Diskuse » Železnice » Nejotřesnější zážitky na železnici » Archiv diskuse Nejotřesnější zážitky na železnici do 21. 2. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nejotřesnější zážitky na železnici do 21. 2. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 24. listopadu 2020 - 21:53:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 360
Registrován: 2-2012
Mouka: To nevím, ale nejspíše šlo o druhou možnost.
[bomba]
Středa, 25. listopadu 2020 - 09:25:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 11-2005
Když jsem kdysi v rámci brigády přijímal platby od zákazníků, šéf mi říkal cosi o tom, že nemusím brát platidlo určitým násobkem vyšší, než je výše platby. Je to blud, nebo to kdysi byla pravda a dnes už není? Z toho, co zaznělo výše, vyplývalo, že povinnost obchodníka přijmout nějaké platidlo vůbec nezávisí na výši platby (a to ani u těch ČD s tisícovkou, což je trochu blbé na druhou stranu, když budete mět platit 926 Kč a pokladní teoreticky litra nemusí přijmout [lol]).

Fabi: a ten elefant pro 8605 stál už předtím na té koleji mezi motoráčkem KŽC a odstaveným dvojslonem, nebo tam spíš nacouval až kolem 9:30 a po pár minutách na otočku odjel?
Středa, 25. listopadu 2020 - 10:09:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10827
Registrován: 4-2003
cosi o tom, že nemusím brát platidlo určitým násobkem vyšší, než je výše platby. Je to blud

Ano. Pokud to někdo udělá, tak riskuje postih od ČOI.

že povinnost obchodníka přijmout nějaké platidlo vůbec nezávisí na výši platby (a to ani u těch ČD s tisícovkou, což je trochu blbé na druhou stranu, když budete mět platit 926 Kč a pokladní teoreticky litra nemusí přijmout

Pokud nemáte nazpátek v obchodě protože prostě nemáte, tak prostě zákazník prostě odkráčí s nepořízenou a obchod neproběhne. Neexistuje žádná povinnost mít nazpátek. Nejde ovšem o to, že byste apriori odmítali přijmout některé zákonné peníze (= upírali lidem právo jimi platit).

Zatímco člověk, který už nastoupil do vlaku je v poněkud jiné a obvykle prekérnější situaci. Ve vlaku už totiž nástupem uzavřel přepravní smlouvu a s průvodčím už jen řeší platbu. Krom toho tam obvykle probíhá manipulace s drobnými obnosy. A proto se to řeší, resp. řešilo, protože tam se s tím musíte jako dopravce nějak vypořádat.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 25. listopadu 2020 - 11:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4382
Registrován: 11-2008
Jedna ze života. Jezdil jeden cestující z Prahy do Úval. Do Klánovic měl "lítačku" a zbytek v případě, že přišel průvodčí, tak si doplácel ( tenkrát i s přirážkou 20 Kč ). Vždy si četl knížku a aniž by zvednul oči od knížky, tak jen prohlásil: "Jednou Klánovice - Úvaly." A podával průvodčímu 1000 Kč bankovku. Na dotaz průvodčího, zda nemá menší bankovku, vždy odpověděl, že nemá. Vzal jsem tedy od něho tu 1000 Kč bankovku, předal jízdenku a požádal ho, že si půjdeme v Úvalech do pokladny rozměnit, tam že mu vrátím. Cestující beze slova šáhl do kešeně a vyndal 20 Kč bankovku ( tenkrát ještě byla v oběhu ). Tento cestující to dělal účelově, neboť většina průvodčích nad tou 1000 Kč bankovku mávla rukou a nechala ho do těch Úval dojet zadarmo ....... [lol]
Pátek, 04. prosince 2020 - 12:45:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 718
Registrován: 12-2007
Libcha:
"Fabi: a ten elefant pro 8605 stál už předtím na té koleji mezi motoráčkem KŽC a odstaveným dvojslonem, nebo tam spíš nacouval až kolem 9:30 a po pár minutách na otočku odjel?"

Pokud jsem dobře viděl, stál tam už předtím. Bageta KŽC stála u 1. koleje až někde pod magistrálou a v oblouku za ní byl vidět další elefant. Odstavená souprava stála celá v přímé.

Ale i kdyby přijel až po KŽC a odjel na otočku, na situaci by to nic neměnilo - vyhlásit vlak v takovém čase, že není možné stihnout k němu běžnou (ba ani rychlou) chůzí před odjezdem dojít je podle mě magořina bez ohledu na další okolnosti...
ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Středa, 09. prosince 2020 - 09:49:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 11-2018
K tomu vracení peněz: Donedávna jsem pracoval na jednočlenné čerpací stanici. Předesílám, že majitel nám vždy zdůrazňoval, že zákazník a kontrolní orgán má vždy pravdu a že pokladní limit byl stanoven na 10000,- Kč. A stále platí, že obchodník musí mít vždy na vrácení, na benzince obzvlášť.
Skutečný případ: Ráno zapnu technologii čs, udělám potřebné kontrolní ukony, vytáhnu si pokladnu se zmíněnými deseti tisíci, namíchanými různě v mincích i papírových bankovkách nižších hodnot. Několik tankování za 200-500, vcelku bez problémů. Asi 20 minut po otevření zákazník natankoval za 100,- a platí dvoutisícovkou. Pohoda. Za chvíli další zákazník, tankování za 300, platí pětitisícovkou. Pořád pohoda. Za chvíli další, nákup 500, platí znovu 5000-kou. Pořád pohoda. Když přijel v krátkém časovém úseku další zákazník, natankoval za 200 a chtěl platit opět pětitisícovkou, nezbylo, než jít do svých pěněz, které jsem míval coby železnou rezervu a rozměnil si. Je to podobný případ, jako když cestující nemá nebo nechce mít a průvodčí nemá. Jen v mém případě měl zákazník naftu/benzin v nádrži a nějak mi zaplatit musel.
Předpis je jedna věc, snaha se dohodnout druhá věc a "nějak to udělat", aby to šlo je věc třetí.
Přeji všem pěkný den.
Středa, 09. prosince 2020 - 09:57:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 11-2018
Jiný případ je, když zákazník chce platit kartou, ale karty nejdou. Přitom všechny banky mají v obchodních podmínkách nějak formulováno, že banka nezaručuje funkčnost systemu 24 hodin denně a tedy že se může stát, že z důvodu poruchy/údržby systemu karta prostě nebude fungovat. Na toto ustanovení nepamatuje téměř nikdo a je jen věcí náhody, pokud karta nejde, že zákazník má/nemá hotovost k zaplacení. Stejná situace, pokud nemá na kartě dostatečnou částku, přečerpaný limit nebo si kartu nesprávným pinem zablokuje. Až někdy dojde k zásadnější a delší poruše internetu, myšleno v řádu několika hodin a více - platby kartou jsou de facto neveřejná část internetu - tak se život zastaví. Nebudou totiž fungovat ani bankomaty na výběr hotovosti. Ještě jednou pěkný den...
Středa, 09. prosince 2020 - 11:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1727
Registrován: 2-2010
ad Vetchy_Kmet: A jakým způsobem se řeší, pokud opravdu člověk natankuje, plánuje zaplatit kartou, protože v peněžence nemá dostatečný limit a terminál je nefunkční? Asi policie, ne, vypíše složenku, nějak to ona zaplatí a ty potom zaplatíš jim, a za žádnou pokutu by to snad být nemělo , páč je to problém banky, že si to neodkáže zařídit a uhlídat. Třeba když jsem byl minulý rok v Norsku, tak na mě koukali s vyděšenýma očima, když jsem po nich chtěl zaplatit hotově, takže si myslím, že ta povinnost je jen na bance, a ta za to zodpovídá. Jenom z důvodu zlodějů, co banky jsou, tak mnoho menších podniků tu platbu kartou prostě neumožnuje. Třeba příklad: Kupoval jsem nábytek za 50000 kč, obchodník podle podmínek snad všech bank musí odvézt 1%, no tak mě poprosil, zda bych nedošel do banky, za 80 kč ty peníze vybral a rázem obchodník ušetřil 500 kč a jako kompenzaci mi nabídl dopravu s vynesením zdarma, kterou si také učtuje za 500 kč. Takže je to jen o nenažranosi bank a jejich odpovědnosti, která je podle tohohle u nás snad nulová.

(Příspěvek byl editován uživatelem trs2004.)
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Středa, 09. prosince 2020 - 11:37:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 11-2018
Pokud nejdou karty, tak vzhledem k tomu, že je to v každé bance ošetřeno v obchodních podmínkách, je problém zákazníka, jak zaplatí. To, jestli banka krade nebo nekrade neřeším, postupuje podle zákonů té které země - a pokud naše zákony umožňují, že si banka smí strhnout až 4 procenta z hodnoty nákupu, pak se
a/ nedivím, že je u nás tak draho
b/ že někteří obchodníci karty odmítají přijímat.
Můžu se vyjádřit pouze k tomu, jak se to řeší, když zákazník chce, ale nemá jak/čím zaplatit.
Existuje formulář /Uznání dluhu zákazníka/, kde je zákazník a vozidlo identifikován - nacionále, č. OP, SPZ, typ, barva vozidla. Vypisuje se 2x, jednou zákazník, jednou benzinka a v tomto formuláři je stanoveno, že do tří dnů zákazník zaplatí buď přímo na benzince nebo převodem na účet. Pokud ano, vše OK, pokud ne, předává se na právní oddělení. Tento doklad policie uznává a pak se to řeší jako krádež.
Předpokládám, že podobný formulář /třeba jinak pojmenovaný/ nebo podobný princip řešení mají nastaven všechny subjekty, které přijímání plateb kartou používají.
Za svou 15-tiletou službu na benzince jsem podobný problém řešil 2x, vždy zákazník nejpozději druhý den zaplatil.,
Omluva za příspěvky, které nemají s tímto vláknem nic společného, reagoval jsem na debatu ohledně placení průvodčímu.
Středa, 09. prosince 2020 - 12:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4251
Registrován: 9-2003
Stalo se mi jednou, bylo to v roce 2008, že jsem natankoval u pumpy "Shell" na D2 směr Balkán před sjezdem na Břeclav a když jsem se přesouval od auta do kiosku, zablesklo se, ozvala se rána a pumpu trefil blesk. Takže karty nešly a já jsem CZ peníze fakt neměl, protože jsem republiku na týden opouštěl. No tak jsme se domluvili, protože můj návrh, aby aktivovali "žehličku" jim naplnil oči hrůzou, pustili mě na čestné slovo (nechat jim tam pas nebo malý techničák jsem odmítl), dojel jsem do Břeclavi do bankochmatu, přes Ladnou do Podivína, tam zase najet na dálnici a za patnáct minut bylo zaplaceno a cesta směr Romania mohla pokračovat.
Akorát mě pak ráno z nejlepšího spánku probudil telefonát z Komerčky, zda nedošlo ke zneužití karty, že jsem v osm večer vybíral z bankomatu v Břeclavi a ve čtyři ráno platil kartou za hotel v Târgu Jiu [biggrin] .
NOBLE BRICKS
Středa, 09. prosince 2020 - 13:09:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 11-2018
"Žehlička" - tak to jsme přímo nesměli použít - ten výše zmíněný formulář byl jistější.
Je to offtopic, takže omluva, ale také jsem kdysi potřeboval na D1 tankovat, někde napůl cesty mezi jihem Moravy a Prahou. No, cena na benzince na dálnici se mi nějak nezdála, tak jsem sjel z dálnice a natankoval ve městě, tuším, že to byla Jihlava nebo Humpolec, už nevím. Ujel jsem "zbytečných" necelých asi 10 km, a na každém litru tehdy ušetřil 3,50 Kč. Mimochodem, neznám nikoho, kdo by v soukromém autě tankoval na benzince na dálnici. Tam tankují převážně ti, co mají CCS firemní karty a kteří si dají cenu do nákladů.
Středa, 09. prosince 2020 - 13:47:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 107
Registrován: 11-2014
"Tento doklad policie uznává a pak se to řeší jako krádež."

Vážně by mě zajímalo, která policie řeší tuto situaci (zákazník chce zaplatit, bez vlastní viny nemůže, podepíše uznání dluhu a následně nezaplatí) jako krádež.

Krádež to ani omylem není, protože základem skutkové podstaty krádeže je, že pachatel si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní (§ 205 tr. z.). Jsou tam nějaké další podmínky, jako je např. výše škody, vloupání, použití násilí po činu apod., ale ten základ, tzn. přisvojení si věci bez souhlasu jejího původního majitele je prostě základ, přes který vlak nejede. V popsaném případě tedy nemůže v žádném případě jít o krádež, protože zákazník si palivo bez souhlasu majitele nepřisvojí-to, že jej následně chce, ale nemůže zaplatit a nezaplatí ani v dodatečné lhůtě v žádném případě neznamená, že se dopustil krádeže.

Nemůže jít ani o podvod, ačkoliv by tomu snad mohla sk. podstata zdánlivě nahrávat ("Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci."), protože tam chybí uvedení v omyl anebo využití cizího omylu-tento prvek musí být přítomen na začátku celého skutkového děje, tedy v okamžiku, kdy si zákazník natankuje palivo, což opět není náš případ. O podvod by se mohlo jednat jen v případě, kdy zákazník natankuje s vědomím, že nemá peníze na kartě ani v hotovosti.

Výše uvedené samozřejmě neznamená, že zákazník je nepostižitelný, jeho dluh existuje a je normálně žalovatelný u soudu a s ohledem na existující uznání dluhu i relativně snadno "vyhratelný"- v případě existence uznání dluhu se "obrací" důkazní břemeno a ten, kdo dluh uznal musí prokazovat, že dluh vůbec nevznikl anebo že už zanikl např. zaplacením.

PS: hranice škody pro trestný čin byla od 1.10.2020 zvýšena na 10.000,- Kč, takže v případě tankování do osobního auta je prakticky nedosažitelná.
Středa, 09. prosince 2020 - 16:55:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10853
Registrován: 4-2003
Mimochodem, neznám nikoho, kdo by v soukromém autě tankoval na benzince na dálnici. l No, cena na benzince na dálnici se mi nějak nezdála, tak jsem sjel z dálnice a natankoval ve městě, tuším, že to byla Jihlava nebo Humpolec, už nevím. Ujel jsem "zbytečných" necelých asi 10 km, a na každém litru tehdy ušetřil 3,50 Kč. Mimochodem, neznám nikoho, kdo by v soukromém autě tankoval na benzince na dálnici

Zatímco já jsme se na tohle mnohokrát v žívotě vy***l a prostě jsme na tý dálnici soukromě natankoval. A nejen na Vysočině, ale třeba v Rakousku či Itálii. Postačuje že pochopíte, že jsou lidi mimo Vaši sociální bublinu a mají lecos jinak, nebo se těch 20 minut násobí počtem lidí v autě a hodnotou jejich času, případně oboje.

je podle zákonů té které země - a pokud naše zákony umožňují, že si banka smí strhnout až 4 procenta z hodnoty nákupu,

Naše zákony to nezakazují a ani neurčují, co kdo komu má za kolik prodat. Naštěstí. Stejně tak nikomu nanařizují používat platební karty (i když nedávno tohle chtěl v rámci "páchání dobra" prosadit Václav Klaus jr.[crazy]).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 09. prosince 2020 - 17:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10854
Registrován: 4-2003
Když přijel v krátkém časovém úseku další zákazník, natankoval za 200 a chtěl platit opět pětitisícovkou,

Nemá na benzín, ale po kapsách pětitisícovky. To je nějaký podivný, ne?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 09. prosince 2020 - 17:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 11-2018
Ad Herold: možná jsem se špatně vyjádřil, chtěl jsem říct, že pokud zákazník podepíše papír, ve kterém se zavazuje dlužnou částku uhradit do tří dnů a neučiní tak, pak se toto hlásí na právní oddělení, které částku vymáhá. Na školení nám bylo řečeno co jsem uvedl, že pak policie postupuje podobně jako při krádeži - tedy škoda se vymáhá.
Bez vlastní viny? Zákazník ví z obchodních podmínek banky, že mu karta nemusí fungovat /údržba, porucha/. Pokud si ji zablokuje sám nesprávným pinem nebo pokud nemá krytou částku, pak to není bez vlastní viny.

Ad RadekŠ: Ano, máte pravdu, nepatřím k sociální bublině, která by podporovala majitele čerpacích stanic na dálnici, kteří prodávají PHM za ceny o v té době 3,50 na litru dráž, než pumpa stejné značky o pár km dál, mimo dálnici. Je to pravidlo nabídky a poptávky, já takou nabídku neakceptuji. Stejně tak si nedám v restauraci třetinku piva za 45,- Kč, prostě z principu - ne že bych na to neměl.
Z důchodu mi nezbývá tolik, abych podobné cenové hladiny mohl akceptovat. Také zdravotní péče už něco stojí. Přeji vám, pane Radku, abyste vždy zůstal v té sociální bublině, do které zřejmě svými příjmy patříte a abyste se nikdy nedostal do situce, kdy byste si musel říct "ne, že bych na to neměl, ale za to ty peníze nedám".
S vaší poslední větou souhlasím - pokud to zákon dovoluje, banka nic neporušuje.
Jsem rád, že žádný zákon nepřikazuje zákazníkovi, za kolik má tankovat a jakou bankovkou má platit. Třeba chtěl rozměnit, co já vím???? Pěkný den.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vetchý_Kmet.)
Středa, 09. prosince 2020 - 17:39:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10855
Registrován: 4-2003
"ne, že bych na to neměl, ale za to ty peníze nedám".

To naopak říkám zcela běžné, ale nebudu to řešit u třetinky piva za 45. K čemž dochází náhodou tak dvakrát do roka a za pivo utratím ročně zlomek výdajů nemajetného lemtače.

V tomhle je právě ten rozdíl.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 09. prosince 2020 - 17:50:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10856
Registrován: 4-2003
S vaší poslední větou souhlasím - pokud to zákon dovoluje, banka nic neporušuje

Zákon 526/1990 SB. nic nedovoluje!! Ten řeší přesně obrácené situace, totiž co a proč může být regulováno.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Tass
Středa, 09. prosince 2020 - 22:08:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 728
Registrován: 10-2006
Vetchý_Kmet:
"To, jestli banka krade nebo nekrade neřeším, postupuje podle zákonů té které země - a pokud naše zákony umožňují, že si banka smí strhnout až 4 procenta z hodnoty nákupu"

4 % už to dávno nejsou, a i ke 3 % z platby se poplatek dostane jen při použití nějaké exotické karty (třeba kreditky z Brazílie). Teoreticky se na 4 % může dostat malý obchodník, který má přes terminál jen pár tisíc tržby měsíčně - v takovém případě to může výrazně navýšit paušál za pronájem terminálu (a ten je obvykle tím vyšší, čímž nižší je objem plateb přes terminál provedených).

Pro upřesnění - ty stržené peníze z platby se dělí mezi víc subjektů:
1) Karetní asociace, do které karta patří (Mastercard, Visa, Amex).
2) Banka, která vydala kartu, kterou zákazník platí.
3) Zúčtovací banka - ta, kde má obchodník účet, kam přijde platba od zákazníka.
4) Clearingové centrum - prostředník, který zajišťuje platby mezi bankami.
5) Poskytovatel terminálu - jednak dostává provizi z plateb, jednak si účtuje fixní paušál za pronájem. Celkem pochopitelně při vysokých obratech na terminálu může fixní poplatek klesat až na nulu.
6) Extra příplatky za některé karty: vyšší poplatek, pokud zákazník platil kreditní kartou; velmi výrazně vyšší poplatek (i víc jak o 1 %) za platby kartami vydanými mimo EU.
7) Extra příplatky za další funkce terminálu, třeba akceptaci karet s elektronickými stravenkami, za multicurrency atd. Sice to obchodníkovi přinese další tržbu od zákazníků, které by jinak neobsloužil, ale taky to znamená další náklady.

Osobně si myslím, že neměl být zaveden zákaz poplatku za platbu kartou. Pokud má obchodník dodavatelem předepsané koncové ceny s velmi nízkou marží, byl poplatek za platbu kartou elegantní řešení, jak vyhovět zákazníkům bez hotovosti. Protože to nejde, vznikají kočkopsi v podobě obchodů, které sice berou karty, ale vybrané skupiny zboží nelze kartou platit (typicky třeba trafiky a produkty Sazky). Anebo obchod prostě karty nebere, což občas zamrzí, když člověk zrovna nemá hotovost a nejbližší bankomat je daleko (nemluvě o tom, že u některých bank ještě jejich nešťastní klienti musí hledat bankomat té své banky, jinak budou platit pokutu, totiž pardon, správně se tomu říká "poplatek za výběr z cizího bankomatu").

Omlouvám se za OT, jen jsem chtěl trochu přiblížit zákulisí plateb kartou ze strany, na kterou běžný zákazník nevidí.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Pezos
Středa, 09. prosince 2020 - 22:55:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1869
Registrován: 4-2014
S4991023:
"můj návrh, aby aktivovali "žehličku" jim naplnil oči hrůzou"
V případě podvodu by totiž šla odpovědnost za škodu za obchodníkem, protože umožnil platbu méně bezpečným způsobem, než karta a terminál standardně podporují (ze stejného důvodu u nás v obchodech nezaplatíte proužkem, pokud selže načtení čipu).
Tass:
"6) Extra příplatky za některé karty: vyšší poplatek, pokud zákazník platil kreditní kartou; velmi výrazně vyšší poplatek (i víc jak o 1 %) za platby kartami vydanými mimo EU. "
... a za firemní karty
Tass:
"byl poplatek za platbu kartou elegantní řešení, jak vyhovět zákazníkům bez hotovosti"
Práce s hotovostí taky není bez nákladů, i když to mnozí rádi tvrdí. A pokud je motivací "přitáhnout zákazníky bez hotovosti", ale zároveň neakceptovat náklady s tím spojené, tak je to z mého pohledu vyzobávání rozinek.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Tass
Středa, 09. prosince 2020 - 23:47:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 729
Registrován: 10-2006
Pezos: Jasně, že práce s hotovostí taky znamená náklady: na trezor, odvoz tržeb, směnu drobných za bankovky a opačně, práci zaměstnance při přepočítávání tržeb atd.
Ale z pohledu zákazníka to vidím jinak: kdybych bez hotovosti přišel někam, kde za platbou kartou chtějí příplatek, sakra bych si rozmyslel, jestli nejít jinam. Ale pokud bych tu věc skutečně nutně potřeboval a alternativní prodejce nebyl po ruce, tak bych radši zaplatil pár procent přirážku a měl, co potřebuji. Zatímco za současné situace takový obchod nejspíš nebere karty vůbec a pokud není alternativa poblíž, tak mě čeká hledání v online mapách, kde že je ten nejbližší bankomat.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 06:18:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4253
Registrován: 9-2003
Pezos: Ale v dané chvíli žádnou bezpečnější formu platby nepodporovali. A když mi selže načtení čipu (což vyřeší otření karty o džíny ale jim se nechce čekat), tak mi x pokladních vyrve kartu z ruky a snaží se načíst proužek. Ale to už je všechno historie, kdy kartou platím jednou měsíčně abych nezapomněl PIN a jinak jsem třeba i včera vánoční příspěvek Kobře 11 na D1 platil mobilem [rofl] .
RadekŠ: Já na to (taky) mám, tak si poskočím, tak si vyskočím ale na dálnici netankuji s výjimkou nouzových situací, kdy přehlížím hladové oko tak dlouho (mám totiž blbou úchylku vyjíždět nádrž až do mrtě), až už nezbývá nic jiného,než brát nejbližší pumpu. Ale jinak sjíždím třeba až do Jihlavy na ONO a ještě tam deset minut stojím ve frontě. Prostě z principu. A to i do firemního auta. A u té dálniční pumpy zastavím hned vzápětí na kafe.
Vetchý_kmet: Stejně tak na 99% Shellů asi tankují jen služební auta, jejichž řidiči pak z bodů "za věrnost" sanují své soukromé potřeby. Jsem myslel, že přestupem k firmě, která platí fakt slušně tento jev vymizí ale oni to ti lidé asi mají v sobě (stejně jako já nebo Vy to netankování na dálnici).

(Příspěvek byl editován uživatelem S4991023.)
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 09:02:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10860
Registrován: 4-2003
Ale jinak sjíždím třeba až do Jihlavy na ONO a ještě tam deset minut stojím ve frontě.

Když mi za to někdo dá peníze, tak prosím a přežuju i ty lidi. Ale ve svém volném čase... ani omylem, kór jde li o úsporu 50 korun za rok. I duševí zdraví něco stojí.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 09:40:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10861
Registrován: 4-2003
Práce s hotovostí taky není bez nákladů, i když to mnozí rádi tvrdí. A pokud je motivací "přitáhnout zákazníky bez hotovosti", ale zároveň neakceptovat náklady s tím spojené, tak je to z mého pohledu vyzobávání rozinek.

Jo.

Čistě obecně: práce s hotovostí nese taky někomu výnosy (distrubuce oběživa, jeho třídění.. až po prodej peněženek a trezorů a přepážkový provoz) - stejně jako ty karty. A samozřejmě každý výnos má k sobě nějaké náklady.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pezos
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 10:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 4-2014
Z mé zkušenosti malé krámky spíš nepřijímaly karty ani v době, kdy si za to mohly účtovat poplatek. Zato to využívaly některé velké firmy s líbivými slogany o tom, jak jim to umožňuje mít nižší ceny (co většinou nebyla tak úplně pravda). Samozřejmě, úplně jiná liga byly třeba asijské restaurace, kterým by se to "nevyplatilo" a masivně se jim to začalo "vyplácet" pár měsíců po zavedení EET [lol]

Jinak z dopravních podniků si pamatuji poplatek za platbu kartou jen v Olomouci. Bylo to ještě někde jinde?

OT: V létě jsem četl něco o tom, že velké evropské bankovní domy plánují vytvořit vlastní karetní systém, který by technicky fungoval jako nadstavba nad okamžitými (SEPA) platbami. Článek byl plný slibů o zmenšení závislosti na amerických společnostech a nižších nákladech pro účastníky, ale spíš mi to přišlo, že si chtějí urvat větší část zisku pro sebe (a taky je začíná tlačit konkurence fintechů).

(Příspěvek byl editován uživatelem Pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
P_v
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 11:24:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2496
Registrován: 5-2002
Vetchý_Kmet: Kde lidi ty 5000 bankovky berou? Mně bankomat vydává jen Palacké nebo Destinové.
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 12:25:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 11-2018
Ještě stále jsou /v té době byly/ firmy, které některým zaměstnancům vyplácejí/ly/ mzdu v hotovosti, i když je jich čím dál méně - i firem, i zaměstnaců, kteří nemají bankovní účet. 5000-cové bankovky mi chodily zpravidla den dva po výplatních termínech, někdy jedna, jindy dvě, vyjímečně i čtyři za směnu, jak je výše popsáno - často i žádná za měsíc.... Fakt je ten, že zmíněný případ se stal někdy v roce 2014 nebo 2015, je možné, že od te doby už 5-ky v oběhu nejsou - alespoň jsem se s nimi před odchodem do důchodu téměř nesetkával.
Přiznám se, že celkem nechápu ten počet reakcí na příhodu o tom, jak mi jednou v životě na benzince během hodiny přišly čtyři pětitisícovky na vcelku minimální nákupy.
A už vůbec nechápu, jak někdo má čas vyhledávat a kopírovat sem paragrafové znění toho, co je nebo není podvod nebo krádež. Nejsem právník, jsem vyučený prodavač, a spousta věcí mi nikdy nebyla předložena v paragrafovém znění, ale většinou jen formou výkladu na různých školeních. A co školař, to jiný výklad, často více jeho osobní subjektivní názor než fakt, kterého by se měl držet. A také já osobně jsem mohl některé věci špatně pochopit a reprodukovat dál.
Takže pokud má někdo s mou příhodou problém, tak se omlouvám.
Všem pěkný den.
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 13:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108
Registrován: 11-2014
Já mám na ty paragrafy školy, takže mi to zase tak moc času nezabralo...lidi tady píšou větší hovadiny:-)
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 14:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4401
Registrován: 11-2008
ad Vetchý Kmet: To je v lidech. Já jsem kdysi ( před cca 30 lety ) měl ve stanici cestující, která si pravidelně v pondělí ráno kupovala týdenní jízdenku v ceně (už nevím přesně ) cca 10 Kč. A vždy platila 200 Kč bankovkou. Menší prý neměla. Jednou jsem ji vrátil těch 190 Kč v drobných, s tím, aby si pár desetikorun nechala bokem až si bude za týden zase kupovat tu týdenku za 10 Kč.[andel] A co myslíte ? Za týden přišla zase s tou dvoustovkou. Na dotaz, kde má ty desetikoruny, co jsem ji minule dal, odpověděla, že si je vyměnila v Jednotě za papírové. [andel][lol][lol][lol][lol] Opačný extrém byla zase jedna slečna co týdenku za 3,- Kčs pravidelně platila v 5 a 10 haléřových mincích. Asi je celý týden hromadila do kasičky a v pondělí ráno vybrala .....[andel][lol][lol][lol] Jo, jednou kolegovi vyjmečně zaplatila i jedním 50 haléřem ......[andel] Dějou se to na pokladnách věci, aspoň je veselo .....[lol][lol][lol][lol][lol][lol]
Mladějov
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 14:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15574
Registrován: 3-2007
No a nejsou pak tedy pro vás jako prodávající jednodušší karty ?
Dyť to řeší hromadu takovýhle podivínů a eliminuje naschválisty a vychcánky ("jedu zadarmo").

Ad pětitisícovky - tak třeba v šedé ekonomice se platí cash, takže když pan podnikatel dojde vybrat na výplaty pro své "černochy", je to rázem hromada pětitisícovek, stejně tak pro lidi, co se nechávají vyplácet hotově i jako řádní zaměstnanci (třeba velká většina Ukrajinců i tuzemských Cikánů).
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 14:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4256
Registrován: 9-2003
RadekŠ: Tak rozdíl mezi jedinou nádrží u ONO a na dálnici jsou nějaké tři stovky. Ale o ty mi nejde. A už vůbec ne u služebního auta. Jak už jsem napsal několikrát, prostě to tak mám. Nesnažím se to racionálně zdůvodnit. Stejně jako tu manuální převodovku. Ty prostě nechápeš, jak se může někdo chovat neunifikovaně a bez sofistikovaného zdůvodnění, co je správně. Ty máš prostě takové AVV na život [biggrin] .
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 14:39:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1646
Registrován: 6-2019
Zrovna jsem chtěl dodat, že tady v pohraničí jede IMHO minimálně nějakých 20 - 30 % populace v šedý zóně, kde nic jiného než cash neplatí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ahmad_Šáh_Masúd.)
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 15:52:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10862
Registrován: 4-2003
Nesnažím se to racionálně zdůvodnit. Stejně jako tu manuální převodovku. Ty prostě nechápeš, jak se může někdo chovat neunifikovaně a bez sofistikovaného zdůvodnění,

Já ale po nikom žádný zdůvodnění nechci, jenom jsem se snažil ukázat, že tvrzení "nezná nikoho.." nelze zobecňovat. Zbytek je tvoje reakce na něco, co jsem nepsal a ani to tak není [biggrin].
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Paul2no
Sobota, 12. prosince 2020 - 08:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2238
Registrován: 11-2009
Mladějov: jenže u nás nesmíte jako obchodník říct, že hotovost nepřijímáte a platbu umožňujete pouze kartou. Můžete platbu v hotovosti tak akorát znepříjemnit (z pěti pokladen čtyři jsou pouze bezhotovostní), ale toho zázemí a nákladů s tím souvisejícího se stejně nezbavíte.
Pondělí, 04. ledna 2021 - 06:38:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 791
Registrován: 10-2010
V soupravách RegioSpider nasazených na Os Česká Třebová - Zábřeh je dlouhodobě problém s nesplachujícím a tedy nepoužitelným hajzlem.
Pondělí, 04. ledna 2021 - 06:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11790
Registrován: 4-2003
Tobik:V soupravách RegioSpider nasazených na Os Česká Třebová - Zábřeh je dlouhodobě problém s nesplachujícím a tedy nepoužitelným hajzlem.

Ne že bych chtěl dělat advokáta nešvarům, ale u vlaku, který jede 33 minut, to je zanedbatelný problém...
Pondělí, 04. ledna 2021 - 07:10:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 792
Registrován: 10-2010
Bram:
- problém bych nepodceňoval
- údajně je problém s jedním konkrétním vozidlem
- asi pošlu udání na správná místa
Pondělí, 04. ledna 2021 - 09:17:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7219
Registrován: 9-2011
asi pošlu udání na správná místa
Myslím, že to tomu pomůže nejvíc.
Teda kromě opravy vlastními silami ihned po zjištění problému [happy]
Všichni jste volové. Servít
Mladějov
Pátek, 22. ledna 2021 - 16:57:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15831
Registrován: 3-2007
S4991023:
" přehlížím hladové oko tak dlouho (mám totiž blbou úchylku vyjíždět nádrž až do mrtě), až už nezbývá nic jiného,než brát nejbližší pumpu. "


Já mám stejnou [biggrin]
Mladějov
Pátek, 22. ledna 2021 - 17:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15832
Registrován: 3-2007
Bram:
"
Ne že bych chtěl dělat advokáta nešvarům, ale u vlaku, který jede 33 minut, to je zanedbatelný problém..."

No, posrat se v 32. minutě, to tě chci vidět, jak tomu říkáš zanedbatelný problém..[proud]

I proto jezdím rád vlakem, že má WC (a až budeme prostatici, oceníme to tím víc) [wink]
Sobota, 23. ledna 2021 - 19:47:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7272
Registrován: 9-2011
Samozřejmě je možné se posrat i ve 4. minutě 5minutové cesty [wink]
Všichni jste volové. Servít
BmbČ
Sobota, 23. ledna 2021 - 21:38:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8576
Registrován: 1-2007
Jsou i tací, kteří se poserou hned po nastoupení při spatření vnitřku vozu. A to ani nevyjeli. [nene]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Sobota, 23. ledna 2021 - 21:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4096
Registrován: 3-2005
BmbČ: [biggrin][ok]

Kdysi dávno, jako žák 1. třídy ZŠ, jsem se pochcal ve výtahu, někde mezi 5. a 6. patrem. Bydleli jsme v 7. patře.
(WC ve vlaku je fajn, WC ve výtahu nevyžaduji [happy])
Neděle, 24. ledna 2021 - 07:51:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4759
Registrován: 6-2016
Regent: V dnešní eurodobě by ve výtahu musela být WC minimálně 3 - "muži", "ženy" a "jiní". To by poměrně zásadně
zvětšovalo plochu výtahových šachet a podražovalo údržbu[rofl]
Neděle, 24. ledna 2021 - 21:45:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 3-2019
Aleš_Liesk.:
"asi pošlu udání na správná místa
Myslím, že to tomu pomůže nejvíc. Teda kromě opravy vlastními silami ihned po zjištění problému "
No jo, ale kdyz to zjisteni problemu nastane obvykle v situaci, kdy na vyreseni prilis sil a casu nezbyva...
Pondělí, 25. ledna 2021 - 09:31:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7284
Registrován: 9-2011
by ve výtahu musela být WC minimálně 3
Nemusela, problém by šel vyřešit jedním WC a časovým multiplexem.
1 jízda by byla pro pány, druhá pro dámy a třetí pro další pohlaví. A tak pořád dokola, čímž by se i předešlo diskriminaci, že páni jedou první (z jiného pohledu jedou první dámy, pak DP a nakonec páni [happy]). Pak by stačilo 1 WC.
Plusem by bylo, že (teda, pokud by to lidi dodržovali [proud]) by dámy nebyly obtěžovány pány a jiným pohlavím a naopak.
Mínusem by bylo, že bych třeba musel nechat ujet 2 prázdné výtahy, než by zase jeli "Páni". To bych raději šel pěšky, čímž bych udělal něco pro své zdraví a tedy otočil mínus v plus. Takže jen samá pozitiva a sociální jistoty! Hurá do toho! A do výtahu bez obav i s plným močákem!
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 25. ledna 2021 - 10:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4760
Registrován: 6-2016
Aleš_Liesk.: Chybí ještě jedna podmínka - před změnou "genderového módu" výtahu musí být WC uvolněné! Jinak by vznikaly konfliktní situace[rofl]
Pondělí, 25. ledna 2021 - 13:51:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7287
Registrován: 9-2011
Při obsazeném WC by se dojelo do nejbližší stanice a tam by se počkalo, až se WC uvolní [happy]
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 25. ledna 2021 - 15:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4097
Registrován: 3-2005
Pěkné úvahy [ok]. Také by bylo potřeba vyřešit odpad. Padalo by to dolů, nebo by se to vozilo někde pod výtahem schované a jednou za čas by přijel fekál...???
Pondělí, 25. ledna 2021 - 15:30:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 553
Registrován: 9-2002
Mínusem by bylo, že bych třeba musel nechat ujet 2 prázdné výtahy, než by zase jeli "Páni".

Kdybyste p*čovědu studoval pořádně, tak byste využil jejího axiómu, že pohlaví je jen sociální konstrukt a každý si může zvolit pohlaví jaké chce. Když bude jízda vyhrazená euroafrickým lesbám, tak se prohlašte za euroafrickou lesbu a můžete jet. Pokud by na Vás někdo zkoušel námitku, že nejste euroafrická lesba, tak ho hned v zárodku obviňte z rasismu a sexismu.
Pondělí, 25. ledna 2021 - 16:02:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7289
Registrován: 9-2011
To je fakt. Co kdybych se prohlásil za vícepohlavního jedince?
Pak by ale bylo potřeba definovat, jestli se maska "nastavené pohlaví" s pohlavím cestychtivého jedince musí shodovat právě ve všech bitech nebo stačí aspoň jeden :-)
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 25. ledna 2021 - 16:12:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10956
Registrován: 4-2003
V dnešní eurodobě

Svět za hranicemi EU asi v této době asi vypadá jinak (na druhou stranu furt líp, než kdybyte byl omezen hranicemi své obce[biggrin] a třeba tvrdil že zabijačky nejsou, protože je nikdo v obci nedělá).

Naše dítě rozhodne o svém pohlaví samo, říká těhotná přítelkyně Elona Muska

Britský Facebook rozlišuje 71 pohlaví.




Vytrezvitel


[ok][ok][ok]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 26. ledna 2021 - 07:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 554
Registrován: 9-2002
Jenom 71? Tak to jsou žabaři. P*čologové by se měli spojit s matfyzákama. Pak by mohli zkoumat zda množina všech pohlaví a množina sexuálních orientací tvoří Banachův či Hilbertův prostor. Zda jsou tyto prostory ortogonální či izomorfní. Atd. atd. [proud]
Úterý, 26. ledna 2021 - 07:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4764
Registrován: 6-2016
Vytrezvitel: Obávám se, že se takových studií dočkáme. Jen co na to někdo vydojí dotaci...
Mladějov
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 00:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15844
Registrován: 3-2007
Vytrezvitel:
"Mínusem by bylo, že bych třeba musel nechat ujet 2 prázdné výtahy, než by zase jeli "Páni".

Kdybyste p*čovědu studoval pořádně,"

..jako zřejmě vy..? [proud]
P_v
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 02:18:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2521
Registrován: 5-2002
Nechcete některé ty kreativní ideje o výtazích sdělit firmě Kone? Možná i vyhrajete hlavní cenu :-)
https://dxexperiments.kone.com/
Neděle, 21. února 2021 - 15:20:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 10-2008
..... Ještě jsem se u káčka nikdy nepo..cal smíchy..... Teď po přečtení celého měsíce zpět ano ..... :-))) To se Vám všem povedlo a díky za to :-))) ..... Jsem rád že normální lidé ještě existují .
Neděle, 21. února 2021 - 21:38:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15511
Registrován: 12-2007
Taky jsem tuto diskusi pročetl zpětně po dlouhé době a fakt zajímavé. [happy]

K placení - nedávno se mi u pokladny ČD před odjezdem stalo, že pokladní mi řekla, že nebude mít (při pořizování jízdenky za cca 70 Kč) na vrácení ve chvíli, kdy platím tisícikorunou a že mi namísto toho vydá kupón. Já jsem dodal, že těch 70 Kč ještě v mincích nějak dopočítám, ale tím pádem tou tisícovkou pak zaplatím ve vlaku u průvodčího, když pojedu zpátky (protože jsem jel "do terénu" a mezitím jsem nikde neplatil, tzn. nedalo se rozměnit).

Až zpětně mi došel ten paradox, že ten kupón na cca 930 Kč bych si pak stejně požádal k proplacení u té samé pokladny, která by v tu chvíli potenciálně mohla mít ten samý problém. [happy]

(A mezitím bych vlastně byl reálně bez hotovosti, protože o tisícikorunu jsem přišel cestou "tam", o těch drobných 70 Kč cestou "zpět", a měl bych v ruce jen ten kupón, který ale nefunguje jako běžné platidlo.)

Poučil jsem se z toho a nyní ukládám drobné mince (1, 2 a 5 Kč) do speciálního měšce "pro nádražáky". Takže když se mi u ČD přihodí tato nepříjemná událost s pohrůžkou, že mi namísto peněz bude vrácen kupón, přijde ode mě platba v pěti- dvou- a jedno-korunách (pozn. do zákonného 50mincového limitu při jedné transakci se snad vejdu). [happy]

Ale abych se vrátil k obecnému jádru věci - pracovníci ČD jsou (což zde - jestli jsem si dobře všiml - nezaznělo) oprávněni vydat při platbě bankovkami vysoké nominální hodnoty příslušný kupón a tímto způsobem transakci (ze svého pohledu) vyřešit.
Neděle, 21. února 2021 - 22:20:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8178
Registrován: 12-2011
Není nad to být starobní důchodce v tak mladém věku a tahat s sebou hrst mincí [lol]
Neděle, 21. února 2021 - 23:12:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1786
Registrován: 2-2010
On si snad někdo z dnešní generace kupuje běžné jízdenky ČD na pokladně? K pokladně chodím jen v případě, že se to nedá koupit online. A myslím si, že místo toho měsce s korunami by prostě stačilo mít sebou v peněžence třeba stokorunovou bankovku. A jestli se Vám chce s tím tahat, tak můžete, ale beru to jako na dnešní dobu uplnou zbytečnost.
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Neděle, 21. února 2021 - 23:52:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15512
Registrován: 12-2007
A myslím si, že místo toho měsce s korunami by prostě stačilo mít sebou v peněžence třeba stokorunovou bankovku.
Tu jsem holt utratil o den dřív v obchodě. Holt to u té ČD-kasy vyšlo jenom s tisícovkou.

A jestli se Vám chce s tím tahat
Zas tolik místa to nezabere. To už mi víc místa zabere pyžamo, které s sebou radši budu s ČD brát i na jednodenní cesty po své loňské zkušenosti z cesty "přímým R 655" ze Strakonic do Třebíče, kdy jsem došel k velmi zajímavým (pro mě do té doby netušeným) zjištěním jako že např. při (byť zde oprávněném) "roztržení" vlaku uprostřed (či v jiné části) jeho trasy berou (i v situaci, kdy těm cestujícím nic dalšího už v tom dni nejede) poškozené cestující jako ty, kterým "ujel přípoj" (i když nikde přestupovat nechtěli), tzn. nezajistí jim náhradní dopravu (i kdyby jím měl být plně proplacený taxík; pozn. nebyli schopni ani zajistit jedno taxi pro 3 lidi v trase ČB - Jihlava, kteréžto taxi by stálo cca 3200 Kč, jenže ČD proplácejí max. 1500 Kč "za taxi" a ne "za cestujícího", takže kdyby každý z těch tří lidí jel jiným směrem, tak by ČD proplatily 3x 1500 Kč, zato když všichni tři jedou stejným směrem, tak ČD neproplatí 1x cca 3200 Kč); zato jim (resp. jen jednomu z nich, protože těm ostatním průvodčí ani nezvládl ve vlaku říct, že se do noci do svého cíle nedostanou, resp. aby se tak stalo, budou muset zaplatit pár tisíc ze svého) jsou ČD schopny proplatit (v součtu levněji než by stál ten 1 taxík?) ubytování v hotelu vzdáleném cca 2 km od příslušného nádraží; v hotelu, ke kterému musejí "sami trefit" (a mají-li v něm spát jinak než nepohodlně v džínách anebo jen ve spodním prádle, tak holt je potřeba s sebou radši brát i to pyžamo).

Tzn. sečteno, podtrženo, měšec s drobnými je vcelku drobnost oproti tomu pyžamu + radši pár tisícovkám uložených v peněžence "navíc" pro případ, pokud bych fakt nutně potřeboval jet tím taxíkem, který mi ČD neproplatí v plné výši ani v případě, kdy nešlo o "ujetí posledního přípoje", ale o "jízdu přímým rychlíkem, který však byl (byť z akceptovatelného důvodu) roztržen" (a přesto ČD tuto věc označují za "ujetí přípoje v ČB", přestože jsem v nich vůbec přestupovat neměl).



(Příspěvek byl editován uživatelem David.)