Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 12. 2. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 12. 2. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
ridic_vlaku
Úterý, 09. února 2021 - 15:03:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 214
Registrován: 5-2019
Mně pořád vrtá hlavou, proč si nikdo ze SŽDC, DI a DÚ neudělá stáž třeba na ŘLP nebo na výcvikáč CATC? Tam se výcvikem provozních zaměstnaců a přípravou "na průsery" zabývají už léta...
Úterý, 09. února 2021 - 15:25:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13769
Registrován: 8-2012
To, co spadlo, byl fragment demolovaného mostu - prostřední část mostovky, která měla podle projektu být uvolněna od zbytku mostu na provizorní podpěry a jeřábem sejmuta směrem vzhůru, namísto toho se po oddělení na okrajích zlomila vejpůl a spadla dolů.
Samozřejmě že mostovka byla nad trolejí (byl to takový poloklenutý betonový viadukt), jezdilo se elektricky (vlak, který narazil, byla ED72), jen se to holt tak povedlo, že jak se ta deska zlomila v půli, tak spadla, aniž by v jedné koleji strhla trolej (v té druhé ano, jak si můžete všimnout na tom videu).
電車オタク
Úterý, 09. února 2021 - 15:41:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 6-2019
Qěcy: A co začít důslednou kontrolou zdravotní a psychické způsobilosti? To máte první selekci[talker][wink], to by se najednou zjistilo věcí...
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 09. února 2021 - 16:27:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6995
Registrován: 9-2005
AšM: to již existuje a hodnotit kvalitu těchto kontrol nebudu.

Opět musím říct, že pokud firma chce špičkový personál, musí k tomu vytvořit podmínky. Na to pouze přísné kontrolování, testování a bič nestačí.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 09. února 2021 - 17:53:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 284
Registrován: 10-2018
Špičkovej personál se získává obvykle špičkovejma platama.
Úterý, 09. února 2021 - 18:01:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23834
Registrován: 5-2002
TH: prostřední část mostovky, která měla podle projektu být uvolněna od zbytku mostu na provizorní podpěry ... byl to takový poloklenutý betonový viadukt
Zdá se, že byť byl viadukt "jenom" poloklenutý, byl klenbový účinek pro jeho stabilitu poměrně zásadní a po uvolnění (a tím vzniklé možnosti se roztáhnout) to ta střední část "nedala"...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 09. února 2021 - 20:22:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542
Registrován: 7-2017
Prag: Přesně tak, už o tom nějakou dobu hovořím..., kdo půjde dělat noční, víkendy, svátky, hromadu přesčasů a navíc pořád tak trochu ve stresu za ty peníze, které nyní dráha nabízí ? Vždyť jak mi bylo řečeno, na CDP už mají cca čtyřicet čistého, to je fakt rito, a ještě tam za takový ranec dojíždějí lidé od Děčína, Plzně nebo Tábora [crazy] Samozřejmě obyčejný výpravčí je finančně o dost níž, v podstatě na úrovni pučmidráta s učňákem, který to vzal přes jinou státní firmu: https://kariera.army.cz/plat-a-priplatky

Ono vlastně není z čeho vybírat, když se hlásí jednotky kusů i na tak lukrativní pozice, aby vás po desítkách let výše zmíněného a zhoršeném zdraví pošlou s pár korunama do [zadnice]
Neznamy
Úterý, 09. února 2021 - 20:53:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 733
Registrován: 1-2005
Bobmaster:
"kdo půjde dělat noční, víkendy, svátky, hromadu přesčasů a navíc pořád tak trochu ve stresu za ty peníze, které nyní dráha nabízí ? Vždyť jak mi bylo řečeno, na CDP už mají cca čtyřicet čistého, to je fakt rito, a ještě tam za takový ranec dojíždějí lidé od Děčína, Plzně nebo Tábora [crazy]"
To řekněte učitelům nebo doktorům. [crazy]
Středa, 10. února 2021 - 00:14:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 228
Registrován: 10-2020
A takhle to fungovalo na MŽ v té "zlaté" republice za časů TGM, asi ty platy bylo nutno trochu vylepšovat...a lidi i dnes se rádi drží tradic...
Pikehead
Středa, 10. února 2021 - 00:27:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6941
Registrován: 3-2007
Už si ty vaše papírky pro dnešek ukliďte, běžte se vyčůrat a spát.
Středa, 10. února 2021 - 06:58:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11952
Registrován: 4-2003
Bobmaster:Přesně tak, už o tom nějakou dobu hovořím..., kdo půjde dělat noční, víkendy, svátky, hromadu přesčasů a navíc pořád tak trochu ve stresu za ty peníze, které nyní dráha nabízí ? Vždyť jak mi bylo řečeno, na CDP už mají cca čtyřicet čistého, to je fakt rito, a ještě tam za takový ranec dojíždějí lidé od Děčína, Plzně nebo Tábora

Mne fakt fascinuje jedna věc: Stížnosti na celkem fajn povolání dispečera na CDP. Když nic jiného: Čtyřicet netto znamená nějakých 51 tisíc brutto. A to za práci, která má jasně ohraničené povinnosti a jasně ohraničený časový rámec, tj. práci si nelze vzít domů a směny navíc je možné bez jakýchkoliv sankcí odmítnout.

Prostě ať si nespokojení s prací na CDP vlezou na nějakou běžnou kancelářskou pozici, kde v mnoha firmách si berou lidé práci domů, dělají přesčasy, které nikdo neproplácí a na práci se myslí i v noci, protože se práce má dokončit v určitém termínu a ten je obvykle blíž, než by odpovídalo normálnímu tempu práce při osmihodinové prcovní době. To tempo je míněno tak, že lidé sedí jak přikovaní na židli a buší do klávesnice a ještě těmto lidem poskakuje za zadkem nedočkavý vedoucí a neustále se ptá, jak to vidí s termínem.

Krom jiného těmto lidem hrozí s nadcházejícím nedostatkem zakázek i propouštění, což se dispečerů na CDP netýká a týkat se nikdy nebude. To by musela železniční doprava zaniknout a to v nejbližších desetiletích nehrozí [nene].

Prostě být lidmi pracujícími na CDP, bych si práce vážil. Mohlo by to být celkem nepříjemné procitnutí začít dělat někde jinde něco jiného. Lidl s jeho prodavačky a skladníky tentokrát vynechávám [wink].
Středa, 10. února 2021 - 07:46:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 2-2010
Nikoho nenapadlo, že někoho práce výpravčího (dispečera) baví?
Středa, 10. února 2021 - 07:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11954
Registrován: 4-2003
Amper:Nikoho nenapadlo, že někoho práce výpravčího (dispečera) baví?

Vzhledem k tomu, s jakými se v rámci strojvůdcování setkávám výpravčími osobně a po telefonu i s dispečery, tak bych řekl, že je to baví. Jistě, najdou se i ti ostatní, ale to je tak u všech profesí.
Středa, 10. února 2021 - 08:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1831
Registrován: 6-2019
Stížnosti na celkem fajn povolání dispečera na CDP. Když nic jiného: Čtyřicet netto znamená nějakých 51 tisíc brutto. A to za práci, která má jasně ohraničené povinnosti a jasně ohraničený časový rámec, tj. práci si nelze vzít domů a směny navíc je možné bez jakýchkoliv sankcí odmítnout.

A on si někdo stěžuje? Kór v Praze, kde to je úplně běžný příjem. Směny navíc můžete odmítnout všude, práce je dobrovolná, nikdo není nucený pracovat pod hlavní automatické pušky. [wink]

Prostě ať si nespokojení s prací na CDP vlezou na nějakou běžnou kancelářskou pozici, kde v mnoha firmách si berou lidé práci domů, dělají přesčasy, které nikdo neproplácí a na práci se myslí i v noci, protože se práce má dokončit v určitém termínu a ten je obvykle blíž, než by odpovídalo normálnímu tempu práce při osmihodinové prcovní době.
A nebo má v běžný kancelářský pozici havaj, kávovar a zajištěný dožití :-))) Tyhle paušalizace nikdy neplatí v žádném oboru.

Krom jiného těmto lidem hrozí s nadcházejícím nedostatkem zakázek i propouštění
Jo, ale to se jaksi nekoná, pracovních míst je stále dost. Jiná věc, jestli lidi vůbec chtějí dělat.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pikehead
Středa, 10. února 2021 - 08:46:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6942
Registrován: 3-2007
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Jo, ale to se jaksi nekoná, pracovních míst je stále dost. Jiná věc, jestli lidi vůbec chtějí dělat."
V ranku, o kterém se bavíte, tj. nejlepší středoškoláci/bakaláři (CDP), resp. vysokoškoláci na pozice zmiňované Bramem, lidi co "vůbec nechtějí dělat" moc nejsou.
Stejně tak bych nepaušalizoval, že "práce je" - ta co je na dosah ruky je většinou ta nejméně zajímavá a nejhůř placená. I pro různé manuální pozice je výhodnější makat a nějak se specializovat než dělat v Amazonu nebo na kase.
Středa, 10. února 2021 - 08:47:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11955
Registrován: 4-2003
AŠM:A nebo má v běžný kancelářský pozici havaj, kávovar a zajištěný dožití :-))) Tyhle paušalizace nikdy neplatí v žádném oboru.

Vynechme státní správu a hned budeme doma [wink].


Jo, ale to se jaksi nekoná, pracovních míst je stále dost.

Zatím ano, ale firmy díky home office přišly na to, že se dá celkem slušně prodat home office coby benefit. A zároveň pak není problém, aby čas na cestu do práce, který tímto odpadá, využil zaměstnanec k práci. A pak to dopadá tak, že lidé dělají běžně doma deset hodin a ani nemrknou, protože jsou rádi, že jim odpadne třeba i hodina času cesty do práce a čas na přípravu na odchod do práce (týká se to zejména žen [proud]). Vedení firmy pak může počítat pro stejný objem práce s méně zaměstnanci a samozřejmě i s redukcí kancelářských ploch, kde platí, že jeden počítač je tam pro dva zaměstnance - jednou či dvakrát týdně se do práce zajít mnohdy musí.


Jiná věc, jestli lidi vůbec chtějí dělat.

Chtějí li platit hypotéku a živit děti, tak dělat musí [wink].
Středa, 10. února 2021 - 08:51:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11956
Registrován: 4-2003
Pikehead:V ranku, o kterém se bavíte, tj. nejlepší středoškoláci/bakaláři (CDP), resp. vysokoškoláci na pozice zmiňované Bramem, lidi co "vůbec nechtějí dělat" moc nejsou.

Lidi, co nechtějí dělat, zároveň nic moc neumí.


Stejně tak bych nepaušalizoval, že "práce je" - ta co je na dosah ruky je většinou ta nejméně zajímavá a nejhůř placená. I pro různé manuální pozice je výhodnější makat a nějak se specializovat než dělat v Amazonu nebo na kase.

Asi tak.

V Amazonu se tak upíchnou na přechodnou dobu mnozí lidé z krachujícího pohostinství. Ti sice pracovat chtějí, ale obvykle nemají zkušenosti s prací v kanceláři.
Středa, 10. února 2021 - 08:58:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1833
Registrován: 6-2019
tj. nejlepší středoškoláci/bakaláři (CDP), resp. vysokoškoláci na pozice zmiňované Bramem, lidi co "vůbec nechtějí dělat" moc nejsou.
Ano.

Stejně tak bych nepaušalizoval, že "práce je" - ta co je na dosah ruky je většinou ta nejméně zajímavá a nejhůř placená. I pro různé manuální pozice je výhodnější makat a nějak se specializovat než dělat v Amazonu nebo na kase.
I mém nejhorším (absolutně nejhorším a to ve všem, jak pravil agent Bureš) kraji je práce dostatek. A to tu nemáme Amazon, ale sklady a montovny, kde Moldavané a Ukrajinci buší do nejtku, případně něco brousí a Češi tam budou nejspíš jen v zanedbatelném množství. Jak je to s pozicemi "na kase" netuším, ale normální práci lze sehnat, byť třeba za cenu dojíždění v rámci kraje (tedy zhruba do 50 km) a toho, že člověk holt nesmí být tzv. "levej" a línej.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Středa, 10. února 2021 - 10:36:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5645
Registrován: 3-2006
Bram:
"Zatím ano, ale firmy díky home office přišly na to, že se dá celkem slušně prodat home office coby benefit. A zároveň pak není problém, aby čas na cestu do práce, který tímto odpadá, využil zaměstnanec k práci. A pak to dopadá tak, že lidé dělají běžně doma deset hodin a ani nemrknou, protože jsou rádi, že jim odpadne třeba i hodina času "

Je zajímavé, že ještě před rokem jsem tu byl za "raritu", když jsem si stěžoval, že se málokdo zajímá o plánování snížení mobility, protože nejlevnější a nejekologičtější je ta přeprava, která není vůbec potřeba. No a rok se s rokem sešel a ono je to ekonomicky výhodné i pro uživatele. Bohužel dopravci a objednatelé z toho mají trochu zamotanou hlavu.
Středa, 10. února 2021 - 11:13:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11958
Registrován: 4-2003
Mořepetr:Je zajímavé, že ještě před rokem jsem tu byl za "raritu", když jsem si stěžoval, že se málokdo zajímá o plánování snížení mobility, protože nejlevnější a nejekologičtější je ta přeprava, která není vůbec potřeba.

To je sice hezké, že jsi si tu před rokem stěžoval, ale problém je, že ke změně musí být nějaký impuls. Zaměstnavatelé ho sami od sebe dát nechtěli, protože zaměstnanci se v kanceláři snadno kontrolují, dále jedou akce typu stmelování kolektivu (lze na ně z pozice nižšího managementu působit a měnit si je k obrazu svému) a pro mnoho HR pracovníků, ale i vedení firem byl home office nepřijatelnou variantou práce a odmítali ho již jen z principu. Teď se samozřejmě přišlo na to, že home office (ať už částečný, nebo téměř plný) v určitých profesích ničemu nevadí, tak se to vyhodnocuje a finančně pro firmy z toho nelezou špatné výsledky, jak se původně předpokládalo. Samozřejmě je to o lidech, jedna známá strojírenská firma, která má jak konstrukci, tak i výrobu umístěnou ve Středočeském kraji, musela část konstruktérů po určité době stáhnout zpět do firmy, protože na to doma s prominutím pěkně dlabali. Bohužel těmhle jantarům nedošlo, že si tím pěkně nasrali do vlastního hnízda a podělali to samozřejmě i ostatním [crazy].
Mladějov
Středa, 10. února 2021 - 11:32:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15930
Registrován: 3-2007
mnoho HR pracovníků, ale i vedení firem byl home office nepřijatelnou variantou práce a odmítali ho již jen z principu

No jistě, protože by se třeba s HO ukázala zbytečnost některých těchto HR a dalších pracovníků [lol]

Ono to odřezává ty, co nic produktivního nedělaj..a některé ty násilné akce "stmelování" prostě hodně zaměstanců, zvláště introvertů, moc nemusí aneb když je kolega (či šéf) vůl jak anděl, proč s ním mám být ještě o víkendu a tvářit se, jak je to fajn.
Středa, 10. února 2021 - 11:48:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6999
Registrován: 9-2005
CDP: ti, co tam jsou si asi nestěžují. Jenže je jich tam nedostatek. A vo tom tu točíme. Že není dost lidí, kteří to chtějí za 40 netto v Praze dělat. Jinak by přece byl přetlak. Ono jako sedět tam, a dělat číhače-klikače na těch exponovaných tratích, není zas tak medový. Ve třinácti lidech na sále, čili v oupnspejsu. A ti, co splní požadavky na dispečera CDP s prstem v řiti zpravidla splní požadavky na spoustu kancelářských postů po celé praze za 50 netto a bez nočních směn a bez číhání-klikání a bez oupnspejsu.

Bram: A proč se má jednotlivec furt srovnávat s těmi, co jsou na tom hůř? Respektive ať se srovnává s kýmkoliv, ale proč by neměl chtít víc? To je zakázaný? Nebo aby mu jiní nemohli závidět (to bude spíš vono, protože úspěch v práci a podnikání Češi moc neodpouštěj)? Bohužel.

Já si říkám něco jiného: čím víc na výplatnici budu mít já, tím spíš se stane, že v podobném oboru budou mít i ostaní.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 10. února 2021 - 11:58:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7000
Registrován: 9-2005
Mořepetr: zajímavé. Jestli vona ta doprava není jen nutné zlo. No, někdy i zbytečné zlo.[happy]
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 10. února 2021 - 12:21:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11018
Registrován: 4-2003
No jistě, protože by se třeba s HO ukázala zbytečnost některých těchto HR a dalších pracovníků

Já tedy nevím, jak souvisí HO a HR pracovníky, resp. jejich počty, dtto řídící pracovníci.

V nějaký krizi čim změně režimu práce spíš vynikne, kteří lidi jsou víc a kteří méně schopní. A kdo je reálně tahoun a kdo se veze.


Že není dost lidí, kteří to chtějí za 40 netto v Praze dělat. Jinak by přece byl přetlak.

Kdyby byl přetlak (na rutinní profesi vyžadující +- průměrné vzdělání), tak to přeci znamená jedno jediné - že ta mzda je špatně nastavená.

A ještě jedna věc - mzda se uvádí vždy brutto.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Středa, 10. února 2021 - 12:21:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15931
Registrován: 3-2007
Qěcy:
" A ti, co splní požadavky na dispečera CDP s prstem v řiti zpravidla splní požadavky na spoustu kancelářských postů po celé praze za 50 netto a bez nočních směn a bez číhání-klikání a bez oupnspejsu.

"

50 netto nástupní plat referenta, co má praxi výpravčího ?
Tak bych prosil pár příkladů. V Praze, ne v Mnichově.
Můžeš i nějaké fleky s 50 brutto [wink]
Středa, 10. února 2021 - 12:22:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 543
Registrován: 7-2017
Bram: No když to bereš takhle..., nechtěl jsem to dál rozpitvávat, ale nedá mi to.

Srovnávat profese učitelů a jiných kancelářských s profesí výpravčích a dispečerů je hloupost. Učitel není v práci 18-6, má mezi hodinami aspoň chvilku pauzu (v Praze jsem byl ve stanicích, kde výpravčí jednou rukou jedl a druhou stavěl na JOPce, bylo to přes poledne, nechtěl bych vidět ranní nebo odpolední špičku), víkendy volné..., a když udělá chybu u tabule a přeřekne se, kolik může umřít lidí ? Co jiného má kromě vlastní přednášky na starosti, kontroluje třeba dělníky na chodbě, kteří provádějí údržbové práce, jestli je něco neohrožuje ? Kolik mu během výuky volá nadřízených s často malichernými dotazy ?

A to vše za cca třicet čistého, těch až čtyřicet mají na velmi specifickém elitním pracovišti po splnění jistých kritérií a akceptaci nedostupnosti vlakem (tj. nemají to jenom na režijku, nebo hned u baráku).

Jenom aby nedošlo k omylu - učitelské profese si velice vážím a považuju je za podhodnocené, vím i že si nosí práci domů, a co jsem si všimnul, jsou někdy rozklepaní úplně stejně, jako ti železničáři, co mají po náročné službě. A co teprve doktoři nebo sestřičky, okolo kterých někdy projde i smrt..., ale to nebudu řešit na K- Reportu, oni mají svoje fóra.

Výhružky typu Jestli se ti nelíbí jdi jinam, za dveřma čeká deset dalších na tvůj flek bych snad ani nekomentoval, když se takhle řeší netekoucí voda, nefunkční topení nebo netěsnící dveře, tak to je fakt na přes hubu dotyčnému [angry] Už jenom proto, že ta fronta za dveřma fakt není.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bobmaster.)
Mladějov
Středa, 10. února 2021 - 12:35:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15932
Registrován: 3-2007
Bobmaster: Jistě. Prostě obrovskou nevýhodou je tzv. vnucený režim práce (aneb 6.00 nastoupím a "jedu" naplno, nikdo se mnou "nemá slitování").
Holt ten konstruktér (kdokoli jiný), když mu včera umřela manželka, tak toho holt těch 6-14:30 ten den moc neudělá a dodělá to jindy a jinak - i doma.

To se opravdu nedá moc srovnávat. A proto také se na "klikače" a obecně dispečery s velkou zátěží lidi moc neženou - nebo po čase odcházejí.
A není to jen platem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 10. února 2021 - 12:37:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13772
Registrován: 8-2012
a akceptaci nedostupnosti vlakem
[happy] Ciwe, kolik to z té Libně je, dvacet minut pěšky? Kdyby někdo udělal CDP v Nasavrkách, pak by se teprve dalo mluvit o nedostupnosti vlakem...
To jsou zase argumenty, fakt.
電車オタク
Středa, 10. února 2021 - 13:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7001
Registrován: 9-2005
Klikač je celkem vpoho, zato číhač-klikač to je kolikrát na palici (a krk a záda).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 10. února 2021 - 13:59:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7002
Registrován: 9-2005
Nástupní mzda jistě ne. Nástupní mzda u SŽ je také nižší. A na traťového dispečera se furt ještě rovnou z ulice nedá dostat. Porovnávám mzdy po zapracování, navíc mzdy na postech kam se musí už trošku udělat kariérní postup. A středoškolák co jde do banky to za dva roky mít může. A i ve strojírenství, třeba.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 10. února 2021 - 14:34:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 544
Registrován: 7-2017
Tome, už jsem kdysi psal, že je to jeden z parametrů, podle kterých se lidé rozhodují, co budou dělat. Stejně jako že jsi mistr ve vytrhávání věcí z kontextu, nakonec ty sám jsi byl vytržen z drsných severských pohraničních hor, kde máš svoje kořeny, byla i šance na politickou kariéru, a zvolil si život na periferii velkoměsta mezi bedýnkami, jeřáby a hrozně moc dlouhými vlaky, které se skoro nikam nevejdou. Jsem si na téměř sto procent jist, že noví dispečeři např. CDP Praha se nerekrutují z velké dálky, a ti, kteří si zvolili dojíždění (třeba proto, že po tolika letech už nic jiného dělat nechtějí, necítí se na to, nebo je to prostě baví) jsou provozní zaměstnanci, kterým zrušili jejich stanici, a blíž nikde nic volného nebylo [nene]
Středa, 10. února 2021 - 14:49:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13774
Registrován: 8-2012
Jaký je ten kontext? Že personální politika SŽbezDC dostatečně nereflektuje parametr dojezdu na režimku až přede dveře CDP a proto nemá na specifickém elitním pracovišti to nejlepší z nejlepšího?
No pro mě za mě, klidně si to myslete.
電車オタク
Středa, 10. února 2021 - 15:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4375
Registrován: 9-2003
TH 13774: Ono z těch čtyřiceti čistého zjevně nezbývají tři stovky měsíčně na tramvajenku.

RadekŠ 11018: A proto se mě 90% zájemců o práci, zpravidla se středoškolským vzděláním technckého směru, začasté pak i bakaláři, magistři a inženýři, po vyslovení hrubé mzdy zeptá: "A kolik je to čistého?" [rofl]
NOBLE BRICKS
Středa, 10. února 2021 - 15:58:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11019
Registrován: 4-2003
A středoškolák co jde do banky to za dva roky mít může.

No ty peníze sice sedí, ale po té době se na ně dostávají šikovní vysokoškoláci (ekonomové, právnici, IT, matfyzáci) místech vyžadujících tuto kvalifikaci.

Do bank samozřejmě chodí spusta sš na běžný "dělnický" profese - za šaltr, do účtárny, na úvěrové odd. Ale za tím šaltrem se berou cca stejný peníze, jako u kopladny ČD, ddto účtárna kde se dávají peníze, jako se dávají účetním jinde , atd. ale odtamtud se nikam neposunete.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 10. února 2021 - 16:20:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9937
Registrován: 5-2007
S4991023: Ja vždy keď toho Bobmastera čítam, tak rozmýšľam ako je možné, že vôbec existuje vidiek. Kde ľudia, ak nemôžu/nechcú použiť auto, musia koľkokrát ešte väčšiu vzdialenosť, vyšľapať len preto, aby sa vôbec dostali k nejakej hromadnej doprave.

O tom, ako je možné, že ten vlak, ktorým CDPčkari dochádzajú na to CDP. je plný ľudí, ktorí na tom hlaváku ešte musia sfárať do metra, niekam sa ním doviezť, vyfárať a nedajbože ešte prestúpiť na bus, ktorý ich niekam dovezie, ani nehovoriac.
Středa, 10. února 2021 - 16:31:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13775
Registrován: 8-2012
V Přerově je CDP v režimka-friendly poloze prakticky naproti nádraží přes autobusák. Tam tedy mají na specifickém elitním pracovišti SŽbezDC výběr "the best of plácačky"?
A nedala by se tam v tom případě přepnout i Praha? [happy]

S499: ono je nejlepší říkat jim oboje, aby měli aspoň trochu vhled do toho, co pak mají od státu "zadarmo"...
電車オタク
Středa, 10. února 2021 - 16:50:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5646
Registrován: 3-2006
Ad Bram: Bez toho impulsu bych se asi obešel. Ale jak se říká, vše špatné je k něčemu dobré.
Ohledně toho flákání na HO. Mám zkušenost, že kdo se fláká na HO, tak se fláká i ve firmě, protože není možné nad každým stát s karabáčem. To by bylo dvakrát tolik pracovníků.
Pikehead
Středa, 10. února 2021 - 17:30:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6943
Registrován: 3-2007
K diskusi o hrubém a čistém si dovolím upozornit na zákon dodávající koblihy pro sofistikovanější voličské skupiny, kterým mi kolegyně dnes vysvětlila proč mi dneska přišla skoro o deset procent vyšší výplata. [happy]
Středa, 10. února 2021 - 17:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2418
Registrován: 11-2012
Když už zde zaznělo toto:
Jestli se ti nelíbí jdi jinam, za dveřma čeká deset dalších na tvůj flek

On v dnešní době, tj. 20. léta 21. století, ještě existuje nějaký nadřízený, který toto vypustí? Na toto mám můj oblíbený kec:
"Devadesátky dávno skončily, za dveřma není deset zájemců na moju prácu, ale deset podniků, kam já okamžitě možu přestoupit."

Nejvíc se mi líbí, jak ti, kteří někoho vyhazujou potom za rok s prosbou obrací, když ten dotyčný tu výpověď vážně donese, že ide jinam...
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
Středa, 10. února 2021 - 22:57:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 545
Registrován: 7-2017
Asdf: Díky za rozšíření slovenského slovníku, vidiek slyším poprvé v životě [ok] Možná by nebylo špatné nějaké statistické šetření, kolik lidí z vidieku přijalo tak lukrativní pozici (aniž by předtím dělali na dráze), prošlo si tím vším, co je k práci traťového dispečera potřeba, a teď si vegetí v teple open spacu na Balabence. Samozřejmě vynecháme ty, kteří dřív sloužili na dnes již dálkově řízeném pracovišti a nebylo jim nabídnuto nic blíž (jako třeba kamarádce ze stavědla v Brně nabídli Karlštejn).

Pavel Večeřa: No, na Moravě je možné všechno..., kdo zná poměry v PO Olomouc nebo Valašské Meziříčí, ví svoje. Kamarád, co vychodil dopravku, se loni vrátil z Prahy do Přerova, první co od náměstka slyšel: My vás vlastně ani nepotřebujeme, važte si toho - a hned vyfasoval traťový úsek na koridoru, bez jakéhokoliv zacvičení, prostě nebyli lidi. Už tam není, po jednom průseru ho poslali na přezkoušky a on je pak poslal do [zadnice] Zvláštní je, že se na dráze vypracoval od píky (začínal na posunu u soukromníka) a pak sloužil v Praze roky v různých profesích (stavědla, hradla, [vypravci] ) naprosto bez problémů.

Mě zase nejvíc překvapuje, kolik lidí z provozu (T. H. byl přece kdysi výpravčí a Bram taky nesedí na zadku někde v kanclu) tady tak otevřeně protestuje..., já teda od lidí na dráze poslouchám úplně jiné názory, a nemám důvod jim nevěřit. Oni jsou jako dost vysazení i proti K-Reportu, což je škoda, je tu spousta zajímavých lidí i názorů, akorát to musí člověk filtrovat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bobmaster.)
Středa, 10. února 2021 - 23:03:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23840
Registrován: 5-2002
ML: protože by se třeba s HO ukázala zbytečnost některých těchto HR a dalších pracovníků
To bych neřekl, v některých aspektech je to spíš naopak (např. jak poznat někoho, kdo dělá, i když nemá za [zadnice] drába).

RŠ: A ještě jedna věc - mzda se uvádí vždy brutto.
Já proti uvádění mzdy netto nic nemám - aspoň se hned pozná, kdo je tydýt.

Bob: Co jiného má kromě vlastní přednášky na starosti
Jakožto učitelský synek, synovec a trojnásobný bratranec jsem nucen konstatovat, že si to učitelování představuješ jako Hurvínek válku.

Jenom aby nedošlo k omylu - učitelské profese si velice vážím
Tak si ji važ i činem a neber si je hloupě do huby.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 10. února 2021 - 23:25:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9944
Registrován: 5-2007
Možná by nebylo špatné nějaké statistické šetření, kolik lidí z vidieku přijalo tak lukrativní pozici (aniž by předtím dělali na dráze), prošlo si tím vším, co je k práci traťového dispečera potřeba, a teď si vegetí v teple open spacu na Balabence.
Kľudne. Nedávno som tu kdesi čítal o nejakých CDP rýchlokvaškách alebo nejakej podobnej "úpadkovej forme" [proud] Takže nejakí asi budú.
Čtvrtek, 11. února 2021 - 06:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11960
Registrován: 4-2003
Bobmaster:Učitel není v práci 18-6, má mezi hodinami aspoň chvilku pauzu (v Praze jsem byl ve stanicích, kde výpravčí jednou rukou jedl a druhou stavěl na JOPce, bylo to přes poledne, nechtěl bych vidět ranní nebo odpolední špičku), víkendy volné..., a když udělá chybu u tabule a přeřekne se, kolik může umřít lidí ? Co jiného má kromě vlastní přednášky na starosti, kontroluje třeba dělníky na chodbě, kteří provádějí údržbové práce, jestli je něco neohrožuje ? Kolik mu během výuky volá nadřízených s často malichernými dotazy ?


Předně: Na CDP je dispečer naštěstí chráněn zabezpečovacím zařízením proti těm nejhorším průserům, kdy už skřípou plechy. Naopak proti průserům není vůbec chráněn výpravčí v Dobřichovicích či Řevnicích, zejména ne tehdy, když je výluka jedné traťové koleje mezi Dobřichovicemi a Řevnicemi a je snaha tam procpat téměř vše, co normálně jezdí po dvou kolejích. Tam bych opravdu sloužit nechtěl ani za dvě stě tisíc měsíčně [coze][nene].


A když už řešíš učitele, tak nezapomeň pár věcí: Má za nezletilé odpovědnost a přiznám se, že zvládnout děti ze základní školy není žádný med. Krom jejich výuky má učitel na starosti i jejich výchovu a práci si bere domů. Nebo kdy myslíš, že opravuje písemky a kontroluje dětem sešity? Ano, po své pracovní době.


Mě zase nejvíc překvapuje, kolik lidí z provozu (T. H. byl přece kdysi výpravčí a Bram taky nesedí na zadku někde v kanclu) tady tak otevřeně protestuje...

Bram to má tak, že sedí na zadku v kanclu či doma na home office a konstruuje, přičemž strojvůdcování má jako vedlejšák s několika směnami měsíčně.


já teda od lidí na dráze poslouchám úplně jiné názory, a nemám důvod jim nevěřit. Oni jsou jako dost vysazení i proti K-Reportu, což je škoda, je tu spousta zajímavých lidí i názorů, akorát to musí člověk filtrovat.

Poslouchat se dá mnohé, ale určitou váhu to má až tehdy, pokud výpravčí/dispečeři dělali někdy něco jiného, tím míním kancelářskou profesi zcela mimo dráhu a mimo státní správu. Tam je totiž zakopaný pes [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 11. února 2021 - 07:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 2-2010
Bobmaster: Jako znalý poměrů v PO Olomouc a Valašské Meziříčí jen zkonstatuji, že bohapustě kecáš. Nebo ten tvůj kamarád tobě.
Čtvrtek, 11. února 2021 - 09:02:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7363
Registrován: 9-2011
vidiek slyším poprvé v životě

Studijní materiál zde [happy]
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 11. února 2021 - 10:03:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 6-2007
Bobmaster:
"vidiek slyším poprvé v životě"
https://www.youtube.com/watch?v=gYRndLBTSQE&ab_channel=TAGO
Jo pro nás "od Slovenska kousek"...[happy]
Čtvrtek, 11. února 2021 - 16:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1948
Registrován: 5-2007
Ufff..[wink]
https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/nehoda-auto-koleje-smyk-vlak- zastaveni-ceske-drahy-rychlik-policie-trebic-vysocina.A210211_150 925_jihlava-zpravy_mv
Čtvrtek, 11. února 2021 - 17:12:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5086
Registrován: 4-2003
Něco podobného o mnoho kusů vedle.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 11. února 2021 - 17:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 184
Registrován: 11-2019
Doktor - Velvarka
Čtvrtek, 11. února 2021 - 18:17:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4055
Registrován: 4-2006
T_._H_.: ono je nejlepší říkat jim oboje
Já u pohovoru uvádím je brutto, protože si předem nezjišťuji, kolik má kandidát dětí, zda má nepracující manželku apod.
Čtvrtek, 11. února 2021 - 19:31:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13788
Registrován: 8-2012
Já jsem u pohovorů uváděl brutto a zároveň jsem provedl jednoduchou prezentaci výpočtu, kolik to zhruba dělá "na ruku" (žádné zjišťování dětí a manželky, jestli to má být gró reakce). Bylo to jednak lepší v tom, že si kandidát lépe zafixoval, že nabídka zaměstnavatele je brutto, jednak v půlnočním království byli zvyklí spíš na měsíční sazby a já jim tam zaváděl novoty s hodinovou mzdou a byli z toho trochu zmatení, resp. se nemohli dopočítat a stejně si to radši násobili normou hodin...
Ale jak je každému milo.
電車オタク
Čtvrtek, 11. února 2021 - 20:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1840
Registrován: 6-2019
Já u pohovoru uvádím je brutto,
Tak to je asi normální všude, ne? Spíš se podivuji nad tím, že někde chodí poptávat práci lidi, co chtějí slyšet jen ten čistý příjem.

Na CDP je dispečer naštěstí chráněn zabezpečovacím zařízením proti těm nejhorším průserům
Zase mu hrozí jiné nejhorší průsery v důsledku jeho rozhodnutí.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

ridic_vlaku
Čtvrtek, 11. února 2021 - 23:45:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 5-2019
Ad Bram: Předně: Na CDP je dispečer naštěstí chráněn zabezpečovacím zařízením proti těm nejhorším průserům, kdy už skřípou plechy.

Brame, Brame. Nejsem jediný, kdo jel "pod CDP" např. do otevřených závor. Mne a ostatní zúčastněné před skřípáním plechů ochránilo nikoliv zabezpečovací zařízení, ale moje obezřetnost (prostě jsem si Op vystavil sám sobě, ze zkušenosti :-)).
Takže bych vás požádal, abyste se vyjadřoval toliko ke své práci konstruktéra zahradních lehátek a nikoliv k práci dispečera CDP. Je to práce zodpovědná a náročná a vy o ní víte prd.
Pátek, 12. února 2021 - 00:38:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11978
Registrován: 4-2003
ridic_vlaku:Brame, Brame. Nejsem jediný, kdo jel "pod CDP" např. do otevřených závor. Mne a ostatní zúčastněné před skřípáním plechů ochránilo nikoliv zabezpečovací zařízení, ale moje obezřetnost (prostě jsem si Op vystavil sám sobě, ze zkušenosti :-)).

ridic_vlaku vlaky evidentně neřídí, ale jen blbě pindá [wink].


Takže bych vás požádal, abyste se vyjadřoval toliko ke své práci konstruktéra zahradních lehátek a nikoliv k práci dispečera CDP. Je to práce zodpovědná a náročná a vy o ní víte prd.

Hele, moc dobře vím, že si se mnou potřebuješ zase něco vyřídit, ale zcela zbytečným okopáváním mých kotníků akorát ukazuješ na to, jak moc velký jsi hlupák [wink].
Pátek, 12. února 2021 - 08:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4440
Registrován: 11-2008
Za mne mohu potvrdit, že na CDP se může dispečer dostat do průseru úplně stejně, jako výpravčí někde na lokálce. [andel] Mne to zatím minulo a doufám, že to do důchodu vydrží, ale několika kolegům se to už bohužel podařilo .....[andel] Žádné ZZ vás na 100 % neochrání, když se člověk nebude plně věnovat své práci .....[andel][vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíXY.)
Pátek, 12. února 2021 - 09:13:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2873
Registrován: 12-2009
Vypravcixy: Ale když všechno funguje a nedějí se neobvyklé věci, tak to tak snadno nejde ne? (Dostat se do průseru) Ten systém dost hlídá? Nebo nehlídá?
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
ridic_vlaku
Pátek, 12. února 2021 - 09:18:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 5-2019
Ale když všechno funguje a nedějí se neobvyklé věci, tak to tak snadno nejde ne? (Dostat se do průseru) Ten systém dost hlídá

To ovšem platí i o Bramem zmíněné elektromechanice v úseku Dobřichovice - Řevnice. :-)
Pátek, 12. února 2021 - 09:27:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1843
Registrován: 6-2019
Žádné ZZ vás na 100 % neochrání, když se člověk nebude plně věnovat své práci .
A dokonce i když se jí na 100 % věnovat bude, ale nebude mít dostatek času na optimální rozhodnutí.

tak to tak snadno nejde ne? (Dostat se do průseru) Ten systém dost hlídá? Nebo nehlídá?
Stačí nějakou informaci špatně vyhodnotit.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 12. února 2021 - 09:32:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4441
Registrován: 11-2008
Honnzok:
"Vypravcixy: Ale když všechno funguje a nedějí se neobvyklé věci, tak to tak snadno nejde ne? (Dostat se do průseru) Ten systém dost hlídá? Nebo nehlídá?"
To sice hlídá. Ale pokud bude výpravčí - dispečer "bezmyšlenkovitě" spoléhat na to, že ho to hlídá, tak se do toho průseru může dostat. Je to jen otázka času. [andel][vypravci] To máte jako u aut. Někteří řidiči si myslí, že když mají nejnovější auto s ABS, tempomatem, superkvalitníma pneumatikama a plno dalšíma "vychytávkama", které mají ulehčovat jízdu, tak jsou pak teké překvapeni, že se vybourali například na prvním poprašku sněhu.[andel]
Pátek, 12. února 2021 - 09:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 7-2009
Výpravčíxy
Jardo, musím podepsat!!!
Třeba jako chytrý mobil, který sám o sobě ještě nezaručuje, že z blbce udělá inteligentního tvora.