Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 11. 2. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 11. 2. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 03. února 2021 - 10:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23783
Registrován: 5-2002
Vantju: hodnotný diskuzní příspěvek!
No jo, no , to už bychom od někoho chtěli moc...

Kdysi dávno se na schématu pražského metra skvěla vypuntíkovaná zelená linie z tehdejší Leninovy na letiště a je docela možné, že se tahle "direttissima" některým lidem podprahově zažrala do mozku. Přitom současné vedení ji kopíruje až po NV, kde je docela slušná zástavba, a uhýbá doleva víceméně až tam, kde ta zástavba řídne. Podobné okliky nejsou celkem nic neobvyklého - i tady v Praze se podobně kroutí severní konec Céčka, aby (kromě Bohnic) obsloužil všechna tamní sídliště.
Něco podobného můžeme vidět i v sousední Varšavě, která vlak na letiště už pár let má. Ani ten nejede do centra přímo, ale oklikou přes Západní nádraží. Stejně tak tamní metro M2 za Vislou nezamíří do Brodna rovnou k severu (pod hřbitovem), ale vezme to přes Targowek a Zacisze, a na západ od centra taky nejede přímo do Mor, ale udělá jakousi šikanu na sever přes Mlynow, Ulrychow, Gorce a Chrzanow, aby toho obsloužila víc.

Z tohohle pohledu mě motolský závlek sám o sobě nijak nepobuřuje. A u případného větvení na Veleslavíně vidím víc nevýhod, než výhod...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 03. února 2021 - 10:44:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2844
Registrován: 3-2004
V Čelákovicích už září autogeny a odsunuté konstrukce začínají mizet...
Středa, 03. února 2021 - 10:58:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3938
Registrován: 5-2002
Na druhou stranu, to metro od Motola na letiště by buď dělalo velký závlek přes sídliště Řepy a pak jelo dlouho pustinou a nebo by jelo z Motola rovnou na letiště, a to je celé pustinou.
Středa, 03. února 2021 - 11:23:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2920
Registrován: 7-2017
Zaplať Bém za metro přes Petřiny. Přestup na Hradčanské byl pěknej vopruz. Vltavská o něco lepší.
P_v
Středa, 03. února 2021 - 11:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2523
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"Kdysi dávno se na schématu pražského metra skvěla vypuntíkovaná zelená linie z tehdejší Leninovy na letiště "
Nikoliv, v dobách, kdy se endstation jmenovala podle plešatého strejce, se tam vyskytovaly útvary o různém stupni chalupoidnosti 1, 2. V plánku vyvěšeném ve vagonech pak nebylo nic z toho, jen se tam na náměstí vřsr přestěhovalo samotné letiště.
Středa, 03. února 2021 - 11:29:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4794
Registrován: 6-2016
Nestala se během času z linky "D" okružní? Kdesi vzadu v hlavě vykukuje zamýšlená stanice metra D Radotín...
Středa, 03. února 2021 - 15:14:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23786
Registrován: 5-2002
Brr: metro od Motola na letiště by buď dělalo velký závlek přes sídliště Řepy a pak jelo dlouho pustinou a nebo by jelo z Motola rovnou na letiště, a to je celé pustinou
Nemělo jet spíš přes Bílou Horu a Dědinu...?

P_v: útvary o různém stupni chalupoidnosti...
...které tím pádem dokazují, že pojmenování "chalupoida" je nonsens. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 03. února 2021 - 16:40:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6507
Registrován: 7-2011
Hajnej:
"a uhýbá doleva víceméně až tam, kde ta zástavba řídne."
Jenže v tom je právě ten problém. Petřiny, jediný větší celek, není dostatečně velký, aby generoval dostatečný počet lidí a odůvodňoval potřebu stanice metra - však se tam taky hned po otevření zavedlo pásmo, který se ovšem "po nátlaku" (byl řev) vzápětí zrušilo. A špitál, byť největší v republice, už vůbec ne. Tudíž jedinou logickou variantou bylo hnát to geradeaus pod Evropskou až na letiště. Maximálně se zastávkou na Dědině (když už to jde kolem) a Dlouhý Majli kvůli obřímu P+R u dálnice. Jediný, co mohlo taknějak odůvodnit závlek přes špitál by byla skutečnost, že by se to celý postavilo v jedný etapě. Jenže ještě než se kopnulo, bylo jasný, že to v tom lese nad špitálem skončí na dlouhý roky, ne-li navždy.
Ovšem mám dojem, že spousta lidí trpí pocitem, že když se krtek postaví, tak potom je hotovo a jezdí snad zadarmo. A nějak neberou v potaz zvýšený náklady. Přitom kdyby do Horní Dolní pro pět bab denně jezdil Brejlovec s 4x Btn, tak ti samí budou kvičet něco o neekonomickým plejtvání. Ale že v tom krtku dochází k tomu samýmu, jim asi uniká, nebo co.
Metro do lesa (Motol), stejně jako metro do polí (Letňany), bylo politický rozhodnutí a odborníky nikdo poslouchat tenkrát nechtěl. Jenže ho máme a díky tomu taky máme každoročně zbytečnej zářez v rozpočtu.
Středa, 03. února 2021 - 17:13:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4301
Registrován: 12-2007
Bobik: Pokud se nemýlím, tak ve Veleslavíně není možné končit nějaké spoje trasy A, takže se musí končit buď na Petřinách anebo až v Motole. Pásmový provoz s ukončením některých spojů na Dejvické je nesmysl, protože Nádraží Veleslavín je jednou z významných stanic metra A, zejména v době předcovidové, kdy odsud jezdily autobusy na letiště. A končit některé spoje na Petřinách a jiné zase v Nemocnice Motol moc velkou úsporu negeneruje, spíše asi zavádí logistické problémy ohledně obratu souprav.

Co se týká stanice metra v Letňanech, tak jednak to souviselo s utopickou představou LOH v Praze, a jednak se jednalo o dočasnou konečnou metra C, protože se počítalo s jeho protažením až do Čakovic. Nicméně se i nadále počítá s výstavbou v okolí této stanice a to včetně místa sportovního letiště, kde snad už sysli vymizeli. A konečně pořád jsou Letňany dobrým terminálem pro autobusy a parkovištěm pro automobily.
Středa, 03. února 2021 - 17:37:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3940
Registrován: 5-2002
Nemělo jet spíš přes Bílou Horu a Dědinu...?
Mělo a to je právě ta trasa "celé pustinou". BH je vilová čtvrť, tam se moc lidí nesežene a Dědina je malá. To už by mi přišlo rozumné udělat závlek přes sídliště Řepy. A klidně potom podél okruhu, s tím, že by třeba vedlo po povrchu (a vlaky metra by byly zkonstruované tak, aby to šlo).


kdy odsud jezdily autobusy na letiště. V Praze a okolí je mnoho cílů/zdrojů frekvence, které jsou významnější, než letiště, a přitom mají mizerné kolejové napojení.

Zato bych souhlasil s těmi Letňany, je to vhodné místo na terminál (vzpomeňme na cirkus na sídlišti Ďáblice, co se tam rozpoutal, když začaly příměstské autobusy končit tam). A u Motola snad taky dost lidí, co přijeli z předměstí, parkuje. Ostatně, normální je postavit infrastrukturu do polí a pak u ní postavit baráky. Např. na Červeném vrchu se to tak udělalo, když tam zatáhli tramvaj.
Středa, 03. února 2021 - 18:37:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2926
Registrován: 7-2017
Kupodivu v tom Motole přestupovalo dost lidí z busů od Butovic, neb se jim nechtělo přelézat až v Dejvicích a jet na stojáka. Někteří ovšem museli, neb byla zrušena linka 179(?) Butovice - Petřiny.
Středa, 03. února 2021 - 18:41:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4928
Registrován: 9-2007
Já v Letňanech bydlím a na stanici metra si stěžovat nemůžu – celý terminál je kapacitní a promyšlený, chybí tomu jen trochu větší P+R. Nevím, jak by vypadalo optimální napojení Letňan na metro, ale pokud by byla stanice metra u Tupolevovy, tedy v centru sídliště, obávám se, že by to pro mě bylo zhoršení – teď prakticky jen vylezu z terminálu a autobusy jezdí z jednoho místa do všech stran. Letňany jsou hezkým příkladem, že to co na první pohled může vypadat divně, může být v důsledku mnohem lepší řešení, než to, co na první pohled vypadá logicky.

Ostatně, normální je postavit infrastrukturu do polí a pak u ní postavit baráky.
To je přece naprosto zbytečné plýtvání, nemůžete vědět, kolik se tam nastěhuje lidí, nemá smysl vozit vzduch do polí, blablabla,... [biggrin] takto bohužel uvažuje většina. Vaše věta je svatá, ale mimo D-A-CH a pár zázraků u nás se bohužel děje opak, ostatně mé konkrétní bydliště je toho skvělým důkazem – v prostoru mezi starými Letňany a Kbely/Čakovicemi vyrostlo několik sídlišť, za chvíli by snad šel celek považovat za obrovský, neb se zástavba "výškových" budov táhne už prakticky po celou šíři letňanského sídliště a domů stále přibývá, nicméně tady není vyřešená ani uliční síť nebo průjezdnost složek záchranného systému, natož nějaká doprava... teda abych byl přesný, nemáme tu ani přechod k autobusové zastávce a jakékoliv osvětlení před domem. [lol] A zřejmě to nikomu nevadí, protože ačkoliv tu bydlím už tři a půl roku, změnil se jen počet bytových domů a posílení bus linek přišlo v době, kdy už páteřní sídlištní linka značně přetékala.

Pardon za O.T.
Středa, 03. února 2021 - 18:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6509
Registrován: 7-2011
Brr:
"Ostatně, normální je postavit infrastrukturu do polí a pak u ní postavit baráky."
Proti tomu nikdo nic nemá. Však za první republiky se takhle stavěly celý Vršovice kolem Edenu. Ovšem když ale ani po téměř patnácti letech není jasné kdy a jestli vůbec nějaký baráky vzniknou, pak je to trošku na pováženou.
Středa, 03. února 2021 - 19:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23793
Registrován: 5-2002
Brr: Mělo a to je právě ta trasa "celé pustinou". BH je vilová čtvrť, tam se moc lidí nesežene a Dědina je malá.
Zatímco když tam to metro půjde direttissimou podél Evropské, tak ta Dědina bude větší...?

Bobik: když ale ani po téměř patnácti letech není jasné kdy a jestli vůbec nějaký baráky vzniknou, pak je to trošku na pováženou.
To je ovšem zčásti dáno snahou to "nandat zlýmu develotrovi"...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 03. února 2021 - 21:03:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2034
Registrován: 8-2017
Petřiny, jediný větší celek, není dostatečně velký, aby generoval dostatečný počet lidí a odůvodňoval potřebu stanice metra - však se tam taky hned po otevření zavedlo pásmo, který se ovšem "po nátlaku" (byl řev) vzápětí zrušilo. A špitál, byť největší v republice, už vůbec ne. Tudíž jedinou logickou variantou bylo hnát to geradeaus pod Evropskou až na letiště.

Ale klidně tom mohlo vést pod Petřinama nějak takto, ono je to přece jenom osídlenější oblast než okolí veleslavínského nádraží. Aspoň by metro bylo v ose sídliště a dvěma vestibuly by ho obsloužilo mnohem lépe než nyní jedním. Ale Motol je zkrátka totální úlet a obsazenost o tom svědčí - ten největší špitál zkrátka sám o sobě stanici metra nevytíží a nic jiného tam není.
Středa, 03. února 2021 - 21:06:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3942
Registrován: 5-2002
Zatímco když tam to metro půjde direttissimou podél Evropské, tak ta Dědina bude větší...?
Ani ne, ale nebude to tou pustinou taková dálka.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Čtvrtek, 04. února 2021 - 07:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9328
Registrován: 5-2002
a nic jiného tam není - no v tom lesíku naproti nemocnici pár lidí bydlí. Většina jich ale dopravně spáduje k blízkému Kauflandu na kopci.
Jeffer
Čtvrtek, 04. února 2021 - 08:54:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 939
Registrován: 1-2005
M250.0 Neviem, moje skúsenosti hovoria o Motole niečo iné: významný prestupný uzol z/do Řep a oblasti Stodůlky, Lužiny, Butovice na metro A. Takže chýba už len to predĺženie cez Řepy a terminál Dědina na letisko. Lenže to už v dobe výstavby V.A to vyzeralo tak, že ako "prvá etapa predĺženia na letisko" je to písané len preto, aby sa na to ľahšie získavali dotácie.

Brr Menujte cieľ v Praze a okolí, ktorý má 50000 cestujúcich denne (2019) a nemá koľajové napojenie, v prípade pražských sídlisk vzdialené do 10 minút autobusom. (Aj keby z tých 50000 len polovica použila MHD, stále je to dosť a to by sa asi podiel MHD pri kvalitnom koľajovom napojení zvýšil.)
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Čtvrtek, 04. února 2021 - 10:23:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3943
Registrován: 5-2002
Já jsem měl na mysli především to Kladno (proto píšu "mizerné kolejové spojení") a pak i Jesenici (píšu "Praze a okolí").
Čtvrtek, 04. února 2021 - 10:57:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7049
Registrován: 8-2006
Tahle výluka https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/vyluka/10090/ se týká úseku Čelákovice - Káraný? Chápu to správně? Takže koncem září by měl být úsek Čelákovice - Lysá hotový?
Jeffer
Čtvrtek, 04. února 2021 - 12:42:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 940
Registrován: 1-2005
Brr:
"Já jsem měl na mysli především to Kladno (proto píšu "mizerné kolejové spojení") a pak i Jesenici (píšu "Praze a okolí")."

V zásade sa s tým dá súhlasiť, ale:
Kapacitné koľajové napojenie do Kladna je spojené s kapacitným koľajovým napojením letiska (hmm, potiahnúť od Kladna metro A po vlastných koľajách… ). Myslím, že keď sa pripravovalo a stavalo V.A, bola trať PraK nepriechodná cez Prahu 6. A ono, Kladno má nejakých 69000 obyvateľov a nie všetci dochádzajú do Prahy (ale za to budú mať dve cesty denne). Letisko malo v roku 2019 v priemere 50000 cestujúcich na deň. Takže z hľadiska významu, je to "trať na Kladno s odbočkou na letisko", alebo "trať na letisko s odbočkou na Kladno"?

Jesenice s necelými 10000 obyvateľmi… No neviem, či je to ten najpalčivejší problém. Čo tak radšej dvakrát väčšie mesto s najdlhším názvom v ČR? To už sa tou intenzitou prepravného prúdu bude letisku blížiť. (Čím nechcem Jesenici právo na poriadnu trať upierať, ale BnL-SB by mali u mňa prednosť.)
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Čtvrtek, 04. února 2021 - 12:51:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6518
Registrován: 7-2011
Půlka středočeskýho kraje dělá v Praze, tudíž nelze brát "jenom" Kladno. A ze směru od Kladna je spojení jakoukoli veřejnou dopravou více než mizerný a nedostatečný. Takže trať na Kladno (a dál) s odbočkou na letiště. Která je ve výsledku vlastně marginální a letiště lze řešit i jinak - metrem, nebo nakonec i tramvají (a reálně tam nejspíš začnou jezdit akorát T-busy z Velekravína, protože je to nejsnažší, bioekoprogresivní a jsou na to dotace).
Východ Prahy (Jesenice a okolí) je tom stejně blbě.
Čtvrtek, 04. února 2021 - 13:59:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4308
Registrován: 12-2007
Bobik: Myslím, že nejnovější informace o trati do Kladna včetně odbočky na letiště uvádějí, že dvoukolejná elektrizovaná železniční trať vedená mezi Dejvicemi a Veleslavínem jižní trasou má být dokončena do roku 2028. Moc tomu sice nevěřím, že se to do té doby stihne, ale věřím tomu, že zmíněný záměr Správy železnic se uskuteční. Proto jakékoliv úvahy týkající se tramvaje na letiště jsou podle mne v současné době bezpředmětné.
Čtvrtek, 04. února 2021 - 14:01:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4936
Registrován: 9-2007
čelakovičan:
"Tahle výluka https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/vyluka/10090/ se týká úseku Čelákovice - Káraný? Chápu to správně? Takže koncem září by měl být úsek Čelákovice - Lysá hotový?"

Tahle výluka se týká jedné ze dvou traťových kolejí, jezdí se po 2. a rekonstrukci projde 1. traťová kolej z Čelákovic po odbočku Káraný, od září se bude pokračovat na sousední traťové koleji. Je to přece tady... hotovo bude snad v únoru příštího roku, naopak v březnu opět proběhnou nějaké noční výluky s NAD.

(Příspěvek byl editován uživatelem vantju.)
Čtvrtek, 04. února 2021 - 14:24:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4362
Registrován: 9-2003
Bobik: Podle jakého kompasu je Jesenice východ Prahy [biggrin] ? Alespoň já tam tedy jezdím na jih.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 04. února 2021 - 14:43:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10980
Registrován: 5-2002
Není to okres Praha východ? Já jsem taky na jihu, ale oficiálně na východě :-)
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 04. února 2021 - 15:24:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6215
Registrován: 7-2007
Petr_Šimral: ale oficiálně na východě [rofl] Dobře ti tak, kverulante...[rofl]
Čtvrtek, 04. února 2021 - 15:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6520
Registrován: 7-2011
Přesně tak. Vždycky byl jenom okres P-východ a P-západ. P-jih ani P-sever nikdy nebyl. Tudíž Jesenice, stejně jako Říčany jsou východ a Kladno, stejně jako třeba Roztoky jsou západ. Byť geograficky leží Roztoky na severu.
Čtvrtek, 04. února 2021 - 15:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8118
Registrován: 1-2007
Kladno není Praha-západ, Kladno je okres sám o sobě.
Čtvrtek, 04. února 2021 - 16:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2927
Registrován: 12-2007
Vantju:
" Je to přece tady... hotovo bude snad v únoru příštího roku, "

Hotovo by malo byť (v zásade) do Vianoc: https://lysa-celakovice.cz/files/dokumentace/harmonogram/hmg.pdf

Pokračovanie: https://www.railpage.net/lysa-celakovice-cast-5-ostry-januarovy-s tart/
Os_9108
Čtvrtek, 04. února 2021 - 16:21:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 3-2019
Bobik:
"Přesně tak. Vždycky byl jenom okres P-východ a P-západ. P-jih ani P-sever nikdy nebyl. Tudíž Jesenice, stejně jako Říčany jsou východ a Kladno, stejně jako třeba Roztoky jsou západ. Byť geograficky leží Roztoky na severu."

drobnost: Jesenice je Praha-západ, už Průhonice patří do PZ.
Čtvrtek, 04. února 2021 - 16:30:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6521
Registrován: 7-2011
Tak v tom případě moje chyba. Já měl za to, že už je to východ.
Čtvrtek, 04. února 2021 - 16:33:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2036
Registrován: 8-2017
Jeffer: Neviem, moje skúsenosti hovoria o Motole niečo iné
Já jsem ten významný prestupný uzol z/do Řep a oblasti Stodůlky, Lužiny, Butovice na metro A 5 let denně využíval. Nepamatuju, že by mi na spočtení cestujících ve voze metra nestačily prsty, a to mám na mysli vagón nejblíž výlezu. Na druhém konci mohl mít člověk klidně celý vůz pro sebe. Ono totiž kromě cest do Dejvic ty zmiňované oblasti metro A moc nezajímá a když, tak je přestup na Můstku rychlejší.
Čtvrtek, 04. února 2021 - 17:45:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23805
Registrován: 5-2002
Bobik: P-jih ani P-sever nikdy nebyl.
Ale byl, jenže P jako Plzeň... [biggrin]
A nějaká Jesenice je tam poblíž taky. [wink]

M250: Nepamatuju, že by mi na spočtení cestujících ve voze metra nestačily prsty, a to mám na mysli vagón nejblíž výlezu.
To mně tedy nestačí - asi jezdíme každej v jinou dobu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 04. února 2021 - 19:58:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9330
Registrován: 5-2002
Ano může se stát u té Jesenice (té až druhé v kraji), že jdeme na sever a jdeme na jih, a při tom jdeme na východ a jdeme na západ (okres). Na sever od Prahy je hranice okresů udána klikatící se Vltavou, na jihu více východněji jsou to hranice obcí. Okres Praha západ je dnes ORP Černošice, východ má ORP 2 Říčany a Brandýs- Boleslav a Říčany. Okresy už víceméně nikoho nezajímají, jenže tam jdu na obecní úřad, tam na ORP, tam na okres, tam na kraj, a někde kolem Pacova na minulý kraj České Budějovice a jindy na Vysočinu do Jihlavy, a někdy zase do Prahy. Zlatá Praha, kdy Pražáci to mají vždycky do Prahy, jen ty řidičáky, vozidla a občanky by si měli vyřizovat bez front někde na venkově.
Čtvrtek, 04. února 2021 - 21:32:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14062
Registrován: 8-2004
mot:
"Zaplať Bém za metro přes Petřiny. Přestup na Hradčanské byl pěknej vopruz."
Takže budeme všude místo tramvají a autobusů stavět metro, aby to nebyl "vopruz"?[coze][crazy]

Bobik (6507):
Souhlas.[ok]

Vantju:
"naopak v březnu opět proběhnou nějaké noční výluky s NAD"
Copak noční. Také dvě víkendové.
Bobik:
"Vždycky byl jenom okres P-východ a P-západ. P-jih ani P-sever nikdy nebyl."
Já bych se přeci jen přidržel zeměpisu namísto správního rozdělení.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 04. února 2021 - 21:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2060
Registrován: 1-2013
Bobik: Vždycky byl jenom okres P-východ a P-západ. P-jih ani P-sever nikdy nebyl.

Okres Praha-sever i okres Praha-jih existovaly 1949 -1960.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%BD_kraj
Čtvrtek, 04. února 2021 - 22:52:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3945
Registrován: 5-2002
Jeffer: taky ne každý z těch uživatelů letiště pojede do města vlakem - řekl bych, že jich bude dost malá část. Většina použije taxík nebo vlastní odvoz.
U Jesenice jde o dvě věci: jednak je to čistě noclehárna pro Prahu a jednak to nedávno byla vesnice, takže silnice tomu odpovídají.
Jesenice napojení na kolejovou dopravu mít bude, jestli se teda Dčko do Písnice někdy postaví.
Ten BnLStB jsem do výčtu taky chtěl přidat.
Čtvrtek, 04. února 2021 - 23:36:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4938
Registrován: 9-2007
Hroch:
"Copak noční. Také dvě víkendové"
Pravda, navíc o kapku delší, než to bylo loni. Všechny stavby na kolínských tratích se pomalu rozjíždějí, Lysá si naštěstí o moc pozornosti neříká, ale modernizace kolejiště v Poříčanech, na což postupně naváže trať směr Pečky a Velim, plus úsek Praha-Vysočany – Mstětice... rychlíky Praha - HK přes Lysou tak stejně jako NAD za některé okrajové vlaky teď holt nebude nic výjimečného.
Blanka
Neděle, 07. února 2021 - 12:55:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1474
Registrován: 12-2014
Tak teď koukám, že jsem k poslednímu příspěvku sice přidala fotky z videa, ale zapomněla jsem na to hlavní, tedy na odkaz na video [blush] Tak tedy ještě jednou a lépe [happy]
VIDEO: Vzpomínka na Kralupy nad Vltavou 12/2016 - Žabotlamy v pravidelném provozu, Ventilovka, staré depo a na závěr večerní Masaryčka [vypravci]
(z archivu se starou kamerou).

https://youtu.be/aZube8CHDV8
Můj Youtube kanál BlanCamCZ s převážně železniční tématikou dostupný zde [masinka]
Pondělí, 08. února 2021 - 02:31:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 7-2017
Když už se tu nakouslo konání víkendových výluk u Lysé...

Nevycházelo by pro ,,rychlíkový bus" lépe vedení NAD z Černého Mostu po D10 do Staré Boleslavi a přestup do (prodloužených) vlaků tam? Nádraží je prakticky hned u dálnice a na Černý Most je to cca 15 kilometrů.

Celkem nedávno praktikovaná trasa po D11 znamenala cca 19km po dálnici, úsek Bříství-Lysá po běžné silnici a jako bonus průjezd přes půlku Lysé.

Ve Staré Boleslavi je to též bez fárání do podchodu. Naopak je mi jasné, že tam není nekonečně mnoho nástupních hran...
55p
Pondělí, 08. února 2021 - 15:39:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2087
Registrován: 6-2009
Třeba mě napadá, jak moc strojvedoucích tam má seznání?
Nebude do Staré Boleslavi potřeba o elefant navíc? Normálně se křižuje u Káraného, tedy na ostrý obrat do STB by to nevyšlo.

Ale tím nechci říct, že to je špatný nápad, protože by se zase mohlo ušetřit na něčem jiném (méně autobusů).

(Příspěvek byl editován uživatelem 55p.)
Sledovačky nasazení skoro všeho na http://sledovani.55p.cz/.

Průjezdy vlaků přes stanice na http://stanice.55p.cz/. Co to jsou stanice? Sledovačky pro konkrétní trať či spíš stanici.
Úterý, 09. února 2021 - 18:34:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 117
Registrován: 7-2017
To souhlasí. Minimálně jeden ešus navíc by to znamenalo. Počet ušetřených autobusů neodhadnu.

A ještě jedna možnost mne napadla: Při vynechání Černého Mostu má D10 pokračování až kousek nad hloubětínskou vozovnu (tedy teď díru po ní). Odtamtud to není do Vysočan daleko. Ať už spodem přes Nový Hloubětín nebo vrchem přes Prosek.
Úterý, 09. února 2021 - 18:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2933
Registrován: 7-2017
Přes Prosek by to byla trochu zajížďka a lézt do díry na Čerňáku je asi trochu lepší než na Vysočanské nebo Českomoravské.
Úterý, 09. února 2021 - 18:57:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14076
Registrován: 8-2004
mot:
"lézt do díry na Čerňáku je asi trochu lepší než na Vysočanské"
Českomoravská jasně. Ale rozdíl mezi Vysočany (z tramvajové zast. v podstatě hned dolů) a Čerňákem (přes lávku) moc nevidím.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Adamek
Úterý, 09. února 2021 - 19:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 10-2007
Hroch:
"
"Ale rozdíl mezi Vysočany (z tramvajové zast. v podstatě hned dolů) a Čerňákem (přes lávku) moc nevidím."
Záleželo by samozřejmě na poloze zastávek výlukových busů, ale dnes je na Černém Mostě mezi busy z D10 a metrem přestup hrana/hrana.

(Příspěvek byl editován uživatelem adamek.)
Úterý, 09. února 2021 - 19:54:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 118
Registrován: 7-2017
U autobusů, které nejedou dále do centra, hrana-hrana jde. Poté, co si dají kolečko podjezdem a dvoje semafory. Pro pokračování směr Vysočany je tahle zajížďka nepoužitelná.
Úterý, 09. února 2021 - 21:19:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14080
Registrován: 8-2004
Adamek:
"Záleželo by samozřejmě na poloze zastávek výlukových busů, ale dnes je na Černém Mostě mezi busy z D10 a metrem přestup hrana/hrana."
Stačí si vzpomenout, jak to bylo v říjnu anebo zapojit tu uzávěru krčního otvoru. Výlukové autobusy na ČM fakt hrana-hrana nemají.[nene]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Adamek
Úterý, 09. února 2021 - 23:03:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 10-2007
Tak evidentně se nebavíme o tom, jak to bylo v říjnu, ale o alternativách. Nebo se v říjnu jezdilo do Staré Boleslavi?
Pokud jde o nejsnazší přístup do metra, je to Černý Most hrana/hrana. To nepřebije ani Vysočanská, ani Českomoravská, ani Náměstí Republiky.
Dokonce existuje možnost zastavit na CM u metra a s těmi, co z nějakého důvodu do metra nechtějí, pokračovat dál do centra... To není fyzikálně nemožné a je to dokonce vyzkoušené.
Středa, 10. února 2021 - 19:52:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14081
Registrován: 8-2004
Adamek:
"Tak evidentně se nebavíme o tom, jak to bylo v říjnu, ale o alternativách. Nebo se v říjnu jezdilo do Staré Boleslavi?"
Tak nějak bych řekl, že v Praze je už docela jedno, zda autobus přijíždí z Lysé nebo Staré Boleslavi.
Adamek:
"Dokonce existuje možnost zastavit na CM u metra a s těmi, co z nějakého důvodu do metra nechtějí, pokračovat dál do centra..."
To sice existuje, ale nevidím důvod zdržovat lidi směřující do centra.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 10. února 2021 - 20:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 10-2018
Hroch:
""Dokonce existuje možnost zastavit na CM u metra a s těmi, co z nějakého důvodu do metra nechtějí, pokračovat dál do centra..."To sice existuje, ale nevidím důvod zdržovat lidi směřující do centra."

Nějakej fyzikální jev zabraňuje umístění zastávky DC na druhej konec lávky? Nejspíš by to urychlilo cestu i od busů, co na ČM končeji.
Středa, 10. února 2021 - 20:36:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4381
Registrován: 9-2003
Prag: Tady sa Adámek točil na přestupu hrana/hrana, stačilo přečíst si pár příspěvků zpět.
NOBLE BRICKS
Středa, 10. února 2021 - 20:45:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 290
Registrován: 10-2018
Hajnej:
"Brr: Mělo a to je právě ta trasa "celé pustinou". BH je vilová čtvrť, tam se moc lidí nesežene a Dědina je malá.
Zatímco když tam to metro půjde direttissimou podél Evropské, tak ta Dědina bude větší...?
"
Já teď na mapu nekoukal, ale mam dojem že BH/Řepy by mohly být v docházkovce od jedný stanice a Dědina/stará Ruzyň od druhé a třetí by už mohlo být letiště. Ale asi by se tam vlezla ještě jedna u OC a starého letiště, ostatně někdy se maj kamsi na Dlouhou míli přesunout busy od provizorky NV. U metra se počítá s delší docházkovkou než u busu, a je tam kolem dost ploch vhodných k zastavění. Klidně se někdy podívejte na plán Prahy 1938, do jakých pustin a polí tehdy předvídavě postavili tramvajové koleje. Třeba tady http://www.dveprahy.cz/

Původní návrh trasy A, co jsem viděl ve starém územnim plánu, uhýbal ještě větší chalupoidou až pod strahovskej stadion, protože Spartakiádu nešlo vynechat.
Středa, 10. února 2021 - 20:55:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 10-2018
S4991023:
"Prag: Tady sa Adámek točil na přestupu hrana/hrana, stačilo přečíst si pár příspěvků zpět."
To jsem si samozřejmě přečetl. Ale i když je to velmi oblíbnená mantra, tak to není vždycky to nejefektivnější řešení problému. Jak už to se všema těma věčně opakovanýma mantrama bývá [happy]
Středa, 10. února 2021 - 21:06:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14082
Registrován: 8-2004
Prag:
"Nějakej fyzikální jev zabraňuje umístění zastávky DC na druhej konec lávky? Nejspíš by to urychlilo cestu i od busů, co na ČM končeji."
Však já to tak (na rozdíl od Adamka) předpokládám - viz. Stačí si to přečíst... [satan]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 10. února 2021 - 21:32:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 10-2018
Hroch:
"Však já to tak (na rozdíl od Adamka) předpokládám - viz. Stačí si to přečíst... [satan]"

OK, pak ale nemá smysl namítat nějaký významný zpoždění pro cestující na Florenc. Shodou okolností jsem cca před rokem Liberec busmo absolvoval, a vzhledem k tomu že bus jede Florenc-ČM plusminus stejně dlouho jako metro jsem stejně volil ČM, odkud jezdí navíc násobně víc spojů a za lepší ceny. Jen mi to při návratu přišlo zbytečně komplikovaný právě skrz ten dojezd podjezdem.
Středa, 10. února 2021 - 23:13:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23841
Registrován: 5-2002
Prag: Klidně se někdy podívejte na plán Prahy 1938, do jakých pustin a polí tehdy předvídavě postavili tramvajové koleje.
No jo, ale taková doba od postavení V.A ještě neuplynula, takže v některých hlavách ještě nestačily sepnout stykače, natož se rozžhavit vlákna...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 11. února 2021 - 06:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 11-2020
Dobrý den, mám zvídavej dotaz.
Dnes jsem na mapě Babitronu objevil vlak 8812 (5.10) Nymburk - Beroun. To je nějaká reakce na kalamitu, nebo jezdí normálně už dlouho ? Co vedlo k jeho zavedení ? Díky
Čtvrtek, 11. února 2021 - 08:02:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4836
Registrován: 6-2016
Zvídavej: Už to tady kdysi bylo. Jestli mě paměť neklame, tak je to pravidlo.
Priapos
Čtvrtek, 11. února 2021 - 10:35:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 10-2012
Zvídavej:
"jezdí normálně už dlouho ? "


Jezdí normálně už několik let.