina kleplo, začal to brát do rukou Stalin a ten se s tím nebabral. NEP zrušil, teorii si upravil k obrazu svému a ty kostičky do těch kulatejch dírek prostě narval silou. A kdo měl kecy, toho tam narval taky. Vlastně i dost těch, kteří kecy neměli. Budoucím generacím a Marxismu(Leninismu) tím ovšem prokázal medvědí službu a zadělal na problém, protože díky tomu dodnes převládá názor, že socialismus ve své podstatě funguje, akorát ti předešlí to dělali špatně (zatímco ti současní to už budou dělat správně a tedy nastane ráj).
Neděle, 04. dubna 2021 - 11:29:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3247
Registrován: 7-2017
Čili vlastně mluvil o prachsprostý krádeži a snaze vybudovat "blaho lidu" na tom, co postavil někdo jinej, kterýmu to sebere.

Jiný dědek na internet vyvěsil následující jedovatý komentář k tématu "ukradené musí být vráceno" ve věci lichtenštejnských restituticí.

Kníže 16 hodin denně běhalo po svých panstvích s kolečkama plnýma malty, zatímco líní poddaní přes den chrápali ožralí ve svých zemljankách a v noci mu kradli cihly.

Vážněji řečeno: Marxisté správně poukazují na společenský charakter práce. Žádný majitel by sám nedokázal vůbec nic. Dnes se k tomu většinou dodává něco o privatizaci zisků a socializaci ztrát. Jestliže se mluví o právu pracujících na spolurozhodování o výsledcích jejich práce, je tím míněno i toto.

Marx byl jenom teoretik, on se k tý praxi nedostal...

Možná ne při řízení státu, ale spousta dělnických organizací a spolků se o něj opírala ve své svépomocné praxi a organizační práci. Tato práce byla vcelku úspěšná - od komunistického manifestu k vítězství socdem v předlitavských všeobecných volbách do říšské rady roku 1907 uplynulo pouhých 59 let. (Jiná věc byla, že se pak nedokázaly dohodnout reprezentace jednotlivých národností, což vedlo ke známým historickým důsledkům.)

Lenin byl geniální technolog převzetí moci. Nic víc, nic míň.

Budoucím generacím a marxismu - leninismu tím ovšem prokázal medvědí službu...

Souhlas. Nicméně marxisté měli aspoň nějakou vizi. Dnes, kdy systém evidentně dosluhuje, jeho tzv. elity ani jejich obslužní poskoci v politice nemají vůbec nic, nanejvýš "business as usual", návrat k normálu a spoustu dalších zbožných přání. A těm, kdo vize mají, se v nejlepším případě posmívají, v horším případě je vystavují nejrůznějším buzeracím.
Neděle, 04. dubna 2021 - 13:38:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5152
Registrován: 4-2003
dědek_hank:
"Nějaké další dotazy?"
Ano. Kde s tím vystupujete? Vynikající komediální skeč. Spousta vzletných frází, přitom absolutní nesmysl s řadou logických zkratů.

A taky by mě zajímalo, na základě čeho vyvozujete, že jsem neochvějná opora současného režimu, když zde své představy v tomto směru nijak neventiluji, pouze se vymezuji vůči utopistickým představám a omezeným rozhledům druhých, včetně vás. Nebo se řídíte heslem "Kdo nejde s námi, jde proti nám"?

Jako další do repertoáru byste si mohl připravit vystoupení na téma "spolurozhodování pracujících o výsledcích jejich práce" se zaměřením na aplikaci v praxi. Představme si podnik vyrábějící nějaké složité, sofistikované zařízení. A v tomto podniku pracuje u pásu dělník rozklepávající celou směnu nýtky. Jak by v praxi vypadal jeho podíl na rozhodování o výsledcích jeho práce? A týkalo by se to pouze jím rozklepaných nýtků, nebo finálního produktu? A co třeba takový údržbář, který se ani na vlastní výrobě nepodílí? Nebo si představte situaci, kde si vy objednáte a zaplatíte zedníka, aby vám něco postavil dle připraveného projektu. Budete akceptovat, aby tento zedník rozhodoval o výsledku své práce, za kterou jste mu zaplatil?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Neděle, 04. dubna 2021 - 15:50:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3248
Registrován: 7-2017
Doktor 5152: Idiotskou formulací dotazů v posledním odstavci se sice leda tak sám zesměšňuješ, ale ještě jednou se nad tebou slituju a poradím ti. Odpovědi na ně se dají najít v praxi kteréhokoli výrobního družstva. Jestli nestačí úspěšné tuzemské příklady jako třeba tento https://www.kds.cz/, lze se poučit třeba v baskickém Mondragónu, což je pravděpodobně největší výrobní družstvo na světě.
https://www.mondragon-corporation.com/

"...zde své představy v tomto směru nijak neventiluji, pouze se vymezuji vůči utopistickým představám a omezeným rozhledům druhých..."
... a čistě náhodou je to písnička podle režimních not. [rofl][rofl][rofl]
Když něco vypadá jako prase, chrochtá to jako prase a je to špinavé jako prase, asi to nebude malé roztomilé koťátko.[satan]
Neděle, 04. dubna 2021 - 16:57:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14281
Registrován: 8-2012
To jsou Doktor, Hajnej, T_._H_. a další neochvějné opory současného režimu
Děkuji, od vás taková nálepka obzvláště potěší a budu ji hrdě nosit [happy].
電車オタク
Neděle, 04. dubna 2021 - 19:44:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6634
Registrován: 7-2011
dědek_hank:
"Nicméně marxisté měli aspoň nějakou vizi."
Jo, jenže nefunkční. A neschopnost nahlédnout nefunkčnost oné vize (to je ale vlastní mnoha různým ideologiím a vypovídá to spíš o lidech jako takových). I přes mnohé pokusy, v různých zemích, různých dobách a různých podmínkách to vždycky skončilo jedním - násilím. Které bylo nutné, aby se ten cirkus dal taknějak udržet v chodu, protože sám o sobě toho nebyl schopen.
Krásný příklad je třeba náš pokus o socialismus s lidskou tváří - tady dodnes přežívá mýtus, že to mohlo fungovat, jen kdyby nám sem velký rudý bratr neposlal tanky. Jenže velký rudý bratr moc dobře věděl, že buď to bude fungovat násilím, nebo vůbec a rozpadne se to a když se opakovaně ujistil, že zdejší představitelé s tím nehodlají nic dělat a nevyhnutelně směřují k tomu rozpadu, tak právě proto nám sem ty tanky poslal. Neštěstím našich lidí je, že si nedokážou uvědomit souvislosti. Mám obavu, že i kdyby nás na Východě odepsali, nepřijelo nic a tady se to rozložilo přirozenou cestou, tak si stejně fůra lidí bude myslet, že se to rozložilo proto, protože to ti nahoře dělali blbě.
Přitom zrovna Československo bylo vhodným státem pro převedení těch Marxových teorií do praxe, protože právě mělo rozvinutou tu základnu. Jak to dopadlo víme všichni - ztráta konkurenceschopnosti, propad, zmar, zaostávání, nedostatek. A privatizace zisků a socializace ztrát ještě horší, než u těch kapitalistů, protože o tom, kolik kdo může mít, rozhodoval stát a pokud si náhodou někdo chtěl vydělat víc, tak to trestal.
Neděle, 04. dubna 2021 - 20:16:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 3-2013
Ad dědek hank: Nikoliv, tu politickou ekonomii jsem měl v Brně na VUT FAST. A to jediné mě zůstalo v paměti. Ještě možná funkce peněz.
Neděle, 04. dubna 2021 - 20:50:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1044
Registrován: 7-2017
Max, k prvej časti, zdravotníctvo dostáva nejaký balík zo štátneho rozpočtu, sociálny systém dostáva nejaký balík. Ako si to ministri rozdelia je na ich dohode. Z vlastnej skúsenosti viem, ze dohodnúť taký rozpočet vyžaduje veľa kompromisov.

Môj argument sa týka súčasnej situácie a prečo nejde vyriešiť behom pár mesiacov. Samozrejme, pripraviť na nejakú epidémiu môžeme, ci uz vytvorením plánov, zaskolenim personálu, zabezpečenie materiálu atď

Osobne nerád hodnotím ľudí podľa toho, či je niekto ľavičiar aby pravičiar. Napríklad v Hong Kongu je tvrdý kapitalizmus, ale problémy s ubytovaním sú tam šialené, hlavne kvôli tomu, ze cez ubytovanie sa tam perú špinavé prachy z Číny. Postavíte bytovku a na dražbe bytov môže jedna osoba kúpiť maximálne niekoľko bytov. Stačí pár takých a naraz pár ľudí vlastní väčšinu bytov, ktoré skúšajú za vysokú cenu prenajať, aby prachy vyprali. To je napríklad v Singapure silne regulované a zákonom dokonca v niektorých častiach zakázané. Na druhej strane, keď som bol na Kube, tam chlapci síce hlasaju víťazstvo ľudu a socializmu, reálne ale robia všetko pre to, aby kapitál tiekol k nim. Takže zdravý systém je taký stred, samozrejme v menších skupinách ako kibuc ci dvor s dvomi tromi rodinami funguje úspešne uz storočia.
Neděle, 04. dubna 2021 - 21:10:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 5-2018
Velky_sef: vznikne-li průšvih, dobrý manažer se pokusí o quick fix a hned vzápětí pracuje na long-term solution. Ten quick fix je lockdown, a ten funguje, sice blbě, ale nějak tu epidemii přežíváme. Dlouhodobé řešení je očkování, podpora high-tech bio firem, posílení kapacity nemocnic. Epidemie přijde znova, otázka v jaké podobě. Když spálím několik set miliard Kč na často zbytečné podpory, proč nevěnuju aspoň zlomek tohoto rozpočtu na dlouhodobá řešení? Z vlastní zkušenosti vím, že dobře sestavený a kvalitně podložený rozpočet má velké naděje na úspěch. Bohužel CZ vláda nemá žádnou dlouhodobou vizi, nemá koncepci, je opilá mocí, a třese se strachem před hrozbou podzimních voleb.

(Příspěvek byl editován uživatelem MaxVonBrün.)
Neděle, 04. dubna 2021 - 21:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1045
Registrován: 7-2017
Mňa osobne zaujalo, že stretnúť Vietnamca so zle nasadením ruskom je veľmi vzácne, zato stretnúť takého Slováka alebo Čecha je otázka sekúnd po opustení bývania. Súhlasím, že vláda má blbé priority a mala dávno využívať lockdown ku kontrole situácie, vyšlo by to lacnejšie, do toho ešte 5000 rouskovne pro duchodce? Proč? Bohuzel politici myslia v cykle 4 rokov a nie do budúcnosti.
Neděle, 04. dubna 2021 - 22:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7465
Registrován: 5-2002
Napríklad v Hong Kongu je tvrdý kapitalizmus, ale problémy s ubytovaním sú tam šialené, hlavne kvôli tomu, ze cez ubytovanie sa tam perú špinavé prachy z Číny. Postavíte bytovku a na dražbe bytov môže jedna osoba kúpiť maximálne niekoľko bytov. Stačí pár takých a naraz pár ľudí vlastní väčšinu bytov, ktoré skúšajú za vysokú cenu prenajať, aby prachy vyprali.

No mě místní léta povídají něco jiného... (Masivní import lidí z mainland Číny tlačí ceny nahoru, a zároveň politicky ředí vzpurný region) Ale hlavně i tak se tam pořád staví jako o život bloky 50-patrových bytovek, kdyby tam byla regulace jak u nás tak tam nebydlí nikdo nikde.
Neděle, 04. dubna 2021 - 23:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3249
Registrován: 7-2017
Bobik 6634: SSSR v ekonomice svým satelitům trpěl kdeco. Kádárovi gulášový socialismus, Polákům vliv katolické církve a 25% ekononomicky činného obyvatelstva ve víceméně záhumenkovém zemědělství poháněném koňskou silou, dokonce i soudruzi v NDR si ty svoje Komanditgesselschafty a malé soukromníky udrželi málem až do r. 1989. Ani u nás nebyl hlavním důvodem, kvůli kterému sem přijely tanky, "šikismus" a riziko nějakého bastlení v teorii a praxi čs. ekonomiky. Tím hlavním důvodem byl strach Sovětů z geopolitické změny a tím posledním hřebíkem do rakve jistá studie teoretiků z Vojenské politické akademie vydaná v červnu 1968, která otevřeně zvažovala změnu poměrů ve Varšavské smlouvě a možnou cestu ČSSR k neutralitě. Taky autoři té studie, samí generálové a plukovníci, byli první, po kom v srpnu 1968 šly sovětské tajné služby. Pokud je mi známo, všichni to sice přežili, ale byli degradováni na vojíny a vyhnáni z armády; v pořádných profesích už si nadosmrti neškrtli ani mimo armádu. Pražská VPA byla rozprášena a znovu založena v Bratislavě, nejdřív (1969) jako odloučená fakulta brněnské VAAZ, od r. 1972 už jako samostatná VŠ. Až takový strach měli Sověti z ideologické nespolehlivosti ČSLA.

Ale v ekonomice jsme i po r. 1968 měli relativní dostatek prostoru pro vlastní cesty. To, že se po nich nešlo, jsme si zavinili sami. Vždycky se tu našlo dost ochotných poskoků připravených odečítat sovětské věrchušce ze rtů i přání, která nikdy nevyslovila. Sovětská armáda hned na podzim r. 1968 zalezla do kasáren a nikdo kromě lidí v posádkových městech o ní skoro nevěděl. To hnusné, co se dělo od r. 1968 (střelbu do lidí v r. 1969, čistky a celoživotní postihy celých rodin osmašedesátníků apod.), jsme si dokázali zajistit sami.

Brněnský sociolog Ivo Možný hned v r. 1990 napsal a vydal útlou knížku nazvanou Proč tak snadno, kde se zamýšlel, proč ten režim padl tak rychle a proč ho nebránili ani jeho exponenti. Dospěl k závěru, že ti "šikovnější", všelijací ti veksláci, zásobovači v JZD, pracovníci zahraničního obchodu a další budoucí členové popřevratové třídy vlastníků, přestali být ochotní své majetky skrývat; chtěli si jich užívat stejně otevřeně jako zbohatlíci na Západě. Převrat většinou nečekali, aspoň ne tak rychle a snadno, ani takovou míru výprodeje národního hospodářství do rukou cizího kapitálu a tuzemského organizovaného zločinu, nicméně ho dokázali oportunisticky využít naplno.

V jedné věci měl Marx pravdu: Nemá smysl zkoušet změnu systému v jedné nebo několika zemích. Tak, jako zatím skončil každý systém, skončí i kapitalismus, ale bude to v globálním rozsahu. A bude to trvat možná ještě stovky let, tak jako každá předcházející změna. Jeden lidský život na ni stačit nebude a současníci to možná ani nepoznají, tak bude ta změna pomalá. (Ledaže by došlo k nějakému velkému planetárnímu průseru.)
Pondělí, 05. dubna 2021 - 02:09:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24206
Registrován: 5-2002
DH: Žádný majitel by sám nedokázal vůbec nic.
Tohle platí především o tom dělníkovi: on je ten, kdo sám nedokáže vůbec nic (protože má akorát přirození a žízeň). Naopak nejeden majitel začínal tak, že dělal všechno a postupně se vypracoval a začal zaměstnávat další lidi.
Takže to označení za marxistu ne Tebe, dědku, sedí jako [zadnice] na hrnci, i když se u toho štětíš.

o právu pracujících na spolurozhodování o výsledcích jejich práce
Jo, něco takového jsem už jednou zažil. To takhle jeden dráteník spolurozhodl, že ty dráty nebude tahat tak, jak to ten blbej inženýr namaloval, ale udělá to tak, aby s tím měl co nejmíň své drahocenné práce. Výsledkem byla zemní smyčka jako [cunik], nefungující komunikační linka a několikadenní hledání, proč tomu tak je. Takže ta drahocenná práce se ukázala být spíš zadarmo drahá.

Doktor, Hajnej, T_._H_. a další neochvějné opory současného režimu.
Jasně, všichni jsou blbci, jenom dědek hank je letadlo.

Sovětská armáda hned na podzim r. 1968 zalezla do kasáren a nikdo kromě lidí v posádkových městech o ní skoro nevěděl.
Takže ty ruské kolony ucpávající každou chvíli I/10 se mi nejspíš zdály...?

TMB: tu politickou ekonomii jsem měl v Brně
To od Tebe nebylo hezké, takhle mu rozšlapat bábovičky... [biggrin]

Jo, a ještě k tomuhle: "jinak nelze vysvětlit bílé fleky na mapě"
Ve hře jsou ještě (nejméně) dvě další vysvětlení:
1) kromě reálného promoření v imunologickém smyslu tam mohlo dojít i k jakémusi "promoření" mentálnímu, kdy počet nakažených už prostě překročil hranici, pod kterou to ještě šlo nevidět, a lidi se začali chovat rozumněji než předtím.
Nemusí nutně jít o to, čemu Bram říká "stáhnout ocas", ale prostě o rozšíření poznání - kdyby ses mě ještě začátkem roku zeptal na očkování proti klíšťové encefalitidě, pokrčil bych rameny, že na to nemám žádný názor. Zato dnes Ti ho vřele doporučím (sám mám od té doby letos sedmou dávku), protože už jsem viděl, co je ta encka za svinstvo.
2) mohl tam nastat efekt "na spáleništi už nemá co hořet", aniž by přitom šlo o kdovíjak trvalou imunitu srovnatelnou s tou z očkování.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 05. dubna 2021 - 06:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14283
Registrován: 8-2012
Dnes, kdy systém evidentně dosluhuje
Tak, jako zatím skončil každý systém, skončí i kapitalismus, ale bude to v globálním rozsahu. A bude to trvat možná ještě stovky let

Tohle vaše poraženectví mě ovšem velmi zklamalo. Evidentně dosluhující systém tu bude možná ještě stovky let? Když se ten pokrokový, co byl postavený na výkladu Marxových teorií, globálně rozvinul a zase svinul během pár desítek? (Nemluvě o tom, že každý z těch fasádních marxismů v realitě obsahoval systémové prvky nejjednoduššího evidentně doslouživšího tržního kapitalismu...)
A nakonec to ani nebude revoluce s diktaturou proletariátu, ale evoluční "pomalá změna" (která určitě nastane - 23. století se bude podobat tomu 21., asi jako se 21. století podobá 19.)? Nuda.
電車オタク
Pondělí, 05. dubna 2021 - 06:55:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6635
Registrován: 7-2011
dědek_hank:
"Tím hlavním důvodem byl strach Sovětů z geopolitické změny"
V tom jsme zajedno. Jenže ta geopolitická změna plynula z činnosti "mužů ledna". Ať už si důsledky uvědomovali, či spíše neuvědomovali - pokud je mi známo, tak to z rukou pustit nechtěli, jenže jim to z nich stejně utíkalo. Takže to mohli udržet jen silou a tu používat nechtěli, protože věřili, že to musí jít i bez ní.
dědek_hank:
"Dospěl k závěru, že ti "šikovnější", všelijací ti veksláci, zásobovači v JZD, pracovníci zahraničního obchodu a další budoucí členové popřevratové třídy vlastníků, přestali být ochotní své majetky skrývat; chtěli si jich užívat stejně otevřeně jako zbohatlíci na Západě."
Z čehož plyne, že určitá "hamižnost" (ne nutně jenom s negativním znaménkem), je lidskou přirozeností a právě proto všechny systémy hlásající rovnost nemůžou mít úspěch a vždy budou jen utopií. Proto taky až na pár idealistů nikdo normální nebude dělat víc než nezbytně musí jenom pro "blaho celku", aniž by z toho něco měl. Ne nadarmo se říkalo "dokud budou předstírat, že nás platí, my budeme předstírat, že pracujeme".
dědek_hank:
"Tak, jako zatím skončil každý systém, skončí i kapitalismus"
To je klidně možný, ovšem neskončí sám od sebe, dokud nevznikne nějakej jinej životaschpnej systém, jež ho nahradí. Protože co si budeme povídat, on ten kapitalismus coby systém i přes všecky svý chyby je tý lidský přirozenosti jaksi nejbližší a schopným umožňuje vyniknout.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 07:57:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4965
Registrován: 6-2016
Materiály z katedry DML vždy rozjasní moje rána!
A hned mám více energie pro sabotování výdobytků rozpadající se dekadentní kapitalistické společnosti.

I když jednu výhradu bych měl - chybí v tom Hanička Zagorová[rofl]
Pondělí, 05. dubna 2021 - 08:00:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12278
Registrován: 4-2003
Hajnej:Nemusí nutně jít o to, čemu Bram říká "stáhnout ocas", ale prostě o rozšíření poznání - kdyby ses mě ještě začátkem roku zeptal na očkování proti klíšťové encefalitidě, pokrčil bych rameny, že na to nemám žádný názor. Zato dnes Ti ho vřele doporučím (sám mám od té doby letos sedmou dávku), protože už jsem viděl, co je ta encka za svinstvo.


Bram byl naočkován proti encefalitidě poprvé někdy před patnácti lety (přesné datum si nevzpomínám, musel bych se na to zeptat svého praktického lékaře) a od té doby už byl několikrát přeočkován, naposled v loňském roce.

Na koronavirus se ale Bram očkovat nenechá, považuje to ve svém případě za zcela zbytečné.


kromě reálného promoření v imunologickém smyslu tam mohlo dojít i k jakémusi "promoření" mentálnímu, kdy počet nakažených už prostě překročil hranici, pod kterou to ještě šlo nevidět, a lidi se začali chovat rozumněji než předtím.

Podle některých diskutujících ze západních Čech došlo k tomu, že po promoření ve velkém množství chodí lidé na nákup bez roušek. Takže spíš došlo k opaku.
Pikehead
Pondělí, 05. dubna 2021 - 08:53:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7124
Registrován: 3-2007
dědek_hank:
"I školství všech stupňů je součástí systému a jeho indoktrinačním nástrojem. A jestli jsi absolvoval VŠE v Praze, tak tam to platí dvojnásob, především zásluhou osoby doc. Ševčíka"
VŠE v Praze jsem absolvoval, dokonce do značné míry znám i situaci okolo doc. Ševčíka (ukázkový sociopat). Musím vás ale zklamat: vliv na zbytek školy má minimální a předtím než se stal děkanem, měl na FNH jednu přednášku pro 1. ročníky, zbytek času honil nějaké svoje šmé kšefty. (Ševčík byl původně vrcholový sportovec a akademicky je to velká slabota - nemluví jiným jazykem než moravski, publikace pokud má, tak mu je musel někdo napsat, podle mě není nejméně 20 let schopen číst odborný text.).

Nicméně stejně jako u většiny vašich pokusů interpretovat fakta, aby se vám hodily do vašich hovadských závěrů, jste i tady dost mimo.

dědek_hank:
"Sovětská armáda hned na podzim r. 1968 zalezla do kasáren a nikdo kromě lidí v posádkových městech o ní skoro nevěděl."
Určitě, ona ta invaze byla jen vojenská operace, po které Ivani v tancích zaparkovali v kasárnách, udržovali techniku a hráli na balalajku, zbytek "byl na nás".
Rusové určitě s armádou neposlali druhou armádu fízlů, kteří zajistili, aby v klíčových stranických a bezpečnostních postech byli nainstalováni kolaboranti s Brežněvem nebo lidi dostatečně tvární či obojetní. Stejně tak byste mohl říct, že holocaust v protektorátu jsme si udělali sami, českým četnictvem a židovskou policií...

Ono mě vůbec nezaráží, že se k marxismu hlásíte, pamatuju si ze školy ten dějepis plný podobných kurevských polopravd a leváren, jaké tady předvádíte vy.

dědek_hank:
"V jedné věci měl Marx pravdu: Nemá smysl zkoušet změnu systému v jedné nebo několika zemích. Tak, jako zatím skončil každý systém, skončí i kapitalismus, ale bude to v globálním rozsahu."
Marx neměl pravdu v ničem a udělal byste nejlíp, kdybyste s ním odtáhl do prdele i vy.
Desiro
Pondělí, 05. dubna 2021 - 09:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3687
Registrován: 2-2004
Hajnej mohl tam nastat efekt "na spáleništi už nemá co hořet", aniž by přitom šlo o kdovíjak trvalou imunitu srovnatelnou s tou z očkování
Že imunita získaná očkováním je obecně trvalejší než ta získaná proděláním nemoci je hypotéza, která není dokázaná a spíše se dost imunologů kloní proti ní. Kdo Tvé tvrzení dokáže, dostane Nobelovu cenu - a ty ji v šuplíku nemáš, tak takové výroky neuváděj jako oznamovací větu, prosím.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 12:21:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1046
Registrován: 7-2017
Aj okres Trenčín bol u nás čierny pred Vianocami, následne sa situácia zlepšila a čierny je teraz znovu. Alebo mesto Manaus v Brazílii zažilo dve vlny. Ono to je tak, keď je situácia zlá, tak je veľa ľudí v karanténe, sprísnia sa opatrenia a ľudia ich začnú dodržovať, tak sa situácia zlepší, ľudia opäť prestanú dávať pozor a preto sa vlna vráti. Samozrejme existujú reinfekcie u ľudí, dokonca aj s vysokými IgG, len ten priebeh majú oproti prvej chorobe miernejší. Zato som ešte nepočul o nakazenom, kto dostal dve dávky, ale aj to je možné, vakcíny sa upravujú proti mutáciam, no samozrejme môže sa stať, ze tie prvé budú mať nižšiu účinnosť. Takisto veľa robí aj hmotnosť človeka, pri nadváhe nemusí množstvo podanej vakcíny IS daného človeka stačiť.
Čo sa týka toho, ze Bram nepovažuje za nutné sa očkovať, čím viac Bramov bude, tým neskôr sa zbavíme týchto opatrení, keďže vakcíny aj zabraňujú nakazenému šíriť vírus ďalej resp to výrazne spomaľujú.
Pondělí, 05. dubna 2021 - 12:52:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14284
Registrován: 8-2012
Čo sa týka toho, ze Bram nepovažuje za nutné sa očkovať, čím viac Bramov bude, tým neskôr sa zbavíme týchto opatrení, keďže vakcíny aj zabraňujú nakazenému šíriť vírus ďalej resp to výrazne spomaľujú
Pokoušíte se to vysvětlit výrazně sebestřednému jedinci.
電車オタク
Pondělí, 05. dubna 2021 - 13:11:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5153
Registrován: 4-2003
dědek hank #3248: To jste docela odbyl, hodně slabý výsledek. Ani pokus o sarkasmus ve vašem případě nefunguje. Pokud se vy vysmíváte idiocii a zesměšňování se druhých, je to stejné, jako kdyby se vozíčkář posmíval někomu kvůli kulhání. Ale ve svém #3249 jste zase ve formě, perlíte a výborně jste pobavil.

Vaše reakce na otázku, na základě čeho vyvozujete, že jsem neochvějná opora současného režimu, je vyhýbavá a nicneříkající. Očividně jste opět něco plácnul, aniž byste to byl schopen jakkoliv odůvodnit. Dokážete jen blábolit. Což se týká i vaší zmínky o výrobních družstvech, o nichž máte poněkud zkreslené a idealistické představy.

Je vtipné, jak se zasvěceně odvoláváte na sociology – Keller, Možný, přičemž neznáte ani základní pojmy sociologie. Vzpomínám, jak jste považoval sociální skupiny za skupiny marginalizovaných, chudých osob, protože slovo "sociální", aniž by vám došlo, že se jedná o sociologický pojem. Obdobně vaše absolutní neznalost pojmu sociální politika. A tak je to u vás se vším – jen obecné fráze bez znalosti problematiky.
dědek_hank:
"Když něco vypadá jako prase, chrochtá to jako prase a je to špinavé jako prase, asi to nebude malé roztomilé koťátko."
Ale my víme, že nejste koťátko, nemusíte nám to tu zdůrazňovat.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Desiro
Pondělí, 05. dubna 2021 - 14:18:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3688
Registrován: 2-2004
VS existujú reinfekcie u ľudí, dokonca aj s vysokými IgG
Počet zachycených reinfekci je 0,1%.

ím viac Bramov bude, tým neskôr sa zbavíme týchto opatrení, keďže vakcíny aj zabraňujú nakazenému šíriť vírus ďalej resp to výrazne spomaľujú.
Především nechtějte kvůli neočkovaným prodlužovat proti epidemická opatření, to ničemu nepomůže. Bramův postoj chápu.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.