Diskuse » Železnice » Stavby v síti TEN-T » Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 13. 2. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 13. 2. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 11. února 2021 - 08:01:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7003
Registrován: 9-2005
Myslím, že ve Švýcarsku to mají nějak takto:
Posun dovolen, cesta volná až k další ranzirce,
PD, na obsazenou kolej
Posun zakázán.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Haan
Čtvrtek, 11. února 2021 - 08:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3347
Registrován: 2-2010
Hajnej:
"Už to tu bylo zmíněno: díky tomu lze jednoznačně popsat třeba zrovna tu posunovou cestu (ze 4 na 4a nebo naopak ze 4a na 4)."
Hm. A to se ty koleje rozindexovávají opravdu jenom kvůli tomu [uhoh], nebo za tím vaším "třeba" jsou ještě další podstatnější důvody? A v níže uvedeném obrázku a v mnoha jemu podobných stanicích se ta posunová cesta popíše (a komu) jak?
Haan
Čtvrtek, 11. února 2021 - 08:42:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3348
Registrován: 2-2010
Qěcy:
"Myslím, že ve Švýcarsku to mají nějak takto:
Posun dovolen, cesta volná až k další ranzirce,
PD, na obsazenou kolej
Posun zakázán."
To u nás to máme "lepší" (rozumějte "bezpečnější")-po česku-žádný na obsazenou, ale vždy podle rozhledových poměrů [angry].

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Čtvrtek, 11. února 2021 - 09:50:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9947
Registrován: 5-2007
Hajnej: Olbramovice by se daly vyřešit indikátorem, ale nikdy se to tak nedělalo.
On by možno stačil aj "náš" indikátor skrátenej ZV.

Asdf: Můžete nějak rozvést ty tři znaky?
No niečo na základe čoho poznám, že to predomnou je zavreté fakt vlakovou cestou, a keď sa pohne, tak v tom šturci neskončí. Či sa na to zavedie zvláštna návesť (napr. v republike obľúbená kmitavá modrá), alebo by sa šlo cestou voľno/výstraha pre posun je asi jedno. Aby sa teda opäť fírovia nedostávali do situácie, že tam bude postavené *niečo* a fíra vlaku za to teda vezme, ale zistí, že tam kam potreboval ísť nedôjde.
Čtvrtek, 11. února 2021 - 10:03:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11963
Registrován: 4-2003
Asdf:No niečo na základe čoho poznám, že to predomnou je zavreté fakt vlakovou cestou, a keď sa pohne, tak v tom šturci neskončí. Či sa na to zavedie zvláštna návesť (napr. v republike obľúbená kmitavá modrá), alebo by sa šlo cestou voľno/výstraha pre posun je asi jedno. Aby sa teda opäť fírovia nedostávali do situácie, že tam bude postavené *niečo* a fíra vlaku za to teda vezme, ale zistí, že tam kam potreboval ísť nedôjde.


Tu blikající modrou, kterou po technické stránce může umět i ranžírka a která nebude znamenat nic jiného, než že cesta je pod závěrem a bude to pro vlak zastavující či odchozí tedy to samé, jako blikající modrá na cestových návěstidlech, jsem nezmiňoval jen tak sobě pro radost [nene].

Kmitající modrou na ranžírkách bych ale instaloval pouze tam, kde ranžírka dělí na dvě části dopravní kolej ohraničenou na svém konci cestovým/odjezdovým návěstidlem. Nikde jinde bych tuto úpravu nezřizoval. To aby nenapadlo někoho toto aplikovat třeba v Kolíně na kolejích jdoucích z nádraží na most přes Labe [coze].
Haan
Čtvrtek, 11. února 2021 - 10:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3349
Registrován: 2-2010
Bram:
"Tu blikající modrou, kterou po technické stránce může umět i ranžírka a která nebude znamenat nic jiného, než že cesta je pod závěrem a bude to pro vlak zastavující či odchozí tedy to samé, jako blikající modrá na cestových návěstidlech, jsem nezmiňoval jen tak sobě pro radost [nene]."
To chcete dát fírovi ještě povinnost kontrolovat, zda jsou/nejsou výhybky ve VC pod závěrem, když se výpravčí "splete" a uvolní předčasně/omylem závěr výměn? [coze] Nebo proč to navrhujete?
Čtvrtek, 11. února 2021 - 10:52:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9949
Registrován: 5-2007
Haan: Za vyčistenie článkov ohľadom výpravy vlaku a likvidáciu pastičiek nastražených na nich v podobe cesťákov "nakrátko" to tí fírovia nevymenia?
Čtvrtek, 11. února 2021 - 11:01:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11966
Registrován: 4-2003
Haan:To chcete dát fírovi ještě povinnost kontrolovat, zda jsou/nejsou výhybky ve VC pod závěrem, když se výpravčí "splete" a uvolní předčasně/omylem závěr výměn? [coze] Nebo proč to navrhujete?


Paní Haan, co kdybyste konečně vylezla ze své ulity teorie a trochu se nad tím, co jsem psal, zamyslela? Jako strojvedoucí bych byl rád, když situaci, kdy mezi čelem mého stojícího vlaku a odjezdovým/cestovým návěstidlem je ranžírka (a za ní výhybka), bych mohl řešit jinak, než voláním výpravčímu/dispečerovi. Proto to navrhuji. Vaše teoretické konstrukce na téma popletení výpravčího mne opravdu nechávají chladnými, protože pokud zastavím před ranžírkou, která nebliká modře, tak po zastavení před ní už dál nepojedu. Pokud bliká modře, už dále jet mohu. Vždyť to jde doplnit podmínkou v rámci zabezpečovacího zařízení tak, že ranžírku lze modře rozblikat jen tehdy, pokud je na odjezdovém/cestovém návěstidle volnoznak. Pokud ne, tak je průjezd kolem ranžírky třeba řešit posunem.

Přiznám se, že v Říčanech, kde po zastavení u nástupiště na 4. koleji jsem se na to kdysi vykašlal, protože ze zarostlé šesté koleje na mne asi nejspíš nic nevyjede, ale obecně to problém prostě je.
Haan
Čtvrtek, 11. února 2021 - 11:32:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3350
Registrován: 2-2010
Bram: a proč by vás ta ranžírka měla zajímat, když jste vlak a VC musí být postavená a volná až k L4a a tedy výhybka 7 pod závěrem?
Čtvrtek, 11. února 2021 - 12:57:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6219
Registrován: 7-2007
Hajnej: [rofl]Hele, ty vědátorskej jezevčíku[rofl] Píšu to tak pomalu, jak jen je možné, aby i ty pochopil jak to může být jednoduché...koukám, že bohužel...tak holt musím obrázkovat....[rofl][rofl]

Tohle snad pochopí i frekventant zvláštní školy [rofl]...A že jsem je nazval dopravní, staniční, ostatní...už nemám nad těma VH už slova...má slovní zásoba už nedostačuje ..tohle už je vše více jak zoufalé..
Asdf: neukamenuju, rovnou vystřelím na Mars....
Ja sa totiž nazdávam, že za normálnych okolností by malo byť základným myšlienkovým pochodom každého fíru, to, že v takýchto staniciach očakáva, že má postavené "nakrátko na ZV" a až definitívne nazná, že to nehrozí, upraví jazdu tak, aby došiel až k odjazdu. Výborná úvaha...2000t za prdelí a na návěstidle 50 a výstraha.. v Olbra pro mě znamená zbrzdit na 10 km/h (co kdyby to náhodou stálo do toho šturcu) si i pište, že to dělám.....Tohle fakt chcete?
Hostík se zaondil a možná i po mé vzteklé reakci..."návěštěte si co chcete , ale musím jezdit jako by bylo na tu kusou...takže 80 a výstraha je pro mě de facto 40 či méně"... jedu na kusou. A to Hostík je narozdíl od Olbra přehledný a na delší kolej..
V Olbra se ze sudých do lichých (od Tá) jezdí ojediněle, takže to tak provozně nevadí a údajně je nějak signalizováno /blokováno aby nedošlo k ukliknutí...Jen nám to nějak zapoměli sdělit...JJ SŽDC...to je omega.
No niečo na základe čoho poznám, že to predomnou je zavreté fakt vlakovou cestou, Co je mi jako kočímu do toho....Nepřenášejte odpovědnost na nás...plácajda staví vlakové (posunové) cesty (jeho zodpovědnost) a já jezdím dle pokynu (návěsti), to je moje mantra....on nekontroluje mě, já nechci kontrolovat jeho.. dle vaší teorie... když to plácajda zmastí, tak to kočí bude mít 50/50 s plácajdou, ale když něco zmastím já, tak se se mnou plácajda nenamočí... Jděte do háje...
On by možno stačil aj "náš" indikátor skrátenej ZV. Souhlas..tak proč už to kuwa dávno není?
Bram,Hajnej:de se rozsvěcejí ranžírky i ve vlakových cestách jděte do háje s takovými nápady....není to tu zvykem, nepůsobí to zrovna dobře, když ve vlakové cestě svítí seř bíle...ale třeba nová generace to uvítá...
Bram:Ty teoretiku...jdi se proběhnout, ofoukne tě čerstvý vzduch a třeba tě tyhle hlouposti přejdou...
protože pokud zastavím před ranžírkou, která nebliká modře, Takže uděláme z nádraží blikající vánoční stromeček...bože, do čehož si to duši dal...
Viz výše, se to dá vše vyřešit zcela jednoduše...
Haan:a proč by vás ta ranžírka měla zajímat, když jste vlak a VC musí být postavená a volná až k L4a a tedy výhybka 7 pod závěrem? Asi ho baví místo ovládání HDV, koukat na "vánoční stromečky"....bože, bože....
Čtvrtek, 11. února 2021 - 13:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11970
Registrován: 4-2003
Oldcerry:Ty teoretiku...jdi se proběhnout, ofoukne tě čerstvý vzduch a třeba tě tyhle hlouposti přejdou...


Nic proti, ale jsi tak trochu mimo mísu [nene]. Aby Ti to konečně došlo, dám Ti úlohu: Odjezd z Prahy Smíchova z kolejí 1A, 2A, 6A, 8A, 10A a 12A směr výhybna Vyšehrad. Obdobně odjezd z kolejí 8, 10 a 12 směr Radotín či výhybna Prokopské údolí. A ještě dodám, že ve stanici se čile posunuje, asi tak, jak za éry toho slavného dřívbylolípu [biggrin].

jděte do háje s takovými nápady....není to tu zvykem, nepůsobí to zrovna dobře, když ve vlakové cestě svítí seř bíle...ale třeba nová generace to uvítá...

Proto jsem u ranžírek dělících dopravní kolej na více částí navrhoval modroblik. Klidnou bílou si nechme raději pro posun.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 11. února 2021 - 13:55:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23847
Registrován: 5-2002
Bram: kterou by při troše dobré vůle (a samozřejmě financí za úpravu SW [proud]) měla umět i ranžírka
Jenže ranžírka neumí Stůj pro vlak, takže bys z toho udělal pěknýho kočkopsa.

Asdf: za normálnych okolností by malo byť základným myšlienkovým pochodom každého fíru, to, že v takýchto staniciach očakáva, že má postavené "nakrátko na ZV" a až definitívne nazná, že to nehrozí, upraví jazdu tak, aby došiel až k odjazdu
Jenže co to jsou ty "normální okolnosti"...?
Já bych si je třeba dovolil specifikovat takto: na každou kolej je (při návěštění dostatečné ZV) povolena jen taková rychlost, ze které se dá zkorigovat brzdění k případnému blíže se nacházejícímu odjezdovému či cestové návěstidlu.

Q: Myslím, že ve Švýcarsku to mají nějak takto:
Mám za to, že je to maličko jinak: stůj - jen k dalšímu návěstidlu - ještě dál.

Haan: A v níže uvedeném obrázku a v mnoha jemu podobných stanicích se ta posunová cesta popíše (a komu) jak?
V níže uvedeném obrázku je V20 na klíč, čili je jen držená při vlakových cestách, ale není pod závěrem, takže se ji pojmy jako vlaková/posunová cesta vůbec netýkají. Vychází se z toho, že se málokdo bude pokoušet stihnout to odemknout a hodit ještě před vozidlem, za kterým se rozpadla jízdní cesta, ve které byl klíč od té výměny držen - mimo jiné proto, že že se předpokládá, že dotyčný je v tom vozidle (a že to dělat nesmí).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 11. února 2021 - 14:05:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23848
Registrován: 5-2002
OC: Tohle snad pochopí i frekventant zvláštní školy [rofl]
Nevím, co pochopí frekventant zvláštní školy (jejich chápání se studuje docela obtížně), ale já tam vidím, že počínaje výhybkou 1 se tak kolej jmenuje 1b, 1c nebo 1d, což mi tedy přijde poněkud jako vymítání čerta ďáblem. Tudy cesta obávám se nepovede...

Bram: Vždyť to jde doplnit podmínkou v rámci zabezpečovacího zařízení tak, že ranžírku lze modře rozblikat jen tehdy, pokud je na odjezdovém/cestovém návěstidle volnoznak.
Takže při vjezdové cestě to blikat nebude? A co když zastavíš neplánovaně, to to budeš chtít rozblikat dodatečně, abys mohl dojet až k návěstidlu...?
O vždy blikající modré, je-li výměna držena, by se ještě jakž-takž dalo diskutovat, ale takhle jsi to pohřbil totálně.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Paul2no
Čtvrtek, 11. února 2021 - 14:21:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2269
Registrován: 11-2009
Co se týče Olbramovic, tak jsem slyšel že ve Křižanově, kde mají také takový šturc je to ošetřeno tak, že cestu do něj lze postavit pouze z lokálky, ale ne z hlavní trati. Proč to v Olbramovicích není stejně?
Čtvrtek, 11. února 2021 - 14:27:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11971
Registrován: 4-2003
Hajnej:Jenže ranžírka neumí Stůj pro vlak, takže bys z toho udělal pěknýho kočkopsa.

To, že neumí ranžírka stůj pro vlak je i v tomto případě zcela správně a kočkopes by z toho nebyl [nene].

Blikající modrá na ranžírce by byla pouze informací pro strojvedoucího, že vlaková cesta před ním je pod závěrem a že odjezdové/cestové návěstidlo s volnoznakem opravdu platí jen pro něj a ne třeba pro něco jiného, co by si na kolej před vlakem přijelo jako posun po výhybce, kterou kryje ranžírka. Pokud by nastala situace, že by odjezdové/cestové návěstidlo mělo volnoznak a ranžírka neblikala modře, tak se strojvedoucí s vlakem nesmí rozjet z místa směrem k odjezdovému návěstidlu. V případě projíždějícího vlaku by blikající ranžírka ničemu nevadila a v případě, že by vlak dojížděl až k odjezdovému/cestovému návěstidlu, které by bylo na stůj, by zase nevadila neplatnost ranžírky pro vlak, tj. ranžírka by svítila v tomto případě klidně modře a naopak je žádoucí aby klidná modrá, tj. posun zakázán, pro vlaky projíždějící kolem ranžírky, neplatil. Takže z opačného konce to je tak, že pro rozjezd vlaku ze stanice (kde je povolena výprava návěstidlem) stojícího před ranžírkou, musí být splněny dvě podmínky: Cestové/odjezdové návěstidlo s volnoznakem a ranžírka s blikající modrou.

Chápu, že je to řešení dosti nezvyklé a pro někoho ne zcela stravitelné, ale když už ten modroblik máme, tak bych byl rád, aby byl využit jako užitečná pomůcka pro strojvedoucí. Toto řešení se dá i velice slušně popsat a hlavně vysvětlit. No nic, tento návrh tu je stejně z mé strany jen k diskusi [wink].
Čtvrtek, 11. února 2021 - 14:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11972
Registrován: 4-2003
Hajnej:Takže při vjezdové cestě to blikat nebude? A co když zastavíš neplánovaně, to to budeš chtít rozblikat dodatečně, abys mohl dojet až k návěstidlu...?

Při vjezdové cestě nebude blikat, opravdu ne. A když zastavím neplánovaně před ní, spojím se vždy s výpravčím a sjednám si posun k odjezdovému/cestovému návěstidlu. Stejně se to po neplánované zastavení udělat musí, takže to není úkon navíc. Ostatně výpravčí mi může říci i o neplatnosti ranžírky pro můj posun k odjezdovému/cestovému návěstidlu a využije se na to vlaková cesta, která je stále pod závěrem.

O vždy blikající modré, je-li výměna držena, by se ještě jakž-takž dalo diskutovat, ale takhle jsi to pohřbil totálně.

Nepohřbil [nene]. Zamysli se nad tím, proč to navrhuji tak, jak to navrhuji [wink]. Ranžírka není cesťák, tak bych s jejím modrým blikáním velmi šetřil a použil ho jen pro specifický případ stojícího vlaku, který se má rozjet na volnoznak na cestovém/odjezdovém návěstidle a zároveň stojí před ranžírkou. A blikání ranžírky, pokud vlak projíždí stanicí po koleji, kterou rozděluje a zároveň je na odjezdovém/cestovém návěstidle volnoznak, ničemu snad nevadí. Rád bych se vyhnul situaci, kdy by stojvedoucí jedoucího vlaku musel hledat ranžírky.
Bdlm
Čtvrtek, 11. února 2021 - 15:01:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1941
Registrován: 3-2007
Koukám že nám tu vyrůstá novej gestor předpisů.[proud]
Čtvrtek, 11. února 2021 - 15:24:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6220
Registrován: 7-2007
Hajnej: Tak ani obrázek nepomohl....[rofl]
Namaloval jsem to jen z jednoho směru (ZLEVA DOPRAVA),
Vlak jede na kolej 1a a dále pak na 1b. Nic ostatního pro něj není.
Posun jede na kolej 1a, dále na 1b, která je rozdělena na další část ranžírkou 1c...takže pokud zastaví u návěstidl S1b stojí současně na koleji 1b a zároveň na 1c, no a pro posun je to úplně putna. Tedy pokud by byl jednoznačně definován ne kolejí na které stojí, ale jiným jednoznačným způsobem.
Šedivý popis pro dopravce nemá žádný význam. To je jen technikálie pro techniky...
Možná tudy cesta nevede, to se nepřu, ale to co je teď je mnohem a mnohem horší. Výhybky nejsou v žádné koleji, de facto visí ve vzduchu, části kolejí jsou naprosto bez čísel či označení, koleje bez návěstidel, respektive s návěstidly, které příslušné části nepatři atd......zašmodrchali to tak, že se v tom nikdo nevyzná. Takhle jak navrhuji, je to jednoznačnější a řekl bych i mnohem jednoduší.
No a z druhé strany, teda z prava do leva.. jede vlak na 1 kolej, posun dtto...kolej je bez návěstidel (no konec vlakové cesty a námezník tam musí být) takže ho nic jiného nezajímá. Pokud chceš takový vlak/posun oslovit/vypravit stojí na 1 koleji, nějak se jmenuje, (číslo vl, číslo lok, označení zálohy atp.), A zprava doleva stojí vždy na 1 koleji a zase je mnoho možností, jak ho přesně oslovit. A když se sejdou na 1 koleji dva posunové díly jeden na 1b a jeden na 1c....lok xy, na č. vl je jedna...ev definování přesněji "vlaková na vlak č yx" je jedna jediná, "přípřež na vlak xy" je zase jen jedna jediná....1. záloha je jen jedna jediná v žst...atd..atd...
Když se plácačce ztratím z dohledu...tak mu neřeknu stojím na 1 koleji, ale stojím u Se1, Sc1b nebo tak podobně a pak jako podružnou info i číslo koleje pokud ho vím - někde si ho odpočítám (pokud ho tuším i označení index, jsem většinou v pr..., tedy pokud nestojím u cesťáku či odjezdu....)
A někde holt je to o komunikaci..."Stojíš v bramborách?" (Už ani nevím, kde tato kolej byla.) "No, stojím v nějaké prdeli, to jo...."A na co jedeš?... "No měl bych dělat xy"..."Aha, tak pojeď ven"...No dnes by se asi předpisáři posrali z vejšky...
A jak řekl jeden plácajda, když mě vedl po uzlu jako malé dítě...když jsem mu se smíchem děkoval a dovolil jsem si ho upozornit, že nejsem úplně tupej."... Netvrdím, že si blb, ale když mi něco projedeš mám zkurvenou celou šichtu." A to je ta obrovská pravda. A to teď jsou řádově komunikační prostředky o hodně výše...ale zamotané je to zhovadile strašlivě..
Haan
Čtvrtek, 11. února 2021 - 15:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3351
Registrován: 2-2010
Tedy, jsem fakt natvrdlá. Můžete mi někdo polopatě vysvětlit, proč má strojvedoucí stojícího vlaku zastavivšího u peronu pro výstup a nástup cestujících hlídat zde nově vymýšlející návěsti na ranžírce před výhybkou nacházející se před čelem ještě stojícího vlaku? Vždyť ta výhybka je ve VC a musí být pod závěrem a VC volná až k L4a na kterém je v době zastavení vlaku Stůj a po té se na L4a rozsvítí barva. To se ta VC nějak sama může rozpadnout během pobytu vlaku u peronu a výhybka začít přestavovat?

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Čtvrtek, 11. února 2021 - 17:16:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4259
Registrován: 5-2002
Teď jsem tedy zmaten ještě více. Proč by mělo strojvedoucího zajímat, co je napsáno na štítku návěstidla, nebo jestli ranžírka kryje přejezd, výhybku nebo je tam z legrace a zda se číslo koleje lomí třeba desetkrát nebo ne?
Prostě při odjezdu by logicky mělo platit (neříkám, že to nutně je nyní předpisově tak), že vlak je vypravován návěstí nejbližšího následujícího hlavního návěstidla, v případě výchozího vlaku nebo po vjezdu na výstrahu si jen musí fíra ohlídat, platí-li to skutečně pro něj (= v podstatě k tomu návěstidlu podle rozhledu) a extra vysílačkování apod přijde ke slovu jen tehdy, není-li na to návěstidlo vidět. Na straně ZZ je pak nutno zajistit toliko, aby bylo pod závěrem vše mezi postaveným návěstidlem a koncem stojícího vlaku (třeba i přesahujícího případně do zhlaví), a patrně tedy návěstěna rychlost nižší z technicky možných na obou (všech) dotčených zhlavích (byť při rozjezdu je tohle asi spíš formalita).
Kde mám chybu v úvaze?

Zpátky k těm Šakvicím (hlavně pro Asdf): Ne furt jsem to nepobral. Všechen ten "opruz" mi připadá, že přijde ke slovu reálně jen v nějakých specifických případech, rozhodně ne u jízdy Os s krátkým pobytem. A už vůbec ne směrem od Brna, kde není "normálně" důvod před tou výhybkou cokoli zastavovat.
Čtvrtek, 11. února 2021 - 17:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3900
Registrován: 3-2006
Asdf: Prosím, rozveďte to trochu konkrétněji. Jednotlivé návěsti, jestli budou dovolovat/zakazovat jízdu vlaku a dovolovat/zakazovat posun.
Jo a ještě čtvrtou - návěstidlo potmě poruchou.

Haan 3347: Na čem tam chcete tu posunovou cestu stavět?

Bram:
A když zastavím neplánovaně před ní, spojím se vždy s výpravčím a sjednám si posun k odjezdovému/cestovému návěstidlu.

Posun = bílá?

tak bych s jejím modrým blikáním velmi šetřil a použil ho jen pro specifický případ stojícího vlaku, který se má rozjet na volnoznak na cestovém/odjezdovém návěstidle a zároveň stojí před ranžírkou

Takže teda ne bílá?

Rád bych se vyhnul situaci, kdy by stojvedoucí jedoucího vlaku musel hledat ranžírky.

To já taky. Stačí ve všech stanicích (ve kterých to není) doplnit závislost, že s takovou výhybkou v mínusu nepůjde postavit odjezdová vlaková cesta.

Ono vůbec by se měla infrastruktura přizpůsobovat předpisu a ne naopak (což tu bohužel i my teď děláme).
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Čtvrtek, 11. února 2021 - 17:22:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4260
Registrován: 5-2002
Bram: Blikající modrá na ranžírce by byla pouze informací pro strojvedoucího, že vlaková cesta před ním je pod závěrem a že odjezdové/cestové návěstidlo s volnoznakem opravdu platí jen pro něj a ne třeba pro něco jiného, co by si na kolej před vlakem přijelo jako posun po výhybce, kterou kryje ranžírka.
Cococococože...?! To je snad naprosto jednoduchý: nic takovýho by nemělo jít postavit, přinejmenším je-li obsazen úsek mezi tou výhybkou a předchozím návěstidlem pro daný směr jízdy (popř. dle směru výhybek na předchozím zhlaví).

Mikulda: Stačí ve všech stanicích (ve kterých to není) doplnit závislost, že s takovou výhybkou v mínusu nepůjde postavit odjezdová vlaková cesta.
To by zase znemožnilo delší zátěži vyjet z vlečky a pak rovnou na trať, ne? Myslím, že podmínka volnosti předchozích úseků, pro které by ten odjezd mohl také platit, by stačila (a jen pokud by volné nebyly, tak výhybka rovně).

A pro nějaké úplně speciální případy samozřejmě, pro úplnost, máme přece pořád indikátor "zákaz výpravy návěstidlem".

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Haan
Čtvrtek, 11. února 2021 - 17:36:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3352
Registrován: 2-2010
Mikulda:
"Haan 3347: Na čem tam chcete tu posunovou cestu stavět?"
Ale to byla jen reakce na návrh p.Hajného. Ale já přece vůbec nechci stavět žádnou posunovou cestu (není důvod k posunu) u vlaku s přepravou cestujících zastavivšího u peronu na 4.SK před výhybkou (ta je přece ve již dříve postavené VC pod závěrem). Kdyby totiž ty koleje nebyly rozindexovány a návěstidlo, na které vidím, je už je v poloze dovolující jízdu vlaku (a jmenovalo by se L4), tak lze na tuto návěst uvést vlak do pohybu. Protože jako vlak jsem tam přijela na Vxy a Výstraha, jako vlak po krátké chvíli odjíždím, bez jakéhokoliv posunu mezi tím. Co se může stát?
Čtvrtek, 11. února 2021 - 17:55:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11974
Registrován: 4-2003
Mikulda:Posun = bílá?

Neplánované zastavení vlaku znamená, že k tomu, abych se mohl dále hýbat, se musím ohlásit výpravčímu/dispečerovi. Co je na tom nepochopitelného?


Takže teda ne bílá?

Ne, protože se nejedná o posun. Proto blikající modrá.


To já taky. Stačí ve všech stanicích (ve kterých to není) doplnit závislost, že s takovou výhybkou v mínusu nepůjde postavit odjezdová vlaková cesta.

Tak to ještě musí letět pryč indexy u dopravních kolejí rozdělených ranžírkou a ohraničených minimálně na jednom konci cestovým/odjezdovým návěstidlem. Jinak se tu paní Haan bude neustále točit na této záležitosti [coze].

Jinak mám obavy, že k tomu, aby nešla postavit vlaková cesta, pokud bude výhybka v mínusu, bude nejspíš nechuť ze strany provozu, protože jim to zredukuje možnosti, jak organizovat provoz. A do předpisu to tedy nebudou chtít zapracovat [nene].

Ono vůbec by se měla infrastruktura přizpůsobovat předpisu a ne naopak (což tu bohužel i my teď děláme).

S tímto tvrzením bych vzhledem k "dokonalosti" předpisu SŽDC D1 nakládal velice opatrně...
Čtvrtek, 11. února 2021 - 18:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11975
Registrován: 4-2003
Tomáš záruba:Cococococože...?!

Ano.

To je snad naprosto jednoduchý: nic takovýho by nemělo jít postavit, přinejmenším je-li obsazen úsek mezi tou výhybkou a předchozím návěstidlem pro daný směr jízdy (popř. dle směru výhybek na předchozím zhlaví).

Právě, že to není tak jednoduché. Prozradím, že se jedná o výchozí vlak a to ostatní (zastavující vlaky) se veze už s ním [wink].
Haan
Čtvrtek, 11. února 2021 - 19:00:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3353
Registrován: 2-2010
Bram:
"Právě, že to není tak jednoduché. Prozradím, že se jedná o výchozí vlak a to ostatní (zastavující vlaky) se veze už s ním [wink]."
No konečně. Už tomu rozumím. Díky.
Čtvrtek, 11. února 2021 - 19:26:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4261
Registrován: 5-2002
Bram: Co je s tím výchozím vlakem (kromě nutného zjištění, zda je to světlo "jeho")?
Čtvrtek, 11. února 2021 - 19:27:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9950
Registrován: 5-2007
Oldcerry:
neukamenuju, rovnou vystřelím na Mars....
Zbytok odstavca teda ale prekvapivo nevyzerá, že by som doletel až tak ďaleko. [proud]
si i pište, že to dělám.....Tohle fakt chcete?
No vidíte. Ak sa má jazdiť bezpečne, tak to tak chcem. Dosť problémov aj napr. so zavádzaním ETCS pramení z toho, že sme tu za posledných 30 rokov (bez urážky) naučili jazdiť fírov ako prasce. A berieme to za normálny stav.
Jen nám to nějak zapoměli sdělit...JJ SŽDC...to je omega.
To má byť v ZDD. Ak to tam nie je, tak je to naozaj problém SŽ.
Co je mi jako kočímu do toho....Nepřenášejte odpovědnost na nás...
Ja na fírov nič nechcem prenášať, ja ich naopak chcem zbaviť povinnosti skúmať, či to hlavné návestidlo, čo je tam kdesi v [zadnice] vpredu, pre nich platí ako výprava alebo nie...

Hajnej:
Jenže co to jsou ty "normální okolnosti"...?
Situácia, keď z návestí nie som schopný určiť, že mi to fakt nehrozí.
Já bych si je třeba dovolil specifikovat takto: na každou kolej je (při návěštění dostatečné ZV) povolena jen taková rychlost, ze které se dá zkorigovat brzdění k případnému blíže se nacházejícímu odjezdovému či cestové návěstidlu.
Šlo by to aj tak. Aspoň sa zabráni hádkam o to, či sa fíra vlečie alebo nie.


Mikulda: Keď vezmeme ten koncept modrobliku (on asi bude vhodnejší), tak:
- modrá: Posun = stoj, vlak = výprava hlavným návestidlom zakázaná
- blikajúca modrá: Posun = stoj, vlak = výprava hlavným návestidlom dovolená
- biela: Posun = voľno, vlak = výprava hlavným návestidlom zakázaná
- tma: Posun = stoj, vlak = výprava hlavným návestidlom zakázaná
Doplnené tým, že po uvoľnení všetkých úsekov okrem koncových, sa vždy hneď začne odpočítavať výluka protismerných PC a potom sa na všetkých koncových úsekoch uvoľnia závery. Či sa bude kmitavá modrá nasvecovať v prípade, že je úsek za výhybkou obsadený alebo nie, ponechám na tých, čo za to v konečnom dôsledku ponesú zodpovednosť [proud]

TZ: Všechen ten "opruz" mi připadá, že přijde ke slovu reálně jen v nějakých specifických případech
Lenže to, aby si ZZ vyberalo čo bude a čo nebude zabezpečovať, je strašne ošemetná záležitosť. Spomeňme si ako sa pred 13 rokmi, kombináciou počasia a poruchy pieskovania, dostal za hranu svojich fyzikálnych možností koľajový obvod a bohužiaľ tam zostal fíra. A tu by sme niečo vynechávali vyložene úmyselne?

A už vůbec ne směrem od Brna, kde není "normálně" důvod před tou výhybkou cokoli zastavovat.
To som Vám už 3 stránky dozadu odsúhlasil, že by tam za mňa teoreticky byť nemuselo, ale nie som projektant ani dopravný technológ, takže zďaleka nepoznám všetky súvislosti na základe ktorých sa rozhodovali.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Čtvrtek, 11. února 2021 - 19:48:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11976
Registrován: 4-2003
Asdf:Keď vezmeme ten koncept modrobliku (on asi bude vhodnejší), tak:
- modrá: Posun = stoj, vlak = výprava hlavným návestidlom zakázaná
- blikajúca modrá: Posun = stoj, vlak = výprava hlavným návestidlom dovolená
- biela: Posun = voľno, vlak = výprava hlavným návestidlom zakázaná
- tma: Posun = stoj, vlak = výprava hlavným návestidlom zakázaná
Doplnené tým, že po uvoľnení všetkých úsekov okrem koncových, sa vždy hneď začne odpočítavať výluka protismerných PC a potom sa na všetkých koncových úsekoch uvoľnia závery. Či sa bude kmitavá modrá nasvecovať v prípade, že je úsek za výhybkou obsadený alebo nie, ponechám na tých, čo za to v konečnom dôsledku ponesú zodpovednosť



Přesně tak to myslím [happy]. Jen bych si dovolil doplnit, že doplnit podmínku, že se kmitavá modrá nebude rozsvěcet v případě, že úsek za návěstidlem, které jí návěstí, není volný, považuji za nutnost. Je to přeci na straně bezpečnosti [wink].
Čtvrtek, 11. února 2021 - 21:15:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4262
Registrován: 5-2002
To mi se opravdu zdá být docela rozumné (poté, co Asdf doplnil tu vazbu na povolení/zákaz výpravy). Blbé akorát bude, pokud třeba ta ranžírka nebude vidět a odjezd ano, ale to by mohla řešit "ranžírka navíc". Otázka, jestli blikat i v případě vjezdu na volno.
A mimochodem, ta blikající modrá ranžírka by vlastně fírovi dávala i informaci o volnosti (zbytku) koleje k hlavnímu návěstidlu...

Přejezd (Řevnice) podobně...?[wink]
Čtvrtek, 11. února 2021 - 23:35:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23854
Registrován: 5-2002
Bram: Zamysli se nad tím, proč to navrhuji tak, jak to navrhuji
Nad tím se nepotřebuju zamýšlet: protože nemáš ani ponětí, jak je dělané ZZ, takže si jen vymýšlíš, co by se Ti líbilo zvenku. [proud]

Pokud totiž napíšeš, že "blikající modrá na ranžírce by byla pouze informací pro strojvedoucího, že vlaková cesta před ním je pod závěrem", tak k tomu musíš domyslet i to, proč by ta cesta měla jít pod závěr, neboli určit její začátek, konec a druh.
A tam se Ti to občas mezi sebou tluče. Ony totiž ty závislosti ani v křemíku nejsou zadarmo, ale přinejmenším za čas strávený jejich přezkušováním. Čím víc podobných složitostí vymyslíš, tím horší bude jakákoliv změna ZZ.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 11. února 2021 - 23:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6222
Registrován: 7-2007
Hajnej:[ok]jen mu to přej, hledat za jízdy ranžírku ve vlakové cestě, která možná zrovna nesvítí nebo má svítit...či ne....
Ale můj dotaz. Opravdu musí se rozsvítít bílá (sama), když si plácajda postaví posunovou cestu? Já vím že to nějak používají, když to není v 100% kondici aby měl jistotu. Ale mě zajímají ty bílé. Ty se rozsvicí automaticky dle směru zadání?
Pátek, 12. února 2021 - 00:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11977
Registrován: 4-2003
Hajnej:Nad tím se nepotřebuju zamýšlet: protože nemáš ani ponětí, jak je dělané ZZ, takže si jen vymýšlíš, co by se Ti líbilo zvenku.

To je ale naprosto v pořádku, požadavky na změny z venku chodí z venku naprosto běžně [wink].


Pokud totiž napíšeš, že "blikající modrá na ranžírce by byla pouze informací pro strojvedoucího, že vlaková cesta před ním je pod závěrem", tak k tomu musíš domyslet i to, proč by ta cesta měla jít pod závěr, neboli určit její začátek, konec a druh.

To je ale věcí konstruktérů zabezpečovacího zařízení, nikoliv moje [nene].


A tam se Ti to občas mezi sebou tluče. Ony totiž ty závislosti ani v křemíku nejsou zadarmo, ale přinejmenším za čas strávený jejich přezkušováním. Čím víc podobných složitostí vymyslíš, tím horší bude jakákoliv změna ZZ.

Někde snad tvrdím, že by to bylo zadarmo? Že jsem si toho nějak nevšiml [nene]. Jinak díky za přiznání toho, že nápad je realizovatelný, byť speciálně pro Hajného radši opět dodávám, že nikoliv zadarmo. To abychom zase předešli nějakým nesrovnalostem [wink].

A abys mohl v klidu usnout, tak Ti prozradím, že Bram opravdu nežije v představě, že by se věc mohla ubírat směrem, kterým by si přál. Na to sleduje situaci na dráze dostatečně dlouho a ví, jak to tam chodí [proud].


Oldcerry:jen mu to přej, hledat za jízdy ranžírku ve vlakové cestě, která možná zrovna nesvítí nebo má svítit...či ne....

Dovolil jsem si to navrhnout tak, aby nikdo ze strojvedoucích z jedoucího vlaku žádnou ranžírku hledat nemusel. Že problém nechápeš, ačkoliv jsi přesvědčen plně o opaku, je věc jiná...

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pátek, 12. února 2021 - 12:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3901
Registrován: 3-2006
Neplánované zastavení vlaku znamená, že k tomu, abych se mohl dále hýbat, se musím ohlásit výpravčímu/dispečerovi. Co je na tom nepochopitelného?

Že si sjednáváte posun.

S tímto tvrzením bych vzhledem k "dokonalosti" předpisu SŽDC D1 nakládal velice opatrně...

D1 je takto "dokonalá" právě proto, že se snaží vyřešit všechny nestandardní místa na síti, místo toho, aby se tato místa standardizovala.

To by zase znemožnilo delší zátěži vyjet z vlečky a pak rovnou na trať, ne?

Pokud někde častěji vyjíždí delší zátěž z vlečky na trať, tak ať si tam zřídí hlavní návěstidlo (Bílina kolej 91 nebo Ostrava střed vlečka Zárubek).
Pokud méně často, tak prostě vytáhnou, vrátí výhybku do základní polohy a zasunou.
A jsme zase u toho - přizpůsobovat infrastrukturu předpisu.

Asdf: Takže u vjezdové cesty bude svítit modrá a postavením odjezdové cesty se modrá rozbliká?


A prosím vás, ještě mi někdo vysvětlete:

Ranžírky mají označení, ze kterého se nic nedozvíme. Přesto naprosto přesně víme, jestli pro nás platí nebo ne.
U hlavního návěstidla to ale najednou nevíme a musíme si nejdříve přečíst štítek? [crazy]
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pátek, 12. února 2021 - 16:39:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9952
Registrován: 5-2007
Mikulda:
D1 je takto "dokonalá" právě proto, že se snaží vyřešit všechny nestandardní místa na síti, místo toho, aby se tato místa standardizovala.
Problém je v tom, že to druhé stojí peniaze. Často veľa peňazí, pričom štandardizáciu si do štúdie realizovateľnosti nenapíšete...

Takže u vjezdové cesty bude svítit modrá a postavením odjezdové cesty se modrá rozbliká?
Presne tak. Len vjazdová = modrá, Len odjazdová = bliká, Vjazdová a odjazdová = bliká.

Ranžírky mají označení, ze kterého se nic nedozvíme.
Štítky na ranžírkach sú v podstate jedno, pretože je podstatná ich poloha. Na hlavných návestidlách to práve nejde, pretože pred nimi môžu byť porôznu zašité kadejaké výhybky a ranžírky...

A ešte pre istotu, pretože je tu trend vykladať si niektoré uvedené veci ako dilemu, kdežto v reále sa o dilemu nejedná:

- Najjednoduchšie a najpriehľadnejšie je dať tam ručný prestavník, EMZ a na akékoľvek návestidlá [zadnice].
- Keď to nejde, tak je najjednoduchšie naprojektovať ZZ tak, aby pri odjazdovej ceste boli držané všetky výhybky na staničnej koľaji dorovna a toto zapíšme do ZDD.
- Keď nejde ani to, má zmysel začať sa zaoberať blikajúcimi modrými.
Pátek, 12. února 2021 - 20:38:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23860
Registrován: 5-2002
OC: Ale mě zajímají ty bílé. Ty se rozsvicí automaticky dle směru zadání?
Myslíš třeba v tom Švajcu? Ano, tam ty bílé svítí i ve vlakové cestě (míněno svislé či šikmé, posun zakázán jsou taky bílé). Stejně to bude nejspíš i v D a A.
Podobně je to v ex-Jugo (přinejmenším jsem to viděl ve SLO a HR), akorát tam je to mrňavá červená a bílá. Svůj pravzor to má v kolejových uzávěrách používaných třeba v Říši

V tom Švajcu je ještě malá bílá šipka, která na ranžírce svítí zezadu, když je postaveno. Takže když se koukáš ze zadního stanoviště za sebe, krásně vidíš, kdy se za Tebou rozpadá závěr cesty.

Bram: To je ale naprosto v pořádku, požadavky na změny z venku chodí z venku naprosto běžně
V pořádku je to jenom tehdy, pokud ty požadavky jsou konzistentní. A vysloveně špatně to začíná být, když si případnou nekonzistenci původce těch požadavků nenechá vysvětlit...

díky za přiznání toho, že nápad je realizovatelný, byť speciálně pro Hajného radši opět dodávám, že nikoliv zadarmo
Hajného netrápí ani tak ta cena v penězích, ale cena ve vázání kapacit a ve zkurvení koncepce. Ale to Bram nepochopí...

Takže si Tvé představy shrňme:
1) při pouze vjezdové cestě musí střední výměna pod závěr, ale Ty blikat nechceš.
2) naopak při odjezdové je lepší ji "jen" držet (protože případný závěr by nemuselo mít co vybavit jízdou), ale Ty blikat chceš.
3) při průjezdu blikat chceš, ale jak naložit s tím, jak ten průjezd postupně vzniká z vjezdu a odjezdu v náhodném pořadí, které přináší provozní situace?

Je přitom takový dobrý zvyk, že se jízdní návěsti (snad kromě posunu z PSt) rozsvěcí jen při uskutečněném závěru. A teď se podívejme na Tvůj požadavek č. 2:
2a) závěr neuděláme - pak ale stavíme vjezd, kdy to pod závěr musí, ale ten z nějakého důvodu udělat nejde. To blikání by v tuto chvíli mělo přestat.
2b) závěr uděláme - pak ale případnou vjezdovou cestu pro průjezd stavíme přes úsek, co už pod závěrem je. Mohu se mýlit, ale (přinejmenším u RZZ) je pravidlo něco takového nedělat.

Asdf:
- Najjednoduchšie a najpriehľadnejšie je dať tam ručný prestavník, EMZ a na akékoľvek návestidlá [zadnice].
- Keď to nejde, tak je najjednoduchšie naprojektovať ZZ tak, aby pri odjazdovej ceste boli držané všetky výhybky na staničnej koľaji dorovna a toto zapíšme do ZDD.
- Keď nejde ani to, má zmysel začať sa zaoberať blikajúcimi modrými.

Souhlas. Jen bych mezi druhou a třetí packu vložil možnost, že tam zkusíme dát normální cesťák.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 12. února 2021 - 22:13:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9954
Registrován: 5-2007
Hajnej:
Ak sa nebavíme o dobastlovaní tohoto šelmostroja do releovky, tak mám za to, že kremíkovka pomerne dobre pozná, čo všetko tú výhybku drží a dá sa rozhodovať podľa toho.

Jen bych mezi druhou a třetí packu vložil možnost, že tam zkusíme dát normální cesťák.
Môže byť, ale pripomínam, že to tu TZ (a možno ďalší) pravidelne paušálne zavrhujú ako pascu na fírov.
Pátek, 12. února 2021 - 22:34:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23866
Registrován: 5-2002
Asdf: mám za to, že kremíkovka pomerne dobre pozná, čo všetko tú výhybku drží a dá sa rozhodovať podľa toho
Jenže rozhodovat k čemu? Jestli návěstit "jízda vlaku nezakázána" (klidná modrá) a "jízda vlaku povolena" (kmitavá modrá)?
Podle toho, co se tu vlastně řeší, by na tom stejně závisela akorát výprava. A zmermomcňovat k tomu ranžírku mi přijde trochu nesystémové.
Co takhle dát k té výhybce návěstní napodobovač? Pokud by nebyla ve správné poloze a držená, byl by při postaveném odjezdu na všech NO před výhybkou pravý úhel, kdežto za ní by už byly "hokejky".

Mimochodem, existuje vůbec někde výměna uprostřed koleje, která by nebyla kontrolována a držena v plusu...?
Jestli tu totiž neřešíme něco, co nemůže nastat (nebo by šlo snadno vyhubit či označit)...

pripomínam, že to tu TZ (a možno ďalší) pravidelne paušálne zavrhujú ako pascu na fírov
To "zkusíme" mělo na mysli prověření kritéria, které jsem uvedl ve svém #23847. Pokud je splněno, nevidím důvod cesťák zavrhovat.
Paušální zavrhování je u cesťáků IMHO stejná hovadina, jako jejich bezbřehé prosazování, liší se jen znaménkem...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 12. února 2021 - 23:06:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23867
Registrován: 5-2002
TZ(4242): Rychlostníky 100 km/h jsou dočasné, nebo už se na LVZ byť jen na hlavních kolejích rezignuje?
Do konce února - od 1.3. je 160 durch.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 12. února 2021 - 23:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3902
Registrován: 3-2006
Na hlavných návestidlách to práve nejde, pretože pred nimi môžu byť porôznu zašité kadejaké výhybky a ranžírky...
Které by mě správně neměly zajímat, pokud mám na tom návěstidle pro sebe volnoznak.

- Najjednoduchšie a najpriehľadnejšie je dať tam ručný prestavník, EMZ a na akékoľvek návestidlá [zadnice].
- Keď to nejde, tak je najjednoduchšie naprojektovať ZZ tak, aby pri odjazdovej ceste boli držané všetky výhybky na staničnej koľaji dorovna a toto zapíšme do ZDD.

Ano, s tímto souhlasím.

- Keď nejde ani to, má zmysel začať sa zaoberať blikajúcimi modrými.
Tomuhle nerozumím. Můžete dát nějaký konkrétní příklad, ať si pod tím můžu něco představit?

Stejně to bude nejspíš i v D a A.
Tam je to v každý zemi naopak. V A je to stejně jako u nás, v D jsou uzávěry koleje.

Pokud by nebyla ve správné poloze a držená, byl by při postaveném odjezdu
Ne, odjezd by se prostě nepostavil.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pátek, 12. února 2021 - 23:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4263
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"akže si Tvé představy shrňme:
1) při pouze vjezdové cestě musí střední výměna pod závěr, ale Ty blikat nechceš.
2) naopak při odjezdové je lepší ji "jen" držet (protože případný závěr by nemuselo mít co vybavit jízdou), ale Ty blikat chceš.
3) při průjezdu blikat chceš, ale jak naložit s tím, jak ten průjezd postupně vzniká z vjezdu a odjezdu v náhodném pořadí, které přináší provozní situace?
Je přitom takový dobrý zvyk, že se jízdní návěsti (snad kromě posunu z PSt) rozsvěcí jen při uskutečněném závěru. "
Ať přemýšlím jak přemýšlím, stavy (2) a (3) mi přijde zbytečné rozlišovat. Rozhodující je jen ten odjezd z dané koleje, bez ohledu na průjezd nebo neprůjezd. Takže by neměl být problém ani v postupném stavění.

Hajnej:
"pripomínam, že to tu TZ (a možno ďalší) pravidelne paušálne zavrhujú ako pascu na fírov
To "zkusíme" mělo na mysli prověření kritéria, které jsem uvedl ve svém #23847. Pokud je splněno, nevidím důvod cesťák zavrhovat.
Paušální zavrhování je u cesťáků IMHO stejná hovadina, jako jejich bezbřehé prosazování, liší se jen znaménkem... "
Připomínám, že celá diskuse byla vyvolána mou poznámkou k žst. Šakvice, kde při vjezdu od Brna na návěst "100 km/h a Výstraha" bude běžná jízda osobáku k perónu na konci stanice za současné hrozby "Stůj" na cesťáku 1021 m od vjezdu, nějakých 200-300 metrů před obvyklým místem zastavení. Myslím, že je málo exemplárnějších případů. Zvlášť, pokud jsme si v předešlé debatě ukázali, že konkrétně v tomto směru tam ta ranžírka namísto cesťáku mohla být úplně klidně.

Mikulda:
"Pokud by nebyla ve správné poloze a držená, byl by při postaveném odjezdu
Ne, odjezd by se prostě nepostavil."
A tohle se mi jeví jako vůbec nejlepší nápad. Kolik je vůbec nějakých případů, kde by takové pravidlo dělalo problém?
Sobota, 13. února 2021 - 00:01:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9955
Registrován: 5-2007
Hajnej:
Podle toho, co se tu vlastně řeší, by na tom stejně závisela akorát výprava. A zmermomcňovat k tomu ranžírku mi přijde trochu nesystémové.
Lenže z tej výpravy to vie urobiť guláš, že už to samo o sebe stačí. Osobne sa nazdávam, že kombináciou tohoto s renesanciou opakovacích predzvestí potreba návestných napodobovačov do značnej miery zaniká, ak nimi teda nechceme riešiť ešte aj nejaké popoťahovanie, alebo niečo podobné.

Jestli tu totiž neřešíme něco, co nemůže nastat (nebo by šlo snadno vyhubit či označit)...
Ja to beriem ako akademickú debatu, takže som overovaniu tohoto nevenoval príliš času, takýchto špekov sa nájde fúra na najneočakávanejších miestach a všetko to v hlave proste neudržím (preto nie som projektant [proud]).

To "zkusíme" mělo na mysli prověření kritéria, které jsem uvedl ve svém #23847.
Tam sa ale riešila podmienka postavená naopak. Týmto smerom to bude fungovať horšie, fíra sa môže zabudnúť, atď.

Mikulda:
Které by mě správně neměly zajímat, pokud mám na tom návěstidle pro sebe volnoznak.
A viete, že je fakt pre Vás? O tom je tu minimálne jedna celá stránka príspevkov.

Tomuhle nerozumím. Můžete dát nějaký konkrétní příklad, ať si pod tím můžu něco představit?
Pár príspevkov dozadu sme o tom diskutovali [coze]

TZ:
Zvlášť, pokud jsme si v předešlé debatě ukázali, že konkrétně v tomto směru tam ta ranžírka namísto cesťáku mohla být úplně klidně.
Povedali sme si, že vo všeobecnej rovine naozaj mohla, ale netušíme aké boli v tomto smere požiadavky dopravnej technológie a prípadne dopravcov. A keby v tomto smere žiadne požiadavky neboli, verím tomu, že tam je EMZ a žiadne návestidlá.

A tohle se mi jeví jako vůbec nejlepší nápad. Kolik je vůbec nějakých případů, kde by takové pravidlo dělalo problém?
Pár príspevkov dozadu ste to zavrhoval, že to spomaľuje posun. [kladivo]
Sobota, 13. února 2021 - 00:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3903
Registrován: 3-2006
A viete, že je fakt pre Vás? O tom je tu minimálne jedna celá stránka príspevkov.
No a pro koho jinýho?

Tomuhle nerozumím. Můžete dát nějaký konkrétní příklad, ať si pod tím můžu něco představit?
Pár príspevkov dozadu sme o tom diskutovali [coze]

Měl jsem na mysli konkrétní stanici, kde by to nešlo vyřešit podle bodu 1 nebo 2.

Kolik je vůbec nějakých případů, kde by takové pravidlo dělalo problém?
Jo to by mě taky zajímalo.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Sobota, 13. února 2021 - 01:08:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4264
Registrován: 5-2002
Asdf:
Zvlášť, pokud jsme si v předešlé debatě ukázali, že konkrétně v tomto směru tam ta ranžírka namísto cesťáku mohla být úplně klidně.
Povedali sme si, že vo všeobecnej rovine naozaj mohla, ale netušíme aké boli v tomto smere požiadavky dopravnej technológie a prípadne dopravcov. A keby v tomto smere žiadne požiadavky neboli, verím tomu, že tam je EMZ a žiadne návestidlá.

Já si opravdu neumím představit, k čemu by to mělo být dobré. Ta kolej je určená k předjíždění na koridoru a především zřejmě k jízdě do/z Hustopeč s krátkým pobytem Os. Na tom "středním zhlaví" nelze odbočit na žádnou další dopravní kolej. Přece si tam nikdo nebude chtít motat posun těsně před/po osobáku (natolik, aby šlo o půlminutu, než dokončí opuštění koleje). Úplně teoreticky teda snad jen "naskládání" krátkého (cca 400 m) nákladu za současné možnosti postavit vjezd k perónu (od kterého by se pak ale nedalo odjet, nebyl-li by úvraťující vlak do/z BV, nebo pokud by nebyl plán poslat Os těsně za N, což asi moc nehrozí a pokud, tak už ten Os mohl chvilku počkat u vjezdu nebo být vzat na 1./2.SK i za cenu mírného narušení dalšího vlaku, protože je to nějaké lokální přetížení, výluka nebo něco). Čili z "provozního" hlediska to fakt nechápu.
Jiná věc je, jestli nedostal kdosi skutečně na výběr "EMZ nebo cesťák", přičemž o to první nestál (což chápu - srov. ústředně ovládaná výhybka se zabezpečenou PC a jasnou návěstí ve variantě "ranžírka").

A tohle se mi jeví jako vůbec nejlepší nápad. Kolik je vůbec nějakých případů, kde by takové pravidlo dělalo problém?
Pár príspevkov dozadu ste to zavrhoval, že to spomaľuje posun. [kladivo]

Jenže pak jsem musel uznat argument Mikuldy.
Sobota, 13. února 2021 - 07:08:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11983
Registrován: 4-2003
Hajnej:1) při pouze vjezdové cestě musí střední výměna pod závěr, ale Ty blikat nechceš.

Tak konečně už natvrdo přiznej, že to takto jde [wink].

Nechci blikat při vjezdové cestě kvůli tomu, aby bylo jednoznačné, co blikající ranžírka návěstí, tj. že na odjezdovém/cestovém návěstidle je volnoznak, který platí pro mne. A zároveň bych byl rád, aby se tímto způsobem poléčilo i to, co samotný modroblik dle mého názoru nemá na cesťáku nikdy předvěstit, tj. návěst stůj. Představoval bych si to tak, že návěst stůj na následujícím návěstidle by se předvěstila tak, že by s blikající modrou svítila zároveň klidná červená.


Asdf:- Najjednoduchšie a najpriehľadnejšie je dať tam ručný prestavník, EMZ a na akékoľvek návestidlá [zadnice].
- Keď to nejde, tak je najjednoduchšie naprojektovať ZZ tak, aby pri odjazdovej ceste boli držané všetky výhybky na staničnej koľaji dorovna a toto zapíšme do ZDD.
- Keď nejde ani to, má zmysel začať sa zaoberať blikajúcimi modrými.



Skoro bych i souhlasil, ale jen bych dodal, že koleje dělené ranžírkami pak nesmí mít indexy. Zbytečně by se na tom při vzniku MU mohl někdo aktivní točit...

A pokud by byl požadavek na to, aby to bylo jinak, tak nahradit ranžírku cesťákem, což už tu psal Hajnej. Tak ještě přesvědčit ty, co o dané problematice rozhodují, že by se tato věc měla nějak řešit. A jak jsem koukal do plánků stanic, tak výskyt staničních dopravních kolejí dělených ranžírkou není tak úplně malý, aby se to dalo smáznout tím, že problém v podstatě neexistuje.
Sobota, 13. února 2021 - 09:21:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23871
Registrován: 5-2002
TZ: Rozhodující je jen ten odjezd z dané koleje, bez ohledu na průjezd nebo neprůjezd.
S tím by se dalo souhlasit, jenže ten modroblik se už bohužel jednou zavedl a má nějaký význam.

při vjezdu od Brna na návěst "100 km/h a Výstraha" bude běžná jízda osobáku k perónu na konci stanice za současné hrozby "Stůj" na cesťáku 1021 m od vjezdu, nějakých 200-300 metrů před obvyklým místem zastavení
Podobně je na tom Choceň a nově i Úvaly. A pominu-li, že tohle časem plně pořeší ETCS a problém tím zanikne, tak jsme to naučili řešit i AVV, které je na tom co do možnosti včasného rozlišení kolejí hůř, než fíra (ale může si to kompenzovat "poznáním tratě" v podobě mapy).

A tohle se mi jeví jako vůbec nejlepší nápad. Kolik je vůbec nějakých případů, kde by takové pravidlo dělalo problém?
Vždyť zde o tom, Mlho, celou dobu hovoříme. Jenže pořád slyšíme argumenty, že to fíru nemá co zajímat.

Bram: Tak konečně už natvrdo přiznej, že to takto jde
Jde ledacos, je to jen otázka nákladů a u nich zas toho, zda jsou vynaloženy účelně (IMHO máme důležitější problémy na investování).
Ale tohle opravdu nejde, a sice proto, že ten modroblik Ti už vyzobli na cesťáky, kde blikat musí i při vjezdu. Nebýt na cesťáku, tak by se o tom dalo přemýšlet, ale teď už je pozdě.
A aby měla jedna návěst jinej význam podle barvy pruhů na stožáru, to jsem ochotnej akceptovat u spádoviště, ale ne ve stanici.

Představoval bych si to tak, že návěst stůj na následujícím návěstidle by se předvěstila tak, že by s blikající modrou svítila zároveň klidná červená.
Obávám se, že pro modrou vedle červené je jedno vynechané světlo málo - a právě max tři světla vysokej cesťák pod vlaštovkou byl důvodem vzniku toho modrobliku. Navíc to půjde rozeznat až z takový blízkosti, že tam klidně může bejt "sněhulák" (4/0N).
A soudě podle někdejší odezvy na "dvouhlavé" cesťáky na Wilsonu bychom asi museli najmout fíry z Itálie, kteří jsou na kombinace Č+Ž a Č+Z zvyklí odmalička (ale zase nejsou zvyklí na modrou).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 13. února 2021 - 09:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11988
Registrován: 4-2003
Hajnej:Ale tohle opravdu nejde, a sice proto, že ten modroblik Ti už vyzobli na cesťáky, kde blikat musí i při vjezdu. Nebýt na cesťáku, tak by se o tom dalo přemýšlet, ale teď už je pozdě.

Stále těch modrobliků na cesťácích je velmi málo na to, aby se to nedalo za ještě přijatelných finančních nákladů změnit.

A aby měla jedna návěst jinej význam podle barvy pruhů na stožáru, to jsem ochotnej akceptovat u spádoviště, ale ne ve stanici.

Tomu jsem chtěl zabránit a také se hlavně zbavit modrobliku předvěstícího krom všeho jiného i stůj. To opravdu nepovažuji za rozumnou věc.


Obávám se, že pro modrou vedle červené je jedno vynechané světlo málo - a právě max tři světla vysokej cesťák pod vlaštovkou byl důvodem vzniku toho modrobliku. Navíc to půjde rozeznat až z takový blízkosti, že tam klidně může bejt "sněhulák" (4/0N).

Pokud to opravdu nejde, tak bych se nebránil ani kmitající červené na cesťáku upozorňující, že na dalším návěstidle je stůj. Prostě něco jiného, než aby tohle zařizoval modroblik. Jinak nic proti modrobliku, úplně špatný nápad to není, ale byl bych daleko raději, kdyby upozorňoval pouze na jakýkoliv volnoznak na dalším návěstidle.


A soudě podle někdejší odezvy na "dvouhlavé" cesťáky na Wilsonu bychom asi museli najmout fíry z Itálie, kteří jsou na kombinace Č+Ž a Č+Z zvyklí odmalička (ale zase nejsou zvyklí na modrou).

[proud]
Sobota, 13. února 2021 - 10:50:14  
Administrátor
Číslo příspěvku: 74051
Registrován: 4-2003
Paul2no, Oldcerry (Olbramovice, zde snad také řešené už x-krát [sad]):


Oldcerry:
"On by možno stačil aj "náš" indikátor skrátenej ZV. Souhlas..tak proč už to kuwa dávno není?"
Ve zkratce:
Olbramovice jsou v souladu s předpisy, normami, D1, strojvůdce musí atd. Ani argument s výlukou sudé a snížením výlukové propustnosti neobstál (prej to jsou jen hausnumera).
Indikátor nelze (nemáme v předpisu/normě), nedostatečná nelze (je dostatečná), vyndat ze závěrovky nelze (dle normy musí být všechny možné cesty), leda by se fyzicky vyrvala část výhybky (a tím znemožnil i posun). Zde asi beru argument, že strojvedoucí jen ví, že kolej je dopravní a už nemusí vědět, že na ni nejde postavit (takže je bezpečnější, když s tím počítá, než aby s tím nepočítal někde, třeba v Hostivaři, kde to půjde).
Snad jsem na nic nezapomněl a nespletl, s tímhle jsem se už tak nějak smířil, že se to k ETCS doklepe a za posledních zbývajících pár let už nikdo uhlí do podchodu nezaveze. [crazy]

Pokusů o nápravu proběhla spousta (naposledy při přepínání na DOZ/CDP), ale i přes různé náznaky, že by se to mohlo změnit, byl výsledek nakonec vždy stejný: Je to bezpečné, strojvedoucí musí. Že při dodržení pojede krokem? Nezájem.
Bohužel podobně jako v Budějcích, kde se lítá na NZV, jako by se nechumelilo (při stavění do šturcu Ti [vypravci] volá, ale co když se jednoduše prostě splete a místo Pantera/628 tam pošle rychlík?), a jen pár strojvedoucích s postavením do šturcu skutečně počítá a zastavit by dokázalo, kdyby tam měli bez předchozího varování postaveno. (Takže pak i trochu chápu argument, že co zase otravuju, když to vlastně nikomu nevadí...)

Ne, opravdu není dobrý nápad takové pasti přidávat. Navíc v tomto tématu (TEN-T) už je to za určitých předpokladů debata spíše akademická - stav s výhradním provozem ETCS je minimálně na papíře velmi blízko. Pak v podstatě dokonale bude platit, že who is who (vlak je vlak) s jasně definovaným koncem oprávnění k jízdě, zatímco posun bude posunem, a to se všemi riziky.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Sobota, 13. února 2021 - 10:51:10  
Administrátor
Číslo příspěvku: 74052
Registrován: 4-2003
Modrá:
Co jsem pochopil, kmitavá modrá se snad už zase zřizovat nesmí/nemá (ale na „papíře” jsem to neviděl, možná jde o fámu nebo chybnou interpretaci). [uhoh]


Bram:
"Pokud to opravdu nejde, tak bych se nebránil ani kmitající červené na cesťáku upozorňující, že na dalším návěstidle je stůj. Prostě něco jiného, než aby tohle zařizoval modroblik."
Obě možnosti mi přijdou dost šílené. Fakt chceme z už tak šílené D1 udělat ještě větší magořinu? Nedělám si iluze, že dalšími výklady a změnami by to rozhodně ke zjednodušení a vyjasnění nevedlo. [uhoh]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Mladějov
Sobota, 13. února 2021 - 11:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15939
Registrován: 3-2007
MZ 74051,2: Jo, to holt některým aktivním nadšencům (většinou od zeleného stolu nebo jezdícíh jen za světla v létě za maximální pohody)nevysvětlíš.

Proto se také těchto diskusí po docela trpkých zkušenostech už většinou neúčastním.
Holt je "zase třeba" pomoci vyřešit "problém" výpravčím,Podroužkovi, zabezpečovákům a předpisářům, tak se zase vymýšlejí nadšeně rovnáky na vohejbáky (a psychologie práce brečí).



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 13. února 2021 - 11:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11990
Registrován: 4-2003
Mladějov: Jo, to holt některým aktivním nadšencům (většinou od zeleného stolu nebo se zkušenostma z výletního motoráčku včetně rychlosti a váhy a jezdícího jen za světla v létě)nevysvětlíš.

Šlápni na velice rychle na brzdu. Ať to nemusím dále komentovat [wink].


Proto se také těchto diskusí po docela trpkých zkušenostech už většinou neúčastním.

Tak proč sem lezeš?!?
Mladějov
Sobota, 13. února 2021 - 11:31:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15940
Registrován: 3-2007
>Šlápni na velice rychle na brzdu. Ať to nemusím dále komentovat

Aáá..ego se ozvalo ? Zastrašovat osobním řešením by pán chtěl ?
Že by ses nad tím, co jsem (velmi decentně) napsal aspoň malinko zamyslel ??
Ne.

Že by tě zajímal názor lidí z praxe ?
Taky ne. (což mne na tom asi mrzí nejvíc).


>Tak proč sem lezeš?!?

Abych napsal svůj názor souhlasný zřejmě alespoň zčásti s názorem MZ.

Ale vyjel jsi po mně velmi tvrdě a nekompromisně, takže se tím potvrdilo, že jsou lidi, co se jim prostě nemá odporovat, protože jinak kopou kolem sebe velmi nevybíravě.
Že mezi ně bohužel patříš i ty, jsem se právě dozvěděl naplno, děkuji.

Pro MZ: Bez komentáře. Už alespoň vidíš, proč od jisté doby se těchto diskusí (a faktických snah o změny) nezúčastňuju.

Vše a už o tom, Brame, tady nebudu diskutovat.
Bdlm
Sobota, 13. února 2021 - 11:43:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1943
Registrován: 3-2007
Bram. Já myslel že jsi na koronavýletu?
Sobota, 13. února 2021 - 11:46:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11992
Registrován: 4-2003
Mladějov:Aáá..ego se ozvalo ? Zastrašovat osobním řešením by pán chtěl ?
Že by ses nad tím, co jsem (velmi decentně) napsal aspoň malinko zamyslel ??
Ne.


Odpusť si osobní narážky a vrať se k věcné diskusi. Nejde to? Opravdu ne? Měl jsem o Tobě poněkud lepší mínění...


Že by tě zajímal názor lidí z praxe ?
Taky ne. (což mne na tom asi mrzí nejvíc).


Oldcerryho odfiltruji, ten vůbec nechápe, o co tu běží.


Abych napsal svůj názor souhlasný zřejmě alespoň zčásti s názorem MZ.

Nic (tedy ani já) Ti nebrání napsat nesouhlasný názor. Vždyť je to přeci diskuse. Nebo snad ne? A proč tedy ta vysírka?!?


Ale vyjel jsi po mně velmi tvrdě a nekompromisně, takže se tím potvrdilo, že jsou lidi, co se jim prostě nemá odporovat, protože jinak kopou kolem sebe velmi nevybíravě.
Že mezi ně bohužel patříš i ty, jsem se právě dozvěděl naplno, děkuji.


Na Tebe jsem vyjel za vysírku, mimochodem hodně hloupou a navíc nepravdivou. Ne za to, že máš na věc jiný názor. Od toho tu přece diskusní fórum je.


Vše a už o tom, Brame, tady nebudu diskutovat.

Vždyť jsi ani nediskutoval, tak o co Ti zase jde?
Sobota, 13. února 2021 - 11:47:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3904
Registrován: 3-2006
Představoval bych si to tak, že návěst stůj na následujícím návěstidle by se předvěstila tak, že by s blikající modrou svítila zároveň klidná červená.

Ježišmariá! Chcete červenou předvěstit červenou?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Sobota, 13. února 2021 - 11:49:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11993
Registrován: 4-2003
Bdlm:Já myslel že jsi na koronavýletu?

Víš, co znamená myslet? Howno vědět [wink]. Tak abys byl v klidu, výletovat budu až zítra, ty jeden samozvaný mravokárče [biggrin].
Sobota, 13. února 2021 - 12:14:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14088
Registrován: 8-2004
Martin_zlivský:
"Pokusů o nápravu proběhla spousta (naposledy při přepínání na DOZ/CDP), ale i přes různé náznaky, že by se to mohlo změnit, byl výsledek nakonec vždy stejný: Je to bezpečné, strojvedoucí musí. Že při dodržení pojede krokem? Nezájem."
Bohužel. Je to tak.[sad]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Bdlm
Sobota, 13. února 2021 - 12:19:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1944
Registrován: 3-2007
Bram. To píše ten pravej😁
El_ron_de_cuba
Sobota, 13. února 2021 - 12:20:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 559
Registrován: 2-2004
Hajnej:
"Podobně je to v ex-Jugo (přinejmenším jsem to viděl ve SLO a HR), akorát tam je to mrňavá červená a bílá. Svůj pravzor to má v kolejových uzávěrách používaných třeba v Říši"
Ano, tam kde reléovky umožňují posunové cesty, tak se ranžírky rozsvěcí i ve vlakové cestě. Bylo to tak všude u JŽ, kde se vycházelo z licenční SpDrS-60 od Siemense. Poté vyráběno jako SpDrS-64 JŽ u domácích EI Niš a Iskra Celje.
Sobota, 13. února 2021 - 16:36:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4266
Registrován: 5-2002
Bram: Skoro bych i souhlasil, ale jen bych dodal, že koleje dělené ranžírkami pak nesmí mít indexy. Zbytečně by se na tom při vzniku MU mohl někdo aktivní točit...
Ještě lépe: Upravit předpis tak, že volnoznak na nějakém návěstidle včetně jeho využití pro výpravu vlaku platí pro nejbližší vlak před ním, a to bez ohledu na označení koleje (nebo zda je to případně "ve zhlaví"), a to až k nejbližšímu předchozímu návěstidlu, platnému pro jízdu vlaku.
Pak zůstane jediným fírovým problémem (u "hodně dalekých" klacků a popř. mlhy či oblouku) ověřit si, že před ním nestojí ještě jiné vozidlo. Což ale platí už dnes obecně (a je obecně řešitelné JPR dle času odjezdu k tomu návěstidlu).

Hajnej: Vždyť zde o tom, Mlho, celou dobu hovoříme. Jenže pořád slyšíme argumenty, že to fíru nemá co zajímat.
Nakolik tu diskusi zvládám sledovat, každý mluví zvlášť o držení výhybek a zvlášť o označování kolejí. Ale "vyřešené" to bude jedině, když se řekne současně "výhybky vždy pod závěr a označení návěstidlo platí i pro všechny (části) koleje právě jemu předcházející".

MZ (Olbramovice): nedostatečná nelze (je dostatečná)
A co takhle posunout ten "vjezd", aby NZV vznikla? Nota bene když pokud by to bylo aspoň do km 118,71, tak by mohl vzniknout ještě jeden oddíl mezi "odjezdem" z Votic a "vjezdem" do Olbramovic, čímž by se tam všude "znormálnila" reálná vzdálenost návěstidel na nějakých 1000-1200 m, a krom kapacity rovně obecně by se tak i eliminoval do značné míry negativní vliv té NZV v případě, že by se zcela výjimečně fakt do toho šturcu jelo...