Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 03. 2. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 03. 2. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 01. února 2021 - 17:46:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13611
Registrován: 5-2004
Tak on asi nastane průlom i v EU teď kdy vynalezli snadno proveditelný, levný, nepotřebující složitou logistiku doma vyhodnotitelný test na Covid.
Pondělí, 01. února 2021 - 19:33:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10973
Registrován: 4-2003
ukázat, že promoření je pro ekonomiku výhodnější,

Proboha stop [pozor][pozor]

Třeba ekonomické dopady první vlny jsou při podobný míře restrikcí dramaticky jiný, než při druhé vlně. Pokud s tímhle někdo začne operovat, tak je to obyčejný šarlatán a nebo akademický teoretik. A nebo někdo, kdo se ocitl zcela mimo společenskou kontrolu.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Desiro
Pondělí, 01. února 2021 - 21:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3605
Registrován: 2-2004
Vytrezvitel, Guayas: Po dvouměsíčním peaku s 5 resp. 12 000 mrtvými se počet mrtvých ustálil na hodnotách vyšších o cca 10 % proti minulým rokům. To může být způsobeno pozdější nákazou v malých, do té doby neinfikovaných clusterech, pozdější úmrtí na komplikace po dříve prodělaném CoVidu, vyšší sebevražedností (důvody by byly), nebo třeba něčím úplně jiným ... Každopádně evidentně promořeno, skupinová imunita vytvořena, čísla zůstávají nízko i bez omezování chodu společnosti a žádná druhá vlna či vysoká incidence se nekoná. Promořování zafungovalo.

pokud byste chtěl na Ekvádoru ukázat, že promoření je pro ekonomiku výhodnější, tak to můžete zkusit výkladem tohoto grafu
Pokud narážíte na tu recesi, tak jsme tu měli/máme globální ekonomický propad, jestli jste si nevšiml. Ale nezoufejte, jinému jsem tu zase musel připomenout, že se při epidemiích více umírá. Dnes je asi den opomínámí zjevných skutečností.

Promoření vidím jako dobrý prostředek pro rychlejší otevření společnosti, pokud není k dispozici (dost) vakcíny. To je přesně náš případ.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pondělí, 01. února 2021 - 22:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23773
Registrován: 5-2002
Desiro: No, znám pár lidí, co sice covid měli, ale žádné protilátky se jim neudělaly. Takže je to docela loterie (asi jako spontánně kvašené víno).
A společnost by se určitě mohla otevírat rychleji, kdyby si někteří jedinci nevymýšleli píčoviny.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
BmbČ
Pondělí, 01. února 2021 - 22:59:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8578
Registrován: 1-2007
Rychlotest. A zdarma. [wink]

Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Pondělí, 01. února 2021 - 23:34:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13612
Registrován: 5-2004
ano, tento test jsem mel na mysli[biggrin]
Úterý, 02. února 2021 - 08:22:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10977
Registrován: 4-2003
Desiro:Pokud narážíte na tu recesi, tak jsme tu měli/máme globální ekonomický propad

A takhle analýza ekonomického růstu v Ohňové zemi by nebyla?

Promoření vidím jako dobrý prostředek pro rychlejší otevření společnosti,

To můžeš vykřikovat třeba na Václaváku a nasebere tě milice v ušankách, ale většina skutečných odborníků od fochu na to má zcela jiný názor.

----------------------------------------
Hajnej: společnost by se určitě mohla otevírat rychleji, kdyby si někteří jedinci nevymýšleli píčoviny.

Bohužel.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Desiro
Úterý, 02. února 2021 - 10:11:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3606
Registrován: 2-2004
znám pár lidí, co sice covid měli, ale žádné protilátky se jim neudělaly. Takže je to docela loterie
Jenže výsledky loterie se dají snadno, rychle a za levno zjistit. Náš stát (a nejen ten) to ovšem nezajímá. S píčovinama souhlas
------------
Nadále platí upozornění z mého postu 3600 pod čarou.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Úterý, 02. února 2021 - 10:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 5-2018
Vysokou úroveň diskuze, kdy je jedna provincie Ekvádoru (ještěže to nejsou Galapágy) prezentována jako obecná ukázka výhodnosti pro ekonomiku neprovádět žádná omezení, snížím tím, že:
- v Ekvádoru je zcela jiná věková struktura obyvatelstva (lidé 65+ tvoří v Ekvádoru asi 3,6% a v ČR asi 8%)
- v Ekvádoru je zcela odlišné klima (rovněž výrazně odlišné v rámci země, což se projevuje i tím, že školní rok je v pobřežních oblastech od dubna do ledna, kdy začíná "léto", zatímco v horských podobně jako u nás)
- ekvádorská ekonomika je za rok 2020 v propadu výrazně vyšším než v ČR
- zdravotnictví v ČR a Ekvádoru je naprosto neporovnatelné (úroveň diskuze "když máme dobré nemocnice, tak je správné, že jsou plné" tu už taky proběhla)
- lockdown v první vlně byl v Ekvádoru velmi rozsáhlý: zcela zavřené pozemní hranice od března do poloviny září (hranice do Kolumbie zůstaly uzavřené dodnes), školy (v zemi, kde přístup k internetu nemají dvě třetiny domácností) zcela zavřené od 16. března (tj. na pobřeží vlastně školní rok vůbec nezačal) až do poloviny září, kdy došlo k částečnému otevření ve venkovských oblastech; "nepustit děti do školy nevadí"?
- od konce prosince je v Ekvádoru další rozsáhlý lockdown: zákaz vycházení 22:00 - 04:00, omezení dopravy (automobily s lichou poslední číslicí na RZ mohou jezdit v pondělí, středu, pátek a jednu neděli za 14 dní, se sudou ten zbytek), omezení kapacity obchodů, samozřejmě zavřený gastro segment, opět uzavřená vzdělávací soustava ("nepustit děti do školy nevadí"), nemohou se konat jakékoli veřejné akce; nastupuje totiž nová vlna onemocnění koronavirem (do údajně promořené populace?).
Za takových podmínek by argumentace pana Desiro o "promoření populace" stále platila? Nestačí totiž jen "selským rozumem" rychle vygooglit nějaký pohodlný graf (který není zas tak pohodlný, jak na první pohled vypadá, ale jeho rozbor by bylo jiné téma).

Já tedy následováníhodnost Ekvádoru úplně nevidím.
Ani na té úrovni, že by tu vládnul Lenín.

Příště na této diskuzní úrovni můžete dokázat na čilském příkladě výhodnost vojenské diktatury pro ekonomiku.

Osobní poznámka: Desiro je neuvěřitelný hlupák.
Úterý, 02. února 2021 - 10:32:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 558
Registrován: 9-2002
Dnes je asi den opomínámí zjevných skutečností.

Koukal jste se do zrcadla? Tak k těm skutečnostem. Kdybyste si rozklik ten článek ohledně provincie Guayas, tak byste zjistil, že tam za letošní leden opět příbývají mrtví. 2238 mrtvých bylo jen do 28.1., dneska už je to korigováno na 2476, což je přebytek více než 25%. Asi se tamní obyvatelstvo navzdory rozhodnutí promořovací komise při k-reportu a okresním hejtmanství rozhodlo ignorovat zjevná fakta.

Pokud narážíte na tu recesi, tak jsme tu měli/máme globální ekonomický propad, jestli jste si nevšiml.


Jenže promořovači tvrdí, že promoření braní ekonomickému propadu. Zatím jediné "plus" provedených promořovacích pokusů v různých zemích je nadbytek mrtvol. Ekonomickému propadu nezabránily a promoření daleko.
Úterý, 02. února 2021 - 11:07:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23777
Registrován: 5-2002
Vlčoun: tento test jsem mel na mysli
Bohužel dost často vykazuje falešnou negativitu... [nene]

Desiro: Jenže výsledky loterie se dají snadno, rychle a za levno zjistit
To "snadno a rychle" zahrnuje i cestu do zdravotnického zařízení a to "za levno" zahrnuje i personální náklady tamtéž, nebo jsi to "Test je určen pro profesionální použití. Není určen veřejnosti pro sebetestování." prostě přehlédl...?

Náš stát (a nejen ten) to ovšem nezajímá
Znám osobu, která se promořila už v březnu, ještě koncem května měla pozitivní IgG i IgM (ale PCR negativní a příznaky žádné), ale teď mezi svátkama už měla IgG i IgM negativní. Takže se buď na moc dlouho nepromořila, anebo ty snadné, rychlé a levné testy představují další loterii.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Desiro
Úterý, 02. února 2021 - 12:28:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3607
Registrován: 2-2004
Vysokou úroveň diskuze, kdy je jedna provincie Ekvádoru (ještěže to nejsou Galapágy) prezentována jako obecná ukázka výhodnosti pro ekonomiku neprovádět žádná omezení,
Vysokou úroveň diskuze tady snižuješ sám tímhle podsouváním, ale to už jsme si u tebe zvykli, Tomáši.

promořovači tvrdí, že promoření braní ekonomickému propadu.
Ekonomický průšvih to bude za každých okolností. Promořovači tvrdí, že je třeba ochránit rizikovou populaci a zbytek populace si nechat vytvořit imunitu, přičemž je nechat normálně žít a pracovat. Myslíte, že potom budou ekonomické ztráty větší než v okamžiku uzavření mnoha odvětví?

Za takových podmínek by argumentace pana Desiro o "promoření populace" stále platila?
Platila, viz ty grafy. Jsou stabilní, bez vln. Zatímco nejen u nás po uvolnění epidemiologických opatření je trend exponenciální růst denního počtu nakažených.
Neplatila by pokud se objeví mutace, která obejde již vytvořenou imunitu. To v tom případě ale neneguje argumentaci nutnosti žít s tím virem bez omezení zdravé populace, protože by to znamenalo trvale omezit celou společnost se všemi negativními důsledky, i ekonomickými. A taky při neustálých mutacích nemusí být vždy k dispozici účinné očkování.

To "snadno a rychle" zahrnuje i cestu do zdravotnického zařízení a to "za levno" zahrnuje i personální náklady tamtéž, nebo jsi to "Test je určen pro profesionální použití. Není určen veřejnosti pro sebetestování." prostě přehlédl...?
Šlo mi o to ukázat cenovou hladinu a to bylo první, co jsem našel. Laboratorní zjištění samostatného IgG stojí 430,-Kč. Nicméně trh je teď testy zahlcen, tržní hospodářství je holt funkční a efektivní, takže nepochybuji o tom, že brzy budou jednoduché testy pro domácí užití za ještě nižší cenu - třeba teď je osvobodili od DPH.

Znám osobu, která se promořila už v březnu, ještě koncem května měla pozitivní IgG i IgM (ale PCR negativní a příznaky žádné), ale teď mezi svátkama už měla IgG i IgM negativní.
Teď byl rozhovor v Reflexu - nemám ho teď u sebe - s tím, že u 80 % lidí jsou protilátky zachovány po nejméně 8 měsíců. A pak nastupují jiné druhy imunity, buněčná (?) - tak daleko tomu nerozumím - které si infekci pamatují a jsou schopny vyrobit při další infekci protilátky.

A nakonec osobní poznámka pro železničního pacienta: Rozumím, že se svojí obezitou patříš do rizikové skupiny a máš strach, proto takové požadavky na ostatní spoluobčany - když to není bezpečné pro tebe, nebude smět do společnosti nikdo. Je to jen tvoje sobectví, nic víc.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Úterý, 02. února 2021 - 12:56:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13613
Registrován: 5-2004
"Bohužel dost často vykazuje falešnou negativitu"

Zase se ale může na první dobrou konstatovat že to je test na hovno[proud]

Mch je čím dál víc důchodců kteří netouží po ochraně za každou cenu. Natož takovou že budou zavřený za katrem a na jejich konto budou za katrem i děti a ostatní populace.
Mladějov
Úterý, 02. února 2021 - 13:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15881
Registrován: 3-2007
>Mch je čím dál víc důchodců kteří netouží po ochraně za každou cenu. Natož takovou že budou zavřený za katrem a na jejich konto budou za katrem i děti a ostatní populace.

Hm - a co takhle si od nich nechat podepsat, že v případě kovidu nebudou zabírat místo někde na JIPce/ u doktora vůbec ?
To jsem zvědavej, kolik % by to z nich podepsalo (aniž by se z toho zas nějak vyčůraně vyvlíkli).
Včetně třeba těch demonstrujících hospodskejch nebo vlekařů.
Ono jaksi když se řekne A, tak se musí počítat i s B a hodně lidí akorát chytrolínsky pindá a skutečné chování by bylo úplně jiné.

A jinak jsou tohle dost zbytečný debaty - prostě to chce zajistit dostatek vakcín a očkovací prostory a personál a naočkovat ty, co to chtěj, ono je to (zatím)někde okolo 60-70% národa, což stačí.
Pak můžeme přestat s tímhle nepříjemným tyjátrem.

To by mne zajímalo, jestli Izraelci taky takhle blbě nad vším pičujou, nebo jestli jednaj.
Podle zpráv to druhý (do konce března proočkovaná populace nad 16 let).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 02. února 2021 - 13:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 559
Registrován: 9-2002
Promořovači tvrdí, že je třeba ochránit rizikovou populaci a zbytek populace si nechat vytvořit imunitu, přičemž je nechat normálně žít a pracovat.

A realizovat to chcete jak? Zavřete všechny rizikové za plot a aby se nenakazili, tak jim jídlo budete házet z vrtulníku? Jeidná funkční ochrana rizikových je, že nenechám nemoc se nekontrolovatelně šířit. Ono u exponencielního šíření je totiž důležitější kdy než co udělám.


ad Mladějov: jestli Izraelci taky takhle blbě nad vším pičujou,
V Izraeli píčuje především ortodoxní komunita. Včera jsem zahlédl ve zprávách pohřeb nějakého jejich rabína. Proti tomu byla demoška chcíplýho psa úplný vzor dodržování hygienických opatření.
Desiro
Úterý, 02. února 2021 - 14:08:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3608
Registrován: 2-2004
A realizovat to chcete jak?
Ochranné pomůcky zdarma, vyhrazené hodiny na nákupy, důchodci mají jisté živobytí takže nikam ven nemusí a pro ostatní vytipované ohrožené sociální dávku.
A rozhodně nikoho k ničemu nenutit, nezavírat.
Je jednodušší ochránit dva miliony než deset.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Úterý, 02. února 2021 - 14:39:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 5-2018
Argumentace o ekonomické výhodnosti promoření populace při neprovádění omezení prezentovaná na grafech z Ekvádoru, který provedl razantní omezení (v časovém měřítku výrazně nad úrovní omezení v ČR), tedy stále platí.
K tomu je třeba připomenout, že po uvolnění epidemiologických opatření z jara 2020 nedošlo ani v ČR k exponenciálnímu růstu denního počtu nakažených. Dokonce tu došlo k tomu, že se tu různí "odborníci" vyjadřovali o tom, jak virus zmizel, populace je promořena, slavilo se na Karlově mostě, Babiš se chválil jako "best of covid".
Čili český graf "nadúmrtí" mezi březnem a zářím 2020 vypadá dost podobně jako ten ekvádorský (jen je "placatější" díky omezením zavedeným a především dodržovaným na jaře), přestože údajně v jedné zemi bylo obyvatelstvo promořeno (při zavedených restrikcích) a v druhé promořeno nebylo (při zavedených restrikcích). Na to je očividně potřeba "selský rozum". Navíc vybraný graf jedné ekvádorské provincie má krom obrovského peaku během šesti týdnů března a dubna 2020 i v dalších měsících setrvale nadprůměrné hodnoty úmrtí i v dalších měsících (které takto zmenšené a rozmazané vypadají dobře, protože ten vrchol vypadá špatně, ale dobré nejsou) a navíc graf chytře končí 1. prosince (další vlna v Ekvádoru nastoupila v druhé polovině prosince a následovala další výrazná omezení).

Počet "nadúmrtí" přitom ve své podstatě není obhajobou zavedení opatření, ale obžalobou jejich nezavedení, popř. nedodržování. Epidemie má své další souvislosti, především samotný ekonomický dopad nejen u zemřelých, ale zejména u nemocných. Opatření netlumí jen nápor na jednotky intenzivní péče, ale en-bloc na zdravotní i sociální systém a celou ekonomiku u těch, kteří mají příznaky chřipkového onemocnění. Jednoduše řečeno, kdo je nemocný, nechodí do práce, "neplatí daně", naopak čerpá ze zdravotního pojištění i sociálního systému. Zároveň při vyšší hladině nemocnosti vznikají u části obyvatelstva dobrovolné restrikce, kdy se fungování společnosti utlumí i bez obligatorních nařízení. Ve Švédsku, které bylo na jaře 2020 dáváno za vzor údajně ekonomicky pozitivního přístupu "nechat zbytek populace si vytvořit imunitu, přičemž je nechat normálně žít a pracovat", dosáhlo při výrazně vyšším počtu "nadúmrtí" (2020 vs. 2010-2019: Švédsko +8% vs. např. Norsko -1,3%) hospodářského propadu úplně stejného jako ostatní země, protože (zde jen doporučovaná) opatření byla dodržována na individuální bázi. Jednoduše řečeno, hospody byly otevřené, ale (polo)prázdné. Sama švédská vláda nakonec vyhodnotila nezavedení "lockdownu" jako chybu, za kterou se omluvila, a v podzimní vlně realizuje obdobná omezení jako ostatní země.

Na závěr jen, co bylo řečeno už na začátku: epidemiologická opatření se budou ještě zpřísňovat vzhledem k rostoucí virulenci nákazy (vstup nových mutací) a rovněž vzhledem k jejich nedodržování, které je významně způsobené špatnou krizovou komunikací vlády "očekávání a zklamání".
Úterý, 02. února 2021 - 15:50:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10979
Registrován: 4-2003
Ochranné pomůcky zdarma, vyhrazené hodiny na nákupy, důchodci mají jisté živobytí takže nikam ven nemusí a pro ostatní vytipované ohrožené sociální dávku.
A rozhodně nikoho k ničemu nenutit, nezavírat.
Je jednodušší ochránit dva miliony než deset.


A proč to tedy nikde na světě takhle nerealizujou a naopak se celoplanetárně epidemická opatření spíše dále zpřísňují. Stačí hejbat tím posuvníkem na grafu, nemusíš fakt nic vědět o API a programování.

Mimochodem - já žiju ve světě, kde je potřeba každý takovýhle názor doložit analýzami, výpočty, matematickými modely včetně celkem sofistikované kalkulace rizik. Bez tohohletoho je jakýkoliv názor pouhé cucání z prstu. To máš jako kde? To najdu někde v Reflexu?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

754061
Úterý, 02. února 2021 - 15:52:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2019
ad Desiro
To je dobrá taktika zavřít 2 miliony lidí na rok a půl do nějaké neprodyšné bubliny. Jak to provést? To se lehko řekne, že nikam nemusí. Ani domovy seniorů se nedaří ochránit i teď, když jsou zaměstnanci testováni pravidelně. Stejně se to tam dostává.
Vyhrazené hodiny pro nákupy byla hovadina. Když to bylo od začátku otvírací doby, tak si pracující nemohli nakoupit. Hlavně o víkendu jiná možnost než supermarkety není. Kdyby byly později, tak tam stejně budou důchodci stát už před začátkem otvírací doby, aby jim něco neuteklo.
Já si myslím, že opatření jsou nastavena teď dobře a pokud by se dodržovala tak to musí zabrat. Jsme na tom v tomhle lépe než okolní země jak na východ tak na západ. Člověk může do přírody a dokonce i na hory na běžky. Promořením se jen vyrobí národ invalidů. Nikdo neví, jaké může covid způsobovat trvalé následky. Jenom těch článků na internetu se už objevilo na toto téma x. Ale čemu se dá věřit. Možná by nebylo občas špatné některé novináře hnát k soudu za šíření poplašné zprávy. Zveřejní klidně cokoliv neověřeného, jen když z toho bude senzace.

V čem vláda naprosto selhává je kompenzace zavřeným podnikům. Z toho pramení i následné rebelie v podobě otvírání restaurací a vleků, kdy lidi jsou už zoufalí a nemají čím platit nájmy a energie. Proč ti právníci, co pořád vymýšlejí, jak obcházet opatření, radši nedají žaloby k soudům, že když vláda restaurace a vleky zavřela, tak musí přece platit náležité kompenzace? Dalším následkem jsou demostrace, kde pak lidi vyřvávají nesmysly a velebí dokonce blba Volného jako národního hrdinu. Ty blbosti, co kecal pořád ve sněmovně, se nedají poslouchat. Bohužel mu nahrává i to, že jedním z hlavních dezinformátorů je ministr zdravotnictví. V komunikaci také vláda naprosto selhává.

Restaurace jsou asi nejideálnější místo k promořování. Lidé tam sedí bez roušek klidně x-hodin 4 u stolu a pod vlivem alkoholu pak už nikdo nedodržuje nic. Jediné možnost jak otevřít restaurace by bylo pod podmínkou jeden člověk u stolu (mimo lidí sdílejících jednu domácnost) sníst jídlo a ven. V tomto režimu bych tam klidně chodil na oběd. U vleků je problém hromadění lidí ve frontách. Po otevření by se tam nahrnulo více lidí než obvykle (nemůžou do zahraničí) a kdo by tam asi kontroloval v těch dlouhých frontách dodržování opatření. Jedině snad tam nahnat armádu. Zajímavé je, že nejhorší situace i tak je teď v Podkrkonoší a pod Krušnými Horami (Karlovarsko, Chebsko). Srovnaní s obchody je mimo. V obchodě se lidé nesdružují v hloučcích. Za celý rok jsem se nesetkal s frontou delší než pár minut a i odstupy a ochrana dýchacích cest se dodržují. V této souvislosti teď udělala vláda další zásadní přešlap v podobě zákazů venkovních trhů. To mi hlava nebere.
Takže já bych to viděl tak, že je nutné počkat na proočkování ohrožených skupin nebo aspoň uvolnění míst v nemocnicích, aby se mohla obnovit ostatní péče a pak se může rozvolňovat. Nechápu moc, proč vláda centrálně zakazuje provádět některé operace. To by se mohlo nechat na jednotlivých nemocnicích, aby si vyhodnotily aktuální situaci vzhledem k personálu a kapacitě nemocnice. I se mi moc nezdá teď rušit tu polní nemocnici. Ještě do konce března ji radši držet mohli. Zdravotníci už jsou snad proočkovaní, tak by se situace s personálem měla zlepšovat. Jako první rozvolnění by měli jít děti do škol. Tím by se také uvolnil personál nemocnic.

Bohužel covid pro ČR přišel v nejhorší možné době, kdy je národ rozdělen na 2 půlky a nekteří už z principu nejchtějí dodržovat nic, protože to výhlásila babišova vláda. A že v Německu Babiš nevládne a mají tam tvrdší opatření při nižších číslech umrtí a nakažených je nezajímá. Samozřejmě bohužel zaostáváme za Německem v kompenzacích pro zavřené provozy, což je jednoznačná chyba naší vlády.
Úterý, 02. února 2021 - 16:01:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 1-2021
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/britanie-koronavirus-varia nta-mutace-covid.A210202_151221_zahranicni_bro [angry] Zase to zmutovalo, nějak nestíháj očkovat že? Pomalu to očkování ani nebude fungovat ne? Mají prý zavádět nějaké respirátory bez ventilu a v tom nemůžu ani dýchat, ani v roušce. Maximálně se nedusím v látkové roušce.
Česko v roce 2024:

Sudetenland, Mein Heimatland.

https://www.youtube.com/watch?v=A9nqwf4s9Dw [happy]
Pezos
Úterý, 02. února 2021 - 16:24:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 4-2014
754061:
"Člověk může do přírody a dokonce i na hory na běžky."
Ne nadlouho, ministerstvo pravdy už na tom pracuje
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
754061
Úterý, 02. února 2021 - 16:38:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2019
Já už moc prostor na zpřísňování nevidím. Když lidé nechtějí dodržovat toto, tak další zpřísňování nikam nevede. A jak se bude kontrolovat ta vzdálenost od domova? předpokládám, že na práci by se to nevztahovalo. Maximálně by policisté mohli zatarasit silnice na hory a pouštět jen místní. Jinak co se děje na Slovensku je hrůza. Posílat někam SMS, abych mohl z baráku ven?
Ale riziko, že se to zvrtne ještě je velké. Lidi by měli vzít rozum do hrsti a pro letošek si lyžování odpustit. Maximálně ty běžky, kde se dají spíše dodržovat odstupy na běžeckých trasách. Světlo na konci tunelu je už vidět v podobě očkování.
Abychom nedopadli jako zde. Ještě se to může zvrtnout i u nás. Ty mutace mohou být velký problém.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/provizorni-covidove-pokoje-pri mo-v-sanitkach-portugalsko-nestiha-140471#dop_ab_variant=0&dop_so urce_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=MGHWQmTACS5-2021020215 21&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_sourc e=www.seznam.cz
754061
Úterý, 02. února 2021 - 16:58:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2019
https://cnn.iprima.cz/covid-radi-ve-spanelskem-domove-senioru-dev et-osob-zemrelo-nepomohla-ani-vakcina-18378?utm_source=www.seznam .cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone _name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=GGO1nsek7bM-202102021550

Toto je ukázkový článek, který šíří poplašnou zprávu. Senioři byli 6 dní po první dávce vakcíny, když se začali projevovat příznaky. Přitom plná ochrana je až několik týdnů po druhé dávce. Ale nadpis Byli očkovaní, přesto umírají. Koronavirus řádí ve španělském domově důchodců působí tak, že očkování nefunguje. A plno lidí to tak vezme a bude šířit dál.
Úterý, 02. února 2021 - 17:00:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13616
Registrován: 5-2004
"Posílat někam SMS, abych mohl z baráku ven"

No pokud nemám mobil tak nejprve musím jít ven hledat telefonní automat ze kterýho jde poslat SMS. No a jelikož u nás už prakticky zanikly tak to bude slušná dálka.

Jo a bezďáci budou posílat SMS aby mohli dovnitř?[biggrin]

Vězení bez soudu na neurčitou dobu fungovat nebude. Dlouhodobě nikde.
Úterý, 02. února 2021 - 17:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 1-2021
754061: Opatření stojí fakt na hovno, když to lidi nedodržují tak to je fakt na nic. Byla prý rvačka a rasili se podle mně jak malý děti ve sněmovně říkali ve zprávách.
Vláda s novými opatření: [kecal]
Lidi: [nene]
Já: [angry] Zase chtějí něco zavádět, když to lidi nedodržují.
Babiš je přece Estébák, nemá tam přece být. Volil bych jako premiéra Kalouska protože je to můj oblíbený politik, a taky ať si ten Estébácký Babiš hlídá hranice kdo tam jezdí a nejezdí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)
Sudetenland, Mein Heimatland.

https://www.youtube.com/watch?v=A9nqwf4s9Dw [happy]
754061
Úterý, 02. února 2021 - 17:21:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2019
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/slovensko-vlada-koronaviru s-sms-zpravy-poruseni-vyjimky-zakaz-vychazeni.A210201_152909_zahr anicni_kha

To nevypadá jako fake news. A apríla také včera nebylo.[sad]

Pokud mají 5 milionů obyvatel, tak mají prakticky více hospitalizovaných než u nás. A to mají určitě zdravotnictví v horším stavu.
Úterý, 02. února 2021 - 17:28:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 1-2021
Česká sněmovna se fakt prala jak malý děti. [coze] Ale Slovensko je na tom daleko hůř než my, ale jsme nejhorší na opatření, lidi to nedodržují tak na co to zavádějí. A ještě vznikají protesty s iniciály Chcípnul PES. Ta sněmovna zešílela, uviděli to lidi. V České Republice je tu všechno možný, rve se sněmovna, krádeže jsou vysoké, Policie ČR skoro stojí na hovno. [uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)
Sudetenland, Mein Heimatland.

https://www.youtube.com/watch?v=A9nqwf4s9Dw [happy]
Pezos
Úterý, 02. února 2021 - 18:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 4-2014
S těma SMSkama to byl bezmyšlenkovitý balonek ministra, všichni ho s tím poslali do řiti a premiér hasil situaci, že to byl jen jeden z nápadů. Nepřipomíná vám to něco?
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Úterý, 02. února 2021 - 18:04:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 1-2021
Prosím tě, lidi také to mohou zneužít to SMS.
Sudetenland, Mein Heimatland.

https://www.youtube.com/watch?v=A9nqwf4s9Dw [happy]
Úterý, 02. února 2021 - 18:09:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 5-2018
Pozice "zpřísňovat se nemůže, protože lidi nedodržují už tohle" samozřejmě neplatí. Je to přesně naopak - nedodržování opatření způsobuje jejich zpřísňování. Bez ohledu na to, jak vláda opatření určuje (správně by měla mít nějakou analýzu dopadů, čísla už jsou, ale spíš je jen losuje z klobouku nebo dohaduje s lobbisty a čeká, co to udělá) to funguje tak, že každé opatření má nějaký dopad, snižuje nějaké "číslo". Nejde přitom o každé to opatření extra, o snahu škodit někomu konkrétně, celkovým smyslem je snížení počtu kontaktů mezi lidmi - není kontakt, není přenos. Přitom ty nejrizikovější kontakty omezit můžete jen ztuha - chození do práce, používání veřejné dopravy, nákupy potravin a dalších "nezbytných" věcí. První na řadu tedy logicky přicházejí "zbytné" věci, což lyžařské areály nejspíš jsou. Rozumím přitom té subjektivní racionalizaci o "povoleném pohybu na čerstvém vzduchu", ale nejbližší čerstvý vzduch od Prahy určitě není v Krkonoších a ještě výhradně na sjezdovce.

Přitom česká opatření nemají zas tak významný dopad (samozřejmě, zavřená hospoda je pro někoho existenciální problém), průser jsou hlavně zavřené školy, zejména základní, kde to u slabších žáků (nemajících obvykle velkou podporu ani v rodinách) spěje k pořádnému maléru. To by měla být priorita rozvolňování i za cenu přísnějších restrikcí jinde (jenže to vox populi nechce, to ať radši "haranti" nechodí do školy, a Babišovi píár specialisti to ví). České restrikce jsou někde vprostřed možných a používaných - přísnější mají Německo, Rakousko, Nizozemí, volnější v tuhle chvíli Slovensko (odlišujte Matovičovy politické tanečky od skutečnosti), Bulharsko, Finsko. K čemu může dojít velmi rychle u nás je omezení "zbytného" meziregionálního cestování zejména, ale nejen ve veřejné dopravě. A také zpřísnění kontroly stávajících omezení, protože současná "důvěra v dodržování" v ČR nefunguje (přičemž samo vědomí "možné kontroly", dnes iluzorní, bude znamenat změnu chování).

Upozornění pro ty, kteří si právě nabrousili klávesnici na rozcupování tohoto příspěvku: já to neobhajuji. Stejně jako meteorolog neobhajuje, že má pršet, ale predikuje (na základě nějaké analýzy příčin a následků, nikoli "on to viděl/neviděl" a "v Ekvádoru bylo") další dění. Rád bych se mýlil. Mrzí mě, že tu probíhá opomíjení zjevných skutečností a škatulkování do "zavíračů" a "obhájců vlády", popravování poslů špatných zpráv namísto pochopení jejich obsahu - já tu jen (poněkolikáté) popisuju, co musí a bude za stávajících podmínek nevyhnutelně následovat. Jestli vám někdo slibuje něco jiného, tak vám lže (podívejte se do minulosti, co a kolikrát už vám valil do hlavy) - protože je to populista a ví, že radši chcete slyšet milosrdnou lež o rozvolňování za čtrnáct dní než krutou pravdu o tom, že minimálně do velikonoc to bude pěkně v prdeli.
Nu, naložte s tím, jak chcete.
Úterý, 02. února 2021 - 18:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 1-2021
Děti mají právo jít do škol a bez STŘÍDAČEK. Maximálně kloktající testy, povinné roušky s výjimkou jídla a pití, dezinfekce rukou 1x za dva hodiny! (Příchodem do školy a před svačinou)

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)
Sudetenland, Mein Heimatland.

https://www.youtube.com/watch?v=A9nqwf4s9Dw [happy]
Úterý, 02. února 2021 - 18:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 10-2018
Desiro:
"Jenže výsledky loterie se dají snadno, rychle a za levno zjistit. Náš stát (a nejen ten) to ovšem nezajímá."

Státu je stav něčích protilátek celkem na nic, takže nemá důvod to zjišťovat. Ten musí reagovat na jiné proměnné, jako je počet nových případů, počet případů ve špitále či na JIP a počet potřebných rezervních rakví. Jestli je tu celkem třeba třetina lidí "promořených" je celkem lhostejný, zejména když to na dynamice epidemie vůbec neni poznat.

(Příspěvek byl editován uživatelem prag.)
Úterý, 02. února 2021 - 19:15:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13618
Registrován: 5-2004
A to slovaci 2x plosne vyhazovali prachy za plosny testy. Tak neni divu ze by se dost lidi nedivilo kdyby picovinu s sms skutecne zavedli kdyz do lesa smej akorat s testem aby nevopadavaly borovice.

A neni pravda ze kdyz se pritvrdi v opatrenich bude se vic dodrzovat. Naopak a erar nema dost sil neco vynutit ani za pomoci praskacu.
Úterý, 02. února 2021 - 19:27:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 1-2021
Lidi už to stejně nedodržují, zhoršují se protesty. Zhorší se nedodržování opatření a to vláda UŽ NEOVLIVNÍ.

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)
Sudetenland, Mein Heimatland.

https://www.youtube.com/watch?v=A9nqwf4s9Dw [happy]
Úterý, 02. února 2021 - 19:58:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 87
Registrován: 5-2018
Nechuť české vlády k reálnému vymáhání dodržování opatření je pochopitelná - v okamžiku, kdy populisticky naslibovala rozvolnění, načež následovalo přitvrzení, je to hra s ohněm, zvlášť nežádoucí v okamžiku zahájení předvolební kampaně. Proto to v první řadě bude znamenat zpřísnění opatření (nějaká část obyvatel toto zpřísnění bude akceptovat a třeba to bude "stačit") a teprve v druhé řadě se bude řešit vymáhání.
Nejde vůbec o to, jestli se přísnější opatření bude víc dodržovat. Stačí přísnost opatření "přestřelit" o tolik, aby se eliminovalo nižší dodržování.

(Příspěvek byl editován uživatelem železniční_pacient.)
Úterý, 02. února 2021 - 20:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 1-2021
To nejde zastřelit lidi co to nedodržují, může to způsobit revoluci, nebo horší protesty. Pak se může stát že bude útok na Pražský hrad jako útok na Kapitol v USA. Nemůžou se zastřelit nevinné lidi i když to nedodržují. A to já varuji že bude podobný útok na Pražský hrad a nebo na sněmovnu v budoucnosti. Nějaká osmiletá dívenka podala na školu v Českém Těšíně v zastoupení rodičů žalobu ohledně nošení roušek ve školách, prý to ohrožuje její zdraví: https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3263616-zakyne-zaluje-skolu -v-ceskem-tesine-kvuli-noseni-rousky-ohrozuje-pry-jeji-zdravi

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Žabítlama.)
Sudetenland, Mein Heimatland.

https://www.youtube.com/watch?v=A9nqwf4s9Dw [happy]
Pezos
Úterý, 02. února 2021 - 20:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1906
Registrován: 4-2014
Těžko vymáhat dodržování, když se provalilo, že si v nóbl podniku udělala mejdan klika politiků a jejich kamarádů podnikatelů - a policie jen chodila po špičkách, dívala se na druhou stranu a kontrolovala jiné podniky ve městě.

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Desiro
Úterý, 02. února 2021 - 22:46:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3609
Registrován: 2-2004
žiju ve světě, kde je potřeba každý takovýhle názor doložit analýzami, výpočty, matematickými modely včetně celkem sofistikované kalkulace rizik. Bez tohohletoho je jakýkoliv názor pouhé cucání z prstu. To máš jako kde? To najdu někde v Reflexu?
To jsem rád ,že žiješ v takovém světě a máš plno času na studium dat, protože o tom, že to tak dělají proponenti lockdownů nejsem přesvědčen.
A to protože v rámci Memoranda Johna Snowa, což je vědeckopolitický úzus některých proponentů ochrany společnosti jejím uzavřením se píše, že Empirické poznatky z mnoha zemí ukazují, že není možné omezit nekontrolované šíření infekce pouze na určité části společnosti, přičemž pokud se zájemce pídí po těch opakovatelných a ověřitelných výsledcích experimentů, tak se ničeho nedopátrá. No bodejť by jo, když ta epidemie je tu s námi jen něco přes rok, takže tipuji, že nic takového v ruce nemají. Oni sami se s odkazy na studie neobtěžují. Když tu obhajuješ uzavírací přístup, na základě jakých analýz, výpočtů, matematických modelů včetně celkem sofistikované kalkulace rizik svůj názor zakládáš? Prosím odkaz.
Víš ty co, já tu argumentuji celou dobu a hodlám argumentovat jen těm, kteří také snesou argumenty. Tak prosím.

Zbytek zítra.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Středa, 03. února 2021 - 06:43:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88
Registrován: 5-2018
Posílám R.I.P. siru Thomasu Mooreovi (a.k.a. Captain Tom) a jsem zvědavý, kterou latinskoamerickou provincií a jejími ověřitelnými a opakovatelnými výsledky se bude argumentovat dnes.
Středa, 03. února 2021 - 08:27:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4793
Registrován: 6-2016
Praktický pohled na současnou situaci:

Středa, 03. února 2021 - 08:57:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10985
Registrován: 4-2003
vědeckopolitický úzus některých proponentů ochrany

Já tady třeba Daniela Münicha znám jako ekonoma a odborníka na trh práce, nikoliv přes epidemiologii. Loni posměšně nazýval Prymulu plukovníkem, přitom ten Prymula dosáhl ve své vědě na vyšší mety. [uhoh]

Druhý jméno, který znám (nikoliv od vidění, ale jen z médií..), je Šlerka z FSV, je to datový analytik přes sociální sítě typu Facebook. Tady mi uniká mi, proč má potřebu se vyjadřovat k epidemiologii.
--
Kromě potřeby získání grantů a navíc se ve vědecké bublině neepidemilogů rozšířila taková představa, že epidemilogie je pavěda, za 180 let se to nikam neposunulo a ostatní to musí vzít za ně. To tak jednou za 100 let vyjde, ale většinou to končí blamáží. Protože většinou neplatí ty vstupní předpoklady.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

754061
Středa, 03. února 2021 - 09:15:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2019
Promoření už bylo prakticky ověřeno ve Švédsku a vůbec se jim nepovedlo ochránit rizikové skupiny, takže se od toho ustoupilo a vláda se omluvila, že nezavedla lockdown. V současnosti mají možná celkově lepší čísla než ČR pri mírnějších opatřeních a bez roušek. Ale jak už se někde psalo, ve Švédsku je nižší hustota zalidnění a po jarní špatné zkušenosti je tam mnohem větší ochota lidí dodržovat opatření. Ohledně roušek to ukazuje buď na to, že jsou k ničemu, nebo je spíše hlavně v ČR lidé špatně používají. Jednorázové nosí několik dní až měsíců, bavlněné nevyvařují atd. Takové případy znám i osobně. Někteří kolegové v práci se tím i chlubí. Slovensko zas tím opakovaným testováním ukázalo, že antigenní testy jsou k ničemu a možná naopak daly lidem falešný pocit, že jsou negativní a přestali si dávat pozor.

Ale možná se ještě panu Desirovi přání splní a pokud se nenajde většina pro prodloužení nouzového stavu, tak některá opatření padnou. Uvidíme, jestli komunisti po siláckých řečech opět vyměknou. Když jsem v televizi sledoval v neděli různé diskuze, tak jediní komunisti chtěli rozvolňovat (děti do škol a skiareály), zástupci demokratické opozice byli v tomto mnohem opatrnější a spíše vyčítali vládě, že uzavřeným provozům nekompenzuje ztráty.
Pezos
Středa, 03. února 2021 - 09:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 4-2014
754061:
"Slovensko zas tím opakovaným testováním ukázalo, že antigenní testy jsou k ničemu a možná naopak daly lidem falešný pocit, že jsou negativní a přestali si dávat pozor. "
K něčemu by byly, ale to by museli o nasazení rozhodovat odborníci a ne hujer, který našel univerzální zázračnou atomovou zbraň™. Falešný pocit to samozřejmě dalo, protože to prezentovali jako "propustku na svobodu" na základě 2 týdny starého testu.
Kromě toho tam dvě stě miliónů eur vyletělo komínem a nyní pláčou, že nejsou Smer, aby důchodcům zadotovali respirátory.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Středa, 03. února 2021 - 10:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23784
Registrován: 5-2002
Prag: Jestli je tu celkem třeba třetina lidí "promořených" je celkem lhostejný, zejména když to na dynamice epidemie vůbec neni poznat.
No, sledování vývoje toho procenta je jeden z možných způsobů, jak se dobrat k odhadu, kdy té dynamice dojde dech. Ale jen jeden z možných, ne jediný.

Desiro: Víš ty co, já tu argumentuji celou dobu
Sorry, ale nějak jsem si toho nepovšiml...

754061: Slovensko zas tím opakovaným testováním ukázalo, že antigenní testy jsou k ničemu a možná naopak daly lidem falešný pocit, že jsou negativní a přestali si dávat pozor.
Pokud mi jako negativní vyjdou protilátky, tak bych si pozor rozhodně přestat dávat neměl, právě naopak. [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 03. února 2021 - 10:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2391
Registrován: 7-2017
Hlavně Slovensko mělo v populaci tak nízkou nálož, že ty jejich hromadné Ag testy byly na hranici přesnosti Ag testů. Proto se u nás (nevím jak tam) pozitivní AG bez příznaků potvrzuje ještě přes PCR.
Pezos
Středa, 03. února 2021 - 10:30:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1908
Registrován: 4-2014
Hajnej: Pozor, antigenní test není test na protilátky. Detekuje přítomnost povrchových proteinů viru.

Tantin27: Ne, během celoplošného testování se nedělaly kontrolní PCR testy ani trasování kontaktů, prostě se určila karanténa pro pozitivního a členy jeho domácnosti.


(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Desiro
Středa, 03. února 2021 - 11:35:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3610
Registrován: 2-2004
754061 i jiní, obecně: To je dobrá taktika zavřít 2 miliony lidí na rok a půl do nějaké neprodyšné bubliny. Jak to provést?
Zásadní je právě jak dlouho to bude trvat. Já jsem si modeloval, za jak dlouho epidemie projde populací, protože z médií se nelze dovědět nic seriózního.

Pokud by se to tzv. pustilo do lidí, tak je to za 2 měsíce pryč (viz zkušenosti z rozvojových zemí - tady jsem našel resp. byl naveden na tu provincii v Ekvádoru) a to ty lidi doma vydrží.

V případě řízeného průchodu populací až do výše kapacity nemocnic, pokud vyjdeme z předpokladů, že:
- Možnost nákazy je u jednoho jedince právě jednou,
- 0,5 % infikovaných potřebuje plicní ventilaci a 3 % kyslík,
- zbytek se může léčit doma resp. léčbu nepotřebuje,
- doba trvání léčby je 14 dnů, v případě těžkého průběhu 14 dnů na ventilátoru / kyslíku,
- infekce prochází populací bez sezónních výkyvů, tj. lineární trend
- k vytvoření kolektivní imunity dojde pokud infekci prodělá 70 % obyvatelstva,
tak aby nedošlo k nedostatku kapacit podpory dýchání, tedy zhruba 1000 pacientů ve stejnou dobu na ventilátorech, čemuž odpovídá v tom samém období 200.000 infikovaných, epidemie by v ČR skončila za 1,5 roku jak píšete. Pak jsem si s tím různě hrál: Lineární to (logicky) nebude nikdy, v létě bude brzdit a v období respiračních onemocnění přidávat, takže se to prodlouží - ale to se dá zase vyhladit zaváděním a uvolňováním epidemiologických opatření - a pokud by se podařilo ochránit ohrožené, tak by to populací mohlo projít ještě rychleji, protože ty ze kterých se rekrutují klienti JIP a pohřebních služeb budete mít mimo možnost infekce. Uvědomuji si, že dva roky jsou dlouhý.

Co se týče ochrany ohrožených, tak co je snazší? Držet je doma, v DD, LDN pod testováním jich, návštěv, personálu v řádu nižších měsíců za vysoké virové nálože venku, nebo je držet v řádu let za nižší virové nálože? Podle mne to první.

V praxi v Evropě mimo Švédsko se zhlédli a řídí Memorandem Johna Snowa, prohlášením, které je vydáváno za vědecký konsensus. Podle něj je třeba v každém případě učinit kroky ke snížení počtu probíhajících případů infekce lockdownem na minimum a tam ho držet. Věří, že to půjde jen trasováním, že pak po tom lockdownu bude možné vše otevřít. To ale nevidím i ze zkušeností potom co se to přes zimu otevřelo vždy došlo k explozi nákazy, takže to znamená držet společnost bez skupinové imunity pod opatřeními trvale.

Co se týče výsledků: Třeba Francie s tvrdým lockdownem má očekávaný pokles HDP v roce 2020 8,3 %. Švédsko s volnějším přístupem kleslo jen o 2,8 %. Francie má přitom 1182 mrtvých na jeden milion obyvatel, Švédsko 1166, my 1566 https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries. Názor si udělejte sám, já mám jasno.
Jestli jsou opatření nastavena dobře – záleží, co od nich chcete. Pokud potlačení na nulu – pomiňme, že to nejde – tak jsou nedostatečná a musel byste otočit vypínačem od vysokých pecí, rafinérií nebo škodovky, vyhlásit zákaz vycházení a trvale uzavřít hranice – aby se vám to následně bez opatření zase rozjelo. Pokud byste chtěl promořovat do výše kapacit zdravotnictví, tak za současné virulence jsou opatření moc přísná. Co tahle vláda chce, nevím. Asi čekáme na vakcínu. Já už jsem si taky myslel, že promořovat nemá smysl, ale pokud není k dispozici dost vakcíny a jde na nás virulentnější verze onemocnění, tak jsem zase změnil názor - třeba nás to méně sejme. Minulý rok musel člověk korigovat své názory s vývojem poměrně často.

Tím se dostáváme k udržitelnosti opatření – u nás nejsou tak přísná, jako jinde a obyvatelstvo už je nechce dodržovat. Doporučuji pohled do Nizozemí. V zásadě je to něco jako spor mezi pravicí a levicí o míře přerozdělování. Tady taky jedna skupina obyvatel chce něco od té druhé, akorát že menšině – setkal jsem se s údajem 17 % obyvatel (nemocným, starým, tlustým …) - jde o kejhák a chce po druhé skupině aby se zásadně omezila na svobodě, vzdělání (děti) a často i blahobytu. To nemůže dlouhodobě fungovat, očekávám střet.

Doufám, že bude fungovat očkování i proti mutacím, které jsou schopny obejít imunitu vytvořenou prodělanou nemocí. Protože pak bychom zase museli řešit, co s tím dál a nechci si domýšlet následky, že by někdo začal požadovat trvalé uzavření společnosti jako máme teď.

RadekŠ: Já s Tebou souhlasím. Ta epidemie je pro mnoho lidí výtah k "slávě" a penězům.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Středa, 03. února 2021 - 12:01:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13627
Registrován: 5-2004
Je celkem známo že lidi se nejlíp ovládají strachem. A jeden z nejúčinnějších je strach z nemoci resp o osoby blízké.

Takže opatření musí být taková aby ten strach z nemoci ve společnosti vyvolávala. Kdyby to opravdu bylo vážný tak věrchuška nepořádá chlastačky a porady o dělení medvědů v zavřených hospodách ale v bunkrech oděna v atombordel.
Středa, 03. února 2021 - 12:06:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 89
Registrován: 5-2018
Desiro:
Pokud vyjdeme z předpokladů, že možnost nákazy je u jednoho jedince právě jednou - důkaz? (virózu lze dostat každý rok); infekce prochází populací bez sezónních výkyvů, tj. lineární trend - již prokázáno, že není pravda (SARS2 se chová podle své přirozenosti podobně jako ostatní lidské koronaviry - v mírném klimatu zimní sezónnost, odlišné průběhy jsou důsledkem epidemiologických opatření); k vytvoření kolektivní imunity dojde pokud infekci prodělá 70 % obyvatelstva - důkaz? (k vytvoření herd immunity je potřeba nejen dostatečný počet prodělaných infekcí, ale i dlouhý "dojezd" imunizace organismu; u COVIDu imunita po onemocnění "vydrží" příliš krátkou dobu na to, aby stačilo 70%, zejména kvůli sezónnosti).

Jestli ovšem má být nadále důkazem ekonomické výhodnosti promoření bez lockdownu ekvádorská provincie s lockdownem a ekonomickým průserem, tak bez reakce.
Středa, 03. února 2021 - 12:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 560
Registrován: 9-2002
Pokud by se to tzv. pustilo do lidí, tak je to za 2 měsíce pryč (viz zkušenosti z rozvojových zemí - tady jsem našel resp. byl naveden na tu provincii v Ekvádoru) a to ty lidi doma vydrží.


Samozřejmě, že vydrží. A na těch 25000 plicních ventilacích a 150000 lůžkách s kyslíkem, které budou potřeba v posledních čtrnácti dnech, se budou pacienti střídat v desetisekundových intervalech.

V případě řízeného průchodu populací až do výše kapacity nemocnic.
Si nestěžujte. Tahle verze defakto právě probíhá.
Pezos
Středa, 03. února 2021 - 12:25:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 4-2014
Zatím to vypadá, že pořád jen hádáme, za jakých podmínek se virus nejvíc šíří. Viz situace v Chorvatsku, kde po zemětřesení byly v podstatě ideální podmínky pro superspreading a žádná exploze případů nenastala. U nás se uvolní méně a roste podstatně víc.

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Středa, 03. února 2021 - 12:45:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1208
Registrován: 1-2007
RadekŠ:
"vědeckopolitický úzus některých proponentů ochrany
Já tady třeba Daniela Münicha znám jako ekonoma a odborníka na trh práce, nikoliv přes epidemiologii. Loni posměšně nazýval Prymulu plukovníkem, přitom ten Prymula dosáhl ve své vědě na vyšší mety. [uhoh] ."

Plukovník je nepochybně nálepka, ale na druhou stranu se fakt chová jako zelená guma. Slyšel jsem veselou historku z natáčení, jak na podzim přečetl projev od Prchala a ředitelé nemocnic mu dělali křoví, tak Kulich (ředitel FN Motol Ludvík) začal kňourat, že už je to dlouhé a chce se mu na záchod. Tak Primula ho začal buzerovat, že jestli to nevydrží, tak ať si nechá vyšetřit prostatu
Středa, 03. února 2021 - 12:55:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10988
Registrován: 4-2003
Třeba Francie s tvrdým lockdownem má očekávaný pokles HDP v roce 2020 8,3 %. Švédsko s volnějším přístupem kleslo jen o 2,8 %.

Tahle argumentace je zcela nesmyslná a rovnou to zahoď. To je fakt (bez ironie) z kategorie Hurvínek a válka, selský rozum a podobně. Kór když to napíšeš přede mnou, který se tím živi. A stejně jako jsi měl někde na technice pružnost a pevnost, tak si představ, že se zase jinde studuje analýza časových řad v ekonomii. Je tam spousta matematiky a je to na několik semestrů... jenom kdyby sis uvědomil, co to je třeba ten meziroční index a ještě roční.[crazy]

Ve skutečnosti míra restrikcí ve Švédsku (měřená třeba Stringency indexem) byla obdobná jako u nás či ve Francii, míra ekonomického propadu je prakticky nezávislá na míře restrikcí a je to zcela neprůkazné. Kdyby tam existoval nějaký těsný vztah, tak ho dávno používáme. Každá země má jinou strukturu ekonomiky, každá vlna jí zasahuje i jinak a nikdo pořádně neví, jak to bude v budoucnu.

Ostatně i u nás máme stejný lockdown jako na jaře, zatím co v 2Q20 naše ekonomika hluboce propadla, tak během stejných restrikcí ve 4Q naopak mírně vzrostla (!!!).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 03. února 2021 - 12:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1209
Registrován: 1-2007
Petr_vlček:
"Je celkem známo že lidi se nejlíp ovládají strachem. A jeden z nejúčinnějších je strach z nemoci resp o osoby blízké.
Takže opatření musí být taková aby ten strach z nemoci ve společnosti vyvolávala. Kdyby to opravdu bylo vážný tak věrchuška nepořádá chlastačky a porady o dělení medvědů v zavřených hospodách ale v bunkrech oděna v atombordel."

Tak, informací o nebezpečnosti je docela dost, takže se každý podle toho zařídil. Pro věrchušku teď jde hlavně z toho vytřískat co nejvíc, pak naočkovat co nejvíc a tvářit se, že my jsme vás zachránili
M_g
Středa, 03. února 2021 - 13:36:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 6-2006
RadekŠ:
Nemáš pravdu s úrovní restrikcí.
Na jaře nešlo sehnat krátkodobé ubytování. Takže pracovní cesty delší než jeden den, ale kratší než (ani nevím kolik) týdnů nebylo možno uskutečnit, pokud se nedalo denně dojíždět.
Středa, 03. února 2021 - 13:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13628
Registrován: 5-2004
Tak ono hodně tropí i média (neřešme teď zda z blbosti, nařízení či touze vyhovět)

Před několika dny článek jak je Izrael dobrej a očkuje jak o život. Dnes na těchže hovinkách článek jak Izraeliti na očkování serou a na rozdíl od Evropy kde není čím tak tam není koho očkovat. No a tamní lokdaun (proč? Česko má hezký termín Stanné právo) s počty nakažených nějak nemíchá směrem dolů.
Středa, 03. února 2021 - 14:06:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10989
Registrován: 4-2003
Nemáš pravdu s úrovní restrikcí. Na jaře nešlo sehnat krátkodobé ubytování.

To ten index má ovšem všechno tohle v sobě a reklamace se přijímají na Oxfordu.[wink]

Jeho výhodou je právě srovnatelnost v čase i mezi zeměma navzájem.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 03. února 2021 - 14:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4354
Registrován: 9-2003
Zákaz ubytování ze SLUŽEBNÍCH důvodů trval snad dva týdny.
NOBLE BRICKS
Desiro
Středa, 03. února 2021 - 15:03:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3611
Registrován: 2-2004
reklamace se přijímají na Oxfordu
Donedávna jste mohl i přes kulveitův Facebook, ale už se mu na profil psát nesmí, lidi mu tam psali ošklivý věci, chtěli od něj vysvětlení k PESu a tak.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Středa, 03. února 2021 - 16:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 90
Registrován: 5-2018
Ona se z toho stala dost nechutná móda - psát hate tomu, kdo v souvislosti s pandemií něco vytvořil, ale dotyčnému se to nelíbí, přičemž obsahově to není odborná argumentace (kde by k ní taky dotyčný přišel), ale nadávky a podobné "nepěkné věci". V horším případě třeba přijít k němu před dům "demonstrovat" (ne před úřad, ale privátní bydliště), dělat bordel v ulici, pohazovat tam odpadky apod. a to všechno jen proto, že někdo v rámci své odbornosti není na té správné straně.